Het overige nieuws

Ondertussen, in Bethlehem...

Zondag 31 december 2023
Oudsbergen - Ondertussen, in Bethlehem...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Huidhonger?

Zondag 31 december 2023
Vandaag gelezen
Huidhonger is niet verdwenen: in navolging van Japanse ‘cuddle cafés’ openen knuffelcoaches in Amsterdam hun deuren. Je kunt er tegen betaling terecht voor een uurtje tegen elkaar aan liggen, diep in elkaars ogen kijken of een aai over de bol. Seks is uit den boze.
                                                                                  (Het Parool)

Vuurwerk bij storm?

Zondag 31 december 2023
De visie van Fobie
Oudsbergen - Vuurwerk bij storm?Zoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Weg van thuis op 25,2 jaar

Zondag 31 december 2023
Het is maar dat je 't weet
De gemiddelde leeftijd waarop jongeren het ouderlijk huis verlaten bedraagt 25,2 jaar. 63% van de jongeren doen dat op een leeftijd tussen de 21 en 28 jaar. Daarnaast is 15% een vroege nestverlater: ze zijn dan 21 jaar of jonger. 22% verlaat het huis pas op de leeftijd van 28 jaar of ouder. 
In de populatie thuisverlaters zijn er iets meer mannen dan vrouwen en heeft 5% niet de Belgische nationaliteit. 47% van de jongeren die het ouderlijk huis verlaten zijn hooggeschoold. (Statistiek Vlaanderen)

Dode door vuurwerk

Zaterdag 30 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In het Nederlands-Limburgse Neeritter, niet ver van Maaseik, is vanavond een 36-jarige man om het leven gekomen bij het afsteken van vuurwerk. Dat meldt de Nederlandse politie. Een tweede betrokkene werd zwaargewond.

Geen vuurwerkshow in Hasselt

Zaterdag 30 december 2023
Door de aanhoudende wind en wisselende weersomstandigheden heeft Winterland Hasselt beslist om de voorziene vuurwerkshow van oud naar nieuw te schrappen.

De spoorwegkathedraal

Zaterdag 30 december 2023
Tegenligger
Oudsbergen - De spoorwegkathedraalZoom(door Gert Cuppens)
Wie googelt op de termen “top 20 railway stations” komt gegarandeerd op lijsten uit waar Antwerpen Centraal Station bij de mooiste stations ter wereld vermeld wordt. Voor het Amerikaanse "Newsweek" krijgt dit station een verdienstelijke vierde plaats. Op de website "World’s 20 Most Beautiful Train Stations – Fodors Travel Guide" staat Antwerpen CS zelfs op nummer 1.
Dit station wordt ook wel vaak een spoorwegkathedraal genoemd en (…) Het hele nieuwsbericht

Jean Moonen overleden

Zaterdag 30 december 2023
Oudsbergen - Jean Moonen overledenGisteren is Jean Moonen overleden, de echtgenoot van Elza Peels. Hij was 81 jaar en afkomstig uit Genk. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20 uur) in UCOP aan de Weg naar As in Opglabbeek.

De Maaslandstier is gered!

Zaterdag 30 december 2023
Oudsbergen - De Maaslandstier is gered!Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Jos Baeten overleden

Zaterdag 30 december 2023
Oudsbergen - Jos Baeten overledenOp 23 december is Jos Baeten overleden, de echtgenoot van Marleen Janssen. Hij was 64 jaar en afkomstig uit Meeuwen. Het afscheid vond plaats in intieme kring gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Gerdingen.

Jef Veestraeten overleden

Zaterdag 30 december 2023
Oudsbergen - Jef Veestraeten overledenWoensdag is Jef Veestraeten overleden, de echtgenoot van Lène Bonhomme. Hij was 92 jaar en afkomstig uit Gruitrode. Het afscheid gevolgd door de begraving op de begraafplaats De Kluis in Bree vindt plaats in intieme kring.

Willy Nouwen overleden

Zaterdag 30 december 2023
Oudsbergen - Willy Nouwen overledenOp 20 december overleed Willy Nouwen, de echtgenoot van Thea Lemmens. Hij was 84 jaar. Het afscheid vond plaats in intieme kring gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Meeuwen.

Nieuwe vennootschap eRPee

Vrijdag 29 december 2023
Ruben Peeters (32) uit Oudsbergen heeft de besloten vennootschap eRPee opgericht met zetel aan de Wilgenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het vervaardigen van meubels, het optrekken van residentiële gebouwen, de installatie van liften en roltrappen en het aanleggen van opritten.

Solidariteit alom

Vrijdag 29 december 2023
De visie van Fobie
Oudsbergen - Solidariteit alomZoom                                                                            (Cartoon: Fobie)

Nieuwe vennootschap: 2sparks

Vrijdag 29 december 2023
Davy Aendekerk en Dorien Lenoir, beiden uit Oudsbergen, hebben de besloten vennootschap 2sparks opgericht met zetel aan de Taelstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het plaatsen en onderhouden van elektrische installaties, het uitvoeren van grondwerken, het aanleggen van parken en tuinen, nationaal en internationiaal vervoer en consultancy en managementactiviteiten.
Het is maar dat je 't weet
Naar jaarlijkse gewoonte telt Voka – KvK Limburg de pagina’s van het Belgisch Staatsblad. Er van uitgaande dat ze elke pagina gelezen hebben aan een snelheid van drie minuten per pagina, hebben ze meer dan 250 dagen moeten lezen. Behoorlijk wat tijd, maar iedere Belg wordt geacht de wet te kennen.
2023 komt daarmee in de buurt van 2021, het recordjaar. Ook de Europese regelgeving en rapporteringslasten zijn stevig toegenomen. Voka – Kamer van Koophandel Limburg pleit voor (…) Het hele nieuwsbericht

Verkoop vuurwerk in Limburg hoog

Donderdag 28 december 2023
Het is maar dat je 't weet
Vuurwerkwinkels in Limburg verkopen ook dit jaar weer veel vuurwerk. Nochtans heerst er een vuurwerkverbod in 24 Limburgse gemeenten. Een groot deel gaat de grens over naar Nederland omdat daar geen knalvuurwerk of pijlen meer mogen verkocht worden. Vanuit Nederland wordt dan weer gesignaleerd dat er veel minder vuurwerk verkocht is dan in vorige jaren. (Radio 2 e.a.)

Jaak Kessels overleden

Donderdag 28 december 2023
Oudsbergen - Jaak Kessels overledenDinsdag is Jaak Kessels overleden, de weduwnaar van de in 2013 gestorven Yvonne Buntinx. Hij was 90 jaar en afkomstig uit Gruitrode. Het afscheid en de bijzetting van de urne in het columbarium op de begraafoplaats van Wijer vindt plaats in besloten kring.

O.L.S. 2024 definitief in Beekdaelen

Woensdag 27 december 2023
Oudsbergen - O.L.S. 2024 definitief in BeekdaelenZoomHet Oud Limburgs Schuttersfeest zal volgend jaar op de eerste zondag van juli in de Nederlands-Limburgse fusiegemeente Beekdaelen worden georganiseerd. Dat is vandaag bekendgemaakt. Aanvankelijk zou schutterij Sint-Antonius uit Nederweert, die het OLS dit jaar won, de organisatie op zich nemen, maar ze gooide enkele dagen geleden de handdoek in de ring. Dat zorgde voor een reeks alternatieve voorstellen, waarbij dat van de schutterijen uit Beekdaelen het uiteindelijk haalde. Het O.L.S. is een jaarlijks schuttersfeest voor schutterijen die de buks hanteren.

Irène Swennen overleden

Woensdag 27 december 2023
Oudsbergen - Irène Swennen overledenMaandag is Irène Swennen overleden, de weduwe van de vorig jaar gestorven Jos Vanhemel. Zij was 67 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag 2 januari (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters aan de Lentestraat.

Jan Hontis overleden

Woensdag 27 december 2023
Oudsbergen - Jan Hontis overledenMaandag is Jan Hontis overleden, de echtgenoot van Sofie Paulussen. Hij was 77 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in UCOP aan de Weg naar As in Opglabbeek.

Jef Smeets overleden

Woensdag 27 december 2023
Oudsbergen - Jef Smeets overledenZondag is Jef Smeetsoverleden. Hij was 90 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Meeuwen. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters aan de Lentestraat.

Op weg naar 6 januari

Woensdag 27 december 2023
Oudsbergen - Op weg naar 6 januariZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Lucie Paesen overleden

Woensdag 27 december 2023
Oudsbergen - Lucie Paesen overledenMaandag is Lucie Paesen overleden, de weduwe van de in 2018 gestorven Jos Brouwers. Zij was 94 jaar en afkomstig uit Peer. Het afscheid vindt vrijdag (10 uur) plaats in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats aldaar. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur).

Fietsen rond Manhattan

Woensdag 27 december 2023
Van onze man in New York
Oudsbergen - Fietsen rond ManhattanZoomVeel steden willen fietsvriendelijker worden, ook New York City, zegt onze man in New York, Dirk Vandenberk: "Men werkt al jaren om het mogelijk te maken om letterlijk rond het eiland van Manhattan te kunnen wandelen en fietsen. Op veel plaatsen, waar er genoeg ruimte is tussen de oevers en wegen die het eiland omringen, zijn er al fiets- en wandelpaden aangelegd. Er zijn echter grote stukken waar er niet genoeg ruimte voorhanden is om dit 52 km lange project, Manhattan Greenway genaamd, aan land te verwezenlijken. Aan de oever van de ‘East River’ in midtown Manhattan is zopas een nieuw stuk van deze rondweg geopend (foto's). Het nieuwe gedeelte is volledig op pijlers in de rivier gebouwd. Men heeft er vijf jaren aan gewerkt en de kosten zijn opgelopen tot bijna 190 miljoen dollar. Nu maar afwachten of er nog geld zal vrijkomen om de nog ontbrekende stukken snel in te vullen."
Fietsen rond Manhattan
Zoom

Frieda Graux overleden

Woensdag 27 december 2023
Oudsbergen - Frieda Graux overledenIn Meeuwen is op 18 december Frieda Graux overleden. Zij was 74 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring.

Zacht tot volgend jaar

Dinsdag 26 december 2023
Weerbericht
Oudsbergen - Zacht tot volgend jaarNa de invloed van een mobiel wigje van hoge druk is het opnieuw de beurt aan depressies en storingen om het weerbeeld te bepalen. Het gaat daarbij ook stevig waaien en bij momenten zijn er zware windstoten. De temperaturen blijven erg hoog - alvast tot het einde van het jaar is er geen winter in zicht, al wordt het laatste weekend van dit jaar wel iets koeler.
Morgen verlaat lichte regen in de ochtend de regio. Daarna is het overwegend droog met later mogelijk ook enkele opklaringen. Het gaat (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Limburgers die buitenshuis willen gaan feestvieren tijdens oudejaarsnacht, kunnen ook dit jaar gebruikmaken van Feestbussen die de hele nacht blijven rijden tot in het nieuwe jaar. 
In totaal rijden dit jaar op 31 december en 1 januari 25 bussen uit over 20 lijnen. De bussen vervoeren de feestvierders over zowel lange trajecten naar de grotere uitgaanscentra als korte trajecten naar lokale feesten. “Het project is een mooie samenwerking tussen het Limburgs provinciebestuur, (…) Het hele nieuwsbericht

Naar duurzame energie bij kerken

Dinsdag 26 december 2023
Op 18 januari 2024 organiseren de afdeling Erfgoed van de provincie Limburg en het Platform Toekomst Parochiekerken een inspirerend netwerkmoment voor gemeenten, steden, kerkbesturen en andere geïnteresseerden rond het thema duurzame energie.
Hoe kan de parochiekerk energiezuiniger gemaakt worden? Hoe de ecologische voetafdruk verminderen? Wat is energiedelen en wat zijn energiegemeenschappen? Hoe past energie in een neven- of herbestemming? Programma en inschrijven

Nat en warm...

Dinsdag 26 december 2023
De visie van Fobie
Oudsbergen - Nat en warm...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Nieuwe vennootschap: UBK

Dinsdag 26 december 2023
Anastasios Limneos (31) uit Genk en Mathias Van Rietvelde (35) uit Oudsbergen hebben de besloten vennootschap UBK opgericht met zetel aan de Horizonlaan in Genk. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer telesales, het beheren van inbound calls, bedrijfscommunicatie en marketingresearch.

Nieuwe vennootschap: E. Optiek

Maandag 25 december 2023
Hans Kusters (36) en Evi Schalley (40), beiden uit Oudsbergen, hebben de besloten vennootschap E.Optiek opgericht met zetel aan de Taelstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer optische- en fotografische artikelen, brilglazen, contactlenzen en geschenkartikelen.

Vermogensongelijkheid

Maandag 25 december 2023
Vandaag gelezen
"Als er in het jaar nul al economen waren geweest, zou een van hen in Bethlehem vast een plotselinge, plaatselijke piek in de vermogensongelijkheid hebben gemeten. Drie Wijzen leverden bij de ouders van een pasgeborene in een stal ongevraagd een klein fortuin af. Mooie geschenken: wierook, mirre en goud. Maar hoe kwamen die Wijzen er zelf eigenlijk aan?"
(Maarten Schinkel in de NRC)

Kerstmis anno 2023

Maandag 25 december 2023
Oudsbergen - Kerstmis anno 2023Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Kerst bij Rembrandt

Zondag 24 december 2023
Oudsbergen - Kerst bij RembrandtZoomRembrandt schilderde dit prachtige kersttafereel in 1647. Behoorlijk indrukwekkend...
Vandaag gelezen
Vanaf 1 januari zijn smartphones verboden in klaslokalen op de middelbare school in Nederland. Het verbod moet de concentratie en de prestaties van leerlingen verbeteren, aldus een rapport aan de overheid.
(De Volkskrant)

Kerstmis in Midden-Limburg

Zondag 24 december 2023
Oudsbergen - Kerstmis in Midden-LimburgZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Kerstmis aan zee

Zondag 24 december 2023
Oudsbergen - Kerstmis aan zeeZoomIn Oostende is gisteren een jonge dolfijn aangespoeld...  (Cartoon: Fobie)
Gezondheid
Oudsbergen - Een gezonde balans in het nieuwe jaarVoortaan brengt Anouk Mertens als diëtiste op de Internetgazet om de twee weken een rubriekje dat iedereen kan interesseren. Vandaag: voeding en alcohol.
Het nieuwe jaar is traditioneel het moment waarop velen van ons reflecteren op het afgelopen jaar en nieuwe doelen stellen voor de toekomst. Een veelvoorkomend thema is het streven naar een gezondere levensstijl, waarbij voeding en alcohol vaak centrale rollen spelen. En dan worden dikwijls goede maar onhaalbare voornemens gemaakt, (…) Het hele nieuwsbericht
Oudsbergen - Op zijn paasbest naar de kersttafelZoom                                                               (Cartoon: Dirk Van Bun)

1,6 miljoen euro in Trevi-fontein

Zaterdag 23 december 2023
Vandaag gelezen
Oudsbergen - 1,6 miljoen euro in Trevi-fonteinZoomUit de Trevifontein hebben de Romeinse stadsdiensten dit jaar in totaal ruim 1,6 miljoen euro aan munten opgevist, een recordbedrag. Wat ze ook opvisten: horloges, ringen, en... gebitten.
Wanneer men met de rug naar de fontein staat, de ogen sluit, aan Rome denkt en met de rechterhand over de linkerschouder een muntje in het water gooit, zal men ooit terugkeren naar Rome, luidt de legende. Het werpen van twee muntjes zou de gooier in staat stellen zijn geliefde te ontmoeten in Rome. Drie muntjes gooien zou leiden tot een huwelijk of... echtscheiding. (Bron: Il Messaggero, foto Pexels)

Zacht, winderig en nat

Zaterdag 23 december 2023
Weerbericht
Oudsbergen - Zacht, winderig en natIn een strakke westelijke tot noodwestelijke luchtstroming worden storingen geregeld naar onze streken gestuurd. Er wordt ook erg zachte lucht aangevoerd, waarbij de maxima in de dubbele cijfers uitkomen. Het zal wel al duidelijk zijn dat Kerstmis 2023 groen zal verlopen. 
Zondag brengt een storing veel wolken en perioden met regen. In de avond zijn er wat meer drogere perioden. Met wat geluk verloopt Kerstavond meestal droog. Het is wel erg zacht bij maxima rond 11 of 12 graden en er staat een (…) Het hele nieuwsbericht

Vrede op aarde

Zaterdag 23 december 2023
Oudsbergen - Vrede op aardeZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Maurice Hamal overleden

Vrijdag 22 december 2023
Oudsbergen - Maurice Hamal overledenWoensdag is Maurice Hamal overleden, de weduwnaar van de in 2011 gestorven Geertje Bremer. Hij was 78 jaar en afkomstig uit Genk. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in UCOP aan de Weg naar As.

Chinese link bij het Vlaams Belang!

Vrijdag 22 december 2023
Oudsbergen - Chinese link bij het Vlaams Belang!Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Grootschalige politieactie

Vrijdag 22 december 2023
Oudsbergen - Grootschalige politieactieIn september waren aspirant-hoofdinspecteurs van de Limburgse politieschool PLOT aanwezig op een studiedag rond proactief werken. Tijdens hun opleiding moesten ze een actieplan rond een actuele politionele uitdaging uitwerken. De lokale politiezone LRH nam het voortouw in dit initiatief en zorgde ervoor dat een grootschalige politieactie in de steigers kon worden gezet. Aan deze provinciale actie namen uiteindelijk 11 lokale politiezones  deel, in samenwerking met de Federale Wegpolitie Limburg, (…) Het hele nieuwsbericht

Fietsvergoeding gaat omhoog

Donderdag 21 december 2023
Het is maar dat je 't weet
Volgend jaar gaat de fietsvergoeding omhoog. Wie van en naar het werk fietst kan daar volgend jaar 0,35 euro per kilometer voor krijgen. De Kamer keurde vandaag een wetsontwerp van Vincent Van Peteghem in die zin goed.

Goed nieuws voor lezers in Spanje

Donderdag 21 december 2023
Het is maar dat je 't weet
Oudsbergen - Goed nieuws voor lezers in SpanjeInternetgazet is voortaan in Spanje weer goed te lezen. Dat vernemen we van mensen die daar verblijven. Sinds zowat een jaar was de Internetgazet in Spanje moeilijk bereikbaar. Waaraan dat lag weten we niet - we hebben tot op hoog niveau geprobeerd de oorzaak te vinden en daar iets aan te doen, maar allemaal boter aan de galg. Vanavond bereikte ons het bericht dat het allemaal weer goed is gekomen. ¡Bienvenidos de nuevo, lectores de España! 

Starters: beste november in jaren

Donderdag 21 december 2023
Economisch nieuws
In november 2023 kwamen er 599 nieuwe Limburgse bedrijven bij. Dat zijn 8,9% meer starters dan een jaar geleden. Dit is het beste cijfer voor november sinds 2017. Door deze stijging daalt het totale (voorlopige) verschil licht naar -4,01%, maar het is zo goed als zeker dat we voor 2023 niet meer de kaap van 9000 starters zullen overschrijden zoals dat de afgelopen twee jaar wel het geval was, zegt VOKA.

Daar is corona weer

Woensdag 20 december 2023
De visie van Fobie
Oudsbergen - Daar is corona weerZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Hubspotter voorgesteld

Woensdag 20 december 2023
Oudsbergen - Hubspotter voorgesteldZoomVandaag werd de website Hubspotter.be voorgesteld. Dat is een nieuw platform voor studie-, werk-, en ontspanningsplekken in Limburg. Hubspotter is er om Limburgse studenten te helpen bij hun zoektocht naar de ideale studie-en ontspanningsplek. "Onze missie is simpel: we maken het leven van de student en lerende gemakkelijker, zodat ze overal en altijd de juiste plek vinden om te studeren en te chillen. Zo wordt studeren en ontspannen in Limburg leuker en gemakkelijker én kunnen de studenten zich volledig focussen op hun succes", zegt Laika Kolmer, voorzitter van de studentenraad AUHL.

Bruno Mestroni overleden

Woensdag 20 december 2023
Oudsbergen - Bruno Mestroni overledenOp 16 december is Bruno Mestroni overleden, de weduwnaar van de in 1999 gestorven Julienne Meers. Hij was 83 jaar en afkomstig uit Genk. Het afscheid vond plaats in intieme kring. Zijn urne werd begraven op de begraafplaats van Opglabbeek.
Oudsbergen - Negen schutterijen willen OLS organiserenNegen schutterijen van de Nederlands-Limburgse gemeente Beekdaelen willen het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) organiseren. Die organisatie was onzeker geworden nadat de Sint-Antoniusschutterij van Nederweert, die het OLS vorig jaar won, de handdoek in de ring gooide. Nu hebben de schuttersverenigingen van Beekdaelen - Schimmert, Vaesrade, Sweikhuizen, Puth, Schinnen, Oirsbeek, Amstenrade, Doenrade en Merkelbeek - voorgesteld dat zij die taak overnemen. De fusiegemeente Beekdaelen viert volgend jaar haar vijfjarig bestaan, dus dat komt goed uit.
Het OLS-bestuur moet het voorstel nog goedkeuren.

Nieuwe vennootschap: D Consulting

Dinsdag 19 december 2023
Dennis Peters (36) uit Oudsbergen heeft de besloten vennootschap D Consulting opgericht met zetel aan de Weg naar As. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer gegevensverwerking, webhosting, reparatie van computers en software development.
Het is maar dat je 't weet
De afgelopen twee jaar ondervroeg Statbel, het Belgische statistiekbureau, elk kwartaal zo'n 5.000 Belgen tussen 16 en 74 jaar over hun persoonlijk welzijn en levensomstandigheden. 40% van de Belgen ondervond moeilijkheden om rond te komen in het derde kwartaal van 2023.
Dat zijn er meer dan precies twee jaar geleden, toen de metingen voor deze enquête zijn begonnen. Op dat moment vond 36% het eerder moeilijk, moeilijk of zeer moeilijk om rond te komen.
Als we de evolutie over deze twee (…) Het hele nieuwsbericht

Thérésia Gielen overleden

Dinsdag 19 december 2023
Oudsbergen - Thérésia Gielen overledenVandaag is Thérésia Gielen overleden, de echtgenote van Noël Schoofs. Zij was 86 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in UCOP aan de Weg naar As.

Klimaatbedenkingen

Dinsdag 19 december 2023
Tegenligger
Oudsbergen - KlimaatbedenkingenZoom(door Gert Cuppens)
De grote klimaatconferentie COP28 is nog niet zo lang geleden geëindigd. Wat daar het meeste aandacht trok, was de discussie over hoe men zo snel mogelijk het gebruik van fossiele brandstoffen kon beëindigen. En het spreekt voor zich dat openbaar vervoer en elektrische treinen daarin een hoofdrol spelen.
Samen met mij zijn er heel wat pendelaars die dagelijks de trein nemen om naar het werk te gaan. Dat betekent dan ook heel wat auto’s minder in het verkeer. (…) Het hele nieuwsbericht

Limburg.net: geleidelijke heropstart

Maandag 18 december 2023
Oudsbergen - Limburg.net: geleidelijke heropstartGeleidelijk start Limburg.net weer op. Vanaf morgen, 19 december, is de klantendienst weer beperkt bereikbaar. Er wordt wel gevraagd om alleen te bellen met dringende vragen. Kan je vraag wachten, stel dan je telefoontje uit. Ook de website is weer online, net als mijn Limburg.net. Meldingen kunnen hier worden doorgegeven. Verder zijn nog niet alle functionaliteiten beschikbaar, zoals aanvragen en betalingen. "We werken er hard aan om ook die weer beschikbaar te maken," zeggen ze bij Limburg.net.

Kerstfeest bij OKRA Opglabbeek

Zondag 17 december 2023
Oudsbergen - Kerstfeest bij OKRA OpglabbeekZoomOkra Opglabbeek vierde vrijdag zijn kerstfeest. Een mooi verhaal, lekker eten, een goede babbel en veel blije gezichten...

KSK Meeuwen verliest van Hasselt

Zondag 17 december 2023
Oudsbergen - KSK Meeuwen verliest van HasseltIn Eerste Provinciale is KSK Meeuwen bij Torpedo Hasselt gaan verliezen met 3-1. Voor SK Meeuwen scoorde Verbeeck.
Oudsbergen - Wijshagen verliest Oudsbergense derbyHeidebloem Wijshagen heeft vanmiddag met 0-4  verloren van KSK Meeuwen B.

Grote Heide wint van Louwel

Zondag 17 december 2023
Oudsbergen - Grote Heide wint van Louwel
In Derde Provinciale heeft Sporting Grote Heide met 2-1 gewonnen van Eendracht Louwel. De eerste helft werd vooral getekend door veel middenveldspel zonder uitgespeelde kansen, met een logische 0-0 aan de rust. Na de de koffie had Robbe Beliën snel de kans om Grote Heide op voorsprong te schieten, maar de bal ging naast. Even later zette Jonas Theunis dan toch Grote Heide verdiend op voorsprong: 1-0.
In de 70ste minuut omspeelde Tibo Didden van Louwel de verdediging en met enige meeval scoorde hij de gelijkmaker: 1-1. In de 77ste minuut realiseerde de keeper van Grote Heide een verre uittrap.De keeper van Louwel greep mis en Jonas Theunis kon succesrijk afronden: 2-1!

Ellikom verplettert Lanklaar

Zondag 17 december 2023
Oudsbergen - Ellikom verplettert LanklaarIn Vierde Provinciale heeft Sporting Ellikom thuis met 9-1 gewonnen van rode lantaarn Lanklaar VV.

Nevok verliest bij Hoepertingen

Zondag 17 december 2023
Oudsbergen - Nevok verliest bij HoepertingenIn Eerste Provinciale heeft Nevok Gruitrode bij Hoepertingen HH met 2-0 verloren.

Gelijkspel voor Opglabbeek en Stal

Zaterdag 16 december 2023
Wedstrijdverslag
Oudsbergen - Gelijkspel voor Opglabbeek en StalIn Derde Provinciale hebben Kabouters Opglabbeek en Stal Sport op het veld van Opglabbeek 2-2 gelijkgespeeld. Voorzitter Vanhees van Stal maakte dit verslag: "In Opglabbeek speelde Stal Sport een verdienstelijke wedstrijd, die na afloop een punt opleverde. Maar het hadden er eigenlijk meer moeten zijn. Tweemaal kwam Stal op voorsprong, tweemaal lieten onze jongens de thuisploeg terugkomen. In de 10de minuut opende Stal de score met een kopbaldoelpunt van Lennerd Volders. Na een hoekschop kwam de bal bij (…) Het hele nieuwsbericht

Louwel B verliest van Elen

Zaterdag 16 december 2023
Oudsbergen - Louwel B verliest van ElenIn Vierde Provinciale is de tweede ploeg van Eendracht Louwel vanavond bij Standard Elen B gaan verliezen met 2-1.
Het is maar dat je 't weet
In 2022 startten in het Vlaamse en Brusselse Gewest toch nog in totaal 529 ondernemingen een landbouwactiviteit op. Tussen 2010 en 2019 daalde het aantal starters met uitzondering van de jaren 2014 en 2017. Sinds 2019 stijgt het aantal startende landbouwbedrijven opnieuw.
In 2022 stopten 728 landbouwbedrijven hun activiteiten. Algemeen genomen daalde het aantal stoppende landbouwbedrijven van 2010 tot 2016 en steeg dat aantal weer vanaf 2018. In 2017 en 2021 was er telkens sprake van een duidelijke piek in het aantal stoppende bedrijven. (Departement Landbouw en Visserij)

Kinderen hebben het niet gemakkelijk

Zaterdag 16 december 2023
Om over na te denken
„Ik ben nog christelijk opgevoed en ik zou daar niet naar terug willen, maar het gaf me wel een kader. Je wist wat belangrijk was in het leven. Het is voor kinderen nu helemaal niet meer vanzelfsprekend om te leren welke waarden ertoe doen, in het gezin, op school, onder je leeftijdsgenoten.”
Kinderarts Elise van de Putte in de NRC

Godelieve Paredis overleden,

Zaterdag 16 december 2023
Oudsbergen - Godelieve Paredis overleden,In Bocholt is woensdag Godelieve Paredis overleden, de weduwe van de in 1997 gestorven André Bammens. Zij was 83 jaar en afkomstig uit Gruitrode. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19.30-20.30 uur) bij Vanhove UItvaartzorg in Bocholt.

Wonen in Limburg het goedkoopst

Vrijdag 15 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In het Vlaams Gewest waren huizen en appartementen in het derde kwartaal van 2023 het duurst in de provincie Vlaams-Brabant: een huis in gesloten of halfopen bebouwing kostte er 355.000 euro, voor een huis in open bebouwing was de mediaanprijs er 462.500 euro. Appartementen kostten er 259.600 euro.
In Limburg waren de huizen en appartementen het goedkoopst: 255.000 voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing en 320.000 euro voor een open bebouwing. De mediaanprijs voor appartementen bedroeg er 236.250 euro. (Statbel)
De raadkamer in Hasselt heeft vandaag Michel Dylst, voormalig voorzitter van de KS Vriendenkring, samen met twee ex-bestuursleden, zijn ex-vrouw, een vriend en een ex-mijnwerker doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Ze worden er van verdacht dat ze tussen 2020 en 2022 2,5 miljoen euro van de vzw KS Vriendenkring verduisterd hebben.  
Een deel van dat geld zou gebruikt zijn voor seksfeesten en renovaties aan de woning van Dylst. Zijn ex-vrouw kreeg 210.000 euro geld van (…) Het hele nieuwsbericht

Rustig weer in het weekend

Vrijdag 15 december 2023
Weerbericht
Oudsbergen - Rustig weer in het weekendDe kern van een krachtig hogedrukgebied komt over het noorden van Frankrijk te liggen en kan tot maandag het weerbeeld in onze regio domineren. We bevinden ons wel aan de noordelijke flank van het hogedrukgebied, waardoor er toch nog vochtige zeelucht tot onze streken kan doordringen. Vanaf dinsdag nemen de neerslagkansen opnieuw toe. Het blijft de hele periode vrij zacht.
Vandaag blijft het droog en na de middag komen er stilaan wat meer opklaringen opzetten. Het is wel nog niet zeker of de zon vaak (…) Het hele nieuwsbericht

In de ban van de martelmoord

Donderdag 14 december 2023
Vandaag gelezen
"Limburg is in de ban van de martelmoord. Hoe is het zover kunnen komen met de drugscriminaliteit? In de drugsstatistieken zijn vrouwen van Marokkaanse origine zwaar ondervertegenwoordigd. Nochtans groeiden die vrouwen op in hetzelfde gezin als hun broers. Wat bepaalt of een persoon de foute keuzes maakt in het leven: omstandigheden of eigen wil?'"
(Politicoloog Fouad Gandoul in De Tijd)

Henri Baeten overleden

Donderdag 14 december 2023
Oudsbergen - Henri Baeten overledenGisteren is Henri Baeten overleden, de echtgenoot van Mariette Henkens. Hij was 81 jaar en afkomstig uit Opglabbeek. Het afscheid vindt dinsdag (11 uur) plaats in uitvaartcentrum Bussels in Neeroeteren.

Nieuwe vennootschap: Camps Rudi

Donderdag 14 december 2023
Rudi Camps (60) uit Oudsbergen heeft de besloten vennootschap Camps Rudi opgericht met zetel aan de Gestelstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer landbouw, bosbouw en groothandel in levende dieren, huiden, vellen en leer.

Selectie Red Wolves voor Cyprus

Donderdag 14 december 2023
Oudsbergen - Selectie Red Wolves voor CyprusHandbalbondscoach Yérime Sylla heeft vanmorgen zijn definitieve selectie voor de belangrijke EK-barragewedstrijd tegen Cyprus bekend gemaakt. Die wedstrijd wordt op woensdag 10 januari om 18.00 u in de Alverberg in Hasselt gespeeld. De return wordt op zondag 14 januari 2024 om 16.00 u Belgische tijd gespeeld. De winnaar plaatst zich voor de EK-kwalificatiecampagne die in het najaar 2024 van start gaat. In aanloop van de belangrijke interland gaan de Red Wolves van 4 tot 8 januari op stage op de Faeröer-eilanden.
Opvallend is dat van Achilles Bocholt geen enkele speler geselecteerd is. Van Sporting Pelt behoren Nick Dekens, Louis Delpire, Robbe Spooren en Seppe Vandenboer tot de uitverkorenen. Hubo Handbal levert Louis Marchal en Arthur Vanhove.
Oudsbergen - Ook vandaag nog problemen bij Limburg.netDe problemen die bij Limburg.net dinsdagnacht veroorzaakt werden door een hacker blijven ook vandaag nog aanhouden. Dat bevestigt directeur Kris Somers. De kantoren en de website blijven onbereikbaar. De bemande containerparken zijn open, maar omdat alles manueel geregistreerd moet worden, kunnen er vertragingen ontstaan.

Nevok start mogelijk met B-ploeg

Woensdag 13 december 2023
Oudsbergen - Nevok start mogelijk met B-ploegEersteprovincialer Nevok Gruitrode heeft plannen om vanaf komend seizoen te starten met een B-ploeg in vierdeprovinciale. De club hoopt op die manier spelers makkelijker langer aan de club te binden.
De rechtbank in Tongeren heeft gisteren het faillissement uitgesproken van elektriciteitswerken Serhat Ercan uit Oudsbergen. Schuldvorderingen moeten voor 11 januari ingediend worden.

Fietser (51) aangereden door auto

Woensdag 13 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
In Bree is gisterennamiddag rond 16 uur op de Witte Torenwal een 51-jarige fietser uit Bree aangereden door een auto. Hij raakte daarbij gewond.

Bescherm je dak: preventietips

Woensdag 13 december 2023
Partnerbijdrage
Oudsbergen - Bescherm je dak: preventietipsZoomVlaanderen herstelt nog steeds van de verwoestende impact van storm Ciarán, die afgelopen november over de regio trok en aanzienlijke schade aanrichtte aan veel daken. Met de winter voor de deur is het van vitaal belang dat bewoners proactieve maatregelen nemen om verdere schade te voorkomen. Hier zijn enkele preventietips om je dak te beschermen en de kans op stormschade te minimaliseren:

1. Regelmatig onderhoud

Plan regelmatig inspecties van je dak, bij voorkeur twee keer per jaar, om vroegtijdig eventuele problemen te ontdekken. Controleer dakpannen, shingles en andere dakbedekking op scheuren, loszittende stukken of ontbrekende onderdelen.

2. Verwijder overhangende takken

Snoei bomen in de buurt van je huis om te voorkomen dat overhangende takken of afgebroken takken op je dak vallen tijdens een storm. Verwijder dode of zwakke bomen die een potentieel gevaar vormen.

3. Zorg voor stevige dakbedekking

Overweeg het gebruik van stevige dakbedekkingsmaterialen, zoals metalen dakplaten, die beter bestand zijn tegen harde wind en neerslag. Laat je dakbedekking regelmatig controleren en herstellen door een professionele dakdekker.

4. Bevestig loszittende elementen
Controleer en bevestig loszittende dakgoten, dakranden en andere elementen die gemakkelijk los kunnen raken tijdens een storm. Zorg ervoor dat dakbedekkingsmaterialen goed zijn bevestigd en niet kunnen worden weggeblazen.

5. Installeer stormankers

Overweeg het installeren van stormankers om je dak extra stabiliteit te geven tijdens hevige windstoten. Raadpleeg een professional om te bepalen welke stormankeroplossing geschikt is voor jouw dak.

6. Veiligheidsmaatregelen bij voorspelling van storm
Beveilig losse voorwerpen in je tuin, zoals tuinmeubilair, bloempotten en gereedschap, om schade aan je huis en dak te voorkomen. Sluit ramen en deuren goed af om binnendringend water te minimaliseren.

7. Verzekering en noodplan
Controleer je verzekeringspolis om ervoor te zorgen dat je voldoende gedekt bent voor stormschade. Ontwikkel een noodplan voor jezelf en je gezin, inclusief een evacuatieplan indien nodig.

Door deze preventietips in acht te nemen kun je de veerkracht van je dak vergroten en de kans op toekomstige stormschade verminderen. Neem bij twijfel contact op met een professionele dakwerker om je te helpen bij het beoordelen van de huidige staat van je dak en het implementeren van geschikte preventieve maatregelen.
(Buiten de verantwoordelijkheid van de redactie)

100 doden in zone-30

Woensdag 13 december 2023
Om over na te denken
Vorig jaar zijn 100 mensen om het leven gekomen op zone-30 wegen in Nederland. Dat is een stijging van 86% ten opzichte van de periode 2019-2021.
Het is maar dat je 't weet
Oudsbergen - Limburg.net gehackt: storing in recyclageparkenOmwille van technische problemen is Limburg.net tijdelijk onbereikbaar. Ook de recyclageparken ervaren hinder. Stel je bezoek uit, mocht het niet dringend zijn. UPDATE Dat meldde Limburg.net vanmiddag. Vanavond werd bekendgemaakt dat de onderneming gehackt werd: "Op 13 december rond 01.00 uur ‘s nachts is Limburg.net gehackt. Limburg.net heeft onmiddellijk de noodprocedure opgestart en heeft uit veiligheidsoverwegingen zelf al haar systemen platgelegd. Het kantoor van Limburg.net is hierdoor momenteel niet bereikbaar. Specialisten onderzoeken de situatie en doen er alles aan om de digitale dienstverlening zo snel mogelijk terug operationeel te krijgen. Deze problemen hebben geen enkele impact op de gewone huis-aan-huis ophaling. Ook de bemande recyclageparken blijven open, met aangepaste dienstverlening. Enkel het onbemande park is gesloten omdat er geen toegangscontrole mogelijk is."
De Federale Gerechtelijke politie Limburg (FGP Limburg) heeft vorige donderdagavond vijf Albanezen gearresteerd die er van verdacht worden, deel uit te maken van een inbrekersbende. De bende zou woninginbraken hebben gepleegd in heel België.
FGP Limburg voerde onderzoek naar aanleiding van een woninginbraak in Beverlo. Op zeer korte tijd kon een dievenbende in beeld worden gebracht, bestaande uit Albanese onderdanen, die opereerde vanuit de Brusselse regio. De bende liet zich in met (…) Het hele nieuwsbericht

Maria Paulussen overleden

Dinsdag 12 december 2023
Oudsbergen - Maria Paulussen overledenGisteren is in WZC Kimpenhof Maria Paulussen overleden, de echtgenote van Emmanuel Schreurs. Zij was 88 jaar en afkomstig uit As. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in UCOP aan de Weg naar As.

Het wordt kouder

Dinsdag 12 december 2023
Weerbericht
Oudsbergen - Het wordt kouderWisselvallig en zacht weer maakt de komende dagen plaats voor meestal droog en kouder weer. Een hogedrukgebied komt over ons land te liggen en houdt de neerslagkansen sterk beperkt. Wel is er kans op nevel, mist en lage bewolking, waaruit soms toch nog een spat motregen kan vallen. Het weekend verloopt droog met ook wat meer kans op zon.
Vandaag is het zwaar bewolkt tot betrokken en vallen verspreid enkele buien. Tussendoor zijn er echter ook wel droge perioden met soms een streepje zon. De (…) Het hele nieuwsbericht

Voertuigbrand in Opoeteren

Dinsdag 12 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
In de Neeroeterenstraat in Opoeteren vatte gisterenavond rond 17 uur een vrachtwagen vuur. De cabine is uitgebrand.
Het moest er eens van komen: de Kunstacademie Noord-Limburg pakt uit met een naaktkalender! Voor de India-actie moesten de beeldende kunstenaars van de Kunstacademie een nieuwe hit bedenken en liefst iets wat in het oog springt. Zo kregen ze het idee om een naaktkalender uit te brengen.
Deze verjaardagskalender is gevuld met juweeltjes: zorgvuldig geselecteerde modelschetsen van de leerlingen uit de ateliers tekenkunst en model. Een drukwerk van hoge kwaliteit, waardoor je de kunstwerken ook nog apart zou kunnen inkaderen. Een gedurfd, stijlvol cadeau waarmee je zeker scoort. Hier een voorproefje...

Invallen in onderzoek naar drugs

Dinsdag 12 december 2023
Een grootscheepse actie onder leiding van de Tongerse onderzoeksrechter heeft vanochtend geleid tot verschillende arrestaties in Limburg, Luik en Nederland. De actie kadert in een onderzoek naar een criminele organisatie die zich bezighoudt met het internationaal transport van verdovende middelen en met de opzet en organisatie van locaties voor de productie en stockage van synthetische drugs. Dat meldt het parket Limburg.
In dit internationaal onderzoek werkte de Federale Gerechtelijke (…) Het hele nieuwsbericht

Opnieuw meer huwelijken

Maandag 11 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werden in het Vlaamse Gewest 26.571 huwelijken gesloten. Tussen 2000 tot 2020 schommelde het jaarlijkse aantal huwelijken rond de 25.000. In 2020 viel dat aantal terug tot 19.145. Dat was mede het gevolg van de ingevoerde beperkingen op het organiseren van huwelijksfeesten in de context van de Covid-19-pandemie.
In 2022 werden ook 23.179 wettelijke samenwoningen afgesloten. Tussen 2000 en 2011 steeg dat aantal van 2.040 tot 23.532. Sindsdien is het nagenoeg stabiel gebleven, met een (…) Het hele nieuwsbericht

Paul Esters-Loos overleden

Maandag 11 december 2023
Oudsbergen - Paul Esters-Loos overledenGisteren is Paul Esters-Loos overleden, de weduwnaar van de in 1999 gestorven Georgette Velghe. Hij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.

OLS volgend jaar niet in Nederweert

Maandag 11 december 2023
Oudsbergen - OLS volgend jaar niet in NederweertHet Oud-Limburgs Schuttersfeest (OLS) zal volgend jaar, op de eerste zondag van juli, niet in Nederweert plaatsvinden: de organiserende schutterij Sint-Antonius uit die gemeente heeft zich teruggetrokken. Dat is bij het OLS als een bom ingeslagen.
"Het is de eerste keer in de historie van ons OLS dat dit gebeurt," schrijft de federatiesecretaris aan de leden-schutterijen. "Hier hebben we geen draaiboeken of reglementen voor. De federatie heeft dan ook direct een team samengesteld dat al aan de slag is (…) Het hele nieuwsbericht

Matigen is de sleutel

Maandag 11 december 2023
Gezondheid
Oudsbergen - Matigen is de sleutelVoortaan brengt Anouk Mertens als diëtiste op de Internetgazet om de twee weken een rubriekje dat iedereen kan interesseren. Vandaag: cholesterol.
Klopt het dat cholesterol slecht is voor ons lichaam?
Cholesterol is een beetje als een superheld in ons lichaam. Het helpt bij het bouwen van cellen en maakt hormonen, maar te veel ervan kan problemen veroorzaken. Ons lichaam maakt zelf al een groot deel van de cholesterol aan waardoor we niet meer zoveel nodig hebben uit (…) Het hele nieuwsbericht

Kniklader gestolen

Zondag 10 december 2023
Oudsbergen - Kniklader gestolenOp een terrein aan de Leemkuilstraat is een kniklader gestolen. De diefstal werd vrijdag vastgesteld.

STA Genk klopt Wijshagen

Zondag 10 december 2023
Oudsbergen - STA Genk klopt WijshagenSTA Genk heeft vandaag Heidebloem Wijshagen verslagen met 5-1 . De doelpunten: Alexi Ferrone 1-0, Ribeiro Viseu 2-0, Casters 2-1, Satta 3-1, Mandala 4-1, Cianci 5-1.

Ellikom wint van Molenbeersel

Zondag 10 december 2023
Oudsbergen - Ellikom wint van MolenbeerselIn Vierde Provinciale heeft Sporting Ellikom met 3-0 gewonnen van HO Molenbeersel.Schildermans, Huypkens en Della Pelle zorgden voor de doelpunten.

Gruitrode verliest van Koersel

Zondag 10 december 2023
Oudsbergen - Gruitrode verliest van KoerselIn Eerste Provinciale heeft Nevok Gruitrode thuis met 0-3 verloren van Weerstand Koersel. Olivier Asnong scoorde drie keer.
Oudsbergen - Dameshandbal: Izegem - Meeuwen 34-29In tweede nationale dames van het handbal heeft Meeuwen met 34-29 verloren van Izegem. In de rangschikking staat Meeuwen tiende.

Louwel wint derby tegen Kabouters A

Zaterdag 9 december 2023
Oudsbergen - Louwel wint derby tegen Kabouters ADe Oudsbergense derby tussen Eendracht Louwel en Kabouters Opglabbeek A is door Louwel gewonnen met 3-2. De doelpunten:  Merola 0-1, Caelen 1-1, Knevels 2-1, Garcia 2-2,  Didden 3-2. Er waren 450 toeschouwers.

KSK Meeuwen verliest van Bree-Beek

Zaterdag 9 december 2023
Oudsbergen - KSK Meeuwen verliest van Bree-BeekKSK Meeuwen heeft vanavond met 4-1 verloren van Bree-Beek.

GS Bree-Beek B - KSK Meeuwen B 3-6

Zaterdag 9 december 2023
Oudsbergen - GS Bree-Beek B - KSK Meeuwen B 3-6KSK Meeuwen B heeft vanavond met 3-6 gewonnen van GS Bree-Beek.

Kabouters B winnen derby

Zaterdag 9 december 2023
Oudsbergen - Kabouters B winnen derbyIn Vierde Provinciale heeft Kabouters Opglabbeek B de derby tegen Louwel B gewonnen met 1-2.

De 3-30-300 regel

Zaterdag 9 december 2023
Vandaag gelezen
"Kent iemand de 3-30-300 regel? Het is een bijna universele regel, opgesteld voor de openbare besturen. En hij luidt: 'Vanuit elk huis moeten drie grote bomen zichtbaar zijn, er moet 30 % boomkruinbedekking zijn in de buurt en het dichtstbijzijnde waardevolle park of groene ruimte moet binnen de 300 meter van je woonplaats zijn.'
In sommige Limburgse dorpen dwepen ze met de regel: 0-0-0".
(Limburgse Bomenwerkgroep)

Nieuw: Praktijk Het Centrum

Zaterdag 9 december 2023
An Schuddinck (46) uit Oudsbergen heeft de besloten vennootschap Praktijk Het Centrum opgericht met zetel aan de Lentestraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de uitoefening van kinesitherapie en adviesverlening, audit, expertise, consultancy, administratie, organisatie en management van ondernemingen, vrije beroepen en particulieren, zowel inzake juridische-, financiële-, operationele- en sociale aangelegenheden.

Pluimvee moet weer afgeschermd

Vrijdag 8 december 2023
Het is maar dat je 't weet
Pluimvee moet vanaf morgen weer worden afgeschermd om te voorkomen dat de dieren worden besmet met het vogelgriepvirus. Dat heeft minister van Landbouw David Clarinval vanavond bekendgemaakt nadat in Diksmuide een tweede besmetting met vogelgriep werd vastgesteld.

Wist je al...

Vrijdag 8 december 2023
...dat het treinkaartje vanaf februari weer duurder wordt? De NMBS maakte vandaag bekend dat de tarieven vanaf die datum met 5,9 procent zullen stijgen.

Vredeslicht komt naar Limburg

Vrijdag 8 december 2023
Kerk
Oudsbergen - Vredeslicht komt naar LimburgZoomHet Vredeslicht dat door een 12-jarig Palestijns meisje werd aangestoken in Bethlehem, wordt op maandag 11 december vanuit de basiliek van Tongeren over de zeven dekenaten van het bisdom Hasselt verdeeld.
Elk jaar ontsteekt een kind aan het begin van de maand december in Bethlehem het Vredeslicht. Dan gaat dit licht per vliegtuig naar Oostenrijk zonder dat de vlam gedoofd wordt. Vervolgens geven mensen het licht door aan elkaar over heel Europa en intussen ook ver (…) Het hele nieuwsbericht

Zacht weer, maar erg wisselvallig

Vrijdag 8 december 2023
Weerbericht
Oudsbergen - Zacht weer, maar erg wisselvalligEen storing trekt op zaterdag over onze streken met flink wat regen en wind. Ook zondag is het nog erg winderig, maar wel vaker droog. De dagen nadien is het nog enige tijd zacht, maar wisselvallig met regen of buien. Halfweg volgende week wordt het droger, maar ook gevoelig kouder.
Vandaag is het grijs en mistig met soms wat motregen. Na de middag wordt het stilaan overwegend droog en tegen de avond zijn er enkele opklaringen mogelijk. Bij een zwakke tot soms matige zuidwestenwind liggen de maxima (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Bijna een op de twee grote bedrijven gebruikt artificiële intelligentie (AI). Artificiële intelligentie is in de afgelopen maanden in een stroomversnelling geraakt en is in korte tijd voor iedereen toegankelijk geworden. Deze doorbraak is ook duidelijk zichtbaar in de bedrijfswereld, zoals blijkt uit de laatste resultaten van de enquête over het gebruik van ICT en e-commerce in bedrijven uitgevoerd door Statbel, het Belgische statistiekbureau. In de loop van dit jaar gebruikte bijna een op de zeven bedrijven (13,8%) artificiële intelligentie. Bij bedrijven met meer dan 250 werknemers geldt dit voor een op de twee (47,9%).
Het is maar dat je 't weet
Zelfstandig ondernemerschap is steeds aantrekkelijker voor personen jonger dan 30 jaar. In 2021 waren 128.177 Belgen onder de 30 jaar zelfstandig ondernemer. Dat is een stijging van 15,9% ten opzichte van 2017, toen het er 110.632 waren. Met een stijging van 22,2% was Vlaanderen het gewest met de grootste toename van het aantal jonge ondernemers.(Statbel)

Zes gewonden bij frontale klap

Donderdag 7 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
Deze voormiddag rond 11.30 uur zijn zes gewonden gevallen bij een frontale aanrijding tussen een bestelwagen en een auto op de Breeërweg in As.  

Twee gewonden bij botsing in Bree

Woensdag 6 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
Deze voormiddag rond 10.45 uur botsten twee auto's in de Galgenstraat in Bree. Een 37-jarige man uit Bree en een 21-jarige Nederlander raakten daarbij gewond.

Wat als een drugsdealer ziek is?

Woensdag 6 december 2023
Tribunaliteiten
Oudsbergen - Wat als een drugsdealer ziek is?De man die voor het arbeidshof van Gent stond had negentien maanden ziekte-uitkeringen ontvangen. Achteraf bleek, ziek als hij was, dat hij in die periode toch aan het werk was. Dat leidde de ziekenkas af uit een vonnis van de correctionele rechtbank dat hem veroordeelde voor drugshandel tijdens twaalf van die negentien maanden. De ziekenkas eiste daarom 15.621 euro terug. De dealer vocht de beslissing van de ziekenkas aan en uiteindelijk moest het arbeidshof dus oordelen. Volgens het arbeidshof moest de man (…) Het hele nieuwsbericht

Minder geboorten dan overlijdens

Woensdag 6 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 waren er opnieuw minder geboorten dan overlijdens in het Vlaamse Gewest: 63.284 geboorten tegenover 67.528 overlijdens. Dat resulteerde in een negatief natuurlijk saldo van -4.244. Ook in 2020 overschreed het aantal overlijdens het aantal geboorten. Er waren toen 70.919 overlijdens tegenover 62.798 geboorten met een negatief natuurlijk saldo van -8.121. Tussen 2000 en 2019, en in 2021, waren er steeds meer geboorten dan overlijdens in het Vlaamse Gewest. Dat gaf telkens een positief natuurlijk saldo. (Agentschap Zorg en Gezondheid)

Lachende koeien aten bieten

Dinsdag 5 december 2023
Vandaag gelezen
"Koeien die bieten eten, lachen de hele dag. Een lachende koe wappert met haar oren."
Boer Jos van der Linden (100) in De Volkskrant.

Stijgende temperaturen

Dinsdag 5 december 2023
Weerbericht
Oudsbergen - Stijgende temperaturenDe volgende dagen komen we in een westcirculatie terecht. Daarbij worden geregeld Atlantische storingen over onze regio gestuurd en wordt ook erg zachte lucht aangevoerd. In het weekend kan het kwik ruim boven 10 graden uitkomen, maar de hogere neerslagkansen moeten we er wel bijnemen. Op korte termijn zijn er drogere momenten.
Vandaag overheersen de wolken het weerbeeld en komt er op veel plaatsen nevel en mist voor. Daarbij valt ook geregeld wat motregen. Na de middag zijn er stilaan wat meer (…) Het hele nieuwsbericht
Oudsbergen - Internationale dag van de vrijwilligerZoomVandaag, 5 december, is het Internationale dag van de vrijwilliger. Op deze dag worden vrijwilligers gevierd en in de bloemetjes gezet. Want vrijwilligers zijn erg belangrijk in onze samenleving. Door hun inzet in de sport, de zorg, het onderwijs, de culturele sector, de welzijnssector of het verenigingsleven in het algemeen kunnen activiteiten en taken waar geen of minder geld voor is, toch plaatsvinden. Vrijwilligerswerk is bovendien prettig om te doen en het levert vaak leuke en boeiende ervaringen op.
Vrijwilligers, jullie verdienen een dikke duim!
Het is maar dat je 't weet
De resultaten van leerlingen in het onderwijs in Vlaanderen gaan er verder op achteruit. Dat blijkt uit het nieuwe PISA-onderzoek dat vanmorgen is bekendgemaakt.
De resultaten van de Vlaamse leerlingen gaan significant achteruit voor zowel wiskunde, lezen als wetenschappen. De daling is telkens scherper dan gemiddeld binnen de OESO. Er zijn slechts 4 landen (Nederland, Finland, IJsland, Griekenland) waar de resultaten voor wetenschappen en voor lezen respectievelijk sinds 2006 en 2009 nog (…) Het hele nieuwsbericht

Leon Schouteden overleden

Dinsdag 5 december 2023
Oudsbergen - Leon Schouteden overledenIn Gruitrode is op 2 december Leon Schouteden overleden, de echtgenoot van Lucie Maggen. Hij was 74 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (20.15-20.45 uur) in uitvaartcentrum Witters aan de Lentestraat.
Kerk
Vorig jaar waren er in de parochies en pastorale eenheden 657 benoemde leken werkzaam. Daarnaast waren er in de caritatieve sector (ziekenhuizen, woonzorgcentra, voorzieningen voor mensen met een handicap 1.223 benoemde leken pastoraal werkzaam. Het aantal vrijwilligers in de parochies bedroeg vorig jaar 125.478. (Jaarverslag katholieke Kerk van België)

Georges Schalley overleden

Maandag 4 december 2023
Oudsbergen - Georges Schalley overledenZondag is in Kleine-Brogel Georges Schalley overleden, de echtgenoot van Gertrude Evens. Hij was geboren in Neerpelt en werd 66 jaar. Zaterdag (10.30u) is er in de parochiekerk van Kleine-Brogel een afscheidsliturgie. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Meer controles op knalvuurwerk

Maandag 4 december 2023
Oudsbergen - Meer controles op knalvuurwerkNu de feestdagen dichterbij komen, gaat politiezone CARMA meer controleren op knalvuurwerk. In de maand december wordt er meer knalvuurwerk afgeschoten, maar dat mag niet, alleen als er toestemming is. Er geldt een algemeen verbod op vuurwerk. In Genk en Houthalen-Helchteren wordt een uitzondering gemaakt op oudjaarsavond, maar voor de rest mag het nergens. De politie gaat over heel de zone extra controles uitvoeren.
Om over na te denken
Het aantal kinderen en jongeren die nood hebben aan crisishulp bereikte vorig jaar een recordhoogte met meer dan 15.000 oproepen. Vooral tienermeisjes vragen intensieve aandacht. Tussen 2017 en 2022 steeg het aantal vragen voor deze specifieke groep met 71%. Dat zou te maken hebben met de impact van sociale media op hun zelfbeeld.
(Bron: Het Laatste Nieuws)

Nieuwe vennootschap: Kine Elvira

Maandag 4 december 2023
Elvira Nuyts (24) uit Oudbergen heeft de besloten vennootschap Kine Elvira opgericht met zetel aan de Lemmensweg. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer kinesitherapieactiviteiten, ambulante revalidatieactiviteiten en kleinhandel in medische, fitness- en orthopedische artikelen.
Het is maar dat je 't weet
De meeste jongeren blijven dicht tot zeer dicht bij de ouders wonen. 45 procent blijft binnen een afstand van 5 kilometer en 13 procent zelfs binnen een afstand van 1 km. De gemiddelde afstand bedraagt 14km. Bij hooggeschoolde jongeren ligt de gemiddelde afstand wat hoger. (Statistiek Vlaanderen)
Oudsbergen - Nevok Gruitrode klopt Torpedo HasseltNevok Gruitrode heeft met 1-2 gewonnen op het veld van Torpedo Hasselt. Berben maakte de twee doelpunten van Nevok.

Verkeersongeval op Royerplein

Zondag 3 december 2023
Op het Royerplein gebeurde gisterennamiddag rond 13.15 uur een aanrijding tussen een fietser en een auto. Bij het ongeval raakte een 48-jarige man uit Maasmechelen gewond.

Woninginbraak in Bovenlee

Zondag 3 december 2023
Oudsbergen - Woninginbraak in BovenleeGisteren is er een woninginbraak vastgesteld in Bovenlee in Neerglabbeek. De daders gingen met elektrische apparaten en werkmateriaal aan de haal.

De kracht van verbeelding

Zondag 3 december 2023
Vandaag gelezen
"Wie de wereld wil begrijpen, of zelfs veranderen, heeft verbeelding nodig."
Filmcriticus Gawie Keyser in de NRC.

Ook Ellikom speelt gelijk

Zondag 3 december 2023
Oudsbergen - Ook Ellikom speelt gelijkSporting Ellikom is bij Umitspor Maasmechelen niet verder geraakt dan een gelijkspel: 1-1.
Oudsbergen - Wijshagen en Louwel B spelen gelijkIn Vierde Provinciale hebben Heidebloem Wijshagen en Louwel B 3-3 gelijk gespeeld.

Geen winst voor Louwel

Zondag 3 december 2023
Oudsbergen - Geen winst voor LouwelIn Derde Provinciale is Eendracht  Louwel A bij FC Opitter gelijk gaan spelen: 0-0.
Vandaag gelezen
"Slechts 6 procent van de werknemers in de Limburgse bedrijven beschikt over een universitair diploma. Over heel Vlaanderen is dit gemiddeld 11 procent."
(Wouter Vanderbiesen van POM-Limburg in het POM-blad)
Het is maar dat je 't weet
In 2022 stopten 728 landbouwbedrijven hun activiteiten. Het aantal stoppende landbouwbedrijven daalde van 2010 tot 2016 en steeg dat aantal weer vanaf 2018. In 2017 en 2021 was er telkens sprake van een duidelijke piek. (Departement Landbouw en Visserij)

K. Opglabbeek A - V. Lommel 0-0

Zaterdag 2 december 2023
Oudsbergen - K. Opglabbeek A - V. Lommel 0-0Kabouters Opglabbeek A en Verbroedering Lommel hebben vanavond 0-0 gelijkgespeeld.

KVK Beringen wint van Meeuwen SK

Zaterdag 2 december 2023
Oudsbergen - KVK Beringen wint van Meeuwen SKKVK Beringen heeft vanavond met 0-2 gewonnen van KSK Meeuwen. De doelpuntenmakers waren Hulsmans en Regales.

STA Genk verliest bij Opglabbeek B

Zaterdag 2 december 2023
Oudsbergen - STA Genk verliest bij Opglabbeek BIn Vierde Provinciale heeft Kabouters Opglabbeek B met 1-0 gewonnen van STA Genk. Het doelpunt werd gescoord door Rejek.

KSK Meeuwen B - LS Leut 2-3

Zaterdag 2 december 2023
Oudsbergen - KSK Meeuwen B - LS Leut 2-3KSK Meeuwen B heeft vanavond met 2-3 verloren van LS Leut. De doelpunten: Thora 0-1, Thora 0-2, Vankevelaer 0-3, Gielen 1-3, Jaenen 2-3.

Koba Verdonck overleden

Zaterdag 2 december 2023
Oudsbergen - Koba Verdonck overledenDonderdag is Koba Verdonck overleden, de weduwe van de in 2013 gestorven Thieu Crijns. Zij was 97 jaar en afkomstig uit Meeuwen. Zij wordt vrijdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Eksel.

Nieuwe vennootschap: BGB Carwrapping

Zaterdag 2 december 2023
Bart Molemans (53) uit Bree en Gwendolien (29) en Bryan (25) Molemans, beiden uit Oudsbergen, hebben de besloten vennootschap BGB Carwrapping opgericht met zetel aan de Nijverheidsstaat in Peer. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer  carwrapping, het tinten van autoruiten, grafisch design,  scouting van voetbalspelers en sportlui, mindfulness en psychotherapie.

Een winters weekend

Zaterdag 2 december 2023
Weerbericht
Oudsbergen - Een winters weekendTijdelijk kan een hogedrukgebied zich ontfermen over het weerbeeld in onze streken. Het is daarbij overwegend droog, maar er zijn lage wolken en vooral de temperaturen hebben winterse waarden. In de nacht vriest het algemeen. Zondag komt een storing opzetten. De eerste neerslag hierop valt als sneeuw, maar later wordt dat regen en sneeuw en nog later regen. Na het weekend bereiken Atlantische storingen onze regio en wordt het stilaan zachter. Daarbij wordt het ook regenachtig.
Vandaag is (…) Het hele nieuwsbericht

Levensverwachting bedraagt 82,6 jaar

Zaterdag 2 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 bedroeg de levensverwachting in het Vlaamse Gewest 82,6 jaar. Bij mannen ging het om 80,7 jaar, bij vrouwen om 84,6 jaar. Bij mannen is dat iets hoger dan in 2021, bij vrouwen iets lager. Vorig jaar lag de levensverwachting 3,9 jaar hoger bij vrouwen dan bij mannen.
In de periode 2000-2019 is de levensverwachting trendmatig toegenomen: van 78,5 jaar in 2000 naar 82,7 jaar in 2019 voor de totale bevolking (+4,2 jaar). Die stijging ligt hoger bij mannen (+5,1 jaar) dan bij vrouwen (+3,3 jaar). (…) Het hele nieuwsbericht

Anna Wevers overleden

Vrijdag 1 december 2023
Oudsbergen - Anna Wevers overledenIn WZC Kimpenhof is vandaag Anna Wevers overleden, de weduwe van de in 1989 gestorven Jan Tielens. Zij was 98 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Louwel. Begroeting: woensdag (19-20 uur) in UCOP aan de Weg naar As.
Kort nieuws van bij de buren
Oudsbergen - Drugsonderzoek: inval in bedrijfshalDe politie heeft in een bedrijfshal op het industrieterrein Vostert in Bree vijf Colombianen opgepakt die daar bezig waren met het extraheren van cocaïne uit karton. De coke was in het karton van verpakkingen verwerkt en de dozen werden nadien als gewone verpakkingen gebruikt. In Bree werd de cocaïne uit het karton "gewassen" en in blokken geperst.
Bij de inval werd ook 8 kilo zuivere cocaïne aangetroffen en een grote hoeveelheid karton waarin nog cocaïne zat. Ook bij een (…) Het hele nieuwsbericht
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen