Het overige nieuws

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir wil de nesten en jongen van een aantal broedvogelsoorten op landbouwpercelen beter beschermen. Naast bruine en grauwe kiekendief, kwartelkoning, velduil en grauwe gors gaat het vanaf dit jaar ook over blauwe kiekendief, steppekiekendief, grutto en wulp. Allemaal bedreigde, zeldzame vogelsoorten die kunnen broeden op landbouwgronden die niet in natuurbeheer zijn. Elke eigenaar, pachter of gebruiker van een landbouwperceel die bereid is om extra inspanningen te leveren door na de gebruikelijke datum te maaien of te oogsten, kan een compensatie krijgen voor de gemiste inkomsten.

De grenzen van het biechtgeheim

Vrijdag 30 april 2021
Tribunaliteiten
Leopoldsburg - De grenzen van het biechtgeheimZijn laatste gesprekken die avond had de man met een priester. Hij leefde gescheiden van zijn echtgenote en had psychische problemen. Al twintig jaar was de priester zijn vriend en vond hij steun bij hem.
’s Anderendaags vond zijn echtgenote hem in zijn auto, in de garage van zijn woning. Gestikt. Naast hem foto’s van het koppel in betere tijden.
Drie keer belde de man op de bewuste avond met de priester, Via sms'jes liet hij ook weten dat hij niet verder kon zonder zijn vrouw en hij (…) Het hele nieuwsbericht

Lucien Viekevorst overleden

Vrijdag 30 april 2021
Leopoldsburg - Lucien Viekevorst overledenIn Heppen is gisteren Lucien Viekevorst overleden, de echtgenoot van Annie Swinnen. Hij was 70 jaar en oud-voorzitter van K. ESK Leopoldsburg. De uitvaartdienst zal in besloten kring plaatsvinden. Online condoleren kan via www.dries-hulsmans.be.

Opgepast: code oranje

Vrijdag 30 april 2021
Leopoldsburg - Opgepast: code oranjeHet Agentschap Natuur en Bos heeft code oranje in de Limburgse natuur afgekondigd. Voor Heusden-Zolder geldt dat niet alleen in de natuurgebieden die ANB zelf beheert, maar ook in alle andere gebieden. Het is erg droog, de natuurwachters hadden op regen gehoopt, maar de voorspelde neerslag is uitgebleven. Er mag nog wel gewandeld worden in de natuur, maar vuur maken of sigarettenpeuken weggooien is uit den boze. Het publiek wordt ook opgeroepen om als het een rookwolk in de natuur ziet, meteen de brandweer te bellen.
Leopoldsburg - Verkoop stickers loopt niet goedZoomDonderdag 22 april ging de jaarlijkse stickeractie van het Rode Kruis van start. Om de actie op een coronaveilige manier te laten verlopen, verkopen de vrijwilligers geen stickers aan kruispunten maar kan je hen vinden op vaste standplaatsen in openlucht. Daarnaast is de sticker ook te koop via lokale handelaars, Delhaize en www.koopdesticker.be. Na één week levert dit echter nog niet het verhoopte resultaat op. Als de verkoop zo doorgaat, verwacht men een opbrengst van minder dan de helft vergeleken met andere jaren. Om je lokale afdeling van het Rode Kruis te steunen heb je nog tot 6 mei de tijd om stickers te kopen.

Schilder Bozzi Deco failliet

Donderdag 29 april 2021
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft schilder Bozzi Deco uit Leopoldsburg failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 29 mei ingediend worden.

Brand vernielt afrastering

Donderdag 29 april 2021
Aan de fietsroute in de Martelarenstraat heeft een brand vanmiddag de houten afrastering totaal verwoest. De politie onderzoekt of er brandstichting in het spel is.
Na "de misleidende campagnes" over de terugdraaiende teller in 2020 stelt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir vast dat onder meer energiebedrijf Essent "zich bezondigt aan het verspreiden van misleidende informatie aan de Vlaamse consumenten over de terugverdientijd van thuisbatterijen", zo heeft ze vanmorgen bekendgemaakt. De minister vindt dat onaanvaardbaar en eist dat Essent al haar misleidende communicatiemiddelen onmiddellijk stopzet. “Ik sta versteld dat bedrijven zoals Essent gezinnen met (…) Het hele nieuwsbericht

Hoe veilig is je straat?

Donderdag 29 april 2021
Leopoldsburg - Hoe veilig is je straat?ZoomWie geïnteresseerd is in de veiligheid en de leefbaarheid van zijn straat kan zich inschrijven voor de vierde editie van Straatvinken, het burgeronderzoek rond mobiliteit van de Universiteit Antwerpen, HIVA - KU Leuven en de Ringland Academie. Je inschrijven kan hier.
Zodra je ingeschreven bent kan je op donderdag 20 mei van 17 tot 18 uur het verkeer in je straat tellen. Iedereen in heel Vlaanderen kan meedoen. Je telt met (…) Het hele nieuwsbericht

Afvalvrij mei

Donderdag 29 april 2021
Leopoldsburg - Afvalvrij meiZoomHet is weer zover, Afvalvrij mei staat voor de deur. Limburg.net moedigt in mei iedereen aan om zoveel mogelijk afval te vermijden. Want jij laat je toch niet inpakken, zeker niet door onnodige, nutteloze verpakkingen? Handige tips vind je via deze link.

Wisselvallig weertje

Dinsdag 27 april 2021
Leopoldsburg - Wisselvallig weertjeEen omvangrijke depressie over het zuiden van Europa trekt de volgende dagen naar het noorden van Duitsland en zorgt voor flink wat hemelwater in onze streken vanaf woensdagavond. Na de regen wordt opnieuw koudere lucht aangevoerd. Vóór deze depressie uit, wordt echter warme lucht aangevoerd en kan het kwik hoge waarden bereiken.
Vandaag is het stralend zonnig weer met nauwelijks wolken. Slechts hier en daar komt een stapelwolkje voor of zijn er wat hoge wolkensluiers. Daarbij (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Vier cannabisplantages aangetroffenBij een operatie "cleanhouse" tegen drugsplantages hebben speurders van de Limburgse politiediensten vier plantages aangetroffen, waarvan één grote en een middelgrote., met in totaal 1600 planten. Ze arresteerden één verdachte. Daarnaast namen ze flessen kooldioxide en 0.75 kg speed en hasj in beslag. Er werden huiszoekingen uitgevoerd in onder meer Bilzen, Leopoldsburg, Stokrooie, Lommel, Hamont-Achel, Pelt en As. Dat meldt het parket Limburg.
Onder coördinatie van (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Belangrijke wijziging voor hond en katZoomDat het in België verplicht is om je hond of kat te voorzien van een chip, wist je waarschijnlijk al. Aan de hand van dat chipnummer kan er dan nagegaan worden wie er de eigenaar is, als je trouwe viervoeter bijvoorbeeld beslist om de poten te nemen. Maar vanaf 1 mei is dat niet meer zo gemakkelijk! Dan moet het baasje eerst toestemming hebben gegeven om deze info te delen, zoals bepaald is in de privacywet. Heel belangrijk dus om dat snel te doen als je jouw huisdier vlot wil terugvinden! Goedkeuring geven kan vanaf 1 mei door je aan te melden via dogid.be of catid.be.

Sportkampen in Leopoldsburg

Dinsdag 27 april 2021
Leopoldsburg - Sportkampen in LeopoldsburgZoomIn de zomervakantie staan er opnieuw heel wat toffe sportkampen op het programma in Leopoldsburg. Het volledige programma vind je terug in het boekje dat je kan downloaden via deze link. Je kan inschrijven via het nieuwe inschrijvingsprogramma vanaf woensdag 28 april om 17.00 uur.

Protestlied tegen leidingstraat

Dinsdag 27 april 2021
Leopoldsburg - Protestlied tegen leidingstraatZoomDe tijd dat we veel protestliedjes hoorden op de radio ligt al verschillende decennia achter ons maar nu werd deze clip ingeblikt door Guy Swinnen en Naragonia. Ze doen hiermee een oproep om nog klacht in te dienen tegen de leidingstraat die een groot stuk van de Limburgse natuur zal doorkruisen. Het is nu vijf voor twaalf, klacht indienen kan nog tot eind deze maand. Meer info via deze link.

De visie van Fobie

Maandag 26 april 2021
Leopoldsburg - De visie van FobieZoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Nieuwe fietsgidsen beschikbaar

Maandag 26 april 2021
Leopoldsburg - Nieuwe fietsgidsen beschikbaarZoom
Al voor de zesde keer voor Limburg, en de tweede keer voor Antwerpen, verschijnt er een prachtige fietsgids met 92 kant-en-klare fietsroutes met in totaal 117 stopplaatsen (horecazaken) waar kan gepauzeerd worden. Al deze routes lopen via het fietsroutenetwerk (knooppunten...). De gidsen 'Tips voor Fietsers' zijn volledig gratis af te halen via de toeristische diensten van de deelnemende gemeentes, en in alle deelnemende horecazaken (vanaf 7 mei dus). Al deze verdeelpunten vind je op de website, waar je de gidsen ook kan downloaden.

Het leger op zijn best

Maandag 26 april 2021
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - Het leger op zijn bestEr is een grote brand geweest op het militair schietveld van Brecht. Ruim 800 ha natuur gingen in de vlammen op. De burger wordt al dagenlang gewaarschuwd om voorzichtig te zijn in natuurgebieden vanwege de stilaan extreme droogte. Het leger lapt dat verzoek aan zijn militaire schoenen en schiet er lustig op los. Is er daar dan geen enkele militair met gezond verstand in de buurt die wijst op acuut brandgevaar? Blijkbaar niet. Ook is aan het licht gekomen dat de nodige voorzorgsmaatregelen niet gevolgd werden. Ze (…) Het hele nieuwsbericht

Overweg in Mol afgesloten

Zaterdag 24 april 2021
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Overweg in Mol afgeslotenSinds gisteravond is de overweg Ginderbuiten in Mol tot volgende week zaterdagochtend afgesloten voor alle verkeer. Spoorwegbeheerder Infrabel voert dan vernieuwingswerken uit aan de overweg. Het verkeer wordt de hele week omgeleid. Het treinverkeer tussen Mol en Hasselt wordt onderbroken of aangepast. Meer info over de aangepaste dienstregeling vind je op www.nmbs.be of de NMBS-app.

Nieuwe vennootschap: Tant Pralien

Zaterdag 24 april 2021
Brenda Houdmeyers uit Leopoldsburg heeft de besloten vennootschap Tant Pralien opgericht met zetel aan de Stationsstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer detailhandel in chocolade en suikerwerk, markt en straathandel in voedingsmiddelen en detailhandel in wijnen en geestrijke dranken.

Ruit verbrijzeld

Zaterdag 24 april 2021
In de Beverlostraat hebben vandalen een ruit van een voertuig verbrijzeld. De politie kreeg gisterenavond melding van de feiten.

Inbraak op Hamsesteenweg

Zaterdag 24 april 2021
Leopoldsburg - Inbraak op HamsesteenwegDieven drongen binnen in een woning aan de Hamsesteenweg in Heppen. Over de aard en de omvang van de buit is niets geweten. De inbraak is gisterennamiddag vastgesteld.

Beschermingsmechanisme verlengd

Vrijdag 23 april 2021
Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits wordt het Vlaams beschermingsmechanisme verlengd voor de maanden mei en juni. Wie verplicht gesloten blijft, kan een beroep blijven doen op dat beschermingsmechanisme. Ook wie open is, maar minstens 60% omzetverlies kan aantonen, zoals toeleveranciers en ondernemers uit de reis- en eventsector, kan rekenen op de bescherming via een tussenkomst in de vaste kosten. Horecazaken die hun terras openen, kunnen verder op steun rekenen en de (…) Het hele nieuwsbericht
De bestendige deputatie geeft een negatief advies voor de nieuwe leidingstraat die Vlaanderen plant tussen de Antwerpse haven en het Ruhrgebied.
"Na het doornemen van de startnota blijven er erg te veel onzekerheden," zegt gedeputeerde Inge Moors (CD&V). Daarom geven we vandaag een negatief advies en vragen we eerst bijkomend onderzoek. (...) Voordat we een duidelijk standpunt kunnen innemen dienen eerst de maatschappelijke kosten-baten voor onze provincie duidelijk in beeld gebracht. Dit (…) Het hele nieuwsbericht

Droog, zonnig en fris

Vrijdag 23 april 2021
Weerbericht
Leopoldsburg - Droog, zonnig en frisEen hogedrukgebied over de Noordzee bepaalt het weerbeeld voor het weekend. Het blijft droog, maar in een noordelijke luchtstroming wordt eerder koele lucht aangevoerd. De restanten van een zwakke storing brengen op zaterdag meer wolkenvelden, maar zondag domineert de zon opnieuw. De nachten zijn echter koud met grondvorst. Na het weekend is het eerst nog droog met ook ruimte voor wat zon, nadien komen er meer wolken opzetten. Op het einde van de week wordt de luchtstroming zuidwestelijk en is er een verandering (…) Het hele nieuwsbericht

Bermbrand in Olmenstraat

Donderdag 22 april 2021
Deze namiddag ontstond een bermbrand in de Olmenstraat. De brand werd mogelijk veroorzaakt door en achteloos weggegooid sigarettenpeukje.

Nelly Hendrickx overleden

Donderdag 22 april 2021
Leopoldsburg - Nelly Hendrickx overledenVandaag is Nelly Hendrickx overleden, de weduwe van Joaquin Nogales Sanz. Zij was 72 jaar. Het afscheid en de bijzetting op de begraafplaats van Heppen vinden in intieme kring plaats.

Johan Roggendorf overleden

Donderdag 22 april 2021
Leopoldsburg - Johan Roggendorf overledenGisteren is Johan Roggendorf overleden, de echtgenoot van Theresia Roemans. Hij was 88 jaar. Het afscheid en de asverspreiding op de begraafplaats van Heppen vinden plaats in intieme kring.

Zonnige dagen

Donderdag 22 april 2021
Leopoldsburg - Zonnige dagenZoomNa de vele aprilse grillen in het begin van de maand krijgen we nu eindelijk een warm lentegevoel. Ook de komende dagen is de zon nog volop van de partij. (Gust Ischen)

De nieuwe sticker is er weer!

Donderdag 22 april 2021
Leopoldsburg - De nieuwe sticker is er weer!ZoomVandaag start de 60ste stickeractie van het Rode Kruis. Twee weken lang zal de befaamde sticker voor 5 euro te koop zijn in heel Vlaanderen ten voordele van de lokale Rode Kruisafdeling. Hiermee investeren de vrijwilligers in ambulances, interventiekledij, materiaal voor eerstehulpopleidingen … Je geeft dus zoveel meer dan 5 euro. Al deze kleine bijdragen maken samen een groot verschil waardoor onze vrijwilligers hulp in jouw buurt kunnen blijven bieden. De Studio 100-figuren geven alvast het goede voorbeeld en kruipen voor de gelegenheid in een vrijwilligersjasje.

Btw-verlaging in horeca

Woensdag 21 april 2021
Leopoldsburg - Btw-verlaging in horecaZodra de terrassen weer open mogen, komt er een tijdelijke btw-verlaging in de horeca. Dat heeft de federale regering beslist om de horeca te ondersteunen. Zowel op maaltijden als op dranken moet dan tot eind september slechts 6 procent btw worden aangerekend. Het normale btw-tarief voor dranken is 21 procent, voor maaltijden 12 procent.

Wolvin is weer drachtig

Woensdag 21 april 2021
Wolvin Noëlla is weer drachtig. Dat melden het Agentschap Natuur en Bos en het INBO, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Er zijn geen foto's van de drachtige wolvin vrijgegeven. Van haar vijf eerste welpen lopen er nog drie rond, alle drie van het mannelijk geslacht; de twee overige, teefjes, kwamen om in het verkeer.

Code 'geel' in natuurgebieden

Woensdag 21 april 2021
Leopoldsburg - Code 'geel' in natuurgebiedenHet is de jongste dagen weer erg droog en schraal. Bovendien staan heel wat planten zoals de heide en andere in deze tijd van het jaar er altijd droog bij. Daardoor bestaat er een verhoogd risico op natuurbranden en dus heeft het Agentschap Natuur en Bos code geel afgekondigd. Iedere bezoeker van een natuurgebied wordt dus tot voorzichtigheid aangespoord; ook natuurwachters houden een extra oogje in het zeil.

Tamelijk veel zon

Woensdag 21 april 2021
Weerbericht
Leopoldsburg - Tamelijk veel zonHet ene hogedrukgebied trekt weg naar het noordoosten en een ander bouwt op vanuit het noordwesten en komt over de Britse Eilanden te liggen. Tussen beide in trekt er op woensdag een zwak koufront over onze streken. Er volgt opnieuw een langere periode met droog en vrij zonnig weer. Het is tijdelijk wel opnieuw kouder met kans op grondvorst in de vroege ochtend.
Morgen/donderdag zijn er flinke zonnige perioden en het blijft droog. Na een koude start met grondvorst kan het kwik oplopen tot (…) Het hele nieuwsbericht

Jozef Van Elewijck overleden

Dinsdag 20 april 2021
Leopoldsburg - Jozef Van Elewijck overledenVandaag is Jozef Van Elewijck overleden. Hij was 85 jaar. Het afscheid en de teraardebestelling op de begraafplaats van Heppen vinden plaats in intieme kring.

Grote flitsmarathon

Dinsdag 20 april 2021
Leopoldsburg - Grote flitsmarathonZoomWoensdag is het opnieuw opletten geblazen want in het hele land houden de federale en lokale politie dan weer een flitsmarathon, de veertiende al. Van 6 uur woensdagmorgen tot 6 uur donderdag loop je een grotere kans om gepakt te worden als je te snel rijdt. Hier in de regio staat de flitsauto van de lokale politie op de gemeente- en gewestwegen. De federale wegpolitie houdt controles op de E313 en E314. De vorige flitsmarathon was in oktober vorig jaar. Ondanks de aankondiging vooraf zijn toen in heel het land 35.443 pv's opgemaakt en 331 rijbewijzen ingetrokken.

Maike Nuyts overleden

Maandag 19 april 2021
Leopoldsburg - Maike Nuyts overledenVandaag is Maike Nuyts overleden, de weduwe van de in 2000 overleden Jean Snoeks. Zij was 82 jaar. Het afscheid vindt zaterdag plaats.

Week van de teek

Maandag 19 april 2021
Leopoldsburg - Week van de teekZoomHet is de week van de teek. In het tekenseizoen, dat langzaam op gang komt, worden elke week duizenden mensen door teken gebeten. Heb je een teek? Verwijder die dan zo snel mogelijk, dat halveert de kans op ziekte van Lyme. Houd de plek van de beet drie maanden in de gaten. Ga naar je huisarts als je een ring of vlek ziet, of als je last krijgt van andere gezondheidsklachten. En waar bijten teken gewoonlijk? Op de foto: een volgezogen teek, naast een lucifertje. (Archieffoto)
Leopoldsburg - Toch geen staking bij De Lijn morgenEr komt morgen dan toch geen staking bij De Lijn in Limburg. Dat hebben de vakbonden bekendgemaakt. Volgens de bonden heeft constructief overleg met de directie er voor gezorgd dat de staking vermeden kon worden. Op de website van De Lijn is te lezen dat men hoopt dat er geen hinder gaat zijn: "We hopen dat er maandag geen of minieme hinder zal zijn op de dienstverlening." Hoe weet je morgen of je bus rijdt? Kijk op delijn.be/nl/haltes. Daar zie je welke ritten aan je halte zullen passeren.
Leopoldsburg - Morgen gaan de scholen weer openZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Ingrid Vandormael overleden

Zaterdag 17 april 2021
Leopoldsburg - Ingrid Vandormael overledenDonderdag is Ingrid Vandormael overleden, de echtgenote van Kamiel Deckers. Zij was 62 jaar. Het afscheid en de asverspreiding vinden in intieme kring plaats.

Joseph Fyens overleden

Zaterdag 17 april 2021
Leopoldsburg - Joseph Fyens overledenDonderdag is Joseph Fyens overleden, weduwnaar van Suzanna Philipsen en partner van Joanna Ludikhuyze. Hij was 89 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Staking bij De Lijn op maandag

Vrijdag 16 april 2021
Leopoldsburg - Staking bij De Lijn op maandagZoomDoor een vakbondsactie komende maandag 19 april wordt er aanzienlijke hinder verwacht op de dienstverlening van De Lijn in de provincie Limburg. Naar verwachting zal de staking maandag een aanzienlijke impact hebben op het busvervoer in de hele provincie. Pas maandagochtend zal duidelijk worden in welke mate de stakingsoproep wordt opgevolgd. De stakingsaanzegging is een gevolg van ontevredenheid bij de Limburgse chauffeurs over onder meer een aantal veranderingen die De Lijn in heel Vlaanderen doorvoerde, (…) Het hele nieuwsbericht

Zon met stapelwolken

Vrijdag 16 april 2021
Weerbericht
Leopoldsburg - Zon met stapelwolkenEen hogedrukgebied uitgestrekt van Scandinavië tot het Verenigd Koninkrijk zorgt voor een eerder koele, maar vrij droge luchtstroming vanuit het noorden tot het noordoosten. In deze luchtstroming worden wolkenvelden meegevoerd met slechts af en toe een bui. Na de doortocht van een zwakke storing met mogelijk een lokale bui op dinsdag stijgt de luchtdruk opnieuw en wordt het zachter.
Vandaag is er flink wat zon en na een koude start met lichte vorst of grondvorst kan het kwik oplopen tot (…) Het hele nieuwsbericht

Terrasambras

Vrijdag 16 april 2021
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - TerrasambrasTrammelant in horecaland. Begrijpelijk! Vanaf 8 mei mogen de terrassen open maar hoe zit het dan met die zaken die geen terras hebben of waar de ruimte ontbreekt om een eentje te zetten? En als het niet rendabel is ? Vragen genoeg! En dan komt het ‘Belgisch weer’ ook nog meespelen. Allemaal factoren die tot ongenoegen, tot terrasambras, leiden. “Drink in weer en wind een lekkere pint”, dat is mijn slogan. Je moet wel je voorzorgen nemen want alhoewel de maartse buien en aprilse grillen (…) Het hele nieuwsbericht

KMO-Barometer kleurt rood

Vrijdag 16 april 2021
Leopoldsburg - KMO-Barometer kleurt roodZoomDe KMO-Barometer van UNIZO, de enige conjunctuurpeiling, specifiek bij Vlaamse zelfstandingen en kmo's, staat intussen al 15 maanden op negatief. De somberheid blijft ook tijdens het eerste kwartaal van 2021 overheersen, met een aandeel negatief gestemde ondernemers dat 11,08 procentpunt hoger ligt dan het aandeel positief gestemde. Het gaat wel om lichte verbetering ten opzichte van het vierde kwartaal van 2020, toen het aandeel sombere zelfstandigen en kmo's nog 14,13 procentpunt hoger lag dan het aandeel positiever gestemde collega's. Wellicht speelt de verwachting of hoop dat vaccinatie op grotere schaal nu dichterbij komt hier een rol.
Leopoldsburg - Regering versoepelt coronamaatregelenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Wegwerpmaatschappij

Donderdag 15 april 2021
Vandaag gelezen
"Bij het kopen van schoenen voor onze dochter was de eigenaar van de winkel opmerkelijk openhartig. Hij vertelde dat sneakers voor jongeren zo worden gemaakt dat ze gemiddeld vier maanden meegaan. Aangezien de producenten ervan uitgaan dat jongeren drie paar schoenen hebben, moeten ze elk paar dus na één jaar vervangen. De wegwerpmaatschappij in haar ergste vorm." (Kerk & leven).
Leopoldsburg - Voorzichtige versoepeling coronamaatregelenVermoedelijk vanaf 8 mei mogen de terrassen weer open. Dat besliste het Overlegcomité vandaag. Het is een van de "voorzichtige" versoepelingsmaatregelen die eraan zitten te komen. Hoewel: prijs de dag niet voor het avond is! De besmettingscijfers zijn bij ons weer aan het stijgen, ook over de grens. Strikte toepassing van alle maatregelen blijft voorlopig helaas noodzakelijk...

Nog altijd nachtvorst

Woensdag 14 april 2021
Leopoldsburg - Nog altijd nachtvorstOndertussen noteren we al half april en nog steeds is het koud. Oorzaak is een hogedrukgebied boven Engeland. Aan de oostelijke flank van dit hoog wordt koude lucht van Arctische oorsprong in een noordelijke stroming naar onze regio gevoerd. De lucht is zelfs voldoende onstabiel om een lokale bui te laten ontstaan. Tijdens de nacht vriest het algemeen. De volgende dagen verplaatst het hoog zich richting Scandinavië, wordt de luchtstroming noordoostelijk en is er meer zon.
Vandaag is er (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Versterking voor ESK LeopoldsburgZoomESK Leopoldsburg heeft vijf nieuwe spelers aangetrokken: Leroiani  (Peer),  Vanruysseveldt (Ham United), Severio (FC Robin Hood) en Kenens en Pluymers, beiden van Helson.

Een gezegende ramadan

Dinsdag 13 april 2021
Leopoldsburg - Een gezegende ramadanZoomWij wensen alle moslims een gezegende ramadan.

Wereld Parkinson Dag

Zondag 11 april 2021
Leopoldsburg - Wereld Parkinson DagZoomHet is vandaag 'Wereld Parkinson Dag'. Daarbij wordt aandacht gevraagd voor de ziekte van Parkinson. Het is de snelst toenemende hersenziekte, waarbij bepaalde hersencellen langzaam afsterven. Daardoor veranderen bewegingen en het gedrag van wie getroffen is. De meeste mensen met de ziekte van Parkinson zijn ouder dan 65 jaar, maar er worden almaar meer jongere mensen getroffen. Vandaag is het de geboortedag van James Parkinson, de Engelse arts die als eerste de ziekte als een samenhangend geheel herkende en beschreef.
Op Medinet.tv kan je een speciaal programma bekijken over Parkinson met Maarten Cox als muzikale gast.

'Roundup doodt ook hommels'

Zondag 11 april 2021
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - 'Roundup doodt ook hommels'ZoomDe veelgebruikte onkruidverdelger Roundup doodt ook hommels. De dodelijke werking komt niet van het actieve (en omstreden) bestanddeel glyfosaat, maar van een andere stof in het bestrijdingsmiddel. Dat concluderen onderzoekers op basis van proeven met verschillende formuleringen van glyfosaat. De studie is  gepubliceerd in Journal of Applied Ecology. Meer in de NRC. (Foto Josh Vandijck)

Wanneer terug een 'pint drinken'?

Zaterdag 10 april 2021
Leopoldsburg - Wanneer terug een 'pint drinken'?ZoomDe heropening van de horeca was aangekondigd voor 1 mei,  maar sinds gisteren staat ze weer op losse schroeven en wordt de datum 15 mei naar voor geschoven. Benieuwd wat ze er woensdag op de Veiligheidsraad van gaan zeggen. Ook opvallend in deze is trouwens de vaststelling dat er weer enkel over de horeca wordt gesproken, en over cultuur... geen woord! (Tekening Dirk Van Bun)
Alle gedeputeerden van Nederlands-Limburg hebben vandaag hun ontslag gegeven. Ook gouverneur Theo Bovens stelt zijn functie beschikbaar. Een en ander heeft te maken met een schandaal over de besteding van provinciale subsidies. Dat werd aan het licht gebracht door de krant NRC. Volgens gedeputeerden en gouverneur ontbreekt nu het vertrouwen om verder te kunnen besturen.

Weekend valt in het water

Vrijdag 9 april 2021
Leopoldsburg - Weekend valt in het waterActieve storingen bepalen het weer over onze streken tijdens het weekend. Er wordt daarbij flink wat hemelwater verwacht. Na het weekend wordt het droger dankzij de invloed van een hogedrukgebied. Met een noordelijke luchtstroming is het aanvankelijk wel eerder koud. Later in de week wordt de luchtstroming oostelijk en kan het kwik wat hoger uitkomen. Het is ook meestal droog.
Vandaag is het rustig voorjaarweer met een afwisseling van wolken en zon. De temperaturen zijn vrij normaal voor de (…) Het hele nieuwsbericht

Inbraak in Heppen

Donderdag 8 april 2021
Leopoldsburg - Inbraak in Heppen
Er is ingebroken in een huis aan de Asdonckstraat in Heppen. De daders waren binnengeraakt via een keukenraam. Of zij buit konden maken, is niet geweten.

De service is alles

Donderdag 8 april 2021
Leopoldsburg - De service is allesZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Economisch nieuws
Leopoldsburg - 180 miljoen omzetverlies door BrexitZoomHandel drijven met het Verenigd Koninkrijk is gemiddeld 5 procent duurder geworden en leidt nu al tot omzetdalingen van gemiddeld 6 procent. Dat blijkt uit een peiling na 100 dagen Brexit die Voka – Kamer van Koophandel Limburg hield bij leden-ondernemingen die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk. “Op basis van de Limburgse export naar het Verenigd Koninkrijk komt dat neer op 180 miljoen euro omzetverlies in onze provincie voor dit jaar. Dat kan weliswaar minder worden als we de administratieve rompslomp verminderen”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg

Op bezoek bij Erdogan...

Donderdag 8 april 2021
Leopoldsburg - Op bezoek bij Erdogan...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Lena Theunissen overleden

Donderdag 8 april 2021
Leopoldsburg - Lena Theunissen overledenZondag is Lena Theunissen overleden, de weduwe van de in april vorig jaar overleden Jaak Hoogmartens. Zij was 86 jaar en afkomstig van Leopoldsburg. Het afscheid en de bijzetting op de begraafplaats van As vinden in beperkte kring plaats.
Leopoldsburg - Ondertussen, in de trein naar de kust...Zoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Sneeuw en andere grillen

Dinsdag 6 april 2021
Weerbericht
Leopoldsburg - Sneeuw en andere grillenOntwaken onder een sneeuwtapijt in april, neen, zo vaak komt dat niet voor. Door de combinatie van een hogedrukgebied ten westen van Schotland en een depressie over Scandinavië wordt in een strakke noordelijke luchtstroming onstabiele en erg koude arctische lucht naar onze streken gestuurd. De volgende dagen wordt de stroming zuidwestelijk en wordt de aangevoerde lucht wat zachter. 
Vandaag was het even schrikken in de ochtend, op veel plaatsen lag er een wit sneeuwtapijt van (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - 'Aan het raam zitten is verplicht'Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Voorgoed verloren?

Zondag 4 april 2021
Vandaag gelezen
"Veel oude volkstradities rond Pasen zijn zo goed als verloren gegaan. Zoals een schutterij die huis aan huis spek ophaalde, recepten voor apostelsoep en bijzondere geluiden. Want van witte donderdag tot paaszaterdag was eeuwenlang het geluid van klepperende kinderen te horen. Het is voorgoed verstomd."
(L1.nl)
Leopoldsburg - Ophokplicht voor kippen versoepeldZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Nieuwe vennootschap: Sanibo

Zaterdag 3 april 2021
Ibrahim Tasci uit Leopoldsburg heeft de besloten vennootschap Sanibo opgericht met zetel aan de Leonard Meesstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het plaatsen en het onderhoud van centrale verwarming en het waterdicht maken van gebouwen.

Lucia Caerts overleden

Zaterdag 3 april 2021
Leopoldsburg - Lucia Caerts overledenIn haar woonst in Beringen is donderdag Lucia Caerts overleden, de echtgenote van Henri Liesenborgs. Zij was 88 jaar en afkomstig van Heppen. De uitvaartliturgie vindt donderdag plaats in de dekenale kerk in Beringen-Centrum.

Nieuwe vennootschap: Aksen

Vrijdag 2 april 2021
Bekir Nasuf uit Heusden-Zolder heeft de besloten vennootschap Aksen opgericht met zetel aan de Hoekstraat in Heppen. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de klein- en groothandel in voedingsmiddelen, kleding, meubelen en cosmetica.

Transporteur failliet verklaard

Donderdag 1 april 2021
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft vandaag transporteur B&S Trans uit Leopoldsburg failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten 1 mei ingediend worden.

Hoogtewerker gestolen

Donderdag 1 april 2021
Op de Diestersteenweg gingen dieven met een hoogtewerker aan de haal. De diefstal is vanochtend vastgesteld.

Hommels observeren

Donderdag 1 april 2021
Leopoldsburg - Hommels observerenZoomHet mooie weer lokt ook de hommels naar buiten - ze zijn op zoek naar nectar op de eerste lentebloemen. Hommels zijn eigenlijk wilde bijen en in België zijn er maar liefst dertig soorten. Een deel daarvan is sterk bedreigd. Natuurpunt vraagt om observaties van hommels bij te houden en door te geven. Je kan deze onschadelijke zoemers trouwens gemakkelijk fotograferen. Meer info via deze link. (foto Marleen Abeels)

Nieuwe vennootschap: Op-Pad

Donderdag 1 april 2021
Ruben Stans en An Huls, beiden uit Leopoldsburg, hebben de besloten vennootschap Op-Pad opgericht met zetel aan de Nicolaylaan. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het bieden van multidisciplinaire paramedische hulpverlening, consulting, managementactiviteiten en het beheren van een onroerend en/of roerend patrimonium.
Leopoldsburg - Cristal Alken kiest voor lokale boerenZoomVandaag werd een online persconferentie georganiseerd door Cristal Alken waar de vernieuwde Cristal werd voorgesteld. De smaak blijft als vanouds, de verpakking is moderner gemaakt en legt de nadruk op het ambachtelijk karakter. Het Limburgs bier zal voortaan vooral duurzamer gebrouwen worden. Een nauwere samenwerking met Belgische hop- en gerstboeren staat hierbij vooraan. Brouwer Jeroen: “We werken voortaan rechtstreeks samen met 't Hoppecrut uit Poperinge die voor ons het hele proces (…) Het hele nieuwsbericht

Georgette Ramakers overleden

Donderdag 1 april 2021
Leopoldsburg - Georgette Ramakers overledenIn Leopoldsburg is gisteren Georgette Ramakers overleden, de echtgenoot van Michel Rousseau. Zij was 78 jaar en afkomstig van Beverlo. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Europa in kleur

Donderdag 1 april 2021
Leopoldsburg - Europa in kleurZoom                                                                                (Cartoon: Fobie)

Stijging aantal teken

Donderdag 1 april 2021
Leopoldsburg - Stijging aantal tekenZoomSciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, volgt elk jaar tekenbeten op bij de Belgen via hun website en mobiele applicatie ‘TekenNet. Uit de cijfers blijkt dat het aantal tekenbeten in 2020, na enkele jaren met lagere aantallen, terug is toegenomen. Met de start van de lente begint het Agentschap Zorg & Gezondheid opnieuw met de campagne “Wees niet gek. Doe de tekencheck.” Daarnaast onderzoekt TekenNet dit jaar opnieuw de aanwezigheid van ziektekiemen in teken. Sciensano doet daarom een oproep aan iedereen die een tekenbeet oploopt: registreer de beet op TekenNet en stuur de verwijderde teek tussen 1 april en 31 oktober 2021 gratis met de post naar Sciensano. Meer info via deze link.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen