Het overige nieuws

Achel VV B - VK Gestel 2-6

Zaterdag 30 september 2023
Hamont-Achel - Achel VV B - VK Gestel 2-6Achel VV B heeft vanavond een 2-6 nederlaag geleden tegen VK Gestel.

De maan vandaag

Zaterdag 30 september 2023
Hamont-Achel - De maan vandaagZoomMario Vanoppen maakte vandaag deze mooie foto van de maan.

Jozefina Van Vlierden overleden

Zaterdag 30 september 2023
Hamont-Achel - Jozefina Van Vlierden overledenGisteren is Jozefina Van Vlierden overleden. Zij was 88 jaar. Het afscheid vindt donderdag (15 uur) plaats in de aula van het Boskerkhof. Begroeting: woensdag (19-20) uur bij begrafenissen Creemers. Condoleren :www. begrafenissencreemers.be
In de eerste ronde van het enkelspel op het WTA-tennistoernooi van Peking is Elise Mertens (WTA 29) al in de eerste ronde uitgeschakeld. Ze verloor van de thuisspeelster Yuan Yue (WTA 147) in drie sets: 3-6, 6-1 en 6-4. De wedstrijd duurde twee uur en 41 minuten.

Krullebollende dames

Zaterdag 30 september 2023
Hamont-Achel - Krullebollende damesZoomDe dames van OKRA-Hamont gingen krullebollen, een van de activiteiten uit het jaarprogramma. Daarvoor moesten ze wel naar Achel!

'Godvergeten' (4)

Zaterdag 30 september 2023
Hamont-Achel - 'Godvergeten' (4)Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Vrees voor blauwtongbesmetting

Zaterdag 30 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Schapenhouders - en ook veehouders - beginnen te vrezen voor een blauwtongbesmetting bij hun dieren. Het blauwtongvirus is zich in Nederland snel aan het verspreiden en zakt zuidwaarts, richting België. Het wordt verspreid door muggen en is niet gevaarlijk voor mensen. In Nederland zijn er inmiddels al meer dan 350 schapenhouderijen besmet. Ook runderen kunnen besmet geraken met het virus.

De Romeinse invasie van Schotland

Vrijdag 29 september 2023
Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren gaat opnieuw van start met ‘Spraakwater’. De druk bijgewoonde lezingenreeks is inmiddels aan haar 20ste editie toe. Op het programma staan weer tal van boeiende uiteenzettingen over de wereld van archeologie en klassieke geschiedenis. De eerste lezing van het nieuwe seizoen zal online verlopen. Het museum strikte prof. em. David J. Breeze, een wereldautoriteit inzake het Romeinse leger. Op woensdag 18 oktober om 19.30 uur brengt de topspecialist het fascinerende verhaal van de ‘Slag bij Mons Graupius’. Meer info

Parkeermeters in Valkenswaard blijven

Vrijdag 29 september 2023
Grensgevallen
De parkeermeters in het centrum van Valkenswaard blijven. Een voorstel van het college van buirgemeester en wethouders werd gisteravond door een nipte meerderheid van de gemeenteraad weggestemd. Het parkeergeld brengt per jaar gemiddeld 600.000 euro op aan de stadskas.

Tectum Achel verliest oefenpot

Vrijdag 29 september 2023
Hamont-Achel - Tectum Achel verliest oefenpotTectum Achel heeft deze namiddag een oefenwedstrijd tegen Maaseik verloren met 4-0. Sets: 25-23, 25-23, 25-19, 25-21. Tectum begint de competitie thuis op 15 oktober. Het ontvangt dan Waremme.

'Godvergeten' (3)

Vrijdag 29 september 2023
De visie van Fobie
Hamont-Achel - 'Godvergeten' (3)Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
In welke mate kunnen milieuvervuilende stoffen via moedermelk worden overgedragen op pasgeborenen? En in hoeverre hebben ze impact op de cognitieve functies tijdens de eerste levensmaanden? Dat toegepaste onderzoeksproject van dr. Charlotte Cosemans aan de UHasselt krijgt steun van het Fonds Orcadia, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting.
Hoewel borstvoeding voor pasgeborenen veel voordelen met zich meebrengt, hebben diverse studies de aanwezigheid van milieuverontreinigende stoffen in (…) Het hele nieuwsbericht

Viaduct Boorsem zondag weer open

Vrijdag 29 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Automobilisten kunnen vanaf zondag weer gebruikmaken van volwaardige rijstroken op het viaduct op de E314 in Boorsem. Dat meldt het AWV. Het wegdek is nu in beide richtingen vernieuwd, met geluidswerend asfalt, en ook het viaduct zelf kreeg een grondige renovatie. Ook langs de autoweg werden er verschillende werken uitgevoerd. Op de snelwegparking werden sanitaire voorzieningen aangelegd en grote halfverdoken vuilnisbakken geplaatst.

Veel AI-boeken op Bol.com

Vrijdag 29 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Op Bol.com bieden verkopers honderden kookboeken, reisgidsen en taalgidsen aan die geschreven zijn met behulp van AI (artificiële intelligentie), zo blijkt uit onderzoek van BNR.nl. Van Bangkok Travel Guide tot Suikerdieet, het aanbod van AI-boeken op de site is even groot als divers. De titels, zowel e-books als hardcopy's, worden aangeboden voor prijzen variërend van een paar euro's tot meer dan twintig euro per boek.

Femma bezocht de molen

Donderdag 28 september 2023
Hamont-Achel - Femma bezocht de molenZoomDertig Femma-dames namen deel aan het ontbijt op de Burg. De bestuursleden waren al vroeg in de weer om alles klaar te zetten. Er werd genoten van het uitgebreide ontbijtbuffet. Nadien bezochten ze de Napoleonsmolen, met een deskundige uitleg door de molenaars van dienst. (JB)
In het Circuit Franco-Belge, tussen Doornik en Kluisbergen, is Kamiel Bonneu vandaag als 64ste geëindigd. Vorige week was hij in de Ronde van Luxemburg ziek geworden, waardoor hij moest opgeven. De rit vandaag werd gewonnen door Arnaud De Lie.

Godvergeten (2)

Donderdag 28 september 2023
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Godvergeten (2)Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Al 5 ha aan asbestdaken verwijderd

Donderdag 28 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Op twee jaar tijd zijn er bij 77 bedrijven in Limburg asbestdaken verwijderd, goed voor een oppervlakte van 50.126m². Dat heeft mlinister Zuhal Demir bekendgeamakt. In heel Vlaanderen gaat het om ruim 825.000m² bij in totaal 1.332 land- en tuinbouwbedrijven

Verband tussen Round-Up en Parkinson?

Woensdag 27 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De Europese voedseltoezichthouder (EFSA) hield belangrijke informatie over Parkinson achter bij de goedkeuring van glyfosaat (zoals Round-Up - red.). Boeren mogen met het bestrijdingsmiddel blijven werken ondanks alle negatieve geruchten errond. Op 13 oktober stemmen de EU-lidstaten over een eventuele verlenging van de goedkeuring van glyfosaat.
Uit Nederlands onderzoek blijkt inmiddels dat de (…) Het hele nieuwsbericht

En wij maar klagen

Woensdag 27 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Nederland telt op dit moment negen wolvenroedels, waarvan zeven op de Veluwe. In totaal zijn er minimaal 39 welpen geboren.  

Film over Bokkenrijders is klaar

Woensdag 27 september 2023
Hamont-Achel - Film over Bokkenrijders is klaarZoomDe film "De Zondebokken", over de Bokkenrijders, is klaar. Gisteren werd de trailer (hierboven) online gezet en vanaf 22 november kunt u de film in de bioscoop gaan bekijken. Voor de film werden heel wat opnamen in Pelt gemaakt, onder meer in het Hobos;

Gemiddeld brutoloon 3.886 euro

Woensdag 27 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Gemiddeld verdiende een werknemer die in 2021 voltijds werkte 3.886 euro bruto per maand. Het mediaanloon bedraagt 3.507 euro bruto per maand, wat betekent dat 50% van de werknemers minder dan 3.507 euro verdient, terwijl de andere helft een hoger loon ontvangt.
Als we dieper ingaan op de loonspreiding, stellen we vast dat 10% van de werknemers minder dan 2.303 euro bruto per maand verdient, terwijl de 10% best betaalden meer dan 5.922 euro ontvangen. (Statbel)

'Het makkelijkst om mee samen te leven'

Woensdag 27 september 2023
Vandaag gelezen
"Van alle grote roofdieren is de wolf het makkelijkst om mee samen te leven. De wolf is voorspelbaar, zijn gedrag is 'vrij eenvoudig'. Als dat van een hond. 'Afwachtend, observerend en als er te veel dingen gebeuren die hem niet bevallen, verlaat hij de situatie. Katachtigen zijn veel onvoorspelbaarder.'
Ecoloog Glenn Lelieveld in de NRC

Oktober start bijzonder zacht

Woensdag 27 september 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Oktober start bijzonder zachtEen band van hogedrukgebieden, uitgestrekt van de Azoren tot Rusland, zorgt voor rustig en stabiel weer. Storingen trachten vanuit het westen over onze streken te schuiven, maar verbrokkelen door de hoge luchtdruk en kunnen enkel nog als erg verzwakte systemen onze regio bereiken. Dat resulteert voornamelijk in wolkenvelden. Het blijft bovendien bijzonder zacht, ook op de langere termijn.
Vandaag zijn er behoorlijk wat wolkenvelden, maar de zon kan er geregeld doorheen schijnen. Het blijft (…) Het hele nieuwsbericht

'Godvergeten'...

Woensdag 27 september 2023
De visie van Fobie
Hamont-Achel - 'Godvergeten'...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Alfons Truyen overleden

Woensdag 27 september 2023
Hamont-Achel - Alfons Truyen overledenMaandag is Alfons Truyen (79) overleden, de echtgenoot van Mia Vanderhoeven. Hij woonde in Rekem maar was afkomstig uit Hamont. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Begroeting: donderdag (19.30-20.30 uur) in uitvaartcentrum Papillon in Maasmechelen.

Meeste geld gaat naar huisvesting

Dinsdag 26 september 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 besteedden de Belgische huishoudens 15,8% van hun budget aan voeding, drank en tabak. Dat is in zekere zin een daling naar een normaal niveau, na een piek van 18,1 % in 2020. 
De grootste hap uit het budget, 30,7% van het totaal, blijft huisvesting (huur, water, energie, onderhoud en andere kosten). Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau, op basis van de Huishoudbudgetonderzoek bij bijna 5.000 Belgische huishoudens.

Politie nodig? Eerst afspraak maken

Dinsdag 26 september 2023
Hamont-Achel - Politie nodig? Eerst afspraak makenZoomWie vanaf komende maandag de politiezone HANO nodig heeft, zal eerst een afspraak moeten maken. Dat kan via de telefoon - 011 440 820 - of via de website van de politiezone. Indien je belt om een afspraak te krijgen, wordt meteen ingeschat of die afspraak hoogdringend is of niet.
Een en ander is ingegeven door de vaststelling dat mensen tijdens piekuren soms lang moeten wachten voor ze aan het loket geholpen kunnen worden. Uiteraard bestaat in het nieuwe systeem ook de kans dat een afspraak uitloopt en dat je later aan de beurt bent... 

Een Digipunt in elke gemeente

Dinsdag 26 september 2023
Hamont-Achel - Een Digipunt in elke gemeenteZoom
Acht gemeenten in Noord-Limburg gaan samen de digitale achterstand van hun inwoners aanpakken. Dat is nodig omdat naar schatting zowat 50.000 Noord-Limburgers achterop lopen als ze iets via computer of smartphone moeten regelen. Voortaan kunnen ze hulp krijgen van vrijwilligers op 8 Digipunten waar ook materiaal beschikbaar is. 
Tijdens rondetafelgesprekken staken de lokale besturen van Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Oudsbergen, Peer en Pelt de koppen bijeen om een gecoördineerd actieplan uit te werken tegen de uitdijende digitale kloof in de regio. Daaruit zijn de acht vaste Digipunten gegroeid. Ze komen in de gemeentelijke bibliotheken. Maar er wordt ook gedacht aan mobiele digipunten bij de dorpsrestaurants. Ook wordt bekeken wat er in de toekomst nog nodig is om de achterstand verder weg te werken.

François Stevens 101 jaar

Dinsdag 26 september 2023
Hamont-Achel - François Stevens 101 jaarZoomGisteren werd François Stevens 101 jaar. Dan mag een glaasje wijn wel! Hartelijk gefeliciteerd, François! (Foto Theo Van Vlierden)

Nieuw: Driesen Elektrotechiek

Dinsdag 26 september 2023
Tim Driesen uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap Driesen Elektrotechniek opgericht met zetel aan Haag. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer elektrotechnische installiewerken, loodgieterswerk, de installatie van verwarming en van garagepoorten, luiken en zonneblinden.

Het nieuwe normaal in de wielersport

Dinsdag 26 september 2023
Hamont-Achel - Het nieuwe normaal in de wielersportZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Gorilla gestolen op kermis Weert

Dinsdag 26 september 2023
Grensgevallen
Op de kermis in Weert - die nog tot en met morgen duurt - is afgelopen weekend een gigantische aap gestolen: Bokito, een pikzwarte (namaak)gorilla van zo'n twee meter hoog. Het is al de tweede keer dit jaar dat hij verdwenen is. Eerder gebeurde dat in Tilburg. "Ik heb al een beetje in de rondte gekeken, maar ik zie hem niet en ik kan hem ook niet roepen, want hij komt niet terug", zegt de exploitant. UPDATE De aap is inmiddels  - beschadigd - teruggevonden.

Willy Bergs overleden

Dinsdag 26 september 2023
Hamont-Achel - Willy Bergs overledenZaterdag is Willy Bergs overleden, de weduwnaar van de in 1998 gestorven Jeanne Verheijen en de levenspartner van Marie-Jeanne Verboven. Hij was 78 jaar en afkomstig uit Hamont. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Nieuwe vennootschap: MVM Management

Maandag 25 september 2023
Mark Verhoeven (30) uit Lommel heeft de besloten vennootschap MVM Management opgericht met zetel aan de Bedrijfsstraat in Hamont-Achel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer managementactiviteiten, het verlenen van adviezen van financiële technische, commerciële of administratieve aard én computerservices.

Mathieu Voets overleden

Maandag 25 september 2023
Hamont-Achel - Mathieu Voets overledenGisteren is Mathieu Voets overleden, de echtgenoot van Rita Taes. Hij was 71 jaar en afkomstig uit Hamont. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10 uur) plaats in de Sint-Antoniuskerk aan de Schreursvest in Heverlee. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerararium Pues aan de Geldenaaksebaan in Heverlee.

Windturbines worden te duur...

Zondag 24 september 2023
Hamont-Achel - Windturbines worden te duur...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Weer een wolf doodgereden

Zondag 24 september 2023
Hamont-Achel - Weer een wolf doodgeredenZoomEr is weer een wolf doodgereden, deze keer op de Noord-Zuid tussen Houthalen en Helchteren, in de vallei van de Mangelbeek. Het zou gaan om een mannelijke welp van dit jaar. Het kadaver werd opgehaald door het Natuurhulpcentrum. Morgen komt het INBO het ophalen voor verder onderzoek. (Foto Natuurhulpcentrum)

Vergeten is de kunst

Zondag 24 september 2023
300 woorden van Rudi
Hamont-Achel - Vergeten is de kunstEr wordt wat afgenoten. Nee, dat moet ‘genoten’ zijn. Hebt u het ook gemerkt? Hoe vaak men tegenwoordig het werkwoord 'genieten' in de mond neemt. Je kan niet eens meer op de fiets springen, ergens een hapje eten of je krijgt de 'genieten-vraag' voorgeschoteld. Het is volstrekt niet meer te genieten.
Tijdens een van die laatste bloedhete zomerdagen in september wandelde ik 's middags langs een terras, waar een man een koppel aansprak dat helemaal tegen de muur zat, op het laatste streepje (…) Het hele nieuwsbericht

Achel B verliest bij Maaseik

Zondag 24 september 2023
Hamont-Achel - Achel B verliest bij MaaseikIn Derde Provinciale is Achel VV B met 3-1 gaan verliezen bij SLW Maaseik.

Exc. Hamont wint van FC Kaulille

Zondag 24 september 2023
Hamont-Achel - Exc. Hamont wint van FC KaulilleIn Derde Provinciale heeft Exc. Hamont Kaulille FC verslagen met 2-1 . Voor Exc. Hamont scoorden Langens en Van Rijswijk, voor Kaulille K. Daniels.

Wie wordt/is 60?

Zondag 24 september 2023
"Geboren in Hamont in 1964? Op weg naar 60 in 2024? Dat verdient uiteraard een feest. Daarvoor zijn we op zoek naar jouw mailadres. Zend je adres naar start64.hamont[!]gmail.com , dan hebben we een rechtstreekse lijn om je te informeren.
Je mag ons ook gekende mailadressen van leeftijdsgenoten bezorgen die we niet via deze weg bereiken.
En tot slot, zend ook een bericht als je goesting hebt om mee het feest voor te bereiden.
Groeten van Arlet, Bart, Jacky en Rudi." (Ingez.)

Elise Mertens wint dubbelfinale

Zondag 24 september 2023
Elise Mertens heeft gisteren met haar dubbelpartner Storm Hunter het WTA-1000 toernooi in het Mexicaanse Guadalajara gewonnen. De twee versloegen een Canadees-Nieuw-Zeelands duo in drie sets: 3-6, 6-2 en 10-4. Na deze zege stijgt Mertens opnieuw naar de eerste plaats op de dubbelranking. Haar dubbelpartner staat op de tweede plaats. Het is al de derde keer in haar carrière dat Mertens op één staat. UPDATE Op de enkelranking blijft Elise op de 29ste plaats.

KFC Hamont 99 - Leopoldsburg 1-0

Zaterdag 23 september 2023
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 - Leopoldsburg 1-0KFC Hamont 99 heeft vanavond met 1-0 gewonnen van K. ESK Leopoldsburg. Kobe Schetz maakte het enige doelpunt.

Achel VV wint van FC Helson

Zaterdag 23 september 2023
Hamont-Achel - Achel VV wint van FC HelsonAchel VV heeft Helson verslagen met 3-0. UPDATE Een verslag van de verslaggever ter plaatse:
Er zullen vooraf zeker onderling wel wat handjes geschud zijn. Jarrit Agten (helaas geblesseerd) en Karel Engelen kwamen over van Helson-Helchteren; Helson-trainer Jan Van Hout leidde twee seizoenen geleden Achel VV naar de titel in 1ste provinciale en verliet vorig seizoen al na enkele maanden groen-wit, net als spits Ivo Moerenhout die vanavond opnieuw te gast was (…) Het hele nieuwsbericht

KFC Hamont 99 B - FC Helson B 3-1

Zaterdag 23 september 2023
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 B - FC Helson B 3-1KFC Hamont 99 B heeft vanavond met 3-1 gewonnen van FC Helson B.

Vermageren via een spuitje?

Zaterdag 23 september 2023
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Vermageren via een spuitje?Zoom                                                                          ( Cartoon: Fobie)

Lach om jezelf

Zaterdag 23 september 2023
Vandaag gelezen
Jonge narcisten kammen hun haar en kijken constant naar zichzelf in de spiegel. Ik wil je een advies geven: kijk af en toe naar jezelf in de spiegel en lach om jezelf. Lach om jezelf. Het zal je goed doen. (Paus Franciscus)
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Kan België F16's naar Oekraïne sturen?Zoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Markant opent het nieuwe werkjaar

Vrijdag 22 september 2023
Hamont-Achel - Markant opent het nieuwe werkjaarZoomMarkant Hamont-Achel opende het nieuwe werkjaar met een voordracht van Daisy Plas, een stadsgenote die sinds vier jaar het modemerk Hampton Bays runt. Deze leerrijke ontdekkingstocht was boeiend voor veel aanwezigen. Na de pauze werd het nieuwe jaarprogramma voor dat als thema "Goesting" heeft. Mee info via markanthamont[!]gmail.com.
Maandag om 14 uur vindt in de aula van het Boskerkhof een afscheidsdienst plaats voor de 65-jarige man uit Valkenswaard die afgelopen weekend op de parking van de Achelse Kluis dood werd aangetroffen nadat hij er maanden in zijn auto had "gewoond", bij gebrek aan woning.  

Nieuwe parkeertickets bij ziekenhuis

Vrijdag 22 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Nieuwe parkeertickets bij ziekenhuisZoomSinds kort werkt Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt met nieuwe parkeertickets. Hier staat een QR-code op waardoor parkeerders nu gemakkelijk direct mobiel kunnen betalen, in plaats van bij de betaalautomaat. Betalen kan door simpelweg de QR-code op het parkeerticket te scannen met de camera van je smartphone. De parkeerder wordt onmiddelllijk doorgestuurd naar het betaalplatform waar men het parkeergeld kan betalen met een betaalmethode naar keuze. Je hoeft dan niet meer langs de betaalautomaat te passeren. Als je buiten rijdt, dien je wel nog je parkeerticket in de automaat aan de slagboom in te voeren.
De oude werkwijze (betalen aan de betaalautomaat) blijft van kracht voor patiënten en bezoekers die niet in het bezit zijn van een smartphone.

Jordi Meeus 4de in Ronde van Luxemburg

Donderdag 21 september 2023
In de massaspurt aan het einde van de tweede rit in de Ronde van Luxemburg is Jordi Meeus vandaag vierde geworden. De rit werd gewonnen door Jenthe Biermans. UPDATE Achelaar Kamiel Bonneu heeft opgegeven.

Dertiger dumpt drugsafval

Donderdag 21 september 2023
Hamont-Achel - Dertiger dumpt drugsafvalEen dertiger uit Mol moest zich voor de rechter verantwoorden voor het dumpen van chemisch drugsafval in Bocholt, Hechtel-Eksel, Hamont-Achel en Peer. Het Openbaar ministerie vorderde 3 jaar cel en een boete van 8.000 euro maar stelde geen bezwaar te hebben tegen een uitstel gekoppeld aan voorwaarden. Op 19 oktober kent de man zijn straf. (PG)

Meeste evers geschoten in Hechtel-Eksel

Donderdag 21 september 2023
Hamont-Achel - Meeste evers geschoten in Hechtel-EkselZoomIn Noord-Limburg werden afgelopen jaar de meeste everzwijnen geschoten in Hechtel-Eksel. Het waren er 157. In Lommel waren het er 98, in Pelt 53 - 45 in Overpelt, 8 in Neerpelt. In Bocholt waren het er 39 en in Peer 86. In Hamont-Achel werd er volgens de officiële cijfers géén everzwijn afgeschoten.(Bron: INBO)(Archieffoto Paul Vangerven)

De meeste Belgen zijn gelukkig

Donderdag 21 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Het merendeel van de Belgen noemt zich gelukkig. In het tweede kwartaal 2023 voelde 65,4% van de Belgen zich altijd gelukkig (9,1%) of meestal gelukkig (56,3%). Jongeren (16-24 jaar) blijken over het algemeen de gelukkigste bevolkingsgroep te zijn (71,9%), in tegenstelling tot personen van 65 tot 74 jaar (57,4%). Werknemers (71,8%) scoren over het algemeen beter dan anderen. Ze zijn vaker gelukkig dan gepensioneerden (58,6%), werklozen (38,6%) en vooral vaker gelukkig dan mensen met een (…) Het hele nieuwsbericht

Oudste houtconstructie ooit gevonden

Woensdag 20 september 2023
Zomaar even tussendoor
Wetenschappers hebben bij de Kalambo-waterval in Zambia de oudste houtconstructie ooit aangetroffen. Die is naar schatting 476.000 jaar oud en bestaat uit twee planken, waarvan de ene een inkeping bevat die duidelijk met gereedschappen is aangebracht.
Lees bij de NOS "Oudste houtconstructie ooit gevonden"
Hamont-Achel - Aangepaste signalisatie voor fietssnelwegenZoomDe vijf Vlaamse provincies ontwikkelden voor de fietssnelwegen samen een éénvormige “routetaal” voor bewegwijzering en signalisatie. Dit maakt de fietssnelwegen herkenbaar, leesbaar en makkelijk te volgen in heel Vlaanderen én in Brussel. De provincieraad keurde vandaag het voorstel van gedeputeerde Bert Lambrechts goed om de fietssnelweg F70, de Demerroute, volledig uit te rusten met signalisatie en bewegwijzering volgens deze routetaal. De F70 die loopt van Stokrooie tot Bilzen met een lengte van 25 km, wordt zo de eerste Limburgse fietssnelweg die volledig over aangepaste signalisatie op maat van de fietssnelweg zal beschikken. Die signalisatie zal ook op de andere fietssnelwegen worden geplaatst, vandaar dat we ze u al willen meegeven.
Aangepaste signalisatie voor fietssnelwegenAangepaste signalisatie voor fietssnelwegen
Zoom
Achelaar Kamiel Bonneu is vandaag 57ste geëindigd in de eerste rit van de Ronde van Luxemburg. Hij had 33 seconden achterstand op ritwinnaar Corbin Strong uit Nieuw-Zeeland.  
Hamont-Achel - Pleeggezinnen gezocht voor geleidehondenpuppy'sZoomHet Belgisch Centrum voor Geleidehonden zoekt heel wat puppypleeggezinnen die een jaar lang één van de pups een warme thuis willen bieden en onder begeleiding opvoeden tot een lieve en gehoorzame jonge hond. "Ook zoeken we nog warme nestjes voor onze honden in het trainingscentrum, ouderhondgezinnen en opvanggezinnen," zegt het Centrum. "Op donderdag 26 oktober geven we een infosessie in A&M Delorge Lommel voor geïnteresseerden. Iedereen is van harte welkom! Meer info of inschrijven? Dat kan via www.puppyzoektpleeggezin.be."

Marc Didden nog eens in Hamont

Woensdag 20 september 2023
Hamont-Achel - Marc Didden nog eens in HamontZoomMarc Didden bracht de eerste jaren van zijn leven door in Hamont. Vrijdagavond (20.15u) komt hij er terug om er te vertellen - niet alleen over wat hij nog weet over Hamont maar ook over zijn passie: cinema. Aanleiding is de publicatie van zijn boek "Over Cinema". Dat gebeurt dan ook in Cinema Walburg, die dit jaar zijn 65-jarig bestaan viert. 
"Mensen hoeven geen lezing te verwachten, (…) Het hele nieuwsbericht

Jezelf relativeren

Woensdag 20 september 2023
Vandaag gelezen
"Comedians die met zichzelf kunnen lachen zijn authentieker. Als William Boeva, die dwerggroei heeft, grappen maakt over zijn gestalte, is dat gepermitteerd. Als ik dat doe, ben ik een schoft. Een goede komiek betrekt zijn grappen altijd op zijn eigen leefwereld." (Comedian Koen Dewulf in Kerk en leven).

Weersverbetering vanaf het weekend

Dinsdag 19 september 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Weersverbetering vanaf het weekendEen actieve storing bereikt ons donderdag en zorgt voor een flinke plens hemelwater. Na wisselvallig weer met buien op vrijdag en zaterdag, wordt het vanaf zondag droger, zonniger en ook weer warmer.
Morgen/woensdag
gaat het kwik flink de hoogte in bij maxima rond 24 graden. Er zijn wel wat wolkenvelden, maar er is ook ruimte voor de zon. Met een erg strakke zuidwestenwind voelt het wel iets koeler aan.
Donderdag trekt een actieve storing traag over onze regio. Er valt een flinke plens (…) Het hele nieuwsbericht

Troonrede op Prinsjesdag in Nederland

Dinsdag 19 september 2023
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Troonrede op Prinsjesdag in NederlandZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Drie aanhoudingen voor helpdeskfraude

Dinsdag 19 september 2023
De Hasseltse onderzoeksrechter heeft vandaag twee vrouwen van resp. 20 en 24 jaar en een 19-jarige man aangehouden die verdacht worden van het plegen van een reeks oplichtingen onder de noemer “helpdeskfraude”. De verdachten, allen Nederlanders, gingen als volgt te werk.
De slachtoffers, meestal alleenstaande hoogbejaarden, worden opgebeld door iemand die zich uitgeeft als medewerker van de financiële instelling waar zij klant zijn. Men deelt hen mee dat er verdachte geldtransacties (…) Het hele nieuwsbericht

Toptransfer voor Tectum Achel

Dinsdag 19 september 2023
Hamont-Achel - Toptransfer voor Tectum AchelZoomDe Roemeen Alexandru Rata (foto), vorige week op het Europees volleybalkampioenschap nog uitgeroepen als de op een na beste hoofdaanvaller, is vanmorgen geland in Achel. Rata (1m93, 23j) komt over van Roemeens landskampioen Galati en zal bij Tectum Achel als opposite fungeren. "De club heeft er alle vertrouwen in dat deze toptransfer hoge ogen zal gooien in de komende competitie," zegt Ben Schuurmans van Tectum Achel.
De goedlachse en aimabele Roemeen had er bij zijn eerste kennismaking deze ochtend in Achel al meteen een warm en goed gevoel bij, en vroeg meteen hoe laat de training vandaag begon... De ware geest! (Foto Tectum Achel)

Helft alleenwonenden heeft geen auto

Dinsdag 19 september 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 had 49,1% van de alleenwonenden geen eigen wagen en 47,6% van hen bezat er één. Van de koppels zonder inwonende kinderen beschikt 12,6% niet over een wagen. 56,7% heeft er één, 26,0% heeft er twee. (Statbel)

Eenzaamheid de ziekte van deze tijd

Dinsdag 19 september 2023
Vandaag gelezen
"Eenzaamheid is de ziekte van deze tijd. Ik heb ze goed gevoeld tijdens corona, die eenzaamheid. Weg uit Antwerpen om een leefloon te kunnen ontvangen. In Nederland zat ik daar in een buurt waar ik niemand kende. En nu leef ik in een stacaravan op een camping. Dan weet je: veel erger moet het niet worden. Gelukkig is er beterschap in zicht. Dankzij een gulle weldoener verhuis ik binnenkort naar een rijhuis in de buurt van Roosendaal." (Nederlandse zanger Hans de Booij in 'Kerk en Leven').

Iemand een F35 gezien?

Maandag 18 september 2023
Zomaar even tussendoor
Hamont-Achel - Iemand een F35 gezien?ZoomIn de VS is een F35 - het type straaljager dat bij ons de F16 moet vervangen - verdwenen nadat de piloot er met zijn schietstoel uit sprong vanwege een klaarblijkelijke noodsituatie.
Sindsdien is die F35 spoorloos en aan de plaatselijke bevolking is gevraagd uit te kijken naar het mogelijke wrak.
België heeft 34 gelijkaardige toestellen besteld.
We willen er niks mee zeggen, maar toch... (Cartoon: Fobie)

Jos Van Vlierden overleden

Maandag 18 september 2023
Hamont-Achel - Jos Van Vlierden overledenDinsdag is Jos van Vlierden overleden. Hij was 74 jaar. De crematie en de asvertrooiing op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: woensdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Belgische jeugdteams naar EK handbal

Maandag 18 september 2023
De Koninklijke Belgische Handbalbond heeft twee jeugdteams ingeschreven voor het EK handbal van 2024. De M18 nemen van 5 tot 11 augustus deel aan het Men’s 18 EHF Championship. De M20 nemen van 13 tot 21 juli deel aan hun EK. De Red Wolves bereiden via een buitenlandse stage hun belangrijke EK-barragewedstrijden tegen Cyprus voor. De eerste WK-kwalificatiewedstrijden staan in maart op het programma.

Meer dan 7.000 studenten bij UHasselt

Maandag 18 september 2023
Hamont-Achel - Meer dan 7.000 studenten bij UHasseltVandaag start het nieuwe academiejaar aan de UHasselt. En dat met een recordaantal studenten. “Voor het eerst gaan we over de kaap van 7.000 ingeschreven studenten. Het aantal generatiestudenten stijgt met meer dan 20 procent tot een recordhoogte van 1.581 studenten die voor het eerst aan het hoger onderwijs beginnen. We zien echt absolute records voor onze universiteit”, zegt een tevreden rector Bernard Vanheusden.
Alle faculteiten bereiken dit jaar recordhoogtes. Opleidingen die het (…) Het hele nieuwsbericht

Volleybal: Tectum B - Zonhoven A 3-0

Zondag 17 september 2023
In eerste promo mannen Limburg van het volleybal heeft Tectum Achel B met 3-0 gewonnen van Zonhoven A.
Hamont-Achel - Het beste seizoen voor atletiekclub SACNZoomHet seizoen 2022-2023 wordt met stip het beste dat Sorting Atletiekclub Neerpelt (SACN) in zijn 45-jarig bestaan gekend heeft. Dat zegt voorzitter Louis Geboers na het Limburgs  kampioenschap 10000m op piste dat gisteren en vandaag in Lommel was georganiseerd. SACN haalde daar 4 Limburgse kampioensmedailles: Anneleen van der Schoepen en Jorne Vanherck (beiden senior), Frieda Hendrikx (master W70), en Stefaan Cools (M55). Debbie Simons haalde als senior bovendien een bronzen medaille. "Ondertussen heeft SACN dit seizoen al 107 Limburgse kampioenen in zijn rangen!" juicht Geboers. Op de foto: vlnr Jorne Vanherck, Anneleen van der Schoepen en Stefaan Cools.

Nieuwe vennootschap: De Kommies

Zondag 17 september 2023
Johannes Hezemans en Magda Duisters, beiden uit Lommel, Samieh Shiwa uit Pelt en Zakia Shiwa uit Hamont-Achel hebben de besloten vennootschap De Kommies opgericht met zetel aan de Windstraat in Lommel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het bouwen, renoveren en verbouwen van woningen, timmerwerken, elektriciteitswerken en het fabriceren en plaatsen van ramen, deuren en poorten.

Geld kan perverse invloed hebben

Zondag 17 september 2023
Vandaag gelezen
Geld kan een perverse invloed hebben. Mensen en geld? Dat blijft een onstuimig huwelijk. Niet alleen de liefde, ook geld maakt soms blind. Zelfs tot minnaars van de mammon waarbij elk moreel besef wegvalt. (Steven Vanackere, vicegouverneur Nationale Bank van België in "Kerk en Leven").
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 verliest van KFC AnadolKFC Hamont 99 heeft deze namiddag met 5-1 verloren van KFC Anadol. Aan de rust was de stand 0-1. Meli had gescoord.

Gerda Willekens overleden

Zondag 17 september 2023
Hamont-Achel - Gerda Willekens overledenVrijdag is Gerda Willekens overleden, de echtgenote van Warke 
Habraken. Ze was 76 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring, waarna de begrafenis op het Boskerkhof volgt. Begroeting: dinsdag  (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - Grenstrappers kloppen KFC Hamont 99 BGrenstrappers Lommel-Kolonie heeft vanmiddag met 6-2 gewonnen van KFC Hamont 99 B.

Autoloze zondag in Brussel

Zondag 17 september 2023
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Autoloze zondag in BrusselZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Bregel Sport - Achel VV A 4-1

Zaterdag 16 september 2023
Hamont-Achel - Bregel Sport - Achel VV A  4-1Bregel Sport heeft vanavond met 4-1 gewonnen van Achel VV A.

Lutlommel VV - Exc. Hamont 5-0

Zaterdag 16 september 2023
Hamont-Achel - Lutlommel VV - Exc. Hamont 5-0Lutlommel VV heeft vanavond met 5-0 gewonnen van Exc. Hamont. Vanpol (2), Jacobs (2) en Schildermans maakten de doelpunten.

Achel VV B - Sporting Wijchmaal 2-4

Zaterdag 16 september 2023
Hamont-Achel - Achel VV B  -  Sporting Wijchmaal 2-4Achel VV B heeft vanavond met 2-4 verloren van Sporting Wijchmaal.

Woninginbraak op de Oude Hoeve

Zaterdag 16 september 2023
Hamont-Achel - Woninginbraak op de Oude HoeveDieven verschaften zich toegang tot een woning aan de Oude Hoeve in Achel. Of zij buit konden maken, is niet geweten. De politie kreeg vanmorgen melding van de feiten.

Meeste slachtoffers automobilisten

Zaterdag 16 september 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 waren de meeste dodelijke slachtoffers van verkeersongevallen binnen de 30 dagen automobilisten (216). Ze worden gevolgd door fietsers (102), voetgangers (83) en motorrijders (66). (Statbel)

Minder diesel-, meer benzinewagens

Zaterdag 16 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Sinds 2015 daalt het aantal personenwagens dat op diesel rijdt elk jaar iets sneller. In 2023 zijn er 9,2 procent minder dieselwagens dan een jaar eerder; op 1 augustus waren er dat 2.201.549. Tegelijkertijd - en net als in 2022 - blijft het aantal benzinewagens stijgen (+2,5% in 2023) tot 3.096.253. Benzinewagens vertegenwoordigen momenteel 51,34% van het personenwagenpark, terwijl dit voor dieselauto's 36,51% bedraagt. (Statbel)
Bedrijfsnieuws
De 500 grootste bedrijven in Limburg zagen vorig jaar hun omzet met 19,4 procent stijgen. Daarnaast zijn er zowat 4.600 jobs bijgekomen in de 500 grootste bedrijven. Staalfabriek Aperam in Genk blijft nog altijd het grootste bedrijf. (VKW Limburg)

45 procent grondgebied landbouwgrond

Vrijdag 15 september 2023
Het is maar dat je 't weet
45 procent van de grondoppervlakte in België bestaat uit landbouwgrond. Bossen beslaan 20 procent van het grondgebied en 9 procent van het grondgebied bestaat uit woongebied. (Statbel)

Koop dit weekend een azalea

Donderdag 14 september 2023
Het plantjesweekend van Kom op Tegen Kanker vindt dit jaar plaats op 15, 16 en 17 september. In heel Vlaanderen worden dan azalea’s te koop aangeboden ten voordele van “Kom op Tegen Kanker”. Een azalea kost 8 euro. Met de opbrengst van de plantjesverkoop financiert Kom Op Tegen Kanker zorgprojecten in de vorm van een luisterend oor, activiteiten, lotgenotencontact, informatie en praktische of financiële hulp voor mensen met kanker en hun omgeving. Voor meer informatie kan je terecht op de website: komoptegenkanker.be/plantjesweekend.

11.000 klanten bij de Voedselbank

Donderdag 14 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Zo'n 11.000 mensen hebben tijdens de eerste zes maanden van dit jaar in Limburg een beroep gedaan op de Voedselbank. Meer en meer jonge gezinnen en tweeverdieners kloppen bij de Voedselbanken aan.

Eerste offroad auto op zonne-energie

Donderdag 14 september 2023
Grensgevallen
Hamont-Achel - Eerste offroad auto op zonne-energieZoomHet studententeam Solar Team Eindhoven van de Technische Universiteit Eindhoven heeft de eerste offroad auto ontwikkeld die rijdt op energie van de zon. De zonnewagen is niet afhankelijk van laadpalen maar heeft zonnepanelen op het dak. Stella Terra, zoals de auto heet, is robuust genoeg om behalve op verharde wegen ook uit de voeten te kunnen op onverhard terrein.
De zonneauto – die mag rijden op de openbare weg – heeft een begrensde topsnelheid van 145 kilometer per uur, weegt slechts 1200 kilogram en heeft op een zonnige dag een actieradius van 630 kilometer. Voor de auto werd bijna alles door het Solar Team zelf ontworpen: van de ophanging tot de omvormers voor de zonnepanelen. (Foto: STE/Bart van Overbeeke) 

De Lijn lanceert de Wolf-express

Donderdag 14 september 2023
Hamont-Achel - De Lijn lanceert de Wolf-expressZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Sneller vermogen van criminelen pakken

Donderdag 14 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Op initiatief van Parket Limburg gaan de lokale politiezones, de federale gerechtelijk politie Limburg en Parket Limburg nauwer samenwerken in het kader van buitgericht rechercheren. Op deze manier willen ze efficiënter en effectiever werken in de aanpak van georganiseerde criminaliteit.
Deze werkwijze heeft als voornaamste doelstelling crimineel vermogen zo snel mogelijk te ontnemen binnen onderzoeken naar georganiseerde criminaliteit. Het financieel voordeel dat misdrijven opbrengen, is (…) Het hele nieuwsbericht

Inactieven blijven vaker inactief

Donderdag 14 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Statbel publiceerde de transities op de arbeidsmarkt tussen het tweede kwartaal van 2022 en het tweede kwartaal van 2023. Deze resultaten geven aan dat mensen nog vlot aan het werk blijven, maar dat inactieven vaak inactief blijven.
Vooral vrouwen, laagopgeleiden en mensen met een buitenlandse nationaliteit blijven vaker inactief. Daarnaast blijkt dat de uitstroom van werkloosheid naar werk weer iets gestegen is: 28,9% van de werklozen in het tweede kwartaal van 2022 is een jaar later aan het werk. Een kwartaal eerder bedroeg dit percentage 24,1%.

Kamiel Bonneu 12de in GP Wallonie

Woensdag 13 september 2023
Na zijn schitterende prestatie in Tour de Britain van afgelopen week is Kamiel Bonneu vandaag 12de geworden in de GP de Wallonie in Namen. Hij maakte deel uit van een groep van 18 renners die achter de vluchters Gonzalo Serrano en de Limburger Dylan Teuns aanging. Beide renners hielden maar 3 seconden over om te spurten voor de zege. Serrano won voor Teuns. In de vluchtersgroep eindigde Bonneu op de 10de plaats.

Rik Kenis overleden

Woensdag 13 september 2023
Hamont-Achel - Rik Kenis overledenMaandag is in Achel Rik Kenis overleden, de echtgenoot van Jetje Van Asten. Hij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Meer aanvragen voor verdelging wespen

Woensdag 13 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De brandweer krijgt de jongste dagen veel meer aanvragen om wespennesten te verdelgen. Waarom de wespen later actief worden, heeft te maken met de temperaturen van afgelopen zomer. We zitten op dit moment aan het einde van een hittegolf. Augustus was een veel betere maand voor de wespen dan juli, waardoor we zien dat ze nu pas echt naar buiten komen. Ze hebben ook extra tijd gehad voor de broeiperiodes, waardoor er ook meer larfjes zijn. Omdat alle bloemen nu uitgebloeid zijn, moeten de wespen op zoek naar voedsel en ze gaan dat halen bij de mensen.

Elektrische wagens bijna verdubbeld

Woensdag 13 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Op 1 augustus telde België 6.030.700 personenwagens, tegenover 5.947.479 een jaar eerder. Dat is een stijging van 1,4%. Het aantal personenwagens is de afgelopen tien jaar gemiddeld met 0,94% gestegen. Het aantal volledig elektrische personenwagens is bijna verdubbeld in een jaar tijd met een stijging van 93,6%. In 2022 waren er 71.651 elektrische wagens; dit cijfer stijgt tot 138.749 in 2023. Van deze elektrische auto's is het belangrijk op te merken dat 80,8% op naam van een vennootschap staat. Ook al wordt de elektrische wagen in België steeds populairder, toch zijn slechts 26.440 auto’s (19,1%) eigendom van particulieren en 112.056 van vennootschappen.

Tips voor warme dagen

Dinsdag 12 september 2023
Tegenligger
Hamont-Achel - Tips voor warme dagendoor Gert Cuppens
Via X (Twitter) had ik het al zien passeren, en mijn treingezel Martine maakte me er ook attent op: in Humo staat deze week een bijzonder goed geschreven klacht van een pendelaar. Wie het wil lezen, kan terecht op deze link.
Meer bepaald het (…) Het hele nieuwsbericht

Elza weer gevierd

Dinsdag 12 september 2023
Hamont-Achel - Elza weer gevierdZoomOp 5 augustus werd Elsa Habraken 100 jaar, we meldden dat toen al. Vandaag werd ze gevierd door de sociale hulpverlening van Rode Kruis Hamont-Achel. Elsa ziet er nog goed uit voor haar leeftijd!
In de achtste finales van Belgische Beker volleybal moet Achel naar Feniks Haacht.

Huizen het duurst in Hamont-Achel

Maandag 11 september 2023
In 2022 is de mediaanverkoopprijs van huizen veel hoger dan in heel Limburg in Hamont-Achel (308.383 euro) en Hasselt (305.000 euro). Daarna volgen Pelt, Zonhoven, Lummen, Lanaken, Herk-de-Stad, Lommel, Diepenbeek, Oudsbergen, Maaseik, Kortessem, Peer en Halen. (Provincie Limburg)

Maria Plas overleden

Maandag 11 september 2023
Hamont-Achel - Maria Plas overledenZaterdag is Maria Plas overleden, de weduwe van Theodoor Boonen. Ze was geboren in Budel en werd 89 jaar. Donderdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont-centrum. Begroeting: woensdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Musica zoekt twee gastgezinnen

Zondag 10 september 2023
Hamont-Achel - Musica zoekt twee gastgezinnenZoomSinds begin deze maand versterken twee nieuwe AFS-vrijwilligers het Musica-team voor een jaar. Musica zoekt dan ook één of twee gastgezinnen in de buurt van Pelt (bij voorkeur in Noord-Limburg) die een thuis kunnen bieden, voor de volledige duur of een deel van hun verblijf. Maak kennis met de Italiaanse Gaia Capitanio en de Spaanse Fernando Tarrancón!
Gaia is netjes, heeft haar zaken op orde en helpt mee in het huishouden. Ze kan zich makkelijk (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Hallucinaties door hitte in Kleine-BrogelZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)
In de laatste rit van de Ronde van Groot-Brittannië is Kamiel Bonneu vandaag 10de geworden.Hij maakte deel uit van een groepje dat in de laatste kilometers achter Carlos Rodriguez aan ging, maar hem niet meer te pakken kreeg. Van Aert werd vandaag tweede maar hij wint wel de Tour of Britain en is daarmee pas de derde renner die deze ronde twee keer wint. UPDATE In de eindstand is Kamiel Bonneu verrassend 8ste geworden. Hij is daarmee, naast eindwinnaar Wout Van Aert, de enige Belg in de top-tien.
Hamont-Achel - Hoogdagen voor spotters rond vliegshowZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Kabouters A verslaan Exc. Hamont

Zaterdag 9 september 2023
Hamont-Achel - Kabouters A verslaan Exc. HamontKabouters Opglabbbeek A heeft vanavond met 4-0 gewonnen van Excelsior Hamont. Maggen en Stieners maakten elk twee doelpunten.

Achel B klopt Verbroedering Lommel

Zaterdag 9 september 2023
Hamont-Achel - Achel B klopt Verbroedering LommelAchel VV B heeft vanavond Verbroedering Lommel verslagen met 4-2.

Koersel - Achel 1-1

Zaterdag 9 september 2023
Hamont-Achel - Koersel - Achel 1-1Achel VV A is bij Weerstand Koersel A niet verder geraakt dan een gelijkspel: 1-1. Aan de rust was de stand 0-0. In de 57ste minuuut bracht Rosario Achel VV op voorsprong maar in de 81ste minuut scoorde Del Freo de gelijkmaker.

KFC Hamont 99 verliest van As-Niel

Zaterdag 9 september 2023
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 verliest van As-NielKFC Hamont 99 heeft vanavond aan het korste eind getrokken op het veld van As-Niel Utd. Het verloor met 2-1. Baerts bracht KFC Hamont 99 in de 5de minuut op voorsprong. Twaalf minuten later hing Maes de bordjes gelijk. In de 50ste minuuut legde Maassen de eindstand vast.

Tour of Britain: Kamiel Bonneu 11de

Zaterdag 9 september 2023
In de zevende rit van de Ronde van Groot-Brittannië is Kamiel Bonneu vandaag 11de geworden, de eerste keer in deze ronde dat hij in de top-20 eindigt. Kamiel zat in een groepje dat 6 seconden voorsprong had op de rest. Wout Van Aert, nog altijd leider, werd 12de. De "Tour of Britain" eindigt morgen, en dan zitten er in de tweede helft van de rit enkele venijnige beklimmingen.
Het is maar dat je 't weet
De Amerikaanse onderzoeksgroep Climate Central heeft de temperaturen van de afgelopen (?) zomer in 202 landen en 22 territoria bekeken en concludeert dat 98 procent van de wereldbevolking deze zomer is blootgesteld aan hogere temperaturen als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen. "Vrijwel niemand op aarde is in de afgelopen drie maanden ontsnapt aan de invloed van de wereldwijde opwarming", stelt Andrew Pershing van de onderzoeksgroep. Hittegolven hebben niet alleen een grote impact op de gezondheid van mensen. Ook hebben ze invloed op de landbouw en de wereldwijde voedselprijzen en leiden ze tot waterschaarste en natuurbranden.

Tour of Britain: Bonneu 76ste

Vrijdag 8 september 2023
Weer een massaspurt vandaag in de Ronde van Groot-Brittannië, na de zesde rit. Kamiel Bonneu werd 76ste. De rit werd gewonnen door Danny Van Poppel; Wout Van Aert is leider in het algemeen klassement.

De Lijn lanceert 'Kothopper'

Vrijdag 8 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Vanaf zondag kunnen de studenten in Hasselt en Diepenbeek hun kot bereiken met de nieuwe busverbinding Lijn 363 Hasselt-Diepenbeek-Hasselt. Deze kothopper voorziet op zondag vanaf 18.40 uur een lange lus met 29 haltes tussen Hasselt Station, de Hasseltse koten en de campus in Diepenbeek. De bus zal rijden tot half één 's nachts, maar zal na 22 uur niet meer stoppen aan de haltes Diepenbeek Universiteit en Diepenbeek Agoralaan. Meer info bij delijn.be.

Dalende verkoop in kleinhandel

Vrijdag 8 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De verkoop in de detailhandel, met uitzondering van de brandstoffen, daalde in juli met 5,4% ten opzichte van juli 2022. Textiel, kleding, schoeisel en lederwaren in gespecialiseerde winkels daalden met 10,0%, overige detailhandel in gespecialiseerde winkels met 7,6%, de detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels waarbij voedings- en genotmiddelen overheersen met 6,3% en de andere consumentenartikelen in gespecialiseerde winkels met 0,3%. Statbel)

Insectenbestand gaat achteruit

Vrijdag 8 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De afgelopen 50 jaar verloren we in Vlaanderen de helft van onze insecten. En we verliezen nog altijd 1% per jaar. Ook tijdens de Insectenzomer van dit jaar kregen we heel wat verontrustende signalen, meldt Natuurpunt. Zo valt het op dat 2023 een zomer met amper wespen was. Er zijn de helft minder meldingen binnengekomen ten opzichte van vorig jaar. “Dat zal bij sommigen als muziek in de oren klinken, maar weet dat ze een belangrijke rol vervullen in de natuur. En dat ze ook voor mensen heel nuttig zijn. Ze vangen heel wat vliegen en muggen en ze zijn de opruimingsdienst van de natuur”, zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt Studie. Ook voor de vlinders was het een mager jaar.

Spotters Day op vliegbasis

Vrijdag 8 september 2023
Hamont-Achel - Spotters Day op vliegbasisZoomVanmorgen ook al dat straaljagergeluid gehoord? Daarmee werd de Spotters Day op de vliegbasis van Kleine-Brogel ingezet. Er staan tientallen militaire vliegtuigen en helikopters te blinken en bezoekers kunnen die allemaal fotograferen. Een van de toppers is deze Spitfire, die enkele dagen geleden nog over de streek vloog en toen door Sara Martens op bijgaande foto werd vastgelegd.
De spotters day - en de vliegshow van morgen en overmorgen - is in feite bedoeld om jongeren naar het leger te trekken. Daarom staan er verschillende stands waarop uitleg over een carrière bij de luchtmacht wordt gegeven.
Wie er naartoe gaat, wordt met klem aangeraden zich goed in te smeren tegen de felle zon, een hoofddeksel te dragen, drank bij zich te hebben - niet in glazen flessen, dat mag niet - en ook te zorgen voor gehoorbescherming. Als die F35 start, ga je blij zijn dat je onze raad hebt opgevolgd. Het leger voorziet ook vier punten waar men zich kan verfrissen.

Missionaris Theo Boonen overleden

Donderdag 7 september 2023
Hamont-Achel - Missionaris Theo Boonen overledenVandaag is Witte Pater Theo Boonen overleden. Hij was 92 jaar. Woensdag om 10.30u is er een uitvaartliturgie in de parochiekerk van Hamont, waarna het stoffelijk overschot wordt begraven op het kloosterkerkhof in Varsenare (Jabbeke) in West-Vlaanderen. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Limburgse achterstand bijna weggewerkt

Donderdag 7 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De participatie van Limburgse 20-jarigen aan het hoger onderwijs is tussen 2016-2017 en 2021-2022 sterker gestegen dan die van Vlaamse 20-jarigen, in die mate dat de participatiegraad bij Limburgse 20-jarigen (55,8%) in het academiejaar 2021-2022 de participatiegraad bij Vlaamse 20-jarigen (56,2%) bijna heeft bijgebeend. (Provincie Limburg)
In de vijfde rit van de Ronde van Groot-Brittannië is Kamiel Bonneu vandaag 61ste geworden. De rit werd gewonnen door Wout Van Aert

Bèr Emmers overleden

Donderdag 7 september 2023
Hamont-Achel - Bèr Emmers overledenDinsdag is Albert Emmers overleden, de zoon van Jan en van Maria Van den Heuvel. Bèr was 79 jaar. Zaterdag (10.30u) is er een uitvaartliturgie in de parochiekerk van Hamont. De crematie zal in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

UHasselt zoekt diabetes2-patiënten

Donderdag 7 september 2023
Personen met diabetes type 2 hebben 50 procent meer kans op het ontwikkelen van dementie en 30 procent meer kans op hartfalen. Om te weten te komen welke oefentherapie hier het beste tegen kan helpen, is de faculteit Revalidatiewetenschappen van UHasselt op zoek naar diabetespatiënten tussen de 35 en 75 jaar oud die een half jaar lang gratis onder begeleiding willen sporten binnen een nieuw grootschalig onderzoek.
Men zoekt concreet naar een honderdtal (…) Het hele nieuwsbericht

Zon, zon en zon

Donderdag 7 september 2023
Vandaag gezien
Hamont-Achel - Zon, zon en zonZoomAls we vandaag naar de weerkaarten kijken, zien we voor de komende vier dagen alleen maar zon! Geniet van deze zonnige dagen. 
Hamont-Achel - 75 jaar Profel: kijk eens achter de schermen!ZoomProfel, het Belgisch familiebedrijf en de marktleider in de ramen- en deurenmarkt, zet naar aanleiding van het 75-jarig bestaan zijn deuren open op zondag 10 september.
Sinds zijn ontstaan in 1948 is Profel een 100% familiebedrijf. Wat begon met de broers François en Albert Lauwers groeide uit tot een internationale groep met meer dan 1400 medewerkers. In 1980 stapte de tweede generatie in met Willy, Myriam, Johan en Paul Lauwers. Intussen is ook de derde generatie actief in het (…) Het hele nieuwsbericht

Tour of Britain: Kamiel Bonneu 69ste

Woensdag 6 september 2023
De vierde rit in de Ronde van Groot-Brittannië, de vierde massasprint en de vierde overwinning voor Olav Kooij, na voorbereidend werk van Wout Van Aert. Kamiel Bonneu werd 69ste.  

Hitte: code geel

Woensdag 6 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Hitte: code geelHet KMI heeft deze namiddag code geel voor hitte afgekondigd. Er wordt hoe dan ook deze week een officiële hittegolf verwacht. Dat zal al zeker het geval zijn in Limburg, maar wellicht niet aan de kust en in de provincie Luxemburg. Code geel zal gelden tot en met maandag. Het KMI vraagt om bij zulke temperaturen kinderen, oudere en zwakkere mensen extra te beschermen. Zij moeten bijvoorbeeld meer drinken en niet rechtstreeks in het zonlicht vertoeven.

12.500 oproepen voor Tele-Onthaal

Woensdag 6 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Tele-Onthaal Limburg kreeg vorig jaar 12.500 oproepen. Dat is ongeveer tien proent van het totale aantal oproepen in Vlaanderen. Oproepers komen bij Tele-Onthaal telefonisch of via chat op verhaal en vinden iemand die hen beluistert en met hen meeleeft.
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Telg van August en Noëlla zit in N.- DuitslandZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Mogelijk een hittegolf

Dinsdag 5 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Mogelijk een hittegolfDe hele week blijft het uitzonderlijk warm bij maxima rond een tropische 30°C. Daarbij is de zon volop aanwezig. In het weekend blijft het warm, maar zijn er wel enkele hogere wolken. Het ziet er naar uit dat er een hittegolf in de maak is en dat is zeer uitzonderlijk in september.
Morgen/woensdag zijn er hier en daar wat hoge wolkenslierten, maar op veel plaatsen is het helder weer. De zon kan ook vandaag het weerbeeld overheersen en duwt het kwik gestaag naar tropische waarden. Als maxima (…) Het hele nieuwsbericht

Gerda Peeters overleden

Dinsdag 5 september 2023
Hamont-Achel - Gerda Peeters overledenGisteren is Gerda Peeters overleden, de levenspartner van wijlen Pierre Boonen. Ze was geboren in Neerpelt en werd 62 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Begroeting: zondag (19-19.30) in uitvaartcentrum Severens.

Tour of Britain: Bonneu 54ste

Dinsdag 5 september 2023
Alweer een massasprint, alweer een zege voor Olav Kooij in deze Ronde van Groot-Brittannië, de derde al. Kamiel Bonneu eindigde 54ste.

Peter Theuwen overleden

Dinsdag 5 september 2023
Hamont-Achel - Peter Theuwen overledenGisteren is Peter Theuwen (88) overleden. Hij woonde in Genk maar was afkomstig uit Hamont.

Ondertussen, in de wolvenroedel...

Dinsdag 5 september 2023
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Ondertussen, in de wolvenroedel...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Lezingen over gezondheidsproblemen

Maandag 4 september 2023
Gezondheid
Hamont-Achel - Lezingen over gezondheidsproblemenNoorderhart, het ziekenhuis in Pelt, organiseert opnieuw infosessies over veel voorkomende gezondheidsproblemen voor een breed publiek. De artsen die spreken, behandelen elk onderwerp in de algemene zin, en zo kunnen de toehoorders hun kennis weer wat verbreden. Nieuw is dat het ziekenhuis samenwerkt met de gemeente Pelt voor de organisatie.
Dit initiatief is ontstaan in 2014. Tot en met het voorjaar van 2020 werden er jaarlijks 4 tot 5 lezingen gegeven, waar (…) Het hele nieuwsbericht

Buurtfrituur aan de Witteberg

Maandag 4 september 2023
Hamont-Achel - Buurtfrituur aan de WittebergZoomDat er afgelopen weekend veel te doen was, is ook gebleken aan de Witteberg. Daar stond onder meer een gezellige buurtfrituur! (Foto BS)

Tour of Britain: Kamiel Bonneu 72ste

Maandag 4 september 2023
In de tweede rit van de Ronde van Groot-Brittannië is Kamiel Bonneu vandaag 72ste geworden. Ook vandaag was Olav Kooij de snelste. Danny Van Poppel werd tweede, Wout Van Aert derde. Van Aert is tweede in de algemene rangschikking.
Het is maar dat je 't weet
De Europese Commissie is bezig de beschermde status van de wolf te herzien. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen vandaag bekendgemaakt. De Commissie vraagt ‘lokale gemeenschappen, wetenschappers en alle geïnteresseerde partijen’ om vóór 22 september 2023 actuele gegevens over de wolvenpopulatie en hun impact in te dienen. Op basis van de verzamelde gegevens zal de Commissie een besluit nemen over een voorstel om de status van de bescherming van de wolf binnen de EU te wijzigen, aldus von der Leyen.

Mia Rutten overleden

Maandag 4 september 2023
Hamont-Achel - Mia Rutten overledenGisteren is Mia Rutten overleden, de weduwe van Michel Stalmans. Ze was geboren in Hamont en werd 89 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Anny Rabijns overleden

Maandag 4 september 2023
Hamont-Achel - Anny Rabijns overledenVrijdag is Anny Rabijns overleden, de weduwe van Martin Theuwen. Ze was geboren in Hamont en werd 87 jaar. Vrijdag om 11u wordt er afscheid van haar genomen in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in dat uitvaartcentrum.
Hamont-Achel - Sterke stijging inschrijvingen aan UHasseltDe inschrijvingen aan Universiteit Hasselt kennen een heel sterke start. “Met nu al meer generatiestudenten ingeschreven dan bij de start van vorig jaar, verwachten we het nieuwe academiejaar te kunnen starten met 15 tot 20 procent meer nieuwe studenten. Naast handelswetenschappen, geneeskunde en architectuur zien we ook dat de opleidingen fysica en wiskunde het erg goed doen, een heel mooie vaststelling”, zegt rector Bernard Vanheusden. Ook de vorig jaar pas opgerichte (…) Het hele nieuwsbericht

Rijexamen: ook gps kunnen gebruiken

Maandag 4 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Rijden volgens de richtlijnen van een gps wordt vanaf 1 oktober een verplicht onderdeel van het praktisch rijexamen. Dat meldt het Departement Mobiliteit. Kandidaten kunnen kiezen of ze de gps van het eigen wagen gebruiken of een app op de smartphone.
In de eerste rit van de Ronde van Groot-Brittannië is Kamiel Bonneu vandaag 64ste geworden. De rit, over een afstand van 161 km tussen Altrincham en Manchester, eindigde op een massaspurt die door de Nederlander Olav Kooij werd gewonnen.
Hamont-Achel - Weer twee Belgische kampioenen bij SACNZoom
Op het BK atletiek voor cadetten en scholieren in Gent had SACN dit weekend 5 deelnemers afgevaardigd. Twee van hen werden kampioen: Kyani Joosten, die met de polsstok over de 3m70 ging, en Juul Derickx, die op de 300m de snelste tijd neerzette en ook een gouden medaille kreeg. Beiden zie je op bijgaande foto.
Daarnaast haalde Lander Loomans een vijfde plaats (en een nieuw persoonlijk record) met de kogel en een 9de plaats in het discuswerpen. Lowie Wouters werd op de 800m 7de in een nieuw persoonlijk record, Witze Vandeweyer op de 1500m idem, en Dieuwke Claes werd 10de op de 400m. Proficiat! 

Exc. Hamont wint van Gestel

Zondag 3 september 2023
Hamont-Achel - Exc. Hamont wint van GestelExc. Hamont heeft vandaag thuis tegen VK Gestel gewonnen met 4-1 . Aan de rust was de stand 2-0. De doelpunten van Exc. Hamont werden gemaakt door Duisters (2) en Vandael (2).

Zonnige zondag

Zondag 3 september 2023
Hamont-Achel - Zonnige zondagZoomNa het optrekken van het ochtendgrijs krijgen we een mooie zomerse dag. Het is perfect om te genieten van de vele activiteiten die terug op gang zijn gekomen in deze septembermaand. (foto Gust Ischen)

Hechtel wint van KFC Hamont 99

Zaterdag 2 september 2023
Hamont-Achel - Hechtel wint van KFC Hamont 99In 2de Provinciale is Hechtel het nieuwe seizoen goed gestart. Het ging op het veld van KFC Hamont 99 winnen met 1-2. Bij de rust was de stand 0-1 na een doelpunt van Dennis Clerx. Na de gelijkmaker van Hamont bezorgde Wesley Vermijl de Duinenjongens in de 90ste minuut de overwinning. Zaterdag om 18.00 uur speelt Hechtel thuis tegen Paal-Tervant.
Hamont-Achel - Sporting Grote Brogel - Achel VV B 0-4Sporting Grote Brogel heeft vanavond thuis met 0-4 verloren van Achel VV B.

Achel wint van Turkse Rangers

Zaterdag 2 september 2023
Hamont-Achel - Achel wint van Turkse RangersAchel VV heeft vanavond thuis Turkse Rangers verslagen met 3-0. UPDATE Een verslag van het thuisfront: Op de Siggert stond met de komst van Turkse Rangers op de eerste speeldag al meteen een topper op de agenda. Het erg ambitieuze Turkse Rangers brengt na drie opeenvolgende promoties opnieuw een indrukwekkend ogende selectie op de been met tal van namen die hun pluimen in het verleden hogerop verdiend hebben… De eerste minuten maakten al meteen duidelijk dat (…) Het hele nieuwsbericht

KFC Hamont 99 B - SK Heusden 06 0-3

Zaterdag 2 september 2023
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 B - SK Heusden 06  0-3KFC Hamont 99 B heeft vanavond thuis met 0-3 verloren van SK Heusden 06.

Het wordt weer zomer

Zaterdag 2 september 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Het wordt weer zomer Een hogedrukgebied bouwt vanaf de Atlantische Oceaan op over onze streken en kan het weer tijdens het weekend en ook de dagen daarna bepalen. Aanvankelijk is er nog wat vocht in de onderste lagen van de atmosfeer met kans op wat nevel of mist. Na het weekend wordt droge en warme landlucht aangevoerd. Het kwik klimt dan vlot boven de zomerse grens van 25 graden.
Vandaag is er ruimte voor de zon, na het opruimen van lokale ochtendgrijs. Er komen ook enkele stapelwolken voor, die zeer lokaal (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Biljarten: finale 'Beker der Pelten' nadertZoomBij het biljarten nadert de Beker der Pelten zijn eindpunt. Donderdag was in de finale "laag" 't Pelterke (foto onder) de sterkste tegen Hamont BC. 't Pelterke mag in de ultieme finale op 8 september uitkomen tegen KMV Neerpelt (foto boven). Dat won gisteravond overtuigend de finale "Hoog" tegen Verbroedering BC. (Foto's GC)
Biljarten: finale 'Beker der Pelten' nadert
Zoom

Mooi weer vandaag

Zaterdag 2 september 2023
Hamont-Achel - Mooi weer vandaagZoomDe regen van gisteren is alweer vergeten. Vandaag zingen we mee met het liedje van Bart Kaëll: mooi weer vandaag. En ook de komende dagen wordt het zeer zonnig. (foto Gust Ischen)
Hamont-Achel - Voetbalscheidsrechters weer helemaal 'bij'ZoomVanavond verzamelden naar jaarlijkse gewoonte de voetbalscheidsrechters van de Koninklijke Noord-Limburgse Scheidsrechters Vereniging in zaal De Schakel in Pelt voor een opfrissing van de spelregels.
Lesgever Glenn Timmermans, van Bureau Arbitrage Voetbal Vlaanderen, bracht de richtlijnen klaar en duidelijk naar de aanwezige scheidsrechters toe. Discussies over de handspel en andere buitenspelregels werden niet uit de weg gegaan en zo was het weer een amusante, maar ook leerrijke,interactie (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: KV Dakwerken

Vrijdag 1 september 2023
Kenny Vandeput uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap KV Dakwerken opgericht met zetel aan de Thomas Watsonlaan. Tot het doel van de vennootschap behoren naast dakwerken onder meer loodgieterswerk, isolatiewerkzaamheden, waterdichtingswerken en schoorsteenvegen.

Na regen komt zonneschijn

Vrijdag 1 september 2023
Hamont-Achel - Na regen komt zonneschijnZoomDe mooie wolkjes van gisteren kunnen vandaag de kast in. We moeten deze ochtend door een zure regenappel heen. Het weekend wordt mooi en zacht met temperaturen net boven de twintig graden. Maar vandaag moeten we nog een regenzone trotseren, die lokaal hevig kan zijn. (Foto Gust Ischen)
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel