Het overige nieuws

Minder dieren geslacht in 2022

Dinsdag 28 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werden maandelijks 25,83 miljoen dieren geslacht. In gewicht nemen de varkens het grootste aandeel in (60%, maandelijks 877.000 stuks). In aantallen zijn de kippen in de meerderheid, met 24,8 miljoen geslachte kippen per maand. Over het hele jaar 2022 werden 755.000 runderen naar de slachtbanken geleid. Dat is een daling met 2% tegenover het jaar voordien. Hiermee wordt de dalende trend ingezet in 2017 verder bevestigd. Daarnaast werden er 10,5 miljoen varkens geslacht. Dit is (…) Het hele nieuwsbericht

Robert Holzken T1 bij Wijchmaal

Dinsdag 28 februari 2023
Peer - Robert Holzken T1 bij WijchmaalRobert Holzken wordt komend seizoen T1 van derdeprovincialer Sporting Wijchmaal. Bram Bollen en Eric Vliegen zijn zijn assistenten.
Peer - Anoniem meldpunt drugs is groot succesZoomOmdat Limburg met een groot probleem kampt van drugsproductie, drugsteelt en schadelijk afval, werd het ‘anoniem drugsmeldpunt Limburg’ in het leven geroepen. Via dit meldpunt kan de burger anoniem melding maken van verdachte activiteiten ivm drugsproductie. Er zijn intussen reeds meer dan 1100 meldingen binnen gekomen en dit zowel telefonisch via het nummer 0800/20877 als via een online-invulformulier via de website www.anoniemdrugsmeldpuntlimburg.be. Van april 2019 tot oktober 2022 werden dankzij het anoniem drugsmeldpunt Limburg 39 plantages en locaties gekoppeld aan cannabisteelt ontdekt, 6 labo’s voor productie van synthetische drugs en 1 synthetische dumping. Daarnaast waren er ook veel meldingen omtrent dealen van drugs, hetgeen in onderzoek ook tot 115 positieve resultaten heeft geleid.
Het is maar dat je 't weet
In het ZOL in Genk is vandaag het eerste Limburgse Zorgcentrum na Seksueel Geweld geopend, het achtste in het land. Slachtoffers van seksueel misbruik kunnen er voortaan terecht voor gratis medische verzorging, psychologische ondersteuning en verdere nazorg. Het politiepersoneel dat er slachtoffers opvangt heeft een terzake gespecialiseerde opleiding gekregen. Verwacht wordt dat er in het centrum jaarlijks zo'n 1.000 slachtoffers uit Limburg zich zullen aanmelden.

24-urenstaking bij bpost

Maandag 27 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
Peer - 24-urenstaking bij bpostBij bpost wordt er vanaf vanavond 22u gedurende 24u gestaakt op initiatief van de vakbonden, meldt bpost op Twitter. Dat kan gevolgen hebben voor de postuitreiking morgen en er kunnen postkantoren gesloten zijn. De vakbonden willen met de actie druk zetten op de directie om lopende en geplande reorganisaties opnieuw te bekijken.

Spoorstaking op 10 maart

Maandag 27 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
De vakbonden hebben opgeroepen tot een staking van het treinpersoneel op 10 maart. De actie kadert in vakbondsprotest tegen de onderfinanciering en onderbezetting van de overheidsdiensten en tegen de pensioenplannen van de regering. Ook de socialistische overheidsvakbond wil die dag staken.

Nog enkele tafels vrij!

Maandag 27 februari 2023
Peer - Nog enkele tafels vrij!ZoomNog een tiental dagen en dan is het zover. De vierde editie van de 'Geknipte Internetgazet Quiz' vindt op vrijdag 10 maart plaats in CC De Adelberg in Lommel. Er meldden zich ondertussen al heel wat ploegen aan, maar... er is nog plaats voor enkele extra! Dus, wil jij ook nog meedingen naar die felbegeerde trofee die speciaal voor ons werd geblazen in het GlazenHuis, schrijf u dan nu in met een ploegje van max. 6 personen via internetgazet.lommel[!]telenet.be!

Twee mankende wolven

Zondag 26 februari 2023
Peer - Twee mankende wolvenZoomWelkom Wolf registreerde via een van zijn wildcamera's een treintje van zeven wolven tijdens een nachtelijk uitstapje. Opmerkelijk: twee van die wolven blijven behoorlijk te manken. "Dat is helaas niet ongewoon," zegt Jan Loos van Welkom Wolf; "daar zijn verschillende redenen voor, vermoedelijk waren aanrijdingen de oorzaak."

Schoonheid op een tak

Zondag 26 februari 2023
Peer - Schoonheid op een takZoomGeef toe: de bonte specht is een mooie vogel. Mario Vanoppen fotografeerde dit fiere exemplaar toen hij - de specht - even stil zat op een tak. We gokken dat dit de grote bonte specht is, want je hebt ook nog de middelste en de kleine bonte specht.
Peer - Fietsbrug over Noord-Zuid opengesteldZoomVandaag werd de fietsbrug over de Noord-Zuidverbinding in Helchteren officieel geopend door Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters, samen met enkele lokale bewoners en politici. De komende weken vinden er in de directe omgeving nog afrondende werken plaats, maar de brug is wel al volledig opengesteld voor fietsers en voetgangers.
Met het project wordt er meer dan alleen een veilige oversteekplaats gerealiseerd. Op de voormalige terreinen van Awouters, aan de oostkant van de Grote Baan, is er plaats voor groen en ontspanning. De fietssnelweg wordt doorgetrokken onder de stalen hal. De zone naast het fietspad wordt uitgerust met bankjes en speeltuigen voor kinderen en als een rust- en ontmoetingspunt voor elke fietser of wandelaar. Foto's van Jef Lingier (boven) en Jens Veraa.
Fietsbrug over Noord-Zuid opengesteldFietsbrug over Noord-Zuid opengesteldFietsbrug over Noord-Zuid opengesteld
Zoom
Peer - Grote-Brogel klopt Eendracht HouthalenIn Derde Provinciale heeft Sporting Grote-Brogel met 3-2 gewonnen van Eendracht Houthalen.

LHVV B wint bij Peer SV

Zondag 26 februari 2023
Peer - LHVV B wint bij Peer SVDe tweede ploeg van Lindelhoeven VV is bij Peer SV gaan winnen met 0-2. Thijs en Lenaers maakten de doelpunten.

SV Breugel speelt gelijk

Zondag 26 februari 2023
Peer - SV Breugel speelt gelijkSV Breugel is gisteravond bij Ham United niet verder geraakt dan een gelijkspel: 2-2.

KRC Peer wint van KFC Hamont 99

Zaterdag 25 februari 2023
Peer - KRC Peer wint van KFC Hamont 99KRC Peer heeft thuis KFC Hamont 99 verslagen met 3-2.

Thuisverlies voor Wijchmaal

Zaterdag 25 februari 2023
Peer - Thuisverlies voor WijchmaalIn Derde Provinciale heeft Sporting Wijchmaal thuis met 2-5 verloren van Maasland Noordoost.

Schrale wind

Zaterdag 25 februari 2023
Weerbericht
Peer - Schrale windEen hogedrukgebied neemt post over Schotland en stuurt koude lucht van polaire oorsprong naar onze regio. Aanvankelijk is de luchtmassa nog licht onstabiel met kans op een bui, maar naarmate het weekend vordert, neemt de kans op een bui af en zijn er meer opklaringen. De volgende dagen manifesteert het hogedrukgebied zich nog meer over onze streken en is er flink wat zon, maar het is wel koud met een schrale noordoostenwind en tijdens de nacht vriest het algemeen.
Vandaag staat er een (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Okra Kleine-Brogel hield jaarlijkse brunchZoom Okra Kleine-Brogel hield donderdag de jaarlijkse brunch. Al bij binnenkomst waren er de heerlijke geuren van spek en ei, vers gebakken brood en beleg. Tijd om even alles te laten zakken en even te zingen voor de jarigen van de dag en om wat bij te kletsen en te lachen. De soep was heet en er werd weer aangeschoven voor een warme maaltijd die ook weer professioneel was bereid in onze keuken. De “Baker Brothers” kwamen voor een muzikaal intermezzo zorgen en met het dessert werd de brunch afgesloten. Het was een gezellige dag daar in De Groes en iedereen ging tevreden, en zeker voldaan, terug naar huis. (Nico Mannes)

Gebruik van lachgas daalt in Limburg

Vrijdag 24 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
De hype rond het gebruik van lachgas lijkt te gaan liggen. Dat blijkt uit een rondvraag van Radio 2 bij de politiediensten. Er zijn vorig jaar in Limburg wel nog enkele tientallen pv's opgemaakt en wat lachgasflessen in beslag genomen. Maar het verschil met de voorgaande jaren is groot. Overigens zijn de gevaren van het niet-medicinaal gebruik van lachgas groot.
Het is maar dat je 't weet
Peer - Meer dan 3000 sociale huurwoningen erbijZoomDe afgelopen negen jaar zijn er meer dan 3.000 sociale huurwoningen bijgekomen in Limburg. De provincie doet het daarmee beter dan de rest van Vlaanderen. Maar de groei volstaat niet om tegemoet te komen aan het aantal kandidaat-huurders, want er kwamen in die tijd zo'n 7.000 nieuwe kandidaten bij. (Radio 2)

Jef Van Dael overleden

Donderdag 23 februari 2023
Peer - Jef Van Dael overledenDinsdag is Jef Van Dael (88) overleden, de echtgenoot van Sieke Kwanten. Hij woonde in Kleine-Brogel maar was afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.
Vanaf komende woensdag veranderen de bezoekuren op de materneit in het Noorderhart Mariaziekenhuis. Vanaf die dag start het bezoek een uur later (16u dus) en eindigt een uur vroeger (19u). Op die manier wil het ziekenhuis moeder en baby de nodige rust gunnen.
Buiten partner en/of broer of zus worden maximum twee bijkomende bezoekers per keer toegelaten op de kamer, buiten eventuele kinderen tot 16 jaar.

Mediabedrijven samen voor 12-12

Donderdag 23 februari 2023
Radio en TV
Peer - Mediabedrijven samen voor 12-12ZoomDe mediabedrijven VRT, DPG Media, Play Media en Mediahuis bundelen de krachten om Consortium 12-12 te steunen, na de aardbeving in Turkije en Syrië. "People help the people" van Cherry Ghost, eerder al gecoverd door Birdy, wordt gecoverd als campagnelied. En op maandag 6 maart zamelen alle Vlaamse radiozenders samen geld in, met de uitzending "People help the people", waarin verzoekplaten worden gedraaid. Onder het motto "People help the people" draaien Radio 1, Radio2, Radio2 BeneBene, Klara, Studio Brussel, MNM, Qmusic, Joe, Willy, NRJ, Nostalgie en Nostalgie+ die dag enkel muziek op verzoek. Wie een plaat wil aanvragen, kan dat doen door Consortium 12-12 te steunen met een gift.

Visverlof voor 55.000 geduldige mensen

Donderdag 23 februari 2023
Peer - Visverlof voor 55.000 geduldige mensenZoomIn 2020 piekte het aantal visverloven. Het totaal van meer dan 74.000 was het hoogste aantal van de laatste 20 jaar. Hengelen zat in de lift als individuele buitenactiviteit en vorm van natuurbeleving tijdens de coronapandemie en de lockdown. In 2021 heeft deze trend zich niet doorgezet en het aantal hengelaars daalde terug tot iets meer dan 60.000. Het totaal daalde in 2022 verder tot circa 55.000. (Bron: INBO)

Oppassen: vogelgriep in het land

Donderdag 23 februari 2023
Er worden momenteel over heel België gevallen van vogelgriep bij wilde vogels vastgesteld. In Limburg was dat in de voorbije maand het geval in o.a. Hasselt, Genk, Sint-Truiden, Halen, Hechtel-Eksel, Maaseik, Kinrooi en Bocholt.
Particulieren worden sterk aangeraden om dieren op te hokken. Kom je een kadaver tegen? Raak het niet aan en meld het via de influenzalijn op het nummer 0800 99 777.

Zwaargewond bij valpartij

Woensdag 22 februari 2023
Peer - Zwaargewond bij valpartijZoom
Deze voormiddag is een zestiger uit Peer zwaargewond geraakt bij een val in de Monsstraat. Hij is naar het ziekenhuis in Genk gebracht.

Bijna 9.300 faillissementen

Woensdag 22 februari 2023
Bedrijfsnieuws
In 2022 werden 9.265 bedrijven failliet verklaard in België. Dat is een stijging van 42% in vergelijking met 2021 (6.533).
Op gewestelijk niveau valt het op dat het aantal geregistreerde faillissementen in 2022 enkel in het Vlaams Gewest is toegenomen ten opzichte van 2019. De 5.287 faillissementen in dit gewest zijn het hoogste totaal sinds 2013 toen er 5.742 werden geregistreerd. In Wallonië vormen de 2.202 geregistreerde faillissementen het derde laagste resultaat van de afgelopen tien jaar na de "covid-jaren" 2020 en 2021. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werden 1.776 faillissementen opgetekend, 40% minder dan in 2019. (Statbel)

Acht procent meer verkeersdoden

Woensdag 22 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
Peer - Acht procent meer verkeersdodenZoomVolgens de laatste Verkeersveiligheidsbarometer van Vias institute, op basis van cijfers van de federale politie, is het aantal doden op onze wegen in 2022 met 8% gestegen ten opzichte van 2021. 521 personen kwamen om het leven. 1 op de 3 daarvan was een voetganger of een fietser. Het aantal fietsdoden steeg van 74 naar 95. Dat is het hoogste aantal ooit. In Vlaanderen daalde het aantal verkeersdoden wel licht, in tegenstelling tot Wallonië en Brussel waar er een stijging was. Het aantal ongevallen met e-steps blijft ook in heel het land stijgen. In 2022 waren er 1.715 letselongevallen met e-steps, ofwel 5 per dag.

Hulp bij de computer? Dat kan!

Dinsdag 21 februari 2023
Alles verloopt meer en meer digitaal, maar niet iedereen heeft de nodige vaardigheden om vlot om te gaan met een computer, tablet of smartphone. Heb je daarbij hulp nodig, ga dan eens langs bij Digidak tijdens de vrije inloopmomenten: iedere maandag van 16 tot 19 uur in 't Poorthuis, iedere dinsdag van 13 tot 16 uur in OC De Wirix, iedere woensdag van 15 tot 18 uur in OC Den Tichel en iedere vrijdag van 14 tot 17 uur in OC Breughelheem. Digidak-vrijwilligers met een passie voor computer en een hart voor mensen helpen je graag verder!

Koudere periode

Dinsdag 21 februari 2023
Peer - Koudere periodeAan de noordelijke flank van een hogedrukgebied met kern over het noorden van Frankrijk, wordt in een westelijke tot zuidwestelijke luchtstroming vochtige, maar relatief zachte oceaanlucht naar onze streken gestuurd. Het hogedrukgebied trekt stilaan weg naar het zuidoosten en maakt de weg vrij voor storingen die vanuit het westen komen opzetten. Na de doortocht van een koufront op woensdag, wordt koude en onstabiele lucht aangevoerd.
Morgen bevinden frontale wolken zich al in de ochtend over de (…) Het hele nieuwsbericht

Jan Soons overleden

Dinsdag 21 februari 2023
Peer - Jan Soons overledenGisteren is Jan Soons overleden, de echtgenoot van Gerda Geris. Hij was 92 jaar en woonde in Meeuwen. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Wauberg-Peer. Hij wordt begraven op de begraafplaats van Linde-Peer. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Meeuwen.

Een cursus wintersnoei - nooit weg

Dinsdag 21 februari 2023
Peer - Een cursus wintersnoei - nooit wegZoomVelt Peer en Natuurpunt Meeuwen-Gruitrode & Peer organiseren ieder jaar, afwisselend in Reppel en Beek, een cursus winter- en/of zomersnoei fruit. Dit jaar gebeurde dat zondag jl. in de jonge boomgaard bij Mieke Vertongen en haar man in Beek. Pierre Zanders gaf daar een cursus wintersnoei van appel, peer en alles wat daar mee te maken heeft.
Vooreerst gaf hij uitleg bij de opbouw van een fruitboom: het wortelgestel, de onderstam en de daarop geënte variëteit. Voor onze Kempische (…) Het hele nieuwsbericht

Kop-staartbotsing op Peerderbaan

Maandag 20 februari 2023
Peer - Kop-staartbotsing op PeerderbaanBij een kop-staartbotsing op de Peerderbaan is één gewonde gevallen. Het ongeval gebeurde vanavond.

Ondertussen, in De Panne...

Maandag 20 februari 2023
Peer - Ondertussen, in De Panne...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Paula Wyers overleden

Maandag 20 februari 2023
Peer - Paula Wyers overledenVrijdag is Paula Wyers overleden, de weduwe van de in 1990 gestorven Michel Smeets. Zij was 89 jaar en wordt begraven op de begraafplaats van Grote-Brogel na het afscheid in besloten kring. Begroeting: donderdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Carnaval met VOSPO

Zondag 19 februari 2023
Peer - Carnaval met VOSPOZoomZaterdagvoormiddag stond er weer de jaarlijkse traditie op het programma om carnaval te vieren met VOSPO. Dit jaar met een special guest, namelijk 'Lommelaar van het jaar' Henri Cuypers, verkleed als Rode Duivel. De sfeer zat er weer goed in en iedereen was uitbundig aan het dansen op de leukste carnavalshits. Ook een dank aan Cindy Van Empten voor het regelen van deze leuke dag. Alaaf Alaaf Alaaf!

Winst voor Peerder Sportvrienden

Zondag 19 februari 2023
Peer - Winst voor Peerder SportvriendenPeer SV is bij de Grenstrappers van Lommel-Kolonie gaan winnen met 1-4. Voor Peer SV scoorden Haddani, Niayingwanda, Kerckhofs en Willekens. Lommel-Kolonie kreeg een strafschop maar Ceulemans miste.
Peer - Grote Heide verliest van Grote-BrogelGrote Heide heeft deze voormiddag met 2-4 verloren van Grote-Brogel. De bezoekers kwamen in de tweede en derde minuut op voorsprong via Remco Gijbels en Simon Tielen (uit penalty). In de 40ste minuut werd het 0-3 via Jelle Claes. Romano Gielen maakte er in de 70ste minuut zowaar 0-4 van. Vier en zes minuten later kon Grote Heide milderen via Seppe Abrahams en Rob Gielen: 2-4. "Ik weet niet of carnaval een rol heeft gespeeld, maar Grote Heide was onherkenbaar," aldus een trouw supporter van de Peltenaren.

EMJ zoekt hosts en hostessen

Zaterdag 18 februari 2023
Peer - EMJ zoekt hosts en hostessenZoomOok dit jaar zoekt het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Pelt hosts en hostessen die de internationale gasten wegwijs kunnen maken doorheen het festival van 28 april tot 2 mei.
Voor jongens en meisjes die minstens in het vijfde jaar middelbaar zitten, niet op hun mondje zijn gevallen, ondernemend zijn, eventueel nog een andere taal spreken en vlot in de omgang zijn is dit zeker een leuke uitdaging, zegt het EMJ. Een EMJ-host(ess) loodst zijn/haar vaste groep doorheen het weekend (…) Het hele nieuwsbericht

Postkantoren maandag gesloten

Vrijdag 17 februari 2023
Peer - Postkantoren maandag geslotenKomende (carnavals)maandag 20 februari zijn de postkantoren gesloten, meldt bpost. Kranten, pakjes en brieven worden wel overal uitgereikt. Postpunten, Pakjespunten en Pakjesautomaten zijn open volgens de normale uren.

Maria 'Jeanne' Cuypers overleden

Vrijdag 17 februari 2023
Peer - Maria 'Jeanne' Cuypers overledenGisteren is Maria 'Jeanne' Cuypers (91) overleden, de weduwe van de in 1971 gestorven Jan Theunissen en de levensgezel van Roger Keyen. Zij woonde in Wijchmaal en was afkomstig uit Hechtel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zij wordt begraven op de begraafplaats van Lindel-Hoeven. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Wisselvallig weekend

Vrijdag 17 februari 2023
Weerbericht
In een strakke westelijke luchtstroming worden storingen naar onze streken gestuurd. Er valt regen, maar de hoeveelheden zijn niet zo erg groot. Na het weekend komt een hogedrukgebied met zijn kern over het noorden van Frankrijk te liggen. We krijgen dan wat vaker droog weer.
Vandaag is het meestal zwaar bewolkt en af en toe valt er een spat regen. Meestal is het echter droog. Er staat wel veel wind met windstoten tot 65 km/u. Het kwik bereikt 12 of 13 graden.
Zaterdag zijn de wolken (…) Het hele nieuwsbericht

Een nieuwe Vermeer in het Rijksmuseum

Donderdag 16 februari 2023
Peer - Een nieuwe Vermeer in het RijksmuseumZoomEen nieuwe Vermeer op de tentoonstelling in Amsterdam die volledig uitverkocht is: het ticketmeisje... (Cartoon: Fobie)

Bijna 1 op 5 loopt risico op armoede

Donderdag 16 februari 2023
2.144.000 Belgen, of 18,7% van de bevolking, lopen risico op armoede of sociale uitsluiting. Dat blijkt uit de armoedecijfers voor 2022 die Statbel, het Belgische statistiekbureau, vandaag op basis van de enquête naar inkomen en levensomstandigheden publiceert.
13,2% van de Belgen leeft in een huishouden met een totaal besteedbaar inkomen dat lager is dan de armoedegrens, dat is 1.366 euro per maand voor een alleenstaande. Ze worden beschouwd als een risico op monetaire armoede.
Verder leeft (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Jannes Goossens verkast naar Hamont’99Verdediger Jannes Goossens trekt de deur achter zich dicht bij KRC Peer. Hij zal de kleuren van KFCHamont’99 verdedigen.
Peer - Kruisingen fietssnelweg worden aangepaktZoomDe F74 Hasselt-Eindhoven via Pelt, ook gekend als de Spoorlijn 18-fietssnelweg, heeft tussen Houthalen-Helchteren en Hamont-Achel meer dan 30 kruisingen met landbouwwegen en lokale wegen. Al deze conflictpunten krijgen de komende jaren een nieuwe, veilige invulling met een duidelijke situatie voor de fietsers en automobilisten. Voor zes van die kruisingen heeft het Limburgs provinciebestuur op 13 februari de omgevingsvergunning aangevraagd.
Het gaat om de fietsdoorsteken aan de (…) Het hele nieuwsbericht
Een appartement werd in Limburg gemiddeld 1,84 procent goedkoper in het laatste kwartaal van 2022. Dat blijkt uit cijfers van vastgoeddataplatform Realo. De prijsdaling in Limburg is opvallend sterker dan in de andere Vlaamse provincies. Ook de huizenmarkt koelde af, maar daar is de knik in de prijzen veel beperkter dan bij de appartementen. Hasselt versterkte in 2022 zijn positie als duurste Limburgse stad.
Een appartement van 95 vierkante meter kostte eind 2022 in Limburg gemiddeld 218.266 (…) Het hele nieuwsbericht

Gelijkspel voor KRC Peer B

Donderdag 16 februari 2023
Peer - Gelijkspel voor KRC Peer BIn vierde provinciale heeft KRC Peer B gisterenavond 0-0 gelijkgespeeld op het veld van Maasland B.

Chris Friet overleden

Woensdag 15 februari 2023
Peer - Chris Friet overledenMaandag is Chris Friet overleden, de echtgenote van Luc Capelle. Zij was 62 jaar en afkomtig uit Lommel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Peer-Centrum. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Liza Schurmans overleden

Woensdag 15 februari 2023
Peer - Liza Schurmans overledenIn WZC Sint-Jozef is gisteren Liza Schurmans overleden, de weduwe van Door Hurkmans. Ze was 94 jaar en afkomstig uit Grote-Brogel. Praktisch haar hele leven bracht ze door in St. Huibrechts-Lille. Woensdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van SInt-Huibrechts-Lille. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in Uitvaartzorg Severens.

Weersverandering

Woensdag 15 februari 2023
Weerbericht
Peer - WeersveranderingAtlantische storingen kunnen stilaan tot over onze regio schuiven met veel wolken en ook wat neerslag. Het zonnige weer van de afgelopen dagen maakt plaats voor een heel ander weertype. De temperaturen blijven wel hoog voor de tijd van het jaar, maar het gaat wel een stuk harder waaien.
Vandaag is de zon eerst nog flink van de partij, maar vanuit het westen komen er hoge wolkenvelden opzetten en die sluieren de zon. Na de middag krijgt de zon het steeds moeilijker om doorheen de wolken te schijnen, (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Vandersanden overleden

Woensdag 15 februari 2023
Peer - Mia Vandersanden overledenDinsdag is Mia Vandersanden overleden, de weduwe van Pieter Smeets. Ze was 83 jaar en afkomstig uit Bocholt. Zaterdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Kleine-Brogel. Vrijdag om 19u is er daar een avondwake, waarna gelegenheid tot begroeting in funerarium Creemers in de Belgebergstraat 5 in Kaulille. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

E314 Boorsem vannacht afgesloten

Woensdag 15 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
De Nederlandse snelwegbeheerder Rijkswaterstaat voert komende nacht opnieuw werken uit op de E314/A76 vanaf de grens richting het knooppunt Kerensheide. De E314 richting Nederland zal daarom tijdelijk afgesloten worden vanaf het complex 33 Maasmechelen tussen 22u en 8u. Het verkeer op de E314 richting Nederland verlaat de snelweg aan afrit 33 Maasmechelen en volgt de omleiding via de gewestwegen tot het knooppunt Kerensheide. Weggebruikers op de E314/A76 vanuit Nederland richting Maasmechelen zullen geen hinder ondervinden.

Wat vind je van de beiaard?

Woensdag 15 februari 2023
Peer - Wat vind je van de beiaard?Op het internet is een enquête geplaatst over beiaardmuziek en wat mensen daarvan vinden. De online vragenlijst werd ontwikkeld als onderdeel van een afstudeerproject van Emily Kim aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen, onder begeleiding van Luc Rombouts. Het doel ervan is een beter inzicht te krijgen in de waardering van beiaardmuziek door het publiek. De antwoorden zijn anoniem en het invullen van de vragenlijst neemt 5 à 10 minuten in beslag. Doen! Naar de vragenlijst

Fietsbrug in Helchteren bijna klaar

Dinsdag 14 februari 2023
De werken aan de fietsbrug in Helchteren zitten in de laatste rechte lijn. De komende weken werkt de aannemer de nieuwe bushaltes en de fietspaden richting brug af.

Rihanna zwanger op Super Bowl

Dinsdag 14 februari 2023
Peer - Rihanna zwanger op Super BowlZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Peer - Grote Heide - Grote-Brogel al om 11 uurOmwille van carnaval zal de thuiswedstrijd van Sporting Grote Heide tegen Grote-Brogel komende zondag niet om 15u starten, maar al om 11 uur.
Peer - Meer dan 2000 cannabisplanten ontdektVanochtend vond in Limburg de dertigste Cleanhouse-actie plaats sinds de start in 2015. Deze acties worden in nauw overleg met parket Limburg en eventueel de onderzoeksrechters periodiek georganiseerd met het oog op het detecteren en opruimen van cannabisplantages. Het doel is het beheersen van deze vorm van (georganiseerde) cannabisteelt binnen onze provincie. Op zes plaatsen werd een huiszoeking uitgevoerd: Zonhoven, Bilzen, As (2), Bree en Kortessem.
Op de Vogelsancklaan in Zonhoven (…) Het hele nieuwsbericht

Kunst voor de tuinvogels

Dinsdag 14 februari 2023
Peer - Kunst voor de tuinvogelsZoomZondag timmerden vrijwilligers van Natuurpunt en Limburgs Landschap in Houthalen-Helchteren 30 nestkastjes voor tuinvogels in elkaar. De grootte van het gat in het kastje verschilt al naargelang de vogelsoort. Maurice Cambré zorgde bij hem thuis voor een artistieke toets. Geïnspireerd door schilder Piet Mondriaan beschilderde hij het kastje in diens veelkleurige opvallende stijl (foto).
Kunst waarvan ook vogels kunnen genieten! Zou het niet mooi zijn als we ook de stijl van andere schilders op zulke nestkastjes zouden loslaten? Een Valerius De Saedeleer? Een Breugel? Een Rubens? Een Tuymans?  (Jef Lingier)

'Een Oekraïense koffieklets'

Dinsdag 14 februari 2023
Peer - 'Een Oekraïense koffieklets'ZoomKomende zaterdagnamiddag van 14u tot 17u organiseert de Welzijnsregio met de 6 lokale besturen van Bocholt, Hamont-Achel, Lommel, Hechtel-Eksel, Peer en Pelt in samenwerking met CAW Limburg een Oekraïense koffieklets. Het Dommelhof in Pelt zet die dag de deuren open voor een Oekraïense koffieklets voor vluchtelingen en gastgezinnen. Op het programma: infosessies, live muziek, kinderanimatie, taart en veel koffie.
Sinds februari 2022 is de oorlog in Oekraïne dagelijks (…) Het hele nieuwsbericht

Zo ging dat in De Panne

Dinsdag 14 februari 2023
Peer - Zo ging dat in De PanneZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Peer - 'Voetballers niet meer in 't zwart betaald'Een vergoedingsplafond van 4.500 euro per seizoen en alleen maar digitale betalingen. Met dat nieuwe financiële kader maakt Voetbal Vlaanderen vanaf volgend seizoen een einde aan de jarenlange rechtsonzekerheid rond de RSZ-bijdragen van amateurvoetballers, meldt Sporza. "De tijd waarin onze amateurclubs hun spelers honderden euro’s per maand in het zwart betaalden, is voorgoed voorbij." Lees meer bij Voetbal Vlaanderen

Hinder bij De Lijn

Dinsdag 14 februari 2023
Peer - Hinder bij De LijnZoomDoor een vakbondsactie is er hinder bij De Lijn. "De actie is niet gericht tegen De Lijn, ook al neemt personeel van De Lijn eraan deel. De Lijn betreurt alleszins de hinder die dit met zich zal meebrengen voor haar bus- en tramreizigers. Met de vakbondsactie wordt gepleit voor meer koopkracht en meer fiscale rechtvaardigheid", laat de vervoersmaatschappij weten. Wie een bus moet nemen, controleert best de app of de website. 

Uniform oproepsysteem voor brandweer

Maandag 13 februari 2023
Peer - Uniform oproepsysteem voor brandweerZoomNa de zone Oost-Limburg hebben nu ook de hulpverleningszones Noord- en Zuid-West Limburg het nieuwe oproepsysteem ‘FrontForce Emergency’ in gebruik genomen. Een belangrijke stap voor de Limburgse hulpverlening, want dit stelt de drie Limburgse hulpverleningszones in staat om het oproepen van personeel, materiaal en voertuigen voortaan nog beter en sneller te laten verlopen.
Aan de hand van dit nieuwe oproepsysteem stuurt de brandweerdispatch zowel brandweer- als ziekenwageninterventies aan. (…) Het hele nieuwsbericht

COVID-19 is de derde doodsoorzaak

Maandag 13 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
Statbel, het Belgische statistiekbureau, publiceerde vandaag de doodsoorzaken voor 2020. De COVID-19-pandemie veroorzaakte in dat jaar 22.012 doden in België, of 17,4% van alle sterfgevallen. Daarmee is COVID-19, de besmettelijke ziekte veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus, de derde doodsoorzaak in 2020. Net als in 2019 waren tumoren de belangrijkste doodsoorzaak. In totaal overleden 27.209 mensen aan tumoren (kwaadaardig, goedaardig of onzeker), ofwel 21,4% van alle sterfgevallen in 2020. 26.289 Belgen stierven aan aandoeningen van de bloedsomloop, ofwel 20,7% van alle sterfgevallen.

Mia Geutjens overleden

Maandag 13 februari 2023
Peer - Mia Geutjens overledenZaterdag is Mia Geutjens overleden, de echtgenote van Bèr Kelchtermans. Zij was 86 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Wijchmaal. Begroering: donderdag (19- 19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Ham United - Grote-Brogel 2-1

Zondag 12 februari 2023
Peer - Ham United - Grote-Brogel 2-1Sporting Grote-Brogel heeft met 2-1 verloren van Ham United. Aan de rust was de stand 1-0. Gijbels scoorde voor Grote-Brogel.

Gelijkspel voor Peer SV B

Zondag 12 februari 2023
Peer - Gelijkspel voor Peer SV BDe tweede ploeg van Peer SV is thuis tegen Maasland Noordoost niet verder gekomen dan een gelijkspel: 2-2.

SV Breugel - Bocholt B 2-2

Zondag 12 februari 2023
Peer - SV Breugel - Bocholt B 2-2SV Breugel en Bocholt B hebben gisteravond in Kleine-Brogel 2-2 gelijk gespeeld. Bij de rust was de stand 2-0.

LHVV wint van KRC Peer

Zaterdag 11 februari 2023
Peer - LHVV wint van KRC PeerLindelhoeven VV heeft vanavond thuis KRC Peer verslagen met 1-0.. In een weinig hoogstaande derby schoot Jonas Meeus een vrije trap van ver op de lat. Ogun Demirci tikte de vallende bal binnen: 1-0. Een belangrijke overwinning waardoor LHVV nog steeds naar boven kan kijken.

KRC Peer B verliest van KSK Meeuwen B

Zaterdag 11 februari 2023
Peer - KRC Peer B verliest van KSK Meeuwen BDe tweede ploeg van KSK Meeuwen heeft die van KRC Peer vanavond verslagen met 6-0.

Groen licht voor Vlaamse Toetsen

Zaterdag 11 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
De Vlaamse Regering geeft groen licht voor de invoering van Vlaamse Toetsen. Het gaat om toetsen die álle leerlingen zullen afleggen in het 4de leerjaar, het 6de leerjaar, het 2de jaar secundair en het 6de jaar secundair. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts introduceert deze centrale proeven in de strijd tegen de dalende onderwijskwaliteit. De Vlaamse Toetsen zijn volgens hem nodig om permanent de vinger aan de pols te houden bij alle leerlingen, om scholen de kans te geven zich te vergelijken met (…) Het hele nieuwsbericht

1 euro per inwoner

Vrijdag 10 februari 2023
Hoeveel moet een gemeente geven aan slachtoffers van de aardbevingen? Bij ons blijven de bedragen per gemeente relatief beperkt. In Eindhoven hanteren ze een andere norm: 1 euro per inwoner, zodat daar nu een bedrag van zowat 244.000 euro wordt overgeschreven naar het Nederlandse gironummer 555 van de samenwerkende hulporganisaties. Dat scheelt een slok op een borrel, nemen we aan.
Het is maar dat je 't weet
Wie vandaag bouwt of grondig verbouwt moest tot op heden een regenwaterput van 5.000 liter laten steken, ongeacht de dakoppervlakte. Daar komt nu verandering in, meldt minister Zuhal Demir. 5.000 liter blijft het minimum. Is je dakoppervlakte groter dan 80m² dan moet je regenwaterput minstens 7.500 liter groot zijn. Wanneer je dak meer dan 120m² beslaat, dan is een put van 10.000 liter verplicht. Dat water moet dan weer verplicht gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet, als poetswater of voor de wasmachine. De maatregel gaat in vanaf 2 oktober.

ZOL zoekt spermadonoren

Donderdag 9 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
Peer - ZOL zoekt spermadonorenZoomDe spermabank van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk doet een oproep naar lokale spermadonoren. Door een tekort aan donoren liggen de prijzen momenteel hoog en lopen de wachttijden op tot 3 maanden. Het ZOL heeft sinds 2013 een spermabank. Die werkte eerst met lokale donoren, maar ook met geïmporteerd zaad vanuit Denemarken. "2 jaar geleden kwam er een tekort op de internationale markt en zijn we toch terug begonnen met het rekruteren van onze eigen donoren", vertelt fertiliteitsarts Natalie Dhont. Het (…) Het hele nieuwsbericht

Aantal geboorten in 2022 gedaald

Donderdag 9 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werden voorlopig ongeveer 113.800 geboorten geregistreerd in België. Dat zijn er zo’n 2.800 minder dan in de periode 2018-2021, ofwel een daling met 2,4%. De regionale verschillen zijn groot: de cijfers tonen een eerder lichte daling in het Vlaamse Gewest (-1,2%) en het Waalse Gewest (-0,6%) en een stevige daling in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (-11,1%) ten opzichte van de periode 2018-2021. Dat blijkt uit een eerste, voorlopig overzicht van het aantal geboorten in het jaar 2022 van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Zonder zaad ben je niks

Donderdag 9 februari 2023
Peer - Zonder zaad ben je niksZoomWie kent er de Zadenbib (nog) niet? Nu het voorjaar en dus ook het zaaiseizoen is aangebroken willen wij er u even kennis mee laten maken. In de bibliotheek van Hamont-Achel, Bocholt, Lommel, Pelt, Peer en Eksel staat een rek met heel wat zadenzakjes van groenten, bloemen en kruiden die iedere tuinliefhebber mee mag nemen. Deze zaden worden gratis aangeboden dankzij de bereidwillige medewerking van de gemeenten, de vele vrijwilligers, scholen die helpen bij het inpakken en ook dankzij jullie. (…) Het hele nieuwsbericht

KRC Peer onderuit bij Boorsem

Woensdag 8 februari 2023
Peer - KRC Peer onderuit bij BoorsemIn Tweede Provinciale heeft KRC Peer vanavond met 4-3 verloren bij Boorsem Sport.

Verlies voor Sporting Wijchmaal

Woensdag 8 februari 2023
Peer - Verlies voor Sporting WijchmaalSporting Wijchmaal is vanavond met 3-1 gaan verliezen bij Lutlommel. Voor Wijchmaal scoorde Niels Vanpol.

Meer wolken

Woensdag 8 februari 2023
Weerbericht
Peer - Meer wolkenEen kanjer van een hogedrukgebied ontfermt zich over het weer in onze streken. De zon is daarbij omnipresent en er staat nauwelijks wind. Met heldere condities tijdens de nacht vriest het wel algemeen. Minpunt is de luchtkwaliteit: omdat er nauwelijks beweging in de atmosfeer is, blijven stof- en roetdeeltjes hangen en is de luchtkwaliteit zeer slecht. De kern van het hogedrukgebied verplaatst zich stilaan richting Rusland, waardoor donderdag een erg zwakke storing over onze streken kan schuiven. Ook de dagen (…) Het hele nieuwsbericht
Op de Facebookpagina van een (ingeweken) Peltenaar vonden we een heftige reactie op het tamelijk omstreden tv-programma Het Verhaal van Vlaanderen. Piet Peters snuffelt al een half leven aan de (naar zijn zeggen) van de pot gerukte mythevorming rond 1302. Stukjes van zijn puzzel staan op zijn website www.leugensvan1302.be die wellicht nooit helemaal klaar geraakt omdat hij met zoveel andere dingen bezig is... Hier is die reactie: 
"Het (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - 10.000 euro voor slachtoffers aardbevingVanuit het Fonds Wereldnoden schenkt bisdom Hasselt 10.000 euro aan Caritas International voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. “De machteloosheid ten aanzien van zulke natuurramp roert me enorm”, zegt bisschoppelijk  gedelegeerde voor de diaconie en de caritassector Frank Deloffer. “In die situaties willen we ons christelijk geloof ook werkelijk in daden uitdrukken".

Ondertussen, in de wolvenroedel...

Woensdag 8 februari 2023
Peer - Ondertussen, in de wolvenroedel...Zoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Emma Cauwenbergh overleden

Dinsdag 7 februari 2023
Peer - Emma Cauwenbergh overledenIn Walem is op 2 februari Emma Cauwenbergh overleden, de weduwe van Maurice Willekens. Ze was 98 jaar. De afscheidsplechtigheid gaat vrijdag om 11u door in de St.-Niklaaskerk te Leest (Mechelen).

Boetes voor betrapte winkeldieven

Dinsdag 7 februari 2023
Winkeldiefstal is nog steeds een veelvoorkomende vorm van criminaliteit die, in tegenstelling tot andere vormen van diefstal, de laatste jaren niet is afgenomen. Iedere handelaar maakt het wel eens mee en vaak wordt er geen aangifte gedaan. Om die straffeloosheid tegen te gaan, voerden minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en het College van procureurs-generaal vorig jaar lik-op-stukboetes of onmiddellijke minnelijke schikkingen in voor winkeldiefstal. Hiermee kan de politie de dader ter (…) Het hele nieuwsbericht

Lezing over 'Kaspar Hauser'

Dinsdag 7 februari 2023
Peer - Lezing over 'Kaspar Hauser'ZoomDonderdag 9 februari kan u in De Adelberg in Lommel terecht voor een bijzondere lezing over Kaspar Hauser. Dit verhaal wordt steevast vernoemd als één van de grootste mysteries aller tijden. Er komt zoveel samen in het aangrijpende verhaal van dit kind: raadselachtig wonderkind, ontvoerd prinsenkind of sluwe bedrieger? Ongerepte ziel, onschuldig slachtoffer of proefkonijn? En dan hebben we het nog niet gehad over de sociologische en filosofische context...
Stijn Verhaeghe - alias (…) Het hele nieuwsbericht

Aardbevingen in Turkije en Syrië

Dinsdag 7 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
Gisteren werden delen van Turkije en Syrië getroffen door zware aardbevingen, de zwaarste in wel 100 jaar. De materiële schade is enorm en ook de menselijke tol is hoog... Ondertussen werden al méér dan 5.000 slachtoffers geteld. Heel wat landen sturen mensen en materieel om hulp te bieden, maar er zal véél geld nodig zijn voor de wederopbouw. Meerdere organisaties roepen dan ook nu reeds op om geld te storten voor deze hulp. O.a. kan dit via Unicef of het Rode Kruis.

Opnieuw wolf doodgereden

Maandag 6 februari 2023
Peer - Opnieuw wolf doodgeredenZoomOpnieuw is een wolf doodgereden, de tweede al op nog geen week tijd. Vanavond gebeurde dat op de N76, de weg tussen Zwartberg en Meeuwen. Daar is de toegang tot de weg voor dieren nochtans slechts mogelijk via uitgangen die met waarschuwingslichten voor het verkeer zijn beveiligd. Hoe het kwam dat de wolf op die weg werd aangereden, is nog niet duidelijk.
Volgens het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek gaat het om een mannelijke wolf, van ongeveer een jaar oud. Medewerkers van het NHC zijn het kadaver gaan ophalen. 
Donderdag jl. werd een jonge wolf doodgereden in Hechtel-Eksel. In totaal zijn de voorbije jaren in Limburg al zeven wolven door het verkeer omgekomen. (Foto NHC)

Inbraak in Grote-Brogel

Maandag 6 februari 2023
Peer - Inbraak in Grote-BrogelDieven drongen binnen in een woning aan de Broekkantstraat in Grote-Brogel. Dat gebeurde vanochtend. Er zou geld gestolen zijn.

Spionageballon boven de Noordpool

Maandag 6 februari 2023
Peer - Spionageballon boven de NoordpoolZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

'Minder huisvuil door Optimo'

Maandag 6 februari 2023
Peer - 'Minder huisvuil door Optimo'ZoomHet Optimo-systeem van Limburg.net, waarbij slechts één ophaalbeurt nodig is voor verschillende huisvuilzakken, werkt nu één jaar. Uit metingen blijkt dat in de 33 gemeenten die op dit moment aan het systeem deelnemen, de hoeveelheid huisvuil met gemiddeld 4,95 % daalde, dat is 4,5 kg per inwoner, meldt Limburg.net.
In de gemeenten die werken met full Optimo - met vijf verschillende vuilniszakken - is de daling zelfs 5,47 %. In de gele zakken wordt gemiddeld 5,21 kg (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Neergestorte weerballon beïnvloedt WKZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Peer - Merovingische mantelspeld in Gallo-Romeins MuseumZoom2021 verwierf het Gallo-Romeins Museum in Tongeren een belangrijk deel van de Merovingische grafvondsten uit Broechem (Ranst, provincie Antwerpen). Ze behoren tot de Vlaamse Topstukkenlijst. Hét topstuk – een gouden mantelspeld – is voortaan te bewonderen in de inkomhal van het museum. Experten hebben het over een Schijffibula in goud en zilver met filigraanversiering en ingelegd met granaat.
Het Merovingisch grafveld van Broechem is de best onderzochte, (…) Het hele nieuwsbericht

Exc. Hamont klopt Wijchmaal

Zondag 5 februari 2023
Peer - Exc. Hamont klopt WijchmaalIn Derde Provinciale heeft Exc. Hamont Sporting Wijchmaal verslagen met 2-0. Aan de rust was de stand 1-0. Vandael maakte de twee doelpunten. Cuyers en Stevens van Exc. Hamont pakten geel, Aengeveld en Dalemans van Sporting Wijchmaal eveneens.

E. Houthalen verliest van Breugel

Zondag 5 februari 2023
Peer - E. Houthalen verliest van BreugelIn Derde Provinciale is SV Breugel bij Eendfracut. Houthalen gaan winnen met 0-6. Willekens (3), Dujourie, Jongeneelen en Vrijsen maakten de doelpunten. Atmaca van Eendracht Houthalen werd uitgesloten wegens twee keer geel.
Peer - Grote-Brogel verliest van Maasland NOIn Derde Provinciale heeft Grote-Brogel, thuis tegen FC Maasland NO, met 0-3 verloren.
Peer - Nieuwjaarstractatie voor OKRA Grote-BrogelZoomOKRA Grote-Brogel gaf voor zijn leden een lekkere nieuwjaarstractatie in zaal Breugelheem. Het werd een gezellige namiddag met een gevarieerd programma. De muzikale animatie werd gebracht door Gerry Van Houtert van de bekende Heikrekels, er werd uit volle borst meegezongen met de gekende schlagers waarbij het OKRA-volk samen de polonaise danste. Verder werd de inwendige mens versterkt en verwend met een natje, een droogje en zelfgemaakte hapjes, aan de tafels bedeeld. Het jaar 2023 is alvast in ons trefpunt goed begonnen, en das half… (Josée Vandormael)

Fien Houben (101) overleden

Zondag 5 februari 2023
Peer - Fien Houben (101) overledenIn Pelt is woensdag Fien Houben overleden, de weduwe van Jozef Boutsen. Ze was geboren in Peer en werd 101 jaar oud. De uitvaartdienst heeft plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. 
Peer - KRC Peer wint van Kabouters OpglabbeekIn Tweede Provinciale heeft KRC Peer vanavond Kabouters Opglabbeek verslagen met 3-0.

Achel VV B klopt Peer SV

Zaterdag 4 februari 2023
Peer - Achel VV B klopt Peer SVIn Vierde Provinciale heeft de tweede ploeg van Achel VV vanavond Peer SV verslagen met 3-0.

Geheimzinnige ballon boven de VS

Zaterdag 4 februari 2023
Peer - Geheimzinnige ballon boven de VSZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Pol Vandael overleden

Zaterdag 4 februari 2023
Peer - Pol Vandael overledenIn Kleine-Brogel is woensdag Pol Vandael overleden, de echtgenoot van Els Brebels. Hij was 77 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag: (18.30-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.
Peer - 10 jaar Opvoedingswinkel Noord-LimburgZoomDe Opvoedingswinkel Noord-Limburg bestaat 10 jaar en dat werd vandaag gevierd. Het gezamenlijk initiatief van CKG ‘De Hummeltjes’ en CKG ‘De Stap’ in samenwerking met de gemeenten Bocholt, Bree, Hamont- Achel, Hechtel-Eksel, Peer, Pelt, Lommel en Oudsbergen heeft op die 10 jaar heel wat antwoorden gegeven op opvoedingsvragen van ouders en... professionals. De "winkel" zetelt in de Bermstraat 9/2 te Pelt, maar is met lokale activiteiten en consultatiemogelijkheid (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - 'Wonen in Limburg': de nieuwe woonmaatschappijZoomVanaf 1 juli zal in de 42 Limburgse gemeenten één en dezelfde woonmaatschappij actief zijn: ‘Wonen in Limburg’. Ze gaat de 19 Limburgse sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren vervangen, die nu 375 medewerkers tellen. Het gaat om Cordium, KBM, Vooruitzien, Nieuw Dak, Nieuw Sint-Truiden, Maaslands Huis, Kempisch Tehuis, Woonzo, Ons Dak, Hacosi, Landwaarts, Kleine Landeigendom, SVK Het Scharnier, SVK Midden-Limburg, SVK Houtvast, SVK West-Limburg, SVK Land (…) Het hele nieuwsbericht

Het wordt opnieuw kouder

Vrijdag 3 februari 2023
Weerbericht
Peer - Het wordt opnieuw kouderNa de doortocht van een koufront op zondagochtend stroomt gevoelig koudere lucht over onze streken. Wel stijgt de luchtdruk en is het droog met een grote kans op zonneschijn. Na het weekend gaat het ook tijdens de nacht vriezen. Tot het koufront voorbij is getrokken krijgen we zacht en bewolkt weer met soms een drupje regen.
Vandaag zijn de wolken nadrukkelijk aanwezig. Een enkele opklaring is niet uitgesloten, maar meestal blijft het zwaar bewolkt tot betrokken. Bovendien is een lokaal drupje motregen (…) Het hele nieuwsbericht

Minder wagens ingeschreven

Vrijdag 3 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
Het aantal geregistreerde wagens in België daalt voor het derde jaar op rij. In  2022 waren er 374.597 personenwagens ingeschreven in België, of 4,6% minder dan in 2021. In 2019 werden 557.970 nieuwe wagens in gebruik genomen, wat betekent dat de markt op drie jaar tijd met ongeveer een derde is gekrompen. De verkoop van nieuwe hybride personenauto's (benzine of diesel + elektrisch) steeg met 15%, van 115.317 auto's in 2021 naar 133.184 in 2022. Ook de verkoop van puur elektrische auto's (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Meer dan een miljoen Belgen zijn materieel en sociaal kansarm: onverwachte uitgaven en vakanties zijn de belangrijkste obstakels. 9,5% van de Belgische bevolking is materieel en sociaal achtergesteld. Dit komt overeen met 1.083.000 personen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dat 17,5% van de bevolking, in het Waals Gewest 14,4% en in het Vlaams Gewest 5,4%. Dit zijn de eerste resultaten van de enquête naar inkomen en levensomstandigheden in 2022. (Statbel)

Opnieuw wolf doodgereden

Vrijdag 3 februari 2023
Peer - Opnieuw wolf doodgeredenZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Nog even de Noord-Zuid

Donderdag 2 februari 2023
Nog tot en met 7 februari (volgende week dinsdag!) kan je reageren op de projectonderzoeksnota inzake de Noord-Zuid via noordzuidlimburg.be/raadpleging. De nota beschrijft het verdere verloop van het proces, het project zelf en het geïntegreerd onderzoek dat hierop volgt. Via dat geïntegreerd onderzoek krijgt het projectontwerp van de Noord-Zuid steeds meer vorm. Zo worden onder meer de locatie van de tunnelmonden vastgelegd, alsook de haltes van de trambus.
Je kan de projectonderzoeksnota ook inkijken en erop reageren in volgende stad- en gemeentehuizen (na afspraak): Houthalen-Helchteren, Peer, Hechtel-Eksel, Pelt, Zonhoven, Heusden-Zolder en Hasselt. Meer info op noordzuidlimburg.be/raadpleging.

Eksel B wint bij Racing Peer B

Donderdag 2 februari 2023
Peer - Eksel B wint bij Racing Peer BEksel B blijft het goed doen in 4de Provinciale. Het won vanavond voor de 7de keer op rij bij Racing Peer B, nu met 0-3. Op slag van rust bracht Thomas Franssen de bezoekers op voorsprong. In de tweede helft legden Max Ulenaers en Ben Schrijvers de zege vast. Door deze winst nadert Eksel B tot op vier punten van leider Achel B.

Rolstoelbasket misschien iets voor u?

Donderdag 2 februari 2023
Peer - Rolstoelbasket misschien iets voor u?ZoomHeb jij zin om te sporten maar is dit niet (meer) mogelijk omwille van een handicap/kwetsuur? Dan is rolstoelbasketbal misschien wel dé ideale oplossing! En in Noord-lImburg is er een club die zich gespecialiseerd heeft hierin, nl. VOSPO in Pelt. De club bestaat uit zowel mindervalide als valide leden en hun spel behoort tot de recreatieve sfeer zonder al te grote verplichtingen. Zo is het bijvoorbeeld uitstekend mogelijk om samen met je familieleden deel te nemen aan de trainingen. VOSPO (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: Palwin

Donderdag 2 februari 2023
Jelle Palmans (43) en Esther Winters (41), beiden uit Peer, hebben de besloten vennootschap Palwin opgericht met zetel aan de Grotstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer consultancy en managementactiviteiten.

Nieuwe hEARDROPS: 'Dronotonous'

Donderdag 2 februari 2023
Peer - Nieuwe hEARDROPS: 'Dronotonous'ZoomMusica in Pelt heeft een nieuw hEARDROPS-filmpje online geplaatst. Het heet "Dronotonous" en het gaat over drone-klanken. Een drone is hier geen mini-helikopter maar een lang aangehouden toon. Je vindt drones zelfs in het leven van alledag. Sommige drones zijn rijk genoeg om er wat meer in detail naar te luisteren. Geef ze alleen even wat aandacht. Speel met hun klankkleur, volume, duur of richting. Combineer ze in lagen op elkaar of laat ze met elkaar interageren. Mooi om te bekijken en te beluisteren!
In 2023 organiseert Centrum Duurzaam Groen maar liefst 24 gratis online workshops voor particulieren. Allemaal in het teken van het sluiten van de biologische kringloop in huis en tuin.
De eerste workshop gaat door op maandag 13 februari 2023. De volgende thema's komen aan bod: voedselverlies, thuiscomposteren, kippen houden, grasbeheer, snoeihout voorkomen en verwerken, stadstuinieren.
Zin om bij te leren hierover? Deelnemen is gratis, inschrijven is verplicht via deze link. Deze workshops worden georganiseerd met medewerking van Vlaco vzw en Limburg.net

Flyers: een zeer effectief middel

Woensdag 1 februari 2023
Partnerbijdrage
Peer - Flyers: een zeer effectief middelZoomFlyers drukken: zelfs nu de wereld steeds digitaler begint te worden en papier langzaamaan uit het straatbeeld lijkt te verdwijnen, is een flyer een zeer effectief middel om potentiële klanten of bezoekers te bereiken. Misschien juist wel daarom: nu men niet meer constant met kranten en papieren advertenties wordt gebombardeerd, valt u des te meer op als u wél fysiek adverteert.
Als mensen flyers in handen krijgen, zullen ze deze over het algemeen willen lezen. Met hun opvallende kleuren, (…) Het hele nieuwsbericht

Welzijnsregio vraagt fietslesgevers

Woensdag 1 februari 2023
Peer - Welzijnsregio vraagt fietslesgeversSinds 2017 organiseert Welzijnsregio Noord-Limburg fietslessen voor volwassenen. Niet iedereen heeft namelijk als kind leren fietsen. Per jaar leren ze daar gemiddeld een 30-tal volwassenen fietsen.
Sinds 2020 werkt Welzijnsregio voor de cursus samen met Ligo Limino. Het resultaat is een aangepaste cursus, waarin theorie- en praktijkles gecombineerd worden. Tijdens de praktijklessen begeleidt een team van enthousiaste vrijwillige fietsbuddy’s de deelnemers op maat.
Nu vraagt men (…) Het hele nieuwsbericht
01/04

Mijn broer Guido is op 9 april jarig proficiat Van Rita en Valere

Valentinus Goossens
25/03

Ons Rita is op 31/03 jarig Proficiat van Rita en Valere

Valere en Rita Goossens Timmers
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Peer