Het overige nieuws

Hamont-Achel - Foorkramers betoogden in BrusselZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Pech voor inbrekers

Vrijdag 31 juli 2020
Hamont-Achel - Pech voor inbrekersOnbekenden ondernamen een inbraakpoging in de zadelruimte van een manège in de Mulk. Zij slaagden niet in hun opzet. Er is schade aan de deur.

Stoeiende jonge wolven

Vrijdag 31 juli 2020
Vandaag gezien in Bosland
Hamont-Achel - Stoeiende jonge wolvenZoomHet Agentschap Natuur en Bos plaatste een video op Facebook. Die toont de vier wolvenwelpen die in Bosland samen stoeien. Het zijn er dus vier en geen vijf, zoals aanvankelijk werd geopperd. De video is hier te bekijken. (Foto INBO/Natuur en Bos)

Jaak De Graaf overleden

Vrijdag 31 juli 2020
Hamont-Achel - Jaak De Graaf overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Jaak de Graaf overleden, de weduwnaar van Helena Stinissen, die op 4 mei stierf. Hij was 92 jaar. De crematie en de afscheidsplechtigheid zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: maandag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be. 

Coronaslagbomen

Vrijdag 31 juli 2020
Hamont-Achel - CoronaslagbomenZoomDe vakantiegangers krijgen het deze zomer moeilijk... (Cartoon: Fobie)

Een mooie zwavelzwam

Vrijdag 31 juli 2020
Hamont-Achel - Een mooie zwavelzwamZoomZwavelzwammen zijn het mooist als ze kersvers zijn, als ze nog maar pas uit een stam zijn gesproten. Zoals het exemplaar op deze foto. Mia Sijbers zag het in de Malpie tijdens een wandeling. De zwavelzwam infecteert een boom via wonden en veroorzaakt bruinrot in het kernhout. Daardoor kunnen takken gaan breken. (Foto Mia Sijbers)
Kort nieuws van bij de buren
Vanochtend rond 4.45 uur ging in de Kapelstraat in Bocholt een auto van de baan. Daarbij raakte een 18-jarige jongeman uit Bocholt gewond.
Hamont-Achel - Code geel in bossen en natuurgebiedenAgentschap Natuur en Bos heeft de code geel afgekondigd. De natuur begint droger te worden waardoor het risico op natuurbrand groter wordt. Natuurbeheerders en brandweer zijn waakzaam. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer uit op aangepaste sterkte. Het bemannen van de brandtorens is afhankelijk van de risico-evaluatie door Natuur en Bos en de brandweerdiensten.
Deze waarschuwing heeft betrekking op alle bos- en natuurgebieden van Natuur en Bos gelegen in de provincie Limburg. Het brandgevaar in de bos- en natuurgebieden van andere openbare besturen zoals provincies en gemeenten, of van private eigenaars, is uiteraard gelijkaardig.

Aantal kerkgangers weer beperkt

Woensdag 29 juli 2020
Hamont-Achel - Aantal kerkgangers weer beperktZoomIn uitvoering van de Nationale Veiligheidsraad van 27 juli kunnen vanaf vandaag nog maximum honderd gelovigen deelnemen aan een viering in de kerk. Een afstand van 1,50m blijft daarbij de stelregel. Ook de verplichting om een masker te dragen en handen te desinfecteren bij het betreden van het kerkgebouw blijft gelden, aangezien het een openbare plaats is. Al deze maatregelen zijn alvast tot eind augustus van kracht. De andere richtlijnen van het eerder afgesproken protocol blijven eveneens onverminderd gelden. Het protocol staat online op de site van Kerknet.be.
Kort nieuws van bij de buren
Op de Breeërweg in Bocholt raakten gisterennamiddag rond 16.30 uur twee auto's in een kop-staartaanrijding betrokken. Een 24-jarige man en een 45-jarige vrouw, beiden uit Bocholt, liepen daarbij verwondingen op.

Ondertussen, in Antwerpen...

Woensdag 29 juli 2020
Hamont-Achel - Ondertussen, in Antwerpen...Zoom                                                                              (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Start handbalcompetitie uitgesteldTijdens een crisisvergadering hebben de vertegenwoordigers van de handbalbonden in België beslist dat alle nationale en regionale competities voor senioren en jeugd in eerste instantie worden uitgesteld tot begin oktober. In functie van de evolutie van de coronacrisis is een bijkomend uitstel niet uitgesloten. Het spelen van vriendschappelijke wedstrijden is tot begin september niet mogelijk. Over de BENE-League, de grensoverschrijdende handbalcompetitie met zes Belgische en vijf Nederlandse ploegen, wordt later deze week een beslissing genomen.  

Verdroging bedreigt de bossen

Woensdag 29 juli 2020
Hamont-Achel - Verdroging bedreigt de bossenZoomVerdroging van natuurgebieden vormt de grootste bedreiging voor biodiversiteit in de regio. Er dient snel iets te gebeuren om volwassen bossen te kunnen behouden en kwelstromen in stand te houden. De zandgronden zijn extra gevoelig voor droogte. “De oorzaak van verdroging ligt in het rechttrekken en verdiepen van beken en het ontwateren van bossen en landbouwgronden. In de vorige eeuw werd dat grootschalig toegepast,” vertelt Wiel Poelmans, pProgrammacoördinator biodiversiteit bij de (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Geen voetbal tot en met 25 augustusAlle regionale wedstrijden in het veldvoetbal, minivoetbal en futsal op Vlaamse voetbalvelden en -pleinen mogen tot en met 25 augustus niet doorgaan. Dat heeft Voetbal Vlaanderen beslist.

Appartementsbrand

Dinsdag 28 juli 2020
Kort nieuws van bij de buren
Hamont-Achel - AppartementsbrandDe brandweer kreeg vanavond een oproep voor een brand in een appartement aan de Brugstraat in Bocholt. Er ontstond grote rookontwikkeling omdat er iets op het vuur was aangebrand. De brandweer moest het appartement ventileren.

Tropische vooruitzichten

Dinsdag 28 juli 2020
Hamont-Achel - Tropische vooruitzichtenEen kern van hogedruk schuift over onze streken en zorgt de volgende dagen voor flink wat zon. Op het einde van de week kan daarbij lucht van subtropische oorsprong onze streken bereiken en klimt het kwik tot tropische waarden. Het gaat echter slechts om enkele dagen.
Dinsdag zijn er veel wolken in de ochtend en er vallen enkele buien. Naarmate de dag vordert neemt de kans op een bui af. Vooral later in de namiddag is er ook wat meer zon. De maxima liggen rond 21 graden. Woensdag wordt het (…) Het hele nieuwsbericht

De coronacrisis hakt er in...

Dinsdag 28 juli 2020
Hamont-Achel - De coronacrisis hakt er in...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Grensgevallen
Hamont-Achel - Vier gewonden bij vechtpartij in AZC in BudelTijdens een massale vechtpartij in het asielzoekerscentrum in Budel zijn afgelopen nacht rond 4u ten minste vier mensen gewond geraakt. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Er is een verdachte opgepakt maar de politie sluit meerdere arrestaties niet uit. Er zouden meer dan honderd mensen betrokken zijn geweest bij de vechtpartij, waarbij ook messen werden gebruikt.

Rosette Gerits overleden

Dinsdag 28 juli 2020
Hamont-Achel - Rosette Gerits overledenZaterdag is in Houthalen de uit Hamont afkomstige Rosette Gerits overleden, de weduwe van Lodewijk Van Roey. Zij was 92 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters en Baers in Zolder-Centrum.
#samentegencorona
Hamont-Achel - Mondmaskerplicht in recyclageparkIn lijn met de maatregelen die worden opgelegd door de federale crisiscel besliste Limburg.net om ook op haar recyclageparken het dragen van een mondmasker te verplichten vanaf dinsdag 28 juli. Limburg.net vraagt aan alle bezoekers om zelf een mondmasker mee te brengen en te dragen zodra ze het recyclagepark betreden. Daarnaast blijven de bestaande richtlijnen rond social distancing op het recyclagepark gelden. Zo is er slechts een beperkt aantal voertuigen gelijktijdig op het park toegelaten, wordt iedereen gevraagd om zoveel mogelijk in de wagen te blijven en om steeds minstens 1,5 meter afstand te houden van andere bezoekers en parkwachters.

Weer alleen winkelen...

Maandag 27 juli 2020
Hamont-Achel - Weer alleen winkelen...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Jaak Simons overleden

Maandag 27 juli 2020
Hamont-Achel - Jaak Simons overledenVrijdag is Jaak Simons overleden, de echtgenoot van Els Brebels. Hij was 73 jaar. De uitvaartliturgie en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting, met inachtneming van de coronabeperkingen: donderdag (18.30-20.30u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Op bezoek bij het Mulke

Maandag 27 juli 2020
Vandaag gezien
Hamont-Achel - Op bezoek bij het MulkeZoomVandaag gezien bij het Mulke: dit viervlekkig Aziatisch lieveheersbeestje. Het werd destijds in Europa ingevoerd als plaagbestrijder, lezen we op Wikipedia. Het beestje is gek op blad- en schildluizen, kevers en hun larven en poppen. (Foto Theo van Vlierden)

Ondertussen, in Antwerpen...

Zondag 26 juli 2020
Hamont-Achel - Ondertussen, in Antwerpen...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Wisselvallig weer dit weekend

Zaterdag 25 juli 2020
Weerbericht
Hamont-Achel - Wisselvallig weer dit weekendHet weekend geeft wat minder op weervlak. Een storing bepaalt het weer op zaterdag en zal pas zondagochtend onze streken verlaten. Nadien is de lucht nog onstabiel van opbouw, waarbij er na het weekend nog kans bestaat op een regenbui. In de tweede helft van volgende week komt echter een kern van hogedruk over onze regio liggen en volgt er een fikse weersverbetering.
Vandaag domineren wolken vaak het weerbeeld en zijn opklaringen eerder sporadisch. Tegen de middag is er kans op een drupje (…) Het hele nieuwsbericht
#samentegencorona
Achter deze link kunnen horeca-ondernemers een formulier vinden dat per tafel moet ingevuld worden om de aanwezigen te kunnen registreren en achteraf, bij een gebleken mogelijke besmetting, te kunnen contacteren.
#samentegencorona
Hamont-Achel - Gebruik van waterpijpen verbodenHet gebruik van waterpijpen is vanaf vandaag volledig verboden in het kader van de coronamaatregelen. Dat staat in het ministerieel besluit dat in het Staatsblad is verschenen. Het gaat zowel om individueel als collectief gebruik van de waterpijp in publiek toegankelijke plaatsen. Ze mogen dus vanaf morgen op geen enkele manier meer gebruikt worden in de shishabars. In het besluit staat dat het delen van een waterpijp tussen verschillende personen een verhoogd besmettingsrisico inhoudt en dat het onmogelijk te onderscheiden is voor de politie of het gebruik van een waterpijp individueel dan wel collectief gebeurt.
Kirsten Rijckevorsel uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap QM Projecten opgericht. De zetel van de vennootschap is gevestigd aan de Oude Pastorijstraat in Achel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer management en consultancy-activiteiten.

Mijn poes stelt het goed

Vrijdag 24 juli 2020
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Mijn poes stelt het goedWord tegenwoordig ’s morgens maar eens wakker als driekwarteeuwer. Ja, lees dit woord nog maar een keer: als vijfenzeventigjarige dus.
Ik heb het deze dagen elke morgen opnieuw: wat ga ik vandaag weer beleven? Vaak is het amusant, soms hilarisch, maar zo goed als altijd verrassend.
Zo werd ik in de vooravond in De Kroon – het was vrijdag, het begin van het weekend, en mag ik ook eens wat ontspanning hebben? – in de volgende bewoordingen begroet door een dame die wel weet dat ik (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Horeca-uitbaters moeten registrerenZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - De Chiromeisjes van Hamont zijn weer thuisZoomDe Chiromeisjes Hamont zijn terug van bivak. Ondanks COVID-19 konden ze er weer een super bivak van maken. Iedereen kon genieten van 10 dagen bivak in zijn eigen bubbel. Op 9 juli vertrok de oudste groep met de fiets naar Bredene. De andere groepen gingen gezellig met de trein richting zee. Beide bubbels gingen op daguitstap naar het strand van Bredene om eventjes uit te waaien om nadien de dag af te sluiten met een heerlijke barbecue.
Elke dag werden de buikjes rond gegeten met dank aan (…) Het hele nieuwsbericht

Aardbeving bij Weert

Vrijdag 24 juli 2020
Vanmorgen om 3.12u heeft zich onder Weert een aardbeving voorgedaan. Dat meldt het Nederlandse KNMI. De beving had een kracht van 1,1 op de schaal van Richter en was dus nauwelijks voelbaar. Het zou gaan om een tektonische beving, veroorzaakt door de beweging van breuken in de aardkorst.
Hamont-Achel - Mondmasker verplicht in politiebureauWie het politiebureau van politiezone HANO in Pelt bezoekt, moet een mondmasker dragen. Dat heeft de politiezone bekendgemaakt.

Kunst in coronatijden

Donderdag 23 juli 2020
Hamont-Achel - Kunst in coronatijdenZoomNaar ‘De dood van Marat’ door J L David (MSK, Brussel). (Cartoon: Fobie)

Coronamaatregelen weer verstrengd

Donderdag 23 juli 2020
#samentegencorona
Hamont-Achel - Coronamaatregelen weer verstrengdVanaf zaterdag worden mondmaskers verplicht in winkelstraten, in openbare gebouwen en op markten. Ook in horecazaken zullen klanten een masker moeten dragen zo lang ze niet aan hun tafel zitten, en één persoon per tafel zal ook zijn gegevens moeten achterlaten. Dat maakte de Nationale Veiligheidsraad zopas bekend. Bij VRT Nieuws staan alle maatregelen opgesomd.
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - GRM brengt 'Civitas Tungrorum' in kaartZoomZijn er in de buurt sporen uit de Romeinse tijd? Waar staan resten van Romeinse villa’s, grafvelden en heiligdommen? Maakte een straat ooit deel uit van een eeuwenoud wegennet? Dankzij een samenwerking van het Gallo-Romeins Museum (GRM) en de stad Tongeren met de Universiteit van Gent kunnen onderzoekers en particulieren dat voortaan bekijken op een website met dynamische kaarten. Het in kaart gebrachte gebied is dat van de civitas (…) Het hele nieuwsbericht

Kermis Weert gaat niet door

Donderdag 23 juli 2020
Grensgevallen
De kermis in Weert, de grootste van Nederlands-Limburg, gaat definitief niet door. Dat heeft de gemeente vanmiddag beslist vanwege de coronacrisis. De kermis trekt jaarlijks tussen de 300.000 en 500.000 bezoekers. Ze zou normaliter doorgaan van 25 tot 30 september.

Ondertussen, in het heelal...

Donderdag 23 juli 2020
Hamont-Achel - Ondertussen, in het heelal...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
#samentegencorona
Hamont-Achel - Geen eigen contacttracing in LimburgLimburg gaat geen eigen contacttracing opzetten zoals de provincie Antwerpen dat doet. Dat heeft waarnemend gouverneur Michel Carlier vandaag afgesproken met het Agentschap Zorg en Gezondheid. "We gaan geen parallel systeem opzetten met dat van Vlaanderen. Wel willen we werken met lokale partners als de gemeentebesturen, de huisartsen of thuisverpleging om het systeem te ondersteunen. Met de federale gezondheidsinspecteur zijn afspraken gemaakt om de tracing, testing en opsporing beter te (…) Het hele nieuwsbericht

De visie van Fobie...

Woensdag 22 juli 2020
#samentegencorona
Hamont-Achel - De visie van Fobie...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Servicebericht

Woensdag 22 juli 2020
Hamont-Achel - ServiceberichtVoortaan kunt u berichten niet alleen delen via Facebook, Twitter en e-mail, maar ook via WhatsApp. En het geldt niet alleen voor berichten maar ook voor de kalender en de zoekertjes

Redactie Internetgazet

Typisch Belgisch zomerweer

Woensdag 22 juli 2020
Weerbericht
Hamont-Achel - Typisch Belgisch zomerweerDankzij de uitloper van het hogedrukgebied der Azoren is de atmosfeer stabiel en kan de zon flink tevoorschijn komen. Met een noordelijke luchtstroming wordt echter koude lucht aangevoerd, waardoor het kwik slechts beperkt kan klimmen. De volgende dagen kunnen storingen tot onze streken doordringen en worden eerst voornamelijk gekenmerkt door wolkenvelden, maar later ook door neerslag. Het wordt wel iets warmer. 
Vandaag zijn er nog steeds drukstijgingen aanwezig en domineert de zon het (…) Het hele nieuwsbericht

Militair besmet met coronavirus

Woensdag 22 juli 2020
Hamont-Achel - Militair besmet met coronavirusZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Kort nieuws van bij de buren
In de Kapelstraat in Bocholt is een beschadigde bestelwagen aangetroffen. Het voertuig werd afgelopen nacht gestolen in de de Genastraat in Bree.
Hamont-Achel - 21 juli: ook Preludiumconcert aangepast...Zoom                                                                            (Cartoon: Fobie) 
Hamont-Achel - Geen 'bal national' vanavond...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Mieke Duysters overleden

Maandag 20 juli 2020
Hamont-Achel - Mieke Duysters overledenIn WZC Sint Jan Berchmans is vrijdag Mieke Duysters overleden, de weduwe van de in 2008 overleden Arnold Schurmans. Zij was 91 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de decanale kerk in Hamont. Begroeting: dinsdag (19-20 uur) in funerarium Creemers. Condoleren[!]begrafenissencreemers.be

Op vakantie met kleurencodes

Zaterdag 18 juli 2020
Hamont-Achel - Op vakantie met kleurencodesZoom                                                                            (Cartoon: Fobie)

Carnaval 2021 op de helling?

Zaterdag 18 juli 2020
Grensgevallen
In het zuiden van Nederland zijn al enkele carnavalvieringen van november afgelast. Reden: de coronacrisis. Men houdt er in Nederland rekening mee dat ook carnaval in februari niet zal kunnen doorgaan. Volgens voorzitter Jos Hessels van de Nederlands-Limburgse Bond van Carnavalsverenigingen zal carnaval 2021 een feest worden "met zeer grote beperkingen."
In augustus speelt Elise Mertens in Palermo (gravel). Daarna volgen Cincinatti en de US Open. Inmiddels onderhoudt Mertens haar conditie op de club van Kim Clijsters in Bree.

De Mont Blanc anno 2020

Vrijdag 17 juli 2020
Hamont-Achel - De Mont Blanc anno 2020ZoomGisteren 55 jaar geleden werd de tunnel onder de Mont Blanc officieel ingehuldigd. Kijk hoe de berg er tegenwoordig uitziet, in deze Mond Maskertijd... (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Jos Lantmeeters wordt gouverneurJos Lantmeeters (56) wordt de nieuwe gouverneur voor Limburg. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Landmeeters, afkomstig uit Genk, zetelt momenteel in het Vlaamse parlement en volgt als 21ste gouverneur van Limburg Herman Reynders (sp.a) op die op 1 februari zijn ambt neerlegde. Sindsdien nam Reynders' partijgenoot Michel Carlier de functie van gouverneur waar. Lantmeeters is lid van de N-VA, de partij die de afschaffing van de provincies in haar beleidsprogramma heeft ingeschreven. 
Grensgevallen
In een gezamenlijk overleg hebben lokale horeca, kermisexploitanten en gemeentebestuur in Cranendonck besloten dat de kermissen in de gemeente in 2020 definitief niet zullen doorgaan vanwege de coronaperikelen.
Rein Hoefnagels uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap FINN Consulting opgericht met zetel aan de Pastoor Lemmensstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren consultancy-activiteiten.
Hamont-Achel - Toegangspoortjes bij MariaziekenhuisZoomWoensdag zijn de werken gestart aan de automatische toegangspoortjes die voor de hoofdingang van Noorderhart campus Mariaziekenhuis geïnstalleerd worden. Met deze toegangspoorten werkt het ziekenhuis aan een oplossing om bezoekers op een veilige manier in het ziekenhuis toe te laten. In eerste instantie zullen de poortjes gewoon openstaan en kunnen de bezoekers op de gebruikelijke manier het ziekenhuis betreden via de thermoscan. Het systeem kan zeer snel aangepast worden in (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Klokken luiden voor coronaslachtoffersZoom
Ter gelegenheid van de nationale feestdag op 21 juli zal – op vraag van het Ministerie van Binnenlandse Zaken – in het Te Deum ook aandacht zijn voor een eerbetoon aan de slachtoffers van Covid-19. Om 10 uur zal er drie minuten stilte gehouden worden. Er wordt tevens gevraagd overal de kerkklokken gedurende 3 minuten te laten luiden, als eerbetoon aan de slachtoffers en om onze waardering voor het verzorgend personeel te uiten. Het bisdom Hasselt heeft de parochieverantwoordelijken opgeroepen om aan dit initiatief mee te doen.

Zomers weekend

Vrijdag 17 juli 2020
Weerbericht
Hamont-Achel - Zomers weekendDe gunstige invloed van een wig van hoge druk vertaalt zich in veel zon en zomerse temperaturen tijdens het weekend. Een storing schuift echter over het westen van het land op zondag en kan mogelijk bij ons voor meer wolken zorgen. Na het weekend is het tijdelijk wat koeler bij 20 graden, maar later in de week stijgt het kwik opnieuw enkele graden.
Vandaag zijn er talrijke wolken in de ochtend en een lokaal drupje regen is niet geheel uitgesloten. Meestal is het echter droog en naarmate de dag (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Contactopsporing in coronatijdenZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

An de Brouwer overleden

Vrijdag 17 juli 2020
Hamont-Achel - An de Brouwer overledenIn Genk is woensdag An de Brouwer overleden, de echtgenote van Ad van Gils. Ze was 78 jaar. Maandag tussen 14 en 15u is er een groetmoment bij Vanhove Uitvaartzorg aan de Brogelerweg 24 in Bocholt. Gelieve daar een mondmasker te dragen en de afstand te respecteren.

Louis Clijsters overleden

Donderdag 16 juli 2020
Hamont-Achel - Louis Clijsters overledenIn het rusthuis in Neerpelt is gisteren de uit Kaulille afkomstige Louis Clijsters overleden, de echtgenoot van Charlotte Gabriels. Hij was 78 jaar. Het afscheid en de begrafenis vinden plaats in beperkte kring. Begroeting, met inachtneming van de coronamaatregelen: woensdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.
Voor de opstart van de Fietsbieb in de gemeente is men nog op zoek naar goede tweedehands kinderfietsjes. Wanneer je een fiets in goede staat aan de Fietsbieb schenkt, krijg je meteen een jaar gratis lidmaatschap voor jezelf of om aan iemand anders te schenken. Heb je nog een kinderfiets op overschot? Breng je tweewieler dan binnen tijdens de inzameldag van de Fietsbieb. Deze vindt plaats op zaterdag 22 augustus 2020 tussen 14.00 u en 16.00 u in het voormalige Ursulinenklooster. Je neemt hiervoor de (…) Het hele nieuwsbericht
Grensgevallen
Hamont-Achel - Weert gaat 100.000 bomen plantenDe gemeente Weert gaat in de komende vier jaar ruim 100.000 bomen aanplanten, gemiddeld twee per inwoner. Daarmee wordt dan 20 hectare bos gerealiseerd. Het provinciebestuur van Nederlands Limburg steunt het project met een bedrag van 500.000 euro. De provincie wil tot een totaal van 1 miljoen bomen komen tussen nu en 2024.
Het grootste gedeelte van de bomen in Weert wordt als bos aangeplant op grond die hoofdzakelijk eigendom is van Natuurmonumenten. De nieuwe bossen sluiten aan op de bossen en (…) Het hele nieuwsbericht

Arnol Kox overleden

Woensdag 15 juli 2020
Grensgevallen
In het ziekenhuis in Eindhoven is vandaag stadsprediker Arnol Kox overleden. Wie de voorbije decennia ooit in de binnenstad van Eindhoven was, zal hem kennen: een oudere, gebrilde man die met bulderende stem het passerende publiek "de boodschap van God" verkondigde. Kox, die 67 jaar werd, overleed aan leukemie. De laatste jaren verplaatste hij zich in een scootmobiel.
Hamont-Achel - Zoek maar eens kleurcodes op vakantieZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Nieuwe vennootschap: EV-quip

Woensdag 15 juli 2020
Stephan Vandebeeck uit Pelt heeft de besloten vennootschap EV-quip opgericht met zetel aan de Industriestraat in Hamont-Achel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het verlenen van computerservices en groot- en kleinhandel van infrastructuur die verband houdt met laadtechnieken voor elektrisch aangedreven voertuigen en vervoersmiddelen.
Filip Moors en Steff Appeltans, beiden uit Hamont-Achel, hebben de besloten vennootschap Body Dedication opgericht met zetel aan Sportpark 2 in Pelt. Tot het doel van de vennootschap behoort onder meer de verkoop van sportvoeding- en dranken en verzorgingsmiddelen.
Hamont-Achel - Materiaal voor wietplantage ontdektIn een woning aan Haag in Achel heeft de politie materiaal voor de uitbouw van een wietplantage aangetroffen. Voorlopig zijn er geen bijzonderheden bekendgemaakt.
Hamont-Achel - Achel VV - Verbr. Lommel in de BekerIn de eerste ronde van de Croky Cup (Beker van België) neemt Achel VV het op tegen Verbroedering Lommel. De wedstrijd wordt op 9 augustus gespeeld.

Stilaan terug warmer

Woensdag 15 juli 2020
Weerbericht
Hamont-Achel - Stilaan terug warmerLangs de oostelijke flank van een hogedrukgebied met kern ten zuidwesten van Ierland, wordt in een noordwestelijke hoogtestroming koele en vochtige maritieme lucht aangevoerd. De temperaturen blijven ondermaats en er zijn veel wolken. De volgende dagen kan het hogedrukgebied het weerbeeld in onze regio wat meer domineren, maar soms is er nog een bui mogelijk. Het wordt wel warmer.
Vandaag zijn er opklaringen in de ochtend en is er ruimte voor de zon. Stapelwolken krijgen echter al vlug de (…) Het hele nieuwsbericht

Even naar die komeet kijken

Dinsdag 14 juli 2020
Hamont-Achel - Even naar die komeet kijkenZoomNog tot 13 augustus kan je 's avonds na 22.30u laag boven de noordelijke horizon, iets onder de Grote Beer, de komeet Neowise zien. Komend weekend zou volgens kenners het mooiste beeld geven. Gisteravond maakte Peter D'Joos deze mooie foto, waarop de uitwaaierende staart van stof en gas prachtig te zien is.
Hamont-Achel - Minder boomkwekerijen en sierteeltZoomHet aantal boomkwekerijen in Limburg is in tien jaar tijd gedaald van 82 naar 69. Het aantal bedrijven met sierteelt in openlucht daalde in dezelfde periode van 38 naar 11.
Wie een bestaande woning koopt in Vlaanderen kan vanaf 2021 een renteloze lening tot 60.000 euro afsluiten voor renovaties. Lees meer

Kunst in coronatijden

Maandag 13 juli 2020
Hamont-Achel - Kunst in coronatijdenZoomMarco El Covido! (Naar ‘El Coloso /El Gigante /El Panico /La Tormenta’ van Goya)
(Cartoon: Fobie)
Grensgevallen
"De kans dat de Belgische grens met Nederland weer dichtgaat als het coronavirus opnieuw oplaait, is heel klein," zei minister Pieter De Crem vandaag na afloop van een overleg met zijn Nederlandse college Fred Grapperhaus in Baarle-Nassau. Het uitwisselen van informatie tussen beide ministeries zal moeten worden verbeterd en maatregelen zullen gezamenlijk worden genomen.

Handgel voor wie nuchter rijdt

Maandag 13 juli 2020
Ondanks de coronabeperkingen wijzen het provinciebestuur, de gouverneur en de politie erop dat ook deze zomer verkeersveiligheid belangrijk blijft. Ook in de zomermaanden zullen dus in het kader van de SLim-campagnes wegcontroles gehouden worden op onder meer alcoholgebruik. In het verleden kregen autobestuurders die nuchter en clean aan het stuur zaten al vaker een gadget. Dit jaar is gekozen voor een gepast geschenkje: een handgel. “SLim, ontsmet en met afstand, kwestie van gezond (…) Het hele nieuwsbericht

Fietser (13) gewond bij val

Maandag 13 juli 2020
Kort nieuws van bij de buren
Een 13-jarige fietser uit Retie kwam vanmiddag rond 12.30 uur ten val in de Dijkstraat in Kaulille. Hij raakte daarbij gewond.

Paul Niklaus overleden

Maandag 13 juli 2020
Hamont-Achel - Paul Niklaus overledenVrijdag is in het Mariaziekenhuis Paul Niklaus overleden. Hij was 78 jaar. Woensdag om 14u zal er voor hem een gedenkmoment worden gehouden in de ontmoetingsruimte aan het urnenbos van het Boskerkhof. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Verwijder TikTok

Maandag 13 juli 2020
Het is maar dat je 't weet
Verwijder de TikTok-app onmiddellijk van je telefoon. Die oproep doen beveiligingsexperts na analyse van de app van het Chinese bedrijf ByteDance. De privacy van gebruikers is dusdanig in het geding, dat gebruik van de app per direct wordt afgeraden. (Adformatie)
Hamont-Achel - Ondertussen, op de vliegbasis...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Geen Lourdesbedevaart dit jaar

Maandag 13 juli 2020
Hamont-Achel - Geen Lourdesbedevaart dit jaarZoomDe jaarlijkse Limburgse diocesane bedevaart naar Lourdes kan dit jaar door de coronacrisis niet doorgaan. Voor bijna 500 zieken en hun begeleiders is dit een jaarlijks hoogtepunt dat ze nu moeten missen. De organisatie heeft nu samen met de bisschop een video opgenomen om de gelovigen een hart onder de riem te steken.
"Normaal vertrokken wij woensdag 15 juli op bedevaart naar Lourdes. Door de coronacrisis moest de bedevaart geannuleerd worden. Ook de Limburgse triduüms naar Banneux, alsook de (…) Het hele nieuwsbericht

De fiets op met Okra

Zondag 12 juli 2020
Hamont-Achel - De fiets op met OkraZoomOKRA-trefpunt Hamont richt in de zomer fietstochten in op donderdagnamiddag. Men vertrekt dan om 13u30 aan de achterzijde van fietscafé De Burg. Het zijn tochten van ongeveer 35 km. Er wordt gefietst onder begeleiding van Jos en Jan aan een rustig tempo, aangepast aan de deelnemers, en er wordt regelmatig gestopt voor een rustpauze. Coronamaatregelen worden in acht genomen. Surf eens naar de website voor informatie en foto’s: www.okra.be/trefpunt/hamont. (J.J.S.)
Hamont-Achel - Hagia Sophia wordt weer moskeeZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Koeien gered uit Warmbeek

Zondag 12 juli 2020
Bij de Achelse Kluis kwamen vanmorgen twee koeien terecht in de Warmbeek. Zij konden niet meer uit het water. Er werd een beroep gedaan op de brandweer om de dieren op het droge te hijsen.

Red die hommel

Zondag 12 juli 2020
Hamont-Achel - Red die hommelZoomJe zal het zeker al eens gezien hebben: een hommel die moeizaam over de grond voortkruipt of stil ligt te verkommeren. Je kan zo'n hommel helpen, meldt een lezer: doe een druppel honing op je vinger en laat die hommel dan die honing oplikken met haar lange tong. Je zal zien dat die hommel millimeter voor millimeter honing naar binnen werkt. En als dat achter de rug is en je laat haar dan haar gang gaan, vliegt ze even later, flink opgeknapt, vrolijk weer weg. (Foto PV)
Hamont-Achel - Vanaf vandaag een mondmasker dragenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Zonnig weekend

Zaterdag 11 juli 2020
Weerbericht
Hamont-Achel - Zonnig weekendEen uitloper van het hoog der Azoren reikt tot onze regio en stabiliseert de atmosfeer in het weekend. Een zwakke storing kan volgende week tijdelijk voor meer bewolking zorgen met ook wat hogere neerslagkansen. Op het einde van de week en vooral in het weekend stijgt de luchtdruk opnieuw en krijgt de zon weer meer ruimte. De temperaturen zijn normaal voor de tijd van het jaar.  Vandaag is het nagenoeg helder in de ochtend en er volgt dan ook een prachtige zonsopgang. De zon kan vrijwel de hele (…) Het hele nieuwsbericht

Vlaamse feestdag vandaag!

Zaterdag 11 juli 2020
Hamont-Achel - Vlaamse feestdag vandaag!Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Damesvoetbal: KFC speelt eerst uitIn eerste provinciale van het damesvoetbal speelt KFC Hamont zijn eerste wedstrijd uit bij Louwel. Op de tweede speeldag ontvangt de club KRC Genk C. Op de derde speeldag speelt KFC uit bij Bilzen United.

Kniesoor op Guldensporendag

Zaterdag 11 juli 2020
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Kniesoor op Guldensporendag11 juli 1302. Weet je het nog? Te Kortrijk, in de beemden, werd het pleit beslecht. Een Vlaams zootje ongeregeld met bijzonder primitieve wapens wachtte op de Groenigekouter het superieure Franse leger op. Er volgde een bloedige veldslag die – wonder boven wonder – door de underdogs gewonnen werd. Op het slagveld bleven 600 gouden sporen achter van het Franse ridderleger dat meer door arrogantie dan door gebrek aan strijdlust in de pan gehakt werd.
Er zijn – en niet alleen door Hendrik (…) Het hele nieuwsbericht

Pater Michel Grobben overleden

Vrijdag 10 juli 2020
Hamont-Achel - Pater Michel Grobben overledenGisteren is de uit Neerpelt afkomstige salvatoriaan pater Michel Grobben overleden. Hij was 82 jaar en jarenlang missionaris in Venezuela. De uitvaartliturgie zal in besloten kring plaatsvinden in de parochiekerk van Hamont-Lo, waarna de teraardebestelling op het kloosterkerkhof. Gelegenheid tot groeten: dinsdag (19-20u) in het Salvatorklooster. Tijdens de uitvaartliturgie en begroeting is het dragen van een mondmasker verplicht. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Wolf maximaal beschermd

Vrijdag 10 juli 2020
Na advies van de Raad van State heeft de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring gehecht aan het besluit dat het decreet over het natuurbehoud en het natuurlijk milieu wijzigt. De wijziging voegt de Europese wolf toe aan de lijst in bijlage III van het decreet, als diersoort van communautair belang die voorkomt in Vlaanderen. Door deze wijziging wordt de wolf in de hoogste beschermingscategorie opgenomen, zodat de hogere maximale straffen van toepassing worden. Verder wordt de Europese bever in de juiste categorie geplaatst en worden er nog zeven soorten toegevoegd aan de lijst (lynx, wilde kat, sierlijke witsnuitlibel, gaffellibel, vermiljoenkever, juchtleerkever en muurhagedis) op grond van hun recent gerapporteerde aanwezigheid in Vlaanderen.
#samentegencorona
Hamont-Achel - Mondmaskers verplicht vanaf zaterdagZoomVanaf zaterdag moet je verplicht een mondmasker dragen in winkels en winkelcentra, bioscopen, theaters, musea, concert- en conferentiezalen, gebedshuizen, kortom: in alle plaatsen waar veel mensen samenkomen. Kinderen jonger dan 12 jaar zijn van de verplichting vrijgesteld. Wie terugkeert uit Lissabon en de Spaanse plaatsen A Mariña en Lleida moet verplicht in quarantaine. Dat heeft het Overlegcomité beslist.

Kleurencodes het nieuwe normaal

Donderdag 9 juli 2020
Hamont-Achel - Kleurencodes het nieuwe normaalZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Waar kan je veilig op reis?

Donderdag 9 juli 2020
Hamont-Achel - Waar kan je veilig op reis?ZoomWie nog reisplannen heeft, checkt best de website van Buitenlandse Zaken. Daar vind je een overzicht van de risicozones. Meer info via deze link.

Denis Ghelen overleden

Donderdag 9 juli 2020
Hamont-Achel - Denis Ghelen overledenGisteren is de uit Hamont afkomstige Denis Ghelen overleden, de echtgenoot van Marie-Jeanne Sluijsmans. Hij was 64 jaar. Het afscheid vindt maandag (11 uur) in beperkte kring plaats bij Uitvaartzorg Debay in Tongeren.
Hamont-Achel - KFC Hamont'99 eerst op verplaatsingKFC Hamont'99 speelt zijn eerste wedstrijd uit op het veld van THES B. Op de tweede speeldag ontvangt de club Heusden-Zolder.

Exc. Hamont speelt eerst uit

Woensdag 8 juli 2020
Hamont-Achel - Exc. Hamont speelt eerst uitVoor zijn eerste competitiewedstrijd reist Exc. Hamont naar Kadijk. Op de tweede speeldag speelt de club thuis tegen Houthalen VV.

Coronacrisis: nu kleurencodes

Woensdag 8 juli 2020
Hamont-Achel - Coronacrisis: nu kleurencodesZoom                                                                             (Cartoon: Fobie)
Nu de maatregelen in het kader van de coronacrisis overal versoepeld worden, past ook Limburg.net de toegangsregeling tot de recyclageparken aan. Vanaf dinsdag 14 juli vervalt de regel van één bezoek per 7 dagen. Bezoekers krijgen opnieuw onbeperkt toegang tot de recyclageparken. Het aantal voertuigen dat tegelijk wordt toegelaten op een recyclagepark blijft wel beperkt om de richtlijnen rond social distancing te kunnen respecteren.
Wie files aan de recyclageparken wil vermijden kan (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuw: All Active Trading

Woensdag 8 juli 2020
Ivo Hurkmans en Linde Craeghs, beiden uit Hamont-Achel, hebben de besloten vennootschap All Active Trading opgericht met zetel aan de Dorpsstraat. Tot het doel van de vennootschap behoort klein- en groothandel in sportkleding, kleding, sportartikelen en fietsen.

Achel VV speelt eerst uit

Woensdag 8 juli 2020
Hamont-Achel - Achel VV speelt eerst uitAchel VV speelt zijn eerste competitiewedstrijd op het veld van Mechelen-aan-Maas A. Op de tweede speeldag ontvangt Achel Zonhoven Utd A.

Veel regenbuien

Woensdag 8 juli 2020
Weerbericht
Hamont-Achel - Veel regenbuienEen golvende storing schuift over onze streken en zal de volgende 48 uur het weerbeeld bepalen. Door de grote afwezigheid van de zon blijven de maxima ondermaats. In het weekend stijgt de luchtdruk en volgt er een merkbare weersverbetering met vooral meer zon, al zijn de temperaturen nog eerder aan de koele kant. Na het weekend wordt het warmer. 
Vandaag zorgt een golvende storing voor somber weer. Perioden met regen wisselen af met drogere perioden en de zon is de grote afwezige. Het (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Zilver voor William Peters op EK QuadratlonZoomHet was ons even ontgaan maar Achelaar William Peters (27) van de Neerpeltse Watersport Club NWC is in het Hongaarse Kaposvar vice-Europees kampioen geworden in de quadrathlon. Deze combinatie van lopen, kajakken, fietsen en zwemmen is een erg veeleisende sport. “Tijdens de lockdown heb ik mijn conditie vooral onderhouden door te fietsen en aan een koord te zwemmen in mijn zwemvijver”, aldus Peters.
Door de coronacrisis en de lockdown is er opnieuw een grote vraag naar woningen met een tuintje in Limburg. Zowel huurders als kopers zijn er naar op zoek. Dat blijkt uit een kleine rondvraag bij Limburgse immokantoren. (Radio 2)

Bouwmateriaal gestolen

Dinsdag 7 juli 2020
Hamont-Achel - Bouwmateriaal gestolenEen inwoner van de Kapelstraat heeft bij de lokale politie aangifte gedaan van de diefstal van een voorraad bouwmateriaal, waaronder betonplaten en een 150-tal klinkers.

Irene Baens overleden

Dinsdag 7 juli 2020
Gisteren is de uit Hamont afkomstige Irene Baens overleden, de echtgenote van Emiel Stalmans. Zij was 74 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: donderdag (18-18.30 uur) in funerarium Severens in Overpelt. Rouwadres: fam. Stalmans-Baens Turfheidestraat 26, 3910 Pelt.
Kort nieuws van bij de buren
Een 66-jarige vrouw uit Bocholt is gisterennamiddag gewond geraakt bij een aanrijding tussen een fietser en een scootmobiel. Het ongeval gebeurde in de Sint-Jacobstraat in Bree.

Cultuur in openlucht

Maandag 6 juli 2020
Onder het motto ‘dichtbij huis’ brengt het UiTpunt met de aha! zomerpop-up de nodige portie cultuur en dit met respect voor de nodige sociale afstand. Dit jaar kan je opnieuw genieten van een aantal films en een familievoorstelling in openlucht. De inkom voor de openluchtfilms is gratis. Deelnemers brengen best een eigen stoeltje mee en – indien nodig – bescherming tegen de zon.
Via www.hamont-achel.be/aha kan je vanaf één week voor de (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
Op het kruispunt van de Leukentraat en de Bergerheidestraat in Bocholt botsten gisterenvoormiddag rond 11 uur een 49-jarige fietsster uit Moorslede en een auto. De vrouw raakte daarbij gewond.
Grensgevallen
De Technische Universiteit Eindhoven discrimineert mannen met het "vrijwel absolute voorrangsbeleid" voor vrouwen dat bij vacatures gehanteerd wordt. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens beslist, een Nederlands adviesorgaan dat de discriminatie moet tegengaan. Sinds dat voorrangsbeleid in 2019 bij de TU'E werd ingevoerd met het doel meer vrouwelijke wetenschappers aan te trekken, werden er 48 aangenomen. 

Dit najaar film over de Teuten

Zaterdag 4 juli 2020
Hamont-Achel - Dit najaar film over de TeutenZoomHet moest er toch ooit van komen... een film over de Teuten! En dit najaar is het zover... Vanaf eind oktober kan u in Noord-Limburg in alle cinemazalen gaan kijken naar 'Gelukzoekers' van Ronny en Relinde Buteneers. Het is een lokale docufilm geworden over het reilen en zeilen van de rondreizende teuten in de grensstreek. In deze film spelen o.a.Beau en Sep mee, 13 en 9 jaar oud en de kids van Vital Dufour. Voorlopig moeten we het nog met bijgevoegde screenshot doen, later hopen we iets meer te kunnen laten zien...

De vuile was in Nieuwpoort

Zaterdag 4 juli 2020
Hamont-Achel - De vuile was in NieuwpoortZoomDe drie koningen hadden vandaag in Nieuwpoort een afspraak met de sp.a-voorzitter.
Hamont-Achel - Bocht Rushmore door de ogen van FobieZoomDe Amerikaanse president Donald Trump bracht vrijdag een bezoek aan Mount Rushmore, het monument waar vier Amerikaanse presidenten zijn uitgehouden in de rotsen. De sociale afstandsregels werden er niet gerespecteerd door het publiek en de meeste mensen droegen geen mondmasker. (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - De jaarlijkse vlindertelling start vandaagZoomHet is weer zover, Natuurpunt organiseert weer de jaarlijkse vlindertelling. Om mee te doen is 1 keer exact 5 minuten tellen al voldoende. Maar het is voor het onderzoek nóg interessanter als je meerdere keren telt. Je kan meetellen van 4 tot 26 juli. Meer info via deze link. (foto Bart Liesenborgs)

Somber weekend

Zaterdag 4 juli 2020
Weerbericht
Hamont-Achel - Somber weekendEen storing schuift tijdens het weekend over onze streken met vooral veel wolken en wat beperkte neerslag. Zaterdag krijgen we het warmtefront en zondag het koufront. Na het weekend kan het hoog der Azoren stilaan het weer in onze streken bepalen. Het wordt droger en er is meer zon, al wordt het nog niet onmiddellijk warmer.
Vandaag zorgt een warmtefront voor veel wolken en van tijd tot tijd wat lichte regen of motregen. Na de middag is het meestal droog, maar opklaringen worden er (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Een corona-editie van ZonnelandZoomUitgeverij Averbode lanceert deze zomer een speciale editie van zijn bekende kindertijdschrift "Zonneland" om 10- tot 12-jarigen af te helpen van hun corona-angst. (Cartoon: Fobie)
Ook in 2020 kunnen geïnteresseerden – ondanks de coronacrisis – een subsidieaanvraag indienen voor projecten inzake ontwikkelingssamenwerking in het zuiden. Hiermee wil het stadsbestuur duurzame projecten en stage- en inleefreizen van inwoners in ontwikkelingslanden financieel mee ondersteunen. Vorig jaar werd daarvoor 8.800 euro uitgetrokken.
Ook studenten kunnen subsidies aanvragen voor stages en/of inleefreizen in het zuiden. Voor projecten van organisaties ligt de uiterste aanvraagdatum op 1 september 2020. Je kan je aanvraag indienen via duurzaamheid[!]hamont-achel.be of schriftelijk via dienst Stadsontwikkeling, Stad 40, 3930 Hamont-Achel. Meer informatie vind je op www.hamont-achel.be/subsidie-inleefreizen.
Hamont-Achel - Cirque du Soleil werkt aan doorstartZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
De fakkeltocht die IJD-jongerenwerking van het bisdom jaarlijks organiseert bij het begin van de advent vindt dit jaar in Overpelt plaats. Voor dit evenement worden een duizendtal jongeren uit heel Limburg verwacht.

Nimantran failliet verklaard

Donderdag 2 juli 2020
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft het faillissement uitgesproken van eetgelegenheid Nimantran in Hamont-Achel. Schuldvorderingen moeten uiterlijk 2 augustus ingediend worden bij curator mr. Geeraert.
Om het comfort en de veiligheid op fietssnelweg F74 te verhogen, wordt er ter hoogte van de kruising met de Grote Baan in Helchteren-Noord een tijdelijke fietsbrug gebouwd. Hoe die eruit zal zien, kan jij mee bepalen. Vul snel de enquête in!  
Grensgevallen
Hamont-Achel - Wietplantage aangetroffen in WeertDe politie Weert-Nederweert heeft gisteren in een paardenstal aan de Mastenbroekweg een hennepplantage met 400 planten aangetroffen. Bij nader onderzoek vond men ook nog voor 100.000 euro aan contant geld, negen horloges en een motorfiets. Daarnaast werden er drie dure auto’s in de schuur inbeslaggenomen. In de stal lagen ook een gasalarmpistool, een stroomstootwapen en pepperspray. De huurder van de stal is aangehouden. Water en elektriciteit werden clandestien afgetapt.
In een onderzoek van de computer crime unit van de Federale Gerechtelijke Politie Limburg werd op 26 juni samen met de Nederlandse politie nabij Amsterdam een huiszoeking uitgevoerd in de woning van een 22-jarige Nederlandse IT-student, K. B.. De verdachte gebruikte een database met onder meer 2,5 miljoen Belgische en 4,5 miljoen Nederlandse e-mailadressen met het bijbehorende wachtwoord, mogelijk verkregen uit een eerdere hacking. Deze database werd vervolgens door de verdachte gebruikt voor verdere (…) Het hele nieuwsbericht
Sinds gisteren geldt er aan de autokeuring in Hechtel-Eksel een parkeer- en stilstandverbod langs beide zijden van de Eindhovensebaan. Dat heeft het college van burgemeester en schepenen beslist om de veiligheid te garanderen. Sinds de heropening van het keuringsstation ontstaan er dagelijks lange wachtrijen van automobilisten waardoor de verkeersveiligheid in het gedrang komt.

Daar zijn de koopjes...

Donderdag 2 juli 2020
Dit jaar begint de solden pas op 1 augustus maar de strijd om de koopjes is er niet minder om. Officieel is gisteren de sperperiode begonnen. Je mag dan als handelaar geen solden geven maar wel aan koppelverkoop doen. Maar dat verschil wordt dit jaar heel klein. Overal duiken flinke kortingen op, zowel online als in de winkelstraten.
Eerder waarschuwde RetailDetail-oprichter Jorg Snoeck er al voor dat het uitstellen van de soldenperiode na de lockdown net voor een extra groot kortingsopbod zou (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, op Zaventem...

Woensdag 1 juli 2020
Hamont-Achel - Ondertussen, op Zaventem...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
In 1990 telde Limburg 745.034 inwoners. Dertig jaar later is de Limburgse bevolking toegenomen met 17,8%, tot 877.370 inwoners. In dezelfde periode van drie decennia nam de bevolking in heel Vlaanderen minder sterk toe (+15,5%). Het verschil in bevolkingsgroei tussen Limburg en heel Vlaanderen deed zich vooral voor in het decennium 1990-2000: in die periode nam de Limburgse bevolking al toe met 6,2%, de Vlaamse bevolking slechts met 3,5%. Tussen 1990 en 2020 nam de bevolking in een vijftal Limburgse (…) Het hele nieuwsbericht

Tectum-coach verlengt contract

Woensdag 1 juli 2020
Hamont-Achel - Tectum-coach verlengt contractDe Nederlander Jan Meertens (70) heeft zijn contract als coach van Tectum met twee jaar verlengd. Dat heeft de club vandaag gemeld. Meertens is al vijf jaar bij Tectum aan de slag.
Hamont-Achel - 18.000 op wachtlijsten sociale woningZoomEr zijn nog steeds veel mensen die op de wachtlijst staan voor een sociale woning. Dat blijkt uit cijfers die de partij Groen opvroeg. Eind 2019 waren dat in Limburg iets meer dan 18.000 mensen. Een lichte daling vergeleken met het jaar ervoor, maar heel wat meer dan in 2011.
Bosgroep Limburg start met een herstelplan voor de vele afgestorven fijnsparbossen. Alleen al in 2019 werd 119 hectare door de letterzetter aangetast fijnsparbos bij de Bosgroep aangemeld.
De bedoeling is om de getroffen bossen van vele kleine privé-eigenaars te bundelen en dan op een kosten-efficiënte manier er voor te zorgen dat er snel een nieuw gezond bos groeit.
Hoe belangrijk bossen zijn voor ons welzijn, bleek nogmaals duidelijk in deze tijden van corona. Niet alle (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Limburgse bevolking steeds diverserZoomIn 2019 heeft 28,1% van de Limburgse bevolking een niet-Belgische herkomst. Dat is vijf procentpunten meer dan een decennium eerder. Het percentage inwoners met een niet-Belgische herkomst steeg tussen 2009 en 2019 van 23,1% naar 28,1% onder de Limburgse bevolking. In Vlaanderen groeide het aandeel van de bevolking met een niet-Belgische herkomst in dezelfde periode van 15,3% tot 22,3%. De stijging in Limburg heeft meer te maken met een toename van mensen uit niet-EU-landen (van 9,0% naar 12,4%) dan van (…) Het hele nieuwsbericht

Bijna 700 laadpalen in Limburg

Woensdag 1 juli 2020
Hamont-Achel - Bijna 700 laadpalen in LimburgZoomLimburg telt momenteel al bijna 700 laadpunten voor elektrische voertuigen. Hasselt is veruit koploper: er staan er 127. In Genk zijn er 49 laadpalen. Sint-Truiden (41), Tongeren (36), Lommel (30), Bilzen (30), Maasmechelen (28), Houthalen-Helchteren (25), Heusden-Zolder (24) en Beringen (22) vervolledigen de top tien. Opvallend in dit lijstje: Beringen komt pas op de tiende plaats (terwijl het na Hasselt en Genk komt qua inwonersaantal) en Tongeren staat knap vierde (…) Het hele nieuwsbericht
Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir gaat het jachtverbod dat geldt in het wolvengebied met twee maanden verlengen. Het verbod liep normaal eind juni af, maar nu Noëlla vier welpen op de wereld gezet heeft, wil de minister het verbod doortrekken tot 31 augustus. Ze heeft via Natuur en Bos een akkoord met Defensie afgesloten om de maximale bescherming van de roedel te waarborgen.
“De Daltons van Bosland zijn nog klein en weinig mobiel. Daarom is een maximale bescherming van het (…) Het hele nieuwsbericht
In Noorderhart in Pelt, waarvan het Mariaziekenhuis deel uitmaakt, zijn er momenteel geen patiënten met het coronavirus meer opgenomen. Dat zei algemeen directeur prof. dr. Bernard Himpens vanmorgen tijdens een persconferentie.  Maar de voorzorgsmaatregelen blijven voorgeschreven: afstand houden, handen wassen, mondmasker dragen...
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel