Het overige nieuws

Nieuw: VW Algemene Bouwwerken

Donderdag 29 februari 2024
Wim Vos uit Leopoldsburg heeft de besloten vennootschap VW Algemene Bouwwerken opgericht met zetel aan de Antwerpsesteenweg. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer renovatiewerken, loodgieterswerk, stukadoorswerk, gevelreiniging en de installatie van garagepoorten.

Geen rijbewijs en onder invloed

Donderdag 29 februari 2024
Leopoldsburg - Geen rijbewijs en onder invloedDe politie heeft gisteren een bestuurder betrapt die niet in het bezit is van een rijbewijs. De man reed ook onder invloed van drugs. De agenten plukten ook een niet-verzekerde auto uit het verkeer.

Meisje aangereden in Dorpsstraat

Donderdag 29 februari 2024
Leopoldsburg - Meisje aangereden in DorpsstraatZoomIn de Dorpsstraat in Heppen is een fietsend meisje gewond geraakt toen zij na schooltijd op weg naar huis werd aangereden door een voertuig. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeval gebeurde deze namiddag rond 16 uur.

Schrikkeldag eerst niet op 29 februari

Donderdag 29 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Wist je dat 29 februari nog geen 500 jaar bestaat als datum? Daarvoor was er wel al een schrikkeldag, maar niet op 29 februari. In plaats daarvan werd er tussen 23 en 24 februari een tweede 24 februari toegevoegd. Dat is de schrikkeldag in de Juliaanse kalender, ingevoerd door Julius Caesar in 45 voor Christus. Die voegde een extra dag elke vier jaar toe om de kalender beter af te stemmen op het zonnejaar. De aarde draait namelijk niet in 365 dagen rond de zon, maar wel in 365 dagen 5 uur, 48 minuten en 46 (…) Het hele nieuwsbericht

Omgevingsvergunning voor Corda Arena

Donderdag 29 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Omgevingsvergunning voor Corda ArenaZoomVlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft aan Corda Campus NV, een dochter van de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM), een omgevingsvergunning afgeleverd voor een hypermoderne digitale arena op Corda Campus in Hasselt. De Corda Arena wordt met zijn 10.000 m² de eerste en grootste digitale arena van het vasteland. Buiten de hoogtechnologische toepassingen en de multifunctionele indeling van de arena, zal de helft van het volume bestaan uit verhuurbare kantoorunits die bij (…) Het hele nieuwsbericht
Omgevingsvergunning voor Corda Arena
Zoom

Pa post portretten

Donderdag 29 februari 2024
Tribunaliteiten
Leopoldsburg - Pa post portrettenOm hoe laat gaat uw kind slapen? Eet het voldoende fruit en moet het naar de kapper? Nog moeilijker: wie beslist daarover? U of uw ex-partner? In wetboeken vinden gescheiden levende ouders geen antwoord op deze vragen, want elk tijdperkje heeft zijn eigen pedagogische vraagstukken. Vandaar dat soms rechters moeten beslissen. In een recente uitspraak van het Hof van Beroep van Gent ging het bijvoorbeeld over de vraag van een jong meisje om een tijdelijke tatoeage aan te brengen op een onschuldige plaats. Kort boven (…) Het hele nieuwsbericht

Steeds meer Belgen combineren 2 banen

Donderdag 29 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vijf procent van de Belgen combineert twee banen. Dat is maar liefst een kwart meer dan tien jaar geleden. Opvallend, bijna 68 procent meer 65-plussers heeft tegenover tien jaar geleden een tweede baan. (Visie)
Het is maar dat je 't weet
Meer dan 7.000 Belgen vieren om de 4 jaar hun schrikkelverjaardag. Op 1 januari 2023 telde België 7.220 personen die op 29 februari jarig zijn. Proportioneel gezien wonen de meesten van hen in de provincie Namen met 0,069% van de bevolking, gevolgd door Henegouwen met 0,066% en Luik met 0,064%. De provincie met het kleinste aantal schrikkeljarigen is Limburg: 0,053% van de bevolking. (Statbel)

50 wietplantages en drugslabs ontdekt

Woensdag 28 februari 2024
Leopoldsburg - 50 wietplantages en drugslabs ontdektIn Limburg zijn vorig jaar 50 cannabisplantages en drugslabs opgerold dankzij het anonieme drugsmeldpunt. Het aantal meldingen via dat telefoonnummer - het gratis nummer 0800 20877 - is het afgelopen jaar fors gestegen. Dat is vandaag gezegd bij de voorstelling van het jaarverslag van de Limburgse federale gerechtelijke politie.

Gezonder met regel '3-30-300'

Woensdag 28 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Gezonder met regel '3-30-300'ZoomDe kwantitatieve regel ‘3-30-300’ is een zeer goede maatstaf voor een gezonde en leefbare omgeving. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek van de KU Leuven in opdracht van Agentschap voor Natuur en Bos.  
Het ‘3-30-300’-concept verduidelijkt dat verschillende aspecten een rol spelen bij de impact van stedelijk groen:
- de ‘3’ stelt dat vanuit elk huis minstens drie goed ontwikkelde bomen zichtbaar moeten zijn. Hiermee wordt het (…) Het hele nieuwsbericht

'Pas op met gebruik van pesticiden'

Woensdag 28 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
"Het is belangrijk dat we als samenleving eindelijk meer nadenken over de gevolgen van het gebruik van pesticiden op onze gezondheid. Vooral jonge boeren zouden twee keer na moeten denken over welke producten ze gebruiken. Het kan van groot belang zijn voor hun gezondheid op lange termijn.”
Voormalig VRT-journaliste Siel Van der Donckt die op 58-jarige leeftijd Parkinson kreeg en dat o.m. wijt aan omgevingsfactoren zoals pesticiden, waaronder glyfosaat. (Bron: VRTnieuws)

Winter kleurt lentetaferelen

Woensdag 28 februari 2024
Leopoldsburg - Winter kleurt lentetaferelenZoomGust Ischen maakte een fietstocht en legde het lentegevoel al goed vast.
Winter kleurt lentetaferelenWinter kleurt lentetaferelen
Winter kleurt lentetaferelenWinter kleurt lentetaferelen
Zoom

Goudhaantje

Woensdag 28 februari 2024
Puur natuur
Leopoldsburg - GoudhaantjeZoomHet goudhaantje is samen met het Vuurgoudhaantje het kleinste vogeltje van Europa. Over het vuurgoudhaantje volgende week meer. Het vogeltje meet amper 8 cm en weegt niet meer dan 5 à 6 gram. Het vaakst zie je ze in de winter of vroege lente zoals nu. Ze leven het meest in het naaldbos maar je kan ze ook zien in struiken kort aan het bos. Het meest opvallend aan het vogeltje is zijn kruin met een geel streepje met aan beide zijden een zwart streepje. (Johan Put)
GoudhaantjeGoudhaantje
Zoom

'De wolf is belangrijk'

Dinsdag 27 februari 2024
Vandaag gelezen
"De wolf is belangrijk in ons ecosysteem. Wolven houden de herten en everzwijnen mee in toom en omdat ze de zieke dieren er eerst uithalen, blijven die populaties gezond."
(Koen Van Muylem, Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, in een reactie op het CD&V-voorstel om de absolute bescherming van de wolf in Vlaanderen op te heffen).

Zwarte gaten

Dinsdag 27 februari 2024
Tegenligger
Leopoldsburg - Zwarte gatenZoomGert Cuppens maakt voor zijn werkverplaatsingen gebruik van de trein. En dat is in ons land altijd een avontuur...
Er zijn een viertal modellen van treinen die tussen Hamont en Antwerpen pendelen. Het model dat ik het langste gewend ben, is de dieseltrein. Dit is het enige model waarbij je niet van de ene wagon naar de andere kan overstappen tijdens het rijden. Dan is er nog de elektrische dubbeldekker. En heel af en toe zie je het laatste nieuwe elektrische model. Doorgaans rijdt die enkel tussen Mol (…) Het hele nieuwsbericht
Zwarte gaten
Zoom

Opnieuw wisselvallig

Dinsdag 27 februari 2024
Weerbericht
Leopoldsburg - Opnieuw wisselvalligStoringen verbonden aan depressies ten zuiden van IJsland naderen gestaag onze streken en verdrijven de wig van hoge luchtdruk, die nog even voor droog weer kan zorgen. Komende nacht mogen we de eerste regendruppels verwachten en morgen valt er geregeld regen. Daarna komt een depressie erg dicht bij onze regio te liggen en zorgt voor onstabiele ontwikkelingen met een aantal buien op vrijdag en tijdens het weekend.
Vandaag zorgt een wig van hoge luchtdruk voor een zonnige namiddag met enkele (…) Het hele nieuwsbericht

Romain Maes overleden

Dinsdag 27 februari 2024
Leopoldsburg - Romain Maes overledenGisteren is in Houthalen Romain Maes overleden, de partner van Mientje Roman. Hij was 78 jaar en afkomstig uit Koersel. Het afscheid vindt plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg. Zijn urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Heppen.

Afvalophaling op 7 maart

Dinsdag 27 februari 2024
Leopoldsburg - Afvalophaling op 7 maartIn het infomagazine maart-april 2024 van de gemeente sloop een foutje. De afvalophaling voor huisvuil, P+MD, tuinafval, textiel en keukenafval vindt niet plaats op 17 maart, maar wel op 7 maart 2024.
Leopoldsburg - Tekort aan plasma(donoren) in LimburgZoomEr is dringend nood aan meer plasmadonoren in Limburg. Er is begin van het jaar al een oproep geweest waardoor er even een toename was van plasmadonatie, maar dat is terug stil gevallen.
"Jaarlijks hebben we steeds meer en meer plasma nodig. Plasma wordt voor heel veel doeleinden gebruikt . De onwetendheid over plasma is erg groot. Voor kankerpatiënten, bij brandwonden, immuunziekten, antistollingsziekten of prematuren is plasma onontbeerlijk. Ook in medicatie en verzorgingsproducten zit vaak (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Geen doelpunten in K.ESK - Turkse FCZoomIn tweedeprovinciale B heeft K. ESK Leopoldsburg gisterenavond 0-0 gelijkgespeeld tegen Turkse FC en haalt zo vijf op negen. Turkse FC speelde bijna de hele tweede helft met tien man na de uitsluiting van Oztürk.
Leopoldsburg - Het voetbalweekend van Leopoldsburg (24 februari)Zaterdag 24 februari
- KESK Leopoldsburg – Turkse FC:  0 - 0

De ballon in 't Kamp

Zaterdag 24 februari 2024
Uit de oude doos
Leopoldsburg - De ballon in 't KampZoomHet militair domein is altijd al een plek geweest om nieuwe wapens of materialen uit te testen. En een luchtballon is maar één van de vele vliegtuigen die er werden uitgeprobeerd of gebruikt.

Lentedagen

Zaterdag 24 februari 2024
Leopoldsburg - LentedagenZoomBij mens en dier begint het lentegevoel te kriebelen...

Wisselvallige periode

Vrijdag 23 februari 2024
Weerbericht
Leopoldsburg - Wisselvallige periodeDepressies, storingen en buienlijnen bepalen het weerbeeld tijdens het weekend. Nadien nemen de neerslagkansen wat af en zijn er zowaar ook enkele droge dagen in het verschiet.
Morgen/zaterdag is het best wel fris in de ochtend bij minima rond 3 of 4 graden. De atmosfeer is licht onstabiel, waarbij er naast opklaringen ook stapelwolken ontstaan, die af en toe een bui lossen. Bij een matige zuidelijke wind liggen de maxima rond 8 graden. Zondag is het droog in de ochtend, maar de wolken (…) Het hele nieuwsbericht

Fietser gewond in Beringen-Mijn

Vrijdag 23 februari 2024
Leopoldsburg - Fietser gewond in Beringen-MijnOp  de hoek van de Sint-Barbarastraat en de Koolmijnlaan in Beringen-Mijn zijn deze namiddag een fietser en een auto bij een ongeval betrokken. Een 32-jarige man uit Leopoldsburg werd gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Dennis Vanderseypen overleden

Vrijdag 23 februari 2024
Leopoldsburg - Dennis Vanderseypen overledenGisteren is Dennis Vanderseypen overleden, de weduwnaar van Fanny Volders. Hij was 75 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Zijn urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Heppen.

Stikstofdecreet vanaf morgen van kracht

Donderdag 22 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vandaag werd het stikstofdecreet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Daarmee worden alle reductiemaatregelen om de hoeveelheid stikstof terug te dringen voor het eerst in de geschiedenis van Vlaanderen juridisch verankerd. Het decreet treedt in werking op de dag die volgt op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad, dus morgen. Dat wil zeggen dat omgevingsvergunningsaanvragen na 23 februari 2024 volgens het nieuwe beoordelingskader gewikt en gewogen zullen worden, zo laat Vlaams minister (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - 'Laat je toekomst niet stelen door je gsm'Zoom
Deze emotionele videoclip van Pommelien Thijs ondersteunt een nieuwe verkeerscampagne die wijst op het gevaar van gsm'en op de fiets. Een gelijkaardig verhaal en videoclip zagen we al in Nederland met Snelle en Smoorverliefd. Of het nu bewust of onbewust is: foutief gedrag ligt meestal aan de basis van een verkeersongeval. De voornaamste killers zijn genoegzaam bekend: rijden onder invloed, onaangepaste of overdreven snelheid én afleiding. Om over deze problematiek van het gebruik (of misbruik) van de smartphone in het verkeer zeer doelgericht te sensibiliseren, ging Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters in zee met de VRT voor een nieuwe grootschalige campagne met als titel ‘Het beste moet nog komen’. Het gezicht van de spraakmakende campagne: Pommelien Thijs, die in de rol van Eva kruipt.

Daar is Louis!

Donderdag 22 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Storm Louis trekt vanavond over ons land. De voorspellingen van het KMI geven aan dat onze provincie binnen code oranje valt. Dit betekent dat we ook in Limburg een vrij krachtige tot zeer krachtige wind (5 tot 7 Beaufort) mogen verwachten. Zeer lokaal en zeer tijdelijk kunnen deze snelheden hoger liggen, bijvoorbeeld in geval van zware (onweers)buien.
Plaatselijke schade of hinder is mogelijk. Het noodnummer 1722 is actief voor hulp van de brandweer waarbij er niemand in (…) Het hele nieuwsbericht

Europese Dag van het Slachtoffer

Donderdag 22 februari 2024
Leopoldsburg - Europese Dag van het SlachtofferZoomHet is vandaag 20/2 de Europese Dag van het Slachtoffer. Was jij al eens het slachtoffer van een woningbrand, een verkeersongeval, een ramp of een misdrijf? Dan had je naast noodhulp ook vast nood aan hulp met de aangifte, met het invullen van allerlei administratie... Misschien had je ook nood aan mentale steun... Wist je dat je al deze informatie kunt terugvinden op www.slachtofferzorg.be? Je vindt er informatie op juridisch, praktisch en emotioneel vlak. Ook jouw naasten, nabestaanden van slachtoffers en getuigen kunnen op deze website terecht. Neem er zeker eens een kijkje!

Woninginbraak op Lommelsesteenweg

Woensdag 21 februari 2024
Leopoldsburg - Woninginbraak op LommelsesteenwegEr is ingebroken in een woning op de Lommelsesteenweg. Of de daders buit hebben gemaakt, is niet geweten. De politie kreeg ook melding van een inbraakpoging in de Middenlaan.

Amstel Gold Race blijft...

Woensdag 21 februari 2024
De visie van Fobie
Leopoldsburg - Amstel Gold Race blijft...ZoomWant de gemeenteraad van Vaals heeft gisteravond een voorstel van het gemeentebestuur verworpen. In dat voorstel werden grootschalige fietsdoortochten in de gemeente - zoals de Amstel Gold Race - verboden. (Cartoon: Fobie)

Onstuimige donderdag

Woensdag 21 februari 2024
Weerbericht
Leopoldsburg - Onstuimige donderdagEen uitloper van een hogedrukgebied, uitgestrekt van de Atlantische Oceaan tot Frankrijk, kan nog tijdelijk voor droog weer zorgen in onze regio. Storingen naderen echter gestaag en stilaan en uiteindelijk komt er ook regen opzetten. Eerst is dat een drupje motregen, maar vanaf woensdagnamiddag wordt dat meer intense regen. Donderdag wordt het erg onstuimig: niet alleen valt er flink wat regen, maar het gaat ook erg hard waaien met windstoten tussen 70 en 90 km/u. De temperaturen blijven zowel overdag als tijdens (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Vastgoed: huis duurder, flat goedkoperZoomHoewel Hasselt in 2023 de goedkoopste provinciehoofdstad was in Vlaanderen om een huis te kopen, steeg de algemene prijs van een huis in Limburg met gemiddeld 3,9 procent. Een huis kostte daar gemiddeld 307.935 euro. In Tongeren, Gingelom, Sint-Truiden, Heers en Dilsen-Stokkem betaal je het minst voor een huis, in Diepenbeek, Lummen, Alken, Hasselt en Hamont-Achel het meest.
De prijs voor een appartement steeg afgelopen jaar het meest in Limburg. Een appartement in de provincie (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag gelezen
Terwijl de arbeidsmarkt smeekt om opleidingen bouw, houtbewerking en elektriciteit, bieden scholen straks meer sport-, kunst- en kantoorrichtingen aan. ‘Er is een mismatch tussen het onderwijsaanbod en de werkvloer.’
(De Tijd)

Tjiftjaf is al terug

Woensdag 21 februari 2024
Puur natuur
Leopoldsburg - Tjiftjaf is al terugZoomEén van de eerste zangvogels welke terugkomen in het voorjaar vanuit warmere oorden is de tjiftjaf. Maar dit jaar is hij er erg vroeg bij. Vandaag deze zangvogel al kunnen spotten. Het is ook één van de weinige vogels die zijn eigen naam zingt. Je vindt hem meestal in dicht stuikgewas en aan de rand van het bos. Hij kan geen 2 seconden blijven zitten en is bijgevolg ook niet makkelijk te fotograferen. De tjiftjaf voedt zich met insecten, rupsen, larven en muggen. (Johan Put)

Over bomen...

Dinsdag 20 februari 2024
Vandaag gelezen
Leopoldsburg - Over bomen...Zoom"Men beseft nog te weinig dat de helft van het organisme “boom” niet zichtbaar is, maar onder het maaiveld (onder de grond) zit. Beide helften zijn perfect in evenwicht: als je aan de ene helft morrelt, gewild of ongewild, dan gaat dat zijn repercussies hebben op de andere helft."
Jef Van Meulder, van de Limburgse Bomenwerkgroep

De zoute waarheid

Maandag 19 februari 2024
Gezondheid
Leopoldsburg - De zoute waarheidZout dient als smaakmaker en wordt door velen gebruikt, zelfs als we het niet bewust toevoegen aan onze voeding. Het is moeilijk te vermijden omdat het vaak van nature aanwezig is in voedingsmiddelen of al tijdens het bereidingsproces wordt toegevoegd.
Wat doet zout met ons lichaam? Wanneer zout in onze bloedbaan terechtkomt, fungeert het als een magneet voor water. Als we te veel zout consumeren, kan ons lichaam meer water vasthouden om het extra zout te verdunnen. Dit kan leiden tot een (…) Het hele nieuwsbericht

Lentekriebels op twee wielen

Maandag 19 februari 2024
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - Lentekriebels op twee wielenAls de veldrijders hun zoveelste goedbetaald modderbad achter de rug hebben en hun laatste opdracht op de kalender verschijnt, dan zijn de wegrenners al bijna 2 maanden bezig om zich voor te bereiden op het wegseizoen. Sommigen vliegen er al meteen stevig in alsof de Ronde van Frankrijk en het wereldkampioenschap morgen al verreden worden. Het zijn lentekriebels op twee wielen. Ze moeten er al vroeg staan want wie wacht tot op 21 maart, als de lente officieel begint, fietst grandioos achter de wielerfeiten aan (…) Het hele nieuwsbericht

Extra campagne 'Veilig naar school'

Maandag 19 februari 2024
Leopoldsburg - Extra campagne 'Veilig naar school'ZoomVandaag gaan 150 000 Limburgse kinderen terug naar school na een deugddoende krokusvakantie. Voorbijgaande jaren vond de “Veilig naar school”-actie enkel plaats in september. Vanaf dit jaar organiseert de gouverneur in samenwerking met het provinciebestuur, de burgemeesters, de politiediensten en het parket de “Veilig naar school”-actie ook na de krokusvakantie.
Het organiseren van regelmatige acties voor veilig schoolverkeer draagt bij aan een consistentere boodschap. Dit (…) Het hele nieuwsbericht

Ruime zege voor K.ESK Leopoldsburg

Zondag 18 februari 2024
Leopoldsburg - Ruime zege voor K.ESK LeopoldsburgZoom>K.ESK Leopoldsburg heeft gisterenavond het degratieduel op het veld van THES Sport B in Tessenderlo gewonnen met 1-4. Aan de rust leidde K.ESK Leopoldburg met 0-2 met doelpunten van Dufrane en Yucel. In de 75ste minuut maakte Reumers een owngoal waardoor de stand op 1-2 kwam. In de 84ste minuut scoorde Demirci en in de 90ste minuut volgde Caminotto zijn voorbeeld.

Terug naar de sixties

Zondag 18 februari 2024
Leopoldsburg - Terug naar de sixtiesZoom
Een uitverkocht CC Leopoldsburg gisterenavond voor Help, The Beatles tribute. Het publiek genoot met volle teugen van de vele hits van de bekendste Britse popband aller tijden. (Serge Houben)

Stem voor Lara

Zondag 18 februari 2024
Kort nieuws van bij de buren
Leopoldsburg - Stem voor LaraZoomWe stellen vandaag graag Lara Snithong uit Ham voor. Zij heeft uw stem nodig als kandidaat Miss België. Deze 18-jarige staat dankzij een wildcard in de finale op zaterdag 24 februari. Ze zit momenteel op kot en studeert momenteel aan de KULeuven voor kinesitherapie. Lara is half Thais-half Belgisch en heeft een identieke tweelingzus, ook nog een andere zus en een broer. En in Thailand is er ook nog veel familie die mee supportert. Ze schreef zich vorig jaar in voor Miss België, (…) Het hele nieuwsbericht

Een lente- of herfstgevoel?

Zondag 18 februari 2024
Leopoldsburg - Een lente- of herfstgevoel?ZoomDe zachte temperaturen en de vele bloemen die momenteel al in perken en parken staan te bloeien geven ons een heus lentegevoel. Maar vandaag krijgen we echter een grijze en natte dag en ook de komende dagen zal het eerder herfst zijn dan lente. (foto's Gust Ischen) 
Een lente- of herfstgevoel?Een lente- of herfstgevoel?
Een lente- of herfstgevoel?Een lente- of herfstgevoel?
Zoom
Leopoldsburg - Het voetbalweekend van Leopoldsburg (17 februari)Zaterdag 17 februari 
 - Thes Sport Tessenderlo B – ESK Leopoldsburg: 1 - 4

Huldiging koning Albert

Zaterdag 17 februari 2024
Leopoldsburg - Huldiging koning AlbertZoomVandaag 17 februari 2024, exact 90 jaar geleden stierf koning Albert I na een val van de rotsen in Marche-les-Dames. De herdenkingsplechtigheid in Leopoldsburg gaat door op het Koning Albert I-plein aan het monument van Albert I op maandag 19 februari 2024 om 14u. Iedereen is er welkom.

Betoging door motorcrossers en boeren

Zaterdag 17 februari 2024
Kort nieuws van bij de buren
Leopoldsburg - Betoging door motorcrossers en boerenZoomIn Mol werd deze middag met veel kabaal een protestactie gehouden door boeren en motorcrossers. Een nieuwe Facebookgroep die enkele dagen geleden ontstond haalde al snel 2000 leden. Frank Janssen is één van de organisatoren: "We hebben in België nog slechts 4 motorcrossterreinen voor 5000 sportbeoefenaars. De regering speelt een spelletje met ons, dan wel een vergunning, dan weer niet. Het is genoeg geweest, (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: Taaltalent

Zaterdag 17 februari 2024
Charlotte Sterkens (24) uit Heppen heeft de besloten vennootschap Taaltalent opgericht met zetel aan de Dorpsstraat in Heppen. Tot het doel van de vennootschap behoort het uitoefenen van het beroep van logopedist. De logo-avctiviteit zal gericht zijn op de groep van -18 jarigen; enkel de therapie van doven en slechthorenden richt zich ook op volwassenen.

Een nieuw zwembad

Zaterdag 17 februari 2024
Uit de oude doos
Leopoldsburg - Een nieuw zwembadZoomDe Merel is momenteel dicht door een panne en over enkele jaren komt er een nieuw zwembad. Misschien kan de ontwerpen zich baseren op dit model? Zou dat geen goed idee zijn?

In de nacht...

Zaterdag 17 februari 2024
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - In de nacht...ZoomDe gekleurde woorden kleuren deze week iets donkerder.

Wisselvallig, maar nog steeds zacht

Vrijdag 16 februari 2024
Weerbericht
Leopoldsburg - Wisselvallig, maar nog steeds zachtWe zijn al de helft van februari gepasseerd en hoewel de temperaturen op langere termijn wat lager uitkomen, is er in de verschillende weermodellen geen winterweer in zicht. De rest van de maand liggen de maxima rond of iets boven de normale waarden. Om te stellen dat er geen winter meer komt, is echter nog wat voorbarig. De koude lucht bevindt zich niet zo heel ver af en de wind moet maar even naar een noordelijke sector draaien om de koude lucht tot in onze streken te laten doordringen. Op korte termijn is het (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Vlaamse regering vindt akkoord met boerenZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Max en Luna populairste hondennamen

Donderdag 15 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Max en Luna populairste hondennamenZoomMax en Luna zijn de populairste hondennamen in Vlaanderen, Simba en Nala de meest gekozen kattennamen. Max en Luna zijn de populairste hondennamen in Vlaanderen, dat blijkt uit cijfers van het platform DogID. Op het moment dat je een hond aankoopt, is het verplicht om je viervoeter daar te registreren. De populairste honden- en kattennamen van 2023:
- Honden (reu
) Max, Milo, Jack, Ollie, Marcel, Charlie, Balou, Cooper, Oscar, Maurice.
- Honden (teef) Luna, Nala, Mila, Lola, Stella, Pippa, Bella, Billie, Odette, Bo.
- Katten
(kater) Simba, Felix, Milo, Leo, Marcel, Oscar, Maurice, Boris, Loki, Max.
- Katten (kattin)
Nala, Luna, Mila, Lola, Lily, Marie, Molly, Lilly, Odette en Stella.

Cursussen aquarel en keramiek

Donderdag 15 februari 2024
Maandag start in CC Leopoldsburg een cursusreeks aquarel. Maak kennis met de schilderachtige wereld van aquarel. Je leert de grondprincipes kennen terwijl je je verdiept in de tonaliteit van de kleuren.Tekenvaardigheid is niet noodzakelijk en je kan met de lesgever overleggen over wat je graag wil maken. Data: maandag | 13.00 – 16.00 uur 19-26/02 * 04-11-18-25/03 * 15-22-29/04 * 06/05/24. Begeleiding: Madeleine Berckmans.
En maandagavond start Denise Vaes met een cursusreeks keramiek. Inschrijven kan nog via CC Leopoldsburg.

Maria Das overleden

Woensdag 14 februari 2024
Leopoldsburg - Maria Das overledenGisteren is Maria Das overleden, de echtgenote van Guido Bruynseels. Zij was 85 jaar en afkomstig uit Balen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Muriël van Zeijl overleden

Woensdag 14 februari 2024
Leopoldsburg - Muriël van Zeijl overledenIn Heppen is gisteren Muriël Mistral Rebecca van Zeijl overleden. Zij was 22 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: maandag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Hulsmans.

Uitzonderlijk hoge maxima

Woensdag 14 februari 2024
Weerbericht
Leopoldsburg - Uitzonderlijk hoge maximaStoringen bevinden zich vlakbij onze streken en zorgen voor veel wolken en soms ook neerslag. Er wordt echter bijzonder zachte lucht aangevoerd. Donderdag is dat erg warme lucht vanuit het zuiden en kan het recordwarm worden. De neerslagkansen zijn dan ook beperkt. De volgende dagen wordt het wat minder zacht, maar de maxima blijven meestal in de dubbele cijfers.
Vandaag is het zwaar bewolkt tot betrokken en zo nu en dan valt er wat lichte regen of motregen. Er komen echter ook langere droge (…) Het hele nieuwsbericht

Natasha Pulley: 'Stad 40'

Woensdag 14 februari 2024
Het boek van de maand
Leopoldsburg - Natasha Pulley: 'Stad 40'ZoomWe hebben Jan Feys van boekhandel "Malpertuis" in Genk zover gekregen dat hij iedere maand op de Internetgazet één boek voorstelt aan de lezer. Deze maand is dat "Stad 40" van Natasha Pulley. Hier gaat-ie! 
Wie graag een stevige, confronterende en aangrijpende thriller leest, komt met ‘Stad 40’ absoluut aan zijn trekken.
Het verhaal speelt zich af in het Rusland van de jaren ’60, wanneer de nucleaire ontwikkeling en wedloop met de Verenigde Staten in volle (…) Het hele nieuwsbericht

Frankrijk en Spanje het populairst

Woensdag 14 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
De twee populairste buitenlandse vakantiebestemmingen voor Belgen zijn vorig jaar nog populairder geworden. De Belgen maakten tijdens de zomer van 2023 2,38 miljoen reizen naar Frankrijk, een stijging van 14% ten opzichte van 2022. Dit is meer dan een derde (34,3%) van het totale aantal reizen naar het buitenland. Spanje is een andere bestemming die steeds populairder wordt. Er werden 790.000 reizen naar Spanje gemaakt, een stijging van 9,4% ten opzichte van 2022.
Gezondheid
Leopoldsburg - Sterfte door darmkanker kleiner door koffieZoomOnderzoekers hebben een sterk verband gevonden tussen meer koffiedrinken en minder kans op sterfte bij darmkanker. Dat blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek mogelijk gemaakt door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. De bevindingen geven hoop op meer kans op overleving bij darmkanker, met behulp van een toegankelijke stap: meer koffiedrinken.
Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat deelnemers die meer dan 4 kopjes koffie per dag dronken - in vergelijking met deelnemers die minder dan 2 kopjes per dag dronken - 32 procent minder kans hadden op terugkeer van darmkanker na behandeling. Daarnaast hadden ze minder kans op sterfte bij darmkanker, waarbij blijkt dat 3 tot 5 kopjes per dag het beste zijn om die kans te verkleinen.
Uit eerder onderzoek was al gebleken dat koffie de kans op lever- en baarmoederhalskanker verkleint. (Bron: Wageningen University & Research)(Foto Pexels)

Kleur je dag rood voor Valentijn!

Woensdag 14 februari 2024
Uit de oude doos
Leopoldsburg - Kleur je dag rood voor Valentijn!ZoomRood is en blijft de kleur van de liefde, dat zien we mooi op dit kaartje uit de jaren veertig. Wij wensen alle verliefden en geliefden een fijne Valentijnsdag!

Nonnetje...

Woensdag 14 februari 2024
Puur natuur
Leopoldsburg - Nonnetje...ZoomNog een wintergast die in onze streken verblijft om de koude in het Hoge Noorden te ontvluchten is het Nonnetje. Het is een relatief kleine eendensoort uit de familie van de zaagbekken, die zo genoemd worden omdat de snijtanden van de snavel getand zijn. Nog enkele weken en deze prachtige witte eend vertrekt weer naar Finland, Rusland en Siberië. (Johan Put)
Nonnetje...Nonnetje...
Zoom

Lentegevoel

Dinsdag 13 februari 2024
Leopoldsburg - LentegevoelZoomVandaag kregen we een mooie zonnige dag met een hoog lentegevoel. De winter lijkt ver weg. Morgen wordt het een stukje minder met veel wolken en wat regen maar met milde temperaturen. En voor donderdag gaat we volgens onze weerman tot 17°. En de natuur ontwaakt al volop. (foto Lutgart Aerts) 

Minder geboorten in 2023

Dinsdag 13 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
In 2023 werden voorlopig ongeveer 110.400 geboorten geregistreerd in België. Dat zijn zo’n 5.200 geboorten minder dan gemiddeld in de periode 2019-2022, ofwel een daling met 4,5%.
De regionale verschillen zijn groot: de cijfers tonen een daling in het Vlaamse Gewest (-2,3%) en in het Waalse Gewest (-5,0%) en een nog steviger daling in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (-12,0%) ten opzichte van de periode 2019-2022. Dat blijkt uit een eerste, voorlopig overzicht van het aantal geboorten in het jaar 2023 van Statbel, het Belgische statistiekbureau.
Leopoldsburg - Boeren gaan Antwerpse haven blokkerenZoomVandaag gaan jonge boeren de haven van Antwerpen blokkeren. Met deze actie willen de Vlaamse landbouwers hun volharding tonen en blijvende druk uitoefenen op de politieke onderhandelingen. De acties zullen ongetwijfeld de ochtendspits in de war sturen. Pendelaars vanuit Limburg checken best eerst de verkeersinformtatie vooraleer richting Antwerpen te vertrekken.

Ondertussen, aan de kust...

Maandag 12 februari 2024
De visie van Fobie
Leopoldsburg - Ondertussen, aan de kust...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Ondertussen, in de VS...

Maandag 12 februari 2024
De visie van Fobie
Leopoldsburg - Ondertussen, in de VS...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Buien vanuit het zuidwesten

Zondag 11 februari 2024
Weerbericht
Leopoldsburg - Buien vanuit het zuidwestenVannacht verdwijnen de buien in Vlaanderen en zijn er bredere opklaringen. De minima komen uit op een graad of 5. De wind neemt daarbij wat in kracht af.
Morgen is het droog in de ochtend en zijn er opklaringen, afgewisseld met wolkenvelden. We krijgen ook de zon te zien. Na de middag zijn er meer stapelwolken en kan er lokaal een bui tot ontwikkeling komen. De grootste kans op een bui is voorbehouden voor het binnenland en de Ardennen. Na een frisse start, klimt het kwik tot een graad of 8. De wind waait matig uit een westelijke sector. 
Dinsdag wordt een overwegend droge dag bij een afwisseling van wolken en zon. Na de middag komt er wel meer hoge bewolking opzetten. Er staat een matige zuidzuidwestenwind en de maxima liggen rond 10 graden.
Michel NULENS

Treingezellen

Zondag 11 februari 2024
Tegenligger
Leopoldsburg - TreingezellenZoomMorgen vieren de Duitsers Rosenmontag. Het is een jarenlange gewoonte dat ik dat op de trein vier met mijn treingezellen. Die maandag, die vlak voor aswoensdag valt, is zowat het hoogtepunt van alle carnavalsvierders. Op de trein vieren we dat uiteraard beperkt. Niemand komt verkleed, want na een werkdag kan je je moeilijk nog eens snel omkleden. Het is de bedoeling om met de treingezellen bij te praten bij een biertje, wijntje of iets fris.
Maar de tijden zijn veranderd. Waar we vroeger met (…) Het hele nieuwsbericht

Rosa Lekens overleden

Zondag 11 februari 2024
Leopoldsburg - Rosa Lekens overleden
Rosa Lekens uit Leopoldsburg is overleden.
(° Balen op 17 maart 1949 † Heusden-Zolder op 10 februari 2024) Begroeting: vrijdag 16 februari 2024 - funerarium - BERINGEN-MIJN van 18.30 tot 19.00 uur 
Uitvaart: in intieme kring in de aula van het Uitvaartcentrum Convents.
Leopoldsburg - Eetdag ten voordele van nieuwe moskeeZoomIn de Kardijk Beverlo werd vandaag een eetdag gehouden voor de bouw van de nieuwe moskee van BIF Leopoldsburg. In Heppen wordt momenteel een voormalig tankstation omgebouwd tot een moskee met bijhorende faciliteiten zoals een cafetaria, jeugdhuis en klaslokalen. (foto Kenan Ayaz - foto's onderaan: BIF Leopoldsburg)
Eetdag ten voordele van nieuwe moskeeEetdag ten voordele van nieuwe moskee
Zoom
Het is al geleden van 10 december dat ESK Leopoldsburg nog eens kon winnen in Tweede Provinciale B. Maar het zal toch moeilijk zijn om dit weekend 3 punten binnen te halen tegen RC Peer dat op een mooie 3e plaats staat. Aftrap om 19u30! UPDATE De wedstrijd eindigde in een gelijkspel: 1 - 1

Carnaval in wolvengebied

Zaterdag 10 februari 2024
Leopoldsburg - Carnaval in wolvengebiedZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Leopoldsburg - Welke school wil speelplaats vergroenen?ZoomOp donderdag 15 februari gaat de nieuwe projectoproep van ‘Natuur in je School’  van minister Zuhal Demir van start. Vlaamse scholen kunnen vanaf dan tot 13 mei een voorstel indienen om hun speelplaats te ontharden en te vergroenen met steun. Daarvoor voorziet Demir een investeringsbudget van 5 miljoen euro. Met die steun kunnen scholen de oppervlakte of kwaliteit van de natuur op hun domein aanzienlijk vergroten, of via ontharding en vergroening bijdragen aan klimaatadaptatie (…) Het hele nieuwsbericht

Wereldpeulvruchtendag

Zaterdag 10 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vandaag is het Wereldpeulvruchtendag. Leve de bonen, kikkererwten en linzen! De Verenigde Naties hebben deze dag ingesteld omdat peulvruchten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een gezonde voeding: ze zorgen voor een verbetering van de bodemvruchtbaarheid en hebben een positieve invloed op het milieu. Peulvruchten

Vanachter de barricade

Zaterdag 10 februari 2024
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Vanachter de barricadeZoomVandaag laat Edith zich inspireren door oorlog.

Gemeentehuis

Zaterdag 10 februari 2024
Uit de oude doos
Leopoldsburg - GemeentehuisZoomHet gemeentehuis dateert van 1856. In 2018 werd de glazen nieuwbouw geopend.

Landbouw en natuur

Vrijdag 9 februari 2024
Vandaag gelezen
"Landbouwers gebruiken zowat 44.000 hectare grond in bos of natuurgebied. Omgekeerd ligt 15.000 hectare 'beheerde' natuur op landbouwgrond. Tegelijk nemen paarden, alpaca's en andere hobbydieren van private eigenaars veel meer schaarse landbouwgrond in."
(Apache)

Politie vol lof voor de boeren

Vrijdag 9 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Politie CARMA en de Federale Politie Limburg waarderen het professionele gedrag van de boeren tijdens de protestactie vandaag in Genk. Dat hebben ze vanmiddag laten weten. Aan de demonstratie ging vorige week overleg vooraf.
De politie kijkt vandaag tevreden terug op het verloop van het protest. Vanuit heel Limburg kwamen boeren via diverse invalswegen naar Genk, wat lokaal voor verkeershinder zorgde. De tractorcolonnes verplaatsten zich echter zonder noemenswaardige incidenten richting Thor Park. Rond (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
De Limburgse Vincentius verenigingen hebben vorig jaar elke maand 4.112 gezinnen geholpen met steunpakketten, dat is een recordaantal. Het aantal kinderen en alleenstaanden dat geholpen wordt, is bijzonder hoog. De organisatie trekt aan de alarmbel, want er is nood aan nog meer financiële steun.

Verkeershinder door boerenprotest

Donderdag 8 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Meer dan 500 boeren zullen morgenvoormiddag met hun tractoren naar Genk trekken om actie te voeren tegen de opgelegde milieumaatregelen. Ze trekken in negen colonnes vanuit heel Limburg naar de Onderwijslaan in Genk. Een delegatie boeren wil dan gaan praten met de Europese ministers die op dat moment vergaderen op het Thor Park. De actie van de landbouwers zal verkeershinder tot gevolg hebben.

Bijna 1 op 5 loopt risico op armoede

Donderdag 8 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
2.150.000 landgenoten, of 18,6% van de Belgische bevolking, lopen een risico op armoede of sociale uitsluiting. Dat blijkt uit de nieuwe armoedecijfers voor 2023 die Statbel, het Belgische statistiekbureau, vandaag publiceert op basis van de enquête naar de inkomens en levensomstandigheden.

Hugo Nouwen overleden

Donderdag 8 februari 2024
Leopoldsburg - Hugo Nouwen overledenIn WZC Leopoldspark-Vulpia in Leopoldsburg is maandag Hugo Nouwen overleden, de levenspartner van de in 2009 gestorven Jacqueline Roggeman. Hij was 86 jaar. Het afscheid en de bijzetting van de urne op de begraafplaats van Houthalen vinden plaats in intieme kring.

Flink wat hemelwater

Woensdag 7 februari 2024
Weerbericht
Leopoldsburg - Flink wat hemelwaterEen storing schuift over onze streken, trekt daarna naar het zuiden, maar keert op haar stappen terug en trekt opnieuw over onze regio. Dit alles gebeurt de komende 24 uur. Hierbij valt er ook flink wat neerslag, tussen 20 en 30 mm. Ook in het weekend valt er nog wat regen, maar zijn de hoeveelheden beduidend minder.
Morgen is het koud in de ochtend bij temperaturen van slechts enkele graden boven het vriespunt. Er komt, na droog weer in de nacht, al vlug regen opzetten. Samen met de regen wordt (…) Het hele nieuwsbericht

Afhalen vuilniszakken

Woensdag 7 februari 2024
Leopoldsburg - Afhalen vuilniszakkenZoomVanaf maandag 12 februari kan je je tegoed aan huisvuilzakken voor 2024 afhalen bij de deelnemende handelaars. Dit zijn de deelnemende handelaars: Carrefour Market Heppen, Leopoldsburgsesteenweg 120 Dagbladhandel Hilde, Antwerpsesteenweg 2 Dagbladhandel Severine, Leopoldsburgsesteenweg 1 Dip & Da, Generaal de Krahestraat 143 Spar Leopoldsburg, Koningsstraat 25 Totalenergies Tankstation, Leopoldsburgsesteenweg 81.

Aline Busschots overleden

Woensdag 7 februari 2024
Leopoldsburg - Aline Busschots overledenGisteren is Aline Busschots overleden, de weduwe van Jules Verept. Zij was 91 jaar en afkomstig uit Duffel. Het afscheid en de bijzetting op de begraafplaats van Heppen vinden plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Hulsmans-Laenen.

Blauwe kiekendief

Woensdag 7 februari 2024
Puur natuur
Leopoldsburg - Blauwe kiekendiefZoomDe blauwe kiekendief is een middelgrote roofvogel. En zoals met de meeste roofvogels het geval is, is het vrouwtje merkelijk groter dan het mannetje. Het mannetje is lichtgrijs met blauwgrijze kop en zwarte vleugelpunten. Het vrouwtje daarentegen is bruin aan de bovenkant. Haar onderzijde is een lichtbruin met donkerbruine strepen. Mooi dat er in Stal ook vaak een koppel vertoeft. (Johan Put)
Blauwe kiekendiefBlauwe kiekendiefBlauwe kiekendief
Zoom

Vanavond gemeenteraad

Woensdag 7 februari 2024
Leopoldsburg - Vanavond gemeenteraadDe zitting van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn (OCMW-raad) zal op 7 februari 2024 plaatsvinden om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. De zitting is toegankelijk voor publiek. De dagorde kan je hier raadplegen.

Anoniem drugsmeldpunt

Dinsdag 6 februari 2024
Leopoldsburg - Anoniem drugsmeldpuntZoomHet Limburgse parket heeft al een tijdje een anoniem drugsmeldpunt. In onze provincie worden immers regelmatig drugslabo's en drugsafval gevonden. De gemeente Leopoldsburg roept op om waakzaam te zijn. Zelf iets verdachts gezien? Bel dan naar 0800 20 877 (gratis) of ga naar www.anoniemdrugsmeldpuntlimburg.be. 
Hoe meld je een verdachte activiteit of vermoedelijk drugsafval?
Denk je drugsafval gezien te hebben tijdens je wandeling door het bos? Is er plots ’s nachts activiteit (…) Het hele nieuwsbericht

Paddentrek komt op gang

Dinsdag 6 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Paddentrek komt op gangZoomDe komende dagen komt op alle natte plekken in Limburg de paddentrek weer op gang. De padden verlaten dan hun winterschuilplaats en trekken naar vijvers en poelen om zich voort te planten. Die tocht is niet zonder risico. Ze moeten vaak de weg oversteken en daar kunnen ze overreden worden. In 22 Limburgse gemeenten, verspreid over 41 locaties, helpen vrijwilligers de padden elk jaar de weg oversteken: ze plaatsen schermen (foto) die de padden tegenhouden. De dieren worden dan in emmers gevangen en naar de overkant gebracht. (Foto Josh Vandijck)

Hulp blijft nodig

Dinsdag 6 februari 2024
Leopoldsburg - Hulp blijft nodigZoomDeze week is het 1 jaar geleden dat Turkije en Syrië getroffen werden door zware aardbevingen. Ondanks de al verleende hulp blijven de noden in de getroffen gebieden aanzienlijk en is er nog een lange weg te gaan om de situatie ter plaatse te normaliseren. In Turkije wonen momenteel meer dan 400.000 mensen nog steeds in een tijdelijk onderkomen, zoals tenten en wooncontainers, waarbij toegang tot schoon water beperkt is. Er blijft een dringende behoefte aan steun voor het herstel van de lokale economie (…) Het hele nieuwsbericht

Mir'aj of Hemelvaart

Dinsdag 6 februari 2024
Leopoldsburg - Mir'aj of HemelvaartZoomDe moslims vieren vandaag Mir'aj of Hemelvaart. De zogenaamde Nachtreis verwijst naar een reis die de profeet Mohammed volgens de islamitische traditie gemaakt zou hebben op het hemelse dier Buraq. Volgens de overlevering verscheen Djibriel (Gabriël) op een nacht aan Mohammed. Mohammed mocht in die nacht Buraq bestijgen om zo met Djibriel naar Jeruzalem te gaan. Daar aangekomen bond Mohammed Buraq met een touw vast aan een ring in de Westmuur. Na een gezamenlijke salat (gebed) te hebben verricht (…) Het hele nieuwsbericht

Zuigelingensterfte neemt verder af

Maandag 5 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
In 2021 werden 936 baby’s dood geboren, of stierven ze binnen het jaar na geboorte. In 2000 ging het nog om 1.048 baby’s, of een daling van 11%. Dat blijkt uit zopas gepubliceerde resultaten van Statbel, het Belgische statistiekbureau.
Tegenover meer dan twintig jaar geleden steeg het aantal doodgeborenen met 22%, terwijl het aantal overleden baby’s jonger dan een jaar afnam, met 39%. In 2021 werden 597 baby’s stilgeboren. Dat aantal nam toe sinds 2000, toen er 488 baby’s levenloos werden geboren. Het aantal baby’s dat stierf jonger dan een jaar, is afgenomen in ruim twintig jaar tijd, van 560 in 2000 naar 339 in 2021.
Leopoldsburg - Cominetto verlaat K.ESK LeopoldsburgZoomZeno Cominetto trekt de deur achter zich dicht  bij K.ESK Leopoldsburg. Hij gaat de kleuren van KFC Hechtel verdedigen.

Maurice Van Varenberge overleden

Maandag 5 februari 2024
Leopoldsburg - Maurice Van Varenberge overledenGisteren is Maurice Van Varenberge overleden, de echtgenoot van José Luyckx. Hij was 88 jaar. Het afscheid vindt maandag 12 februari (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: zondag (18-18.30 uur) in funerarium Hulsmans.
Gezondheid
Leopoldsburg - Is koffie gezond? Of toch beter thee?Veel mensen genieten wel eens graag van een warme drank. Of dat nu koffie is of thee - dat maakt ieder voor zich uit. Maar hoe gezond zijn deze dranken voor ons lichaam?
Koffie bevat cafeïne en het is net dat deeltje waar we ons zorgen over maken. Cafeïne is een stofje dat een stimulerend effect heeft op ons zenuwstelsel. Zo kan het zorgen voor een verhoogde alertheid en verbeterde concentratie. Maar overmatig gebruik kan leiden tot bijwerkingen zoals nervositeit, slapeloosheid, (…) Het hele nieuwsbericht

Yvonne Vantilt (101) overleden

Maandag 5 februari 2024
Leopoldsburg - Yvonne Vantilt  (101) overledenOp 2 februari is Yvonne Vantilt overleden, de weduwe van Jean Vervoort. Zij was 101 jaar en afkomstig uit Heppen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) bij Uitvaartzorg Smeets in Hasselt.

Testosteron

Maandag 5 februari 2024
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - TestosteronDe aandachtige lezer, als die er al zijn, zal gemerkt hebben dat een nieuwe foto van mij in de rubriek is opgenomen. Het is de eerste wissel van mijn beeltenis sinds de start van Losse Flodders in augustus 2017. Zo snel vliegt de tijd! Ik heb nu tientallen foto’s laten maken en ben in die lange lijst koortsachtig op zoek gegaan naar dat ene wonderbeeld dat mij jonger zou laten lijken dan ik in feite ben. Tevergeefs! De tand des tijds spaart niemand. Wie mijn leeftijd wil schatten zal ik een tip van (…) Het hele nieuwsbericht

Marcel Maras overleden

Maandag 5 februari 2024
Leopoldsburg - Marcel Maras overledenMarcel Maras uit Beringen, weduwnaar van Angèle Baert is overleden.
(° Stekene 26/01/1931 † Beringen 03/02/2024)
Groeten: donderdag 8 februari van 18.30 uur tot 19.00 uur in uitvaartcentrum Hulsmans-Laenen, Generaal Lemanstraat 17 3970 Leopoldsburg.
De afscheidsplechtigheid zal plaatshebben in aula “De Vloot” Koningin Louisa Marialaan 175, Leopoldsburg op vrijdag 9 februari 2024 om 11.00 uur, gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats te Heppen.
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Dit jaar al 15 doden door woningbrandenIn januari vielen er in ons land liefst 10 dodelijke slachtoffers door woningbranden; deze maand zijn er dat al vijf. In het hele jaar 2022 overleden er 7 Belgen bij woningbranden. De vzw Oscare, het nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens in België, dringt erop aan om voldoende rookmelders te plaatsen in je woning, maar vooral ook er voor te zorgen dat je rookmelders hoorbaar zijn.
Andere maatregelen die je kan nemen: zorg voor een vluchtweg vrij van rommel; leg een zaklamp op de slaapkamer (en zorg dat de batterijen geladen zijn); zorg voor de sleutel van je voordeur op de deur of in de buurt ervan. Sluit bij een brand onderweg naar buiten de binnendeuren. Buiten bel je 112 en ga je niet meer terug naar binnen.
K ESK Leopoldsburg - KFC Hamont 99 1 - 2

Wie weet meer over deze foto?

Zondag 4 februari 2024
Uit de oude doos
Leopoldsburg - Wie weet meer over deze foto?Zoom
In het Kon. Museum Kamp van Beverlo werd deze foto gevonden. "Die zou genomen zijn na het bombardement op het Kamp (28 mei 1944). We kunnen echter niet de huizen lokaliseren. Is dit eigenlijk wel in Leopoldsburg? En zo ja - waar? Meer waarschijnlijk is dit een beeld uit Beverlo (de begrafenis na het bombardement van 12 mei '44)?", vraagt het museum zich af. Iemand een idee?
UPDATE "Het is in Leopoldsburg hoek Engelbert Adanglaan en Nicolaylaan", laat het museum weten. 

Leopoldsburg - KFC Hamont 99 klopt zwak LeopoldsburgKFC Hamont is met 1-2 gaan winnen op het veld van K.ESK Leopoldsburg. Wietse Baerts scoorde in de 36ste minuut de 0-1 maar de spits viel op het uur uit met een zware blessure. In de 57ste minuut verdubbelde Ferren Peeters de score. In de 86ste minuut kon Dewulf tegenscoren. Een verdiende overwinning van KFC Hamont 99 tegen een zwak Leopoldsburg, dat meerdere jonkies tussen de lijnen bracht.

Say Polieees!

Zaterdag 3 februari 2024
Leopoldsburg - Say Polieees!ZoomWil je graag originele foto's voor je communie- of lentefeest? Dat kan! Politiezone Kempenland en de brandweer van Leopoldsburg slaan de handen in elkaar om een onvergetelijke fotoshoot te organiseren op woensdag 6 maart om 13.30 uur in de brandweerkazerne van Leopoldsburg. Heb je interesse? Noteer nu al de datum. Praktische info volgt later. We houden je op de hoogte! 
Leopoldsburg - Banken aan Belgisch militaire begraafplaatsZoomVlakbij het museum Liberation Garden staan er nieuwe picknickbanken aan de Belgische begraafplaats langs het toeristisch fietsroutenetwerk. Het is alvast de eerste toonlocatie die door de provincie Limburg werd aangelegd nadat dit stukje in concessie werd gegeven aan de gemeente Leopoldsburg door defensie.

Grijs weekend met hoge maxima

Zaterdag 3 februari 2024
Weerbericht
Leopoldsburg - Grijs weekend met hoge maximaTussen depressies over het noorden van Europa en een hogedrukgebied, uitgestrekt van de Atlantische Oceaan via Frankrijk tot de Alpenlanden, overheerst een westelijke tot zuidwestelijke luchtstroming in onze streken. Er wordt bijzonder zachte lucht aangevoerd, maar die wordt vergezeld van storingen. Eerst zijn de storingen relatief zwak, na het weekend worden ze actiever met beduidend meer neerslag.
Vandaag domineert zo een zwakke storing het weerbeeld met vooral veel wolken en af en toe (…) Het hele nieuwsbericht
Welke waren op 1 januari de tien grootste gemeenten van Limburg?
1. Hasselt - 80.786 inwoners
2. Genk - 67.838
3. Beringen - 48.328
4. Sint-Truiden - 41.441
5. Maasmechelen - 40.174
6. Heusden-Zolder - 35.014
7. Lommel - 34.891
8. Pelt - 34.410
9. Bilzen - 32.769
10. Tongeren - 32.116. 

Wind als een waaiend blad

Zaterdag 3 februari 2024
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Wind als een waaiend bladZoomLambert en Edith brengen ons elke zaterdag 'gekleurde woorden'.

Een rijke geschiedenis

Zaterdag 3 februari 2024
Uit de oude doos
Leopoldsburg - Een rijke geschiedenisZoomLeopoldsburg heeft een rijke geschiedenis en daarom zijn er heel veel oude postkaarten en foto's. Voortaan brengen we je elke week een foto uit de oude doos. Jij kan ook uw bijdrage leveren. Heb je nog leuke oude foto's? Klasfoto's, van 't Kamp zelf, van het leger...alles is welkom op leopoldsburg[!]internetgazet.be
Leopoldsburg - Het Leopoldburgse voetbalweekend (3-4 februari)Het gaat niet zo goed met ESK Leopoldsburg dit seizoen, het staat laatste in 2e Prov. Een driepunter tegen KFC Hamont 99 zou de club wel haasje over met Kattenbos kunnen doen in de reeks, vooropgesteld dat Kattenbos verliest. Supporters, op post dan maar zaterdagavond om 19u30!

Leopoldsburg telt 16.574 inwoners

Vrijdag 2 februari 2024
De gemeente Leopoldsburg telde op 1 januari 16.574 inwoners. Dat blijkt uit gegevens van de FOD Binnenlandse zaken.

André Ausloos overleden

Vrijdag 2 februari 2024
Leopoldsburg - André Ausloos overledenGisteren is in WZC Aurora in Tongeren André Ausloos (83) overleden. Hij was afkomstig uit Leopoldsburg en gewezen leraar aan het Koninklijk Atheneum in Tongeren. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) bij Uitvaartzorg Debay.

Waarom pannenkoeken met Lichtmis?

Vrijdag 2 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vandaag is het Lichtmis. Waarom eten wij vandaag pannenkoeken? Dat wordt op twee manieren verklaard. 2 februari was vroeger één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen – de andere dag was 11 november (Sint-Maarten). Dat werd ’s avonds gevierd met een soort haardkoeken, die later evolueerden naar pannenkoeken.
De vorm en kleur van de pannenkoeken worden daarnaast gezien als een verwijzing naar de zon en dus naar het licht (en (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Ogun Demirci weg bij K.ESK LeopoldsburgZoom
Ogun Demirci keert na een jaartje bij K.ESK Leopoldsburg terug naar Lindelhoeven VV. Dat is vandaag bekendgemaakt.

Zacht winterweer

Vrijdag 2 februari 2024
Leopoldsburg - Zacht winterweerZoomWe kennen al enkele dagen zacht winterweer met temperaturen rond de 10* of meer. Ook dit weekend blijft het weer een hoogvlieger. (Gust Ischen)
Het is maar dat je 't weet
In vijf jaar tijd hebben elektrische en hybride personenwagens het marktaandeel van benzinewagens overschreden. Dat blijkt uit een eerste, voorlopige balans van het aantal inschrijvingen van motorvoertuigen die opgesteld werd door Statbel, het Belgische statistiekbureau.
Hybride en elektrische wagens blijven met een marktaandeel van 59% in 2023 de populairste nieuwe wagens in België. In 2019 waren ze goed voor slechts 8% van de verkoop. In 2023 waren 284.608 van de in totaal 481.079 (…) Het hele nieuwsbericht

Eén op vijf kan niet met vakantie

Donderdag 1 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
21,6% van de Belgische bevolking - wat neerkomt op 2.495.000 personen - heeft onvoldoende financiële middelen om zich een week vakantie te veroorloven. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de enquête naar inkomens en levensomstandigheden in 2023. Tijdens die enquête werden meer dan 6.400 gezinnen door Statbel, het Belgische statistiekbureau, bevraagd over hun financiële mogelijkheden.
Het is maar dat je 't weet
Minister van mobiliteit Lydia Peeters gaat de interfederale werkgroep Wegcode vragen zich te buigen over duidelijker normen voor de sterkte en de afstelling van fietslichten: “Verkeerd afgestelde fietsverlichting kan tegenliggers verblinden en zo voor gevaarlijke omstandigheden zorgen. We moeten fietsers hier daarom voldoende over informeren én sensibiliseren”, aldus de minister. Zij beklemtoont dat de Wegcode vandaag al stelt dat fietsers een “niet-verblindend licht moeten voeren.” Aanleiding voor het ministerieel verzoek is het stijgende aantal klachten over verblindende fietslichten op elektrische fietsen. 
Leopoldsburg - Minister bezoekt boeren op het KlaverbladZoomVlaams minister van Landbouw Jo Brouns bezocht deze namiddag de protesterende boeren op het Klaverblad in Lummen. Hij herhaalde dat hij zich wil blijven inzetten voor duurzame landbouw en betere middelen voor de Belgische landbouw. De minister gaat de komende weken ook nog de boer op om in dialoog te treden met de boeren. Zo is hij op vrijdag 9 februari te gast in Hechtel-Eksel, op maandag 12 februari in Oudsbergen en op vrijdag 16 februari in Halen.

Kans op blokkade grensovergang E314

Donderdag 1 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
De kans bestaat dat de grensovergang op de E314 vanavond geblokkeerd zal worden door demonstrerende boeren uit België en Nederland. Dat meldt de VRT. Het zou gaan om 600 boeren: 400 vanuit België en nog eens 200 Nederlandse boeren. Mocht de blokkade werkelijkheid worden, dan zou er grote verkeersoverlast ontstaan.

88 procent Limburgers doet job graag

Donderdag 1 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
88 procent van de Limburgers doet zijn job graag. Dat blijkt uit onderzoek van het ACV. Vooral de vele sociale contacten op de werkvloer worden op prijs gesteld. Werknemers gaan vooral op zoek naar 'plezier op het werk'. Ook de waardeing door de werkgever is heel belangrijk, belangrijker zelf dan het loon, aldus het onderzoek.
Leopoldsburg - VOKA roept op om acties stop te zettenZoomDe protestacties van de boeren kunnen over het algemeen op veel sympathie rekenen, zeker van de gewone burger. Voka - KvK Limburg is minder te spreken over deze acties en roept op om de wilde protestacties onmiddellijk te beëindigen. "Bedrijven zijn geblokkeerd, leveringen moeten worden uitgesteld of geannuleerd, medewerkers geraken niet meer op hun werk of bij klanten, de openbare weg wordt afgesloten voor het verkeer. We hebben begrip voor de landbouwers die geconfronteerd worden met extra (…) Het hele nieuwsbericht
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen