Het overige nieuws

Wat bracht 2016 voor de natuur?

Zaterdag 31 december 2016
Het afgelopen jaar was voor de natuur bij ons in heel wat opzichten bijzonder, meldt Natuurpunt. Niet alleen in negatieve, ook in positieve zin. Een lezenswaardig artikel.

Het recht om niet bereikbaar te zijn

Zaterdag 31 december 2016
Vandaag gelezen
"In Frankrijk is een wet goedgekeurd die een werknemer het recht geeft om 'niet bereikbaar' te zijn. Bedrijven met meer dan 50 werknemers worden wettelijk verplicht aan te geven wanneer werknemers hun telefoon kunnen uitzetten. Met de maatregel, die op 1 januari ingaat, moet er een eind komen aan de cultuur van 'altijd bereikbaar zijn'. Het is een toenemend probleem van deze tijd, het leidt tot veel onbetaalde overuren en tot een overdosis aan informatie. Dat alles kan gezondheidsklachten geven, zoals slapeloosheid en een burn-out." (Bron: ii.nl)

Basket: HLU17 wint kersttornooi

Zaterdag 31 december 2016
Lommel - Basket: HLU17 wint kersttornooiZoomDe selectie van Limburg United U17 won gisteren het internationale kerstbaskettornooi in Kortrijk. Na winst tegen Denemarken, Rome en Israël speelden ze de spannende finale tegen de Waals-Brusselse selectie in de Lange Munte-arena. Zowel Benjamin Bosmans-Verdonk uit Lommel als Toon Claassen uit Overpelt gaven het beste van zichzelf om de trofee mee naar Limburg te brengen. (Foto Philippe Dekoker - Xmastournament)

En wie won de dvd?

Zaterdag 31 december 2016
Lommel - En wie won de dvd?ZoomEn wie won deze week de dvd met zijn inzending voor de tekstballon? Het is Yvo Maes! Hij vond dat Thérèse een bon voor een wel heel bijzondere vakantie kreeg... 

Het weer in december

Zaterdag 31 december 2016
Het was een vrij droge december. Ook de zon deed haar best met diverse heldere dagen en een gemiddelde temperatuur van +7,2 graden. De barometer stond gemiddeld op een hoge 1032 Hpa. De laatste dag van de maand sluiten we af met een ijsdag, dwz, dat zowel de minimum- als de maximumtemperatuur onder de 0 graden bleef. Bij deze ook de beste weerwensen voor 2017 van het Aquila weerstation uit Lommel-Barrier. (Bijdrage Georges Bleyen)

Lulu Buckinx overleden

Zaterdag 31 december 2016
Donderdag is de uit Lommel afkomstige Lulu Buckinx overleden, de echtgenote van Roger Eeckels. Zij was 87 jaar en wordt vrijdag begraven na de uitvaartliturgie (11.30 uur) in de Sint-Lambertuskerk in Heverlee.

Julienne Essers overleden

Zaterdag 31 december 2016
Lommel - Julienne Essers overledenIn WZC De Bekelaar in Lommel is vandaag de uit Peer afkomstige Julienne Essers overleden, de weduwe van Herman Ory. Zij was 85 jaar en wordt donderdag begraven, na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Neerpelt-Centrum.

Airforce Captain Biggles

Zaterdag 31 december 2016
Chel mag het zeggen
Lommel - Airforce Captain BigglesHet celibaat voor priesters. Toch wel een van de krankzinnigste regels die de kerk ooit voor de bedienaars van haar leer heeft ingevoerd. En precies die ongehuwde priesters moesten dan aan hun kudde – want wat was het een kudde toen! – gaan uitleggen hoe ze hun huwelijk en – o foei! – de daarmee onvermijdelijk gepaard gaande seksualiteit hoorden te beleven. Ergens in Rome decreteerde een club in paarse gewaden getooide, vaak seniele hoogbejaarde venten – vrouwen mochten al helemaal (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe norm 70 km/u

Zaterdag 31 december 2016
Vanaf morgen 1 januari 2017 geldt in Vlaanderen een snelheidslimiet van 70 km/u op iedere weg buiten de bebouwde kom die geen autosnelweg of 2x2-weg met middenberm is. Buiten de bebouwde kom is er vaak al een 70 km/u-limiet. De verkeersborden die dat aangeven, zullen verdwijnen, alleen waar een andere snelheid geldt, zal er een bord staan.

330 euro als parkeerboete

Vrijdag 30 december 2016
Het is maar dat je 't weet
In een poging de foutparkeerepidemie in Luik in te dammen heeft de gemeenteraad de maximale boete voor foutparkeerders opgetrokken tot 330 euro. Het minimum (genre 2 wielen op trottoir) is 55 euro, het dubbele wordt gerekend voor parkeren op een zebra- of een fietspad. De nieuwe bedragen gaan op 1 april volgend jaar in - en dat is géén grap.(Bron: Waalsweekblad.be)

Milieuvignet nodig

Vrijdag 30 december 2016
Het is maar dat je 't weet
Wie na 15 januari met de auto of motor naar Parijs gaat moet een milieuvignet op de voorruit hebben. Het heet Certificat qualité de l’air (populair heet het: Crit'Air), het moet online besteld worden en kost binnen Frankrijk 4,18 euro incl. porto. De levertijd is 1 maand. Belgen die er een bestelden stuitten op een probleem: de computer accepteert geen buitenlandse nummerplaten. Daar had de programmeur even niet aan gedacht. Maar vanaf januari zou het wel kunnen, dan is ook het bedrag voor België bekend, incl. porto. Er zijn 6 versies, bedoeld voor verschillende soorten vervuilers. Boeren hoeven geen vignet te hebben, auto's van voor 1997 evenmin.
Ook voor Aken, Eschweiler en Keulen is er een milieuvignet nodig. Dat kan men hier online bestellen.
Op tweede Kerstdag hebben de diakens van het bisdom Hasselt in Tongeren het feest van de H. Stefanus, hun patroonheilige, gevierd. Op het programma stond een optreden van jeugdkoor 't Basikliekje, een bezoek aan het Teseum en een gebedsmoment met mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt.
Het bisdom Hasselt telt een tachtigtal diakens. Zij dienen onder andere het sacrament van hert doopsel toe en treden als getuige op bij een kerkelijk huwelijk. Zij hebben ook een diaconale taak.

Voor een goedkeurend grimasje

Vrijdag 30 december 2016
De anonieme grommelaar
Halloween, Sinterklaas, Kerstmis, Oudejaar en Nieuwjaar. De feestelijkheden volgen elkaar op en we hollen maar voort: straks moet allicht ook Driekoningen in ere hersteld en "iets speciaals" worden. Op naar Valentijn en Carnaval. Ik schrijf ze bewust allemaal met hoofdletters want het zijn stuk voor stuk Hoogdagen voor de mensen. De mensen zijn gek, ik heb het altijd al gezegd. Hordes radelozen schuimen de curiosa- en prullariawinkeltjes af, op zoek naar "leuke cadeautjes" voor Mie en klein Pierke. Wist ik nu maar (…) Het hele nieuwsbericht

Al vergeten?

Vrijdag 30 december 2016
Lommel - Al vergeten?ZoomVandaag is het 85 jaar geleden dat Skeeter Davis werd geboren. Ben je haar al vergeten? Zij vreesde dat al in ‘Am I That Easy To Forget’, haar nummer 1 uit 1958 dat je waarschijnlijk kent in de latere uitvoering van Engelbert Humperdinck. Hier vinden we nog meer wetenswaardigheden over deze zangeres.

Met de groeten van aan de kust

Donderdag 29 december 2016
Lommel - Met de groeten van aan de kustZoomGisteren was Pieter Cox aan onze kust. Hij wou er onder meer foto's maken van velduilen. Maar het was er héél erg mistig. En toch maakte Pieter deze prachtige foto van een velduil die, als in een Harry Pottersfeertje, op hem zat te wachten.

Hoogtevrees verboden

Donderdag 29 december 2016
Maak dat mee!
Lommel - Hoogtevrees verbodenZoomChina heeft de Beipanjiang-brug geopend. Ze verbindt de bergachtige provincies Guizhou en Yunnan en hangt 565 meter boven de rivier Beipan. De brug is 1341 meter lang; het bouwen ervan duurde drie jaar en kostte ongeveer 137,5 miljoen euro. Als u het filmpje hierboven bekijkt, valt het op dat er zoveel mensen zonder enige bescherming op die brug (toen nog in aanbouw) werken. En zonder hoogtevrees! Het filmpje is een time-lapse, wat betekent dat de beelden aanzienlijk versneld zijn.

Piet Meijler overleden

Donderdag 29 december 2016
Lommel - Piet Meijler overledenGisteren is Piet Meijler overleden, de echtgenoot van Mia Heymans. Hij was 81 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in beperkte kring. Begroetingsmoment: vrijdag (19.30-20 uur) in funerarium Witters.

Van de leste tot de Jeste

Donderdag 29 december 2016
Lommel - Van de leste tot de JesteZoomDe jaarlijks terugkerende spiegeltent werd gisteren en vandaag weer opgesteld op het Hertog Janplein. Wilt u ook eens zien hoe dit in zijn werk gaat, hierbij een knap 'time-lapse' filmpje van Robin Mues.

Ook dit is de Barrier

Donderdag 29 december 2016
Lommel - Ook dit is de BarrierZoomHet is niet altijd even mooi en knap wat je op wandelingen zoal tegenkomt... Zo is er het Barrierspark waar niet alleen de wilde zwijnen hebben huisgehouden, ook de wilde crossers laten er hun sporen na. En aan de glascontainers aan het voetbalplein ziet het er dus zó uit... (Foto's Georges Bleyen & André Bollen)
Ook dit is de BarrierOok dit is de BarrierOok dit is de Barrier
Zoom

Jef Mannaerts overleden

Donderdag 29 december 2016
Lommel - Jef Mannaerts overledenVandaag is Jef Mannaerts overleden, de weduwnaar van Roza Wouters. Hij was 93 jaar en wordt dinsdag in Kattenbos begraven na de afscheidsplechtigheid in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat. Begroetingsmoment: maandag (18-18.30 uur).

Modeshow in de Sint-Pietersbandenkerk

Donderdag 29 december 2016
Lommel - Modeshow in de Sint-PietersbandenkerkZoomHet was toch een 'raar' en 'speciaal' gezicht, de kerk als platform voor een heuse modeshow. Twee kledingzaken voor kids uit het centrum waren er verantwoordelijk voor... (Foto's Robert Boons)
Modeshow in de Sint-PietersbandenkerkModeshow in de Sint-Pietersbandenkerk
Zoom

Limburg overspoeld door dampshops

Woensdag 28 december 2016
Dampshops schieten als paddenstoelen uit de grond, meldt TVL. Volgend jaar wordt Limburg nog meer overspoeld met dampshops en de elektronische sigaretten. Want het was één van de hypes in 2016. Vooral mensen die willen stoppen met roken, passeren in de dampshops.

Al ingestuurd voor 'Lens op de Mens'?

Woensdag 28 december 2016
Lommel - Al ingestuurd voor 'Lens op de Mens'?ZoomKomende zomer organiseert CC Palethe in Overpelt met 'Lens op de mens' de eerste editie van een tweejaarlijks internationaal fotofestival. Alle fotografen - professionele en gedreven amateurs - uit de hele wereld zijn welkom om hun meest fotogenieke werken te tonen aan een groot publiek. Voor deze editie staat het menselijk portret centraal. 
Tijdens het fotofestival zullen in het centrum van de gemeente langs een parcours van ongeveer 2 km foto’s van fotografen getoond worden. Ook op enkele binnenlocaties zal men kunnen kennismaken met diverse fototentoonstellingen.
Nog tot 23 januari 2017 zijn inschrijvingen mogelijk via de website www.fotofestivaloverpelt.be. Nadien zal een internationale jury bestaande uit ervaren vakmensen de foto’s selecteren.

Kerstdrink bij OKRA Werkplaatsen

Woensdag 28 december 2016
Lommel - Kerstdrink bij OKRA WerkplaatsenZoomGisteren vond de traditionele kerstdrink plaats bij OKRA Werkplaatsen. Gezellig was het er zeker!
Kerstdrink bij OKRA WerkplaatsenKerstdrink bij OKRA Werkplaatsen
Zoom

Jaak Alaerts overleden

Dinsdag 27 december 2016
Lommel - Jaak Alaerts overledenGisteren is Jaak Alaerts overleden, de echtgenoot van Theresia Poets. Hij was 69 jaar. De afscheidsdienst vindt plaats in besloten kring. Donderdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Lutlommel waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat.

Lizette Brusselaers overleden

Dinsdag 27 december 2016
Lommel - Lizette Brusselaers overledenGisteren is Lizette Brusselaers overleden, de echtgenote van Ferdinand Jonkers. Zij was 75 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt vrijdag (om 13.30 uur) plaats in buurthuis De Kom. Begroetingsmoment: donderdag (17.30-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat.
Vandaag gelezen
In de Egyptische Sahara hebben Italiaanse onderzoekers tijdens een expeditie naar plaatsen tussen de Nijlvallei en het Gilf Kebir-plateau in een soort kelder een tekening ontdekt die mogelijk de oudste geboortetekening is die ooit werd aangetroffen. Ze moet ca. 5000 jaar oud zijn. De tekening, gemaakt in roodbruin oker, toont een boreling tussen zijn ouders, en twee dieren - een leeuw zonder hoofd en een soort baviaan. En in het oosten is een ster afgebeeld. Lees meer (Engels)

Vierduizend liedjes

Dinsdag 27 december 2016
Lommel - Vierduizend liedjesZoomHet is vandaag tien jaar geleden dat Pierre Dalanoë in Parijs overleed. Lees hier dat hij ‘L’homme de quatre mille chansons’ werd genoemd. Deze grote mijnheer uit het Franse chanson heeft letterlijk duizenden liedjes van een tekst voorzien. En daar zijn veel wereldhits bij, onder meer van Gilbert Bécaud.

Geen vakantie in moslimlanden

Maandag 26 december 2016
Limburgers schrappen moslimlanden als vakantiebestemming tijdens de kerstvakantie. Dat blijkt uit een rondvraag van de redactie van TV Limburg bij enkele reisbureaus. Dat betekent trouwens niet dat de Limburger minder op vakantie gaat, hij kiest gewoon voor verdere bestemmingen. De belangrijkste parameter: het moet er lekker warm zijn.

Let it snow...

Maandag 26 december 2016
Uit de ruimte
Lommel - Let it snow...ZoomEen week geleden viel er sneeuw in de Sahara-woestijn - het stond in alle kranten. Het verschijnsel werd vanuit de ruimte gefotografeerd door de Landsat 7-satelliet van de NASA. De foto hierboven toont het landschap van zandduinen aan de grens van de sneeuwval. Rechtsboven staat aangegeven waar in de Sahara het gebied ligt waarvan de foto gemaakt werd, in de buurt van de grens van Marokko en Algerije. Het was van februari 1979 geleden dat er nog sneeuw viel in de Sahara. (Foto NASA)

Wandelnetwerk in Bosland

Maandag 26 december 2016
Lommel - Wandelnetwerk in BoslandZoomVlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeert via Toerisme Vlaanderen 1,5 miljoen euro in projecten rond fiets- en wandelnetwerken. Fietsen en wandelen is erg populair in Vlaanderen, ook bij toeristen. Weyts wil dan ook de beleving rond de fiets- en wandelnetwerken verhogen om een internationaal publiek aan te trekken. Van het 1,5 miljoen gaat er ruim 205.000 euro naar het Regionaal Landschap Lage Kempen. Dat wil in Bosland een kwaliteits- en belevingsvol wandelnet uitbouwen door bestaande wandelroutes aaneen te schakelen met behulp van knooppunten, zoals het fietsroutenetwerk.

Een bon voor Thérèse...

Maandag 26 december 2016
Lommel - Een bon voor Thérèse...ZoomDe cadeautjes hebben we inmiddels gekregen. Ook Thérèse kreeg er een, meldt cartoonist Stijn Lodewijks. Wat voor geschenkbon zat er in haar pakje? U kunt een dvd of een boek winnen als u uw inzending voor het lege tekstballonnetje vóór zaterdagmiddag mailt naar wineendvd[!]gmail.com. Vermeld daarbij ook uw postadres !

Francine Verboven overleden

Maandag 26 december 2016
Lommel - Francine Verboven overledenWoensdag overleed Francine Verboven, de echtgenote van Jaak Cuypers. Zij was 69 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in besloten kring. Begroetingsmoment: vandaag (18-18.45 uur) in uitvaartcentrum Severens in Lommel.

We wensen u een zalige Kerstmis

Zondag 25 december 2016
Lommel - We wensen u een zalige KerstmisZoomRedactie en medewerk(st)ers van de Internetgazet wensen aan alle lezers een mooie Kerstmis!

Kerstboodschap bisschop Hoogmartens

Zaterdag 24 december 2016
Lommel - Kerstboodschap bisschop HoogmartensAls christenen mogen wij niet helemaal opgaan in de commerciële sfeer die rond Kerstmis wordt geschapen. Dat zegt mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, in zijn Kerstboodschap. Het is goed om met Kerstmis de arme, de eenzame en de gebroken mens voor ogen te hebben, aldus de bisschop.

Nieuwe bvba: Shakezz

Zaterdag 24 december 2016
Esmiralda de Bruijn uit Neerpelt heeft de bvba Shakezz opgericht met zetel aan De Vryheit in Lommel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de verkoop van dranken en het toestaan van leningen en kredietopeningen aan rechtspersonen en ondernemingen of particulieren, onder om het even welke vorm.

En wie wint de dvd?

Zaterdag 24 december 2016
Lommel - En wie wint de dvd?ZoomHet is Jos Vaneerdewegh, die het tweede tekstballonnetje met bovenstaande tekst vulde. Hij krijgt van ons een DVD toegestuurd, maar dan moet hij ons wel eerst zijn postadres bezorgen. Morgenavond de volgende opgave!

Kerstfeest bij Samana in Kerkhoven

Zaterdag 24 december 2016
Lommel - Kerstfeest bij Samana in KerkhovenZoomVorige week vierde Samana in Kerkhoven het jaarlijkse Kerstfeest Liliane had weer voor een mooie tafelversiering gezorgd, zodat de zaal er piekfijn uitzag om de mensen te ontvangen. Na het welkomstwoord van de voorzitster was het tijd voor een lekker kopje koffie met een kerstgebakje.De eucharistieviering met sfeervolle kerstliedjes werd voorgegaan door pastoor Willy en daarna zorgden Jefke Do en Stafke Ré voor de nodige ambiance, de ganse zaal zong mee en zelfs een dansje kwam er aan te pas. (Bijdrage Frieda Willekens)
Kerstfeest bij Samana in KerkhovenKerstfeest bij Samana in Kerkhoven
Zoom

Twee maal voor de prijs van één...

Zaterdag 24 december 2016
300 woorden van Rudi
Lommel - Twee maal voor de prijs van één...300 woorden voor Kerstmis
Omdat we nog enkele verlofdagen moeten opnemen, is er tijd voor een extra wandeling. Wat is het zacht voor de tijd van het jaar. De weersomstandigheden toch. Tijdens onze wandeling passeren we vlakbij enkele aangeklede bomen. Ik had dit nog nooit eerder gezien. De bomen zijn niet al te groot. Het zijn er een vijftal en ze hebben allemaal een jas aangekregen tegen de vrieskou. De mantels hebben kleurige prints. Een vos, een pinguïn en meer. Het ziet er mooi uit, tijdens (…) Het hele nieuwsbericht
De meerderheid van de zelfstandige handelaars is tevreden over de verkoop in aanloop van de eindejaarsfeesten. Dat blijkt uit een bevraging van ondernemersorganisatie UNIZO Limburg bij 150 handelaars.
Meer dan de helft van de bevraagde handelaars meldt dat ze evenveel of meer verkocht hebben in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Meer dan 30% deed het beter in vergelijking met vorig jaar, 25% deed het even goed en voor 4 op de 10 ondervraagden was de verkoop in aanloop naar kerst minder in vergelijking met vorig jaar.

Opgelet voor nieuw verkeersbord

Vrijdag 23 december 2016
Lommel - Opgelet voor nieuw verkeersbordZoomWie zijn autorijles al lang geleden reed, neme best zijn cursusboek ter hand om de nieuwe borden in de Kerkstraat even te raadplegen. Vooral het bord F12 a/b “WOONERF” is voor veel Lommelaren nieuw. In de eerste plaats mag in de Kerkstraat met de auto nog hooguit tegen 20 km/u gereden worden. Koning in de winkelstraat is nu de voetganger of fietser, maar op het F12-bord staat er ook nog een jongetje met speelbal! Dat wil zeggen, als er een groep kinderen er een partijtje voetbal speelt (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Kerstmarkt op Methodeschool EigenWijsZoomVoor de allereerste keer organiseerde de ouderraad van Methodeschool EigenWijs een kerstmarkt. En het werd een groot succes! Er werd genoten van lekkere drankjes, een heerlijke warme wafel en de gezelligheid van het samen zijn.
Kerstmarkt op Methodeschool EigenWijsKerstmarkt op Methodeschool EigenWijsKerstmarkt op Methodeschool EigenWijs
Zoom

Twee faillissementen

Donderdag 22 december 2016
De rechtbank van Koophandel heeft het Stikateljeeke en WSK Houtbouw, beiden uit Lommel, failliet verklaard.

Bert Sleurs overleden

Donderdag 22 december 2016
Lommel - Bert Sleurs overledenVandaag is Bert Sleurs overleden, de echtgenoot van Elisa Loomans. Hij was 91 jaar en wordt woensdag gecremeerd na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de kerk van Lommel-Centrum. Begroetingsmoment: dinsdag (18-18.45 uur) in uitvaartcentrum Severens in Lommel.

Kerstmarkt Kapittelhof

Donderdag 22 december 2016
Lommel - Kerstmarkt KapittelhofZoomNaar jaarlijkse traditie vond er gisteren een heuse kerstmarkt plaats in het Kapittelhof. Het was er over de koppen lopen, en zeker aan de wafelbakstand stond een lange rij aan te schuiven... (Foto's Albert Agten)
Kerstmarkt KapittelhofKerstmarkt Kapittelhof
Zoom

Middernachtmis vanuit Tongerse basiliek

Donderdag 22 december 2016
In de kerstnacht zendt de VRT de middernachtmis in Eurovisie uit vanuit de basiliek in Tongeren. Dat betekent dat alle Europese televisiezenders de viering kunnen uitzenden. In ons land zal de middernachtmis te zien zijn op Canvas en RTBF. Het is van 2010 geleden dat er nog een Eurovisieviering vanuit het bisdom Hasselt was. Toen werd op 15 augustus een viering uitgezonden vanuit de Hasseltse kathedraal naar aanleiding van de Virga Jessefeesten. Aanleiding nu zijn de Tongerse Kroningsfeesten. Mgr. (…) Het hele nieuwsbericht
Morgennamiddag worden in café De Brugwachter de woning gelegen Enneven 5 en een perceel bouwgrond in de Plataanstraat openbaar verkocht. Het huis staat op een perceel van 6a10ca en heeft een K.I. van 880 euro; de bouwgrond heeft een oppervlakte van 8a84ca.

Pierke Coudyzer overleden

Woensdag 21 december 2016
Lommel - Pierke Coudyzer overledenVandaag is de uit Lommel afkomstige Pierke Coudyzer overleden, de echtgenoot van Irene Luypaerts. Hij was 89 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in intieme kring plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg.

'Les Innocentes' in De Adelberg

Woensdag 21 december 2016
Lommel - 'Les Innocentes' in De AdelbergZoomMorgen - donderdag - speelt de film 'Les Innocentes' in De Adelberg. De film is gebaseerd op ware feiten en gaat over belangrijke thema’s zoals geloofskwesties, moederschap en oorlogsgruwel. Anne Fontaine heeft dit universele oorlogsdrama over vermoorde onschuld met terughoudendheid, bescheidenheid en veel gevoel gefilmd.
Polen, 1945. De Tweede Wereldoorlog is voorbij. Mathilde Beaulieu, een jonge Franse dokter van het Rode Kruis, behandelt in de buurt van Warschau de laatste Franse (…) Het hele nieuwsbericht

Kerstborrel bij DALO

Dinsdag 20 december 2016
Lommel - Kerstborrel bij DALOZoomNaar jaarlijkse gewoonte werd er vanavond alweer een kerstborrel georganiseerd bij DALO. Iedereen kon er na de training genieten van een wafel, een stuk cake en een warme chocomelk. Op die manier werd de koude avond toch wat warmer. (Foto's Lander Bleux)
Kerstborrel bij DALOKerstborrel bij DALOKerstborrel bij DALO
Zoom

Nieuwe bvba: Kim Schuurmans

Dinsdag 20 december 2016
Kim Schuurmans en Nathalie Diels, beiden uit Lommel, hebben de bvba Kim Schuurmans tuinaanleg & onderhoud opgericht met zetel in Kattenbos en met een maatschappelijk kapitaal van 20.000 euro. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het ontwerpen, aanleggen en onderhoud van tuinen en het kweken van bomen, struiken, heesters, planten, bloemen en graszoden.
Lommel - Nauwere samenwerking Mariaziekenhuis & ZOLZoomHet Mariaziekenhuis in Overpelt en het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk gaan nog meer samenwerken. Nu al is er een samenwerking op verschillende vlakken; vanaf 1 januari wordt die nog intenser, ook op directieniveau en bestuurlijk vlak, ook op niet-medisch vlak. De patiënt en zijn zorgnoden staan daarbij centraal. Zo wordt de keuzevrijheid van de patiënt gevrijwaard en moet de aangeboden zorg op elke locatie kwalitatief, patiëntveilig en zo breed mogelijk zijn. (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Vrijwilliger gezocht voor BrugfigurenprojectZoomKinderen uit kansarme of allochtone gezinnen, maar ook kinderen met een handicap, kinderen van wie een ouder of grootouder is overleden, kinderen van wie de ouders recent zijn gescheiden… hebben het vaak moeilijk op school en kunnen wat extra begeleiding goed gebruiken. Als vrijwilliger(ster) van het project ‘Brugfiguren’ neem je deze taak op je. Voor het Brugfigurenproject werkt je afdeling samen met één of meerdere scholen. Het is immers belangrijk dat (…) Het hele nieuwsbericht

Energiepremies in 2017

Dinsdag 20 december 2016
Het is maar dat je 't weet
Wat verandert er op het vlak van premies bij duurzaam (ver)bouwen in 2017? Dubolimburg maakte een handig overzicht van de energiepremies.

9% groei voor Eindhoven Airport

Maandag 19 december 2016
Eindhoven Airport realiseerde over het jaar 2016 een passagiersgroei van 9% ten opzichte van 2015. 4,7 mln. passagiers maakten gebruik van de luchthaven; in 2015 waren er dat 4.33 mln. De groei in het aantal vliegbewegingen in 2016 is 8% ten opzichte van 2015.
De passagiersgroei is het gevolg van frequentieverhogingen, een toename van de bezettingsgraad per vlucht en meer bestemmingen (in 2016 werd er naar 74 bestemmingen gevlogen).
Voor 2017 verwacht Eindhoven Airport dat 5,24 miljoen (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Workshop van tekenares Geronimo StiltonZoomOvermorgen - woensdag 21 december - van 14 tot 15 uur komen 'Geronimo Stilton' en tekenares Kimberly op bezoek in de pop-up winkel in de Kerkstraat 30A (vlakbij De Standaard) om een korte workshop 'striptekenen' te geven, voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Wie interesse heeft stuurt best een mailtje naar getekendlommel[!]gmail.com. Plaatsen zijn beperkt, dus snel zijn...

De slimste mens

Maandag 19 december 2016
Lommel - De slimste mensZoomMaar misschien woont die gewoon in Lommel? Wie won er afgelopen weekend ook alweer het Groot Dictee? Inderdaad: een Lommelaar... (Foto Albert Agten)

Wie wint de dvd, of het boek?

Maandag 19 december 2016
Lommel - Wie wint de dvd, of het boek?ZoomNog even de feestperiode als thema van de cartoon van Stijn Lodewijks, deze week. Wat zegt Thérèse tegen de politieman die haar tijdens een controle aanspreekt? Mail uw tekst tegen uiterlijk zaterdagmorgen 10u naar wineendvd[!]gmail.com en u kunt een dvd of een boek winnen!

Een veilig kijkje in de hel

Zondag 18 december 2016
Vandaag gelezen
"Het hele landschap van nieuwsbeelden, leed waar we vaak bijna live naar kijken, woede, verontwaardiging en algemene lelijkheid is niet te doen. De stroom van nieuwsbeelden heeft iets pervers: op een veilige manier krijgen we een kijkje in de hel, in dat waar we bang voor zijn en tegelijkertijd nieuwsgierig naar. Het komt verschrikkelijk dichtbij, en tegelijkertijd is het leed van anderen, wat een passief schuldgevoel creëert waar niemand iets aan heeft, en dat werkt dan weer verlammend."
(Wieteke van Zeil in De Volkskrant)
Taalvirtuose Miet Ooms heeft het hele Woordenboek van de Limburgse Dialecten online gezet. Via www.e-wld.nl kunt u er niet alleen op trefwoord of begrip zoeken, maar ook op plaats. Het e-WLD bevat de inhoud van de drie delen van het Woordenboek van de Limburgse dialecten die in druk in 39 afleveringen zijn verschenen tussen 1983 en 2008. In het e-WLD kunnen geïnteresseerden de Limburgse trefwoorden opzoeken voor bepaalde begrippen, zoals ‘appelstroop’...

Een sfeervolle avond

Zondag 18 december 2016
Lommel - Een sfeervolle avondZoomDat was het gisterenavond zeker in het prinses Astridpark...  (Foto Luc Verhoeven)

Eveline Custers overleden

Zaterdag 17 december 2016
Lommel - Eveline Custers overledenDonderdag is Eveline Custers overleden, de echtgenote van Bart Paerewijck. Zij was 42 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in besloten kring. Begroetingsmoment: dinsdag (18-19 uur) in uitvaartcentrum Severens in Lommel.

Wie heeft gewonnen?

Zaterdag 17 december 2016
Lommel - Wie heeft gewonnen?ZoomDeze week is dat Jozef Umans. Hij bedacht bovenstaande reactie van een kerstbal en krijgt van ons een DVD thuisbezorgd. Morgen een nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)

De smalle weegbree

Zaterdag 17 december 2016
Chel mag het zeggen
Lommel - De smalle weegbreeEen tijdje geleden nam ik enthousiast deel aan een fietstocht. De toneelvereniging waarvan ik deel uitmaakte, had die georganiseerd. We reden onder andere door het natuurgebied De Pielis, net over de grens. Mijn goede vriend Ad fietste ook mee en wat De Pielis aangaat, kun je Ad zonder twijfel een ervaringsdeskundige noemen. Hij woont in Reusel en wekelijks fietst hij er wel ergens doorheen. Bovendien is hij van opleiding iets wat je in België landbouwingenieur noemt. Hij kent dus wel wat van de (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: Pomato

Zaterdag 17 december 2016
Lorenzo en Nella Fruciano, beiden uit Lommel, hebben de gewone commanditaire vennootschap Pomato opgericht met zetel aan de Hopstraat in Lommel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer klein- en groothandel, import en export van groenten en fruit, toiletartikelen en geschenkartikelen.

De naakte suikertante

Vrijdag 16 december 2016
Tribunaliteiten
Lommel - De naakte suikertanteVoor de arbeidsrechtbank van Gent stond een 89-jarige, kinderloze en alleenstaande dame. Zij had zich voor het slapengaan uitgekleed. Het is te zeggen. Toen zij al op leeftijd was, verkocht zij haar huis voor een habbekrats aan de zoon van haar nicht. Ze mocht er blijven wonen, maar vijf jaar na de verkoop was een opname in een woonzorgcentrum aangewezen. Omdat ze de opname niet kon betalen met een pensioentje en een zorgpremie, klopte ze aan bij het OCMW. Het OCMW weigerde bij te passen en de dame ging in beroep (…) Het hele nieuwsbericht

Een stadShuis?

Vrijdag 16 december 2016
Lommel - Een stadShuis?ZoomDat is tenminste wat we kunnen lezen op bovenstaand bord in de Molsekiezel... toch een 's'-je teveel zo te zien! (Foto Jan Buyens)

Verkeersovertredingen niet behandeld

Donderdag 15 december 2016
Lommel - Verkeersovertredingen niet behandeldDe politierechtbank van Beringen heeft vandaag de behandeling van 35 tot 40 verkeersovertredingen uitgesteld. Aanleiding zijn vier arresten van het Hof van Cassatie. Het Hof vindt dat overtredingen waarbij de politie alleen de nummerplaat noteert zonder de bestuurder tegen te houden, ongeldig zijn. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om parkeerovertredingen of bestuurders die geflitst worden.
Omdat daardoor onduidelijkheid is gerezen heeft de politierechter in Beringen de behandeling van zulke zaken uitgesteld, voorlopig tot 16 maart. Zaken die eerder zijn behandeld en waarvoor het vonnis klaar was, zijn wel uitgesproken.

VtbKultuur bezoekt jeneverstokerij

Donderdag 15 december 2016
Lommel - VtbKultuur bezoekt jeneverstokerijZoomVorig weekend organiseerde vtbKultuur Lommel een uitstap naar de gin-en jeneverstokerij 'De Korhaan' in Hechtel. De activiteit werd druk bijgewoond en leerde hoe gin en jenever gestookt worden, maar ook hoe een ambachtelijk bedrijf, dat dicht bij de afgrond stond, op een paar jaar tijd weer helemaal tot bloei is gekomen. Drie jaar geleden werden er 25.000 flessen gevuld en ondertussen spreken we van 150.000 flessen. (Bijdrage Roger Vanbeneden)

Het zwarte Woodstock

Donderdag 15 december 2016
Lommel - Het zwarte WoodstockZoomVandaag vijftien jaar geleden overleed Rufus Thomas. Hier zien we de soullegende in 1972 aan het werk tijdens een concert dat de geschiedenis ingaat als ‘het zwarte Woodstock’. Lees hier dat veel van zijn songtitels met ‘do the’ begonnen omdat ze bij een bepaald dansje pasten.

Alice Nijs overleden

Woensdag 14 december 2016
Lommel - Alice Nijs overledenVandaag is in WZC Kapitelhof Alice Nijs overleden, de weduwe van Jef Monten. Zij was 90 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in besloten kring plaats. Begroetingsmoment: zaterdag (17.30-18 uur) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat.
Vanochtend was er geen treinverkeer tussen Neerpelt en Mol. Dat kwam doordat een trein met pech af te rekenen kreeg. Omstreeks 10.45u verliep het treinverkeer weer normaal. Ondertussen werden de reizigers met vervangbussen vervoerd.

Deel van nalatenschap voor Natuurpunt

Woensdag 14 december 2016
Lommel - Deel van nalatenschap voor NatuurpuntZoomMarcella Stappers heeft sinds de dood van haar man zoveel troost gevonden in de natuur en vooral op het Hageven, dat ze een deel van haar nalatenschap voorbestemt voor Natuurpunt. Dat staat in het ledenblad van de vereniging. Die heeft ook een filmpje online gezet waarin Marcella een en ander toelicht. Aan het slot van het filmpje is de boodschap te zien: "Natuur is voor altijd"...

Elektrische autobussen in Eindhoven

Dinsdag 13 december 2016
Grensgevallen
De Nederlande busbouwer VDL heeft via zijn vestiging in Roeselare 43 elektrische autobussen geleverd aan de stad Eindhoven. Die kunnen via een snellaadstation op een half uur tijd volledig worden opgeladen. Een volle batterij is goed voor 80 à 100km rijden. De bussen worden ingezet op de lijnen naar het vliegveld en naar de High Tech Campus. (Bron: De Tijd)

Drugs in de riolering

Dinsdag 13 december 2016
Vandaag gelezen
"In maart hebben we meegewerkt aan een onderzoek om drugs in het riool te meten. Op onze rioolwaterzuivering in Eindhoven is gemeten hoeveel cocaïne, amfetamine, ecstasy, methamfetamine en cannabis er in het rioolwater zit. Dit geeft namelijk een indruk over hoeveel drugs er gebruikt (of geproduceerd) worden.
In Eindhoven zijn zeer hoge gehaltes aan amfetamine gemeten. Zo werd op één dag in maart 2016 in totaal bijna 15 kilo amfetamine met het rioolwater naar de (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Mooie muziek uit de noordelijke landenZoomOnder de noemer ‘Klassiek in Noord-Limburg’ werken CC De Adelberg en CC Palethe een uitgebreid gezamenlijk klassiek aanbod uit. Dit seizoen zoeken beide CC’s inspiratie in de schitterende muziek uit de noordelijke landen. ‘Nordic Inspiration’ neemt u een heel seizoen mee naar Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, Rusland, Litouwen, Letland en Estland en de talloze virtuozen die deze streek telt.
In het eerste Overpeltse concert in de reeks is het (…) Het hele nieuwsbericht

'Torenvrienden' naar kerstmarkt

Dinsdag 13 december 2016
Lommel - 'Torenvrienden' naar kerstmarktZoomGisterenmorgen verzamelden de leden van spaarkas 'De Torenvrienden' om een dagje kerstmarkt te beleven in Oberhausen. Het zal wel gezellig geworden zijn waarschijnlijk...

André Blommé overleden

Dinsdag 13 december 2016
Lommel - André Blommé overledenZondag is André Blommé overleden, de weduwnaar van Carine Pyck. Hij was 58 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in besloten kring. Begroetingsmoment: woensdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat.

Pjérkën over ons geld

Dinsdag 13 december 2016
Lommel - Pjérkën over ons geldGèld is iejt arrigs: as g-ët bëwouwërt héd-ër niks án èn as g-ët ötgèft zéd-ët kwijt.
               Pjérkën

Liefdesnest

Dinsdag 13 december 2016
Lommel - LiefdesnestZoomVandaag twaalf jaar geleden brandde een afgelegen huis in de buurt van Athens (Georgia) af. Dat zo’n fait divers wordt opgerakeld op de Jukeboxkalender wijst op een verband met de rockgeschiedenis. Lees er hoe het afgebrande liefdesnest de inspiratiebron werd voor ‘Love Shack’, de meest succesvolle single van The B-52’s.

Dag van de migrant

Maandag 12 december 2016
Lommel - Dag van de migrantZoom(Foto Albert Agten)

Indoorhockeytornooi van Phoenix

Maandag 12 december 2016
Op zaterdag 14 en zondag 15 januari 2017 organiseert Hockeyclub Phoenix uit Neerpelt weer haar jaarlijks Indoortornooi in de arena van de Soeverein te Lommel, waar men beschikt over 2 indoorvelden naast elkaar. Er wordt gespeeld in teams van 6 tegen 6 volgens de regels van indoorhockey. Voor veel teams is het een eerste kennismaking met indoorhockey dus sportiviteit en hockeyplezier wordt die dagen bovenaan gezet, maar een gezonde winnaarsmentaliteit mag natuurlijk altijd. Teams die zich nog willen inschrijven, (…) Het hele nieuwsbericht

Win een dvd, of een boek!

Zondag 11 december 2016
Lommel - Win een dvd, of een boek!ZoomHet is uiterst makkelijk: u bezorgt ons een tekstje voor in dat tekstballonnetje hierboven, en de beste inzending wint een boek of een dvd. Wat zegt die kerstbal nadat Thérèse haar nieuwe kerstboom aan het optuigen is? Mail uw tekst vóór vrijdagmiddag naar wineendvd[!]gmail com, en u maakt kans! De cartoon is van Stijn Lodewijks.

De weekflitsers

Zondag 11 december 2016
Lommel - De weekflitsersDe controleplaatsen van de flitsers van de lokale politie bevinden zich de volgende week hoofdzakelijk hier: Gestelsedijk, Beemdstraat, Vreyshorring en Hoevestraat.
Lommel - Soep op de stoep in warme kerstsfeerZoomGenieten van een prachtig versierde kerk en een heerlijke kop soep, dat was deze voormiddag het geval in de Maagd der Armenkerk in Lutlommel. Want na de eucharistieviering, die in het teken stond van de advent en de strijd tegen armoede, werd er naar jaarlijkse traditie alweer Soep op de Stoep georganiseerd. De kerkgangers konden, in ruil voor een vrijblijvende bijdrage, een dampende kop soep naar keuze verkrijgen. De gehele opbrengst gaat naar Samen tegen Armoede, een organisatie die werk maakt van armoedebestrijding in eigen land. (Bijdrage Lander Bleux)
Soep op de stoep in warme kerstsfeerSoep op de stoep in warme kerstsfeer
Zoom

En wie won de dvd?

Zaterdag 10 december 2016
Lommel - En wie won de dvd?ZoomWinnaar deze week is Hilde Van Eepoel. Zij bedacht bovenstaande tekst in het lege tekstballonnetje en krijgt van ons een dvd toegestuurd. Morgen de nieuwe opgave!

Ondertussen, in de ruimte...

Zaterdag 10 december 2016
Vandaag gelezen
Japan heeft gisteren een onbemand ruimteschip gelanceerd dat onder andere ruimteafval moet gaan opruimen. Een 700 meter lange kabel van aluminium strengen en staaldraad, gemaakt door een Japans visnettenfabrikant, moet objecten vertragen en uit hun baan duwen, waarna ze in de atmosfeer verbranden. Volgens een schatting bevinden zich meer dan 100 miljoen stukken ruimteafval in een baan om de aarde, waaronder afgedankte apparatuur van oude satellieten, gereedschappen en stukjes raket. Deze objecten kunnen schade toebrengen aan telecommunicatienetwerken. (Bron: ii.nl)

De tijd verdromen

Zaterdag 10 december 2016
Lommel - De tijd verdromenSamen met onze mannen, die in 2004 nog klein waren, genieten we opnieuw van Het Eiland. Dankzij de fratsen van Frankie Loosveld en Alain Vandam weerklinken er nu aan de keukentafel regelmatig zinnen als “Zever, gezever” en “We zitten met een protput”. Geef toe, er zijn slechtere zinnen denkbaar. Al in de eerste aflevering kreeg Guido Pallemans, de ietwat onzekere bureauchef, een toch wel aparte vraag voorgeschoteld: “Zijt gij 'ne pornomens Guido?” Je zal het maar voor hebben. (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe VOF: Willassur

Zaterdag 10 december 2016
Gilbert Willekens uit Lommel en Debbie Willekens urt Balen hebben de vennootschap onder firma (VOF) Willassur opgericht met zetel aan de Blekerijstraat in Lommel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer agentuur inzake het afsluiten en beheren van verzekeringen en inzake bank- en spaarverrichtingen én consultancy in verzekeringen en riskmanagement.

Nieuwe vennootschap: Lutmarx

Zaterdag 10 december 2016
Marc Lodewijks en Lutgarde Feyen, beiden uit Lommel, hebben de VOF Lutmarx opgericht met zetel aan de Luikersteenweg. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het onderhoud en het vernieuwen van machines.

Annie Dauwen overleden

Zaterdag 10 december 2016
Lommel - Annie Dauwen overledenWoensdag is Annie Dauwen overleden, de echtgenote van Jef Dirikx. Zij was 64 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in besloten kring. Begroetingsmoment: maandag (18-18.45 uur) in uitvaartcentrum Severens in Lommel.

Praat eens met een aap

Vrijdag 9 december 2016
Maak dat mee!
Lommel - Praat eens met een aapZoomUit onderzoek van wetenschappers, onder andere van de Vrije Universiteit Brussel, is gebleken dat apen aan de fysieke voorwaarden voldoen om te kunnen praten. Dat is vandaag bekendgemaakt. Volgens het onderzoek is de aap anatomisch gemakkelijk in staat om genoeg verschillende spraakklanken te maken voor verstaanbare spraak, goed voor duizenden verschillende woorden. De onderzoekers beweren overigens niet dat het precies zou klinken als bij mensen. Professor Bart De Boer van het Artificial Intelligence Lab aan de Vrije Universiteit Brussel bootste het spraakvermogen van de apen na met een computermodel. Waarom apen dan niet kunnen praten? Waarschijnlijk omdat hun hersenen daarvoor niet geschikt zijn, volgens de wetenschappers.
Hoe kunnen we de dramatische achterstand van het onderwijs in Limburg ten opzichte van de rest van Vlaanderen wegwerken?  Dat is de centrale vraag in de lang verwachte Staten-Generaal over het Limburgs onderwijs die maandag plaatsvindt op vraag van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.
De vzw Regionaal Landschap Lage Kempen heeft aan de gemeentebesturen in haar werkingsgebied gevraagd om een Intergemeentelijke Onroerend Erfgoed Dienst (IOED) op te richten. Die moet de aangesloten gemeentebesturen (Beringen, Bocholt, Halen, Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg, Lommel, Lummen, Neerpelt, Overpelt en Zonhoven) ondersteunen bij een integrale aanpak van hun onroerend erfgoed, dus zowel wat betreft archeologie als monumenten als landschap. De oprichting van de Projectvereniging Onroerend Erfgoed Dienst Lage Kempen moet door de gemeenteraad van de betrokken gemeenten goedgekeurd worden.

Tot 2020 geen nieuwe spoorlijnen

Vrijdag 9 december 2016
Het is maar dat je 't weet
Er komt tot 2020 geen enkele grote investering in nieuwe spoorinfrastructuur. Dat blijkt uit het nieuwe meerjarenplan 2016-2020 van de spoorwegbeheerder Infrabel. Concreet betekent dat dat een aantal door de regio's naar voor geschoven projecten voor de uitbreiding van het spoornet - zoals een verbinding tussen Hasselt en Noord-Limburg - on hold komen te staan. Een en ander meldt De Tijd vandaag.

Politie kreunt onder hoge werkdruk

Vrijdag 9 december 2016
De Limburgse politiezones kreunen onder de hoge werkdruk. Dat blijkt uit een rondvraag van TV Limburg bij de grootste politiekorpsen in Limburg. Het is zelfs zo erg dat heel wat politiemensen vragen om een andere functie te krijgen omwille van de werkdruk. Procureur van Limburg Guido Vermeiren noemt de situatie problematisch.

Mieke Lemmens overleden

Donderdag 8 december 2016
Lommel - Mieke Lemmens overledenVandaag is Mieke Lemmens overleden, de weduwe van Maurits Aerts. Zij was 87 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Kattenbos.

WG Opleiding en Consult opgericht

Donderdag 8 december 2016
Willy Geuens en Rudi Hoekx, beiden uit Lommel, hebben de gewone commanditaire vennootschap WG Opleiding en Consult opgericht met zetel aan de Lijsterstraat in Lommel. Doel van de vennootschap is onder meer de organisatie van congressen, en advies op gebied van bedrijfsbeheer en bedrijfsvoering.

Jelle Cleymans in De Adelberg

Woensdag 7 december 2016
Lommel - Jelle Cleymans in De AdelbergZoomActeur, zanger en liedjesschrijver Jelle Cleymans is onlangs 30 geworden en maakt in zijn derde soloplaat "Napoleon XXIII" een voorlopige balans op. Heeft het leven hem al goed bediend? En bediende hij het leven wel genoeg? Wat moet een mens in godsnaam met ‘sleur’? En waarom schrijft die dekselse Jozefien nu niet terug? Een kluwen van vragen die hem maar één zekerheid biedt: twijfel!  Aanstaande zaterdag 10 december is Jelle te gast in Cultuurcentrum De Adelberg. Meer info.

Nieuwsgierig: nieuwe vereniging

Woensdag 7 december 2016
Nu vrijdag 9 december om 19 uur lanceert de vereniging 'Nieuwsgierig' haar eerste activiteit. Hiervoor wordt er op vrijdag een pop up store geopend in de Kerkstraat 28. Doelstellingen van de vereniging zijn het 'steunen van het culturele leven én Goede Doelen in Lommel', aldus voorzitter Karel Wieërs. Maar ook de Vlaamse eigen cultuur en volkskunde staan hoog in het vaandel van deze vereniging.
Nieuwsgierig is een initiatief dat de Vlaamse, sociale en culturele ontwikkeling wil (…) Het hele nieuwsbericht

Beton strooien?

Woensdag 7 december 2016
Lommel - Beton strooien?ZoomEn wij die dachten dat beton altijd gestort werd... UPDATE Uitleg: bij strooien met zout ontstaan er op de weg op de plaats waar de zoutkorrels vallen temperatuurverminderingen tot -18 °C, signaleert Frido Van Hertum. "Dan krimpt beton, maar vers beton kan geen trekkrachten opvangen, want dan komen er putjes in. Om dat te voorkomen strooit men tegen de gladheid geen zout op vers beton." (Foto Georges Bleyen)

Nieuwe bvba: Schönbrunn

Woensdag 7 december 2016
Jacobus Kunnen uit Kinrooi heeft de bvba Schönbrunn opgericht met zetel aan de Luikersteenweg in Lommel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer projectontwikkeling, ruwbouwwerken, isolatiewerken en renovatiewerken.

Hoera! Meer dan 100.000 berichten

Dinsdag 6 december 2016
Lommel - Hoera! Meer dan 100.000 berichtenZoomU kunt dat niet zien, maar wanneer wij een bericht maken krijgt dat bericht een volgnummer. Dit bericht heeft het nummer 100037, zoals u op de afbeelding hierbij kunt zien. Dat betekent dat wij, redactie en medewerkers, sinds de start van de Internetgazet, al 100.037 berichten - dit inbegrepen - online hebben gezet. Reden voor enige fierheid! De Internetgazet bestaat nu 12,5 jaar en we gaan onverdroten door -  geen evidentie als we zien hoeveel websites er in die tijd al het loodje hebben gelegd...

Kentekenplaat voor bromfietsen

Dinsdag 6 december 2016
Sinds 31 maart 2014 moeten alle bromfietsen en lichte vierwielers worden ingeschreven en een nummerplaat dragen. Er was een regularisatieperiode voorzien en deze loopt af op 11 december.  Meer info vind je op FOD Mobiliteit.

Dina Van den Broek overleden

Dinsdag 6 december 2016
Lommel - Dina Van den Broek overledenIn WZC Hoevezavel is zondag Dina Van den Broek overleden, de weduwe van Jan Vanderkrieken. Zij was 91 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in uitvaartcentrum Severens in Lommel.  Begroetingsmoment: donderdag (18-18.30 uur).

Geseinde persoon opgepakt

Dinsdag 6 december 2016
Lommel - Geseinde persoon opgepaktZoomTijdens een bovenzonale alcohol- en verkeersactie die zondagnamiddag en -avond werd gehouden in de politiezones HANO, Kempenland en Lommel is een geseinde persoon opgepakt. Dat meldt de politie vandaag. Van de 343 gecontroleerde voertuigen bliezen alle chauffeurs, op twee na, veilig wat alcoholgebruik betreft: twee chauffeurs moesten hun rijbewijs voor resp. 3 en 6 uur inleveren. 2.533 voertuigen werden gecontroleerd op snelheid; daarvan reden er 213 (= 8,4%) te snel. Er werden nog 3 waarschuwingen uitgeschreven en 2 PV's voor onverzekerd rijden. (Foto politie HANO)
Vandaag en morgen worden hoge fijnstofconcentraties verwacht in Vlaanderen. Daarom doet de Vlaamse Milieumaatschappij een oproep aan de bevolking om vandaag en de komende dagen geen hout te stoken in haarden of kachels. De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen.
Bij de verbranding van hout komen er immers schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK. Deze stoffen hebben aanzienlijke gezondheidseffecten: zo zorgen PAK voor (…) Het hele nieuwsbericht

CVO Lino op studiereis

Dinsdag 6 december 2016
Lommel - CVO Lino op studiereisZoomVan de herfst naar de zomer en van de zomer naar de winter... Van 19 tot 26 november beleefden de cursisten van het volwassenenonderwijs CVO Lino een onvergetelijke "viaje de estudios" op het Canarisch eiland Tenerife. In acht dagen maakten ze kennis met dit wondermooie eiland: vulkanische bergen, een regenboog om nooit meer te vergeten en een kok die hen verraste met een typische Canarische "mojo picón" om van achterover te vallen. Dankzij het prospectiewerk van "La profesora" Linde en het enthousiasme van de cursisten en hun sympathisanten werd deze studiereis een hemel op aarde. (Foto Jacky Geboers)

Openbare verkoping: Leuken

Dinsdag 6 december 2016
Morgennamiddag wordt in brasserie Bij Den Brugwachter het woon- en handelshuis Leuken 85 openbaar verkocht. Het pand staat op een perceel van 12a50ca en heeft een K.I. van 1170 euro.
Een delegatie van de provincie Limburg is vertrokken op handelsmissie naar de Chinese zusterprovincie Guangdong, in het zuiden van China. Dat meldt TVL. Limburg wil zichzelf op de kaart zetten in één van de belangrijkste handelsprovincies van China.

N69 urenlang afgesloten na botsing

Maandag 5 december 2016
De Luikerweg (N69) tussen Valkenswaard en de Belgische grens was deze namiddag urenlang in beide richtingen afgesloten als gevolg van een frontale botsing tussen een auto en een vrachtwagen. Bij het ongeval viel een zwaargewonde. Gevolg van dat verkeersongeval was dan ook dat het deze namiddag zeer druk was met vrachtwagens door het centrum van Achel, en op de Boelehoef (verbinding Grote Heide - Achel). Blijkbaar waren de chauffeurs allemaal op zoek naar een alternatieve route....

Lommels talent verzameld

Maandag 5 december 2016
Lommel - Lommels talent verzameldZoomCultuurcentrum De Adelberg en SuperMarkt presenteren de expo SuperSilence. Words Unsaid. De expo omvat werk van elf Lommelse kunstenaars, verenigd in een collectief: Ruth van Haren Noman, Hilde Mertens, William Ludwig Lutgens, Anneke Kubben, Marie Bouly, Manu Bloemen, Dimitri Collen, Kasper Bosmans, Abraham Neufeld, Joachim Deblock en Niko Hendrickx. Elf kunstenaars, één collectief. Elf visies die inhoudelijk en artistiek gevoed worden door de actualiteit. De expo (…) Het hele nieuwsbericht
Lommels talent verzameldLommels talent verzameldLommels talent verzameld
Zoom

Nieuw: online vrijwilligersloket

Maandag 5 december 2016
Lommel - Nieuw: online vrijwilligersloketZoomNiet toevallig op de Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk lanceert de stad Lommel een online vrijwilligersloket. De pagina geeft je een praktisch overzicht  van vacatures voor vrijwilligers in Lommel, bij stedelijke diensten zoals het Huis van de Wereld, de woon- en zorgcentra en de bibliotheek, maar ook bij tal van andere organisaties en zelfs in de regio. U kunt ook filteren op doelgroep of frequentie.

77 weekendverkeersongevallen

Maandag 5 december 2016
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 77 verkeersongevallen gemeld, waarvan 21 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 2 zwaar- en 24 lichtgewonden. De politie nam er in totaal 57 ademtesten af, waarvan er 12 (of 21%) positief bleken. Van 3 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 16 gevallen van vluchtmisdrijf.

De Kerkstraat in de Leopoldlaan...

Maandag 5 december 2016
Lommel - De Kerkstraat in de Leopoldlaan...Zoom(Foto Albert Agten)

Flitserdeflits

Maandag 5 december 2016
Lommel - FlitserdeflitsVanaf vandaag staat de flitswagen van de lokale politie weer paraat op de volgende locaties: Kerkhoven, Lutlommel, N 74 en de N 71.

Stien Van Roey overleden

Maandag 5 december 2016
Lommel - Stien Van Roey overledenZaterdag is Stien Van Roey overleden, de weduwe van Louis Van Engeland. Zij was 90 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in besloten kring plaats. Begroetingsmoment: woensdag (18-18.45 uur) in uitvaartcentrum Severens in Lommel.

Wie wint de dvd, of het boek?

Zondag 4 december 2016
Lommel - Wie wint de dvd, of het boek?ZoomKerstmis nadert en dat blijkt alweer uit de cartoon die Stijn Lodewijks ons bezorgde. Maar wat zegt Thérèse tegen haar man als ze thuis komt van de markt?
Stuur uw tekstje - dat we eind deze week in dat tekstballonnetje zetten - vóór vrijdagmiddag naar wineendvd[!]gmail.com. Vergeet daarbij uw adres niet te vermelden! Zaterdag verneemt u welke tekst gewonnen heeft. Succes!

En wie won de dvd?

Zaterdag 3 december 2016
Lommel - En wie won de dvd?ZoomGeorges Bleyen! Hij liet de Sint zeggen dat er weer twee werklozen bij komen als mensen almaar vroeger de kerstboom zetten. Georges krijgt van ons een mooie dvd toegestuurd. Morgen een nieuwe opgave!

Nieuwe bvba: Ikis

Zaterdag 3 december 2016
Igor Savoir en Ine Kolen, beiden uit Lommel, hebben de bvba Ikis opgericht. De zetel van de vennootschap is gevestigd in Russendorp. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de reparatie van elektrische apparatuur en audio- en videoapparatuur; computer-consultancy-activiteiten, de verhuring en uitbating van vakantieverblijven én de opvang van dieren.

De moeder van alle smoezen

Zaterdag 3 december 2016
Chel mag het zeggen
Lommel - De moeder van alle smoezenMijn vriend gaat binnen afzienbare tijd met pensioen. Doorgaans bekijkt hij het leven van de jolige kant. Van de week zat hij bij mij thuis in de woonkamer wat bij te kletsen bij een glas rode wijn. Ik had hem al een tijdje niet meer gezien. Hij heeft het ook altijd zo druk.
Een tweede glas is doorgaans in staat om hem tot onsterfelijk-grappige uitspraken en – helaas enigszins utopische – fantasierijke plannen te verleiden. Ik laat me dan door het gesprek graag meedrijven in de roes van absurde (…) Het hele nieuwsbericht

Gemiddeld inkomen 17.850 euro

Vrijdag 2 december 2016
Het gemiddelde inkomen van de Limburger bedroeg in 2014 17.850 euro, terwijl het nationaal gemiddelde toen 17.684 euro was. Dat blijkt uit gegevens die de FOD Economie vandaag bekendmaakte. In Vlaams-Brabant was het gemiddelde inkomen 20.749 euro. Ook in Waals Brabant, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en West-Vlaanderen lag het gemiddeld inkomen hoger dan in Limburg. Maar in Limburg lag het inkomen dan weer hoger dan in de provincies Namen, Luxemburg, Luik, Henegouwen en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Gemiddeld één beknelde per dag

Vrijdag 2 december 2016
In Limburg moeten de brandweer en het MUG-team gemiddeld één keer per dag een bekneld slachtoffer uit een voertuig bevrijden. Dat meldt TVL.

De barmhartige huurder

Vrijdag 2 december 2016
Tribunaliteiten
Lommel - De barmhartige huurderLow cost onderdak verschaffen is van alle tijden. Denk maar aan de bedevaarders naar Compostela die voor een appel en een ei, of zelfs gratis, onderdak kregen omdat het een bijna religieuze plicht was. Dat zei de vrederechter van Brugge toen hij te maken kreeg met een huurder die zijn huurwoning in Brugge aanbood op Airbnb. Maar, mag iemand die een woning huurt om er in te wonen die woning aanbieden via Airbnb? De huurbaas die zijn opwachting maakte voor de vrederechter van Brugge vond alleszins van niet. (…) Het hele nieuwsbericht

Guido Boone overleden

Vrijdag 2 december 2016
Lommel - Guido Boone overledenDinsdag is Guido Boone overleden, de echtgenoot van Maria Klerkx. Hij was 74 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Kerkhoven.

Buizerd vast in klem

Vrijdag 2 december 2016
Lommel - Buizerd vast in klemZoomIn de buurt van de tennisclub in Mol troffen wandelaars een buizerd aan met een klem aan zijn poot. De vogel kon, ondanks de zware klem aan zijn poot, nog korte stukjes vliegen, laag over de grond. Op het moment van de melding was het al aan het schemeren en als er vanuit het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek een ploeg moest vertrekken, zou het waarschijnlijk donker zijn. Dit zou de zoektocht naar de vogel erg bemoeilijken.
Gelukkig kon het Natuurhulpcentrum rekenen op een medewerkster uit Mol die (…) Het hele nieuwsbericht

Mai Erens overleden

Vrijdag 2 december 2016
Lommel - Mai Erens overledenGisteren is Mai Erens overleden, de echtgenote van Jean Mannaerts. Zij was 71 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in besloten kring plaats. Begroetingsmoment: dinsdag (18-18.45 uur) in uitvaartcentrum Severens in Lommel.
De auditeur bij de Raad van State heeft een negatief advies uitgebracht inzake de aanleg van de omleidingsweg rond Houthalen-Helchteren. De Vlaamse regering wil de Noord-Zuid realiseren via die omleidingsweg, maar ziet zich daarbij geconfronteerd met bezwaarprocedures vanwege enkele milieugroeperingen. Het huidige advies kadert in de beroepsprocedure die de Milieukoepel heeft opgestart. De auditeur besluit dat de Vlaamse regering onvolledig en onzorgvuldig te werk is gegaan bij het (…) Het hele nieuwsbericht
Wout Gerits en Freya Lobbenstael, beiden uit Lommel, én Willem van Loon uit Scem (Hongarije) hebben de gewone commanditaire vennootschap Panzi-Pet Benelux opgericht met zetel aan de Luikersteenweg in Lommel. De vennootschap heeft onder meer als doel de groot- en kleinhandel, de import en export, de tussenhandel in allerhande voeders,de uitrusting, benodigdheden, toebehoren en materialen voor dieren én het onderhoud en de aanleg van tuinen en bestratingen.

Lieske Huysmans overleden

Vrijdag 2 december 2016
Lommel - Lieske Huysmans overledenVandaag is Lieske Huysmans overleden, de weduwe van Jan Timmermans. Zij was 85 jaar en wordt woensdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Lutlommel. Dinsdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Severens in Lommel.

Niet zo makkelijk deze maand...

Vrijdag 2 december 2016
Prijsvraag van de maand
Lommel - Niet zo makkelijk deze maand...De prijswinnaar van deze maand is Mieke Deconinck uit de Bonenven. Zij wint een prachtig boeket bij Ixora in de Vreyshorring. De oplossing deze maand was heel wat moeilijker te vinden dan bij voorgaande edities, maar de foto werd genomen vanuit Provil Ion in de Duinenstraat!

Pierre Mertens overleden

Donderdag 1 december 2016
Lommel - Pierre Mertens overledenGisteren is Pierre Mertens overleden, de echtgenoot van Alda Haesendonckx. Hij was 82 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lommel-Heeserbergen. Maandag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Lommel.

Daar zijn ze weer

Donderdag 1 december 2016
Lommel - Daar zijn ze weerZoomHet blijft toch leuk en origineel daar in Kerkhoven, net over grens met Balen... (Foto Albert Agten)

Vanuit Eindhoven naar Napels

Donderdag 1 december 2016
Grensgevallen
Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft vandaag aangekondigd dat ze met ingang van vrijdag 7 april 2017 vluchten gaat uitvoeren tussen de luchthaven van Napels Capodichino (Italië) en Eindhoven Airport. Vanaf3 april vliegt Ryanair vanuit Eindhoven ook al op Bologna.
De route van Eindhoven naar Napels zal initieel tweemaal per week worden gevlogen (iedere maandag en zondag). Ryanair vliegt de route met een moderne Boeing 737-800 (189 stoelen).

Maria Meus overleden

Donderdag 1 december 2016
Lommel - Maria Meus overledenGisteren is de uit Overpelt afkomstige Maria Meus overleden, de echtgenote van Adriaan Dirx. Zij was 83 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in besloten kring plaats. Begroetingsmoment: vrijdag (18-18.45 uur) in uitvaartcentrum Severens in Lommel.

De vraag van december

Donderdag 1 december 2016
Prijsvraag van de maand
Lommel - De vraag van decemberZoomSimpele vraag: waar is deze foto genomen? U mag ook antwoorden met de naam van een gebouw: vanuit welk gebouw werd deze foto genomen? Antwoorden via mail aan internetgazet.lommel[!]telenet.be en maak weer kans op een erg mooi boeketje bloemen van IXORA in de Vreyshorring. Antwoorden vóór 24.00 uur vanavond. (Foto Lander Bleux)
16/03

Diane, gefeliciteerd met je verjaardag!!

Cor Wevers
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Lommel
Aangeboden
Dvd's Accordion
Te koop
Te koop
Te koop
Gezocht
Broodbakmachine