Het overige nieuws

Geen rijbewijs en onder invloed

Donderdag 29 februari 2024
Hechtel-Eksel - Geen rijbewijs en onder invloedDe politie heeft gisteren een bestuurder betrapt die niet in het bezit is van een rijbewijs. De man reed ook onder invloed van drugs. De agenten plukten ook een niet-verzekerde auto uit het verkeer.

Schrikkeldag eerst niet op 29 februari

Donderdag 29 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Wist je dat 29 februari nog geen 500 jaar bestaat als datum? Daarvoor was er wel al een schrikkeldag, maar niet op 29 februari. In plaats daarvan werd er tussen 23 en 24 februari een tweede 24 februari toegevoegd. Dat is de schrikkeldag in de Juliaanse kalender, ingevoerd door Julius Caesar in 45 voor Christus. Die voegde een extra dag elke vier jaar toe om de kalender beter af te stemmen op het zonnejaar. De aarde draait namelijk niet in 365 dagen rond de zon, maar wel in 365 dagen 5 uur, 48 minuten en 46 (…) Het hele nieuwsbericht

Omgevingsvergunning voor Corda Arena

Donderdag 29 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Omgevingsvergunning voor Corda ArenaZoomVlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft aan Corda Campus NV, een dochter van de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM), een omgevingsvergunning afgeleverd voor een hypermoderne digitale arena op Corda Campus in Hasselt. De Corda Arena wordt met zijn 10.000 m² de eerste en grootste digitale arena van het vasteland. Buiten de hoogtechnologische toepassingen en de multifunctionele indeling van de arena, zal de helft van het volume bestaan uit verhuurbare kantoorunits die bij (…) Het hele nieuwsbericht
Omgevingsvergunning voor Corda Arena
Zoom

Pa post portretten

Donderdag 29 februari 2024
Tribunaliteiten
Hechtel-Eksel - Pa post portrettenOm hoe laat gaat uw kind slapen? Eet het voldoende fruit en moet het naar de kapper? Nog moeilijker: wie beslist daarover? U of uw ex-partner? In wetboeken vinden gescheiden levende ouders geen antwoord op deze vragen, want elk tijdperkje heeft zijn eigen pedagogische vraagstukken. Vandaar dat soms rechters moeten beslissen. In een recente uitspraak van het Hof van Beroep van Gent ging het bijvoorbeeld over de vraag van een jong meisje om een tijdelijke tatoeage aan te brengen op een onschuldige plaats. Kort boven (…) Het hele nieuwsbericht

Steeds meer Belgen combineren 2 banen

Donderdag 29 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vijf procent van de Belgen combineert twee banen. Dat is maar liefst een kwart meer dan tien jaar geleden. Opvallend, bijna 68 procent meer 65-plussers heeft tegenover tien jaar geleden een tweede baan. (Visie)
Het is maar dat je 't weet
Meer dan 7.000 Belgen vieren om de 4 jaar hun schrikkelverjaardag. Op 1 januari 2023 telde België 7.220 personen die op 29 februari jarig zijn. Proportioneel gezien wonen de meesten van hen in de provincie Namen met 0,069% van de bevolking, gevolgd door Henegouwen met 0,066% en Luik met 0,064%. De provincie met het kleinste aantal schrikkeljarigen is Limburg: 0,053% van de bevolking. (Statbel)

50 wietplantages en drugslabs ontdekt

Woensdag 28 februari 2024
Hechtel-Eksel - 50 wietplantages en drugslabs ontdektIn Limburg zijn vorig jaar 50 cannabisplantages en drugslabs opgerold dankzij het anonieme drugsmeldpunt. Het aantal meldingen via dat telefoonnummer - het gratis nummer 0800 20877 - is het afgelopen jaar fors gestegen. Dat is vandaag gezegd bij de voorstelling van het jaarverslag van de Limburgse federale gerechtelijke politie.

Gezonder met regel '3-30-300'

Woensdag 28 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Gezonder met regel '3-30-300'ZoomDe kwantitatieve regel ‘3-30-300’ is een zeer goede maatstaf voor een gezonde en leefbare omgeving. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek van de KU Leuven in opdracht van Agentschap voor Natuur en Bos.  
Het ‘3-30-300’-concept verduidelijkt dat verschillende aspecten een rol spelen bij de impact van stedelijk groen:
- de ‘3’ stelt dat vanuit elk huis minstens drie goed ontwikkelde bomen zichtbaar moeten zijn. Hiermee wordt het (…) Het hele nieuwsbericht

'Pas op met gebruik van pesticiden'

Woensdag 28 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
"Het is belangrijk dat we als samenleving eindelijk meer nadenken over de gevolgen van het gebruik van pesticiden op onze gezondheid. Vooral jonge boeren zouden twee keer na moeten denken over welke producten ze gebruiken. Het kan van groot belang zijn voor hun gezondheid op lange termijn.”
Voormalig VRT-journaliste Siel Van der Donckt die op 58-jarige leeftijd Parkinson kreeg en dat o.m. wijt aan omgevingsfactoren zoals pesticiden, waaronder glyfosaat. (Bron: VRTnieuws)

'De wolf is belangrijk'

Dinsdag 27 februari 2024
Vandaag gelezen
"De wolf is belangrijk in ons ecosysteem. Wolven houden de herten en everzwijnen mee in toom en omdat ze de zieke dieren er eerst uithalen, blijven die populaties gezond."
(Koen Van Muylem, Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, in een reactie op het CD&V-voorstel om de absolute bescherming van de wolf in Vlaanderen op te heffen).
Nog 1300 tickets zijn beschikbaar voor deelname aan de BoslandTrail 2024. Dat is vandaag bekend geworden. Vorige woensdag pas werd de nieuwe editie aangekondigd waarbij de vertreklocatie van Hechtel-Eksel naar de Lommelse Soeverein wijzigt. Zaterdag zouden de inschrijvingen starten, maar vlak na de opening crashte de inschrijvingswebsite waardoor de organisatie zich genoodzaakt zag de start naar zondag te verschuiven. ‘Op zaterdagochtend hadden we erop gerekend heel wat mensen te verwelkomen (…) Het hele nieuwsbericht

Opnieuw wisselvallig

Dinsdag 27 februari 2024
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Opnieuw wisselvalligStoringen verbonden aan depressies ten zuiden van IJsland naderen gestaag onze streken en verdrijven de wig van hoge luchtdruk, die nog even voor droog weer kan zorgen. Komende nacht mogen we de eerste regendruppels verwachten en morgen valt er geregeld regen. Daarna komt een depressie erg dicht bij onze regio te liggen en zorgt voor onstabiele ontwikkelingen met een aantal buien op vrijdag en tijdens het weekend.
Vandaag zorgt een wig van hoge luchtdruk voor een zonnige namiddag met enkele (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Tekort aan plasma(donoren) in LimburgZoomEr is dringend nood aan meer plasmadonoren in Limburg. Er is begin van het jaar al een oproep geweest waardoor er even een toename was van plasmadonatie, maar dat is terug stil gevallen.
"Jaarlijks hebben we steeds meer en meer plasma nodig. Plasma wordt voor heel veel doeleinden gebruikt . De onwetendheid over plasma is erg groot. Voor kankerpatiënten, bij brandwonden, immuunziekten, antistollingsziekten of prematuren is plasma onontbeerlijk. Ook in medicatie en verzorgingsproducten zit vaak (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Leerlingen organiseren activiteiten in WZCZoomVandaag hebben de leerlingen van 3C van Don Bosco Hechtel tijdens het Sociaal Maatschappelijk Project een bezoek gebracht aan woonzorgcentrum Den Boogerd in Eksel. Ze hebben er enkele activiteiten georganiseerd om de bewoners een leuke namiddag te bezorgen.

Gerard Vanvelthoven overleden

Maandag 26 februari 2024
Hechtel-Eksel - Gerard Vanvelthoven overleden
Gerard Vanvelthoven uit Paal, echtgenoot van Jeannine Truyens, is overleden.
(° Hechtel op 9 april 1943 † Hasselt op 24 februari 2024) Begroeting: vrijdag 1 maart 2024 - funerarium - PAAL van 18.30 tot 19.00 uur
Uitvaart: zaterdag 2 maart 2024 om 11.15 uur in de aula van het Uitvaartcentrum Convents Beringen-Mijn.

Jarne Van Dyck weg bij KFC Eksel

Maandag 26 februari 2024
Hechtel-Eksel - Jarne Van Dyck weg bij KFC EkselJarne Van Dyck trekt de deur achter zich dicht bij KFC Eksel. Hij zal komend seizoen de kleuren van KSK Meeuwen verdedigen.

Gerard Deckers (102) overleden

Maandag 26 februari 2024
Hechtel-Eksel - Gerard Deckers (102)  overledenZaterdag is Gerard Deckers (102) overleden, de echtgenoot van Mathilda Iliaens. Hij woonde in Helchteren en was afkomstig uit Hechtel. Het afscheid vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: donderdag(19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van de aula.

Het oma-effect

Maandag 26 februari 2024
300 woorden van Rudi
Hechtel-Eksel - Het oma-effectIn de stad was ik getuige van het oma-effect. Achteraf besefte ik dat het wellicht een universeel effect is, maar net zoals met veel zaken in het leven moet je ermee geconfronteerd worden om het klaar en duidelijk te zien.
We zaten in een koffiezaak waar ook verse soep op het menu stond. We zagen een dampende kom soep passeren. Het rook zoals de soepgeur die in mijn neus drong als ik vroeger over de grote kiezel met de fiets naar school reed. In heel wat huishoudens werd de soep ’s morgens vroeg al (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Oefening baart kunst, ook in het judoZoomVandaag was er, voor beginnende judoka's, een oefentornooi in Hamont. De opzet van zo'n tornooi is kinderen op een aangename manier kennis te laten maken met wedstrijdjudo, zonder al direct te focussen op winnen/verliezen. Voor het judoteam Ōkami, met judoka's uit Pelt en Hechtel-Eksel, namen uiteindelijk zeven judoka's deel. Ze zijn na een namiddag vechten niet alleen een ervaring rijker, maar mochten ook een mooie medaille in ontvangst nemen... en aan de foto te zien smaakt dit naar meer!

Handbal: gelijkspel voor Arena

Zondag 25 februari 2024
Hechtel-Eksel - Handbal: gelijkspel voor Arena
In het handbal staan de Arena-heren opnieuw een stap dichter bij het behoud in de 3de Liga. Het speelde vanavond thuis 28-28 gelijk tegen het 3de geklasseerde Gent. Arena staat nu negende in de stand met 9 punten.

Hechtel-Eksel - Het voetbalweekend van Hechtel-EkselZaterdag 24 februari
- FC Eksel – Bocholter VV A (Dames): 0 - 0
- FC Eksel – E. Termien: 1 - 4
- Hechtel FC – KFC Hamont 99: 2 - 1

KFC Hechtel wint nipt van Hamont 99

Zaterdag 24 februari 2024
Hechtel-Eksel - KFC Hechtel wint nipt van Hamont 99KFC Hechtel heeft vanavond thuis met 2-1 gewonnen van KFC Hamont 99. Het waren de bezoekers die rond het half uur op voorsprong kwamen via Senne Doms maar nog voor de pauze scoorde Gijs Hendriks de gelijkmaker. In een gelijkopgaande tweede helft was het alsnog KFC Hechtel dat de drie punten thuis kon houden. In een geharrewar voor doel wist Kenneth Kenens te scoren.
Hechtel-Eksel - KFC Eksel verliest van Eendracht TermienKFC Eksel ging vanavond met 1-4 de boot in tegen Eendracht Termien. Eksel begon gretig aan de partij maar na een kwartier nam Termien de match in handen. Aan de rust was de stand 0-0. In de 49ste minuut scoorde Martijn Stefani de 0-1 en drie minuten later verdubbelde hij de voorsprong. In de 57ste minuut scooorde Sandy De Pachter de 1-2 maar Eendracht Termien liep verder uit met twee doelpunten van Cedric Mateso. KFC Eksel wacht nog twee zware verplaatsingen: naar Zepperen-Brustem en Berg en Dal. Er is ook nog een thuismatch tegen Zwarte Leeuw.

Zaaien met de Zadenbib

Zaterdag 24 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
De lente is in aantocht, en dat betekent dat het tijd is om te beginnen met zaaien! De Zadenbib Noord-Limburg staat klaar om je hiermee te helpen. De rekjes van de bib zijn gevuld met een grote diversiteit aan zaden van bloemen, groenten, kruiden en sierplanten.
Ga gerust langs in één van de deelnemende bibliotheken in Hamont-Achel, Pelt, Lommel, Peer, Bocholt of Eksel. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om zaden te ontlenen. De zakjes kan je gratis meenemen. Heb je (…) Het hele nieuwsbericht

Wisselvallige periode

Vrijdag 23 februari 2024
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Wisselvallige periodeDepressies, storingen en buienlijnen bepalen het weerbeeld tijdens het weekend. Nadien nemen de neerslagkansen wat af en zijn er zowaar ook enkele droge dagen in het verschiet.
Morgen/zaterdag is het best wel fris in de ochtend bij minima rond 3 of 4 graden. De atmosfeer is licht onstabiel, waarbij er naast opklaringen ook stapelwolken ontstaan, die af en toe een bui lossen. Bij een matige zuidelijke wind liggen de maxima rond 8 graden. Zondag is het droog in de ochtend, maar de wolken (…) Het hele nieuwsbericht

Marijn Bertrands weg bij KFC Eksel

Vrijdag 23 februari 2024
Hechtel-Eksel - Marijn Bertrands weg bij KFC EkselDe 26-jarige middenvelder Marijn Bertrands van KFC Eksel zal komend seizoen de kleuren van eersteprovincialer Achel VV verdedigen. Hij speelde meer dan 200 wedstrijden voor KFC Eksel.

Stikstofdecreet vanaf morgen van kracht

Donderdag 22 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vandaag werd het stikstofdecreet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Daarmee worden alle reductiemaatregelen om de hoeveelheid stikstof terug te dringen voor het eerst in de geschiedenis van Vlaanderen juridisch verankerd. Het decreet treedt in werking op de dag die volgt op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad, dus morgen. Dat wil zeggen dat omgevingsvergunningsaanvragen na 23 februari 2024 volgens het nieuwe beoordelingskader gewikt en gewogen zullen worden, zo laat Vlaams minister (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - 'Laat je toekomst niet stelen door je gsm'Zoom
Deze emotionele videoclip van Pommelien Thijs ondersteunt een nieuwe verkeerscampagne die wijst op het gevaar van gsm'en op de fiets. Een gelijkaardig verhaal en videoclip zagen we al in Nederland met Snelle en Smoorverliefd. Of het nu bewust of onbewust is: foutief gedrag ligt meestal aan de basis van een verkeersongeval. De voornaamste killers zijn genoegzaam bekend: rijden onder invloed, onaangepaste of overdreven snelheid én afleiding. Om over deze problematiek van het gebruik (of misbruik) van de smartphone in het verkeer zeer doelgericht te sensibiliseren, ging Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters in zee met de VRT voor een nieuwe grootschalige campagne met als titel ‘Het beste moet nog komen’. Het gezicht van de spraakmakende campagne: Pommelien Thijs, die in de rol van Eva kruipt.

Daar is Louis!

Donderdag 22 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Storm Louis trekt vanavond over ons land. De voorspellingen van het KMI geven aan dat onze provincie binnen code oranje valt. Dit betekent dat we ook in Limburg een vrij krachtige tot zeer krachtige wind (5 tot 7 Beaufort) mogen verwachten. Zeer lokaal en zeer tijdelijk kunnen deze snelheden hoger liggen, bijvoorbeeld in geval van zware (onweers)buien.
Plaatselijke schade of hinder is mogelijk. Het noodnummer 1722 is actief voor hulp van de brandweer waarbij er niemand in (…) Het hele nieuwsbericht

De zesde Bosland Trail: alle details

Donderdag 22 februari 2024
Hechtel-Eksel - De zesde Bosland Trail: alle detailsZoomWe kondigden het gisterenavond al aan: op 23 en 24 augustus 2024 zal de 6e editie van de Bosland Trail plaats vinden, volgens de organisatie de grootste ééndagstrail van de Benelux. De eerste editie vond plaats in 2018 met zo'n 1.300 deelnemers, dat aantal steeg met de jaren. De grootste nieuwigheid bij deze editie is dat de start (en aankomst) verschoven wordt van Hechtel-Eksel naar de Soeverein te Lommel. Een unieke (…) Het hele nieuwsbericht
De zesde Bosland Trail: alle detailsDe zesde Bosland Trail: alle details
Zoom

Amstel Gold Race blijft...

Woensdag 21 februari 2024
De visie van Fobie
Hechtel-Eksel - Amstel Gold Race blijft...ZoomWant de gemeenteraad van Vaals heeft gisteravond een voorstel van het gemeentebestuur verworpen. In dat voorstel werden grootschalige fietsdoortochten in de gemeente - zoals de Amstel Gold Race - verboden. (Cartoon: Fobie)

Onstuimige donderdag

Woensdag 21 februari 2024
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Onstuimige donderdagEen uitloper van een hogedrukgebied, uitgestrekt van de Atlantische Oceaan tot Frankrijk, kan nog tijdelijk voor droog weer zorgen in onze regio. Storingen naderen echter gestaag en stilaan en uiteindelijk komt er ook regen opzetten. Eerst is dat een drupje motregen, maar vanaf woensdagnamiddag wordt dat meer intense regen. Donderdag wordt het erg onstuimig: niet alleen valt er flink wat regen, maar het gaat ook erg hard waaien met windstoten tussen 70 en 90 km/u. De temperaturen blijven zowel overdag als tijdens (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Vastgoed: huis duurder, flat goedkoperZoomHoewel Hasselt in 2023 de goedkoopste provinciehoofdstad was in Vlaanderen om een huis te kopen, steeg de algemene prijs van een huis in Limburg met gemiddeld 3,9 procent. Een huis kostte daar gemiddeld 307.935 euro. In Tongeren, Gingelom, Sint-Truiden, Heers en Dilsen-Stokkem betaal je het minst voor een huis, in Diepenbeek, Lummen, Alken, Hasselt en Hamont-Achel het meest.
De prijs voor een appartement steeg afgelopen jaar het meest in Limburg. Een appartement in de provincie (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag gelezen
Terwijl de arbeidsmarkt smeekt om opleidingen bouw, houtbewerking en elektriciteit, bieden scholen straks meer sport-, kunst- en kantoorrichtingen aan. ‘Er is een mismatch tussen het onderwijsaanbod en de werkvloer.’
(De Tijd)

Dennis Clerix weg bij KFC Hechtel

Dinsdag 20 februari 2024
Hechtel-Eksel - Dennis Clerix weg bij KFC HechtelFlankaanvaller Dennis Clerix trekt de deur achter zich dicht bij KFC Hechtel. Hij zal komend seizoen de kleuren van SK Heusden 06 verdedigen.

Over bomen...

Dinsdag 20 februari 2024
Vandaag gelezen
Hechtel-Eksel - Over bomen...Zoom"Men beseft nog te weinig dat de helft van het organisme “boom” niet zichtbaar is, maar onder het maaiveld (onder de grond) zit. Beide helften zijn perfect in evenwicht: als je aan de ene helft morrelt, gewild of ongewild, dan gaat dat zijn repercussies hebben op de andere helft."
Jef Van Meulder, van de Limburgse Bomenwerkgroep

De zoute waarheid

Maandag 19 februari 2024
Gezondheid
Hechtel-Eksel - De zoute waarheidZout dient als smaakmaker en wordt door velen gebruikt, zelfs als we het niet bewust toevoegen aan onze voeding. Het is moeilijk te vermijden omdat het vaak van nature aanwezig is in voedingsmiddelen of al tijdens het bereidingsproces wordt toegevoegd.
Wat doet zout met ons lichaam? Wanneer zout in onze bloedbaan terechtkomt, fungeert het als een magneet voor water. Als we te veel zout consumeren, kan ons lichaam meer water vasthouden om het extra zout te verdunnen. Dit kan leiden tot een (…) Het hele nieuwsbericht

Extra campagne 'Veilig naar school'

Maandag 19 februari 2024
Hechtel-Eksel - Extra campagne 'Veilig naar school'ZoomVandaag gaan 150 000 Limburgse kinderen terug naar school na een deugddoende krokusvakantie. Voorbijgaande jaren vond de “Veilig naar school”-actie enkel plaats in september. Vanaf dit jaar organiseert de gouverneur in samenwerking met het provinciebestuur, de burgemeesters, de politiediensten en het parket de “Veilig naar school”-actie ook na de krokusvakantie.
Het organiseren van regelmatige acties voor veilig schoolverkeer draagt bij aan een consistentere boodschap. Dit (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Gelijkspel en rode kaart voor KFC HechtelIn tweede provinciale heeft KFC Hechtel vanmiddag 1-1 gelijkgespeeld op het veld van KFC Anadol in Heusden-Zolder. In de 20ste minuut kwam KFC Hechtel op achterstand. Jarne Boonaerts hing voor de rust de bordjes nog gelijk. Op het einde van de wedstrijd werd Wauters van KFC Hechtel uitgesloten.
Hechtel-Eksel - Het voetbalweekend van Hechtel-Eksel (17-18 febr.)Zaterdag 17 februari: 
- Esperanza Pelt B – FC Eksel B: 1 - 2
- KVK Wellen – FC Eksel: 8 - 1

Zondag 18 februari: 
- FC Anadol – Hechtel: 1 - 1
Hechtel-Eksel - Heren van HE-voc bekeren niet verderDe heren van HE-voc zijn uitgeschakeld in de kwartfinales van de Beker van Limburg. In Pelt werd er tegen de reeksgenoot in 1ste Provinciale in een spannende wedstrijd verloren met 3-2. Setstanden: 22/25, 25/22, 17/25, 25/22 en 15/13.

Zware pandoering voor KFC Eksel

Zondag 18 februari 2024
Hechtel-Eksel - Zware pandoering voor KFC EkselNa het gelijkspel van vorige week kreeg KFC Eksel gisteren een zware pandoering. Op het veld van Wellen werd het maar liefst 8-1. Na 15 minuten stond het al 2-0, en op het halfuur was de match al gespeeld: 4-0. Op een zeldzame counter kon Marijn Bertrands milderen. 4-1 was meteen de ruststand.
In een compleet overbodige tweede helft was er nog wel een goede kans voor Marijn, maar hij miste, alleen voor doel. Ook invaller Thomas Beyen kreeg nog twee mogelijkheden, maar ook die werden niet benut. Ondertussen stoomden de Zuid-Limburgers naar een 8-1 overwinning. Zaterdag ontvangt Eksel leider Termien.

Thieu Lijnen overleden

Zaterdag 17 februari 2024
Hechtel-Eksel - Thieu Lijnen overledenDonderdag is de in Eksel woonachtige Thieu Lijnen overleden, de weduwnaar van de in 2010 gestorven Maria Verheyen. Hij was 86 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring waarna hij bij zijn echtgenote wordt begraven op de begraafplaats van Houthalen-Centrum. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Wisselvallig, maar nog steeds zacht

Vrijdag 16 februari 2024
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Wisselvallig, maar nog steeds zachtWe zijn al de helft van februari gepasseerd en hoewel de temperaturen op langere termijn wat lager uitkomen, is er in de verschillende weermodellen geen winterweer in zicht. De rest van de maand liggen de maxima rond of iets boven de normale waarden. Om te stellen dat er geen winter meer komt, is echter nog wat voorbarig. De koude lucht bevindt zich niet zo heel ver af en de wind moet maar even naar een noordelijke sector draaien om de koude lucht tot in onze streken te laten doordringen. Op korte termijn is het (…) Het hele nieuwsbericht

Jeannette Verbeke overleden

Vrijdag 16 februari 2024
Hechtel-Eksel - Jeannette Verbeke overledenWoensdag is Jeannette Verbeke overleden. Zij was 77 jaar en afkomstig uit Wevelgem. Het afscheid vindt plaats in intieme kring en wordt gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Hechtel.
Hechtel-Eksel - Vlaamse regering vindt akkoord met boerenZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Bertha Tielens (102) overleden

Donderdag 15 februari 2024
Hechtel-Eksel - Bertha Tielens (102) overledenVandaag is Bertha Tielens overleden, de weduwe van Michel Claes. Ze was geboren in Eksel en werd 102 jaar. Woensdag wordt ze begraven, na een eucharistieviering (om 10.30u) in de Sint-Niklaaskerk van Neerpelt-centrum. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Max en Luna populairste hondennamen

Donderdag 15 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Max en Luna populairste hondennamenZoomMax en Luna zijn de populairste hondennamen in Vlaanderen, Simba en Nala de meest gekozen kattennamen. Max en Luna zijn de populairste hondennamen in Vlaanderen, dat blijkt uit cijfers van het platform DogID. Op het moment dat je een hond aankoopt, is het verplicht om je viervoeter daar te registreren. De populairste honden- en kattennamen van 2023:
- Honden (reu
) Max, Milo, Jack, Ollie, Marcel, Charlie, Balou, Cooper, Oscar, Maurice.
- Honden (teef) Luna, Nala, Mila, Lola, Stella, Pippa, Bella, Billie, Odette, Bo.
- Katten
(kater) Simba, Felix, Milo, Leo, Marcel, Oscar, Maurice, Boris, Loki, Max.
- Katten (kattin)
Nala, Luna, Mila, Lola, Lily, Marie, Molly, Lilly, Odette en Stella.
Grensgevallen
UPDATE Wellicht vanaf februari 2027 gaat Eindhoven Airport gedurende vijf maanden dicht. Oorzaak is de beslissing van het Nederlandse ministerie van Defensie, eigenaar van het vliegveld, om de start- en landingsbaan volledig te vernieuwen, meldt Eindhovens Dagblad. De definitieve beslissing wordt vóór eind februari verwacht.
Naast die renovatie wordt ook het systeem om bij mist te kunnen landen - kostprijs 10 mio euro - sterk verbeterd. En voor het (…) Het hele nieuwsbericht

Uitzonderlijk hoge maxima

Woensdag 14 februari 2024
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Uitzonderlijk hoge maximaStoringen bevinden zich vlakbij onze streken en zorgen voor veel wolken en soms ook neerslag. Er wordt echter bijzonder zachte lucht aangevoerd. Donderdag is dat erg warme lucht vanuit het zuiden en kan het recordwarm worden. De neerslagkansen zijn dan ook beperkt. De volgende dagen wordt het wat minder zacht, maar de maxima blijven meestal in de dubbele cijfers.
Vandaag is het zwaar bewolkt tot betrokken en zo nu en dan valt er wat lichte regen of motregen. Er komen echter ook langere droge (…) Het hele nieuwsbericht

Natasha Pulley: 'Stad 40'

Woensdag 14 februari 2024
Het boek van de maand
Hechtel-Eksel - Natasha Pulley: 'Stad 40'ZoomWe hebben Jan Feys van boekhandel "Malpertuis" in Genk zover gekregen dat hij iedere maand op de Internetgazet één boek voorstelt aan de lezer. Deze maand is dat "Stad 40" van Natasha Pulley. Hier gaat-ie! 
Wie graag een stevige, confronterende en aangrijpende thriller leest, komt met ‘Stad 40’ absoluut aan zijn trekken.
Het verhaal speelt zich af in het Rusland van de jaren ’60, wanneer de nucleaire ontwikkeling en wedloop met de Verenigde Staten in volle (…) Het hele nieuwsbericht

Frankrijk en Spanje het populairst

Woensdag 14 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
De twee populairste buitenlandse vakantiebestemmingen voor Belgen zijn vorig jaar nog populairder geworden. De Belgen maakten tijdens de zomer van 2023 2,38 miljoen reizen naar Frankrijk, een stijging van 14% ten opzichte van 2022. Dit is meer dan een derde (34,3%) van het totale aantal reizen naar het buitenland. Spanje is een andere bestemming die steeds populairder wordt. Er werden 790.000 reizen naar Spanje gemaakt, een stijging van 9,4% ten opzichte van 2022.
Gezondheid
Hechtel-Eksel - Sterfte door darmkanker kleiner door koffieZoomOnderzoekers hebben een sterk verband gevonden tussen meer koffiedrinken en minder kans op sterfte bij darmkanker. Dat blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek mogelijk gemaakt door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. De bevindingen geven hoop op meer kans op overleving bij darmkanker, met behulp van een toegankelijke stap: meer koffiedrinken.
Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat deelnemers die meer dan 4 kopjes koffie per dag dronken - in vergelijking met deelnemers die minder dan 2 kopjes per dag dronken - 32 procent minder kans hadden op terugkeer van darmkanker na behandeling. Daarnaast hadden ze minder kans op sterfte bij darmkanker, waarbij blijkt dat 3 tot 5 kopjes per dag het beste zijn om die kans te verkleinen.
Uit eerder onderzoek was al gebleken dat koffie de kans op lever- en baarmoederhalskanker verkleint. (Bron: Wageningen University & Research)(Foto Pexels)

Aloha bezorgd rond ontwikkeling kind

Dinsdag 13 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vanaf dinsdag 20 februari kan je in het Huis van het Kind in Hamont-Achel wekelijks terecht voor Aloha. Daar zoekt men naar een antwoord op iedere vraag of zorg rond de ontwikkeling of een (vermoeden van een) beperking bij kinderen.
Voor de regio Noord-Limburg werd het Huis van het Kind Hamont-Achel voorgesteld als uitvalsbasis door Gezin Centraal. Het is een toegankelijke en mooie locatie en er komen verschillende diensten in samen zoals het consultatiebureau, (…) Het hele nieuwsbericht

Minder geboorten in 2023

Dinsdag 13 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
In 2023 werden voorlopig ongeveer 110.400 geboorten geregistreerd in België. Dat zijn zo’n 5.200 geboorten minder dan gemiddeld in de periode 2019-2022, ofwel een daling met 4,5%.
De regionale verschillen zijn groot: de cijfers tonen een daling in het Vlaamse Gewest (-2,3%) en in het Waalse Gewest (-5,0%) en een nog steviger daling in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (-12,0%) ten opzichte van de periode 2019-2022. Dat blijkt uit een eerste, voorlopig overzicht van het aantal geboorten in het jaar 2023 van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Louis Bollen overleden

Dinsdag 13 februari 2024
Hechtel-Eksel - Louis Bollen overledenGisteren is Louis Bollen overleden. Hij was 72 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (15 uur) plaats in aula 't Sant. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Ondertussen, aan de kust...

Maandag 12 februari 2024
De visie van Fobie
Hechtel-Eksel - Ondertussen, aan de kust...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Sportmix in de sportregio N.-Limburg

Maandag 12 februari 2024
Hechtel-Eksel - Sportmix in de sportregio N.-LimburgZoomOp zondag 3 maart organiseert Sportregio Noord-Limburg - met de gemeenten Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel en Pelt - Sportmix. Dit is een sportieve voormiddag waarbij kinderen samen met oma en opa kunnen deelnemen aan tal van leuke sporten. Tijdens de Sportmix maken kinderen samen met hun grootouder kennis met verschillende sporten. Op het programma staan onder andere een rolstoelparcours, G-spelen, boogschieten, oude Vlaamse spelen, kantelmuur, stuntvalmat en Nelson’s balspelen. Daarnaast kunnen er ook virtual reality games gespeeld worden én is er LEGO voorzien.
Sportmix gaat door op zondag 3 maart van 10.00 tot 12.00 uur in sportcentrum Dommelhof, Toekomstlaan 5 in Pelt. Deelname kost 2 euro per persoon inclusief consumptie. Inschrijven gebeurt ter plaatse.

Ondertussen, in de VS...

Maandag 12 februari 2024
De visie van Fobie
Hechtel-Eksel - Ondertussen, in de VS...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Buien vanuit het zuidwesten

Zondag 11 februari 2024
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Buien vanuit het zuidwestenVannacht verdwijnen de buien in Vlaanderen en zijn er bredere opklaringen. De minima komen uit op een graad of 5. De wind neemt daarbij wat in kracht af.
Morgen is het droog in de ochtend en zijn er opklaringen, afgewisseld met wolkenvelden. We krijgen ook de zon te zien. Na de middag zijn er meer stapelwolken en kan er lokaal een bui tot ontwikkeling komen. De grootste kans op een bui is voorbehouden voor het binnenland en de Ardennen. Na een frisse start, klimt het kwik tot een graad of 8. De wind waait matig uit een westelijke sector. 
Dinsdag wordt een overwegend droge dag bij een afwisseling van wolken en zon. Na de middag komt er wel meer hoge bewolking opzetten. Er staat een matige zuidzuidwestenwind en de maxima liggen rond 10 graden.
Michel NULENS

Treingezellen

Zondag 11 februari 2024
Tegenligger
Hechtel-Eksel - TreingezellenZoomMorgen vieren de Duitsers Rosenmontag. Het is een jarenlange gewoonte dat ik dat op de trein vier met mijn treingezellen. Die maandag, die vlak voor aswoensdag valt, is zowat het hoogtepunt van alle carnavalsvierders. Op de trein vieren we dat uiteraard beperkt. Niemand komt verkleed, want na een werkdag kan je je moeilijk nog eens snel omkleden. Het is de bedoeling om met de treingezellen bij te praten bij een biertje, wijntje of iets fris.
Maar de tijden zijn veranderd. Waar we vroeger met (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Biljarten: KMV Neerpelt wint bekerfinaleZoomGisteravond vond in het lokaal van biljartclub “De Ketsers” in Hechtel de finale plaats van hun biljarttornooi. Deze finale ging tussen KMV Neerpelt bc en bc Hand in hand uit Lommel. Na een spannende avond waren het uiteindelijk de Neerpeltenaren die de beker mee naar hun clublokaal De Kentings mochten nemen. De winnende ploeg bestond uit Franky van Ampting, Gerard Hensen en Erwin Jansen. Proficiat! (Erwin Vanbuel)

KFC Hechtel kan nog eens winnen

Zaterdag 10 februari 2024
Hechtel-Eksel - KFC Hechtel kan nog eens winnenKFC Hechtel dat de jongste weken heel wat punten verloor heeft KVV Heusden-Zolder verslagen met 2-0. Na 11 minuten scoorde Prenen de 1-0 en 20 minuten later maakte Clerix er 2-0 van, meteen de eindstand. Kozulu van KFC Hechtel en Vialatte van KVV Heusden-Zolder werden uitgesloten.
Hechtel-Eksel - KFC Eksel pakt 2de punt van het seizoenMet een 0-0 gelijkspel tegen Schoonbeek-Beverst heeft KFC Eksel vandaag het tweede punt van het seizoen gepakt. Een verdiend gelijkspel al zat er meer in. Bertrands had pech toen hij tegen de paal trapte. Schoonbeek- Beverst kwam erg zwak voor de dag.
Hechtel-Eksel - De Hechtel-Ekselse voetbaluitslagen (8-10 febr)Donderdag 8 februari: 
- KFC Hamont 99 B – Eksel B: 1 - 4

Zaterdag 10 februari: 
- FC Eksel – Kadijk SK 6 - 1
- Hechtel FC – Heusden-Zolder 2 - 0
- FC Eksel – Schoonbeek-Beverst: 0 - 0 

Sterk KFC Exelle klopt Kadijk SK

Zaterdag 10 februari 2024
Hechtel-Eksel - Sterk KFC Exelle klopt Kadijk SKZoomAl om 10u deze ochtend speelden de dames van KFC Eksel tegen de buren van Kadijk SK Overpelt. Een derby die niet zonder belang was, want Eksel stond voor aanvang van de wedstrijd 2 punten voor op Kadijk. Nodeloos te vermelden dat de bezoekers uit Pelt dus liefst zouden winnen om haasje over te doen in het klassement van 1e Provinciale. Maar dat zat er nooit in, Eksel scoorde slechts 1 keer in de eerste helft, maar wel nog 5 keer na de onderbreking. Met een eerreddend doelpunt van Kadijk mocht de scheids bij 6-1 affluiten. Meer foto's

Carnaval in wolvengebied

Zaterdag 10 februari 2024
Hechtel-Eksel - Carnaval in wolvengebiedZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Welke school wil speelplaats vergroenen?ZoomOp donderdag 15 februari gaat de nieuwe projectoproep van ‘Natuur in je School’  van minister Zuhal Demir van start. Vlaamse scholen kunnen vanaf dan tot 13 mei een voorstel indienen om hun speelplaats te ontharden en te vergroenen met steun. Daarvoor voorziet Demir een investeringsbudget van 5 miljoen euro. Met die steun kunnen scholen de oppervlakte of kwaliteit van de natuur op hun domein aanzienlijk vergroten, of via ontharding en vergroening bijdragen aan klimaatadaptatie (…) Het hele nieuwsbericht

Wereldpeulvruchtendag

Zaterdag 10 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vandaag is het Wereldpeulvruchtendag. Leve de bonen, kikkererwten en linzen! De Verenigde Naties hebben deze dag ingesteld omdat peulvruchten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een gezonde voeding: ze zorgen voor een verbetering van de bodemvruchtbaarheid en hebben een positieve invloed op het milieu. Peulvruchten

Landbouw en natuur

Vrijdag 9 februari 2024
Vandaag gelezen
"Landbouwers gebruiken zowat 44.000 hectare grond in bos of natuurgebied. Omgekeerd ligt 15.000 hectare 'beheerde' natuur op landbouwgrond. Tegelijk nemen paarden, alpaca's en andere hobbydieren van private eigenaars veel meer schaarse landbouwgrond in."
(Apache)

Politie vol lof voor de boeren

Vrijdag 9 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Politie CARMA en de Federale Politie Limburg waarderen het professionele gedrag van de boeren tijdens de protestactie vandaag in Genk. Dat hebben ze vanmiddag laten weten. Aan de demonstratie ging vorige week overleg vooraf.
De politie kijkt vandaag tevreden terug op het verloop van het protest. Vanuit heel Limburg kwamen boeren via diverse invalswegen naar Genk, wat lokaal voor verkeershinder zorgde. De tractorcolonnes verplaatsten zich echter zonder noemenswaardige incidenten richting Thor Park. Rond (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
De Limburgse Vincentius verenigingen hebben vorig jaar elke maand 4.112 gezinnen geholpen met steunpakketten, dat is een recordaantal. Het aantal kinderen en alleenstaanden dat geholpen wordt, is bijzonder hoog. De organisatie trekt aan de alarmbel, want er is nood aan nog meer financiële steun.

KFC Hamont 99 B verliest van Eksel B

Donderdag 8 februari 2024
Hechtel-Eksel - KFC Hamont 99 B verliest van Eksel BKFC Hamont B ging met 1-4 de boot in tegen KFC Eksel B. Eksel B kwam via Vanherk en Goven 0-2 voor. Van Gennip milderde op strafschop (1-2). Daarna scoorde B. Maes de 1-3 en Vanherk de 1-4.
Hechtel-Eksel - Noorderhart-ziekenhuis behoudt kwaliteitsnormZoomHet Noorderhart Mariaziekenhuis heeft met succes de audit van Qualicor Europe (voorheen NIAZ) doorlopen. Dat betekent dat de accreditatiestatus van het ziekenhuis met vijf jaar is verlengd.
Algemeen directeur Hans Ramaekers: “Ondanks de uitdagingen van de COVID- periode heeft het ziekenhuis zijn kwaliteitswerking kunnen handhaven en versterken. Dit werd bevestigd door de zes auditoren van Qualicor tijdens de evaluatie afgelopen november."  Vandaag werd de accreditatieverlenging gevierd met friet voor alle medewerk(st)ers...

Verkeershinder door boerenprotest

Donderdag 8 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Meer dan 500 boeren zullen morgenvoormiddag met hun tractoren naar Genk trekken om actie te voeren tegen de opgelegde milieumaatregelen. Ze trekken in negen colonnes vanuit heel Limburg naar de Onderwijslaan in Genk. Een delegatie boeren wil dan gaan praten met de Europese ministers die op dat moment vergaderen op het Thor Park. De actie van de landbouwers zal verkeershinder tot gevolg hebben.

Bijna 1 op 5 loopt risico op armoede

Donderdag 8 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
2.150.000 landgenoten, of 18,6% van de Belgische bevolking, lopen een risico op armoede of sociale uitsluiting. Dat blijkt uit de nieuwe armoedecijfers voor 2023 die Statbel, het Belgische statistiekbureau, vandaag publiceert op basis van de enquête naar de inkomens en levensomstandigheden.
Hechtel-Eksel - Het Hechtel-Ekselse voetbalweekend (8-10 februari)Het B-elftal van Eksel mag vanavond (donderdag) al het veld op voor hun wedstrijd tegen KFC Hamont 99. Zij kunnen maar beter winnen, want de tegenstander staat maar op 1 puntje in het klassement. De dames van FC Eksel trappen zaterdagvoormiddag al om 10 uur af tegen die van Kadijk. Hechtel FC speelt ook thuis, dit tegen KVV Heusden-Zolder. In 3e Nationale B ontvangt FC Eksel Schoonbeek-Beverst.

Zuster Rosalie Eerdekens overleden

Donderdag 8 februari 2024
Hechtel-Eksel - Zuster Rosalie Eerdekens overledenGisteren is zuster Rosalie Eerdekens (97) overleden. Zij was afkomstig uit Hechtel en lid van de congregatie van de zusters Jozefienen. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de kapel van Het Hof in Sint-Niklaas.

Flink wat hemelwater

Woensdag 7 februari 2024
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Flink wat hemelwaterEen storing schuift over onze streken, trekt daarna naar het zuiden, maar keert op haar stappen terug en trekt opnieuw over onze regio. Dit alles gebeurt de komende 24 uur. Hierbij valt er ook flink wat neerslag, tussen 20 en 30 mm. Ook in het weekend valt er nog wat regen, maar zijn de hoeveelheden beduidend minder.
Morgen is het koud in de ochtend bij temperaturen van slechts enkele graden boven het vriespunt. Er komt, na droog weer in de nacht, al vlug regen opzetten. Samen met de regen wordt (…) Het hele nieuwsbericht

Tony Baselet overleden

Woensdag 7 februari 2024
Hechtel-Eksel - Tony Baselet overleden
In Hechtel is gisteren Tony Baselet overleden, de echtgenoot van Silvia Knippenberg. Hij was 66 jaar, voormalig schepen en OCMW-voorzitter. Het afscheid vindt maandag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: zaterdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van de aula.

Paul Lehaen overleden

Dinsdag 6 februari 2024
Hechtel-Eksel - Paul Lehaen overledenGisteren is Paul Lehaen overleden, de echtgenoot van Godelieve Steensels. Hij was 86 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (14 uur) plaats in aula 't Sant. Begroeting: donderdag (19-19.30) in funerarium Witters aan de Hoofdstraat.

Paddentrek komt op gang

Dinsdag 6 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Paddentrek komt op gangZoomDe komende dagen komt op alle natte plekken in Limburg de paddentrek weer op gang. De padden verlaten dan hun winterschuilplaats en trekken naar vijvers en poelen om zich voort te planten. Die tocht is niet zonder risico. Ze moeten vaak de weg oversteken en daar kunnen ze overreden worden. In 22 Limburgse gemeenten, verspreid over 41 locaties, helpen vrijwilligers de padden elk jaar de weg oversteken: ze plaatsen schermen (foto) die de padden tegenhouden. De dieren worden dan in emmers gevangen en naar de overkant gebracht. (Foto Josh Vandijck)

Zuigelingensterfte neemt verder af

Maandag 5 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
In 2021 werden 936 baby’s dood geboren, of stierven ze binnen het jaar na geboorte. In 2000 ging het nog om 1.048 baby’s, of een daling van 11%. Dat blijkt uit zopas gepubliceerde resultaten van Statbel, het Belgische statistiekbureau.
Tegenover meer dan twintig jaar geleden steeg het aantal doodgeborenen met 22%, terwijl het aantal overleden baby’s jonger dan een jaar afnam, met 39%. In 2021 werden 597 baby’s stilgeboren. Dat aantal nam toe sinds 2000, toen er 488 baby’s levenloos werden geboren. Het aantal baby’s dat stierf jonger dan een jaar, is afgenomen in ruim twintig jaar tijd, van 560 in 2000 naar 339 in 2021.

Nieuwe vennootschap: Kazan GMG

Maandag 5 februari 2024
Glenn Bakkers en Nadine Soors, beiden uit Hechtel-Eksel, hebben de besloten vennootschap Kazan GMG opgericht met zetel in het Bungalowpark. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer bouwactiviteiten, rioleringswerken,timmer- en schrijnwerk en het leggen van klinkers en kasseien.

KFC Hechtel trekt twee spelers aan

Maandag 5 februari 2024
Hechtel-Eksel - KFC Hechtel trekt twee spelers aanKFC Hechtel heeft twee spelers aangetrokken: Zeno Cominotto van K.ESK Leopoldsburg en Dario Zanardelli van Park Houthalen.

Koepeltjes vol met kunst

Maandag 5 februari 2024
Hechtel-Eksel - Koepeltjes vol met kunstZoomHet lijkt wel alsof ze als paddenstoelen uit de grond geschoten zijn: plexi koepeltjes gevuld met kunst uit de kinderateliers van Kunstacademie Noord-Limburg. Ze werden al gesignaleerd in Oudsbergen, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Peer, Bocholt, Pelt en Lommel. De koepeltjes werden zaterdag geplaatst naar aanleiding van de ‘Dag van de Academies’ maar zullen nog een tijdje blijven staan. Aan deze sfeervolle installaties is immers een wedstrijd verbonden. Wie een leuke prijs wil winnen, kan een wedstrijdformulier afhalen in de hoofdbibliotheken van de deelnemende gemeenten. Veel succes!
Koepeltjes vol met kunstKoepeltjes vol met kunstKoepeltjes vol met kunst
Zoom
Gezondheid
Hechtel-Eksel - Is koffie gezond? Of toch beter thee?Veel mensen genieten wel eens graag van een warme drank. Of dat nu koffie is of thee - dat maakt ieder voor zich uit. Maar hoe gezond zijn deze dranken voor ons lichaam?
Koffie bevat cafeïne en het is net dat deeltje waar we ons zorgen over maken. Cafeïne is een stofje dat een stimulerend effect heeft op ons zenuwstelsel. Zo kan het zorgen voor een verhoogde alertheid en verbeterde concentratie. Maar overmatig gebruik kan leiden tot bijwerkingen zoals nervositeit, slapeloosheid, (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Dit jaar al 15 doden door woningbrandenIn januari vielen er in ons land liefst 10 dodelijke slachtoffers door woningbranden; deze maand zijn er dat al vijf. In het hele jaar 2022 overleden er 7 Belgen bij woningbranden. De vzw Oscare, het nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens in België, dringt erop aan om voldoende rookmelders te plaatsen in je woning, maar vooral ook er voor te zorgen dat je rookmelders hoorbaar zijn.
Andere maatregelen die je kan nemen: zorg voor een vluchtweg vrij van rommel; leg een zaklamp op de slaapkamer (en zorg dat de batterijen geladen zijn); zorg voor de sleutel van je voordeur op de deur of in de buurt ervan. Sluit bij een brand onderweg naar buiten de binnendeuren. Buiten bel je 112 en ga je niet meer terug naar binnen.
Hechtel-Eksel - Limburgse kampioenen bij  judoteam OkamiZoomOp het Limburgs jeugdkampioenschap judo hebben twee judoka's van judoteam Ōkami, Issa Marmouch en Stan Janssen, de gouden medaille veroverd. Brons was er nog voor Daniel Heylen en een 5de plaats voor Ruben Hermans, die zich in de kamp om het brons pas in de golden score gewonnen moest geven.
Hechtel-Eksel - De voetbaluitslagen van Hechtel-Eksel (2-4 febr.)
Vrijdag 2 februari:
- Diepenbeek - FC Eksel (dames): 4 - 2

Zaterdag 3 februari: 
- Hechtel – Turkse FC 1 - 3
- Eksel – FC Turnhout 0 - 4

 Zondag 4 februari: 
- Eksel B – Koersel B: 0 - 2
Hechtel-Eksel - FC Turkse wint verdiend van KFC HechtelFC Turkse is met 1-3 gaan winnen bij KFC Hechtel. De ruststand was 1-0. Prenen maakte het doelpunt. Voor FC Turkse scoorden Kardes, O. Teker en Kislali. 

Druk weekend voor volleyballers

Zondag 4 februari 2024
Hechtel-Eksel - Druk weekend voor volleyballersDe twee senioren herenploegen van HE-voc mochten dit weekend thuis spelen, dit met wisselend succes. De heren A (promo 1), 2de in de ranking, wisten te winnen van hun achtervolger Maaseik, 3de in de ranking. Na een fors verlies in de heenwedstrijd werd het deze keer een winstmatch voor HE-VOC. Hoewel de eerste set gewonnen werd door de Maaseikenaars wisten de HE-VOC-ers toch het laken naar zich toe te trekken op de daaropvolgende 3 sets, het werd zo 3-1.
De heren B in promo 3 (…) Het hele nieuwsbericht
Druk weekend voor volleyballers
Zoom

Eksel delft onderspit tegen Turnhout

Zaterdag 3 februari 2024
Hechtel-Eksel - Eksel delft onderspit tegen TurnhoutKFC Eksel heeft vanavond thuis met 0-4 verloren van KFC Turnhout. Nick Bastiaensens scoorde drie keer. Het andere doelpunt werd gemaakt doort Lars Adriaensen. Zaterdag speelt KFC Eksel thuis teghen EWS Schoonbeek-Beverst. Na 19 wedstrijden heeft KFC Eksel 1 punt.
Hechtel-Eksel - BFTP houdt nieuwjaarsreceptie in LimburgZoomDe BFTP, de Belgian Federation of Tourist Press, hield vandaag hun nieuwjaarsreceptie in Leopoldsburg. De groep combineerde een feestmaal met een bezoek aan het museum Liberation Garden. De Belgian Federation of Tourist Press werd in 1991 opgericht en verenigt journalisten, persvoorlichters, docenten toerisme en gidsen, kortom vertegenwoordigers die elk op een specifiek terrein hun kennis in verband met toerisme overdragen. Schepen van Toerisme Marleen Kauffmann uit Leopoldsburg verwelkomde de (…) Het hele nieuwsbericht

Say Polieees!

Zaterdag 3 februari 2024
Hechtel-Eksel - Say Polieees!ZoomWil je graag originele foto's voor je communie- of lentefeest? Dat kan! Politiezone Kempenland en de brandweer van Leopoldsburg slaan de handen in elkaar om een onvergetelijke fotoshoot te organiseren op woensdag 6 maart om 13.30 uur in de brandweerkazerne van Leopoldsburg. Heb je interesse? Noteer nu al de datum. Praktische info volgt later. We houden je op de hoogte! 

Jean-Pierre Schoenaers overleden

Zaterdag 3 februari 2024
Hechtel-Eksel - Jean-Pierre Schoenaers overledenDonderdag is Jean-Pierre Schoenaers overleden, de partner van Gina Jaminé. Hij was 72 jaar. Het afscheid vindt donderdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van de aula.

Grijs weekend met hoge maxima

Zaterdag 3 februari 2024
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Grijs weekend met hoge maximaTussen depressies over het noorden van Europa en een hogedrukgebied, uitgestrekt van de Atlantische Oceaan via Frankrijk tot de Alpenlanden, overheerst een westelijke tot zuidwestelijke luchtstroming in onze streken. Er wordt bijzonder zachte lucht aangevoerd, maar die wordt vergezeld van storingen. Eerst zijn de storingen relatief zwak, na het weekend worden ze actiever met beduidend meer neerslag.
Vandaag domineert zo een zwakke storing het weerbeeld met vooral veel wolken en af en toe (…) Het hele nieuwsbericht
Welke waren op 1 januari de tien grootste gemeenten van Limburg?
1. Hasselt - 80.786 inwoners
2. Genk - 67.838
3. Beringen - 48.328
4. Sint-Truiden - 41.441
5. Maasmechelen - 40.174
6. Heusden-Zolder - 35.014
7. Lommel - 34.891
8. Pelt - 34.410
9. Bilzen - 32.769
10. Tongeren - 32.116. 
Hechtel-Eksel - Het Hechtel-Ekselse voetbalweekend (3-4 februariHet draait vierkant bij Eksel in 3e Nationale, na 18 wedstrijden staat het allerlaatste met 1 puntje. Zaterdagavond ontvangen zij FC Turnhout, 6e in de reeks. Het tweede elftal van Eksel mag het opnemen tegen de leider in 4e Prov., Koersel B. In 2e Prov. Speelt Hechtel thuis tegen Turkse FC. Slechts 1 puntje scheiden deze twee teams, de bezoekers moeten winnen om haasje over te doen.

Hechtel-Eksel telt 12.957 inwoners

Vrijdag 2 februari 2024
De gemeente Hechtel-Eksel telde op 1 januari jongstleden 12.957 inwoners. Dat blijkt uit gegevens van de FOD Binnenlandse zaken.

Benny Cox overleden

Vrijdag 2 februari 2024
Hechtel-Eksel - Benny Cox overledenWoensdag overleed Benny Cox. Hij was 63 jaar en woonde in Houthalen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Hij wordt begraven op de gemeentelijke begraafplaats van Hechtel-Eksel. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.

Waarom pannenkoeken met Lichtmis?

Vrijdag 2 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vandaag is het Lichtmis. Waarom eten wij vandaag pannenkoeken? Dat wordt op twee manieren verklaard. 2 februari was vroeger één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen – de andere dag was 11 november (Sint-Maarten). Dat werd ’s avonds gevierd met een soort haardkoeken, die later evolueerden naar pannenkoeken.
De vorm en kleur van de pannenkoeken worden daarnaast gezien als een verwijzing naar de zon en dus naar het licht (en (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
In vijf jaar tijd hebben elektrische en hybride personenwagens het marktaandeel van benzinewagens overschreden. Dat blijkt uit een eerste, voorlopige balans van het aantal inschrijvingen van motorvoertuigen die opgesteld werd door Statbel, het Belgische statistiekbureau.
Hybride en elektrische wagens blijven met een marktaandeel van 59% in 2023 de populairste nieuwe wagens in België. In 2019 waren ze goed voor slechts 8% van de verkoop. In 2023 waren 284.608 van de in totaal 481.079 (…) Het hele nieuwsbericht

Eén op vijf kan niet met vakantie

Donderdag 1 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
21,6% van de Belgische bevolking - wat neerkomt op 2.495.000 personen - heeft onvoldoende financiële middelen om zich een week vakantie te veroorloven. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de enquête naar inkomens en levensomstandigheden in 2023. Tijdens die enquête werden meer dan 6.400 gezinnen door Statbel, het Belgische statistiekbureau, bevraagd over hun financiële mogelijkheden.
Het is maar dat je 't weet
Minister van mobiliteit Lydia Peeters gaat de interfederale werkgroep Wegcode vragen zich te buigen over duidelijker normen voor de sterkte en de afstelling van fietslichten: “Verkeerd afgestelde fietsverlichting kan tegenliggers verblinden en zo voor gevaarlijke omstandigheden zorgen. We moeten fietsers hier daarom voldoende over informeren én sensibiliseren”, aldus de minister. Zij beklemtoont dat de Wegcode vandaag al stelt dat fietsers een “niet-verblindend licht moeten voeren.” Aanleiding voor het ministerieel verzoek is het stijgende aantal klachten over verblindende fietslichten op elektrische fietsen. 

Kans op blokkade grensovergang E314

Donderdag 1 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
De kans bestaat dat de grensovergang op de E314 vanavond geblokkeerd zal worden door demonstrerende boeren uit België en Nederland. Dat meldt de VRT. Het zou gaan om 600 boeren: 400 vanuit België en nog eens 200 Nederlandse boeren. Mocht de blokkade werkelijkheid worden, dan zou er grote verkeersoverlast ontstaan.

88 procent Limburgers doet job graag

Donderdag 1 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
88 procent van de Limburgers doet zijn job graag. Dat blijkt uit onderzoek van het ACV. Vooral de vele sociale contacten op de werkvloer worden op prijs gesteld. Werknemers gaan vooral op zoek naar 'plezier op het werk'. Ook de waardeing door de werkgever is heel belangrijk, belangrijker zelf dan het loon, aldus het onderzoek.

VOKA wil dat de blokkades stoppen

Donderdag 1 februari 2024
Hechtel-Eksel - VOKA wil dat de blokkades stoppenZoomDe bedrijven in de buurt van het Klaverblad in Lummen hadden vooraf maatregelen genomen tegen de blokkades van de boeren van vanmorgen. Dat blijkt uit een rondvraag door ondernemersorganisatie VOKA-KvK-Limburg bij tientallen bedrijven, vooral in de cluster rond het Klaverblad. Door de blokkades kunnen personeelsleden moeilijk op het werk geraken, en kunnen bedrijven ook amper beleverd worden. Daar hebben ze dus zoveel mogelijk op ingespeeld.
VOKA zegt nog altijd begrip te hebben voor het standpunt van de boeren maar vraagt hen ook redelijk te blijven in hun acties en het economische knooppunt in Limburg niet verder nodeloos te belasten.
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel