Het overige nieuws

In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 82 verkeersongevallen gemeld, waarvan 17 met lichamelijk letsel en 65 met enkel stoffelijke schade. Daarbij vielen 2 zwaargewonden en 28 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 38 ademtesten afgenomen, waarvan er 12 (of 32%) positief bleken. Van 3 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 24 gevallen van vluchtmisdrijf.
Raf Vanheeswijck en Stien Lambrechts, beiden uit Zonhoven, en Rob Van Hees uit Kuringen hebben de vennootschap Sketch2Projects opgericht met zetel aan de Europarklaan in Houthalen-Helchteren. Het aanvangskapitaal bij de oprichting bedraagt 18.600 euro. Doel van de vennootschap is onder meer het aanbrengen van thermische isolatie, de montage van buiten- en binnenschrijnwerk in metaal, de vervaardiging van deuren, ramen en leuningen en de installatie van garagepoorten en zonneschermen.

Emiel Van Put overleden

Zondag 28 februari 2016
Houthalen-Helchteren - Emiel Van Put overledenWoensdag is Emiel Van Put overleden de weduwnaar van Anita Peleman en de echtgenoot van Wieske Engelen. Hij was 68 jaar. De afscheidsviering vindt zaterdag 5 maart om 10 uur plaats in de Balzaal van Cultuurcentrum Casino in Houthalen.

Alle verkeersborden weg

Zaterdag 27 februari 2016
Vandaag gelezen
Achter station Amsterdam Centraal is een zogeheten 'shared space' ingevoerd: de gemeente Amsterdam haalde er 3 maanden geleden alle verkeersborden weg en liet het fietsers, scooterrijders en voetgangers zelf uitzoeken. De shared space wordt doorkruist door een fietspad en is de verzamelplaats voor mensen die de pont naar Amsterdam-Noord pakken. Het regelloze concept blijkt een succes. Tot nu toe is er één botsing geweest, tussen een fietser en snorfietser. En dat terwijl er 39.000 reizende mensen per werkdag te vinden zijn.(Bron: ii.nl)

Clement Lijnen overleden

Zaterdag 27 februari 2016
Houthalen-Helchteren - Clement Lijnen overledenWoensdag is de uit Helchteren afkomstige Clement Lijnen overleden, de weduwnaar van Germaine Maex. Hij was 86 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme kring. Maandag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Zonhoven-Centrum.

Alcohol in het bloed

Vrijdag 26 februari 2016
Tribunaliteiten
Wie met te veel alcohol in het bloed aan het stuur zit, is daarom nog geen dronken bestuurder. En een chauffeur die dronken is heeft niet automatisch te veel alcohol in het bloed. Verwarrend. Zelfs voor sommige verzekeringsmaatschappijen of spelen zij verwardheid?
Zo was er een man die met de auto van zijn moeder een ongeval met een gewonde veroorzaakte. Hij had 0,99 promille in het bloed. De politierechter van Gent strafte hem wegens onopzettelijke slagen en verwondingen en alcoholintoxicatie. Een dik (…) Het hele nieuwsbericht

Alcohol- en drugsactie

Vrijdag 26 februari 2016
Houthalen-Helchteren - Alcohol- en drugsactiePolitie MidLim controleerde donderdagavond 371 bestuurders op alcohol en drugs. Vier bestuurders hadden teveel alcohol gedronken en één bestuurder testte positief op drugsgebruik. Een kleine hoeveelheid drugs werd in beslag genomen. Daarnaast kregen vier bestuurders een pv van waarschuwing voor een verkeersovertreding. De politie trof ook één geseind persoon aan tijdens de actie.

Nieuwe vennootschap: Harmony

Donderdag 25 februari 2016
Davy Chochol uit Houthalen-Helchteren en David Vercammen uit Heist-op-den-Berg hebben de vennootschap Harmony opgericht met zetel aan de Kastanjestraat. Ze verkoopt allerlei producten via het internet. Het gaat onder meer om geschenkartikelen, verzorgingsproducten en boeken.
De Limburgers kopen elk jaar voor 300 miljoen aan op het internet. Zeventig procent van deze omzet gaat naar  het buitenland. Dat zegt Unizo Limburg. De impact van de verkoop via internet op de detailhandel in Limburg vergroot jaar na jaar. In 2014 was de Limburgse detailhandel goed voor een omzet van 4,37 miljard euro.
Vandaag gelezen
In 2050 zullen vijf keer zoveel mensen als in 2000 een bril nodig hebben, zo heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen. Volgens het Brien Holden Vision Institute wordt bijziendheid een groot wereldwijd probleem. Er is in het verleden wel een aanzienlijk verschil gemeten tussen regio's en etnische groepen. Zo komt myopie twee keer vaker voor bij Oost-Aziaten dan bij blanken van dezelfde leeftijd.
Volgens de onderzoekers is een van de oorzaken van slechter wordende ogen dat mensen lang naar (…) Het hele nieuwsbericht
Politie Midlim controleerde afgelopen zaterdag 404 bestuurders op alcoholgebruik. Negen van hen kregen een onmiddellijke inning omdat ze te veel gedronken hadden. De politie stelde ook enkele PV's op voor andere overtredingen: één bestuurder droeg geen gordel en twee anderen konden geen geldig rijbewijs voorleggen.

81 weekendongevallen in Limburg

Maandag 22 februari 2016
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 81 verkeersongevallen gemeld, waarvan 16 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 3 zwaargewonden en 20 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 46 ademtesten afgenomen, waarvan er 12 (of 26%) positief bleken. Van 3 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 15 gevallen van vluchtmisdrijf.

Drie faillissementen

Donderdag 18 februari 2016
De rechtbank van Koophandel heeft drie firma's uit Houthalen-Helchteren failliet verklaard: bouwbedrijf KE Group, verwarming- en sanitairhandel Domotherm en X-Events.
Azië, maar vooral het Midden-Oosten, zijn sterke stijgers in de lijst van landen die goederen importeren van Limburgse bedrijven. In de jaarlijkse cijfers over de verre export, die Voka Limburg verzamelde, neemt China de koppositie in. De Verenigde Arabische Emiraten, Saudie-Arabië en Qatar maken een grote sprong voorwaarts. De VS en Rusland zijn dan weer veel minder populair als exportland voor Limburg.

Christina Jacobs overleden

Dinsdag 16 februari 2016
Houthalen-Helchteren - Christina Jacobs overledenVrijdag is Christina Jacobs overleden, de echtgenote van Eduard Werrens. Zij was 55 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in beperkte kring plaats.

Louis Van Meulder overleden

Dinsdag 16 februari 2016
Houthalen-Helchteren - Louis Van Meulder overledenZaterdag is Louis Van Meulder overleden, de weduwnaar van Maria Schepers. Hij was 94 jaar en wordt zaterdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Houthalen-Centrum. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake. Van Meulder speelde als provinciaal secretaris van de metaalcentrale van het ACV in de jaren '80 van vorige eeuw een belangrijke rol bij het oplossen van tal van arbeidsconflicten.

Weer oefenvluchten voor F16-demo

Maandag 15 februari 2016
Het is maar dat je 't weet
Ook dit en volgend jaar blijft de vliegbasis Kleine Brogel de thuisbasis voor de Belgische ‘F16 solo display’ (F16 demonstratievluchten). De betrokken F16 (foto) zal gepiloteerd worden door commandant-vlieger Tom De Moortel; hij zal tijdens de internationale airshows ons land  vertegenwoordigen, meldt het ministerie van Defensie. De Moortel gaat vanaf deze week weer van start met trainingen van zijn demonstratievlucht en dat zal volgens het ministerie "meermaals per week voor extra geluidshinder zorgen in de onmiddellijke buurt van de vliegbasis." Elke demotraining duurt ongeveer 20 minuten. "Na deze eerste intensere periode zullen de trainingsvluchten op een lagere frequentie worden ingepland", aldus Defensie.

79 weekendongevallen in de provincie

Maandag 15 februari 2016
Het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 79 verkeersongevallen gemeld, waarvan 11 met lichamelijk letsel. Bij deze letselongevallen vielen 2 zwaargewonden en 15 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze 79 ongevallen werden in totaal 33 ademtesten afgenomen, waarvan er 9 (of 27 %) positief bleken. Van één bestuurder werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. Er waren in totaal 19 gevallen van vluchtmisdrijf.

Quote: vluchtelingencrisis

Zondag 14 februari 2016
Vandaag gelezen
"De huidige vluchtelingencrisis is maar een voorbode van wat ons vanuit Afrika te wachten staat, maar ze is toch al voldoende complex om opiniemakers en politici van uiteenlopende landen en stromingen stilaan tot radeloosheid te brengen."
Etienne Vermeersch, hoogleraar emeritus filosofie, in De Standaard

Woorden in een landschapskantoor

Zaterdag 13 februari 2016
Tribunaliteiten
Gekwetst en vernederd was hij die middag, in het diepst van zijn bestaan. Dertig jaar werkte hij op de dienst arbeidsongevallen bij een verzekeringsmaatschappij en plots zei zijn overste hem publiek en met een ongekende arrogantie dat hij zijn dossiers totaal verkeerd aanpakte. Hij voelde zich bedreigd, duizelig, onwel en had hartkloppingen. Handen en lippen trilden en hij had een drukkend gevoel in de maag. Aan zijn personeelschef liet hij weten dat hij het slachtoffer was van een arbeidsongeval. Drie dagen later (…) Het hele nieuwsbericht

Colombiaanse gasten getuigen voor BD

Vrijdag 12 februari 2016
Houthalen-Helchteren - Colombiaanse gasten getuigen voor BDZoomIn het kader van de campagne Broederlijk Delen (BD) komen twee Colombiaanse gasten naar Limburg. Zij getuigen onder meer in Houthalen en Neerpelt. De gasten zijn José Hildo en Zully Menesses.
José Hildo behoort tot de inheemse gemeenschappen van Colombia en spreekt op 19 februari (20 uur) in het Inspirocollege in Houthalen. Zully Menesses, een actieve feministe die werkt voor een organisatie die zich inzet voor vrouwenrechten, getuigt op 25 februari (19.30 uur) in het gemeentehuis van Neerpelt.

Mobiliteitsdossiers blijven stroppen

Vrijdag 12 februari 2016
Zoals een topsporter niet kan presteren zonder het juiste materiaal, kan een economie niet groeien zonder een optimale infrastructuur. Een geschikte basismobiliteit is hierbij doorslaggevend. De belangrijkste mobiliteitsdossiers in Limburg blijven echter stroppen. Dat zegt Voka Limburg, de belangenvereniging van de werkgevers.  
Als Limburg wil uitgroeien tot een economische hotspot, moet onze provincie filevrij, bereikbaar en mobiel blijven. Durven investeren in infrastructuur is dus een absolute (…) Het hele nieuwsbericht

Pauw mogelijk ongedierte in India

Vrijdag 12 februari 2016
Vandaag gelezen
Het stadsbestuur van de toeristische trekpleister Goa in India wil de pauw op de lijst met ongedierte zetten. De vogelsoort zou voor overlast zorgen door de landbouwgrond van boeren te verwoesten. Ook de aap, de wilde bizon en het wilde zwijn hangt een notering als 'ongedierte' boven het hoofd. De pauw is de nationale vogel van India. Hij wordt beschermd door een wildlife-wet uit 1972. Door de vogel aan te merken als ongedierte, wordt het makkelijker pauwen uit de weg te ruimen. In januari trok Goa al de aandacht door palmbomen niet meer te classificeren als 'boom'. Boeren kunnen palmbomen nu makkelijker omhakken.(Bron: India News)

Werken van Jeroen Bosch in expo

Vrijdag 12 februari 2016
Grensgevallen
In Den Bosch heeft de Nederlandse koning Willem-Alexander deze namiddag de prestigieuze tentoonstelling met werk van Jeroen Bosch, naar aanleiding van de 500ste verjaardag van zijn overlijden, officieel geopend. In die tentoonstelling zijn bijna veertig topwerken van de schilder te zien, 17 schilderijen en 19 tekeningen. Geboren en getogen in ‘s-Hertogenbosch als Jheronimus van Aken werkte Bosch zijn hele leven vanaf de Markt in Den Bosch, op een steenworp afstand van waar zijn schilderijen nu (…) Het hele nieuwsbericht

Florent Lambrichts overleden

Donderdag 11 februari 2016
Houthalen-Helchteren - Florent Lambrichts overledenGisteren is Florent Lambrichts overleden, de weduwnaar van Marieke Cuypers. Hij was 89 jaar en wordt dinsdag gecremeerdn na de afscheidsdienst in de aula van begrafenissen Witters en Baers in Houthalen-Oost.

169 wildaanrijdingen in 2015

Donderdag 11 februari 2016
Politie MidLim noteerde in 2015 169 meldingen van aangereden wild. Het gaat om verkeersongevallen met wild of het aantreffen van kadavers langs de openbare weg.
Verdeeld over de gemeentes van de zone MidLim geeft dit het volgende resultaat:
•Genk: 91 feiten (15 meer dan in 2014)
Houthalen-Helchteren: 54 feiten (30 meer dan in 2014)
•Opglabbeek: 3 feiten (4 minder dan 2014)
•As: 9 feiten (7 minder dan 2014)
•Zutendaal: 9 feiten (7 minder dan (…) Het hele nieuwsbericht
De Limburgse economie knoopte in 2015 opnieuw aan met economische groei. Eén van de absolute lichtpunten het afgelopen jaar waren de starters. Méér dan 5.000 ondernemingen werden opgericht. De hoogste waarde sinds 2011. Het beste moet echter nog komen … in de eerste maand van 2016 openden maar liefst 765 bedrijven de deuren. Een absoluut record, aldus Voka Limburg.
Opstartende bedrijfjes of start-ups zijn van grote waarde voor de gezondheid van onze economie. Ze zijn meestal (…) Het hele nieuwsbericht

Tien gevallen van vluchtmisdrijf

Donderdag 11 februari 2016
Het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 55 verkeersongevallen gemeld, waarvan 12 met lichamelijk letsel en 43 met enkel stoffelijke schade. Bij deze letselongevallen vielen 3 zwaargewonden en 11 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen (zowel met gewonden als met enkel stoffelijke schade) werden in totaal 26 ademtesten afgenomen, waarvan er 2 (of 8% ) positief bleken. Van één bestuurder werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. Er waren in totaal 10 gevallen van vluchtmisdrijf.

Limburgers vaker langdurig ziek

Woensdag 10 februari 2016
Limburgse werknemers zijn vaker langdurig ziek dan hun collega's in andere Vlaamse provincies. Dat blijkt uit cijfers van het sociaal secretariaat SD Worx. Volgens hun berekeningen zit een recordaantal mensen langer dan 1 maand ziek thuis. "Enerzijds zijn er in Limburg meer arbeiders in de werkende populatie in vergelijking met de andere provincies. Daarnaast zijn er ook meer oudere werknemers. Beide factoren verklaren een hoger verzuim", aldus Tony Swinnen van SD Worx. "Anderzijds zijn de transportsector en de menselijke gezondheidszorg in Limburg zwaar vertegenwoordigd. In die sectoren wordt algemeen een hoger verzuim opgetekend."

Lena Vanstiphout overleden

Woensdag 10 februari 2016
Houthalen-Helchteren - Lena Vanstiphout overledenMaandag is Lena Vanstiphout overleden, de weduwe van Jef Poelmans. Zij was 85 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in intieme kring plaats.

Geit gearresteerd

Dinsdag 9 februari 2016
Vandaag gelezen
De Indiase politie heeft in de deelstaat Chhattisgarh een geit gearresteerd wegens grazen op een verkeerde plek, zo meldt "The Hindu". De geit was al meerdere malen het gazon van een rechter binnengedrongen en had planten en bloemen opgegeten. De eigenaar van de geit had meerdere waarschuwingen gekregen. De geit werd snel weer vrijgelaten, maar haar eigenaar zal worden voorgeleid. Lang niet iedereen in de deelstaat is blij met de actie van politie en justitie, aldus "The Hindu".(Bron: ii.nl)
Het sterftecijfer in Limburg lag in 2014 (het laatste gekende cijfer) met 7,41 per duizend inwoners het laagst in Noord-Limburg. In Zuid-Limburg met 9,08 per duizend inwoners lag dit het hoogst. In het Maasland bedroeg het sterftecijfer 7,64 per duizend inwoners, in West-Limburg 7,80 en in Midden-Limburg 8,01.

Getroffen door een ruimtesteen

Maandag 8 februari 2016
Vandaag gelezen
De Indiase autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar een wel heel mysterieuze dood: zondag zou een man om het leven zijn gekomen nadat een schoolgebouw waarin hij op dat moment was, werd getroffen door een meteoriet. Als dit klopt, is het voor het eerst in 200 jaar dat iemand om het leven komt door ruimtepuin.

Henriette Neskens overleden

Maandag 8 februari 2016
Houthalen-Helchteren - Henriette Neskens overledenOp 30 januari overleed Henriette Neskens, echtgenote van Harry Pepermans. Zij was 71 jaar en werd begraven op de begraafplaats van Houthalen, na de afscheidsdienst in de Evangelische kerk.
In 2014 (het laatst gekende cijfer) telde Limburg 3.566 huwelijken en 1.726 echtscheidingen. Voor elke echtscheiding zijn er dus ongeveer twee huwelijken. In twee gemeenten neigt dit naar een één-op-één-verhouding: in Voeren (9 huwelijken versus 11 echtscheidingen) en in Wellen (28 versus 25). In Beringen, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Hamont-Achel, Borgloon en Zutendaal zijn er voor elke echtscheiding minstens drie huwelijken.

Natuur ruim voor op schema

Zondag 7 februari 2016
Het is maar dat je 't weet
In de afgelopen 15 jaar was het groeiseizoen gemiddeld bijna een maand langer dan 50 jaar geleden door de sterk gestegen temperaturen. Dat zegt de Nederlandse bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University. Het voorjaar van 2016 is anderhalve maand eerder begonnen dan normaal en zet de trend naar een langer groeiseizoen krachtig door.

Postordermonnik populair

Zondag 7 februari 2016
Vandaag gelezen
De 'postordermonnik' wordt steeds populairder in Japan. Terwijl Japanse tempels hun band met de lokale bevolking kwijtraken, winnen online bestelbare monniken aan populariteit, meldt The Japan Times. Vooral sinds Amazon het bedrijf "Mr. Monk Delivery" toestaat op zijn website, zijn de monniken niet aan te slepen en schieten andere aanbieders als paddenstoelen uit de grond. Voor 35.000 yen (268 euro) heb je al een basismonnik die rituelen kan uitvoeren in huizen of op begrafenissen. Hoewel het boeddhisme (…) Het hele nieuwsbericht

Inwonersaantal gedaald

Zaterdag 6 februari 2016
Houthalen-Helchteren telde op 1 januari 30.560 inwoners. Dat is een daling met 83 in vergelijking met een jaar geleden.
Vlaanderen gaat de tewerkstellingsformule met leercontracten versterken. “Dit is een belangrijke stap voor Limburg want 1 op de 4 Vlaamse leercontracten wordt in onze provincie afgesloten. En dat is goed voor de tewerkstelling, want uit cijfers van de VDAB blijkt dat schoolverlaters die een zogenaamde leerovereenkomst achter de rug hebben, vaker een job hebben dan leeftijdsgenoten”, zegt directeur van UNIZO Limburg Bart Lodewyckx.
Houthalen-Helchteren - Giancarlo Biolcati Rinaldi overledenWoensdag is Giancarlo Biolcati Rinaldi overleden. Hij was 84 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de aula van begrafenisen Witters en Baers.
Er is opnieuw geen jeugdvoetbal dit weekend in Limburg. Dat heeft het provinciaal comité van de voetbalbond beslist, ook de reserven en de G-voetballers moeten de kleedkamers niet uitkomen. De reden is uiteraard opnieuw de zware regenval. Heel wat terreinen stonden de afgelopen dagen onder water en daarop spelen is onmogelijk of zou zware schade aan de grasmat toebrengen.

Limburgs Meldpunt Water

Donderdag 4 februari 2016
37 Limburgse gemeenten dragen hun waterlopen van de 3de categorie over aan de provincie Limburg. Ze maakten deze overdracht inmiddels formeel door een charter te ondertekenen. De provincie Limburg wordt hierdoor de grootste waterbeheerder van Limburg. De overdracht betekent niet enkel een financiële besparing voor de gemeenten, het is meteen ook de ultieme vorm van ondersteuning die de provincie de gemeenten kan bieden.
Tijdens de officiële overdracht werd het nieuwe Meldpunt (…) Het hele nieuwsbericht

Eén op vijf jonger dan twintig

Donderdag 4 februari 2016
20,8 procent van de Limburgse bevolking is jonger dan 20 jaar. Gemeenten met het hoogste aandeel jongeren zijn Beringen (23,1 %), Genk (22,7 %), Opglabbeek (22,6 %), Heusden-Zolder (22,4 %) en As (22,1 %). De laagste percentages jongeren vinden we in Herstappe (15,1 %), Hasselt (18,5 %), Borgloon (18,7 %), Sint-Truiden (18,7 %) en Lanaken (19,1 %).
Ruim de helft (53,3 %) van de leerlingen secundair onderwijs die ergens in een Limburgse gemeente onderwijs volgt, doet dat in een andere gemeente dan de eigen woonplaats. Deels noodgedwongen, omdat er in een kwart van de gemeenten geen school voor secundair onderwijs is. De gemeenten met het hoogste percentage leerlingen secundair onderwijs van buiten de gemeente zijn Kortessem (94,9 %), Hoeselt (78,6 %) en Overpelt (77,2 %).

66 ongevallen op Limburgse wegen

Woensdag 3 februari 2016
Het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 66 verkeersongevallen gemeld, waarvan 10 met lichamelijk letsel en 56 met enkel stoffelijke schade. Bij deze letselongevallen vielen  1 dode en 13 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen (zowel met gewonden als met enkel stoffelijke schade) werden in totaal 35 ademtesten afgenomen, waarvan er 3 (of 9 %) positief bleken. Van 1 bestuurder werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings.  Er waren in totaal 11 gevallen van vluchtmisdrijf.

In januari is het aantal faillissementen in Limburg met 8,7 procent gestegen. Dat blijkt uit info van handelsinformatiekantoor Graydon.

Drieduizend werkzoekenden minder

Dinsdag 2 februari 2016
In vergelijking met een jaar geleden zijn er in Limburg 3.000 werkzoekenden minder. Op 1 februari jongstleden waren er in onze provincie 33.000 werkzoekenden.

Ida Deckers overleden

Dinsdag 2 februari 2016
Houthalen-Helchteren - Ida Deckers overledenVrijdag is Ida Deckers overleden, de weduwe van Jacques Vanbockrijk. Zij was 76 jaar. De uitvaartdienst vindt plaats in intieme familiekring.

Jeanne Gerets overleden

Dinsdag 2 februari 2016
Houthalen-Helchteren - Jeanne Gerets overledenZaterdag is Jeanne Gerets overleden, de weduwe van Valentin Dreessen. Zij was 86 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in intieme familiekring plaats. Vandaag (19 uur)  is er een avondwake in de parochiekerk van Houthalen-Centrum.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen