Het overige nieuws

'Filosofen' gevraagd

Woensdag 31 oktober 2018
De Cultuurkring Hamont-Achel biedt in samenwerking met het stadsbestuur als onderdeel van haar totaalpakket een basiscursus filosofie aan. Een van de aspecten van deze cursus is het voeren van het filosofisch gesprek naar aanleiding van gelezen krantenartikelen, boeken of actuele onderwerpen. In de groep van dinsdagochtend zijn enkele deelnemers niet meer gestart in september, waardoor het wenselijk is om deze groep aan te vullen met nieuwe mensen. Misschien iets voor u om nu aan te schuiven?
De bijeenkomst is steeds op dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur in dienstencentrum De Kring in Hamont, Bosstraat 7. Voor meer info: Leo Noten, tel. 011445746 of notenleo[!]gmail.com.
Zondag vertrokken 47 wandelaars van wandelclub De Grevenbroekers met de bus richting Tremelo om er de "Winteruurwandeling" te gaan verkennen. De tochten waren uitgetekend rond de mooiste plekjes van Tremelo en Baal, langs rustige wegen en natuurgebieden. In de herfst bieden de bossen een prachtig kleurenpalet van diverse kleuren. Sommigen kozen voor een kortere wandeling en brachten daarna nog een bezoek aan het geboortehuis van Jozef De Veuster, beter bekend als Pater Damiaan, waar nu het Damiaanmuseum is ondergebracht.

Een vzw voor narcolepsiepatiënten

Woensdag 31 oktober 2018
Lorien Theunissen en Romy Aben, beiden uit Pelt, hebben samen met Caroline Jacobs (Pousset) en Gwennie Kaluzny (Tongeren) de vzw “Narcolepsie Vlaanderen” opgericht, een Vlaamse patiëntenvereniging voor mensen met narcolepsie.
Narcolepsie is een zeldzame slaap-waakstoornis. In de hypothalamus in onze hersenen communiceert een slaap-waakschakelaar rechtstreeks met bepaalde gebieden in de hersenstam. Deze schakelaar zorgt ervoor dat je wakker wordt of net in slaap valt. Bij mensen met (…) Het hele nieuwsbericht

Cor Verdonk overleden

Woensdag 31 oktober 2018
Hamont-Achel - Cor Verdonk overledenMaandag is Cor Verdonk overleden, de levensgezel van Lutgarde Meuris. Hij was 77 jaar. De afscheidsdienst zal in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: donderdag (19-20 uur) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - 'De Kring' trok naar het RadiomuseumZoomVandaag bracht Dienstencentrum De Kring een bezoek aan het Radiomuseum in Overpelt, dat zo vaak op Internetgazet verscheen onder het kopje "Op de goeie golf". Jo Ruffini heeft een zeer speciale passie. Hij verzamelde jarenlang huishoudtoestellen, maar vooral oude TV’s en radio’s. Zijn passie is zo groot dat hij zijn tijd hier mee vult. Hij restaureerde alle toestellen en apparaten en zijn garage toverde hij om tot een radiomuseum.
Jo heeft in zijn museum ook nog wat verborgen pareltjes verstopt. Zo was er maar één mevrouw die de "magic" schroef los kreeg. Het was een hele interessante uitstap! (Ingez.)

613 startende ondernemingen

Dinsdag 30 oktober 2018
In Limburg waren er vorige maand 613 startende ondernemingen, in september 2017 waren er dat 504. Dit jaar zijn er in Limburg tijdens de eerste maanden van dit jaar al 5.246 starters geregistreerd. Tijdens de eerste negen maanden van vorig jaar waren er dat 4.825.

Sterftecijfers

Dinsdag 30 oktober 2018
In Limburg waren er vorig jaar 8,63 overlijdens per duizend inwoners. In Leopoldsburg (8,80), Hamont-Achel (9,91) en Tongeren (10,11) lag het sterftecijfer per duizend inwoners hoger dan het Limburgse gemiddelde. In Neerpelt (5,95), Opglabbeek (6,39), Houthalen-Helchteren (6,63), Meeuwen-Gruitrode (7,04), Peer (7,07), Bocholt (7,30), Hechtel-Eksel (7,57), Beringen (7,63), Overpelt (7,42) en Lommel (8,05) lag het sterftecijfer per duizend inwoners onder het Limburgse gemiddelde.

Elise Mertens wint in China

Dinsdag 30 oktober 2018
Op de WTA Elite Trophy in het Chinese Zhuhai heeft Elise Mertens vandaag Anett Kontaveit (WTA 20) verslagen in twee sets: 6-3 en 6-1. Het was haar eerste wedstrijd in groep D van het toernooi.
Nu we weer naar de wintertijd zijn overgeschakeld, gaan de recyclageparken van Limburg.net weer om 16u dicht. Behalve op donderdag, dan kunt u er nog terecht tot 17u. Op maandag zijn de parken gesloten.
Hamont-Achel - Maaiwerken bij waterlopen zijn gestartZoomHet wateragentschap Noordwest-Limburg is gestart met het maaien van de waterlopen. Samen gaat het over ongeveer 250 km beken en grachten verspreid over de gemeenten Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Neerpelt, Overpelt en Peer. Met speciale machines wordt de begroeiing op de taluds en in de bodem afgemaaid. Tevens worden takken, zwerfvuil en omgevallen bomen verwijderd.
Om de werken uit te voeren heeft de aannemer het recht van doorgang op een strook van 5 meter langs de waterloop. (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Salvator liep mee in 'Dwars door Hasselt'ZoomMet 28 deelnemers werd Wico-campus Salvator goed vertegenwoordigd aan de start van Dwars door Hasselt. Leerlingen, leraren en één oud-leraar doorkruisten de provinciehoofdstad op het parcours van de 3, 5 of 10 km. Het LO-team had na schooltijd extra trainingen aangeboden om zoveel mogelijk leerlingen klaar te stomen en was dan ook bijzonder blij dat ze met drie volle internaatsbusjes konden vertrekken. De deelnemers waren fier op hun prestatie en sommige hebben zelfs de volgende editie al aangestipt in hun agenda.

Rina Dewael overleden

Maandag 29 oktober 2018
Hamont-Achel - Rina Dewael overledenZaterdag is de uit Bocholt afkomstigen Rina Dewael overleden, de weduwe van Michel Godefridi. Zij was 78 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de decanale kerk in Hamont. Dinsdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Creemers aan de Achelpoort. condoleren[!]begrafenissencreemers.be
Hamont-Achel - Damesvoetbal: KFC Hamont'99 verliestIn de eerste provinciale van het damesvoetbal heeft KFC Hamont'99 verloren op het veld van Fufo Beringen. Uitslag: 3-2

Inbraak in Weversstraat

Zondag 28 oktober 2018
Hamont-Achel - Inbraak in WeversstraatOnbekenden drongen via een raam binnen in een huis aan de Weversstraat. Of zij er buit konden maken, is niet geweten.

Achel verliest van Herk

Zondag 28 oktober 2018
Hamont-Achel - Achel verliest van HerkAchel VV is deze namiddag bij Herk FC gaan verliezen met 4-1. Ook KFC Hamont 99 verloor: tegen Anadol werd het 3-1. Excelsior Hamont versloeg Meldert met 3-2.

Opnieuw winst voor Tectum Achel

Zaterdag 27 oktober 2018
Hamont-Achel - Opnieuw winst voor Tectum AchelZoomVolleybalclub Tectum Achel heeft ook de tweede wedstrijd in Liga A gewonnen. Vanavond werd Waremme verslagen met 3-1. Op de YouTube-video hierbij kunt u de vierde en laatste set volgen. UPDATE Een verslag van Wim van Dooren: Achel startte met Verschueren, Schouren, van Dijck, Campforts, Verhees, Bontje en als lib. Brouns; Waremme met Predius, Lallemand, Abinet, Oliveira, Cossemans, Novian en lib. Perin. Met de bekerwedstrijd van vorige week in het achterhoofd (…) Het hele nieuwsbericht

Gemiddeld inkomen 17.790 euro

Zaterdag 27 oktober 2018
Het gemiddeld inkomen bedraagt in Limburg 17.790 euro. Dat is het laagste van alle Vlaamse provincies. In West-Vlaanderen bedraagt dit 18.613 euro, in Antwerpen 18.692 euro, in Oost-Vlaanderen 19.364 euro en in Vlaams-Brabant 20.939 euro. (bron: Statbel).

Vannacht overschakelen op wintertijd

Zaterdag 27 oktober 2018
Hamont-Achel - Vannacht overschakelen op wintertijdMisschien voor de laatste keer... Maar vergeet vannacht dus niet uw klok(ken) van 3 op 2 uur te zetten. U krijgt er een extra uurtje slaap voor in de plaats, én u bent morgen niet een uur te vroeg op uw afspraak!
In de WTA Finals dubbelspel in Singapore zijn Elise Mertens en Demi Schuurs uitgeschakeld in hun eerste partij. Ze verloren als vierde reekshoofd van de US Open-winnaressen Ashleigh Barty en CoCo Vandeweghe met 6-1 en 6-4.

Huub Hegge overleden

Donderdag 25 oktober 2018
Hamont-Achel - Huub Hegge overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Huub Hegge overleden, de echtgenoot van Fanny Zevenbergen. Hij was 67 jaar. De crematieplechtigheid zal in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19-20u) in funerarium Creemers in Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Sneeuwluipaarden onderzocht

Donderdag 25 oktober 2018
Hamont-Achel - Sneeuwluipaarden onderzochtZoomVanmorgen vond bij de drie sneeuwluipaarden van het Natuurhulpcentrum (NHC)in Opglabbeek een hartonderzoek plaats, nu ze binnenkort naar een andere plek verhuizen: het mannetje naar een kweekprogramma in Estland, de vrouwtjes naar een dierentuin in Schotland. De luipaarden verblijven al drie jaar in het NHC. Lees Hartonderzoek voor drie sneeuwluipaarden (Foto NHC)

Nieuwe bvba: Marcado Marketplace

Woensdag 24 oktober 2018
Zaid Mokhtari uit Hamont-Achel en Orhan Ozdogan uit Weert hebben de bvba Marcado Marketplace opgericht met zetel aan Achelpoort. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer detailhandel in kruidenierswaren en handel in elektrische en elektronische apparaten.

13% te snel in augustus

Woensdag 24 oktober 2018
Hamont-Achel - 13% te snel in augustusMen zou mogen hopen dat er in de vakantiemaanden minder snel wordt gereden, maar niets is minder waar, als we de snelheidscontrolecijfers van politiezone HANO voor augustus bekijken. In die maand werden er 4.330 voertuigen gecontroleerd op snelheid; 571 chauffeurs reden te snel, dat is 13,19 procent. De hoogste snelheid werd gehaald op de Napoleonweg in Overpelt; iemand mag binnenkort aan de politierechter gaan uitleggen waarom hij daar op 22 augustus 's morgens aan 133 km/u reed, terwijl je daar maximaal 70 km mag rijden. De meeste overtredingen werden vastgesteld op Rodenrijt in Achel: daar reed 38,24% van de gecontroleerde auto's - meer dan één op drie - sneller dan de maximumsnelheid van 50km/u. Snelheidscontroles augustus
Het bisdom Hasselt schenkt 10.000 euro voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi. Daarbij vielen op 28 september 2.200 dodelijke slachtoffers terwijl bijna 200.000 mensen hun vernielde huis moesten ontvluchten.

Een stuk kouder

Dinsdag 23 oktober 2018
Weerbericht
Hamont-Achel - Een stuk kouderHogedrukinvloed ten westen en depressies ten noordoosten van onze streken, zorgen voor de aanvoer van vochtige zeelucht. Hierdoor domineren wolkenvelden de volgende dagen het weerbeeld. Dankzij de invloed van hogedruk blijft het, op wat motregen na, grotendeels droog. Tegen het weekend komt een depressie met bijbehorende storingen dichterbij met toenemende neerslagkansen. Het wordt dan ook gevoelig kouder met maxima net onder 10 graden.
Vandaag domineert de bewolking, maar het is overwegend (…) Het hele nieuwsbericht

'Weg met houtkachels'

Maandag 22 oktober 2018
Vandaag gelezen
"Het probleem van houtstook is te vergelijken met passief roken, maar op een veel grotere schaal. Voor jezelf kan je eventueel nog besluiten dat de gezelligheid van je houthaard opweegt tegen de gezondheidseffecten, maar jouw buurman met een chronische longziekte of jouw buurmeisje met astma kunnen die keuze niet maken: zij krijgen de giftige houtrook binnen zonder de gezelligheid."
                        (Milieuwetenschapper David De Pue op Knack.be)

Saskia Klomp overleden

Maandag 22 oktober 2018
Hamont-Achel - Saskia Klomp overledenZondag is Saskia Klomp overleden, de levenspartner van Johan Nijsen. Ze was 55 jaar. De crematie en de uitvaartdienst zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt. 

Elise Mertens klimt drie plaatsen

Maandag 22 oktober 2018
Elise Mertens is drie plaatsen gestegen op de nieuwe WTA-ranking. Ze staan nu 13de, haar hoogste notering ooit. De stijging dankt ze vooral aan het verlies van Julia Görges (WTA-14, -5), Garbine Muguruza (WTA-17, -4) en Caroline Garcia (WTA-18, -6). Deze week kan Elise geen bijkomende punten winnen: tijdens de WTA Finals komt ze enkel in actie in het dubbelspel. Volgende week sluit ze het seizoen af op de WTA Elite Trophy in Zhuhai, ook wel de B-Masters genoemd.
Grensgevallen
Cabinepersoneel van vliegmaatschappij Ryanair legt dinsdag het werk neer. Het gaat in totaal om 25 à 30 medewerkers die werken op Eindhoven Airport, laat vakbond FNV Luchtvaart weten. De medewerkers staken uit protest tegen de sluiting van de basis van Ryanair in Eindhoven.

De zomer is voorbij

Maandag 22 oktober 2018
Hamont-Achel - De zomer is voorbijZoomWe hebben nog lang in de waan kunnen leven dat de zomer nooit voorbij zou gaan, maar nu is het echt herfst... (Tekening Dirk Van Bun)
In de 1/8ste finales van de Beker van België heeft Tectum Achel vandaag met 0-3 verloren bij Borgworm. Isenia liep in de eerste set een enkelblessure op.
Hamont-Achel - Achel verslaat Mechelen-aan-de-MaasAchel VV is deze namiddag gaan winnen bij Eendracht Mechelen-aan-de-Maas. Uitslag: 2-3. Achel staat na 8 wedstrijden achtste in den stand met 11 punten. Excelsior Hamont verloor met 2-5 van leider KVV Heusden-Zolder. In de rangschikking staat Excelsior zevende met 13 punten.

Winst voor KFC Hamont'99

Zaterdag 20 oktober 2018
Hamont-Achel - Winst voor KFC Hamont'99K.FC Hamont'99 heeft vanavond de punten thuis gehouden tegen Maasland. Uitslag: 2-0. Na acht wedstrijden staat K.FC Hamont'99 achtste in de stand met 15 punten.

Aantal geboorten

Vrijdag 19 oktober 2018
In Beringen waren er vorig  jaar 489 geboorten, in Houthalen-Helchteren 308, in Lommel 298, in Tongeren 274, in Overpelt 168, in Neerpelt 167, in Leopoldsburg 160, in Bocholt 146, in Peer 143, in Hamont-Achel 128, in Hechtel-Eksel 115, in Meeuwen-Gruitrode 112 en in Opglabbeek 87.

Zonnig weekend

Vrijdag 19 oktober 2018
Weerbericht
Hamont-Achel - Zonnig weekendDe kern van een hogedrukgebied komt in het weekend over ons land te liggen. Wolkenvelden zijn hierdoor minimaal en de zon krijgt flink wat ruimte. Er wordt echter koele lucht vanuit het noordoosten aangevoerd, waardoor de temperaturen niet erg hoog uitkomen en vooral de nachten worden flink koud. Na het weekend wordt de luchtstroming noordwest met aanvoer van gestoorde en vochtige lucht. Het wordt dan kouder en wisselvallig met toenemende neerslagkansen.
Vandaag maken talrijke wolkenvelden in de (…) Het hele nieuwsbericht

Flitsmarathon: 381 voertuigen te snel

Donderdag 18 oktober 2018
Hamont-Achel - Flitsmarathon: 381 voertuigen te snelTijdens de" flitsmarathon", die gisterochtend om 6u van start ging en tot vanochtend 6u duurde, heeft de flitswagen van politiezone HANO op diverse plaatsen 2.785 voertuigen op hun snelheid gecontroleerd. 381 bestuurders bleken in overtreding, dat is 13,7 procent. 

Bevolkingsgroei 2012-2018

Woensdag 17 oktober 2018
Van 2012 tot 2018 is de bevolkingsgroei het meest toegenomen in Overpelt (7,49 procent) en Beringen (5,51 procent). Leopoldsburg kende een bevolkingsgroei van 2,99 procent, Hechtel-Eksel van 2,93 procent, Neerpelt van 2,92 procent, Bocholt van 2,80 procent, Lommel van 1,90 procent, Opglabbeek van 1,67 procent, Tongeren van 1,55 procent, Peer van 1,31 procent, Meeuwen-Gruitrode van 1,01 procent en Houthalen-Helchteren van 0,88 procent. In Limburg nam de bevolkingsgroei toe met 2,53 procent.(Bron: Statbel)

Inbraak in Watertorenstraat

Woensdag 17 oktober 2018
Hamont-Achel - Inbraak in WatertorenstraatDeze namiddag werd bij de politie een inbraak gemeld in de Watertorenstraat. Of er buit is, is niet geweten.

Man neergeschoten in Dommelen

Woensdag 17 oktober 2018
Grensgevallen
In Dommelen, een kerkdorp van Valkenswaard, is gisteravond even voor middernacht een man neergeschoten. De daders vluchtten op een motor. Het slachtoffer, een 37-jarige man uit Waalre, werd met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis overgebracht en wordt daar bewaakt. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Rina Van Vlierden overleden

Woensdag 17 oktober 2018
Hamont-Achel - Rina Van Vlierden overledenMaandag is Rina Van Vlierden overleden, de weduwe van Maurice Bernaerts. Zij was 75 jaar. Het afscheid vindt in intieme kring plaats. Maandag (19 uur) is er een avondwake in de decanale kerk in Hamont waarna begroetingsmoment in funerarium Creemers aan de Achelpoort.Condoleren: condoleren[!]begrafenissencreemers.be

Het wordt kouder

Woensdag 17 oktober 2018
Weerbericht
Hamont-Achel - Het wordt kouderDe hoge temperaturen blijven de volgende dagen niet aanhouden, met aanvoer van koelere lucht uit het noorden. Bovendien zorgt de nabijheid van een front voor vrij veel (hoge) bewolking, maar het blijft droog. Vanaf vrijdag brengen hogedrukinvloeden opnieuw zonnig en droog weer. Na het weekend komt een noordwestelijke luchtstroming op gang met de aanvoer van onstabiele en vochtige lucht. Het wordt dan flink kouder en wisselvallig met toenemende neerslagkansen.Vandaag is het vrij zonnig en de maxima liggen (…) Het hele nieuwsbericht

Zaterdag Nacht van de duisternis

Woensdag 17 oktober 2018
Op 20 oktober vindt de 23ste editie van de Nacht van de Duisternis plaats. Met dit initiatief willen de Bond Beter Leefmilieu, Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder (VVS) in samenwerking met Infrax de impact van lichtvervuiling in de kijker zetten. Ook Hamont-Achel springt mee op de kar. Dat betekent dat komende zaterdag de openbare avondverlichting wordt gedoofd en de klemtoonverlichting uitgaat. Om de veiligheid niet in het gedrang te brengen, zal er wel steeds minimale verlichting (…) Het hele nieuwsbericht

Allen aan het gras!

Dinsdag 16 oktober 2018
Het is maar dat je 't weet
Gras bevat eiwitten en het is niet alleen goed voor koeien maar ook voor mensen, als we de Nederlanders van Grassa! moeten geloven. Daar scheiden ze het eiwit van het gras om te komen tot een voedzaam en duurzaam alternatief. Als het aan hen ligt, eten we over tien jaar allemaal grasburgers. Lees even mee.
Elise Mertens is in de eerste ronde van de Kremlin Cup in Moskou uitgeschakeld. Ze verloor met 6-3, 7-5 van een lager geplaatste Britse tegenstandster. Elise was in Moskou het zevende reekshoofd.

Jean Kees overleden

Dinsdag 16 oktober 2018
Hamont-Achel - Jean Kees overledenIn het Mariaziekenhuis is zaterdag Jean Kees overleden, de weduwnaar van Nelly de Kinderen. Hij was 81 jaar. Zaterdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Begroeting: donderdag (19.30-21u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Elf nieuwe burgemeesters

Maandag 15 oktober 2018
Hamont-Achel - Elf nieuwe burgemeestersIn Limburg gaan in januari 11 nieuwe burgemeesters aan de slag op een totaal van 42. CD&V blijft in Limburg de grootste leverancier van burgemeesters, met 17 in het totaal. Open VLD heeft er 7, sp.a 5 en N-VA 2. En dan heb je nog 11 burgemeesters die bij de één of andere lokale partij behoren. Er zijn ook 5 vrouwelijke burgemeesters aan de macht in onze provincie.

Donderdag Sporteldag

Maandag 15 oktober 2018
Donderdag vindt de 3de editie van de Noord-Limburgse Sporteldag plaats in Hechtel-Eksel in de gemeentelijke sporthal (Dennenstraat 8). De sportdiensten van Lommel, Hamont, Hechtel-Eksel, Neerpelt en Overpelt tekenden een volledige sportieve dag uit voor 50-plussers, waarbij tal van bekende en minder bekende sporten aan bod komen: wandelen, fietsen, tai-chi, linedance, kruisboogschieten en meer. Het startschot weerklinkt om 10 uur en het eindsignaal om 16 uur.
Vanaf 9.30u kan je in de sporthal al inschrijven voor de sporten die je wil uitproberen. Om 14.45u is er een afsluitend optreden van Salim Seghers. De kostprijs: €4 in voorverkoop of €5 aan de kassa voor een volledige dag sporten incl. verzekering, gratis consumptie en optreden. 

Woensdag weer flitsmarathon

Maandag 15 oktober 2018
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Woensdag weer flitsmarathonVan woensdag- (overmorgen!) tot donderdagochtend houdt de politie weer een flitsmarathon, zo is vandaag bekendgemaakt.

Rony Willekens overleden

Maandag 15 oktober 2018
Hamont-Achel - Rony Willekens overledenOp zijn 55ste verjaardag is gisteren In het Mariaziekenhuis Rony Willekens overleden, de echtgenoot van Linda Lodewijks. De uitvaartdienst, en de begrafenis in Neerpelt, zullen in besloten kring plaatsvinden.

Leo Ceelen overleden

Maandag 15 oktober 2018
Hamont-Achel - Leo Ceelen overledenZaterdag is Leo Ceelen overleden, de echtgenoot van Mientje Segers. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Begroetingsmoment: donderdag (19-20 uur) in UitvaartCentrumOPglabbeek.

Elise Mertens nu 16de

Maandag 15 oktober 2018
Op de wereldtennisranking, die vandaag geactualiseerd werd, is Elise Mertens een plaatsje gezakt. Ze staat nu 16de. 

Inbraak in voetbalkantine

Maandag 15 oktober 2018
Hamont-Achel - Inbraak in voetbalkantineIn de Bevrijdingsstraat in Hamont-Achel is ingebroken in een voetbalkantine. Of de daders buit hebben gemaakt is niet bekend.

Elise Mertens start in Moskou

Zondag 14 oktober 2018
Elise Mertens komt volgende week als zevende reekshoofd in actie op de VTB Kremlin Cup in Moskou. In de eerste ronde komt ze uit tegen de Britse Johanna Konta (WTA-45). Beide speelsters stonden al twee keer tegenover elkaar dit seizoen, ze wonnen elk één keer.
Hamont-Achel - Meteen winst voor Tectum Achel in Liga AZoomDe eerste wedstrijd van volleybalclub Tectum Achel (ex-AVOC) in Liga A is vanavond meteen op een overwinning geëindigd. Tegen het Waalse Axis Guibertin werd het 3-2.  UPDATE Een verslag van Wim van Dooren:De eerste thuiswedstrijd tegen Axis Guibertin, al jaren een vaste waarde in de Euromillions League, betekende onze eerste stap op het hoogste niveau. Maar als club en als team waren we er klaar voor.
Eerste set startte TECTUM Achel (…) Het hele nieuwsbericht

Achel VV - Vlijtingen 2-2

Zaterdag 13 oktober 2018
Hamont-Achel - Achel VV - Vlijtingen 2-2Achel VV heeft vanavond thuis 2-2 gelijk gespeeld tegen Vlijtingen. KFC Hamont 99 verloor met 2-1 van Stal Sport. Exc. Hamont ging bij Ham United winnen met 1-4.

Vanavond: Tectum Achel in Liga A

Zaterdag 13 oktober 2018
Hamont-Achel - Vanavond: Tectum Achel in Liga AZoomAVOC Achel heet voortaan Tectum Achel, en de volleybalclub (foto) speelt vanavond om 20.30u haar eerste wedstrijd in Liga A. Tegenstander is Axis Guibertin uit het Waals-Brabantse Mont-Saint-Guibert (in de schaduw van Louvain-la-Neuve). Deze historische eerste thuiswedstrijd in de hoogste klasse wordt dus meteen een serieuze waardemeter.
Een vol huis helpt sowieso om punten te pakken en door de grote poort aan een boeiend seizoen te beginnen!
20u30, Sporthal De Koekoek, Achel. INKOM: € 10,-

Ramen en deuren Luys failliet

Vrijdag 12 oktober 2018
De rechtbank van Koophandel heeft deze week Luys Jacky Ramen en Deuren uit Hamont-Achel failliet verklaard.

Grote toename alleenwonenden

Vrijdag 12 oktober 2018
Het aantal alleenwonenden in Limburg is in tien jaar tijd gestegen van 77.854 naar 98.455. Het aantal eenoudergezinnen steeg in dezelfde periode van 27.490 naar 30.231.

Femma bezocht vlindertuin Someren

Vrijdag 12 oktober 2018
Hamont-Achel - Femma bezocht vlindertuin SomerenZoomFemma Hamont bezocht de overdekte tropische vlindertuin Klein Costa Rica in Someren. De dames ontdekten méér dan honderd soorten planten en bomen van over de hele wereld. Zij bewonderden onder andere méér dan driehonderd exotische vlinders, vogels en vissen. Het was weer een geslaagde namiddag! (J.J.S.)

Elise Mertens geeft op in Tianjin

Vrijdag 12 oktober 2018
Elise Mertens heeft wegens een blessure aan de elleboog opgegeven in de kwartfinale van de Tianjin Open (China). Een onherkenbare Mertens was snel op achtervolgen aangewezen en verloor de eerste set met 2-6. Onze dorpsgenote, die duidelijk last had van een blessure, bleef het wel proberen. Het leverde echter niets op en ook de dokter kon geen soelaas bieden. Bij een 0-4 stand in de tweede set gaf Mertens er uiteindelijk de brui aan.

Uitzonderlijk warm

Vrijdag 12 oktober 2018
Weerbericht
Hamont-Achel - Uitzonderlijk warmAan de voorzijde van een storing wordt met een strakke zuidelijke wind, lucht van subtropische oorsprong naar onze streken getransporteerd. Hierbij kan het kwik tot uitzonderlijk hoge waarden oplopen. De storing bereikt op zondag onze streken met neerslag. Na het weekend komt een westcirculatie opzetten met gevoelig koudere lucht en vrij hoge neerslagkansen. Vandaag wisselen zon en wolken elkaar af. Tijdelijk komt er meer bewolking voor, maar dat is meestal hoge bewolking. Het blijft droog en het wordt erg (…) Het hele nieuwsbericht

Philomena Renckens overleden

Donderdag 11 oktober 2018
In Bertem is dinsdag zuster Johannes Ruusbroec, in de wereld Philomena Renckens, overleden. Ze werd in Achel geboren en werd 94 jaar. Maandag wordt ze begraven, na een eucharistieviering (om 10 uur) in de St.-Pieterskerk, Groenendaal 31 in Bertem.

De invasie van de wantsen

Donderdag 11 oktober 2018
Hamont-Achel - De invasie van de wantsenZoomJe komt ze dezer dagen bijna overal tegen: wantsen. Ze dringen je huis binnen via spleten en kieren, ze zetten zich tegen horren, ze vliegen in je gezicht tijdens het fietsen... En als je ze vastpakt scheiden ze een stof af die naar goedkoop snoep ruikt.
Eén van de meest voorkomende wantsen dit najaar is de Grauwe schildwants (Rhaphigaster nebulosa), ook gekend als de grauwe veldwants. Deze soort (foto hierboven) is al geruime tijd aan een opmars bezig, zeggen ze (…) Het hele nieuwsbericht
De invasie van de wantsen
Zoom
Elise Mertens heeft zich geplaatst voor de kwartfinales op de Tianjin Open. Ze versloeg de Slovaakse Jana Cepelova (WTA-273) met 6-2 en 6-3. In de kwartfinales komt Elise uit tegen vijfde reekshoofd Su-Wei Hsieh (WTA-30), die ze eerder in Rabat in twee sets versloeg.
Vandaag besliste de bestendige deputatie, op voorstel van gedeputeerde Frank Smeets (CD&V) om 10 000 euro toe te kennen aan het consortium 12-12. Dit kan omdat het Provinciebestuur binnen zijn beleidsdoelstellingen voorzien heeft dat 0,7% van het budget naar ontwikkelingssamenwerking gaat. 
Op vrijdag 28 september werd het noorden van het eiland Sulawezi in Indonesië getroffen door een krachtige aardbeving gevolgd door een tsunami. Volgens officiële cijfers (…) Het hele nieuwsbericht

Zonnig najaarsweer

Woensdag 10 oktober 2018
Weerbericht
Hamont-Achel - Zonnig najaarsweerDe aanvoer van subtropische lucht uit het zuiden laat de maxima de volgende dagen op erg hoge waarden voor half oktober uitkomen  De aangevoerde lucht is echter tijdelijk onstabiel met een aantal lokale buien. Zaterdag kan het mogelijk recordwarm worden met maxima die boven een zomerse 25 graden kunnen uitkomen. Na de doortocht van een storing wordt na het weekend koelere lucht aangevoerd met een licht wisselvallig weertype.
Vandaag is het uitermate zonnig. De maxima komen erg hoog uit (…) Het hele nieuwsbericht

Schoonmaakbeurt voor carpoolparkings

Woensdag 10 oktober 2018
Het Agentschap Wegen en Verkeer zal vrijdagnacht de carpoolparkings van Halen, Hasselt-Zuid, Paal, Houthalen en Tongeren schoonmaken. Dat gebeurt met een grote borstelwagen, reden waarom er die avond en nacht op de parkings een parkeerverbod geldt. Tijdens de reinigingsactie in maart werd op de verschillende Limburgse carpoolparkings bijna 7 ton veegvuil opgeruimd. 

1.241 landbouwbedrijven minder

Dinsdag 9 oktober 2018
In tien jaar tijd is het aantal bedrijven met landbouwproductie in Limburg gedaald van 4.061 naar 2.820. Dat is een vermindering met 1.241. In het Maasland was er een daling van 433 naar 338, in Midden-Limburg van 275 naar 178, in Noord-Limburg van 948 naar 713, in West-Limburg van 395 naar 266 en in Zuid-Limburg van 2.010 naar 1.325.

De 72-jarigen van Hamont

Dinsdag 9 oktober 2018
Hamont-Achel - De 72-jarigen van HamontZoomDe 72-jarigen van Hamont en van Hamont-Lo hadden verleden week naar jaarlijkse gewoonte een fijne samenkomst in de Burg. Ook de weduwen van de overledenen van de groep waren erbij. Volgend jaar, op 4 oktober, is iedereen weer van de partij!

Pierre Bloemen overleden

Dinsdag 9 oktober 2018
Hamont-Achel - Pierre Bloemen overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Pierre Bloemen overleden, de echtgenoot van Ina de Peijper. Hij was 70 jaar. De crematie en de afscheidsdienst zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Opleiding 'gemachtigd opzichter'

Dinsdag 9 oktober 2018
Hamont-Achel - Opleiding 'gemachtigd opzichter'Al sedert enkele jaren organiseert de verkeersdienst van de lokale politie HANO een opleiding gemachtigd opzichter.
Als gemachtigd opzichter heb je als taak de veiligheid van groepen kinderen, scholieren, personen met een handicap en senioren in het verkeer te bewaken, vooral bij het oversteken van de straat. Op dinsdag 23 oktober van 19 tot 21 uur of op woensdag 24 oktober van 14 tot 16 uur wordt de volgende cursus georganiseerd in de vergaderzaal van het hoofdgebouw van de (…) Het hele nieuwsbericht

Anna Franssen overleden

Dinsdag 9 oktober 2018
Hamont-Achel - Anna Franssen overledenGisteren is de uit Overpelt afkomstige Anna-Henrica Franssen overleden, de weduwe van Pierre Coolen. Ze was 86 jaar. Vrijdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Begroeting: donderdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Elise Mertens wint in Tianjin

Dinsdag 9 oktober 2018
Elise Mertens heeft haar eerste wedstrijd op de Tianjin Open  gewonnen. Ze haalde het in twee sets van een thuisspeelster: 7-5 en 6-1. De wedstrijd duurde ei zo na anderhalf uur.

Straks minder treinen

Maandag 8 oktober 2018
Het ziet er naar uit dat er vanaf december tijdelijk minder treinen op de lijn Mol-Hamont zullen rijden. Dat blijkt uit de nieuwe dienstregeling die in december van kracht wordt.
Volgens die dienstregeling zullen er 's morgens en 's avonds enkele treinen niet rijden. Met als gevolg dat men 's morgens vanuit Noord-Limburg niet meer voor 7 uur in Antwerpen zal kunnen geraken, en 's avonds ook niet meer thuis, tenzij men voor 20.40u uit Antwerpen kan vertrekken. Om nog maar te zwijgen over het traject voor de reizigers uit Brussel of de kust.
We hebben de NMBS gevraagd ons een en ander uit te leggen, maar tot dusver geen antwoord op onze vraag gekregen.

Nog nooit zoveel trekvogels

Maandag 8 oktober 2018
Puur natuur
Afgelopen weekend werden 315.364 trekvogels geteld, verspreid over 61 Belgische telposten. Dat is een record voor de EuroBirdwatch-tellingen. Opvallend waren de hoge aantallen graspiepers, kneus en zanglijsters. EuroBirdwatch is een trektelevenement dat Birdlife organiseert in 41 Europese en Centraal-Aziatische landen.
Alles samen werden er afgelopen weekend maar liefst 5,2 miljoen vogels geregistreerd, op weg naar het zuiden. De weersomstandigheden waren zaterdag perfect: het zonnetje (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Swennen overleden

Maandag 8 oktober 2018
Hamont-Achel - Mia Swennen overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Mia Swennen overleden, de weduwe van Michel Bernaerts. Ze was 93 jaar. De crematie en de afscheidsplechtigheid zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: donderdag (19-20u) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt..

Elise Mertens weer 15de

Maandag 8 oktober 2018
Elise Mertens is weer een plaatsje gezakt op de WTA-ranking: ze staat nu 15de. Deze week is ze derde reekshoofd op het toernooi van het Chinese Tianjin. In de eerste ronde komt ze uit tegen de Chinese Lin Zhu (WTA 106).  

Achel klopt Hoepertingen

Zondag 7 oktober 2018
Hamont-Achel - Achel klopt HoepertingenAchel VV heeft deze namiddag Hoepertingen verslagen. Uitslag: 1-2. Zaterdag ontvangt Achel VV Vlijtingen. Achel VV staat na zes wedstrijden tiende in de stand met 7 punten. Exc. Hamont won met 1-0 van FC Hechtel en staat na zes wedstrijden zevende in de stand met 10 punten.
Het aantal faillissementen in Limburg blijft dalen. Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar waren er 453 faillissementen.
Grensgevallen
In Eindhoven zijn afgelopen nacht twaalf appartementen ontruimd omdat op straat een vrachtwagen vol drugsafval in brand was gestoken. Daarbij kwam gevaarlijk zoutzuurgas vrij. Op een andere plek in de stad lekte drugsafval uit een vrachtwagen die daar door onbekenden was neergezet.

Hamont'99 - Stokkem 1-1

Zaterdag 6 oktober 2018
Hamont-Achel - Hamont'99 - Stokkem 1-1K.FC Hamont'99 heeft vanavond thuis gelijk gespeeld tegen Vlug en Vrij Stokkem. Uitslag: 1-1

Hamonts kerkkoor trok er op uit

Zaterdag 6 oktober 2018
Hamont-Achel - Hamonts kerkkoor trok er op uitZoomKerkkoor Sint-Cecilia van Hamont organiseerde een namiddaguitstap naar een plantenkwekerij in het Nederlandse Asten die uitsluitend Anthuriums kweekt op een oppervlakte van ruim 5 hectare. Via de veiling in Aalsmeer vinden de planten hun weg naar binnen- en buitenland. De gids die de groep rondleidde gaf deskundige informatie over het ontstaan en gebruik van deze mooie plantensoort. Nadien was er nog een gezellig samenzijn met een lekker etentje. (J.J.S.)
In het WTA-toernooi van Peking hebben Elise Mertens en Demi Schuurs de halve finale van het damesdubbel verloren. Ze werden door een Tsjechisch duo verslagen met 0-6 en 5-7.

Limburgse wegen veiliger

Zaterdag 6 oktober 2018
Sinds 2012 zijn het aantal letselongevallen op de Limburgse wegen jaar na jaar gedaald. In 2012 gebeurden er 3.489 ongevallen, in 2013 3.310, in 2014 3.255, in 2015 3.153, in 2016 3.094 en vorig jaar 2.739.

Mooi nazomerweer

Zaterdag 6 oktober 2018
Weerbericht
Hamont-Achel - Mooi nazomerweerAlvorens een storing onze streken in de avond kan bereiken, wordt er vanuit het zuiden erg warme lucht aangevoerd en krijgen de maxima zomerse allures. Zondag verlaat de storing onze streken en wordt gevolgd door een hogedrukgebied, dat na het weekend het weerbeeld in onze regio bepaalt. Na het weekend wordt het flink zonnig en de temperaturen zijn in stijgende lijn. Er komt een periode aan met aangenaam nazomerweer, dat waarschijnlijk ook het volgende weekend nog kan aanhouden. Vandaag wordt een aangename (…) Het hele nieuwsbericht

47.027 geregistreerde misdrijven

Vrijdag 5 oktober 2018
Hamont-Achel - 47.027 geregistreerde misdrijvenDe Limburgse politiekorpsen registreerden vorig jaar samen 47.027 misdrijven. Dat blijkt uit de criminaliteitsstatistieken van de federale politie. Politiezone CARMA registreerde 10.574 misdrijven, de politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo 3.027, de politiezone Tongeren-Herstappe 2.593, de politiezone Kempenland 2.067, de politiezone HANO 1.812 en de politiezone Lommel 1.665.
Economisch nieuws
Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie, heeft vandaag in aanwezigheid van meer dan 40 geïnteresseerde bedrijven zijn nieuwe topinfrastructuur in Lommel geopend. Vertegenwoordigers van zowel grote bedrijven als KMO’s konden er meteen ervaren hoe ze via 3 gloednieuwe living labs met de nieuwste (robot)technologieën ondersteuning krijgen om hun nieuwe producten te testen en perfectioneren. Ze ontdekten ook de nieuwste (…) Het hele nieuwsbericht
Tribunaliteiten
Hamont-Achel - Moet de notaris in de toekomst kunnen kijken?Die vraag moest het hof van beroep van Antwerpen beantwoorden omdat een notaris kreeg af te rekenen met een eis tot schadevergoeding van zijn cliënten. Zij verweten hem dat hij hen niet verwittigde tegen de nabije verhoging van de registratierechten op de akte die bij hem moest passeren. De akte werd ondertekend op 3 juli 2013 en op 1 juli 2013 gingen de registratierechten van 0,2% naar 2%, een tienvoud dus en een verhoging met 9.720 euro.
Het hof vond dat een voorzichtige notaris zijn kennis actueel (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe bvba: Danami

Vrijdag 5 oktober 2018
Wilfried en Peter Hoeben, beiden uit Hamont-Achel, hebben de bvba Danami opgericht met zetel aan de Kerkbosstraat in Hamont-Achel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer administratie, consultancy en managementactiviteiten.

1.000 man weg bij VDL Nedcar

Vrijdag 5 oktober 2018
Vanmorgen is bij autofabrikant VDL Nedcar in het Nederlandse Born het personeel ingelicht over een directiemaatregel waardoor er bij de autofabriek 1.000 banen zullen geschrapt worden omdat men volgend jaar minder auto’s gaat bouwen. Het vaste personeel blijft buiten schot. "Het gaat om 500 tijdelijke werknemers die we dit jaar hebben aangenomen om de piek in de productie de baas te kunnen. Daarnaast vertrekken er 300 met natuurlijk verloop", aldus de woordvoerder. "De overige 200 zullen via het uitzendbureau waar ze voor werken elders aan de slag moeten."
In Born worden de BMW X1 en verschillende soorten Mini's gebouwd.

Wespenplaag nog niet gedaan

Donderdag 4 oktober 2018
De Limburgse brandweerkorpsen hebben in twee maanden meer dan 18.000 wespennesten opgeruimd en de wespenplaag is nog niet gedaan. Vorig jaar werden er in onze provincie 4.000 nesten opgeruimd in drie maanden.

Achelse vormelingen op eendaagse

Donderdag 4 oktober 2018
Hamont-Achel - Achelse vormelingen op eendaagseZoomOnder leiding van Deken Mathieu Plessers, de catechisten Marc Munters, Heidi Cox en Lisette Bergmans trokken de vormelingen van Achel-centrum gisteren, als start voor de vormselcatechese, op eendaagse. Na een lunch bij "het Mulke" reden ze verder naar het Boskerkhof en vandaar naar de kapel aan de militaire dijk, de kapel aan het Bien om te eindigen bij de kapel van de Witteberg. Op de verschillende lokaties werd hen uitleg gegeven, een spel gespeeld, een lied ingeoefend,... De 24 kinderen zullen op 19 mei 2019 gevormd worden.

Hoe vinden trekvogels de weg?

Donderdag 4 oktober 2018
Het is maar dat je 't weet
Het Europees luchtruim wordt dezer dagen doorkruist door miljoenen trekvogels, die begonnen zijn aan hun najaarstrek. Zaterdag wordt het spectaculair natuurfenomeen in kaart gebracht tijdens de 25ste editie van EuroBirdwatch. Maar hoe vinden trekvogels de weg naar hun eindbestemming in het zuiden? Het interessante antwoord op die vraag vindt u hier.

Werelddierendag vandaag

Donderdag 4 oktober 2018
Hamont-Achel - Werelddierendag vandaagZoomHet is vandaag Werelddierendag, en dat betekent niet alleen dat u eens wat extra aandacht aan uw huisdier zou kunnen besteden, maar misschien ook hét moment om eens na te denken om een hond of kat uit het asiel in huis te halen, indien u er nog géén hebt. Vandaag werd de nieuwe website voorgesteld waarop een twintigtal dierenasielen laten zien welke honden én katten ze in huis hebben voor adoptie. 
Hamont-Achel - Opschorting van straf voor verkrachterDe correctionele rechtbank van Hasselt heeft vandaag opschorting van straf verleend aan een twintiger uit Meeuwen-Gruitrode die een 71-jarige vrouw aanrandde en verkrachtte in een rusthuis in Noord-Limburg. Op het ogenblik van de feiten in januari vorig jaar was de jongeman werkzaam als stagiair in de bejaardenzorg. (PG)
Er maken steeds meer studenten gebruik van de renteloze studielening van de provincie Limburg. Afgelopen academiejaar hebben 83 studenten de lening aangevraagd. Ze kunnen per jaar maximum 3.000 euro lenen en moeten alles pas terugbetalen als ze gaan werken. Vroeger waren het vooral studenten van Vlaamse afkomst, nu is de helft van buitenlandse origine. Opvallend is ook dat meer gezinnen met tweeverdieners het moeilijk krijgen als er meerdere kinderen tegelijkertijd gaan studeren. (Radio 2)

Kringwinkels minder in trek

Woensdag 3 oktober 2018
Limburgers brengen minder afgedankte spullen naar de Kringwinkel dan de gemiddelde Vlaming. En ze kopen er ook minder. Vorig jaar bracht elke Limburger gemiddeld zo'n negen kilogram herbruikbare goederen naar een Kringwinkel en kocht hij er zo'n vier kilogram herbruikbare goederen. Die cijfers liggen onder het Vlaamse gemiddelde. (Radio 2)

Verhalen uit de bodem

Woensdag 3 oktober 2018
Samen met de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Lage Kempen werkten de stad Hamont-Achel en de gemeenten Bocholt en Neerpelt een toeristisch ontsluitingsproject uit rond drie erfgoedsites. Terwijl in Hamont-Achel wordt gefocust op de grafheuvels aan de Haarterheide en het Pastoorsbos, gaat in Bocholt de aandacht uit naar de grafheuvels in Kaulille en ligt in Neerpelt de nadruk op het Celtic Field-complex. Dit project – dat ‘Verhalen uit de bodem’ werd gedoopt – kadert in het Europees jaar voor Cultureel Erfgoed.

'Repair Café' op 19 oktober

Woensdag 3 oktober 2018
Heb je beschadigde elektrische apparaten, kledij, computers,… in huis of tuingereedschap dat geslepen moet worden? Ga dan op vrijdag 19 oktober tussen 18 en 21 uur naar het Repair Café in het Michielshof. Tijdens het Repair Café – een initiatief van de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking – staat duurzaamheid centraal. Je krijgt er de mogelijkheid om met de hulp van deskundigen je spullen gratis te repareren. Pas als er extra stukken nodig zijn om je apparatuur terug te laten werken, moet je die betalen.
Voortaan moet de gouverneur de strijd tegen de everzwijnenplaag coördineren. Dat heeft Vlaams minister van natuur Joke Schauvliege geantwoord op een vraag van Lode Ceyssens in het parlement. In de provincies Antwerpen en in Limburg loopt het probleem van de everzwijnen de spuigaten uit. Tuinen, voetbalvelden, kerkhoven worden zwaar beschadigd en de dieren vormen een gevaar voor het verkeer. Hoewel er dit jaar al meer dan 700 everzwijnen zijn geschoten, erkent de minister dat het bestand blijft (…) Het hele nieuwsbericht

André Stelten overleden

Dinsdag 2 oktober 2018
Hamont-Achel - André Stelten overledenGisteren is in WZC Sint-Antonius in Peer de uit Hamont afkomstige André Stelten overleden, de weduwnaar van Gertrude Jonckers en de levenspartner van wijlen Virginie Vrijsen. Hij zou op 20 oktober 86 jaar worden. De uitvaartdienst en de begrafenis in Reppel zullen in besloten kring plaatsvinden. Donderdag om 19u is er een avondwake in de parochiekerk van Reppel, waarna gelegenheid tot condoleren in funerarium Creemers in de Cobbestraat in Bree. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be. 

Zes op tien naar hoger onderwijs

Dinsdag 2 oktober 2018
In Hamont-Achel stroomt 59,9 procent van de 18-jarigen door naar het hoger onderwijs. Dat percentage valt uiteen in 37,7 procent die een professionele bachoropleiding volgen en 22,2 procent die een academische bacheloropleiding volgen. Hamont-Achel scoort wat het globale percentage doorstromers naar het hoger onderwijs betrerft gemiddeld, vergeleken met Limburg (59,4 procent). In de streek is het percentage doorstromers naar het hoger onderwijs 59,9 procent, in Vlaanderen 61 procent.
Hamont-Achel - Videoclip tegen alcohol, drugs en tabakZoom Scholieren uit Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt werkten mee aan een videoclip om jongeren te waarschuwen voor de gevaren van alcohol, tabak en drugs. De Centra voor Alcohol- en andere Drugproblemen zijn zo onder de indruk dat ze de film nu gaan verspreiden over heel Vlaanderen! 
In het voorjaar organiseert het Openluchtmuseum Bokrijk een tijdelijke tentoonstelling over schilder Pieter Bruegel: "De wereld van Bruegel". Die draait rond de voorwerpen op zijn schilderijen, zoals kruiken en kommen.
In 2019 is het 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude overleed. En Bokrijk wil dat herdenken met een tijdelijke internationale tentoonstelling. Want de werken van Bruegel waren voor dr. Jozef Weyns, de eerste conservator van het openluchtmuseum, een (…) Het hele nieuwsbericht

Voor de sportvissers

Dinsdag 2 oktober 2018
Het is maar dat je 't weet
Het reglement van de openbare visserij werd onlangs gewijzigd, meldt het Agentschap Natuur en Bos. Vooral de regels over vervoer en bezit van vissen werden vereenvoudigd.
Er zijn tien vissoorten die je nog in bezit mag houden, vervoeren en gebruiken als aasvis. Je mag geen leefnet meer gebruiken (behalve bij officiële wedstrijden) en snoekbaars wordt bijkomend beschermd door een maximummaat van 70 cm. Een hengelaar mag niet meer dan 20 aasvisjes in bezit houden en vervoeren, waarvan 5 levende. Alle info, in vier talen, vind je hier.

Mooi herfstweer op komst

Dinsdag 2 oktober 2018
Weerbericht
Hamont-Achel - Mooi herfstweer op komstEen hogedrukgebied ten westen van Brest, bouwt stilaan op richting onze streken en brengt enkele dagen met veel zon en hoge maxima. Een actieve depressie met bijbehorende storingen zorgt in het weekend voor enige tijd regen, maar na het weekend domineren opnieuw hogedrukinvloeden. Op korte termijn schuift een storing traag over onze treken en is het somber herfstweer.
Vandaag domineren wolken en van tijd tot tijd valt er lichte regen of motregen. Na de middag zijn er wat meer drogere perioden met (…) Het hele nieuwsbericht

Huizen in Limburg het goedkoopst

Maandag 1 oktober 2018
In het Vlaams Gewest was een huis in het eerste semester van 2018 het duurst in de provincie Vlaams-Brabant: een huis in gesloten of halfopen bebouwing kostte er 260.000 euro, voor een huis in open bebouwing was de mediaanprijs er 350.000 euro. In Limburg waren de huizen het goedkoopst: 185.000 voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing en 240.000 euro voor een open bebouwing. In het Vlaams Gewest is Tongeren de derde goedkoopste gemeente om te wonen. De mediaanprijs bedroeg er 160.000 euro. (Statbel)

Ryanair stopt met basis Eindhoven

Maandag 1 oktober 2018
Grensgevallen
Ryanair stopt met de eigen basis op Eindhoven Airport. Dat schrijft The Irish Times. Een aantal vluchten zou daarmee komen te vervallen. Volgens de krant gaat de sluiting in op 5 november. De luchtvaartmaatschappij heeft nu op de luchthaven vier Boeings staan, maar die worden vanaf 5 november aan de grond gehouden. De vliegtuigen die nog wel de lucht in zullen gaan, zijn op buitenlandse bases gestationeerd.
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel