Het overige nieuws

Dit jaar wordt bijna 900.000 euro geïnvesteerd in het provinciaal domein Zilvermeer in Mol. De promenade wordt verlengd tot aan De Glinstering en er komt een nieuwe waterspeeltuin. Vorig jaar werd er al een speeltoren gebouwd en een avonturenpark aangelegd. Er kwamen ook nieuwe steigers aan het reddersvlot.
Vorig jaar waren er 114.000 dagrecreanten in het domein, 39.000 minder dan in 2013. De oorzaak van deze daling wordt toegeschreven aan het slechte weer in augustus.
Lommel - Met wintervakantiegroeten uit... LivignoZoomGaat u op wintersportvakantie? Stuur ons dan uw vakantiefoto! Dat deed ook Thomas Noten. Hij maakte vanavond bijgaande foto in het Noord-Italiaanse Livigno. "Enorm veel sneeuw," mailt hij, "maar wel berekoud..."

Blijf positief denken!

Zaterdag 31 januari 2015
Lommel - Blijf positief denken!Ik zou zo graag iets positiefs willen schrijven. Iets wat een gunstige bijdrage levert aan de algemene gemoedstoestand van de mensen om me heen. Echt.
Maar heb je al eens geprobeerd iemand die even met een dipje zat, op te vrolijken terwijl je je zelf zo ziek voelde als een spreekwoordelijke hond?
En als het tegen zit, zit het tegen. Het is woensdag. Ik heb mijn hoestende lijf op pijnlijke ledematen de auto in gesleurd. Even een bezoekje brengen aan de groepspraktijk bij de kerk. Zo kon het immers niet (…) Het hele nieuwsbericht

Uitgetelde levensvreugde

Zaterdag 31 januari 2015
Tribunaliteiten
Slachtoffers van een ongeval of geweld willen meestal een vergoeding voor ‘pijn en smarten’ oftewel morele schadevergoeding. Het gaat dan om psychische schade of gederfde levensvreugde. Er bestaat zelfs een tabel om het smartengeld te berekenen. Toch varen rechters vaak een eigen koers, omdat tarieven tekortdoen aan de werkelijkheid.
Zo was er een dame die het slachtoffer was van een groepsverkrachting en een vast bedrag eiste per dag dat zij leed en nog zou lijden. Het hof van beroep van (…) Het hele nieuwsbericht

Anna Marie Geerinckx overleden

Zaterdag 31 januari 2015
Lommel - Anna Marie Geerinckx overledenGisteren is Anna Marie Geerinckx, de echtgenote van Julien Laureyns, overleden. Zij was 66 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk Sint-Jozef in Lommel-Stevensvennen.

Honderd keer bloedgeven

Zaterdag 31 januari 2015
Lommel - Honderd keer bloedgevenZoomBloedgeven is iets dat je doet om anderen te helpen, soms zelfs om levens te redden. Heel wat mensen doen dit dan ook wel eens af en toe, maar Willy Maes gaf eergisteren in het Klosterhof al voor de honderdste keer bloed! Hij ontving hiervoor dan ook een fijn geschenk.
Lommel - De visie van Fobie: een wapen in de studioZoomZo zag Fobie het zware incident gisteravond in de NOS-studio in Hilversum...
Vandaag heeft de Vlaamse regering nog geen beslissing genomen over de Noord-Zuid verbinding. Begin deze week was in een parlement nochtans een beslissing in het vooruitzicht gesteld. Het dossier is nog niet klaar, luidt het nu.

Lommel - Josephina (Fieneke) Willekens overledenGisteren is Josephina (Fieneke) Willekens, de echtgenote van Marcel Evens, overleden. Ze was 66 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt woensdag (10 uur) plaats in de aula van uitvaartverzorging Witters in Lommel.

Agnes Willekens overleden

Donderdag 29 januari 2015
In WZC Kapittelhof is gisteren Agnes Neske Willekens overleden, de weduwe van Fernand Wouters. Ze was 94 jaar. Dinsdag om 13u is er een afscheidsplechtigheid met asurne in de aula van funerarium Witters.

Smiley (4)

Woensdag 28 januari 2015
Lommel - Smiley (4)Zoom                                             Ingezonden door Dominik Martin

Morgen start TAKT# 16

Woensdag 28 januari 2015
In Dommelhof start morgen/donderdagavond TAKT#16. De zestiende editie al van een theaterproductiefestival dat gegroeid is in Dommelhof. Vorig jaar bijvoorbeeld werden daar in totaal 350 residentiedagen met jonge artiesten georganiseerd; die resulteerden in een 30-tal nieuwe creaties waarvan TAKT er 15 aan het publiek toonde tijdens drie TAKT#festivals (eind januari, eind maart en eind september 2014). 
Zowel dans- als teksttheatervoorstellingen zitten in het programma van TAKT#16, dat tot (…) Het hele nieuwsbericht

Lieske Quanten overleden

Woensdag 28 januari 2015
Lommel - Lieske Quanten overledenVandaag is Lieske Quanten overleden, de echtgenote van Jan Mannaerts. Ze was 93 jaar en wordt begraven op de begraafplaats van Lommel-Centrum na de uitvaartliturgie zaterdag (10.30 uur) in de parochiekerk van Lutlommel.

Nieuwe McDonald's in Mol

Woensdag 28 januari 2015
Tot en met 27 februari loopt er in Mol een openbaar onderzoek over de plannen voor de bouw van een nieuwe McDonald's in Kruisven. McDonald's wil het vroegere Quick-restaurant, waarin later Fusion gevestigd was, slopen en er het nieuwe restaurant optrekken.

Fietser (83) omgekomen in Mol

Woensdag 28 januari 2015
Vanmorgen rond 10 uur is een 83-jarige fietser uit Kasterlee omgekomen toen hij op de Zuiderring in Mol bij het oversteken van de rijbaan gegrepen werd door een auto. Twee andere fietsers die hem vergezelden bleven ongedeerd. De bestuurder van de auto is licht gewond geraakt. Een verkeersdeskundige onderzoekt in opdracht van het parket de precieze omstandigheden van het ongeval.
Zaterdag om 20.30u speelt Sporting Nelo in het Sportcentrum van Dommelhof een rechtstreeks duel tegen HC Visé om de eerste plaats in de reguliere competitie. Een vooruitblik van Sven Spooren:
Die eerste stek is belangrijk met het oog op de play-offs; de Belgische ploegen die eerste en tweede eindigen in de Beneleague krijgen elk drie startpunten, de derde Belgische ploeg in de Beneleague krijgt er twee en de vierde Belgische ploeg krijgt er één. De ploeg die eerste (…) Het hele nieuwsbericht

Van onze man in New York

Woensdag 28 januari 2015
Lommel - Van onze man in New YorkZoomNew York, de stad die nooit slaapt, heeft een dutje gedaan. Omdat men een aanzienlijke hoeveelheid sneeuw voorspeld had is het openbare leven er gisteravond tot een stilstand gekomen, Sinds 23 uur was er geen openbaar vervoer meer, alle verkeer was verboden en bruggen en tunnels werden gesloten. Gelukkig zaten de voorspellingen er goed langs en vanmorgen lag er ongeveer 15 cm sneeuw. Het is natuurlijk wel een unieke ervaring om in deze omstandigheden door Manhattan te wandelen, zegt onze medewerker. (Foto's Dirk Vandenberk)
Van onze man in New YorkVan onze man in New York
Zoom
Tot en met 21 februari loopt er in Mol een openbaar onderzoek over de plannen voor een nieuw politiekantoor. De politie wil een nieuwe hoofdpost vestigen op de voormalige site van het gemeenschapsonderwijs. Met de bouw moet het nijpende plaatsgebrek in de politiezone Mol-Balen-Dessel opgelost zijn.

Lommel-West bezoekt bib

Dinsdag 27 januari 2015
Lommel - Lommel-West bezoekt bibZoomBasisschool Lommel-West bezocht met de kinderen van het eerste leerjaar de bibliotheek. De kinderen gingen als heuse speurneuzen te werk en ontdekten zo een heleboel verschillende soorten boeken, waarbij de bib-medewerkers hen enthousiast bijstonden en op die manier ook het leesplezier van de kinderen verhoogden. (Foto Anja Van Broekhoven)
Lommel - De visie van Fobie: Griekse verkiezingenZoomNa de overwinning van SYRIZA in de Griekse verkiezingen wordt het spannend op het EU-front...

Gedichtendag overal

Dinsdag 27 januari 2015
Lommel - Gedichtendag overalZoomGisteren was er in De Adelberg nog een uitverkochte zaal voor 'Poëzietaart', nu donderdag is het 'Gedichtendag' en dan is er niet alleen de prijsuitreiking van de poëziewedstrijd, maar ook een optreden van singer-songwriter 'Stoomboot'. (Foto Albert Agten)

Kort maar interessant

Maandag 26 januari 2015
- 4000 vrachtwagens zijn nodig om het grootste Belgische bos van reuzenberenklauwen (Berce du Caucase) te vervoeren naar grote kuilen, een eind verderop. Daar worden meteen de restanten van de al even woekerende Japanse duizendknoop begraven. Men heeft in Plombières in de provincie Luik de planten jarenlang hun gang laten gaan en het kost nu veel moeite om ze te verwijderen. Alleen al de berenklauw heeft een terrein veroverd ter grootte van 5 voetbalvelden. De woekerbossen worden (…) Het hele nieuwsbericht

François Ravache overleden

Maandag 26 januari 2015
Zondag is François Ravache overleden, de levenspartner van Betty van den Hurk. Hij was 61 jaar. De uitvaartdienst zal vrijdag (13 uur) plaatsvinden in uitvaartcentrum Severens in Lommel waarna de asverstrooiing op de begraafplaats van Lommel-Centrum.
Lommel - De visie van Fobie: de Fabiola-postzegelZoomVanaf vandaag zijn er in het postkantoor speciale Fabiola-postzegels te koop...

Lisette Vandewal overleden

Maandag 26 januari 2015
Donderdag is Lisette Vandewal overleden, de weduwe van José Coune. Ze was 78 jaar en wordt begraven op de begraafplaats van Berg, na de afscheidsplechtigheid vrijdag (10.30 uur) in de OLV-basiliek.
Tijdens het jaarlijks ledenfeest van de Diabetesliga afdeling Noord-Limburg in ’t Pelterke in Overpelt is afscheid genomen van Patrick Kortleven als voorzitter van de afdeling. Hij heeft die gedurende 15 jaar geleid en wordt nu opgevolgd door Yvette Vanbuel.

Nieuw bestuur voor Kosmos

Zondag 25 januari 2015
Lommel - Nieuw bestuur voor KosmosZoomVanmiddag werd er een nieuw bestuur verkozen binnen de Lommelse  Kunstkring Kosmos. Fons Steenbeke gaf na zeven jaar de fakkel door aan Stijn Lauwers. Ondervoorzitter werd Stan Bresseleers. (Foto Albert Agten)

Mol mist negen bladkorven

Zondag 25 januari 2015
Bij de ophaling van de in oktober 348 geplaatste bladkorven stelden personeelsleden van de gemeente Mol de verdwijning van 9 exemplaren vast. Het gemeentebestuur vraagt de personen die een bladkorf hebben weggenomen die op hun oorspronkelijke plaats terug te zetten en dit voor 8 februari. Het is niet uitgesloten dat sommige inwoners een bladkorf een tijdelijk plaatsje hebben gegeven in hun garage zodat ze zeker zijn dat er volgend jaar weer een exemplaar voor hun deur staat, luidt het.

Geen provinciaal voetbal

Zondag 25 januari 2015
Het provinciaal comité van de Voetbalbond heeft vanmorgen beslist om alle wedstrijden in de provinciale competities van vandaag af te gelasten. Ook de eerste ploegen komen dus niet in actie.

Maria Willekens overleden

Zaterdag 24 januari 2015
Lommel - Maria Willekens overledenIn het Mariaziekenhuis is vandaag Maria Willekens overleden, de weduwe van Jan Voorjans. Ze was 85 jaar. De uitvaartdienst zal in besloten kring plaatsvinden waarna haar asurne wordt bijgezet in het columbarium op de begraafplaats van Lommel-Centrum.

De visie van Fobie: Mons 2015

Zaterdag 24 januari 2015
Lommel - De visie van Fobie: Mons 2015ZoomVanavond opent "Mons 2015" als Europese cultuurhoofdstad met onder meer de expo Van Gogh in de Borinage. Vanaf morgen is die tentoonstelling ook voor het grote publiek geopend (tot 17 mei). Mons 2015 kwam eerder al in het nieuws vanwege de chaos bij de oplevering van de werken en het voortijdig verwijderen van Arne Quinze's monumentale sculptuur. Fobie tekende alvast deze alternatieve affiche. Mooi!

Zo is het ook met poëzie

Zaterdag 24 januari 2015
300 woorden van Rudi
Lommel - Zo is het ook met poëzieZoomDe laatste week van januari is traditioneel één van de koudste van het jaar. Gelukkig kunnen we ons opwarmen aan de Poëzieweek. Want dichters, dat zijn pas mensen om jaloers op te zijn. Al aan de ontbijttafel hebben ze de mooiste woorden voor hun geliefden klaar. Of moeten ze er net als wij even voor gaan zitten? Als we met die vermaledijde Valentijn weer een origineel rijmpje uit onze mouw moeten schudden.
Poëzie is anders dan een pakje van bol.com. Het komt niet op bestelling. Eerder (…) Het hele nieuwsbericht

Voetbal: afgelastingen

Zaterdag 24 januari 2015
Lommel - Voetbal: afgelastingenDoor het winteroffensief heeft het provinciaal comité van de voetbalbond besloten om voor vandaag alle wedstrijden van de jeugd, reserven en dames af te gelasten. UPDATE Voor vandaag zijn in de provinciale reeksen ook alle wedstrijden van de eerste elftallen afgelast. Voor morgen nog niet voorlopig.

Opletten dit weekend

Vrijdag 23 januari 2015
Het KMI geeft vanaf komende nacht 2 uur tot morgen 13 uur code 'oranje' voor aanvriezende regen en sneeuw. Het zal op sommige plaatsen erg glad worden. Opletten geblazen! En wat blazen betreft: dit weekend zijn er in Lommel alcoholcontroles voorzien.
Lommel - Gemeentekaart De Lijn 4 euro duurderOp 1 februari wijzigen de tarieven van De Lijn. Ook de prijs van de Gemeentekaart wordt aangepast. Vanaf volgende maand betaal je 10 euro voor een 10-rittenkaart; tot nu toe was dat 6 euro. Dat geldt dus ook voor deze en 16 andere Limburgse gemeenten die met De Lijn een zogenaamde derdebetalerovereenkomst 'tussenkomst Lijnkaarten' afsloten en de Gemeentekaart aanbieden. Een gewone lijnkaart kost 14 euro.

Opgepakt na wapen- en drugsvondst

Vrijdag 23 januari 2015
De politie heeft deze namiddag de bewoners van een woning aan de Deelshurk in Valkenswaard aangehouden voor het bezit van drugs en wapens. Bij de politie was informatie binnengekomen dat in de woning meerdere vuurwapens zouden liggen. Bij een huiszoeking vonden agenten inderdaad meerdere vuurwapens. Ook trof de politie een hoeveelheid hard- en softdrugs aan. De bewoners werden daarop opgepakt. Ze zitten vast voor verder onderzoek.
Lommel - Een week lang in het teken van poëzieZoomNaar aanleiding van de jaarlijkse nationale Gedichtendag presenteert  het stadsbestuur  'De Week van de Poëzie'. Van zondag 25 januari t.e.m. donderdag 29 januari staat Lommel in het teken van het ‘woord’. Donderdag 29 januari staat Stoomboot, een beloftevolle singer- songwriter, op het programma. Stoomboot is het muzikale project van Niels Boutsen, een éénentwintigjarige jongeman die Nederlandstalige liedjes zingt over wat hem bezig houdt, en dat is vooral de (…) Het hele nieuwsbericht

De visie van Fobie: supertrucks

Vrijdag 23 januari 2015
Lommel - De visie van Fobie: supertrucksZoomZo zag Fobie de eerste supertruck die gisteren tussen Heverlee en de Antwerpse haven de baan op ging.

Welkom, Beringen!

Vrijdag 23 januari 2015
Lommel - Welkom, Beringen!ZoomVanaf vandaag heeft de Internetgazet er officieel weer een dochter bij: de Internetgazet Beringen. Een Internetgazet voor de derde grootste stad van Limburg, meteen ook de grootste van de 11 Internetgazetgemeenten. We zijn blij en trots dat Hans Put die editie elke dag gaat maken en we zijn er van overtuigd dat hij dat héél goed gaat doen. Welkom aan de 45.000 inwoners van Beverlo, Korspel, Stal, Koersel, Beringen-Mijn, Paal, Tervant en Beringen - maak er zelf elke dag een mooie, interessante, warme Internetgazet van!

Smiley (3)

Donderdag 22 januari 2015
Lommel - Smiley (3)Zoom                                               Ingezonden door Dominik Martin
Carnavalsverenigingen die willen deelnemen aan de carnavalstoet in Lommel-Centrum (15 februari) en/of Lutlommel (16 februari) moeten tijdig hun machtiging voor praalwagen aanvragen. Dat signaleert de lokale politie Lommel. Die aanvraag kan gebeuren via het formulier dat op de websites van de stad Lommel en de politiezone Lommel staat. Het ingevulde formulier moet via een email bezorgd worden aan verkeer[!]politie.lommel.be ofwel teutenmarkt[!]gmail.com VOOR 09 februari 2015.
Naar aanleiding van 10 jaar Klankenbos in Neerpelt lanceert Musica, in samenwerking met Poëziecentrum en Creatief Schrijven, een oproep voor teksten over klank, luisteren, stilte. "De ervaring van stilte verdraagt weinig woorden. Maar ook de grote en kleine geluiden om ons heen laten zich moeilijk in taal vangen," zo luidt het in een mededeling. "Musica daagt schrijvers en dichters uit om op een treffende manier het luisteren te verwoorden en te mijmeren over de relatie tussen mens, klank en omgeving. Metaforisch of recht voor de raap. In veel of weinig woorden."
De winnende gedichten zullen gepresenteerd worden tijdens een publieksmoment op zaterdag 28 maart 2015. Meer info via www.musica.be.

Pierre Mertens overleden

Woensdag 21 januari 2015
In het WZC Kapittelhof is gisteren Pierre Mertens overleden, de weduwnaar van Ida Schoofs. Hij was 81 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt zaterdag om 13u plaats in de aula van  funerarium Witters.

Tom Vanhamond overleden

Woensdag 21 januari 2015
Lommel - Tom Vanhamond overledenVandaag is Tom Vanhamond overleden in het Mariaziekenhuis in Overpelt. Hij was 36 jaar en wordt maandag gecremeerd na de afscheidsdienst (10.30 uur) in de parochiekerk van Heide-Heuvel.

Een pannenkoek als beloning

Dinsdag 20 januari 2015
Lommel - Een pannenkoek als beloningZoomIn deze donkere dagen is zichtbaar zijn in het verkeer heel belangrijk. WICO Campus Sint-Jozef beloont daarom leerlingen met een fluohesje of fluorugzakhoes. Vandaag stonden leerkrachten weer vroeg paraat aan de schoolpoort om de leerlingen van de eerste graad te controleren. Dit keer droegen er 137 leerlingen een fluohesje of een fluorugzakhoes, 54 leerlingen méér dan bij de vorige telling. Deze leerlingen konden tijdens de middagpauze aanschuiven voor een lekkere beloning, namelijk een pannenkoek die gebakken werd door de leerlingen van 3STW (foto).

Gëmèènë prouwët

Dinsdag 20 januari 2015
Prietprouwët
Lommel - Gëmèènë prouwëtWá sát schòn (of zèlfs zouwëlig) zén as g-óp facebook jélë(k)ë miensën of gëmèènë prouwët drèk koest wégzappën.
                                           Pjérkën

De griep komt eraan

Maandag 19 januari 2015
Lommel - De griep komt eraanZoomVandaag nog in de krant, vandaag ook al in de Leopoldlaan... de aangekondigde griepepidemie vanaf volgende week! (Foto Albert Agten)
Lommel - Huismus meest gezien tijdens telweekendZoomDit weekend hebben al meer dan 16.000 mensen in ruim 8500 tuinen vogels geteld tijdens Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt. De resultaten lopen nog volop binnen via www.vogelweekend.be. Na 300.000 getelde vogels is al duidelijk dat de huismus (foto) net als vorig jaar de meest getelde vogel is in de Vlaamse tuinen. Het zachte winterweer zorgt ervoor dat bosvogels als de vink minder op zoek gaan naar voedsel in de tuin.
De koolmees staat momenteel op twee, de vink op (…) Het hele nieuwsbericht

Minder inwoners in Valkenswaard

Zaterdag 17 januari 2015
Het aantal inwoners in Valkenswaard is vorig jaar met 99 eenheden gedaald. De voorlopige telling van 1 januari 2015 is uitgekomen op 30.238 inwoners. Het geboortenoverschot was vorig jaar negatief: -49. Ook het migratieoverschot viel met -50 negatief uit.

Smiley (2)

Zaterdag 17 januari 2015
Lommel - Smiley (2)Zoom                                                    Ingezonden door Dominik Martin.

Geen economische beterschap in zicht

Zaterdag 17 januari 2015
Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar moet de Limburgse economie geen beterschap verwachten. Dat zegt VOKA-Limburg. "Zeker tot maart blijven we stagneren, daarna is er zelfs een kans tot lichte inkrimping", luidt het.
De export blijft het goed doen. De bouwsector hinkt jammer genoeg nog steeds sterk achterop in vergelijking met vorig jaar. De toeristische sector geeft een aantal optimistische signalen maar deze zijn nog niet structureel. De totale werkloosheid zit onder die van vorig jaar maar (…) Het hele nieuwsbericht

Toch verontschuldigingen kerk

Zaterdag 17 januari 2015
De Belgische bisschoppenconferentie biedt  namens de katholieke kerk excuses aan voor “de schuld en het aandeel” van de kerk bij de gedwongen adopties in het verleden, o.a. in Tamar. Dat staat in een brief van mgr. Herman Cosijns, secretaris-generaal van de Belgische Bisschoppen. In dezelfde brief herhaalt Cosijns dat de bisschoppen volledig zullen meewerken met Kind & Gezin. Vanwege de toenmalige directie is er nog geen enkel gelijkaardig gebaar of woord vernomen.

Tel dit weekend de vogels in je tuin

Zaterdag 17 januari 2015
Dit weekend is het Grote Vogelweekend van Natuurpunt. Tel vandaag of morgen/zondag de vogels in je tuin of op je terras en werk op die manier mee aan dit onderzoek. Trek er minstens een halfuur voor uit. Overvliegende vogels tellen niet mee en ook als je weinig vogels in je tuin ziet mag je het doorgeven. Noteer per soort het grootste aantal dat je tegelijkertijd zag en geef ze in via het online telformulier.  Succes!

De Siegfriedlinie

Zaterdag 17 januari 2015
Chel mag het zeggen
Lommel - De SiegfriedlinieEr zijn kranten waarin je dagelijks de ene spelfout na de andere tegenkomt. Andere verschillen dan weer fundamenteel van zienswijze. Maar af en toe leer je ook wel eens wat. Zo wist ik voorheen niet dat het tot 2003 voor militairen verboden was om te salueren tijdens de uitvoering van ‘De Vlaamse Leeuw’, het officiële volkslied van de Vlaamse Gemeenschap. Dan salueren was strafbaar! Als student – in lang vervlogen dagen dus – was ik Vlaamsgezind en recalcitrant genoeg om tijdens de (…) Het hele nieuwsbericht

Toenemende leegstand winkels

Vrijdag 16 januari 2015
In Limburg staat 185.000 vierkante meter winkelruimte leeg. Dat is 10,5 procent van de winkelvloeroppervlakte. Bijna 45 procent van de totale weerstand situeert zich anno 2014 in de kernwinkelgebieden. De leegstandsgraad is sinds 2008 verdubbeld. Er zijn verschillende trends en ontwikkelingen die doen vermoeden dat het leegstandsprobleem ook in de toekomst zal spelen. Enerzijds wordt verwacht dat het aanbod de komende jaren nog zal afnemen en anderzijds zijn er belangrijke wijzigingen in het (…) Het hele nieuwsbericht

Landschapswerkers in Bosland

Vrijdag 16 januari 2015
Lommel - Landschapswerkers in BoslandZoomDe komende drie jaar zullen doelgroeparbeiders landschapswerken uitvoeren in Bosland. Dat wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de drie Boslandgemeenten en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Die zullen samen met het Regionaal Landschap Lage Kempen instaan voor de opvolging van het project.
Vandaag werd het project Groenjobs letterlijk van start getrokken door 7 arbeiders van De Winning en hun twee sterke trekpaarden Flup en Octavia. Met (…) Het hele nieuwsbericht
De provincie Limburg start met een aantal partners en de gemeenten een nieuwe energiecampagne om de Limburgse klimaatambitie waar te maken. Die nieuwe campagne heet ‘De Stroomlijners’ en het is de bedoeling om de Limburgers via heel concrete tips en advies aanzienlijk minder stroom te laten gebruiken.
De campagne duurt 2 jaar en de focus ligt op die apparaten en activiteiten die in huis het meest stroom verbruiken. Maandag wordt er meer over bekendgemaakt.

Politie zoekt bandenprikker

Vrijdag 16 januari 2015
De politie is op zoek naar een onbekende die dinsdagnacht in Mol tientallen banden van auto's heeft stuk gestoken. De bandenprikker sloeg toe in meerdere straten, onder meer in de  Kiezelweg en de Zonnestraat. Woensdag kreeg de politie al 16 klachten. Ook gisteren liepen er nog enkele klachten binnen.
De combinatie van wind en vooral fikse regen heeft heel wat voetbalterreinen opnieuw onbespeelbaar gemaakt. Het provinciaal comité van de voetbalbond heeft daarom voor dit weekend alle wedstrijden van jeugd en reserven afgelast.
Op donderdag 25 juni vindt de 21e editie plaats van Pennenzakkenrock. Het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer in Mol verwacht weer duizenden jonge rockers van het vijfde en zesde leerjaar en de eerste graad van het middelbaar onderwijs. Om al deze kinderen de dag van hun leven te bezorgen, zoekt de organisatie 200 vrijwilligers.
Iedereen die 17 jaar is of ouder en er zin in heeft, kan zich online opgeven als vrijwilliger via www.pennenzakkenrock.be (rubriek Praktisch – Crew). Er zijn (…) Het hele nieuwsbericht

Sportieve Neos-leden

Donderdag 15 januari 2015
Lommel - Sportieve Neos-ledenZoomEen aantal leden van Neos ging vandaag op de sportieve toer. Met 19, waarvan er 10 effectief speelden en de anderen supporterden, trokken ze naar de bowling. Er werden twee rondes gespeeld, met een gemiddelde score van 78. Proficiat aan Pierre die met 127 de hoogste score had behaald. (Foto Hélène Vissers)

Twee toppers uit de kamermuziek

Donderdag 15 januari 2015
Lommel - Twee toppers uit de kamermuziekZoomGuido de Neve en Jan Michiels, twee toppers uit de kamermuziek, musiceren morgenavond - vrijdag - in het Raadhuis. De Adelberg zet hiermee haar muzikale reis verder met de Oriënt Express, waarbij wordt halt gehouden in München en Wenen tijdens de overgang van de negentiende naar de twintigste eeuw.
Violist Guido de Neve en pianist Jan Michiels presenteren in het Raadhuis de vioolsonate opus 6 van Wolfgang Erich Korngold en de sonate opus 18 van Richard Strauss. Beide componisten (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Hans Vanaken derde bij 'Gouden Schoen'ZoomOnze Lommelse Hans Vanaken werd vanavond derde in de verkiezing van de 'Gouden Schoen'. Na de eerste ronde stond hij nog afgetekend aan de leiding, maar in de tweede ronde haalde hij niet genoeg stemmen om favoriet Dennis Praet achter zich te houden. Maar toch een knappe score, proficiat!

Beroep tegen aanleg N69

Woensdag 14 januari 2015
De (Nederlands-)Brabantse Milieufederatie heeft bij de Raad van State beroep aangetekend tegen de geplande aanleg van de nieuwe N69 van Veldhoven naar Lommel-Kolonie. Die weg moet het verkeer uit de dorpscentra van Valkenswaard en Waalre houden. Maar volgens de Milieufederatie tast hij teveel natuur aan en loopt hij dicht langs een beekdal. 
De provincie Noord-Brabant keurde in oktober in overleg met de betrokken gemeenten het plan voor de nieuwe weg goed.
Ryanair gaat vanaf de komende zomer vanaf Eindhoven Airport ook vliegen naar Lissabon, Madrid, Manchester, Tenerife en Turijn. De luchtvaartmaatschappij verhoogt dan ook het aantal vluchten naar Krakau, Londen Stansted en Warschau.

Gastlessen nieuwe technologie

Woensdag 14 januari 2015
Lommel - Gastlessen nieuwe technologieZoomVoor het tweede jaar op rij werden deze week in Provil gastlessen over nieuwe technologieën gegeven in het kader van een samenwerkingsverband met de Nederlandse multinational ASML. In drie modules onderzochten de leerlingen verschillende technische systemen zoals de opbouw van een gsm en een chip, of het programmeren van een eigen game. Ze konden ook experimenteren met de mogelijkheden van een gyroscoop. (Foto Bart Theunissen)

69,5 procent meer leegstand

Dinsdag 13 januari 2015
Tussen 2008 en 2014 is de leegstand van winkelpanden in Vlaanderen toegenomen met 69,5 procent. Dat blijkt uit een interprovinciale studie over detailhandel, zo meldt een persbericht van de Vlaamse provincies. In totaal staat nu 930.000m² winkelvloeroppervlakte leeg, dat is 7,4 procent van het totaal in Vlaanderen.

Alice Mertens overleden

Dinsdag 13 januari 2015
Lommel - Alice Mertens overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Alice Mertens overleden, de echtgenote van Benoit Daems. Zij was 70 jaar. De uitvaartdienst zal in besloten kring plaatsvinden waarna haar asurne zal worden bijgezet in het columbarium op de begraafplaats van Lommel-Centrum.

Nieuwe KMO-zone in Mol-Gompel

Dinsdag 13 januari 2015
IOK heeft plannen voor de realisatie van een nieuwe KMO-zone in Mol-Gompel.  Het nieuwe bedrijventerrein, dat aan het kanaal Dessel-Kwaadmechelen grenst, zal 7 hectare groot zijn. Het terrein zal enkel bereikbaar zijn via de Barcelonalei. Het gebied kan maar ontsloten worden na de aanleg van een ontsluitingsweg. Over de aanleg van die weg loopt er vanaf 19 januari tot en met 17 februari een openbaar onderzoek.

Vogels op de speelplaats tellen

Maandag 12 januari 2015
Lommel - Vogels op de speelplaats tellenZoomDeze week tellen de leerlingen van meer dan 500 Vlaamse scholen de vogels op hun speelplaats. De actie maakt deel uit van het Grote Vogelweekend, de jaarlijkse tuinvogeltelling van Natuurpunt van 17 en 18 januari. Met de telactie wil de natuurvereniging gegevens verzamelen over de verspreiding van vogels in Vlaanderen. Tegelijk wil ze zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om iets te doen voor de vogels in hun tuin of op de speelplaats.
Natuurpunt roept de leerlingen op om tijdens de week minstens een half (…) Het hele nieuwsbericht

Man lag 3 maanden dood in flat

Maandag 12 januari 2015
De politie heeft afgelopen weekend een 65-jarige man dood aangetroffen in zijn appartement aan de Turnhoutsebaan in Mol. Hij zou al drie maanden geleden overleden zijn. Volgens het parket gaat het om een natuurlijk overlijden. (PG)

Het blijft nazinderen

Maandag 12 januari 2015
Lommel - Het blijft nazinderenZoomOnze columnist Rudi Lavreysen had het er al over, en ook onze cartoonist Fobie. Nu dus ook in de Leopoldlaan. Graag geven we u ook nog deze uitspraak van Voltaire mee: "Ik ben het niet eens met wat je zegt, maar ik zal het recht om het te zeggen tot de dood toe verdedigen". (Foto Albert Agten)

Smiley (1)

Zondag 11 januari 2015
Lommel - Smiley (1)ZoomHeeft u dat ook, dat u soms iets grappigs ziet in iets wat helemaal niet grappig bedoeld is? Zoals op bovenstaande foto. Drie wolkjes die samen een glimlach vormen, een smiley. Vanaf vandaag gaan we dergelijke foto's - niet noodzakelijk van wolkjes - regelmatig publiceren. Komt u iets gelijkaardigs tegen, maak een foto en mail hem naar ons. A smile a day, keeps the doctor away, zullen we maar zeggen. In deze donkere dagen kan een glimlach wonderen doen. Je moet hem alleen maar 'zien'. (Foto Dominik Martin)

Victor Willekens overleden

Zondag 11 januari 2015
Lommel - Victor Willekens overledenGisteren is Victor Willekens overleden, de weduwnaar van Madeleine Grobben. Hij was 82 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt donderdag plaats in de aula van uitvaartverzorging (…) Het hele nieuwsbericht

Martinus Van Loon overleden

Zaterdag 10 januari 2015
Lommel - Martinus Van Loon overledenGisteren is Martinus Van Loon overleden, de weduwnaar van Margaretha Goossens. Hij was 92 jaar. De afscheidsceremonie, voorafgegaan door de crematie, zal plaatsvinden in beperkte familiekring. Er is gelegenheid tot groeten in het funerarium Witters op woensdag 14 januari van 19.00 tot 19.30 uur.

Gerard Driessen overleden

Zaterdag 10 januari 2015
Gisteren is Gerard Driessen overleden, de echtgenoot van Marianne Tuerlings. Hij was 73 jaar. De uitvaartdienst en de asverstrooiing zullen in besloten kring plaatsvinden.

Maria Vander Mierde overleden

Zaterdag 10 januari 2015
Lommel - Maria Vander Mierde overledenVandaag is Maria Vander Mierde overleden, de echtgenote van Michel Dirx. Ze was 85 jaar. De uitvaartdienst, gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats van Lommel-Kolonie, zal in besloten kring plaatsvinden.

De mening van Fobie

Zaterdag 10 januari 2015
Lommel - De mening van FobieZoomDe drama 's in Frankrijk hebben wereldwijd voor opschudding gezorgd. Onze huistekenaar Fobie heeft zo zijn eigen kijk op de gebeurtenissen. "Niet dat ik mezelf als dusdanig satiricus in de traditie van Charlie Hebdo beschouw," mailt hij. "Toch ben ik het blad altijd genegen geweest. En meer bepaald de 80-jarige Wolinski was in mijn jeugd mijn grote voorbeeld. Hij was zeker geen politieke cartoonist, veeleer een tekenaar met een lichtjes cynische kijk op het alledaagse leven."
De mening van Fobie
Zoom

Wie zag iets verdachts?

Zaterdag 10 januari 2015
Een mailtje van Ria Vangerven: "Vorige zaterdag, 3 januari, was ik slachtoffer van pickpockets in Eindhoven. De daders hebben niet alleen in Eindhoven geld van mijn bankrekening afgehaald, maar ook in het Belfiuskantoor in Lommel. En dit om 15:26u. Heeft iemand misschien daar iets gezien rond 15:20 tot 15:30? Eén of meerdere personen die zich vreemd gedroegen of een auto die opviel? Zelfs het kleinste tipje kan soms helpen!" Het mailadres van Ria: vangervenria[!]msn.com.

Pennen en potloden

Zaterdag 10 januari 2015
300 woorden van Rudi
Lommel - Pennen en potlodenZoomZijn pennen en potloden zo gevaarlijk als een kalasjnikov? Beide zijn alleszins onvoorspelbaar. Je weet vooraf niet wanneer de geweerschoten vallen. Terwijl je dit leest, weet je nog niet wat ik verder heb neergepend. Als je naar een cartoon kijkt, ken je vooraf je reactie niet. Ga je lachen? Vloeken? Allebei zorgen ze voor spanning. De kracht van woorden zit in die onvoorspelbaarheid. Maar (soms moeten alle clichés uit de kast) alleen woorden kunnen hoop geven. Wapens geven angst. Het is de slechtste (…) Het hele nieuwsbericht

Ruim 3.500 inbraken in Limburg

Vrijdag 9 januari 2015
In 2014 zijn er 3.593 woninginbraken gepleegd in Limburg, zo blijkt uit cijfers van de federale politie. In 2013 kwamen dieven in 3.530 Limburgse woningen over de vloer.

Jacky Ven overleden

Vrijdag 9 januari 2015
Lommel - Jacky Ven overledenGisteren is Jacky Ven overleden, de echtgenoot van Roza Leynen. Hij was 75 jaar. De uitvaartdienst zal in besloten kring plaatsvinden en wordt gevolgd door de asbijzetting op de begraafplaats van Lommel-Centrum.

Marie Louise Maes overleden

Vrijdag 9 januari 2015
Lommel - Marie Louise Maes overledenGisteren is Marie-Louise (Wies) Maes overleden in het ziekenhuis in Overpelt. Zij was 49 jaar. De uitvaartdienst zal in besloten kring plaatsvinden en wordt gevolgd door de asbijzetting in het columbarium op de begraafplaats van Lommel-Centrum.

Geen provinciaal voetbal

Vrijdag 9 januari 2015
Er wordt dit weekend niet gevoetbald in de provinciale reeksen. Dat heeft het provinciaal comité van de Voetbalbond beslist. Oorzaak is het slechte weer van de jongste dagen. De inhaalwedstrijden zijn voorzien op 14 en 15 februari.

Mathilde Jamers overleden

Donderdag 8 januari 2015
Lommel - Mathilde Jamers overledenZaterdag is Mathilde Jamers overleden. Ze was 71 jaar. De uitvaartdienst zal in intieme kring plaatsvinden. Morgen/donderdag is er gelegenheid tot begroeting in het funerarium Creemers in Bree van 19 tot 20 uur.
In de Africa Eco Race is Jacky Loomans vandaag niet aan de start gekomen. In ruil voor een tijdstraf van 14 uur liet hij de rit vallen en verkoos hij om pas morgen te starten, omdat hij vandaag niet kon rekenen op bijstand van de assistentietrucks. In de rangschikking zakt hij uit de top-15.

Bernard Tutelaers overleden

Woensdag 7 januari 2015
Lommel - Bernard Tutelaers overledenIn Hasselt is dinsdag Bernard Tutelaers overleden, de echtgenoot van Irma Vermeulen. Hij was 72 jaar. De uitvaartdienst zal in besloten kring plaatsvinden. Zijn asurne zal daarna in huiselijke kring bewaard worden.
Vorig jaar waren er in Limburg 790 faillissementen, 8,8 procent minder dan in 2013. Daarbij gingen bijna 1.800 jobs verloren. In 2013 gingen er ruim 2.100 jobs verloren bij 866 faillissementen.

Gratis naar... Marble Sounds?

Dinsdag 6 januari 2015
Deze eerste clubshow van 2015 brengt vrijdagavond om 20u  3 muzikale parels naar De Posthoorn in Hamont. De moeite om te ontdekken! Het gaat om Marble Sounds, Sunday Bell Ringers en I Am Oak. Woorden schieten te kort, dus kunt u beter de beschrijving lezen zoals ze hier staat. En wij mogen per gemeente twee vrijkaarten weggeven! Mail daarvoor als de bliksem naar uitpunt[!]hamont-achel.be, vermeld uw woonplaats en de Internetgazet, en u maakt er kans op. De winnaars worden via mail verwittigd. Succes!
Het gemeentebestuur van Mol waarschuwt voor een oplichter die bij handelaars sponsoringgeld ronselt in naam van de lokale scouts of gidsen. De afgelopen dagen werden winkels in Ginderbroek bezocht, in september vorig jaar ging de oplichter langs bij winkels in Ezaart. Inmiddels werd ook klacht neergelegd bij de politie. "We raden alle handelaars aan om naar de lidkaart en/of identiteitskaart te vragen bij verzoeken tot sponsoring voor jeugdbewegingen. Leden van jeugdbewegingen dragen bovendien meestal hun uniform wanneer ze op pad gaan voor sponsoring", aldus het gemeentebestuur.
In de Africa Eco Race is Jacky Loomans vandaag zijn leidersplaats kwijt geraakt. Hij verloor meer dan 90 minuten en kwam pas 1u35' na de winnaar - de Fransman Serradori - over de streep. in de stand zakt Jacky naar de 5de plaats. De Rus Shibalov is de nieuwe leider.

Africa Eco Race: rit geannuleerd

Maandag 5 januari 2015
De zesde rit in de Africa Eco Race, die vandaag zou gereden worden, is geannuleerd. Reden is het slechte weer in het noorden van Mauretanië. Daardoor kunnen er geen helikopters opstijgen, noodzakelijk om de veiligheid van de deelnemers - onder wie  Lommelaar Jacky Loomans - te waarborgen. Morgen staat de langste rit van de Race op het programma, van Chami naar Azougi, een rit van 433 kilometer.

Een kantelmoment

Maandag 5 januari 2015
Chel mag het zeggen
Lommel - Een kantelmomentMijn collega en vriend Leon heeft me eens verteld dat hij totaal overstuur was geraakt toen hij vaststelde dat hij zijn been niet meer over het zadel van zijn fiets gezwaaid kreeg. Het was het ogenblik waarop hij moest erkennen dat er dingen waren die hij door zijn leeftijd gewoon niet meer kon. Een louterend moment van inzicht, vaak gevolgd door een periode van berusting: een kantelmoment.
Iedereen heeft dat toch wel eens. Neem ik een koffie of nog één biertje? De laatste ingeving haalt het (…) Het hele nieuwsbericht
Het gaat goed met de Internetgazet. Vorig jaar werden in totaal meer dan 18,3 miljoen Internetgazetpagina's opgevraagd, 15 procent meer dan over 2013. Het aantal unieke bezoekers steeg in gelijke mate tot een kleine 25.000 per dag. De gemiddelde bezoeker blijft ruim 6 minuten op de site. Voor ongeveer 65% gebeurt dat vanaf een computer, voor de rest vanaf een tablet of smartphone.
Vanaf vandaag worden de openingstijden van het Huis van de Stad aangepast. Voortaan kunt u er elke voormiddag van 9 tot 12 uur terecht, maar 's namiddags en op dinsdagavond zullen de meeste diensten enkel nog op afspraak werken. De druk bezochte dienst bevolking zal op dinsdag doorlopend open zijn van 14 tot 19 uur. Aan de onthaalbalie kunt u doorlopend van 9 tot 16.30 uur terecht voor kleine eerstelijns dienstverlening, zoals het afhalen van de afvalkalender of de huisvuilzakken, een nee/nee sticker of een Lommels kwartier.

De wensen van de Leopoldlaan

Maandag 5 januari 2015
Lommel - De wensen van de LeopoldlaanZoomVoornemens maken we ieder jaar opnieuw... Ze waarmaken is dikwijls iets anders! (Foto Albert Agten)

Nieuw sp.a-bestuur verkozen

Zondag 4 januari 2015
Lommel - Nieuw sp.a-bestuur verkozenZoomDe Lommelse sp.a-afdeling is met meer dan 900 leden één van de grootste in Vlaanderen. Onder het motto 'vernieuwen is belangrijk' begint de partij het jaar met een vernieuwde bestuursploeg. Voorzitter is Loes Mispoulier, ondervoorzitter Dominique Van Eepoel en Roger Hoekx. Verder zijn er ook nog Roel Willekens als secretaris en Karolien Claes als penningmeester. (Foto sp.a Lommel)
In Limburg is er voor 5,5 % van alle huishoudens sociale huurhuisvesting. Dat percentage is de voorbije vijf jaar nagenoeg stabiel. Maar binnen de provincie zien we een ongelijke spreiding. Het percentage is veruit het hoogst in Genk. Ook Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Maaseik, Sint-Truiden, Houthalen-Helchteren en Beringen hebben verhoudingsgewijs meer sociale huurwooneenheden dan de rest van Limburg. Aan de andere kant is er in gemeenten als Voeren, Riemst en Opglabbeek nauwelijks (of minder dan één procent) sociale huurhuisvesting.

Jan Haagdoren overleden

Zaterdag 3 januari 2015
Lommel - Jan Haagdoren overledenDinsdag is Jan Haagdoren overleden. Hij was 88 jaar en wordt dinsdag begraven, na een rouwmis (10.30 uur) in de parochiekerk van Lutlommel.

Vergeet het zout niet

Vrijdag 2 januari 2015
Tribunaliteiten
Als wintergladheid een verkeersongeval veroorzaakt, leidt dat vaak tot een potje – hoe lang nog - zwartepieten. Wanneer een gewestweg glad is, zegt de gemeente dat het gewest moet strooien en het gewest vindt dat de gemeente moet waken over de veiligheid op haar grondgebied, gewestwegen incluis. En allebei vinden ze dat de autobestuurder die slipt onvoorzichtig is.
In een recent vonnis maakte de politierechter van Gent duidelijk wie zich op glad ijs begeeft, als er niet gestrooid is. Het ging om een (…) Het hele nieuwsbericht

Limburg telt 2.579 leefloners

Vrijdag 2 januari 2015
Vorig jaar kregen 2.579 Limburgers een leefloon. Het ging om 1.118 mannen en 1.461 vrouwen. Bekeken per leeftijdscategorie werd er een leefloon uitgekeerd aan 17 personen tussen 0 en 17 jaar, aan 741 personen tussen 18 en 24 jaar, aan 1.023 personen tussen 25 en 44 jaar, aan 711 personen tussen 45 en 64 jaar en aan 91 65-plussers.

Jan Thijs overleden

Vrijdag 2 januari 2015
Lommel - Jan Thijs overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Jan Thijs overleden, de weduwnaar van Maria Jansen. Hij was 79 jaar en wordt vrijdag 9 januari begraven na een rouwmis (10.30 uur) in de parochiekerk van (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag is de hulpverleningszone Noord-Limburg van start gegaan. Ze omvat elf gemeenten en heeft haar hoofdkantoor in de brandweerkazerne van Lommel. Voortaan wordt binnen de zone bijvoorbeeld gekeken naar de verdeling van specialisaties, het vermijden van overtollige materiaalaankopen, het centraliseren van administratieve taken,... zodat er meer tijd overblijft voor het echte brandweerwerk. Voorzitter van de zone is burgemeester Peter Vanvelthoven van Lommel.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen