Het overige nieuws

Lena Straetemans overleden

Donderdag 30 november 2023
Oudsbergen - Lena Straetemans overledenDinsdag is Lena Straetemans overleden, de echtgenote van Juul Swennen. Zij was 92 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters aan de Lentestraat.

Nieuw: gezondheidsrubriek van Anouk

Donderdag 30 november 2023
Gezondheid
Oudsbergen - Nieuw: gezondheidsrubriek van AnoukVanaf vandaag gaat Anouk Mertens meewerken aan de Internetgazet. Om de twee weken brengt ze hier als diëtiste een rubriekje dat iedereen kan interesseren. Dag Anouk!
Hallo allemaal, ik ben Anouk, een gepassioneerde diëtiste. Ik woon in Pelt en werk in het Jessa-ziekenhuis in Hasselt. Iedere twee weken zal er een artikel van mij terug te vinden zijn op internetgazet waarin ik verschillende feiten & fabels alsook weetjes over voeding zal bespreken. Veel leesplezier (…) Het hele nieuwsbericht

KBHB start met handbalacademies

Donderdag 30 november 2023
Oudsbergen - KBHB start met handbalacademiesZoomDe Koninklijke Belgische Handbalbond maakt werk van twee handbalacademies, één in Vlaanderen en één in Wallonië, met als doel talentvolle jongens en meisjes in een schoolomgeving betere trainingsbegeleiding te geven met als doel een carrière in het handbal uit te bouwen. Het project krijgt de steun van de Europese Handbalfederatie EHF. Bart Lenders (foto) is aangesteld als projectmanager en zal samen met technisch KBHB-directeur Jonathan Vandeberg (…) Het hele nieuwsbericht

Gemiddeld 820 km file per werkdag

Donderdag 30 november 2023
Het is maar dat je 't weet
De voorbije twaalf maanden (november 2022 – oktober 2023) lag de filezwaarte op de hoofdwegen in het Vlaamse Gewest op gemiddeld 820 km-uren per werkdag. Dat wil zeggen dat er in die periode elke werkdag gemiddeld 820 kilometer file was gedurende 1 uur.
De filezwaarte is de voorbije jaren blijven stijgen, met een piek in mei 2018. In de daaropvolgende periode was er een beperkte daling, gevolgd door een zeer sterke daling vanaf maart 2020 als gevolg van de coronacrisis. In april 2021 steeg het 12-maands voortschrijdend gemiddelde van de filezwaarte voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis opnieuw. De filezwaarte bereikte in juli 2023 een nieuwe recordhoogte. (Vlaams Verkeerscentrum)

5,5 procent meer ondernemingen

Woensdag 29 november 2023
Het is maar dat je 't weet
Er waren eind 2022 in het Vlaamse Gewest 714.083 ondernemingen actief. Dat is een stijging van ruim 257.000 of 56 procent tegenover 2008. Sinds dat jaar is het aantal ondernemingen elk jaar gestegen, dus ook in de coronajaren 2020 en 2021. In 2022 ging het om een stijging van 5,5 procent. (Statistiek Vlaanderen)

Ongeval in Bree: fietser gewond

Woensdag 29 november 2023
Kort nieuws van bij de buren
Op het kruispunt van de Genatteweg en de Sportlaan in Bree botsten gisterenavond rond 17 uur een auto en een fietser. Deze laatste, een 26-jarige man uit Bocholt, raakte daarbij gewond.

Meer huwelijken in 2022

Woensdag 29 november 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werden in het Vlaamse Gewest 26.571 huwelijken gesloten. Tussen 2000 tot 2020 schommelde het jaarlijkse aantal huwelijken rond de 25.000. In 2020 viel dat aantal terug tot 19.145. Dat was mede het gevolg van de ingevoerde beperkingen op het organiseren van huwelijksfeesten in de context van de Covid-19-pandemie.
In 2022 waren bij de meerderheid van de huwelijken (69%) beide partners nooit eerder gehuwd. Bij bijna 30% van de huwelijken heeft minstens 1 partner een echtscheiding achter de rug. (…) Het hele nieuwsbericht
Zomaar even tussendoor
De hele binnenstad van Maastricht wordt een fietszone, waar de auto alleen nog maar "te gast" zal zijn.

Koud en wisselvallig

Dinsdag 28 november 2023
Weerbericht
Oudsbergen - Koud en wisselvalligVanavond is er kans op een regenbui aan de kust, maar elders blijft het droog met bij momenten brede opklaringen. Het kan flink afkoelen bij minima tussen -5 graden in de Hoge Venen en gemiddeld -2 à 1 graden in Vlaanderen. De wind blijft stevig waaien uit noordelijke richtingen.
Woensdag wordt het wisselvallig met kans op enkele regenbuien in Vlaanderen, natte sneeuw of sneeuw in Hoog België. Tussendoor zijn er ook droge perioden en het wordt opnieuw een graadje of twee zachter (…) Het hele nieuwsbericht
De helft van de Limburgse bedrijven wil vlotter talent uit het buitenland kunnen aantrekken. Dat blijkt uit het jaarlijkse arbeidsmarktrapport van VKW Limburg en Unizo Limburg. Arbeidsmigratie makkelijker maken zou volgens hen namelijk een antwoord kunnen zijn op de arbeidsmarktkrapte. Beide werkgeversorganisaties hebben dan ook een tienpuntenplan opgesteld. Achter deze link staan die tien punten opgesomd.
Het is maar dat je 't weet
De helft van al het plastic afval in België wordt niet gerecycleerd. In 2021 werd 80% van het verpakkingsafval gerecycleerd. In 2001 was dat 71%. Of het nu vandaag is of 20 jaar geleden, plastic blijft de minst gerecycleerde afvalcategorie. Toch is de recyclagegraad sterk gestegen van 28% in 2001 naar 49% in 2021. Wat de andere afvalcategorieën betreft, hadden glas en metaal in 2021 een recyclagegraad van 97%, papier en karton 89% en hout 67%. (Statbel)

Leo Reyskens overleden

Maandag 27 november 2023
Oudsbergen - Leo Reyskens overledenGisteren is Leo Reyskens overleden, de weduwnaar van de in 2000 gestorven Mia Moors. Hij was 81 jaar en afkomstig uit Genk. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.
Het is maar dat je 't weet
Mensen die al een opleiding volgen, willen vaker nog meer opleidingen volgen. Dat mattheuseffect is ook duidelijk zichtbaar naar opleidingsniveau: 32,9% van de hoogopgeleiden wilden nog meer opleiding volgen, tegenover 18% van de laagopgeleiden. Een en ander blijkt uit de resultaten van de enquête naar volwasseneneducatie van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Dat bevroeg 8274 18- tot 69-jarigen over de opleidingen die ze volgden en hun interesse om bijkomende opleidingen te volgen. Kort (…) Het hele nieuwsbericht

Jef Craeghs overleden

Maandag 27 november 2023
Oudsbergen - Jef Craeghs overledenOp 24 november is Jef Craeghs overleden, de echtgenoot van Mia op 't Roodt. Hij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats van Gruitrode. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.

Het dwaallicht

Maandag 27 november 2023
Woorden van Jef
Oudsbergen - Het dwaallichtVan Oostende naar Leuven, het lijkt maar een treinrit, maar dat was het toen niet. Met een bruine valies van nonkel broeder-pater-uit-de-Congo kwam ik als 18-jarige in de universiteitsstad aan. Mijn vooruitdenkende moeder had uit voorzienigheidsoverweging al een deken in de valies gestopt. Ze kwam als overbezorgde moeder mee met haar zoon. Toen we er samen aankwamen was ik overweldigd door het groot antiek gebouw van de Alma Mater. In de marmeren hal weergalmden stemmen tot een kakafonie. Ik weet nog goed, dat (…) Het hele nieuwsbericht

Zaalvoetbal: Meeuwen uitgeschakeld

Maandag 27 november 2023
Oudsbergen - Zaalvoetbal:  Meeuwen uitgeschakeldZVK Meeuwen heeft de zestiende finales van de Beker van België zaalvoetbal niet overleefd. Het verloor met 0-4 van Hasselt.

Neeroeteren - Kabouters B 0-2

Zondag 26 november 2023
Oudsbergen - Neeroeteren - Kabouters B 0-2Kabouters Opglabbeek B heeft een 0-2 overwinning behaald op het veld van KFC Neeroeteren, de dertiende in de stand. Kabouters Opglabbeek B staat aan de leiding met drie punten voorsprong op Bree-Beek B.
Kort nieuws van bij de buren
In de Toleikstraat in Bree botsten gisteren een auto en een 16-jarge bromfietser uit Maaseik. Deze laatste liep daarbij verwondingen op.
Kort nieuws van bij de buren
Op 't Hasseltkiezel in Bree raakte een bestuurder de controle over het stuur kwijt. Het voertuig belandde op zijn dak. De 44-jarige man uit Maasmechelen raakte gewond.

Woninginbraak in Bree

Zondag 26 november 2023
Kort nieuws van bij de buren
In Bree is er ingebroken in een woning aan de Barrierstraat. Er is geld gestolen. De inbraak is vrijdagnamiddag rond 17 uur ontdekt.
Oudsbergen - Gelijkspel Gruitrode - Turkse RangersIn Eerste Provinciale zijn Nevok Gruitrode en Turkse Rangers Waterschei op het veld van Nevok niet verder geraakt dan een 1-1 gelijkspel. De ruststand was 0-0. Van Den Broeck bracht Nevok in de 58ste minuut op voorsprong maar Sögütcü zorgde in de 80ste minuut voor de verdiende gelijkmaker. Na 13 wedstrijden staat Gruitrode 13de in de stand met 15 punten. Turkse Rangers staat op plaats 4 met 25 punten, drie minder dan de leiders Bregel Sport en Achel VV.

STA Genk - Sp. Ellikom 1-5

Zondag 26 november 2023
Oudsbergen - STA Genk - Sp. Ellikom 1-5STA Genk heeft deze namiddag een 1-5 nederlaag geleden tegen Sporting Ellikom. Voor STA Genk scoorde Mandala. De doelpunten van Ellikom werden gemaakt door  Huypkens (3) en Di Sancarlo (2), 


Zwaar verlies voor Wijshagen

Zondag 26 november 2023
Oudsbergen - Zwaar verlies voor WijshagenIn Vierde Provinciale is Heidebloem Wijshagen bij Leut gaan verliezen met 7-0.

E. Louwel A - VK Gestel 1-1

Zaterdag 25 november 2023
Oudsbergen - E. Louwel A - VK Gestel 1-1Eendracht Louwel A heeft vanavond thuis 1-1 gelijkgespeeld tegen VK Gestel.

Ruime overwinning voor Kabouters

Zaterdag 25 november 2023
Oudsbergen - Ruime overwinning voor KaboutersKabouters Opglabbeek is met 1-5 gaan winnen op het veld van Achel VV B.

KSK Meeuwen A - FC Helson 1-3

Zaterdag 25 november 2023
Oudsbergen - KSK Meeuwen A - FC Helson 1-3In eerste proviciale heeft KSK Meeuwen A vanavond thuis met 1-3 verloren van FC Helson. Voor Meeuwen scoorde Willems op strafschop. De doelpuntenmakers van Helson waren Bloemen (2) en Moerenhout. Bollen, Verbeeck en Goossens, allen van KSK Meeuwen, pakten geel. Na dertien wedstrijden heeft Rode lantaarn Meeuwen 8 punten. Helson staat tiende mt 16 punten.

KSK Meeuwen B - Molenbeersel 4-0

Zaterdag 25 november 2023
Oudsbergen - KSK Meeuwen B - Molenbeersel 4-0KSK Meeuwen B heeft vanavond een 4-0 overwinning behaald tegen HO Molenbeersel.

E. Louwel B - Umitspor B 1-1

Zaterdag 25 november 2023
Oudsbergen - E. Louwel B - Umitspor B 1-1Eendracht Louwel B en Umitspor Maasmechelen B hebben vanavond 1-1 gelijkgespeeld.

Thibault Philippaerts 2de in Madrid

Zaterdag 25 november 2023
Thibault Philippaerts is gisteravond met Jumper d'Oase op de vijfsterrenjumping in Madrid tweede geworden in de kwalificatie voor de wereldbekerproef van zondag. Olivier Philippaerts eindigde met Le Blue Diamond 12de, Nicola Philippaerts met Derby 22ste.

Jeanne Swinnen overleden

Zaterdag 25 november 2023
Oudsbergen - Jeanne Swinnen overledenGisteren is in WZC Gerkenberg in Bree Jeanne Swinnen overleden, de weduwe van de in 2017 gestorven Hendrik Neyens. Zij was 88 jaar en afkomstig uit Meeuwen. Het afscheid en de begraving van de urne op de begraafplaats van Opitter vinden plaats in intieme kring.
Oudsbergen - hEARDROP: de geluiden van het universumZoomEr is weer een nieuwe hEARDROP te beluisteren bij Musica. hEARDROP [!]ASTRA gaat over geluiden van het universum en is volledig gelinkt aan de voorstelling [!]ASTRA die vandaag in première gaat in Dommelhof in Pëlt. Dompel je onder in de verschillende energieën van het universum. Laat je inspireren door het muzikale materiaal van een van de planeten en verken, experimenteer en improviseer samen. Hoe klinkt jouw universum? Er zijn waarschijnlijk nog onontdekte planeten. Hoe zouden die klinken en wat zou typerend zijn voor zo'n planeet?
Er zijn nog een paar tickets voor de voorstelling in Dommelhof. 

Een kinderboek van Hans en Caryl

Vrijdag 24 november 2023
Oudsbergen - Een kinderboek van Hans en CarylZoomOnze medewerker in Beringen, Hans Put, heeft een prachtig kinderboek geschreven: ‘Ella en de toverklok’. Het is het eerste kinderboek met de Limburgse mijnen als decor en werd geïllustreerd door Lommelaar Caryl Strzelecki. Vandaag werd het gepresenteerd op be-MINE in Beringen voor kinderen van de basisschool. Hans las het voor en Caryl toonde ondertussen de tekeningen (foto boven).
Hans Put groeide op in de schaduw van de Beringse mijn. Het verhaal van (…) Het hele nieuwsbericht
Een kinderboek van Hans en CarylEen kinderboek van Hans en CarylEen kinderboek van Hans en Caryl
Zoom

Jef Cardinaels overleden

Vrijdag 24 november 2023
Oudsbergen - Jef Cardinaels overledenVandaag is Jef Cardinaels overleden, de levensgezel van Louisa Maes. Hij was geboren in SInt-Huibrechts-Lille en werd 88 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (20-20.30u) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat 4 in Lommel. 

Fietsster (62) gewond bij aanrijding

Vrijdag 24 november 2023
Kort nieuws van bij de buren
In Bree is een 62-jarige fietsster gewond geraakt bij een aanrijding met een auto aan de Nieuwstadpoort. Het ongeval gebeurde gisterennamiddag rond 16 uur.
Oudsbergen - Politie: ‘Let op met wie je binnenlaat’‘Steeds vaker gebruiken criminelen nieuwe excuses om zich toegang tot een woning te verschaffen om zo op een listige manier een diefstal te kunnen plegen. Politie CARMA waarschuwt voor deze diefstallen en roept bewoners op alert te zijn,’ zegt korpschef Geert Verheyen.
De politie ontving recent klachten van inwoners die geconfronteerd werden met onbekenden die hun woning willen betreden. De werkwijze is vaak dezelfde. Onbekenden bellen aan aan de woning en proberen met een smoes binnen te (…) Het hele nieuwsbericht

Meer klanten bij voedselbanken

Vrijdag 24 november 2023
Het is maar dat je 't weet
De 37 Sint-Vincentiusverenigingen in Limburg helpen momenteel zo’n 11.000 gezinnen met voeding, een toename van 6,5 procent in vergelijking met een jaar geleden. In Genk krijgt Sint-Vincentius 1.600 klanten over de vloer, het hoogste cijfer van alle gemeenten. Lommel staat met 582 klanten op de tweede plaats, Tongeren derde met 494 klanten.

Henri Gijsen overleden

Vrijdag 24 november 2023
Oudsbergen - Henri Gijsen overledenWoensdag is Henri Gijsen overleden, de echtgenoot van Jeanne Van Noppen. Hij was 90 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Dinsdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Gruitrode waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Witters aan de Lentestraat.

Bree krijgt atletiekpiste

Vrijdag 24 november 2023
Kort nieuws van bij de buren
Minister van Onderwijs Ben Weyts heeft 1,6 miljoen euro uitgetrokken voor de aanleg van een atletiekpiste met bijhorend nieuw gebouw en omgevingswerken in Bree. Die piste is bedoeld voor de ruim 2.000 leerlingen van Middenschool Heilig Hartinstituut, TISM, Sint-Augustinusinstituut ASO, Sint- Augustinusinstituut BSO/TSO en TISM eerste graad.

Vijf procent Belgen niet online

Vrijdag 24 november 2023
Het is maar dat je 't weet
Het gebruik van internet is blijven stijgen in 2023: 95% van de Belgen tussen 16 en 74 jaar gebruikt internet tegenover 89% in 2018 en 82% in 2013. Dit blijkt uit de laatste resultaten van de enquête naar het ICT-gebruik bij huishoudens die Statbel, het Belgische statistiekbureau, jaarlijks organiseert.
Van de resterende 5% had 2% ten minste drie maanden voor de enquête geen internet meer gebruikt en 3% had nog nooit internet gebruikt. Bepaalde categorieën van de bevolking zijn (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: Nilagro

Donderdag 23 november 2023
Nico Symons (50) uit Oudsbergen heeft de besloten vennootschap Nilagro ogericht met zetel aan de Weg op Bree. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer ondersteunende activiteiten voor de teelt van gewassen, besproeien van gewassen ook vanuit de lucht, snoeien van fruitbomen en wijnstokken en verhuur van landbouwmachines en -werktuigen met bedieningspersoneel.

Digitale vaardigheden fors gestegen

Donderdag 23 november 2023
Het is maar dat je 't weet
De digitale vaardigheden van de Belgen zijn de voorbije jaren fors gestegen. Het percentage Belgen (in de leeftijdsklasse 16 tot 74 jaar) dat over minstens basis digitale vaardigheden beschikt, is gestegen van 54 % in 2021 naar 59 % in 2023. Het streefdoel, zoals geformuleerd in het ‘digitale decennium van de Europese Unie’, dat tegen 2030 80% van de volwassenen basis digitale vaardigheden zouden verworven hebben, blijft intussen nog wel veraf.
De digitale vaardigheden zijn (…) Het hele nieuwsbericht

Bestelwagen rijdt fietser aan

Donderdag 23 november 2023
Kort nieuws van bij de buren
In Bree is vanmorgen rond 7.45 uur een minderjarige voetganger uit Bree door een bestelwagen aangereden op de Gruitroderkiezel. Hij raakte daarbij gewond.

Pas op voor Quishing

Donderdag 23 november 2023
Cybercriminelen ontwikkelen om de haverklap nieuwe manieren om hun slag te slaan. De laatste trend is Quishing. Ze genereren een kwaadaardige QR-code die ze versturen of op een openbare plaats plaatsen. Als slachtoffers de code scannen, worden ze geleid naar een phishingsite of wordt er kwaadaardige software gedownload op hun apparaat. Opletten! Meer info

Christiane Awouters overleden

Donderdag 23 november 2023
Oudsbergen - Christiane Awouters overledenOp 18 november is Christiane Awouters (80) overleden, de echtgenote van Jean Hendrikx. Zij woonde in Leut en was afkomstig uit Opglabbeek. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaat sin de parochierk van Leut.

Clara Vanbuel overleden

Donderdag 23 november 2023
Oudsbergen - Clara Vanbuel overledenOp 18 november is Clara Vanbuel overleden, de echtgenote van Pieter Jansen. Zij was 83 jaar en afkomstig uit Meeuwen. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Wauberg.
Het is maar dat je 't weet
Sinds 2017 is in Limburg het aantal hogeschool- en universiteitsstudenten dat tijdens de studies een onderneming opstart verdubbeld: van 368 in 2017 naar 737 in 2022. Dankzij het statuut van student-zelfstandige kunnen ze tijdens hun studies een onderneming opstarten onder een gunstige regeling op vlak van sociale bijdragen.
Het statuut van student-zelfstandige werd in 2017 gecreëerd om jongeren die hogere studies volgen, te motiveren om tijdens hun studie een onderneming op te starten. Zij genieten hierbij van een gunstige regeling voor sociale bijdragen naar analogie met de zelfstandigen in bijberoep. Na afloop van hun studies blijft 45% van de vroegere studenten zelfstandige: 26% in hoofdberoep, 19% in bijberoep.

Everzwijn tegen auto

Woensdag 22 november 2023
Kort nieuws van bij de buren
In de Neeroeterenstraat in Opoeteren is een everzwijn tegen een auto gelopen. Dat gebeurde gisterenavond rond 23 uur.
Het is maar dat je 't weet
Er komt tegen 2030 geen halvering van het pesticidengebruik in de EU. Dat heeft een stemming in het Europees Parlement vandaag uitgewezen. Vooral de Europese Volkspartij (EVP), de grootste fractie, ging op de rem staan. Sara Matthieu (Groen) zei na afloop: "De agro-industrie heeft gewonnen op de kap van onze gezondheid en biodiversiteit. Dit is slecht nieuws voor het milieu, de bijen en onze gezondheid."
Oudsbergen - Ham Utd - Eendracht Louwel op 6 januariDe wedstrijd Ham United - Eendracht Louwel die vorig weekend werd uitgesteld zal op zaterdag 6 januari gespeeld worden.

Bus- en vrachtwagenchauffeurs gezocht

Woensdag 22 november 2023
Het is maar dat je 't weet
Oudsbergen - Bus- en vrachtwagenchauffeurs gezochtZoomEr zijn ruim 200 vacatures voor bus- of vrachtwagenchauffeur in Limburg. De VDAB organiseert daarom op dinsdag 5 december een  job- en initiatiedag over dat beroep bij de VDAB in Bilzen. Wie wil, kan daar ook een testrit maken met een bus of vrachtwagen op de oefenterreinen van VDAB. Ook werkgevers zijn er aanwezig met hun vacatures. Er kan dus meteen gesolliciteerd worden.
Als je nog geen rijbewijs D, C/CE of vakbekwaamheid code 95 hebt, krijg je info over de vele opleidingsmogelijkheden. Iedereen is gratis welkom, maar inschrijven is vereist: het aantal plaatsen is beperkt. 
Concreet: dinsdag 5 december 2023, van 9 tot 14.30 uur, Calvarieberg 6, Bilzen. Inschrijven kan tot 28 november via deze link. Je bent tussen 9 en 12 uur doorlopend welkom. (Foto Craig Adderley - Pexels)

De kracht van macht

Dinsdag 21 november 2023
Vandaag gelezen
"Macht is een middelpuntzoekende kracht: waar macht is, stroomt nog meer macht naartoe. Doordat dit land is opgebroken in verschillende structuren en machtscentra, hebben alleen partijvoorzitters nog een overzicht. Alle macht vloeit onvermijdelijk naar hen toe. De enige manier om die macht te breken, is te hervormen."
(De van Lommel afkomstige auteur Joachim Pohlmann in De Morgen)

Het wordt kouder

Dinsdag 21 november 2023
Weerbericht
Oudsbergen - Het wordt kouderDankzij de invloed van een hogedrukgebied ten westen van Brest (Frankrijk) krijgen we een volledige droge dag op woensdag. Een warmtefront schuift in de nacht naar vrijdag wel over onze streken waarbij er wat lichte motregen kan vallen. Tot dan is het alleszins droog, maar de hoge en middelhoge wolken nemen wel gestaag toe. Na een zachte donderdag en nog een zachte vrijdagochtend, stroomt koudere polaire en vooral ook onstabiele lucht over onze streken. Het wordt dan een stuk kouder en die koude zet zich in het (…) Het hele nieuwsbericht

WK handbal: België tegen Italië

Dinsdag 21 november 2023
Oudsbergen - WK handbal: België tegen ItaliëDeze voormiddag werd in Nyon geloot voor de eerste ronde van de tweede kwalificatiefase van het WK-handbal dat in 2025 in Denemarken, Kroatië en Noorwegen plaatsvindt. België neemt het op tegen Italië. De heenwedstrijd wordt op 13 maart gespeeld in Hasselt, de terugwedstrijd is gepland op 16/17 maart.

Negen priesterwijdingen in 2022

Maandag 20 november 2023
Kerk
In 2022 vonden in België 9 priesterwijdingen plaats. Er waren ook 14 diakenwijdingen. Het aantal seminaristen bedroeg 45. 23 personen volgden vorig jaar de opleiding tot diaken. (KerkNet)

Morgen weer flitsmarathon

Maandag 20 november 2023
Oudsbergen - Morgen weer flitsmarathonMorgenvroeg om 6 uur start weer een 24 uur lange flitsmarathon. In verschillende lokale politiezones wordt er een flitsmarathon gehouden. Let meer dan ooit op je snelheid!

Jos Hendrix overleden

Maandag 20 november 2023
Oudsbergen - Jos Hendrix overledenVrijdag is Jos Hendrix overleden. Hij was geboren in Peer en werd 69 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring, waarna zijn urne zal worden bijgezet in het columbarium op de begraafplaats van Linde Peer. Begroeting: morgen/dinsdag (19-20u) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Rosalie Braekers overleden

Maandag 20 november 2023
Oudsbergen - Rosalie Braekers overledenVrijdag is Rosalie Braekers overleden, de weduwe van de op 31 augustus jongstleden gestorven Albert Michels. Zij was 95 jaar. Het afscheid vindt woensdag (14.30 uur) plaats in uitvaartcentrum Witters aan de Lentestraat.

Zaalvoetbal: Meeuwen - Thes-Ham 4-1

Maandag 20 november 2023
Oudsbergen - Zaalvoetbal: Meeuwen - Thes-Ham  4-1In het zaalvoetbal heeft Meeuwen met 4-1 gewonnen van Thes-Ham.

Twee veertigers gewond bij botsing

Zondag 19 november 2023
Kort nieuws van bij de buren
Op de Opitterkiezel in Bree botsten gisterenavond rond 17.15 uur twee auto's. Een 41-jarige man en een 40-jarige vrouw, beiden uit Bree, raakten daarbij gewond.

Louwel B verliest van WAVO

Zondag 19 november 2023
Oudsbergen - Louwel B verliest van WAVOIn Vierde Provinciale heeft Louwel B met 2-0 verloren van K. Waterloos-Voorshoven (Wavo).

Ellikom wint van Neeroeteren

Zondag 19 november 2023
Oudsbergen - Ellikom wint van NeeroeterenIn Vierde Provinciale heeft Sporting Ellikom thuis met 4-0 gewonnen van FC Neeroeteren. Aan de rust was de stand 1-0. Della Pelle (2), Di Sancarlo en Perelli maakten de doelpunten.

Danny Jehoul overleden

Zondag 19 november 2023
Oudsbergen - Danny Jehoul overledenDonderdag is Danny Jehoul overleden, de echtgenoot van Sonja Driesen. Hij was 53 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Meeuwen. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.

Kabouters A - Sporting Wijchmaal 5-1

Zaterdag 18 november 2023
Oudsbergen - Kabouters A - Sporting Wijchmaal 5-1Kabouters Opglabbeek A heeft vanavond met 5-1 gewonnen van Sporting Wijchmaal. Voor Opglabbbeek scoorden Haesen (2), Maggen, Tips en Hilven. Snoekx scoorde voor Wijchmaal.

W. Koersel A klopt KSK Meeuwen A

Zaterdag 18 november 2023
Oudsbergen - W. Koersel A klopt KSK Meeuwen AIn eerste provinciale heeft Weerstand Koersel A  vanavond met 1-0 gewonnen van KSK Meeuwen A. Het doelpunt viel in de 17de minuut en werd gescoord door Cerigioni.

Ham Utd - Louwel uitgesteld

Zaterdag 18 november 2023
Oudsbergen - Ham Utd - Louwel uitgesteldDe wedstrijd tussen Ham United en Louwel, in Ham, werd uitgesteld vanwege de staat van het veld.

Nevok wint bij Zonhoven Utd

Zaterdag 18 november 2023
Oudsbergen - Nevok wint bij Zonhoven UtdIn Eerste Provinciale is Nevok Gruitrode vanavond bij Zonhoven United gaan winnen met 3-4. De ruststand was 1-3. Ruben en Jarne Berben scoorden elk twee keer. Voor de wedstrijd daagden 120 toeschouwers op.

Meeuwen B verliest bij Kabouters B

Zaterdag 18 november 2023
Oudsbergen - Meeuwen B verliest bij Kabouters BKabouters Opglabbeek B heeft vanavond de derby tegen KSK Meeuwen B gewonnen. Uitslag: 3-2. De doelpunten: Roex 0-1, Indeherberge 1-1, Awouters 2-1, Schreurs 3-1, Drijkoningen 3-2. Doelman Swinnen van Meeuwen B kreeg rood.

22 procent bedienaars eredienst vrouw

Zaterdag 18 november 2023
Kerk
Onder de 2.277 bedienaars van de eredienst in ons land zijn er 509 vrouwen. Dat is 22 procent van het totaal.
De term 'bedienaars van de eredienst" wordt gebruikt voor personen die benoemd zijn door een bisschop en door de overheid worden betaald. 21 procent van de bedienaars van de eredienst is van buitenlandse herkomst. De meeste buitenlandse priesters komen uit Congo (162), Frankrijk (42) en Polen (22).
(Jaarrapport katholieke kerk van België)
Vandaag gelezen
"De mens beweegt als een zombie door een alomtegenwoordige digitale wereld, voortgestuwd door een spookachtig algoritme."
                                                                Éric Sadin in de NRC

Christine Brenkers overleden

Zaterdag 18 november 2023
Oudsbergen - Christine Brenkers overledenDonderdag is Christine Brenkers overleden, de weduwe van de in 2021 gestorven Jan Bijnens. Zij was 80 jaar en afkomstig uit Bocholt. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Opglabbeek. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Meeuwen.

Emma Klingeleers (100) overleden

Vrijdag 17 november 2023
Oudsbergen - Emma Klingeleers (100) overledenGisteren is Emma Klingeleers overleden, de weduwe van de in 1999 gestorven Antoon Bijnens. Zij was 100 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in UCOP aan de Weg naar As.

Vermist meisje (14) teruggevonden

Vrijdag 17 november 2023
Het 14-jarige meisje uit Genk, dat als sinds 23 oktober vermist was, is veilig en wel teruggevonden. Dat meldt Child Focus, dat geen details geeft.

Staking De Lijn breidt uit

Vrijdag 17 november 2023
Oudsbergen - Staking De Lijn breidt uitZoomDe spontane staking die deze ochtend in de stelplaats van Beverlo uitbrak, krijgt navolging in Sint-Truiden, Winterslag en Hasselt. Er is hinder op verschillende lijnen in Limburg. Het is best de app of website van De Lijn te controleren vooraleer je een busreis plant.

Nieuw: Snyders Interieurbouw

Donderdag 16 november 2023
Erwin Snyders (39) uit Oudsbergen heeft de besloten vennootschap Snyders Interieurbouw opgericht met zetel aan de Bosdijkstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer timmer- en schrijnwerk, het plaatsen van brandwerende materialen en het leggen van parketvloeren.

De eerste maal in de geschiedenis?

Donderdag 16 november 2023
Om over na te denken
Niet te geloven en toch waar: een partijvoorzitter moet bij een therapeut sessies volgen over de impact van woorden en taalgebruik.
Dat is, voor zover wij weten, nog nooit eerder in de Belgische geschiedenis vertoond.

Jaak Baeten overleden

Donderdag 16 november 2023
Oudsbergen - Jaak Baeten overledenGisteren is Jaak Baeten overleden. Hij was 83 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Opglabbeek. Begroeting: zaterdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrm Bussels in Neeroeteren.

Magda Dirkx overleden

Donderdag 16 november 2023
Oudsbergen - Magda Dirkx overledenDinsdag is Magda Dirkx overleden. Zij was 65 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in UCOP aan de Weg naar As.
Het is maar dat je 't weet
De vergunning voor gebruik van het omstreden product glyfosaat is vandaag door de expertencommissie van de EU met tien jaar verlengd. Het actieve bestanddeel van verschillende onkruidverdelgers moet niet als kankerverwekkend of hormoonverstorend worden beschouwd, zegt de Commissie. In België is het gebruik van glyfosaat door particulieren hoe dan ook verboden; landbouwers en tuinders mogen het dan weer wel gebruiken.

Serval ontsnapt in Ned. Limburg

Donderdag 16 november 2023
Oudsbergen - Serval ontsnapt in Ned. LimburgZoomIn het Nederlands-Limburgse Herkenbosch is een serval ontsnapt, een soort tijgerkat met opvallend lange poten. Een serval is kleiner dan een tijger maar groter dan een kat. Hij leeft normaliter op de Afrikaanse savanne. Het zijn jachtdieren, zoals alle katachtigen. De serval ontsnapte uit een particulier dierenverblijf.
Het Natuurhulpcentrum (NHC) in Oudsbergen heeft momenteel een paar servals in de verblijven. In ons land is het namelijk verboden om het dier te houden, in tegenstelling tot in Nederland, Duitsland en Frankrijk. (Foto NHC)
Het is maar dat je 't weet
De Nederlandse Rijkswaterstaat voert komend weekend geplande onderhoudswerkzaamheden uit aan de A76 ter hoogte van knooppunt Kerensheide. Hierdoor is de E314/A76 tussen oprit Maasmechelen (33) en knooppunt Kerensheide in de richting van Heerlen afgesloten van vrijdag 17 november 21.00u tot maandag 20 november 06.00u. Houd door omleidingen - via Maaseik of Lanaken - rekening met extra reistijd die kan oplopen tot 30 minuten.

Als de kraanvogels voorbijtrekken...

Donderdag 16 november 2023
Oudsbergen - Als de kraanvogels voorbijtrekken...Zoom...dan nadert de winter. De voorbije dagen is de wintertrek van de kraanvogels op gang gekomen. Aanvankelijk trekken ze naar het Franse Lac du Der, waar men komend weekend tienduizenden vogels zal kunnen waarnemen. En daarna gaat het verder, richting zuiden. (Foto Josh Vandijck)

Frieten gaan weer duurder worden...

Woensdag 15 november 2023
Vandaag gelezen
(...en goedkoper worden ze nooit:)
"Heel wat West-Vlaamse aardappelboeren zitten met de handen in het haar door de overvloedige regen van de afgelopen dagen. Sommige boeren hebben het al opgegeven nog voor het jaareinde te rooien. Als het voor de jaarwisseling nog vriest, is alles wat in de grond zit verloren."
                                                                                      (De Tijd)
Vandaag gelezen
"Men kan niet simpelweg blijven beweren dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het verband tussen glyfosaat en de ziekte van Parkinson. Er is te veel onderzoek dat in die richting wijst en dat zou moeten aanleiding geven tot een verbod op gebruik van het middel."
Neuroloog Patrick Santens van UZ Gent/UGent over het al dan niet verlengen van de vergunning voor het gebruik van glyfosaat (lees Round-Up) in de EU. De experts beslissen daar morgen over.

Dag van de Wetenschap in UHasselt

Woensdag 15 november 2023
Het is maar dat je 't weet
Oudsbergen - Dag van de Wetenschap in UHasseltZoomNaar aanleiding van de 50ste verjaardag van Universiteit Hasselt, organiseert men daar dit jaar een XL-editie van de Dag van de Wetenschap op de campus in Diepenbeek.
Zondag 26 november ontdekken bezoekers langs een uitgestippeld parcours op de universitaire campus (4km) ál het onderzoek van onze verschillende instituten en onderzoekscentra. Meer dan 200 onderzoekers staan klaar om bezoekers te ontvangen voor proefjes, workshops, lezingen, rondleidingen en veel meer. Er is een (…) Het hele nieuwsbericht

Peter Leurs overleden

Woensdag 15 november 2023
Oudsbergen - Peter Leurs overledenGisteren is Peter Leurs overleden, de echtgenoot van Christel Derkoningen. Hij was 58 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) in UCOP aan de Weg naar As.

Kan gebeuren

Woensdag 15 november 2023
Zomaar even tussendoor
Een vrachtvliegtuig dat vorige week donderdag onderweg was van New York naar Luik, heeft rechtsomkeer moeten maken omdat een paard was ontsnapt in het laadruim. Dat meldt de Amerikaanse zender ABC News.

Meer op reis

Woensdag 15 november 2023
Het is maar dat je 't weet
In het tweede kwartaal van dit jaar werd een recordaantal van 5.770.000 reizen gemaakt in België of naar het buitenland. Het aantal reizen is met 4,2% gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019, het vorige recordjaar. In het tweede kwartaal vonden er 1,48 miljoen binnenlandse reizen en 4,29 miljoen buitenlandse reizen plaats. In vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2019 betekende dit een stijging van 5,1% voor de binnenlandse en van 3,9% voor de buitenlandse reizen. (Statbel)

Een op acht leeft in kansarmoede

Woensdag 15 november 2023
Vandaag gelezen
Momenteel leeft één op de acht Belgen in kansarmoede. Die verhouding blijft al jaren min of meer onveranderd. Maar achter dat cijfer schuilt er nog een ander, en dat doet misschien nog meer slikken. Want mocht de sociale zekerheid niet bestaan, zouden zelfs vier op de tien Belgen in armoede leven. (Visie)
Het is maar dat je 't weet
De bever zet zijn opmars in Limburg verder. Volgens een schatting telt de provincie nu ongeveer 220 bevers. Het zuiden van de provincie is minder populair bij die dieren. 

Drogere intermezzo's

Dinsdag 14 november 2023
Weerbericht
Oudsbergen - Drogere intermezzo'sHet wordt de komende dagen wat minder nat, maar geheel droog wordt het nog niet. Ondanks drukstijgingen is de atmosfeer nog net voldoende onstabiel om hier en daar een bui te laten ontstaan. Donderdag gaat het in de late namiddag of avond regenen en vrijdag vallen er enkele buien. Ook in het weekend staat er regen op het programma, maar het zal niet de hele dag regenen. We krijgen tussendoor wat drogere intermezzo's.
Vandaag overheersen de wolken in de namiddag en zijn er perioden met regen. Er (…) Het hele nieuwsbericht

Auto tegen overstekende hond

Dinsdag 14 november 2023
Kort nieuws van bij de buren
Op de Weg naar As in Opoeteren heeft een autobestuurder gisterenavond rond 20 uur een overstekende hond aangereden. Het dier heeft het niet overleefd.

Zonder woorden...

Dinsdag 14 november 2023
Oudsbergen - Zonder woorden...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Jan Jacobs overleden

Dinsdag 14 november 2023
Oudsbergen - Jan Jacobs overledenOp 11 november is Jan Jacobs overleden, de echtgenoot van Bertha Van Baelen. Hi was 84 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Woensdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Gruitrode waarna gelegenheid tot groeten bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.
Het is maar dat je 't weet
Het Agentschap Wegen en Verkeer reinigt in de weekends van 17 en 24 november opnieuw de terreinen van de Limburgse carpoolparkings. Tijdens de reinigingswerken geldt een parkeerverbod.
In de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 november zijn de volgende parkings aan de beurt: Tongeren, Hasselt, Halen en Beringen. Het weekend erop volgen de parkings in Maasmechelen, Heusden-Zolder, Diepenbeek en Lummen.

Maria Weytjens overleden

Maandag 13 november 2023
Oudsbergen - Maria Weytjens overledenZaterdag is in WZC Kloosterhof in Oudsbergen Maria Weytjens overleden, de weduwe van de in 2006 gestorven Albert Martens. Zij was 94 jaar en afkomstig uit Grote-Brogel. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van As. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in UCAS aan de Kerkstraat in As.

Auto in gracht: één gewonde

Maandag 13 november 2023
Kort nieuws van bij de buren
Deze namiddag ging op de N75 in As een auto over de kop. Het voertuig belandde in de gracht. Bij het ongeval is één gewonde gevallen. Overbrenging van ht slachtoffer naar het ziekenhuis bleek noodzakelijk.

Handbal: Kortessem - Meeuwen 29-17

Maandag 13 november 2023
Oudsbergen - Handbal: Kortessem - Meeuwen 29-17In vrouwen tweede nationale van het handbal heeft DHC Meeuwen met 29-17 verloren van Kortessem. Aan de rust was de stand 15-7.

Rita Raemaekers overleden

Maandag 13 november 2023
Oudsbergen - Rita Raemaekers overledenOp 6 november is in Maaseik Rita Raemaekers overleden. Ze zou 's anderendaags 66 jaar geworden zijn. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Schriftelijk condoleren bij Uitvaartzorg Vanhove, Brogelerweg 24 in 3950 Bocholt.

Vrouw (20) gewond bij botsing

Zondag 12 november 2023
Kort nieuws van bij de buren
Op de Rode Kruislaan in Bree zijn gisterenavond rond 19.30 uur twee auto's gebotst. Een 20-jarige vrouw uit Zonhoven raakte daarbij gewond.
Oudsbergen - Eendracht Louwel B - Sporting Ellikom 3-3
Eendracht Louwel B en Sporting Ellikom hebben vanmiddag  3-3 gelijkgespeeld.
Oudsbergen - Nicola Philippaerts derde in VeronaZoomIn de wereldbekerproef in Verona (It.) is Nicola Philippaerts vandaag met Katanga derde geworden. Olivier Philippaerts eindigde met Legend of Love 23ste. (Foto Dirk Caremans)
Oudsbergen - Nevok Gruitrode verliest van Bregel SportIn Eerste Provinciale heeft Nevok Gruitrode met 1-3 verloren van Bregel Sport. De doelpunten: Brants 0-1, Belfaqir 0-2, R. Berben 1-2,  Mullens 1-3. Bregel Sport is de nieuwe leider.
Oudsbergen - Grote Heide - Kabouters Opglabbeek 1-3
In de wedstrijd tegen Kabouters Opglabbeek - op papier een technisch sterkere tegenstander - bood Sporting Grote Heide vanmiddag toch flink weerwerk. Na ruim een kwartier tikte Jonas Theunis de 1-0 tegen de netten en enkele minuten later kreeg Kobe Alen de kans om er 2-0 van te maken, maar hij faalde bij de afwerking. En ineens was Opglabbeek daar: in korte tijd werd het 1-2, na doelpunten van Leandro Merola en Koen Stieners.
In de tweede helft liet Sporting veel kansen onbenut. Opglabbeek maakte er nog 1-3 van, via Michiel Hilven. Dat was meteen de eindstand.

KSK Meeuwen - Turkse Rangers 1-3

Zaterdag 11 november 2023
Oudsbergen - KSK Meeuwen - Turkse Rangers 1-3KSK Meeuwen heeft vanavond thuis met 1-3 verloren van Turkse Rangers. De doelpunten: Telegrafo 0-1, Fabrice 0-2, Al. Stankov 0-3, Willems 1-3.

Eendracht Louwel - Lutlommel 2-0

Zaterdag 11 november 2023
Oudsbergen - Eendracht Louwel - Lutlommel 2-0Lutlommel VV is vanavond met 2-0 de boot ingegaan op het veld van Eendracht Louwel A.

Wijshagen verliest van Neeroeteren

Zaterdag 11 november 2023
Oudsbergen - Wijshagen verliest van NeeroeterenIn Vierde Provinciale heeft Heidebloem WIjshagen met 5-3 verloren van Neeroeteren FC.

KSK Meeuwen B - Umitspor B 2-0

Zaterdag 11 november 2023
Oudsbergen - KSK Meeuwen B - Umitspor B 2-0KSK Meeuwen B heeft vanavond met 2-0 gewonnen van Umitspor Maasmechelen B.

Kabouters B winnen van Elen B

Zaterdag 11 november 2023
Oudsbergen - Kabouters B winnen van Elen BIn Tweede Provinciale heeft Kabouters Opglabbeek B met 0-2 gewonnen van Standard Elen B.

Echt herfstweer

Zaterdag 11 november 2023
Vandaag gezien
Oudsbergen - Echt herfstweerZoomDe overvloedige regen van de voorbije week lijkt achter de rug. Vandaag kwam de zon al regelmatig piepen. Ook voor de komende dagen blijft het wisselvallig met veel wolken, een streepje zon en kans op buien, echt herfstweer dus. Gust Ischen kon alvast deze avond genieten van alweer een mooie zonsondergang. 

Hoor de wind waait...

Vrijdag 10 november 2023
Oudsbergen - Hoor de wind waait...Zoom...door de bomen. Zou de goede Sint wel komen? Dat is de spannende vraag voor veel kinderen. Want als alles goed gaat, zal Sinterklaas dit weekend op vele plaatsen feestelijk op bezoek komen, wind of geen wind! (Tekening Dirk Van Bun)
Kort nieuws van bij de buren
Gisterenavond rond 18 uur botsten drie personenwagens op het kruispunt van de Bocholterkiezel en de Schutterijstraat in Bree. Een 57-jarige man uit Hamont-Achel raakte daarbij gewond.

Dieven van Range Rovers veroordeeld

Vrijdag 10 november 2023
Oudsbergen - Dieven van Range Rovers veroordeeldDe rechter in Hasselt heeft vandaag twee broers veroordeeld voor de diefstal van Range Rovers. De oudste kreeg 40 maanden cel, de andere 37 maanden. De dieven sloegen onder meer toe in Beringen, Hechtel-Eksel, Oudsbergen en Pelt. PG)

Jean Meuwissen overleden

Vrijdag 10 november 2023
Oudsbergen - Jean Meuwissen overledenDinsdag is Jean Meuwissen overleden, de levensgezel van de in 2010 gestorven Rina Meurs. Hij was 90 jaar en afkomstig uit Genk. Het afscheid vindt vrijdag 17 november (11 uur) plaats in UCOP aan de Weg naar As in Opglabbeek. Begroeitng: donderdag (19-20 uur).

Wees eerlijk over uw huis

Donderdag 9 november 2023
Tribunaliteiten
Oudsbergen - Wees eerlijk over uw huisSommige huizen hebben geheimen die alleen de bewoner kent. De bewoner, waar het hier over gaat, wist dat het huis dat hij al tien jaar bewoonde verzakkingen vertoonde door de kanteling van de vloerplaat. Hij kon het echter verkopen voor 395.000 euro.
De nieuwe eigenaar stelde al kort na zijn intrede vast dat de woning niet deugde en eiste voor de rechtbank terugbetaling van de koopprijs. Ten onrechte, vond de verkoper, want het koopcontract bepaalde dat de koper zelf moest opdraaien voor verborgen gebreken (…) Het hele nieuwsbericht

Limburg sterkste tegelwipregio

Donderdag 9 november 2023
Vlaanderen heeft tijdens het allereerste Vlaamse Kampioenschap Tegelwippen bijna 3 miljoen tegels ‘gewipt’ of omgerekend bijna 300.000 m² onthard. Limburg is de sterkste regio, met het hoogste aantal gewipte tegels per 1000 inwoners in drie Limburgse gemeenten: Genk, Maasmechelen en Lummen. Brugge spant de kroon in absolute cijfers, met 374.686 uitgebroken tegels. Ambassadeur van de campagne, presentator Bartel van Riet, reikte de prijzen vandaag uit in Lummen. De wedstrijd, die werd (…) Het hele nieuwsbericht

Tweede dag van de treinstaking

Donderdag 9 november 2023
Oudsbergen - Tweede dag van de treinstakingZoom                                                                            (Cartoon: Fobie)

Marie-Jeanne Metten overleden

Donderdag 9 november 2023
Oudsbergen - Marie-Jeanne Metten overledenDinsdag is Marie-Jeanne Metten overleden, de weduwe van de in 1993 gestorven Tonny Cober en de levensgezel van de in 2015 overleden Emiel Loix. Zij was 76 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19.30-20.30 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Koolmeesje vliegt in dampkap

Donderdag 9 november 2023
In Houthalen is een koolmeesje in een dampkap beland. Het vogeltje werd uit zijn hachelijke positie bevrijd door medewerkers van het Natuurhulpcentrum. Het bleek niet gewond zodat het vogeltje meteen vrij kon gelaten worden.
De Sittardse cabaretier Cyrille Niël heeft voor zijn theaterprogramma ‘Op zuik nao get gelök’ het Limburgs volkslied hertaald, zoals dat heet. Hij gaat dat nummer nu ook uitbrengen. "Ik wilde een versie maken die meer van nu is en waarin bezongen wordt wat ons op de dag van vandaag verbindt in Limburg", zo vertelt de cabaretier. "Veel mensen herkennen zich ook niet in het lied uit 1909. Neem nu de passage 'Waar de hoorn des herders schalt', ik ben nu 50 maar (…) Het hele nieuwsbericht

Weer wolf doodgereden (2)

Woensdag 8 november 2023
De wolvenwelp werd vanmorgen rond 7.15u aangereden. "Aan de manier waarop de wolf lag, was duidelijk te zien dat die langs achter vol geraakt was. Op de röntgenopnamen zagen we dat het bekken volledig verbrijzeld was en dat de poot op meerdere plekken gebroken was. Het moet een enorme klap zijn geweest. Dat dier heeft jammer genoeg geen schijn van kans gehad", aldus Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum vanmorgen.

Kopzorgen om diabetes?

Woensdag 8 november 2023
Gezondheid
Naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag lanceert de Diabetes Liga een wetenschappelijk gevalideerde ‘Diabetes distress-test’. Wie diabetes heeft, partners of ouders van tieners met diabetes, kan die test invullen op www.diabetes.be/kopzorgen en krijgt nadien een persoonlijke ‘Diabetes distress-score’. Die score geeft aan hoeveel kopzorgen diabetes met zich mee brengt en hoe zwaar de aandoening mentaal op het gemoed weegt. Wie een verhoogde score kent, krijgt tips en doorverwijzingen naar gepaste hulp.

Weer wolf doodgereden

Woensdag 8 november 2023
Oudsbergen - Weer wolf doodgeredenZoomOpnieuw is er vanmorgen een jonge wolf doodgereden. Dat gebeurde op de Grote Baan in Helchteren, nabij een plek waar eerder al drie wolven het slachtoffer werden van het verkeer. Het gaat ook nu weer om een mannelijke welp van Noëlla en August. Het is al de vijftiende welp uit de Limburgse roedel die doodgereden wordt. (Foto Welkom Wolf)
De visie van Fobie
Oudsbergen - Ondertussen, in de haven van Antwerpen...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

40 extra stuwtjes tegen droogte

Dinsdag 7 november 2023
Oudsbergen - 40 extra stuwtjes tegen droogteZoomOpnieuw is er provinciale subsidie uit het Droogte Innovatie Fonds (DIF) voor boeren die stuwen in grachten plaatsen om te kijken of ze hun akkers op die manier beter kunnen beschermen tegen droogte. Met zo'n stuw krijgt het water meer tijd om in de grond te sijpelen. Zo zouden boeren hun akker minder vaak moeten besproeien met grondwater of met opgepompt water uit waterlopen. In een eerste fase kregen in het kader van het "Bocholt Stuwt"-project al 22 stuwtjes financiële steun. De (…) Het hele nieuwsbericht

Francis Raedschelders overleden

Dinsdag 7 november 2023
Oudsbergen - Francis Raedschelders overledenGisteren is Francis Raedschelders overleden, de echtgenoot van Rita Stegen. Hij was 68 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in UCOP aan de Weg naar As.

Dalende verkoop in detailhandel

Maandag 6 november 2023
Het is maar dat je 't weet
De verkoop in de detailhandel, met uitzondering van de brandstoffen, daalde met 7,3 procent ten opzichte van september 2022. De verkoop in de sector textiel, kleding, schoeisel en lederwaren in gespecialiseerde winkels daalde zelfs met 14,5 procent. (Statbel)

Vrouw (62) gewond bij botsing

Maandag 6 november 2023
Kort nieuws van bij de buren
Op de Beerselerdijk in Bree botsten gisterenavond rond 20 uur twee auto's. Daarbij raakte een 62-jarige vrouw uit Bree gewond.

Jan Veestraeten overleden

Maandag 6 november 2023
Op 7 oktober is in Edegem Jan Veestraeten overleden. Hij was 85. Dat meldt het vakblad De Journalist. Veestraeten was geboren in Gruitrode. Hij was bekend als Wetstraat-journalist bij Gazet van Antwerpen waar hij in 1979 in dienst trad, nadat hij 14 jaar bij het weekbalad Panorama had gewerkt. Hij schreef ook verscheidene boeken.
Vandaag start de tweede ronde van de uitkoopregeling voor varkenshouders. Varkensboeren met een impactscore van 0,025 procent kunnen een aanvraag indienen voor de vrijwillige stopzettingsregeling van de Vlaamse overheid. Bij de vorige oproep dienden 236 landbouwers een aanvraag in. Daarbij waren er 47 uit Limburg. (Bron: TVL)

Auto in gracht na botsing

Zondag 5 november 2023
Kort nieuws van bij de buren
In de Processieweg in Bree raakten vanavond twee auto's in een aanrijding betrokken. Eén van de wagens belandde na de botsing in de gracht. Bij het ongeval is één gewonde gevallen.

Exc. Hamont klopt Louwel

Zondag 5 november 2023
Oudsbergen - Exc. Hamont klopt LouwelIn Derde Provinciale heeft Exc. Hamont thuis Eendracht Louwel verslagen met 2-1 .In de 47ste minuut bracht Langens de thuisploeg op voorsprong. Caelen scoorde in de 52ste minuut de gelijkmaker. Vandael maakte in de 82ste minuut de winninggoal.
Oudsbergen - Wijshagen verliest van Bree-Beek BThuisverlies voor Heidebloem Wijshagen: Bree-Beek B won er met 0-3.

Meeuwen B klopt Ellikom

Zondag 5 november 2023
Oudsbergen - Meeuwen B klopt EllikomIn Vierde Provinciale is KSK Meeuwen B met 2-4 gaan winnen bij Sporting Ellikom.

Auto rijdt ree aan

Zondag 5 november 2023
Kort nieuws van bij de buren
Gisterenavond rond 22.15 uur heeft een autobestuurder een ree aangereden op de Weg naar As in Opoeteren. Het dier kwam om.
Weerbericht
Oudsbergen - Het blijft wisselvallig en winderigDe herfst laat zich op korte en lange termijn nog steeds goed voelen. Er staat flink wat wind en het is erg wisselvallig met geregeld regen of buien. Er zijn echter ook droge momenten met wat zon, daar moeten we zeker van profiteren. De temperaturen blijven constant en liggen meestal rond 12 graden. Er is nog geen nachtvorst in het verschiet.
Vandaag domineren wolkenvelden en na wat regen in de ochtend wisselen droge perioden af met buien. Er staat een stevige zuidwestenwind met (…) Het hele nieuwsbericht
Oudsbergen - Kabouters Opglabbeek klopt SLW MaaseikIn Derde Provinciale heeft de eerste ploeg van Kabouters Opglabbeek vanavond SLW Maasiek verslagen met 3-1.

Louwel B verliest van Maasland NO B

Zaterdag 4 november 2023
Oudsbergen - Louwel B verliest van Maasland NO BIn Vierde Provinciale heeft Louwel B met 4-2 verloren van FC Maasland NO B. 

Bregel Sport klopt KSK Meeuwen

Zaterdag 4 november 2023
Oudsbergen - Bregel Sport klopt KSK MeeuwenIn Eerste Provinciale heeft Bregel Sport met 2-1 gewonnen van KSK Meeuwen. Peustjens bracht Bregel in de 38ste minuuut op voorsprong. Twee minuten later hing Verbeeck de bordjes gelijk. In de toegevoegde tijd maakte Belfaqir de 2-1.

Achel pakt eerste periodetitel

Zaterdag 4 november 2023
Oudsbergen - Achel pakt eerste periodetitelIn Eerste Provinciale heeft Achel Nevok Gruitode verslagen met 4-1. UPDATE Een verslag uit Achel:
Groen-wit ontving vanavond promovendus Nevok Gruitrode en dat betekende tevens een aangenaam weerzien met Nevoktrainer Davy Peeters, die als speler-trainer met 2 titels (kampioen 4de provinciale in 2010-2011 en kampioen 3de provinciale in 2012-2013) een erg succesvolle periode kende op de Siggert.
Het tactisch plannetje van de bezoekers klopte de eerste (…) Het hele nieuwsbericht

Kabouters B verliest van Leut

Zaterdag 4 november 2023
Oudsbergen - Kabouters B verliest van LeutDe tweede ploeg van Kabouters Opglabbeek heeft vanavond met 0-2 verloren van LS Leut.

Pierre Cuppens overleden

Vrijdag 3 november 2023
Oudsbergen - Pierre Cuppens overledenGisteren is Pierre Cuppens overleden, de echtgenoot van Kato Maes. Hij was 80 jaar. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in UCOP aan de Weg naar As. Begroeting: dinsdag (18-18.30uur).

Herstelling 70 ha heidegebied

Donderdag 2 november 2023
Het 70 ha grote heidegebeid aan de Opglabbbekerzavel dat zich uitstrekt over As, Genk en Oudsbergen wordt hersteld. De werken statrten deze maand. De beschadigde landduinen worden hersteld en bomen die de heide verdringen worden verwijderd.

Maria Damiaens overleden

Donderdag 2 november 2023
Oudsbergen - Maria Damiaens overledenGisteren is Maria Damiaens (92) overleden,  de weduwe van de in 1972 gestorven Herman Gabriëls. Het afscheid vindt dinsdag (11 uur) plaats in de aula van UCOP aan de Weg naar As. Begroeting: maandag (19-19.30 uur).

Roofing plat dak gaat vliegen

Donderdag 2 november 2023
In Opglabbeek is tijdens het stormweer de roofing van een plat dak gaan vliegen. Op Breekiezel in Gruitrode is een boom omgewaaid.

Treinen rijden minder snel

Donderdag 2 november 2023
Oudsbergen - Treinen rijden minder snelVanwege de storm rijden de treinen momenteel - en zeker tot 20u - aan een snelheid die 20km/u lager ligt dan normaal. Dat meldt Infrabel.

Wolf, wildernis geschiedenis

Donderdag 2 november 2023
Nieuwe boeken
Oudsbergen - Wolf, wildernis geschiedenisZoomDe wolf is al enkele jaren terug in ons midden en een roedel heeft zich al goed ingeburgerd op de Limburgse heide en geniet van de relatieve rust in Bosland en op het uitgestrekte militair domein van het Kamp van Beverlo. De afstammelingen van Naya zoeken een weg in de rest van Vlaanderen of in de buurlanden. Welkom Wolf is een organisatie die het leven van de wolven op de voet volgt maar de wolf is niet voor iedereen even welkom. De wolf heeft al eeuwen lang een slechte reputatie. In (…) Het hele nieuwsbericht

Drone in de sixties

Woensdag 1 november 2023
Uit de oude doos
Oudsbergen - Drone in de sixtiesZoomDe ouderen onder ons hebben het nog meegemaakt!

Betrapt zonder rijbewijs

Woensdag 1 november 2023
Kort nieuws van bij de buren
De politie controleerde deze voormiddag op de Boslaan in Lanklaar een 29-jarige bestuurder uit As die opviel door zijn rijstijl. De man bleek geen rijbewijs te hebben en legde een postieve ademtest af. Zijn voertuug werd getakeld.

Daar is de storm

Woensdag 1 november 2023
Weerbericht
Oudsbergen - Daar is de stormDe meest recente weerkaarten zien stormweer op donderdag. De kans dat het inderdaad tot een herfststorm komt, is vrij groot. Windstoten van boven 80 km/u zijn mogelijk in onze provincie en er komt een harde wind te staan. Echt stormweer zal beperkt blijven tot de Noordzee, maar dat het hard of zelfs heel hard gaat waaien, staat nu al buiten kijf.
Vandaag overheersen wolkenvelden in de ochtend. Op een lokaal drupje regen na, is het wel meestal droog. Na de middag komen er echter buien vanuit (…) Het hele nieuwsbericht
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen