Het overige nieuws

Ondertussen, in Bethlehem...

Zondag 31 december 2023
Tongeren - Ondertussen, in Bethlehem...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Huidhonger?

Zondag 31 december 2023
Vandaag gelezen
Huidhonger is niet verdwenen: in navolging van Japanse ‘cuddle cafés’ openen knuffelcoaches in Amsterdam hun deuren. Je kunt er tegen betaling terecht voor een uurtje tegen elkaar aan liggen, diep in elkaars ogen kijken of een aai over de bol. Seks is uit den boze.
                                                                                  (Het Parool)

Bjorn Stassen naar Unico Tongeren

Zondag 31 december 2023
Tongeren - Bjorn Stassen naar Unico TongerenBjorn Stassen, de spits van Groene Ster Vitesse in Nederland, stapt na de winterpauze over naar Unico Tongeren. Stassen speelde bij Groene Ster een moeizame eerste seizoenshelft waarin hij tot twee treffers in de competitie kwam.

Vuurwerk bij storm?

Zondag 31 december 2023
De visie van Fobie
Tongeren - Vuurwerk bij storm?Zoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Weg van thuis op 25,2 jaar

Zondag 31 december 2023
Het is maar dat je 't weet
De gemiddelde leeftijd waarop jongeren het ouderlijk huis verlaten bedraagt 25,2 jaar. 63% van de jongeren doen dat op een leeftijd tussen de 21 en 28 jaar. Daarnaast is 15% een vroege nestverlater: ze zijn dan 21 jaar of jonger. 22% verlaat het huis pas op de leeftijd van 28 jaar of ouder. 
In de populatie thuisverlaters zijn er iets meer mannen dan vrouwen en heeft 5% niet de Belgische nationaliteit. 47% van de jongeren die het ouderlijk huis verlaten zijn hooggeschoold. (Statistiek Vlaanderen)

Dode door vuurwerk

Zaterdag 30 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In het Nederlands-Limburgse Neeritter, niet ver van Maaseik, is vanavond een 36-jarige man om het leven gekomen bij het afsteken van vuurwerk. Dat meldt de Nederlandse politie. Een tweede betrokkene werd zwaargewond.

Woningbrand in Hoeselt

Zaterdag 30 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
In een leegstaand huis aan de Molenbroekstraat in Hoeselt brak deze namiddag brand uit. Er is heel wat schade. Brandstichting wordt niet uitgesloten geacht.

Geen vuurwerkshow in Hasselt

Zaterdag 30 december 2023
Door de aanhoudende wind en wisselende weersomstandigheden heeft Winterland Hasselt beslist om de voorziene vuurwerkshow van oud naar nieuw te schrappen.

De spoorwegkathedraal

Zaterdag 30 december 2023
Tegenligger
Tongeren - De spoorwegkathedraalZoom(door Gert Cuppens)
Wie googelt op de termen “top 20 railway stations” komt gegarandeerd op lijsten uit waar Antwerpen Centraal Station bij de mooiste stations ter wereld vermeld wordt. Voor het Amerikaanse "Newsweek" krijgt dit station een verdienstelijke vierde plaats. Op de website "World’s 20 Most Beautiful Train Stations – Fodors Travel Guide" staat Antwerpen CS zelfs op nummer 1.
Dit station wordt ook wel vaak een spoorwegkathedraal genoemd en (…) Het hele nieuwsbericht

De Maaslandstier is gered!

Zaterdag 30 december 2023
Tongeren - De Maaslandstier is gered!Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Zware klap in Borgloon

Zaterdag 30 december 2023
Vanmorgen, kort voor 9 uur, botsten twee auto's op de Tongersesteenweg in Borgloon. Een bestuurster zat bekneld in haar auto en moest door de brandweer bevrijd worden. Zij is naar het ziekenhuis gebracht.

Marie-Antoinette Tollet overleden

Vrijdag 29 december 2023
Tongeren - Marie-Antoinette Tollet overledenDinsdag overleed Marie-Antoinette Tollet, de weduwe van Roger Schoenaers. Zij was 98 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) bij Uitvaartzorg Driesen.

Heidi Portugaels overleden

Vrijdag 29 december 2023
Tongeren - Heidi Portugaels overledenOp 24 december overleed Heidi Portugaels. Zij was 56 jaar. Het afscheid vindt woensdag (14 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Debay. Begroeting: dinsdag (19-20 uur).

Solidariteit alom

Vrijdag 29 december 2023
De visie van Fobie
Tongeren - Solidariteit alomZoom                                                                            (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Naar jaarlijkse gewoonte telt Voka – KvK Limburg de pagina’s van het Belgisch Staatsblad. Er van uitgaande dat ze elke pagina gelezen hebben aan een snelheid van drie minuten per pagina, hebben ze meer dan 250 dagen moeten lezen. Behoorlijk wat tijd, maar iedere Belg wordt geacht de wet te kennen.
2023 komt daarmee in de buurt van 2021, het recordjaar. Ook de Europese regelgeving en rapporteringslasten zijn stevig toegenomen. Voka – Kamer van Koophandel Limburg pleit voor (…) Het hele nieuwsbericht

Kerstfeest voor asielzoekers

Donderdag 28 december 2023
De vzw Gastama heeft een kerstfeest georganiseerd voor asielzoekers en vluchtelingen. 120 volwassenen en 90 kinderen namen deel aan het feest.

Maurice Jacobs overleden

Donderdag 28 december 2023
Tongeren - Maurice Jacobs overledenGisteren is Maurice Jacobs overleden, de weduwnaar van Greta Stevens. Hij was 80 jaar. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur).

Verkoop vuurwerk in Limburg hoog

Donderdag 28 december 2023
Het is maar dat je 't weet
Vuurwerkwinkels in Limburg verkopen ook dit jaar weer veel vuurwerk. Nochtans heerst er een vuurwerkverbod in 24 Limburgse gemeenten. Een groot deel gaat de grens over naar Nederland omdat daar geen knalvuurwerk of pijlen meer mogen verkocht worden. Vanuit Nederland wordt dan weer gesignaleerd dat er veel minder vuurwerk verkocht is dan in vorige jaren. (Radio 2 e.a.)

Sonja Appeltants overleden

Donderdag 28 december 2023
Tongeren - Sonja Appeltants overledenOp 22 december is Sonja Appeltants overleden. Zij was 60 jaar en afkomstig uit Tongeren. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Hayen in Hoeselt.

O.L.S. 2024 definitief in Beekdaelen

Woensdag 27 december 2023
Tongeren - O.L.S. 2024 definitief in BeekdaelenZoomHet Oud Limburgs Schuttersfeest zal volgend jaar op de eerste zondag van juli in de Nederlands-Limburgse fusiegemeente Beekdaelen worden georganiseerd. Dat is vandaag bekendgemaakt. Aanvankelijk zou schutterij Sint-Antonius uit Nederweert, die het OLS dit jaar won, de organisatie op zich nemen, maar ze gooide enkele dagen geleden de handdoek in de ring. Dat zorgde voor een reeks alternatieve voorstellen, waarbij dat van de schutterijen uit Beekdaelen het uiteindelijk haalde. Het O.L.S. is een jaarlijks schuttersfeest voor schutterijen die de buks hanteren.

Colette Moors overleden

Woensdag 27 december 2023
Tongeren - Colette Moors overledenZondag is Colette Moors overleden, de echtgenote van Trudo Rondas. Zij was 71 jaar en afkomstig uit Vlijtingen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag 3 januari (18.30-19 uur) bij Uitvaartzorg Driesen aan de Rutterweg.

Op weg naar 6 januari

Woensdag 27 december 2023
Tongeren - Op weg naar 6 januariZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Fietsen rond Manhattan

Woensdag 27 december 2023
Van onze man in New York
Tongeren - Fietsen rond ManhattanZoomVeel steden willen fietsvriendelijker worden, ook New York City, zegt onze man in New York, Dirk Vandenberk: "Men werkt al jaren om het mogelijk te maken om letterlijk rond het eiland van Manhattan te kunnen wandelen en fietsen. Op veel plaatsen, waar er genoeg ruimte is tussen de oevers en wegen die het eiland omringen, zijn er al fiets- en wandelpaden aangelegd. Er zijn echter grote stukken waar er niet genoeg ruimte voorhanden is om dit 52 km lange project, Manhattan Greenway genaamd, aan land te verwezenlijken. Aan de oever van de ‘East River’ in midtown Manhattan is zopas een nieuw stuk van deze rondweg geopend (foto's). Het nieuwe gedeelte is volledig op pijlers in de rivier gebouwd. Men heeft er vijf jaren aan gewerkt en de kosten zijn opgelopen tot bijna 190 miljoen dollar. Nu maar afwachten of er nog geld zal vrijkomen om de nog ontbrekende stukken snel in te vullen."
Fietsen rond Manhattan
Zoom

Nico D'Huys overleden

Dinsdag 26 december 2023
Tongeren - Nico D'Huys overledenOp 21 december is Nico D'Huys overleden, de weduwnaar van Victorine Tilkin. Hij was 95 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Nerem. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten bij Uitvaartzorg Driesen.

Jos Thewissen overleden

Dinsdag 26 december 2023
Tongeren - Jos Thewissen overledenOp 23 december overleed Jos Thewissen. Hij was 63 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (13 uur) plaats in de aula van uitvaartzorg Debay. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur).

Zacht tot volgend jaar

Dinsdag 26 december 2023
Weerbericht
Tongeren - Zacht tot volgend jaarNa de invloed van een mobiel wigje van hoge druk is het opnieuw de beurt aan depressies en storingen om het weerbeeld te bepalen. Het gaat daarbij ook stevig waaien en bij momenten zijn er zware windstoten. De temperaturen blijven erg hoog - alvast tot het einde van het jaar is er geen winter in zicht, al wordt het laatste weekend van dit jaar wel iets koeler.
Morgen verlaat lichte regen in de ochtend de regio. Daarna is het overwegend droog met later mogelijk ook enkele opklaringen. Het gaat (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Limburgers die buitenshuis willen gaan feestvieren tijdens oudejaarsnacht, kunnen ook dit jaar gebruikmaken van Feestbussen die de hele nacht blijven rijden tot in het nieuwe jaar. 
In totaal rijden dit jaar op 31 december en 1 januari 25 bussen uit over 20 lijnen. De bussen vervoeren de feestvierders over zowel lange trajecten naar de grotere uitgaanscentra als korte trajecten naar lokale feesten. “Het project is een mooie samenwerking tussen het Limburgs provinciebestuur, (…) Het hele nieuwsbericht

Naar duurzame energie bij kerken

Dinsdag 26 december 2023
Op 18 januari 2024 organiseren de afdeling Erfgoed van de provincie Limburg en het Platform Toekomst Parochiekerken een inspirerend netwerkmoment voor gemeenten, steden, kerkbesturen en andere geïnteresseerden rond het thema duurzame energie.
Hoe kan de parochiekerk energiezuiniger gemaakt worden? Hoe de ecologische voetafdruk verminderen? Wat is energiedelen en wat zijn energiegemeenschappen? Hoe past energie in een neven- of herbestemming? Programma en inschrijven

Nat en warm...

Dinsdag 26 december 2023
De visie van Fobie
Tongeren - Nat en warm...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Weg met watermeter

Maandag 25 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
In Riemst is ingebroken in een pand aan de Visésteenweg. De daders gingen met de watermeter aan de haal. De diefstal is vandaag vastgesteld.

Vermogensongelijkheid

Maandag 25 december 2023
Vandaag gelezen
"Als er in het jaar nul al economen waren geweest, zou een van hen in Bethlehem vast een plotselinge, plaatselijke piek in de vermogensongelijkheid hebben gemeten. Drie Wijzen leverden bij de ouders van een pasgeborene in een stal ongevraagd een klein fortuin af. Mooie geschenken: wierook, mirre en goud. Maar hoe kwamen die Wijzen er zelf eigenlijk aan?"
(Maarten Schinkel in de NRC)

Kerstmis anno 2023

Maandag 25 december 2023
Tongeren - Kerstmis anno 2023Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Kerst bij Rembrandt

Zondag 24 december 2023
Tongeren - Kerst bij RembrandtZoomRembrandt schilderde dit prachtige kersttafereel in 1647. Behoorlijk indrukwekkend...
Vandaag gelezen
Vanaf 1 januari zijn smartphones verboden in klaslokalen op de middelbare school in Nederland. Het verbod moet de concentratie en de prestaties van leerlingen verbeteren, aldus een rapport aan de overheid.
(De Volkskrant)

Kerstmis in Midden-Limburg

Zondag 24 december 2023
Tongeren - Kerstmis in Midden-LimburgZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Kerstmis aan zee

Zondag 24 december 2023
Tongeren - Kerstmis aan zeeZoomIn Oostende is gisteren een jonge dolfijn aangespoeld...  (Cartoon: Fobie)
Gezondheid
Tongeren - Een gezonde balans in het nieuwe jaarVoortaan brengt Anouk Mertens als diëtiste op de Internetgazet om de twee weken een rubriekje dat iedereen kan interesseren. Vandaag: voeding en alcohol.
Het nieuwe jaar is traditioneel het moment waarop velen van ons reflecteren op het afgelopen jaar en nieuwe doelen stellen voor de toekomst. Een veelvoorkomend thema is het streven naar een gezondere levensstijl, waarbij voeding en alcohol vaak centrale rollen spelen. En dan worden dikwijls goede maar onhaalbare voornemens gemaakt, (…) Het hele nieuwsbericht
Tongeren - Op zijn paasbest naar de kersttafelZoom                                                               (Cartoon: Dirk Van Bun)

1,6 miljoen euro in Trevi-fontein

Zaterdag 23 december 2023
Vandaag gelezen
Tongeren - 1,6 miljoen euro in Trevi-fonteinZoomUit de Trevifontein hebben de Romeinse stadsdiensten dit jaar in totaal ruim 1,6 miljoen euro aan munten opgevist, een recordbedrag. Wat ze ook opvisten: horloges, ringen, en... gebitten.
Wanneer men met de rug naar de fontein staat, de ogen sluit, aan Rome denkt en met de rechterhand over de linkerschouder een muntje in het water gooit, zal men ooit terugkeren naar Rome, luidt de legende. Het werpen van twee muntjes zou de gooier in staat stellen zijn geliefde te ontmoeten in Rome. Drie muntjes gooien zou leiden tot een huwelijk of... echtscheiding. (Bron: Il Messaggero, foto Pexels)

Zacht, winderig en nat

Zaterdag 23 december 2023
Weerbericht
Tongeren - Zacht, winderig en natIn een strakke westelijke tot noodwestelijke luchtstroming worden storingen geregeld naar onze streken gestuurd. Er wordt ook erg zachte lucht aangevoerd, waarbij de maxima in de dubbele cijfers uitkomen. Het zal wel al duidelijk zijn dat Kerstmis 2023 groen zal verlopen. 
Zondag brengt een storing veel wolken en perioden met regen. In de avond zijn er wat meer drogere perioden. Met wat geluk verloopt Kerstavond meestal droog. Het is wel erg zacht bij maxima rond 11 of 12 graden en er staat een (…) Het hele nieuwsbericht

Guillaume Goessens overleden

Zaterdag 23 december 2023
Tongeren - Guillaume Goessens overledenDonderdag is Guillaume Goessens overleden, de weduwnaar van Louise Nys en de levenspartner van wijlen Alice Van Roosendael. Hij was 86 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur).

Vrede op aarde

Zaterdag 23 december 2023
Tongeren - Vrede op aardeZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Kerstmenu voor kansarmen

Vrijdag 22 december 2023
Kiwanis Tongeren heeft een kerstmenu bereid voor Poverello Tongeren. Tachtig kansarmen konden ervan genieten.

Woninginbraak in Heers

Vrijdag 22 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
In de Middelheersestraat in Heers is een woninginbraak gepleegd. De daders doorzichten het huis.De politie kreeg deze voormiddag melding van feiten.

Chinese link bij het Vlaams Belang!

Vrijdag 22 december 2023
Tongeren - Chinese link bij het Vlaams Belang!Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Grootschalige politieactie

Vrijdag 22 december 2023
Tongeren - Grootschalige politieactieIn september waren aspirant-hoofdinspecteurs van de Limburgse politieschool PLOT aanwezig op een studiedag rond proactief werken. Tijdens hun opleiding moesten ze een actieplan rond een actuele politionele uitdaging uitwerken. De lokale politiezone LRH nam het voortouw in dit initiatief en zorgde ervoor dat een grootschalige politieactie in de steigers kon worden gezet. Aan deze provinciale actie namen uiteindelijk 11 lokale politiezones  deel, in samenwerking met de Federale Wegpolitie Limburg, (…) Het hele nieuwsbericht

Fietsvergoeding gaat omhoog

Donderdag 21 december 2023
Het is maar dat je 't weet
Volgend jaar gaat de fietsvergoeding omhoog. Wie van en naar het werk fietst kan daar volgend jaar 0,35 euro per kilometer voor krijgen. De Kamer keurde vandaag een wetsontwerp van Vincent Van Peteghem in die zin goed.

Goed nieuws voor lezers in Spanje

Donderdag 21 december 2023
Het is maar dat je 't weet
Tongeren - Goed nieuws voor lezers in SpanjeInternetgazet is voortaan in Spanje weer goed te lezen. Dat vernemen we van mensen die daar verblijven. Sinds zowat een jaar was de Internetgazet in Spanje moeilijk bereikbaar. Waaraan dat lag weten we niet - we hebben tot op hoog niveau geprobeerd de oorzaak te vinden en daar iets aan te doen, maar allemaal boter aan de galg. Vanavond bereikte ons het bericht dat het allemaal weer goed is gekomen. ¡Bienvenidos de nuevo, lectores de España! 

Starters: beste november in jaren

Donderdag 21 december 2023
Economisch nieuws
In november 2023 kwamen er 599 nieuwe Limburgse bedrijven bij. Dat zijn 8,9% meer starters dan een jaar geleden. Dit is het beste cijfer voor november sinds 2017. Door deze stijging daalt het totale (voorlopige) verschil licht naar -4,01%, maar het is zo goed als zeker dat we voor 2023 niet meer de kaap van 9000 starters zullen overschrijden zoals dat de afgelopen twee jaar wel het geval was, zegt VOKA.

Boom omgewaaid in Riksingen

Donderdag 21 december 2023
In Riksingen is deze namiddag door de felle rukwinden een boom omgewaaid op de Bilzersteenweg. De boom belandde deels op de rijbaan. Op de Tongersesteenweg in Kortessem is een boom op een rijdende auto gevallen. De bestuurder kwam met de schrik vrij maar zijn wagen is goed voor de schroot.

Motorrijder zwaargewond bij botsing

Donderdag 21 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
In Kortessem liep een motorrijder zware verwondingen op bij een botsing met een auto op de Hasseltsesteenweg. Het ongeval gebeurde vanmiddag rond 12.30 uur.

Willy Haiverlain overleden

Donderdag 21 december 2023
Tongeren - Willy Haiverlain overledenDinsdag is Willy Haiverlain overleden, de echtgenoot van Josée Moonen. Hij was 86 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) bij Uitvaartzorg Driesen.

Daar is corona weer

Woensdag 20 december 2023
De visie van Fobie
Tongeren - Daar is corona weerZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Nieuwe vennootschap: Bouwbedrijf Andy

Woensdag 20 december 2023
Andy De Telder (36) uit Tongeren heeft de besloten vennootschap Bouwbedrijf Andy opgericht met zetel in Verhernis. Tot het doel van dee vennootschap behoren onder meer de bouw van residentiële gebouwen, isolatiewerkzaamheden en het schilderen van het binnen- en buitenwerk van gebouwen.

Hubspotter voorgesteld

Woensdag 20 december 2023
Tongeren - Hubspotter voorgesteldZoomVandaag werd de website Hubspotter.be voorgesteld. Dat is een nieuw platform voor studie-, werk-, en ontspanningsplekken in Limburg. Hubspotter is er om Limburgse studenten te helpen bij hun zoektocht naar de ideale studie-en ontspanningsplek. "Onze missie is simpel: we maken het leven van de student en lerende gemakkelijker, zodat ze overal en altijd de juiste plek vinden om te studeren en te chillen. Zo wordt studeren en ontspannen in Limburg leuker en gemakkelijker én kunnen de studenten zich volledig focussen op hun succes", zegt Laika Kolmer, voorzitter van de studentenraad AUHL.

Giacomo Rizzuto overleden

Woensdag 20 december 2023
Tongeren - Giacomo Rizzuto overledenMaandag is Giacomo Rizzuto overleden, de echtgenoot van Josée Desmet. Hij was 78 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19.30-20 uur) bij Uitvaartzorg Driesen aan de Rutterweg.
Tongeren - Negen schutterijen willen OLS organiserenNegen schutterijen van de Nederlands-Limburgse gemeente Beekdaelen willen het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) organiseren. Die organisatie was onzeker geworden nadat de Sint-Antoniusschutterij van Nederweert, die het OLS vorig jaar won, de handdoek in de ring gooide. Nu hebben de schuttersverenigingen van Beekdaelen - Schimmert, Vaesrade, Sweikhuizen, Puth, Schinnen, Oirsbeek, Amstenrade, Doenrade en Merkelbeek - voorgesteld dat zij die taak overnemen. De fusiegemeente Beekdaelen viert volgend jaar haar vijfjarig bestaan, dus dat komt goed uit.
Het OLS-bestuur moet het voorstel nog goedkeuren.
De stad wil niet dat er nog nachtwinkels bijkomen in het stadscentrum. Nu zijn er zes. Het stadsbestuur wil de nachtwinkels ook strenger controleren op het vlak van voedselveiligheid en zwartwerk.

Nieuwe fietstunnel geopend

Dinsdag 19 december 2023
De nieuwe fietstunnel onder de Bilzersteenweg is klaar voor gebruik. De tunnel werd deze voormiddag geopend in het bijzijn van het schepencollege en Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). De fietstunnel zorgt er niet enkel voor dat fietsers op een veilige manier de steenweg kunnen oversteken, maar is ook een belangrijke schakel voor het fietsnetwerk tussen Tongeren en Sint-Truiden.
Het is maar dat je 't weet
De afgelopen twee jaar ondervroeg Statbel, het Belgische statistiekbureau, elk kwartaal zo'n 5.000 Belgen tussen 16 en 74 jaar over hun persoonlijk welzijn en levensomstandigheden. 40% van de Belgen ondervond moeilijkheden om rond te komen in het derde kwartaal van 2023.
Dat zijn er meer dan precies twee jaar geleden, toen de metingen voor deze enquête zijn begonnen. Op dat moment vond 36% het eerder moeilijk, moeilijk of zeer moeilijk om rond te komen.
Als we de evolutie over deze twee (…) Het hele nieuwsbericht

Anita Lecocq overleden

Dinsdag 19 december 2023
Zondag is Anita Lecocq overleden, de weduwe van Lambert Depas. Zij was 90 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de OLV-basiliek. Begroeting: donderdag (18-20 uur) bij Uitvaartzorg Driesen.

Nieuwe vennootschap: Multani

Maandag 18 december 2023
Parminder Multani uit Tongeren heeft de besloten vennootschap Multani opgericht met zetel aan de Hasseltsesteenweg. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de uitbating van een carwash en van een bandencentrale.

Gerda Neven overleden

Maandag 18 december 2023
Tongeren - Gerda Neven overledenZaterdag is Gerda Neven overleden, de weduwe van Jef Carolus. Zij was 71 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (14 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur)

Juwelendiefstal in Borgloon

Maandag 18 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
Dieven hebben juwelen en geld gestolen in een woning aan de Nieuwe Steenweg in Borgloon. De inbraak is zaterdagavond vastgesteld.

Limburg.net: geleidelijke heropstart

Maandag 18 december 2023
Tongeren - Limburg.net: geleidelijke heropstartGeleidelijk start Limburg.net weer op. Vanaf morgen, 19 december, is de klantendienst weer beperkt bereikbaar. Er wordt wel gevraagd om alleen te bellen met dringende vragen. Kan je vraag wachten, stel dan je telefoontje uit. Ook de website is weer online, net als mijn Limburg.net. Meldingen kunnen hier worden doorgegeven. Verder zijn nog niet alle functionaliteiten beschikbaar, zoals aanvragen en betalingen. "We werken er hard aan om ook die weer beschikbaar te maken," zeggen ze bij Limburg.net.

Basketbal: Aarschot - Tongeren 59-92

Maandag 18 december 2023
In Top Divisie 2A van het basketbal heeft Tongeren met 59-92 gewonnen van Aarschot. Quarters: 23-26, 12-24 (35-50), 10-19 (45-69), 14-23.

Brandstof gestolen uit vrachtwagen

Zondag 17 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
Op de Tongersesteenweg in Borgloon is brandstof uit een vrachtwagen gestolen. De politie kreeg gisterenavond melding van de feiten.

Nieuwerkerken - Unico A 0-2

Zondag 17 december 2023
Tongeren - Nieuwerkerken - Unico A  0-2Unico Tongeren A heeft met 0-2 gewonnen van Nieuwerkerken VV. Gommers en Moës maakten de doelpunten.

Vroenhoven - s' Herenelderen B 2-0

Zondag 17 december 2023
Tongeren - Vroenhoven - s' Herenelderen B 2-0In Vierde Provinciale is 's Herenelderen B bij Vroenhoven VV gaan verliezen met 2-0.

Gelijkspel voor Unico B

Zondag 17 december 2023
Tongeren - Gelijkspel voor Unico BIn Vierde Provinciale is Unico Tongeren B, thuis tegen Zutendaal VV B, niet verder gekomen dan een gelijkspel: 3-3.

's Herenelderen wint van Jeuk

Zondag 17 december 2023
Tongeren - 's Herenelderen wint van JeukIn Tweede Provinciale heeft 's Herenelderen met 3-2 gewonnen van Daring Jeuk. Peeters (2) en Vaelen scoorden voor de thuisploeg.

Volleybal: Zoersel - Tongeren 3-0

Zondag 17 december 2023
Tongeren - Volleybal: Zoersel - Tongeren  3-0In nationale 1 dames van het volleybal heeft Datovoc Tongeren met 3-0 verloren van staartploeg VC Zoersel. Datovoc staat na dertien wedstrijden derde in de stand op zes punten van leider Geel.

Verlies voor KSK Tongeren

Zaterdag 16 december 2023
Tongeren - Verlies voor KSK TongerenIn Tweede Afdeling B heeft KSK Tongeren bij Jong KV Mechelen B verloren met 4-0. Bij de rust was het al 3-0.

Georges Nossin overleden

Zaterdag 16 december 2023
Tongeren - Georges Nossin overledenDonderdag is Georges Nossin overleden, de echtgenoot van Maria Philippeth. Hij was 89 jaar. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur).

Irène Meesen overleden

Zaterdag 16 december 2023
Tongeren - Irène Meesen overledenWoensdag is Irène Meesen overleden. Zij was 75 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20 uur) bij Uitvaartzorg Debay.

Marcel Houbrechts overleden

Zaterdag 16 december 2023
Tongeren - Marcel Houbrechts overledenDinsdag is Marcel Houbrechts overleden, Hij was 78 jaar. Het afscheid vindt woensdag (14 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Debay.

Woninginbraak in Riemst

Zaterdag 16 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
In Riemst is ingebroken in een huis aan de Maastrichtersteenweg. De inbraak is gisterenavond vastgesteld. Over de aard en de omvang van de buit is niets geweten.
Tongeren - Damesvoetbal: Tongeren - Bocholt B  2-3In tweedeprovinciale van het damesvoetbal heeft Tongeren met 2-3 verloren van Bocholt B. Bocholt B staat vierde in de stand, Tongeren twaalfde.
Het is maar dat je 't weet
In 2022 startten in het Vlaamse en Brusselse Gewest toch nog in totaal 529 ondernemingen een landbouwactiviteit op. Tussen 2010 en 2019 daalde het aantal starters met uitzondering van de jaren 2014 en 2017. Sinds 2019 stijgt het aantal startende landbouwbedrijven opnieuw.
In 2022 stopten 728 landbouwbedrijven hun activiteiten. Algemeen genomen daalde het aantal stoppende landbouwbedrijven van 2010 tot 2016 en steeg dat aantal weer vanaf 2018. In 2017 en 2021 was er telkens sprake van een duidelijke piek in het aantal stoppende bedrijven. (Departement Landbouw en Visserij)

Kinderen hebben het niet gemakkelijk

Zaterdag 16 december 2023
Om over na te denken
„Ik ben nog christelijk opgevoed en ik zou daar niet naar terug willen, maar het gaf me wel een kader. Je wist wat belangrijk was in het leven. Het is voor kinderen nu helemaal niet meer vanzelfsprekend om te leren welke waarden ertoe doen, in het gezin, op school, onder je leeftijdsgenoten.”
Kinderarts Elise van de Putte in de NRC

Maria Cabergs overleden

Zaterdag 16 december 2023
Tongeren - Maria Cabergs overledenDonderdag is Maria Cabergs overleden. Zij was 89 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: woensdag (19-20 uur) bij Uitvaartzorg Debay.

Wonen in Limburg het goedkoopst

Vrijdag 15 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In het Vlaams Gewest waren huizen en appartementen in het derde kwartaal van 2023 het duurst in de provincie Vlaams-Brabant: een huis in gesloten of halfopen bebouwing kostte er 355.000 euro, voor een huis in open bebouwing was de mediaanprijs er 462.500 euro. Appartementen kostten er 259.600 euro.
In Limburg waren de huizen en appartementen het goedkoopst: 255.000 voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing en 320.000 euro voor een open bebouwing. De mediaanprijs voor appartementen bedroeg er 236.250 euro. (Statbel)
De raadkamer in Hasselt heeft vandaag Michel Dylst, voormalig voorzitter van de KS Vriendenkring, samen met twee ex-bestuursleden, zijn ex-vrouw, een vriend en een ex-mijnwerker doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Ze worden er van verdacht dat ze tussen 2020 en 2022 2,5 miljoen euro van de vzw KS Vriendenkring verduisterd hebben.  
Een deel van dat geld zou gebruikt zijn voor seksfeesten en renovaties aan de woning van Dylst. Zijn ex-vrouw kreeg 210.000 euro geld van (…) Het hele nieuwsbericht

Bromfietser rijdt tegen boom

Vrijdag 15 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
In Borgloon is een bromfietser gewond geraakt toen hij tegen een boom reed op de Kernielerweg. Het ongeval gebeurde deze namiddag.

Rustig weer in het weekend

Vrijdag 15 december 2023
Weerbericht
Tongeren - Rustig weer in het weekendDe kern van een krachtig hogedrukgebied komt over het noorden van Frankrijk te liggen en kan tot maandag het weerbeeld in onze regio domineren. We bevinden ons wel aan de noordelijke flank van het hogedrukgebied, waardoor er toch nog vochtige zeelucht tot onze streken kan doordringen. Vanaf dinsdag nemen de neerslagkansen opnieuw toe. Het blijft de hele periode vrij zacht.
Vandaag blijft het droog en na de middag komen er stilaan wat meer opklaringen opzetten. Het is wel nog niet zeker of de zon vaak (…) Het hele nieuwsbericht

In de ban van de martelmoord

Donderdag 14 december 2023
Vandaag gelezen
"Limburg is in de ban van de martelmoord. Hoe is het zover kunnen komen met de drugscriminaliteit? In de drugsstatistieken zijn vrouwen van Marokkaanse origine zwaar ondervertegenwoordigd. Nochtans groeiden die vrouwen op in hetzelfde gezin als hun broers. Wat bepaalt of een persoon de foute keuzes maakt in het leven: omstandigheden of eigen wil?'"
(Politicoloog Fouad Gandoul in De Tijd)

Justin Timmermans overleden

Donderdag 14 december 2023
Tongeren - Justin Timmermans overledenGisteren is Justin Timmermans overleden, de weduwnaar van Betsy D'Huys en de echtgenoot van Philomène Moors. Hij was 87 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: maandag (18.30-19 uur).

Tiener gewond bij botsing

Donderdag 14 december 2023
Tongeren - Tiener gewond bij botsingEen 17-jarige jongen uit Tongeren is vanochtend gewond geraakt op de Henry Fordlaan in Genk. Daar botsten een scooterrijder en een fietser.

Nieuwe vennootschap: Eme-Manage

Donderdag 14 december 2023
Erwin Lenaerts (51) en Marijke Wauters (50), beiden uit Tongeren, hebben de besloten vennootschap Eme-Manage opgericht met zetel aan de Holenteerstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de ontwikkeling, aan- en verkoop van computersoft- en hardware, webdesign en webhosting.

Selectie Red Wolves voor Cyprus

Donderdag 14 december 2023
Tongeren - Selectie Red Wolves voor CyprusHandbalbondscoach Yérime Sylla heeft vanmorgen zijn definitieve selectie voor de belangrijke EK-barragewedstrijd tegen Cyprus bekend gemaakt. Die wedstrijd wordt op woensdag 10 januari om 18.00 u in de Alverberg in Hasselt gespeeld. De return wordt op zondag 14 januari 2024 om 16.00 u Belgische tijd gespeeld. De winnaar plaatst zich voor de EK-kwalificatiecampagne die in het najaar 2024 van start gaat. In aanloop van de belangrijke interland gaan de Red Wolves van 4 tot 8 januari op stage op de Faeröer-eilanden.
Opvallend is dat van Achilles Bocholt geen enkele speler geselecteerd is. Van Sporting Pelt behoren Nick Dekens, Louis Delpire, Robbe Spooren en Seppe Vandenboer tot de uitverkorenen. Hubo Handbal levert Louis Marchal en Arthur Vanhove.
Tongeren - Ook vandaag nog problemen bij Limburg.netDe problemen die bij Limburg.net dinsdagnacht veroorzaakt werden door een hacker blijven ook vandaag nog aanhouden. Dat bevestigt directeur Kris Somers. De kantoren en de website blijven onbereikbaar. De bemande containerparken zijn open, maar omdat alles manueel geregistreerd moet worden, kunnen er vertragingen ontstaan.

Adviesbureau 4CE Solutions failliet

Woensdag 13 december 2023
De rechtbank in Tongeren heeft gisteren het Tongerse adviesbureau 4CE Solutions failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 11 januari ingediend worden.

100 doden in zone-30

Woensdag 13 december 2023
Om over na te denken
Vorig jaar zijn 100 mensen om het leven gekomen op zone-30 wegen in Nederland. Dat is een stijging van 86% ten opzichte van de periode 2019-2021.
Het is maar dat je 't weet
Tongeren - Limburg.net gehackt: storing in recyclageparkenOmwille van technische problemen is Limburg.net tijdelijk onbereikbaar. Ook de recyclageparken ervaren hinder. Stel je bezoek uit, mocht het niet dringend zijn. UPDATE Dat meldde Limburg.net vanmiddag. Vanavond werd bekendgemaakt dat de onderneming gehackt werd: "Op 13 december rond 01.00 uur ‘s nachts is Limburg.net gehackt. Limburg.net heeft onmiddellijk de noodprocedure opgestart en heeft uit veiligheidsoverwegingen zelf al haar systemen platgelegd. Het kantoor van Limburg.net is hierdoor momenteel niet bereikbaar. Specialisten onderzoeken de situatie en doen er alles aan om de digitale dienstverlening zo snel mogelijk terug operationeel te krijgen. Deze problemen hebben geen enkele impact op de gewone huis-aan-huis ophaling. Ook de bemande recyclageparken blijven open, met aangepaste dienstverlening. Enkel het onbemande park is gesloten omdat er geen toegangscontrole mogelijk is."
De Federale Gerechtelijke politie Limburg (FGP Limburg) heeft vorige donderdagavond vijf Albanezen gearresteerd die er van verdacht worden, deel uit te maken van een inbrekersbende. De bende zou woninginbraken hebben gepleegd in heel België.
FGP Limburg voerde onderzoek naar aanleiding van een woninginbraak in Beverlo. Op zeer korte tijd kon een dievenbende in beeld worden gebracht, bestaande uit Albanese onderdanen, die opereerde vanuit de Brusselse regio. De bende liet zich in met (…) Het hele nieuwsbericht

Het wordt kouder

Dinsdag 12 december 2023
Weerbericht
Tongeren - Het wordt kouderWisselvallig en zacht weer maakt de komende dagen plaats voor meestal droog en kouder weer. Een hogedrukgebied komt over ons land te liggen en houdt de neerslagkansen sterk beperkt. Wel is er kans op nevel, mist en lage bewolking, waaruit soms toch nog een spat motregen kan vallen. Het weekend verloopt droog met ook wat meer kans op zon.
Vandaag is het zwaar bewolkt tot betrokken en vallen verspreid enkele buien. Tussendoor zijn er echter ook wel droge perioden met soms een streepje zon. De (…) Het hele nieuwsbericht

Invallen in onderzoek naar drugs

Dinsdag 12 december 2023
Een grootscheepse actie onder leiding van de Tongerse onderzoeksrechter heeft vanochtend geleid tot verschillende arrestaties in Limburg, Luik en Nederland. De actie kadert in een onderzoek naar een criminele organisatie die zich bezighoudt met het internationaal transport van verdovende middelen en met de opzet en organisatie van locaties voor de productie en stockage van synthetische drugs. Dat meldt het parket Limburg.
In dit internationaal onderzoek werkte de Federale Gerechtelijke (…) Het hele nieuwsbericht

Opnieuw meer huwelijken

Maandag 11 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werden in het Vlaamse Gewest 26.571 huwelijken gesloten. Tussen 2000 tot 2020 schommelde het jaarlijkse aantal huwelijken rond de 25.000. In 2020 viel dat aantal terug tot 19.145. Dat was mede het gevolg van de ingevoerde beperkingen op het organiseren van huwelijksfeesten in de context van de Covid-19-pandemie.
In 2022 werden ook 23.179 wettelijke samenwoningen afgesloten. Tussen 2000 en 2011 steeg dat aantal van 2.040 tot 23.532. Sindsdien is het nagenoeg stabiel gebleven, met een (…) Het hele nieuwsbericht

OLS volgend jaar niet in Nederweert

Maandag 11 december 2023
Tongeren - OLS volgend jaar niet in NederweertHet Oud-Limburgs Schuttersfeest (OLS) zal volgend jaar, op de eerste zondag van juli, niet in Nederweert plaatsvinden: de organiserende schutterij Sint-Antonius uit die gemeente heeft zich teruggetrokken. Dat is bij het OLS als een bom ingeslagen.
"Het is de eerste keer in de historie van ons OLS dat dit gebeurt," schrijft de federatiesecretaris aan de leden-schutterijen. "Hier hebben we geen draaiboeken of reglementen voor. De federatie heeft dan ook direct een team samengesteld dat al aan de slag is (…) Het hele nieuwsbericht

Matigen is de sleutel

Maandag 11 december 2023
Gezondheid
Tongeren - Matigen is de sleutelVoortaan brengt Anouk Mertens als diëtiste op de Internetgazet om de twee weken een rubriekje dat iedereen kan interesseren. Vandaag: cholesterol.
Klopt het dat cholesterol slecht is voor ons lichaam?
Cholesterol is een beetje als een superheld in ons lichaam. Het helpt bij het bouwen van cellen en maakt hormonen, maar te veel ervan kan problemen veroorzaken. Ons lichaam maakt zelf al een groot deel van de cholesterol aan waardoor we niet meer zoveel nodig hebben uit (…) Het hele nieuwsbericht

Volleybal: Tongeren - Stekene 3-2

Maandag 11 december 2023
In nationale 1 dames van het volleybal heeft Tongeren het van Stekene gehaald met 3-2. Sets: 14-25, 20-25, 25-23, 25-16, 15-9.

Kassa leeggeroofd

Zondag 10 december 2023
Tongeren - Kassa leeggeroofdIn een handelszaak aan de Hasseltsesteenweg is de kassa leeggeroofd. De politie kreeg vandaag melding van de feiten.
Tongeren - Tongeren B verliest van Herderen-MillenIn Vierde Provinciale heeft KSK Tongeren B met 3-1 verloren van Herderen-Millen.
Tongeren - Gelijkspel en winst voor Unico TongerenIn Derde Provinciale is Unico Tongeren, thuis tegen Zonhoven Utd B, niet verder gekomen dan een gelijkspel: 1-1. Unico B deed het, in Vierde Provinciale, beter: dat ging bij 's Herenelderen B winnen met 0-4. 

's Herenelderen speelt gelijk

Zondag 10 december 2023
Tongeren - 's Herenelderen speelt gelijkIn Tweede Provinciale is Victoria 's Herenelderen gelijk gaan spelen bij Lanaken: 1-1.

Inbraak in Chirolokalen

Zaterdag 9 december 2023
Tongeren - Inbraak in ChirolokalenAan de Beemstraat is ingebroken in de lokalen van Chiro Aterstaose. De buit bestaat ui een geldsom, een fles drank en sleutels.

KSK Tongeren verslaat RC Mechelen

Zaterdag 9 december 2023
Tongeren - KSK Tongeren verslaat RC MechelenKSK Tongeren heeft vanavond met 2-0 gewonnen van RC Mechelen. Voor KSK scoorden Stassen en Jungschleger. KSK moest in de tweede helft met tien man verder nadat Cilt rood had gekregen.

Diefstal in Witboomstraat

Zaterdag 9 december 2023
Tongeren - Diefstal in WitboomstraatIn de Witboomstraat zijn een airbag, een stuur en een radio gestolen uit een auto. De politie kreeg vanmorgen melding van de feiten.

Weg met vier flessen champagne

Zaterdag 9 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
Inbrekers zijn met vier flessen champagne aan de haal gegaan in een pand aan de Klaphoekstraat in Hoeselt. De inbraak is gisterenavond vastgesteld.

De 3-30-300 regel

Zaterdag 9 december 2023
Vandaag gelezen
"Kent iemand de 3-30-300 regel? Het is een bijna universele regel, opgesteld voor de openbare besturen. En hij luidt: 'Vanuit elk huis moeten drie grote bomen zichtbaar zijn, er moet 30 % boomkruinbedekking zijn in de buurt en het dichtstbijzijnde waardevolle park of groene ruimte moet binnen de 300 meter van je woonplaats zijn.'
In sommige Limburgse dorpen dwepen ze met de regel: 0-0-0".
(Limburgse Bomenwerkgroep)

Nieuwe vennootschap: Jayjay

Zaterdag 9 december 2023
Jarne Jaeken (26) uit Tongeren heeft de besloten vennootschap Jayjay opgericht met zetel aan de Eeuwfeestwal. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer managementactiviteiten, de ontwikkeling, aan- en verkoop van computersoft- en hardware, webdesign en webhosting.
Tongeren - Damesvoetbal: ruime winst voor TongerenIn tweede provinciale van het damesvoetbal heeft Tongeren met 9-0 gewonnen van Diepenbeek B. Tongeren staat twaalfde in de stand.

Inbraak in Blaarstraat

Zaterdag 9 december 2023
Tongeren - Inbraak in BlaarstraatDe politie kreeg melding van een inbraak in de Blaarstraat. Of de daders buit konden maken, is niet gewetten. De jongste dagen zijn er al meerdere inbraken gepleegd in de stad.

Pluimvee moet weer afgeschermd

Vrijdag 8 december 2023
Het is maar dat je 't weet
Pluimvee moet vanaf morgen weer worden afgeschermd om te voorkomen dat de dieren worden besmet met het vogelgriepvirus. Dat heeft minister van Landbouw David Clarinval vanavond bekendgemaakt nadat in Diksmuide een tweede besmetting met vogelgriep werd vastgesteld.

Wist je al...

Vrijdag 8 december 2023
...dat het treinkaartje vanaf februari weer duurder wordt? De NMBS maakte vandaag bekend dat de tarieven vanaf die datum met 5,9 procent zullen stijgen.

Vredeslicht komt naar Limburg

Vrijdag 8 december 2023
Kerk
Tongeren - Vredeslicht komt naar LimburgZoomHet Vredeslicht dat door een 12-jarig Palestijns meisje werd aangestoken in Bethlehem, wordt op maandag 11 december vanuit de basiliek van Tongeren over de zeven dekenaten van het bisdom Hasselt verdeeld.
Elk jaar ontsteekt een kind aan het begin van de maand december in Bethlehem het Vredeslicht. Dan gaat dit licht per vliegtuig naar Oostenrijk zonder dat de vlam gedoofd wordt. Vervolgens geven mensen het licht door aan elkaar over heel Europa en intussen ook ver (…) Het hele nieuwsbericht

Joseph Reynders overleden

Vrijdag 8 december 2023
Tongeren - Joseph Reynders overledenWoensdag is Joseph Reynders overleden, de echtgenoot van Victorine Van Durme. Hij was 86 jaar. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur).

Jan Geens overleden

Vrijdag 8 december 2023
Tongeren - Jan Geens overledenWoensdag is Jan Geens overleden, de echtgenoot van Georgine Boiten. Hij was 88 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de OLV-basiliek. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) bij Uitvaartzorg Debay.

Nicole Staf overleden

Vrijdag 8 december 2023
Tongeren - Nicole Staf overledenDinsdag is Nicole Staf overleden, de echtgenote van Roland Poelmans. Zij was 73 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) bij Uitvaartzorg Debay.

Zacht weer, maar erg wisselvallig

Vrijdag 8 december 2023
Weerbericht
Tongeren - Zacht weer, maar erg wisselvalligEen storing trekt op zaterdag over onze streken met flink wat regen en wind. Ook zondag is het nog erg winderig, maar wel vaker droog. De dagen nadien is het nog enige tijd zacht, maar wisselvallig met regen of buien. Halfweg volgende week wordt het droger, maar ook gevoelig kouder.
Vandaag is het grijs en mistig met soms wat motregen. Na de middag wordt het stilaan overwegend droog en tegen de avond zijn er enkele opklaringen mogelijk. Bij een zwakke tot soms matige zuidwestenwind liggen de maxima (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Bijna een op de twee grote bedrijven gebruikt artificiële intelligentie (AI). Artificiële intelligentie is in de afgelopen maanden in een stroomversnelling geraakt en is in korte tijd voor iedereen toegankelijk geworden. Deze doorbraak is ook duidelijk zichtbaar in de bedrijfswereld, zoals blijkt uit de laatste resultaten van de enquête over het gebruik van ICT en e-commerce in bedrijven uitgevoerd door Statbel, het Belgische statistiekbureau. In de loop van dit jaar gebruikte bijna een op de zeven bedrijven (13,8%) artificiële intelligentie. Bij bedrijven met meer dan 250 werknemers geldt dit voor een op de twee (47,9%).
Het is maar dat je 't weet
Zelfstandig ondernemerschap is steeds aantrekkelijker voor personen jonger dan 30 jaar. In 2021 waren 128.177 Belgen onder de 30 jaar zelfstandig ondernemer. Dat is een stijging van 15,9% ten opzichte van 2017, toen het er 110.632 waren. Met een stijging van 22,2% was Vlaanderen het gewest met de grootste toename van het aantal jonge ondernemers.(Statbel)

Inbraak op Luikersteenweg

Woensdag 6 december 2023
Dieven drongen binnen in een garage aan de Luikersteenweg. Zij gingen met materialen aan de haal. De politie kreeg vanmorgen melding van de feiten.

Twee dievegges betrapt

Woensdag 6 december 2023
Tongeren - Twee dievegges betraptGisternnamiddag zijn in een appartement aan het Aniciuspark twee dievegges betrapt. Zij wisten te ontkomen maar maakten wel juwelen buit. Om binnen te geraken hadden zij het deurslot geforceerd.

Fietser (21) geraakt door auto

Woensdag 6 december 2023
Vanmorgen rod 7 uur is een 21-jarige fietser door een auto geraakt op de Viséweg. Hij raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

KSK Tongeren wint van Wezel Sport

Woensdag 6 december 2023
Tongeren - KSK Tongeren wint van Wezel SportZoomKSK Tongeren heeft vanavond een 1-5 overwinning behaald op het veld van Wezel Sport. Na nog geen 30 seconden knalde Stassen Tongeren op voorsprong op aangeven van Cilt. Enkele minuten later was het opnieuw raak. Callemin met de voorzet, Kuchinska devieert en Cheprassov maakt het af. Voor de rest was de eerste helft voor Wezel Sport, maar scoren leek niet te lukken, het trof twee keer de deklat. In de vele minuten extra tijd was het dan toch raak en konden ze met 1-2 de rust in.
De tweede helft begon Tongeren wel terug scherp en kwam Wezel tot minder grote kansen. De Tongerse aanvallers vonden hun draai terug en via goals van opnieuw Stassen en Cilt (2) liep Tongeren uit tot 1-5. (Foto KSK)

Wat als een drugsdealer ziek is?

Woensdag 6 december 2023
Tribunaliteiten
Tongeren - Wat als een drugsdealer ziek is?De man die voor het arbeidshof van Gent stond had negentien maanden ziekte-uitkeringen ontvangen. Achteraf bleek, ziek als hij was, dat hij in die periode toch aan het werk was. Dat leidde de ziekenkas af uit een vonnis van de correctionele rechtbank dat hem veroordeelde voor drugshandel tijdens twaalf van die negentien maanden. De ziekenkas eiste daarom 15.621 euro terug. De dealer vocht de beslissing van de ziekenkas aan en uiteindelijk moest het arbeidshof dus oordelen. Volgens het arbeidshof moest de man (…) Het hele nieuwsbericht

Lyna failiet verklaard

Woensdag 6 december 2023
De rechter in Tongeren heeft gisteren het failissement uitgesproken van handel in fruit en groenten Lyna uit Tongeren. Schuldvorderingen moeten uiterlijk op 4 januari ingediend worden.

André Ottenburgs overleden

Woensdag 6 december 2023
Tongeren - André Ottenburgs overledenMaandag is André Ottenburgs overleden de weduwnaar van Verena Thonnon. Hij was 90 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting vrijdag (18.30-19 uur) bij Uitvaartzorg Driesen.

Minder geboorten dan overlijdens

Woensdag 6 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 waren er opnieuw minder geboorten dan overlijdens in het Vlaamse Gewest: 63.284 geboorten tegenover 67.528 overlijdens. Dat resulteerde in een negatief natuurlijk saldo van -4.244. Ook in 2020 overschreed het aantal overlijdens het aantal geboorten. Er waren toen 70.919 overlijdens tegenover 62.798 geboorten met een negatief natuurlijk saldo van -8.121. Tussen 2000 en 2019, en in 2021, waren er steeds meer geboorten dan overlijdens in het Vlaamse Gewest. Dat gaf telkens een positief natuurlijk saldo. (Agentschap Zorg en Gezondheid)

Lachende koeien aten bieten

Dinsdag 5 december 2023
Vandaag gelezen
"Koeien die bieten eten, lachen de hele dag. Een lachende koe wappert met haar oren."
Boer Jos van der Linden (100) in De Volkskrant.
Kort nieuws van bij de buren
Op de Maastrichtersteenweg in Riemst botsten vanavond twee auto's. Twee personen zaten bekneld en moesten door de brandweer bevrijd worden. Bij het ongeval vielen vier gewonden. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Stijgende temperaturen

Dinsdag 5 december 2023
Weerbericht
Tongeren - Stijgende temperaturenDe volgende dagen komen we in een westcirculatie terecht. Daarbij worden geregeld Atlantische storingen over onze regio gestuurd en wordt ook erg zachte lucht aangevoerd. In het weekend kan het kwik ruim boven 10 graden uitkomen, maar de hogere neerslagkansen moeten we er wel bijnemen. Op korte termijn zijn er drogere momenten.
Vandaag overheersen de wolken het weerbeeld en komt er op veel plaatsen nevel en mist voor. Daarbij valt ook geregeld wat motregen. Na de middag zijn er stilaan wat meer (…) Het hele nieuwsbericht
Tongeren - Internationale dag van de vrijwilligerZoomVandaag, 5 december, is het Internationale dag van de vrijwilliger. Op deze dag worden vrijwilligers gevierd en in de bloemetjes gezet. Want vrijwilligers zijn erg belangrijk in onze samenleving. Door hun inzet in de sport, de zorg, het onderwijs, de culturele sector, de welzijnssector of het verenigingsleven in het algemeen kunnen activiteiten en taken waar geen of minder geld voor is, toch plaatsvinden. Vrijwilligerswerk is bovendien prettig om te doen en het levert vaak leuke en boeiende ervaringen op.
Vrijwilligers, jullie verdienen een dikke duim!

Nieuwe vennootschap: Bolt Studio

Dinsdag 5 december 2023
Noël Bellen (58) uit Tongeren en Tom Vanlerberghe (43) uit Oostende hebben de besloten vennootschap Bolt Studio opgericht met zetel aan de Venstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer computerconsultancyactiviteiten en advies op het gebied van bedrijfsbeheer en bedrijfsvoering.
Het is maar dat je 't weet
De resultaten van leerlingen in het onderwijs in Vlaanderen gaan er verder op achteruit. Dat blijkt uit het nieuwe PISA-onderzoek dat vanmorgen is bekendgemaakt.
De resultaten van de Vlaamse leerlingen gaan significant achteruit voor zowel wiskunde, lezen als wetenschappen. De daling is telkens scherper dan gemiddeld binnen de OESO. Er zijn slechts 4 landen (Nederland, Finland, IJsland, Griekenland) waar de resultaten voor wetenschappen en voor lezen respectievelijk sinds 2006 en 2009 nog (…) Het hele nieuwsbericht
Kerk
Vorig jaar waren er in de parochies en pastorale eenheden 657 benoemde leken werkzaam. Daarnaast waren er in de caritatieve sector (ziekenhuizen, woonzorgcentra, voorzieningen voor mensen met een handicap 1.223 benoemde leken pastoraal werkzaam. Het aantal vrijwilligers in de parochies bedroeg vorig jaar 125.478. (Jaarverslag katholieke Kerk van België)

Germaine Sneyers overleden

Maandag 4 december 2023
Tongeren - Germaine Sneyers overledenZaterdag is Germaine Sneyers overleden, de weduwe van Jef Kennes. Zij was 92 jaar en afkomstig uit Tongeren. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans in Leopoldsburg.
Om over na te denken
Het aantal kinderen en jongeren die nood hebben aan crisishulp bereikte vorig jaar een recordhoogte met meer dan 15.000 oproepen. Vooral tienermeisjes vragen intensieve aandacht. Tussen 2017 en 2022 steeg het aantal vragen voor deze specifieke groep met 71%. Dat zou te maken hebben met de impact van sociale media op hun zelfbeeld.
(Bron: Het Laatste Nieuws)
Het is maar dat je 't weet
De meeste jongeren blijven dicht tot zeer dicht bij de ouders wonen. 45 procent blijft binnen een afstand van 5 kilometer en 13 procent zelfs binnen een afstand van 1 km. De gemiddelde afstand bedraagt 14km. Bij hooggeschoolde jongeren ligt de gemiddelde afstand wat hoger. (Statistiek Vlaanderen)

Volleybal: Wellen - Tongeren 1-3

Maandag 4 december 2023
Tongeren - Volleybal: Wellen - Tongeren 1-3In nationale 1 dames van het volleybal heeft Datovoc Togeren met 1-3 gewonnen van Wellen. Sets: 2-24 30-25, 18-25, 20-25.

Zes chauffeurs onder invloed

Zondag 3 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
De voorbije nacht heeft de politie Kanton Borgloon zes bestuurers onder invloed betrapt: vijf hadden te diep in het glas gekeken, één had drugs gebruikt.
Tongeren - 's Herenelderen verliest bij Stokkem
In Tweede Provinciale heeft 's Herenelderen A met 1-2 verloren van Vlug en Vrij Stokkem.

De kracht van verbeelding

Zondag 3 december 2023
Vandaag gelezen
"Wie de wereld wil begrijpen, of zelfs veranderen, heeft verbeelding nodig."
Filmcriticus Gawie Keyser in de NRC.

Unico B verslaat Herderen-Millen

Zondag 3 december 2023
Tongeren - Unico B verslaat Herderen-MillenUnico Tongeren B heeft thuis met 4-1 gewonnen van Herderen-Millen.

Unico Tongeren wint bij Godsheide

Zondag 3 december 2023
Tongeren - Unico Tongeren wint bij GodsheideIn Derde Provinciale is Unico Tongeren A gaan winnen bij Godsheide VV. Uitslag: 1-2.
Vandaag gelezen
"Slechts 6 procent van de werknemers in de Limburgse bedrijven beschikt over een universitair diploma. Over heel Vlaanderen is dit gemiddeld 11 procent."
(Wouter Vanderbiesen van POM-Limburg in het POM-blad)
Het is maar dat je 't weet
In 2022 stopten 728 landbouwbedrijven hun activiteiten. Het aantal stoppende landbouwbedrijven daalde van 2010 tot 2016 en steeg dat aantal weer vanaf 2018. In 2017 en 2021 was er telkens sprake van een duidelijke piek. (Departement Landbouw en Visserij)
Tongeren - KSK Tongeren B verliest van VroenhovenKSK Tongeren B heeft vanavond, thuis tegen Vroenhoven, verloren met 1-3. 

Verlies voor 's Herenelderen B

Zaterdag 2 december 2023
Tongeren - Verlies voor 's Herenelderen BIn Vierde Provinciale heeft 'Victoria s Herenelderen B bij Eigenbilzen verloren met 2-0.

KSK Tongeren speelt gelijk

Zaterdag 2 december 2023
Tongeren - KSK Tongeren speelt gelijkIn Tweede Afdeling is KSK Tongeren 1-1 gelijk gaan spelen bij Hades.

Woninginbraak in Hoeselt

Zaterdag 2 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
In Hoeselt is ingebroken in een huis aan de Molenbroekstraat. Wat er is gestolen, is niet geweten. De inbraak is gisterenavond vastgesteld.
Tongeren - Damesvoetbal: Beringen - Tongeren 7-1In tweede provinciale van het damesvoetbal heeft Fufo Beringen Tongeren geklopt met 7-1. Fufo Beringen staat negende in de stand Tongeren twaalfde.

Juliette Hertigers overleden

Zaterdag 2 december 2023
Tongeren - Juliette Hertigers overledenIn Riemst is op 28 november Juliette Hertigers overleden, de weduwe van Pieter Digneffe. Zij was 92 jaar en afkomstig uit Koninksem. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Een winters weekend

Zaterdag 2 december 2023
Weerbericht
Tongeren - Een winters weekendTijdelijk kan een hogedrukgebied zich ontfermen over het weerbeeld in onze streken. Het is daarbij overwegend droog, maar er zijn lage wolken en vooral de temperaturen hebben winterse waarden. In de nacht vriest het algemeen. Zondag komt een storing opzetten. De eerste neerslag hierop valt als sneeuw, maar later wordt dat regen en sneeuw en nog later regen. Na het weekend bereiken Atlantische storingen onze regio en wordt het stilaan zachter. Daarbij wordt het ook regenachtig.
Vandaag is (…) Het hele nieuwsbericht

Voetganger (50) onder auto

Zaterdag 2 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
Gisterenavond is op de Sint-Truidersteenweg in Borgloon een 50-jarige voetganger aangereden bij het oversteken van de rijbaan. Hij is met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Levensverwachting bedraagt 82,6 jaar

Zaterdag 2 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 bedroeg de levensverwachting in het Vlaamse Gewest 82,6 jaar. Bij mannen ging het om 80,7 jaar, bij vrouwen om 84,6 jaar. Bij mannen is dat iets hoger dan in 2021, bij vrouwen iets lager. Vorig jaar lag de levensverwachting 3,9 jaar hoger bij vrouwen dan bij mannen.
In de periode 2000-2019 is de levensverwachting trendmatig toegenomen: van 78,5 jaar in 2000 naar 82,7 jaar in 2019 voor de totale bevolking (+4,2 jaar). Die stijging ligt hoger bij mannen (+5,1 jaar) dan bij vrouwen (+3,3 jaar). (…) Het hele nieuwsbericht

Georges Smets overleden

Vrijdag 1 december 2023
Tongeren - Georges Smets overledenWoensdag is Georges Smets overleden, de echtgenoot van Renée D'Huys. Hij was 97 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Nerem. Begroeting: dinsdag (19.30-20 uur) bij Uitvaartzorg Driesen aan de Rutterweg.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen
Aangeboden
Boeken Stapelbed
Te koop
Te koop