Het overige nieuws

Over stikstof en zo

Donderdag 30 juni 2022
Vandaag gelezen
"Onze uitstoot móét omlaag. Nergens ter wereld is de stikstofneerslag per hectare zo groot als in Nederland en Vlaanderen. Het klopt ook dat de landbouwsector daar grotendeels voor verantwoordelijk is."
Minister van landbouw Jo Brouns in HUMO.
Dit weekend werkt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in Hasselt ter hoogte van de Kempischesteenweg aan de kant van de binnenring (fase 3b). De werken starten opnieuw vrijdagavond en duren tot maandagochtend. In de periode is er slechts één linksaf beweging mogelijk: vanaf de Kuringersteenweg/kanaalkom richting Zonhoven. Verkeer van en naar het centrum volgt een omleiding via de Vildersstraat en de Elfde-Liniestraat.
De boodschap blijft om de omgeving van het drukke kruispunt te vermijden en via de alternatieve routes via de E314 - E313 en Genk – Diepenbeek – Hasselt naar en van Hasselt te rijden.
Op donderdag 7 juli wordt een stuk van de binnenring geasfalteerd. Hierdoor rijdt het verkeer tussen de brug van de kanaalkom en het kruispunt de hele dag over één rijstrook. De oprit van de Scheepvaartlaan naar de binnenring is dan afgesloten.

Versterking voor KFC Hamont 99

Donderdag 30 juni 2022
Hamont-Achel - Versterking voor KFC Hamont 99
KFC Hamont 99 heeft tien spelers aangetrokken: Nelson Vandekerkhof (Pelt), Jeremy Lemmens Victoria 's Herenelderen), Wietse Baerts (Herkol), Brecht Geebelen, Kobe Schetz en Tim Tijskens (RC Reppel), Ilario Meli en Bryan Langens (Sporting Wijchmaal)  en Ferre Poelmans en Gilles Vanbussel (Bocholt). 

Tonny Goossens overleden

Donderdag 30 juni 2022
Hamont-Achel - Tonny Goossens overledenIn het rusthuis in Achel is dinsdag Tonny Goossens overleden, de weduwe van Swa Heunen. Ze was 90 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme kring, waarna haar urn wordt bijgezet bij haar echtgenoot op het Boskerkhof. Begroeting: maandag (19-20u) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.
Elise Mertens is nog niet zeker van de derde ronde op het tennistoernooi van Wimbledon. In haar wedstrijd in de tweede ronde tegen de Hongaarse Panna Udvardy (WTA-100) verloor ze de eerste set met 6-3. De tweede set won ze met 6-7 (5-7), nadat ze twee matchballen had overleefd. De derde set wordt, vanwege de invallende duisternis, morgen afgewerkt.

Jeanne Winters overleden

Woensdag 29 juni 2022
Hamont-Achel - Jeanne Winters overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is gisteren Jeanne Winters overleden, de weduwe van Frans Boonen. Ze werd geboren in Achel en werd 80 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme kring en wordt gevolgd door de begraving van de urn op het Boskerkhof. Begroeting: donderdag (19.30-20.30u) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.
Hamont-Achel - Jonge speurneuzen in het GrevenbroekmuseumZoomHet Grevenbroekmuseum had ter gelegenheid van het dorpsfeest in Achel een quiz voor jongeren opgesteld. Aan de hand van een vragenlijst en wat speurwerk was het mogelijk om de juiste antwoorden te vinden. Van de 48 deelnemers hadden 34 kinderen alle vragen goed beantwoord. Bijgevolg was de schiftingsvraag “Hoeveel voorwerpen bezit het museum betreffende de jaren ’50 en ’60?” doorslaggevend. De drie jongeren die het beste hadden gegist naar het aantal voorwerpen (271) werden uitgenodigd en kregen een leuk presentje mee naar huis. De winnaars zijn Yente van Helden (10) uit Overpelt, Haley Evers (12) uit Achel en Rune van Helden (11) uit Overpelt.(Foto Geert Stevens)
Hamont-Achel - Bellen aan het stuur: 1.040 rijbewijzen afgepaktZoomTijdens de GSM-actie van 16 mei tot en met 12 juni 2022 heeft Parket Limburg in totaal 585 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken, waarvan 130 tijdens de twee nationale actiedagen van 17 en 18 mei. Nadien, en ondanks alle waarschuwingen werden nog er nog 455 ingetrokken. 
De bestuurders van wie het rijbewijs werd ingetrokken zullen zich in september en oktober moeten verantwoorden voor de politierechter. Zij riskeren boetes van 240 tot 4000 euro en een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar.
Uit de resultaten van de actie blijkt eens te meer dat gsm-gebruik achter het stuur een hardnekkige gewoonte is. Volgens berekeningen van VIAS worden hierdoor 50 doden en 4.500 gewonden per jaar veroorzaakt. Dit is vermijdbaar en daarom zal het Parket Limburg deze actie geregeld herhalen.
Radio en TV
Hamont-Achel - Daan Masset verlaat Radio 2 LimburgZoomZonet kondigde Daan Masset op Radio 2 in Limburg aan dat hij komende vrijdag 1 juli voor de laatste keer Start Je Dag presenteert. Twaalf jaar lang (om precies te zijn: elf jaar en zes maanden) stond Daan samen met de Limburgers op en zorgde hij voor een fris, boeiend en vrolijk begin van de dag. Binnenkort gaat Daan andere programma’s maken voor Radio 2. “Het ochtendblok is het mooiste blok in de radiowereld. Ik ben dankbaar dat ik dat heb kunnen doen. En dat twaalf jaar op de grootste zender van het land én in het prachtige Limburg, mijn eigen provincie die me bijzonder na aan het hart ligt. Ik ben blij dat ik de kans kreeg om uit te groeien tot de radiomaker die ik nu ben", vertelt Daan. (foto VRT)
Weerbericht
Hamont-Achel - Zomerse temperaturen, daarna minder warmMet drukstijgingen blijft het een etmaal droog en is er veel zon. De temperaturen gaan dan ook flink de hoogte in. Na de doortocht van een actieve storing op donderdag met flink wat hemelwater en mogelijk onweer, wordt het tijdelijk koeler. In het weekend gaat het kwik echter opnieuw de hoogte in.
Vandaag is een zomerse dag bij maxima rond 25 graden en er zijn nauwelijks wolken. Later op de dag zijn hier en daar enkele stapelwolken mogelijk, maar die hinderen de zon nauwelijks. De wind waait zwak uit (…) Het hele nieuwsbericht

Mariet Peerlings overleden

Dinsdag 28 juni 2022
Hamont-Achel - Mariet Peerlings overledenGisteren is Mariet Peerlings overleden, de weduwe van Gerard Vaesen. Ze was afkomstig van Weert en werd 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in familiekring. Donderdag om 19u is er een avondwake in de parochiekerk van Hamont-centrum, waarna gelegenheid tot begroeting aan de Mulk 94. 
Achel VV gaat in zee met Gijs van Otterdijk (20) van eerstedivisieclub FC Eindhoven. De Bestenaar voetbalde sinds 2016 voor de Eindhovense club.
Elise Mertens (WTA-31) heeft zich geplaatst voor de tweede ronde op het tennistoernooi van Wimbledon, dat vandaag van start ging. In haar wedstrijd tegen de Colombiaanse Camila Osorio (WTA-63) verloor ze de eerste set met 6-1. Ze herpakte zich in de tweede set en won die met 2-6. In de derde set gleed Osorio op het natte gras uit bij een stand van 2-4 en gooide vervolgens de handdoek in de ring.

Françoise Duijsters overleden

Maandag 27 juni 2022
Hamont-Achel - Françoise Duijsters overledenZaterdag is Françoise Duijsters overleden, de echtgenote van Jan Giesberts. Waske was afkomstig van Hamont en werd 85 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme familiekring, waarna haar urn begraven wordt op het Boskerkhof. Begroeting: vrijdag (18.30-19.30u) bij Vanhove Uitvaartzorg, Brogelerweg 24 in Bocholt.

Weer zes wolvenwelpen

Maandag 27 juni 2022
Hamont-Achel - Weer zes wolvenwelpenZoomWolvin Noëlla heeft dit jaar minstens zes welpen op de wereld gezet. Dat blijkt uit recente beelden van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en het Agentschap Natuur en Bos. Daarmee zijn er op dit moment in totaal minstens tien wolven in Limburg: naast de minstens zes nieuwe welpen de twee jaarlingen - die ten laatste volgend jaar vertrekken - en twee ouderdieren.
(Foto INBO & Natuur en Bos)
Kerk
Hamont-Achel - Limburgse gelovigen laten zich horenBij Limburgse gelovigen leeft de duidelijke vraag om het gewijde ambt open te stellen voor gehuwden en voor vrouwen. Men vraagt dit niet omdat men denkt dat daarmee de problemen rond het priestertekort opgelost zouden zijn maar wel omdat dit meer blijk zou geven van gedeelde verantwoordelijkheid en een modernere visie op het ambt in de Kerk. Dat blijkt uit gesprekken in het kader van het synodaal proces in het bisdom Hasselt. Dat proces kaderde in het vorig jaar gelanceerde verzoek van paus (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Limburgs tenniskampioen bij de U11/4ZoomElla Schuurmans en Gitte Overath speelden vandaag Limburgs kampioen tennis bij de U11/4 op de terreinen van de tennisclub in Hamont. In augustus gaan ze de Limburgse eer verdedigen in de nationale ronde. HTC Hamont is trots op haar topteam. Fijn om te winnen op eigen terrein!

Agnes Duysters overleden

Zaterdag 25 juni 2022
Hamont-Achel - Agnes Duysters overledenDonderdag is Agnes Duysters overleden, de echtgenote van Pierre Huybers. Nes was afkomstig van Hamont en werd 89 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme kring waarna haar urn wordt begraven op het Boskerkhof. Begroeting: donderdag (19-20u) bij Vanhove Uitvaartzorg, Brogelerweg 24, Bocholt.

Mijmeringen van een fietser

Zaterdag 25 juni 2022
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Mijmeringen van een fietserHet begin van de week. Het ging warm worden vandaag, hadden zowel Frank als Sabine voorspeld. Erg warm.
Ik wou nu eindelijk wel eens een dagje fietsen. Allerlei omstandigheden hadden dat voordien vakkundig verhinderd: er waren telkens weer dringender prioriteiten. En als je vroeg genoeg vertrekt, is het nog niet zo drukkend warm.
De fiets op dus. Waarheen? Het grootste deel van Nederland ligt nog wat noordelijker op de kaart van Europa dan Lommel. En hoe noordelijker, des te kouder, herinnerde ik me (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: RVD

Zaterdag 25 juni 2022
Rens van Dijk uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap RVD opgericht met zetel aan de Grevenbroekstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer goederenvervoer over de weg, de verhuur, de exploitatie en het beheer van woningen en algemeen onderhoud van auto's en lichte bestekwagens.
Hamont-Achel - Fietspaden Grote Baan medio augustus klaarZoomKomende maandag schuiven in Houthalen-Helchteren de werken aan de nieuwe fietspaden op naar de drie laatste zones aan de oostkant van de Grote Baan, waar het verkeer richting Hechtel-Eksel rijdt. Vanaf begin augustus krijgt ook de rijweg aan de oostkant van de Grote Baan een nieuwe asfaltlaag. Volgens de huidige planning zijn de fietspaden tegen midden augustus volledig klaar voor gebruik.
In de vierde fase werkt de aannemer aan de fietspaden in drie zones: van de Koolmijnlaan tot de (…) Het hele nieuwsbericht
Varkensbedrijven met de hoogste stikstofimpact op natuur kunnen vervroegd stoppen en op vrijwillige basis intekenen op een (gedeeltelijke) stopzettingsregeling van de Vlaamse overheid. De Vlaamse regering keurde vandaag op voorstel van minister Zuhal Demir en minister van Landbouw Jo Brouns de technische details goed voor zo’n regeling. Die wordt nu voorgelegd aan de Vlaamse toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens en aan de Raad van State. Tegelijk wordt de goedkeuring van de (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Extra dag verlof voor personeel NoorderhartZoomGisteren mocht voor het personeel van Noorderhart Mariaziekenhuis en Noorderhart Revalidatie & MS eindelijk de druk van de ketel, na dat gevecht van meer dan twee jaar tegen corona. Meer dan 700 medewerkers kwamen samen in Mol voor een Midsummer After Work-editie. De temperaturen liepen hoog op en er werd genoten van lekkere foodtrucks, een optreden van Frankenstijn ft. SaxyBeanz en een afterparty met DJ Prosit. Kers op de taart was de aankondiging van algemeen directeur Hans Ramaekers die de medewerkers een extra dag verlof schonk. Hans Ramaekers: “Wij hebben onze medewerkers de afgelopen jaren keihard zien werken. Dit willen we nu belonen door hen een extra 'dankdag' aan te bieden. Iedere medewerker kan deze dag vrij inzetten. Hiermee willen wij aantonen dat wij het werk van onze medewerkers enorm appreciëren. Wij vinden dat zij deze extra dag verlof verdienen.”

Fietser rijdt tegen slagboom

Vrijdag 24 juni 2022
Grensgevallen
Op de Panweg in Maarheeze (Cranendonck) is gisterenavond een fietser tegen een slagboom gereden. Hij liep daarbij zware verwondingen op.
Het is maar dat je 't weet
Vlaanderen kondigt aan dat vanaf 1 juli 2022 het maximaal renteloos te ontlenen bedrag wordt verhoogd tot 60.000 euro per wooneenheid. De maximale looptijd wordt verlengd van 10 naar 25 jaar. De doelgroep zal afgestemd worden op de laagste en middelste inkomens van de aangekondigde 'Mijn Verbouwpremie'. Daarnaast komt er ook een eengemaakte premie voor energiebesparende investeringen. 'Mijn Verbouwpremie' gaat vanaf 1 juli in voege en kan officieel en enkel digitaal aangevraagd worden vanaf 1 oktober. Alle info vind je op de website van Energiehuis Limburg.

Tonny Saelmans overleden

Donderdag 23 juni 2022
Hamont-Achel - Tonny Saelmans overledenIn het Jessa-ziekenhuis in Hasselt is gisteren Tonny Saelmans overleden, de echtgenoot van Josée Steensels. Hij was 69 jaar. De afscheidsdienst en de bijzetting van de urn in het urnengraf op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting van de urn: maandag (20-21u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Komend weekend wordt het kruispunt van de Grote Ring met de Kempische Steenweg in Hasselt vernieuwd. Tijdens de werken zal het onmogelijk zijn om op het kruispunt links af te slaan. Dat geldt voor het verkeer uit alle rijrichtingen. Er zijn omleidingen aangeduid.

Simsalabim - en 't is vakantie!

Donderdag 23 juni 2022
Hamont-Achel - Simsalabim - en 't is vakantie!ZoomHet is weer de laatste (volledige) week van het schooljaar, ideaal om de leerlingen van de 2e en 3e leerjaren te laten kennismaken met de Kunstacademie. De leraren van de Kunst Academie Noord Limburg speelden voor hen een reeks voorstellingen van 'Simsalabim'. Over poppen die gaan dansen en oude fotoportretten die tot leven komen... tot de heks komt opdagen. Maar liefst 1.975 leerlingen uit Oudsbergen, Bocholt, Peer, Lommel, Pelt, Hechtel-Eksel en Hamont-Achel kwamen kijken. (Foto's Albert Loos)Meer foto's

Pol Put overleden

Donderdag 23 juni 2022
Hamont-Achel - Pol Put overledenIn Hamont-Achel waar hij woonde is dinsdag Pol Put overleden, de echtgenoot van Tresia Panis. Hij was 87 jaar en afkomstig van Overpelt. Het afscheid vindt dinsdag (11 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel waarna zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Overpelt-Fabriek. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.
Grensgevallen
Bij een steekpartij tussen drie bewoners in het asielcentrum aan de Randweg-Oost in Budel zijn gisteravond twee gewonden gevallen.  Ze werden naar het ziekenhuis overgebracht. Volgens de politie ging er mogelijk een conflict vooraf aan het steekincident. Wat er precies is gebeurd, is nog niet bekend. Dat moet uit het onderzoek en de verhoren blijken.
De Gezinsbond van Achel heeft een nieuwe ontspannende fietszoektocht van een 25-tal km doorheen Achel uitgewerkt. Op diverse stopplaatsen kan je speuren naar foto's en vragen beantwoorden. De routebeschrijving en het antwoordformulier zijn af te halen bij het VVV-kantoor, Generaal Dempseylaan 1 in Achel. Deelnameprijs: 6 euro.
Op de fiets dwars door 10.000 jaar Limburgse geschiedenis trappen. Dat kan met vijf nieuwe fietsroutes langs bijzondere historische locaties in Nederlands-Limburg. Tijdens het fietsen komt de Limburgse geschiedenis tot leven. Dankzij de speciale Archeo Route Limburg 2.0 komen fietsers namelijk via 3D-technieken en augmented reality oog in oog te staan met archeologen en hun vondsten. Meer info
Grensgevallen
Hamont-Achel - Bosbrand in Budel snel onder controleIn Budel heeft de brandweer vanmiddag een brand in het bos aan de Kuikensvendijk geblust. Die legde een perceel van zowat 20a in de as. De brandweer was nog geruime tijd bezig met nablussen. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Zuster Paula Bergs overleden

Woensdag 22 juni 2022
Hamont-Achel - Zuster Paula Bergs overledenIn het rusthuis in Hamont is vandaag zuster Paula overleden, in het burgerleven Paula Bergs. Ze was 86 jaar en ingetreden in de orde der augustinessen. Zaterdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont. Vrijdag om 19u is er daar een avondwake, waarna gelegenheid tot groeten in het klooster. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be.

Lène Daniëls overleden

Woensdag 22 juni 2022
Hamont-Achel - Lène Daniëls overledenIn Hamont is maandag Lène Daniëls overleden, de echtgenote van Thei Cornelissen. Zij was 87 jaar. Het afscheid vindt in intieme kring plaats. Vrijdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Grote-Brogel waarna gelegenheid tot groeten bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.
De scholengroep WICO kan volgend jaar 240.000 euro besteden om de doeleinden van haar Erasmus+-programma te realiseren. Dat is mogelijk geworden omdat de scholengroep sinds vorig jaar houder is van een Erasmus+-accreditatie waardoor ze makkelijker toegang heeft tot de budgetten van dat uitwisselingsprogramma.
Enerzijds zal het geld gaan naar leerlingenmobiliteiten in de vorm van buitenlandse stages of groepsuitwisselingen. Zo trekt een groep tweedejaars van de Juniorcampus volgend (…) Het hele nieuwsbericht

Fietstweedaagse in Achel

Dinsdag 21 juni 2022
Hamont-Achel - Fietstweedaagse in AchelZoomIn het weekend van 9 en 10 juli organiseert W.T.C. Kranig Vooruit uit Hamont–Achel weer de Fietstweedaagse. Er kan gekozen worden voor 40 of 60 km en ook is er een route van 25 km, die erg geschikt is voor een gezin met kinderen. Op zaterdag wordt er gestart tussen 9.00 uur en 16.00 uur en op zondag tussen 9.00 en 15.00 uur. Er kan één dag gefietst worden of beide dagen. Start je op beide dagen dan doe je gratis mee aan een tombola wanneer je op zondag bij de trekking om 18.00 uur aanwezig bent.
Vertrek en eindpunt bij gemeenschapscentrum Michielshof, Michielsplein 3, in Hamont-Achel. Deelname 4,50 euro (en kinderen tot 12 jaar 2 euro) per dag incl. consumptie. Meer info:  www.wtckranigvooruit.be of mail naar club[!]wtckranigvooruit.be. (Archieffoto)

Warm, maar onweersdreiging

Dinsdag 21 juni 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Warm, maar onweersdreigingDe volgende dagen wordt warme, maar onstabiele lucht vanuit het zuiden naar onze streken aangevoerd. Een depressie over het zuiden van Europa is verantwoordelijk voor een toenemende onweersdreiging. Vooral op vrijdag zijn er pittige onweersbuien mogelijk. In het weekend blijft het eerder wisselvallig, maar wordt het minder warm.
Vandaag is de langste dag van het jaar, maar dat wil niet zeggen dat we ook het meeste zonlicht hebben. Integendeel, wolkenvelden verstoppen de zon vaak in de (…) Het hele nieuwsbericht

Ravage in Budel-Dorplein

Dinsdag 21 juni 2022
Grensgevallen
Hamont-Achel - Ravage in Budel-DorpleinIn Budel-Dorplein heeft een autobetuurder gisterennamiddag een ware ravager aangericht. Hij ramde onder meer een garagepoort, reed door een hekwerk en ploegde door drie tuinen. De chauffeur bleef ongedeerd.

Steven Schuurmans overleden

Dinsdag 21 juni 2022
Hamont-Achel - Steven Schuurmans overledenOp 20 juni is van ons heengegaan Steven Schuurmans, echtgenoot van Caroline Winters, papa van Tijl, Kobe en Wietse. Hij was 41 jaar. U kan Steven nog een laatste groet brengen in uitvaartcentrum Severens, Houtmolenstraat 8 in Pelt, vrijdag a.s. van 19.30 uur tot 20.30 uur. Iedereen is welkom op maandag 27 juni om 20 uur op de speelplaats van Basisschool De Achellier voor een herdenkingsmoment voor meester Steven (ingang via de Pastoor Bungenerslaan).
Hamont-Achel - Weldra aftreden van paus Franciscus?Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Nieuwe spoorlijn Balen-Neerpelt geplandZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Frisser maar dan weer warmer

Zondag 19 juni 2022
Hamont-Achel - Frisser maar dan weer warmerNa de doortocht van een storing vandaag stroomt gevoelig koelere lucht over onze streken. Na het weekend gaat het op en af met het kwik, de ene dag normale temperaturen, de andere zomerse. Zo is het ook met het weerbeeld, de ene keer zon, de andere keer buien. 
Vandaag is het wisselend bewolkt en drukkend warm. In de loop van de latere ochtend of middag komen er plaatselijke buien opzetten. Een donderslag is daarbij mogelijk. Het kwik kan nog oplopen tot 25 graden, maar na de doortocht van (…) Het hele nieuwsbericht

De hakken in het zand

Zaterdag 18 juni 2022
Hamont-Achel - De hakken in het zandZoomMen zegt soms: "Hij zette zijn hakken in het zand". Dat is wat er vandaag gebeurde tijdens een springtornooi in SenTower Park in Oudsbergen. Een paard wou niet springen en zette zijn voorste benen in het zand. De achterste - dat was wat moeilijker... (Foto Rik Vander Sanden) Meer foto's
Elise Mertens heeft de dubbelfinale bereikt op het tennistoernooi van Birmingham. Samen met haar partner Shuai Zhang versloeg ze in de halve finale Samantha Stosur en Latisha Chan in twee sets: 6-1, 7-5. In de finale volgt een duel met tweede reekshoofden Jelena Ostapenko en Lyudmyla Kichenok.

Code oranje voor hitte

Zaterdag 18 juni 2022
Hamont-Achel - Code oranje voor hitteVandaag wordt het warm, erg warm, met in de Limburgse Kempen temperaturen tot 35 graden en mogelijk zelfs meer. Daarom heeft het KMI, alleen voor Limburg, code oranje voor hitte afgekondigd. Dat moet mensen attent maken voor de gevolgen van de hitte en zeker extra aandacht geven aan kleine kinderen en senioren, niet alleen om ze uit de zon te houden maar ook om ze voor uitdroging te behoeden.
Hamont-Achel - Het hooikoortsfestival is begonnenZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

'Ergens onderweg' in KANL

Donderdag 16 juni 2022
Hamont-Achel - 'Ergens onderweg' in KANLZoomZondag was er de opendeurdag bij de KunstAcademie Noord-Limburg, maar tegelijkertijd liep ook de tentoonstelling "Ergens onderweg" van de leerlingen van de kinder- en jongerenateliers van de academie. Kinderen uit Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Oudsbergen, Peer en Pelt hadden er hun beste beentje voorgezet. De tentoonstelling is nog open morgen/vrijdag van 9.00-17.00 uur, en volgende zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
'Ergens onderweg' in KANL'Ergens onderweg' in KANL
'Ergens onderweg' in KANL
Zoom
Het is maar dat je 't weet
Start je kind na de zomervakantie in het eerste middelbaar? Vraag dan een probeerabonnement van De Lijn aan. Daarmee kan je kind de hele maand september gratis op de bus stappen, met uitzondering van de Limburgse snellijnen met nummer 68, 178 en 179. Verder overal en altijd, zowel op schooldagen als tijdens het weekend.
Aanvragen is eenvoudig. Is je kind geboren in 2010? Dan ontving je vast al een brief van De Lijn over hoe je het gratis probeerabonnement kan aanvragen. Dat verloopt zo: (…) Het hele nieuwsbericht

Lieve Willekens overleden

Donderdag 16 juni 2022
Hamont-Achel - Lieve Willekens overledenIn het UZ Brussel in Jette is maandag Lieve Willekens overleden, de weduwe van de in 2003 overleden Toon Roosens. Ze was geboren in Hamont en werd 72 jaar. De afscheidsdienst en het bijzetten van de urne bij haar ouders op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Online condoleren via www. begrafenissencremers.be.
Hamont-Achel - St.-Jobswandeling van de GrevenbroekersZoomZondag namen 679 wandelaars van wandelclub De Grevenbroekers deel aan een geslaagde wandeldag. Ze mochten uit alle hoeken van Vlaanderen en van over de grens wandelaars welkom heten. Het was dan ook schitterend wandelweer. Dank aan al de aanwezige wandelaars. De volgende wandeling van de Grevenbroekers is de Achelse Kluiswandeling op 16 oktober 2022. Voor meer info zie: www.degrevenbroekers.be.

André Evers overleden

Donderdag 16 juni 2022
Hamont-Achel - André Evers overledenOp 12 juni is André Evers overleden, de echtgenoot van Rosa Bosmans. Hij was 93 jaar en afkomstig van Hamont. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Rouwadres: fam. Evers, p/a Kiewitstraat 120, 3500 Hasselt.
Elise Mertens en de Chinese Zhang Shuai hebben zich vandaag op het tennistoernooi van Birmingham geplaatst voor de tweede ronde.  In de volgende ronde is een Roemeens duo hun tegenstander.

Tropische temperaturen

Woensdag 15 juni 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Tropische temperaturenHet wordt warm de volgende dagen met eerst zomerse maxima, maar op vrijdag en zaterdag bereikt het kwik tropische waarden. Zondag komt er een einde aan het warme weer, wanneer een actieve storing doorheen de regio trekt met een flinke plens hemelwater. Na het weekend zijn de temperaturen opnieuw normaal voor de tijd van het jaar. 
Vandaag kan de zon de hele dag het weerbeeld overheersen. Af en toe zijn er wel enkele hogere wolkenvelden en hier en daar een stapelwolkje, maar die (…) Het hele nieuwsbericht

Een Bloemencorso-puzzel

Woensdag 15 juni 2022
Grensgevallen
Hamont-Achel - Een Bloemencorso-puzzelZoomVanaf morgen is bij de VVV-winkel in Valkenswaard de allernieuwste Valkenswaardpuzzel te koop met als thema Bloemencorso. Het is een panoramapuzzel met een oplage van 1000 stuks. De puzzel kwam tot stand in samenwerking met Bloemencorso Valkenswaard. Aan de bouwgroepen werd gevraagd een foto in te zenden van de wagen waar men het meest trots op is. Dit gebeurde allemaal in het grootse geheim. Vervolgens maakte de VVV samen met lokale illustrator Arjen Vriezekolk er een kleurrijke parade van met de mooiste wagens door de jaren heen. De puzzel kost 16,95 euro.

Let op je snelheid

Woensdag 15 juni 2022
Grensgevallen
Hamont-Achel - Let op je snelheidDe trajectcontrole aan de Kempenweg (N564) tussen Budel-Dorplein en Weert registreerde de afgelopen 4 maanden meer dan 2.700 snelheidsovertredingen. Dat komt neer op een gemiddelde van zo'n 23 per dag.
Het gemeenschappelijk vakbondsfront organiseert op maandag 20 juni opnieuw een vakbondsactie. Hierdoor zal er onder andere hinder zijn bij De Lijn en op de luchthaven van Zaventem. Reizigers van De Lijn checken best eerst de app of website. Verschillende vluchten op Zaventem worden afgelast en reizigers worden opgeroepen om, indien mogelijk, hun reis op maandag uit te stellen.
Hamont-Achel - Grote renovatie voor VOKA-gebouwZoom28 jaar na de officiële inhuldiging van het gebouw kiest Voka – Kamer van Koophandel Limburg voor een grondige renovatie van het Huis van de Limburgse Ondernemer in Hasselt. “De bestaande infrastructuur dateert van 1994 en is dus niet aangepast aan de huidige duurzaamheidsnormen. Om te kunnen groeien als organisatie is het tijd om ons gebouw klaar te maken voor de toekomst”, zegt Karin Van De Velde, voorzitter van Voka – KvK Limburg. “We kiezen bewust voor een duurzaam (…) Het hele nieuwsbericht

Vanaf maandag werken in Waalre

Woensdag 15 juni 2022
Grensgevallen
Hamont-Achel - Vanaf maandag werken in WaalreMaandag beginnen in Waalre werken voor de herinrichting van de Eindhovenseweg en het centrum van Aalst. De werkzaamheden starten vanaf de Valkenswaardseweg. Tijdelijke verkeerslichten regelen het verkeer.
Grensgevallen
Hamont-Achel - Man zwaargewond op MaastrichterwegBij een zwaar verkeersongeval op de Maastrichterweg in Valkenswaard is afgelopen nacht een jonge chauffeur, van wie geen woonplaatsgegevens bekend zijn gemaakt, zwaargewond geraakt. Na een slippartij belandde zijn wagen tegen enkele bomen die door de klap afbraken. De bestuurder werd uit de auto geslingerd. Hij bleek vooral zwaar hoofdletsel te hebben opgelopen en werd naar een ziekenhuis in Tilburg overgebracht.

Brand bij zinkfabriek

Dinsdag 14 juni 2022
Grensgevallen
Hamont-Achel - Brand bij zinkfabriekVanochtend rond 5.15 uur brak brand uit in een gebouw op het terrein van de zinkfabriek in Budel-Dorplein. De brandweer had de vlammen snel onder controle. Hoe de brand ontstond, is nog niet bekend.
Hamont-Achel - Nieuwe bezoekuren in Noorderhart MariaziekenhuisVanaf vandaag veranderen de algemene bezoekuren in het Noorderhart Mariaziekenhuis. Voortaan mag men daar patiënten bezoeken tussen 15 en 20 uur. De volledige bezoekregeling is te vinden achter deze link.

Mia Kauffmann overleden

Dinsdag 14 juni 2022
Hamont-Achel - Mia Kauffmann overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is gisteren Mia Kauffmann overleden, de weduwe van Marcel Schuurmans, die in 2019 overleed. Ze was 91 jaar. De afscheidsdienst, crematie en begraving van de urne in het urnengraf bij Marcel op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19 - 20u). Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Doe mee aan de Sportmix!

Dinsdag 14 juni 2022
Sportregio Noord-Limburg organiseert voor de eerste maal Sportmix, een sportieve namiddag voor groot en klein. Tijdens deze sportnamiddag kunnen kinderen samen met hun (groot)ouders sporten. Het is voor alle leeftijden. Schrijf je in en beleef een leuke en sportieve namiddag waarin je kennis maakt met verschillende sportactiviteiten waaronder dans, hindernissenbaan, koetsentocht, zoektocht en andere creatieve bezigheden zoals Legobouwen,...
Sportmix in 2022 gaat door op zaterdag 18 juni van 13.00 tot 16.00 uur in sporthal De Koekoek, Grevenbroekstraat 11 in Hamont-Achel. Aanmelden kan tussen 13.00-14.30 uur. Voorinschrijven kost € 4 per duo (inclusief ijsje) en kan tot 15 juni (via sport[!]hamont-achel.be. Gevraagd worden de naam (van de groot)ouder, de naam van het kind + leeftijd, het adres en het telefoonnummer. ter plaatse inschrijven kost  € 5 per duo (inclusief ijsje).

Liza Didden overleden

Maandag 13 juni 2022
Hamont-Achel - Liza Didden overledenZaterdag is Liza Didden overleden, de weduwe van Harrie Paesen. Zij was 87 jaar en afkomstig van Achel. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Begroeting: dinsdag (19-20 uur)bij Uitvaartzorg De Linde aan de Guldensoporenlaan in Houthalen.

Keukenbrand in Budel

Maandag 13 juni 2022
Grensgevallen
Hamont-Achel - Keukenbrand in BudelAan de Smeelen in Budel ontstond gisterenavond brand in de keuken van een woning. De ingebouwde vaatwasser was in brand gevlogen. Die werd door de brandweer geblust en naar buiten gehaald. De woning heeft vooral rookschade.
Het is maar dat je 't weet
De Vlaamse regering heeft een pakket met studiemaatregelen voor het hoger onderwijs definitief goedgekeurd. Alle studenten die starten vanaf academiejaar 2023-2024 zullen op het einde van hun 2de jaar geslaagd moeten zijn voor alle vakken uit hun 1ste jaar. Als dat niet lukt, dan kunnen ze bij hun instelling niet opnieuw inschrijven voor dezelfde opleiding. Deze zogenaamde ‘knip’ moet een einde maken aan de situatie waarbij studenten sommige vakken maar blijven meesleuren, waardoor ze (…) Het hele nieuwsbericht

Warme vooruitzichten

Zondag 12 juni 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Warme vooruitzichtenEen uitloper van het hogedrukgebied der Azoren bepaalt het weer zowel op korte als lange termijn. Af en toe kunnen verzwakte storingen nog over onze regio schuiven, maar dit vertaalt zich enkel in wolkenvelden. In de tweede helft van komende week wordt het bovendien zomers warm.
Vandaag is het in de vroege ochtend flink zonnig. Een wolkenband schuift echter in de loop van de ochtend vanuit het westen over onze streken en tempert het oplopen van de temperaturen. Het blijft wel droog, maar de (…) Het hele nieuwsbericht

Jef Nulens overleden

Zondag 12 juni 2022
Hamont-Achel - Jef  Nulens overledenGisteren is in Achel Jef Nulens overleden, de weduwnaar van de vorig jaar gestorven Roza Bas. Hii was 85 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan  de Schansstraat in Lommel.

Het nivo van ons onderweis

Zaterdag 11 juni 2022
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Het nivo van ons onderweisOoit, het moet in een volkomen onbewaakt moment gebeurd zijn, was ik één van de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen. (Nee, ik heb het niet gehaald, maar dat is bijzaak.) Iemand die voor een of ander lokaal blaadje schreef, stuurde me toen, voor een schriftelijk interview, een reeks vragen. Eén ervan luidde: “Wat zijn u plannen voor het onderweis?” Ik zweer je dat het waar is.
Ja, het gaat achteruit met ons ooit zo gelauwerd onderwijs. Ze hadden het erover in (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Huldiging vrijwilligers & bloeddonerenZoomNa een stilte van twee jaar door corona kon nu opnieuw de huldiging plaatsvinden van de verdienstelijke vrijwilligers, cursisten en bloeddonoren van Rode Kruis Hamont-Achel. Naar jaarlijkse traditie werd de receptie aangeboden door het stadsbestuur.
Vanmiddag waren twee auto's in een kop-staartbotsing betrokken in de Bosstraat. Een 45-jarige vrouw uit de gemeente raakte daarbij gewond.
Grensgevallen
Er bestaat een "ernstig gevaar" dat Peter Gillis, die via de Oostappen Groep diverse vakantieparken exploiteert, die vergunning misbruikt voor criminele doeleinden. Burgemeester Roland van Kessel van Cranendonck kreeg een advies in die zin van het Landelijk Bureau Bibob in Nederland, dat bij vergunningsaanvragen bekijkt of een ondernemer integer is. Van Kessel besloot daarop aan Gillis geen horecavergunning te geven voor diens park in Soerendonk. Dat meldt Eindhovens Dagblad. De krant schrijft dat de gemeenten in Nederland waar de Groep Oostappen actief is - waaronder Cranendonck en Valkenswaard -  samen met de opsporingsinstanties gaan bekijken of er sprake is van misstanden in de vakantieparken. Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat Gillis vergunningen gaat verliezen.

Willy Beliën overleden

Vrijdag 10 juni 2022
Hamont-Achel - Willy Beliën overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is gisteren Willy Beliën overleden, de weduwnaar van Anneke Simons, die in 2011 overleed. Hij was 95 jaar. De afscheidsdienst en de begraving op het Boskerkhof vinden in intieme kring plaats. Begroeting: dinsdag (19-20u) in funerarium Creemers.
Het is maar dat je 't weet
De Vlaamse overheid waarschuwt voor een nieuw soort phishingberichten dat de ronde doet. Daarin wordt opgeroepen om je te registreren voor een vaccin tegen de apenpokken, maar de link waarop je moet klikken is vals. De Vlaamse overheid benadrukt dat er momenteel niet gevaccineerd wordt tegen het virus.
Heb je een dergelijk bericht ontvangen? Klik niet op de link in het bericht en vul geen gegevens in. Stuur het bericht door naar verdacht[!]safeonweb.be en verwijder het daarna.
Hamont-Achel - Sabien is 'Zorgleerkracht van het jaar'Sabien Segers mag zich vanaf vandaag een jaar lang Limburgs ‘Zorgleerkracht van het Jaar’ noemen. De zorgleerkracht van de basisschool De Kei Beek in Bree werd door een vierkoppige jury met onder andere kinder- en jeugdpsychologe Katelijne Van Lommel en Charlotte Van Calster van UNICEF uit bijna 600 nominaties van kinderen, ouders en leerkrachten verkozen.
De jury verraste Sabien Segers vanmorgen in de klas om de trofee te overhandigen. Het is de eerste keer dat er in ons land een zorgleerkracht van het jaar verkozen wordt. Uitgeverij Averbode lanceert het initiatief om het belang van zorgleerkrachten in de Vlaamse en Brusselse scholen extra in de verf te zetten.
De vliegbasis van Kleine-Brogel heeft vanmorgen aangekondigd dat er op maandag 13 en dinsdag 14 juni nachtvluchten uitgevoerd zullen worden ter vervanging van eerder geannuleerde nachtvluchten. Die zijn volgens de basis nodig om de piloten toe te laten hun kwalificaties te behouden. Normaal vinden er in juni, juli en augustus géén nachtvluchten plaats.

Gestorven en weer opgezet

Donderdag 9 juni 2022
Hamont-Achel - Gestorven en weer opgezetZoomHet INBO - Instituut Natuur- en Bosonderzoek - heeft de enige twee vrouwelijke wolvenwelpen van 2020 van de roedel van Hechtel-Eksel laten opzetten. De twee jonge wolvinnen kwamen beide om het leven in het verkeer op resp. 9 en 19 oktober van dat jaar. Het heeft even geduurd bij de taxidermist, maar vandaag werden de opgezette dieren geleverd in het INBO-kantoor in Geraardsbergen (foto). Later gaan ze Vlaanderen rond. (Foto INBO)
Op het tennistoernooi van Rosmalen in Nederland is Elise Mertens in de tweede ronde uitgeschakeld door die andere Belgische: Alison Van Uytvanck (WTA-46). Die won de eerste set met 6-2 en de tweede met 6-3.

Kansarmoede in Vlaanderen

Donderdag 9 juni 2022
Om over na te denken
"Bijna 1 op de 5 kinderen in Vlaanderen leeft in een gezin dat geen onverwachte uitgaven van 1.100 euro aankan. 15% van de kinderen kunnen met hun gezin geen week buitenshuis op vakantie. Toegang tot internet, het huis voldoende kunnen verwarmen en regelmatig een maaltijd met vlees, kip of vegetarisch alternatief gebruiken is op dit moment voor veel minder kinderen (2%) een probleem. Regelmatig deelnemen aan een vrijetijdsactiviteit of een keer per maand afspreken om iets te gaan eten of te drinken is voor ongeveer 1 op de 10 kinderen niet mogelijk."
Diederik Vancoppenolle, wetenschappelijk adviseur bij het Agentschap Opgroeien.
Hamont-Achel - Carpoolparkings worden gereinigdZoom
Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat vrijdagnacht en in de nacht van 17 op 18 juni opnieuw de carpoolparkings in Limburg laten reinigen. Tijdens de reinigingswerken zal op de betreffende parkings tussen 20u en 6u een parkeerverbod gelden.
Vrijdagnacht zijn de parkings in Halen, Hasselt-Zuid, Houthalen, Paal (Beringen) en Tongeren aan de beurt.Tijdens de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 juni reinigt het agentschap de carpoolparkings in Diepenbeek, Heusden-Zolder, Lummen en Maasmechelen.(Foto AWV)

Brandweer rukt uit voor gaslek

Woensdag 8 juni 2022
Grensgevallen
Hamont-Achel - Brandweer rukt uit voor gaslekDe Budelse brandweer is deze voormiddag uitgerukt voor een gaslek in de Hoogstraat in Gastel (Cranendonck). De netbeheerder heeft het lek uiteindelijk kunnen dichten.
Hamont-Achel - Onderzoek naar grote piramidefraudeDe Federale Gerechtelijke Politie Limburg en Parket Limburg zijn een onderzoek gestart naar de beleggingsvehikels 4&MORE en Strategy Collectiv, beide uit Alken. Middels 4&More en Strategy Collectiv zou piramidefraude gepleegd zijn. Hierbij worden hoge intresten beloofd aan de beleggers. De gelden van die beleggers worden echter niet effectief belegd. De intresten van de eerste inleggers worden betaald met de gelden die binnenkomen van de nieuwe geronselde beleggers. Een systeem dat (…) Het hele nieuwsbericht

U moet toch niet naar Hasselt?

Woensdag 8 juni 2022
Vrijdag 10 juni start het Agentschap Wegen en Verkeer met de vernieuwing van het kruispunt van de Grote Ring (R71) met de Kempische Steenweg (N74) in Hasselt. De werken lopen gelijk met de verhoging van de Kempische brug, door De Vlaamse Waterweg nv, en zullen gepaard gaan met grote verkeershinder. Vermijd de omgeving, volg de dynamische reistijdbegeleiding en neem de alternatieve routes.
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en De Vlaamse Waterweg nv hebben hun werken op (…) Het hele nieuwsbericht
Grensgevallen
De Randweg Oost in Budel, vanaf de afslag naar de Rijksweg tot aan het AZC, is van vrijdag 10 juni 20u tot maandag 13 juni 6u afgesloten voor zowel gemotoriseerd als fietsverkeer. Het verkeer wordt omgeleid. De gemeente Cranendonck werkt aan het verkeersveiliger inrichten van de fietsoversteekplaats op de Randweg Oost nabij de Rijksweg. Ook de bus rijdt een omleidingsroute, meldt de gemeente.
Elise Mertens staat opnieuw op de eerste plaats in de WTA-ranking voor het dubbelspel in het tennis.
Grensgevallen
Op de Gastelseweg in Budel is een fietsster deze voormiddag rond 11.30 uur gewond geraakt bij een botsing met een auto. Zij is naar het ziekenhuis in Weert gebracht.
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Met vakantie: wat met je huisvuilzak ?ZoomHeb je een volle huisvuilzak die je niet meer kan buitenzetten omdat je op vakantie vertrekt? Of heb je weinig ruimte, waardoor het vervelend is om tijdens extreme warmte een volle huisvuilzak in huis te hebben? Dan kan je tussen 14 juni en 10 september je gele keukenafval-, groene tuinafval- en/of grijze huisvuilzak naar het recyclagepark brengen als je volgende regels respecteert:
- Je mag enkel grijze huisvuil-, gele keukenafval- en groene tuinafvalzakken van Limburg.net (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Boswachters hebben het moeilijkZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Krulbolkampioenschap in AchelZoomDe organisatoren van het Limburgs Krulbolkampioenschap hadden zich een betere dag kunnen uitkiezen dan deze zondag vol regen. Maar desondanks ging het kampioenschap op de krulbolvelden bij het Catharinadal toch door. Maar liefst 60 gevorderde spelers zakten af naar Achel om zich te meten met de beste bollers uit Vlaanderen. Na drie rondes bollen won de regen het van de doorweekte spelers en trok iedereen zich terug in de tenten. Ook hier ging het volksfeest verder met voldoende drank, pannenkoeken, (…) Het hele nieuwsbericht

Code oranje voor Limburg

Zondag 5 juni 2022
Weerbericht
Omwille van een golf van plaatselijke intense regenbuien kondigt het KMI code oranje af voor de provincie Limburg tot 17 uur. Het nummer en het e-loket 1722, via www.1722.be, is actief voor niet-levensbedreigende schade. In geval van nood bel je de noodcentrale 112.

Aan onze lezers in Spanje

Vrijdag 3 juni 2022
De voorbije dagen melden Internetgazetlezers in Spanje ons dat ze daar op enkele plaatsen geen verbinding met de Internetgazet kunnen maken, ook niet via 4G en zelfs niet via 5G.
Dat is niet onze schuld. We hebben na enig onderzoek vastgesteld dat minstens één plaatselijke provider in Spanje problemen heeft met het linken naar Belgische websites. Vanuit België kunnen we helaas niets ondernemen om die problemen te verhelpen. We raden de gedupeerde lezers aan zo mogelijk een andere provider in Spanje te zoeken. (PP)

Wisselvallig pinksterweekend

Vrijdag 3 juni 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Wisselvallig pinksterweekendHet verlengde weekend verloopt erg wisselvallig. Eerst bereikt gestoorde en zeer warme lucht ons land vanuit het zuiden en zorgt voor lokale onweersbuien. Op zondag schuift een bijzonder actieve storing over onze streken met veel neerslag en lokaal hevig onweer. Daarna wordt koudere, maar nog steeds onstabiele lucht aangevoerd. Ook na het weekend blijft de kans op neerslag hoog.
Zaterdag wisselen zonnige perioden af met bewolkte perioden. Het is meestal droog, maar naarmate de dag vordert, (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - 'Merkwaardige bomen in Limburg'ZoomAan kasteel Vogelsanck in Heusden-Zolder is vandaag het boek “Merkwaardige bomen in Limburg – Op pad met bomenjagers”. voorgesteld. Daarin staan 120 unieke Limburgse bomen die door de vrijwilligers van de Limburgse Bomenwerkgroep en het Provinciaal Natuurcentrum zijn geselecteerd uit 5.000 merkwaardige bomen.
Vroeger hadden bomen een religieuze of symbolische functie, of ze markeerden grenzen. Maar in de tweede helft van de 20ste eeuw werden ze vaak als hinderlijk ervaren en (…) Het hele nieuwsbericht
Tribunaliteiten
Hamont-Achel - Zeg nooit zomaar studio tegen een kamerEen coöperatieve vennootschap kocht in 2011 van twee leken-verkopers een gebouw in het oude centrum van Antwerpen. Het werd door de makelaar aangeprezen als een “opbrengsthuis met 20 studio’s, alle gemeubileerd en volledig verhuurd”. Prijs € 1.020.000. De verkopers hadden het gebouw vier jaar eerder onder dezelfde noemer gekocht met de nodige attesten daterend van 1997.
Enkele jaren nadat de vennootschap het gebouw aankocht, verklaarde de burgemeester van Antwerpen de (…) Het hele nieuwsbericht

7.751 nieuwe Limburgers

Vrijdag 3 juni 2022
Herinneringen
Vorig jaar kwamen in Limburg 7.751 baby’s ter wereld. “Dat aantal lag in 2020 nog een stuk lager. Het geboortecijfer kende toen een opvallende daling,” zegt Vlaams Minister van Gezin Hilde Crevits. “We zien sinds corona dus opnieuw een stijging van het aantal pasgeborenen in Limburg. In heel Vlaanderen steeg het geboortecijfer met 4,6%. De stijging in Limburg met 2,5% blijft dus wel eerder bescheiden in vergelijking met andere provincies zoals Antwerpen (5,4%) en Oost-Vlaanderen (7%). West-Vlaanderen sluit de rij met 2,3%.”
Net zoals in de vorige jaren werden ook in 2021 meer jongens (51,3%) dan meisjes (48,7%) geboren in Limburg. Die cijfers zijn gelijkaardig over heel Vlaanderen. In 45% van alle geboortes in de provincie werden vrouwen voor het eerst moeder.

Met de fiets op de trein

Vrijdag 3 juni 2022
Wie een fiets wil meenemen in de trein, zal nu de meest geschikte trein kunnen zoeken. Hoe? Op de website BikeOnTrain zie je meteen in welke trein je je fiets kan meenemen, want dat kan niet in elke trein. BikeOnTrain
De Vereniging Treinreizigers vervoer vTv heeft vanavond een klimaatrapport gepubliceerd waaruit blijkt dat het doorrijden van de elektrische trein Antwerpen-Hamont tot Weert maar liefst een CO2-reductie van 9,9 kiloton per jaar realiseert, wat gelijk staat aan de hoeveelheid CO2 die 450.492 bomen jaarlijks opnemen.
Het onderzoek is uitgevoerd door een studiebureau en toont - door een vergelijking tussen de reis per auto versus de elektrische trein op groene stroom - aan dat de CO2-reductie indrukwekkend is. Het rapport zal dinsdag in Den Haag worden aangeboden aan de voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat. 

Opnieuw wat warmer

Donderdag 2 juni 2022
Hamont-Achel - Opnieuw wat warmerEen hogedrukgebiedje zorgt vandaag tijdelijk voor droog weer, maar vanaf morgen nemen de neerslagkansen opnieuw toe op nadering van een storing uit het zuiden. Het weekend verloopt wisselvallig en de temperaturen dalen opnieuw met een noordwestelijke tot noordelijke luchtstroming. Op korte termijn krijgen we enkele regenbuien te verwerken.
Vandaag wordt een droge en vooral ook zonnige dag. Er zijn wel wat hoge wolkenvelden en af en toe ook enkele stapelwolken, maar de zon blijft de hele dag (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Stefan Schildermans fietst voor Diabetes LigaZoomVan zaterdag 11 t.e.m. donderdag 16 juni fietsen 17 leden van het Diabetes Liga Cycling Team en 5 begeleiders van het Diabeteshuis te Gent naar de voet van de Galibier in Valloire om daar aan te sluiten met de andere leden van het Diabetes Liga Cycling Team bij het Climbing for Life event. Een pittige tocht van ruim 900 kilometer en 8500 hoogtemeters in zes etappes. En één van deze 17 enthousiaste fietsers is Lommelaar - Noord-Limburger bij uitbreiding - Stefan Schildermans, 51 en (…) Het hele nieuwsbericht
Grensgevallen
Twee mannen uit Cranendonck zitten vast omdat ze worden verdacht van betrokkenheid bij het betasten van een 19-jarige slapende vrouw in een trein. Ze zijn dinsdagavond samen met een reisgenoot uit de andere gemeente opgepakt in het station van Almere.

Drugsdealers gearresteerd

Woensdag 1 juni 2022
Gezondheid
In Valkenswaard heeft de politie twee 21-jarige inwoners gearresteerd nadat ze betrapt waren in een opslagplaats van verdovende middelen. Het duo wordt ervan verdacht jarenlang in Valkenswaard en omgeving drugs te hebben verhandeld.

Botsing in Budel

Woensdag 1 juni 2022
Grensgevallen
Gisterennamiddag kwam het tot een aanrijding tussen twee auto's op de kruising Europalaan-Zuid / Gastelseweg in Budel. Twee personen werden medisch onderzocht.

Femma fietste naar Arcen

Woensdag 1 juni 2022
Hamont-Achel - Femma fietste naar ArcenZoom Arcen is de noordelijkste kern van de gemeente Venlo in Nederlands-Limburg, zo'n 12 kilometer ten noorden van die stad. Ze hebben er onder meer prachtige kasteeltuinen. De fietsgroep van Femma Hamont (foto) bezocht er vele bezienswaardigheden. (JJS)
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel