Het overige nieuws

Tel het verkeer in je straat

Zondag 30 april 2023
Ben jij een straatvink? Weet je wat een straatvink is? Check het op www.straatvinken.be en schrijf je meteen in. Tel op donderdag 25 mei van 17 tot 18 uur hoeveel voetgangers, fietsers en andere voertuigen er door je straat passeren. De UAntwerpen, KU Leuven en Ringland Academie berekenen jaar na jaar of je straat op de goede weg is.
Doet jouw straat al mee?

Simonne Segers overleden

Zondag 30 april 2023
Pelt - Simonne Segers overledenDonderdag is Simonne Segers overleden, de echtgenote van Tony Claesen. Ze was 81 jaar. Komende zaterdag wordt ze gecremeerd, na een afscheidsviering (om 10.30u) in de Sint-Niklaaskerk van Neerpelt-centrum. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Burgerwetenschap in Bosland

Zondag 30 april 2023
Pelt - Burgerwetenschap in BoslandZoomSinds kort is er op vijf markante bomen in de vier Bosland gemeenten een band-dendrometer geplaatst. Met behulp van een smartphone kan de QR-code op de boom gescand worden en het getal op de dendrometer ingevoerd worden. Op deze manier kan de groei van de twee beuken (in het Pelterke in Pelt en het Burgemeesterspark in Lommel), de zwarte els (aan het Dommelhuis in Peer), de winterlinde (op de picknickplek in het Pijnven) en de grove den (vlakbij het Bosmuseum in het Pijnven) als functie van (…) Het hele nieuwsbericht
Burgerwetenschap in BoslandBurgerwetenschap in BoslandBurgerwetenschap in BoslandBurgerwetenschap in Bosland
Zoom

Noëlla heeft geworpen...

Zondag 30 april 2023
Pelt - Noëlla heeft geworpen...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Pelt - Vandaag gezien in de OlmenstraatZoomIn de Olmenstraat heeft iemand een sluikstort gegenereerd. Blijkbaar houdt of hield de dader van katten. Het is te hopen dat hij of zij snel gepakt wordt... Dat kan toch allemaal naar het recyclagepark?

Aangename temperaturen

Zondag 30 april 2023
Weerbericht
Pelt - Aangename temperaturenDe temperaturen zijn deze dagen geen hoogdravers, maar met maxima rond een graad of 18 is het toch wel best aangenaam. Dankzij drukstijgingen is het ook overwegend droog en de zon kan tevoorschijn komen. Op maandag is er kans op een bui, daarna wordt het iets kouder.
Vandaag maken opklaringen in de ochtend plaats voor meer wolken in de namiddag. Het blijft echter droog en er is ook nog ruimte voor wat zon. De maxima liggen rond een graad of 18 en dat is best aangenaam.
Maandag is het (…) Het hele nieuwsbericht

KRC Peer B klopt Sparta Lille

Zondag 30 april 2023
Pelt - KRC Peer B klopt Sparta LilleIn Vierde Provinciale heeft KRC Peer B vandaag Sparta Lille verslagen met 2-0. 

Grote Heide wint van Opitter

Zondag 30 april 2023
Pelt - Grote Heide wint van OpitterSporting Grote Heide heeft vandaag Opitter geklopt met 2-1. Die stand was al bij de rust bereikt. Abrahams en Theunis scoorden voor Grote Heide.

Thuisverlies voor Esperanza

Zondag 30 april 2023
Pelt - Thuisverlies voor EsperanzaNa een zwakke wedstrijd heeft Esperanza Pelt met 1-3 verloren van Kampenhout. Nochtans was de thuisploeg al na de 4de minuut op voorsprong gekomen via Samih Belfaqir. In Derde B is Wezel Sport kampioen.

Geen eindronde voor LHVV

Zondag 30 april 2023
Pelt - Geen eindronde voor LHVVVoor Lindelhoeven VV eindigt het seizoen op een sisser, want noch voor de eerste, noch voor de tweede ploeg zit er een eindronde in. LHVV A verloor van Heusden-Zolder met 1-2, nadat Jonas Meeus Lindel een kwartier voor tijd op voorsprong had gebracht. LHVV B won wel in Ellikom: daar werd het 0-4, na doelpunten van Wout DIlissen, Lars Vanbocxlaer en een own-goal. 

Kadijk verliest bij Elen

Zondag 30 april 2023
Pelt - Kadijk verliest bij ElenIn Tweede Provinciale is Kadijk bij Standard Elen gaan verliezen met 4-2. De Peltse doelpunten werden gescoord door Kenneth Ulenaers en FLorin Theuwis.
Pelt - Politie St.-Truiden komt uit op rave partyZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Overdagkoor Daytime in concert

Zondag 30 april 2023
Op zaterdag 6 mei (20u) en op zondag 7 mei (15u) kan je in CC Plethe terecht voor een concert met als titel "Mooie dagen". Met een ietwat aparte muziekkeuze, verrassende arrangementen van vooral herkenbare tophits én soms aparte muzikale begeleiding proberen de 60 enthousiaste Daytimers u te bekoren. Er zijn op beide dagen nog enkele kaarten aan €15 beschikbaar. Bestellen kan nog uiterlijk op vrijdag 5 mei a.s. op koor.overdag[!]gmail.com en dan liggen de tickets klaar aan de kassa.

Vissen maken geluid

Zondag 30 april 2023
Het is maar dat je 't weet
"Vissen kunnen klikken, brommen, raspen, klapperen, knorren, bonken, piepen en kraken dat het een lieve lust is."
                                                  (Lisa Bouyeure in De Volkskrant)
Pelt - Ondertussen, in Zuid-Frankrijk...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Geert Hellings overleden

Zaterdag 29 april 2023
Pelt - Geert Hellings overledenVandaag is Geert Hellings overleden. Hij was 54 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in familiekring. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. 

SV Herkol - W. Koersel A 2-3

Zaterdag 29 april 2023
Pelt - SV Herkol - W. Koersel A  2-3In Eerste Provinciale heeft SV Herkol vanavond thuis met 2-3 verloren van Weerstand Koersel A. Met twee twijfelachtige strafschoppen gingen de bezoekers over de thuisploeg, die veel kansen miste. Dries Focqué en Bjarne Catteeuw scoorden voor Herkol in deze laatste competitiewedstrijd. 

Obus gevonden in tuin

Zaterdag 29 april 2023
Gisterennamiddag is een vrij grote obus aangetroffen in een tuin aan de Houtmolenstraat in Overpelt. De ontmijningsdienst Dovo is gevraagd het springtuig op te halen.

Rudi Lehaen overleden

Zaterdag 29 april 2023
Pelt - Rudi Lehaen overledenIn Beringen is donderdag Rudi Lehaen overleden, de echtgenoot van Fabienne Evers. Hij was 72 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Tijd winnen

Zaterdag 29 april 2023
Chel mag het zeggen
Pelt - Tijd winnenEen kroontjespen gebruikten we toen nog. En om de vijf letters moest je die doppen in de inktpot die in je lessenaartje ingebouwd zat. Daar zat een schuifdekseltje op, om te beletten dat er iets in viel wat daar niet thuishoorde. Eén keer heb ik een vlieg van de verdrinkingsdood gered. Ze was erin gesukkeld nadat ik haar met een paar snelle handbewegingen had proberen te vangen. Het was dus mijn schuld dat ze in die zwarte smurrie lag te spartelen. Mijn opspelend geweten heeft haar korte leven gered! Dat ze (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - '90% Vlamingen leeft omringd met fastfood'Zoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Jean Cornelis overleden

Vrijdag 28 april 2023
Pelt - Jean Cornelis overledenGisteren is Jean Cornelis overleden, de echtgenoot van Anna Evens. Hij was geboren in Halle en werd 86 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in familiekring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Pelt - 'Geef mei weg' - actie van Limburg.netZoomVoor het achtste jaar op rij zet Limburg.net de hele maand mei in het teken van afval beperken en zo de afvalberg van alle gezinnen in Limburg te verkleinen. Dit jaar ligt de focus op herstel en hergebruik. Vanmiddag werd in de Biehal in Lommel de actie voorgesteld door de directeur van Limburg.net, Luc Wouters. Bedoeling van de actie is dat je ongebruikte spullen aan een goed doel schenkt dat je zelf uitkiest, dit onder de slogan 'Geef mei weg'. Een servies op zolder? Een oude fiets in de garage? Of een babybedje dat in de weg staat? Er is vast wel iemand die uw vergeten schatten goed kan gebruiken. Hier kan u met enkele klikken nakijken hoe u uw spullen in goede staat kan achterlaten bij lokale goede doelen. (Foto's Jan Buyens)

Welpjes voor wolvin Noëlla

Vrijdag 28 april 2023
Wolvin Noëlla is bevallen, dat laat het Agentschap Natuur en Bos weten. "Op basis van cameravalbeelden hebben we kunnen vaststellen dat wolvin Noëlla van de roedel van Hechtel-Eksel rond 20 april heeft geworpen. We geven op dit moment geen beelden vrij om het nest niet te verstoren. Beelden van de welpjes verwachten we ten vroegste eind juni", laat ANB weten op sociale media. 

Honden aan de leiband

Vrijdag 28 april 2023
Pelt - Honden aan de leibandZoomWie dit weekend met de hond op stap gaat, houdt die - zoals altijd - best goed aan de leiband. De boswachters en natuurinspecteurs van het Agentschap voor Natuur en Bos houden extra toezicht op loslopende honden. En dat kan je viervoeter iets lekkers opleveren. Als je hond tijdens een controle gespot wordt aan de leiband, krijg je een doosje hondenkoekjes cadeau. 
Er is de voorbije dagen heel wat commotie geweest rond de kandidatuur van Bosland om een nationaal park te worden. Natuurpunt Noord-Limburg blijft dit project volop steunen, zegt de vereniging in een mededeling.
De motivatie van Natuurpunt zit vervat in de kerndoelstelling van een nationaal park: de natuur in het park uitbreiden, versterken en verbinden. Maar de meerwaarde van een nationaal park stopt hier niet bij.
Natuur is de basis van een nationaal park maar van daaruit ontstaan (…) Het hele nieuwsbericht

Een weekend vol muziek

Vrijdag 28 april 2023
Pelt - Een weekend vol muziekHet zal weer klinken dit weekend in Pelt, want het is EMJ. Ook de beiaard speelt mee met de klassiekers van het festival zoals de Intrada, Ode an die Freude en liedjes over muziek zoals John Miles. Maar deze week overleed ook Harry Belafonte. Zijn bekendste liedjes zullen ook te horen zijn. Te horen tijdens de zaterdagmarkt vanaf 11 uur.
Door engagement bij het EMJ zal het beiaardconcert korter zijn dan normaal, maar daar tegenover staat dat de beiaard ook te horen is op zaterdag en maandag rond 16 uur als de juryconcerten achter de rug zijn. Op zondag na de middag ten slotte staat de toerbeiaard opgesteld aan het Dommelhof Theater, voor workshops. De deelnemers leren het instrument kennen en kunnen het ook eens uitproberen. Kortom: een weekend vol muziek!

Zware botsing op N69

Vrijdag 28 april 2023
Grensgevallen
Pelt - Zware botsing op N69Bij een zware botsing op de Luikerweg in Valkenswaard, de N69, is gisteren in de vooravond de inzittende van een auto zwaargewond geraakt. Bij het verkeersongeval waren drie auto's betrokken. Door de ravage werd de weg een tijdlang afgesloten voor het verkeer.
De rechtbank van Hasselt heeft het faillissement uitgesproken van groothandel Imos uit Pelt. Schuldvorderingen moeten voor 20 mei ingediend worden.

Simonne Segers overleden

Donderdag 27 april 2023
Pelt - Simonne Segers overledenVandaag is Simonne Segers overleden, de echtgenote van Tony Claesen. Ze was 81 jaar. Volgende week zaterdag (6 mei) wordt ze gecremeerd, na een afscheidsviering (om 10.30u) in de Sint-Niklaaskerk van Neerpelt-centrum. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

De winter is voorbij

Donderdag 27 april 2023
Zomaar even tussendoor
Pelt - De winter is voorbijZoomZo'n dag vol zon eind april, daar wordt een mens blij van. Vandaar even verpozen bij dit "oud Nederlandsch lied" uit 1537 (!) dat iedereen in zijn of haar leven al wel eens gezongen heeft:

Die winter is verganghen,
ic sie des meien schijn;
ic sie die bloemkens hanghen,
des is mijn hert verblijt.
So ver aen ghenen dale
daer ist ghenoechlic sijn,
daer singhet die nachtegale,
also menich woutvoghelkijn.

We waren aanvankelijk van plan het volledige lied te geven, maar zes strofen - da's teveel van het goeie. Wie toch verder wil zingen moet hier maar eens kijken. En op YouTube wordt het in het Nederduits gezongen. Mooi hoor...

Een vuilnisman sterft vroeger

Donderdag 27 april 2023
Het is maar dat je 't weet
De gemiddelde levensverwachting in België bedroeg in 2021 gemiddeld 81,7 jaar maar dat is lang niet voor iedereen het geval. Uit diverse studies blijkt dat wie een gegoede achtergrond heeft langer leeft dan wie uit een kansarme situatie komt. Zo leven welgestelde mannen bijna tien jaar langer dan kansarme mannen. Voor vrouwen bedraagt het verschil zo'n 8 jaar.
Er is bovendien een sterke samenhang tussen het beroep dat iemand uitoefent en de levensverwachting. Beroepen die een hoger (…) Het hele nieuwsbericht

PFOS kan groei kinderen beperken

Woensdag 26 april 2023
Pelt - PFOS  kan groei  kinderen beperkenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Knutselen rond een boekje

Woensdag 26 april 2023
Pelt - Knutselen rond een boekjeZoomBosland organiseert een speciaal project met kindjes uit de 3de kleuterklas, waarbij ze knutselen rond het boekje ‘Emma en Otis vinden een muntje’. De resultaten van al dit knutselwerk komen samen in een tentoonstelling (te bezichtigen in Bib Neerpelt van 4 mei tot 31 mei) waar je kan stemmen (tot 26 mei) op de mooiste werkjes. De klassen met de meeste stemmen winnen een voorleesmoment met Liesbet Slegers, die het boekje geschreven en getekend heeft.

Aan de treinreizigers...

Woensdag 26 april 2023
Pelt - Aan de treinreizigers...Gedurende vijf weekends gaan er geen treinen rijden tussen Mol en Herentals wegens spoorwerken in Herentals. Dat geldt voor komend weekend (zaterdag, zondag én maandag), het weekend van 6 en 7 mei, dat van 13 en 14 mei, 20 en 21 mei en ten slotte 27 en 28 mei.
De treinen worden dan vervangen door een busdienst tussen Mol en Herentals (en v.v.). Dit heeft ook gevolgen voor de 2 P-treinen (studententreinen op zondag) tussen Hamont-Mol-Lier-Leuven-Heverlee. Hou rekening met extra reistijden, busdienst Mol-Herentals (en v.v.) en extra overstappen. Raadpleeg alleszins de NMBS-website. (Bron: trein Weert-België)

Twee gewonden bij verkeersongeval

Woensdag 26 april 2023
Pelt - Twee gewonden bij verkeersongevalOp het kruispunt van Astridlaan en N71 in Pelt zijn vanmiddag twee gewonden gevallen toen twee personenauto's daar met elkaar in botsing kwamen. De beide bestuurders werden naar het ziekenhuis overgebracht. Het gaat om een 60-jarige vrouw uit Lommel en een 54-jarige man uit Dilsen-Stokkem.

De Teutenroute komt er aan!

Woensdag 26 april 2023
Pelt - De Teutenroute komt er aan!ZoomOp zondag 7 mei organiseert de Fifty One Club ‘De Teuten’ samen met de vliegbasis Kleine-Brogel de tweeëntwintigste editie van de fietshappening de ‘Teutenroute’. Deelnemers fietsen niet alleen voor eigen plezier maar dragen ook hun steentje bij voor het goede doel: de vzw Boemerang en de MS-Liga Limburg, beide gevestigd in Pelt.
De nieuwste editie van de Teutenroute is wederom gebaseerd op één groene gordel van 88,2 Km en 11 rode verbindingsassen waardoor (…) Het hele nieuwsbericht
Morgen slaan alle Limburgse zorginstellingen en de instellingen van het Limburgse hoger onderwijs de handen in elkaar voor het event Care for Limburg. In Domein Bokrijk ontvangen ze dan liefst 1.000 leerlingen uit de derde graad middelbaar onderwijs. De leerlingen kunnen er dan kennis maken met de vele opleidingen in de zorg.
De dag begint met een grootschalige rampoefening met traumahelikopter, brandweer en ambulances, het startschot voor de leerlingen om doorheen de dag in (…) Het hele nieuwsbericht

82ha extra natuur via Natuurpunt

Woensdag 26 april 2023
Pelt - 82ha extra natuur via NatuurpuntZoomNatuurpunt kocht vorig jaar 82ha natuur in Limburg. Dat staat te lezen in het jaarverslag dat vandaag werd bekend gemaakt. Zo komt de totaal beheerde natuuroppervlakte in Vlaanderen op 28.256 ha. “Natuurgebieden aankopen blijft de beste manier om te garanderen dat ze voor altijd natuur zullen blijven. We herstellen de natuur, versterken de biodiversiteit en stellen de gebieden open voor het publiek en de samenleving”, aldus algemeen directeur Walter Rycquart. Vlaanderen is nog altijd de meest natuurarme regio van Europa. Dagelijks verdwijnt er nog vijf hectare open ruimte onder het beton.

Esperanza trekt aanvaller aan

Woensdag 26 april 2023
Pelt - Esperanza trekt aanvaller aanDe 22-jarige aanvaller Siebe Paesen van Bocholt VV zal komend seizoen de kleuren van Esperanza Pelt verdedigen.

Antwerpen anno 2024

Woensdag 26 april 2023
Pelt - Antwerpen anno 2024Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Aanwinst voor Kadijk SK

Woensdag 26 april 2023
Pelt - Aanwinst voor Kadijk SKJonathan Smolders van KFC Hechtel zal komend seizoen de kleuren van Kadijk SK verdedigen.

Auto's botsen: vrouw gewond

Dinsdag 25 april 2023
Pelt - Auto's botsen: vrouw gewondEen vrouw uit Oudsbergen is gewond geraakt bij een botsing tussen twee auto's op het kruispunt van de Kapelstraat en de Rekkerstraat in Overpelt. Zij is naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeval gebeurde vanavond.
Pelt - Lentefeest OKRA Centrum en FabriekZoomWoensdag hield Okra Overpelt Centrum en Fabriek zijn lentefeest. 120 leden waren ingeschreven. Na een korte bezinning van de proost werden de koude schotels met een lekkere tas koffie aangesproken. Om de lentesfeer toch een beetje over te brengen, want buiten was het nog koud, en als ontspanning werden er bloempjes uitgeloot. Voor verdere ontspanning was er geen ruimte want er was nog veel te vertellen over de programmapunten van de volgende maanden. Ook de leden hadden veel te vertellen. Als afsluiter werd er nog een gebak met koffie aangeboden en kon de opruimdienst weer aan het werk. (Lambert Loenders)

Fiets de 'Smokkelroute'

Dinsdag 25 april 2023
Pelt - Fiets de 'Smokkelroute'ZoomIn Budel is gisteren de nieuwe fietsroute ‘Smokkelroute De Groote Heide officieel geopend. Fietsers beleven het verhaal van Cor Commies en smokkelaar Johannes de Vlugge met deze fietstocht van ca. 44 km door Natuurgrenspark De Groote Heide. De opening vond plaats bij het Smokkel- en Grensmuseum in Budel.
Vanaf 1830 werd tussen Nederland en België volop gesmokkeld, zo ook in de grensstreek van Hamont-Achel, Pelt, Lommel en Cranendonck. Aanvankelijk was het smokkelen (…) Het hele nieuwsbericht

TV-mis vanuit Noorderhart

Dinsdag 25 april 2023
Radio 1 en VRT één zenden zondag 30 april de eucharistieviering uit vanuit Noorderhart Mariaziekenhuis. Voorganger is Hugo Gerfen. De viering begint om 10 uur. 

Luc Schoemans overleden

Dinsdag 25 april 2023
Pelt - Luc Schoemans overledenGisteren is Luc Schoemans overleden. Hij was 63 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Zizou Bergs stijgt 24 plaatsen

Maandag 24 april 2023
Op de wereldranglijst van het tennis is Peltenaar Zizou Bergs, dankzij zijn overwinning in het Challengertoernooi in het Amerikaanse Tallahassee, 24 plaatsen gestegen. Hij staat nu 132ste en moet in de Belgische rangorde alleen nog David Goffin voor zich dulden: die staat op de 95ste plaats.
Pelt - Fietser lichtgewond bij verkeersongevalIn de Stationsstraat in Pelt werd vanmorgen rond 8.15u een 12-jarige fietser uit Lommel aangereden door een personenwagen, bestuurd door een 19-jarige vrouw uit Oudsbergen. De jongen werd daarbij licht gewond maar hij moest niet naar het ziekenhuis.

Freddy Mertens overleden

Maandag 24 april 2023
Pelt - Freddy Mertens overledenVorige week maandag is Freddy Mertens overleden, de echtgenoot van Lucienne Cuypers. Hij was 74 jaar. De afscheidsviering vond plaats in familiekring. Dit bericht geldt als enige kennisgeving. 
Pelt - Zebracinema: 'Youssef Salem a du succès'Zoom"Youssef Salem a du succès" - Léonor Serraille - Frankrijk - 116'
De Algerijnse romanschrijver Youssef Salem heeft pas een autobiografisch boek geschreven over zijn familie en zijn eigen seksuele fantasieën. Youssef wil niet dat zijn ouders dit boek lezen omdat het te confronterend zou zijn. Maar dan wint Youssef een belangrijke literaire prijs en geraakt hij bekend. Het wordt moeilijk om het boek voor zijn ouders verborgen te houden.
Het verhaal dompelt de kijker onder in de geheimen van een familie met hun gebreken en zwakheden, maar ook hun grote liefde voor elkaar. ‘Youssef Salem a du succès’ is een grappige en genereuze film, vol zelfspot, die delicate onderwerpen met tact behandelt en gedragen wordt door een uitzonderlijke Ramzy Bedia. Een verrassing van formaat!
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Ne zwarte kestuum

Maandag 24 april 2023
Pelter Hükske
Pelt - Ne zwarte kestuumZoomSoej vrugt Sjarel offie nog ne zwarte kestuum hit. Want zegt now zelf, wannieër ziedde Sjarel nog mè ne kestuum?
Lüstert…
En had ullie goe, eh! Tot tekomede móndig! (Fons Tuyaerts)

Rina Mens overleden

Zondag 23 april 2023
Pelt - Rina Mens overledenZaterdag is Rina Mens overleden, de echtgenote van Jacky Plessers. Ze was 69 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (17.30-18.15u) in uitvaartcentrum Severens.
Pelt - Koren met 'True heroes' in DommelhofZoomGisterenavond stonden de Peltse zanggroepen Just Music en Rise Up met hun nieuwste show 'True Heroes' op het podium in Dommelhof. "Zijn we niet allemaal 'helden' omdat we blijven geloven in het goede, in het positieve en van elke dag het beste proberen te maken? De afgelopen maanden hebben wij in een rollercoaster gezeten door het plotse overlijden van onze geliefde drummer 'Anphil'. Deze show droegen we dan ook graag aan hem op. Met o.a. nummers van Sam Smith, Adele, Billie Eilish, Stromae, Ozark Henry, Stef Bos, Jacques Brel/Herman Van Veen, Daan en Natalia werd het andermaal een voltreffer met als gevolg een staande ovatie van het publiek!"(SB)

KNBC wint biljartbeker

Zondag 23 april 2023
Pelt - KNBC wint biljartbekerZoomBiljartclub KNBC heeft de biljartbeker in Achel gewonnen in een sportieve en vriendschappelijke derby tegen buur BC De Peel. Dirk en Adriaan plaatsten kopman Toon in een zetel tegen respectievelijk Alex, Cyriel en kopman Jos.(Foto GC)

Maria Vanhamond overleden

Zondag 23 april 2023
Pelt - Maria Vanhamond overledenGisteren is Maria Vanhamond overleden, de echtgenote van Theo Dekkers. Ze was geboren in Lommel en werd 86 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Pelt - De winnaars van de NTC-wintercompetitieZoomAfgelopen winter speelden de NTC-senioren in 5 reeksen de 254 matchen in de NTC-wintercompetitie.
Dit zijn de winnaars: dubbel dames A: Anny Beckers en Diane Claassen; dubbel dames B: Annie Jehoul en Linda Van Driel; dubbel gemengd: Elly Van Den Broek en Jaak Plessers; enkel dames: Gerry Van Roekel; enkel Heren: Peter Handels.
De finalisten en deelnemers werden gisteren op de Neerpeltse Tennisclub in de bloemetjes gezet. (JP)

Barbara Pellens overleden

Zondag 23 april 2023
Pelt - Barbara Pellens overledenIn het rusthuis in Achel is gisteren Barbara Pellens overleden. Berb was geboren in Neerpelt en werd 95 jaar. Donderdag wordt ze begraven, na een eucharistieviering (om 10.30u) in de parochiekerk van Neerpelt-centrum. Begroeting: woensdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens.

Luca Brecel tegen O'Sullivan

Zondag 23 april 2023
Pelt - Luca Brecel tegen O'SullivanZoomIn de kwartfinales van het WK snooker moet Luca Brecel aantreden tegen zevenvoudig wereldkampioen Ronnie O'Sullivan (rechts).
(Cartoon: Fobie)

DHCO verliest bij Sint-Truiden

Zondag 23 april 2023
Pelt - DHCO verliest bij Sint-TruidenDameshandbalclub DHCO is vandaag bij Sint-Truiden gaan verliezen met 35-17. De beloften wonnen met 19-24.
Pelt - Sparta Lille verliest van NeeroeterenSparta Lille heeft thuis met 2-3 verloren van FC Neeroeteren.
Pelt - Grote Heide verliest van Wijchmaal
Sporting Grote-Heide is bij Sporting Wijchmaal gaan verliezen met 4-2. In de eerste helft speelden de bezoekers welhaast hun slechtste 45 minuten van dit seizoen. Voor ze het beseften stonden ze al 3-0 achter. Na vier vervangingen en een donderpreek van de trainer begon de tweede helft voor Grote Heide beter: na tien minuten  stond het 3-2 en het ging voor de bezoekers steeds beter de goede kant op, tot de verdediging in de 68ste minuut een fout maakte. 4-2 dus, en de boeken dicht.
Niels Vanpol scoorde twee doelpunten voor de thuisploeg en Jonas Theunis twee keer voor Grote Heide.

Gevoelig kouder

Zondag 23 april 2023
Weerbericht
Pelt - Gevoelig kouderLage luchtdruk overheerst de komende 24 uur over onze streken en er staat behoorlijk wat neerslag op het programma. Wel wordt er relatieve zachte lucht aangevoerd met maxima die vrij normaal zijn voor de tijd van het jaar. Na het weekend schuift koude lucht over onze streken en komt het kwik amper boven 10 graden uit. Het blijft licht wisselvallig met af en toe nog een regenbui, maar er is wel meer zon.
Vandaag staat er regen op het programma. De ochtend verloopt droog, maar de wolken nemen al vlug (…) Het hele nieuwsbericht

LHVV wint van Opglabbeek

Zondag 23 april 2023
Pelt - LHVV wint van OpglabbeekIn Tweede Provinciale is Lindelhoeven VV bij Kabouters Opglabbeek gaan winnen met 0-2.

Herkol verliest bij Bree-Beek

Zondag 23 april 2023
Pelt - Herkol verliest bij Bree-BeekHerkol is bij Bree-Beek gaan verliezen met 2-0.
Pelt - Termien verslaat Esperanza PeltTermien heeft deze namiddag Esperanza Pelt geklopt met 2-0. De ruststand was 1-0. Jeunen had Termien in de 6de minuuut op voorsprog gebracht. Janssen legde in de 76ste minuuut de eindstand vast. Termien trof twee keer het kader. Voor Termien was het de vijfde opeenvolgende zege.
De motorhome die donderdagavond aan de Ringlaan in Pelt werd gestolen, is teruggevonden. De Nederlandse politie trof hem aan in Budel en liet hem takelen. De Peltse eigenaars kunnen hem maandag in Eindhoven gaan halen. Van de daders is er geen spoor.
Pelt - Damesvoetbal: Kadijk speelt gelijkIn de tweede provinciale van het damesvoetbal hebben Fufo Beringen en Kadijk in Beringen 1-1 gelijk gespeeld. Voor Kadijk scoorde Valentina Aerts.
Pelt - 1.515 euro voor Ambulance Wens BelgiëZoomOp 2 april organiseerden Monique en Marie-Louise samen met Elly en Koen Muzikaal GeBaK in CC Palethe een lenteconcert ten voordele van Ambulance Wens België. Dat concert leverde een bedrag van 1515 euro op voor dat initiatief. Langs deze weg willen Monique en Marie-Louise alle sponsors en aanwezigen danken die dit mogelijk maakten.
Pelt - De 70-jarigen van Overpelt bijeenZoomAlle redenen zijn goed om te feesten - het leven is zo al kort genoeg. En zo kon het gebeuren dat de Overpeltse 70-jarigen hun leeftijd eens in de bloemen wilden zetten. Blij dat ze er nog zijn, en dat ze samen op de foto konden! (AV)
Pelt - Een volle zaal voor 't Hent QuiztZoomGisteravond zat de voetbalkantine van SV Herkol helemaal vol voor 't Hent Quizt. De 30 beschikbare tafels waren allemaal bezet en 120 quizzers tekenden present. Ook burgemeester Dennis Fransen was van de partij; of hij bij de winnaars was, weten we niet...

Sporting Pelt verliest bij Hubo

Zaterdag 22 april 2023
Pelt - Sporting Pelt verliest bij HuboIn de play-offs van het handbal heeft Sporting Pelt vanavond bij Hubo Handbal verloren met 26-22. UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
Op 6 mei speelt Sporting Pelt zijn laatste thuiswedstrijd tegen Visé en heeft daar de rol als scherprechter voor de 2e finaleplaats. Die finale zal gespeeld worden tussen Bocholt en Visé of Hubo handbal. De laatste speeldag zal hierover beslissen. Sporting kan nog hetzelfde aantal punten realiseren als Hubo Handbal (…) Het hele nieuwsbericht

Gelijkspel voor Kadijk

Zaterdag 22 april 2023
Pelt - Gelijkspel voor KadijkKadijk SK heeft vanavond thuis 2-2 gelijk gespeeld tegen KFC Hamont 99. Voor Kadijk scoorden Kenneth Ulenaers en Toon Thijs.

Ludo Meuwis overleden

Zaterdag 22 april 2023
Pelt - Ludo Meuwis overledenGisteren is Ludo Meuwis overleden, de echtgenoot van Mariette Dewit. Hij was geboren in Hasselt en werd 78 jaar. Woensdag wordt hij gecremeerd, na een eucharistieviering (om 10.30u) in de dekenale Sint-Martinuskerk van Overpelt-Centrum. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Inbraak op parking Heesakkerpark

Zaterdag 22 april 2023
Pelt - Inbraak op parking HeesakkerparkOp de parking van het Heesakkerpark aan de Breugelweg is vandaag ingebroken in een auto. Uit de wagen is een tas gestolen.

Vier jeugdspelers naar A-kern

Zaterdag 22 april 2023
Pelt - Vier jeugdspelers naar A-kernDe jeugdspelers Drieskens, Loenders, Renckers en Van Maanen stoten door naar de A-kern van Esperanza. Ook Callum Leenen en Vos, beiden 17 jaar, zullen vaker met de A-ploeg mogen meetrainen.

Lenteliedjes

Vrijdag 21 april 2023
Pelt - LenteliedjesSnakt u ook naar de lente? Vindt u het ook aan de frisse kant en zou u de zon graag wat meer zien? Daarop heeft een beiaard(ier) helaas geen invloed, maar de muziek kan u wel laten wegdromen van warmere oorden of zonnige terrassen… Daarom speelt beiaardier Jan Verheyen zonnige muziek, lenteliedjes en melodieën waar je vrolijk van wordt en het warm van krijgt. Te horen tijdens de zaterdagmarkt vanaf 11 uur.
Bells Lab, de organisatie met de mobiele beiaard van de beiaardier, werd overigens genomineerd voor de publieksprijs van de Ultima’s, de Vlaamse cultuurprijzen. U kan nog t.e.m 24 april stemmen op “Carillon tour - Bells Lab” via deze link. Zeker doen!
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Dramatisch minder vogels in LimburgZoomUit de jaarlijkse vogeltelling van de Provinciale Vogelwerkgroep van Likona, de Limburgse Koepel voor Natuurstudie, blijkt dat het aantal vogels in Limburg daalt. Alleen in de bosbiotopen is er positief nieuws: vooral roofvogels, maar ook raven doen het daar goed.
“Er is meer dan reden tot onrust”, zegt Jan Gabriëls, voorzitter van de Vogelwerkgroep. “De biodiversiteit vermindert, en dat kan je aan de hand van de cijfers goed vaststellen.” De oorzaken daarvan liggen bij de mens. “Eén van de grootste vernietigers van biotopen is de landbouw. De vogels van het platteland zijn verschrikkelijk achteruitgegaan. Er zijn bijna geen leeuweriken meer in graanvelden, de kieviten doen het slecht, grutto’s (foto) staan op het punt te verdwijnen in Limburg… Als je kijkt naar de grafieken van de weidevogels, dat is huilen met de pet op.” (Foto Theo Van Vlierden)
Het is maar dat je 't weet
In 2022 waren er 35.192 landbouwbedrijven in België, een daling van -2,3% ten opzichte van het jaar ervoor. In Vlaanderen was de daling het grootst: -3,3%. De afname van het aantal bedrijven ging gepaard met een lichte afname van de oppervlakte cultuurgrond met 0,5%. Statbel)
Pelt - Onderdelen van vrachtwagens gestolenIn de Lodewijk De Raetlaan in Nolimpark zijn onderdelen van vrachtwagens gestolen. De diefstal is vandaag vastgesteld.

Leon Grossard overleden

Vrijdag 21 april 2023
Pelt - Leon Grossard overledenWoensdag is Leon Grossard overleden, de echtgenoot van Mia Meekers. Hij was 80 jaar. De uitvaartdienst vindt plaats in familiekring. Begroeting: volgende week vrijdag (19.30-20u) in funerarium Severens.
Pelt - Niels Van Sloot terug naar SportingZoomNiels Van Sloot (26) gaat weer actief handballen bij Sporting Pelt. Dat meldt de club. "Robin Schoenaker, zopas voor twee jaar verlengd, gaat weer als opbouwer spelen waardoor we op zoek waren naar een collega voor die andere cirkelspeler, Gaëtan Vanhaesendonck. Er waren enkele kandidaten, maar toen de brandende ambitie van Niels ons ter ore kwam was het binnen enkele dagen beklonken. Na een positief gesprek met de trainersstaf was de goesting van Niels alleen nog maar toegenomen," aldus de (…) Het hele nieuwsbericht

Christina Timmermans overleden

Donderdag 20 april 2023
Pelt - Christina Timmermans overledenGisteren is Christina Timmermans overleden, de weduwe van Marcel Kerckhofs. Ze was afkomstig van Overpelt en werd 93 jaar. De uitvaartdienst en de begraving op de begraafplaats van Lommel-Centrum zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: maandag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat.

Hou de Russen tegen!

Donderdag 20 april 2023
Pelt - Hou de Russen tegen!Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Pelt - Een weekend met veel verkeerscontrolesZoomKomend weekend staat een grootschalige politieactie op het programma: alle Limburgse politiezones en de federale wegpolitie Limburg voeren zaterdag 22 april en zondag 23 april controles uit in het verkeer. Er zal onder meer gecontroleerd worden op alcoholgebruik, drugsgebruik en snelheid.
De actie focust op de weekendongevallen, die nog steeds een belangrijk deel van de ongevallencijfers vertegenwoordigen. 
UPDATE Nationaal start morgenvroeg ook een flitsmarathon. Die duurt tot zaterdagmorgen 6u.

Een expo van De Constghesellen

Woensdag 19 april 2023
Pelt - Een expo van De ConstghesellenZoomAfgelopen weekend opende de Peltse kunstgroep De Constghesellen onder grote belangstelling haar thema-tentoonstelling ENERGIE in Expo De Wal in Hamont. Je kan deze werken komend weekend nog bezoeken, zowel op zaterdag als op zondag van 14 tot 18 uur. De groep bestaat uit Marleen Verhaeren, Rikie Manders, Bart van Gerwen, Lut Bloemen en gastkunstenaar Marion de Goey.
Een expo van De ConstghesellenEen expo van De ConstghesellenEen expo van De Constghesellen
Zoom

Fietsen naar het Stanonium

Woensdag 19 april 2023
Woensdagtrappers
Pelt - Fietsen naar het StanoniumZoomVorige week ging de geplande rit van de Woensdagtrappers naar het Stanonium wegens het slechte weer niet door. Vandaag stond een "bloesemrit" op het programma. Omdat sommigen nog nooit aan het Stanonium geweest waren, werd de rit van vandaag aangepast met zowel een bezoek aan het Stanonium als een rit door de bloesems.
Wat is dat Stanonium precies? Het is een monument ter ere van de wereldkampioenen wielrennen op de weg. De naam verwijst naar het Atomium en is een idee van Stan Jongen, voormalig (…) Het hele nieuwsbericht
Fietsen naar het StanoniumFietsen naar het Stanonium
Zoom

Piet Triki overleden

Woensdag 19 april 2023
Pelt - Piet Triki overledenGisteren is Piet Triki overleden, de echtgenoot van Inge Ras en de erevoorzitter van CV De Liller Meulewiekers. Hij was 72 jaar. Zaterdag wordt hij gecremeerd, na een eucharistieviering in de parochiekerk van SInt-Huibrechts-Lille. Vrijdag om 19u is er daar een avondwake, waarna gelegenheid tot groeten in zijn woning. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Fietsster (78) aangereden

Woensdag 19 april 2023
Pelt - Fietsster (78)  aangeredenEven voor de middag werd op het kruispunt van Meidoornstraat en Pinksterbloemstraat, op Boseind, een 78-jarige fietsster uit de gemeente aangereden door een personenwagen die bestuurd werd door een 23-jarige vrouw uit Pelt. De fietsster werd licht gewond en ter plaatse verzorgd door bijgeroepen ambulancepersoneel. Nadien mocht ze naar huis.
Vandaag gelezen
"Zijn vertelstijl is romantisch maar toch heel simpel. Hij is in staat muziek te componeren waarbij ieder instrument slechts een noot speelt, maar door telkens de ene na de andere toe te voegen weet hij toch werkelijk grandioze concerten te construeren. (...) Ik vind dat hij wordt ondergewaardeerd."
(De Italiaanse auteur en regisseur Niccolò Ammaniti in De Volkskrant over de Noord-Limburgse componist Wim Mertens)

Aangepaste schutkring wolven

Woensdag 19 april 2023
Pelt - Aangepaste schutkring wolvenZoomWanneer er als gevolg van een wolvenaanval op paarden of runderen een potentiële probleemsituatie ontstaat, kan het Agentschap Natuur en Bos een schutkring afbakenen waarbinnen subsidies voor paarden en runderen mogelijk zijn. Deze geldt voor zes maanden en is verlengbaar.
In het najaar is er een verhoogde kans op wolvenaanvallen aangezien de jongen overschakelen op het eten van vlees en er dus veel voedsel moet verzameld worden. In 2021 en 2022 werden in die periode enkele runderen en pony’s aangevallen. Via de schutkring (zie afbakening op bijgevoegde kaart) kunnen nu ook voor runderen en paarden subsidies voor wolfwerende maatregelen worden verkregen. Pony’s zitten vervat in deze verruimde subsidieregeling. De Vlaamse minister van Omgeving heeft deze schutkring en dus ook de subsidiemogelijkheid uitgebreid en verlengd tot 31 augustus 2023.

Gusta Luyten overleden

Woensdag 19 april 2023
Pelt - Gusta Luyten overledenGisteren is Gusta Luyten overleden, de weduwe van de in 1970 gestorven Lambert Steensels en de levenspartner van Felix Cochet. Zij was 81 jaar en afkomstig uit Overpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Lommel-Centrum.
In het Amerikaanse Tallahassee heeft Peltenaar Zizou Bergs (WTA-156) zich geplaatst voor de tweede ronde van het Challengertoernooi. Hij is de enige Belg die daar deelneemt. In de eerste ronde versloeg hij de Italiaan Andrea Arnaboldi (WTA-432) in twee sets: 6-4, 6-3.

Eens mee gaan handballen?

Dinsdag 18 april 2023
Pelt - Eens mee gaan handballen?ZoomHandbalclub Sporting Pelt organiseert vriendjesdagen voor kids van het 1ste en 2e studiejaar. Wie geboren is in 2015 of 2016 kan komen meetrainen op maandag 24 april en woensdag 26 april van 17u30 tot 18u30 in de Juniorcampus (Hubertushal) in de Stationsstraat. Stuur een mailtje naar secretariaat[!]Sporting-Pelt.be om je aan te melden of als je meer info wil. Ga proeven of handbal DE sport is voor jou!

Fietser aangereden

Dinsdag 18 april 2023
Op het kruispunt van Stationsstraat en Skiffel is vanmorgen rond 7u40 een 46-jarige fietser uit Lommel aangereden door een personenwagen, bestuurd door een 35-jarige Peltenaar. De fietser moest met lichte verwondingen in het ziekenhuis worden opgenomen.

70 jaar Chiro Overpelt

Dinsdag 18 april 2023
Vrijdag vierde Chiro Overpelt het 70-jarig bestaan. Samen met meer dan 500 deelnemers - oud-leiding, leiding, leden/ouders en Chiro-sympathisanten - werd er een groot feest van gemaakt. Er was een barbecue georganiseerd en de mooie avond werd met een bandje met DJ afgesloten. Het was een gezellige avond waar verschillende Chiro-generaties over de tijd heen werden samengebracht!
Pelt - Sporting-dames winnen beker van LimburgZoomGisteren werden in het Dommelhof de finales voor de Limburgse handbalbeker gespeeld. De dames van Sporting Pelt (foto) wonnen de beker tegen HABO (Hamont-Bocholt), de Sporting-heren verloren van Initia Hasselt. Daarnaast versloegen de H2 Amay en zijn ze al zeker dat ze volgend jaar opnieuw in Tweede Nationale spelen. Proficiat!
Sporting-dames winnen beker van LimburgSporting-dames winnen beker van Limburg
Zoom
Het mag een uniek initiatief worden genoemd: voor het eerst zal in Pelt een gezamenlijke gebedsviering plaatshebben met zowel katholieke als evangelische christenen. Dit is het gevolg van vriendschappelijke en hartverwarmende ontmoetingen die de afgelopen maanden tussen beide geloofsgemeenschappen hebben plaatsgehad. Er werd in die gesprekken wederzijds een groot respect ervaren voor ieders eigenheid.
Thema van de viering is ‘Eenheid in verscheidenheid’. Datum en plaats van het gebeuren: (…) Het hele nieuwsbericht

School mikpunt van vandalen

Maandag 17 april 2023
Pelt - School mikpunt van vandalenOp de speelplaats van de school aan de Ballaststraat sloegen vandalen toe. De feiten zijn vandaag vastgesteld.
Pelt - Handbal: selectie Red Wolves bekendIn aanloop naar de laatste twee kwalificatiewedstrijden voor het EK handbal heeft bondscoach Yérime Sylla vandaag zijn definitieve selectie van 18 spelers bekendgemaakt.
Van Sezoens Achilles Bocholt is Jeroen Debeule weerhouden. Van Sporting Pelt zijn Nick Deekens en Louis Delpire geselecteerd. Van Hubo Handbal zijn dat Louis Marchal en Arthur Vanhove.
Op woensdag 26 april om 20.10 u spelen de Red Wolves in Hasselt tegen Nederland. Op zondagavond 30 april om 18.00 u staat de slotwedstrijd in en tegen Kroatië op het menu.

Nieuwe voorzitter voor WICO

Maandag 17 april 2023
De Noord-Limburgse scholengroep WICO heeft een nieuwe voorzitter: An Van Gompel. Ze werd door de raad van bestuur aangesteld in opvolging van Guy Klok.

En de winnaars zijn...

Maandag 17 april 2023
Pelt - En de winnaars zijn...Nu zaterdag vindt de tweede editie plaats van Catch in the Dark in CC De Adelberg in Lommel. Héél wat lezers wilden erg graag een gratis ticket, maar een onschuldige hand pikte er vier uit, nl. Jo Van den Broeck en Linda Weckx uit Lommel en Kelly Mennen en Annemie Laenen uit Pelt. Proficiat! Voor alle anderen: er zijn nog tickets verkrijgbaar via deze link.
Pelt - Dameshandbal: DHCO verslaat SprimontGisteren wonnen de dames van DHCO tegen Sprimont met 30-29. Nipt, maar de zege is binnen!

Zebracinema: 'Rose'

Maandag 17 april 2023
Pelt - Zebracinema: 'Rose'Zoom"Rose" - Niels Arden Oplev - Denemarken - 106'
In de herfst van 1997 neemt een getrouwd koppel hun (schoon)zus Inger mee op een busreis naar Parijs. Inger is schizofreen en woont in een inrichting. Door de juiste hoeveelheid medicatie en het mijden van te veel prikkels kan zij een redelijk normaal leven leiden. Tijdens de reis maakt Inger geen geheim van haar situatie, maar niet alle medereizigers waarderen dat. Eenmaal aangekomen in Parijs blijkt Inger een verborgen agenda te hebben en betrekt ze iedereen in de zoektocht naar een belangrijk persoon uit haar verleden.
Een feelgood drama dat iedereen zal ontroeren met deze oproep tot verbinding. De regisseur koos voor een Deense sterrencast met Lene Maria Christensen (‘The Legacy’), Søren Malling (‘Borgen’) en met de hoofdrol voor Sofie Gråbøl (‘The Killing’). Ook de muziek is fraai met enkele Franse klassiekers.
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Zjefke zènne pa is nie zoat

Maandag 17 april 2023
Pelter Hükske
Pelt - Zjefke zènne pa is nie zoatZoomZjefke zènne pa is um en uur of aacht nog nie toês van’t wêrk. ’t Is vandaag konzüem gewist en moeder Suska wèrd ècht ongerust. Ze stuurt Zjefke nò’t dör’p vur pa te gön züke. Lüstert… En had ullie goe! Tot tekomede móndig. (Fons Tuyaerts)...
Pelt - Thijs van Leeuwen weg bij Sporting PeltKapitein/doelman Thijs van Leeuwen (26 - foto) stopt na dit seizoen bij Sporting Pelt. Hij wordt opgevolgd door Milan De Grave (21).
Thijs van Leeuwen was ook nationale doelman van Nederland waar hij onder andere op het EK in Boedapest een onvergetelijke tijd doorbracht. Hij werd in coronatijden plots en op het laatste moment voor de Nederlandse ploeg ingevlogen naar het EK en werd daar de redder des vaderlands. 
Milan De Grave speelde drie jaar bij Atomix Haacht en deed daar BENE-League-ervaring op. Hij tekende bij Sporting een overeenkomst voor drie jaar en komt in Neerpelt wonen. Milan is laatstejaarsstudent farmacie, is 196cm lang en weegt 87 kg.
Sporting heeft al twee eerste doelmannen: Nick Deekens en Youri Denert. (Foto Zima)

Weer 6 BK-titels voor NWC

Zondag 16 april 2023
Pelt - Weer 6 BK-titels voor NWCOp dag 2 van het Belgisch kajakkampioenschap lange afstand in Harelbeke-Stasegem behaalde de leden van NWC Pelt alweer 6 nationale titels met Linde Loomans in K1 2km en in K2 2km samen met Maren Vernelen bij de dames miniemen, Seppe Loomans & Seppe Vandeweyer in K2 2km heren kadetten, Hidde Algera in K1 5km heren aspiranten, Erwin Smids in K1 5km heren veteranen 2 en Tom Peels in K1 5km heren classic.
Over de twee wedstrijddagen behaalde NWC Pelt 11 nationale titels. De overige kampioenstitels gingen naar Mechelen (9), Zwevegem (7), Geel (7), Gent (3), Seneffe (1) en Kasterlee (1).

Verlies voor Grote Heide

Zondag 16 april 2023
Pelt - Verlies voor Grote HeideSporting Grote Heide heeft vandaag met 1-2 verloren van Kattenbos Sport. In de eerste helft moest Sporting de wet van de sterkste ondergaan, met als ruststand 0-1, na een doelpunt van Brecht Nijs in de 38ste minuut. In de tweede helft speelde de thuisploeg beter, met enkele mooie doelkansen als gevolg. Toch prikte Kattenbos efficiënt tegen en maakte er 0-2 van, al zou er misschien sprake geweest zijn van buitenspel. De thuisploeg gaf zich niet gewonnen en kon via Kamara Amadu de stand milderen tot 1-2. De 2-2 was in de maak, maar toen floot de scheidsrechter af, tot ontgoocheling van de thuisploeg.
Pelt - LHVV B verliest van Lommel-KolonieDe tweede ploeg van Lindelhoeven VV is bij Lommel-Kolonie gaan verliezen met 5-4. Voor LHVV scoorden Hendrik Thijs (2), Wout DIlissen en Ridah Vanherck.
Pelt - Onverwachte ontmoeting voor ruimteschip JuiceZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Esperanza verliest van Wellen

Zaterdag 15 april 2023
Pelt - Esperanza verliest van WellenIn Derde Afdeling heeft Esperanza Pelt vanavond met 1-3 verloren van KVK Wellen. UPDATE Een verslag van Esperanza:
Pelt kreeg vanavond KVK Wellen over de vloer. Voor beide ploegen stond er echter weinig op het spel. Bij Pelt werden enkele personen gehuldigd en kapitein Jan Smolders speelde zijn 500ste officiële wedstrijd voor Esperanza, tevens ook zijn laatste thuiswedstrijd op zaterdagavond - Smollie hangt over twee weken zijn schoenen aan de (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Handbal: Sporting verliest van BocholtIn de play-offs van het handbal heeft Sezoens Achilles Bocholt vanavond een vrij gemakkelijke overwinning behaald tegen Sporting Pelt. Uitslag: 26-39. Bocholt nam onmiddellijk de leiding: 0-2 na 2 minuten. De eerste 20 minuten bleef Pelt op 3 doelpunten hangen: 9-12. De laatste 5 minuten drukte Bocholt door. Ruststand: 12-20. De voorsprong vergrootte nog tot 16 doelpunten.
In de play-offs staat Bocholt aan de leiding met 9 punten; Hubo Handbal, HC Visé en Pelt hebben 5 punten.
Pelt - Sparta Lille verliest bij Maasland NOIn Vierde Provinciale heeft Sparta Lille bij FC Maasland NO B verloren met 2-1.

Kadijk wint bij Louwel

Zaterdag 15 april 2023
Pelt - Kadijk wint bij LouwelKadijk SK is bij Eendracht Louwel gaan winnen met 3-5.
Pelt - LHVV blijft in de running voor eindrondeLindelhoeven VV heeft vanavond thuis met het kleinste verschil gewonnen tegen Standard Elen: 1-0, na een doelpunt van Ogun Demirci. Hierdoor blijft LHVV in de running voor de eindronde.

Herkol wint van Eksel

Zaterdag 15 april 2023
Pelt - Herkol wint van EkselHerkol heeft vanavond Eksel verslagen met 4-1. Bij de rust was het 1-0, na een penaltytreffer van Sander Plessers. Kort na de pauze verdubbelde Bjarne Catteeuw de voorsprong en met twee extra doelpunten bezorgde Sander Plessers Herkol zo goed al zekerheid over het behoud in Eerste Provinciale.
Pelt - BK kajak lange afstand: 5 titels voor NWCOp de eerste dag van het Belgisch Kampioenschap lange afstand op het kanaal Kortrijk-Bossuyt in Harelbeke-Stasegem wisten de leden van NWC-Pelt vandaag 5 nationale titels te behalen. Dat gebeurde door Lotte Vandeweyer (K1 5km dames aspiranten), het duo Loomans/Mentens (K2 5km heren aspiranten), Lize Broekx (K1 5km dames senioren), Artuur Peters (K1 5km heren senioren) en het duo Smids/Eerdekens (K2 5km heren veteranen). De andere titels gingen naar Zwevegem (3), Mechelen (2), Gent (2) en Geel.
Pelt - Win tickets voor 'Catch in the Dark'ZoomVolgende week zaterdag 22 april vindt in CC De Adelberg van Lommel de tweede editie plaats van 'Catch in the Dark', een bijzonder festival! Want de toeschouwer weet op voorhand niet welke bands zullen optreden. Maar desondanks was de eerste editie in een mum uitverkocht, en zagen de aanwezigen o.a. The Haunted Youth op het podium verschijnen. Dit jaar wordt het nóg beter, nóg straffer, belooft organisator Roland Spooren. En wij mogen vier gratis tickets wegschenken. Wil (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Belgische wolven in Nederland gesignaleerdZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)
Pelt - Damesvoetbal: Kadijk wint van LommelZoom
In het damesvoetbal heeft Kadijk gisteren Lommel SK verslagen met 6-3. Vóór de aftrap werd een minuut stilte gehouden voor de overleden Johan De Rudder. (Foto Albert Loos) Meer foto's

Pelt - Provinciale reserven van LHVV kampioenDe provinciale reserven van K. Lindelhoeven VV werden vanavond kampioen zonder te spelen. Tegenstander Gestel gaf forfait en concurrent Hamont, dat bij winst kampioen zou worden op doelpuntensaldo, kreeg de muur van Thes niet gesloopt: het bleef daar 0-0. Hierdoor behaalt KLHVV onverhoopt nog het kampioenschap. Een climax met gelukwensen aan staf  en spelers!
Pelt - Esperanza verder zonder Jan SmoldersVoetballer Jan Smolders (36) stopt ermee, lezen we in Het Nieuwsblad. Als 17-jarige maakte hij zijn debuut in het eerste elftal van het toenmalige Esperanza Neerpelt. 19 jaar, 16 seizoenen en 500 (!) wedstrijden later speelt hij zaterdagavond bij Esperanza Pelt zijn laatste derby in eigen huis. De supporters zullen hem missen. Bedankt Jan!

Catho Desair (101) overledeen

Vrijdag 14 april 2023
Pelt - Catho Desair (101) overledeenIn WZC Immaculata is gisteren Catho Desair overleden, de weduwe van Henri Vangeneugden, die in 1992 stierf. Ze was 101 jaar. De uitvaartplechtigheid zal plaatsvinden in intieme kring. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Beloken Pasen

Vrijdag 14 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Zondag is het Beloken Pasen. Vanwaar die naam? 'Beloken' is het voltooid deelwoord van het werkwoord 'beluiken': (af)sluiten. Met Beloken Pasen wordt de paasweek ('het paasoctaaf', acht dagen vanaf Pasen) afgesloten. (K & L)
Pelt - Eva Kaili heeft gevangenis verlatenZoom                                                                 (Cartoon: Fobie)

Meestal droog

Vrijdag 14 april 2023
Weerbericht
Pelt - Meestal droogOp de lange termijn zit er wat verschil in de weerkaarten. Terwijl het ene weermodel voor temperaturen zelfs boven 20 graden gaat, geeft het andere maxima rond 18 graden en een grotere neerslagkans. Wel gaan alle weermodellen voor hogere temperaturen. Op korte termijn houden we het meestal droog, maar staat er wel een voelbare wind.
Vandaag wisselen brede opklaringen af met wolken. Het blijft meestal droog, maar de matige zuidwestenwind voelt soms fris aan. Maxima rond 14 of 15 (…) Het hele nieuwsbericht
Op het kanaal Bocholt-Herentals is gisternamiddag ter hoogte van de Kruisboogstraat in Herentals een leeg schip tegen de spoorwegbrug gevaren. "Het is met de cabine tegen de brug gevaren", vertelt Ben Nauwelaers van de Vlaamse Waterweg. "Een aantal brokstukken van het schip is in het water beland, maar die zijn er ondertussen al weer uitgevist. De cabine is er grotendeels af. Het schip heeft zich vlak na de brug aan de kade gelegd, toevallig ook de eindbestemming van het schip."
De brug (…) Het hele nieuwsbericht

Jetje Winters overleden

Donderdag 13 april 2023
Pelt - Jetje Winters overledenVandaag is Antoinette Winters overleden, de weduwe van René Janssenswillen. Jetje was 74 jaar. De uitvaartdienst heeft plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens.
Het DNA van twee "Limburgse" jonge wolven is aangetroffen bij heel wat schadegevallen in Nederland. Dat meldt het INBO. Het gaat om mannetjes uit 2021 die een tijd lang bij de roedel in Hechtel-Eksel zijn gebleven na de worp van 9 welpen in 2022. "Dat zijn jaarlingen", zegt Koen Van Muylem van het INBO, het Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek. "Ze zijn iets langer dan verwacht bij de roedel gebleven, maar het was onvermijdelijk dat ze zouden vertrekken. Er kunnen nooit meerdere mannetjes in een (…) Het hele nieuwsbericht

Lekkende stookolietank: Promaz

Donderdag 13 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Sinds 1 april vorig jaar is het stookoliefonds Promaz in werking om eigenaars van lekkende stookolietanks of -leidingen eindelijk financieel te ondersteunen en te ontzorgen, op kosten van de sector. Tijdens het eerste jaar dat het stookoliefonds in werking was, werden er 819 aanvragen ingediend. Bijna 2 op de 3 aanvragen, of 63% komt uit Vlaanderen, meldt minister van omgeving Zuhal Demir. Dat is opvallend. In Wallonië worden er 750.000 huizen verwarmd met stookolie, in Vlaanderen 414.000.
“Mensen die een lekkende stookolietank of -leidingen hebben, of mensen die een uitgevoerde sanering terugbetaald willen zien, moeten niet twijfelen en zich aanmelden bij Promaz. Het fonds is er, na lang aandringen, om hen te helpen”, klinkt het bij Demir. Promaz

Parachutisten durven niet uit boom

Donderdag 13 april 2023
Pelt - Parachutisten durven niet uit boomZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Beringen mag het BK Veldrijden in 2026 organiseren. Dat maakt de Belgische Wielerbond bekend op zijn website. De cross gaat door op de mijnterril en zo wordt dit BK één van de zwaarste ooit in de geschiedenis.
Bells Lab, de organisatie van de Peltse beiaardier Jan Verheyen, is genomineerd voor de "Ultima"-publieksprijs. De Ultima’s zijn de Vlaamse cultuurprijzen.
Nu heeft Jan stemmen nodig om in de tweede ronde te geraken. Zullen we hem daarbij eens helpen? Stem voor “Carillon Tour - Bells Lab" via deze link. Stemmen kan t.e.m. 24 april.Doen!

KSK Meeuwen B - Sparta Lille 3-0

Woensdag 12 april 2023
Pelt - KSK Meeuwen B - Sparta Lille 3-0In vierde provinciale C is vanavond de inhaalwedstrijd KSK Meeuwen B - Sparta Lille gespeeld. Meeuwen B won met 3-0. Aan de rust leidde Meeuwen met 2-0. Goossens, Vanhees en Smeerts maakten de doelpunten.

Macron spreekt Nederlands

Woensdag 12 april 2023
Pelt - Macron spreekt NederlandsZoomTijdens zijn officieel bezoek aan Nederland heeft de Franse president Macron vandaag even Nederlands gesproken. (Cartoon: Fobie)

Bokrijk: 65 jaar jong

Woensdag 12 april 2023
Pelt - Bokrijk: 65 jaar jongZoomOp 12 april 1958 opende het Openluchtmuseum Bokrijk officieel de deuren voor het grote publiek. Het werd meteen een klassieker voor schoolreizen en daguitstappen. Mensen konden een beetje tijdreizen naar de periode van voor de oorlog, zelfs naar de 19de eeuw. Bokrijk groeide uit tot een succes maar kreeg in de 20ste eeuw een stoffig imago. De laatste jaren is hard getimmerd om van Bokrijk terug een hip museum te maken. Een eerste schot in de roos was het optrekken van de tijdlijn naar de sixties. En met het (…) Het hele nieuwsbericht
Bokrijk: 65 jaar jong
Zoom

Arbeidsongeval bij Dyka

Woensdag 12 april 2023
Bij Dyka in Overpelt is deze namiddag een man het slachtoffer geworden van een arbeidsongeval. Hij raakte gewond aan het been en is naar het ziekenhuis gebracht.  
Pelt - John Deere gaat tractoren assembleren in GenkZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Zizou Bergs is gisteren uitgeschakeld in de eerste ronde van het dubbelspel in het Amerikaanse Sarasota, in Florida. Samen met de Fransman Enzo Couacaud verloor hij in twee sets van een Nederlands-Frans duo: 6-4, 6-4. Bergs treedt nog wel aan in het enkelspel.

Jan Umans overleden

Woensdag 12 april 2023
Pelt - Jan Umans overledenOp 6 april is Jan Umans overleden, de echtgenoot van Josee Van Dael. Hij was 87 jaar en afkomstig uit Neerpelt. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10 uur) plaats in de parochiekerk aan de Kerkstraat in Nijlen.
Vandaag gelezen
Volgens Peter Vandermeersch, CEO van het Ierse krantenbedrijf Independent News & Media (INM) dat kranten waaronder de Irish Independent en Sunday Independent uitgeeft, zullen gedrukte kranten binnen zeven tot tien jaar verdwijnen. Hij zei dat in een gesprek met de Ierse omroep RTÉ. Vandermeersch vertelde aan het programma This Week dat de Vlaamse uitgeverij Mediahuis - die bij ons o.m. Het Belang van Limburg uitgeeft en eigenaar is van INM - zich voorbereidt om een "digital only"-bedrijf te worden. "We zullen waarschijnlijk enkele zaterdag-, zondag- of weekproducten drukken, maar door de week zal drukwerk overal verdwijnen, in heel Europa."

De EMJ-affiche in de brievenbus

Dinsdag 11 april 2023
Vanaf donderdagavond mogen de bewoners in de centrumstraten in Neerpelt de affiche van het 71ste Europees Muziekfestival in hun brievenbus verwachten. Het EMJ doet een warme oproep om deze massaal op te hangen, om de festivalsfeer in het straatbeeld te brengen. Inwoners van buiten het centrum kunnen eventueel een affiche komen uithalen in het Festivalhuis (boven Oud Dommelhof) aan de Toekomstlaan 7.
(Waarbij we van de gelegenheid gebruik maken om er onze verwondering over uit te drukken dat de affiche niet te vinden is op de website van het EMJ...- Red.)

Rijkdom vs. zwarte sneeuw

Dinsdag 11 april 2023
Het is maar dat je 't weet
"Het vermogen van de holding achter de Boerenbond groeide tot bijna 5 miljard euro in het afgelopen decennium. Die rijkdom staat in schril contrast met de zwarte sneeuw die veel Vlaamse landbouwers zien." (Apache)

Poging tot inbraak mislukt

Dinsdag 11 april 2023
Een poging tot inbraak in een woning in de Vennenstraat is zondagvoormiddag mislukt. De dader heeft geprobeerd om, vermoedelijk met een koevoet, de voordeur en de achterdeur open te trekken, maar dat mislukte. Beide deuren zijn wel beschadigd.
Pelt - Gewonde bij verkeersongeval EuropalaanBij een botsing tussen een personenauto en een fietsster, deze namiddag rond 14.40u op het kruispunt van Europalaan en Lorkstraat, is de fietsster gewond geraakt. Het gaat om een 65-jarige vrouw uit Pelt. De bestuurster van de personenwagen, een 18-jarige vrouw uit Pelt, bleef ongedeerd.

Haagbrand aan de Peerderbaan

Dinsdag 11 april 2023
Pelt - Haagbrand aan de PeerderbaanVanmorgen rond 10.30u ontstond op de Peerderbaan brand in een haag toen de eigenaar onkruid aan het wegbranden was. De brandweer kwam ter plaatse om het vuur te blussen.

Gunstige lange termijn

Dinsdag 11 april 2023
Weerbericht
Pelt - Gunstige lange termijn In een strakke westcirculatie worden storingen en buien in vlug tempo afgewisseld. Daarbij staat er bij momenten veel wind en er wordt ook koude lucht aangevoerd met ondermaatse maxima. Tussen de regen en buien door, zijn er ook wel droge perioden met zonneschijn. Een verbetering volgt er in het weekend, dan wordt het stilaan droger en wat zachter. Na het weekend lijkt er warm en zonnig lenteweer in de maak te zijn.
Vandaag komen er, na flink wat zon, steeds meer stapelwolken opzetten en kan (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - De eerste (Paas)ontbijtwandelingZoomVanmorgen was er de eerste (Paas)ontbijtwandeling bij het BinnenHOF. Die was georganiseerd met als doel mensen samen te brengen en in beweging te brengen, en dat met een lekker ontbijtje erbij. Na dat ontbijt volgende een wandeling van 5km, die afgesloten werd met een koffie in het BinnenHOF. Paul Smeets maakte beide foto's.
De eerste (Paas)ontbijtwandeling
Zoom

'Vijgen na Pasen'

Dinsdag 11 april 2023
Het is maar dat je 't weet
‘Vijgen na Pasen’ – waar komt deze uitdrukking vandaan? Vijgen na Pasen betekent dat iets te laat is om nog zin te hebben. De oorsprong ligt in vroegere vastenperiodes. Veel mensen letten in de vastenperiode op hun voeding: ze eten minder, en vooral minder zoetigheden. Wat precies, dat kies je zelf.
Vroeger was dat niet zo: er bestond een lijst, uitgevaardigd door de Kerk, van wat je wel en niet mocht eten. Gedroogde vijgen waren zowat de enige zoetigheid die was toegelaten, en dus erg populair. Maar vijgen worden doorgaans geïmporteerd, en de import verliep in vroegere tijden niet zo gesmeerd als nu. Vandaar dat er wel eens een lading vijgen te laat kwam, na Pasen dus. Die vijgen na Pasen hadden dus eigenlijk geen nut meer. (KerkNet)

Ingrid Geldens overleden

Dinsdag 11 april 2023
Pelt - Ingrid Geldens overledenGisteren is Ingrid Geldens overleden. Ze was 57 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens.
Pelt - Gewijzigde bezoekuren in Noorderhart-ziekenhuisDe bezoekuren van het Noorderhart-ziekenhuis in Pelt zijn gewijzigd. Het ziekenhuis vestigt daar de aandacht op omdat er nog altijd veel mensen klaarblijkelijk daar niet van op de hoogte zijn.
Van 15 tot 20 uur ben je bij Noorderhart welkom om bij een patiënt op bezoek te komen. Er zijn wel enkele uitzonderingen.
Verder is een mondmasker niet meer verplicht, behalve op intensieve zorgen, oncologisch dagziekenhuis, pediatrie, neonatologie, spoedgevallen, geriatrie en G-dagziekenhuis. Voor geriatrische patiënten die door de geriaters worden behandeld op niet-geriatrische afdelingen gelden dezelfde regels.
Pelt - Zebracinema: 'Le Bleu du Caftan'Zoom"Le Bleu du Caftan" - Maryam Touzani - 2021 - Marokko - 118' In "Le Bleu du Caftan" toont regisseur Maryam Touzani dat liefde verschillende vormen kan aannemen. De fenomenale acteerprestaties van Saleh Bakri en de Belgische actrice Lubna Azabal zorgen samen met de prachtige cinematografie voor een aangrijpende, warme en universele film.
Halim (Saleh Bakri) heeft samen met zijn vrouw Mina (Lubna Azabal) een traditionele kaftanwinkel in de medina van Salé, Marokko. Zijn authentieke handwerk (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Sporting verliest van Hubo HandbalOp de derde speeldag van de play-offs in het handbal heeft Sporting Pelt met 25-29 verloren van Hubo Handbal. Bij de rust was het 13-15.
Pelt - Inbraak in Burgemeester SmetsstraatOnbekenden pleegden een inbraak in een appartement aan de Burgemeester Smetsstraat in Overpelt. Of de daders buit hebben gemaakt, is niet geweten.
Het is maar dat je 't weet
Volgens de Wereldfederatie van Bijbelgenootschappen is momenteel minstens één boek van de Bijbel in 3.610 talen beschikbaar. De volledige Bijbel is inmiddels al vertaald in 733 talen. De Wereldfederatie van Bijbelgenootschappen hoopt de Bijbel tegen 2038 in nog eens 1.200 talen te vertalen. Wereldwijd worden naar schatting 7.400 talen gesproken.

Winnaars 'André Vermeulen'

Maandag 10 april 2023
Pelt - Winnaars 'André Vermeulen'ZoomHéél wat lezers mailden om kans te maken op een duo-ticket voor de lezing van André Vermeulen nu woensdag in CC De Adelberg in Lommel... Een onschuldige hand pikte er vijf uit, nl. Marc Tormans en Rudy Reijmen uit Lommel, Mieke Vaes uit Pelt, Diana Serneels uit Leopoldsburg en Eddy Driessens uit Hechtel-Eksel. Proficiat! Voor alle anderen die iets minder geluk hadden... Er zijn nog tickets beschikbaar via deze link!

Ezels in de wei

Maandag 10 april 2023
Pelter Hükske
Pelt - Ezels in de weiZoom Polientje is mè heuren opa gön wandele. En ze kome ón en wei mè twieë ezels. Lüstert wa Polientje allemoal te vroagen hit…
Nog ne schoeëne Poasen allemoal, en tot tekomede wèèk!
(Fons Tuyaerts)
Pelt - Play-offs: Sporting speelt gelijkIn de play-offs van het handbal heeft Sporting Pelt 23-23 gelijk gespeeld bij Visé. Een verslag van Sven Spooren:
Vooraf hadden we er misschien voor getekend maar achteraf voelt het toch aan als een verloren punt omdat we 16-20 voorstaan op 11 minuten van het einde.
Het begon al met een stukje koude oorlog. Het bestuur van Visé had beslist dat de tegenstander geen water meer kreeg. Gelukkig kon onze ploegbegeleiding dit snel oplossen maar veel belachelijker dan dit kan het niet (…) Het hele nieuwsbericht

Hoogconjunctuur in de bouw

Zondag 9 april 2023
Pelt - Hoogconjunctuur in de bouwZoomIn tegenstelling tot de bouwsector in de menselijke samenleving heerst bij de vogels een ware hoogconjunctuur in de bouw. En zoals op de foto te zien is staan mezen - hier een pimpelmees - best open voor moderne huisvesting - het moet niet altijd een houten kastje zijn. Al lijkt het er op dat de architect het dak vergeten is. (Foto Christina Put) 

Jan Teeuwen overleden

Zondag 9 april 2023
Pelt - Jan Teeuwen overledenGisteren is Jan Teeuwen overleden, de weduwnaar van Martha Dingenen. Hij was 90 jaar. De uitvaartdienst zal in besloten kring gehouden worden. Begroeting: donderdag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch.

Zacht paasweekend

Zondag 9 april 2023
Weerbericht
Pelt - Zacht paasweekendEen uitloper van een hogedrukgebied over de Scandinavische landen tempert de onstabiliteit over onze streken. Daarbij wordt de aangevoerde lucht steeds droger en krijgt de zon ook meer kansen. Bovendien komen de te temperaturen een stuk hoger uit. Later op Paasmaandag bereiken regenzones onze regio en dat is het begin van een erg wisselvallige en natte week.
Vandaag kan het mistig zijn in de ochtend, maar de zon kan al vrij vlug doorbreken. Daarna wisselen wolken en zon elkaar af. Het blijft (…) Het hele nieuwsbericht
Verslagen van optredens zijn meestal wat voorspelbaar, maar toch lezen we ze vaak. Een heel mooi verslag van het optreden van Stijn Meuris en zijn Noordkaap, eergisteravond in de Muziekgieterij in Maastricht, laat zien dat Stijn ook over de grens zijn fans heeft. "Noordkaap had laten zien dat ze nog steeds in staat zijn een zaal tot in de haarvaten te laten rocken," schrijft Jan Vranken op Maxazine.nl
Pelt - Paaseieren zoeken in de tuin, vandaagZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Pelt - Douane onderschept MDMA in paashazenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Gerard Kums overleden

Zaterdag 8 april 2023
Pelt - Gerard Kums overledenDonderdag is Gerard Kums overleden, de echtgenoot van Lisette Stevens. Hij was 81 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op begraafplaats De Roosen. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.
Pelt - Goede Vrijdag in het Vaticaan...Zoom...met een wegens omstandigheden aangepast programma. (Cartoon: Fobie)
Pelt - Paasfeest bij Samana Grote-HeideZoomDinsdag vierde Samana Grote-Heide haar jaarlijks paasfeest. Na de bezinning en tijdens het nuttigen van een stukje taart en een kopje koffie of thee kregen de leden ruim de tijd om gezellig te keuvelen en van gedachten te wisselen. Ze werden verrast op een voorstelling van oude foto’s van de activiteiten en feesten van de voorbije jaren. De belangstelling was groot om vele mensen nog eens terug te zien. Deze aangename bijeenkomst eindigde met een lekkere broodmaaltijd. Onze dank gaat uit naar alle kernleden die van deze namiddag een gezellig samenzijn maakten. (Jan Alders)

Jos Beysen overleden

Vrijdag 7 april 2023
Pelt - Jos Beysen overledenGisteren is Jos Beysen overleden, de echtgenoot van Lydia Van Lommel. Hij was 78 jaar. De uitvaartdienst en de crematie worden in besloten kring gehouden. Online condoleren via www.uitvaartcentrum-vandebosch.be.

Jongen (14) aangereden

Vrijdag 7 april 2023
Pelt - Jongen (14) aangeredenDeze namiddag is een 14-jarige jongen uit Lommel lichtgewond geraakt bij een verkeersongeval in de Sellekaertsstraat in Overpelt. Toen hij van de bus stapte werd hij geraakt door een auto. De automobilist vervolgde zijn weg maar kon inmiddels geidentificeerd worden.

Mathieu Noten overleden

Vrijdag 7 april 2023
Pelt - Mathieu Noten overledenMathieu Noten uit Beverlo, echtgenoot van Helena Bertjens, is overleden.
(° Neerpelt op 20 januari 1934 † Heusden-Zolder op 1 april 2023)
De uitvaart heeft in intieme kring plaatsgehad in de aula van Uitvaartcentrum Convents.

Campagne 'Kijken Kijken'

Donderdag 6 april 2023
Pelt - Campagne 'Kijken Kijken'ZoomDe Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) lanceert met "Kijken Kijken" een nieuwe campagne om extra aandacht te geven aan motorrijders in het verkeer. Motorrijders beter beschermen op de weg, begint met beter te kijken. Want motorrijders mogen er dan stoer uitzien in hun helm en lederen outfit, ze zijn kwetsbaarder dan ze er uitzien. En onder elke helm zitten mensen met vrienden en familie die van hen houden. Kijk dus altijd een tweede keer om elke motorrijder te zien. Want motorrijders vallen minder (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Politie zet geheim wapen in bij Delhaize-actieZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Oog in oog met een wolf

Donderdag 6 april 2023
Pelt - Oog in oog met een wolfZoomZondag jl. had natuurfotograaf David Van den Broeck, een medewerker van "Welkom wolf", zich nabij het militair domein discreet tegen een boom gezet in de hoop een glimp van een wolf te kunnen opvangen. En dat gebeurde ook. David: "Ik zat achter mijn statief op de grond toen een wolf plots door de bosjes heen kwam en recht in mijn lens keek, vanop ongeveer 40 meter afstand. Hij stopte 2 seconden om uit te maken wat er daar op de grond zat. Zodra hij mij herkend had als mens, koos hij vrijwel meteen de (…) Het hele nieuwsbericht
Oog in oog met een wolfOog in oog met een wolf
Zoom

'Groen in de tuin is gezond'

Donderdag 6 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Pelt - 'Groen in de tuin is gezond'ZoomMensen met meer dan 50m² groen bij hun huis hebben ruim 10 procent minder last van hartziekten. Onder bezitters van een groene tuin was ook het percentage beroerten of hersenbloedingen 15 procent lager. Dat schrijven onderzoekers van Wageningen Environmental Research en het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg. (Trouw)

Open Scholendag op 12 mei

Donderdag 6 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Liefst 551 scholen verspreid over heel Vlaanderen gooien op vrijdag 12 mei hun deuren open voor de allereerste ‘Open Scholendag’. Wie nadenkt over de stap naar het onderwijs kan zich vanaf vandaag inschrijven op www.openscholendag.be om in een school in de buurt een kijkje gaan te nemen achter de schermen. Laatstejaars van het secundair onderwijs, studenten van de lerarenopleiding of kandidaat zij-instromers kunnen dan proeven van het lerarenberoep en bijvoorbeeld een vakvergadering volgen, lessen bijwonen, mee toezicht houden en vooral: al hun vragen stellen aan ervaren leerkrachten. “Blij met zoveel deelnemende scholen, die blijkbaar echt klaar waren voor dit initiatief”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.
De Hulpverleningszone Noord-Limburg zoekt vier jobstudenten in de maanden juli en/of augustus. Plaats van tewerkstelling: de brandweerkazerne in Lommel. Meer info
Pelt - Damesvoetbal: Zonhoven - Kadijk 4-3In tweede provinciale B van het damesvoetbal heeft Kadijk zijn inhaalwedstrijd tegen Zonhoven verloren met 4-3.

Wat betekent Witte Donderdag?

Woensdag 5 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Morgen is het Witte Donderdag, de donderdag voor Pasen. De naam Witte Donderdag komt van het gebruik om het kruisbeeld in de kerk met een witte doek te bedekken. Christenen gedenken op die dag dat Christus op de avond vóór zijn lijden (Goede vrijdag) met zijn leerlingen aan tafel ging voor het Laatste Avondmaal. Daar waste hij de voeten van de leerlingen, brak hij het brood en deed de beker rondgaan. Voor katholieken betekent dit de instelling van het sacrament van de eucharistie. Christus (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Woensdagtrappers trapten naar ScherpenheuvelZoomVanmorgen begonnen de Woensdagtrappers aan de eerste van een reeks dagtrips, die tot eind september op het programma staan. Het was nog erg frisjes toen ze om 9u in SHLille vertrokken, wat in het begin bij sommigen zorgde voor koude vingers, maar in Scherpenheuvel aangekomen was iedereen toch goed opgewarmd. Jaak liet er heel wat kaarsjes branden en verdween zelfs even in de basiliek (iets goed te maken?), zodat hij bijna te laat was voor de foto. Na enkele warme koffies of choco's werd de (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Toeleven naar Pasen met Samana BoseindZoomGisteren was er voor 90 leden van Samana Boseind een misviering met ziekenzalving in de kerk van Boseind gevolgd door een feestelijke bijeenkomst in zaal De Kentings. (Paul Verheyen)

Fotowedstrijd in Lommel

Woensdag 5 april 2023
Pelt - Fotowedstrijd in LommelZoomDe fotowedstrijd 'Architectuur in Lommel' van Internetgazet Lommel loopt ondertussen al geruime tijd, en werd onlangs nog met één maandje verlengd. Je kan dus nog steeds je bijdrage insturen via internetgazet[!]gmail.com, en dit tot eind mei 2023. Belangrijkste is dat het om architectuur gaat op het grondgebied van Lommel, privé of openbaar. Zowel kleur als zwart-wit is toegelaten, en je mag max. 5 foto's per fotograaf insturen. En... de fotograaf zélf moét dus niet in Lommel wonen - het mág wel -,  iedereen kan meedoen! Véél succes!
Pelt - Esperanza-jeugd voor tornooi in SpanjeZoomDe U14 van Esperanza Pelt schitteren onder de Spaanse zon op de Copa Brava Cup. Vijf dagen nemen ze het op tegen ploegen uit Noorwegen, Duitsland en Israël. In hun vrije tijd hebben ze Barcelona en o.a. Camp Nou bezocht. Een hele belevenis voor de ploeg. De teamspirit groeit en de goals tikken aan!
Esperanza-jeugd voor tornooi in Spanje
Zoom
Pelt - Wie raadt het gewicht van dit ei?ZoomIn de afgelopen maand verlengde Pelt opnieuw haar titel van 'Fairtrade gemeente'. Ze is nu op zoek naar inwoners die meer lokale, ecologische en faire initiatieven willen opstarten of ondersteunen.
De gemeente viert de titelverlenging en liet een groot paasei uit Fairtrade chololade maken. Peltenaren kunnen dat ei winnen door de wedstrijdvraag juist te beantwoorden. Inzendingen zijn welkom tot en met paasmaandag.
Het Faire ei is te vinden bij Wele’s chocolade aan de Broeseinderdijk 142. Succes!

Weersverandering!

Dinsdag 4 april 2023
Weerbericht
Pelt - Weersverandering!Een hogedrukgebied over het noorden van Europa vindt aansluiting met een hogedrukgebied over de Azoren waardoor de atmosfeer erg rustig is met licht bewolkt of helder weer. Overdag krijgen we veel zon, maar tijdens de nacht kan het ook flink afkoelen. Een storing kan op donderdag deze coalitie doorbreken en trekt over onze streken met enige tijd regen. Daarachter is de atmosfeer onstabiel.
Vandaag is het zonnig, al komen er ook enkele hogere wolken voor, maar die hinderen de zon nauwelijks. De (…) Het hele nieuwsbericht

Henri Peeten overleden

Dinsdag 4 april 2023
Pelt - Henri Peeten overledenZondag is Henri Peeten overleden, de echtgenoot van Jet Thans. Hij was 90 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Zes volwassen dopelingen

Dinsdag 4 april 2023
Kerk
Pelt - Zes volwassen dopelingenZaterdag worden zes Limburgers gedoopt tijdens de paaswake. Het gaat om drie vrouwen en drie mannen. De dopelingen zijn tussen de 19 en de 64 jaar.

Het ideale huwelijk

Dinsdag 4 april 2023
Zomaar even tussendoor
"Wanneer een vrouw trouwt met een man, hoopt ze dat hij zal veranderen - maar dat doet hij niet. Wanneer een man trouwt met een vrouw, hoopt hij dat ze NIET zal veranderen - maar dat doet ze wél."
(Gehoord op ZDF)

Finland treedt toe tot de NAVO

Dinsdag 4 april 2023
Pelt - Finland treedt toe tot de NAVOZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Aanwinst voor SV Herkol

Dinsdag 4 april 2023
Pelt - Aanwinst voor SV HerkolSV Herkol heeft speler Michiel Jannis aangetrokken. Hij komt over van Exc. Hamont.
Het is maar dat je 't weet
Vorig jaar is er 213 ton zwerfvuil en sluikstort opgeruimd langs Limburgse snel- en gewestwegen. De kostprijs voor het opruimen daarvan bedroeg iets minder dan 740.000 euro. Hotspots in Limburg waar het Agentschap Wegen en Verkeer veel afval vindt zijn onder meer Houthalen en Tessenderlo.
Pelt - Gisteren gezien op de LRV Eventing...ZoomEen amazone in een ongemakkelijke houding. Misschien zadelpijn? (Foto Rik Vander Sanden)
Pelt - Ze zijn nog niet weg en ze zijn al terugZoomTerwijl overal de klokken nog naar Rome moeten vertrekken, zijn er al een 30-tal paasklokjes geland op het pleintje in de Esdoornlaan in Pelt. Ze zijn geknutseld door de buurvrouwen (Claire, Henny, Lieske, Martine en Anny) van het pleintje. De dames gebruikten hiervoor oude bloempotten en eieren die ze in de kringloopwinkel vonden. Het resultaat mag gezien worden. Het pleintje is mooi en aangenaam versierd en dit in afwachting van de echte klokken die nog van Rome moeten terugkeren... (AT)

Nieuwe boeken in de bib (2)

Maandag 3 april 2023
Volwassenen non-fictie:
- Leren van de rijken II: financiële adviezen in tijden van crisis/ Jan Vanoverbeke
- Ik weet je wachtwoord/ Daniël Verlaan
- Een verzwegen leven: onze Congolese geschiedenis in België/ Eva Kamanda en Kristof Bohez
- Anders omgaan met verdriet/ David Dewulf - Donker toerisme: reizen door het Europa van de 20ste eeuw/ Luc Rasson
- Low carb on a budget: meer energie, suiker- en glutenvrij, eenvoudig/ Julie Van den Kerchove
- Patronen tekenen: de basis/ Teresa Gilewska
- Patronen tekenen: aanpassingen/ Teresa Gilewska
- Alles onder controle: leven in de kieren van de Chinese dictatuur/ Eva Rammeloo
- Vrouwen met autisme/ Bronja Prazdny
- Te intelligent om gelukkig te zijn/ Jeanne Siaud-Facchin
- De Normandiërs/ Levi Roach
- Digitale gremlins/ Rens van der Vorst
- Hoe je kinderen opvoedt tot de gelukkigste ter wereld/ Katja Puura
- Israël/Palestina/ Ludo Abicht en André Gantman
- Zakboek voor de sponstuin/ Marc Verachtert
- Vrijheid veiligheid/ Mark Elchardus
- Quel bordel: geschiedenis van de prostitutie in België/ Frans Verhagen

Nieuwe boeken in de bib

Maandag 3 april 2023
Paasvakantie, een heerlijke tijd om boeken te lezen! In de Peltse bibs zijn er weer heel wat nieuwe boeken gearriveerd:
Nieuwe reisgidsen:
Calabrië, Bretagne, Kreta, Berlijn, Ierland en Noord-Ierland, Peloponnesos, Yucatan en Cancun, Zwitserland, Piemonte, Napels en de Amalfikust, Graubünden en Tessin, Limburg, Henegouwen, West-Wallonië en Ardennen.
Volwassenen fictie:
- Een oogje dicht/ Jeffrey Archer
- Moreel kompas/ Danielle Steel
- Shy/ Max Porter
- De doden moeten hun getal hebben/ Jo Claes
- Stervensuur/ Andreas Gruber
- Het geheime genootschap/ Sarah Penner
- De vrouwen van het bloemeneiland/ Tabea Bach
- Levenslang/ Harlan Coben.
Pelt - Ondertussen, in de Vlaamse Ardennen...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Pelt - Zebracinema: 'What’s Love Got to Do with It?'Zoom"What’s Love Got to Do with It?" - Shekhar Kaput - GB - 109'
Old school”, zo omschrijft de Britse dokter Kazim zijn gearrangeerde huwelijk binnen het geloof en de traditie van zijn familie uit Pakistan. Verbijsterd door die keuze besluit Kazims jeugdvriendin Zoe zijn reis vast te leggen op film, van Londen naar het Pakistaanse Lahore waar de bruid wacht. Met een camera in de hand hoopt Zoe het oude gebruik beter te begrijpen en ondertussen haar eigen liefdesleven een nieuwe richting te (…) Het hele nieuwsbericht
Pelter Hükske
Pelt - Sjarel stit vur den onderzoeksrechterZoomSjarel - de miense zegge, “dieën heget wêrm woater oech nie oêtgevonne” – dieë Sjarel, dieë stit vur den onderzoeksrêchter. Dieë vertrouwt Sjarel vur gin hoar… Lüstert.
En had ullie goed, eh!
Tot tekomede móndig. (Fons Tuyaerts)

Je plant maakt lawaai

Zondag 2 april 2023
Zomaar even tussendoor
Gestreste planten maken geluiden die door sommige dieren op vele meters afstand te horen zijn, en het soort geluid komt overeen met het soort slechte dag dat ze hebben. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Cell.
De onderzoekers ontdekten dat planten geluidjes maken naargelang de stress die ze ervaren. Ze vermoeden dat het nerveuze, knappende geluid een bijproduct is van cavitatie, waarbij kleine belletjes barsten (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Chiro Samowe vierde 55-jarig bestaanZoomIn 1967 werd Chiro Samowe opgericht voor de meisjes van Sint-Huibrechts-Lille. Eigenlijk had de viering van het 55-jarig jubileum dan ook al vorig jaar moeten plaats hebben, maar omwille van corona werd de feestelijkheden één jaar uitgesteld. Meer dan 90 oud-leidsters beleefden vorig weekend in Hechtel nog een keer 'die tijd van toen'. Vorig weekend was het uitgelezen moment om drie van de vier oprichtsters (foto), die al lang met leidsterspensioen zijn, eens in de bloemetjes te (…) Het hele nieuwsbericht
Chiro Samowe vierde 55-jarig bestaan
Zoom
Pelt - Köhlen stopt bij Sporting PeltZoomBart Köhlen (foto) stopt als T2 bij Sporting Pelt. Hij wordt er opgevolgd door Seppe Vandenboer. (Foto Alain Decamps)
Pelt - Spits Niessen (KSK Meeuwen) naar HerkolSpits William Niessen trekt de deur achter zich dicht bij KSK Meeuwen. Hij zal komend seizoen de kleuren van Herkol verdedigen.
Pelt - Sparta Lille wint van Bree-Beek BIn Vierde Provinciale heeft Sparta Lille thuis met 2-1 gewonnen van Bree-Beek B.
Pelt - Lindelhoeven verliest van AnadolLHVV kan zijn titeldromen opbergen. De club verloor vanmiddag onverdiend met 2-0 bij Anadol. Lindelhoeven miste veel open doelkansen.

Herkol verliest van Zonhoven

Zondag 2 april 2023
Pelt - Herkol verliest van ZonhovenIn Eerste Provinciale is Herkol bij Zonhoven United gaan verliezen met 3-0.
Het is maar dat je 't weet
In België bedroeg de genderloonkloof, d.w.z. het verschil in uurloon tussen mannen en vrouwen, 5,0% in 2021. Dit betekent dat vrouwen in 2021 gemiddeld 5,0% minder per uur verdienden dan hun mannelijke collega's. Bij werknemers jonger dan 25 jaar is de loonkloof tussen mannen en vrouwen nog steeds negatief met -0,1%, maar neemt deze sterk toe met de leeftijd tot 4,5% voor 35-44-jarigen en zelfs 8,5% voor 55-64-jarigen. (Statbel)

LHVV B klopt Racing Peer B

Zaterdag 1 april 2023
Pelt - LHVV B klopt Racing Peer BIn Vierde Provinciale heeft Lindelhoeven B de tweede ploeg van KRC Peer verslagen met 4-2.
Pelt - Schoonbeek-Beverst - Esperanza 1-0Esperanza Pelt is bij Schoonbeek-Beverst gaan verliezen met 1-0. UPDATE Een verslag over de wedstrijd, vanuit een Esperanza-bril, kunt u hier lezen.

Kadijk SK verliest van KRC Peer

Zaterdag 1 april 2023
Pelt - Kadijk SK  verliest van KRC PeerKadijk SK heeft vanavond thuis met 1-2 verloren van KRC Peer. Voor Kadijk scoorde Glenn Dierckx. Voor KRC Peer scoorden Do Ceu en C. Carpentier.

Toine Monten overleden

Zaterdag 1 april 2023
Pelt - Toine Monten overledenOp 30 maart is Toine Monten overleden, de weduwnaar van Irène Bormans. Hij was 77 jaar en afkomstig uit Overpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) bij begrafenissen Witters en Baers aan de Herebaan-West in Houthalen.
08/04

Het was een mooie viering van je vormsel gisteren. Het feest was gezellig en de tent,die stond er gewoon bij. Stralende dag en stralende gasten konden zalig genieten in de tuin.

Oma en opa Laing Vanmierlo
07/04

Aaliyah, hartelijk gefeliciteerd met je achttien-de verjaardag. Het is een super dag vandaag. Je hoort nu bij de volwassenen. Geniet van deze mooie dag. Een super dikke PROFIAT van vake en moeke.

Boudewijn en Anita Leyssen-Cardinaels
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt