Het overige nieuws

Grensgevallen
Hamont-Achel - Menwedstrijd: Sandmann wint marathon vierspannenZoomOp de menwedstrijd Driving Valkenswaard International in Borkel-en-Schaft heeft de Duitser Christoph Sandmann de marathon bij de vierspannen gewonnen vóór de Australiër Boyd Exell. De Belg Edouard Simonet (foto), die voor het Neerpeltse span van Groenen reed, werd uitgeschakeld. Morgen wordt de vaardigheidsproef gereden. (Foto's Rik Vander Sanden) Meer (spectaculaire) foto's
Menwedstrijd: Sandmann wint marathon vierspannenMenwedstrijd: Sandmann wint marathon vierspannen
Menwedstrijd: Sandmann wint marathon vierspannenMenwedstrijd: Sandmann wint marathon vierspannen
Zoom

Het EMJ vandaag

Zaterdag 30 april 2016
Hamont-Achel - Het EMJ vandaagHet EMJ-programma voor vandaag/zaterdag:
- 12.45 – 16.00 uur: Juryconcerten in verschillende zalen in Neerpelt en Overpelt. De toegang bedraagt 7,50 euro voor twee dagen. Inwoners van Neerpelt, Overpelt en Hamont-Achel die een toegangsbadge hebben afgehaald, kunnen de juryconcerten op vertoon van die badge gratis bijwonen.
- 14.30 uur: Gastconcert in het Mariaziekenhuis in Overpelt
- 15.00 uur: Gastconcert in het Revalidatie & MS Centrum in Overpelt
- 17.00 uur: (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Nieuwe crematorium heet 'Stuifduin'ZoomDeze namiddag werd het ontwerp voor het nieuwe crematorium in Lommel voorgesteld. De locatie bevindt zich net rechts van de huidige gemeentelijke begraafplaats in de Nobert Neeckxlaan, en nog dit najaar wordt de eerste steen van het complex - "Stuifduin" geheten - gelegd. Bouwheer is Pontes, een intergemeentelijk samenwerkingsverband uit Antwerpen, waartoe sinds vorig jaar ook Lommel, Neerpelt, Overpelt, Peer, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel en Leopoldsburg toetraden. Het is de bedoeling dat het nieuwe (…) Het hele nieuwsbericht

Menwedstrijd tegenover Perjanneke

Donderdag 28 april 2016
Grensgevallen
Hamont-Achel - Menwedstrijd tegenover PerjannekeZoomWie van Achel naar Valkenswaard rijdt, heeft links achter de rotonde bij Perjanneke zeker al die tenten in de weide zien staan. Dat heeft te maken met de menwedstrijd Driving Valkenswaard International. De openingsproef vandaag (dressuur) werd gewonnen door de Fransman Michael Sellier (foto's).
De gemeente Valkenswaard heeft overigens verkeersmaatregelen genomen in verband met deze wedstrijden, die tot en met zondag duren. Klein Schaft wordt afgesloten voor alle verkeer (…) Het hele nieuwsbericht
Menwedstrijd tegenover PerjannekeMenwedstrijd tegenover Perjanneke
Menwedstrijd tegenover PerjannekeMenwedstrijd tegenover Perjanneke
Zoom
Hamont-Achel - EMJ weert handtassen en rugzakken uit sporthalZoals de grote zomerfestivals heeft ook het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in overleg met politie en gemeentebestuur een aantal veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo zijn gedurende het 64ste EMJ rugzakken en handtassen absoluut verboden in de sporthal van Dommelhof in Neerpelt. "Deze preventieve maatregelen kaderen in het huidige lokaal en nationaal beleid bij grote evenementen," aldus een mededeling van het festival.

Ady Hendrikx overleden

Donderdag 28 april 2016
Hamont-Achel - Ady Hendrikx overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Ady Hendrikx overleden, de echtgenote van Gerard Stelten. Ze was 72 jaar. Dinsdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont.

Jet Coolen overleden

Donderdag 28 april 2016
In Heerlen is op 7 maart Jet Coolen overleden, de weduwe van Wiel Erkens. Ze was 101 jaar. Jet werd geboren in Hamont op 17 februari 1915.

Vzw Uitmuntend Limburg opgericht

Woensdag 27 april 2016
Limburg.net, de provincie Limburg, de vzw Rimo, de nv Mediahuis en de vzw FairFin hebben de vzw Uitmuntend Limburg opgericht. De zetel van de vereniging is gevestigd in Centrum-Zuid in Houthalen-Helchteren. De vereniging stelt zich tot doel om bij te dragen aan een duurzame samenleving door mensen, lokale overheden en organisaties in de provincie Limburg en de stad Diest te sensibiliseren en te motiveren tot een actieve bijdrage aan duurzaamheid, gemeenschapszin en lokale producten. Om het gedrag van de deelnemers te sturen gebruikt de vereniging een puntensysteem in een provinciaal waarderend netwerk dat functioneert volgens de principes van een gemeenschapsmunt.

Poldine Boonen overleden

Dinsdag 26 april 2016
Hamont-Achel - Poldine Boonen overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Poldine Boonen overleden, de echtgenote van Frans Leijssen. Ze was 77 jaar. Vrijdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Donderdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Kerkuil overleeft schuurbrand

Dinsdag 26 april 2016
Vandaag gelezen
Hamont-Achel - Kerkuil overleeft schuurbrandZoomIn het Nederlands-Limburgse Echt is na een schuurbrand een kerkuil gevonden die de brand overleefd had. In de schuur die afbrandde hing een kerkuilnest waar een koppel kerkuilen zijn intrek in had genomen. Toen de schuur in lichterlaaie stond, werd gevreesd voor het leven van de uilen. Iedereen hoopte dat ze zich tijdig uit de voeten hadden gemaakt. Toen er in een naburige schuur een gewonde kerkuil werd gevonden, bleek dat het ging om het vrouwtje dat vermoedelijk zo lang mogelijk haar nest (…) Het hele nieuwsbericht

Lentefeest bij Femma Hamont

Dinsdag 26 april 2016
Hamont-Achel - Lentefeest bij Femma HamontZoomHet weer is er niet naar, maar toch hield Femma Hamont in De Posthoorn haar lentefeest. De aanwezigen maakten een bezinningsmoment met het bestuur mee, een optreden van toneelgroep "De Dolle Fijntjes" en ze konden een stand van de groep "Creatiefje" bekijken. (Foto JJS)
Het is maar dat je 't weet
De eengemaakte Nederlandstalige vertaling van het "Onze Vader" wordt op 27 november, het begin van de advent, ingevoerd in de rooms-katholieke Kerk. Dat gebeurt tegelijk in Nederland en in België, meldt de VRT. De katholieke scholen in ons land zullen in september al de nieuwe vertaling aanleren. Lees meer bij deredactie.be

Bisschop bezocht de gemeente

Maandag 25 april 2016
Hamont-Achel - Bisschop bezocht de gemeenteZoomBisschop Patrick Hoogmartens bracht van donderdag tot gisteren/zondag een bezoek aan het dekenaat Hamont. We maakten daar eerder al melding van. Het parochieteam van Hamont wil het bezoek nog wat gedetailleerder weergegeven zien: "Voor zijn bezoek aan Hamont begon de bisschop met een ochtendviering in de St.-Laurentiuskerk. In de namiddag was hij te gast op het stadhuis en aansluitend bracht hij een bezoek aan het kaarsenfabriek Spaas. Het avondmaal genoot hij met de jongeren in het internaat van WICO. In (…) Het hele nieuwsbericht

John Cleese was in Eindhoven

Maandag 25 april 2016
Grensgevallen
Hamont-Achel - John Cleese was in EindhovenZoomin Eindhoven heeft de Britse komiek John Cleese (76) vandaag het Dommeltunneltje officieel geopend. Op de muren van die fietstunnel hebben graffitikunstenaars de voorbije weken muurschilderingen van Cleese's beroemde "Silly Walks" gespoten (foto). Op de vraag waarom Cleese - ook bekend van onder meer Monty Python en Fawlty Towers - dat kwam doen, kwam het antwoord: "Ik heb geen idee". Het is aan een gemeenteambtenaar te danken dat Cleese naar Eindhoven kwam. Die ambtenaar (…) Het hele nieuwsbericht
Afgelopen weekend werden er in heel Limburg 88 verkeersongevallen gemeld, waarvan 19 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 2 zwaar- en 20 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen nam de politie 55 ademtesten af, waarvan er 6 (of 11%) positief bleken. Van 2 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 22 gevallen van vluchtmisdrijf. Tijdens de alcoholcontroles in het kader van de SLim-acties werden 26 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken.
Hamont-Achel - Rijbewijzen ingetrokken tijdens controlesBij een anti-alcoholactie zaterdagavond en -nacht op vier plaatsen in de politiezone heeft de lokale politie HANO 3 van de 70 passerende automobilisten betrapt op dronkenschap achter het stuur. Na contact met het parket werden 3 rijbewijzen ingetrokken. Er werden ook 2 PV's opgesteld voor drugsbezit.

NMBS vernieuwt app

Maandag 25 april 2016
Het is maar dat je 't weet
De NMBS heeft haar app voor het reizigersverkeer vernieuwd. De routeplanner - voor iPhone en iPad, Android en Windows Phone - werd aangepast om het traject van de gekozen trein nog nauwkeuriger weer te geven, meldt de spoorwegmaatschappij. De gebruiksvriendelijkheid is verhoogd, informatie bij hinder of storingen wordt beter weergegeven en nu kan je via een iPad vervoersbewijzen kopen.

Jet Tielemans overleden

Maandag 25 april 2016
Hamont-Achel - Jet Tielemans overledenIn het rusthuis in Hamont is zaterdag Jet Tielemans overleden, de weduwe van Gerard Theuwissen. Ze was 87 jaar. Zaterdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Dorp. Vrijdag om 19u is er daar een avondwake.

Pierre Geuzens overleden

Maandag 25 april 2016
Hamont-Achel - Pierre Geuzens overledenDonderdag is de uit Hamont afkomstige Pierre Geuzens op zijn 63ste verjaardag overleden. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Tongerlo (Bree). Woensdag (19 uur) is er daar een avondwake.

Aantal starters kent terugval

Maandag 25 april 2016
Het aantal starters kent in maart 2016 een terugval in vergelijking met de eerste twee maanden van dit jaar maar blijft wel op het hoogste niveau voor de maand maart sinds 2011. Dat meldt VOKA Limburg.

Wat een moeder lijden kan

Maandag 25 april 2016


Vandaag tien jaar geleden bracht Bruce Springsteen de cd ‘We Shall Overcome: The Seeger Sessions’ uit. Het was zijn eerste en vooralsnog enige album zonder eigen werk. De plaat bevatte alleen folksongs en traditionals die Pete Seeger populair had gemaakt. Daar was ‘Mrs. McGrath’ bij. Lees op de Jukeboxkalender hoe dit lied uit de Eerste Wereldoorlog het verdriet van een moeder beschrijft.

De republiek

Zondag 24 april 2016


Vandaag honderd jaar geleden begon in Dublin de Paasopstand. De rebellen riepen de Ierse Republiek uit, maar bleken geen partij over de Britse overmacht. De revolutie heeft wel veel teweeggebracht en zindert eigenlijk tot vandaag door. Achter deze link lezen we over de songs die deze herinnering levend houden, zoals het door een pastoor geschreven ‘Foggy Dew’, hier in de uitvoering van Sinead O’Connor en The Chieftains

Drugs gesmokkeld met helikopter

Zaterdag 23 april 2016
Grensgevallen
In Engeland heeft de politie twee Eindhovenaren gearresteerd die met een helikopter 100 kilo verdovende middelen naar Kent hadden gesmokkeld. Het ging om 40 kilo cocaïne en 60 kilo heroïne. De straatwaarde van de drugs loopt in de miljoenen. De politie zag hoe de drugs in Kent gedropt werden en hield daar een 38-jarige man uit North Kensington aan. De helikopter werd na het afleveren van de drugs teruggevonden bij de Redhill Aerodrome in Surrey. Daar werden de twee Eindhovenaren van 26 (…) Het hele nieuwsbericht
Tribunaliteiten
Moet een valsebommelder betalen voor de tussenkomst van de politie en waarom een echte bommenlegger dan niet?
Dat vroeg het hof van beroep van Gent zich af toen het te maken kreeg met de onrustwekkende verdwijning van een dame op weg naar haar huisarts. Dertig politiemensen gingen aan de slag. Er volgde een zoektocht naar telefoongegevens, ondervragingen, bijstand van tolken enz. Op de avond van de verdwijning kwam er al een anonieme oproep. Een Afrikaanse mannenstem vroeg: ‘Ken jij H.A.? 50.000 euro (…) Het hele nieuwsbericht

Bisschop bezoekt dekenaat

Vrijdag 22 april 2016
Hamont-Achel - Bisschop bezoekt dekenaatZoomGisteren is bisschop Patrick Hoogmartens een bezoek aan het dekenaat begonnen. Op het programma gisteren stonden onder meer een gesprek met burgemeester Theo Schuurmans in Hamont, een bezoek aan het kaarsenbedrijf Spaas daar, een bezoek bij een bedlegerige zieke, en een bezoek aan Wico-campus Salvator. In Overpelt bezocht de bisschop Sint-Oda, waar hij een ontmoeting had met directie en bewoners.
Vanmorgen stond er een gesprek met burgemeester Raf Drieskens van Neerpelt op het programma. Daarna een eucharistieviering in het rusthuis, een bezoek aan Wico-campus Sint-Maria, een bezoek aan Valkenhof, aan het Mariaziekenhuis en contact met KSA Grote Heide (foto Facebook).

Waarschuwing voor nepmails

Vrijdag 22 april 2016
Het is maar dat je 't weet
Wie een mail krijgt van 'Intrum Justitia' met als onderwerp 'Intrum Justitia' of 'openstaande factuur' moet goed opletten. Het gaat om valse mails met een bijlage (factuur) of een link (download factuur) die kwaadaardige software bevat. Open deze bijlage of link niet, zegt de politiezone Noordoost Limburg.
"We blijven waarschuwen, omdat er nog altijd personen zijn die deze bijlage of link wel openen en zo hun pc met een virus besmetten. Dit virus is een zogeheten Cryptolocker, een vorm van malware dat de bestanden op een computer als het ware gijzelt. Tegen betaling wordt de computer weer vrijgegeven", luidt het.
Advies: verwijder de mail, maak geen geld over en open vooral de bijlage of link niet.

Tussenadvies over N69

Donderdag 21 april 2016
Grensgevallen
De Nederlandse Raad van State heeft een tussenadvies afgegeven over het "Provinciaal Inpassingsplan Nieuwe Verbinding Grenscorridor N69". Het besluit voor de aanleg van een nieuwe verbindingsweg tussen Eindhoven en de Belgische grens en de inpassing in de omgeving moet op een aantal punten nader gemotiveerd worden en enkele administratieve regels moeten aangepast worden. De provincie heeft zes maanden de tijd om de Raad van State op de hoogte stellen van de uitkomsten. Het provinciebestuur van Noord-Brabant is blij met het tussenadvies dat de aanleg van de nieuwe weg niet lijkt te hypothekeren.

Ten strijde tegen de hondendrol

Donderdag 21 april 2016
Vandaag gelezen
Burgemeester Manuela Carmena van Madrid heeft genoeg van honden die de stoepen, parken en andere publieke ruimtes bevuilen. De baasjes zullen versteld staan van de nieuwe regels, zegt ze. De minimumboete voor clandestien gelegde en niet opgeruimde hondendrollen is 751 euro. Wie dat geld niet heeft, mag de boete afkopen door in het weekeinde een werkstraf te doen, zoals vegen of ander schoonmaakwerk.
In de Madrileense voorstad Brunete hebben ze het anders aangepakt. Daar hielden toezichthouders (…) Het hele nieuwsbericht

Motorscreening op crossterrein

Donderdag 21 april 2016
Nu zaterdag vindt er een motorscreening plaats in de Marie Curiestraat op het motorcrossterrein, van 9 tot 12 uur, of van 13 tot 16 uur. Er zijn nog enkele vrije plaatsen, inschrijven kan via de website of 011/238043. Het initiatief gaat uit van de provincie Limburg samen met de politiezones. De vaardigheidsoefeningen gebeuren onder begeleiding van ervaren instructeurs. Motorrijders en scooterrijders vanaf 125 cc zijn welkom. De motorscreening zal ook bij regenweer doorgaan.

Gratis naar... BAZahaR?

Woensdag 20 april 2016
Hamont-Achel - Gratis naar... BAZahaR?ZoomWeer of geen weer, zaterdag is er BAZahaR, een bescheiden circusfestival in de dorpskern van Achel. Vanaf 17.30u is iedereen van harte welkom in het park achter het Michielshof, waar verschillende circusgezelschappen voor een waar spektakel gaan zorgen. Bij de ingang krijg je een bandje waarmee je de hele avond het festival kan betreden. Circusfestival BAZahaR belooft een totaalervaring te worden, een unieke familievoorstelling in openlucht! Tickets zijn verkrijgbaar aan de kassa (€11,50), in voorverkoop (€9) of via de abonnementsformule (€6,50). Maar misschien kunt u er gratis naartoe? De eerste vijf personen die met de vermelding "BAZahaR - Internetgazet" mailen naar uitpunt[!]hamont-achel.be krijgen een gratis duokaart!

Digitale bouwaanvragen

Woensdag 20 april 2016
Vanaf 23 februari 2017 is het digitaal indienen van bouwaanvragen verplicht voor alle architecten. Op 18 mei 2016 organiseert Hamont-Achel samen met de gemeenten Neerpelt en Overpelt daarover een infoavond voor architecten uit Noord-Limburg. Die infoavond vindt plaats in het Michielshof in Achel om 20u00. De uitnodigingen worden binnenkort verstuurd.

Let op voor de flitsmarathon

Woensdag 20 april 2016
Hamont-Achel - Let op voor de flitsmarathonLet op voor de flitsmarathon van de politie, vandaag en morgen! Gisteren hield de lokale politie op vier plaatsen in de politiezone een algemene verkeersactie. Daarbij vielen zes weggebruikers door de mand vanwege verkeerd parkeren of GSM-gebruik achter het stuur. Er werd ook een onverzekerde bromfiets in beslag genomen.

Bejaarde fietser omgekomen

Dinsdag 19 april 2016
Deze namiddag is in het centrum van Bocholt een fietser onder een  vrachtwagen terechtgekomen. De fietser overleefde de klap niet. Het slachtoffer is Bèr Vandenbosch (76) uit Bocholt. Een verkeersexpert onderzoekt in opdracht van het parket de precieze omstandigheden van het ongeval.

Lena Smeets overleden

Dinsdag 19 april 2016
Hamont-Achel - Lena Smeets overledenIn het rusthuis in Achel is vandaag Lena Smeets overleden, de weduwe van Henri Geunes. Zij was 94 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme kring. Maandag (18.30 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Neerpelt-Boseind.

Mien van den Broek overleden

Dinsdag 19 april 2016
Hamont-Achel - Mien van den Broek overledenIn het rusthuis in Achel is vandaag Wilhelmina Mien van den Broek overleden, de weduwe van Henri Willekens. Ze was 92 jaar. Zaterdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Statie. Vrijdag om 19u is er daar een avondwake.
Hamont-Achel - Jaarverslag politie: steeds meer interventiesDe lokale politie krijgt steeds meer oproepen voor interventies. De jongste vijf jaar nam het aantal interventies bij de lokale politie HANO toe met 17 procent. Gemiddeld voeren agenten van HANO 15,8 interventies per dag uit. Meestal gebeurt dat op vrijdag- en zaterdagnamiddag en -avond.
Een en ander zei korpschef Paul Claes van politiezone HANO deze namiddag tijdens een persconferentie waarop hij een aantal gegevens uit het jaarverslag toelichtte. De zone telt nu 78 personeelsleden en (…) Het hele nieuwsbericht

Van Abbe-museum 80 jaar

Maandag 18 april 2016
Grensgevallen
Hamont-Achel - Van Abbe-museum 80 jaarZoomHet bekende Van Abbe-museum in Eindhoven mocht 80 kaarsjes uitblazen afgelopen weekend, en was daarom 80 uur aan één stuk geopend. Er loopt momenteel (nog tot september) een tentoonstelling van kunst uit de tachtiger jaren. (Foto's Albert Agten)
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 88 verkeersongevallen gemeld, waarvan 14 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 3 zwaargewonden en 15 lichtgewonden.
Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 47 ademtesten afgenomen, waarvan er 9 (of 19%) positief bleken. Van 5 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 11 gevallen van vluchtmisdrijf.

Tonia Cauwenberg overleden

Maandag 18 april 2016
Hamont-Achel - Tonia Cauwenberg overledenGisteren is de uit Achel afkomstige Tonia Cauwenberg overleden, de weduwe van Jozef Kuppens. Zij was 93 jaar en wordt vrijdag begraven na de uitvaartliturgie (11 uur) in de parochiekerk van Grote Heide. Donderdag (18.30 uur) is er daar een avondwake.
De gemiddelde prijs van een woning in Limburg is nog altijd minder dan 275.000 euro, meldt TVL. In 13 Limburgse gemeenten (Lommel, Hamont-Achel, Overpelt, Peer, Meeuwen-Gruitrode, Beringen, As, Leopoldsburg, Tongeren, Halen, Gingelom, Heers, Heusden-Zolder) kan je gemiddeld nog voor minder dan 200.000 euro een huis kopen. Dat blijkt een onderzoek van het economisch magazine Trends. Limburg is de enige Vlaamse provincie waar je op het hele grondgebied gemiddeld nooit meer dan 275.000 euro betaalt voor een woonhuis.

29 verkeersongevallen in 2015

Zaterdag 16 april 2016
In Hamont-Achel zijn vorig jaar 29 verkeersongevallen gebeurd. Daarbij vielen 36 slachtoffers: 5 zwaargewonden en 31 lichtgewonden.

Lentefeest Okra-Hamont

Vrijdag 15 april 2016
Hamont-Achel - Lentefeest Okra-HamontZoomTradities moeten voortgezet worden, vinden ze bij OKRA-Hamont. En dus kwam er weer een plezierig lentefeest waarbij ontmoeting centraal stond. Zeventien 80-plussers werden bovendien gehuldigd (foto). Er waren 137 leden aanwezig, en die hebben zich de lenteschotel goed laten smaken! (JJS)

Flitsmarathon volgende week

Vrijdag 15 april 2016
Het is maar dat je 't weet
In veel landen lanceert de politie op woensdag en donderdag van volgende week een flitsmarathon. Ook in ons land!

Gratis naar het EMJ

Vrijdag 15 april 2016
Voor het Europees Muziekfestival voor de Jeugd – dat plaatsvindt van 29 april tot en met 1 mei – krijgen inwoners van de gemeente gratis tickets voor de juryconcerten. Deze tickets worden aangeboden in de vorm van buttons en zijn beschikbaar zolang de voorraad strekt. Inwoners kunnen de buttons op vertoon van hun identiteitskaart afhalen bij het UiTpunt in Hamont en in Achel.

LV Slenders opgericht

Vrijdag 15 april 2016
Guido en Bart Slenders én Carla Vanhoef, allen uit Hamont-Achel, hebben de landbouwvennootschap (LV) Slenders opgericht met zetel aan de Mulkerheide in Hamont-Achel. Het maatschappelijk kapitaal bedraagt 261.000 euro. Doel van de vennootschap is de exploitatie van een landbouw- en/of tuinbouwbedrijf.
Hamont-Achel - Bovenzonale verkeersactie van politieZoomGisternamiddag en -avond hebben agenten van de politiezones HANO, Kempenland en Lommel een bovenzonale verkeersactie gehouden op 3 verschillende standplaatsen binnen die zones. Samen met Vlabel (Vlaamse belastingsdienst) en de Douane werden er 134 voertuigen gecontroleerd met volgende resultaten:
- 2 onmiddellijke inningen (gebruik GSM/ rij- & rusttijden),
- 7 PV's verkeer (rijbewijs/ keuring/ verzekering...),
- 1 PV alcohol in het verkeer met inname rijbewijs voor de duur (…) Het hele nieuwsbericht

Toiletten maar geen riolering

Donderdag 14 april 2016
Vandaag gelezen
India bouwt in hoog tempo toiletten, maar riolering ontbreekt. Sinds de campagne Swachh Bharat (Clean India) van start ging in 2014 zijn er meer dan vijf miljoen toiletten gebouwd. Uit een recent onderzoek van de overheid blijkt echter dat in veel dorpen geen goede afvoer van afvalwater is geregeld. In veel steden kan de riolering de hoeveelheid afvalwater niet aan, en worden de gemeenschappelijke toiletten niet goed schoongemaakt. Milieuactiviste Sunita Narain: "Het probleem is dat we toiletten met (…) Het hele nieuwsbericht

Pech voor treinreizigers

Donderdag 14 april 2016
Op een bewaakte overweg in Geel is gisteren een zestiger zwaargewond geraakt toen zijn auto gegrepen werd door een trein. Daardoor was er ruim drie uur lang geen treinverkeer mogelijk tussen Herentals en Mol. Er werden vervangbussen ingelegd.
Grensgevallen
Eindhoven Airport realiseerde een passagiersgroei ten opzichte van 2015 van 14 % over de eerste 3 maanden van 2016. In de periode januari tot en met maart maakten 923.059 passagiers gebruik van de luchthaven, 110.961 meer dan in de eerste drie maanden van 2015. De groei is het gevolg van frequentieverhogingen en een toename van de bezettingsgraad per vlucht. Over geheel 2016 verwacht de luchthaven een groei van 6% te gaan realiseren tot 4,6 miljoen passagiers (2015: 4,3 miljoen passagiers).

Repair Café herstelt uw spullen

Woensdag 13 april 2016
Op vrijdag 22 april organiseert de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) voor de 4de keer een Repair Café in de gemeente. Tussen 18.00u en 21.00u kan je in het Michielshof terecht voor allerlei herstellingen. Een fiets die een onderhoudsbeurt nodig heeft, klein elektrisch materiaal dat stuk is, kledij die hersteld mag worden, computers, smartphones of tablets die defect zijn,... De deskundigen van het Repair Café bieden voor heel wat problemen een oplossing. De (…) Het hele nieuwsbericht

Er wordt deze week geflitst...

Dinsdag 12 april 2016
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Er wordt deze week geflitst......onder meer in de Bosstraat en 't Lo in Hamont-Achel, in de Koning Albertlaan en de Sint-Antoniusweg in Neerpelt en in de Haltstraat en Astridlaan in Overpelt.
Zondag 15 mei vindt de ‘Ford Lommel Proving Ground fietsdag’ plaats. Naar jaarlijkse gewoonte maken Ford prototypes voor één dag plaats voor fietsers en skeelers op Ford’s testbanen in Lommel. Het is een unieke kans om de 80 kilometer wegen tellende infrastructuur te ontdekken. De toegang is gratis, de poorten zijn geopend van 9 tot 16 uur.

Smiley (76)

Dinsdag 12 april 2016
Hamont-Achel - Smiley (76)ZoomEmilie Boogers maakte deze smiley-foto in Zuid-Afrika, op de panoramische route bij de 3 Rondavels.

Nog zes plaatsen vrij

Dinsdag 12 april 2016
De Landelijke Gilde van Neerpelt organiseert vrijdag 22 april een daguitstap naar de Westhoek, van Poperinge naar de Schreve en het IJzerfront. Er wordt vertrokken om 7u en men verwacht rond 23.30u terug te zijn, vele ervaringen rijker. Ook het bijwonen van de "Last Post" aan de Menenpoort in Ieper staat op de agenda. Er zijn nog zes plaatsen vrij. Wie geïnteresseerd is kan mailen naar roger_dingens[!]hotmail.com of bellen naar 011649 256.
Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zijn gestart met de bouw van een bierkrattenbrug over de Dommel in Eindhoven. De brug moet een overspanning krijgen van tenminste 27 meter en een uur blijven staan, om het record van de TU Delft te doorbreken. Op zaterdag 23 april moet de brug af zijn.

57 vaten met drugsafval

Dinsdag 12 april 2016
Langs het vliegveld in Budel heeft een wandelaar vanmorgen 57 vaten met een bijtende stof aangetroffen. Het gaat vermoedelijk om afval van een drugslabo. De vaten werden in de loop van de dag verwijderd.

Praten met bisschop Hoogmartens

Dinsdag 12 april 2016
Zoals we al meldden bezoekt bisschop Patrick Hoogmartens binnenkort het dekenaat. Op donderdag 21 april om 20u is er in het Salvatorcollege een ontmoetingsmoment met de bisschop voor alle bestuursleden van de parochiale verenigingen en medewerker(ster)s van de parochie of federatie. 

De uitvinding van rock-'n-roll

Dinsdag 12 april 2016


Vandaag is het al 62 jaar geleden dat Bill Haley & His Comets ‘Rock Around The Clock’ opnamen. Je zou kunnen zeggen dat daarmee de rock-‘n-roll werd uitgevonden, maar volgens de Jukeboxkalender klopt dat niet helemaal. In elk geval werd het een van de meest verkochte plaatjes aller tijden. En dat terwijl het eigenlijk een cover was en oorspronkelijk alleen maar op een B-kantje verscheen.

122 hectare bos bedreigd

Maandag 11 april 2016
Er zijn plannen voor zandwinning op de terreinen van de voormalige kruitfabriek PRB in Kaulille. Daarvoor zou 122 hectare bos moeten verdwijnen. Volgens bevoegd minister Schauvliege is er echter nog niets beslist. De gemeente Bocholt staat achter de plannen.

Hendrika Meeuwissen overleden

Maandag 11 april 2016
Hamont-Achel - Hendrika Meeuwissen overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Hendrika Meeuwissen overleden, de echtgenote van Lambert Boonen. Ze was 85 jaar. Vrijdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 83 verkeersongevallen gemeld, waarvan 20 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 1 zwaargewonde en 23 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 55 ademtesten afgenomen, waarvan er 14 (of 25%) positief bleken. Van 6 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 14 gevallen van vluchtmisdrijf. In het kader van de SLim-controleacties van afgelopen weekend werd er 20 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken.

Ann Gielen overleden

Maandag 11 april 2016
Zaterdag is de uit Hamont afkomstige Ann Gielen overleden. Zij was 78 jaar. Het afscheid vindt woensdag (10.30 uur) in 'De Kommel' in Maastricht plaats. Dinsdag (19 uur) is er daar een avondwake.
Hamont-Achel - BK kajak lange baan: opnieuw 10 titels voor NWCZoomOp de laatste dag van het BK kajak lange baan werden door de leden van NWC nog eens 10 nationale titels behaald: K2 5 km dames aspiranten met Amber Van Broekhoven & Amber Jannis, K2 5 km dames junioren met Hanna Plas & Roos Broekx, K2 5 km heren senioren met Toon Broekx & William Peters en de K4 wedstrijden over 5 km bij de dames aspiranten, dames junioren, dames senioren (foto), heren aspiranten, heren junioren, heren senioren en heren veteranen. In totaal bracht dit de teller voor NWC op 17 nationale titels dit weekend. Kortrijk, Mechelen en Gent wonnen er elk 4, Turnhout 3 en Geel, Kasterlee en Zwevegem elk 2. (Peter Van Lishout)
Vandaag gelezen
De enige radiotherapiemachine in heel Oeganda is stuk. De machine, die uit 1995 dateert, is waarschijnlijk niet meer te repareren, zegt directeur Jackson Orem van het kankerinstituut in het ziekenhuis van Mulago. Kankerpatiënten die bestraling nodig hebben moeten wachten tot er volgend jaar een nieuwe machine wordt geïnstalleerd, of uitwijken naar Kenia - mits ze dat kunnen betalen.
Vorig jaar werden 44.000 nieuwe patiënten geregistreerd - uit Oeganda, maar ook uit omringende landen die zelf de apparatuur niet hebben. Volgens het ziekenhuis wordt 75 procent van hen getroffen door het feit dat de machine nu kapot is. (Bron: ii.nl)
Op de eerste dag van het Belgische kampioenschap kajak lange baan op het kanaal Kortrijk-Bossuit in Harelbeke-Stacegem werden door de leden van de Neerpeltse Watersportclub 7 nationale titels behaald. Bij de dames miniemen wonnen Febe Timmermans & Jana Verduyckt in K2 over 2 km, bij de dames aspiranten Bieke Van Broekhoven in K1 5 km, bij de dames junioren Roos Broekx in K1 5 km, bij de dames senioren Hanna Plas en Karolien Plas in K2 5 km, bij de dames veteranen Inge Meeuwissen & Reinhilde Verbruggen, bij de heren junioren Nick Verduyckt en Joris Geers in K2 5 km en bij de heren veteranen Erwin Smids en Bruno Jannis in K2 5 km.

Jef Stevens overleden

Zaterdag 9 april 2016
Woensdag is de uit Hamont afkomstige Jef Stevens overleden, de echtgenoot van Alice Vanhoof. Hij was 92 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in WZC Het Dorp in Helchteren.

Contractbreuk door ziekte

Vrijdag 8 april 2016
Tribunaliteiten
"Je kan misschien aan de greep van mensen ontsnappen, maar niet aan de greep van een stuk papier waarop je handtekening staat", schreef de Vlaamse auteur Ward Ruyslinck. Dat ondervond een dame die samen met haar man aan de kust een handelszaak overnam om er een horecazaak te openen. Na de ondertekening van het contract kreeg zij van haar dokter te horen dat bij de verwijdering van twee huidvlekken een agressieve huidkanker was vastgesteld. Vijf jaar eerder had zij hier ook al mee te maken. Een chirurgisch (…) Het hele nieuwsbericht

Erik Vlassaks overleden

Vrijdag 8 april 2016
Hamont-Achel - Erik Vlassaks overledenVandaag is Erik Vlassaks overleden. Hij was 44 jaar. De uitvaartdienst zal plaatshebben in intieme kring. Men kan nog een laatste groet brengen in uitvaartcentrum Severens op dinsdag 12 april van 18u tot 18.45u.
Grensgevallen
De politie zoekt getuigen van een zware mishandeling, die op Paasdag plaatsvond op het Eurocircuit in Valkenswaard. Daarbij raakte een 30-jarige man uit Kortrijk zeer ernstig gewond. Rond 20 uur kregen agenten een melding van een vechtpartij, waarbij een man door meerdere personen geslagen zou zijn. Ter plaatse werd het slachtoffer bewusteloos aangetroffen en werd de ernst van de situatie duidelijk. De man werd in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis in Tilburg. Als gevolg van de (…) Het hele nieuwsbericht
De jongste jaren is er een stijging waarneembaar van mensen met een voedselallergie en/of een voedselintolerantie. Heb je nood aan duidelijke info rond dit thema? Kom dan naar de infoavond, met dr. Marc Piessens, allergoloog/pneumoloog, consulent op de dienst allergie UZ Gasthuisberg te Leuven, in samenwerking met de allergiediëtisten Hilde Winters en Annemie Mees. Deze infoavond vindt plaats op woensdag 20 april om 20u15 in Wico-campus Sint-Hubertus, Stationsstraat 25 in Neerpelt. Inkom lezing + drankje: 7 euro. Vooraf inschrijven is gewenst: winters.hilde[!]telenet.be of 011/64 10 18. Iedereen is welkom.
Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar waren er in Limburg 192 faillissementen, een daling met 22,5 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De daling was het grootst in de zakelijke dienstverlening, de transportsector en de bouw. De horeca blijft het zwakke broertje.

Wie en wanneer?

Woensdag 6 april 2016
Hamont-Achel - Wie en wanneer?ZoomEen foto van een trouwstoet(je)... Op de voorgrond een STOP-verkeersbord, op de achtergrond een oude boerderij. Rechts een nauwelijks zichtbare hoek van een gebouw met reclameplaten voor "BUTAGAZ" en - vermoedelijk, want moeilijk te lezen - KINDERWAGENS. Deze foto dook in Eksel op in het archief van een voormalig pastoor. Wie herkent deze plek, en om welke mensen zou het gaan? Je mag op dit bericht hieronder reageren of je tip mailen naar redactie[!]internetgazet.be, wij sturen die dan door naar de onderzoekers in Hechtel-Eksel.
Hamont-Achel - Bisschop bezoekt dekenaat HamontMgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, brengt van 21 tot en met 24 april een pastoraal bezoek aan het dekenaat Hamont. Dit dekenaat bestaat uit de parochiefederaties Neerpelt, Overpelt en Hamont-Achel. Op het programma staat onder meer een bezoek aan WICO-campus Salvator en kaarsenfabrikant Spaas in Hamont-Achel, aan het Sint-Maria-Instituut en De Wulp in Neerpelt en aan het dienstencentrum Sint-Oda en opvangcentrum Valkenhof in Overpelt. De bisschop wordt ook ontvangen door Theo Schuurmans, Raf Drieskens en Jaak Fransen, burgemeesters van respectievelijk Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt.

Tina Eerdekens overleden

Dinsdag 5 april 2016
Hamont-Achel - Tina Eerdekens overledenVrijdag is Tina Eerdekens overleden, de echtgenote van Jan Schuurmans. Ze was 95 jaar. De afscheidsplechtigheid vond in intieme kring in Hamont plaats.

Guido Van Gerwen overleden

Dinsdag 5 april 2016
Vrijdag is de uit Hamont afkomstige Guido Van Gerwen overleden. Hij was 72 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt vrijdag (15.30 uur) plaats in funerarium Witters in Lommel.

Nieuwe bvba: Cuzzi

Dinsdag 5 april 2016
Rob Cuijvers en Jeroen Creemers, beiden uit Hamont-Achel, hebben de bvba Cuzzi opgericht. De maatschappelijke zetel is gevestigd aan de Sint-Odilialaan in Hamont-Achel. Doel van de vennootschap is onder meer tuinaanleg en tuinontwerp en aan- en verkoop, im- en export, groot- en kleinhandel in en de ontwikkeling en fabricage van decoratieve tuinelementen.

Mia Leyssen overleden

Maandag 4 april 2016
Hamont-Achel - Mia Leyssen overledenGisteren is de uit Hamont afkomstige Mia Leyssen overleden, de echtgenote van Toine Agten. Zij was 88 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Hechtel. Donderdag (19 uur) is er een avonddienst in aula 't Sant in Hechtel.
Afgelopen weekend werden er in heel Limburg 56 verkeersongevallen gemeld, waarvan 11 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 1 zwaargewonde en 12 lichtgewonden. Bij die ongevallen nam de politie in totaal 33 ademtesten af, waarvan er 5 (of 15%) positief bleken. Van 1 bestuurder werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 15 gevallen van vluchtmisdrijf.
Grensgevallen
In Nederland is er een enorme operatie tegen drugscriminelen aan de gang. Daarbij zijn zowat 1500 mensen van de fiscale opsporingsdienst, politie, justitie en defensie ingezet. Op een honderdtal plaatsen zijn invallen gedaan en er zijn enkele tientallen mensen opgepakt. Ook in Lommel en in de buurt van Turnhout zijn invallen gedaan.
De actie is een gevolg van een groot onderzoek naar een ontmoetingsplek van criminelen in Best. Het gaat om party-verhuurbedrijf Party King, dat zou fungeren (…) Het hele nieuwsbericht

Jeanne Scheepers overleden

Maandag 4 april 2016
Hamont-Achel - Jeanne Scheepers overledenVrijdag is Jeanne Scheepers overleden, de weduwe van Jan Vanherk. Zij was 91 jaar. Het afscheid vindt in intieme kring plaats. Woensdag (19 uur) is er een avondwake in de kerk van Hamont-Centrum. Online condoleren: condoleren[!]begrafenissencreemers.be

Hamont-Achel - Gratis zaad voor een bloemenweideZoomVanaf morgen kan je in het stadhuis gratis een pakketje veldbloemenzaad afhalen. Zo geniet je deze zomer niet alleen van een prachtig kleurenpalet in je tuin, maar help je ook de bijen, vlinders e.d. aan voedsel. De stad heeft een beperkte voorraad veldbloemenzaad kunnen inslaan. Het gaat om een mengsel van boekweit, klaproos, grote klaproos, rode klaver, bernagie, bladrammenas en korenbloem. “De veldbloemen bloeien van mei tot september. Wie het mengsel nu inzaait, geniet de komende maanden dus van een schitterend kleurenpalet in de eigen tuin”, aldus schepen Guy Joosten.
Hamont-Achel - KMV Neerpelt wint overbandbeker Hamont BCZoomIn het lokaal van biljartclub Hamont BC vond gisteravond de finale plaats van het ploegentornooi overband. Na tal van schiftingswedstrijden waren het uiteindelijk de ploegen van KMV Neerpelt en De Peel BC die mochten strijden om de winst. Na een sterke start in de eerste 3 wedstrijden van BC De Peel stond KMV Neerpelt in de beslissende wedstrijd voor een bijna onmogelijke opdracht, want hun kopman zou bijna het dubbel van zijn normaal te maken punten moeten realiseren. Maar hij slaagde daarin en nam zo de winst in dit tornooi. Voor het winnende team van KMV Neerpelt speelden Jos Vanbuel, Sonja Alders, Albert Desmet en Erwin Jansen.

Eurocuptornooi op 7 mei

Zondag 3 april 2016
Het internationaal Jeugdvoetbaltornooi Eurocup, dat elk jaar georganiseerd wordt door voetbalclub KFC Hamont 99 vindt dit jaar plaats op zaterdag 7 mei. Vanaf 8u 's morgens worden er schiftingswedstrijden gespeeld, vanaf 13u staan de finalewedstrijden en aansluitend de prijsuitreikingen gepland. Er wordt gezorgd voor randanimatie, eten en drinken -  voor elk wat wils. Accommodatie: 't Leeuwke in de Bevrijdingsstraat. De toegang is gratis.

Paasbrunch bij De Vlasrooters

Zaterdag 2 april 2016
Hamont-Achel - Paasbrunch bij De VlasrootersZoomMaandag was het weer gezelligheid troef bij buurtvereniging De Vlasrooters. Ze waren talrijk samengekomen om Pasen te vieren met een lekkere paasbrunch. Ook de paashaas kwam langs om de kinderen een voorraad lekkere eitjes te bezorgen.

Maria Ramaekers overleden

Zaterdag 2 april 2016
Hamont-Achel - Maria Ramaekers overledenWoensdag is Maria Ramaekers overleden, de weduwe van Henri Hulsbosch. Zij was 89 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de kerk van Hamont-Centrum. Dinsdag (19 uur) is er daar een avondwake.

Broeder Charles overleden

Vrijdag 1 april 2016
Hamont-Achel - Broeder Charles overledenVandaag is in de Achelse Kluis Charles van de Wijnkel overleden. In de Kluis was hij broeder Charles. Hij was 78 jaar. Volgende week zaterdag wordt hij begraven binnen de muren van de Kluis.

Hubert Kwanten overleden

Vrijdag 1 april 2016
Hamont-Achel - Hubert Kwanten overledenWoensdag is Hubert Kwanten overleden, de weduwnaar van Liza Boonen. Hij was 86 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Achel-Dorp. Maandag (19 uur) is er daar een avondwake. Condoleren:condoleren[!]begrafenissencreemers.be

14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel