Het overige nieuws

Nieuwe vennootschap: RN-Floors

Zondag 31 december 2023
Reno Jacobs (53) uit Heppen heeft de besloten vennootschap RN-Floors opgericht met zetel aan de Zwarte Spechtstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer bouwwerkzaamheden, loodgieterswerk, isolatiewerken en chapewerken.
Frank Dirmeier (57) uit Heppen heeft de besloten vennootschap NOON by Prestige opgericht met zetel aan de Stationssstraat in Leopoldsburg. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de uitbating van een brasserie-restaurant, het verzorgen van feestelijkheden en de aan- en verkoop van voertuigen.

Fons Reynders overleden

Zondag 31 december 2023
Leopoldsburg - Fons Reynders overledenVandaag is Fons Reynders overleden, de weduwnaar van Rosa Henckens. Hij was 96 jaar en afkomstig uit Leopoldsburg. Het afscheid vindt zaterdag 6 januari (14 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg aan de Geldenaaksebaan in Heverlee.

Ondertussen, in Bethlehem...

Zondag 31 december 2023
Leopoldsburg - Ondertussen, in Bethlehem...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Huidhonger?

Zondag 31 december 2023
Vandaag gelezen
Huidhonger is niet verdwenen: in navolging van Japanse ‘cuddle cafés’ openen knuffelcoaches in Amsterdam hun deuren. Je kunt er tegen betaling terecht voor een uurtje tegen elkaar aan liggen, diep in elkaars ogen kijken of een aai over de bol. Seks is uit den boze.
                                                                                  (Het Parool)

Vuurwerk bij storm?

Zondag 31 december 2023
De visie van Fobie
Leopoldsburg - Vuurwerk bij storm?Zoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Weg van thuis op 25,2 jaar

Zondag 31 december 2023
Het is maar dat je 't weet
De gemiddelde leeftijd waarop jongeren het ouderlijk huis verlaten bedraagt 25,2 jaar. 63% van de jongeren doen dat op een leeftijd tussen de 21 en 28 jaar. Daarnaast is 15% een vroege nestverlater: ze zijn dan 21 jaar of jonger. 22% verlaat het huis pas op de leeftijd van 28 jaar of ouder. 
In de populatie thuisverlaters zijn er iets meer mannen dan vrouwen en heeft 5% niet de Belgische nationaliteit. 47% van de jongeren die het ouderlijk huis verlaten zijn hooggeschoold. (Statistiek Vlaanderen)

Dode door vuurwerk

Zaterdag 30 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In het Nederlands-Limburgse Neeritter, niet ver van Maaseik, is vanavond een 36-jarige man om het leven gekomen bij het afsteken van vuurwerk. Dat meldt de Nederlandse politie. Een tweede betrokkene werd zwaargewond.

Geen vuurwerkshow in Hasselt

Zaterdag 30 december 2023
Door de aanhoudende wind en wisselende weersomstandigheden heeft Winterland Hasselt beslist om de voorziene vuurwerkshow van oud naar nieuw te schrappen.

De spoorwegkathedraal

Zaterdag 30 december 2023
Tegenligger
Leopoldsburg - De spoorwegkathedraalZoom(door Gert Cuppens)
Wie googelt op de termen “top 20 railway stations” komt gegarandeerd op lijsten uit waar Antwerpen Centraal Station bij de mooiste stations ter wereld vermeld wordt. Voor het Amerikaanse "Newsweek" krijgt dit station een verdienstelijke vierde plaats. Op de website "World’s 20 Most Beautiful Train Stations – Fodors Travel Guide" staat Antwerpen CS zelfs op nummer 1.
Dit station wordt ook wel vaak een spoorwegkathedraal genoemd en (…) Het hele nieuwsbericht

De Maaslandstier is gered!

Zaterdag 30 december 2023
Leopoldsburg - De Maaslandstier is gered!Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Nieuwjaar 2024

Zaterdag 30 december 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Nieuwjaar 2024ZoomEdith blikt al vooruit op het nieuwe jaar. 

Kerst- of nieuwjaarskaartjes

Zaterdag 30 december 2023
Uit de oude doos
Leopoldsburg - Kerst- of nieuwjaarskaartjesZoomEentje uit de oude doos. Stuur jij nog kaartjes? Ze zijn alvast welkom op Internetgazet Beringen, Zwanenbergstraat 2a bus 1 in 3583 Paal.

Solidariteit alom

Vrijdag 29 december 2023
De visie van Fobie
Leopoldsburg - Solidariteit alomZoom                                                                            (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Naar jaarlijkse gewoonte telt Voka – KvK Limburg de pagina’s van het Belgisch Staatsblad. Er van uitgaande dat ze elke pagina gelezen hebben aan een snelheid van drie minuten per pagina, hebben ze meer dan 250 dagen moeten lezen. Behoorlijk wat tijd, maar iedere Belg wordt geacht de wet te kennen.
2023 komt daarmee in de buurt van 2021, het recordjaar. Ook de Europese regelgeving en rapporteringslasten zijn stevig toegenomen. Voka – Kamer van Koophandel Limburg pleit voor (…) Het hele nieuwsbericht

Marcel Vandingelen overleden

Donderdag 28 december 2023
Leopoldsburg - Marcel Vandingelen overledenOp 18 december overleed Marcel Vandingelen, de echtgenoot van Paula Teunis. Hij was 86 jaar. Het afscheid vond in stilte plaats.

José Reners overleden

Donderdag 28 december 2023
Leopoldsburg - José Reners overledenGisteren is José Reners overleden, de echtgenote van Georges Duwé. Zij was 82 jaar en afkomstig uit Heppen. De uitvaartliturgie vindt vrijdag 5 januari (11 uur) plaats in de aula van uitvaartzorg Remans in Genk. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur).

Nieuw: CN Algemene Werken

Donderdag 28 december 2023
Cengioz Urungu (47) uit Leopoldsburg heeft de besloten vennootschap CN Algemene Werken opgericht met zetel aan de Emiel Verhaerenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer bouw-en renovatiewerken,  schilderwerken, tuinwerken en IT-consultancy.

Verkoop vuurwerk in Limburg hoog

Donderdag 28 december 2023
Het is maar dat je 't weet
Vuurwerkwinkels in Limburg verkopen ook dit jaar weer veel vuurwerk. Nochtans heerst er een vuurwerkverbod in 24 Limburgse gemeenten. Een groot deel gaat de grens over naar Nederland omdat daar geen knalvuurwerk of pijlen meer mogen verkocht worden. Vanuit Nederland wordt dan weer gesignaleerd dat er veel minder vuurwerk verkocht is dan in vorige jaren. (Radio 2 e.a.)

Nieuwe vennootschap: RFN Construct

Woensdag 27 december 2023
Joost Neven (40) uit Leopoldsburg heeft de besloten vennootschap RFN Construct opgericht met zetel aan de Boskantstraat. Tot het doel van de venootschap behoren onder meer verbouwingswerken, de installatie van elektrische verwarmingsinstallaties, zonnepanelen, lichtreclames en uithangborden.

O.L.S. 2024 definitief in Beekdaelen

Woensdag 27 december 2023
Leopoldsburg - O.L.S. 2024 definitief in BeekdaelenZoomHet Oud Limburgs Schuttersfeest zal volgend jaar op de eerste zondag van juli in de Nederlands-Limburgse fusiegemeente Beekdaelen worden georganiseerd. Dat is vandaag bekendgemaakt. Aanvankelijk zou schutterij Sint-Antonius uit Nederweert, die het OLS dit jaar won, de organisatie op zich nemen, maar ze gooide enkele dagen geleden de handdoek in de ring. Dat zorgde voor een reeks alternatieve voorstellen, waarbij dat van de schutterijen uit Beekdaelen het uiteindelijk haalde. Het O.L.S. is een jaarlijks schuttersfeest voor schutterijen die de buks hanteren.

Op weg naar 6 januari

Woensdag 27 december 2023
Leopoldsburg - Op weg naar 6 januariZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Fietsen rond Manhattan

Woensdag 27 december 2023
Van onze man in New York
Leopoldsburg - Fietsen rond ManhattanZoomVeel steden willen fietsvriendelijker worden, ook New York City, zegt onze man in New York, Dirk Vandenberk: "Men werkt al jaren om het mogelijk te maken om letterlijk rond het eiland van Manhattan te kunnen wandelen en fietsen. Op veel plaatsen, waar er genoeg ruimte is tussen de oevers en wegen die het eiland omringen, zijn er al fiets- en wandelpaden aangelegd. Er zijn echter grote stukken waar er niet genoeg ruimte voorhanden is om dit 52 km lange project, Manhattan Greenway genaamd, aan land te verwezenlijken. Aan de oever van de ‘East River’ in midtown Manhattan is zopas een nieuw stuk van deze rondweg geopend (foto's). Het nieuwe gedeelte is volledig op pijlers in de rivier gebouwd. Men heeft er vijf jaren aan gewerkt en de kosten zijn opgelopen tot bijna 190 miljoen dollar. Nu maar afwachten of er nog geld zal vrijkomen om de nog ontbrekende stukken snel in te vullen."
Fietsen rond Manhattan
Zoom

Een volle maan

Woensdag 27 december 2023
Puur natuur
Leopoldsburg - Een volle maanZoomNiets zo natuurlijks als een volle maan. Bij volle maan staat de maan, vanaf de zon gezien, aan de andere zijde van de aarde. Op dat moment valt de verlichte helft van de maan samen met het licht dat naar de aarde terugkomt. Vanaf de aarde is de maan dan maximaal verlicht en volmaakt rond. De maan heeft meer invloed op ons dan dat we denken. Vooreerst zijn de nachten bij volle maan en heldere lucht niet helemaal donker. Volle maan heeft ook invloed op de getijden, hetgeen ook springtij wordt genoemd. Ook enkele feestdagen zijn bepaald aan de hand van de volle maan. Denken we maar aan de dag waarop Pasen valt.( Pasen valt immers op de eerste zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente). En vanavond is het weer zover, zolang het helder blijft natuurlijk. Deze foto werd dinsdagavond rond 20u30 genomen. (Johan Put)

Zacht tot volgend jaar

Dinsdag 26 december 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Zacht tot volgend jaarNa de invloed van een mobiel wigje van hoge druk is het opnieuw de beurt aan depressies en storingen om het weerbeeld te bepalen. Het gaat daarbij ook stevig waaien en bij momenten zijn er zware windstoten. De temperaturen blijven erg hoog - alvast tot het einde van het jaar is er geen winter in zicht, al wordt het laatste weekend van dit jaar wel iets koeler.
Morgen verlaat lichte regen in de ochtend de regio. Daarna is het overwegend droog met later mogelijk ook enkele opklaringen. Het gaat (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Limburgers die buitenshuis willen gaan feestvieren tijdens oudejaarsnacht, kunnen ook dit jaar gebruikmaken van Feestbussen die de hele nacht blijven rijden tot in het nieuwe jaar. 
In totaal rijden dit jaar op 31 december en 1 januari 25 bussen uit over 20 lijnen. De bussen vervoeren de feestvierders over zowel lange trajecten naar de grotere uitgaanscentra als korte trajecten naar lokale feesten. “Het project is een mooie samenwerking tussen het Limburgs provinciebestuur, (…) Het hele nieuwsbericht

Naar duurzame energie bij kerken

Dinsdag 26 december 2023
Op 18 januari 2024 organiseren de afdeling Erfgoed van de provincie Limburg en het Platform Toekomst Parochiekerken een inspirerend netwerkmoment voor gemeenten, steden, kerkbesturen en andere geïnteresseerden rond het thema duurzame energie.
Hoe kan de parochiekerk energiezuiniger gemaakt worden? Hoe de ecologische voetafdruk verminderen? Wat is energiedelen en wat zijn energiegemeenschappen? Hoe past energie in een neven- of herbestemming? Programma en inschrijven

Nat en warm...

Dinsdag 26 december 2023
De visie van Fobie
Leopoldsburg - Nat en warm...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Aloïs Theunis overleden

Maandag 25 december 2023
Leopoldsburg - Aloïs Theunis overledenZaterdag is Aloïs Theunis overleden, de echtgenoot van Caroline Willekens. Hij was 96 jaar en afkomstig uit Leopoldsburg. Het afscheid vindt plaats in intieme kring gevolg door de asverspreiding op de begraafplaats van Lommel-Centrum.

Vermogensongelijkheid

Maandag 25 december 2023
Vandaag gelezen
"Als er in het jaar nul al economen waren geweest, zou een van hen in Bethlehem vast een plotselinge, plaatselijke piek in de vermogensongelijkheid hebben gemeten. Drie Wijzen leverden bij de ouders van een pasgeborene in een stal ongevraagd een klein fortuin af. Mooie geschenken: wierook, mirre en goud. Maar hoe kwamen die Wijzen er zelf eigenlijk aan?"
(Maarten Schinkel in de NRC)

Kerstmis anno 2023

Maandag 25 december 2023
Leopoldsburg - Kerstmis anno 2023Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Nog steeds Kerst (mis)

Maandag 25 december 2023
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - Nog steeds Kerst (mis)Wat is er met Kerst mis? Het antwoord zou zeer kort ‘niets’ moeten klinken maar helaas is de wereldwijde realiteit mijlenver verwijderd van ‘niets’. Als “Vrede op aarde” de grote kerstslogan is die we in werkelijkheid moeten omzetten, dan is dat een onmogelijke opdracht. We mogen ons ook niet enkel blind staren op oorlogssituaties want er gebeuren in de wereld nog meer tragedies. Dolle schutters die slachtoffers maken, wilde situaties die hele families uiteen rijten, het zijn (…) Het hele nieuwsbericht

Een engel....

Maandag 25 december 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Een engel....ZoomHet gedicht, een engel, van Kristel is op deze kerstdag wel heel gepast.

Kerst bij Rembrandt

Zondag 24 december 2023
Leopoldsburg - Kerst bij RembrandtZoomRembrandt schilderde dit prachtige kersttafereel in 1647. Behoorlijk indrukwekkend...
Vandaag gelezen
Vanaf 1 januari zijn smartphones verboden in klaslokalen op de middelbare school in Nederland. Het verbod moet de concentratie en de prestaties van leerlingen verbeteren, aldus een rapport aan de overheid.
(De Volkskrant)

Kerstmis in Midden-Limburg

Zondag 24 december 2023
Leopoldsburg - Kerstmis in Midden-LimburgZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Twee woninginbraken in Heppen

Zondag 24 december 2023
Leopoldsburg - Twee woninginbraken in HeppenIn Heppen is ingebroken in een woning aan de Pater Clement Lemmensstraat en in een huis aan de Driesstraat. Wat er werd gestolen, is niet geweten.

Erwin Timmers overleden

Zondag 24 december 2023
Leopoldsburg - Erwin Timmers overledenGisteren is Erwin Timmers overleden. Hij was 53 jaar en afkomstig uit Lommel. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans in Leopoldsburg.

Kerstmis aan zee

Zondag 24 december 2023
Leopoldsburg - Kerstmis aan zeeZoomIn Oostende is gisteren een jonge dolfijn aangespoeld...  (Cartoon: Fobie)
Gezondheid
Leopoldsburg - Een gezonde balans in het nieuwe jaarVoortaan brengt Anouk Mertens als diëtiste op de Internetgazet om de twee weken een rubriekje dat iedereen kan interesseren. Vandaag: voeding en alcohol.
Het nieuwe jaar is traditioneel het moment waarop velen van ons reflecteren op het afgelopen jaar en nieuwe doelen stellen voor de toekomst. Een veelvoorkomend thema is het streven naar een gezondere levensstijl, waarbij voeding en alcohol vaak centrale rollen spelen. En dan worden dikwijls goede maar onhaalbare voornemens gemaakt, (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Op zijn paasbest naar de kersttafelZoom                                                               (Cartoon: Dirk Van Bun)

Als duister wint

Zondag 24 december 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Als duister wintZoomEen extra gedichtje van Katrien tijdens dit kerstweekend om de donkerste dagen wat op te fleuren.

1,6 miljoen euro in Trevi-fontein

Zaterdag 23 december 2023
Vandaag gelezen
Leopoldsburg - 1,6 miljoen euro in Trevi-fonteinZoomUit de Trevifontein hebben de Romeinse stadsdiensten dit jaar in totaal ruim 1,6 miljoen euro aan munten opgevist, een recordbedrag. Wat ze ook opvisten: horloges, ringen, en... gebitten.
Wanneer men met de rug naar de fontein staat, de ogen sluit, aan Rome denkt en met de rechterhand over de linkerschouder een muntje in het water gooit, zal men ooit terugkeren naar Rome, luidt de legende. Het werpen van twee muntjes zou de gooier in staat stellen zijn geliefde te ontmoeten in Rome. Drie muntjes gooien zou leiden tot een huwelijk of... echtscheiding. (Bron: Il Messaggero, foto Pexels)

Zacht, winderig en nat

Zaterdag 23 december 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Zacht, winderig en natIn een strakke westelijke tot noodwestelijke luchtstroming worden storingen geregeld naar onze streken gestuurd. Er wordt ook erg zachte lucht aangevoerd, waarbij de maxima in de dubbele cijfers uitkomen. Het zal wel al duidelijk zijn dat Kerstmis 2023 groen zal verlopen. 
Zondag brengt een storing veel wolken en perioden met regen. In de avond zijn er wat meer drogere perioden. Met wat geluk verloopt Kerstavond meestal droog. Het is wel erg zacht bij maxima rond 11 of 12 graden en er staat een (…) Het hele nieuwsbericht

Vrede op aarde

Zaterdag 23 december 2023
Leopoldsburg - Vrede op aardeZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Julia Bielen overleden

Zaterdag 23 december 2023
Leopoldsburg - Julia Bielen overleden
Julia Bielen uit Leopoldsburg, weduwe van Jozef Damen, is overleden.
(° Wijchmaal op 1 november 1933 † Beringen-Mijn op 17 december 2023
Uitvaart: in intieme kring

Kerstmis en vrede

Zaterdag 23 december 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Kerstmis en vredeZoomEdith haalt deze zaterdag haar inspiratie bij de kerstboodschap.

Chinese link bij het Vlaams Belang!

Vrijdag 22 december 2023
Leopoldsburg - Chinese link bij het Vlaams Belang!Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Grootschalige politieactie

Vrijdag 22 december 2023
Leopoldsburg - Grootschalige politieactieIn september waren aspirant-hoofdinspecteurs van de Limburgse politieschool PLOT aanwezig op een studiedag rond proactief werken. Tijdens hun opleiding moesten ze een actieplan rond een actuele politionele uitdaging uitwerken. De lokale politiezone LRH nam het voortouw in dit initiatief en zorgde ervoor dat een grootschalige politieactie in de steigers kon worden gezet. Aan deze provinciale actie namen uiteindelijk 11 lokale politiezones  deel, in samenwerking met de Federale Wegpolitie Limburg, (…) Het hele nieuwsbericht

Fietsvergoeding gaat omhoog

Donderdag 21 december 2023
Het is maar dat je 't weet
Volgend jaar gaat de fietsvergoeding omhoog. Wie van en naar het werk fietst kan daar volgend jaar 0,35 euro per kilometer voor krijgen. De Kamer keurde vandaag een wetsontwerp van Vincent Van Peteghem in die zin goed.

Goed nieuws voor lezers in Spanje

Donderdag 21 december 2023
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Goed nieuws voor lezers in SpanjeInternetgazet is voortaan in Spanje weer goed te lezen. Dat vernemen we van mensen die daar verblijven. Sinds zowat een jaar was de Internetgazet in Spanje moeilijk bereikbaar. Waaraan dat lag weten we niet - we hebben tot op hoog niveau geprobeerd de oorzaak te vinden en daar iets aan te doen, maar allemaal boter aan de galg. Vanavond bereikte ons het bericht dat het allemaal weer goed is gekomen. ¡Bienvenidos de nuevo, lectores de España! 

Starters: beste november in jaren

Donderdag 21 december 2023
Economisch nieuws
In november 2023 kwamen er 599 nieuwe Limburgse bedrijven bij. Dat zijn 8,9% meer starters dan een jaar geleden. Dit is het beste cijfer voor november sinds 2017. Door deze stijging daalt het totale (voorlopige) verschil licht naar -4,01%, maar het is zo goed als zeker dat we voor 2023 niet meer de kaap van 9000 starters zullen overschrijden zoals dat de afgelopen twee jaar wel het geval was, zegt VOKA.

Daar is corona weer

Woensdag 20 december 2023
De visie van Fobie
Leopoldsburg - Daar is corona weerZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Hubspotter voorgesteld

Woensdag 20 december 2023
Leopoldsburg - Hubspotter voorgesteldZoomVandaag werd de website Hubspotter.be voorgesteld. Dat is een nieuw platform voor studie-, werk-, en ontspanningsplekken in Limburg. Hubspotter is er om Limburgse studenten te helpen bij hun zoektocht naar de ideale studie-en ontspanningsplek. "Onze missie is simpel: we maken het leven van de student en lerende gemakkelijker, zodat ze overal en altijd de juiste plek vinden om te studeren en te chillen. Zo wordt studeren en ontspannen in Limburg leuker en gemakkelijker én kunnen de studenten zich volledig focussen op hun succes", zegt Laika Kolmer, voorzitter van de studentenraad AUHL.
Leopoldsburg - Negen schutterijen willen OLS organiserenNegen schutterijen van de Nederlands-Limburgse gemeente Beekdaelen willen het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) organiseren. Die organisatie was onzeker geworden nadat de Sint-Antoniusschutterij van Nederweert, die het OLS vorig jaar won, de handdoek in de ring gooide. Nu hebben de schuttersverenigingen van Beekdaelen - Schimmert, Vaesrade, Sweikhuizen, Puth, Schinnen, Oirsbeek, Amstenrade, Doenrade en Merkelbeek - voorgesteld dat zij die taak overnemen. De fusiegemeente Beekdaelen viert volgend jaar haar vijfjarig bestaan, dus dat komt goed uit.
Het OLS-bestuur moet het voorstel nog goedkeuren.
Het is maar dat je 't weet
De afgelopen twee jaar ondervroeg Statbel, het Belgische statistiekbureau, elk kwartaal zo'n 5.000 Belgen tussen 16 en 74 jaar over hun persoonlijk welzijn en levensomstandigheden. 40% van de Belgen ondervond moeilijkheden om rond te komen in het derde kwartaal van 2023.
Dat zijn er meer dan precies twee jaar geleden, toen de metingen voor deze enquête zijn begonnen. Op dat moment vond 36% het eerder moeilijk, moeilijk of zeer moeilijk om rond te komen.
Als we de evolutie over deze twee (…) Het hele nieuwsbericht

Adrienne Van Gorp overleden

Dinsdag 19 december 2023
Leopoldsburg - Adrienne Van Gorp overledenGisteren is Adrienne Van Gorp overleden, de weduwe van Denis Ryken. Zij was 81 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.
Kort nieuws van bij de buren
Leopoldsburg - Tessenderlo-Ham is onze nieuwe buurgemeenteZoom
Tessenderlo-Ham is de naam van de nieuwe fusiegemeente van Tessenderlo en Ham. De gemeenteraad maakte dit vanavond op de gemeenteraad bekend maar de naam werd door de oppositie al gelekt op sociale media. De andere opties waren Ham ter Loo,  Kempenheide en Kepkensberg maar de meest voor de hand liggende naam is dus gekozen door de burgers. De nieuwe fusiegemeente werd gevierd met een feestje aan de blauwe brug. 

Limburg.net: geleidelijke heropstart

Maandag 18 december 2023
Leopoldsburg - Limburg.net: geleidelijke heropstartGeleidelijk start Limburg.net weer op. Vanaf morgen, 19 december, is de klantendienst weer beperkt bereikbaar. Er wordt wel gevraagd om alleen te bellen met dringende vragen. Kan je vraag wachten, stel dan je telefoontje uit. Ook de website is weer online, net als mijn Limburg.net. Meldingen kunnen hier worden doorgegeven. Verder zijn nog niet alle functionaliteiten beschikbaar, zoals aanvragen en betalingen. "We werken er hard aan om ook die weer beschikbaar te maken," zeggen ze bij Limburg.net.

Leopoldsburg verliest van Kadijk

Zaterdag 16 december 2023
Leopoldsburg - Leopoldsburg verliest van KadijkK ESK Leopoldsburg heeft vanavond met 2-4 verloren van Kadijk. De eerste goal voor Kadijk was een own-goal van K ESK, vervolgens scoorden Molenberghs (2) en Crijns nog voor de bezoekers. Voor Leopoldsburg scoorden Cominotto en Dufrane.
Het is maar dat je 't weet
In 2022 startten in het Vlaamse en Brusselse Gewest toch nog in totaal 529 ondernemingen een landbouwactiviteit op. Tussen 2010 en 2019 daalde het aantal starters met uitzondering van de jaren 2014 en 2017. Sinds 2019 stijgt het aantal startende landbouwbedrijven opnieuw.
In 2022 stopten 728 landbouwbedrijven hun activiteiten. Algemeen genomen daalde het aantal stoppende landbouwbedrijven van 2010 tot 2016 en steeg dat aantal weer vanaf 2018. In 2017 en 2021 was er telkens sprake van een duidelijke piek in het aantal stoppende bedrijven. (Departement Landbouw en Visserij)

Kinderen hebben het niet gemakkelijk

Zaterdag 16 december 2023
Om over na te denken
„Ik ben nog christelijk opgevoed en ik zou daar niet naar terug willen, maar het gaf me wel een kader. Je wist wat belangrijk was in het leven. Het is voor kinderen nu helemaal niet meer vanzelfsprekend om te leren welke waarden ertoe doen, in het gezin, op school, onder je leeftijdsgenoten.”
Kinderarts Elise van de Putte in de NRC

Wat overblijft van zoveel oud

Zaterdag 16 december 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Wat overblijft van zoveel oudZoomEdith en Lambert zorgen elke zaterdag voor gekleurde woorden en beelden.

Wonen in Limburg het goedkoopst

Vrijdag 15 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In het Vlaams Gewest waren huizen en appartementen in het derde kwartaal van 2023 het duurst in de provincie Vlaams-Brabant: een huis in gesloten of halfopen bebouwing kostte er 355.000 euro, voor een huis in open bebouwing was de mediaanprijs er 462.500 euro. Appartementen kostten er 259.600 euro.
In Limburg waren de huizen en appartementen het goedkoopst: 255.000 voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing en 320.000 euro voor een open bebouwing. De mediaanprijs voor appartementen bedroeg er 236.250 euro. (Statbel)
De raadkamer in Hasselt heeft vandaag Michel Dylst, voormalig voorzitter van de KS Vriendenkring, samen met twee ex-bestuursleden, zijn ex-vrouw, een vriend en een ex-mijnwerker doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Ze worden er van verdacht dat ze tussen 2020 en 2022 2,5 miljoen euro van de vzw KS Vriendenkring verduisterd hebben.  
Een deel van dat geld zou gebruikt zijn voor seksfeesten en renovaties aan de woning van Dylst. Zijn ex-vrouw kreeg 210.000 euro geld van (…) Het hele nieuwsbericht

Maria Vandewijngaert overleden

Vrijdag 15 december 2023
Leopoldsburg - Maria Vandewijngaert overleden
Maria Vandewijngaert uit Lummen, levensvriendin van Jan Duchêne, is overleden.
(° Heppen op 8 december 1936 † Lummen op 14 december 2023) Begroeting: woensdag 20 december 2023 - funerarium - BERINGEN-MIJN van 18.30 tot 19.00 uur
Uitvaart: zaterdag 23 december 2023 om 10.30 uur in de parochiekerk te Oostham. 

Rustig weer in het weekend

Vrijdag 15 december 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Rustig weer in het weekendDe kern van een krachtig hogedrukgebied komt over het noorden van Frankrijk te liggen en kan tot maandag het weerbeeld in onze regio domineren. We bevinden ons wel aan de noordelijke flank van het hogedrukgebied, waardoor er toch nog vochtige zeelucht tot onze streken kan doordringen. Vanaf dinsdag nemen de neerslagkansen opnieuw toe. Het blijft de hele periode vrij zacht.
Vandaag blijft het droog en na de middag komen er stilaan wat meer opklaringen opzetten. Het is wel nog niet zeker of de zon vaak (…) Het hele nieuwsbericht

In de ban van de martelmoord

Donderdag 14 december 2023
Vandaag gelezen
"Limburg is in de ban van de martelmoord. Hoe is het zover kunnen komen met de drugscriminaliteit? In de drugsstatistieken zijn vrouwen van Marokkaanse origine zwaar ondervertegenwoordigd. Nochtans groeiden die vrouwen op in hetzelfde gezin als hun broers. Wat bepaalt of een persoon de foute keuzes maakt in het leven: omstandigheden of eigen wil?'"
(Politicoloog Fouad Gandoul in De Tijd)

Nieuwe vennootschap: Zaag

Donderdag 14 december 2023
Kris Verhelst uit Leopoldsburg heeft de besloten vennootschap Zaag opgericht met zetel aan de Hospitaalstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het vervaardigen van kantoor- en winkelmeubelen, het leveren en plaatsen van schrijnwerk en groothandel in hout.

Selectie Red Wolves voor Cyprus

Donderdag 14 december 2023
Leopoldsburg - Selectie Red Wolves voor CyprusHandbalbondscoach Yérime Sylla heeft vanmorgen zijn definitieve selectie voor de belangrijke EK-barragewedstrijd tegen Cyprus bekend gemaakt. Die wedstrijd wordt op woensdag 10 januari om 18.00 u in de Alverberg in Hasselt gespeeld. De return wordt op zondag 14 januari 2024 om 16.00 u Belgische tijd gespeeld. De winnaar plaatst zich voor de EK-kwalificatiecampagne die in het najaar 2024 van start gaat. In aanloop van de belangrijke interland gaan de Red Wolves van 4 tot 8 januari op stage op de Faeröer-eilanden.
Opvallend is dat van Achilles Bocholt geen enkele speler geselecteerd is. Van Sporting Pelt behoren Nick Dekens, Louis Delpire, Robbe Spooren en Seppe Vandenboer tot de uitverkorenen. Hubo Handbal levert Louis Marchal en Arthur Vanhove.
Leopoldsburg - Ook vandaag nog problemen bij Limburg.netDe problemen die bij Limburg.net dinsdagnacht veroorzaakt werden door een hacker blijven ook vandaag nog aanhouden. Dat bevestigt directeur Kris Somers. De kantoren en de website blijven onbereikbaar. De bemande containerparken zijn open, maar omdat alles manueel geregistreerd moet worden, kunnen er vertragingen ontstaan.

Charlotte Pauwels overleden

Donderdag 14 december 2023
Leopoldsburg - Charlotte Pauwels overledenOp 7 december is Charlotte Pauwels overleden, de weduwe van Victor Cox. Zij was 96 jaar en afkomstig uit Leopoldsburg. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Bilzen.

Simonne Tas overleden

Donderdag 14 december 2023
Leopoldsburg - Simonne Tas overledenMaandag is Simonne Tas overleden, de echtgenote van Octaaf Bos. Zij was 88 jaar en afkomstig uit Leopoldsburg. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (12.30 uur) plaats in de parochiekerk van Zonhoven.

100 doden in zone-30

Woensdag 13 december 2023
Om over na te denken
Vorig jaar zijn 100 mensen om het leven gekomen op zone-30 wegen in Nederland. Dat is een stijging van 86% ten opzichte van de periode 2019-2021.
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Limburg.net gehackt: storing in recyclageparkenOmwille van technische problemen is Limburg.net tijdelijk onbereikbaar. Ook de recyclageparken ervaren hinder. Stel je bezoek uit, mocht het niet dringend zijn. UPDATE Dat meldde Limburg.net vanmiddag. Vanavond werd bekendgemaakt dat de onderneming gehackt werd: "Op 13 december rond 01.00 uur ‘s nachts is Limburg.net gehackt. Limburg.net heeft onmiddellijk de noodprocedure opgestart en heeft uit veiligheidsoverwegingen zelf al haar systemen platgelegd. Het kantoor van Limburg.net is hierdoor momenteel niet bereikbaar. Specialisten onderzoeken de situatie en doen er alles aan om de digitale dienstverlening zo snel mogelijk terug operationeel te krijgen. Deze problemen hebben geen enkele impact op de gewone huis-aan-huis ophaling. Ook de bemande recyclageparken blijven open, met aangepaste dienstverlening. Enkel het onbemande park is gesloten omdat er geen toegangscontrole mogelijk is."
De Federale Gerechtelijke politie Limburg (FGP Limburg) heeft vorige donderdagavond vijf Albanezen gearresteerd die er van verdacht worden, deel uit te maken van een inbrekersbende. De bende zou woninginbraken hebben gepleegd in heel België.
FGP Limburg voerde onderzoek naar aanleiding van een woninginbraak in Beverlo. Op zeer korte tijd kon een dievenbende in beeld worden gebracht, bestaande uit Albanese onderdanen, die opereerde vanuit de Brusselse regio. De bende liet zich in met (…) Het hele nieuwsbericht

Het wordt kouder

Dinsdag 12 december 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Het wordt kouderWisselvallig en zacht weer maakt de komende dagen plaats voor meestal droog en kouder weer. Een hogedrukgebied komt over ons land te liggen en houdt de neerslagkansen sterk beperkt. Wel is er kans op nevel, mist en lage bewolking, waaruit soms toch nog een spat motregen kan vallen. Het weekend verloopt droog met ook wat meer kans op zon.
Vandaag is het zwaar bewolkt tot betrokken en vallen verspreid enkele buien. Tussendoor zijn er echter ook wel droge perioden met soms een streepje zon. De (…) Het hele nieuwsbericht

Ongevallen met step en fiets

Dinsdag 12 december 2023
Leopoldsburg - Ongevallen met step en fietsOp de Beverlosesteenweg in Beringen is deze ochtend een 25-jarige man uit Leopoldsburg gewond geraakt toen hij met zijn elektrische step werd aangereden door een auto. In de Kroonstraat in Korspel geraakte voormiddag nog een 67-jarige fietsster uit Beringen gewond na een botsing met een auto.

Invallen in onderzoek naar drugs

Dinsdag 12 december 2023
Een grootscheepse actie onder leiding van de Tongerse onderzoeksrechter heeft vanochtend geleid tot verschillende arrestaties in Limburg, Luik en Nederland. De actie kadert in een onderzoek naar een criminele organisatie die zich bezighoudt met het internationaal transport van verdovende middelen en met de opzet en organisatie van locaties voor de productie en stockage van synthetische drugs. Dat meldt het parket Limburg.
In dit internationaal onderzoek werkte de Federale Gerechtelijke (…) Het hele nieuwsbericht

Maria Noels overleden

Maandag 11 december 2023
Leopoldsburg - Maria Noels overledenZaterdag is Maria Noels overleden. Zij was 86 jaar en afkomstig uit Kwaadmechelen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Doris Rüppel overleden

Maandag 11 december 2023
Leopoldsburg - Doris Rüppel overledenGisteren is Doris Rüppel overleden, de weduwe van Wilhelm Rüppel. Zij was geboren in Dortmund (D.) en werd 87 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in aula De Vloot.

Marijke Buets overleden

Maandag 11 december 2023
Leopoldsburg - Marijke Buets overledenOp 8 december overleed Marijke Buets (89), de weduwe van Joop Vermeulen. Voor ze in Leopoldsburg woonde, woonde zij in Lommel. Het afscheid vindt plaats in besloten kring.

OLS volgend jaar niet in Nederweert

Maandag 11 december 2023
Leopoldsburg - OLS volgend jaar niet in NederweertHet Oud-Limburgs Schuttersfeest (OLS) zal volgend jaar, op de eerste zondag van juli, niet in Nederweert plaatsvinden: de organiserende schutterij Sint-Antonius uit die gemeente heeft zich teruggetrokken. Dat is bij het OLS als een bom ingeslagen.
"Het is de eerste keer in de historie van ons OLS dat dit gebeurt," schrijft de federatiesecretaris aan de leden-schutterijen. "Hier hebben we geen draaiboeken of reglementen voor. De federatie heeft dan ook direct een team samengesteld dat al aan de slag is (…) Het hele nieuwsbericht

Matigen is de sleutel

Maandag 11 december 2023
Gezondheid
Leopoldsburg - Matigen is de sleutelVoortaan brengt Anouk Mertens als diëtiste op de Internetgazet om de twee weken een rubriekje dat iedereen kan interesseren. Vandaag: cholesterol.
Klopt het dat cholesterol slecht is voor ons lichaam?
Cholesterol is een beetje als een superheld in ons lichaam. Het helpt bij het bouwen van cellen en maakt hormonen, maar te veel ervan kan problemen veroorzaken. Ons lichaam maakt zelf al een groot deel van de cholesterol aan waardoor we niet meer zoveel nodig hebben uit (…) Het hele nieuwsbericht

Anna Heijligen overleden

Maandag 11 december 2023
Leopoldsburg - Anna Heijligen overledenOp 7 december is in Leopoldsburg Anna Heijligen overleden, de echtgenote van Renaat Meus. Zij was 80 jaar en afkomstig uit Overpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Van A.I. en I.A. naar L.F

Maandag 11 december 2023
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - Van A.I. en I.A. naar L.FCursiefjesschrijvers komen nooit buiten met oordopjes in. Hun oren wapperen steeds in de richting van waar de nieuwtjeswind komt. Dat is bij mij ook zo. Als ik ergens in het openbaar zit te luisteren om inspiratie op te doen, dan verandert mijn geheugen in een notitieboekje met bijbehorende pen. Onopgemerkt noteer ik dan de bruikbare gespreksflarden die mogelijk nuttig genoeg kunnen zijn om opgenomen te worden in deze rubriek. Mijn geheugen wordt dan een filter want een eventueel te selecteren gezegde moet stevig (…) Het hele nieuwsbericht

K ESK wint bij Anadol

Zondag 10 december 2023
Leopoldsburg - K ESK wint bij AnadolZoomIn Tweede Provinciale is K ESK Leopoldsburg bij Anadol gaan winnen met 2-3 . De doelpunten: Bilican 1-0, Ulupinar 2-0, Demirci 2-1, Akyil 2-2, Swolfs 2-3.

Nand Scheveneels overleden

Zaterdag 9 december 2023
Leopoldsburg - Nand Scheveneels overledenGisteren is Nand Scheveneels overleden. Hij was 92 jaar en afkomstig uit Lommel. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Strooiendorp. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans in Leopoldsburg.

De 3-30-300 regel

Zaterdag 9 december 2023
Vandaag gelezen
"Kent iemand de 3-30-300 regel? Het is een bijna universele regel, opgesteld voor de openbare besturen. En hij luidt: 'Vanuit elk huis moeten drie grote bomen zichtbaar zijn, er moet 30 % boomkruinbedekking zijn in de buurt en het dichtstbijzijnde waardevolle park of groene ruimte moet binnen de 300 meter van je woonplaats zijn.'
In sommige Limburgse dorpen dwepen ze met de regel: 0-0-0".
(Limburgse Bomenwerkgroep)

Slecht nieuws

Zaterdag 9 december 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Slecht nieuwsZoomEdith heeft het vandaag over allen die gebukt gaan onder slecht nieuws...

Pluimvee moet weer afgeschermd

Vrijdag 8 december 2023
Het is maar dat je 't weet
Pluimvee moet vanaf morgen weer worden afgeschermd om te voorkomen dat de dieren worden besmet met het vogelgriepvirus. Dat heeft minister van Landbouw David Clarinval vanavond bekendgemaakt nadat in Diksmuide een tweede besmetting met vogelgriep werd vastgesteld.

Wist je al...

Vrijdag 8 december 2023
...dat het treinkaartje vanaf februari weer duurder wordt? De NMBS maakte vandaag bekend dat de tarieven vanaf die datum met 5,9 procent zullen stijgen.

Vredeslicht komt naar Limburg

Vrijdag 8 december 2023
Kerk
Leopoldsburg - Vredeslicht komt naar LimburgZoomHet Vredeslicht dat door een 12-jarig Palestijns meisje werd aangestoken in Bethlehem, wordt op maandag 11 december vanuit de basiliek van Tongeren over de zeven dekenaten van het bisdom Hasselt verdeeld.
Elk jaar ontsteekt een kind aan het begin van de maand december in Bethlehem het Vredeslicht. Dan gaat dit licht per vliegtuig naar Oostenrijk zonder dat de vlam gedoofd wordt. Vervolgens geven mensen het licht door aan elkaar over heel Europa en intussen ook ver (…) Het hele nieuwsbericht

Zacht weer, maar erg wisselvallig

Vrijdag 8 december 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Zacht weer, maar erg wisselvalligEen storing trekt op zaterdag over onze streken met flink wat regen en wind. Ook zondag is het nog erg winderig, maar wel vaker droog. De dagen nadien is het nog enige tijd zacht, maar wisselvallig met regen of buien. Halfweg volgende week wordt het droger, maar ook gevoelig kouder.
Vandaag is het grijs en mistig met soms wat motregen. Na de middag wordt het stilaan overwegend droog en tegen de avond zijn er enkele opklaringen mogelijk. Bij een zwakke tot soms matige zuidwestenwind liggen de maxima (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Bijna een op de twee grote bedrijven gebruikt artificiële intelligentie (AI). Artificiële intelligentie is in de afgelopen maanden in een stroomversnelling geraakt en is in korte tijd voor iedereen toegankelijk geworden. Deze doorbraak is ook duidelijk zichtbaar in de bedrijfswereld, zoals blijkt uit de laatste resultaten van de enquête over het gebruik van ICT en e-commerce in bedrijven uitgevoerd door Statbel, het Belgische statistiekbureau. In de loop van dit jaar gebruikte bijna een op de zeven bedrijven (13,8%) artificiële intelligentie. Bij bedrijven met meer dan 250 werknemers geldt dit voor een op de twee (47,9%).

Marie Thérèse Cox overleden

Donderdag 7 december 2023
Leopoldsburg - Marie Thérèse Cox overledenGisteren is Marie Thérèse Cox overleden, de echtgenote van Jacques Smits. Zij was 84 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Marcel Timmermans overleden

Donderdag 7 december 2023
Leopoldsburg - Marcel Timmermans overledenGisteren is in Balen Marcel Timmermans overleden, de levensgezel van Lisette Wouters. Hij was 85 jaar en afkomstig uit Heppen. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Dries-Hulsmans in Balen.
Het is maar dat je 't weet
Zelfstandig ondernemerschap is steeds aantrekkelijker voor personen jonger dan 30 jaar. In 2021 waren 128.177 Belgen onder de 30 jaar zelfstandig ondernemer. Dat is een stijging van 15,9% ten opzichte van 2017, toen het er 110.632 waren. Met een stijging van 22,2% was Vlaanderen het gewest met de grootste toename van het aantal jonge ondernemers.(Statbel)

Wat als een drugsdealer ziek is?

Woensdag 6 december 2023
Tribunaliteiten
Leopoldsburg - Wat als een drugsdealer ziek is?De man die voor het arbeidshof van Gent stond had negentien maanden ziekte-uitkeringen ontvangen. Achteraf bleek, ziek als hij was, dat hij in die periode toch aan het werk was. Dat leidde de ziekenkas af uit een vonnis van de correctionele rechtbank dat hem veroordeelde voor drugshandel tijdens twaalf van die negentien maanden. De ziekenkas eiste daarom 15.621 euro terug. De dealer vocht de beslissing van de ziekenkas aan en uiteindelijk moest het arbeidshof dus oordelen. Volgens het arbeidshof moest de man (…) Het hele nieuwsbericht

Staking NMBS

Woensdag 6 december 2023
Leopoldsburg - Staking NMBSDe treinstaking blijft ook hier niet zonder gevolgen. Vandaag rijden er bijna geen treinen tussen Hasselt en Mol. Morgen zal de dienst op die lijn gedeeltelijk verzorgd worden. Wie dus de trein wil nemen, checkt best even de website van de NMBS.

Dénise Perremans overleden

Woensdag 6 december 2023
Leopoldsburg - Dénise Perremans overledenMaandag is Dénise Perremans overleden, de weduwe van Julien Peers. Zj was 94 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula De Vloot.

Minder geboorten dan overlijdens

Woensdag 6 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 waren er opnieuw minder geboorten dan overlijdens in het Vlaamse Gewest: 63.284 geboorten tegenover 67.528 overlijdens. Dat resulteerde in een negatief natuurlijk saldo van -4.244. Ook in 2020 overschreed het aantal overlijdens het aantal geboorten. Er waren toen 70.919 overlijdens tegenover 62.798 geboorten met een negatief natuurlijk saldo van -8.121. Tussen 2000 en 2019, en in 2021, waren er steeds meer geboorten dan overlijdens in het Vlaamse Gewest. Dat gaf telkens een positief natuurlijk saldo. (Agentschap Zorg en Gezondheid)

Ooievaars in de winter

Woensdag 6 december 2023
Puur natuur
Leopoldsburg - Ooievaars in de winterZoomDe ooievaar moet ik je niet meer voorstellen. De statige vogel met een spanwijdte van wel 2,5 meter verblijft meestal in de buurt waar mensen wonen. Zo kunnen ze hun nest maken op een paal of een dak. Ze kunnen tot wel 30 jaar worden. Bijna alle ooievaars vertrekken in het najaar naar Zuid-Europa of Noord-Afrika om daar te overwinteren in de warmte. Maar af en toe blijft er een koppel wel in Vlaanderen, zoals dit koppel in Herkenrode. Achter het kasteel kan je ze af en toe zien in een weide. Dat geluk had ik vorige zondag. (Johan Put)
Ooievaars in de winterOoievaars in de winter
Zoom

Een fijne Sinterklaasdag

Woensdag 6 december 2023
Uit de oude doos
Leopoldsburg - Een fijne SinterklaasdagZoomMet deze foto uit 1964 wensen we vandaag alle kinderen een fijn Sinterklaasfeest. 

Lachende koeien aten bieten

Dinsdag 5 december 2023
Vandaag gelezen
"Koeien die bieten eten, lachen de hele dag. Een lachende koe wappert met haar oren."
Boer Jos van der Linden (100) in De Volkskrant.

Stijgende temperaturen

Dinsdag 5 december 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Stijgende temperaturenDe volgende dagen komen we in een westcirculatie terecht. Daarbij worden geregeld Atlantische storingen over onze regio gestuurd en wordt ook erg zachte lucht aangevoerd. In het weekend kan het kwik ruim boven 10 graden uitkomen, maar de hogere neerslagkansen moeten we er wel bijnemen. Op korte termijn zijn er drogere momenten.
Vandaag overheersen de wolken het weerbeeld en komt er op veel plaatsen nevel en mist voor. Daarbij valt ook geregeld wat motregen. Na de middag zijn er stilaan wat meer (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Internationale dag van de vrijwilligerZoomVandaag, 5 december, is het Internationale dag van de vrijwilliger. Op deze dag worden vrijwilligers gevierd en in de bloemetjes gezet. Want vrijwilligers zijn erg belangrijk in onze samenleving. Door hun inzet in de sport, de zorg, het onderwijs, de culturele sector, de welzijnssector of het verenigingsleven in het algemeen kunnen activiteiten en taken waar geen of minder geld voor is, toch plaatsvinden. Vrijwilligerswerk is bovendien prettig om te doen en het levert vaak leuke en boeiende ervaringen op.
Vrijwilligers, jullie verdienen een dikke duim!
Het is maar dat je 't weet
De resultaten van leerlingen in het onderwijs in Vlaanderen gaan er verder op achteruit. Dat blijkt uit het nieuwe PISA-onderzoek dat vanmorgen is bekendgemaakt.
De resultaten van de Vlaamse leerlingen gaan significant achteruit voor zowel wiskunde, lezen als wetenschappen. De daling is telkens scherper dan gemiddeld binnen de OESO. Er zijn slechts 4 landen (Nederland, Finland, IJsland, Griekenland) waar de resultaten voor wetenschappen en voor lezen respectievelijk sinds 2006 en 2009 nog (…) Het hele nieuwsbericht

Lilly Nicasi overleden

Dinsdag 5 december 2023
Leopoldsburg - Lilly Nicasi overledenOp 1 december is Lilly Nicasi overleden, de echtgenote van Joseph Vuegen. Zij ws 89 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Convents in Beringen-Mijn
Kerk
Vorig jaar waren er in de parochies en pastorale eenheden 657 benoemde leken werkzaam. Daarnaast waren er in de caritatieve sector (ziekenhuizen, woonzorgcentra, voorzieningen voor mensen met een handicap 1.223 benoemde leken pastoraal werkzaam. Het aantal vrijwilligers in de parochies bedroeg vorig jaar 125.478. (Jaarverslag katholieke Kerk van België)

Grenscontroleactie kent succes

Maandag 4 december 2023
Leopoldsburg - Grenscontroleactie kent  succesZoomAfgelopen zaterdag, tussen 16u00 en 02u00, bundelden de politiezones PZ Lommel, PZ Hano en PZ Kempenland, in samenwerking met VLABEL, hun krachten met de Nederlandse collega’s van de eenheid Oost-Brabant voor een grootschalige grensoverschrijdende controleactie, meldt politie Lommel.
Gerechtelijk: er werden 5 pv's opgesteld voor verdovende middelen, waarbij twee personen worden verdacht van drugshandel. Een van deze personen moet voor de onderzoeksrechter verschijnen; 1 pv wegens het niet (…) Het hele nieuwsbericht

Germaine Sneyers overleden

Maandag 4 december 2023
Leopoldsburg - Germaine Sneyers overledenZaterdag is Germaine Sneyers overleden, de weduwe van Jef Kennes. Zij was 92 jaar en afkomstig uit Tongeren. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans in Leopoldsburg.
Om over na te denken
Het aantal kinderen en jongeren die nood hebben aan crisishulp bereikte vorig jaar een recordhoogte met meer dan 15.000 oproepen. Vooral tienermeisjes vragen intensieve aandacht. Tussen 2017 en 2022 steeg het aantal vragen voor deze specifieke groep met 71%. Dat zou te maken hebben met de impact van sociale media op hun zelfbeeld.
(Bron: Het Laatste Nieuws)
Het is maar dat je 't weet
De meeste jongeren blijven dicht tot zeer dicht bij de ouders wonen. 45 procent blijft binnen een afstand van 5 kilometer en 13 procent zelfs binnen een afstand van 1 km. De gemiddelde afstand bedraagt 14km. Bij hooggeschoolde jongeren ligt de gemiddelde afstand wat hoger. (Statistiek Vlaanderen)

Winters met regen of sneeuw

Zondag 3 december 2023
Leopoldsburg - Winters met regen of sneeuwZoomVandaag kregen we een sneeuwzone over ons heen. Ook deze nacht en morgen blijft het winters met regen of sneeuw. Het KMI waarschuwt daarom met code geel tot morgenavond 17u. (foto Gust Ischen)

De kracht van verbeelding

Zondag 3 december 2023
Vandaag gelezen
"Wie de wereld wil begrijpen, of zelfs veranderen, heeft verbeelding nodig."
Filmcriticus Gawie Keyser in de NRC.
Vandaag gelezen
"Slechts 6 procent van de werknemers in de Limburgse bedrijven beschikt over een universitair diploma. Over heel Vlaanderen is dit gemiddeld 11 procent."
(Wouter Vanderbiesen van POM-Limburg in het POM-blad)
Het is maar dat je 't weet
In 2022 stopten 728 landbouwbedrijven hun activiteiten. Het aantal stoppende landbouwbedrijven daalde van 2010 tot 2016 en steeg dat aantal weer vanaf 2018. In 2017 en 2021 was er telkens sprake van een duidelijke piek. (Departement Landbouw en Visserij)
Leopoldsburg - K. ESK Leopoldsburg - Paal Tervant 4-3K. ESK Leopoldsurg heeft vanavond met 4-3 gewonnen van FC Paal-Tervant.

Een winters weekend

Zaterdag 2 december 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Een winters weekendTijdelijk kan een hogedrukgebied zich ontfermen over het weerbeeld in onze streken. Het is daarbij overwegend droog, maar er zijn lage wolken en vooral de temperaturen hebben winterse waarden. In de nacht vriest het algemeen. Zondag komt een storing opzetten. De eerste neerslag hierop valt als sneeuw, maar later wordt dat regen en sneeuw en nog later regen. Na het weekend bereiken Atlantische storingen onze regio en wordt het stilaan zachter. Daarbij wordt het ook regenachtig.
Vandaag is (…) Het hele nieuwsbericht

Lily Nicasi overleden

Zaterdag 2 december 2023
Leopoldsburg - Lily Nicasi overleden
Lilly Nicasi uit Leopoldsburg, voorheen Beringen-Mijn, echtgenote van Joseph Vuegen, is overleden.
(° Heverlee op 18 juli 1934 † Leopoldsburg op 1 december 2023) Begroeting: woensdag 6 december 2023 - funerarium - BERINGEN-MIJN van 18.30 tot 19.00 uur
Uitvaart: in intieme kring in de aula van Uitvaartcentrum Convents.

Levensverwachting bedraagt 82,6 jaar

Zaterdag 2 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 bedroeg de levensverwachting in het Vlaamse Gewest 82,6 jaar. Bij mannen ging het om 80,7 jaar, bij vrouwen om 84,6 jaar. Bij mannen is dat iets hoger dan in 2021, bij vrouwen iets lager. Vorig jaar lag de levensverwachting 3,9 jaar hoger bij vrouwen dan bij mannen.
In de periode 2000-2019 is de levensverwachting trendmatig toegenomen: van 78,5 jaar in 2000 naar 82,7 jaar in 2019 voor de totale bevolking (+4,2 jaar). Die stijging ligt hoger bij mannen (+5,1 jaar) dan bij vrouwen (+3,3 jaar). (…) Het hele nieuwsbericht

Sinterklaas

Zaterdag 2 december 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - SinterklaasZoomEdith laat zich vandaag inspireren door de Sint die momenteel veel kinderharten verblijdt.

Winters weekend

Vrijdag 1 december 2023
Leopoldsburg - Winters weekendZoomHet blijft nog enkele dagen koud en winters. En dat houdt veel mensen binnen, met de verwarming een tikje hoger. (Foto Gust Ischen)
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen