Het overige nieuws

Ondertussen, in Bethlehem...

Zondag 31 december 2023
Hamont-Achel - Ondertussen, in Bethlehem...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Huidhonger?

Zondag 31 december 2023
Vandaag gelezen
Huidhonger is niet verdwenen: in navolging van Japanse ‘cuddle cafés’ openen knuffelcoaches in Amsterdam hun deuren. Je kunt er tegen betaling terecht voor een uurtje tegen elkaar aan liggen, diep in elkaars ogen kijken of een aai over de bol. Seks is uit den boze.
                                                                                  (Het Parool)

Vuurwerk bij storm?

Zondag 31 december 2023
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Vuurwerk bij storm?Zoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Steekpartij in asielcentrum

Zondag 31 december 2023
Grensgevallen
Hamont-Achel - Steekpartij in asielcentrumIn het asielcentrum in Budel is vanochtend, kort na middernacht, een slachtoffer gevallen bij een steekpartij. De zwaargewonde man is naar het ziekenhuis gebracht. UPDATE Er zijn twee personen opgepakt: een man van 24 en een van 33 jaar.

Weg van thuis op 25,2 jaar

Zondag 31 december 2023
Het is maar dat je 't weet
De gemiddelde leeftijd waarop jongeren het ouderlijk huis verlaten bedraagt 25,2 jaar. 63% van de jongeren doen dat op een leeftijd tussen de 21 en 28 jaar. Daarnaast is 15% een vroege nestverlater: ze zijn dan 21 jaar of jonger. 22% verlaat het huis pas op de leeftijd van 28 jaar of ouder. 
In de populatie thuisverlaters zijn er iets meer mannen dan vrouwen en heeft 5% niet de Belgische nationaliteit. 47% van de jongeren die het ouderlijk huis verlaten zijn hooggeschoold. (Statistiek Vlaanderen)

Dode door vuurwerk

Zaterdag 30 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In het Nederlands-Limburgse Neeritter, niet ver van Maaseik, is vanavond een 36-jarige man om het leven gekomen bij het afsteken van vuurwerk. Dat meldt de Nederlandse politie. Een tweede betrokkene werd zwaargewond.
Hamont-Achel - Kyani Joosten SACN-atlete van het jaarZoomKyani Joosten (foto) uit SHLille is op het clubfeest van Sporting Atletiek Club Neerpelt uitgeroepen tot "Atlete van het jaar". In haar categorie (scholieren) rijgde ze afgelopen seizoen de records aan elkaar. Ook Laurens Vanderlinden en Juul Derickx waren voor de titel genomineerd.
Volgens voorzitter Louis Geboers was dit 43ste seizoen het meest succesvolle ooit uit de geschiedenis van SACN. Liefst 110 SACN-atleten konden achter hun naam de vermelding "Limburgs kampioen" zetten.
Tijdens de feestavond werden ook 90 atleten gehuldigd waarvan er 18 een bijzondere prestatie hadden gerealiseerd. Dankzij het kerstcadeau van hoofdsponsor Deco blijven de lidgelden volgend seizoen ongewijzigd.

Geen vuurwerkshow in Hasselt

Zaterdag 30 december 2023
Door de aanhoudende wind en wisselende weersomstandigheden heeft Winterland Hasselt beslist om de voorziene vuurwerkshow van oud naar nieuw te schrappen.

Andrea Janssen overleden

Zaterdag 30 december 2023
Hamont-Achel - Andrea Janssen overledenGisteren is Andrea Janssen overleden, de weduwe van Roger Verreyt en van Leon Jaeken. Ze was 69 jaar. De afscheidsviering zal plaatsvinden in intieme kring. Begroeting: zaterdag
6 januari (18-19 uur) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren kan via www.uitvaartzorg-severens.be.

De spoorwegkathedraal

Zaterdag 30 december 2023
Tegenligger
Hamont-Achel - De spoorwegkathedraalZoom(door Gert Cuppens)
Wie googelt op de termen “top 20 railway stations” komt gegarandeerd op lijsten uit waar Antwerpen Centraal Station bij de mooiste stations ter wereld vermeld wordt. Voor het Amerikaanse "Newsweek" krijgt dit station een verdienstelijke vierde plaats. Op de website "World’s 20 Most Beautiful Train Stations – Fodors Travel Guide" staat Antwerpen CS zelfs op nummer 1.
Dit station wordt ook wel vaak een spoorwegkathedraal genoemd en (…) Het hele nieuwsbericht

De Maaslandstier is gered!

Zaterdag 30 december 2023
Hamont-Achel - De Maaslandstier is gered!Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Veel publiek voor 'Kuifje in Wenen'

Vrijdag 29 december 2023
Hamont-Achel - Veel publiek voor 'Kuifje in Wenen'ZoomDinsdag stelde de Kon. Harmonie onder de titel ‘KUIFJE IN WENEN’ haar jaarlijks winterconcert voor. Het talrijk opgekomen publiek kon genieten van de avonturen van de iconische stripheld en natuurlijk ook van de meeslepende muziek. Op het programma stond een mooie mix van de typische Weense Strauss-muziek, afgewisseld met het meer hedendaags en herkenbaar werk. Onder de muzikale leiding van Peter Cools werd het weer een aangename muziekavond waar het publiek laaiend enthousiast op reageerde.

Solidariteit alom

Vrijdag 29 december 2023
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Solidariteit alomZoom                                                                            (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Naar jaarlijkse gewoonte telt Voka – KvK Limburg de pagina’s van het Belgisch Staatsblad. Er van uitgaande dat ze elke pagina gelezen hebben aan een snelheid van drie minuten per pagina, hebben ze meer dan 250 dagen moeten lezen. Behoorlijk wat tijd, maar iedere Belg wordt geacht de wet te kennen.
2023 komt daarmee in de buurt van 2021, het recordjaar. Ook de Europese regelgeving en rapporteringslasten zijn stevig toegenomen. Voka – Kamer van Koophandel Limburg pleit voor (…) Het hele nieuwsbericht

Auto beschadigd in Kasteeldreef

Donderdag 28 december 2023
Hamont-Achel - Auto beschadigd in KasteeldreefOnbekenden hebben gisternamiddag een auto beschadigd in de Kasteeldreef in Achel. De benadeelde lichtte de politie in.  

Verkoop vuurwerk in Limburg hoog

Donderdag 28 december 2023
Het is maar dat je 't weet
Vuurwerkwinkels in Limburg verkopen ook dit jaar weer veel vuurwerk. Nochtans heerst er een vuurwerkverbod in 24 Limburgse gemeenten. Een groot deel gaat de grens over naar Nederland omdat daar geen knalvuurwerk of pijlen meer mogen verkocht worden. Vanuit Nederland wordt dan weer gesignaleerd dat er veel minder vuurwerk verkocht is dan in vorige jaren. (Radio 2 e.a.)

O.L.S. 2024 definitief in Beekdaelen

Woensdag 27 december 2023
Hamont-Achel - O.L.S. 2024 definitief in BeekdaelenZoomHet Oud Limburgs Schuttersfeest zal volgend jaar op de eerste zondag van juli in de Nederlands-Limburgse fusiegemeente Beekdaelen worden georganiseerd. Dat is vandaag bekendgemaakt. Aanvankelijk zou schutterij Sint-Antonius uit Nederweert, die het OLS dit jaar won, de organisatie op zich nemen, maar ze gooide enkele dagen geleden de handdoek in de ring. Dat zorgde voor een reeks alternatieve voorstellen, waarbij dat van de schutterijen uit Beekdaelen het uiteindelijk haalde. Het O.L.S. is een jaarlijks schuttersfeest voor schutterijen die de buks hanteren.

Willy Slenders overleden

Woensdag 27 december 2023
Hamont-Achel - Willy Slenders overledenGisteren is Willy Slenders overleden, de echtgenoot van Anna Schuurmans. Hij was 73 jaar. Woensdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont-Lo. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Op weg naar 6 januari

Woensdag 27 december 2023
Hamont-Achel - Op weg naar 6 januariZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Fietsen rond Manhattan

Woensdag 27 december 2023
Van onze man in New York
Hamont-Achel - Fietsen rond ManhattanZoomVeel steden willen fietsvriendelijker worden, ook New York City, zegt onze man in New York, Dirk Vandenberk: "Men werkt al jaren om het mogelijk te maken om letterlijk rond het eiland van Manhattan te kunnen wandelen en fietsen. Op veel plaatsen, waar er genoeg ruimte is tussen de oevers en wegen die het eiland omringen, zijn er al fiets- en wandelpaden aangelegd. Er zijn echter grote stukken waar er niet genoeg ruimte voorhanden is om dit 52 km lange project, Manhattan Greenway genaamd, aan land te verwezenlijken. Aan de oever van de ‘East River’ in midtown Manhattan is zopas een nieuw stuk van deze rondweg geopend (foto's). Het nieuwe gedeelte is volledig op pijlers in de rivier gebouwd. Men heeft er vijf jaren aan gewerkt en de kosten zijn opgelopen tot bijna 190 miljoen dollar. Nu maar afwachten of er nog geld zal vrijkomen om de nog ontbrekende stukken snel in te vullen."
Fietsen rond Manhattan
Zoom

Zacht tot volgend jaar

Dinsdag 26 december 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Zacht tot volgend jaarNa de invloed van een mobiel wigje van hoge druk is het opnieuw de beurt aan depressies en storingen om het weerbeeld te bepalen. Het gaat daarbij ook stevig waaien en bij momenten zijn er zware windstoten. De temperaturen blijven erg hoog - alvast tot het einde van het jaar is er geen winter in zicht, al wordt het laatste weekend van dit jaar wel iets koeler.
Morgen verlaat lichte regen in de ochtend de regio. Daarna is het overwegend droog met later mogelijk ook enkele opklaringen. Het gaat (…) Het hele nieuwsbericht

Lieske Winters overleden

Dinsdag 26 december 2023
Hamont-Achel - Lieske Winters overledenOp kerstdag is Lieske Winters overleden, de weduwe van Willy Lauwers, die in 2008 stierf. Ze was geboren in Achel en werd 93 jaar. Zaterdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de Sint-Laurentiuskerk in Hamont. Begroeting: vrijdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Het is maar dat je 't weet
Limburgers die buitenshuis willen gaan feestvieren tijdens oudejaarsnacht, kunnen ook dit jaar gebruikmaken van Feestbussen die de hele nacht blijven rijden tot in het nieuwe jaar. 
In totaal rijden dit jaar op 31 december en 1 januari 25 bussen uit over 20 lijnen. De bussen vervoeren de feestvierders over zowel lange trajecten naar de grotere uitgaanscentra als korte trajecten naar lokale feesten. “Het project is een mooie samenwerking tussen het Limburgs provinciebestuur, (…) Het hele nieuwsbericht

Naar duurzame energie bij kerken

Dinsdag 26 december 2023
Op 18 januari 2024 organiseren de afdeling Erfgoed van de provincie Limburg en het Platform Toekomst Parochiekerken een inspirerend netwerkmoment voor gemeenten, steden, kerkbesturen en andere geïnteresseerden rond het thema duurzame energie.
Hoe kan de parochiekerk energiezuiniger gemaakt worden? Hoe de ecologische voetafdruk verminderen? Wat is energiedelen en wat zijn energiegemeenschappen? Hoe past energie in een neven- of herbestemming? Programma en inschrijven

Nat en warm...

Dinsdag 26 december 2023
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Nat en warm...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Erik Steensels overleden

Maandag 25 december 2023
Hamont-Achel - Erik Steensels overledenVrijdag is Erik Steensels overleden, de echtgenoot van Rita Evers. HIj was 64 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Vermogensongelijkheid

Maandag 25 december 2023
Vandaag gelezen
"Als er in het jaar nul al economen waren geweest, zou een van hen in Bethlehem vast een plotselinge, plaatselijke piek in de vermogensongelijkheid hebben gemeten. Drie Wijzen leverden bij de ouders van een pasgeborene in een stal ongevraagd een klein fortuin af. Mooie geschenken: wierook, mirre en goud. Maar hoe kwamen die Wijzen er zelf eigenlijk aan?"
(Maarten Schinkel in de NRC)

Kerstmis anno 2023

Maandag 25 december 2023
Hamont-Achel - Kerstmis anno 2023Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Kerst bij Rembrandt

Zondag 24 december 2023
Hamont-Achel - Kerst bij RembrandtZoomRembrandt schilderde dit prachtige kersttafereel in 1647. Behoorlijk indrukwekkend...
Vandaag gelezen
Vanaf 1 januari zijn smartphones verboden in klaslokalen op de middelbare school in Nederland. Het verbod moet de concentratie en de prestaties van leerlingen verbeteren, aldus een rapport aan de overheid.
(De Volkskrant)

Kerstfeest bij Ferm Achel-Statie

Zondag 24 december 2023
Hamont-Achel - Kerstfeest bij Ferm Achel-StatieZoomDe dames van Ferm Achel-Statie vierden woensdag al hun kerstfeest, want ze hadden allemaal een zwaar weekend voor de boeg. Daarom woensdag al samen lekker eten, een geslaagde poppenkastvoorstelling van 'moet k(e)unnen' (foto), gezellig babbelen en voor alle leden een lokaal kerstcadeau. Het was een sfeervolle avond!

Kerstmis in Midden-Limburg

Zondag 24 december 2023
Hamont-Achel - Kerstmis in Midden-LimburgZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Kerstmis aan zee

Zondag 24 december 2023
Hamont-Achel - Kerstmis aan zeeZoomIn Oostende is gisteren een jonge dolfijn aangespoeld...  (Cartoon: Fobie)
Gezondheid
Hamont-Achel - Een gezonde balans in het nieuwe jaarVoortaan brengt Anouk Mertens als diëtiste op de Internetgazet om de twee weken een rubriekje dat iedereen kan interesseren. Vandaag: voeding en alcohol.
Het nieuwe jaar is traditioneel het moment waarop velen van ons reflecteren op het afgelopen jaar en nieuwe doelen stellen voor de toekomst. Een veelvoorkomend thema is het streven naar een gezondere levensstijl, waarbij voeding en alcohol vaak centrale rollen spelen. En dan worden dikwijls goede maar onhaalbare voornemens gemaakt, (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Op zijn paasbest naar de kersttafelZoom                                                               (Cartoon: Dirk Van Bun)

1,6 miljoen euro in Trevi-fontein

Zaterdag 23 december 2023
Vandaag gelezen
Hamont-Achel - 1,6 miljoen euro in Trevi-fonteinZoomUit de Trevifontein hebben de Romeinse stadsdiensten dit jaar in totaal ruim 1,6 miljoen euro aan munten opgevist, een recordbedrag. Wat ze ook opvisten: horloges, ringen, en... gebitten.
Wanneer men met de rug naar de fontein staat, de ogen sluit, aan Rome denkt en met de rechterhand over de linkerschouder een muntje in het water gooit, zal men ooit terugkeren naar Rome, luidt de legende. Het werpen van twee muntjes zou de gooier in staat stellen zijn geliefde te ontmoeten in Rome. Drie muntjes gooien zou leiden tot een huwelijk of... echtscheiding. (Bron: Il Messaggero, foto Pexels)

Zacht, winderig en nat

Zaterdag 23 december 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Zacht, winderig en natIn een strakke westelijke tot noodwestelijke luchtstroming worden storingen geregeld naar onze streken gestuurd. Er wordt ook erg zachte lucht aangevoerd, waarbij de maxima in de dubbele cijfers uitkomen. Het zal wel al duidelijk zijn dat Kerstmis 2023 groen zal verlopen. 
Zondag brengt een storing veel wolken en perioden met regen. In de avond zijn er wat meer drogere perioden. Met wat geluk verloopt Kerstavond meestal droog. Het is wel erg zacht bij maxima rond 11 of 12 graden en er staat een (…) Het hele nieuwsbericht

Vrede op aarde

Zaterdag 23 december 2023
Hamont-Achel - Vrede op aardeZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Een kerstcolumn!

Zaterdag 23 december 2023
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Een kerstcolumn!Nooit liggen de winkels zo vol als nu. Zelden was mijn inspiratiezolder zo leeg. Je kunt als bescheiden columnist in deze periode toch bijna niet anders dan meehuilen met de wolven in het winterse bos. Ik bedoel: je lezers verwachten toch van je dat je mee galoppeert in de eindejaarswensenrace!
En kijk, dan komt mijn recalcitrante aard onvermijdelijk weer naar boven. Als iets er iets per se moet, dan is er meer dan één Brabants trekpaard nodig om de voor naast de vorige even recht te ploegen. Dat (…) Het hele nieuwsbericht

Woninginbraak in Rozenlaan

Vrijdag 22 december 2023
Hamont-Achel - Woninginbraak in RozenlaanIn de Rozenlaan in Achel is gisterennamiddag een woninginbraak gepleegd. De daders doorzochten meerdere vertrekken. Over de aard en de omvang van de buit is niets geweten.

Chinese link bij het Vlaams Belang!

Vrijdag 22 december 2023
Hamont-Achel - Chinese link bij het Vlaams Belang!Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Lies Stevens overleden

Vrijdag 22 december 2023
Hamont-Achel - Lies Stevens overledenWoensdag is Lies Stevens overleden, de weduwe van Colla Janssen. Ze was geboren in Hamont en werd 98 jaar. De afscheidsdienst en de urnebijzetting op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: woensdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Grootschalige politieactie

Vrijdag 22 december 2023
Hamont-Achel - Grootschalige politieactieIn september waren aspirant-hoofdinspecteurs van de Limburgse politieschool PLOT aanwezig op een studiedag rond proactief werken. Tijdens hun opleiding moesten ze een actieplan rond een actuele politionele uitdaging uitwerken. De lokale politiezone LRH nam het voortouw in dit initiatief en zorgde ervoor dat een grootschalige politieactie in de steigers kon worden gezet. Aan deze provinciale actie namen uiteindelijk 11 lokale politiezones  deel, in samenwerking met de Federale Wegpolitie Limburg, (…) Het hele nieuwsbericht

Fietsvergoeding gaat omhoog

Donderdag 21 december 2023
Het is maar dat je 't weet
Volgend jaar gaat de fietsvergoeding omhoog. Wie van en naar het werk fietst kan daar volgend jaar 0,35 euro per kilometer voor krijgen. De Kamer keurde vandaag een wetsontwerp van Vincent Van Peteghem in die zin goed.

Goed nieuws voor lezers in Spanje

Donderdag 21 december 2023
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Goed nieuws voor lezers in SpanjeInternetgazet is voortaan in Spanje weer goed te lezen. Dat vernemen we van mensen die daar verblijven. Sinds zowat een jaar was de Internetgazet in Spanje moeilijk bereikbaar. Waaraan dat lag weten we niet - we hebben tot op hoog niveau geprobeerd de oorzaak te vinden en daar iets aan te doen, maar allemaal boter aan de galg. Vanavond bereikte ons het bericht dat het allemaal weer goed is gekomen. ¡Bienvenidos de nuevo, lectores de España! 

Starters: beste november in jaren

Donderdag 21 december 2023
Economisch nieuws
In november 2023 kwamen er 599 nieuwe Limburgse bedrijven bij. Dat zijn 8,9% meer starters dan een jaar geleden. Dit is het beste cijfer voor november sinds 2017. Door deze stijging daalt het totale (voorlopige) verschil licht naar -4,01%, maar het is zo goed als zeker dat we voor 2023 niet meer de kaap van 9000 starters zullen overschrijden zoals dat de afgelopen twee jaar wel het geval was, zegt VOKA.

Mia Maas overleden

Donderdag 21 december 2023
Hamont-Achel - Mia Maas overledenDinsdag is Mia Maas overleden, de echtgenote van Jef Bormans. Ze was geboren in Achel en werd 88 jaar. Woensdag (11.30u) is er een afscheidsdienst in het crematorium in Lommel, waarna de urn op het Boskerkhof geplaatst wordt. Begroeting: dinsdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Anna Van Hertum overleden

Donderdag 21 december 2023
Hamont-Achel - Anna Van Hertum overledenGisteren is Anna Van Hertum overleden, de weduwe van Jef Driesen. Ze was 92 jaar. Zaterdag (11u) is er een afscheidsdienst in het Michielshof, waarna de urn wordt bijgezet op de begraafplaats van Achel. Begroeting: vrijdag (= morgen) van 18.30 tot 19.30u in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Daar is corona weer

Woensdag 20 december 2023
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Daar is corona weerZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Bocholt B - Exc. Hamont 1-3

Woensdag 20 december 2023
Hamont-Achel - Bocholt B - Exc. Hamont  1-3Bocholt B heeft vanavond zijn competitiewedstrijd tegen Exc. Hamont verloren met 1-3. Nijs bracht Exc. Hamont op voorsprong maar Broekx hing de bordjes gelijk. Van Rijswijk scoorde de 1-2 en de 1-3.

Hubspotter voorgesteld

Woensdag 20 december 2023
Hamont-Achel - Hubspotter voorgesteldZoomVandaag werd de website Hubspotter.be voorgesteld. Dat is een nieuw platform voor studie-, werk-, en ontspanningsplekken in Limburg. Hubspotter is er om Limburgse studenten te helpen bij hun zoektocht naar de ideale studie-en ontspanningsplek. "Onze missie is simpel: we maken het leven van de student en lerende gemakkelijker, zodat ze overal en altijd de juiste plek vinden om te studeren en te chillen. Zo wordt studeren en ontspannen in Limburg leuker en gemakkelijker én kunnen de studenten zich volledig focussen op hun succes", zegt Laika Kolmer, voorzitter van de studentenraad AUHL.

Lieske Schuurmans overleden

Woensdag 20 december 2023
Hamont-Achel - Lieske Schuurmans overledenVandaag is Lieske Schuurmans overleden, de weduwe van Guillaume Claes. Ze was geboren in Achel en werd 95 jaar. Dinsdag wordt ze begraven, na een afscheidsplechtigheid in de Sint-Martinuskerk van Overpelt-centrum. Begroeting: zondag (11-11.30u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Hamont-Achel - Negen schutterijen willen OLS organiserenNegen schutterijen van de Nederlands-Limburgse gemeente Beekdaelen willen het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) organiseren. Die organisatie was onzeker geworden nadat de Sint-Antoniusschutterij van Nederweert, die het OLS vorig jaar won, de handdoek in de ring gooide. Nu hebben de schuttersverenigingen van Beekdaelen - Schimmert, Vaesrade, Sweikhuizen, Puth, Schinnen, Oirsbeek, Amstenrade, Doenrade en Merkelbeek - voorgesteld dat zij die taak overnemen. De fusiegemeente Beekdaelen viert volgend jaar haar vijfjarig bestaan, dus dat komt goed uit.
Het OLS-bestuur moet het voorstel nog goedkeuren.

Driemaal goud voor SACN in Dilsen

Dinsdag 19 december 2023
Hamont-Achel - Driemaal goud voor SACN in DilsenZoomOp de LCC-veldloop in Dilsen heeft SACN afgelopen weekend drie overwinningen en acht podiumplaatsen binnengehaald. Voor de overwinningen zorgden Roos Verheyen (pupillen - foto), Tuur Verheyen (miniemen) en Lowie Wouters (scholieren). (Foto Marc Faes)
Het is maar dat je 't weet
De afgelopen twee jaar ondervroeg Statbel, het Belgische statistiekbureau, elk kwartaal zo'n 5.000 Belgen tussen 16 en 74 jaar over hun persoonlijk welzijn en levensomstandigheden. 40% van de Belgen ondervond moeilijkheden om rond te komen in het derde kwartaal van 2023.
Dat zijn er meer dan precies twee jaar geleden, toen de metingen voor deze enquête zijn begonnen. Op dat moment vond 36% het eerder moeilijk, moeilijk of zeer moeilijk om rond te komen.
Als we de evolutie over deze twee (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Noorderhart nu coördinerend centrum borstkankerNoorderhart Mariaziekenhuis heeft van het Vlaams Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin officieel de erkenning voor het “coördinerend gespecialiseerd oncologisch zorgprogramma voor borstkanker” ontvangen. “Een mijlpaal die de voortdurende inzet en toewijding van ons borstchirurgisch team en ons multidisciplinaire zorgteam weerspiegelt,” zegt algemeen directeur Hans Ramaekers. “Sinds de initiële erkenning als satelliet borstkliniek in 2014 (…) Het hele nieuwsbericht

Grad Baeten overleden

Dinsdag 19 december 2023
Hamont-Achel - Grad Baeten overledenIn Achel is zaterdag Grad Baeten overleden, de weduwnaar van Mia Driesen. Hij was geboren in Neerpelt en werd 81 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Klimaatbedenkingen

Dinsdag 19 december 2023
Tegenligger
Hamont-Achel - KlimaatbedenkingenZoom(door Gert Cuppens)
De grote klimaatconferentie COP28 is nog niet zo lang geleden geëindigd. Wat daar het meeste aandacht trok, was de discussie over hoe men zo snel mogelijk het gebruik van fossiele brandstoffen kon beëindigen. En het spreekt voor zich dat openbaar vervoer en elektrische treinen daarin een hoofdrol spelen.
Samen met mij zijn er heel wat pendelaars die dagelijks de trein nemen om naar het werk te gaan. Dat betekent dan ook heel wat auto’s minder in het verkeer. (…) Het hele nieuwsbericht

Limburg.net: geleidelijke heropstart

Maandag 18 december 2023
Hamont-Achel - Limburg.net: geleidelijke heropstartGeleidelijk start Limburg.net weer op. Vanaf morgen, 19 december, is de klantendienst weer beperkt bereikbaar. Er wordt wel gevraagd om alleen te bellen met dringende vragen. Kan je vraag wachten, stel dan je telefoontje uit. Ook de website is weer online, net als mijn Limburg.net. Meldingen kunnen hier worden doorgegeven. Verder zijn nog niet alle functionaliteiten beschikbaar, zoals aanvragen en betalingen. "We werken er hard aan om ook die weer beschikbaar te maken," zeggen ze bij Limburg.net.

Mia Janssen overleden

Maandag 18 december 2023
Hamont-Achel - Mia Janssen overleden
Zaterdag is Mia Janssen overleden, de weduwe van Leon Berben. Ze was geboren in Bocholt en werd 88 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme kring, waarna haar urn wordt bijgezet op de begraafplaats in Lozen. Begroeting: woensdag (19-20u) in Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Frans Passage overleden

Maandag 18 december 2023
Hamont-Achel - Frans Passage overledenVrijdag is Frans Passage overleden, de echtgenoot van Mathilde Bormans. Hij was 76 jaar. De afscheidsdienst en de urnebegraving op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: donderdag (18.30-19.30u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Carine Swennen overleden

Maandag 18 december 2023
Hamont-Achel - Carine Swennen overledenVrijdag is Carine Swennen overleden, mama van Björn en partner van Theo Leyssen. Ze was geboren in Bree en werd 60 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme kring, gevolgd door de asverstrooiing op het Boskerkhof. Begroeting: dinsdag (19.30-20.30u) bij Vanhove Uitvaartzorg, Brogelerweg 24, 3950 Bocholt.

Achel B verliest van Gestel

Zondag 17 december 2023
Hamont-Achel - Achel B verliest van GestelDe tweede ploeg van Achel VV is bij Gestel gaan verliezen met 2-1.

Exc. Hamont verliest van V. Lommel

Zondag 17 december 2023
Hamont-Achel - Exc. Hamont verliest van V. LommelIn Derde Provinciale heeft Exc. Hamont met 2-3 verloren van Verbroedering Lommel.

Lou Engelen overleden

Zondag 17 december 2023
Hamont-Achel - Lou Engelen overledenVrijdag is Lou Engelen overleden, de weduwnaar van Lène Van Werde. Hij was geboren in Maarheeze en werd 89 jaar. Donderdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsplechtigheid (om 11.30u) in het crematorium in Lommel. Daarna wordt de urn geplaatst op de begraafplaats van Lommel-Centrum. Begroeting: woensdag (19-19.30u) in funerarium Witters in Lommel.

KDC Hamont 99 - Heusden-Zolder 1-1

Zaterdag 16 december 2023
Hamont-Achel - KDC Hamont 99 - Heusden-Zolder 1-1KFC Hamont 99 is, thuis tegen KVV Heusden-Zolder, niet verder geraakt dan een 1-1 gelijkspel. Voor KFC scoorde Wietse Baerts in de 36ste minuut. Heusden-Zolder kon tegenscoren in de 94ste minuut. Scheidsrechter Lemmens trok zes gele kaarten. De wedstrijd werd bijgewoond door 100 toeschouwers. KFC Hamont 99 heeft in de laatste vijf wedstrijden één overwinning behaald, één keer gelijkgespeeld en drie keer verloren.

Achel wint van Mechelen a/d Maas

Zaterdag 16 december 2023
Hamont-Achel - Achel wint van Mechelen a/d MaasIn Eerste Provinciale heeft Achel VV vanavond met 1-0 gewonnen van Eendracht Mechelen a/d Maas. UPDATE Een verslag uit Achel:
Groen-wit mocht vorige week de heenronde afsluiten als herfstkampioen maar ontving vanavond al de eerste tegenstander van de terugronde. Met E. Maasmechelen bovendien al meteen een tegenstander waar groen-wit twee maanden geleden tegen een forse nederlaag opliep, er stond dus nog een rekening open… Zoals te verwachten trachtte (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 B verliest van Koersel BIn Vierde Provinciale heeft KFC Hamont 99 B vanavond met 0-4 verloren van Weerstand Koersel B.
Het is maar dat je 't weet
In 2022 startten in het Vlaamse en Brusselse Gewest toch nog in totaal 529 ondernemingen een landbouwactiviteit op. Tussen 2010 en 2019 daalde het aantal starters met uitzondering van de jaren 2014 en 2017. Sinds 2019 stijgt het aantal startende landbouwbedrijven opnieuw.
In 2022 stopten 728 landbouwbedrijven hun activiteiten. Algemeen genomen daalde het aantal stoppende landbouwbedrijven van 2010 tot 2016 en steeg dat aantal weer vanaf 2018. In 2017 en 2021 was er telkens sprake van een duidelijke piek in het aantal stoppende bedrijven. (Departement Landbouw en Visserij)
Hamont-Achel - Op Tweede Kerstdag muzikaal naar WenenZoomVier Tweede Kerstdag met een muzikale reis naar Wenen, zonder je stoel te verlaten!  De Koninklijke Harmonie St.-Cecilia uit Hamont presenteert dan met trots "Kuifje in Wenen", een muzikale avond die de pracht van Weense klassiekers verweeft met de frisheid van hedendaagse muziek. Dit alles onder de dynamische leiding van dirigent Peter Cools. Het concert begint op Tweede Kerstdag om 19.30u in De Posthoorn. En het is GRATIS voor alle inwoners van de stad, hun vrienden en familieleden.  

Kinderen hebben het niet gemakkelijk

Zaterdag 16 december 2023
Om over na te denken
„Ik ben nog christelijk opgevoed en ik zou daar niet naar terug willen, maar het gaf me wel een kader. Je wist wat belangrijk was in het leven. Het is voor kinderen nu helemaal niet meer vanzelfsprekend om te leren welke waarden ertoe doen, in het gezin, op school, onder je leeftijdsgenoten.”
Kinderarts Elise van de Putte in de NRC

Theo Palmans overleden

Zaterdag 16 december 2023
Hamont-Achel - Theo Palmans overledenDonderdag is Theo Palmans overleden. Hij was 70 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in aula de Sprink in Bocholt. Zijn urne wordt begraven in het urnenbos op het Boskerkhof van Hamont. Begroeting: maandag (19-20u) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Kerstfeest bij Femma Hamont

Vrijdag 15 december 2023
Gisteren vierden 85 dames van Femma Hamont hun kerstfeest. De zaal was mooi versierd. Na een welkom door pastoor Roel Alders konden ze genieten van een lekker kerstbuffet. Ontspanning was er door de eigen toneelgroep. Het was een gezellige en geslaagde avond. (JB)

Wonen in Limburg het goedkoopst

Vrijdag 15 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In het Vlaams Gewest waren huizen en appartementen in het derde kwartaal van 2023 het duurst in de provincie Vlaams-Brabant: een huis in gesloten of halfopen bebouwing kostte er 355.000 euro, voor een huis in open bebouwing was de mediaanprijs er 462.500 euro. Appartementen kostten er 259.600 euro.
In Limburg waren de huizen en appartementen het goedkoopst: 255.000 voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing en 320.000 euro voor een open bebouwing. De mediaanprijs voor appartementen bedroeg er 236.250 euro. (Statbel)
De raadkamer in Hasselt heeft vandaag Michel Dylst, voormalig voorzitter van de KS Vriendenkring, samen met twee ex-bestuursleden, zijn ex-vrouw, een vriend en een ex-mijnwerker doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Ze worden er van verdacht dat ze tussen 2020 en 2022 2,5 miljoen euro van de vzw KS Vriendenkring verduisterd hebben.  
Een deel van dat geld zou gebruikt zijn voor seksfeesten en renovaties aan de woning van Dylst. Zijn ex-vrouw kreeg 210.000 euro geld van (…) Het hele nieuwsbericht

Lien van Seggelen overleden

Vrijdag 15 december 2023
Hamont-Achel - Lien van Seggelen overledenGisteren is Lien van Seggelen overleden, de weduwe van Jaap Tromp. Ze was geboren in Budel-Schoot en werd 86 jaar. Woensdag (10.30u) wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie in de parochiekerk van Achel-Dorp. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Roel Weltens overleden

Vrijdag 15 december 2023
Hamont-Achel - Roel Weltens overledenWoensdag is Roel Weltens overleden, de echtgenoot van Lily Vos. Hij was 47 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Begroeting: zondag (11-11.30u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Rustig weer in het weekend

Vrijdag 15 december 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Rustig weer in het weekendDe kern van een krachtig hogedrukgebied komt over het noorden van Frankrijk te liggen en kan tot maandag het weerbeeld in onze regio domineren. We bevinden ons wel aan de noordelijke flank van het hogedrukgebied, waardoor er toch nog vochtige zeelucht tot onze streken kan doordringen. Vanaf dinsdag nemen de neerslagkansen opnieuw toe. Het blijft de hele periode vrij zacht.
Vandaag blijft het droog en na de middag komen er stilaan wat meer opklaringen opzetten. Het is wel nog niet zeker of de zon vaak (…) Het hele nieuwsbericht
De rechtbank in Hasselt heeft vandaag bouwbedrijf Total Worx uit Hamont-Achel failliet veklaard. Schuldvorderingen moeten voor 13 januari ingediend worden.

In de ban van de martelmoord

Donderdag 14 december 2023
Vandaag gelezen
"Limburg is in de ban van de martelmoord. Hoe is het zover kunnen komen met de drugscriminaliteit? In de drugsstatistieken zijn vrouwen van Marokkaanse origine zwaar ondervertegenwoordigd. Nochtans groeiden die vrouwen op in hetzelfde gezin als hun broers. Wat bepaalt of een persoon de foute keuzes maakt in het leven: omstandigheden of eigen wil?'"
(Politicoloog Fouad Gandoul in De Tijd)

Hond bijt pakjesbezorger

Donderdag 14 december 2023
In de Beukenlaan is gisterennamiddag een pakjesbezorger gebeten door een hond. De politie kwam er bij te pas. De bezorger werd overigens niet gewond.

Selectie Red Wolves voor Cyprus

Donderdag 14 december 2023
Hamont-Achel - Selectie Red Wolves voor CyprusHandbalbondscoach Yérime Sylla heeft vanmorgen zijn definitieve selectie voor de belangrijke EK-barragewedstrijd tegen Cyprus bekend gemaakt. Die wedstrijd wordt op woensdag 10 januari om 18.00 u in de Alverberg in Hasselt gespeeld. De return wordt op zondag 14 januari 2024 om 16.00 u Belgische tijd gespeeld. De winnaar plaatst zich voor de EK-kwalificatiecampagne die in het najaar 2024 van start gaat. In aanloop van de belangrijke interland gaan de Red Wolves van 4 tot 8 januari op stage op de Faeröer-eilanden.
Opvallend is dat van Achilles Bocholt geen enkele speler geselecteerd is. Van Sporting Pelt behoren Nick Dekens, Louis Delpire, Robbe Spooren en Seppe Vandenboer tot de uitverkorenen. Hubo Handbal levert Louis Marchal en Arthur Vanhove.
Hamont-Achel - Ook vandaag nog problemen bij Limburg.netDe problemen die bij Limburg.net dinsdagnacht veroorzaakt werden door een hacker blijven ook vandaag nog aanhouden. Dat bevestigt directeur Kris Somers. De kantoren en de website blijven onbereikbaar. De bemande containerparken zijn open, maar omdat alles manueel geregistreerd moet worden, kunnen er vertragingen ontstaan.

100 doden in zone-30

Woensdag 13 december 2023
Om over na te denken
Vorig jaar zijn 100 mensen om het leven gekomen op zone-30 wegen in Nederland. Dat is een stijging van 86% ten opzichte van de periode 2019-2021.
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Limburg.net gehackt: storing in recyclageparkenOmwille van technische problemen is Limburg.net tijdelijk onbereikbaar. Ook de recyclageparken ervaren hinder. Stel je bezoek uit, mocht het niet dringend zijn. UPDATE Dat meldde Limburg.net vanmiddag. Vanavond werd bekendgemaakt dat de onderneming gehackt werd: "Op 13 december rond 01.00 uur ‘s nachts is Limburg.net gehackt. Limburg.net heeft onmiddellijk de noodprocedure opgestart en heeft uit veiligheidsoverwegingen zelf al haar systemen platgelegd. Het kantoor van Limburg.net is hierdoor momenteel niet bereikbaar. Specialisten onderzoeken de situatie en doen er alles aan om de digitale dienstverlening zo snel mogelijk terug operationeel te krijgen. Deze problemen hebben geen enkele impact op de gewone huis-aan-huis ophaling. Ook de bemande recyclageparken blijven open, met aangepaste dienstverlening. Enkel het onbemande park is gesloten omdat er geen toegangscontrole mogelijk is."
De Federale Gerechtelijke politie Limburg (FGP Limburg) heeft vorige donderdagavond vijf Albanezen gearresteerd die er van verdacht worden, deel uit te maken van een inbrekersbende. De bende zou woninginbraken hebben gepleegd in heel België.
FGP Limburg voerde onderzoek naar aanleiding van een woninginbraak in Beverlo. Op zeer korte tijd kon een dievenbende in beeld worden gebracht, bestaande uit Albanese onderdanen, die opereerde vanuit de Brusselse regio. De bende liet zich in met (…) Het hele nieuwsbericht

Het wordt kouder

Dinsdag 12 december 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Het wordt kouderWisselvallig en zacht weer maakt de komende dagen plaats voor meestal droog en kouder weer. Een hogedrukgebied komt over ons land te liggen en houdt de neerslagkansen sterk beperkt. Wel is er kans op nevel, mist en lage bewolking, waaruit soms toch nog een spat motregen kan vallen. Het weekend verloopt droog met ook wat meer kans op zon.
Vandaag is het zwaar bewolkt tot betrokken en vallen verspreid enkele buien. Tussendoor zijn er echter ook wel droge perioden met soms een streepje zon. De (…) Het hele nieuwsbericht

Protest tegen hotelplan van Tops

Dinsdag 12 december 2023
Grensgevallen
Paardensportondernemer Jan Tops wil bij zijn Tops International Arena in Valkenswaard een hotel annex zwembad bouwen. Dat hotel zou 60 kamers krijgen, volgens Tops noodzakelijk om zijn gasten de mogelijkheid te bieden te overnachten. Gemeente en provincie zijn daar voor te vinden. Maar er is protest tegen de plannen ontstaan. De natuur- en landschapsorganisatie Groen en Heem wil er absoluut niet van weten, zo bleek bij de Nederlandse Raad van State waar de organisatie een spoedprocedure is gestart. De staatsraad doet begin januari een spoeduitspraak; op de uitspraak ten gronde is het nog langer wachten.
Het moest er eens van komen: de Kunstacademie Noord-Limburg pakt uit met een naaktkalender! Voor de India-actie moesten de beeldende kunstenaars van de Kunstacademie een nieuwe hit bedenken en liefst iets wat in het oog springt. Zo kregen ze het idee om een naaktkalender uit te brengen.
Deze verjaardagskalender is gevuld met juweeltjes: zorgvuldig geselecteerde modelschetsen van de leerlingen uit de ateliers tekenkunst en model. Een drukwerk van hoge kwaliteit, waardoor je de kunstwerken ook nog apart zou kunnen inkaderen. Een gedurfd, stijlvol cadeau waarmee je zeker scoort. Hier een voorproefje...

Invallen in onderzoek naar drugs

Dinsdag 12 december 2023
Een grootscheepse actie onder leiding van de Tongerse onderzoeksrechter heeft vanochtend geleid tot verschillende arrestaties in Limburg, Luik en Nederland. De actie kadert in een onderzoek naar een criminele organisatie die zich bezighoudt met het internationaal transport van verdovende middelen en met de opzet en organisatie van locaties voor de productie en stockage van synthetische drugs. Dat meldt het parket Limburg.
In dit internationaal onderzoek werkte de Federale Gerechtelijke (…) Het hele nieuwsbericht

Jules Gielen overleden

Dinsdag 12 december 2023
Hamont-Achel - Jules Gielen overledenOp 9 december is in het Sint-Jan Berchmanstehuis Jules Gielen overleden, de echtgenoot van Gerda Dijkmans. Hij was 86 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-20 uur) bij Vanhove uitvaartzorg in Bocholt.

Opnieuw meer huwelijken

Maandag 11 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werden in het Vlaamse Gewest 26.571 huwelijken gesloten. Tussen 2000 tot 2020 schommelde het jaarlijkse aantal huwelijken rond de 25.000. In 2020 viel dat aantal terug tot 19.145. Dat was mede het gevolg van de ingevoerde beperkingen op het organiseren van huwelijksfeesten in de context van de Covid-19-pandemie.
In 2022 werden ook 23.179 wettelijke samenwoningen afgesloten. Tussen 2000 en 2011 steeg dat aantal van 2.040 tot 23.532. Sindsdien is het nagenoeg stabiel gebleven, met een (…) Het hele nieuwsbericht

OLS volgend jaar niet in Nederweert

Maandag 11 december 2023
Hamont-Achel - OLS volgend jaar niet in NederweertHet Oud-Limburgs Schuttersfeest (OLS) zal volgend jaar, op de eerste zondag van juli, niet in Nederweert plaatsvinden: de organiserende schutterij Sint-Antonius uit die gemeente heeft zich teruggetrokken. Dat is bij het OLS als een bom ingeslagen.
"Het is de eerste keer in de historie van ons OLS dat dit gebeurt," schrijft de federatiesecretaris aan de leden-schutterijen. "Hier hebben we geen draaiboeken of reglementen voor. De federatie heeft dan ook direct een team samengesteld dat al aan de slag is (…) Het hele nieuwsbericht

Matigen is de sleutel

Maandag 11 december 2023
Gezondheid
Hamont-Achel - Matigen is de sleutelVoortaan brengt Anouk Mertens als diëtiste op de Internetgazet om de twee weken een rubriekje dat iedereen kan interesseren. Vandaag: cholesterol.
Klopt het dat cholesterol slecht is voor ons lichaam?
Cholesterol is een beetje als een superheld in ons lichaam. Het helpt bij het bouwen van cellen en maakt hormonen, maar te veel ervan kan problemen veroorzaken. Ons lichaam maakt zelf al een groot deel van de cholesterol aan waardoor we niet meer zoveel nodig hebben uit (…) Het hele nieuwsbericht

Achel B wint van Stal Sport

Zaterdag 9 december 2023
Wedstrijdverslag
Hamont-Achel - Achel B wint van Stal SportZoomIn Derde Provinciale heeft Achel VV B met 7-3 gewonnen van Stal Sport. De Beringse voorzitter Vanhees blikt terug: "Wedstrijden die op papier een haalbare kaart lijken, vallen voor Stal Sport meestal niet mee. Vandaag speelde het op het veld van Achel, dat amper één puntje meer telde in de klassering en het was alweer van dat. Het begon nochtans goed in deze match. We waren amper 5 minuten ver of Stal klom op voorsprong. Ruben Bijloos zette voor vanop de linkerflank en Rob Mertens kon de bal in (…) Het hele nieuwsbericht
Achel B wint van Stal SportAchel B wint van Stal Sport
Zoom

Paal-Tervant - KFC Hamont 2-0

Zaterdag 9 december 2023
Hamont-Achel - Paal-Tervant - KFC Hamont 2-0ZoomFC Paal-Tervant heeft vanavond KFC Hamont 99 A geklopt met 2-0. "Hamont was de dominante ploeg met 75% balbezit maar kon dit niet in cijfers omzetten. De goals van de thuisploeg vielen pas in de tweede helft. Mich Hayen zorgde voor de openingstreffer en Tom Reynders legde na een vrije trap de eindcijfers vast. Voor de Paalse ploeg is deze overwinning alvast een opsteker".
Paal-Tervant - KFC Hamont 2-0Paal-Tervant - KFC Hamont 2-0
Paal-Tervant - KFC Hamont 2-0Paal-Tervant - KFC Hamont 2-0
Paal-Tervant - KFC Hamont 2-0Paal-Tervant - KFC Hamont 2-0Paal-Tervant - KFC Hamont 2-0
Zoom
Hamont-Achel - Volleybal:  Achel verliest van RoeselareTectum Achel heeft vanavond met 3-0  verloren van Roeselare.

Herkol SV verliest van Achel VV

Zaterdag 9 december 2023
Hamont-Achel - Herkol SV  verliest van Achel VVHerkol heeft vanavond thuis tegen Achel VV verloren met 2-4. Bij de rust was het nog 1-1, maar in de tweede helft kwam Herkol zowaar op voorsprong: 2-1. In de laatste tien minuten van de wedstrijd zette Achel met drie doelpunten de scheve situiatie recht: 2-4. 

Voetbalwedstrijd uitgesteld

Zaterdag 9 december 2023
Hamont-Achel - Voetbalwedstrijd uitgesteldDe voetbalwedstrijd tussen Bocholter VV B en Exc. Hamont, die om 18u in Bocholt zou starten, is uitgesteld vanwege de slechte staat van het veld.

De 3-30-300 regel

Zaterdag 9 december 2023
Vandaag gelezen
"Kent iemand de 3-30-300 regel? Het is een bijna universele regel, opgesteld voor de openbare besturen. En hij luidt: 'Vanuit elk huis moeten drie grote bomen zichtbaar zijn, er moet 30 % boomkruinbedekking zijn in de buurt en het dichtstbijzijnde waardevolle park of groene ruimte moet binnen de 300 meter van je woonplaats zijn.'
In sommige Limburgse dorpen dwepen ze met de regel: 0-0-0".
(Limburgse Bomenwerkgroep)

Ad van der Aa overleden

Zaterdag 9 december 2023
Hamont-Achel - Ad van der Aa overledenGisteren is Ad van der Aa overleden. Hij was geboren in Valkenswaard en werd 75 jaar. Zaterdag (10.30u) is er een afscheidsviering in uitvaartzorg Severens in Pelt, waarna de asbijzetting in het columbarium op de begraafplaats van Achel. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in genoemd uitvaartcentrum. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Nieuwe vennootschap: Flore Engels

Zaterdag 9 december 2023
Flore Engels (26) uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap Flore Engels opgericht met zetel in Haag. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de uitbating van een kinesistenpraktijk, de uitoefening van osteopathie en het afnemen van inspanningstesten.

Pluimvee moet weer afgeschermd

Vrijdag 8 december 2023
Het is maar dat je 't weet
Pluimvee moet vanaf morgen weer worden afgeschermd om te voorkomen dat de dieren worden besmet met het vogelgriepvirus. Dat heeft minister van Landbouw David Clarinval vanavond bekendgemaakt nadat in Diksmuide een tweede besmetting met vogelgriep werd vastgesteld.

Wist je al...

Vrijdag 8 december 2023
...dat het treinkaartje vanaf februari weer duurder wordt? De NMBS maakte vandaag bekend dat de tarieven vanaf die datum met 5,9 procent zullen stijgen.

Vredeslicht komt naar Limburg

Vrijdag 8 december 2023
Kerk
Hamont-Achel - Vredeslicht komt naar LimburgZoomHet Vredeslicht dat door een 12-jarig Palestijns meisje werd aangestoken in Bethlehem, wordt op maandag 11 december vanuit de basiliek van Tongeren over de zeven dekenaten van het bisdom Hasselt verdeeld.
Elk jaar ontsteekt een kind aan het begin van de maand december in Bethlehem het Vredeslicht. Dan gaat dit licht per vliegtuig naar Oostenrijk zonder dat de vlam gedoofd wordt. Vervolgens geven mensen het licht door aan elkaar over heel Europa en intussen ook ver (…) Het hele nieuwsbericht

Zacht weer, maar erg wisselvallig

Vrijdag 8 december 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Zacht weer, maar erg wisselvalligEen storing trekt op zaterdag over onze streken met flink wat regen en wind. Ook zondag is het nog erg winderig, maar wel vaker droog. De dagen nadien is het nog enige tijd zacht, maar wisselvallig met regen of buien. Halfweg volgende week wordt het droger, maar ook gevoelig kouder.
Vandaag is het grijs en mistig met soms wat motregen. Na de middag wordt het stilaan overwegend droog en tegen de avond zijn er enkele opklaringen mogelijk. Bij een zwakke tot soms matige zuidwestenwind liggen de maxima (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Bijna een op de twee grote bedrijven gebruikt artificiële intelligentie (AI). Artificiële intelligentie is in de afgelopen maanden in een stroomversnelling geraakt en is in korte tijd voor iedereen toegankelijk geworden. Deze doorbraak is ook duidelijk zichtbaar in de bedrijfswereld, zoals blijkt uit de laatste resultaten van de enquête over het gebruik van ICT en e-commerce in bedrijven uitgevoerd door Statbel, het Belgische statistiekbureau. In de loop van dit jaar gebruikte bijna een op de zeven bedrijven (13,8%) artificiële intelligentie. Bij bedrijven met meer dan 250 werknemers geldt dit voor een op de twee (47,9%).

Inbraak in Achel-Statie en Hoogstraat

Donderdag 7 december 2023
Hamont-Achel - Inbraak in Achel-Statie en HoogstraatGisteravond is er ingebroken in een woning in de Dennenstraat in Achel-Statie. De dader brak een raam open om binnen te geraken. De buit bestaat uit juwelen, twee laptops en geld.
Ook in een woning in de Hoogstraat in Hamont braken onbekenden binnen via een raam. Ze doorzochten de bovenverdieping en namen juwelen mee.
Het is maar dat je 't weet
Zelfstandig ondernemerschap is steeds aantrekkelijker voor personen jonger dan 30 jaar. In 2021 waren 128.177 Belgen onder de 30 jaar zelfstandig ondernemer. Dat is een stijging van 15,9% ten opzichte van 2017, toen het er 110.632 waren. Met een stijging van 22,2% was Vlaanderen het gewest met de grootste toename van het aantal jonge ondernemers.(Statbel)

Joop Beunders overleden

Donderdag 7 december 2023
Hamont-Achel - Joop Beunders overledenMaandag overleed Joop Beunders. Hij was 74 jaar. Het afscheid vond plaats in besloten kring.

Inbraakpoging op de Mulk

Woensdag 6 december 2023
Hamont-Achel - Inbraakpoging op de MulkDieven ondernamen een inbraakpoging op de Mulk. De politie kreeg gisterennamiddag melding van de feiten. Er werd er schade aan de deur vastgesteld.

Wat als een drugsdealer ziek is?

Woensdag 6 december 2023
Tribunaliteiten
Hamont-Achel - Wat als een drugsdealer ziek is?De man die voor het arbeidshof van Gent stond had negentien maanden ziekte-uitkeringen ontvangen. Achteraf bleek, ziek als hij was, dat hij in die periode toch aan het werk was. Dat leidde de ziekenkas af uit een vonnis van de correctionele rechtbank dat hem veroordeelde voor drugshandel tijdens twaalf van die negentien maanden. De ziekenkas eiste daarom 15.621 euro terug. De dealer vocht de beslissing van de ziekenkas aan en uiteindelijk moest het arbeidshof dus oordelen. Volgens het arbeidshof moest de man (…) Het hele nieuwsbericht

Minder geboorten dan overlijdens

Woensdag 6 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 waren er opnieuw minder geboorten dan overlijdens in het Vlaamse Gewest: 63.284 geboorten tegenover 67.528 overlijdens. Dat resulteerde in een negatief natuurlijk saldo van -4.244. Ook in 2020 overschreed het aantal overlijdens het aantal geboorten. Er waren toen 70.919 overlijdens tegenover 62.798 geboorten met een negatief natuurlijk saldo van -8.121. Tussen 2000 en 2019, en in 2021, waren er steeds meer geboorten dan overlijdens in het Vlaamse Gewest. Dat gaf telkens een positief natuurlijk saldo. (Agentschap Zorg en Gezondheid)

Lachende koeien aten bieten

Dinsdag 5 december 2023
Vandaag gelezen
"Koeien die bieten eten, lachen de hele dag. Een lachende koe wappert met haar oren."
Boer Jos van der Linden (100) in De Volkskrant.

Stijgende temperaturen

Dinsdag 5 december 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Stijgende temperaturenDe volgende dagen komen we in een westcirculatie terecht. Daarbij worden geregeld Atlantische storingen over onze regio gestuurd en wordt ook erg zachte lucht aangevoerd. In het weekend kan het kwik ruim boven 10 graden uitkomen, maar de hogere neerslagkansen moeten we er wel bijnemen. Op korte termijn zijn er drogere momenten.
Vandaag overheersen de wolken het weerbeeld en komt er op veel plaatsen nevel en mist voor. Daarbij valt ook geregeld wat motregen. Na de middag zijn er stilaan wat meer (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Internationale dag van de vrijwilligerZoomVandaag, 5 december, is het Internationale dag van de vrijwilliger. Op deze dag worden vrijwilligers gevierd en in de bloemetjes gezet. Want vrijwilligers zijn erg belangrijk in onze samenleving. Door hun inzet in de sport, de zorg, het onderwijs, de culturele sector, de welzijnssector of het verenigingsleven in het algemeen kunnen activiteiten en taken waar geen of minder geld voor is, toch plaatsvinden. Vrijwilligerswerk is bovendien prettig om te doen en het levert vaak leuke en boeiende ervaringen op.
Vrijwilligers, jullie verdienen een dikke duim!
Het is maar dat je 't weet
De resultaten van leerlingen in het onderwijs in Vlaanderen gaan er verder op achteruit. Dat blijkt uit het nieuwe PISA-onderzoek dat vanmorgen is bekendgemaakt.
De resultaten van de Vlaamse leerlingen gaan significant achteruit voor zowel wiskunde, lezen als wetenschappen. De daling is telkens scherper dan gemiddeld binnen de OESO. Er zijn slechts 4 landen (Nederland, Finland, IJsland, Griekenland) waar de resultaten voor wetenschappen en voor lezen respectievelijk sinds 2006 en 2009 nog (…) Het hele nieuwsbericht
Kerk
Vorig jaar waren er in de parochies en pastorale eenheden 657 benoemde leken werkzaam. Daarnaast waren er in de caritatieve sector (ziekenhuizen, woonzorgcentra, voorzieningen voor mensen met een handicap 1.223 benoemde leken pastoraal werkzaam. Het aantal vrijwilligers in de parochies bedroeg vorig jaar 125.478. (Jaarverslag katholieke Kerk van België)

Grenscontroleactie kent succes

Maandag 4 december 2023
Hamont-Achel - Grenscontroleactie kent  succesZoomAfgelopen zaterdag, tussen 16u00 en 02u00, bundelden de politiezones PZ Lommel, PZ Hano en PZ Kempenland, in samenwerking met VLABEL, hun krachten met de Nederlandse collega’s van de eenheid Oost-Brabant voor een grootschalige grensoverschrijdende controleactie, meldt politie Lommel.
Gerechtelijk: er werden 5 pv's opgesteld voor verdovende middelen, waarbij twee personen worden verdacht van drugshandel. Een van deze personen moet voor de onderzoeksrechter verschijnen; 1 pv wegens het niet (…) Het hele nieuwsbericht
Om over na te denken
Het aantal kinderen en jongeren die nood hebben aan crisishulp bereikte vorig jaar een recordhoogte met meer dan 15.000 oproepen. Vooral tienermeisjes vragen intensieve aandacht. Tussen 2017 en 2022 steeg het aantal vragen voor deze specifieke groep met 71%. Dat zou te maken hebben met de impact van sociale media op hun zelfbeeld.
(Bron: Het Laatste Nieuws)

Ook U17 van Achel VV kampioen

Maandag 4 december 2023
Hamont-Achel - Ook U17 van Achel VV kampioenZoomOok de U17 van K. Achel V.V. zijn kampioen! Ze vierden dit na de wedstrijd tegen K.F.C. Eksel, die ze met 9-0 (!) wonnen. Trainer Joeri Jans is apetrots op zijn mannen, temeer omdat ze ook de eerste plaats in het fairplay-klassement in beslag namen. Proficiat! 

Nieuwe vennootschap: Dert13n

Maandag 4 december 2023
Dave van Mierlo en Kelly Stoll, beiden uit Hamont-Achel, hebben de besloten vennootschap Dert13n opgericht met zetel aan de Meester Saklaan. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer consultingopdrachten, loopbaanbegeleiding en jobcoaching en het organiseren van evenementen.
Het is maar dat je 't weet
De meeste jongeren blijven dicht tot zeer dicht bij de ouders wonen. 45 procent blijft binnen een afstand van 5 kilometer en 13 procent zelfs binnen een afstand van 1 km. De gemiddelde afstand bedraagt 14km. Bij hooggeschoolde jongeren ligt de gemiddelde afstand wat hoger. (Statistiek Vlaanderen)

Schuurbrand op Lozenweg

Zondag 3 december 2023
In een schuur aan de Lozenweg brak gisteren brand uit. Een kortsluiting in een straalkachel ligt vermoedelijk aan de basis van de brand.
Hamont-Achel - Acht podiumplaatsen voor SACN in BreeZoomHet leek voor atletiekclub SACN haast een thuiswedstrijd met de 92 atleten die zich ingeschreven hadden voor het Limburgse crosscriterium in de Boneput in Bree.
Bij de pupillen haalde Roos Verheyen zilver, Yfke Stessens goud, Robbe Faes zilver; bij de miniemen was er brons voor Nienke Mennen en goud voor Tuur Verheyen. Stan Bax haalde brons bij de cadetten en Lowie Wouters zilver bij de scholieren. Voor Tahnée Vandebroek was er goud bij de juniors. Drie keer goud dus, en acht podiumplaatsen voor SACN! Op de foto: Robbe Faes, die zilver haalde. (Foto Marc Faes)

De kracht van verbeelding

Zondag 3 december 2023
Vandaag gelezen
"Wie de wereld wil begrijpen, of zelfs veranderen, heeft verbeelding nodig."
Filmcriticus Gawie Keyser in de NRC.
Hamont-Achel - Excelsior Hamont wint ruim van HamIn Derde Provinciale heeft Exc. Hamont vandaag ruim de maat genomen van Ham United: 5-1.
Hamont-Achel - Achel B wint derby tegen Grote HeideIn Derde Provinciale heeft Achel VV B de derby tegen Grote Heide gewonnen met 3-0. Stijn Deckers scoorde 0-1 in de 35ste minuut. een tweede Achels doelpunt viel vlak voor rust na een mooi uitgespeelde actie die door Milan Vossen werd afgewerkt. In de tweede helft probeerde Grote Heide moedig terug te komen, maar de efficiëntie bij de afwerking ontbrak en in de 90ste minuut maakte de Achelse invaller Brent Stelten er nog 0-3 van...
Vandaag gelezen
"Slechts 6 procent van de werknemers in de Limburgse bedrijven beschikt over een universitair diploma. Over heel Vlaanderen is dit gemiddeld 11 procent."
(Wouter Vanderbiesen van POM-Limburg in het POM-blad)
Het is maar dat je 't weet
In 2022 stopten 728 landbouwbedrijven hun activiteiten. Het aantal stoppende landbouwbedrijven daalde van 2010 tot 2016 en steeg dat aantal weer vanaf 2018. In 2017 en 2021 was er telkens sprake van een duidelijke piek. (Departement Landbouw en Visserij)

Achelse U21 zijn kampioen!

Zaterdag 2 december 2023
Hamont-Achel - Achelse U21 zijn kampioen!ZoomDe U21 van Achel VV speelden dit weekend kampioen in hun reeks na een 2-1 overwinning tegen Lutlommel VV.  Voor het tweede seizoen op rij eindigen ze als eerste van hun reeks! Ze hebben de afgelopen maanden maar één wedstrijd verloren en laten zo hun directe concurrent ESK Leopoldsburg met 5 punten voorsprong achter zich. Feestje!

KFC Hamont 99 - THES B 6-0

Zaterdag 2 december 2023
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 - THES B 6-0KFC Hamont 99 heeft vanavond een 6-0 overwinning behaald tegen THES Sport B

Achel wint van Zonhoven

Zaterdag 2 december 2023
Hamont-Achel - Achel wint van ZonhovenIn Eerste Provinciale heeft Achel VV thuis met 4-1 gewonnen van Zonhoven.

Woninginbraak in Kluizerdijk

Zaterdag 2 december 2023
Hamont-Achel - Woninginbraak in Kluizerdijk
Er is ingebroken in een woning aan de Kluizerdijk. De inbraak is gisterenavond vastgesteld. UPDATE De dader nam uurwerken en geld mee. Het labo van de politie kwam ter plaatse voor een sporenonderzoek.

KFC Hamont 99 B - Lindelhoeven B 7-4

Zaterdag 2 december 2023
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 B - Lindelhoeven B 7-4KFC Hamont 99 B heeft deze namiddag Lindelhoeven VV B geklopt met 7-4.

Friedo Claes overleden

Zaterdag 2 december 2023
Hamont-Achel - Friedo Claes overledenIn Achel is gisteren Friedo Claes overleden, de echtgenoot van Miet Gijbels. Hij was 82 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in beperkte famiekring. Donderdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Achel-Dorp, waarna gelegenheid tot begroeting in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Nieuwe vennootschap: Hab-Plus

Zaterdag 2 december 2023
Lorens Habraken (28) uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap Hab-Plus opgericht met zetel aan de Ondernemersstraat. Tot het doel van de vennootsschap behoren onder mee schiderwerken, isolatiewerken, timmer- en schrijnwerken, elektrictiteitswerken en afbraakwerken.

'Combineer studierichting met AI'

Zaterdag 2 december 2023
Grensgevallen
Hamont-Achel - 'Combineer studierichting met AI'ZoomDe Amerikaan Ian Goodfellow (foto) heeft gisteren op de TU Eindhoven de Holst Memorial Lecture Award ontvangen. Dat is een prestigieuze prijs die al sinds 1977 wordt toegekend aan een belangwekkend onderzoeker in de technische wetenschap. Goodfellow krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar kunstmatige intelligentie, met name in de richting van generatieve AI. Generatieve AI bestaat uit getrainde algoritmes die onder andere tekst, afbeeldingen en audio kunnen voorspellen en genereren. ChatGPT is veruit de bekendste en meest gebruikte generatieve AI-tool.
Ian Goodfellow is op dit moment hoofdonderzoeker bij Deepmind, een Brits bedrijf gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie dat in 2014 werd overgenomen door Google. Goodfellow adviseerde de studenten in de zaal om een multidisciplinaire carrière na te streven. “Denk aan een combinatie als AI en recht of AI en medicijnen.” (Foto TU/E)

Een winters weekend

Zaterdag 2 december 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Een winters weekendTijdelijk kan een hogedrukgebied zich ontfermen over het weerbeeld in onze streken. Het is daarbij overwegend droog, maar er zijn lage wolken en vooral de temperaturen hebben winterse waarden. In de nacht vriest het algemeen. Zondag komt een storing opzetten. De eerste neerslag hierop valt als sneeuw, maar later wordt dat regen en sneeuw en nog later regen. Na het weekend bereiken Atlantische storingen onze regio en wordt het stilaan zachter. Daarbij wordt het ook regenachtig.
Vandaag is (…) Het hele nieuwsbericht

Levensverwachting bedraagt 82,6 jaar

Zaterdag 2 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 bedroeg de levensverwachting in het Vlaamse Gewest 82,6 jaar. Bij mannen ging het om 80,7 jaar, bij vrouwen om 84,6 jaar. Bij mannen is dat iets hoger dan in 2021, bij vrouwen iets lager. Vorig jaar lag de levensverwachting 3,9 jaar hoger bij vrouwen dan bij mannen.
In de periode 2000-2019 is de levensverwachting trendmatig toegenomen: van 78,5 jaar in 2000 naar 82,7 jaar in 2019 voor de totale bevolking (+4,2 jaar). Die stijging ligt hoger bij mannen (+5,1 jaar) dan bij vrouwen (+3,3 jaar). (…) Het hele nieuwsbericht

Seniorenwerking bezocht Profel

Vrijdag 1 december 2023
Hamont-Achel - Seniorenwerking bezocht ProfelZoomWoensdag brachten 25 leden van de seniorenwerking een bezoek aan het bedrijf Profel in Pelt. Na een powerpoint presentatie over het ontstaan van FAL, later Profel, begeleidde Jacky Umans hen door het bedrijf in werking. Ze bezochten de pvc- en aluminiumafdelingen vanaf het begin tot het eindresultaat: afgewerkte ramen en deuren. Na de rondleiding van zo'n drie uur was er nog de mogelijkheid on vragen te stellen. Hartelijke dank aan Jackie voor de leerrijke namiddag. (Mathieu Vanherck)
Hamont-Achel - Yolande de Grady de Horion overledenWoensdag is Yolande de Grady de Horion overleden, de echtgenote van Aloysius Spaas. Ze was geboren in Oupeye en werd 94 jaar. Maandag wordt ze gecremeerd, na een plechtige eucharistieviering (10.30u) in de parochiekerk van Hamont. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Het is maar dat je 't weet
Bij tankstation Van Raak bij Poppel is er door de overvloedige regenval water in de ondergrondse opslagtank gelekt. Daardoor zijn gisteravond verscheidene auto's na het tanken bij Van Raak stilgevallen, want ze kregen een mix van benzine en water in hun tank. Toen dat duidelijk werd heeft de uitbater de pompen stilgelegd. De auto's moesten getakeld worden.
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel