Het overige nieuws

Thuiswerk is een blijver

Vrijdag 31 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
De coronacrisis heeft het thuiswerken in verschillende sectoren mogelijk gemaakt. 33,9% van de werknemers werkte in 2022 regelmatig of soms thuis, tegenover 18% in 2019; de gevolgen van de COVID-crisis op lange termijn zijn duidelijk zichtbaar.
Het zijn de werknemers met een hoog opleidingsniveau die het vaakst gebruik maken van het thuiswerken met 54,7%. Dat percentage bedraagt 14,7% bij de middengeschoolde werknemers en 4,7% van de laaggeschoolden. (Statbel)

Rijbewijs ingetrokken na crash

Vrijdag 31 maart 2023
Lommel - Rijbewijs ingetrokken na crashEen twintiger uit Lommel raakte gewond nadat hij vanochtend met zijn voertuig crashte op de Heppensesteenweg in Beverlo. Omdat hij overdreven snel reed is zijn rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor een periode van vijftien dagen.
Wil je leren lopen onder begeleiding van een gediplomeerd trainster? Vanaf dinsdag 18 april om 19h45' start de sessie onder de leiding van  ervaren loopster Irene Hamblok. Elke dinsdag en donderdag bouw je geleidelijk op, gedurende 10 weken, naar 5 km lopen. De laatste dag is het de bedoeling dat je 5 km loopt op je eigen tempo. Als je hierin slaagt, ontvang je een diploma. Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar dalo[!]val.be. De kostprijs is 30 euro. Voor meer info: kijk op www.dalo.be bij "Nieuws".
Lommel - Vrijwillige schoolcoaches gezochtZoomWelzijnsregio Noord-Limburg organiseert een brugfigurenwerking vanuit het ‘plan samenleven’ van minister Somers, dit in samenwerking met vzw Arktos en het Agentschap Integratie & Inburgering. Binnen de brugfigurenwerking start binnenkort het project ‘Schoolcoaches’. Dat project zet in op het verkleinen van de kloof tussen onderwijs en het gezin. Daarvoor is Welzijnsregio op zoek naar schoolcoaches (vrijwilligers).
Ben jij diegene die wij zoeken? Bekijk zeker onze flyer hiernaast. Noteer alvast 9 mei (19.30u, Palethe Pelt) in je agenda; we organiseren dan een infomoment voor alle geïnteresseerde schoolcoaches (vrijwilligers). Interesse? Inschrijven kan via deze link: https://forms.gle/2DgvjpaSnfbeRqLH9.
Lommel - Heerlijk ontbijt voor TrefpuntwandelaarsZoomDe Trefpuntwandelaars van Dienstencentrum 't Trefpunt hebben deze voormiddag kunnen genieten van een uitstekend ontbijt in plaats van hun wekelijkse vrijdagse wandeling vanuit WZC Hoevezavel. De activiteit werd nog meer gewaardeerd omdat het bijna de ganse voormiddag geregend had, niet zo uitnodigend om een wandeling door te maken.

Lezing auteur Tom Naegels

Vrijdag 31 maart 2023
Lommel - Lezing auteur Tom NaegelsZoomVolgende week woensdag komt auteur Tom Naegels naar Cultuurcentrum De Adelberg in Lommel voor een lezing omtrent zijn laatste boek 'België, een migratiegeschiedenis'. Met dit boek won hij vorig jaar nog de prestigieuze prijs 'Belangrijkste Boek van het jaar', die spraakmakende maatschappelijke non-fictie bekroont. Uiteraard kan u de man ook kennen van zijn boek 'Los', hetgeen nadien door Jan Verheyen werd verfilmd. Mits een simpel mailtje (vóór 2 april) aan jan.buyens[!]ccdeadelberg.be maakt u trouwens kans op één van de drie gratis duo-tickets. Meer info en tickets hier.
Lommel - Nieuw provinciaal klimaatbomenprojectZoomIn het Provinciaal Natuurcentrum in Genk hebben 41 Limburgse gemeenten - alle gemeenten behalve Herstappe - gisteren het charter ondertekend dat het startschot geeft van het nieuwe provinciale klimaatbomenproject. Tegen september 2024 zullen de deelnemende gemeenten stappen rond een doordacht gemeentelijk bomenbeleid gezet moeten hebben. Het doel is de bomen in de provincie op een goede manier te onderhouden en te behouden. Daarbij krijgen ze advies en steun van de provincie Limburg. 
Het is maar dat je 't weet
In 2022 zijn 6,4% van de 18-24-jarigen vroegtijdige schoolverlaters. Het gaat om het percentage personen van 18 tot 24 jaar dat geen diploma secundair onderwijs heeft behaald en geen enkele vorm van onderwijs of opleiding meer volgt.
In 2022 werd de daling van de afgelopen jaren verdergezet. Het percentage bedraagt 8% bij mannen en 4,8% bij vrouwen. In Wallonië zijn 8,6% van de 18-24-jarigen vroegtijdige schoolverlaters. Daarna volgt Brussel met 7,4% en Vlaanderen met 4,9%. (Statbel)
Lommel - Anaïs Kellens wint gedichtenwedstrijdZoomIn het kader van Valentijn organiseerde de stad Lommel en Bruisend Lommel een gedichtenwedstrijd. Mooie Valentijnsgedichten werden in winkelvitrines opgehangen in het centrum. Anaïs Kellens (Wico Campus Lommel) won de wedstrijd met een gedicht getiteld 'Sweethearts', waarin ze twee geliefden vergelijkt met gekleurde snoephartjes.
Het is maar dat je 't weet
Lommel - Uitstekend jaar voor toerisme in LimburgZoom2022 was een uitstekend jaar voor het toerisme in Limburg, met 4.882.000 overnachtingen. Dat is 11 procent meer dan in 2019, het jaar voor de coronacrisis. Limburg doet het daarmee beter dan de rest van Vlaanderen.

Vooral jongeren veranderen van job

Donderdag 30 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
De job-naar-job transities bleven nog steeds toenemen tussen 2017 en 2022. Terwijl er tussen 2017 en 2018 maar 5,3% van de werkenden een jaar later van job veranderd was, is dat nu 8,2%. We zien dat vooral jongeren van job veranderen. Leeftijd is de belangrijkste bepalende factor of iemand van job verandert.
Vooral de horeca en cultuursector zijn twee sectoren met veel job-naar-job transities, met dat verschil dat mensen in de cultuursector vaak in een andere sector gaan werken, terwijl mensen in de horeca vaker in de horeca blijven. Mensen die in openbare besturen en in het onderwijs werken, veranderen minder vaak van job, en als ze dat toch doen, blijven ze heel vaak in dezelfde sector werken. (Statbel)
Het is maar dat je 't weet
41 procent van de zestigplussers kijkt negatief tot zeer negatief tegen het ouder worden aan. 38 procent denkt dat hij of zij goed voorbereid is op een lang leven maar 26 procent vreest niet voldoende financiële middelen te hebben om tot op een gezegende leeftijd rond te komen. (KBS)

Catharina Kuyken overleden

Donderdag 30 maart 2023
Lommel - Catharina Kuyken overledenIn WZC Hoevezavel is vandaag Catharina Kuyken overleden, de echtgenote van Gilbert Boonen. Ze was geboren in Achel en werd 84 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in familiekring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Soeverein Judocup met 31ste editie

Donderdag 30 maart 2023
Lommel - Soeverein Judocup met 31ste editieZoomZondag 9 april a.s. vindt de 31ste editie van de Internationale Soeverein judo Cup plaats in sportarena De Soeverein. Deze organisatie voor dames en heren is door de jaren heen uitgegroeid tot één van de grootste organisaties in België met telkens een grote deelname van judoka's uit binnen- en buitenland. Meer dan 20 Europese-, Wereld en Olympische medaillewinnaars schreven de Soeverein Judocup al op hun naam.
Organisator Jean-Jacques Melotte: "We zijn dit jaar al verzekerd van deelname (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Bib Lommel zoekt lokaal schrijftalentKen of ben jij iemand uit Noord-Limburg met een passie voor schrijven, die ook al een eigen boek heeft uitgebracht? Laat het zeker weten aan de bib in Lommel! Dat kan door op deze link te klikken. Wél ten laatste morgen - vrijdag - doen!!!

9,7 % minder bouwvergunningen

Donderdag 30 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
Het jaar 2022 wordt gekenmerkt door een daling met 9.7% van het aantal bouwvergunningen, een tendens die in de drie gewesten merkbaar is. De maand december is gunstiger voor Vlaanderen, dat een stijging van de residentiële gebouwen (13,5%) registreert, terwijl er in Wallonië (15,7%) een daling wordt waargenomen. Ten slotte bevestigt 2022 dat de renovatie van residentiële gebouwen groter is dan de nieuwbouw. (Statbel)
Lommel - Neos en Markant bezoeken MerksplasZoomMet 30 Neos leden en 4 leden van Markant trokken ze gisteren naar het gevangeniscomplex in Merksplas. In 2021 werd het complex (600 ha) ingeschreven in de Unesco Werelderfgoedlijst met de titel ‘Koloniën van weldadigheid’. Ze ontstonden in 1818 - 1825 als integrale oplossing voor armoedebestrijding. In het Gevangenismuseum vertelde de gids het cultuurhistorisch verhaal van de vagebonden in de landloperkolonies van Merksplas en van Wortel. Door zijn verhaal en de (…) Het hele nieuwsbericht
Neos en Markant bezoeken MerksplasNeos en Markant bezoeken MerksplasNeos en Markant bezoeken Merksplas
Zoom

Het deeltijds werken daalt licht

Woensdag 29 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werkte 26,1% van de werknemers deeltijds. Dat is een lichte daling ten opzichte van de 25,6% in 2021 en de 26,8% in 2020. Vooral vrouwen werken deeltijds: 40,7% van de vrouwelijke werknemers werkt deeltijds, tegenover 11,9% van de mannen. Zoals de vorige jaren is 4/5de werken het populairste deeltijdse regime bij zowel vrouwen als mannen. (Statbel)

5,2% heeft een tweede job

Woensdag 29 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
Het aandeel werkende Belgen die een tweede job hebben, stijgt verder aanzienlijk. 5.2% had in 2022 een tweede job tegenover 4,5% in 2021. Het percentage is vrijwel identiek tussen de 135.000 mannen (5,1%) en de 124.000 vrouwen (5,3%).
Het zijn de 25-49-jarigen die het vaakst een tweede job hebben met 5,9% van de werkende bevolking. Dat is 3,7% van de jongeren van 15-24 jaar, tegenover 4,2% bij de 50-plussers.
Hoe hoger het onderwijsniveau, hoe hoger het percentage van personen met een tweede job. Zo is dit voor 6,5% van de werknemers met een hoog opleidingsniveau het geval, voor 4,4% van de middengeschoolden en 2,2% voor degenen met een laag opleidingsniveau. (Statbel)

Zestigplussers negatief over WZC

Woensdag 29 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
Bijna vier op tien zestigplussers zijn (zeer) negatief over woonzorgcentra (WZC). Positiever (of minder negatief) zijn tachtigplussers die iemand kennen in een woonzorgcentrum, en wie er dagelijks komt. 71 procent hoopt nooit naar een woonzorgcentrum te (moeten) verhuizen. (KBS)

Zacht maar nat weer

Woensdag 29 maart 2023
Weerbericht
Lommel - Zacht maar nat weerNa de inval van de koude verandert het weerbeeld voor de volgende dagen volledig. Het wordt gevoelig zachter bij maxima rond 15 of 16 graden. De regen, buien en strakke wind moeten we er wel bijnemen. In het weekend wordt het terug wat kouder en na het weekend lijkt het ook droger te worden.
Vandaag domineren wolken. Aanvankelijk is het, op een lokaal drupje regen na, meestal droog. Na de middag trekt echter een verzwakt warmtefront over onze streken en valt er tijdelijk wat lichte regen of (…) Het hele nieuwsbericht

Samana bereidt zich voor op Pasen

Woensdag 29 maart 2023
Lommel - Samana bereidt zich voor op PasenZoomAfgelopen maandag kwam de crea-groep van Samana Lommel-Centrum samen. De leden werkten heel ijverig aan een mooie tafelversiering voor Pasen. Er werd geverfd, gelijmd, gewikt en gewogen om tot een fraai resultaat te komen. Het werd een gezellige namiddag met als resultaat mooie kunstwerkjes. (Bijdrage Louisa Willekens)
Lommel - Lombergen blinkt uit op laatste toernooiZoomAfgelopen zaterdag reisde de Lommelse rugbyjeugd af naar het laatste toernooi dit seizoen in Landen bij Rugbyclub Haspinga en ze hebben alles gewonnen!
Nand en Lorenzo zijn de dapperste strijdertjes van de U10. Hen hebben we gedurende het hele seizoen alleen maar zien groeien. Maar het waren vooral de youngsters van de U12 - Lombergen (samenstelling Lommel en Oudsbergen) die die dag geschitterd hebben. Ondanks het grauwe weer leken de jongens en meisjes er superveel zin in te hebben. Het harde (…) Het hele nieuwsbericht
Lombergen blinkt uit op laatste toernooiLombergen blinkt uit op laatste toernooiLombergen blinkt uit op laatste toernooi
Zoom
Lommel - Weekend Parijs voor cursisten FransZoomOp 25 en 26 maart vertrokken de cursisten Frans van het volwassenenonderwijs CURSA Lommel naar de lichtstad Parijs. Ze genoten er samen met hun leerkracht Truus Bex van een goedgevuld programma. De eerste kennismaking met Parijs gebeurde met een boottocht op de Seine. Een bezoek aan het statige warenhuis Galeries Lafayette mocht ook zeker niet ontbreken. Vanop het dakterras genoten ze samen van een adembenemend uitzicht over Parijs. Een stadsrondrit met de bus liet hen de mooiste plekken in Parijs zien. (…) Het hele nieuwsbericht

Roza Jacobs overleden

Dinsdag 28 maart 2023
Lommel - Roza Jacobs overledenIn WZC Immaculata is vandaag Roza Jacobs overleden, de weduwe van Jaak Vanderhoydonks. Ze was 92 jaar. Zaterdag wordt ze gecremeerd, na een afscheidsdienst (om 13u) in het crematorium in Lommel. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens In de Schansstraat in Lommel.

Obus ontdekt in Maatheide

Dinsdag 28 maart 2023
In Maatheide is deze voormiddag een obus ontdekt. De ontmijningsdienst DOVO haalt de obus op op verzoek van de politie.

Pierre Geens overleden

Maandag 27 maart 2023
Lommel - Pierre Geens overledenZaterdag is Pierre Geens overleden, de weduwnaar van Maria Abeels. Hij was 91 jaar. Donderdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartplechtigheid (om 10u) in het crematorium. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in de  Schansstraat.

Jef Leen overleden

Maandag 27 maart 2023
Lommel - Jef Leen overledenVandaag is Jef Leen overleden, de echtgenoot van Jeanne Vandenberk. Hij was 82 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in besloten kring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
De politie registreert in ons land jaarlijks meer dan 20.000 aangiftes van stalking. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en Staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz, zetten daarom verder in op het gebruik van het mobiel stalkingalarm. Dat werd vandaag in Hasselt voorgesteld.
Dankzij het mobiel stalkingsalarm kunnen slachtoffers van stalking met één subtiele druk op de knop de (…) Het hele nieuwsbericht

Hugo Huysmans overleden

Maandag 27 maart 2023
Lommel - Hugo Huysmans overledenOp 24 maart is Hugo Huysmans overleden, de weduwnaar van Marijke Box. Hij was 71 jaar. Het afscheid vindt donderdag (13 uur) plaats in de aula van crematorium Stuifduin. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters.

Jan Van Engeland overleden

Maandag 27 maart 2023
Lommel - Jan Van Engeland overledenZaterdag is Jan Van Engeland overleden. Hij was 63 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters.
Lommel - Ook voor de piano een speciale dagZoomHet antwoord zit al in de vraag ingebakken... (Foto Robert Boons)
Lommel - Eerste winst voor Lovoc-heren A, en wat voor eenZoomSpeeldag 17 voor de Lovoc heren A zaterdag. De voorlaatste in de stand, Tectum Achel B, kwam op bezoek in de Lommelse sporthal. Voor, wat ze misschien dachten, een makkie tegen hekkensluiter Lovoc.
Set 1 startte wat rommelig. Toetsfouten, aanvallen out en opslagmissers zetten de stand op 4-5. Maar dan bracht Lovoc het opslagkanon in stelling. De aces vlogen de bezoekers om de oren, en met een killblock zette Lommel de 11-5 op het bord. Achel wist nog snedig, vooral via het middencompartiment, terug te komen (…) Het hele nieuwsbericht
In tweede landelijke B van het basketbal (play-ups) heeft Tongeren B met 82-100 verloren van Lommel B. Quarters: 16-28, 23-29 (39-57), 25-16 (65-73), 17-27.

Ontbijt van de Diabetes Liga

Zondag 26 maart 2023
Lommel - Ontbijt van de Diabetes LigaZoomNaar goede jaarlijkse gewoonte vond er vanochtend een ontbijt plaats van de Diabetes Liga Noord-Limburg, met aansluitend een glaasje bubbels. Dit jaar was de 'place to be' de aspergeboerderij Beliën in Hamont, waarbij de deelnemers ook nog eens een rondleiding kregen op het bedrijf. Een fijn moment alweer voor al die diabetespatiënten die levenslang 'vastzitten' aan deze ziekte, die toch nog al eens onderschat wordt. Veel dank gaat ook uit naar Yvette Vanbuel die binnen de vereniging zoals steeds alles in goed banen leidde, én naar alle vrijwilligers. (Foto's Mario Vanoppen)
Ontbijt van de Diabetes LigaOntbijt van de Diabetes LigaOntbijt van de Diabetes Liga
Zoom
Lommel - Winst voor Kattenbos en LutlommelLutlommel won gisterenavond met 4-1 tegen SLW Maaseik, en Kattenbos deed net hetzelfde, maar dan op het veld van Ham United, waar het 1-4 werd. Verbroedering ging op eigen plein tenonder met 1-3 tegen de derde in de stand Maasland NO, en Grenstrappers Kolonie tot slot, die waren vrij deze speeldag.

En toen werd het zwart...

Zondag 26 maart 2023
Lommel - En toen werd het zwart...Zoom
De Lijn start met een campagne tegen agressie. De aanleiding is het zoveelste geval van agressie, afgelopen week in Genk. "De voorbije tijd maakten wij bij De Lijn een aantal zware agressiegevallen mee, zowel gericht tegen De Lijn-chauffeurs, chauffeurs van onze partners-exploitanten, als tegen controleurs. Die stijgende agressie is ook een maatschappelijk fenomeen. Vanuit De Lijn en onze partners willen we echter een duidelijk signaal geven: elk agressiegeval is er een te veel. Daarom trekken wij samen vandaag de lijn: tot hier en niet verder. Van onze medewerkers blijf je af!", is de boodschap. 
Grensgevallen
Op Eindhoven Airport hebben politie en marechaussee deze namiddag 104 klimaatactivisten opgepakt omdat ze doorgedrongen waren tot het terrein waar privéjets geparkeerd staan. Op die manier wilden ze protesteren tegen de volgens hen door het vliegveld veroorzaakte luchtvervuiling, geluidsoverlast en gezondheidsschade.
In de loop van de avond werden ze allemaal weer vrijgelaten, op één activist na, van wie de identiteit nog niet bekend was.
Lommel - Erfgoeddag: ‘Schaapjes tellen in Lommel’ZoomOp zondag 23 april van 13u tot 17u is er alweer een nieuwe editie van de Erfgoeddag. Het thema dit jaar is 'Schaapjes tellen', en vindt plaats op meerdere locaties, zoals op het Domein De Groote Hoef met een expo ‘Het schaap in de tijd’, presentatie ‘Het schaap op locatie’, demo's wolspinnen en vilten, demo's schapendrijven en leuke workshops voor kinderen. Ook in de Sint-Pietersbandenkerk in het centrum kan je terecht voor rondleidingen en een fotozoektocht ‘Kerkelijke beestenboel’. En in ’t Zoemhuukske bij het Wateringhuis in de Kolonie is er opendeurdag.
De toegang is overal gratis en parkeren kan achter de kerk met doorlopende gratis shuttleverbinding. Zet deze datum dus al maar in je agenda!

Vannacht begint de zomertijd

Zaterdag 25 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
Lommel - Vannacht begint de zomertijd
Volgende nacht schakelen we over op de zomertijd. Om 2 uur moet de klok een uur doorgezet worden en wordt het dus 3 uur. Dat betekent een uur minder slapen. Morgenochtend zal het ook een uur langer donker blijven en morgenavond een uur langer licht.
Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat dit wisselsysteem nog altijd voorstanders vindt. Volgens veel experten heeft het alleen maar nadelen. Ook Frank Deboosere is geen voorstander. Op zijn website stelt hij voor. de wintertijd te behouden als standaardtijd, en de verschillende economische sectoren 's zomers zelf laten beslissen of ze al dan niet vroeger willen beginnen. "Op die manier spreid je de files. Dat zou pas een echte besparing zijn."

Het blijft erg wisselvallig

Zaterdag 25 maart 2023
Weerbericht
Lommel - Het blijft erg wisselvalligHet weekend verloopt erg wisselvallig met maartse buien op zaterdag en regen op zondag. Bovendien staat hierbij een erg strakke wind met soms zware windstoten. Het wordt ook wat kouder en vooral na het weekend is er ook kans op nachtvorst. In de tweede helft van volgende week gaan de temperaturen weer flink omhoog.
Vandaag wordt erg onstabiele lucht aangevoerd. Daarbij worden zonnige perioden afgewisseld door buien, lokaal vergezeld van hagel en mogelijk onweer. Ook komen er bij momenten zware (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Memoriesterren blazen in GlazenHuisZoomGlazenHuis zal nu zondag en dinsdag glazen sterren gieten voor Make-A-Wish. Iedereen is van harte uitgenodigd om dit live bij te wonen.
Sinds 2016 maakt glasmuseum GlazenHuis, in opdracht van Make-A-Wish, glazen sterren in het ambachtelijk glasatelier. Deze memoriesterren geeft Make-A-Wish aan gezinnen die een wenskind verloren hebben. Aanstaande zondag en dinsdag zullen onze eigen glasblazers de sterren opnieuw creëren in het glasatelier. Vanuit de tentoonstellingsruimtes kan je het (…) Het hele nieuwsbericht
Memoriesterren blazen in GlazenHuisMemoriesterren blazen in GlazenHuis
Zoom

Ieder zijn waarheid

Zaterdag 25 maart 2023
300 woorden van Rudi
Lommel - Ieder zijn waarheidHet is een druilerige dag en de vrolijkheid is ver te zoeken. De alliteraties krijgt u er geheel gratis bij.
We komen uit een parkeergarage en er valt een dikke druppel in mijn rechteroog. Gelukkig kunnen we onder een afdak schuilen. Met enkel mijn linkeroog geopend bots ik net niet op twee jongemannen. Tussen hen in staat een folderrek en een groot bord. Je kan niet naast het grote opschrift kijken. “OP ZOEK NAAR DE WAARHEID?”, staat er in hoofdletters.
"Zal ik de jongemannen anders vragen (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Damesvoetbal: Stokkem - Lommel 1-6In tweede provinciale B van het damesvoetbal is Lommel Utd WS met 1-6 gaan winnen bij Stokkem. Lommel Utd WS staat vijfde in de stand.

Dit weekend telling huismussen

Zaterdag 25 maart 2023
Lommel - Dit weekend telling huismussenZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Spoeddienst voor tandpijn

Zaterdag 25 maart 2023
Wellicht nog vóór de zomer start in Hamont-Achel een spoeddienst voor tandproblemen. Dat is een initiatief van prof. Geert Hommez van de UGent, meldt Het Belang van Limburg. Er wordt in de gemeente een ruimte in een bestaande praktijk gehuurd. De tandartsen die de spoeddienst gaan runnen zullen beter betaald worden dan in een gewone praktijk en ook de patiënt zal wat meer moeten betalen.

Rode Duivels kloppen Zweden

Vrijdag 24 maart 2023
Lommel - Rode Duivels kloppen ZwedenIn de kwalificaties voor het EK hebben de Rode Duivels vanavond Zweden verslagen met 0-3, na drie doelpunten van Romelu Lukaku. Dinsdag spelen de Duivels tegen Duitsland. Nederland verloor vanavond met 4-0 van Frankrijk.

Mientje Vromans overleden

Vrijdag 24 maart 2023
Gisteren is Mientje Vromans overleden, de echtgenote van Harry Goversen. Zij was 66 jaar en afkomstig uit Lommel. Het afscheid gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Balen-Centrum vindt plaats in beperkte kring.
Een ware Noord-Limburger, die Jelle Vanendert: de voormalige wielrenner groeide op in Hamont-Achel, woont momenteel in Pelt en start vanaf 1 mei een opleiding die van hem politie-inspecteur bij de lokale politie in Lommel moet maken. "Een zeer afwisselende job, met veel mogelijkheden voor de toekomst", zegt Vanendert. Zou hij bij de Lommelse politie deel gaan uitmaken van de fietsenbrigade?

Louis Bouly overleden

Vrijdag 24 maart 2023
Lommel - Louis Bouly overledenIn WZC Ploegdries is woensdag Louis Bouly overleden, de echtgenoot van Suzy Tournier. Hij was 89 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lommel-Centrum.

Toch nog hinder bij De Lijn

Vrijdag 24 maart 2023
Lommel - Toch nog hinder bij De LijnUPDATE Er is bij De Lijn nog steeds hinder op de dienstverlening in de provincie Limburg door een spontane staking naar aanleiding van een geval van agressie, eerder deze week in Genk. Kijk of je bus rijdt in de routeplanner of raadpleeg de realtime informatie via de haltepagina.

Lommel SK klopt KV Mechelen

Donderdag 23 maart 2023
Lommel - Lommel SK klopt KV MechelenLommel SK heeft vanavond een oefenwedstrijd gespeeld tegen KV Mechelen. Het won met 0-4. De doelpunten werden gemaakt door de proefspelers Hugo Weckmann en Mohamed Bahlouli, Alex Granelli en Cauê.

Liefde voor natuur

Donderdag 23 maart 2023
Vandaag gelezen
"Hoe meer de passie, het respect en de liefde voor natuur gedeeld worden, hoe beter."
                                                          (Filmregisseur Stijn Coninx)
Lommel - Vermust: heb jij de huismus gezien?ZoomHet gaat niet goed met onze tsjilpende huismussen. Vogelbescherming Vlaanderen brengt hun populatie in kaart om op de achteruitgang van de soort te anticiperen. Help je mee huismussen spotten op 25 of 26 maart? Zoek en tel mee op www.mussenwerkgroep.be.
Lommel - Recyclagepark: zomerse openingsurenZaterdagnacht is het zomeruur weer daar, en vanaf volgende week dinsdag worden de openingsuren van de recyclageparken dan enigszins gewijzigd. Ze zijn dan elke dag in de voormiddag open van 9u tot 12.30u, en 's namiddags van 13 tot 17u, behalve op dinsdag (tot 18u) en op zaterdag (tot 16u)

Aanmelden.school start maandag

Donderdag 23 maart 2023
Lommel - Aanmelden.school start maandagZoom105 secundaire scholen uit verschillende provincies verenigen zich opnieuw in één digitaal aanmeldsysteem. Leerlingen van het zesde leerjaar die volgend schooljaar naar een secundaire school willen, kunnen zich vanaf 27 maart 2023 digitaal aanmelden via het gezamenlijk aanmeldsysteem: www.aanmelden.school. Ouders die hun kind voor het schooljaar 2023-2024 willen inschrijven in het eerste jaar in één van deze 105 secundaire scholen, kunnen zich vooraf aanmelden via één centrale website. Het aanmeldsysteem zorgt ervoor dat iedereen evenveel kans krijgt om zijn kind in de school van eerste keuze in te schrijven.

Martin Dohlen overleden

Donderdag 23 maart 2023
Lommel - Martin Dohlen overledenIn Leopoldsburg is gisteren Martin Dohlen overleden. Hij was 64 jaar en afkomstig uit Lommel. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in aula De Vloot in Lepoldsburg. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans-Laenen in Leopoldsburg.
Lommel - Hinder bij De Lijn door spontane stakingZoomCheck even de routeplanner als je vanochtend de bus wil nemen: een aantal bussen van De Lijn in Limburg is niet uitgereden door een spontane staking. Die kwam er nadat gisteravond in Genk een chauffeur het slachtoffer werd van agressie waarbij hij klappen kreeg van een passagier en naar het ziekenhuis moest worden gebracht. Daarop hebben chauffeurs in verschillende stelplaatsen vanochtend het werk neergelegd. Volgens De Lijn zou de hinder het grootst zijn in de regio's rond Hasselt en Kinrooi, maar de hinder zou zich ondertussen uitgebreid hebben.

Laat je kat steriliseren

Woensdag 22 maart 2023
Lommel - Laat je kat steriliserenZoomTot 15 september kan men een huiskat laten steriliseren met de financiële hulp van de gemeente. Die hulp bestaat uit een kortingsbon van 15 euro voor een kater en van 25 euro voor een kattin. DIe kortingsbonnen gelden dan bij een dierenarts in Limburg.
Maar driewerf helaas: niet alle gemeenten doen mee aan die actie.  Waarom niet - het is een raadsel. Want een kattin kan tot 3 nestjes per jaar op de wereld zetten. De natuur haar gang laten gaan, betekent dus dat één kat voor 36 nakomelingen kan zorgen in 16 maanden tijd. De gevolgen zijn vaak dramatisch voor de katten - en voor de omgeving.
Achter deze link kan je zien welke gemeenten meedoen.
Lommel - Minister wil gastleraren in het onderwijs...Zoom...en Fobie zag al hoe dat zal gaan als landbouwers in de klas komen lesgeven.

Foto's van dief op Facebook

Woensdag 22 maart 2023
Aan de Luikersteenweg heeft een fietser deze namiddag een werfradio gestolen. De benadeelde eigenaar heeft de foto's van de dader op Facebook gezet. Die is daarbij erg herkenbaar.

Fietsen tegen kinderarmoede

Woensdag 22 maart 2023
Op zondag 23 april organiseren de 7 clubs van de Soroptimisten Limburg een fietstocht tegen kinderarmoede. Iedere club organiseert in haar regio enkele fietstochten van verschillende afstanden die zullen reiken tot aan de Limburgse grens. De fietstocht van de Soroptimisten Hamont-Achel wordt georganiseerd ten voordele van de vzw 't Kietelt, een non-profit organisatie die ervoor zorgt dat kinderen die opgroeien in kansarmoede ook een verjaardagsfeestje kunnen geven en zo de kans op sociale uitsluiting verminderen. Meer info

Een Heardrop rond baby's

Woensdag 22 maart 2023
Lommel - Een Heardrop rond baby'sZoomMusica in Pelt heeft gisteren weer een heardrop online geplaatst. Die gaat over contact maken met baby's.  Contact maken met pasgeboren baby's draait om muzikaliteit. Spelend met onze stem, gebaren en mimiek communiceren de baby en de verzorger de belangrijkste aspecten van het leven - namelijk saamhorigheid en relaties. De melodie van onze stem, de polsslag en het ritme, de dynamiek van het menselijk lichaam zullen de kleine baby zin geven lang voordat hij verbale communicatie begrijpt. Deze (…) Het hele nieuwsbericht

Blauwborst kondigt lente aan

Woensdag 22 maart 2023
Puur natuur
Lommel - Blauwborst kondigt lente aanZoomMaandag begon weer een nieuwe lente. Maar geen nieuwe lente zonder de opvallend gekleurde blauwborst. Sinds vorige week is hij weer terug in het land na een overwintering in het warme zuiden. Je vindt de blauwborst vooral dicht bij het riet en in dichte struiken kort aan het water. Rond deze tijd hoor en zie je hem vaak op een goed zichtbaar plekje, om indruk te maken op een vrouwtje. Met zijn prachtige zang is hij één van de mooiste en opvallendste zangvogels in Vlaanderen. (Johan Put)
Lommel - Batterijen uit bestelwagen gestolenIn de Zeggestraat hebben dieven een bestelwagen openbgebroken. Uit het voertuig zijn twee batterijen gestolen.

Morgenavond begint de ramadan

Dinsdag 21 maart 2023
Morgenavond bij zonsondergang begint de islamitische vastenmaand ramadan. Vanaf donderdagmorgen bij zonsopgang - “zodra de zwarte draad van de witte draad is te onderscheiden” - mag er dan overdag niet meer gegeten of gedronken worden en moeten moslims zich onthouden van geslachtsverkeer. 's Avonds komen families en kennissen telkens samen voor de iftar. De ramadan duurt 30 dagen en loopt dus tot 20 april.
Belgen ervaren steeds meer moeilijkheden om de eindjes aan elkaar te knopen. Waar 35,7% van de Belgen in het 3e kwartaal van 2021 aangaven moeite te hebben om rond te komen, is dit opgelopen tot 46,7% in het 4e kwartaal van 2022. Dat blijkt uit de driemaandelijkse enquête over het persoonlijk welbevinden en de levensomstandigheden die Statbel, het Belgische statistiekbureau, in het vierde kwartaal van 2022 heeft uitgevoerd.  
Duidelijke verschillen tekenen zich op naar gelang de (…) Het hele nieuwsbericht

Regen, buien en wind

Dinsdag 21 maart 2023
Weerbericht
Lommel - Regen, buien en windWind, regen en buien zijn de ingrediënten van het weerbeeld op korte en lange termijn. In een strakke westelijke tot zuidwestelijke luchtstromingen worden storingen in vlug tempo over ons land gestuurd. Tussenin zijn er drogere intermezzo's, maar vrijwel iedere dag krijgen we een portie hemelwater te verwerken. Na het weekend wordt het droger, maar dan gaan ook de temperaturen omlaag.
Morgen trekt een storing vanuit het westen over de regio. In de ochtend is het bewolkt, maar meestal droog. (…) Het hele nieuwsbericht
Grensgevallen
Omwille van een dassenburcht onder het spoor tussen Den Bosch en Boxtel in Nederland rijden daar in ieder geval tot en met maandag - en waarschijnlijk langer - geen treinen. Het spoor kan namelijk verzakken. De spoorbaan en de ondergrond moeten worden hersteld. Daardoor kunnen reizigers niet de trein nemen tussen Eindhoven en Den Bosch. Wie vanaf Eindhoven richting Utrecht of de Randstad wil, zal via Tilburg moeten reizen.
Lommel - Gedichten als teken van vriendschapZoomGO! Scholengroep Xpert in Noord-Limburg organiseerde voor het tweede jaar op rij een gedichtenwedstrijd voor al haar scholen. Die ging van start op 26 januari, gedichtendag. Het thema van dit jaar was vriendschap. Tijdens de gedichtenweek konden alle scholen in de lessen met gedichten aan de slag. Na een preselectie op de school, kwamen de gedichten op de Centrale Administratie van de scholengroep terecht. Vandaag op Wereldpoëziedag zijn de winnaars bekendgemaakt. Met een (…) Het hele nieuwsbericht

Jacky Maes overleden

Dinsdag 21 maart 2023
Lommel - Jacky Maes overledenGisteren is Jacky Maes overleden, de echtgenoot van Anny Meeus. Hij was 69 jaar. De uitvaartdienst en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: zaterdag (18-19u) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat.

Maria Pauwels overleden

Dinsdag 21 maart 2023
Lommel - Maria Pauwels overledenOp 19 maart is Maria Pauwels (95) overleden, de weduwe van Louis Huysmans. Zij woonde in Mol maar was afkomstig uit Lommel. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.

Maurice Mertens overleden

Dinsdag 21 maart 2023
Lommel - Maurice Mertens overledenGisteren is Maurice Mertens overleden, de weduwnaar van Mariette Hannes. Hij was 81 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg. Zijn urne wordt bijgezet in het columbarium op de begraafplaats van Kerkhoven. Begroeting: donderdag (18.30-19.30 uur) in funerarium Hulsmans-Laenen in Leopoldsburg.

Rachelle Cornitensis overleden

Dinsdag 21 maart 2023
Lommel - Rachelle Cornitensis overledenOp 19 maart is Rachelle Cornitensis overleden. Zij was 66 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt geplaatst in het columbarium op de begraafplaats van haar geboortedorp Gotem.
Lommel - Steeds meer fietsers op fietssnelwegenZoomSteeds meer Limburgers springen de fiets op voor hun woon-werk- of woon-schooltraject. Dat leidt het provinciebestuur af uit de telgegevens van haar fietstelzuilen langs de fietssnelwegen. De fietstellers noteerden 13 % meer fietsbewegingen op weekdagen in januari en februari 2023, vergeleken met 2022. 
In Hasselt werden op de drie telplaatsen in absolute cijfers in de eerste twee maanden van het jaar de meeste fietsers geteld, tot ruim 36.000. Enkel Pelt scoorde nog hoger met 40.982 (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
“Soms lopen kinderen met carnaval een hele dag met een gezicht vol viltstift rond en dat is wel ongezond. Het kan zelfs zijn dat je kind nadien klaagt over hoofdpijn of misselijkheid. Het gevolg van de chemische stoffen die via de huid in de bloedbaan terechtkomen.”
(Prof. Jan Tytgat op gezondheid.be)
"Medioren, senioren, oudere mensen willen vooral lekker rusten en gerust gelaten worden." Maar is dat wel zo? Natuurlijk niet. In werkelijkheid ergeren onder andere de meeste 75-plussers zich te pletter aan de manier waarop hun generatie wordt voorgesteld, behandeld en genegeerd. ‘Genoeg!’, zeggen de rebellen op leeftijd in de film "Rebels". ‘We pikken dit niet langer’. Elk op hun eigen manier verzetten ze zich tegen betutteling, doen ze er alles aan om gehoord (…) Het hele nieuwsbericht

Verlies voor Lovoc-meisjes U17B

Maandag 20 maart 2023
Lommel - Verlies voor Lovoc-meisjes U17BZoomSpeeldag 6 voor de meisjes U17B in de 2de ronde. Na hun kampioenstitel in de eerste ronde zijn ze een niveau hoger gaan spelen, nu komen ze uit in niveau 1. Logisch dus dat er meer weerstand van de tegenstanders is. Zondagnamiddag moesten ze thuis het veld op tegen Davost Sint-Truiden A. Sint-Truiden stond 1 puntje boven Lovoc in de rangschikking.
In set 1 stonden er twee evenwaardige tegenstanders op het veld. De stand ging mooi gelijk op. Sint-Truiden liep lichtjes uit over 5-6 en 6-9 tot 11-13. Maar (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Murphy's heren winnen laatste thuismatchZoomDe Murphy's mannen speelden zondag hun laatste thuismatch tegen Roeselare en wonnen die verdiend met 35-14. De Murphy's dames verbeten de spierpijn na hun strijd van zaterdag en stonden bijna voltallig naast de zijlijn om hun mannelijke collega's aan te moedigen. Onder de stralende zon werd het een knappe match om naar de kijken. De jongens zetten superveel druk, ook in verdediging bleven ze sterk. Een superfijne match om vanaf de zijlijn mee te maken. De toeschouwers zagen enkele harde tackles van (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Noorderhart: 'Erkende satelliet borstkliniek'Het Noorderhart-ziekenhuis in Pelt heeft gereageerd op de plannen van minister Frank Vandenbroucke om een behandeling tegen borstkanker enkel nog terug te betalen als die in een erkende borstkliniek gebeurt. "Noorderhart is sedert 2014 een erkende satelliet borstkliniek," aldus de mededeling. "Sinds onze erkenning ervaren wij een progressieve stijging van het aantal heelkundig behandelde patiënten van 69 in 2014 naar 134 in 2022. Dit betekende dat we in 2022 de kaap van de 125 ingrepen overschreden. Die zijn nodig om als coördinerende borstkliniek erkend te worden." Lees verder

Blondine Hendrikx overleden

Maandag 20 maart 2023
Lommel - Blondine Hendrikx overledenZaterdag is Blondine Hendrikx overleden, de echtgenote van Avile Steenhuysen. Ze was 73 jaar. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Jan Hendrickx overleden

Maandag 20 maart 2023
Lommel - Jan Hendrickx overledenVandaag is Jan Hendrickx overleden. Hij was 82 jaar. Zaterdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsdienst (om 10u) in het crematorium. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

De terugweg naar het noorden

Maandag 20 maart 2023
Puur natuur
Lommel - De terugweg naar het noordenZoomOp de foto een keep (achteraan), een groenling (vooraan rechts) en een vink (links). Vinkachtigen trekken meestal in gemengde groepen en maken dan dankbaar gebruik van de voederplaatsen op hun terugweg. (Pierre Rutten)
Het is maar dat je 't weet
“Eigenlijk moeten we koppen (in het voetbal - red.) zien als het bewust uitlokken van een impact op de hersenen die mogelijk tot hersenschade leidt. We moeten ons dan ook afvragen of we het koppen niet kunnen beperken via nieuwe regels in het voetbal, of het zelfs afschaffen. Voetbalfans zullen steigeren, maar het is een open vraag.”
(Professor neurologie Paul Boon in De Morgen)
Lommel - Super Saturday voor de Murphy's LadiesZoomVorige week vergeleken we het resultaat van de Lommelse dames al een keer met uitslagen in de Six Nation. En ook deze week mag hun score vergeleken worden met de score van Engeland tegen Ierland. De eindstand in de wedstrijd tegen Brugge was 29-12. De dames kregen afgelopen zaterdag bezoek van hun Brugse 'vriendinnen' en dat het een zware match zou worden, was zeker. Op 21 januari verloren de Lommelse dames met 74-0 in Brugge. Deze nederlaag stond nog ik het geheugen gegrift en er werd afgelopen week extra (…) Het hele nieuwsbericht

Frank Deboosere stopt ermee

Maandag 20 maart 2023
Lommel - Frank Deboosere stopt ermeeZoomHet is een 'hot' item op TV de afgelopen dagen... Weerman Frank Deboosere brengt vanavond, bij de start van de lente, zijn allerlaatste weerbericht! (Foto Robert Boons)
Lommel - Kattenbos wint van VerbroederingGisterenavond reeds won Kattenbos de derby tegen Verbroedering met 2-0. Lutlommel won vanmiddag met 2-3 bij Exc. Hamont. En in vierde verloor Grenstrappers Kolonie vandaag met 1-0 bij FC Eksel FC.
Lommel - Asielen krijgen hulp bij energiefactuurZoomVlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts kent € 663.000 toe aan 151 asielen die hulp kunnen gebruiken bij hun energiefactuur. Deze eenmalige energiesteun varieert van € 1.000 tot € 25.000 per dierenasiel en komt bovenop de structurele financiële steun die asielen nog maar enkele jaren krijgen. “Dierenasielen helpen talloze dieren om door een moeilijke periode te komen, dus willen wij hen ook helpen om door een moeilijke periode te komen”, zegt Weyts. “Net zoals (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Damesvoetbal: Lommel - THES 6-1In tweede provinciale B van het damesvoetbal heeft Lommel Utd WS een 6-1 overwinning behaald tegen THES Sp, de laatste in de stand. Lommel Utd WS staat vijfde.

Erg zacht, maar niet droog

Zaterdag 18 maart 2023
Weerbericht
Lommel - Erg zacht, maar niet droogZachte luchtstromingen in de onderste lagen van de atmosfeer laten het kwik erg hoog uitkomen. Een storing schuift echter over onze streken en is onstabiel van opbouw. Daarbij komen buien tot stand en is een donderslag mogelijk. Pas later op zondag verlaat deze storing onze streken. Daarna bouwt een hogedrukgebied op vanuit het zuidwesten en wordt de atmosfeer stabieler. Het blijft dan ook droog. Het droge weer is echter van korte duur.
Morgen is het vaak bewolkt met periodiek regen of buien. (…) Het hele nieuwsbericht

Pierre Lodewijks overleden

Zaterdag 18 maart 2023
Lommel - Pierre Lodewijks overledenGisteren is Pierre Lodewijks overleden, de weduwnaar van Jeanne Hanegreefs. Hij was 89 jaar. Woensdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartdienst (om 10.30u) in de parochiekerk van Lommel-Centrum. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat.

Katrien Bastiaens overleden

Zaterdag 18 maart 2023
Lommel - Katrien Bastiaens overledenGisteren is Katrien Bastiaens overleden, de partner van Christof Kenes. Zij was 41 jaar, woonde in Diest en was afkomstig uit Lommel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Juliette Wellens overleden

Zaterdag 18 maart 2023
Donderdag is Juliette Wellens overleden, de weduwe van de in 2020 gestorven Jean Willekens. Zij was 88 jaar. Het afscheid vindt donderdag (10 uur) plaats in het crematorium aan de Vonderdreef. Haar urne wordt geplaatst in het columbarium op de begraafplaats van Kerkhoven. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters.

Oratio pro domo (Zelfverdediging)

Zaterdag 18 maart 2023
Chel mag het zeggen
Lommel - Oratio pro domo (Zelfverdediging)Wat een fijne avond in het Klosterhof gisteren! Het was 17 maart, Saint Patrick’s Day, de nationale Ierse feestdag. De groep ‘Rustling Cane’ bracht er tot een uur of half twaalf spetterende Ierse folk music en kreeg de bomvolle zaal zonder moeite in de juiste geestdriftige stemming. Er werd luidkeels meegezongen en –gesprongen. Nog nooit heb ik de viering van een Belgische nationale feestdag (wanneer is dat ook weer?) meegemaakt waar zoveel enthousiasme heerste. Ook nog geen Vlaamse (…) Het hele nieuwsbericht

Martha Van Endert overleden

Zaterdag 18 maart 2023
Lommel - Martha Van Endert overledenGisteren is Martha Van Endert overleden, de echtgenote van Jan Mertens. Zij was 82 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lommel-Centrum. Begroeting: donderdag (17.30-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat.

Kristof Smeyers overleden

Zaterdag 18 maart 2023
Lommel - Kristof Smeyers overledenDonderdag is Kristof Smeyers overleden, de partner van Angelika Van Genechten. Hij was 38 jaar. Het afscheid vindt zaterdag 25 maart (11.30 uur) plaats in de aula van crematorium Stuifduin. Begroeting: vrijdag (19.30-20.15 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat.

Fikse straf voor tabaksdieven

Vrijdag 17 maart 2023
Lommel - Fikse straf voor tabaksdievenDe rechter heeft zware straffen uitgesproken tegen drie mannen die met tabak aan de haal gingen in Colruytwinkels, onder meer in Beringen, Neerpelt, Houthalen-Helchteren en Lommel. Eén van hen liet verstek gaan en kreeg 24 maanden effectieve celstraf. Zijn twee trawanten kregen elk 16 maanden met uitstel uitgezonderd voor het deel dat ze in voorhechtenis zaten. (PG)
Vandaag gelezen
“Het brouwen (van trappistenbier - red.) duurt ongeveer zes uur. Dan gaat het naar de gistingskuip. De hoofdgisting duurt zeven dagen. Om verder te rijpen gaat het bier nog drie tot vijf weken op tank in de lagerkamer, afhankelijk van de soort. Vlak voor de filtering proeven wij. Daarna volgt nog de hergisting op fles. Vlak voor we het trappistenbier vrijgeven, volgt nog een proeverij.”
Jan Adriaensens, hoofdbrouwer in Westmalle, die eind maart met pensioen gaat, in Gazet van Antwerpen.

Jos Mertens overleden

Vrijdag 17 maart 2023
Lommel - Jos Mertens overledenIn Turnhout is vandaag Jos Mertens overleden, de echtgenoot van Irène Huysmans. Hij was geboren in Lommel en werd 73 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring, waarna de urn wordt geplaatst in het columbarium op de begraafplaats van Lommel. Begroeting: woensdag (17.45-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat.

Alda Emmers overleden

Vrijdag 17 maart 2023
Lommel - Alda Emmers overledenIn WZC De Bekelaar is gisteren Alda Emmers overleden, de weduwe van Henri Peeters. Ze was 86 jaar. De uitvaartdienst zal in besloten kring plaatshebben, waarna de urn zal worden bijgezet in het urnenveld bij haar echtgenoot Henri op de begraafplaats van Lommel-Centrum. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat.

Laatste derby van het seizoen

Vrijdag 17 maart 2023
Lommel - Laatste derby van het seizoenZoomZaterdagavond wordt de laatste Lommelse derby in 3de provinciale gespeeld tussen KFC Kattenbos en Verbroedering. Kattenbos wil bovenaan de rol niet lossen en Verbroedering kan, als het wint, 'ploeg van stad' worden (de meeste punten in onderlinge duels). De aftrap wordt gegeven om 19.30 uur en de 'rooi zuk' (supportersclub van Kattenbos) gaan weer zorgen voor de sfeer! Dus iedereen die van een gezellige voetbalavond houdt is welkom in Kattenbos.

Staf Reynders overleden

Donderdag 16 maart 2023
Lommel - Staf Reynders overledenGisteren is Staf Reynders overleden, de weduwnaar van Angèle Bammens. Hij was 75 jaar. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat.
Lommel - Steun voor strijd tegen Aziatische hoornaarZoomDe provincie Limburg geeft een subsidie van 15.000 € aan de vzw Limburgse Imkersbond om lokkasten te laten maken voor de koninginnen van de Aziatische hoornaar, en om die onder hun leden te verdelen. Dat heeft gedeputeerde Inge Moors bekendgemaakt.
De subsidie komt voor de helft van de dienst Landbouw en voor de helft van het Provinciaal Natuurcentrum PNC. De imkersbond hoopt 10 tot 30 procent van de koninginnen zo te vangen en tegelijk de verspreiding van deze invasieve (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Straf met uitstel voor brandstichtingDertig maanden cel en een boete van 2.000 euro, tekens met uitstel: dat is de straf die een vijftiger uit Lommel heeft gekregen omdat hij op 24 september 2021 brand stichtte in een leegstaande fabriekshal op het industrieterrein Maathzeide. In 2021 kreeg hij ook al een voorwaardelijke straf voor brandstichting.

Kabels gestolen op werf

Donderdag 16 maart 2023
Lommel - Kabels gestolen op werfOp een werf aan de Hoevenstraat sloegen dieven toe. Zij gingen er met kabels aan de haal. De diefstal is vandaag vastgesteld.
Lommel - Reuzen in Limburg, waar zijn jullie?ZoomEen bericht aan alle reuzenbeheerders in Limburg: "Bezorg ons uw vernieuwde coördinaten zodat we U kunnen uitnodigen op de lenteontmoeting in Herk-de-Stad op zaterdag 15 04 2023. Dan kunnen wij u het programma bezorgen. Onze contactgegevens zijn bij een harde schijf crash verdwenen. Deel dit bericht met uw bevriende reuzenbeheerders. Ook nieuwe reuzenbeheerders mogen zich aansluiten. Wij kijken ernaar uit om de kennismaking te vernieuwen", zegt secretaris Julien Maebe. Zijn mailadres: julienmaebe[!]gmail.com.

Verdubbeling trajectcontroles

Woensdag 15 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
Het aantal trajectcontroles langs Limburgse gewestwegen en autosnelwegen verdubbelt dit jaar. Nu zijn er 44 in werking en daar komen er dit jaar nog eens 45 bij. Vier daarvan worden momenteel uitgevoerd, de rest is in voorbereiding.

Wilfried Swinnen overleden

Woensdag 15 maart 2023
Lommel - Wilfried Swinnen overledenGisteren is Wilfried Swinnen overleden, de echtgenoot van Ine Borrenbergs. Hij was 80 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters.

Karel Carpentier overleden

Woensdag 15 maart 2023
Lommel - Karel Carpentier overledenGisteren is Karel Carpentier overleden, de weduwnaar van Maria Derboven. Hij was 95 jaar. De afscheidsdienst vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat.
Lommel - Intrigerend theater in De AdelbergZoomAanstaande zaterdag 18 maart staat het intrigerende theaterstuk 'Eén of andere Rus' van ARSENAAL & Het Kwartier / Freek Mariën op de Adelbergplanken. 150 minuten magistraal theaterspel...
Eén of andere Rus neemt je mee doorheen het stormachtige leven van Eduard Limonov (1943-2020). Limonov was een man met veel gezichten. Hij was een straatboefje in Oekraïne, een dissidente dichter in Rusland, een zwerver en butler in New York, een rock-’n-rollschrijver in Parijs en (…) Het hele nieuwsbericht

Verlies voor jongens U15 Lovoc

Woensdag 15 maart 2023
Lommel - Verlies voor jongens U15 LovocZoomBekerweekend alweer. De jongens U15, de enige ploeg die Lovoc nog in de running had, speelde afgelopen zondag de halve finale Beker van Limburg. In de vorige ronde waren ze als 4de geëindigd waardoor ze het in de kruisfinale tegen het nummer 1, het sterke Stalvoc Beverlo, moesten opnemen. En dan ook nog in de hal van Stal. Ook nu moesten de Lovoc-boys hun meerdere erkennen in de jongens van Stal. Het werd 3-0 (25-17, 25-20 en 25-10). Maar toch best een knappe prestatie van de Lommelse (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Murphy's Ladies behalen 'Six Nation' resultaatZoomIn de Six Nations League werd Engeland ingemaakt door Frankrijk met 10-53. Tezelfdertijd speelden de Murphy's Ladies een uitwedstrijd in Mechelen. Jammer genoeg met een soortgelijk resultaat. Eindscore was 63-14. Dames van de match werden Sophie en Cindy, en ook Dorien mocht tijdens de derde helft op de stoel voor het maken van haar eerste try. Captain Sophie trapte de conversie netjes tussen de palen en wist daarna nog een penalty-try te scoren. Hiermee verdiende ze op haar haar eentje de helft van (…) Het hele nieuwsbericht

Een glabella

Woensdag 15 maart 2023
Lommel - Een glabellaDikke, borstelige rupsen met veel ups en downs. Zo werden ze ooit beschreven door  een vrouwelijke collega die me observeerde en ervan versteld stond hoeveel ik kon zeggen zonder mijn mond te gebruiken. Ze vond ze amusant, op het lachwekkende af.
Overactieve wenkbrauwen. Ik ben best trots op die twee harige hoofdrolspelers in mijn gezichtsexpressie, ook al heb ik er zelf weinig verdienste aan. Ik train of trim ze niet eens en ik hoef ze evenmin te epileren noch iets aan te leren. Het zijn twee aangeboren (…) Het hele nieuwsbericht

Eind deze week gevoelig zachter

Dinsdag 14 maart 2023
Weerbericht
Lommel - Eind deze week gevoelig zachterMaart is kenmerkend voor wisselvallig weer met vaak flink wat hemelwater. Ook kan het nog eens even flink koud uitpakken met winterse neerslag. Wel, dat komt er allemaal aan. Eerst is het wat kouder met kans op winterse neerslag, daarna wordt het een flink stuk zachter met regen en buien. 
Morgen verlaat een storing met winterse neerslag (natte sneeuw en mogelijk tijdelijk wat sneeuw) in de loop van de ochtend onze regio. Daarna is het enige tijd mistig, maar wel droog. De rest van de dag (…) Het hele nieuwsbericht

Gust Boons overleden

Dinsdag 14 maart 2023
Lommel - Gust Boons overleden
Zondag is Gust Boons overleden. Hij was 80 jaar, woonde in Pelt en was afkomstig uit Lommel.

Eric Ronsmans overleden

Dinsdag 14 maart 2023
Lommel - Eric Ronsmans overleden
Zondag is Eric Ronsmans overleden, de echtgenoot van Lieve Stalmans. Hij was 63 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (14.30 uur) plaats in crematorum Stuifduin aan de Vonderdreef.

Annie Janssen overleden

Dinsdag 14 maart 2023
Lommel - Annie Janssen overledenVandaag is Annie Janssen overleden, de echtgenote van Paul Luijten. Zij was 93 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in besloten familiekring. Begroeting: vrijdag (17.45-18.15 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat.
Lommel - Try-out wijkrestaurant HeeserbergenZoomAfgelopen donderdag heeft een team van vrijwilligers zich ingezet om een try-out voor een wijkrestaurant mogelijk te maken in de wijk Heeserbergen. Met veel plezier en inzet zijn ze aan de slag gegaan, en de talrijke opkomst van 70 aanwezigen deed enorm veel plezier. Wat zeer jammer is is dat een 40-tal mensen toch teleurgesteld moesten worden, want de voorverkoop van de kaartjes was in een mum van tijd uitverkocht. Wees er dus een volgende keer snel bij. "Met veel plezier kijken we uit naar volgende edities" zei Louis Linsen van de VZW 't Heeske.
Try-out wijkrestaurant HeeserbergenTry-out wijkrestaurant HeeserbergenTry-out wijkrestaurant Heeserbergen
Zoom
Lommel - Basket Lommel redt zich moeiteloosDankzij een overtuigende winst tegen Spirou Charleroi B verzekerde basket Croonen Lommel zich van het behoud. Einduitslag was 97-69 (Quarters: 31-13, 19-18 (50-31), 18-15 (68-46), 29-23)
Lommel telde een zwak Charleroi B al in het eerste quart uit. Offensief was Lommel duidelijk de beste ploeg en ook in de rebound domineerden ze. Coach McCollum roteerde vlot, waardoor het tempo hoog bleef. Na 10 minuten stond er 31-13 op het scorebord en 23-6 in de rebounds. Enkel in de fouten (2-11) had (…) Het hele nieuwsbericht

Milan Vossen weg bij Lommel SK

Maandag 13 maart 2023
Lommel - Milan Vossen weg bij Lommel SKMilan Vossen trekt de deur achter zich dicht bij Lommel SK. Hij verkast naar eersteprovincialer Achel VV.

Jean Andelhofs overleden

Maandag 13 maart 2023
Lommel - Jean Andelhofs overledenGisteren is Jean Andelhofs overleden, de echtgenoot van Nelly Leppens. Hij was 84 jaar. Vrijdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsplechtigheid (om 13u) in het crematorium. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat.
Kort nieuws van bij de buren
Een man uit Ham is veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor een brandstichting in Balen. Hij stak er 's nachts hooi in brand in de manege van zijn ouders aan de Kempenstraat. Vier paarden kwamen daarbij om.

Jeannine Berckmans overleden

Maandag 13 maart 2023
Lommel - Jeannine Berckmans overledenZaterdag is Jeannine Berckmans (71) overleden. Zij woonde in Pelt en was afkomstig uit Lommel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Dries-Hulsmans in Balen.

Robert Gybels overleden

Maandag 13 maart 2023
Lommel - Robert Gybels overledenZaterdag is Robert Gybels overleden, de echtgenoot van Mia Dolders. Hij was 79 jaar. Het afscheid vindt donderdag (10 uur) plaats in de aula van crematorium Stuifduin. Begroetring: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters.

Danny Blommé overleden

Maandag 13 maart 2023
Lommel - Danny Blommé overledenEen week geleden is Danny Blommé overleden. Hij was 64 jaar. Het afscheid heeft in intieme kring plaatsgevonden.

Wie houdt er van Tik Tok?

Maandag 13 maart 2023
Lommel - Wie houdt er van Tik Tok?Zoom                                                                   (Foto Robert Boons)

Baltsende futen

Zondag 12 maart 2023
Puur natuur
Lommel - Baltsende futenZoomMario Vanoppen fotografeerde dezer dagen deze baltsende futen. Man en vrouw fuut maken elkaar het hof met een uitgebreide dans, waarbij ze hoog uit het water komen en waterplanten opduiken, zegt Nature Today. Het schudden met de kop blijven de verliefde stelletjes ook nog doen nadat ze elkaar al versierd hebben; hiermee maken ze duidelijk dat ze elkaar nog steeds leuk vinden. Futen hebben een lang broedseizoen, tot in de herfst. Voorlopig heb je dus genoeg kans om de balts van de fuut te zien. Maar kijk alleszins eens naar dat filmpje...
Lommel - Tweemaal winst, tweemaal verliesKattenbos heeft gisteren Wijchmaal verslagen met 2-0. Ook Lutlommel won: het klopte vandaag Eendracht Houthalen met 0-3. Verbroedering Lommel verloor met 1-4 van Kaulille. En Lommel-Kolonie verloor met 1-3 van Ellikom.

Het onverwachte

Zondag 12 maart 2023
300 woorden van Rudi
Lommel - Het onverwachteNu de winter op zijn retour is (alhoewel, hij verkoopt de laatste dagen aardig wat streek), valt me een moment van vorig voorjaar te binnen. Ik weet nog dat ik dacht: “Wat zijn ze vroeg dit jaar.”
Want ik heb er toen een gehad. Een steek. Geen steek zoals je vroeger wel eens kreeg in de turnles bij het lopen. Of toen je deed alsof, want dan mocht je stoppen. “Meester, ik heb een steek”, zei ik voorovergebogen en overdreven hijgend. “Dan stop maar.” Gevolgd deze zin: (…) Het hele nieuwsbericht

Michiel Heylen overleden

Zaterdag 11 maart 2023
Lommel - Michiel Heylen overledenIn Leopoldsburg is donderdag Michiel Heylen overleden. Hij was 72 jaar en afkomstig van Neerpelt. Het afscheid en de begraving van de urne op de begraafplaats van Lommel-Centrum vinden in intieme kring plaats. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Hulsmans-Laenen in Leopoldsburg.

Zaalvoetbal: Lommel - Bocholt 0-5

Zaterdag 11 maart 2023
Lommel - Zaalvoetbal: Lommel - Bocholt 0-5In tweede provinciale A van het zaalvoetbal heeft LFC Lommel met 0-5 verloren van Borussia Bocholt A. Bocholt A staat tweede in de stand, Lommel elfde.

Handbalfinales ook op tv te zien

Zaterdag 11 maart 2023
Lommel - Handbalfinales ook op tv te zienOp zaterdag 1 april organiseert de KBHB de handbalfinales van de Beker van België dames en heren in sporthal Alverberg in Hasselt.
De damesfinale tussen KTSV Eupen en Handbal Sint-Truiden wordt gespeeld om 13.00 u en uitgezonden via livestream op Sporza.be. De herenfinale tussen Sezoens Achilles Bocholt en Sporting Pelt wordt gespeeld om 16.00 u en uitgezonden via livestream op Sporza.be en op één.

Kinderen en smartphones

Zaterdag 11 maart 2023
Vandaag gelezen
"Smartphones en sociale media vernietigen de geestelijke gezondheid van kinderen. Het bewijs van de rampzalige gevolgen van meer schermtijd is nu overweldigend. Studies tonen aan dat hoe meer tijd tieners besteden aan sociale media, hoe slechter hun geestelijke gezondheid is. De gradiënt is het steilst voor meisjes, die ook veel meer tijd aan sociale media besteden dan jongens." (FT.com)
Lommel - Curieuzeneuzen winnen OKRA-seniorenquizZoomDinsdag pakte OKRA Lommel uit met de derde uitgave van de Lommelse seniorenquiz. Vijfkoppige ploegen uit alle OKRA-trefpunten namen het in De Moffel tegen elkaar op om een mooie score te behalen. In een bomvolle zaal hoorde je bij wijlen de grijze hersencellen van de 15 teams zwoegen. Na 3 uur quizplezier deelde de jury de prijzen uit. De Curieuzeneuzen uit de Barrier gingen met de overwinning naar huis, op de voet gevolgd door Last Chance en Desjust uit Werkplaatsen. Onze dank gaat ook naar Toerisme Lommel voor het ter beschikking stellen van enkele prijzen. (Mark Jansen)
Curieuzeneuzen winnen OKRA-seniorenquiz
Zoom

Jan Stessens overleden

Vrijdag 10 maart 2023
Lommel - Jan Stessens overledenIn WZC Ploegdries is vandaag Jan Stessens overleden, de echtgenoot van Catho Ercken. Hij was 90 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Online condoleren kan via www.uitvaartzorg-severens.be

Louis Jansen overleden

Vrijdag 10 maart 2023
Lommel - Louis Jansen overledenVandaag is Louis Jansen overleden, de echtgenoot van Gaby Tijskens. Hij was 84 jaar en oud-directeur van Don Bosco in Helchteren. Donderdag (10.30u) is er een uitvaartliturgie in de parochiekerk van Lommel-Centrum. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat in Lommel.
De Vlaamse regering heeft vandaag een akkoord bereikt over het stikstofdossier. Vanaf 2025 krijgen landbouwers zicht op soepeler vergunningsregels. Meer bij HLN.be
Het is maar dat je 't weet
Vanaf zondagnacht vervangt de aannemer de bovenste laag van het asfalt over een afstand van 500m tussen Martens Palenbedrijf en de grens met de Kievitwijk ter hoogte van de fietsbrug in Helchteren. De werken zullen naar alle waarschijnlijkheid 6 nachten duren.
Tussen 22u en 6u zal het verkeer beurtelings over 1 rijvak moeten rijden via tijdelijke verkeerslichten. Overdag is er geen hinder voor het verkeer.

Beethoven, de grote geweldenaar

Vrijdag 10 maart 2023
Lommel - Beethoven, de grote geweldenaarZoom Neos Lommel nodigde met Jos Meersmans een grootmeester uit voor een namiddaglezing. Jos is een ongelooflijke vertelkunstenaar met een geschiedenis van leraar aan het Leuvense conservatorium, medewerker voor BRT 3 en Klara, ijveraar voor het herstel van het Leuvense orgelpatrimonium maar bovenal meesterverteller.
Voor het verteltheater in Lommel koos Jos als titel: Beethoven, de grote geweldenaar. Daarvoor kruipt hij in de huid van Frans Schubert, tijdgenoot van de grote (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag gehoord
Minister van werk en economie Pierre-Yves Derwagne heeft zich ontzet getoond over de plannen van de warenhuisgroep Delhaize om alle winkels over te laten aan franchisenemers.
"Ik roep het management van Delhaize op met de vakbonden echt andere opties te bekijken. Maar als de plannen worden bevestigd na die gesprekken, dan heb ik de directie gevraagd een echte belofte te doen over werkzekerheid en over de cao, waarin de loon- en arbeidsvoorwaarden staan," aldus de minister. "En dat niet alleen na de transfer, maar ook nadien."  De minister zei bereid te zijn een sociaal bemiddelaar aan te stellen om uit de impasse te komen.

Kapper Gunther Slangen failliet

Donderdag 9 maart 2023
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft vandaag kapper Gunther Slangen uit Lommel failliet verklaard. Schuldeisers moeten voor 8 april een vordering indienen.

Charlotte Serneels overleden

Donderdag 9 maart 2023
Lommel - Charlotte Serneels overledenGisteren is Charlotte Serneels overleden, de weduwe van René Eyckmans. Zij was 77 jaar en afkomstig uit Lommel. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochieerk van Leopoldsburg-Strooiendorp. Haar urne wordt bijgezet in het columbarium op de begraafplaats van Kerkhoven. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans-Laenen in Leopoldsburg.

Huguette Rymenams overleden

Woensdag 8 maart 2023
Lommel - Huguette Rymenams overledenIn Kasterlee is maandag Huguette Rymenams overleden, de weduwe van Jan Geysen. Ze was geboren in Lommel - waar ze tot voor tien jaar woonde - en werd 80 jaar. De afscheidsdienst vindt plaats in familiekring in Herentals. Begroeting: vrijdagavond (19-19.30u) in funerarium Van den Broeck, Nederrij 15 in Herentals. Online condoleren kan via www.vandenbroeckbegrafenissen.b.

Catilina, die schurk

Woensdag 8 maart 2023
Lommel - Catilina, die schurkZoomAls de naam Catilina valt, moeten we spontaan aan onze schooltijd denken en aan het begin van Cicero's eerste redevoering tegen de schurk Catilina: "Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?" - (Hoelang nog, Catilina, zal je misbruik maken van ons geduld?"
We weten niet of dr. Martijn Icks (Universiteit van Amsterdam) die uitspraak op 15 maart in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren zal herhalen, maar hij geeft dan daar een lezing over de beruchte figuur (…) Het hele nieuwsbericht

Optochtvolgorde O.L.S. geloot

Woensdag 8 maart 2023
Lommel - Optochtvolgorde O.L.S. gelootZoomGisteren is geloot voor de optochtvolgorde tijdens het Oud Limburgs Schuttersfeest dat op de eerste zondag van juli in het Nederlands-Limburgse Born zal doorgaan.
De Koninklijke Gilde SInt-Ambrosius Lommel moet als 10de aantreden, Sint-Martinus Niel-bij-As als 11de, Sint-Amandus Opglabbeek als 46ste, Sint-Laurentius Bocholt als 52ste, Sint-Sebastiaan Sint-Huibrechts-Lille als 53ste, Sint-Anna Achel - dat in zijn 20-jarig bestaan voor de eerste keer deelneemt - als 72ste, Koninklijke Gilde Sint-Sebastiaan Lommel als 82ste, Sint-Jozef Lommel als 91ste, Sint-Joris Kaulille als 99ste, Sint-Sebastiaan Grote-Brogel als 100ste en Sint Harlindis & Relindis Ellikom als 107de. UPDATE De foto onderaan werd genomen tijdens de loting. Uiterst links zit Maarten Dirikx als vertegenwoordiger van de Lommelse Schuttersgilden (Sint-Ambrosius - Sint-Sebastiaan - Sint-Jozef en Sint-Anna Achel). (Foto RW)
Optochtvolgorde O.L.S. geloot
Zoom
Onder leiding van een Hasseltse onderzoeksrechter hebben gisteravond 450 politieagenten met behulp van een twintigtal speur- en explosievenhonden de gevangenis van Hasselt doorzocht. Daarbij werden verschillende voorwerpen in beslag genomen, waaronder gsm’s, drugs en voorwerpen die gebruikt zouden kunnen worden als wapen.
De grootschalige actie gebeurde op basis van jarenlange informatie over onregelmatigheden inzake het doorsluizen van verboden producten (gsm-toestellen, drugs, keramische (…) Het hele nieuwsbericht

Bisdom zoekt engelen van mensen

Woensdag 8 maart 2023
Lommel - Bisdom zoekt engelen van mensenHet bisdom Hasselt zoekt "engelen van mensen" die kwetsbare mensen en mensen in nood willen helpen. In de zeven Limburgse dekenaten wordt met het oog daarop een netwerk van vrijwilligers uitgebouwd die klaarstaan wanneer een hulpvraag binnenkomt. Aanleiding voor het project is de vaststelling binnen het crisisfonds Caritas Limburg, een initiatief van het bisdom, en Caritas Hulpbetoon dat nog steeds te veel mensen de weg niet vinden naar de juiste hulpverlening  of veel te laat hulp aanvragen. De engelen willen tijdig een brug vormen tussen de mensen in nood en de diverse instellingen en voorzieningen.

De zwartkop

Woensdag 8 maart 2023
Puur natuur
Lommel - De zwartkopZoomVanaf deze week starten we onder de rubriek 'Puur natuur' met een reeks van natuurfoto's gemaakt door natuurfotograaf Johan Put uit Koersel. Hij doorkruist onze streek op zoek naar vogels of andere dieren. De spits wordt afgebeten door deze zwartkop. "Begin maart is de periode van het jaar waarin vele inheemse vogels terugkeren vanuit het warmere zuiden. Deze zwartkop zul je dus vanaf nu niet alleen kunnen zien in of aan de rand van het bos maar ook horen met zijn prachtige zang". (Johan Put)

Vlaanderen anno 2023

Dinsdag 7 maart 2023
Lommel - Vlaanderen anno 2023Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Code oranje voor morgenvroeg

Dinsdag 7 maart 2023
Het Nederlandse KNMI heeft voor morgenvroeg code oranje voor Noord-Brabant en Limburg geactiveerd vanwege de verwachte neerslag van plaatselijk meer dan 5 centimeter sneeuw.
Opletten geblazen, ook al geeft ons eigen KMI zoveel sneeuw niet: hooguit minder dan 5 cm.
Weerbericht
Lommel - Winterse neerslag, daarna regenKoude en warme lucht ontmoeten elkaar over ons land en leveren strijd over wie zal gaan winnen. Op dit scheidingsvlak valt flink wat neerslag. In de koude lucht is de neerslag winters, in de warme lucht is dat regen. De volgende dagen overheerst de warmere lucht en gaan de temperaturen de hoogte in. Met gestoorde oceaanlucht krijgen we echter wel vrijwel iedere dag een portie hemelwater.
Morgen wordt er flink strijd geleverd tussen koude en warme lucht. Dat resulteert in veel neerslag, (…) Het hele nieuwsbericht

Blij met de wolf

Dinsdag 7 maart 2023
Vandaag gelezen
"We moeten blij zijn met de wolf. Zijn terugkeer is het bewijs dat we weer gezonde bossen vol wild hebben. Toch goed nieuws op een moment dat de Verenigde Naties er voor waarschuwen dat een miljoen soorten dieren dreigen uit te sterven."
Cees van Kempen, cineast van de film "Wolf", nu in de bioscoop.

Woninginbraak in Stevensvennen

Dinsdag 7 maart 2023
Lommel - Woninginbraak in StevensvennenDieven forceerden een raam om binnen te dringen in een huis in Voetvelden en doorzochten er alle kasten. De inbraak is gisteren vastgesteld.

Gladheid: code geel

Dinsdag 7 maart 2023
Lommel - Gladheid: code geelDe combinatie van negatieve wegdektemperaturen en sneeuwval kan morgen mogelijks zorgen voor een gladde ochtendspits. Agentschap Wegen en Verkeer vraagt weggebruikers om morgenvroeg voorzichtig te zijn, afstand te houden en snelheid te matigen. Het KMI waarschuwt met code geel voor Limburg. 
Procentueel heeft een steeds groter wordende groep inwoners in onze provincie een andere dan de Belgische herkomst. Intussen gaat het om drie op de tien Limburgers: 30 procent, 5,2 procent meer dan in 2012. Dat blijkt uit een interessante studie van limburg.incijfers.be.
De groep Limburgers van niet-Belgische origine neemt niet alleen (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Bij 59% van de zestigplussers is de kijk op de toekomst (zeer) positief, bij 41% (zeer) negatief.
De aanhoudende stijging, sinds 2017, van dat laatste cijfer stemt tot nadenken, zegt de Koning Boudewijn Stichting. "Het loont om eenzaamheid tegen te gaan bij 60-plussers. Het valt immers op hoe de bevraagde thema’s nauw samenhangen. Steun van de eigen omgeving, financieel rondkomen, goede gezondheidsvooruitzichten, mensen om je heen als gesprekspartners: het zijn stuk voor stuk belangrijke (…) Het hele nieuwsbericht

Remi Bal overleden

Maandag 6 maart 2023
Lommel - Remi Bal overledenZaterdag is Remi Bal overleden, de echtgenoot van An Cremers. Hij was 88 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10 uur) plaats in de parochiekerk van Mol-Rauw. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters aan de Adelberg.

Simonne Verdonck overleden

Maandag 6 maart 2023
Lommel - Simonne Verdonck overledenVandaag is Simonne Verdonck overleden, de echtgenote van Lucien Coemans. Ze was geboren in Leopoldsburg en werd 81 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens.
Lommel - Nooit meer vergeten je afval buiten te zettenZoomOmdat er steeds meer vraag komt naar digitale dienstverlening zette Limburg.net al enige tijd de koers richting meer digitalisering in. In 2018 werd mijn.limburg.net gelanceerd. Via deze persoonlijke klantenzone kunnen inwoners van Limburg al hun persoonlijke afvaldata online terugvinden. Ze kunnen er ook hun persoonlijke afvalkalender raadplegen en downloaden om hem te integreren in hun eigen online kalender. 
Om verder te bouwen richting digitalisering ging Limburg.net ook het (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - 1-3 verlies voor Lovoc-meisjes U15CZoomEerste wedstrijd van de terugronde in ronde 2 voor de meisjes U15C van Lovoc. Thuis tegen Volleybalclub Pelt A. De laatste wedstrijd van de heenronde speelden ze in Pelt, waar het 3-1 voor Pelt werd. Ook in de eerste ronde werd het telkens 3-1 voor Pelt. Konden ze deze keer revanche nemen voor die verloren wedstrijden?
In set 1 liep Pelt wat uit, 8-14. Er waren deze set wel heel wat opslagmissers te tellen, maar ook af en toe een ace of een winnende opslag, waardoor Pelt verder uitliep tot 13-22. (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Stripbeurs van nu zondag op hét bordZoomOok in de Leopoldlaan weten ze dat er aanstaande zondag een grote stripbeurs plaatsvindt in De Adelberg... en ook hier maakten ze een aangepast spreuk over! Alle info over deze beurs vindt u hier, en ook interessant: de toegang is volledig gratis! (Foto Robert Boons)
Het is maar dat je 't weet
Het aantal gezinnen in Vlaanderen dat zelf digitale meters aanvraagt, blijft toenemen. In januari ’23 gaat het zelfs om 5.415 aanvragen, 5 keer meer dan een jaar geleden. Het aantal aanvragen was al sinds september 2022 gevoelig toegenomen, maar blijft dus uitbreiden. In het voorbije jaar gaat het in totaal om 29.000 aanvragen. De groeiende interesse bevestigt opnieuw dat almaar meer gezinnen actief aan de slag gaan met hun energieverbruik en -injectie.  In 2022 wezen enkele parameters al in de (…) Het hele nieuwsbericht
In Nederland zijn afgelopen weekend twee jonge wolven doodgereden. Het gaat telkens om een jong wijfje. In het tweede geval zou het mogelijk een nakomelinge van de "Belgische roedel" kunnen zijn. Die jonge wolf werd vanmorgen dood aangetroffen op de snelweg A2, tussen Grathem en Kelpen-Oler in Nederlands-Limburg, ten noordoosten van Kinrooi. Vrijdagochtend gebeurde hetzelfde in Vught, bij Den Bosch. En in januari dit jaar werd op de A2 bij Beesd een wolf door een vrachtwagen aangereden.
Lommel - DF- aperitiefcauserie met Rik TorfsZoomDavidsfonds Lommel organiseerde vanochtend zijn 22ste aperitiefcauserie in de Kristallijn in samenwerking met Sibelco. De aanwezigen konden genieten van een boeiende en actuele lezing door Rik Torfs, mediafiguur, hoogleraar en voormalig rector van de KU Leuven. Een intrigerende lezing met humor, voor een nokvolle zaal en met heel wat vragen van het publiek. Rik Torfs sprak over de vooroordelen en taboes van ons hedendaagse levensgevoel. Wat zijn de grenzen van vrije meningsuiting? (Foto's Robert Boons)
DF- aperitiefcauserie met Rik TorfsDF- aperitiefcauserie met Rik TorfsDF- aperitiefcauserie met Rik Torfs
Zoom
Lommel - Winst voor Verbroedering én KattenbosKattenbos verloor vorig weekend nog van de eerste in de stand (Turkse FC), maar zette gisterenavond weer de puntjes op de i door te gaan winnen met 2-3 bij de derde in de stand FC Maasland NO. Lutlommel ging zwaar onderuit tegen Bocholt met 0-4, en Verbroedering won met 0-2 bij SV Breugel. In Vierde provinciale tot slot verloor Grenstrappers Kolonie met 1-0 bij Achel VV B.
Lommel - Damesvoetbal: Lommel - Elen 2-10In tweede provinciale B van het damesvoetbal heeft Lommel een zware nederlaag geleden. Thuis tegen Elen werd het 2-10. Aan de rust keek Lommel al tegen een 1-5 achterstand op.

Toenemende neerslagkansen

Zondag 5 maart 2023
Weerbericht
Lommel - Toenemende neerslagkansenIn een noordwestelijke luchtstroming wordt koude en vochtige zeelucht naar onze streken gestuurd. Hierbij nemen de neerslagkansen toe en is de zon vaak afwezig. De volgende dagen verlopen wisselvallig met regenzones of buien, die over het land trekken. Met de lage temperaturen op dinsdag en woensdag is er zelfs kans op winterse neerslag. Op het einde van de week wordt het zachter.
Vandaag overheersen de wolken het weerbeeld en af en toe valt er een bui of een spat regen. Ook nu wordt er niet veel (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Vrijwilligersfeest voor ZorggroepZoomNa 3 jaar wachten, wegens corona, mocht donderdagavond het jaarlijks vrijwilligersfeest van ZorgGroep Lommel eindelijk terug doorgaan. Met een dankwoordje van de directeur, lekker eten en goeie muziek van de Paco's werden de vrijwilligers van WZC Hoevezavel en Kapittelhof, Dagcentrum de Mantel, Dienstencentrum Het Trefpunt en de Minder Mobielen Centrale bedankt voor alles! (Foto's Alex Leys)
Vrijwilligersfeest voor ZorggroepVrijwilligersfeest voor ZorggroepVrijwilligersfeest voor Zorggroep
Zoom
Lommel - Basket Lommel naar halve finale BekerGisteren speelde basket Croonen Lommel voor de Beker van Limburg in en tegen Sint-Truiden A, en na een matig begin werd er uiteindelijk toch ruim gewonnen met 69-9 (Quarters: 31-19, 19-32 (50-51), 10-23 (60-74), 9-16).
Lommel startte in de kwartfinale van de Beker van Limburg tegen Sint-Truiden zoals ze opgewarmd hadden, ongemotiveerd en slordig.  Daar profiteerden de Truienaren optimaal van en het ging via 10-0 (voorgift) naar 17-0 en 31-15. In het 2de kwart was Lommel wél (…) Het hele nieuwsbericht

Auto rijdt tegen huisgevel

Zaterdag 4 maart 2023
Lommel - Auto rijdt tegen huisgevelVanochtend rond 3.30 uur is in de Leeuwerikheide in Mol een auto tegen een huisgevel gereden. De bestuurder pleegde vluchtmisdrijf. Hij kon inmiddels geidentificeerd worden. Het betreft een man uit Lommel.

Inbraak in Sint-Lucassstraat

Zaterdag 4 maart 2023
In de Sint-Lucasstraat is ingebroken in een onbewoond huis. De politie kreeg deze voormiddag melding van de feiten.

Gendernegationisme

Zaterdag 4 maart 2023
Lommel - GendernegationismeHet spijt me dat ik zo humeurig ben, lieve lezers/lezeressen, sorry, genderneutrale leesmensen, ik heb namelijk vernomen dat de kinderboeken van Roald Dahl herwerkt zijn. Woorden als ‘dik’ en ‘lelijk’ zijn geschrapt/vervangen omdat ze kwetsend zijn. Kinderen kunnen er een complex aan overhouden. Een aantal van zijn figuren zijn bovendien genderneutraal gemaakt. Als dat nieuwsbericht ooit tot bij de stoffelijke resten van Roald geraakt, dan zal het er nogal stuiven daar (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - De Lijn gaat stoppen met snelbussenOp 1 juli stopt De Lijn met de snelbussen vanuit Limburg. Dat meldt Radio 2. Op weekdagen zijn er nu drie vaste ritten die pendelaars snel naar de grootsteden brengen: Bocholt-Antwerpen, Maaseik-Brussel en Hamont-Achel-Brussel. De Lijn zegt dat de reizigers een alternatief aangeboden zullen krijgen. Wat dat is, zal maandag moeten blijken. Dan gaat de vervoersmaatschappij een nieuw, uitgebreid mobiliteitsplan voor Limburg voorstellen.

Nieuw politievoertuig

Vrijdag 3 maart 2023
Lommel - Nieuw politievoertuigZoomVandaag heeft burgemeester Bob Nijs de sleutels van een splinternieuw politievoertuig overhandigd aan de korpschef, hoofdcommissaris Bart Voordeckers. Het betreft het eerste voertuig met de Battenburg striping. Deze markering zorgt voor een maximale zichtbaarheid bij zowel dag- als nachtlicht. In het donker is het volledige patroon retroreflectief. En in goede omstandigheden kan het voertuig met dergelijke striping zelfs tot op minstens 500 meter ver waargenomen worden. De wagen zal gebruikt worden door de verkeersdienst. Voortaan zullen alle nieuwe voertuigen met deze battenburgstriping uitgerust worden.
Lommel - Fietser tegen stilstaand voertuigOp de Adelberg is een fietser vandaag tegen een stilstaand voertuig gereden. De 70-jarige man raakte daarbij gewond.

Inbraak in werkhuis

Vrijdag 3 maart 2023
Aan de Luikersteenweg is ingebroken in een werkhuis. De politie kreeg vanmorgen melding van de feiten.
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft bouwmaterialen Cornelius Luft uit Lommel failliet verklaard. Het indienen van de schuldvorderingen moet gebeuren voor 1 april.
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft aannemer Sarboss uit Lommel failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 1 april ingediend worden.

Boeren gaan betogen

Donderdag 2 maart 2023
Lommel - Boeren gaan betogenZoomMorgen gaan de boeren betogen in Brussel. Vanuit Noord-Limburg zal er alvast tussen 7 en 8u morgenvroeg een colonne van tractoren vanuit Pelt richting Geel rijden over de N71. Op bijgaand kaartje staan (in het rood) de routes die met de politie zijn afgesproken. De boeren mogen met hun tractoren niet de autosnelweg op.

'Verhoging btw is absurd'

Donderdag 2 maart 2023
Lommel - 'Verhoging btw is absurd'ZoomBouwunie Limburg is niet te spreken over het nieuwe fiscale hervormingsvoorstel van minister Van Peteghem. In de blauwdruk ligt een verhoging van het verlaagd btw-tarief van 6% naar 9% op tafel. “Onaanvaardbaar”, aldus Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. De impact op de bouwsector is groot, meer nog: "De federale regering compenseert met dergelijke maatregelen een groot stuk van de fiscale hervorming op kap van de bouw”.
De bouworganisatie wijst ook op de volgens haar (…) Het hele nieuwsbericht

Oer-Hollander was zwart

Donderdag 2 maart 2023
Vandaag gelezen
"De oer-Hollander was niet wit en blond, maar zwart. De vroegste moderne mensen, die ongeveer tienduizend jaar geleden rond en voor de Nederlandse kust leefden als jager-verzamelaar, hadden een donkere huid en vaak lichte ogen."
(De Volkskrant)
Vandaag kan men tussen 17 en 20u in Dommelhof in Pelt kennismaken met het ontwerp-Ruimtepact 2040. Daarin wordt een ruimtelijk toekomstbeeld van Limburg in 2040 geschetst. Het is een initiatief van het provinciebestuur. Het ontwerp richt zich op drie grote thema's: wonen in stads- en dorpskernen, openruimteschakels en economische ruimte. Iedereen is straks welkom voor uitleg en vragen; inschrijven is niet nodig.

Mia Vreys overleden

Donderdag 2 maart 2023
Lommel - Mia Vreys overledenIn WZC Kapittelhof is maandag Mia Vreys overleden, de weduwe van August Verbeeck. Ze was 97 jaar. Zaterdag (10.30u) is er een afscheidsdienst in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat. Vooraf, vanaf 10u, gelegenheid tot begroeting.
Grensgevallen
In Bergeijk heeft de brandweer gisteravond wat moeite gehad om een man te bevrijden die bij het ophalen van containers met zijn hand bekneld geraakte in het mechanisme dat de afvalbakken omhoog tilt. Er moest een zware kniptang aan te pas komen. Na de bevrijding werd het slachtoffer naar het ziekenhuis gebracht.
Vandaag gelezen
Lommel - 'Distelvink moet nationale vogel worden'Zoom"Met zijn vuurrode kop, inktzwarte vleugels en gele vleugelstrepen is de distelvink of putter de ideale vogel om te worden uitgeroepen tot nationale vogel."
(Biochemicus Roland de Vicq in Gazet van Antwerpen)
(Archieffoto Pierre Rutten)
Lommel - Woninginbraak in Sint-FranciscusstraatDieven verbrijzelden een ruit om binnen te dringen in een woning aan de Sint-Franciscusstraat. Wat er werd gestolen, is niet geweten. De politie kreeg gisterenavond melding van de feiten.
Lommel - 'Visit Haspengouw' bundelt alle bloesemtipsZoomSinds enkele jaren bundelen de Haspengouwse gemeenten hun krachten om de regio te promoten als toeristische trekpleister. Haspengouw staat bekend om zijn golvende en bloeiende landschappen, zijn prachtige vergezichten, de bourgondische cafés en restaurants, de fruitproducenten... Tijdens de bloesemperiode heerst er een gezellige drukte en ontvangt Haspengouw veel wandel- en fietstoeristen die willen genieten van de ongedwongen sfeer én van de bloesempracht. Het volledige aanbod is nu handig gebundeld in een digitaal magazine boordevol tips en bloesemactiviteiten. Je kan het vanaf vandaag ontdekken op www.visithaspengouw.be.  

Onze gelukwensen!

Woensdag 1 maart 2023
Lommel - Onze gelukwensen!ZoomVandaag bestaat de Internetgazet-editie van Heusden-Zolder 15 jaar. Onze gelukwensen aan collega Dirk en zijn medewerkers! Lees hier hoe de 15de verjaardag op de redactie in die mijngemeente beleefd wordt.

Nog even veel zon, maar koud

Woensdag 1 maart 2023
Weerbericht
Lommel - Nog even veel zon, maar koudHet hogedrukgebied over Schotland blijft daar nog even bivakkeren en brengt bij ons zonnig en droog weer. Op het einde van de week trekt het hoog richting IJsland en kan vochtige zeelucht onze streken bereiken. In het weekend nemen ook de neerslagkansen toe. De temperaturen zijn even wat hoger, maar na het weekend verliezen we opnieuw enkele graden en is wat winterse neerslag mogelijk.
Vandaag krijgen we onvervalst hogedrukweer en overheerst de zon het weerbeeld van de ochtend tot de avond. Af en (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
De omzet van de Belgische ondernemingen steeg met 12,7% in het vierde kwartaal van 2022. Die omzet – met uitzondering van de landbouw en de financiële sector – bedroeg in het vierde kwartaal van 2022 456 miljard euro. In het vierde kwartaal van 2022 zien we de grootste omzetstijgingen t.o.v. dezelfde periode van 2021 in de sectoren “kunst, amusement en recreatie” en in de horeca; de stijging van de omzet bedraagt er respectievelijk 29% en 24%. Deze stijgingen zijn uiteraard het (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Lommel - Limburgse wijnbouwers doen het goedZoomDe meeste van de 259 wijnbouwers die in ons land actief zijn, werken in Limburg. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie. Die zegt ook dat de Belgische wijnproductie nooit eerder zo groot was als vorig jaar: liefst 3 miljoen liter. Het gaat daarbij vooral om al dan niet mousserende witte wijn (2,4 miljoen liter), maar de stijging (+200%) was het grootst bij de rode wijn: bijna 371.000 liter.

Bijeenkomst 'Vrouwengroep'

Woensdag 1 maart 2023
Lommel - Bijeenkomst 'Vrouwengroep'Zoom
Vandaag kwam de 'Vrouwengroep' voor het eerst samen in 'Het Kompas' aan het Hertog Janplein. 'Het Kompas' is het centrale aanspreekpunt en de lokale informatie - en ondersteuningsplaats voor gezinnen en van kinderen en jongeren van 0 tot 24 jaar. Het Kompas bestaat uit verschillende lokale diensten die samen werken rond gezinsondersteuning. Je kan er terecht voor allerlei informatie, opvoedingsvragen, advies en vorming over opvoedkundige thema’s. Of je een vraag hebt over o.a. zwangerschap, gezondheid, kinderopvang, schoolkeuze, sport, vrije tijd, opvoeding of financiële moeilijkheden. (Foto Jacky Geboers)
Lommel - Bijzondere expo Adriaan Van den HoofZoomDe meeste mensen kennen Adriaan Van den Hoof als acteur, comedian en presentator, maar in deze expo in CC De Adelberg komt de kunstenaar-tekenaar in hem naar voor. Voor zijn theateropleiding studeerde Adriaan aan de Sint Lucas kunstschool in Brussel. Zijn liefde voor tekenen en schilderkunst zijn nooit verdwenen en de laatste jaren nam hij penseel en pen weer op. In primeur toont Adriaan voor de eerste keer zijn tekeningen en schilderijen aan het grote publiek, onder de naam #mannekestekenen. De (…) Het hele nieuwsbericht

Ongejaagd door de wind

Woensdag 1 maart 2023
Danny doet Danny
Lommel - Ongejaagd door de windLaat er af en toe eens eentje vliegen. Niet dat ik bezitters van prikkelbare darmen wil prikkelen tot het plegen van een luchtmisdrijf of hen wil aansporen om remsporen achter te laten bij hun vluchtige vertrek van de verontreinigde plaats delict. Daar heeft het niets mee te maken. Heeft er niets mee te zien, n’a rien à voir avec cela, zeggen de Fransen. Als er tóch iets te zien zou zijn en als ik er een tekeningetje bij zou moeten maken, dan zou ik geen bruin wolkje tekenen maar een (…) Het hele nieuwsbericht
16/03

Diane, gefeliciteerd met je verjaardag!!

Cor Wevers
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Lommel