Het overige nieuws

Halloween nadert... (slot)

Dinsdag 31 oktober 2023
Hamont-Achel - Halloween nadert... (slot)Zoom...en de titel is niet helemaal juist, want vanavond is Halloween weer voorbij. De foto, die opnieuw een Halloween-figuur uit de pure natuur laat zien, komt van Pierre Rutten. En met deze foto sluiten we ons Halloweenreeksje af.
Het gaat niet goed met de Limburgse bouwsector. Uit een recente bevraging van de Limburgse Bouwunie blijkt dat de bouwbedrijven de toekomst niet zo rooskleurig zien. Eén op drie bouwbedrijven verwacht dat het aantal opdrachten de komende maanden fors zal verminderen. Een aantal bedrijven is bang dat ze werknemers in tijdelijke werkloosheid zullen moeten zetten. Dat heeft o.m. te maken met de fors gestegen prijs van bouwmateriaal.

Halloween nadert (6)

Dinsdag 31 oktober 2023
Hamont-Achel - Halloween nadert (6)ZoomEn dicht bij huis!
Het is maar dat je 't weet
Hebben we het al gemeld - we raken op den duur de tel kwijt. Maar je moet weten dat er vanaf morgen tot en met zondag geen treinen rijden tussen Herentals en Lier - en omgekeerd. Dat heeft te maken met werken aan de spoorbrug over het Albertkanaal in Herentals. Treinreizigers kunnen gebruik maken van autobussen.

Meer fietsendragers gestolen

Dinsdag 31 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
De politie waarschuwt voor het feit dat er de afgelopen weken meer aangiftes van gestolen fietsendragers binnenkomen. Ook in de omliggende gemeenten blijkt dat zo te zijn. Meestal gebeuren de diefstallen op openbare parkings bij de fietsknooppunten.
Enkele tips om het dieven moeilijker te maken:
- leg, indien mogelijk, de fietsendrager in de auto;
- als de fiets ongebruikt op de drager staat, verstop dan de accu in je auto
- gebruik het slot van de (…) Het hele nieuwsbericht

'De situatie in Gaza is rampzalig'

Dinsdag 31 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - 'De situatie in Gaza is rampzalig'ZoomDokters van de Wereld België roept op tot een stopzetting van het geweld tegen burgers en de aanvallen op burgervoorzieningen, in het bijzonder op de gezondheidsinfrastructuur in Gaza. "Een staakt-het-vuren is een absolute prioriteit om een grootschalige humanitaire en gezondheidscrisis in de Gazastrook te voorkomen".
Murad Abed, een arts en medisch referent voor Dokters van de Wereld in Gaza, getuigt in enkele video's over de noodsituatie. "De gezondheidsvoorzieningen in de Gazastrook (…) Het hele nieuwsbericht

Halloween nadert (5)

Maandag 30 oktober 2023
Hamont-Achel - Halloween nadert (5)ZoomEen foto van Jos Leppens met dreigend Halloween-onheil uit de natuur. Hij bespeurde daar dreigende berkenogen!

Michel Paesen overleden

Maandag 30 oktober 2023
Hamont-Achel - Michel Paesen overledenGisteren is Michel Paesen overleden, de echtgenoot van Vonny Matthijs. Hij was geboren in Overpelt en werd 85 jaar. De afscheidsdienst en de crematie vinden in intieme kring plaats. Begroeting: woensdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers in Hamont. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Alda Boonen overleden

Maandag 30 oktober 2023
Hamont-Achel - Alda Boonen overledenVrijdag is Alda Boonen overleden, de weduwe van Jaak Verpoorten. Ze was geboren in Hamont en werd 89 jaar. Vrijdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont. Begroeting: donderdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Dora Voets overleden

Maandag 30 oktober 2023
Hamont-Achel - Dora Voets overledenZaterdag is Dora Voets overleden, de weduwe van Michel Goven. Ze was geboren in Overpelt en werd 88 jaar. Zaterdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 12.30u) in de parochiekerk van Lindel-Hoeven. Begroeting: vrijdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers in Hamont. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Winteruur in het recyclagepark

Maandag 30 oktober 2023
Vanaf morgen is er ook een winteruurregeling in het recyclagepark. Dat opent tot en met zaterdag 30 maart elke dag - behalve zondag en maandag - om 9 uur, sluit tussen de middag van 12.30 tot 13 uur, en gaat 's avonds dicht om 16u. 

Bengelpop gespreid over twee dagen

Maandag 30 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2024 blaast Bengelpop in Balen 20 kaarsjes uit. Speciaal voor die gelegenheid wordt het kinderfestival op recreatiedomein Keiheuvel volgend jaar gespreid over twee dagen: donderdag 20 en vrijdag 21 juni. Inschrijven kan vanaf maandag 6 november om 8u 's morgens via www.bengelpop.be.
Grensgevallen
Hamont-Achel - Man zwaargewond bij verkeersongevalOp de Maastrichterweg in Valkenswaard, ter hoogte van Tops, is vanmiddag een auto tegen een boom beland. De bestuurder werd daarbij zwaargewond en moest door de brandweer bevrijd worden. Hij is naar het ziekenhuis overgebracht. De auto droeg Nederlandse kentekenplaten.

Nieuwe vennootshap: Yama Bonsai

Maandag 30 oktober 2023
Yannick Kiggen (34) uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap Yama Bonsai opgericht met zetel aan de Collegestraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het promoten, kweken, vormen, verzorgen en verhandelen van bonsai en het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van Japanse tuinen.

Ozempicje leggen

Maandag 30 oktober 2023
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Ozempicje leggenZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Aangeven, die renovatie

Maandag 30 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Wie renovatiewerken aan zijn woning of de aankoop van buitenlands vastgoed niet spontaan aanmeldt bij het kadaster, riskeert sinds 22 oktober hogere boetes. Die kunnen oplopen tot 3.000 euro, terwijl de maximumboete voordien 1.250 euro bedroeg.
(De Tijd)

Halloween nadert (4)

Zondag 29 oktober 2023
Hamont-Achel - Halloween nadert (4)ZoomEn deze is van Pierre Rutten. Een merkwaardige creatuur uit Bosland! Hebt u in de natuur ook al foto's gemaakt van halloween-achtige figuren? Laat ze maar komen! Mail ze naar redactie[!]internetgazet.be. We hebben nog tijd, want het is pas dinsdag Halloween!.

Gelijkspel voor KFC Hamont 99 B

Zondag 29 oktober 2023
Hamont-Achel - Gelijkspel voor KFC Hamont 99 BDe tweede ploeg van KFC Hamont 99 is bij Zelo Halen niet verder gekomen dan een gelijkspel: 1-1. De ruststand was 0-0. Voor de bezoekers scoorde Van Gennip.
Hamont-Achel - Winnaars World Solar Challenge terug thuisZoomDe studenten van het team van KU-Leuven dat zopas de World Solar Challenge voor zonnewagens heeft gewonnen, zijn weer thuis. Achter het Belgische team zit onder meer een wetenschapper uit Hechtel-Eksel: Maarten Vanierschot… die nooit op de voorgrond wil. (Cartoon: Fobie)

Is je aannemer nog in orde?

Zondag 29 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Sinds enkele dagen kan men via de website van justitie Just-on-web nagaan of ondernemers wettelijk nog in orde zijn en of ze dus al dan niet een bestuursverbod hebben opgelopen. Op die website kan men "JustBan" raadplegen, het centraal register van bestuursverboden (onderste kadertje rechts op die website). En dat zou men eigenlijk altijd moeten doen, want ga je bijvoorbeeld met een aannemer in zee die onder dat bestuursverbod valt en gaat die failliet, dan zijn de gevolgen voor jou niet min. Aanmelden kan via itsme of met de identiteitskaart.

Halloween nadert! (3)

Zondag 29 oktober 2023
Hamont-Achel - Halloween nadert! (3)ZoomGriezelen in de natuur... Een bosbeest!

Beker: Tectum Achel wint van Haacht

Zaterdag 28 oktober 2023
Hamont-Achel - Beker: Tectum Achel wint van HaachtIn de 1/8ste finales van de Beker van België in het volleybal heeft Tectum Achel vanavond gemakkelijk gewonnen van Feniks Haacht: 0-3. Setstanden 14-25, 18-25 en 18-25.

Achel wint bij KSK Meeuwen

Zaterdag 28 oktober 2023
Hamont-Achel - Achel wint bij KSK MeeuwenIn Eerste Provinciale is Achel VV gaan winnen bij KSK Meeuwen. Uitslag: 0-1. Vandebroek scoorde het doelpunt op strafschop. Drie spelers kregen rood: Theuwis van Achel VV en Verlinden en Gabriels van KSK Meeuwen. UPDATE Achel komt na de zege in Meeuwen alleen op kop, zegt voorzitter Vital Davids. Want Mechelen a/d Maas verloor van Turkse Rangers, dat derde wordt. Bregel won de andere topper in Beek en klimt naar de tweede plaats. Onderaan behaalde rode lantaarn Hoepertingen tegen Zonhoven zijn eerste zege. Beringen (zege tegen Herkol) en Gruitrode (zege in Herk-de-Stad) maakten eveneens een goede beurt, Helson, Meeuwen en Herkol een slechte. Opvallend was de zware 0-6-nederlaag van Torpedo tegen Koersel.
Hamont-Achel - Kattenbos en KFC Hamont 99 spelen gelijkKattenbos en KFC Hamont 99 hebben vanavond in Lommel 3-3 gelijkgespeeld. De doelpunten: Hoes 1-0,  Meli 1-1, Van Vlierden 1-2,  Dierick 2-2,  Fonteyn, 91’ F. Peeters 3-3.

Exc. Hamont wint bij Wijchmaal

Zaterdag 28 oktober 2023
Hamont-Achel - Exc. Hamont wint bij WijchmaalSporting Wijchmaal heeft vanavond thuis met 2-3 verloren van Exc. Hamont. Voor Excelsior scoorde Van Rijswijk tweemaal.

Achel B verliest van Louwel

Zaterdag 28 oktober 2023
Hamont-Achel - Achel B verliest van LouwelAchel VV B heeft vanavond met 2-3 verloren van Eendracht  Louwel.

Halloween nadert (2)

Zaterdag 28 oktober 2023
Hamont-Achel - Halloween nadert (2)ZoomAch, dachten we, al dat gedoe uit Amerika - in de natuur kan je toch ook soms iets griezeligs tegenkomen? Kijk eens naar dit "wezen"!

Halloween nadert!

Zaterdag 28 oktober 2023
Hamont-Achel - Halloween nadert!ZoomHalloween - het komt uit Amerika en we raken het niet meer kwijt. Want iemand doen schrikken met wat gegriezel lijkt iedereen leuk te vinden. Dirk Van Bun maakte er deze aardige tekening bij. 

Daar is de smartphonerug

Zaterdag 28 oktober 2023
Vandaag gelezen
"Al swipend en surfend over het internet met voorovergebogen schouders, bolle rug of lekker onderuitgezakt in een stoel, krijgen miljoenen mensen last van een ‘smartphonerug’. En dat is een groot probleem, dat op steeds jongere leeftijd ontstaat."
(Orthopedisch chirurg Piet van Loo in de NRC)

Overschakelen naar het winteruur

Zaterdag 28 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Overschakelen naar het winteruurZoomKomende nacht wordt er overgeschakeld naar het winteruur. Om 3 uur 's nachts wordt de klok een uur teruggedraaid naar 2 uur. Dat betekent een uur langer slapen... en voor wie dan aan het werk is, een uur langer werken. Al jaren wordt er in verschillende landen voor gepleit dat men van het zomeruur afziet en gewoon het winteruur aanhoudt. Maar zelfs het winteruur loopt nog een uur voor op de werkleijke Greenwich-tijd (UTC).  
Weerbericht
Hamont-Achel - Wisselvallig weer, ook in de herfstvakantieEen krachtige en omvangrijke depressie blijft vandaag en de komende dagen rondtollen in de nabijheid van Ierland en stuurt met de regelmaat van de klok storingen en buienlijnen naar ons land. Daarbij is de isobarische gradient bij momenten erg strak en mogen we ook flink wat wind verwachten. Dinsdag verliest deze depressie aan kracht om later zelfs helemaal op te lossen. Maar woensdag komt een volgende depressie, vergezeld van storingen, aanzetten en die zou wel eens voor een stormachtige wind kunnen zorgen aan (…) Het hele nieuwsbericht

Een bypass voor een boom

Donderdag 26 oktober 2023
Grensgevallen
Vorig jaar dreigde een heel oude (naar schatting 263 jaar) plataan in Eindhoven kapot te gaan aan een brand op een vlonder vlakbij. Maar een bypass-operatie en veel verzorging lijken succes te hebben zodat er weer wortels uit de stam groeien. Een prachtig verhaal over de taaiheid van de natuur. Lees meer in de NRC.

79 woningen in Valkenstaete

Donderdag 26 oktober 2023
Grensgevallen
Het gemeentebestuur van Valkenswaard is akkoord met het stedenbouwkundig plan Valkenstaete. Dat houdt in bij de vroegere gelijknamige winkelgalerij, waar bijna alle winkels uit vertrokken zijn, 79 woningen worden gebouwd. De winkelfuncties aan de Eindhovenseweg en de Corridor blijven daarbij behouden. 30% van de woningen is als sociale huurwoning bestemd. Meer info

Limburg koploper meldingen dierenleed

Donderdag 26 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Limburg heeft het hoogste aantal meldingen over dierenmishandeling of -verwaarlozing. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Kris Verduyckt (Vooruit) heeft opgevraagd. In 2023 ging het om 371 meldingen. Dat zijn er meer dan in andere Vlaamse provincies. Toch wordt er niet meteen gedacht aan een stijging in het aantal dieren dat mishandeld wordt, wel zou het er op wijzen dat Limburgers sneller een melding maken van dierenleed.

Gemiddeld inkomen: 20.357 euro

Donderdag 26 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Het netto belastbare inkomen van de Belg bedroeg in 2021 gemiddeld 20.357 euro. Vlaanderen blijft de regio met de hoogste inkomens. Brussel blijft het gewest waar de gemiddelde inkomens het laagst zijn.
De provincie Vlaams-Brabant blijft in 2021 de provincie met het hoogste gemiddeld inkomen per inwoner, gevolgd door Waals-Brabant en Oost-Vlaanderen. Het gemiddelde inkomen in Limburg bedroeg 20.633 euro. Op gemeentelijk niveau spant Sint-Martens-Latem opnieuw de kroon als gemeente met het hoogste gemiddelde inkomen per inwoner. Het ligt er 63,3 % boven het Belgische gemiddelde. (Statbel)
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Schutkringmaatregelen preventie wolf verlengdZoomMinister Zuhal Demir heeft de schutkring in kader van preventie wolf verlengd tot eind februari. Daardoor kunnen ook niet-professionele paarden- en rundveehouders (verder) gebruik maken van subsidies voor wolfwerende maatregelen vanuit ANB. "In het najaar is er een verhoogde kans op wolvenaanvallen aangezien de jongen overschakelen op het eten van vlees en er dus veel voedsel moet verzameld worden. In 2021 en 2022 werden in die periode enkele runderen en pony’s aangevallen. Via de schutkring (zie afbakening op bijgaande kaart) kunnen nu ook voor runderen en paarden subsidies voor wolfwerende maatregelen verkregen worden," aldus het ANB. Meer info

Lena De Graef overleden

Donderdag 26 oktober 2023
Hamont-Achel - Lena De Graef overleden Gisteren is Lena De Graef overleden, de weduwe van Harrie Emmers, Ze was 90 jaar. De uitvaartdienst heeft plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. 
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Wolf vervangt jacht in Nederlands ZW-VeluweZoomDe Nederlandse vereniging Natuurmonumenten heeft beslist om in haar terreinen op de Zuidwest-Veluwe geen jacht meer toe te staan. Waar vroeger jagers beweerden onmisbaar te zijn om de populatie herten, reeën en wilde zwijnen te beheren, doen wolven dat nu op de meest geschikte manier, zo blijkt. Omdat het roofdier veel wild pakt, schiet Natuurmonumenten sinds 2021 geen edelherten, wilde zwijnen en reeën meer in dat gebied af.
Doordat de wolf kiest welke dieren hij pakt, zal de (…) Het hele nieuwsbericht

Planning en crisisbeheer

Woensdag 25 oktober 2023
Tegenligger
Hamont-Achel - Planning en crisisbeheerDoorgaans rijdt de allereerste trein in Hamont stipt, maar maandag liep het toch heel anders. In Mol bleef de trein veel langer staan dan gewoonlijk. En dan weet je al dat er onderweg een hindernis is opgedoken. De werken aan de brug over het kanaal in Herentals waren danig uitgelopen en de brug kon nog niet vrijgegeven worden. In Mol werd er meegedeeld dat de trein niet verder zou rijden dan Herentals. Eenmaal in Herentals aangekomen, kwam de mededeling dat we toch verder zouden mogen. Hoopvol begonnen we aan de (…) Het hele nieuwsbericht

Nog meer regen en buien

Woensdag 25 oktober 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Nog meer regen en buienEen omvangrijke depressie nabij Ierland en Schotland zorgt voor een strakke westcirculatie in onze streken, waarbij storingen en buien met de regelmaat van de klok worden aangevoerd. De volgende 10 dagen verloopt vrijwel geen enkele dag volledig droog. Af en toe zijn er wel droge momenten met wat zon. Met een strakke zuidwestenwind wordt wel relatief zachte lucht aangevoerd. 
Morgen/donderdag krijgen we een droger intermezzo in de ochtend en is zowaar de zon ook even van de partij. Niet (…) Het hele nieuwsbericht

Welzijn van zalmen geen criterium

Woensdag 25 oktober 2023
Vandaag gelezen
"In Vlaanderen kan het criterium van welzijn van zalmen evenwel niet als beoordelingsgrond in rekening worden gebracht bij omgevingsvergunningen."
(Minister van Omgeving Zuhal Demir in een toelichting op het afleveren van een omgevingsvergunning in beroep voor de grootste industriële zalmkwekerij van Europa in Oostende)

Lenny Van Humskerken overleden

Woensdag 25 oktober 2023
Hamont-Achel - Lenny Van Humskerken overledenVrijdag is Lenny Van Humskerken overleden. Ze was geboren in Grote-Brogel en zou komende maandag 76 jaar geworden zijn. De afscheidsdienst en de begraving op de begraafplaats van Grote-Brogel zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (18-19u) in uitvaartcentrum Creemers in Hamont. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Arnold Vermeulen overleden

Woensdag 25 oktober 2023
Hamont-Achel - Arnold Vermeulen overledenMaandag is Arnold Vermeulen overleden, de echtgenoot van Martha Vos. Hij was 73 jaar. De afscheidsdienst en de urnebegraving op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (20-21u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Frank Bleyen nieuwe procureur

Dinsdag 24 oktober 2023
Lommelaar Frank Bleyen (49) volgt Guido Vermeiren op als procureur van het parket Limburg. Bleyen is momenteel advocaat-generaal bij het Hof van Beroep in Antwerpen. In april volgend jaar treedt hij in Hasselt in functie.

Diefstal uit bestelwagen

Dinsdag 24 oktober 2023
Onbekenden hebben gisterennamiddag op het Woonerf ingebroken in een camionette. Dat gebeurde door in een van de achterdeuren een gaatje te boren en zo het slot te openen. De daders gingen aan de haal met heel wat werkmateriaal, zoals een stroomgroep, verschillende boormachines en zo meer.
Hamont-Achel - Fietsster gewond in BevrijdingsstraatIn de Bevrijdingsstraat in Damsheide (Neerpelt)  is vanmorgen rond kwart voor acht een jonge fietsster gewond geraakt. Het meisje (15) uit Hamont-Achel botste er met haar fiets tegen een slagboom. Ze moest naar het ziekenhuis worden overgebracht.
Het is maar dat je 't weet
79,7% van de Belgen eet dagelijks groente. Het percentage ligt hoger bij vrouwen (82,5%) dan bij mannen (76,9%), hoger bij hoogopgeleiden (87,3%) dan bij laagopgeleiden (70%), en hoger bij werkenden (82,2%) en gepensioneerden (84,3%) dan bij werklozen (60,8%). (Statbel)

Partijpolitiek...

Dinsdag 24 oktober 2023
Hamont-Achel - Partijpolitiek...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Steden en gemeenten zijn verplicht om tegen 2030 over te schakelen naar ledverlichting. Het uitgelezen moment dus om stil te staan bij de invloed van kunstlicht op dieren, planten en mensen en de juiste keuzes te maken. Om hen te helpen lieten de vijf Vlaamse provincies en het Interprovinciaal Kenniscentrum (IPKC) twee literatuurstudies uitvoeren. Het PIH, kenniscentrum milieu en gezondheid, bracht de wetenschappelijk studies samen over de relatie tussen nachtelijke verlichting en de gezondheid (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - 20 chauffeurs onder invloed van drugsHet voorbije weekend zijn in Limburg 20 bestuurders betrapt die onder invloed van drugs reden. In opdracht van het parket is hun rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. De betrapten riskeren vervolging voor de politierechtbank.

Gebruik de Deense stop

Maandag 23 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
De Fietsersbond Gent pleit voor de invoering van de Deense stop, waarbij fietsers hun rechterhand opsteken voor ze vertragen of stoppen. Zo wordt het verkeer dat achter hen rijdt, niet verrast door hun remmanoeuvre. Bij de start van het academiejaar zijn veel fietsende studenten nog niet gewend aan het drukkere verkeer in de stad. Het handgebaar kan helpen om ongevallen te voorkomen. De Deense stop is afkomstig uit Kopenhagen, een stad waar heel veel gefietst wordt.
Hamont-Achel - Canon van Vlaanderen in braille en luisterversieZoomOok wie niet of moeilijk gedrukte boeken kan lezen, kan vanaf nu in De Canon van Vlaanderen duiken. Luisterpuntbibliotheek, de Vlaamse openbare bibliotheek voor mensen met een leesbeperking, zorgde voor een Daisy-luisterversie en een versie in braille. De Canon van Vlaanderen werd in mei gelanceerd en belicht in 60 vensters beslissende momenten uit de Vlaamse geschiedenis en cultuur. Het boek werd samengesteld door een commissie van deskundigen na overleg met onderzoekers, onderwijsspecialisten en andere (…) Het hele nieuwsbericht

Zacht herfstweer

Maandag 23 oktober 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Zacht herfstweerDepressies circuleren over West-Europa en komen soms erg stevig uit de hoek. Daarbij zorgt storm Babet voor overstromingen en vernielingen in het noorden van Europa en storm Aline voor overvloedige neerslag in het zuiden. Ons deel van Europa blijft gespaard van het stormweer, maar we krijgen wel wat nattigheid en toch ook flink wat wind. Ook de volgende dagen blijven depressies in de buurt en is het erg wisselvallig. Positieve noot komt er van de temperaturen, die zijn relatief hoog met gemiddeld 16 graden.  (…) Het hele nieuwsbericht
Het was al even geleden, maar nu heeft Elise Mertens nog eens een tennistornooi gewonnen: dat van Monastir, in Tunesië. In de finale won ze vandaag van de Italiaanse Jasmine Paolini (WTA 30) in twee sets: 6-3, 6-0.
Het was de eerste finale voor Mertens sinds ze een jaar geleden ook in Monastir de zege pakte. Vandaag behaalde ze de achtste tornooizege in het enkelspel uit haar carrière. Ook 18 tornooititels in het dubbelspel staan op haar naam.
Hamont-Achel - Exc. Hamont en Grote Heide spelen gelijk
Exc. Hamont en Sporting Grote Heide hebben in Hamont in een matige wedstrijd 0-0 gelijk gespeeld.

Achel VV klopt Hoepertingen

Zondag 22 oktober 2023
Hamont-Achel - Achel VV klopt HoepertingenAchel VV heeft met 3-0 gewonnen van Hoepertingen. Aan de rust was de stand 1-0. De doelpuntenmakers waren Peeters, J. Vandebroek en Theuwis.

KFC Hamont 99 - Standard Elen 3-0

Zaterdag 21 oktober 2023
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 - Standard Elen 3-0KFC Hamont 99 heeft vanavond de punten thuis gehouden tegen Standard Elen. Uitslag: 3-0. De doelpuntenmakers waren Meli (2) en S. Doms.

Tectum Achel - Maaseik 0-3

Zaterdag 21 oktober 2023
Hamont-Achel - Tectum Achel - Maaseik 0-3Tectum Achel heeft vanavond met 0-3 verloren van VC Greenyard Maaseik. Sets: 13-25, 21-25, 31-33.

FC Kaulille - Achel VV B 1-0

Zaterdag 21 oktober 2023
Hamont-Achel - FC Kaulille - Achel VV B 1-0FC Kaulillle heeft vanavond de punten thuis gehouden tegen Achel VV B. Het won met 1-0.

KFC Hamont 99 B - Sparta Lille 3-5

Zaterdag 21 oktober 2023
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 B - Sparta Lille 3-5KFC Hamont 99 B heeft vanavond thuis met 3-5 verloren van Sparta Lille.

Mertens in halve finales Monastir

Vrijdag 20 oktober 2023
Elise Mertens heeft zich geplaatst voor de halve finales van het tennistornooi van Monastir (Tunesië). Ze versloeg de Japanse Mai Hontana (WTA-124) met 6-3 en 6-2. UPDATE In de halve finale komt Elise uit tegen Clara Burel (WTA-74). Daar heeft ze nog nooit tegen gespeeld.
Het is maar dat je 't weet
Op één jaar tijd heeft de Limburgse federale gerechtelijke politie (FGP) al 1.000 verdachte websites kunnen blokkeren die probeerden mensen geld te ontfutselen. Het gaat dan steeds om phishing-websites - die lijken op de officiële sites van banken of andere instanties - waarmee de rekeningen van slachtoffers geplunderd kunnen worden. Het datalab waarmee de websites geblokkeerd konden worden, is uniek in België.

Juwelendiefstal in Begoniastraat

Vrijdag 20 oktober 2023
Hamont-Achel - Juwelendiefstal in BegoniastraatOnbekenden hebben gisteren twee ruiten verbrijzeld om binnen te dringen in een woning aan de Begoniastraat. Zij gingen er met juwelen aan de haal.

Bijna 900 vacatures in de bouw

Vrijdag 20 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
In Limburg alleen ontving de VDAB de afgelopen 12 maanden 2.286 vacatures van werkgevers uit de bouwsector. Daarvan stonden eind september nog 887 vacatures open. De bouwsector is in Limburg één van de grootste werkgevers, maar kandidaten voor beroepen zoals elektricien en wegenwerker zijn amper te vinden.

Rundveestapel stijgt

Vrijdag 20 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
In tegenstelling tot mei 2022 steeg de Belgische rundveestapel in mei 2023 met 1,8%. Die stijging is bijna volledig te danken aan de stijging van de rundveestapel in Vlaanderen (+2,9%).
Het aantal mannelijke runderen stijgt in alle leeftijdsklassen, als gevolg van de gunstige prijsstijgingen tussen 2021 en 2022 voor de stieren en een lichte daling van de voederprijzen. In Vlaanderen bedroeg de stijging 7,3%. Door de goede melkprijzen is ook het aantal melkkoeien gestegen.

Al in 2017 een wolf in Vlaanderen

Vrijdag 20 oktober 2023
Hamont-Achel - Al in 2017 een wolf in VlaanderenZoomBegin april 2017 werd in het zuiden van Oost-Vlaanderen een dood ree gevonden, en er waren aanwijzingen dat dit het werk van een wolf zou kunnen geweest zijn. Het iNBO nam toen DNA-stalen en bewaarde die in de diepvriezer. Deze stalen werden onlangs meegenomen in de routinematige analyse van DNA-stalen, en wat bleek? Van de zes stalen leidde er één naar een wolvensoort die in de Centraal-Europese wolvenpopulatie voorkomt. Daarmee weten we dus dat het hier wel degelijk om de eerste bevestigde wolf in Vlaanderen gaat sinds de soort in onze contreien werd uitgeroeid in de negentiende eeuw. Het ging in de analyse om een mannelijke wolf, aldus het INBO.
In Wallonië werden wolven voor het eerst genetisch vastgesteld in 2016 (La Roche) en nog eerder via een cameraval-opname in 2011 (Gedinne).(Foto Welkom Wolf)

Veroordeeld voor dumpen drugsafval

Donderdag 19 oktober 2023
Hamont-Achel - Veroordeeld voor dumpen drugsafvalEen 35-jarige Lommelaar heeft een werkstraf van 200 uur opgelopen voor het dumpen van drugsafval. Als hij de straf niet uitvoert, moet hij voor 20 maanden naar de gevangenis. De man werd gelinkt aan dumpingen in Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel en Peer. (PG)

Gaza: meer tijd nodig voor evacuaties

Donderdag 19 oktober 2023
Hamont-Achel - Gaza: meer tijd nodig voor evacuatiesZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Feest van de chronisch zieken bij Samana AchelZoomOp zaterdag 7 oktober organiseerden de kernleden van Samana Achel een feestelijke namiddag voor alle leden om de dag van de chronisch zieken te vieren. Het thema was “Samen jezelf zijn, dat is geluk”.

Grote verkeerscontrole in het weekend

Donderdag 19 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Grote verkeerscontrole in het weekendDit weekend staat in Limburg de tweede grootschalige verkeerscontroleactie van dit jaar op het programma: alle Limburgse politiezones en de federale wegpolitie Limburg voeren zaterdag en zondag controles uit. Men gaat niet alleen op snelheid controleren, maar ook op het gebruik van alcohol of andere drugs, de aanwezigheid van de boorddocumenten, de afstelling van de lichten, de technische uitrusting, het dragen van de veiligheidsgordel, het gebruik van de smartphone...

Anny Claessens overleden

Donderdag 19 oktober 2023
Hamont-Achel - Anny Claessens overledenVrijdag is Anny Claessens overleden, de weduwe van Louis Bormans. Ze was 86 jaar. De afscheidsdienst en de begraving van de urn op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: zondag (15-16u) in uitvaartcentrum Creemers in Hamont. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Meer dan 400.000 varkens minder

Donderdag 19 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
De varkensstapel in ons land is in mei 2023 met 7,3% (- 428.502 dieren) gedaald ten opzichte van mei 2022, zowel bij mestvarkens als fokvarkens. In deze periode was er veel leegstand in de stallen en dit vermoedelijk door de onzekerheid in het stikstofdossier. Ook blijft het moeilijk om te exporteren naar de Aziatische landen. (Statbel)
Grensgevallen
Bij een vechtpartij in het asielcentrum in Budel zijn vanmiddag twee asielzoekers gewond geraakt. Een 28-jarige man werd gestoken met een mes, maar ook de dader werd gewond. De politie kwam ter plaatse en nam de twee mannen mee nadat ze door hulpdiensten verzorgd waren.

Tectum Achel verliest in Leuven

Woensdag 18 oktober 2023
Hamont-Achel - Tectum Achel verliest in LeuvenVanavond is Tectum Achel bij Volley Haasrode Leuven gaan verliezen met 3-0. Setstanden: 25-10, 25-23 en 25-17.

Lotgenotengroep voor mensen in rouw

Woensdag 18 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Lotgenotengroep voor mensen in rouwZoomIn november start in het ziekenhuis in Pelt een lotgenotengroep voor mensen in rouw na het overlijden van een dierbare. 
Afscheid nemen van een dierbare doet pijn en verdriet. Dat verdriet delen kan bevrijdend zijn. De lotgenotengroep voor mensen in rouw na het overlijden van een dierbare wil een luisterend oor en ondersteuning bieden na het verlies van een partner, familielid, vriend(in), collega of kennis. Speciale aandacht gaat uit naar wie onder moeilijke omstandigheden tijdens de coronacrisis (…) Het hele nieuwsbericht
Elise Mertens heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het tennistornooi van Monastir. In de tweede ronde versloeg ze de Filippijnse Alexandra Eala in twee sets: 6-3, 6-2. Vorig jaar won ze dat tornooi nog - meteen haar voorlopig laatste zege in het enkelspel.
Het is maar dat je 't weet
Ook dit jaar kan je op de Limburg.net- recyclageparken kosteloos bladafval van het openbaar domein afleveren. Dat kan van 2 november tot en met 31 januari. Druk bij het binnenrijden op de knop 'bladafval'.
Het moet gaan om zuiver bladafval van bomen op het openbaar domein en niet om ander fijn tuinafval of snoeihout. Wie tussen zijn bladafval ander afval vermengt, krijgt dit aangerekend op zijn quotum groenafval. De parkwachters zullen hierop toezien.  
Het is maar dat je 't weet
Meer dan een kwart van de Belgen (27,5%) van 16 jaar en ouder drinkt helemaal geen alcohol, terwijl 9,4% dit dagelijks consumeert. Voor 28,7% is dat enkele keren per week, en voor 20,9% enkele keren per maand. Tot slot drinkt 13,5% van de bevolking enkele keren per jaar alcohol.
Mannen drinken vaker dagelijks alcohol dan vrouwen (12,8% tegenover 6,1%), en onthouden zich minder (22% tegenover 32,8%). Gepensioneerden (17,3%) en werklozen (12,2%) drinken vaker dagelijks alcohol dan werkenden (7,2%), maar tegelijkertijd zijn werklozen (42,7%) ook vaker geheelonthouders dan gepensioneerden (26,5%) en werkenden (19,4%). (Statbel)

Zachter maar regenachtig

Dinsdag 17 oktober 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Zachter maar regenachtigStoringen trekken de volgende dagen vanuit Frankrijk over ons land en gaan gepaard met veel wind, maar ook zachte lucht. Op het einde van de week en in het weekend bouwt een krachtig hogedrukgebied op over Scandinavië en blijven de storingen over ons land geblokkeerd. Koudere lucht meldt zich dan over onze streken. Na het weekend komt een westcirculatie opzetten en wordt het wat zachter, maar het blijft wisselvallig.
Morgen/woensdag is er de eerste helft van de dag geregeld wat zon, maar de (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - GSM-gebruik: 403 rijbewijzen ingetrokkenIn Limburg zijn vorige week 403 rijbewijzen ingetrokken voor gsm-gebruik aan het stuur. De betrapten kregen ook een boete van 245 euro. Wie zijn gsm gebruikte als hij stilstond voor het rode verkeerslicht of aan een spoorovergang, of wiens gsm binnen handbereik lag, kreeg enkel die boete van 245 euro.

Dringen voor huurkoopwoningen

Dinsdag 17 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Huurkoop, waarbij u een woning huurt die u later kunt kopen, is aan een stevige opmars bezig nu de huizenmarkt voor veel gezinnen onbetaalbaar wordt. Tienduizenden geïnteresseerden staan op de wachtlijst, omdat het aanbod beperkt is. (Bron: De Tijd)
Het is maar dat je 't weet
Honderden boswachters van de Nederlandse vereniging Natuurmonumenten willen dat het volgende kabinet in Nederland direct in actie komt voor de natuur. Die verslechtert volgens hen steeds verder en de achteruitgang gaat steeds sneller. De tijd van beterschap beloven is voorbij, er moet nu actie komen, stellen zij in een advertentie in het Algemeen Dagblad.
Hamont-Achel - Knoop mee de strijd aan tegen armoedeZoomVandaag, 17 oktober, is de Werelddag van het Verzet tegen Armoede. Jaarlijks brengen armoedeorganisaties armoede onder de aandacht van het grote publiek. Besturen en verenigingen worden opgeroepen om armoede op de agenda te zetten en praktische stappen te ondernemen om armoede daadwerkelijk te bestrijden.
Het Netwerk tegen armoede nodigt iedereen uit om vandaag geknoopte lakens uit het raam te hangen. Deze staan voor de boodschap ‘ontsnappen uit armoede is een zaak van iedereen’. (…) Het hele nieuwsbericht
Knoop mee de strijd aan tegen armoede
Zoom
Hamont-Achel - VRT overweegt  schrapping eredienstenZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Luisteren naar eetgeluiden

Maandag 16 oktober 2023
Zomaar even tussendoor
Hamont-Achel - Luisteren naar eetgeluidenZoomKijken en luisteren - daarover gaat het in "Misophonic Treatment", een nieuwe "hEAR DROP" van Musica. Want eten kan niet alleen lekker zijn, het kan ook goed klinken. Hoewel: voor mensen met misofonie kan het horen van eetgeluiden echt een kwelling zijn. Musica: "In deze aflevering benaderen we het geluid van eten op een muzikale manier. Hopelijk inspireert het je om zelf een smakelijke sessie te beginnen."  

Toenemende bewolking

Maandag 16 oktober 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Toenemende bewolkingMet hoge luchtdruk over onze streken en aanvoer van koude polaire lucht vanuit het oosten, krijgen we een echte koude-inval, waarbij de temperaturen ondermaats zijn. Het wordt niet erg warm vanmiddag met maxima rond 12 graden. Wel is er ruimte voor de zon, al komen er ook veel hoge wolken voor. Het stabiele weer houdt ook morgen aan, met iets hogere temperaturen. Later op woensdag bereiken storingen ons land en volgt er een periode van erg wisselvallig, maar wel gevoelig zachter weer. Vanmiddag komt wat (…) Het hele nieuwsbericht

Treinverkeer onderbroken

Maandag 16 oktober 2023
Hamont-Achel - Treinverkeer onderbrokenInfrabel meldt dat door een 'persoonsaanrijding' in Lommel er sinds 14.30 uur geen treinverkeer mogelijk is tussen Mol en Hamont. Er worden vervangbussen voorzien. UPDATE Inmiddels rijden de treinen weer.

Frans Boonen overleden

Maandag 16 oktober 2023
Hamont-Achel - Frans Boonen overledenVrijdag is Frans Boonen overleden, de weduwnaar van Mia Meeuwissen. Hij was 90 jaar. Donderdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont. Begroeting: woensdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Vogelbescherming Vlaanderen organiseert voor de 19e keer de verkiezing voor de Vogel van het Jaar. Men selecteerde voor 2024 vijf vogels die voor hun overleving afhankelijk zijn van (faunavriendelijke) gebouwen. Wordt het de gierzwaluw, huismus, huiszwaluw, spreeuw of zwarte roodstaart?  Stemmen kan tot 16 november via deze link. Voor dit jaar was de putter laureaat.
Op de wereldranglijst in het tennis is Elise Mertens opnieuw 6 plaatsen gestegen. Ze staat nu 36ste. Elise speelt momenteel in het Tunesische Monastir waar vandaag de eerste ronde van start gaat; ze heeft daarin de Filipijnse Alexandra Eala (WTA 196) als tegenstander.

Microplastics voortaan verboden

Zondag 15 oktober 2023
Hamont-Achel - Microplastics voortaan verbodenZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Tectum Achel start met zege

Zondag 15 oktober 2023
Hamont-Achel - Tectum Achel start met zegeTectum Achel is het nieuwe seizoen gestart met een overwinning tegen Waremme Volley: 3-1. Setstanden: 19-25, 25-20, 25-20, 25-20.
Hamont-Achel - Verbroedering Lommel klopt Exc. HamontVerbroedering Lommel heeft thuis Exc. Hamont verslagen met 2-1.
Hamont-Achel - Gelijkspel voor KFC in Heusden-ZolderKFC Hamont 99 is vandaag in Heusden-Zolder niet verder gekomen dan een doelpuntenloos gelijkspel: 0-0.
Hamont-Achel - Achel verliest van Mechelen a/d MaasLiefst acht doelpunten tijdens de wedstrijd Mechelen a/d Maas - Achel, die op 5-3 eindigde. Aan de rust was de stand 4-1. Voor Achel VV scoorden Maes, Paulino Rosario en Pinxten.

Moet verschil er zijn?

Zondag 15 oktober 2023
Hamont-Achel - Moet verschil er zijn?Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Koersel B - KFC Hamont 99 B 0-2

Zaterdag 14 oktober 2023
Hamont-Achel - Koersel B - KFC Hamont 99 B 0-2De tweede ploeg van KFC Hamont 99 is bij die van Weerstand Koersel gaan winnen met 0-2.

Achel B - Bocholt B 2-2

Zaterdag 14 oktober 2023
Hamont-Achel - Achel B - Bocholt B 2-2Achel VV B en Bocholt VV B hebben in Achel 2-2 gelijkgespeeld.

Winterke koud?

Zaterdag 14 oktober 2023
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Winterke koud?Soms kost het een mens moeite om ‘s morgens op te staan. En vandaag was het weer zo ver. Dat komt door gisteravond. De nieuwsberichten waren het laatste wat ik zag op tv, vooraleer vermoeidheid me dwong om tussen de klamme lappen te schuiven. Ik ging dus (proberen te) slapen met op mijn netvlies de beelden van Israëliërs en Palestijnen die elkaar uitmoorden. Straten lagen vol lijken. Baby’s werden niet gespaard. De haviken in Israël vinden dat hun bijbelse geschiedenis hun het recht (…) Het hele nieuwsbericht

Mazoutfraude: meer arrestaties

Vrijdag 13 oktober 2023
Hamont-Achel - Mazoutfraude: meer arrestatiesZoomIn het onderzoek naar de mazoutfraude waarin eerder deze week verscheidene arrestaties werden verricht meldt het parket Limburg dat de onderzoekers opnieuw negen huiszoekingen hebben uitgevoerd. Daarbij werden vijf personen gearresteerd; twee van hen werden voorgeleid voor de onderzoeksrechter te Tongeren die één verdachte onder elektronisch toezicht en één persoon onder strikte voorwaarden plaatste.
In het kader van het onderzoek werden inmiddels 6 benzinestations verzegeld: in Tienen, As, Zutendaal, Hensie, Estaimpuis en Berlaar. Er werd ongeveer 2 miljoen euro in beslag genomen. De speurders namen ook zakken met meer dan 1.200 kg ontkleuringsproduct in beslag. In totaal zijn inmiddels 12 personen aangehouden waarvan 1 in Nederland, 1 in Frankrijk en 2 onder elektronisch toezicht. Twee personen werden vrijgelaten onder strikte voorwaarden. (Foto parket)

Pierre Verduyckt overleden

Vrijdag 13 oktober 2023
Hamont-Achel - Pierre Verduyckt overledenGisteren is Pierre Verduyckt overleden, de echtgenoot van Toke Schildermans. Hij was geboren in Neerpelt en werd 85 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19./30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Mertens uitgeschakeld in Hongkong

Vrijdag 13 oktober 2023
Elise Mertens is uitgeschakeld in de kwartfinales van het WTA-tennistoernooi in Hongkong. Ze verloor in twee sets van de Italiaanse Martina Trevisan (WTA-42): 6-4, 6-3.

Vrijdag de 13de: bijgeloof

Vrijdag 13 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Het bijgeloof over vrijdag de 13de zou in de 19de eeuw zijn ontstaan, en begin de 20ste eeuw ‘populair’ zijn geworden. • Eén van de populairste verklaringen waarom vrijdag en het getal 13 zo'n verdoemde match zijn, wordt in het christendom gezocht: Jezus stierf op een vrijdag en er waren 13 aanwezigen op het Laatste Avondmaal. Eén van die 13 had Jezus verraden.• Nog een ander laatste avondmaal met slechte afloop: een Noorse sage verhaalt hoe Loki, de god van de chaos en de (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Werken in Herentals: voor de treinreizigersSinds 2022 werken spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel en De Vlaamse Waterweg nv samen aan de verhoging en vernieuwing van de spoorbrug over het Albertkanaal in Herentals. Van woensdag 1 tot en met zondag 5 november verplaatst Infrabel lokaal de sporen en vernieuwt ze de spoorwissels.    Door deze werken rijden er dan geen treinen tussen Lier en Herentals.  
Tijdens de weekends t.e.m. 29 oktober voert Infrabel de voorbereidende fase uit van deze werken tussen Lier, Turnhout en Mol. Op weekdagen van maandag 23 oktober t.e.m. vrijdag 8 december rijden de meeste P-treinen niet. Van maandag 23 tot en met vrijdag 27 oktober rijden de S33-treinen Antwerpen-Centraal - Lier - Mol niet.

Onze gedachten bepalen onze gevoelens

Donderdag 12 oktober 2023
Vandaag gelezen
'We zijn altijd zo bezig in ons hoofd en hebben vaak niet door hoezeer we beheerst worden door onze gedachten. Ze bepalen onze gevoelens, zelfs zonder dat we het beseffen. Het is helend om die mallemolen af en toe stil te leggen. Om afstand te nemen van je eigen gedachten en gevoelens en alles eens van op een afstandje te beschouwen." (Zangeres Selah Sue in Kerk & Leven).

Dertig jaar SAAMO Limburg

Donderdag 12 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
SAAMO, het vroeger RIMO, bestaat 30 jaar en doet aan maatschappelijk opbouwwerk in Limburg. Met 70 medewerkers en 400 vrijwilligers brengt ze de leefwereld van de kwetsbare mensen onder de aandacht. SAAMO is vandaag actief in 22 Limburgse gemeenten waar ze met een 45-tal projecten kwetsbare groepen ondersteunt en versterkt. Het doel: uitsluiting aanpakken en een samenleving uitbouwen waar plaats is voor iedereen. Het is nodig, zo blijkt. Minstens 130.000 Limburgers hebben een inkomen onder de Europese armoedegrens.

EU stemt morgen over glyfosaat

Donderdag 12 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Morgen/vrijdag (de dertiende...) stemmen de Europese lidstaten over de goedkeuring van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat, beter bekend onder de merknaam Round Up. Glyfosaat is heel schadelijk voor insecten, het waterleven, waterkwaliteit en het bodemleven - het maakt eigenlijk àlles kapot. Dat zie je aan die oranjekleurige velden wanneer ze met Round Up zijn bewerkt. Glyfosaat wordt ook in verband gebracht met de ziekte van Parkinson en kanker. Mensen dragen soms (…) Het hele nieuwsbericht

Nancy Heybroek overleden

Donderdag 12 oktober 2023
Hamont-Achel - Nancy Heybroek overledenGisteren is Nancy Heybroek overleden, de weduwe van Hendrikus Graus. Ze was geboren in Kidiri (Indonesië) en werd 96 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Harrie Cox overleden

Donderdag 12 oktober 2023
Hamont-Achel - Harrie Cox overledenGisteren is Harrie Cox overleden, de weduwnaar van Stefanie Hendrikx. Hij was geboren in Sint-Huibrechts-Lille en werd 91 jaar. Dinsdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 11u) in de parochiekerk van Achel-Dorp. Begroeting: maandag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Het is maar dat je 't weet
Het negatief effect van nachtelijke verlichting op gezondheid en biodiversiteit is groter dan gedacht. Dat blijkt uit een studie van experten die, op vraag van de vijf Vlaamse provincies, 1500 wetenschappelijke studies hebben onderzocht om een praktijkgids uit te werken voor lokale besturen. Die komt er omdat steden en gemeenten verplicht zijn om tegen 2030 om te schakelen naar ledverlichting. Samen met de vernieuwde ecologische duisternisbehoeftekaart moet de praktijkgids lokale besturen helpen om (…) Het hele nieuwsbericht

Annette Molemans overleden

Donderdag 12 oktober 2023
Hamont-Achel - Annette Molemans overledenDinsdag is Annette Molemans overleden, de weduwe van Jerome Verreyt en de levenspartner van Pierre Winters. Ze was geboren in Overpelt en was vorige week 92 jaar geworden. De afscheidsdienst en de bijplaatsing van de urn op het Boskerkhof vinden in intieme kring plaats. Begroeting: zondag (16-17u) in uitvaartcentrum Creemers in Hamont. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be. 

683 geboorten in Limburg

Donderdag 12 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
In augustus zijn in Limburg 683 kinderen geboren. Dat is het laagste aantal van alle Vlaamse provincies. (Statbel)

Zijn je paardenzadels gestolen?

Woensdag 11 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) heeft mensen van wie paardenzadels werden gestolen, opgeroepen daarvan aangifte te doen bij de lokale politie. Het is daarbij van belang te vermelden van wanneer de diefstal dateert. Een goede beschrijving van het zadel, een aankoopfactuur en foto's zijn nuttig voor de onderzoekers, aldus een persbericht van de FGP West-Vlaanderen, dat het onderzoek naar gestolen paardenzadels coördineert..
De FGP meldt dat afgelopen nacht vier verdachten zijn gearresteerd in een onderzoek naar een reeks diefstallen van paardenzadels. Bij huiszoekingen in een manege en een huis in de provincie Antwerpen werden zowat 150 zadels en 35.000 euro in beslag genomen. In het huis woonden de verdachten: vier Roemenen. De politie vermoedt dat de meeste zadels na de diefstal vanuit de manege naar het buitenland werden overgebracht.

Limburgs kampioenschap uurloop

Woensdag 11 oktober 2023
Hamont-Achel - Limburgs kampioenschap uurloopZoomZaterdag hadden de Limburgse kampioenschappen uurloop plaats in Lanaken. Elianthe Didden behaalde goud bij de +65. Frieda Hendrix werd kampioene bij de +70 en Mia Palmans haalde zilver.

Jos Kwanten overleden

Dinsdag 10 oktober 2023
Hamont-Achel - Jos Kwanten overledenZondag is Jos Kwanten overleden. Hij was 74 jaar. Zaterdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 13.30u) in de parochiekerk van Achel-Dorp. Begroeting: vrijdag (17.30-18.30u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Het is maar dat je 't weet
Tijdens de door het provinciebestuur georganiseerde actie "Veilig naar school" heeft de politie 98 boetes, 142 pv’s en 74 GAS-pv’s opgesteld voor bestuurders die stilstonden of parkeerden op plaatsen waar dat niet is toegelaten.
Zowat 2150 autobestuurders reden te snel in de schoolomgeving. Zij mogen allemaal een boete of GAS-pv verwachten. Verder klikten 132 autobestuurders zichzelf of hun inzittende kinderen niet correct vast, werden er 13 bestuurders betrapt op het gebruik van de (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag voerde de federale gerechtelijke politie van Limburg in totaal 31 huiszoekingen uit in het kader van een gerechtelijk onderzoek  naar een criminele organisatie die zich zou bezig houden met grootschalige mazoutfraude en het witwassen van crimineel verworven geld. Er werden meer dan 150 politieagenten en douaniers ingezet. Ook de Franse en de Nederlandse politie namen deel aan de actie (huiszoekingen in Weert en Jeumont).
Door het uitvoeren van deze huiszoekingen proberen (…) Het hele nieuwsbericht

Relativeer het leven

Maandag 9 oktober 2023
Vandaag gelezen
"Als je het niet te serieus neemt, heb je meer kans op een mooi leven."
(Jos Kessels in Eindhovens Dagblad)

Nieuwe vennootschap: KSJL

Maandag 9 oktober 2023
Kris Schuurmans (41) uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap KSJL opgericht met zetel in 't Lo. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de bouw van daken, de montage van binnen- en buitenschrijnwerk, de vervaardiging van deuren en ramen en de installatie van garagepoorten.

Jos Palmans overleden

Maandag 9 oktober 2023
Hamont-Achel - Jos Palmans overledenZaterdag is Jos Palmans overleden, de echtgenoot van Jeannette Spreuwers. Hij was 76 jaar. De crematiedienst en de begraving van de urn op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: donderdag (19-20u) in uitbvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Jaak Hendrikx overleden

Maandag 9 oktober 2023
Hamont-Achel - Jaak Hendrikx overledenOp 6 oktober is Jaak Hendrix (90) overleden, de echtgenoot van Fien Boonen. Hij woonde in Neerpelt maar was afkomstig uit Achel. Het afscheid vindt zaterdag (11.30 uur) plaats in het crematorium in Lommel. Zijn urne wordt begraven in het urnenbos op het Boskerkhof in Hamont.
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Actie tegen afleiding achter het stuurLandelijk gaat de politie morgen en woensdag controleren op afleiding achter het stuur. Het is de bedoeling chauffeurs te "pakken" die tijdens het rijden bezig zijn met bellen of andere activiteiten. Handen aan het stuur dus, nergens anders!

Marieke Emmers overleden

Maandag 9 oktober 2023
Hamont-Achel - Marieke Emmers overledenZaterdag is Marieke Emmers overleden, de weduwe van Mathieu Rutten, die in 2001 stierf. Ze was 98 jaar. Woensdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont-Lo. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 B - SV Breugel: 1-4ZoomEen jong en gretig KFC Hamont 99 B maakte het SV Breugel lange tijd moeilijk, maar toen de thuisploeg in de tweede helft gaten liet vallen profiteerde SV Breugel daarvan om uiteindelijk met de overwinning aan de haal te gaan.
Roy Willekens bracht SV Breugel op een 0–1 voorsprong. KFC kwam via een kopbaldoelpunt van Milan Van Gennip terug op gelijke hoogte. Enkele minuten na de pauze was het Breugel dat via Wouter Jongeneelen terug op voorsprong kon komen. Naar het slot van de wedstrijd konden de bezoekers via Joren Vrijsen en Martijn Geens de score verder opdrijven tot een 1–4 eindstand. (JH)
KFC Hamont 99 B - SV Breugel: 1-4
Zoom

OLS 2024 met kogelvangers

Zondag 8 oktober 2023
Voor het eerst in de geschiedenis van het OLS worden er volgend jaar tijdens het Oud-Limburgs Schuttersfeest in Nederweert (Ned.) kogelvangers ingezet om de loden kogels op te vangen zodat ze niet in de omgeving (tot 750m) kunnen belanden. Dat is zaterdag op een vergadering in Baexem (Ned.) besloten. 

Excelsior klopt Achel B

Zondag 8 oktober 2023
Hamont-Achel - Excelsior klopt Achel BExcelsior Hamont heeft de derby tegen Achel B gewonnen met 5-0.

KFC Hamont 99 - Maasland NO 1-1

Zaterdag 7 oktober 2023
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 - Maasland NO 1-1KFC Hamont 99 en Maasland NO hebben vanavond 1-1 gelijkgespeeld.

Achel VV klopt Herk FC

Zaterdag 7 oktober 2023
Hamont-Achel - Achel VV klopt Herk FCAchel VV heeft vanavond Herk FC verslagen met 2-0. UPDATE Een verslag uit Achel:
De wedstrijd tegen Herk werd voorafgegaan door de jaarlijkse (jeugd)ploegenvoorstelling en bijgevolg was er aardig wat belangstelling.
Onder impuls van een bedrijvige Andy Peeters nam de thuisploeg geleidelijk aan het heft in handen. Niels Vanhelden werd in verdachte omstandigheden neergehaald in het strafschopgebied op het moment dat hij een wenkende kans wou omzetten (21’), (…) Het hele nieuwsbericht

KFC Hamont 99 B - SV Breugel 1-4

Zaterdag 7 oktober 2023
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 B - SV Breugel 1-4In vierde provinciale heeft KFC Hamont 99 B vanavond met 1-4 verloren van SV Breugel.

Autoruit verbrijzeld

Vrijdag 6 oktober 2023
Hamont-Achel - Autoruit verbrijzeldIn de Haverstraat hebben onbekenden de achterruit van een auto verbrijzeld. De politie kreeg deze namiddag melding van de feiten.

Warm oktoberweer

Vrijdag 6 oktober 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Warm oktoberweerEen hogedrukgebied met kern over Frankrijk zorgt voor droog weer in onze streken. Aan de noordelijke flank van dit hogedrukgebied trekken storingen van west naar oost over het noorden van Europa. Af en toe schuiven daarbij wolken tot over onze streken, maar er is ook veel ruimte voor de zon. Zondag zijn de wolkenvelden wel talrijker, maar neerslag van betekenis wordt er niet verwacht en de maxima zijn nog steeds hoog voor de tijd van het jaar. Ook na het weekend krijgen we nog enkele warme dagen. In de (…) Het hele nieuwsbericht

'Vapen is extreem schadelijk'

Vrijdag 6 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
"Vapen geeft een verhoogd risico op blijvende schade aan het brein en mentale problemen tijdens de rest van het leven. (...) In de huidige vapes zit vaak nicotinezout, een vorm van nicotine die niet scherp is in de keel en razendsnel in de hersenen aankomt. Omdat je van nicotinezout niets proeft of voelt, kun je met vapen gewoon de hele dag doorgaan zonder te merken dat je heel veel nicotine binnenkrijgt. Jongeren gebruiken het bijna als een speen of lolly: ze lurken er de hele dag aan. Kinderen raken op die manier binnen twee of drie dagen verslaafd.’’
                                                                         (Trimbos Instituut)
Het is maar dat je 't weet
Op de Noord-Zuid is er elke dag wel wat hinder - understatement - maar morgenvroeg moeten weggebruikers toch rekening houden met het feit dat er dan tussen 8 en 10 uur een 80 tot 100 vrachtwagens over de Noord-Zuid naar Hasselt gaan rijden. Dat heeft te maken met hun deelname aan de Warmste Truckrun

Vanavond 'De Schrijfwijzen'

Vrijdag 6 oktober 2023
Vanavond om 20u is er in de bibliotheek in Hamont een nieuwe editie van "De Schrijfwijzen",: de waardige en speelse vervanger van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. En laat deze benaming je zeker niet afschrikken; De Schrijfwijzen is vooral een heel gezellig avondje taal. En dat middenin de Week van het Nederlands!
De VRT noemde De Schrijfwijzen al de "10 Miles voor taalliefhebbers"; een sportief, maar vooral heel gezellig spelletje taal, dus. Wat mag je verwachten? Zeker geen (…) Het hele nieuwsbericht

Erna Vanveggel overleden

Donderdag 5 oktober 2023
Hamont-Achel - Erna Vanveggel overledenVandaag is Erna Vanveggel overleden, de echtgenote van François Alen. Zij was 79 jaar en afkomstig uit Achel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt geplaatst in het columbarium op de begraafplaats van Lommel-Centrum.
Hamont-Achel - 'Dag van de leerkracht' bij WICO campus HamontZoomBij WICO campus Hamont bedankte de ouderraad vandaag de leerkrachten met een traktatie (foto) in de lerarenkamer. De scholengemeenschap WICO schonk aan elke leerkracht een fluohesje. Leerkrachten dragen dit tijdens activiteiten en uitstappen en geven zo een goed voorbeeld.
Op de dag van de leerkracht organiseerde de school ook tal van activiteiten in het kader van verbondenheid, identiteit, oorlogseducatie en samenwerking. Onder een stralende zon fietsten de vierdejaars naar de Duitse (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - 'Dag van de leerkracht' in De RobbertZoomVandaag was het de ’dag van de leerkracht’. Om de leerkrachten te bedanken voor al hun inzet in de klas en in de school. En om ze wat “Qualiteamtime” te geven, werden bij De Robbert alle leerkrachten door de directie op speurtocht gestuurd rond de school met enkel opdrachten. Ondertussen werd er met alle leerlingen met ondersteuning van de juffen van de middagopvang een lied voorbereid voor alle juffen en meesters. Na afloop van de speurtocht kwamen alle leerkrachten terug op de (…) Het hele nieuwsbericht

Transportbedrijf failliet verklaard

Donderdag 5 oktober 2023
De rechter in Hasselt heeft vandaag het faillissement uitgesproken van transportebedrijf Euro Trans & Rent uit Hamont-Achel. Het indienen van de schuldvorderingen moet voor 5 november gebeuren.

Bijna 127.000 bedrijven opgericht

Donderdag 5 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 zijn er in in ons land 126.858 bedrijven opgericht. Daartegenover staan 78.062 bedrijven die hun activiteiten vorig jaar hebben stopgezet. (Statbel)

Frans Burghoorn overleden

Donderdag 5 oktober 2023
Hamont-Achel - Frans Burghoorn overledenDinsdag is Frans Burghoorn overleden, de weduwnaar van Elly Plarina. Hij was geboren in Eindhoven en werd 80 jaar. Volgende week zaterdag 14 oktober wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 11u) in de parochiekerk van Achel-Dorp. Op vrijdag 13 oktober om 19u is er daar een avondwake, waarna gelegenheid tot condoleren in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Blauwtongvirus al in Waalre

Donderdag 5 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Het door schapenhouders gevreesde blauwtongvirus, dat vorige week in Noord-Nederland opdook, heeft inmiddels een schapenhouderij in Waalre bereikt, boven Valkenswaard. Gevreesd wordt dat het virus ook de grens zal gaan oversteken. Met name schapen, geiten en runderen kunnen dan het slachtoffer worden. Koeien kunnen er ziek van worden, maar overleven een besmetting doorgaans wel. Van geïnfecteerde schapen kan de helft overlijden. Een vaccin is er niet.

Elke dag Werelddierendag

Woensdag 4 oktober 2023
Hamont-Achel - Elke dag WerelddierendagZoomHet was vandaag Werelddierendag, maar is het dat niet élke dag? Want dieren maken toch ook deel uit van onze samenleving. Of het nu bosdieren of huisdieren zijn, insecten, vogels of andere. Mario Vanoppen bezorgde ons deze mooie fotocollage van een aantal dieren.

Werken op parking ziekenhuis

Woensdag 4 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Morgen en vrijdag wordt de golvende overkapping op de bezoekersparking van het Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt over de volledige lengte grondig gereinigd. Om deze werken te kunnen uitvoeren, zullen aan beide zijden van de overkapping enkele parkeerplaatsen tijdelijk afgesloten worden. Vrije doorgang in de buurt van de werkzone zal soms beperkt zijn.
Partnerbijdrage
Hamont-Achel - Waarom magneetontharders niet werkenZoomKalkaanslag kan behoorlijk vervelend zijn. Het kan ervoor zorgen dat elektrische apparaten, zoals de boiler en de waterkoker, een minder lang leven beschoren is. Bovendien tast het de goede werking van shampoo aan en laat het ook nog eens een vieze aanslag achter op kranen en douchewanden.

Met een waterontharder pak je dit probleem bij de bron aan. Naast de klassieke waterontharder prijst men soms ook een magneetontharder aan, een goedkoper alternatief. De werking hiervan is echter niet (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Zorgcentrum voor slachtoffers seksueel geweldZoomSlachtoffers van seksueel geweld moesten vroeger aan het politieloket aangifte doen, vervolgens naar een dienst gynaecologie gaan en dan weer naar de politie. Met één zorgcentrum na seksueel geweld (ZSG) per provincie gebeurt alle opvang nu op één plek.
In februari opende het Limburgs centrum in Genk. Meer dan 180 slachtoffers hebben zich in die tijd al aangemeld. Forensisch verpleegkundige bij het ZSG, Annemieke Dieltiëns (foto), licht het ZSG toe: (…) Het hele nieuwsbericht

Morgen vakbondsactie bij De Lijn

Woensdag 4 oktober 2023
Hamont-Achel - Morgen vakbondsactie bij De LijnMorgen/donderdag rijden sommige bussen mogelijk niet. Dat is het gevolg van een vakbondsactie, zegt De Lijn. Het gaat om een actiedag tegen een wetsvoorstel van minister Vincent Van Quickenborne en voor het vrijwaren van het recht op collectieve actie. De Lijn zegt dat de actie niet tegen haar is gericht en dat ze de hinder en het ongemak die uit de actie gaan volgen, zeer betreurt. Op de website van De Lijn kan je nagaan of je bus zal rijden. Daar wordt de meest accurate informatie vermeld.

Opgave Kamiel Bonneu

Dinsdag 3 oktober 2023
Achelaar Kamiel Bonneu heeft vandaag opgegeven in de wedstrijd Binche-Chimay-Binche, de Memorial Frank Vandenbroucke.

Donderdag test voor BE-alert

Dinsdag 3 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Donderdag wordt BE-alert nog eens getest. 205 steden en gemeenten nemen er aan deel. BE-Alert is het systeem dat je via sms, e-mail of telefoon op de hoogte brengt van een noodsituatie in je buurt. Dat kan een grote brand zijn, een overstroming, een belangrijke stroomonderbreking,... Je moet je daarvoor wel registreren. Ben je nog niet geregistreerd, dan kan dat via www.be-alert.be. Je kunt ook meerdere adressen toevoegen zoals je werkadres of weekendverblijf. Donderdag krijgt iedere geregistreerde een testbericht; dat zal duidelijk als test omschreven staan.

Even wat gas terugnemen

Dinsdag 3 oktober 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Even wat gas terugnemenNa de doortocht van een koufront vanmiddag stroomt koelere lucht over onze streken en dat merken we aan de forse afkoeling komende nacht. Ondertussen bouwt een hogedrukgebied boven Frankrijk op en kan het in onze streken voor droog weer zorgen. Wel zijn er nog wolkenvelden, maar er komen ook opklaringen voor. Morgen zijn de maxima beperkt tot 18 graden, maar het is wel rustig en droog najaarsweer. Vanaf vrijdag wordt het terug warmer.
Vandaag verlaat een koufront met wat regen of buien (…) Het hele nieuwsbericht

Wat een zomerse dag!

Dinsdag 3 oktober 2023
Hamont-Achel - Wat een zomerse dag!ZoomWe kregen gisteren weer een zeer mooie en zwoele zomerse dag. We zouden haast vergeten dat het herfst en oktober is! Vandaag krijgen we wat afkoeling en mogelijk wat regendruppels maar de 'Indian summer' is volgens het KMI nog niet voorbij. (foto Gust Ischen)

Scholenrun tussen twee scholen

Maandag 2 oktober 2023
Hamont-Achel - Scholenrun tussen twee scholenZoomBasisschool 't Lo en WICO campus Hamont organiseerden vorige week een gezamenlijke scholenrun om de dag van de sportclub in de kijker te zetten. Op een parcours dat de twee scholen verbond stonden een aantal hindernissen. Zo mochten de deelnemers over strobalen klimmen en kropen ze onder een laaghangend net door. De tuin van de Salvatorianen werd opengesteld. Het initiatief bracht jong en oud in beweging. Lopen, wandelen, klimmen en klauteren en dat in diverse outfits van lokale sportclubs. Het initiatief werd gesteund door de stad.

Gelijkspel bij Houthalen VV

Zondag 1 oktober 2023
Hamont-Achel - Gelijkspel bij Houthalen VVIn Tweede Provinciale hebben Houthalen VV en KFC Hamont 99 in Houthalen 3-3 gelijk gespeeld.  

Exc. Hamont wint bij Opitter

Zondag 1 oktober 2023
Hamont-Achel - Exc. Hamont wint bij OpitterExc. Hamont is bij Opitter FC gaan winnen met 3-4.

Gelijkspel bij Peer SV

Zondag 1 oktober 2023
Hamont-Achel - Gelijkspel bij Peer SVIn Vierde Provinciale zijn Peer SV en KFC Hamont 99 B niet verder geraakt dan een gelijkspel: 1-1.

Achel klopt Torpedo Hasselt

Zondag 1 oktober 2023
Hamont-Achel - Achel klopt Torpedo HasseltIn Eerste Provinciale is Achel VV in Hasselt gaan winnen: Torpedo Hasselt werd verslagen met 0-2.
Hamont-Achel - Tweemaal podium voor SACN bij VK hamerslingerenZoomOp het Vlaams Kampioenschap hamerslingeren in Antwerpen heeft Pascal Snoeks (rechts op de foto) van SACN zilver gehaald bij de masters M50. Clubgenoot Patrick Coene haalde ook zilver, maar dan bij de M60. Het was voor Patrick meteen een nieuw persoonlijk record. (Foto SACN)
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel