Het overige nieuws

Geen stof en as, wel compost

Zondag 31 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Begraven lichamen vervuilen het grondwater en nemen veel plaats in. Cremeren is een alternatief maar waarom zouden we overleden mensen niet composteren? vraagt een milieu-ingenieur in Dinant zich af. Hij composteerde vroeger samen met zijn vader dieren en die verdwenen totaal. Een lijk dat in 3m³ compost gelegd wordt, voegt er 1m³ compost aan toe. De ingenieur heeft zijn idee voorgelegd aan het stadsbestuur, dat op dit punt niet voorop wil lopen, maar hem wel aanmoedigt om zijn idee "in het milieu" verder te bespreken. Een schepen: "Toen crematie nog nieuw was, vond men dat ook vreemd."
Het is maar dat je 't weet
53 Limburgse spelers uit het middenveld hebben samen acht suggesties geformuleerd voor lokale besturen om een sterk lokaal sociaal beleid uit te werken na de verkiezingen van oktober. De organisaties vragen om ook een plek aan tafel, omdat zij de expertise hebben en dichter bij de bevolking staan. Ze pleiten voor hulp- en dienstverlening in de buurt, betaalbaar wonen, goed uitgebouwde kinderopvang, de aanpak van de sociale onderbescherming, een warme plek voor iedereen, toegankelijke scholen, een laagdrempelig cultuur- en vrijetijdsaanbod en toegankelijke gezondheidszorg.
Groetjes uit Zuid-Afrika
Hechtel-Eksel - Band tussen  Afrikaans en VlaamsZoomAls iemand die opgroeide in Noord-Limburg maar nu in Zuid-Afrika woont, denk ik vaak aan de interessante verbindingen tussen mijn oude en nieuwe thuis. Het is een verhaal van verschillen en overeenkomsten, gevormd door de geschiedenis en cultuur van beide plaatsen.
Hoewel Afrikaans en Vlaams op het eerste gezicht misschien mijlenver uit elkaar lijken te liggen, delen ze in werkelijkheid een aantal opvallende gelijkenissen die een diepgaande band tussen de twee talen onthullen. Afrikaans ontstond toen (…) Het hele nieuwsbericht
Band tussen  Afrikaans en VlaamsBand tussen  Afrikaans en VlaamsBand tussen  Afrikaans en VlaamsBand tussen  Afrikaans en Vlaams
Zoom

Een zalige Pasen!

Zondag 31 maart 2024
Hechtel-Eksel - Een zalige Pasen!ZoomMaak er een mooie Pasen van... met hopelijk, straks, wat zon!
Hechtel-Eksel - Wielerploeg Visma in Ronde van VlaanderenZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Van winteruur naar zomeruur

Zaterdag 30 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Van winteruur naar zomeruurZoomKomende nacht schakelen we weer over op de zomertijd. Om 2 uur draaien we de klok een uur vooruit. We verliezen dus een uurtje slaap... "En dat heeft niet alleen voor mensen gevolgen", zegt de politie. "Wilde dieren hebben hier natuurlijk geen weet van en zijn in de eerste dagen na het ingaan van de zomertijd nog op zoek naar een slaapplaats terwijl de spits al op gang komt. Dit kan ervoor zorgen dat ze op zoek zijn naar eten in de berm of onverwachts oversteken. Wees dus extra alert en pas je snelheid aan."(Foto Patrick Haesevoets, met AI)
Het is maar dat je 't weet
Het Vlaamse Gewest telde eind 2023 29.588 sportaccommodaties. Petanqueterreinen zijn het meest voorkomende type sportinfrastructuur. Eind 2023 waren er 5.893. Andere vaak voorkomende types sportinfrastructuur zijn tennisvelden (3.560) en sportlokalen (3.458). Er waren 3.169 openlucht natuursportvelden van minstens 40 bij 80 meter, en nog eens 4.726 openluchtsportvelden van kleinere afmeting. Het aantal sporthallen, ruitervelden en padelterreinen lag eind vorig jaar telkens iets boven de 1.000 (…) Het hele nieuwsbericht
Gezondheid
Heb je er ooit bij stil gestaan hoe je dagelijkse zitgedrag je gezondheid beïnvloedt? Met onze huidige levensstijl, waarbij we vaak urenlang zitten, is het daarom misschien tijd om actie te ondernemen voor onze gezondheid. Aan de universiteit van Hasselt gaat Oudsbergenaar Jen Vanherle onderzoeken hoe de negatieve effecten van zitgedrag kunnen worden voorkomen.
Jen zoekt mensen die willen deelnemen aan een onderzoek dat de effecten van zitgedrag en trainingssessies op onze (…) Het hele nieuwsbericht

Pasen wordt wisselvallig

Vrijdag 29 maart 2024
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Pasen wordt wisselvalligGestuurd door een omvangrijke depressie over de Britse Eilanden trekken storingen en buien met de regelmaat van de klok over onze streken. Tussendoor zijn er echter ook wel droge perioden met wat zon. Op Pasen verloopt de ochtend droog, wat uiteraard positief is om paaseitjes te rapen. Paasmaandag wordt een regendag. De dagen nadien blijven de neerslagkansen hoog.
Morgen/zaterdag wordt vrij warme lucht naar onze regio gestuwd en zou het kwik wel eens kunnen oplopen tot 18 of 19 graden. Er (…) Het hele nieuwsbericht

Geen Teutenroute deze zomer

Vrijdag 29 maart 2024
Wie via Google naar de Teutenroute 2024 zoekt, vindt daar dat deze wielerhappening voor de 23ste keer zal plaatsvinden op zondag 2 juni 2024. Maar dat blijkt niet te kloppen: vandaag werd bekend dat de 22ste editie de laatste is geweest. Het evenement, dat jaarlijks zeer veel deelnemers trok maar ook tegenslagen opliep wanneer het regende, was een initiatief van de Fifty-One club "De Teuten" en de vliegbasis van Kleine-Brogel. De opbrengst ging naar MS-Limburg.
Als alternatief zal er nu op 16 juni een oldtimertreffen worden georganiseerd, ook nu ten voordele van de MS-Liga.
Hechtel-Eksel - Bekerfinales handbal zijn uitverkochtMorgen/zaterdag worden in de Alverberg in Hasselt de finales van de handbalbeker van België bij de dames en de heren gespeeld. Om 13u nemen de dames van Handbal Sint-Truiden het op tegen die van Hubo Handbal. Om 16u start de finale van de heren tussen KTSV Eupen en HC Visé BM. Voor beide ploegen is bekerwinst een primeur. De finales worden voor een vol huis gespeeld en de herenfinale wordt uitgezonden op één.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 waren er bijna 3,7 miljoen personenwagens ingeschreven in het Vlaamse Gewest. Dat zijn er ruim 700.000 meer dan in 2006, een stijging van 24 procent. Het aantal ingeschreven personenwagens steeg tussen 2022 en 2023 met 1,6 procent. (Statistiek Vlaanderen)

Zomeruur in het recyclagepark

Donderdag 28 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Zomeruur in het recyclageparkZaterdagnacht wordt het zomeruur weer ingevoerd, en dat betekent ook dat vanaf dinsdag de zomeruurregeling in de recyclageparken van Limburg.net van kracht is. Die komt er op neer dat het park elke werkdag (behalve maandag) opengaat om 9u, 's middags sluit van 12.30 tot 13u, en 's namiddags de poorten sluit om 17u. Behalve op dinsdag - dan gaan de poorten om 18u dicht - en op zaterdag (om 16u).

François Dingenen overleden

Donderdag 28 maart 2024
Hechtel-Eksel - François Dingenen overledenDinsdag is in Leopoldsburg François Dingenen (89) overleden, de echtgenoot van Jacqueline Fransen. Hij woonde in Hechtel en was afkomstig uit Peer. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19-109.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.

Verzoek om identificatie

Woensdag 27 maart 2024
Hechtel-Eksel - Verzoek om identificatieZoomDe politie Kempenland doet deze oproep: Op 20 maart 2024 hebben er in het centrum van Lommel ongeveer dertig diefstallen plaatsgevonden uit voertuigen. Kunnen jullie ons helpen bij het identificeren van de verdachte? Alle tips zijn welkom via ons vaste nummer: 011/399.899 of via pz.lommel.recherche[!]police.belgium.eu.
Vandaag gelezen
"Dat mensen met overgewicht snurken is al langer bekend, ook dat mensen met snurkproblemen fysieke klachten kunnen ondervinden van hun gesnurk. Maar dat snurkers ook minder zin in seks hebben was tot nu minder bekend."
(Kliniek voor Snurken en Apneu Nederland)

Limburger verdient het minst

Woensdag 27 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Limburger verdient het minstZoomDe doorsnee Belg verdient nu 3.800 euro bruto per maand. In Vlaanderen staat het gemiddelde op 4.099 euro. Toch zijn er nog grote regionale verschillen. Met 3.896 euro worden de Limburgers het slechtst betaald. Andere gemiddelden: 4.248 euro in Antwerpen, 4.019 euro in Oost-Vlaanderen, 3.947 euro in West-Vlaanderen en 4.303 euro in Vlaams-Brabant. Ter vergelijking: in Brussel wordt gemiddeld 4.924 euro betaald.

Jaak Gielen overleden

Dinsdag 26 maart 2024
Hechtel-Eksel - Jaak Gielen overledenIn Eksel is zondag Jaak Gielen overleden. Hij was 76 jaar en afkomstig uit Waterschei. Hij wordt begraven op de begraafplaats van Linde-Peer na het afscheid in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.
Geïnspireerd door werken uit Het Kunstuur maakten mensen in armoede hun eigen kunst. Horizont vzw bracht twee jaar geleden een groep van 10 mensen in armoede samen. Onder begeleiding van Avansa en Knst. leerden ze over kunst om tot slot zelf kunst te creëren. Die creaties gaan in april onder de veilinghamer. In deze online veiling kan iedereen bieden op de werken. De opbrengst gaat 50/50 naar de kunstenaars zelf, mensen in armoede, en (…) Het hele nieuwsbericht
Kerk
Het aantal volwassen dopelingen in ons land is op tien jaar tijd bijna verdubbeld. Dit jaar zijn het er 362.  Tien jaar geleden, in 2014, lieten 186 volwassenen zich in ons land door het doopsel in de katholieke kerk opnemen. In 2019 waren het er 244. In Limburg zijn er dit jaar 9 volwassen dopelingen.
Hechtel-Eksel - Brulkikker gehoord of gezien? Melden!ZoomIn Pelt en Ham is hij al gesignaleerd: de Amerikaanse stierkikker. Of de brulkikker - hij loeit als een koe. Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) vraagt het publiek hen te verwittigen wanneer men die reuzenkikker hoort of ziet. Want het is een invasieve soort. Niet welkom, dus!
De Amerikaanse stierkikker vormt een bedreiging voor onze inheemse soorten. Het is een zeer grote en vraatzuchtige kikker die alles eet wat in (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
De voorbije 12 maanden (maart 2023 – februari 2024) lag de filezwaarte op de hoofdwegen in het Vlaamse Gewest op gemiddeld 869km per werkdag.
Nooit eerder lag de filezwaarte zo hoog. De filezwaarte is de voorbije jaren blijven stijgen, met een piek in mei 2018. In de daaropvolgende periode was er een beperkte daling, gevolgd door een zeer sterke daling vanaf maart 2020 als gevolg van de coronacrisis. In april 2021 steeg het 12-maands voortschrijdend gemiddelde van de filezwaarte voor het (…) Het hele nieuwsbericht

Hugo Zwakhoven overleden

Dinsdag 26 maart 2024
Hechtel-Eksel - Hugo Zwakhoven overledenZaterdag is Hugo Zwakhoven overleden, de echtgenoot van Maria Blervacq. Hij was 81 jaar en afkomstig uit Genk. Het afscheid vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van de aula.

Weer boerenbetoging in Brussel

Maandag 25 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Morgen is er weer een boerenbetoging in Brussel. De politie daar verwacht dat die in het hele Brusselse Gewest tot heel wat verkeershinder zal leiden, en raadt af om dinsdag met de auto naar Brussel te komen. De problemen kunnen aanhouden tot in de late namiddag.

Drie op tien lid van sportclub

Maandag 25 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Drie op tien inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder gaven in het najaar van 2023 aan actief lid te zijn van een sportclub of sportvereniging (31%). Dat aandeel bleef min of meer gelijk in vergelijking met 2021. Mannen zijn vaker actief lid van een sportclub of –vereniging dan vrouwen. In 2023 ging het respectievelijk om 35% en 27%. Hoger opgeleide personen zijn vaker actief lid van een sportclub dan lager opgeleiden. (Statistiek Vlaanderen)

Opletten op de Noord-Zuid

Maandag 25 maart 2024
Onder politiebegeleiding worden in Houthalen-Helchteren de verkeerslichten ter hoogte van de carpoolparking richting Hasselt vanmorgen sinds 09.00 uur tijdelijk aangepast in functie van de werken. Verkeer dat de oprit van de E314 richting Lummen wil nemen, krijgt een aparte en constante groentijd. Er is door die aanpassingen aan de verkeerslichten heel wat hinder op de Grote Baan. Je reistijd om richting Hasselt te rijden zal vandaag langer zijn dan normaal.

Winst voor dames HE-voc

Zondag 24 maart 2024
Hechtel-Eksel - Winst voor dames HE-vocDe dames van volleybalclub HE-voc wonnen dit weekend al hun wedstrijden. De Dames A wonnen in Tongeren met 3-1. De Dames B versloegen Lommel eveneens met 1-3. De Dames D ten slotte stuurden Hasselt met 3-0 terug naar de hoofdstad.

Eksel B verliest van LHVV B

Zondag 24 maart 2024
Hechtel-Eksel - Eksel B verliest van LHVV BEksel B heeft vanmiddag met 0-2 verloren van Lindelhoeven VV B. Deferm en K. Maes maakten de doelpunten.
Hechtel-Eksel - Damesvoetbal: Eksel - Bilzen 2-2In Eerste Provinciale van het damesvoetbal heeft Eksel thuis 2-2 gelijkgespeeld tegen Bilzen Youth. De Volder maakte de Ekselse doelpunten.

Bijna 8 op 10 kopen online

Zondag 24 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Het aandeel van de bevolking van 16 tot 74 jaar in het Vlaamse Gewest dat in het jaar voorafgaand aan de bevraging goederen of diensten voor privégebruik aankocht of bestelde via een website of via een app, lag in 2023 op 79%. Dat aandeel steeg sterk sinds 2005. Toen kocht of bestelde nog maar 16% van de inwoners online. Meer recentelijk was er een sterke stijging van 2018 tot 2020, gevolgd door een stagnatie vanaf 2021. (Statistiek Vlaanderen)

Gelijkspel voor KFC Eksel

Zaterdag 23 maart 2024
Hechtel-Eksel - Gelijkspel voor KFC EkselKFC Eksel heeft vandaag een punt behaald tegen Betekom. In Eksel werd het 1-1. KFC Eksel kwam in de 55ste minuut op voorsprong via strafschop, omgezet door Aengeveld. In de 93ste minuut scoorde Janssens de gelijkmaker.

Hechtel wint van Leopoldsburg

Zaterdag 23 maart 2024
Hechtel-Eksel - Hechtel wint van LeopoldsburgKFC Hechtel heeft vanavond met 3-1 gewonnen van K ESK Leopoldsburg. Voor KFC Hechtel scoorden Elia, Boonaerts en Prenen. Cominotto maakte het doelpunt van K.ESK Leopoldsburg.

Maartse buien

Vrijdag 22 maart 2024
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Maartse buienEr staat een guur weekend voor de deur met maartse buien. Maartse buien zijn eigenlijk regenbuien vergezeld van winterse neerslag zoals korrelhagel of natte sneeuw. Vaak gaan die ook gepaard met onweer. Dat komt door de erg koude bovenlucht en natuurlijk ook door de lage temperaturen aan het aardoppervlak. Na het weekend wordt het wat rustiger op de weerkaarten, is het vaak droog en wordt het ook terug wat zachter.
Zaterdag wisselen sterkt ontwikkelde stapelwolken af met zonnige momenten. (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
In 2023 werden er 138.137 klachten ingediend bij de Vlaamse overheidsdiensten. In 2022 waren dat er 92.345. Tussen 2022 en 2023 steeg het aantal ingediende klachten met 49,6%. Eén op twee klachten ging over mobiliteit. Daarna volgde het beleidsdomein Energie, Water, Omgeving en Wonen (31%). Bij het beleidsdomein Cultuur, Jeugd, Sport en Media ging het over 10% van de klachten. Daarin zijn de klachten in verband met de VRT opgenomen. (Vlaamse Ombudsdienst)

Regen vanaf morgen

Donderdag 21 maart 2024
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Regen vanaf morgenTijdelijk bevindt ons land zich nog onder de beschermde vleugels van een uitloper van het hogedrukgebied der Azoren. De wind is wel naar het noordwesten gedraaid, waardoor de aangevoerde lucht een fractie kouder is. Deze wig van hogedruk maakt stilaan plaats voor een storing die morgen rond of kort na de middag de kuststreek bereikt en vervolgens het land in trekt. Het gaat daarbij enige tijd regenen. Achter deze storing stroomt koude lucht van polaire oorsprong over onze streken en dat gaan we zaterdag (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Sinds het derde kwartaal van 2021 ondervraagt Statbel, het Belgische statistiekbureau, elk kwartaal zo'n 5.000 Belgen tussen 16 en 74 jaar over hun persoonlijk welzijn en levensomstandigheden. In het vierde trimester van 2023 voelde 62,3% van de Belgen zich altijd of meestal gelukkig, voelde 8% van de Belgen zich altijd of meestal eenzaam, kon 42,4% van de Belgen zeer moeilijk, moeilijk of eerder moeilijk rondkomen, voelde 52,9% van de Belgen een hoge mate van algemene levenstevredenheid, voelde (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Red Wolves mogen dromen van kwalificatieIn de vooravond werd in Kopenhagen geloot voor het EK Handbal dat in 2026 georganiseerd wordt in Denemarken, Zweden en Noorwegen. België komt uit in groep 5 waarin Kroatië, Tsjechië en Luxemburg de tegenstanders zijn.
Door deze gunstige loting mogen de Red Wolves dromen van een eerste EK- kwalificatie. Behalve Luxemburg en Tsjechië nemen de Belgen het ook op tegen Kroatië. De eerste en tweede van elke groep plaatsen zich rechtstreeks voor het EK, net zoals de vier beste teams die als derde eindigen. De vier slechtste teams die op de vierde plaats eindigen moeten barragewedstrijden spelen om te mogen deelnemen.

Pas op met Temu

Donderdag 21 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Ongetwijfeld heb je op je smartphone al aanbiedingen gezien van Temu. Spotgoedkoop, die producten. Onwaarschijnlijk, zo goedkoop. Maar wat blijkt: de Chinese shoppingapp is volgens onderzoekers een nog grotere dataspion dan TikTok. Lees dit verhaal van VRTnieuws.

VITO en LRM gaan samenwerken

Donderdag 21 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
De Vlaamse onafhankelijke onderzoeksorganisatie VITO en Limburg Startup, de startup-community van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, sluiten een partnership af. Start-ups die gevestigd zijn in één van de 7 Limburgse incubatoren zullen zo nog beter ondersteund worden bij het bedenken, uitwerken en implementeren van projecten of bedrijfsideeën met impact op een duurzame samenleving. De samenwerking is vanmorgen bekendgemaakt.
Partnerbijdrage
Hechtel-Eksel - Gezonde eetgewoonten voor kinderenZoomKinderen zijn vaak kieskeurige eters, maar het is essentieel dat ze een uitgebalanceerd dieet volgen voor een goede gezondheid en ontwikkeling. Helaas blijkt uit onderzoek dat maar liefst de helft van de kinderen moet eten wat de pot schaft. Als ouder is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je kinderen de juiste voeding binnenkrijgen. Hier zijn enkele tips om gezonde eetgewoonten te bevorderen en je kinderen te (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Volgens de EU-SILC-enquête van 2023 lag het netto beroepsinkomen van de werkende bevolking van 20 tot 64 jaar in het Vlaamse Gewest gemiddeld op 2.732 euro per maand. In 2006 ging het om 2.512 euro per maand. Tussen 2006 en 2023 steeg het netto reële beroepsinkomen met 9%. Dat is gemiddeld 0,5% per jaar. (Statistiek Vlaanderen)

TV-nieuws trekt minder kijkers

Woensdag 20 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
In het najaar van 2023 volgde 73% van de inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder minstens één keer per week het nieuws op televisie. 70% volgde het nieuws via de radio. 68% volgde minstens één keer per week het nieuws via het web en 62% via kranten. Enkel bij het volgen van het nieuws op televisie is er sprake van een significante wijziging tegenover 2021. Dat aandeel daalde van 78% in 2021 naar 73% in 2023. (Statistiek Vlaanderen)
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Hou je hond aan de lijn, zeker in het bosZoomTijdens het weekend van 23 en 24 maart, op woensdag 27 maart en tijdens het verlengd weekend van 30 maart tot en met 1 april voeren de boswachters en natuurinspecteurs extra controles uit, meldt het Agentschap Natuur en Bos. Wie zijn hond niet aangelijnd heeft, wordt gesanctioneerd en krijgt een boete van 96 euro. Een bedrag dat bij recidive of meer dan één hond verder kan oplopen.
Hondeneigenaars die, zoals het hoort, hun hond wel aan de leiband houden, worden beloond. Zij krijgen - zolang de voorraad strekt - een doosje met hondensnacks.
Hechtel-Eksel - Waarom begint de lente nu op 20 maart?Zoom
Het begin van de lente valt niet altijd op dezelfde datum. Dat komt omdat de aarde er niet precies 365 dagen over doet om haar baantje om de zon te draaien en dus alle seizoenen te doorlopen.
De komende decennia trouwens (tot het jaar 2048) begint de lente altijd op 20 maart. Vandaag dus! De wetenschappelijke uitleg kan je lezen op Quest. (Foto Gust Ischen)

Word vriend(in) van de bij

Woensdag 20 maart 2024
Hechtel-Eksel - Word vriend(in) van de bijZoomWil je in je tuin een plekje vrijmaken voor de (vrienden van de) bij?  Bestel dan bij Werkgroep Isis je zadenmengsel met streekeigen soorten. Het éénjarige wilde bijenmengsel is zeer kleurrijk met een mozaïek van blauwe, rode, gele, witte, roze en paarse bloemen: korenbloem, grote klaproos, raapzaad, zwart mosterd, luzerne, voederwikke, rode klaver, echte kamille en dille. Bijen en andere insecten zullen door dit mengsel aangetrokken worden. Vogels kunnen er zowel voedsel als een (…) Het hele nieuwsbericht

Frans Van Gorp overleden

Dinsdag 19 maart 2024
Hechtel-Eksel - Frans Van Gorp overledenGisteren is Frans Van Gorp overleden. Hij was geboren in Lommel en werd 70 jaar. De uitvaartdienst vindt plaats in besloten kring. Begroeting: vrijdag (19-20u) in uitvaartcentrum Jaeken. Online condoleren via www.uitvaartzorg-jaeken.be.

Hubert Vanbuel overleden

Dinsdag 19 maart 2024
Hechtel-Eksel - Hubert Vanbuel overledenGisteren is Hubert Vanbuel overleden, de weduwnaar van de in 2020 gestorven Lisa Vanderheyden. Hij was 91 jaar. Het afscheid vind zaterdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - 'Negatieve gevolgen windturbines onderschat'ZoomOmwonenden van windturbines ervaren ernstige hinder door het constante geraas van de windturbines en het laagfrequente geluid dat ze produceren. Dat zegt een groep Nederlandse artsen die zich verenigd hebben in het collectief Wind Wiki. Ze vinden dat de negatieve gevolgen van windturbines voor het woon- en leefklimaat zwaar worden onderschat.
"De slapeloosheid door de windturbines leidt tot stress, boosheid, vermoeidheid en verhoogde niveaus van irritatie en alertheid", aldus een huisarts in het Groningse Meeden. "Ik zie ruzies, depressies en suïcidale neigingen. Maar ondanks alle noodkreten aan de politiek verbetert er niets."
Het is maar dat je 't weet
In het najaar van 2023 namen bijna 9 op de 10 inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder deel aan minstens 1 van 11 bevraagde culturele activiteiten (88%). De culturele participatie neemt sinds 2021 jaarlijks toe. In 2021 ging het om 77% van de bevolking. (Statistiek Vlaanderen)

De waan van de dag

Maandag 18 maart 2024
Vandaag gelezen
“Wat me is bijgebleven, is dat Obama vertelde hoe hij tijdens zijn presidentschap nooit naar het tv-nieuws heeft gekeken. Hij wilde de focus op zijn langetermijnvisie kunnen bewaren en zich niet laten afleiden door de waan van de dag. Dat zijn zaken waar Belgische politici, die er tuk op zijn om zoveel mogelijk in het nieuws te verschijnen, nog veel van kunnen leren."
Strafrechtadvocaat Kris Luyckx over de toespraak van oud-VS-president Barack Obama in Puurs, in Het Nieuwsblad.

'Bult' van Marieke De Maré

Maandag 18 maart 2024
Hechtel-Eksel - 'Bult' van Marieke De MaréZoom
We hebben Jan Feys van boekhandel "Malpertuis" in Genk zover gekregen dat hij iedere maand op de Internetgazet één boek voorstelt aan de lezer. Deze maand is dat "Bult" van Marieke De Maré.

Een pareltje van eigen Vlaamse bodem! ‘Bult’ is een mooi, poëtisch verhaal over drie mensen die op een kleine heuvel wonen: een oude vrouw, een lange slanke man (en zijn hond) en als laatste bijgekomen: een jonge vrouw. Het boek gaat over de (…) Het hele nieuwsbericht
Gezondheid
Hechtel-Eksel - Hoeveel eieren mag je per week eten?Eieren zijn al eeuwenlang een voedingsmiddel dat deel uitmaakt van ons dieet. Lange tijd werd beweerd dat eieren, vanwege hun hoge cholesterolgehalte, beperkt zouden moeten worden tot slechts drie per week. Maar is dat echt zo? Voeding is een wetenschap die voortdurend evolueert, en nieuwe ontdekkingen kunnen ons perspectief op voedingsstoffen veranderen, ook als het gaat om eieren.
Een ei bestaat uit twee hoofdonderdelen: het eiwit en de dooier. Het eiwit is een puur eiwit dat essentieel is voor (…) Het hele nieuwsbericht

Mariette Meekers overleden

Maandag 18 maart 2024
Hechtel-Eksel - Mariette Meekers overledenVrijdag is Mariette Meekers overleden, de weduwe van de in 2002 gestorven Louis Vanhove. Zij was 92 jaar en afkomstig uit Overpelt. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Hechtel. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.

Nieuw meldpunt everzwijnen

Maandag 18 maart 2024
Hechtel-Eksel - Nieuw meldpunt everzwijnenZoomDe provincie Limburg heeft in samenwerking met Boerenbond, Natuurpunt, Limburgs Landschap, Hubertus Vereniging Vlaanderen, Agentschap voor Natuur en Bos en Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek een nieuwe website gelanceerd: www.everzwijnen.be. Op deze website vind je informatie over everzwijnen, over de schade die ze kunnen aanrichten, maar ook over de maatregelen die je kunt treffen om everzwijnen te ontmoedigen. Je vindt er ook de link naar het meldpunt om schade door everzwijnen aan te geven.
Hechtel-Eksel - Handbal: nationale ploeg uitgeschakeld voor WKZoomIn de kwalificaties voor het wereldkampioenschap handbal van volgend jaar is de nationale mannenhandbalploeg uitgeschakeld. Ze verloor vanavond in het Italiaanse Pescara met 33-31, nadat ze in Hasselt ook al verloren hadden (25-29). (Foto Antonio Parisi)

Eksel verliest van Berg en Dal

Zondag 17 maart 2024
Hechtel-Eksel - Eksel verliest van Berg en DalEksel heeft zich vanmiddag niet naar de slachtbank laten leiden tegen de leider in Derde Afdeling B. In tegenstelling tot de heenmatch kon het lang weerwerk bieden, maar moest het toch in het slotkwartier toch zijn honderdste tegentreffer van het jaar slikken. De fiere leider en medepromovendus had na een halfuur wel een verdiende dubbele voorsprong te pakken via Voorn en Vereijken, maar net voor rust lukte De Pachter de aansluitingstreffer nog na een defensieve fout. Met drie treffers in de laatste vier duels is (…) Het hele nieuwsbericht

Fietsen op twee continenten

Zaterdag 16 maart 2024
Groetjes uit Zuid-Afrika
Hechtel-Eksel - Fietsen op twee continentenZoomAnnick Helsen is verhuisd naar Zuid-Afrika. Ze gaat ons van daaruit regelmatig laten weten waarom ze dat land zo aantrekkelijk vindt.
De dagen worden langer, de temperaturen stijgen en de natuur ontwaakt uit zijn winterse sluimer. Bij jullie is de lente in aantocht, en wat is er nu een betere manier om dit seizoen te omarmen dan op de fiets te stappen en de contrasten op twee continenten te verkennen, elk met zijn eigen charme?
Ik moet eerlijk bekennen dat fietsen in Zuid-Afrika toch een heel (…) Het hele nieuwsbericht

Kadijk wint van Hechtel

Zaterdag 16 maart 2024
Hechtel-Eksel - Kadijk wint van HechtelKadijk SK heeft vanavond Hechtel verslagen met 6-0. Voor Kadijk scoorden Vankemenade (2), Janssen, Molenberghs, Dierckx en Jarju.

Helson B klopt Eksel B

Zaterdag 16 maart 2024
Hechtel-Eksel - Helson B klopt Eksel BIn Vierde Provinciale heeft Helson B met 3-2 gewonnen van KFC Eksel B. Sblendorio, Luyten en Sacchini scoorden voor Helson B. J. Bomans en B. Schrijvers maakten de doelpunten van Eksel B.

Eén op tien planten is uitheems

Zaterdag 16 maart 2024
Het aandeel uitheemse plantensoorten is sinds de jaren 1970 verdubbeld: van ongeveer 5% tot 11% in 2023. Het gaat om het aandeel uitheemse plantensoorten ten opzichte van het totaal aantal soorten per vierkante kilometer (km²). Door de toenemende mobiliteit van mensen en goederen worden – al dan niet bewust – steeds meer soorten planten in- en uitgevoerd. Een deel daarvan slaagt erin zich te vestigen en breidt zich spontaan uit. Het ontsnappen van planten uit de horticultuur (bijvoorbeeld (…) Het hele nieuwsbericht

Alfons Neyens overleden

Zaterdag 16 maart 2024
Hechtel-Eksel - Alfons Neyens overledenDonderdag is Alfons Neyens overleden, de echtgenoot van Mariette Winten. Hij was 85 jaar. Het afscheid vindt donderdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant. Zijn urne wordt begraven op de parkbegraafplaats in Eksel. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van de aula.

Goed gezelschap

Zaterdag 16 maart 2024
De klare kijk van Tante Claus
Hechtel-Eksel - Goed gezelschapVoor haar zoete, zestiende verjaardag deed ik mijn nichtje een dagje Antwerpen cadeau. Doe-cadeautjes zijn meestal leuker dan krijg-cadeautjes, is het motto. In Neerpelt stonden we in alle vroegte klaar op het perron voor een dagje ‘wij-tijd’. Het was nog stil, maar het was dan ook nog vroeg. Ruim op tijd om twee heen-en-weertjes naar "’t Stad" te kopen aan de automaat. Ik had gezien dat er spoorwerken op til waren, maar las in de wirwar dat het alleen om een korte vervangbus ging. Niet wat ik (…) Het hele nieuwsbericht

Na het weekend gevoelig zachter

Zaterdag 16 maart 2024
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Na het weekend gevoelig zachterDe ene storing verlaat de regio op zaterdagochtend en de volgende meldt zich op zondagochtend. Daartussen is het droog met ook wat zon. Na het weekend nemen de neerslagkansen af en wordt het gevoelig zachter. In de tweede helft van volgende week dalen de temperaturen opnieuw.
Vandaag verlaat regen in de ochtend onze regio en wordt gevolgd door droog weer met ook wat zonneschijn. Vooral na de middag is de zon wat meer van de partij. De maxima liggen rond 11 of 12 graden en de wind waait zwak tot (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Gevraagd naar het vertrouwen in 23 verschillende instellingen binnen en buiten de overheid gaven de inwoners van het Vlaamse Gewest in het najaar van 2023 aan, het meeste vertrouwen te hebben in het onderwijs en de politie. Respectievelijk 61% en 57% van de bevolking van 18 jaar en ouder gaf op dat moment aan (heel) veel vertrouwen te hebben in deze instellingen. Het minste vertrouwen heeft de bevolking in de politieke partijen. Slechts 4% geeft aan daar (heel) veel vertrouwen in te hebben. (Statistiek Vlaanderen)
Het is maar dat je 't weet
Bijna 6 op 10 inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder gaven in het najaar van 2023 aan, actief lid te zijn van minstens één vereniging (56%) en minstens af en toe deel te nemen aan de activiteiten ervan. Het actief lidmaatschap lag in 2023 met 51% hoger dan in 2021 (33%). (Statistiek Vlaanderen)
Promotekst
Hechtel-Eksel - De vakantie wenkt: allen naar Depolim!ZoomHet is nu wel genoeg geweest, met al die regen. Een mens wil zon! Even weg, naar andere horizonten! En daarbij kan een kampeerwagen helpen. Ken je er niks van? Geen nood: bij Depolim Motorhomes, aan de Norbert Neeckxlaan, zijn er morgen en overmorgen Kampeer Inspiratie Dagen. Je kan daar een hele reeks mobilhomes, caravans en andere kampeerwagens bekijken. en je kan nog een prachtig barbecue-stel winnen ook.
Het is echt de moeite hoor, die campers. En wat er binnen allemaal in zit! Hoe het is om met zo'n camper op vakantie te gaan, kan je ook zien tijdens een lezing waarbij je wordt meegenomen op een rondreis langs de mooiste plekken van Denemarken voor mobilhome of caravan. 
En als het snel moet gaan, kan je je keuze maken uit de stockwagens en daarbij al van een mooie promotieprijs profiteren. Bovendien is er 10% korting op bijna álle artikelen in de gezellige kampeerwinkel. Het aantal stands tijdens deze twee opendeurdagen is nog verder uitgebreid, zodat er nóg meer inspiratie op te doen is voor je vakantie met de motorhome of caravan. 
Allen daarheen, dus! Morgen en overmorgen bij Depolim Motorhomes aan de Norbert Neeckxlaan 156. Geniet ervan!
De vakantie wenkt: allen naar Depolim!De vakantie wenkt: allen naar Depolim!
Zoom

Nieuwe website voor consumenten

Vrijdag 15 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Nieuwe website voor consumentenZoomDe FOD Economie lanceert de nieuwe website ConsumerConnect. Die kwam er op vraag van de minister van Economie en de staatssecretaris voor Consumentenzaken. Heb je spijt van een aankoop of werd je aankoop niet geleverd? Ben je slachtoffer van misleidende praktijken? Vertoont het product dat je kocht een gebrek? Zoek je de juiste ombudsdienst voor je probleem met een onderneming?
Op de nieuwe website ConsumerConnect vind je voortaan het antwoord (…) Het hele nieuwsbericht

Mathieu Ooms overleden

Donderdag 14 maart 2024
Hechtel-Eksel - Mathieu Ooms overledenDinsdag is Mathieu Ooms overleden, de echtgenoot van Nicolle Cuypers. Hij was geboren in Eksel en werd 77 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18-18.30u) bij uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren via www. uitvaartzorg-severens.be. 
België heeft de heenwedstrijd van de dubbele WK-kwalificatiewedstrijd tegen Italië in eigen huis verloren met 25–29. Halfweg de partij was het 13–14 in het voordeel van Italië. In de tweede helft namen de bezoekers het initiatief en moesten de Belgen voortdurend achtervolgen.
Zondagavond wordt in Italië de terugwedstrijd gespeeld.

KFC Eksel trekt doelman aan

Woensdag 13 maart 2024
Hechtel-Eksel - KFC Eksel trekt doelman aanKFC Eksel heeft met het oog op komend seizoen doelman Robbe Pinxten van SV Herkol aangetrokken. Keeper Senn Gevers verkast naar Hamont. Maxx Ulenaers trekt naar Verbroedering Lommel, Marjn Bertrands naar Achel VV , Sam Paesen naar KFC Hechtel en Jarne Van Dyck naar KSK Meeuwen.
Het is maar dat je 't weet
Volgens het laatste rapport van Sciensano over de drugssituatie in 2022 in België wordt meer cocaïne maar minder heroïne gebruikt tegenover de afgelopen vijf jaar. Cannabis blijft de meest gebruikte illegale drug. Het gebruik van stimulerende middelen zoals ecstasy, amfetamine en cocaïne is toegenomen bij de algemene bevolking. Lees hier het volledig rapport van de Unit Illegale Drugs van Sciensano.
Het is maar dat je 't weet
Op de Limburgse wegen zijn vorig jaar 33 verkeersdoden gevallen, 16 minder dan in 2022. Landelijk bekeken vielen er in 2023 483 verkeersdoden. In 2020 waren er dat 520. (VIAS)

9 op 10 inwoners doen aan sport

Woensdag 13 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
In het najaar van 2023 gaven 9 op de 10 inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder aan, minstens één keer per jaar aan sport te doen (90%). Dat is iets meer dan de voorgaande jaren. In 2021 ging het om 86%. Sport wordt hier ruim opgevat. Het gaat ook om wandelen en fietsen.
Maar niet al wie sport, doet dat met dezelfde frequentie. 64% deed in 2023 minstens wekelijks aan sport, 25% (bijna) dagelijks.
(Statistiek Vlaanderen)
Minister van Onderwijs Ben Weyts heeft het startschot gegeven voor de kennismakingstoetsen die leerlingen vanaf deze week afleggen om zich voor te bereiden op de Vlaamse Toetsen. Concreet kunnen alle leerlingen van het 4de leerjaar en alle scholieren van het 2de middelbaar dankzij de kennismakingstoets met oefenvragen al leren werken met het toetsplatform dat ze vanaf eind april zullen gebruiken om de eerste echte Vlaamse Toetsen af te leggen. Daarnaast is er nu ook een nieuwe campagne met als slogan (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Daan Wauters verlaat KFC HechtelDaan Wauters verlaat tweedeprovincialer KFC Hechtel. Hij zal komend seizoen bij reeksgenoot KFC Paal-Tervant spelen.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 leefde 2,3% van de Vlamingen in een huishouden dat het zich niet kan veroorloven om de woning voldoende te verwarmen. Dat komt overeen met ongeveer 150.000 personen. Het aandeel dat de woning onvoldoende kan verwarmen lag in 2023 het hoogst bij huurders en personen die deel uitmaken van een eenoudergezin. Het gaat daarbij telkens om 7%. Ook bij alleenstaanden ligt het aandeel hoger dan gemiddeld (6%). (Statistiek Vlaanderen)
De visie van Fobie
Hechtel-Eksel - Busbouwer VanHool in moeilijkheden...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
In 2023 had 95% van de huishoudens in het Vlaamse Gewest een internetverbinding in huis. In 2012 lag dat aandeel nog op 80%. Het aandeel huishoudens met een internetverbinding is groter bij huishoudens met kinderen (99%); bij huishoudens zonder kinderen gaat het om 94%. Huishoudens met een inkomen van minstens 3.200 euro hadden in 2023 bijna allemaal internet, terwijl dat aandeel bij de huishoudens uit de twee laagste inkomensgroepen respectievelijk op 87% en 91% lag. (Statistiek Vlaanderen)
Het is maar dat je 't weet
"Officieel gaven de Belgische spoorwegen tussen 2020 en 2022 45 miljoen euro uit aan consultancy. Maar het echte bedrag ligt vijftien keer hoger: 612 miljoen euro. De best betaalde consultants factureren tot 300.000 euro per jaar, sommige zelfs 9.000 euro per dag. Ze worden daarmee beter betaald dan de grote bazen van de spoorwegen. Hoe competent en gespecialiseerd sommige van die externe krachten ook mogen zijn: of hun advies zijn prijs waard is, is onduidelijk." Lees meer bij Apache.
Hechtel-Eksel - Nationale Loterij verhoogt handbalsponsoringDe Nationale Loterij gaat nauwer samenwerken met de Koninklijke Belgische Handbalfederatie en vergroot haar partnership voor de nationale dames- en herenhandbalploeg. Met de vernieuwde samenwerking wil de Nationale Loterij de ontwikkeling van de Black Arrows en Red Wolves versnellen en op die manier ook jongeren aanzetten tot meer sporten, zo is vanmiddag bekendgemaakt.

Jef Vanherck overleden

Maandag 11 maart 2024
Hechtel-Eksel - Jef Vanherck overledenOp 8 maart is Jef Vanherck overleden, de echtgenoot van José Camps. Hij was 88 jaar en afkomstig uit Kleine-Brogel. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Eksel. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Woninginbraak op Hasseltsebaan

Zondag 10 maart 2024
Hechtel-Eksel - Woninginbraak op HasseltsebaanEr is ingebroken in een huis aan de Hasseltsebaan. Over de buit is niets geweten. De inbraak is vanmorgen vastgesteld.

KFC Eksel B - KRC Peer B 2-2

Zondag 10 maart 2024
Hechtel-Eksel - KFC Eksel B - KRC Peer B 2-2KFC Eksel B en KRC Peer B hebben vanmiddag 2-2 gelijkgespeeld. Scheelen scoorde na 1 minuut de 0-1 maar vier minuten later hing Maes de bordjes al gelijk. In de 89ste minuut scoorde Scheelen de 1-2 en een minuut later volgde Cornelissen zijn voorbeeld.

Wisselvallig maar vaak droog

Zaterdag 9 maart 2024
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Wisselvallig maar vaak droogEen depressie draait rondjes in de nabijheid van onze regio. De bijbehorende storingen en buienlijnen komen rakelings voorbij onze streken, maar de huidige weerkaarten zien niet zo erg veel activiteit. Het is wel wisselvallig met bij momenten talrijke wolkenvelden en de kans op een bui is aanwezig. Toch lijkt het weer meestal droog te verlopen en de maxima blijven relatief hoog. 
Morgen/zondag is het overwegend bewolkt en lokaal valt een spat regen of een bui. Er zijn echter ook langere droge (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Handbal: Arena wint degradatietopperDe heren van handbalclub Arena spelen ook volgend seizoen in de 3de Liga van het nationale handbal. De belangrijke degradatietopper thuis tegen Thor Middelkerke werd gewonnen met 37-25. Bij de rust stond het 23-20.

Hechtel wint van Thes Sport B

Zaterdag 9 maart 2024
Hechtel-Eksel - Hechtel wint van Thes Sport BIn Tweede de Provinciale blijft Hechtel in de running om de 3de periodetitel binnen te halen. In het Duinenstadion won het met 2-1 van Thes Sport. Jarno Boonaerts zette de thuisploeg net voor rust op voorsprong. Even na het uur verdubbelde Gijs Hendriks de stand. Pas enkele minuten voor tijd wisten de bezoekers tegen te scoren via Stef Juressen. Al bij al een verdiende zege van een zeker niet groots Hechtel tegen een zwak Thes.
Hechtel-Eksel - KFC Eksel verliest van RijkevorselOok in de thuismatch tegen een zwak Rijkevorsel kon KFC Eksel zijn eerste zege niet binnenhalen. Doelpunten in geschenkverpakking deden de thuisploeg al op het half uur de das om: 0-2. En net na rust stond het ei zo na 0-3, maar de bal werd van de lijn gehaald. Eksel kon geen vuist maken en voor de bezoekers hoefde het niet meer. Toch kregen beide ploegen in het slot nog enkele kansen. Maar de zege voor de bezoekers was een feit. Volgende week trekt Eksel naar kopploeg Berg en Dal.
Hechtel-Eksel - Ten strijde tegen de Aziatische hoornaarZoomHet Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en het Agentschap voor Natuur en Bos lanceren een grootschalig burgerwetenschapsproject om de effectiviteit van voorjaarsvallen voor de koninginnen van de Aziatische hoornaar (foto) in kaart te brengen. Het project is een samenwerking met MijnTuinlab en Natuurpunt en moet de selectiviteit van de voorjaarsvallen voor de koninginnen nagaan. In welke mate doet de lentevangst het aantal nesten afnemen en vangen deze vallen ook andere insecten dan de (…) Het hele nieuwsbericht
Kerk
Hechtel-Eksel - 200 deelnemers aan vormelingendagZoomTweehonderd vormelingen uit negen parochies van het dekenaat Pelt die binnenkort het sacrament van het vormsel ontvangen daagden op voor de vormelingendag in Hechtel. De vormelingendag werd al voor de negende keer georganiseerd door de Medewerkers van Don Bosco.
Het is maar dat je 't weet
Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag analyseerde Statbel op basis van de gegevens van 2022 het vrouwelijk ondernemerschap. In België zijn er 1.590.166 zelfstandige ondernemers - oprichters, bestuurders en managers. In 2022 werd 31% van deze jobs ingenomen door vrouwen. De vrouwelijke ondernemers zijn het sterkst vertegenwoordigd in de gezondheidssector, de enige sector waar vrouwen in de meerderheid zijn met 61% van de zelfstandige ondernemers. De twee andere meest (…) Het hele nieuwsbericht
Artiesten, auteurs, filmmakers en academici uit België hebben een online petitie gelanceerd waarin ze oproepen tot een boycot tegen Israël. Onder hen is ook Stijn Meuris.
"Hoe ver zal deze moorddadige waanzin in Gaza gaan?", vragen de initiatiefnemers zich af. Ze hekelen ook het feit dat het westen stil blijft, afwachtend en voorzichtig is. Ze zien "geen andere oplossing meer dan zich bij een boycot aan te sluiten en zoveel mogelijk burgers op te roepen druk uit te oefenen op de Israëlische regering, een totaal wapenembargo tegen Israël te eisen en een einde te maken aan deze oorlog en deze genocide". De ondertekenaars willen tegelijkertijd druk uitoefenen op de Palestijnse organisatie Hamas, "zodat het de gijzelaars zo snel mogelijk vrijlaat". 

Loop niet in die valse melding

Donderdag 7 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
De NMBS heeft vandaag gewaarschuwd voor frauduleuze berichten - o.m. op Facebook - die een zogenaamde promotieactie voor de trein aanbieden. De NMBS vraagt iedereen om niet op deze berichten te reageren en enkel te vertrouwen op communicatie van de officiële NMBS-kanalen. "In een van de berichten wordt zogezegd voor 2 euro een cadeaukaart aangeboden waarmee een jaar lang gratis met de trein kan worden gereisd. Het gaat hier om fraude," zegt de spoorwegmaatschappij." Ze zal klacht neerleggen tegen onbekenden.

Bijna 8 op 10 koopt online

Donderdag 7 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Het aandeel van de bevolking van 16 tot 74 jaar in het Vlaamse Gewest dat goederen of diensten voor privégebruik aankocht of bestelde via een website of via een app, lag in 2023 op 79 procent. Dat aandeel steeg sterk sinds 2005. Toen kocht of bestelde 16% van de inwoners online. Meer recentelijk was er een sterke stijging van 2018 tot 2020, gevolgd door een stagnatie vanaf 2021. (Statistiek Vlaanderen)

Welzijnsregio zoekt schoolcoaches

Donderdag 7 maart 2024
In samenwerking met de vzw Arktos en het Agentschap Integratie & Inburgering organiseert Welzijnsregio Noord-Limburg een brugfigurenwerking vanuit het ‘Plan Samenleven’. Binnen die brugfigurenwerking bestaat het project ‘Schoolcoaches’, dat inzet op het verkleinen van de kloof tussen onderwijs en gezin. Daarvoor is men op zoek naar Schoolcoaches (vrijwilligers). Noteer alvast 15 april in je agenda, er is dan een infomoment voor alle geïnteresseerden. Inschrijven kan via deze link of door een e-mail aan smertens[!]arktos.be te sturen.
Het is maar dat je 't weet
Februari 2024 gaat de boeken in als de warmste februarimaand sinds het begin van de temperatuurmetingen. Het is de negende maand op rij die een temperatuurrecord verbreekt, meldt de Europese klimaatdienst Copernicus. Wereldwijd was het gemiddeld 13,54 graden. Dat is 0,81 graad warmer dan gemiddeld tussen 1991 en 2020.

Zuster Mia Smeets overleden

Donderdag 7 maart 2024
Hechtel-Eksel - Zuster Mia Smeets overledenDinsdag is zuster Mia Smeets (92) overleden. Zij was afkomstig uit Eksel en lid van de congregatie van de jozefienen. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de kapel van Het Hof in Sint-Niklaas.

Senn Gevers verlaat KFC Eksel

Woensdag 6 maart 2024
Hechtel-Eksel - Senn Gevers verlaat KFC EkselSenn Gevers verlaat KFC Eksel. Hij verkast naar KFC Hamont 99.

Enkele zonnige dagen

Woensdag 6 maart 2024
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Enkele zonnige dagenEen krachtig hogedrukgebied met kern over de Scandinavische landen bouwt op richting ons land en kan steeds overtuigender het weer in onze streken bepalen. Aanvankelijk is er nog veel bewolking, maar met de toenemende hoge luchtdruk nemen deze wolken gestaag in aantal af. Dat houdt in dat we een flinke afkoeling tijdens de nacht mogen verwachten. Woensdag zijn er nog een aantal wolkenvelden, maar donderdag kan de zon flink doorbreken. De meeste zon wordt evenwel op vrijdag verwacht, maar dan komt er strakke (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Bijna 1.000 overtredingen in schoolbuurtZoomBij de 'Veilig naar school'-actie die de Limburgse politiezones na de krokusvakantie organiseerden, zijn in het totaal bijna 1.000 overtredingen vastgesteld. Dat blijkt uit de resultaten die de provincie vandaag heeft bekendgemaakt.
Het gaat om de meest uiteenlopende overtredingen. Zo werden 304 overtredingen vastgesteld voor stilstaan en parkeren op niet-toegelaten plaatsen of negeren van de signalisatie voor verboden rijrichtingen. Vier bestuurders kregen een boete voor het overtreden van de (…) Het hele nieuwsbericht

Fien Lahaije overleden

Dinsdag 5 maart 2024
Hechtel-Eksel - Fien Lahaije overledenZondag is Fien Lahaije overleden, de echtgenote van Rien de Vries. Zij was 93 jaar en afkomstig uit Geleen. Het afscheid vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funertarium Witters in Eksel.
Hechtel-Eksel - Zaalvoetbal:  Beringen  - Eksel  2-3In Tweede Provinciale A van het zaalvoetbal heeft Fut. Beringen A met 2-3 verloren van Spartak Eksel. Fut. Beringen A staat derde in de stand, Spartak Eksel vierde.
Het is maar dat je 't weet
Het sportseizoen voor de Diabetes Liga Vlaanderen wordt dit jaar weer afgetrapt in Noord-Limburg. Meer bepaald op zondag 10 maart in Lommel. Er werden zowel routes voor fietsers en lopers als voor wandelaars uitgestippeld. De organisatie loopt dit jaar in samenwerking met de lokale afdeling Diabetes Liga Noord-Limburg. De fietsers vertrekken om 9u30 voor een fietstocht van 50 of 80 km doorheen Noord-Limburg. De lopers en de wandelaars genieten van de lokale parcoursen in de Lommelse Sahara. Meer info vind je achter deze link.

Wist je dat...

Maandag 4 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
...benzine, diesel en stookolie morgen weer duurder worden?
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Keukenafval scheiden uit huisvuilVanmorgen lanceerde Limburg.net de nieuwe keukenafvalcampagne. Voor de aftrap van die campagne werden Pat Krimson en Loredana De Amicis ingehuurd. Limburg.net wil zo de aandacht vestigen op het belang om organisch afval uit het huisvuil te weren. De komende weken zal de sensibiliseringscampagne alle inwoners van Limburg en Diest bereiken.
Afval dat niet ontstaat, hoeft ook niet te worden opgehaald en verwerkt. Heel wat afval uit de keuken en de tuin kan vermeden worden of zelf verwerkt. (…) Het hele nieuwsbericht
Gezondheid
Hechtel-Eksel - Heemijzer: de rode kleurstof van vleesVlees kan ingedeeld worden in twee categorieën: wit vlees en rood vlees. Rood vlees omvat rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en wild, terwijl gevogelte zoals kip en kalkoen wordt beschouwd als wit vlees. Waarom is rood vlees rood? Dat komt door een speciaal eiwit, genaamd heemijzer, dat zuurstof opslaat en transporteert in spiercellen. Dit eiwit, is, zoals de naam het zegt, rijk aan ijzer: hoe roder het vlees, hoe meer heemijzer het bevat.
Helaas kan het heemijzer in rood vlees (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Weer verlies voor KFC Eksel...In Derde Afdeling B heeft rode lantaarn KFC Eksel zijn zoveelste verlies geleden: tegen Zepperen-Brustem werd het 4-1 . Voor Zepperen-Brusteml scoorde Vanwelkenhuysen drie keer. Vanvoorden maakte het vierde doelpunt van de thuisploeg. Sandy De Pachter scoorde voor KFC Eksel. Bertrands van KFC Eksel miste een strafschop.
Hechtel-Eksel - Volley: HE-voc verliest bij HasseltIn Promo 1 van het volleybal stonden de Heren van Hasselt en die van HE-voc tegenover elkaar. En de topper tussen de nummers 1 en 2 werd gewonnen door thuisploeg Hasselt met 3-0. Setstanden: 25/12, 25/20 en 25/20. Door deze zege is Hasselt zeker van de titel.

Handbal: Arena speelt gelijk

Zaterdag 2 maart 2024
Hechtel-Eksel - Handbal: Arena speelt gelijkIn het handbal hebben de Arena-heren al vijf wedstrijden niet meer verloren. Vandaag werd er 24-24 gelijk gespeeld op het veld van Eeklo, de vierde in de stand.

Hechtel wint bij Paal-Tervant

Zaterdag 2 maart 2024
Hechtel-Eksel - Hechtel wint bij Paal-TervantIn Tweede Provinciale B is Hechtel gaan winnen bij Paal-Tervant met 0-2. Na 24 minuten. zorgde topschutter Jarno Boonaerts vanop de stip voor de 0-1. Enkele minuten voor tijd legde Juul Verding de 0-2 eindstand vast. Door de zege wordt Hechtel voorlopig 3de in de stand met 37 punten

Kadijk B verslaat Eksel B

Zaterdag 2 maart 2024
Hechtel-Eksel - Kadijk B verslaat Eksel BIn Vierde Provinciale heeft Kadijk B in de late namiddag met 1-0  gewonnen van FC Eksel B.
Voor de pauze speelden beide teams een risicoloze helft. Openingen waren schaars, doelgevaar bijgevolg ook. Na de rust zagen we (gelukkig) wel al snel doelgevaar. Karafilosfki trapte naast, na uitstekend voorbereidend werk van Kalala, Eksel reageerde met een kopbal van Cornelissen, net naast. Kadijk hees zich iets na het uur dan toch op voorsprong in een nog steeds evenwichtige partij: Ricardo Manilla kreeg (…) Het hele nieuwsbericht

Wisselvallig weekend

Zaterdag 2 maart 2024
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Wisselvallig weekendEen depressie over de Britse Eilanden bepaalt dit weekend het weer in onze streken. Het wordt een wisselvallig weekend met hoge neerslagkansen, al kan het zaterdag wel enige tijd droog zijn. Zondag wordt een sombere dag met wat lichte regen of motregen. Na een droge maandag, vallen buien op dinsdag. Daarna breekt een drogere periode aan met meer zon en ook wat hogere temperaturen.
Vandaag is het bewolkt in de ochtend met wat regen. Vanuit het westen wordt het droog en volgen er opklaringen, maar (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag gelezen
In de top 250 van de beste ziekenhuizen staan vijf Belgische ziekenhuizen. UZ Leuven scoort met een 44ste plaats het best. Na het UZ Leuven volgen het UZ Gent (107), de Cliniques universitaires Saint-Luc in Sint-Lambrechts-Woluwe (147), het Erasmus-ziekenhuis in Anderlecht (164) en het UZA (226). (Newsweek)
Hechtel-Eksel - Geef jij ook een complimentje vandaag?ZoomEen complimentje geven, het klinkt zo vanzelfsprekend als iets goed gaat, of goed gedaan wordt. En toch doen we het misschien nog veel te weinig. Vandaag is het complimentendag, de uitgelezen dag om daar verandering in te brengen. Geef jij ook een complimentje, een schouderklopje of een kleine attentie aan iemand die iets goed doet, anderen helpt of altijd optimistisch is? En vergeet daarbij natuurlijk jezelf niet. Want geef mensen een pluim, en ze krijgen vleugels! (Foto Pexels - Anni Roenkae)
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel