Het overige nieuws

KRC Peer - FC Turkse 0-1

Zaterdag 30 september 2023
Peer - KRC Peer - FC Turkse 0-1KRC Peer heeft vanavond thuis met 0-1 verloren van FC Turkse.

SV Breugel verliest van Heusden 06

Zaterdag 30 september 2023
Peer - SV Breugel verliest van Heusden 06SV Breugel heeft vanavond met 1-2 verloren van SK Heusden 06.

Sp. Wijchmaal - V. Lommel 1-2

Zaterdag 30 september 2023
Peer - Sp. Wijchmaal - V. Lommel 1-2Sporting Wijchmaal heeft vanavond thuis met 1-2 verloren van Verbroedering Lommel.

Grote Brogel - Ham Utd 0-4

Zaterdag 30 september 2023
Peer - Grote Brogel - Ham Utd  0-4Sporting Grote Brogel heeft vanavond met 0-4 verloren van Ham United.

KRC Peer B - Esperanza Pelt B 6-2

Zaterdag 30 september 2023
Peer - KRC Peer  B - Esperanza Pelt B 6-2KRC Peer B heeft vanavond een 6-2 overwinning behaald tegen Esperanza Pelt B.

De maan vandaag

Zaterdag 30 september 2023
Peer - De maan vandaagZoomMario Vanoppen maakte vandaag deze mooie foto van de maan.

Sarah Leen overleden

Zaterdag 30 september 2023
Peer - Sarah Leen overledenDonderdag is in Kleine-Brogel Sarah Leen overleden. Zij was 42 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Zij wordt begraven op de begraafplaats van Peer-Centrum na het afscheid in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.

'Godvergeten' (4)

Zaterdag 30 september 2023
Peer - 'Godvergeten' (4)Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Vrees voor blauwtongbesmetting

Zaterdag 30 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Schapenhouders - en ook veehouders - beginnen te vrezen voor een blauwtongbesmetting bij hun dieren. Het blauwtongvirus is zich in Nederland snel aan het verspreiden en zakt zuidwaarts, richting België. Het wordt verspreid door muggen en is niet gevaarlijk voor mensen. In Nederland zijn er inmiddels al meer dan 350 schapenhouderijen besmet. Ook runderen kunnen besmet geraken met het virus.

De Romeinse invasie van Schotland

Vrijdag 29 september 2023
Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren gaat opnieuw van start met ‘Spraakwater’. De druk bijgewoonde lezingenreeks is inmiddels aan haar 20ste editie toe. Op het programma staan weer tal van boeiende uiteenzettingen over de wereld van archeologie en klassieke geschiedenis. De eerste lezing van het nieuwe seizoen zal online verlopen. Het museum strikte prof. em. David J. Breeze, een wereldautoriteit inzake het Romeinse leger. Op woensdag 18 oktober om 19.30 uur brengt de topspecialist het fascinerende verhaal van de ‘Slag bij Mons Graupius’. Meer info

'Godvergeten' (3)

Vrijdag 29 september 2023
De visie van Fobie
Peer - 'Godvergeten' (3)Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
In welke mate kunnen milieuvervuilende stoffen via moedermelk worden overgedragen op pasgeborenen? En in hoeverre hebben ze impact op de cognitieve functies tijdens de eerste levensmaanden? Dat toegepaste onderzoeksproject van dr. Charlotte Cosemans aan de UHasselt krijgt steun van het Fonds Orcadia, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting.
Hoewel borstvoeding voor pasgeborenen veel voordelen met zich meebrengt, hebben diverse studies de aanwezigheid van milieuverontreinigende stoffen in (…) Het hele nieuwsbericht

Viaduct Boorsem zondag weer open

Vrijdag 29 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Automobilisten kunnen vanaf zondag weer gebruikmaken van volwaardige rijstroken op het viaduct op de E314 in Boorsem. Dat meldt het AWV. Het wegdek is nu in beide richtingen vernieuwd, met geluidswerend asfalt, en ook het viaduct zelf kreeg een grondige renovatie. Ook langs de autoweg werden er verschillende werken uitgevoerd. Op de snelwegparking werden sanitaire voorzieningen aangelegd en grote halfverdoken vuilnisbakken geplaatst.

Veel AI-boeken op Bol.com

Vrijdag 29 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Op Bol.com bieden verkopers honderden kookboeken, reisgidsen en taalgidsen aan die geschreven zijn met behulp van AI (artificiële intelligentie), zo blijkt uit onderzoek van BNR.nl. Van Bangkok Travel Guide tot Suikerdieet, het aanbod van AI-boeken op de site is even groot als divers. De titels, zowel e-books als hardcopy's, worden aangeboden voor prijzen variërend van een paar euro's tot meer dan twintig euro per boek.
Partnerbijdrage
Peer - Er zijn veel voordelen aan een veranda of pergolaZoomEen veranda of pergola is een fantastische aanvulling op je huis. Je kunt op deze manier al in korte tijd een schitterende aanvulling op je huis krijgen (en dus veel extra ruimte). Dat is bijna altijd een goed idee, want, laten we eerlijk zijn, we kunnen allemaal wel wat extra ruimte gebruiken. Je kunt een veranda of pergola op verschillende manieren inrichten.

Maak er een tuinkamer van
Je kunt er een heerlijke tuinkamer van maken. Een plek waar je je terrasplanten kunt (…) Het hele nieuwsbericht

Godvergeten (2)

Donderdag 28 september 2023
De visie van Fobie
Peer - Godvergeten (2)Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Thieu Pareyns overleden

Donderdag 28 september 2023
Peer - Thieu Pareyns overledenGisteren is Thieu Pareyns overleden, de weduwnaar van Thoke Willekens. Hij was geboren in Grote-Brogel en werd 96 jaar. Dinsdag (10.30u) is er een afscheidsviering in de parochiekerk van St.-Huibrechts-Lille. Begroeting: maandag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Paul Ulenaers overleden

Donderdag 28 september 2023
Peer - Paul Ulenaers overledenGisteren is in Wijchmaal Paul Ulenaers overleden. Hij was 69 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in familiekring. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Al 5 ha aan asbestdaken verwijderd

Donderdag 28 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Op twee jaar tijd zijn er bij 77 bedrijven in Limburg asbestdaken verwijderd, goed voor een oppervlakte van 50.126m². Dat heeft mlinister Zuhal Demir bekendgeamakt. In heel Vlaanderen gaat het om ruim 825.000m² bij in totaal 1.332 land- en tuinbouwbedrijven

Verband tussen Round-Up en Parkinson?

Woensdag 27 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De Europese voedseltoezichthouder (EFSA) hield belangrijke informatie over Parkinson achter bij de goedkeuring van glyfosaat (zoals Round-Up - red.). Boeren mogen met het bestrijdingsmiddel blijven werken ondanks alle negatieve geruchten errond. Op 13 oktober stemmen de EU-lidstaten over een eventuele verlenging van de goedkeuring van glyfosaat.
Uit Nederlands onderzoek blijkt inmiddels dat de (…) Het hele nieuwsbericht

En wij maar klagen

Woensdag 27 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Nederland telt op dit moment negen wolvenroedels, waarvan zeven op de Veluwe. In totaal zijn er minimaal 39 welpen geboren.  

Film over Bokkenrijders is klaar

Woensdag 27 september 2023
Peer - Film over Bokkenrijders is klaarZoomDe film "De Zondebokken", over de Bokkenrijders, is klaar. Gisteren werd de trailer (hierboven) online gezet en vanaf 22 november kunt u de film in de bioscoop gaan bekijken. Voor de film werden heel wat opnamen in Pelt gemaakt, onder meer in het Hobos;

Gemiddeld brutoloon 3.886 euro

Woensdag 27 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Gemiddeld verdiende een werknemer die in 2021 voltijds werkte 3.886 euro bruto per maand. Het mediaanloon bedraagt 3.507 euro bruto per maand, wat betekent dat 50% van de werknemers minder dan 3.507 euro verdient, terwijl de andere helft een hoger loon ontvangt.
Als we dieper ingaan op de loonspreiding, stellen we vast dat 10% van de werknemers minder dan 2.303 euro bruto per maand verdient, terwijl de 10% best betaalden meer dan 5.922 euro ontvangen. (Statbel)

'Het makkelijkst om mee samen te leven'

Woensdag 27 september 2023
Vandaag gelezen
"Van alle grote roofdieren is de wolf het makkelijkst om mee samen te leven. De wolf is voorspelbaar, zijn gedrag is 'vrij eenvoudig'. Als dat van een hond. 'Afwachtend, observerend en als er te veel dingen gebeuren die hem niet bevallen, verlaat hij de situatie. Katachtigen zijn veel onvoorspelbaarder.'
Ecoloog Glenn Lelieveld in de NRC

Oktober start bijzonder zacht

Woensdag 27 september 2023
Weerbericht
Peer - Oktober start bijzonder zachtEen band van hogedrukgebieden, uitgestrekt van de Azoren tot Rusland, zorgt voor rustig en stabiel weer. Storingen trachten vanuit het westen over onze streken te schuiven, maar verbrokkelen door de hoge luchtdruk en kunnen enkel nog als erg verzwakte systemen onze regio bereiken. Dat resulteert voornamelijk in wolkenvelden. Het blijft bovendien bijzonder zacht, ook op de langere termijn.
Vandaag zijn er behoorlijk wat wolkenvelden, maar de zon kan er geregeld doorheen schijnen. Het blijft (…) Het hele nieuwsbericht

Martha Geyskens overleden

Woensdag 27 september 2023
Peer - Martha Geyskens overledenIn Peer is vandaag Martha Geyskens overleden, de weduwe van Alfons Coninx. Zij was 87 jaar en afkomstig uit Hechtel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring gevolgd door de bijzetting van de urne op de begraafplaats van Hechtel-Eksel. Begroeting: maandag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans in Leopoldsburg.

Ronnie Leeters overleden

Woensdag 27 september 2023
Peer - Ronnie Leeters overleden
In Schotland is Ronnie Leeters overleden, de echtgenoot van Marleen. Hij was geboren in Peer en werd 59 jaar. De afscheidsdienst vindt plaats in besloten kring. Begroeting: morgen/donderdag (17-20u) aan huis in Kaulille.

'Godvergeten'...

Woensdag 27 september 2023
De visie van Fobie
Peer - 'Godvergeten'...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Mia Verheyen overleden

Woensdag 27 september 2023
Peer - Mia Verheyen overledenZondag is Mia Verheyen overleden, de weduwe van de in 2005 gestorven Gust Gaethofs. Zij was 94 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Grote-Brogel. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Meeste geld gaat naar huisvesting

Dinsdag 26 september 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 besteedden de Belgische huishoudens 15,8% van hun budget aan voeding, drank en tabak. Dat is in zekere zin een daling naar een normaal niveau, na een piek van 18,1 % in 2020. 
De grootste hap uit het budget, 30,7% van het totaal, blijft huisvesting (huur, water, energie, onderhoud en andere kosten). Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau, op basis van de Huishoudbudgetonderzoek bij bijna 5.000 Belgische huishoudens.

Elza Coenen overleden

Dinsdag 26 september 2023
Peer - Elza Coenen overledenVandaag is Elza Coenen overleden, de weduwe van de in 2003 gestorven Lei Deckers. Zij was 85 jaar en afkomstig uit Genk. Het afscheid vindt plaats in intime kring gevolgd door de asverspreiding oop de begraafplaats van Wijchmaal. Begroeting donderdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.

Een Digipunt in elke gemeente

Dinsdag 26 september 2023
Peer - Een Digipunt in elke gemeenteZoom
Acht gemeenten in Noord-Limburg gaan samen de digitale achterstand van hun inwoners aanpakken. Dat is nodig omdat naar schatting zowat 50.000 Noord-Limburgers achterop lopen als ze iets via computer of smartphone moeten regelen. Voortaan kunnen ze hulp krijgen van vrijwilligers op 8 Digipunten waar ook materiaal beschikbaar is. 
Tijdens rondetafelgesprekken staken de lokale besturen van Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Oudsbergen, Peer en Pelt de koppen bijeen om een gecoördineerd actieplan uit te werken tegen de uitdijende digitale kloof in de regio. Daaruit zijn de acht vaste Digipunten gegroeid. Ze komen in de gemeentelijke bibliotheken. Maar er wordt ook gedacht aan mobiele digipunten bij de dorpsrestaurants. Ook wordt bekeken wat er in de toekomst nog nodig is om de achterstand verder weg te werken.

Nieuwe vennootschap: Nouwen Interieur

Dinsdag 26 september 2023
Tom Nouwen uit Peer heeft de besloten vennootschap Nouwen Interieur opgericht met zetel aan de Bokterstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer binnen- en buitenschrijnwerk, het plaatsen van wanden, het leggen van parketvloeren en gyprocwerken.

Het nieuwe normaal in de wielersport

Dinsdag 26 september 2023
Peer - Het nieuwe normaal in de wielersportZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Pater Jaak Broekx 60 jaar priester

Zondag 24 september 2023
Jaak Broekx (86), Witte pater, vierde gisteren zijn zestigjarig priesterjubileum in de kerk van Erpekom. Hij was werkzaam in Rwanda, onder meer in de vluchtelingenkampen. In 2007 keerde hij definitief terug naar België en verblijft nu in het klooster van de Witte paters in Genk. Hij is er aalmoezenier in WZC Toermalien.

Windturbines worden te duur...

Zondag 24 september 2023
Peer - Windturbines worden te duur...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Weer een wolf doodgereden

Zondag 24 september 2023
Peer - Weer een wolf doodgeredenZoomEr is weer een wolf doodgereden, deze keer op de Noord-Zuid tussen Houthalen en Helchteren, in de vallei van de Mangelbeek. Het zou gaan om een mannelijke welp van dit jaar. Het kadaver werd opgehaald door het Natuurhulpcentrum. Morgen komt het INBO het ophalen voor verder onderzoek. (Foto Natuurhulpcentrum)

Vergeten is de kunst

Zondag 24 september 2023
300 woorden van Rudi
Peer - Vergeten is de kunstEr wordt wat afgenoten. Nee, dat moet ‘genoten’ zijn. Hebt u het ook gemerkt? Hoe vaak men tegenwoordig het werkwoord 'genieten' in de mond neemt. Je kan niet eens meer op de fiets springen, ergens een hapje eten of je krijgt de 'genieten-vraag' voorgeschoteld. Het is volstrekt niet meer te genieten.
Tijdens een van die laatste bloedhete zomerdagen in september wandelde ik 's middags langs een terras, waar een man een koppel aansprak dat helemaal tegen de muur zat, op het laatste streepje (…) Het hele nieuwsbericht

KRC Peer klopt Maasland NO

Zondag 24 september 2023
Peer - KRC Peer klopt Maasland NOIn Tweede Provinciale heeft KRC Peer thuis Maasland NO A verslagen met 1-0. Mennes zorgde in de 85ste minuut voor de verdiende overwinning.

Louwel wint (ruim) van Grote-Brogel

Zaterdag 23 september 2023
Peer - Louwel wint (ruim) van Grote-BrogelEendracht Louwel heeft vanavond Sporting Grote-Brogel weer naar huis gestuurd met een 7-1 nederlaag.

Peer SV wint van LHVV B

Zaterdag 23 september 2023
Peer - Peer SV wint van LHVV BPeer SV is bij Lindelhoeven VV gaan winnen met 1-2. Het winnende doelpunt viel in de 98ste minuut. Beide ploegen eindigden de wedstrijd elk met tien man.

Wijchmaal wint van Grote Heide

Zaterdag 23 september 2023
Peer - Wijchmaal wint van Grote HeideSporting Wijchmaal heeft vanavond Sporting Grote Heide verslagen met 1-0. De eerste helft was vrij evenwichtig, al kon Grote Heide enkele uitgespeelde kansen niet benutten. In de tweede helft kon Knooren scoren voor Wijchmaal na slecht uitverdedigen van de bezoekers. Die opdoffer kwam Grote Heide niet meer te boven.

KRC Peer B - SV Breugel 0-3

Zaterdag 23 september 2023
Peer - KRC Peer B - SV Breugel 0-3KRC Peer B heeft vanavond met 0-3 verloren van SV Breugel. De doelpuntenmakers waren Willekens, Geens en Craeghs.

Vermageren via een spuitje?

Zaterdag 23 september 2023
De visie van Fobie
Peer - Vermageren via een spuitje?Zoom                                                                          ( Cartoon: Fobie)

Lach om jezelf

Zaterdag 23 september 2023
Vandaag gelezen
Jonge narcisten kammen hun haar en kijken constant naar zichzelf in de spiegel. Ik wil je een advies geven: kijk af en toe naar jezelf in de spiegel en lach om jezelf. Lach om jezelf. Het zal je goed doen. (Paus Franciscus)
De visie van Fobie
Peer - Kan België F16's naar Oekraïne sturen?Zoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Leo Winters overleden

Zaterdag 23 september 2023
Peer - Leo Winters overledenOp 16 september overleed Henri Winters, de weduwnaar van de in 2022 gestorven Annie Tielens. Hij was 80 jaar. Het afscheid vond plaats in besloten kring.

Okra-Peer op bezoek bij Helvoet

Vrijdag 22 september 2023
Peer - Okra-Peer op bezoek bij HelvoetZoomOkra Peer ging met 20 leden op bedrijfsbezoek bij het kunststofverwerkende bedrijf Helvoet aan de Anton Philipsweg in Lommel waar zij ontvangen werden door de algemeen directeur die hun de ontstaansgeschiedenis en toekomstperspectieven van deze bloeiende onderneming toelichtte. Daarna kregen ze een boeiende rondleiding doorheen de fabriek. De zeer gesmaakte namiddag werd afgesloten met een kop koffie en gebak.
Meer over Okra Peer via lukaldersluk[!]skynet.be of bel even naar 0477 383 557.

Nieuwe parkeertickets bij ziekenhuis

Vrijdag 22 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Peer - Nieuwe parkeertickets bij ziekenhuisZoomSinds kort werkt Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt met nieuwe parkeertickets. Hier staat een QR-code op waardoor parkeerders nu gemakkelijk direct mobiel kunnen betalen, in plaats van bij de betaalautomaat. Betalen kan door simpelweg de QR-code op het parkeerticket te scannen met de camera van je smartphone. De parkeerder wordt onmiddelllijk doorgestuurd naar het betaalplatform waar men het parkeergeld kan betalen met een betaalmethode naar keuze. Je hoeft dan niet meer langs de betaalautomaat te passeren. Als je buiten rijdt, dien je wel nog je parkeerticket in de automaat aan de slagboom in te voeren.
De oude werkwijze (betalen aan de betaalautomaat) blijft van kracht voor patiënten en bezoekers die niet in het bezit zijn van een smartphone.

Dertiger dumpt drugsafval

Donderdag 21 september 2023
Peer - Dertiger dumpt drugsafvalEen dertiger uit Mol moest zich voor de rechter verantwoorden voor het dumpen van chemisch drugsafval in Bocholt, Hechtel-Eksel, Hamont-Achel en Peer. Het Openbaar ministerie vorderde 3 jaar cel en een boete van 8.000 euro maar stelde geen bezwaar te hebben tegen een uitstel gekoppeld aan voorwaarden. Op 19 oktober kent de man zijn straf. (PG)

Meeste evers geschoten in Hechtel-Eksel

Donderdag 21 september 2023
Peer - Meeste evers geschoten in Hechtel-EkselZoomIn Noord-Limburg werden afgelopen jaar de meeste everzwijnen geschoten in Hechtel-Eksel. Het waren er 157. In Lommel waren het er 98, in Pelt 53 - 45 in Overpelt, 8 in Neerpelt. In Bocholt waren het er 39 en in Peer 86. In Hamont-Achel werd er volgens de officiële cijfers géén everzwijn afgeschoten.(Bron: INBO)(Archieffoto Paul Vangerven)

De meeste Belgen zijn gelukkig

Donderdag 21 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Het merendeel van de Belgen noemt zich gelukkig. In het tweede kwartaal 2023 voelde 65,4% van de Belgen zich altijd gelukkig (9,1%) of meestal gelukkig (56,3%). Jongeren (16-24 jaar) blijken over het algemeen de gelukkigste bevolkingsgroep te zijn (71,9%), in tegenstelling tot personen van 65 tot 74 jaar (57,4%). Werknemers (71,8%) scoren over het algemeen beter dan anderen. Ze zijn vaker gelukkig dan gepensioneerden (58,6%), werklozen (38,6%) en vooral vaker gelukkig dan mensen met een (…) Het hele nieuwsbericht

Zwaar verkeersongeval op Noord-Zuid

Donderdag 21 september 2023
Vanmorgen is op de Noord-Zuid in Helchteren een zwaar verkeersongeval gebeurd. Dat leidt tot aanzienlijke files in beide richtingen. UPDATE Bij het ongeval waren drie voertuigen betrokken. Er vielen geen gewonden. Rond 9 uur kwam het verkeer weer op gang.  

Sterke stijging dementie in Limburg

Woensdag 20 september 2023
Nergens in ons land stijgt het aantal mensen met dementie zo snel als in Limburg. Vandaag wonen in onze provincie meer dan 15.000 mensen met de ziekte. Volgens wetenschappelijke prognoses zal dat aantal tegen 2045 meer dan verdubbeld zijn. In de rest van Vlaanderen zet de verdubbeling zich pas door tegen 2070. De stijging is het grootst in de gemeente Zutendaal. De top van Limburgse gemeenten met een sterke aangroei bestaat verder uit Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Oudsbergen, Kortessem en Peer. (Bron: TVL)

Oudste houtconstructie ooit gevonden

Woensdag 20 september 2023
Zomaar even tussendoor
Wetenschappers hebben bij de Kalambo-waterval in Zambia de oudste houtconstructie ooit aangetroffen. Die is naar schatting 476.000 jaar oud en bestaat uit twee planken, waarvan de ene een inkeping bevat die duidelijk met gereedschappen is aangebracht.
Lees bij de NOS "Oudste houtconstructie ooit gevonden"
Peer - Aangepaste signalisatie voor fietssnelwegenZoomDe vijf Vlaamse provincies ontwikkelden voor de fietssnelwegen samen een éénvormige “routetaal” voor bewegwijzering en signalisatie. Dit maakt de fietssnelwegen herkenbaar, leesbaar en makkelijk te volgen in heel Vlaanderen én in Brussel. De provincieraad keurde vandaag het voorstel van gedeputeerde Bert Lambrechts goed om de fietssnelweg F70, de Demerroute, volledig uit te rusten met signalisatie en bewegwijzering volgens deze routetaal. De F70 die loopt van Stokrooie tot Bilzen met een lengte van 25 km, wordt zo de eerste Limburgse fietssnelweg die volledig over aangepaste signalisatie op maat van de fietssnelweg zal beschikken. Die signalisatie zal ook op de andere fietssnelwegen worden geplaatst, vandaar dat we ze u al willen meegeven.
Aangepaste signalisatie voor fietssnelwegenAangepaste signalisatie voor fietssnelwegen
Zoom

Dommelvallei moet natter worden

Woensdag 20 september 2023
Natuurpunt start eind dit jaar met het vernatten van de Dommelvallei in Hechtel-Eksel, Peer en Pelt. Dat meldt Radio2. Bedoeling is de oorspronkelijke planten en dieren weer kansen te geven. Nu zijn bepaalde soorten daar sterk afgenomen of zelfs helemaal verdwenen.
De Dommel is in Noord-Limburg 35 kilometer lang, ze loopt van Peer tot aan de Nederlandse grens. In totaal legt de rivier een lengte van 120 kilometer af voor ze in de Maas uitmondt. Sinds de jaren '50 is ze rechtgetrokken en er zijn ook (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Pleeggezinnen gezocht voor geleidehondenpuppy'sZoomHet Belgisch Centrum voor Geleidehonden zoekt heel wat puppypleeggezinnen die een jaar lang één van de pups een warme thuis willen bieden en onder begeleiding opvoeden tot een lieve en gehoorzame jonge hond. "Ook zoeken we nog warme nestjes voor onze honden in het trainingscentrum, ouderhondgezinnen en opvanggezinnen," zegt het Centrum. "Op donderdag 26 oktober geven we een infosessie in A&M Delorge Lommel voor geïnteresseerden. Iedereen is van harte welkom! Meer info of inschrijven? Dat kan via www.puppyzoektpleeggezin.be."

Jezelf relativeren

Woensdag 20 september 2023
Vandaag gelezen
"Comedians die met zichzelf kunnen lachen zijn authentieker. Als William Boeva, die dwerggroei heeft, grappen maakt over zijn gestalte, is dat gepermitteerd. Als ik dat doe, ben ik een schoft. Een goede komiek betrekt zijn grappen altijd op zijn eigen leefwereld." (Comedian Koen Dewulf in Kerk en leven).

Weersverbetering vanaf het weekend

Dinsdag 19 september 2023
Weerbericht
Peer - Weersverbetering vanaf het weekendEen actieve storing bereikt ons donderdag en zorgt voor een flinke plens hemelwater. Na wisselvallig weer met buien op vrijdag en zaterdag, wordt het vanaf zondag droger, zonniger en ook weer warmer.
Morgen/woensdag
gaat het kwik flink de hoogte in bij maxima rond 24 graden. Er zijn wel wat wolkenvelden, maar er is ook ruimte voor de zon. Met een erg strakke zuidwestenwind voelt het wel iets koeler aan.
Donderdag trekt een actieve storing traag over onze regio. Er valt een flinke plens (…) Het hele nieuwsbericht

Troonrede op Prinsjesdag in Nederland

Dinsdag 19 september 2023
De visie van Fobie
Peer - Troonrede op Prinsjesdag in NederlandZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Drie aanhoudingen voor helpdeskfraude

Dinsdag 19 september 2023
De Hasseltse onderzoeksrechter heeft vandaag twee vrouwen van resp. 20 en 24 jaar en een 19-jarige man aangehouden die verdacht worden van het plegen van een reeks oplichtingen onder de noemer “helpdeskfraude”. De verdachten, allen Nederlanders, gingen als volgt te werk.
De slachtoffers, meestal alleenstaande hoogbejaarden, worden opgebeld door iemand die zich uitgeeft als medewerker van de financiële instelling waar zij klant zijn. Men deelt hen mee dat er verdachte geldtransacties (…) Het hele nieuwsbericht

Helft alleenwonenden heeft geen auto

Dinsdag 19 september 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 had 49,1% van de alleenwonenden geen eigen wagen en 47,6% van hen bezat er één. Van de koppels zonder inwonende kinderen beschikt 12,6% niet over een wagen. 56,7% heeft er één, 26,0% heeft er twee. (Statbel)

Eenzaamheid de ziekte van deze tijd

Dinsdag 19 september 2023
Vandaag gelezen
"Eenzaamheid is de ziekte van deze tijd. Ik heb ze goed gevoeld tijdens corona, die eenzaamheid. Weg uit Antwerpen om een leefloon te kunnen ontvangen. In Nederland zat ik daar in een buurt waar ik niemand kende. En nu leef ik in een stacaravan op een camping. Dan weet je: veel erger moet het niet worden. Gelukkig is er beterschap in zicht. Dankzij een gulle weldoener verhuis ik binnenkort naar een rijhuis in de buurt van Roosendaal." (Nederlandse zanger Hans de Booij in 'Kerk en Leven').

Iemand een F35 gezien?

Maandag 18 september 2023
Zomaar even tussendoor
Peer - Iemand een F35 gezien?ZoomIn de VS is een F35 - het type straaljager dat bij ons de F16 moet vervangen - verdwenen nadat de piloot er met zijn schietstoel uit sprong vanwege een klaarblijkelijke noodsituatie.
Sindsdien is die F35 spoorloos en aan de plaatselijke bevolking is gevraagd uit te kijken naar het mogelijke wrak.
België heeft 34 gelijkaardige toestellen besteld.
We willen er niks mee zeggen, maar toch... (Cartoon: Fobie)

Belgische jeugdteams naar EK handbal

Maandag 18 september 2023
De Koninklijke Belgische Handbalbond heeft twee jeugdteams ingeschreven voor het EK handbal van 2024. De M18 nemen van 5 tot 11 augustus deel aan het Men’s 18 EHF Championship. De M20 nemen van 13 tot 21 juli deel aan hun EK. De Red Wolves bereiden via een buitenlandse stage hun belangrijke EK-barragewedstrijden tegen Cyprus voor. De eerste WK-kwalificatiewedstrijden staan in maart op het programma.

Meer dan 7.000 studenten bij UHasselt

Maandag 18 september 2023
Peer - Meer dan 7.000 studenten bij UHasseltVandaag start het nieuwe academiejaar aan de UHasselt. En dat met een recordaantal studenten. “Voor het eerst gaan we over de kaap van 7.000 ingeschreven studenten. Het aantal generatiestudenten stijgt met meer dan 20 procent tot een recordhoogte van 1.581 studenten die voor het eerst aan het hoger onderwijs beginnen. We zien echt absolute records voor onze universiteit”, zegt een tevreden rector Bernard Vanheusden.
Alle faculteiten bereiken dit jaar recordhoogtes. Opleidingen die het (…) Het hele nieuwsbericht

Okra Peer naar Antwerpse joodse wijk

Zondag 17 september 2023
Peer - Okra Peer naar Antwerpse joodse wijkZoomOkra Peer-centrum bezocht zopas de Joodse Wijk in Antwerpen. Bij aankomst aan het centraal station werden zij opgewacht door twee ervaren Joodse gidsen, die hen wegwijs maakte in het doolhof van Antwerpse steegjes en hen begeleidden naar de synagoge. Daar werden zij te woord gestaan door een rabbijn die hen inwijdde in de joodse gebruiken, geloof en het dagelijkse joodse leven. Nadien werden de Okra-leden uitgenodigd in het overbekende restaurant Hoffy's waar de sous-chef hen op een ludieke (en zeer gesmaakte!) wijze tekst en uitleg over het "koosjer eten" gaf. (Luk Alders)

Geld kan perverse invloed hebben

Zondag 17 september 2023
Vandaag gelezen
Geld kan een perverse invloed hebben. Mensen en geld? Dat blijft een onstuimig huwelijk. Niet alleen de liefde, ook geld maakt soms blind. Zelfs tot minnaars van de mammon waarbij elk moreel besef wegvalt. (Steven Vanackere, vicegouverneur Nationale Bank van België in "Kerk en Leven").

SV Breugel wint van Zelo Halen A

Zondag 17 september 2023
Peer - SV Breugel wint van Zelo Halen AIn Vierde Provinciale heeft SV Breugel thuis met 2-1 gewonnen van Zelo Halen A 

Autoloze zondag in Brussel

Zondag 17 september 2023
De visie van Fobie
Peer - Autoloze zondag in BrusselZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Kadijk SK A klopt KRC Peer A

Zaterdag 16 september 2023
Peer - Kadijk SK A  klopt KRC Peer AKadijk SK A heeft vanavond met 3-2 gewonnen van KRC Peer A. De drie Kadijk-goals werden alle gescoord door Kenneth Ulenaers.

Schaap doodgebeten aan Blijlever

Zaterdag 16 september 2023
Langs Blijlever heeft vermoedelijk een wolf gisteren een schaap gedood. Er is een DNA-onderzoek naar de identiteit van de wolf uitgevoerd.

Achel VV B - Sporting Wijchmaal 2-4

Zaterdag 16 september 2023
Peer - Achel VV B  -  Sporting Wijchmaal 2-4Achel VV B heeft vanavond met 2-4 verloren van Sporting Wijchmaal.

Kadijk SK B - KRC Peer B 1-2

Zaterdag 16 september 2023
Peer - Kadijk SK B - KRC Peer B 1-2Kadijk SK B heeft vanavond met 1-2 verloren van KRC Peer B.

Meeste slachtoffers automobilisten

Zaterdag 16 september 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 waren de meeste dodelijke slachtoffers van verkeersongevallen binnen de 30 dagen automobilisten (216). Ze worden gevolgd door fietsers (102), voetgangers (83) en motorrijders (66). (Statbel)

Minder diesel-, meer benzinewagens

Zaterdag 16 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Sinds 2015 daalt het aantal personenwagens dat op diesel rijdt elk jaar iets sneller. In 2023 zijn er 9,2 procent minder dieselwagens dan een jaar eerder; op 1 augustus waren er dat 2.201.549. Tegelijkertijd - en net als in 2022 - blijft het aantal benzinewagens stijgen (+2,5% in 2023) tot 3.096.253. Benzinewagens vertegenwoordigen momenteel 51,34% van het personenwagenpark, terwijl dit voor dieselauto's 36,51% bedraagt. (Statbel)

Ronnie Leeters overleden

Zaterdag 16 september 2023
Peer - Ronnie Leeters overledenIn Schotland is donderdag Ronnie Leeters onverwacht overleden. Hij was geboren in Kaulille en werd 59 jaar.  

De Vliegveldlaan wordt leeg

Zaterdag 16 september 2023
Vandaag gelezen
"Ben eens gaan kijken op de Vliegveldlaan, uiteraard zonder op de openbare weg te komen.
Het is een raar zicht: bomen die 100 jaar lang gegroeid zijn, worden in 10 minuten afgezaagd.
Ik dacht: ooit wordt dat vrachtwagenverkeer verboden en krijgen we een mooie laan waar ook de fietsers achter de bomen kunnen fietsen.
Het wordt heel anders.
Heel ons leven weten we die bomen staan."
                                                      (Jan Boermans op Facebook)

Sp. Grote Brogel - SLW Maaseik 2-5

Vrijdag 15 september 2023
Peer - Sp. Grote Brogel - SLW Maaseik 2-5In derde provinciale B heeft Sporting Grote Brogel vanavond met 2-5 verloren van SLW Maaseik. Voor de thuisploeg scoorden D. Hendrickx en Claes.

Lucien Leen overleden

Vrijdag 15 september 2023
Peer - Lucien Leen overledenGisteren is Lucien Leen overleden, de gewezen jeugdtrainer van Sporting Grote-Brogel. Hij was geboren in Hasselt en werd 73 jaar. Maandag (19u) is er een gebedswake in de Sint-Trudokerk van Grote-Brogel, waarna gelegenheid tot begroeting in de Dorpsstraat 39. Het afscheid en de crematie vinden plaats in intieme kring.
Bedrijfsnieuws
De 500 grootste bedrijven in Limburg zagen vorig jaar hun omzet met 19,4 procent stijgen. Daarnaast zijn er zowat 4.600 jobs bijgekomen in de 500 grootste bedrijven. Staalfabriek Aperam in Genk blijft nog altijd het grootste bedrijf. (VKW Limburg)

45 procent grondgebied landbouwgrond

Vrijdag 15 september 2023
Het is maar dat je 't weet
45 procent van de grondoppervlakte in België bestaat uit landbouwgrond. Bossen beslaan 20 procent van het grondgebied en 9 procent van het grondgebied bestaat uit woongebied. (Statbel)

Koop dit weekend een azalea

Donderdag 14 september 2023
Het plantjesweekend van Kom op Tegen Kanker vindt dit jaar plaats op 15, 16 en 17 september. In heel Vlaanderen worden dan azalea’s te koop aangeboden ten voordele van “Kom op Tegen Kanker”. Een azalea kost 8 euro. Met de opbrengst van de plantjesverkoop financiert Kom Op Tegen Kanker zorgprojecten in de vorm van een luisterend oor, activiteiten, lotgenotencontact, informatie en praktische of financiële hulp voor mensen met kanker en hun omgeving. Voor meer informatie kan je terecht op de website: komoptegenkanker.be/plantjesweekend.

11.000 klanten bij de Voedselbank

Donderdag 14 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Zo'n 11.000 mensen hebben tijdens de eerste zes maanden van dit jaar in Limburg een beroep gedaan op de Voedselbank. Meer en meer jonge gezinnen en tweeverdieners kloppen bij de Voedselbanken aan.

De Lijn lanceert de Wolf-express

Donderdag 14 september 2023
Peer - De Lijn lanceert de Wolf-expressZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Sneller vermogen van criminelen pakken

Donderdag 14 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Op initiatief van Parket Limburg gaan de lokale politiezones, de federale gerechtelijk politie Limburg en Parket Limburg nauwer samenwerken in het kader van buitgericht rechercheren. Op deze manier willen ze efficiënter en effectiever werken in de aanpak van georganiseerde criminaliteit.
Deze werkwijze heeft als voornaamste doelstelling crimineel vermogen zo snel mogelijk te ontnemen binnen onderzoeken naar georganiseerde criminaliteit. Het financieel voordeel dat misdrijven opbrengen, is (…) Het hele nieuwsbericht

Henri Witters overleden

Donderdag 14 september 2023
Maandag is Henri Witters overleden. Hij was 76 jaar. De uitvaartdienst zal in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: morgen/vrijdag (19-20u) bij Uitvaartzorg Jaeken in Peer.

Inactieven blijven vaker inactief

Donderdag 14 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Statbel publiceerde de transities op de arbeidsmarkt tussen het tweede kwartaal van 2022 en het tweede kwartaal van 2023. Deze resultaten geven aan dat mensen nog vlot aan het werk blijven, maar dat inactieven vaak inactief blijven.
Vooral vrouwen, laagopgeleiden en mensen met een buitenlandse nationaliteit blijven vaker inactief. Daarnaast blijkt dat de uitstroom van werkloosheid naar werk weer iets gestegen is: 28,9% van de werklozen in het tweede kwartaal van 2022 is een jaar later aan het werk. Een kwartaal eerder bedroeg dit percentage 24,1%.

Veertiger pakt ex hardhandig aan

Woensdag 13 september 2023
Peer - Veertiger pakt ex hardhandig aanEen veertiger uit Tongeren moest zich voor de rechter verantwoorden omdat hij zijn ex hardhandig had aangepakt in het ziekenhuis in Pelt. Het Openbaar ministerie vorderde tien maanden cel, eventueel met uitstel gekoppeld aan voorwaarden om te werken aan zijn agressieprobleem. De verdediging drong aan op een werkstraf. Op 11 oktober valt het vonnis in deze zaak. (PG)

Meer aanvragen voor verdelging wespen

Woensdag 13 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De brandweer krijgt de jongste dagen veel meer aanvragen om wespennesten te verdelgen. Waarom de wespen later actief worden, heeft te maken met de temperaturen van afgelopen zomer. We zitten op dit moment aan het einde van een hittegolf. Augustus was een veel betere maand voor de wespen dan juli, waardoor we zien dat ze nu pas echt naar buiten komen. Ze hebben ook extra tijd gehad voor de broeiperiodes, waardoor er ook meer larfjes zijn. Omdat alle bloemen nu uitgebloeid zijn, moeten de wespen op zoek naar voedsel en ze gaan dat halen bij de mensen.

Elektrische wagens bijna verdubbeld

Woensdag 13 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Op 1 augustus telde België 6.030.700 personenwagens, tegenover 5.947.479 een jaar eerder. Dat is een stijging van 1,4%. Het aantal personenwagens is de afgelopen tien jaar gemiddeld met 0,94% gestegen. Het aantal volledig elektrische personenwagens is bijna verdubbeld in een jaar tijd met een stijging van 93,6%. In 2022 waren er 71.651 elektrische wagens; dit cijfer stijgt tot 138.749 in 2023. Van deze elektrische auto's is het belangrijk op te merken dat 80,8% op naam van een vennootschap staat. Ook al wordt de elektrische wagen in België steeds populairder, toch zijn slechts 26.440 auto’s (19,1%) eigendom van particulieren en 112.056 van vennootschappen.
Peer - Jeugd SV Breugel/Herkol tegen Sparta LilleZoomOnder een stralende zon werd gisterenvoormiddag in Kleine-Brogel de U15-wedstrijd tussen de gezamenlijke jeugdwerking van SV Breugel/SV Herkol tegen de leeftijdsgenoten van Sparta Lille gespeeld. Het was een erg gelijkopgaande match waar het geschut bij Lille iets beter was afgesteld en daardoor wonnen ze met 3-8. Tijdens de wedstrijd werden de supporters niet allen getrakteerd met actie op de grasmat van sportpark 'Achter de Run-Inn', maar kregen ze er de airshow van de vliegbasis er gratis bij...(JH)

Jef Truyens overleden

Maandag 11 september 2023
Peer - Jef Truyens overledenZaterdag is Jef Truyens (92) overleden, de weduwnaar van de in 2022 gestorven Mia Stappers. Hij woonde in Bocholt en was afkomstig uit Grote-Brogel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Musica zoekt twee gastgezinnen

Zondag 10 september 2023
Peer - Musica zoekt twee gastgezinnenZoomSinds begin deze maand versterken twee nieuwe AFS-vrijwilligers het Musica-team voor een jaar. Musica zoekt dan ook één of twee gastgezinnen in de buurt van Pelt (bij voorkeur in Noord-Limburg) die een thuis kunnen bieden, voor de volledige duur of een deel van hun verblijf. Maak kennis met de Italiaanse Gaia Capitanio en de Spaanse Fernando Tarrancón!
Gaia is netjes, heeft haar zaken op orde en helpt mee in het huishouden. Ze kan zich makkelijk (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: Tuntea

Zondag 10 september 2023
Charlotte Hoogewys (24) uit Peer heeft de besloten vennootschap Tuntea opgericht met zetel aan de O.L. Vrouwlaan. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer psychologische begeleiding zowel individueel als in groep, psychotherapie, intervisie en supervisie.
Peer - Hallucinaties door hitte in Kleine-BrogelZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Peer SV speelt gelijk

Zondag 10 september 2023
Peer - Peer SV speelt gelijkIn Vierde Provinciale is Peer SV 3-3 gelijk gaan spelen bij Zelo Halen.

Grote Heide - Grote-Brogel 4-1

Zondag 10 september 2023
Peer - Grote Heide - Grote-Brogel 4-1Ondanks de tropische temperatuur was de thuisploeg vandaag goed bij schot tegen Sporting Grote-Brogel. Al na twee minuten bracht Tom Vanbroekhoven Grote Heide op voorsprong. Een betwistbare penalty bracht de bezoekers langszij via Aourz Younes. Voor de rust kon Grote Heide nog twee goals maken via Michael Loenders en Yannick Geenen. In de tweede helft had de warmte haar tol geëist en werd er minder intens gespeeld. Toch konden Jonas Theunis en Kamar Amau de stand voor Grote Heide op resp. 4-1 en 5-1 brengen.
Peer - Hoogdagen voor spotters rond vliegshowZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Sporting Wijchmaal - FC Opitter 3-3

Zaterdag 9 september 2023
Peer - Sporting Wijchmaal - FC Opitter 3-3Sporting Wijchmaal en FC Opitter hebben vanavond 3-3 gelijkgespeeld.

KRC Peer - LHVV 2-2

Zaterdag 9 september 2023
Peer - KRC Peer - LHVV 2-2KRC Peer en Lindelhoeven VV hebben vanavond de punten gedeeld: 2-2. LHVV speelde een degelijke wedstrijd maar moest in de slotfase de gelijkmaker incasseren. Voor LHVV scoorden Jonas Meeus en Jorg Goutsmet. De doelpunten van KRC Peer werden gescoord door Ceunen en Do Ceu. De scheidsrechter trok zeven gele kaarten. Voor de wedstrijd daagden 160 supporters op.

SV Breugel - W. Koersel B 0-2

Zaterdag 9 september 2023
Peer - SV Breugel - W. Koersel B  0-2SV Breugel heeft vanavond met 0-2 verloren van Weerstand Koersel B.

KRC Peer B - KFC Eksel B 1-1

Zaterdag 9 september 2023
Peer - KRC Peer B - KFC Eksel B 1-1KRC Peer B en KFC Eksel B hebben vanavond 1-1 gelijkgespeeld.
Peer - Tekort aan chauffeurs: De Lijn beperkt rittenMaandag 11 september wordt de dienstregeling van De Lijn in Limburg tijdelijk aangepast vanwege een personeelstekort bij enkele van haar onderaannemers. Deze bijsturing zal minstens de komende 2 weken van kracht zijn. Daarom wordt de aanpassing nu ingevoerd tot 23 september.
De aanpassingen slaan op verscheidene buslijnen, en op in totaal een dertigtal ritten per dag. Die kunt u hier bekijken. Reizigers kunnen via de routeplanner in de app en op de website van De Lijn het aangepaste aanbod consulteren.

Tiny Weytjens overleden

Zaterdag 9 september 2023
Peer - Tiny Weytjens overledenGisteren is de in Hechtel-Eksel woonachtige Tiny Weytjens overleden, de weduwe van de in 2019 gestorven Jef Schildermans. Zij was 91 jaar en afkomstig uit Wijshagen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Wijchmaal. Begroeting: woensdag (19.30-20 uur) in funerarium Witters in Eksel.
Het is maar dat je 't weet
De Amerikaanse onderzoeksgroep Climate Central heeft de temperaturen van de afgelopen (?) zomer in 202 landen en 22 territoria bekeken en concludeert dat 98 procent van de wereldbevolking deze zomer is blootgesteld aan hogere temperaturen als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen. "Vrijwel niemand op aarde is in de afgelopen drie maanden ontsnapt aan de invloed van de wereldwijde opwarming", stelt Andrew Pershing van de onderzoeksgroep. Hittegolven hebben niet alleen een grote impact op de gezondheid van mensen. Ook hebben ze invloed op de landbouw en de wereldwijde voedselprijzen en leiden ze tot waterschaarste en natuurbranden.

De Lijn lanceert 'Kothopper'

Vrijdag 8 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Vanaf zondag kunnen de studenten in Hasselt en Diepenbeek hun kot bereiken met de nieuwe busverbinding Lijn 363 Hasselt-Diepenbeek-Hasselt. Deze kothopper voorziet op zondag vanaf 18.40 uur een lange lus met 29 haltes tussen Hasselt Station, de Hasseltse koten en de campus in Diepenbeek. De bus zal rijden tot half één 's nachts, maar zal na 22 uur niet meer stoppen aan de haltes Diepenbeek Universiteit en Diepenbeek Agoralaan. Meer info bij delijn.be.

Dalende verkoop in kleinhandel

Vrijdag 8 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De verkoop in de detailhandel, met uitzondering van de brandstoffen, daalde in juli met 5,4% ten opzichte van juli 2022. Textiel, kleding, schoeisel en lederwaren in gespecialiseerde winkels daalden met 10,0%, overige detailhandel in gespecialiseerde winkels met 7,6%, de detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels waarbij voedings- en genotmiddelen overheersen met 6,3% en de andere consumentenartikelen in gespecialiseerde winkels met 0,3%. Statbel)

Insectenbestand gaat achteruit

Vrijdag 8 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De afgelopen 50 jaar verloren we in Vlaanderen de helft van onze insecten. En we verliezen nog altijd 1% per jaar. Ook tijdens de Insectenzomer van dit jaar kregen we heel wat verontrustende signalen, meldt Natuurpunt. Zo valt het op dat 2023 een zomer met amper wespen was. Er zijn de helft minder meldingen binnengekomen ten opzichte van vorig jaar. “Dat zal bij sommigen als muziek in de oren klinken, maar weet dat ze een belangrijke rol vervullen in de natuur. En dat ze ook voor mensen heel nuttig zijn. Ze vangen heel wat vliegen en muggen en ze zijn de opruimingsdienst van de natuur”, zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt Studie. Ook voor de vlinders was het een mager jaar.

Spotters Day op vliegbasis

Vrijdag 8 september 2023
Peer - Spotters Day op vliegbasisZoomVanmorgen ook al dat straaljagergeluid gehoord? Daarmee werd de Spotters Day op de vliegbasis van Kleine-Brogel ingezet. Er staan tientallen militaire vliegtuigen en helikopters te blinken en bezoekers kunnen die allemaal fotograferen. Een van de toppers is deze Spitfire, die enkele dagen geleden nog over de streek vloog en toen door Sara Martens op bijgaande foto werd vastgelegd.
De spotters day - en de vliegshow van morgen en overmorgen - is in feite bedoeld om jongeren naar het leger te trekken. Daarom staan er verschillende stands waarop uitleg over een carrière bij de luchtmacht wordt gegeven.
Wie er naartoe gaat, wordt met klem aangeraden zich goed in te smeren tegen de felle zon, een hoofddeksel te dragen, drank bij zich te hebben - niet in glazen flessen, dat mag niet - en ook te zorgen voor gehoorbescherming. Als die F35 start, ga je blij zijn dat je onze raad hebt opgevolgd. Het leger voorziet ook vier punten waar men zich kan verfrissen.

Limburgse achterstand bijna weggewerkt

Donderdag 7 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De participatie van Limburgse 20-jarigen aan het hoger onderwijs is tussen 2016-2017 en 2021-2022 sterker gestegen dan die van Vlaamse 20-jarigen, in die mate dat de participatiegraad bij Limburgse 20-jarigen (55,8%) in het academiejaar 2021-2022 de participatiegraad bij Vlaamse 20-jarigen (56,2%) bijna heeft bijgebeend. (Provincie Limburg)

UHasselt zoekt diabetes2-patiënten

Donderdag 7 september 2023
Personen met diabetes type 2 hebben 50 procent meer kans op het ontwikkelen van dementie en 30 procent meer kans op hartfalen. Om te weten te komen welke oefentherapie hier het beste tegen kan helpen, is de faculteit Revalidatiewetenschappen van UHasselt op zoek naar diabetespatiënten tussen de 35 en 75 jaar oud die een half jaar lang gratis onder begeleiding willen sporten binnen een nieuw grootschalig onderzoek.
Men zoekt concreet naar een honderdtal (…) Het hele nieuwsbericht

Zon, zon en zon

Donderdag 7 september 2023
Vandaag gezien
Peer - Zon, zon en zonZoomAls we vandaag naar de weerkaarten kijken, zien we voor de komende vier dagen alleen maar zon! Geniet van deze zonnige dagen. 

Hitte: code geel

Woensdag 6 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Peer - Hitte: code geelHet KMI heeft deze namiddag code geel voor hitte afgekondigd. Er wordt hoe dan ook deze week een officiële hittegolf verwacht. Dat zal al zeker het geval zijn in Limburg, maar wellicht niet aan de kust en in de provincie Luxemburg. Code geel zal gelden tot en met maandag. Het KMI vraagt om bij zulke temperaturen kinderen, oudere en zwakkere mensen extra te beschermen. Zij moeten bijvoorbeeld meer drinken en niet rechtstreeks in het zonlicht vertoeven.

12.500 oproepen voor Tele-Onthaal

Woensdag 6 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Tele-Onthaal Limburg kreeg vorig jaar 12.500 oproepen. Dat is ongeveer tien proent van het totale aantal oproepen in Vlaanderen. Oproepers komen bij Tele-Onthaal telefonisch of via chat op verhaal en vinden iemand die hen beluistert en met hen meeleeft.

Thomas Cuypers overleden

Woensdag 6 september 2023
Peer - Thomas Cuypers overledenMaandag is Thomas Cuypers uit Wijchmaal overleden, de echtgenoot van Julienne Vandecruys. Hij was 90 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.
De visie van Fobie
Peer - Telg van August en Noëlla zit in N.- DuitslandZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Mogelijk een hittegolf

Dinsdag 5 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Peer - Mogelijk een hittegolfDe hele week blijft het uitzonderlijk warm bij maxima rond een tropische 30°C. Daarbij is de zon volop aanwezig. In het weekend blijft het warm, maar zijn er wel enkele hogere wolken. Het ziet er naar uit dat er een hittegolf in de maak is en dat is zeer uitzonderlijk in september.
Morgen/woensdag zijn er hier en daar wat hoge wolkenslierten, maar op veel plaatsen is het helder weer. De zon kan ook vandaag het weerbeeld overheersen en duwt het kwik gestaag naar tropische waarden. Als maxima (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, in de wolvenroedel...

Dinsdag 5 september 2023
De visie van Fobie
Peer - Ondertussen, in de wolvenroedel...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Natuurgidsen in spe

Dinsdag 5 september 2023
Peer - Natuurgidsen in speZoomEnkele weken geleden meldden we hier dat Natuurpunt kandidaten zocht voor een opleiding tot natuurgids. Daar gingen 26 mensen (foto) op in - de cursus was meteen volzet. Zaterdag startten ze een opleiding in Pelt.
Natuuracademie organiseert deze opleiding in samenwerking met het bezoekerscentrum De Wulp, Bosland vzw- BosLAB, Werkgroep Isis, de Natuurpunt-afdelingen van Bocholt, Hechtel-Eksel, Lommel en Pelt. De cursisten leren via lessen en excursies de bomen door het bos te zien: van (…) Het hele nieuwsbericht

Open Monumentendag in Bosland

Dinsdag 5 september 2023
Peer - Open Monumentendag in Bosland"Met hart en ziel" is dit jaar het thema van Open Monumentendag op zondag 10 september. Die dag word je in de vier Boslandgemeenten tussen 10 en 18 uur gekatapulteerd naar de tijd van toen!
Pelt pakt uit met de eerste Erfgoed Familiedag aan de Sevensmolen. Deze vindt plaats onder de Sevensmolen van 14 tot 18 uur. Men wil de bezoekers laten kennismaken met erfgoed van toen. Op een speelse manier erfgoed ontdekken, geheel volgens de kindvriendelijke Boslandtraditie. Zo zal (…) Het hele nieuwsbericht

Lezingen over gezondheidsproblemen

Maandag 4 september 2023
Gezondheid
Peer - Lezingen over gezondheidsproblemenNoorderhart, het ziekenhuis in Pelt, organiseert opnieuw infosessies over veel voorkomende gezondheidsproblemen voor een breed publiek. De artsen die spreken, behandelen elk onderwerp in de algemene zin, en zo kunnen de toehoorders hun kennis weer wat verbreden. Nieuw is dat het ziekenhuis samenwerkt met de gemeente Pelt voor de organisatie.
Dit initiatief is ontstaan in 2014. Tot en met het voorjaar van 2020 werden er jaarlijks 4 tot 5 lezingen gegeven, waar (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
De Europese Commissie is bezig de beschermde status van de wolf te herzien. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen vandaag bekendgemaakt. De Commissie vraagt ‘lokale gemeenschappen, wetenschappers en alle geïnteresseerde partijen’ om vóór 22 september 2023 actuele gegevens over de wolvenpopulatie en hun impact in te dienen. Op basis van de verzamelde gegevens zal de Commissie een besluit nemen over een voorstel om de status van de bescherming van de wolf binnen de EU te wijzigen, aldus von der Leyen.
Peer - Sterke stijging inschrijvingen aan UHasseltDe inschrijvingen aan Universiteit Hasselt kennen een heel sterke start. “Met nu al meer generatiestudenten ingeschreven dan bij de start van vorig jaar, verwachten we het nieuwe academiejaar te kunnen starten met 15 tot 20 procent meer nieuwe studenten. Naast handelswetenschappen, geneeskunde en architectuur zien we ook dat de opleidingen fysica en wiskunde het erg goed doen, een heel mooie vaststelling”, zegt rector Bernard Vanheusden. Ook de vorig jaar pas opgerichte (…) Het hele nieuwsbericht

Rijexamen: ook gps kunnen gebruiken

Maandag 4 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Rijden volgens de richtlijnen van een gps wordt vanaf 1 oktober een verplicht onderdeel van het praktisch rijexamen. Dat meldt het Departement Mobiliteit. Kandidaten kunnen kiezen of ze de gps van het eigen wagen gebruiken of een app op de smartphone.

Gelijkspel voor KRC Peer

Zondag 3 september 2023
Peer - Gelijkspel voor KRC PeerKRC Peer is bij KVV Heusden-Zolder niet verder gekomen dan een gelijkspel: 2-2. Voor KRC Peer scoorden Buntinx en Huibers.

Peer SV wint van Sparta Lille

Zondag 3 september 2023
Peer - Peer SV wint van Sparta LillePeer SV heeft thuis Sparta Lille verslagen met 2-1. Caerts en Van Genechten scoorden voor Peer SV, Meylaers voor Sparta Lille.

Zonnige zondag

Zondag 3 september 2023
Peer - Zonnige zondagZoomNa het optrekken van het ochtendgrijs krijgen we een mooie zomerse dag. Het is perfect om te genieten van de vele activiteiten die terug op gang zijn gekomen in deze septembermaand. (foto Gust Ischen)

Koersel B klopt KRC Peer B

Zaterdag 2 september 2023
Peer - Koersel B klopt KRC Peer BWeerstand Koersel B heeft thuis KRC Peer B verslagen met 4-2.

Stal Sport wint van Wijchmaal

Zaterdag 2 september 2023
Wedstrijdverslag
Peer - Stal Sport wint van WijchmaalStal Sport heeft vanavond Sporting Wijchmaal verslagen met 1-0. De Stalse voorzitter blikt terug: "Vandaag kwamen de voetballers van Wijchmaal op bezoek aan de Nieuwendijk. En gezien hun resultaten in de voorbereiding beloofde het een moeilijke avond te worden voor de thuisploeg.
Nochtans trokken de thuisspelers meteen het spel naar zich toe. Al in de eerste minuut hadden ze op voorsprong kunnen staan, maar de bal vloog naast de bezoekende kooi. Op dit elan verder gaand bleef Stal de bovenhand (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Sporting Grote Brogel - Achel VV B 0-4Sporting Grote Brogel heeft vanavond thuis met 0-4 verloren van Achel VV B.

Kadijk SK B- SV Breugel 1-2

Zaterdag 2 september 2023
Peer - Kadijk SK B-  SV Breugel 1-2Kadijk SK B heeft vanavond thuis met 1-2 verloren van SV Breugel.

Het wordt weer zomer

Zaterdag 2 september 2023
Weerbericht
Peer - Het wordt weer zomer Een hogedrukgebied bouwt vanaf de Atlantische Oceaan op over onze streken en kan het weer tijdens het weekend en ook de dagen daarna bepalen. Aanvankelijk is er nog wat vocht in de onderste lagen van de atmosfeer met kans op wat nevel of mist. Na het weekend wordt droge en warme landlucht aangevoerd. Het kwik klimt dan vlot boven de zomerse grens van 25 graden.
Vandaag is er ruimte voor de zon, na het opruimen van lokale ochtendgrijs. Er komen ook enkele stapelwolken voor, die zeer lokaal (…) Het hele nieuwsbericht

Mooi weer vandaag

Zaterdag 2 september 2023
Peer - Mooi weer vandaagZoomDe regen van gisteren is alweer vergeten. Vandaag zingen we mee met het liedje van Bart Kaëll: mooi weer vandaag. En ook de komende dagen wordt het zeer zonnig. (foto Gust Ischen)
Peer - Voetbalscheidsrechters weer helemaal 'bij'ZoomVanavond verzamelden naar jaarlijkse gewoonte de voetbalscheidsrechters van de Koninklijke Noord-Limburgse Scheidsrechters Vereniging in zaal De Schakel in Pelt voor een opfrissing van de spelregels.
Lesgever Glenn Timmermans, van Bureau Arbitrage Voetbal Vlaanderen, bracht de richtlijnen klaar en duidelijk naar de aanwezige scheidsrechters toe. Discussies over de handspel en andere buitenspelregels werden niet uit de weg gegaan en zo was het weer een amusante, maar ook leerrijke,interactie (…) Het hele nieuwsbericht

Na regen komt zonneschijn

Vrijdag 1 september 2023
Peer - Na regen komt zonneschijnZoomDe mooie wolkjes van gisteren kunnen vandaag de kast in. We moeten deze ochtend door een zure regenappel heen. Het weekend wordt mooi en zacht met temperaturen net boven de twintig graden. Maar vandaag moeten we nog een regenzone trotseren, die lokaal hevig kan zijn. (Foto Gust Ischen)
01/04

Mijn broer Guido is op 9 april jarig proficiat Van Rita en Valere

Valentinus Goossens
25/03

Ons Rita is op 31/03 jarig Proficiat van Rita en Valere

Valere en Rita Goossens Timmers
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Peer