Het overige nieuws

Het gaat niet goed met de Limburgse bouwsector. Uit een recente bevraging van de Limburgse Bouwunie blijkt dat de bouwbedrijven de toekomst niet zo rooskleurig zien. Eén op drie bouwbedrijven verwacht dat het aantal opdrachten de komende maanden fors zal verminderen. Een aantal bedrijven is bang dat ze werknemers in tijdelijke werkloosheid zullen moeten zetten. Dat heeft o.m. te maken met de fors gestegen prijs van bouwmateriaal.
Het is maar dat je 't weet
Hebben we het al gemeld - we raken op den duur de tel kwijt. Maar je moet weten dat er vanaf morgen tot en met zondag geen treinen rijden tussen Herentals en Lier - en omgekeerd. Dat heeft te maken met werken aan de spoorbrug over het Albertkanaal in Herentals. Treinreizigers kunnen gebruik maken van autobussen.

Meer geld nodig voor slachtoffers

Dinsdag 31 oktober 2023
Leopoldsburg - Meer geld nodig voor slachtoffersRode Kruis-Vlaanderen zamelde tot dusver nog maar 9.000 euro in voor humanitaire hulp na de escalatie van het conflict in het Midden-Oosten. Dit terwijl de noden van de slachtoffers ter plaatse enorm zijn. Meer nog: de organisatie spreekt over één van de grootste humanitaire crisissen uit de recente geschiedenis. Rode Kruis-Vlaanderen schonk al wel 100.000 euro uit het noodhulpfonds voor humanitaire ondersteuning bij het geweld in Israël en de Bezette Gebieden. Het geld wordt ingezet (…) Het hele nieuwsbericht

'De situatie in Gaza is rampzalig'

Dinsdag 31 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - 'De situatie in Gaza is rampzalig'ZoomDokters van de Wereld België roept op tot een stopzetting van het geweld tegen burgers en de aanvallen op burgervoorzieningen, in het bijzonder op de gezondheidsinfrastructuur in Gaza. "Een staakt-het-vuren is een absolute prioriteit om een grootschalige humanitaire en gezondheidscrisis in de Gazastrook te voorkomen".
Murad Abed, een arts en medisch referent voor Dokters van de Wereld in Gaza, getuigt in enkele video's over de noodsituatie. "De gezondheidsvoorzieningen in de Gazastrook (…) Het hele nieuwsbericht

Winteruur in het recyclagepark

Maandag 30 oktober 2023
Vanaf morgen is er ook een winteruurregeling in het recyclagepark. Dat opent tot en met zaterdag 30 maart elke dag - behalve zondag en maandag - om 9 uur, sluit tussen de middag van 12.30 tot 13 uur, en gaat 's avonds dicht om 16u. 

Ozempicje leggen

Maandag 30 oktober 2023
De visie van Fobie
Leopoldsburg - Ozempicje leggenZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Aangeven, die renovatie

Maandag 30 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Wie renovatiewerken aan zijn woning of de aankoop van buitenlands vastgoed niet spontaan aanmeldt bij het kadaster, riskeert sinds 22 oktober hogere boetes. Die kunnen oplopen tot 3.000 euro, terwijl de maximumboete voordien 1.250 euro bedroeg.
(De Tijd)

Sprookjes bestaan niet

Maandag 30 oktober 2023
Leopoldsburg - Sprookjes bestaan nietIk heb altijd al een sprookje willen schrijven maar als je elke dag benieuwd bent naar de rauwe realiteit in onze wereld, en er daardoor bijna middenin staat, dan is de voedingsbodem om daaraan te beginnen nauwelijks aanwezig. Ik zou mij volledig moeten afzonderen maar dat is mijn kop in het zand steken en blind en doof blijven voor wat er op onze onrustige aardbol allemaal aan de hand is. Als titel dacht ik aan ‘ Het sprookje van het gouden zuiverblik’. Als de titel klaar is dan ben ik al ver (…) Het hele nieuwsbericht

K ESK bedankt trainer Modubi

Zondag 29 oktober 2023
Leopoldsburg - K ESK bedankt trainer ModubiZoomK ESK Leopoldsburg neemt afscheid van T1 trainer Michael Modubi. Er wordt een einde gesteld aan de samenwerking, meldt voorzitter Guy Michotte op Facebook. "Uitblijven van sportieve resultaten ligt aan de basis. De beslissing was niet eenvoudig. We bedanken Michael voor het geleverde werk binnen onze club. Frank Janssens wordt de nieuwe T1 en hij wordt geflankeerd door T2 Jacky Pirotte en KT Marc Reynders."
Leopoldsburg - Winnaars World Solar Challenge terug thuisZoomDe studenten van het team van KU-Leuven dat zopas de World Solar Challenge voor zonnewagens heeft gewonnen, zijn weer thuis. Achter het Belgische team zit onder meer een wetenschapper uit Hechtel-Eksel: Maarten Vanierschot… die nooit op de voorgrond wil. (Cartoon: Fobie)

Is je aannemer nog in orde?

Zondag 29 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Sinds enkele dagen kan men via de website van justitie Just-on-web nagaan of ondernemers wettelijk nog in orde zijn en of ze dus al dan niet een bestuursverbod hebben opgelopen. Op die website kan men "JustBan" raadplegen, het centraal register van bestuursverboden (onderste kadertje rechts op die website). En dat zou men eigenlijk altijd moeten doen, want ga je bijvoorbeeld met een aannemer in zee die onder dat bestuursverbod valt en gaat die failliet, dan zijn de gevolgen voor jou niet min. Aanmelden kan via itsme of met de identiteitskaart.

Basket: Habac- Leopoldsburg 64-44

Zondag 29 oktober 2023
In eerste provinciale dames van het basket heeft Leopoldsburg met 64-44 verloren van Femina Habac. Quarters: 13-10, 18-14 (31-24), 22-7 (53-31), 11-13.
In eerste provinciale mannen van het basketbal heeft Croonen Lommel C Leopoldsburg geklopt met 79-57. Quarters: 21-16, 20-10 (41-26), 18-11 (59-37),20-20.

Een nieuw hoofdstuk

Zondag 29 oktober 2023
Nieuwe boeken
Leopoldsburg - Een nieuw hoofdstukZoomDe vzw Homie van Musti Onlen biedt dak- en thuisloze jongeren tussen de 18 en 25 jaar bed, bad, brood en begeleiding. Het boek 'Een nieuw hoofdstuk' vertelt hun verhaal. Voor beleidsmakers, professionals, maar ook voor burgers. Op het einde van een doodlopende straat in de Hasseltse Banneuxwijk staat een caravan. Sinds de zomer van 2019 biedt vzw Homie hier dak- en thuisloze jongeren tussen de achttien en vijfentwintig jaar bed, bad, brood en begeleiding. Omdat de caravan al snel niet meer volstond, kwam (…) Het hele nieuwsbericht

LHVV klopt K ESK Leopoldsburg

Zaterdag 28 oktober 2023
Leopoldsburg - LHVV klopt K ESK LeopoldsburgLindelhoeven VV heeft vanavond K ESK Leopoldsburg verslagen met 3-2. Aan de rust was de stand 1-1. Voor Leopoldsburg scoorden Yucel en Swolfs, voor Lindelhoeven Vanherck, Mues en Meeus. Het verlies betekende het ontslag voor trainer Michael Modubi van Leopoldsburg.

Halloween nadert!

Zaterdag 28 oktober 2023
Leopoldsburg - Halloween nadert!ZoomHalloween - het komt uit Amerika en we raken het niet meer kwijt. Want iemand doen schrikken met wat gegriezel lijkt iedereen leuk te vinden. Dirk Van Bun maakte er deze aardige tekening bij. 

Léa Van Hecke overleden

Zaterdag 28 oktober 2023
Leopoldsburg - Léa Van Hecke overledenGisteren is Léa Van Hecke overleden, de weduwe van Etienne Strobbe.Zii was 96 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (19.30 uur) plaats in de parochiekerk van Strooiendorp. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Jules Ide overleden

Zaterdag 28 oktober 2023
Leopoldsburg - Jules Ide overledenDonderdag is Jules Ide overleden, de weduwnaar van Julia Fockenoy. Hij was 92 jaar. Het afscheid vindt zaterdag 4 november (13.30 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: dinsdag 31 oktober (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Daar is de smartphonerug

Zaterdag 28 oktober 2023
Vandaag gelezen
"Al swipend en surfend over het internet met voorovergebogen schouders, bolle rug of lekker onderuitgezakt in een stoel, krijgen miljoenen mensen last van een ‘smartphonerug’. En dat is een groot probleem, dat op steeds jongere leeftijd ontstaat."
(Orthopedisch chirurg Piet van Loo in de NRC)

Overschakelen naar het winteruur

Zaterdag 28 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Overschakelen naar het winteruurZoomKomende nacht wordt er overgeschakeld naar het winteruur. Om 3 uur 's nachts wordt de klok een uur teruggedraaid naar 2 uur. Dat betekent een uur langer slapen... en voor wie dan aan het werk is, een uur langer werken. Al jaren wordt er in verschillende landen voor gepleit dat men van het zomeruur afziet en gewoon het winteruur aanhoudt. Maar zelfs het winteruur loopt nog een uur voor op de werkleijke Greenwich-tijd (UTC).  

Laat me sterven bij de laatste rozen

Zaterdag 28 oktober 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Laat me sterven bij de laatste rozenZoomMet Allerheiligen in het vizier laat Edith zich deze week inspireren door de dood.

Edgard Keunen overleden

Vrijdag 27 oktober 2023
Leopoldsburg - Edgard Keunen overledenVandaag is Edgard Keunen overleden, de echtgenoot van Maria Pauwels. Hij was 85 jaar en woonde in Heppen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag 3 november (18.30- 19 uur) in funerarium Hulsmans.
De rechtbank in Hasselt heeft gisteren schilderwerken Karakele Isa uit Leopoldsburg failiet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 25 november ingediend worden.

Inbraakpoging in Michellaan

Vrijdag 27 oktober 2023
Leopoldsburg - Inbraakpoging in MichellaanOnbekenden probeerde binnen te dringen in een pand aan de Michellaan. Dat mislukte echter. De politie kreeg deze namiddag melding van de feiten.
Weerbericht
Leopoldsburg - Wisselvallig weer, ook in de herfstvakantieEen krachtige en omvangrijke depressie blijft vandaag en de komende dagen rondtollen in de nabijheid van Ierland en stuurt met de regelmaat van de klok storingen en buienlijnen naar ons land. Daarbij is de isobarische gradient bij momenten erg strak en mogen we ook flink wat wind verwachten. Dinsdag verliest deze depressie aan kracht om later zelfs helemaal op te lossen. Maar woensdag komt een volgende depressie, vergezeld van storingen, aanzetten en die zou wel eens voor een stormachtige wind kunnen zorgen aan (…) Het hele nieuwsbericht

Limburg koploper meldingen dierenleed

Donderdag 26 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Limburg heeft het hoogste aantal meldingen over dierenmishandeling of -verwaarlozing. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Kris Verduyckt (Vooruit) heeft opgevraagd. In 2023 ging het om 371 meldingen. Dat zijn er meer dan in andere Vlaamse provincies. Toch wordt er niet meteen gedacht aan een stijging in het aantal dieren dat mishandeld wordt, wel zou het er op wijzen dat Limburgers sneller een melding maken van dierenleed.

Gemiddeld inkomen: 20.357 euro

Donderdag 26 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Het netto belastbare inkomen van de Belg bedroeg in 2021 gemiddeld 20.357 euro. Vlaanderen blijft de regio met de hoogste inkomens. Brussel blijft het gewest waar de gemiddelde inkomens het laagst zijn.
De provincie Vlaams-Brabant blijft in 2021 de provincie met het hoogste gemiddeld inkomen per inwoner, gevolgd door Waals-Brabant en Oost-Vlaanderen. Het gemiddelde inkomen in Limburg bedroeg 20.633 euro. Op gemeentelijk niveau spant Sint-Martens-Latem opnieuw de kroon als gemeente met het hoogste gemiddelde inkomen per inwoner. Het ligt er 63,3 % boven het Belgische gemiddelde. (Statbel)
Leopoldsburg - Autobrand in Koningin Louisa-MarialaanVanochtend vloog in de Koningin Louisa-Marialaan een auto in brand. De wagen is goed voor het schroot. Het gaat om een accidentele brand.
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Schutkringmaatregelen preventie wolf verlengdZoomMinister Zuhal Demir heeft de schutkring in kader van preventie wolf verlengd tot eind februari. Daardoor kunnen ook niet-professionele paarden- en rundveehouders (verder) gebruik maken van subsidies voor wolfwerende maatregelen vanuit ANB. "In het najaar is er een verhoogde kans op wolvenaanvallen aangezien de jongen overschakelen op het eten van vlees en er dus veel voedsel moet verzameld worden. In 2021 en 2022 werden in die periode enkele runderen en pony’s aangevallen. Via de schutkring (zie afbakening op bijgaande kaart) kunnen nu ook voor runderen en paarden subsidies voor wolfwerende maatregelen verkregen worden," aldus het ANB. Meer info
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Wolf vervangt jacht in Nederlands ZW-VeluweZoomDe Nederlandse vereniging Natuurmonumenten heeft beslist om in haar terreinen op de Zuidwest-Veluwe geen jacht meer toe te staan. Waar vroeger jagers beweerden onmisbaar te zijn om de populatie herten, reeën en wilde zwijnen te beheren, doen wolven dat nu op de meest geschikte manier, zo blijkt. Omdat het roofdier veel wild pakt, schiet Natuurmonumenten sinds 2021 geen edelherten, wilde zwijnen en reeën meer in dat gebied af.
Doordat de wolf kiest welke dieren hij pakt, zal de (…) Het hele nieuwsbericht

Planning en crisisbeheer

Woensdag 25 oktober 2023
Tegenligger
Leopoldsburg - Planning en crisisbeheerDoorgaans rijdt de allereerste trein in Hamont stipt, maar maandag liep het toch heel anders. In Mol bleef de trein veel langer staan dan gewoonlijk. En dan weet je al dat er onderweg een hindernis is opgedoken. De werken aan de brug over het kanaal in Herentals waren danig uitgelopen en de brug kon nog niet vrijgegeven worden. In Mol werd er meegedeeld dat de trein niet verder zou rijden dan Herentals. Eenmaal in Herentals aangekomen, kwam de mededeling dat we toch verder zouden mogen. Hoopvol begonnen we aan de (…) Het hele nieuwsbericht

Nog meer regen en buien

Woensdag 25 oktober 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Nog meer regen en buienEen omvangrijke depressie nabij Ierland en Schotland zorgt voor een strakke westcirculatie in onze streken, waarbij storingen en buien met de regelmaat van de klok worden aangevoerd. De volgende 10 dagen verloopt vrijwel geen enkele dag volledig droog. Af en toe zijn er wel droge momenten met wat zon. Met een strakke zuidwestenwind wordt wel relatief zachte lucht aangevoerd. 
Morgen/donderdag krijgen we een droger intermezzo in de ochtend en is zowaar de zon ook even van de partij. Niet (…) Het hele nieuwsbericht

Fons Berghmans overleden

Woensdag 25 oktober 2023
Leopoldsburg - Fons Berghmans overledenVandaag is Fons Berghmans overleden, de echtgenoot van Elza Engelen. Hij was 90 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Natuurbeheersplan Kamp van Beverlo

Woensdag 25 oktober 2023
Leopoldsburg - Natuurbeheersplan Kamp van BeverloZoomVoor natuurgebied Kamp van Beverlo, op grondgebied van de gemeentes Leopoldsburg, Beringen, Hechtel-Eksel en Houthalen-Helchteren werd door het agentschap voor Natuur en Bos een natuurbeheerplan opgemaakt. Het dossier digitaal inkijken kan op https://www.natuurenbos.be/natuurbeheerplannen-in-publieke-consultatie. Gedurende de periode van 25/10/2023 en met 24/11/2023 kunnen opmerkingen en/of bezwaren schriftelijk worden ingediend: Via mail: aves.lim.anb[!]vlaanderen.be Via post: Agentschap voor Natuur en Bos, Adviezen en Vergunningen (AVES), Herman Teirlinck-gebouw, Havenlaan 88 bus 75 te 1000 Brussel.

Welzijn van zalmen geen criterium

Woensdag 25 oktober 2023
Vandaag gelezen
"In Vlaanderen kan het criterium van welzijn van zalmen evenwel niet als beoordelingsgrond in rekening worden gebracht bij omgevingsvergunningen."
(Minister van Omgeving Zuhal Demir in een toelichting op het afleveren van een omgevingsvergunning in beroep voor de grootste industriële zalmkwekerij van Europa in Oostende)

Bestuurder step gewond bij aanijding

Woensdag 25 oktober 2023
Leopoldsburg - Bestuurder step gewond bij aanijdingIn de Oostereindestraat in Lummen raakte de 20-jarige bestuurder van een step uit Leopoldsburg gewond bij een aanrijding met een auto. Het ongeval gebeurde gisterennamiddag.

Josée Penne overleden

Woensdag 25 oktober 2023
Leopoldsburg - Josée Penne overledenJosée Penne uit Leopoldsburg, weduwe van Herman Goris, is overleden. 
(° Beringen op 22 januari 1942 † Heusden-Zolder op 23 oktober 2023)
Uitvaart: in intieme kring

Putter of distelvink

Woensdag 25 oktober 2023
Puur natuur
Leopoldsburg - Putter of distelvinkZoomEen zangvogel die je nu in het najaar meer in de tuinen ziet is de putter, in de volksmond ook bekend als de distelvink. Hij hangt vaak aan stekelige distels en de grote kaardenbollen om de zaden uit de zaadbollen te peuteren met zijn spitse snavel. Ze verraden hun aanwezigheid door hun drielettergrepig klinkend geroep. Hier zie je ze op de grote kaardenbol. (Johan Put)
Putter of distelvinkPutter of distelvink
Zoom

Frank Bleyen nieuwe procureur

Dinsdag 24 oktober 2023
Lommelaar Frank Bleyen (49) volgt Guido Vermeiren op als procureur van het parket Limburg. Bleyen is momenteel advocaat-generaal bij het Hof van Beroep in Antwerpen. In april volgend jaar treedt hij in Hasselt in functie.
Het is maar dat je 't weet
79,7% van de Belgen eet dagelijks groente. Het percentage ligt hoger bij vrouwen (82,5%) dan bij mannen (76,9%), hoger bij hoogopgeleiden (87,3%) dan bij laagopgeleiden (70%), en hoger bij werkenden (82,2%) en gepensioneerden (84,3%) dan bij werklozen (60,8%). (Statbel)

Partijpolitiek...

Dinsdag 24 oktober 2023
Leopoldsburg - Partijpolitiek...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Leopoldsburg - ECRU: actie rond troost- en rouwcultuurZoomECRU, de intergemeentelijke samenwerking voor cultuur en cultureel erfgoed in Midden-Limburg, lanceerde deze zomer een oproep voor iedereen die een activiteit organiseert rond troost- en rouwcultuur. Projectvereniging ECRU is een intergemeentelijk samenwerkingsverband tussen de gemeenten As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg en Maasmechelen. Met Troostkracht wil de organisatie in het najaar 2023 en voorjaar 2024 de deur openzetten voor een positieve kijk op rouw en (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Steden en gemeenten zijn verplicht om tegen 2030 over te schakelen naar ledverlichting. Het uitgelezen moment dus om stil te staan bij de invloed van kunstlicht op dieren, planten en mensen en de juiste keuzes te maken. Om hen te helpen lieten de vijf Vlaamse provincies en het Interprovinciaal Kenniscentrum (IPKC) twee literatuurstudies uitvoeren. Het PIH, kenniscentrum milieu en gezondheid, bracht de wetenschappelijk studies samen over de relatie tussen nachtelijke verlichting en de gezondheid (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - 20 chauffeurs onder invloed van drugsHet voorbije weekend zijn in Limburg 20 bestuurders betrapt die onder invloed van drugs reden. In opdracht van het parket is hun rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. De betrapten riskeren vervolging voor de politierechtbank.

Gebruik de Deense stop

Maandag 23 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
De Fietsersbond Gent pleit voor de invoering van de Deense stop, waarbij fietsers hun rechterhand opsteken voor ze vertragen of stoppen. Zo wordt het verkeer dat achter hen rijdt, niet verrast door hun remmanoeuvre. Bij de start van het academiejaar zijn veel fietsende studenten nog niet gewend aan het drukkere verkeer in de stad. Het handgebaar kan helpen om ongevallen te voorkomen. De Deense stop is afkomstig uit Kopenhagen, een stad waar heel veel gefietst wordt.
Leopoldsburg - Canon van Vlaanderen in braille en luisterversieZoomOok wie niet of moeilijk gedrukte boeken kan lezen, kan vanaf nu in De Canon van Vlaanderen duiken. Luisterpuntbibliotheek, de Vlaamse openbare bibliotheek voor mensen met een leesbeperking, zorgde voor een Daisy-luisterversie en een versie in braille. De Canon van Vlaanderen werd in mei gelanceerd en belicht in 60 vensters beslissende momenten uit de Vlaamse geschiedenis en cultuur. Het boek werd samengesteld door een commissie van deskundigen na overleg met onderzoekers, onderwijsspecialisten en andere (…) Het hele nieuwsbericht

Zacht herfstweer

Maandag 23 oktober 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Zacht herfstweerDepressies circuleren over West-Europa en komen soms erg stevig uit de hoek. Daarbij zorgt storm Babet voor overstromingen en vernielingen in het noorden van Europa en storm Aline voor overvloedige neerslag in het zuiden. Ons deel van Europa blijft gespaard van het stormweer, maar we krijgen wel wat nattigheid en toch ook flink wat wind. Ook de volgende dagen blijven depressies in de buurt en is het erg wisselvallig. Positieve noot komt er van de temperaturen, die zijn relatief hoog met gemiddeld 16 graden.  (…) Het hele nieuwsbericht
In het basket heeft Peer met 77-66 gewonnen van Leopoldsburg B.
Leopoldsburg - K. ESK Leopoldsburg - Maasland NO 0-2ZoomK. ESK Leopoldsburg heeft vanavond met 0-2 verloren van Maasland NO.

'True Heroes'

Zaterdag 21 oktober 2023
Leopoldsburg - 'True Heroes'ZoomDe koren Just Music en Rise Up slaan hun vleugels uit. In april brachten deze Peltse zanggroepen in het cc Dommelhof hun nieuwste show 'True Heroes'. Met nummers van o.a. Sam Smith, Adele, Billie Eilish, Stromae, Ozark Henry, Stef Bos, Jacques Brel/Herman van Veen, Daan en Natalia werd het andermaal een voltreffer met als gevolg een langdurige staande ovatie van het publiek. Nu slaan ze de vleugels uit en staan ze op 9 maart 2024 om 20u.15 op de planken van het cc Leopoldsburg. Tickets aan €17 zijn nu al beschikbaar via www.ccleopoldsburg of telefonisch via 011/29 39 00.
Het is maar dat je 't weet
Op één jaar tijd heeft de Limburgse federale gerechtelijke politie (FGP) al 1.000 verdachte websites kunnen blokkeren die probeerden mensen geld te ontfutselen. Het gaat dan steeds om phishing-websites - die lijken op de officiële sites van banken of andere instanties - waarmee de rekeningen van slachtoffers geplunderd kunnen worden. Het datalab waarmee de websites geblokkeerd konden worden, is uniek in België.

Bijna 900 vacatures in de bouw

Vrijdag 20 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
In Limburg alleen ontving de VDAB de afgelopen 12 maanden 2.286 vacatures van werkgevers uit de bouwsector. Daarvan stonden eind september nog 887 vacatures open. De bouwsector is in Limburg één van de grootste werkgevers, maar kandidaten voor beroepen zoals elektricien en wegenwerker zijn amper te vinden.

Rundveestapel stijgt

Vrijdag 20 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
In tegenstelling tot mei 2022 steeg de Belgische rundveestapel in mei 2023 met 1,8%. Die stijging is bijna volledig te danken aan de stijging van de rundveestapel in Vlaanderen (+2,9%).
Het aantal mannelijke runderen stijgt in alle leeftijdsklassen, als gevolg van de gunstige prijsstijgingen tussen 2021 en 2022 voor de stieren en een lichte daling van de voederprijzen. In Vlaanderen bedroeg de stijging 7,3%. Door de goede melkprijzen is ook het aantal melkkoeien gestegen.

Al in 2017 een wolf in Vlaanderen

Vrijdag 20 oktober 2023
Leopoldsburg - Al in 2017 een wolf in VlaanderenZoomBegin april 2017 werd in het zuiden van Oost-Vlaanderen een dood ree gevonden, en er waren aanwijzingen dat dit het werk van een wolf zou kunnen geweest zijn. Het iNBO nam toen DNA-stalen en bewaarde die in de diepvriezer. Deze stalen werden onlangs meegenomen in de routinematige analyse van DNA-stalen, en wat bleek? Van de zes stalen leidde er één naar een wolvensoort die in de Centraal-Europese wolvenpopulatie voorkomt. Daarmee weten we dus dat het hier wel degelijk om de eerste bevestigde wolf in Vlaanderen gaat sinds de soort in onze contreien werd uitgeroeid in de negentiende eeuw. Het ging in de analyse om een mannelijke wolf, aldus het INBO.
In Wallonië werden wolven voor het eerst genetisch vastgesteld in 2016 (La Roche) en nog eerder via een cameraval-opname in 2011 (Gedinne).(Foto Welkom Wolf)

Gaza: meer tijd nodig voor evacuaties

Donderdag 19 oktober 2023
Leopoldsburg - Gaza: meer tijd nodig voor evacuatiesZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Grote verkeerscontrole in het weekend

Donderdag 19 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Grote verkeerscontrole in het weekendDit weekend staat in Limburg de tweede grootschalige verkeerscontroleactie van dit jaar op het programma: alle Limburgse politiezones en de federale wegpolitie Limburg voeren zaterdag en zondag controles uit. Men gaat niet alleen op snelheid controleren, maar ook op het gebruik van alcohol of andere drugs, de aanwezigheid van de boorddocumenten, de afstelling van de lichten, de technische uitrusting, het dragen van de veiligheidsgordel, het gebruik van de smartphone...

Regendagen op komst

Donderdag 19 oktober 2023
Vandaag gezien
Leopoldsburg - Regendagen op komstZoomNog een mooie zonsondergang vanavond door onze weerfotograaf Gust Ischen, maar de zon gaan we de komende dagen minder te zien krijgen: er is een flinke uitgestrekte regenzone op komst. 

Meer dan 400.000 varkens minder

Donderdag 19 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
De varkensstapel in ons land is in mei 2023 met 7,3% (- 428.502 dieren) gedaald ten opzichte van mei 2022, zowel bij mestvarkens als fokvarkens. In deze periode was er veel leegstand in de stallen en dit vermoedelijk door de onzekerheid in het stikstofdossier. Ook blijft het moeilijk om te exporteren naar de Aziatische landen. (Statbel)
Het is maar dat je 't weet
Ook dit jaar kan je op de Limburg.net- recyclageparken kosteloos bladafval van het openbaar domein afleveren. Dat kan van 2 november tot en met 31 januari. Druk bij het binnenrijden op de knop 'bladafval'.
Het moet gaan om zuiver bladafval van bomen op het openbaar domein en niet om ander fijn tuinafval of snoeihout. Wie tussen zijn bladafval ander afval vermengt, krijgt dit aangerekend op zijn quotum groenafval. De parkwachters zullen hierop toezien.  
Het is maar dat je 't weet
Meer dan een kwart van de Belgen (27,5%) van 16 jaar en ouder drinkt helemaal geen alcohol, terwijl 9,4% dit dagelijks consumeert. Voor 28,7% is dat enkele keren per week, en voor 20,9% enkele keren per maand. Tot slot drinkt 13,5% van de bevolking enkele keren per jaar alcohol.
Mannen drinken vaker dagelijks alcohol dan vrouwen (12,8% tegenover 6,1%), en onthouden zich minder (22% tegenover 32,8%). Gepensioneerden (17,3%) en werklozen (12,2%) drinken vaker dagelijks alcohol dan werkenden (7,2%), maar tegelijkertijd zijn werklozen (42,7%) ook vaker geheelonthouders dan gepensioneerden (26,5%) en werkenden (19,4%). (Statbel)

Kwak in volle vlucht

Woensdag 18 oktober 2023
Leopoldsburg - Kwak in volle vluchtZoomKwak is niet alleen een amberkleurig Belgisch speciaal bier met hoog alcoholgehalte, de kwak is ook een vogel uit de familie van de reigers. Hij heeft een eerder gedrongen postuur en tamelijk korte poten. Hij jaagt voornamelijk 's nachts op vis en amfibieën. Een volwassen kwak is eerder licht van kleur met grijze tot donkergrijze vleugels, terwijl de jongen de eerste 2 jaar een grijze kleur hebben. Overdag zit hij meestal wat verscholen omdat hij de volle zon schuwt. (Johan Put)
Kwak in volle vluchtKwak in volle vlucht
Zoom

Zachter maar regenachtig

Dinsdag 17 oktober 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Zachter maar regenachtigStoringen trekken de volgende dagen vanuit Frankrijk over ons land en gaan gepaard met veel wind, maar ook zachte lucht. Op het einde van de week en in het weekend bouwt een krachtig hogedrukgebied op over Scandinavië en blijven de storingen over ons land geblokkeerd. Koudere lucht meldt zich dan over onze streken. Na het weekend komt een westcirculatie opzetten en wordt het wat zachter, maar het blijft wisselvallig.
Morgen/woensdag is er de eerste helft van de dag geregeld wat zon, maar de (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - GSM-gebruik: 403 rijbewijzen ingetrokkenIn Limburg zijn vorige week 403 rijbewijzen ingetrokken voor gsm-gebruik aan het stuur. De betrapten kregen ook een boete van 245 euro. Wie zijn gsm gebruikte als hij stilstond voor het rode verkeerslicht of aan een spoorovergang, of wiens gsm binnen handbereik lag, kreeg enkel die boete van 245 euro.

Dringen voor huurkoopwoningen

Dinsdag 17 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Huurkoop, waarbij u een woning huurt die u later kunt kopen, is aan een stevige opmars bezig nu de huizenmarkt voor veel gezinnen onbetaalbaar wordt. Tienduizenden geïnteresseerden staan op de wachtlijst, omdat het aanbod beperkt is. (Bron: De Tijd)
Het is maar dat je 't weet
Honderden boswachters van de Nederlandse vereniging Natuurmonumenten willen dat het volgende kabinet in Nederland direct in actie komt voor de natuur. Die verslechtert volgens hen steeds verder en de achteruitgang gaat steeds sneller. De tijd van beterschap beloven is voorbij, er moet nu actie komen, stellen zij in een advertentie in het Algemeen Dagblad.
Leopoldsburg - Knoop mee de strijd aan tegen armoedeZoomVandaag, 17 oktober, is de Werelddag van het Verzet tegen Armoede. Jaarlijks brengen armoedeorganisaties armoede onder de aandacht van het grote publiek. Besturen en verenigingen worden opgeroepen om armoede op de agenda te zetten en praktische stappen te ondernemen om armoede daadwerkelijk te bestrijden.
Het Netwerk tegen armoede nodigt iedereen uit om vandaag geknoopte lakens uit het raam te hangen. Deze staan voor de boodschap ‘ontsnappen uit armoede is een zaak van iedereen’. (…) Het hele nieuwsbericht
Knoop mee de strijd aan tegen armoede
Zoom
Leopoldsburg - VRT overweegt  schrapping eredienstenZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Luisteren naar eetgeluiden

Maandag 16 oktober 2023
Zomaar even tussendoor
Leopoldsburg - Luisteren naar eetgeluidenZoomKijken en luisteren - daarover gaat het in "Misophonic Treatment", een nieuwe "hEAR DROP" van Musica. Want eten kan niet alleen lekker zijn, het kan ook goed klinken. Hoewel: voor mensen met misofonie kan het horen van eetgeluiden echt een kwelling zijn. Musica: "In deze aflevering benaderen we het geluid van eten op een muzikale manier. Hopelijk inspireert het je om zelf een smakelijke sessie te beginnen."  

Toenemende bewolking

Maandag 16 oktober 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Toenemende bewolkingMet hoge luchtdruk over onze streken en aanvoer van koude polaire lucht vanuit het oosten, krijgen we een echte koude-inval, waarbij de temperaturen ondermaats zijn. Het wordt niet erg warm vanmiddag met maxima rond 12 graden. Wel is er ruimte voor de zon, al komen er ook veel hoge wolken voor. Het stabiele weer houdt ook morgen aan, met iets hogere temperaturen. Later op woensdag bereiken storingen ons land en volgt er een periode van erg wisselvallig, maar wel gevoelig zachter weer. Vanmiddag komt wat (…) Het hele nieuwsbericht

Justina De Geest overleden

Maandag 16 oktober 2023
Leopoldsburg - Justina De Geest overledenOp 11 okober is Justina De Geest overleden, de weduwe van de vorig jaar gestorven Michel Verschraegen. Zij was 93 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.
Vogelbescherming Vlaanderen organiseert voor de 19e keer de verkiezing voor de Vogel van het Jaar. Men selecteerde voor 2024 vijf vogels die voor hun overleving afhankelijk zijn van (faunavriendelijke) gebouwen. Wordt het de gierzwaluw, huismus, huiszwaluw, spreeuw of zwarte roodstaart?  Stemmen kan tot 16 november via deze link. Voor dit jaar was de putter laureaat.

Uitverkoop

Maandag 16 oktober 2023
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - UitverkoopTerwijl ik tussen de herinneringen liep, tijdens de uitverkoop van Café Bristol in Leopoldsburg, drong het plotseling tot mij door dat er veel gelijkenis bestaat tussen deze uitverkoop na een rijke caféhistoriek en ons levensverloop. Een café heeft ook een levensverhaal te vertellen. In de vergelijking van een caféverhaal met een mensenverhaal zitten meer overeenkomstigheden dan wat op het eerste zicht lijkt. In beide gevallen zijn er tastbare maar ook ontastbare herinneringen die de (…) Het hele nieuwsbericht

Microplastics voortaan verboden

Zondag 15 oktober 2023
Leopoldsburg - Microplastics voortaan verbodenZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Rik Alderweireldt overleden

Zondag 15 oktober 2023
Leopoldsburg - Rik Alderweireldt overledenDonderdag is Rik Alderweireldt overleden, de echtgenoot van Jeanne Dick. Hij was 85 jaar. Het afscheid vindt woensdag (13.30 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Moet verschil er zijn?

Zondag 15 oktober 2023
Leopoldsburg - Moet verschil er zijn?Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Kadijk SK - K. ESK Leopoldsburg 2-2

Zaterdag 14 oktober 2023
Leopoldsburg - Kadijk SK - K. ESK Leopoldsburg 2-2Kadijk is thuis tegen K ESK Leopoldsburg niet verder gekomen dan een gelijkspel: 2-2. De twee Peltse doelpunten werden gescoord door Kevin Ulenaers.

Improviseren

Zaterdag 14 oktober 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - ImproviserenZoomVandaag improviseert Edith en net zoals in de jazzwereld geeft dat altijd straffe melodieën en woorden.

Vue du camp de Beverloo

Zaterdag 14 oktober 2023
Uit de oude doos
Leopoldsburg - Vue du camp de BeverlooZoomGisterenavond stelde Heemkunde Beverlo het boek 'De standpunten van Gratry' van Martin Bogaert voor. Het boek geeft meer duiding bij de tekeningen die Gratry maakte bij het ontstaan van het kamp in zijn boek 'Vue du camp de Beverloo'. 

Mazoutfraude: meer arrestaties

Vrijdag 13 oktober 2023
Leopoldsburg - Mazoutfraude: meer arrestatiesZoomIn het onderzoek naar de mazoutfraude waarin eerder deze week verscheidene arrestaties werden verricht meldt het parket Limburg dat de onderzoekers opnieuw negen huiszoekingen hebben uitgevoerd. Daarbij werden vijf personen gearresteerd; twee van hen werden voorgeleid voor de onderzoeksrechter te Tongeren die één verdachte onder elektronisch toezicht en één persoon onder strikte voorwaarden plaatste.
In het kader van het onderzoek werden inmiddels 6 benzinestations verzegeld: in Tienen, As, Zutendaal, Hensie, Estaimpuis en Berlaar. Er werd ongeveer 2 miljoen euro in beslag genomen. De speurders namen ook zakken met meer dan 1.200 kg ontkleuringsproduct in beslag. In totaal zijn inmiddels 12 personen aangehouden waarvan 1 in Nederland, 1 in Frankrijk en 2 onder elektronisch toezicht. Twee personen werden vrijgelaten onder strikte voorwaarden. (Foto parket)

Vrijdag de 13de: bijgeloof

Vrijdag 13 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Het bijgeloof over vrijdag de 13de zou in de 19de eeuw zijn ontstaan, en begin de 20ste eeuw ‘populair’ zijn geworden. • Eén van de populairste verklaringen waarom vrijdag en het getal 13 zo'n verdoemde match zijn, wordt in het christendom gezocht: Jezus stierf op een vrijdag en er waren 13 aanwezigen op het Laatste Avondmaal. Eén van die 13 had Jezus verraden.• Nog een ander laatste avondmaal met slechte afloop: een Noorse sage verhaalt hoe Loki, de god van de chaos en de (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Werken in Herentals: voor de treinreizigersSinds 2022 werken spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel en De Vlaamse Waterweg nv samen aan de verhoging en vernieuwing van de spoorbrug over het Albertkanaal in Herentals. Van woensdag 1 tot en met zondag 5 november verplaatst Infrabel lokaal de sporen en vernieuwt ze de spoorwissels.    Door deze werken rijden er dan geen treinen tussen Lier en Herentals.  
Tijdens de weekends t.e.m. 29 oktober voert Infrabel de voorbereidende fase uit van deze werken tussen Lier, Turnhout en Mol. Op weekdagen van maandag 23 oktober t.e.m. vrijdag 8 december rijden de meeste P-treinen niet. Van maandag 23 tot en met vrijdag 27 oktober rijden de S33-treinen Antwerpen-Centraal - Lier - Mol niet.

Onze gedachten bepalen onze gevoelens

Donderdag 12 oktober 2023
Vandaag gelezen
'We zijn altijd zo bezig in ons hoofd en hebben vaak niet door hoezeer we beheerst worden door onze gedachten. Ze bepalen onze gevoelens, zelfs zonder dat we het beseffen. Het is helend om die mallemolen af en toe stil te leggen. Om afstand te nemen van je eigen gedachten en gevoelens en alles eens van op een afstandje te beschouwen." (Zangeres Selah Sue in Kerk & Leven).

Dertig jaar SAAMO Limburg

Donderdag 12 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
SAAMO, het vroeger RIMO, bestaat 30 jaar en doet aan maatschappelijk opbouwwerk in Limburg. Met 70 medewerkers en 400 vrijwilligers brengt ze de leefwereld van de kwetsbare mensen onder de aandacht. SAAMO is vandaag actief in 22 Limburgse gemeenten waar ze met een 45-tal projecten kwetsbare groepen ondersteunt en versterkt. Het doel: uitsluiting aanpakken en een samenleving uitbouwen waar plaats is voor iedereen. Het is nodig, zo blijkt. Minstens 130.000 Limburgers hebben een inkomen onder de Europese armoedegrens.

Nieuwe vennootschap: Golden Groove

Donderdag 12 oktober 2023
Siddik Aydin uit Leopoldsburg heeft de besloten vennootschap Golden Groove opgericht met zetel aan de Gaston Oeyenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de verkoop van kleding, schoenen, elektrische huishoudapparaten, keukengerei, meubelen, bouwmatererialen en cosmetische producten.

EU stemt morgen over glyfosaat

Donderdag 12 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Morgen/vrijdag (de dertiende...) stemmen de Europese lidstaten over de goedkeuring van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat, beter bekend onder de merknaam Round Up. Glyfosaat is heel schadelijk voor insecten, het waterleven, waterkwaliteit en het bodemleven - het maakt eigenlijk àlles kapot. Dat zie je aan die oranjekleurige velden wanneer ze met Round Up zijn bewerkt. Glyfosaat wordt ook in verband gebracht met de ziekte van Parkinson en kanker. Mensen dragen soms (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Het negatief effect van nachtelijke verlichting op gezondheid en biodiversiteit is groter dan gedacht. Dat blijkt uit een studie van experten die, op vraag van de vijf Vlaamse provincies, 1500 wetenschappelijke studies hebben onderzocht om een praktijkgids uit te werken voor lokale besturen. Die komt er omdat steden en gemeenten verplicht zijn om tegen 2030 om te schakelen naar ledverlichting. Samen met de vernieuwde ecologische duisternisbehoeftekaart moet de praktijkgids lokale besturen helpen om (…) Het hele nieuwsbericht

683 geboorten in Limburg

Donderdag 12 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
In augustus zijn in Limburg 683 kinderen geboren. Dat is het laagste aantal van alle Vlaamse provincies. (Statbel)

Maria Pauwels overleden

Woensdag 11 oktober 2023
Leopoldsburg - Maria Pauwels overledenVandaag is Maria Pauwels overleden, de weduwe van Maurice Simons. Zij was 91 jaar. De uitvaartliturgie vindt maandag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Strooiendorp. Begroeting: zondag (18-18.30 uur) in funerarium Hulsmans.

Zijn je paardenzadels gestolen?

Woensdag 11 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) heeft mensen van wie paardenzadels werden gestolen, opgeroepen daarvan aangifte te doen bij de lokale politie. Het is daarbij van belang te vermelden van wanneer de diefstal dateert. Een goede beschrijving van het zadel, een aankoopfactuur en foto's zijn nuttig voor de onderzoekers, aldus een persbericht van de FGP West-Vlaanderen, dat het onderzoek naar gestolen paardenzadels coördineert..
De FGP meldt dat afgelopen nacht vier verdachten zijn gearresteerd in een onderzoek naar een reeks diefstallen van paardenzadels. Bij huiszoekingen in een manege en een huis in de provincie Antwerpen werden zowat 150 zadels en 35.000 euro in beslag genomen. In het huis woonden de verdachten: vier Roemenen. De politie vermoedt dat de meeste zadels na de diefstal vanuit de manege naar het buitenland werden overgebracht.

Laatvliegers

Woensdag 11 oktober 2023
Puur natuur
Leopoldsburg - LaatvliegersZoomVlinders vliegen over het algemeen tot in het najaar. In september en oktober zijn er al veel soorten die niet meer vliegen. Maar op zonnige herfstdagen kun je deze 'laatvliegers' zoals de Atalanta (foto 1) en Gehakkelde Aurelia (foto 2) nog vaak zien, zoals hier in onze tuin vandaag nog op de vlinderstruiken. Vorige week zat er zelfs nog een Kolibrievlinder (foto 3). (Johan Put)
LaatvliegersLaatvliegers
Zoom

Willy Pernet overleden

Dinsdag 10 oktober 2023
Leopoldsburg - Willy Pernet overledenZondag is Willy Pernet overleden, de echtgenoot van Simonne Van Ransbeeck. Hij was 81 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Leopoldsburg. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant.
Het is maar dat je 't weet
Tijdens de door het provinciebestuur georganiseerde actie "Veilig naar school" heeft de politie 98 boetes, 142 pv’s en 74 GAS-pv’s opgesteld voor bestuurders die stilstonden of parkeerden op plaatsen waar dat niet is toegelaten.
Zowat 2150 autobestuurders reden te snel in de schoolomgeving. Zij mogen allemaal een boete of GAS-pv verwachten. Verder klikten 132 autobestuurders zichzelf of hun inzittende kinderen niet correct vast, werden er 13 bestuurders betrapt op het gebruik van de (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag voerde de federale gerechtelijke politie van Limburg in totaal 31 huiszoekingen uit in het kader van een gerechtelijk onderzoek  naar een criminele organisatie die zich zou bezig houden met grootschalige mazoutfraude en het witwassen van crimineel verworven geld. Er werden meer dan 150 politieagenten en douaniers ingezet. Ook de Franse en de Nederlandse politie namen deel aan de actie (huiszoekingen in Weert en Jeumont).
Door het uitvoeren van deze huiszoekingen proberen (…) Het hele nieuwsbericht

Jens is de beste darter

Maandag 9 oktober 2023
Leopoldsburg - Jens is de beste darterZoomHet dartstornooi van de KWB van Leopoldsburg-Heppen was bijzonder ludiek en sfeervol. Geoefende en minder geoefende darters poogden zoveel mogelijk raak te gooien in de originele proeven. Geluk en kunde was nodig om een proef te winnen. Het tornooi werd uiteindelijk beslecht met wedstrijden volgens de officiële dartregels. Het was Jens Peeters (liggend op de foto) die het Wereldwinkelpakket won.

Relativeer het leven

Maandag 9 oktober 2023
Vandaag gelezen
"Als je het niet te serieus neemt, heb je meer kans op een mooi leven."
(Jos Kessels in Eindhovens Dagblad)

Julienne Vleugels overleden

Maandag 9 oktober 2023
Leopoldsburg - Julienne Vleugels overleden
Julienne Vleugels uit Leopoldsburg, voorheen Heppen, weduwe van Gust Ruysen, is overleden.
(° Beverlo op 7 maart 1935 † Mol op 8 oktober 2023)
Begroeting: vrijdag 13 oktober 2023 - funerarium - BERINGEN-MIJN van 18.30 tot 19.00 uur 
Uitvaart: in intieme kring in de aula van het Uitvaartcentrum Convents.

Materiaal gejat uit bestelwagen

Maandag 9 oktober 2023
Leopoldsburg - Materiaal gejat uit bestelwagenOp de Diestersteenweg is ingebroken in een bestelwagen. De daders gingen met duur materiaal aan de haal. De diefstal is vandaag vastgesteld.

Maurice Boonen overleden

Maandag 9 oktober 2023
Leopoldsburg - Maurice Boonen overledenZaterdag is Maurice Boonen overleden, de echtgenoot van Virginie Wouters. Hij was 89 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula De Vloot, gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Heppen. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Actie tegen afleiding achter het stuurLandelijk gaat de politie morgen en woensdag controleren op afleiding achter het stuur. Het is de bedoeling chauffeurs te "pakken" die tijdens het rijden bezig zijn met bellen of andere activiteiten. Handen aan het stuur dus, nergens anders!
Leopoldsburg - K. ESK Leopoldsburg - Houthalen VV 4-0K. ESK Leopoldsburg heeft vanavond met 4-0 gewonnen van Houthalen VV. De doelpuntenmakers waren Swolfs (2), Pluymers en Demirci. Twee spelers van Houthalen werden uitgesloten na twee gele kaarten.

Mia Deckers overleden

Zaterdag 7 oktober 2023
Leopoldsburg - Mia Deckers overledenGisteren is Mia Deckers (93) overleden, de weduwe van Pierre Janssens. Zij woonde in Leopoldsburg maar was afkomstig uit Hechtel. De uitvaartliturgie vindt zaterdag 14 oktober (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Leopoldsburg. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans in Leopoldsburg.

Warm oktoberweer

Vrijdag 6 oktober 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Warm oktoberweerEen hogedrukgebied met kern over Frankrijk zorgt voor droog weer in onze streken. Aan de noordelijke flank van dit hogedrukgebied trekken storingen van west naar oost over het noorden van Europa. Af en toe schuiven daarbij wolken tot over onze streken, maar er is ook veel ruimte voor de zon. Zondag zijn de wolkenvelden wel talrijker, maar neerslag van betekenis wordt er niet verwacht en de maxima zijn nog steeds hoog voor de tijd van het jaar. Ook na het weekend krijgen we nog enkele warme dagen. In de (…) Het hele nieuwsbericht

'Vapen is extreem schadelijk'

Vrijdag 6 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
"Vapen geeft een verhoogd risico op blijvende schade aan het brein en mentale problemen tijdens de rest van het leven. (...) In de huidige vapes zit vaak nicotinezout, een vorm van nicotine die niet scherp is in de keel en razendsnel in de hersenen aankomt. Omdat je van nicotinezout niets proeft of voelt, kun je met vapen gewoon de hele dag doorgaan zonder te merken dat je heel veel nicotine binnenkrijgt. Jongeren gebruiken het bijna als een speen of lolly: ze lurken er de hele dag aan. Kinderen raken op die manier binnen twee of drie dagen verslaafd.’’
                                                                         (Trimbos Instituut)

L'été indien

Vrijdag 6 oktober 2023
Leopoldsburg - L'été indienZoomDe Franse chansonklassieker 'L'été indien' van Joe Dassin mogen we nog enkele dagen blijven zingen. We krijgen nog een mooi herfstweekend, ideaal om al fluitend door de Limburgse bossen te stappen. (foto Gust Ischen)

Lydia Cavé overleden

Donderdag 5 oktober 2023
Leopoldsburg - Lydia Cavé overledenGisteren is Lydia Cavé overleden, de echtgenote van Alain Deplus. Zij was 63 jaar en schonk haar lichaam aan de wetenschap. Woensdag 11 oktober (13.30 uur) is er een herdenkingsdienst in uitvaartcentrum Heselmans in Tessenderlo.

Bijna 127.000 bedrijven opgericht

Donderdag 5 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 zijn er in in ons land 126.858 bedrijven opgericht. Daartegenover staan 78.062 bedrijven die hun activiteiten vorig jaar hebben stopgezet. (Statbel)

Elke dag Werelddierendag

Woensdag 4 oktober 2023
Leopoldsburg - Elke dag WerelddierendagZoomHet was vandaag Werelddierendag, maar is het dat niet élke dag? Want dieren maken toch ook deel uit van onze samenleving. Of het nu bosdieren of huisdieren zijn, insecten, vogels of andere. Mario Vanoppen bezorgde ons deze mooie fotocollage van een aantal dieren.
Leopoldsburg - 31ste Cleanhouse: 4 cannabisplantages ontdektGisteren vond de 31ste actie Cleanhouse plaats onder leiding van Parket Limburg. De operaties Cleanhouse beogen het detecteren en vervolgens opruimen van cannabisplantages binnen onze provincie.  Aan deze actie Cleanhouse hebben volgende politiediensten hun medewerking verleend: FGP-CSD LIMBURG,  PZ BILZEN-HOESELT-RIEMST,  PZ CARMA, PZ BORGLOON, PZ LOMMEL, PZ TRUDO, PZ MAASLAND en PZ BERINGEN-HAM-TESSENDERLO. Daarnaast hebben ook de Civiele Bescherming, Fluvius en De (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Zorgcentrum voor slachtoffers seksueel geweldZoomSlachtoffers van seksueel geweld moesten vroeger aan het politieloket aangifte doen, vervolgens naar een dienst gynaecologie gaan en dan weer naar de politie. Met één zorgcentrum na seksueel geweld (ZSG) per provincie gebeurt alle opvang nu op één plek.
In februari opende het Limburgs centrum in Genk. Meer dan 180 slachtoffers hebben zich in die tijd al aangemeld. Forensisch verpleegkundige bij het ZSG, Annemieke Dieltiëns (foto), licht het ZSG toe: (…) Het hele nieuwsbericht

Morgen vakbondsactie bij De Lijn

Woensdag 4 oktober 2023
Leopoldsburg - Morgen vakbondsactie bij De LijnMorgen/donderdag rijden sommige bussen mogelijk niet. Dat is het gevolg van een vakbondsactie, zegt De Lijn. Het gaat om een actiedag tegen een wetsvoorstel van minister Vincent Van Quickenborne en voor het vrijwaren van het recht op collectieve actie. De Lijn zegt dat de actie niet tegen haar is gericht en dat ze de hinder en het ongemak die uit de actie gaan volgen, zeer betreurt. Op de website van De Lijn kan je nagaan of je bus zal rijden. Daar wordt de meest accurate informatie vermeld.

Werelddierendag

Woensdag 4 oktober 2023
Leopoldsburg - WerelddierendagZoomHet is vandaag Werelddierendag. Deze dag valt op naamdag van Sint-Franciscus. Hij stond bekend als een man met een groot hart voor de armen maar ook als een groot natuur- en dierenliefhebber. (foto Marleen Abeels)

Jacqueline Gombeer overleden

Woensdag 4 oktober 2023
Op 30 september is Jacqueline Gombeer overleden, de echtgenote van Paul Brausch. Zij was 89 jaar en afkomstig uit Leopoldsburg. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (11 uur) plaats in de parochiekerk van Brasschaat - Maria-ter-Heide.

Jonge reetjes ontdekken de wereld

Woensdag 4 oktober 2023
Puur natuur
Leopoldsburg - Jonge reetjes ontdekken de wereldZoomDe jonge reetjes gaan nu in najaar al meer hun eigen gang. Steeds vaker trekken ze er nu op uit om in het malse gras te gaan grazen. Tot het volgende voorjaar houden de volwassen reeën ze nog wel in de gaten. Het kalf moet in zijn eerste levensjaar minstens 12 kilo wegen om de winter te overleven. Dit kalfje is al heel goed op weg. (Johan Put)
Jonge reetjes ontdekken de wereld
Zoom
Leopoldsburg - 300 werkzoekenden voor technische jobsZoomZowat 300 werkzoekenden zijn gisteren afgezakt naar ZLDR Luchtfabriek waar de gemeente Heusden-Zolder, CVO De Verdieping en VDAB samen een jobbeurs organiseerden. De werkzoekenden werden in contact gebracht met 24 lokale werkgevers uit de bouw-, transport-, logistiek- of industriesector. Present waren onder meer bedrijven als Equans, Nike, Kuehne+Nagel, Gheys, Carglass, Sabca, Crelem Bakeries, EK Group en Aluzon. Zij zochten operatoren, techniekers, inpakkers, magazijnmedewerkers, (heftruck)chauffeurs, (…) Het hele nieuwsbericht

Donderdag test voor BE-alert

Dinsdag 3 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Donderdag wordt BE-alert nog eens getest. 205 steden en gemeenten nemen er aan deel. BE-Alert is het systeem dat je via sms, e-mail of telefoon op de hoogte brengt van een noodsituatie in je buurt. Dat kan een grote brand zijn, een overstroming, een belangrijke stroomonderbreking,... Je moet je daarvoor wel registreren. Ben je nog niet geregistreerd, dan kan dat via www.be-alert.be. Je kunt ook meerdere adressen toevoegen zoals je werkadres of weekendverblijf. Donderdag krijgt iedere geregistreerde een testbericht; dat zal duidelijk als test omschreven staan.

Even wat gas terugnemen

Dinsdag 3 oktober 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Even wat gas terugnemenNa de doortocht van een koufront vanmiddag stroomt koelere lucht over onze streken en dat merken we aan de forse afkoeling komende nacht. Ondertussen bouwt een hogedrukgebied boven Frankrijk op en kan het in onze streken voor droog weer zorgen. Wel zijn er nog wolkenvelden, maar er komen ook opklaringen voor. Morgen zijn de maxima beperkt tot 18 graden, maar het is wel rustig en droog najaarsweer. Vanaf vrijdag wordt het terug warmer.
Vandaag verlaat een koufront met wat regen of buien (…) Het hele nieuwsbericht

Eddy Verheyen overleden

Dinsdag 3 oktober 2023
Leopoldsburg - Eddy Verheyen overledenOp 30 september is Eddy Verheyen overleden, de echtgenoot van Judith Wilms. Hij was 73 jaar en stond zijn lichaam af voor wetenschappelijk onderzoek.

Wat een zomerse dag!

Dinsdag 3 oktober 2023
Leopoldsburg - Wat een zomerse dag!ZoomWe kregen gisteren weer een zeer mooie en zwoele zomerse dag. We zouden haast vergeten dat het herfst en oktober is! Vandaag krijgen we wat afkoeling en mogelijk wat regendruppels maar de 'Indian summer' is volgens het KMI nog niet voorbij. (foto Gust Ischen)

Marcel Van Broekhoven overleden

Maandag 2 oktober 2023
Leopoldsburg - Marcel Van Broekhoven overledenZaterdag is Marcel Van Broekhoven overleden, de echtgenoot van Jose Theirlynck. Hij was 75 jaar en afkomstig uit Lommel. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg. Begroeting: donderdag(18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans in Leopoldsburg.

Marcel Vanthienen overleden

Maandag 2 oktober 2023
Leopoldsburg - Marcel Vanthienen overledenZaterdag is Marcel Vanthienen overleden, de weduwnaar van José Vanlook. Hij was 92 jaar. De uitvaartliturgie vindt maandag 9 oktober (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Leopoldsburg. Begroeting: zondag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans-Laenen.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen