Het overige nieuws

Tectum verliest van Haasrode-Leuven

Zaterdag 31 oktober 2020
Hamont-Achel - Tectum verliest van Haasrode-LeuvenTectum Achel heeft met 3-1 verloren van Haasrode-Leuven. Sets: 25-22, 19-25, 25-21, 25-17.

Tinus Loos overleden

Zaterdag 31 oktober 2020
Hamont-Achel - Tinus Loos overledenMaandag is Tinus Loos overleden, de echtgenoot van Jet Van de Weyer. Hij was 92 jaar. Het afscheid vond plaats in besloten kring.
Hamont-Achel - Ondertussen, bij de speelgoedzaken...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Inslapen en zo

Zaterdag 31 oktober 2020
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Inslapen en zoToen ik een jaar of vijftien was, zorgden mijn puberteitskuren voor een hoop problemen op school. En die resulteerden dan weer onherroepelijk in een onoverzichtelijk aantal uren strafstudie. Voor het verrichten van de taakstraf die toen strafstudie heette, kon je je melden op woensdag- en/of zaterdagnamiddag. Meestal ‘en’ voor mij. Telkens twee uur. En je zult denken dat ik overdrijf, maar het is voorgekomen dat ik daar niet mee toekwam. Dat ik bijgevolg ’s zondags ook nog eens met de internen (…) Het hele nieuwsbericht
In de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus wordt het dragen van een mondmasker vanaf morgen/zaterdag opnieuw verplicht op de recyclageparken van Limburg.net. Aan alle bezoekers wordt gevraagd deze richtlijn te respecteren in het belang van hun eigen gezondheid en deze van de andere aanwezige bezoekers en recyclageparkwachters. Naast deze nieuwe richtlijn blijven de bestaande richtlijnen rond social distancing op het recyclagepark gelden. Zo is er slechts een beperkt aantal voertuigen gelijktijdig op het park toegelaten, wordt iedereen gevraagd om zoveel mogelijk in de wagen te blijven en om steeds minstens 1,5 meter afstand te houden van andere bezoekers en parkwachters.
Hamont-Achel - Verstrengde lockdown vanaf zondagnachtDe federale regering heeft vanavond maatregelen bekendgemaakt die de verdere verspreiding van het coronavirus moeten terugdringen en die neerkomen op een verstrengde lockdown. Dit zijn de voornaamste maatregelen:
- Men mag slechts één knuffelcontact thuis uitnodigen, dat ene contact mag niet te vaak wisselen.
- Niet-essentiële winkels gaan dicht, voedingswinkels en supermarkten blijven open. Hamsteren is niet nodig. Niet-essentiële winkels mogen wel een afhaalpunt (…) Het hele nieuwsbericht

Het leven anno 2020

Vrijdag 30 oktober 2020
Hamont-Achel - Het leven anno 2020Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Teutenbosloopcriterium coronaproof

Donderdag 29 oktober 2020
In december start het Teutenbosloopcriterium. Deelnames worden dit jaar gespreid over een heel weekend, van vrijdag tot zondag. Bij elke loop is er een parcours van +/- 3 km bewegwijzerd. De start en aankomst kan je herkennen aan de blauwe vlag van Sport Vlaanderen. Deelname is gratis. Loop je het parcours binnen de aangegeven periode en maak je een foto bij de beachvlag? Zet deze dan op de Facebookpagina van het Teutenbosloopcriterium en maak kans op een waardebon van 25 euro bij Decathlon! Na elke bosloop (…) Het hele nieuwsbericht

IJzerpoeder als circulaire brandstof

Donderdag 29 oktober 2020
Grensgevallen
Onderzoekers en studententeam SOLID van de TU Eindhoven (TU/e) hebben vandaag in het Nederlandse Lieshout 's werelds eerste industriële installatie met ijzerpoeder als nieuwe circulaire brandstof gepresenteerd.  
Elektriciteitscentrales en warmte-intensieve industrieën zijn samen verantwoordelijk voor 40% van de globale CO2-uitstoot. Om onze klimaatdoelstellingen te halen moet dit getal teruggebracht worden tot nul. Tot op heden zijn er weinig CO2-vrije en (…) Het hele nieuwsbericht

Extra fietsinvesteringen voor Limburg

Donderdag 29 oktober 2020
Hamont-Achel - Extra fietsinvesteringen voor LimburgZoom
Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters investeert via het Vlaams relanceplan 21 miljoen euro in 29 Limburgse fietsprojecten. Zo zal er onder andere geïnvesteerd worden in het herstellen van jaagpaden, extra lantaars voor fietsveiligheid, het vernieuwen van fietspaden en het vervangen van klinkers door asfalt.

Goedgemutst de herfst in wandelen

Donderdag 29 oktober 2020
Natuurgrenspark De Groote Heide heeft een nieuwe wandelkaart gemaakt. Daarop staan 678 kilometer aan prachtige (grensoverschrijdende!) wandelpaden uitgetekend. Knooppunten waren er al in Nederland, maar sinds dit jaar worden die ook verbonden met 80 kilometer aan nieuwe verbindingen aan Belgische kant. Bovendien krijgt iedereen die een wandelkaart aankoopt er een gratis muts van De Groote Heide bij (zo lang de voorraad strekt). Een kaart kost 4,95 euro en kan gekocht worden bij de VVV van Hamont-Achel (in het Simonshuis in Achel), de vrijetijdsbalie in Pelt (Jeugdlaan 2, Palethe), de VVV van Valkenswaard (Markt 19) en de VVV van Cranendonck (Markt 22a Budel).

Thieu Donckers overleden

Donderdag 29 oktober 2020
Hamont-Achel - Thieu Donckers overledenGisteren is Thieu Donckers overleden, de echtgenoot van Rosa Evens. Hij was 80 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

De visie van Fobie

Woensdag 28 oktober 2020
Hamont-Achel - De visie van FobieZoom                                                                            (Cartoon: Fobie)

Jeugdcompetities stopgezet

Woensdag 28 oktober 2020
UPDATE De jeugdcompetities in het voetbal worden vanwege corona helemaal stopgezet. Dat heeft Voetbal Vlaanderen beslist. De Vlaamse regering had dinsdag al alle sportactiviteiten voor 12-plussers verboden, nu zet Voetbal Vlaanderen ook de competitie van U6 tot U13 voor onbepaalde tijd ‘on hold’. Trainingen en vriendschappelijke wedstrijden in eigen regio blijven voor de allerjongsten (tot U13) wel toegestaan. UPDATE Ook Basket Vlaanderen meldt dat de competitie van de ploegen met spelers -12 (U8, U10 en U12) wordt stopgezet.  
Hamont-Achel - Nieuwe maatregelen starten om middernachtDe nieuwe coronamaatregelen gaan al in vanaf middernacht i.p.v. overmorgen/vrijdag om 18u00. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) deze namiddag bekend gemaakt.

Riek Mathijssen overleden

Woensdag 28 oktober 2020
Donderdag is Riek Mathijssen overleden, de echtgenote van Oswald Schäfer, die in 2017 overleed. Ze was 77 jaar. Gezien de omstandigheden is een publiek moment van groeten niet voorzien. Condoleances kunnen steeds overgemaakt worden via www.uitvaartzorgvanhove.be.

Hogere temperaturen

Woensdag 28 oktober 2020
Weerbericht
Hamont-Achel - Hogere temperaturenEen omvangrijke en krachtige depressie nabij IJsland, stuurt in een strakke zuidwestelijke luchtstromingen nog steeds vochtige en gestoorde zeelucht naar onze streken. Op het einde van de week wordt er wel gevoelig zachtere lucht aangevoerd en tijdens het weekend stijgt de luchtdruk tijdelijk.
Vandaag zijn er talrijke wolken in de ochtend met kans op een spat regen of een bui. Nadien is het tijdelijk wat droger en zijn er enkele opklaringen mogelijk. Na de middag komen er echter opnieuw buien (…) Het hele nieuwsbericht

Nu de zwaarden nog

Woensdag 28 oktober 2020
Hamont-Achel - Nu de zwaarden nogZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

DHL bouwt in Weert

Dinsdag 27 oktober 2020
Grensgevallen
Het koeriersbedrijf DHL gaat in Weert op het bedrijventerrein Kampershoek een groot distributiecentrum bouwen. Het logistieke centrum komt op een perceel van 16ha. Of en hoeveel werkgelegenheid er met het centrum gemoeid is, is niet bekend.

De tijd van de Vikingen

Dinsdag 27 oktober 2020
Radio en TV
Morgen kunt u op National Geographic kijken naar twee documentaires over de Vikingen. Om 15u start 'Viking Warrior Queens' (2019). Wetenschapper en National Geographic Explorer Ella Al-Shamahi bewijst met behulp van geavanceerde technologieën dat er meer dan duizend jaar geleden ook vrouwelijke Vikingkrijgers waren. Aansluitend kan je om 16u kijken naar 'Ultimate Viking Sword' (2019). Slechts een aantal Vikingen bezat het angstaanjagende Ulfberht-zwaard. Dit revolutionaire wapen kwam tot stand op een manier die eeuwenlang onbekend zou blijven bij de rivalen van de Vikingen. (National Geographic, 15u)

Nieuwe maatregelen tegen het virus

Dinsdag 27 oktober 2020
Hamont-Achel - Nieuwe maatregelen tegen het virusDe Vlaamse regering heeft vanavond nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, zeker nu die verspreiding ongekende proporties aanneemt. De basisregels blijven alleszins behouden: het dragen van een mondmasker, het wassen van de handen en het afstand houden. Maar ook en vooral moet het aantal sociale contacten zoveel mogelijk beperkt blijven tot het absolute minimum. Bovendien gaan volgende maatregelen vrijdag om 18u in voor een periode van minstens 12 (…) Het hele nieuwsbericht

De visie van Fobie

Dinsdag 27 oktober 2020
Hamont-Achel - De visie van FobieZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Maria Van Lishout overleden

Maandag 26 oktober 2020
Hamont-Achel - Maria Van Lishout overledenVrijdag is Maria Van Lishout overleden, de weduwe van Albert Jansen. Ze was 79 jaar. De afscheidsdienst en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: woensdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Zonnepanelen op 13.000 woningen

Maandag 26 oktober 2020
Hamont-Achel - Zonnepanelen op 13.000 woningenZoomAcht Limburgse huisvestingsmaatschappijen investeren samen 35 miljoen euro in zonnepanelen. Ze willen er de komende 3 jaar zo'n 13.000 woningen mee uitrusten. De huurders zullen elke maand tot 30 euro meer huur moeten betalen, maar dat geld verdienen ze terug door een verlaging van hun stroomfactuur. (Radio 2)
Hamont-Achel - Openbaarvervoerplan 2021 goedgekeurdZoomDe Limburgse vervoerregioraad keurde vandaag het nieuwe openbaarvervoerplan (OV-plan) voor de vervoerregio Limburg officieel goed. 33 steden en gemeenten stemden in met dit plan dat het toekomstige openbaar vervoernetwerk uittekent. De invoering is voorzien voor januari 2022.
De vervoerregioraad had het OV-plan in juni al voorlopig goedgekeurd. Niet alle Limburgse steden en gemeenten waren toen te vinden voor de nieuwe plannen. Zo was er toen bezorgdheid over de aansluiting van de OV-netten in (…) Het hele nieuwsbericht

Winteruur in het recyclagepark

Maandag 26 oktober 2020
Hamont-Achel - Winteruur in het recyclageparkVanaf morgen geldt de winteruurregeling in het recyclagepark. Dat wil zeggen dat het park steeds een uur vroeger dicht gaat. Het park zal dus telkens om 16 uur sluiten, op donderdag om 17 uur.
Hamont-Achel - Ziekenhuizen schakelen over naar fase 1BVandaag schakelen de ziekenhuizen over naar fase 1B. Dat betekent dat ze tot 50 procent van hun bedden op intensieve zorg voor Covidpatiënten moeten vrijhouden, en nog eens vier keer zo veel op gewone Covid-afdelingen.
Tussen 15 en 21 oktober waren er in Limburg dagelijks gemiddeld 388 nieuwe besmettingen, een stijging met 74 procent tegenover de zeven dagen voordien. Van de 26.283 uitgevoerde coronatesten in Limburg was 10,3 procent positief. Het reproductiegetal in Limburg bedraagt 1,406, wat betekent dat 100 besmette personen er 140 andere besmetten. In totaal raakten al 14.712 Limburgers besmet in de pandemie.

Herfstvakantie wordt verlengd

Zondag 25 oktober 2020
#samentegencorona
De Vlaamse scholen krijgen na volgende week een verlengde adempauze tot en met 11 november. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts beslist in overleg met de vertegenwoordigers van het onderwijsveld, op basis van een nieuw advies van virologen. “Ik verontschuldig mij bij de ouders die nu een oplossing moeten zoeken voor maandag 9 november en dinsdag 10 november”, zegt Weyts. “We doen nu een inspanning van 2 dagen om de scholen daarna opnieuw te kunnen openen tot de (…) Het hele nieuwsbericht

Foto's van op de tatami

Zondag 25 oktober 2020
Hamont-Achel - Foto's van op de tatamiZoomBijna alleen coronanieuws dezer dagen, reden waarom fotograaf Rik Vander Sanden zijn judofoto's van afgelopen jaar eens verzamelde. De meeste komen uit Europa (Grand Prix van Boedapest en Den Haag, de Grand Slam van Düsseldorf, de Europacup in Saarbrücken en Luxemburg),... En daar bovenop nog foto's uit enkele Belgische tornooien. (foto Rik Vander Sanden) Meer foto's
Foto's van op de tatamiFoto's van op de tatami
Zoom
Hamont-Achel - Morgen overleg gouverneur-burgemeestersMorgen/maandag is er op vraag van de lokale besturen een overleg gepland tussen alle 42 Limburgse burgemeesters en de provinciegouverneur. Op de agenda staat de coronacrisis, de situatie in Limburg en de eventuele noodzaak om bijkomende maatregelen te nemen.

De visie van Fobie

Zaterdag 24 oktober 2020
Hamont-Achel - De visie van FobieZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Mertens naar dubbelfinale in Ostrava

Zaterdag 24 oktober 2020
In het enkelspel werd ze in de kwartfinales uitgeschakeld, maar in het dubbelspel heeft Elise Mertens samen met Aryna Sabalenka de finale bereikt van het WTA-toernooi van Ostrava in Tsjechië. In de halve finale versloegen de twee dames het duo Kirsten Flipkens/ Demi Schuurs met 6-3 en 7-5. Schuurs is de voormalige dubbelpartner van Mertens. Elises huidige dubbelpartner speelt zondag de enkelfinale tegen Victoria Azarenka.

Dak- en thuislozentelling

Zaterdag 24 oktober 2020
Volgende week vrijdag zetten verschillende organisaties en instanties in Limburg zich in om de aantallen dak- en thuislozen in onze provincie in kaart te brengen. “Iedereen telt mee” is een project van de Koning Boudewijnstichting, die LUCAS, KU Leuven en Universiteit Luik aanduidde om het onderzoek te voeren. In Limburg doen ze dit in samenwerking met het Limburgs Steunpunt Lokaal Sociaal Beleid en het provinciebestuur.
Het project wil een zicht krijgen op de aantallen, maar ook op de (…) Het hele nieuwsbericht

Komende nacht start de wintertijd

Zaterdag 24 oktober 2020
Hamont-Achel - Komende nacht start de wintertijdZoomKomende nacht schakelen we weer over van zomertijd op wintertijd. Zondagochtend om drie uur wordt de klok één uur achteruit gezet, 3u wordt dan 2u. Lekker een uur langer slapen!

Veel regen en wind

Zaterdag 24 oktober 2020
Weerbericht
Hamont-Achel - Veel regen en windEen omvangrijke en krachtige depressie nabij Schotland stuurt in een strakke zuidwestelijke luchtstroming zachte, maar gestoorde lucht naar onze streken. Vooral op zondag zorgt een actieve storing voor een hele tijd neerslag. Na het weekend blijft het wisselvallig met geregeld wat regen of buien, maar er komen ook enkele drogere dagen voor. Het wordt wel iets kouder. 
Vandaag overheersen wolken het weerbeeld. De bewolking is zelfs voldoende dik om af en toe een drupje regen of motregen te (…) Het hele nieuwsbericht

Veroordeeld voor home invasion

Vrijdag 23 oktober 2020
Hamont-Achel - Veroordeeld voor home invasionEen Peltenaar (47) en een Hamontenaar (41) hebben respectievelijk 50 en 45 maanden celstraf gekregen voor een home invasion in Kleine-Brogel. De feiten dateren van 23 december toen de daders er de woning van Gerard Vandersanden en zijn echtgenote Anna Geerts binnenvielen. Ze bedreigden hen met een bijl en sloegen de man met een honkbalknuppel. Ze moesten de vlucht nemen zonder buit, nadat de man er in geslaagd was zijn karabijn te pakken en hen te bedreigen.
De 75-jarige vrouw overleed nog geen twee maanden later, volgens de familie ingevolge een posttraumatisch stresssyndroom, maar dat verband kon door onderzoek niet worden aangetoond.(PG)

Sneukeltocht op de Witteberg

Vrijdag 23 oktober 2020
Hamont-Achel - Sneukeltocht op de WittebergZoomZondag konden de buren van de Witteberg genieten van een heerlijke corona-proof sneukeltocht. Vertrekken kon, in je eigen bubbel, tussen 8-9u. Onderweg had het bestuur op verschillende stops gezorgd voor lekkere hapjes (boterham met spek, pannenkoeken, cake) en een drankje (koffie en warme choco) en kon je, op veilige afstand van elkaar, een babbeltje slaan met de andere buren. Het was een heel mooie tocht en een super initiatief van het bestuur!

Strenge maatregelen tegen corona

Vrijdag 23 oktober 2020
Hamont-Achel - Strenge maatregelen tegen coronaZoom                                                                            (Cartoon: Fobie)
Grensgevallen
In Kockengen, een dorp in de Nederlandse provincie Utrecht, is vogelgriep uitgebroken. Het ministerie van landbouw heeft daarom over het hele land een ophokplicht voor pluimvee verordend. Het gaat om de zwaarste variant van vogelgriep, H5N8. .
In het tennistoernooi in het Tsjechische Ostrava heeft Elise Mertens vandaag thuisspeelster Kalina Muchovà (WTA-28)uitgeschakeld in twee sets: 6-4 en 6-2. In de kwartfinales komt ze uit tegen de Wit-Russische Victoria Azarenka, van wie ze op de recente US Open in twee sets verloor in de kwartfinales.

Oproep om bloed te geven

Donderdag 22 oktober 2020
Hamont-Achel - Oproep om bloed te gevenZoomSinds begin september merkt Rode Kruis-Vlaanderen een structurele daling in het aantal donoren. Een gevolg van de stijgende coronacijfers. Op de bloedinzamelingen komen er dagelijks een 200-tal donoren minder langs dan gewoonlijk. Nochtans zijn voldoende bloedgevers nodig om een comfortabele bloedvoorraad op te bouwen. Als deze trend zich verder zet, vreest het Rode Kruis dat de bloedvoorraad zwaar onder druk zal komen te staan. De organisatie roept samen met Vlaams minister Wouter Beke daarom zijn (…) Het hele nieuwsbericht

De visie van Fobie

Donderdag 22 oktober 2020
Hamont-Achel - De visie van FobieZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Aangereden wolvenwelpen waren in goede conditieZoomVrijdagochtend 9 oktober werd het kadaver van een wolf opgemerkt langs de kant van de N74 ter hoogte van Hechtel-Eksel. Het Natuurhulpcentrum haalde kort nadien het dier op. Daar werden röntgenopnames gemaakt waarop duidelijk meerdere breuken en letsels te zien waren. Nadien werd de jonge wolvin overgebracht naar het INBO in Geraardsbergen voor een autopsie en genetisch onderzoek om 100% duidelijk te maken of de wolf deel uitmaakte van de roedel van Hechtel-Eksel. De tandformule bevestigde dat het een (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: Tom Lauwers

Donderdag 22 oktober 2020
Tom Lauwers uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap Tom Lauwers opgericht met zetel aan de Industriestraat in Hamont-Achel. Tot het doel van de vennootschap behoort onder meer het verlenen van bijstand, advies en leiding aan bedrijven, privépersonen en instellingen voornamelijk doch niet uitsluitend op het vlak van management, marketing, productie en ontwikkeling.
Hamont-Achel - Toegangscontrole bij MariaziekenhuisZoomWe kondigden het op 12 oktober al aan, maar sInds vanmorgen is bij het Mariaziekenhuis de automatische toegangscontrole voor patiënten en bezoekers van start gegaan. Midden juli werden de automatische toegangspoortjes aan de hoofdingang van het ziekenhuis geïnstalleerd. Nu ze effectief in werking gaan, heeft het ziekenhuis de mogelijkheid om de toestroom van patiënten en bezoekers beter te (…) Het hele nieuwsbericht

Weer wolvenwelp doodgereden

Dinsdag 20 oktober 2020
Hamont-Achel - Weer wolvenwelp doodgeredenZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Wandeling door Kempen-Broek

Maandag 19 oktober 2020
Onder het thema "Beleef de stilte" organiseert het Regionaal Landschap Kempen en Maasland zondag een wandeling doorheen het Kempen-Broek. Het GrensPark Kempen~Broek is één van de weinige stiltegebieden in de dichtbebouwde lage landen. Op de ‘dag van de stilte’ wil men de wandelaar laten genieten van de rust en de uitgestrektheid die het Smeetshof te bieden heeft. Voeg daar nog de kleurenrijkdom van de herfst aan toe en je gaat helemaal zen naar huis. (…) Het hele nieuwsbericht

Iedereen naar school!

Maandag 19 oktober 2020
Hamont-Achel - Iedereen naar school!Zoom                                                                            (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Aantal besmettingen blijft snel stijgenHet aantal coronavirusbesmettingen blijft snel toenemen. In Beringen werden volgens Sciensano de afgelopen twee weken 180 nieuwe besmettingen vastgesteld (58 meer dan eergisteren), in Lommel 101 (+41), in Houthalen-Helchteren 95 (+46), in Tongeren 66 (+31), in Pelt 87 (+41), in Leopoldsburg 54 (+20), in Hamont-Achel 57 (+21), in Oudsbergen 35 (+7), in Bocholt 32 (+11), in Peer 25 (+9) en in Hechtel-Eksel 21 (+7).
Beringen, Lommel, Houthalen-Helchteren en Pelt zitten nu in de Limburgse top-tien van gemeenten met de meeste besmettingen.

'Plek van hoop' ingewijd

Zondag 18 oktober 2020
Hamont-Achel - 'Plek van hoop' ingewijdZoomAan de Waag werd vrijdag een "Plek van hoop" ingewijd die door de werkgroep 'Rouwenden Nabij" in samenwerking met het stadsbestuur werd ingericht. In de avondschemering klonk het "Te Velde" (foto). Rond de pas geplante zomereik werden in een kring en tijdens het luiden van een klok alle mensen herdacht die hier en elders slachtoffer werden van het coronavirus, van het verkeer, van (huiselijk) geweld en oorlog,... De slachtoffers van mensenhandel, gestorven op zee of in containers. Daklozen en (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - De Ronde in 2020: thuisbeleving...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Rozen verwelken...

Zaterdag 17 oktober 2020
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Rozen verwelken......en schepen vergaan, maar onze vriendschap blijft eeuwig bestaan… Ik las deze gevleugelde woorden vorige week in een boekje dat me trots getoond werd door het dochtertje van kennissen. ‘Poezie’ heette dat boekje, zei ze. En alle vriendinnetjes van de klas hadden er hun diepste zielenroerselen al in geuit. Mijn opmerking dat ‘poëzie’ echt wel die twee puntjes op de e nodig had, weigerde ze te geloven. Een o, gevolgd door een e, moest uitgesproken worden als de oe van koe. Of (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuw: De Backere & Knoops

Vrijdag 16 oktober 2020
De besloten vennootschap De Backere Hadewych met zetel in Hamont-Achel en de besloten vennootschap Knoops Els met zetel in Genk hebben de besloten vennootschap De Backere & Knoops - geassocieerde notarissen opgericht. De zetel van de vennootschap is gevestigd aan het Kerkplein in Lommel. Het aanvangsvermogen van de vennootschap bedraagt 20.000 euro.
Hamont-Achel - Nieuwe maatregelen tegen coronavirusOm de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft het overlegcomité vanavond nieuwe maatregelen bekendgemaakt. Ze gaan maandag in.
- Nauwe contacten (knuffelcontact) worden beperkt tot 1 persoon (per individu) van buiten het huishouden.
- Je mag per huishouden in totaal 4 personen thuis uitnodigen met voldoende afstand. Dit moeten gedurende twee weken dezelfde 4 personen zijn.
- Telewerk wordt de regel, zeker voor de activiteiten die dit (…) Het hele nieuwsbericht

Weer meer corona-opnames

Vrijdag 16 oktober 2020
Hamont-Achel - Weer meer corona-opnamesZoomEn Fobie vraagt zich af of de mensen ziekenhuisbedden gaan hamsteren... (Cartoon: Fobie)

Hubert Tielemans overleden

Vrijdag 16 oktober 2020
Hamont-Achel - Hubert Tielemans overledenVandaag is Hubert Tielemans overleden, de echtgenoot van Jet Van Vlierden. Hij was 70 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.

'Repair Café' afgelast

Vrijdag 16 oktober 2020
Het "Repair Café" dat zou doorgaan in het Michielshof op vrijdag 23 oktober is afgelast. Er is nog geen zicht op een volgende editie.
In Limburg zijn er dit jaar tot op heden al 13 productiesites voor synthetische drugs aangetroffen en ontmanteld. Daarnaast werden er 11 dumpingen van drugsafval ontdekt en 7 stockageplaatsen blootgelegd. In 2019 waren dit 14 drugslabo’s, 5 stockageplaatsen en 23 dumpingen.

Giro kampt met coronavrees

Donderdag 15 oktober 2020
Hamont-Achel - Giro kampt met coronavreesZoom                                                                              (Cartoon: Fobie)

Ook handbal ligt stil

Donderdag 15 oktober 2020
Als de coronacrisis het toelaat worden de seniorenhandbalcompetities hervat in januari 2021. De BENE-League zal tot en met 15 november geen wedstrijden organiseren

Luchtfotografie Beedrone failliet

Donderdag 15 oktober 2020
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft luchtfotografie Beedrone uit Hamont-Achel failliet verklaard. 14 november is de uiterste datum voor het indienen van schuldvorderingen.

'Blijf coronamaatregelen volgen'

Donderdag 15 oktober 2020
Hamont-Achel - 'Blijf coronamaatregelen volgen'De Eerstelijnszone Noord-Limburg vraagt om de coronamaatregelen te blijven volgen Alle coronacijfers in ons land nemen immers nog steeds toe. Tussen 4 en 10 oktober werden elke dag meer dan 5.000 nieuwe besmettingen bevestigd. Ook het aantal ziekenhuisopnames en het aantal overlijdens blijven toenemen. Tot enkele weken geleden raakten vooral jongeren besmet, maar intussen stijgt het aantal besmettingen sterk bij alle leeftijden, waaronder ook opnieuw bij kwetsbare burgers.<br /> (…) Het hele nieuwsbericht

Fris voor de tijd van het jaar

Donderdag 15 oktober 2020
Hamont-Achel - Fris voor de tijd van het jaarTussen hogedrukgebieden ten noorden en westen van het Verenigd Koninkrijk en depressies over het oosten en zuidoosten van Europa wordt in een koele noordoostelijke luchtstroming droge landlucht over onze streken gestuurd. De neerslagkansen zijn gevoelig lager, maar ook het kwik presteert ondermaats. Na het weekend wordt het zachter, maar de regenkansen nemen opnieuw toe.
Vandaag is het zwaarbewolkt tot betrokken, maar overwegend droog. Mogelijk kan er na de middag een streepje zon voorkomen. De (…) Het hele nieuwsbericht

Zondag de Ronde van Vlaanderen...

Woensdag 14 oktober 2020
Hamont-Achel - Zondag de Ronde van Vlaanderen...Zoom...zonder publiek op hellingen of langs kasseistroken. (Cartoon: Fobie)

Aantal besmettingen verdubbeld

Woensdag 14 oktober 2020
Hamont-Achel - Aantal besmettingen verdubbeldHet aantal besmettingen door het coronavirus in onze provincie is op een week tijd verdubbeld. In Beringen werden volgens Sciensano de afgelopen twee weken 122 nieuwe besmettingen vastgesteld (14 meer dan eergisteren), in Lommel 60 (+13), in Houthalen-Helchteren 49 (+9), in Tongeren 35 (-), in Pelt 46 (+16), in Leopoldsburg 34 (+5), in Hamont-Achel 36 (+7), in Oudsbergen 28 (+1), in Bocholt 21 (-), in Peer 16 (+3) en in Hechtel-Eksel 14 (+2).

Autodieven riskeren zware straf

Woensdag 14 oktober 2020
Hamont-Achel - Autodieven riskeren zware strafTwee mannen riskeren 24 en 36 maanden celstraf voor vijf autodiefstallen. Zij sloegen onder meer toe in Bocholt, Hamont en Oudsbergen. De verdediging vroeg de vrijspraak van de betichten. Vonnis op latere datum. (PG)

Nog drie wolvenwelpen in leven

Woensdag 14 oktober 2020
Hamont-Achel - Nog drie wolvenwelpen in levenZoomUit een analyse van nieuwe videobeelden van de dagen vòòr de dood van een van de wolvenwelpen op 9 oktober - het dier werd 's nachts in hechtel-Eksel doodgereden - blijkt dat ze tot dan toch nog met 4 waren. Er blijven nu dus nog 3 welpen over.
Op 16 september verspreidde INBO, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, beelden van drie spelende wolvenwelpen. Sinds half juli waren er telkens slechts drie welpen samen op beeld. De boswachters en onderzoekers kregen ook (…) Het hele nieuwsbericht

Samen sterk tegen armoede

Woensdag 14 oktober 2020
Hamont-Achel - Samen sterk tegen armoedeZoomIn het kader van de Werelddag van verzet tegen armoede op zaterdag 17 oktober bundelen de Limburgse verenigingen hun krachten. Dit jaar draait de campagne rond een waardig inkomen voor iedereen en uitsluiting moet de wereld uit. Helaas blijft ook vandaag armoede iets waar je niets voor terugkrijgt. Beringen is de gaststad van de activiteiten dit jaar maar door corona is er er een alternatief onlineprogramma uitgewerkt. De dag zal daarom gecentraliseerd worden bij Radio Benelux; het lokale (…) Het hele nieuwsbericht

Voorlopig geen amateurvoetbal meer

Dinsdag 13 oktober 2020
Hamont-Achel - Voorlopig geen amateurvoetbal meerDe competitie in het amateurvoetbal wordt voorlopig stilgelegd. Dat heeft Voetbal Vlaanderen beslist omdat het met de huidige maatregelen onmogelijk is om veilig wedstrijden te organiseren. Het gaat om de competities van 2e nationale tot en met 4e provinciale en het recreatieve voetbal. Naast het profvoetbal (1A en 1B) kan alleen 1ste nationale (de hoogste amateurreeks met THES en Patro Eisden) nog spelen. Ook jeugdwedstrijden tot de U17 blijven wel nog toegestaan en ook vriendschappelijke matchen, als ze in de eigen regio plaatsvinden.

Hilde Claes overleden

Dinsdag 13 oktober 2020
Hamont-Achel - Hilde Claes overledenIn Leuven is zaterdag de uit Achel afkomstige Hilde Claes overleden, de weduwe van Maurice Vastmans. Ze was 71 jaar. De begrafenis zal in besloten kring plaatsvinden. Online condoleren kan via www.condoleances.be/hildeclaes.

Ondertussen, in Noord-Frankrijk...

Dinsdag 13 oktober 2020
Hamont-Achel - Ondertussen, in Noord-Frankrijk...Zoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Een kalender van de vliegbasis

Maandag 12 oktober 2020
Hamont-Achel - Een kalender van de vliegbasisZoomDe militairen van de vliegbasis van Kleine-Brogel hebben een - mooie - kalender samengesteld met foto's van modellen die op de basis werken. Titel van de kalender: "Kings, Wings, Queens & F-16's". Ze verkopen die kalenders om met de opbrengst goede doelen te kunnen steunen, zoals de MS-Liga Vlaanderen en de vzw Boemerang. Die inkomsten bleven door de coronacrisis achterwege, en dus hebben ze daar op de vliegbasis een andere oplossing gevonden. Een kalender kost in voorverkoop 18,5 euro en kan besteld worden via de webshop van de basis.

Kwaliteit fietspaden in kaart

Maandag 12 oktober 2020
Hamont-Achel - Kwaliteit fietspaden in kaartZoomHet provinciebestuur start met een audit van haar functionele fietspaden. Dat zijn fietspaden die gebruikt worden voor functionele verplaatsingen naar het werk, of naar de winkel, bijvoorbeeld. Op basis van de verzamelde gegevens kan men het fietsbeleid beter afstemmen op de noden op het terrein en de behoeften van de fietser. Limburg telt zo’n 2.000 km aan functionele fietspaden. De provincie beheert dat netwerk in overleg met Vlaanderen en in samenwerking met de lokale besturen. Zo keert het (…) Het hele nieuwsbericht

Aantal besmettingen stijgt fors

Maandag 12 oktober 2020
Hamont-Achel - Aantal besmettingen stijgt forsHet aantal besmettingen door het coronavirus schiet in onze provincie omhoog. In Beringen werden de afgelopen twee weken 108 besmettingen vastgesteld, in Lommel 47, in Houthalen-Helchteren 40, in Tongeren 35, in Pelt 30, in Leopoldsburg en Hamont-Achel 29, in Oudsbergen 27, in Bocholt 21, in Peer 13 en in Hechtel-Eksel 12. Met uitzondering van de laatste twee gemeenten geldt volgens Sciensano nu voor alle gemeenten code rood. (Lees ook "We zitten in de tweede golf")
Hamont-Achel - Mariaziekenhuis: automatische poortjesZoomVanaf dinsdag 20 oktober moeten alle patiënten en bezoekers, die in het Mariaziekenhuis moeten zijn, een geautomatiseerde toegangscontrole doorlopen via poortjes aan de hoofdingang van het ziekenhuis. Op bijgaande video wordt alles nog eens uitgelegd.

Bevraging over mobiliteitsnetwerk

Maandag 12 oktober 2020
Hamont-Achel - Bevraging over mobiliteitsnetwerkZoomAlle Limburgers worden opgeroepen om deel te nemen aan een online bevraging over het toekomstige mobiliteitsnetwerk van Limburg. Niet alleen inwoners, maar ook verenigingen, socio-economische actoren, het onderwijs, belangengroepen, adviesgroepen,... kortom iedereen die een mening heeft over de mobiliteit in Limburg kan waardevolle informatie geven.
In de bevraging gaat het onder andere over het toekomstige gebruik van de auto, de fiets, het openbaar vervoer en het logistiek netwerk, maar er wordt ook (…) Het hele nieuwsbericht

Code oranje voor zaalsporten

Maandag 12 oktober 2020
Hamont-Achel - Code oranje voor zaalsportenVanaf woensdag schakelt de sportsector in heel Vlaanderen naar code oranje. Concreet betekent dit dat zaalsporten waarbij geen anderhalve meter afstand bewaard kan worden voor iedereen boven 12 jaar tijdelijk verboden worden. De kleedkamers sluiten, behalve in zwembaden. Dat heeft Vlaams minister van Sport Ben Weyts beslist op vraag van en in overleg met de sportsector. 
Er kunnen vanaf woensdag bijvoorbeeld geen competitiematchen basket meer georganiseerd worden, maar een (…) Het hele nieuwsbericht

Frans Cardinaels overleden

Maandag 12 oktober 2020
Hamont-Achel - Frans Cardinaels overledenZaterdag is Frans Cardinaels overleden, de echtgenoot van Rina Steensels. Hij was 76 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting (mondmasker verplicht): donderdag (19-20u) bij Vanhove Uitvaartzorg, Brogelerweg 24 in Bocholt. 

Rode Duivels verliezen koppositie

Maandag 12 oktober 2020
Hamont-Achel - Rode Duivels verliezen koppositieZoomIn de Nations League zijn de Rode Duivels hun leidersplaats kwijt, na hun verlies van gisteren. (Cartoon: Fobie)

Virtuele infomarkt over Noord-Zuid

Maandag 12 oktober 2020
Tot en met zondag 18 oktober organiseren De Werkvennootschap en het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid een virtuele infomarkt over het complex project Noord-Zuidverbinding Limburg. De resultaten van de eerste fase van het geïntegreerd onderzoek komen aan bod, alsook de verfijning van de alternatieven.
In het voorjaar stelde De Werkvennootschap zeven alternatieven voor om de Noord-Zuidverbinding te verbeteren. Tijdens een reizende infomarkt kon je je mening kenbaar maken. De zeven (…) Het hele nieuwsbericht

We zitten in de tweede golf

Zondag 11 oktober 2020
Commentaar
Hamont-Achel - We zitten in de tweede golfHet gaat weer de verkeerde kant uit met het coronavirus: in de voorbije 14 dagen geraakten er in Pelt 26 inwoners besmet, in Lommel 44, in Hamont-Achel 23, in Bocholt 19, in Leopoldsburg en Oudsbergen telkens 27. Die gemeenten zijn nu in de zg rode zone beland, waar bijkomende maatregelen zich opdringen. En nog altijd zijn er mensen die zeggen dat het allemaal zo erg niet is, dat het overroepen wordt, dat het maar om "een griepje" gaat en dat (…) Het hele nieuwsbericht

Met de groeten uit... de Ardennen

Zondag 11 oktober 2020
Hamont-Achel - Met de groeten uit... de ArdennenZoomIn de Ardennen kon Stefan Cruysberghs een wasbeer fotograferen. De kleine beertjes met Zorro-masker en geringde staart zien er schattig en aaibaar uit, maar dat zijn ze niet. De wasbeer is een invasieve exoot die tijdens WOII in Duitsland geïntroduceerd werd en zich nadien naar de buurlanden verspreid heeft. Waarschijnlijk zitten er al meer dan duizend in de Belgische Ardennen. En af en toe duikt er zelfs eentje op in Vlaanderen. Wasberen zijn vooral 's nachts actief en worden daardoor (…) Het hele nieuwsbericht
In het volleybal (Eerste Promo Mannen) heeft VC Pelt A gewonnen van Achel B. Uitslag: 2-3.

Exc. Hamont klopt Kaulille

Zondag 11 oktober 2020
Hamont-Achel - Exc. Hamont klopt KaulilleExc. Hamont heeft thuis met 2-0 gewonnen van FC Kaulille.

De visie van Fobie

Zondag 11 oktober 2020
Hamont-Achel - De visie van FobieZoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Henri Bekaert overleden

Zondag 11 oktober 2020
Hamont-Achel - Henri Bekaert overledenGisteren is Henri Bekaert overleden, de uit Hamont afkomstige weduwnaar van Anny Veraa. Hij was 85 jaar. De uitvaartdienst en de crematie zullen plaatsvonden in besloten kring. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Tectum verliest van Menen

Zaterdag 10 oktober 2020
Hamont-Achel - Tectum verliest van MenenTectum Achel heeft vanavond thuis van Menen verloren. Uitslag: 2-3. Setstanden: 28-26, 18-25, 28-26, 22-25, 8-15. UPDATE Een wedstrijdverslag van Etienne Willekens: Eerste set. Achel neemt een snelle start, met goed opslag en aanvalswerk lopen we al snel uit naar 6/2. Maar dan al zal blijken dat hun aanvaller Lapkov een gesel voor ons zal worden, hij brengt in zijn eentje vanop de opslagzone Menen terug op 7/5. Campforts wordt door Verschueren goed (…) Het hele nieuwsbericht

KFC Hamont 99 verliest in Meeuwen

Zaterdag 10 oktober 2020
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 verliest in MeeuwenKFC Hamont 99 heeft vanavond met 1-0 verloren op het veld van KSK Meeuwen. Achel VV verloor thuis van KFC Eksel met 0-4.

Naar een 'rode' zone in Nederland?

Zaterdag 10 oktober 2020
Hamont-Achel - Naar een 'rode' zone in Nederland?De jongste stand van zaken rond verplaatsingen naar een rode zone in Nederland:
- Je kan zonder beperkingen naar een rode zone in Nederland reizen.
- Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en ook in Nederland de zes gouden regels te volgen.
- Reizen vanuit rode zone in Nederland naar België: als je minder dan 48 uur in een rode zone in Nederland was, kan je terugreizen naar België zonder verplichtingen. Als je langer dan 48 uur in een rode zone in Nederland was, moet je een Passenger Locator Form invullen, bij thuiskomst in quarantaine gaan en na 5 dagen een test laten afnemen. Als je langer dan 48 uur in een rode zone in Nederland was voor een essentiële verplaatsing (werk, studie, familie,…) of voor een verblijf om dwingende redenen, ben je niet verplicht in quarantaine te gaan. 

A400M Atlas maakte 'welcome flight'

Zaterdag 10 oktober 2020
Hamont-Achel - A400M Atlas maakte 'welcome flight'ZoomHet nieuwe militaire vrachtvliegtuig A400M Atlas werd gisteren gespot boven een deel van Limburg. Het maakte een 'welcome flight' doorheen het groothertogdom Luxemburg en België. Dit is het eerste van acht toestellen voor strategische en tactische luchttransport die Melsbroek als thuisbasis zullen krijgen. De A400M, die door Airbus wordt gebouwd, is groter, sneller en heeft een groter vliegbereik dan de huidige C-130's. Het toestel haalt een snelheid van maar liefst 780 km per uur en vliegt op een hoogte van 9.000 meter. Afhankelijk van de lading kan het 4.500 km tot 6.500 km ver vliegen. Het gaat hier om een samenwerking tussen het Belgisch en Luxemburgs leger. (Foto Stephan Volders)
A400M Atlas maakte 'welcome flight'A400M Atlas maakte 'welcome flight'
A400M Atlas maakte 'welcome flight'A400M Atlas maakte 'welcome flight'
Zoom

Koude periode

Zaterdag 10 oktober 2020
Weerbericht
Hamont-Achel - Koude periodeEen depressiekern over de Scandinavische landen stuurt in een koude noordwestelijke luchtstroming onstabiele en gestoorde lucht naar onze streken. Het kwik presteert ondermaats en de neerslagkansen zijn hoog. Ook na het weekend staan er nog regen en buien op het programma, maar in de tweede helft van volgende week zijn er ook af en toe droge dagen en stilaan wordt het iets zachter.
Vandaag kan de zon even flink tevoorschijn komen in de ochtend. Later nemen de wolken alweer toe vanuit het (…) Het hele nieuwsbericht

Jonge wolf aangereden

Vrijdag 9 oktober 2020
Hamont-Achel - Jonge wolf aangeredenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Inbraakpoging in Keunenlaan

Vrijdag 9 oktober 2020
Hamont-Achel - Inbraakpoging in KeunenlaanDieven poogden afgelopen nacht toe te slaan in een woning aan de Keunenlaan. Ze probeerden dat te doen via de garagepoort, maar ze slaagden niet in hun opzet.
Stijn Schuurmans en Karolien Van Nerum, beiden uit Hamont-Achel, hebben de besloten vennootschap Architectenbureau Stijn Schuurmans opgericht met zetel aan de Generaal Dempseylaan in Hamont-Achel. Het aanvangsvermogen van de vennootschap bedraagt 5.000 euro.
Hamont-Achel - 'Onder de radar': verhalen uit WO IIZoomHet provinciebestuur lanceert vandaag het nieuwe participatieve project 'Onder de Radar', waarbij op zoek wordt gegaan naar verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. “Dat ook onze provincie heel wat meegemaakt heeft in WO II hoeft geen betoog. Maar we zijn ons minder bewust van de sporen die de oorlog heeft achtergelaten: fysieke littekens in het landschap, maar ook verhalen in de hoofden van wie erbij was. Samen vormen ze een deel van onze geschiedenis die we in gedachten en in ere moeten (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Veel coronabesmettingen in het BrusselseZoom                                                                            (Cartoon: Fobie)

Wolf doodgereden in Hechtel-Eksel

Vrijdag 9 oktober 2020
Hamont-Achel - Wolf doodgereden in Hechtel-EkselZoom
Afgelopen nacht is een wolf doodgereden op de Noord-Zuid ter hoogte van Hechtel-Eksel. Het dode dier werd gezien door een passerende vrachtwagenchauffeur, die alarm sloeg. Volgens Jan Loos, van Welkom Wolf, gaat het vermoedelijk om een van de welpen van Noëlla en August. Welkom Wolf wil dat er veilige oversteekplaatsen voor de wolven komen. 
Het Natuurhulpcentrum is het kadaver komen ophalen. (Foto NHC)

Morgen staking bij De Lijn

Donderdag 8 oktober 2020
Hamont-Achel - Morgen staking bij De LijnDe drie vakbonden houden morgen een 24 urenstaking bij De Lijn. Ze protesteren tegen de privatisering van activiteiten, zoals de belbuscentrale en het leerlingenvervoer, en het afstoten van personeel. De bonden vragen garanties voor de werkzekerheid van de betrokken personeelsleden.
Het is op dit moment nog afwachten wat de impact gaat zijn van de staking. De meest recente informatie over de dienstregeling van jouw bus op 9 oktober kan je terugvinden op de site van De Lijn.

Ook naar 'Pano' gekeken?

Donderdag 8 oktober 2020
Hamont-Achel - Ook naar 'Pano' gekeken?Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Drugslab ontdekt bij brand

Donderdag 8 oktober 2020
Grensgevallen
Gisterenavond is een drugslab ontdekt bij een brand in een schuur aan de Kraanweg in Weert. Voor zover geweten zijn er geen arrestaties verricht.

Ook Nederlands-Limburg kleurt rood

Woensdag 7 oktober 2020
Grensgevallen
Na Noord-Brabant kleurt ook Nederlands-Limburg rood. Dat betekent dat Buitenlandse Zaken reizen naar die provincie(s) sterk afraadt en dat u, na een verblijf van twee dagen daar, bij uw terugkeer verplicht een covid-test moet ondergaan en in quarantaine moet gaan.

Een heldere persconferentie

Woensdag 7 oktober 2020
Hamont-Achel - Een heldere persconferentieZoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Zonnebloem in oktober

Woensdag 7 oktober 2020
Hamont-Achel - Zonnebloem in oktoberZoomJacqueline Joosten-Segers fotografeerde deze zonnebloem. Ze (de zonnebloem) ziet er uit alsof ze net een wolf voorbij heeft zien komen, anders kunnen we die eigenaardige vorm van de bloemblaadjes niet verklaren. Dus maar even op Wikipedia gekeken. En daar lezen we: "De zonnebloem bloeit van juli tot oktober. Een plant kan dan meerdere bloemhoofden voortbrengen. Het bloemhoofd kan een diameter krijgen tot 30 cm. Onvolgroeide planten waarvan de bloemknop nog niet geopend is, vertonen heliotropisme: (…) Het hele nieuwsbericht
Zaterdag is er weer de "Nacht van de duisternis". Met deze campagne vraagt men aandacht voor de impact van lichtvervuiling op mens en milieu en roept men op om ’s nachts zo energie-efficiënt mogelijk te verlichten. Ook Hamont-Achel doet mee. Dat betekent dat komende zaterdag de openbare avondverlichting wordt gedoofd en de klemtoonverlichting aan de parochiekerken uitgaat. Vanwege de veiligheid blijft een minimale verlichting voorzien en blijven cruciale verkeers- en kruispunten verlicht. Sterrenkundige vereniging De Noorderkroon organiseert dit jaar vanwege de coronacrisis geen activiteit naar aanleiding van de Nacht van de Duisternis.

Flitsmarathon morgen

Dinsdag 6 oktober 2020
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Flitsmarathon morgenFederale politie, lokale politie en wegpolitie starten morgenvroeg om 6u met een flitsmarathon tegen automobilisten die de snelheidsbeperkingen niet respecteren. Het is de bedoeling dat die actie 24 uur duurt.

Coronamaatregelen verstrengd

Dinsdag 6 oktober 2020
Hamont-Achel - Coronamaatregelen verstrengdVanaf vrijdag worden de coronamaatregelen weer verstrengd. Dat is noodzakelijk omdat het aantal besmettingen weer de pan uitswingt. De maatregelen houden het volgende in:
- Het aantal toegelaten dichte contacten wordt verlaagd naar maximum 3 personen;
- Privébijeenkomsten thuis of in buitenlucht zijn beperkt tot maximaal 4 mensen bovenop je gezin;
- Cafés zullen nog maar tot 23 uur open zijn. Op café gaan mag maar met 4 personen per tafel. Restaurants blijven buiten schot.
- Thuiswerken wordt nog steeds aangemoedigd.

Een auto uit afval

Dinsdag 6 oktober 2020
Grensgevallen
Hamont-Achel - Een auto uit afvalZoomDonderdag presenteert het studententeam TU/ecomotive van de TU Eindhoven een auto die vrijwel volledig uit afval bestaat. Het resultaat is Luca, een sportief uitziende, elektrische auto met als basis een onderstel van vlas en gerecycled plastic, waarvan een groot deel zelfs is opgevist uit de oceaan. Ook de carrosserie, de lak, ruiten en interieur zijn uit gerecyclede materialen opgebouwd van onder meer PET-flessen, het harde plastic ABS en huishoudelijk afval.
Luca is een compacte auto met twee (…) Het hele nieuwsbericht

Tiny Cox overleden

Dinsdag 6 oktober 2020
Hamont-Achel - Tiny Cox overledenGisteren is Tiny Cox thuis in Hamont overleden. Ze was 58 jaar. De uitvaartdienst heeft plaats in intieme kring. Begroetingsmoment: vrijdag van 18 tot 18.30u in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Lucien Plas overleden

Dinsdag 6 oktober 2020
Hamont-Achel - Lucien Plas overledenOp 2 oktober overleed Lucien Plas, bewoner van Sint-Oda. Hij was 75 jaar. Het afscheid vond plaats in beperkte kring. Rouwadres: familie Boonen, Graanstraat 7, 3930 Hamont-Achel.

Jacky Vaesen overleden

Maandag 5 oktober 2020
Hamont-Achel - Jacky Vaesen overledenZaterdag is Jacky Vaesen overleden, de echtgenoot van Marianne Verstraaten. De afscheidsdienst en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: woensdag (19-20u) in funerarium Creemers in Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Emma Van Werde overleden

Maandag 5 oktober 2020
Hamont-Achel - Emma Van Werde overledenIn het rusthuis in Achel is gisteren Emma Van Werde overleden. Ze was 82 jaar. De uitvaartplechtigheid en de begrafenis zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.
Op dit moment liggen er 33 patiënten met COVID-19 in de Limburgse ziekenhuizen, waarvan 8 op de intensieve zorgen. Drie weken geleden waren er amper 5. De ziekenhuizen vragen om de coronamaatregelen strikt te blijven opvolgen. 
In eerste provinciale van het damesvoetbal is de wedstrijd Bocholt - Hamont geëindigd op 1-5. Aan de rust was de stand 0-2.

Herderen-Millen - Achel VV 2-0

Zondag 4 oktober 2020
Hamont-Achel - Herderen-Millen - Achel VV 2-0Achel VV heeft met 2-0 verloren op het veld van FC Herderen-Millen. Excelsior Hamont ging met 0-1 winnen bij Maaseik, na een goal van Geert Gielen.

Fien Ceelen overleden

Zondag 4 oktober 2020
Hamont-Achel - Fien Ceelen overledenIn het Mariaziekenhuis is vrijdag Fien Ceelen overleden, de weduwe van Toon Rutten. Ze was 89 jaar. De uitvaartliturgie en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: dinsdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Nieuwe huisdierstickers

Zondag 4 oktober 2020
Hamont-Achel - Nieuwe huisdierstickersZoomVlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts lanceert op Werelddierendag 500.000 gloednieuwe huisdierstickers. De huisdiersticker 2.0 maakt in één oogopslag duidelijk welke dieren zich in een woning bevinden, zodat de brandweer of andere hulpdiensten in het geval van een brand of andere noodgevallen ook de huisdieren kunnen redden. “Niet alleen mensenlevens, maar ook dierenlevens tellen”, zegt Weyts. De stickers worden weldra verdeeld via de gemeenten. Brandweermannen en -vrouwen hebben tijdens een woningbrand altijd oog voor dierenlevens, maar vaak weten ze niet hoeveel dieren er in huis zijn. De huisdiersticker is een eenvoudige en efficiënte manier om dat de brandweer snel te laten weten.
Hamont-Achel - Tectum Achel verliest van Greenyard MaaseikIn de Liga A van het volleybal heeft Tectum Achel vanavond thuis met 1-3 verloren van Greenyard Maaseik. Setstanden: 25-21, 19-25, 24-26 en 21-25.

KFC verliest van Bolderberg: 1-3

Zaterdag 3 oktober 2020
Hamont-Achel - KFC verliest van Bolderberg: 1-3KFC Hamont 99 heeft vanavond thuis verloren van Bolderberg: 1-3.

Lucien Plas overleden

Zaterdag 3 oktober 2020
In dienstencentrum Sint-Oda is gisteren Lucien Plas overleden. Hij was 75 jaar. De afscheidsplechtigheid zal in beperkte kring plaatsvinden. Rouwadres: fam. Boonen, Graanstraat 7, 3930 Hamont-Achel.

Schapen fokken in Ierland

Zaterdag 3 oktober 2020
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Schapen fokken in IerlandEen heleboel mensen uit mijn omgeving kunnen er écht niet tegen. Tegen alleen zijn, bedoel ik. Zij blijken een onverzadigbare behoefte te hebben om mensen tastbaar rondom zich te hebben. Vaak doet het er daarbij niet toe of ze die mensen kennen of niet. Het zijn kuddedieren die zich meteen diep ongelukkig voelen als ze door de een of andere omstandigheid geïsoleerd worden. Alleen zijn is voor hen synoniem met eenzaamheid. En toch zal elke psycholoog je vertellen dat dat twee totaal verschillende (…) Het hele nieuwsbericht
Tribunaliteiten
Hamont-Achel - Wie betaalt de begrafenisondernemer?Roger stierf op 73-jarige leeftijd in een Antwerps ziekenhuis. Hij was gescheiden en liet alleen zijn 44-jarige verstandelijk gehandicapte zoon Thierry na. Thierry woonde officieel nog bij zijn moeder maar verbleef in een instelling. Zijn voorlopig bewindvoerder werd verondersteld te waken over zijn belangen.
Om de begrafenis te regelen probeerde zijn 70-jarige zus Juliette vruchteloos de bewindvoerder van Thierry te bereiken. De uitvaart kon niet op zich laten wachten en Juliette nam de zorg voor de (…) Het hele nieuwsbericht

Het blijft wisselvallig

Vrijdag 2 oktober 2020
Weerbericht
Hamont-Achel - Het blijft wisselvalligEen omvangrijke depressie nestelt zich over het westen van Europa en wordt weerbepalend voor onze streken. Regen en buien staan daarbij op het programma en de zon is vaak afwezig. Soms kan het echter tussen 2 storingen in overwegend droog zijn. De maxima zijn in het weekend normaal of net iets te laag voor de tijd van het jaar.
Morgen/ zaterdag kan het met wat geluk tot de avond overwegend droog blijven, al is een verdwaalde regendruppel zeker niet uitgesloten. Wolkenvelden domineren het (…) Het hele nieuwsbericht

Zware straf voor cannabiskwekers

Vrijdag 2 oktober 2020
Hamont-Achel - Zware straf voor cannabiskwekersDe correctionele rechtbank van Hasselt heeft zware straffen uitgesproken tegen 16 personen die betrokken waren bij de uitbouw van acht wietplantages, onder meer in Beringen, Hamont-Achel, Lommel en Pelt. Er werden straffen uitgesproken tot 40 maanden. De zaak ging aan het rollen toen de politie een plantage ontdekte aan de Kerkhovensesteenweg in Lommel. De rechtbank heeft 680.000 euro cannabisgeld verbeurdverklaard.
Grensgevallen
Hamont-Achel - Vergunning WK vierspannen ingetrokkenZoomUPDATE Burgemeester Ederveen van Valkenswaard heeft vanavond de vergunning voor het wereldkampioenschap vierspannen, dat van 7 tot 11 oktober zou plaatsvinden op de terreinen van Exell Equestrian in Borkel-en-Schaft, ingetrokken. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Vanwege corona waren de wedstrijden al niet toegankelijk voor het publiek. Maar vrijwel de hele wereldtop zou van de partij zijn in Valkenswaard. (Foto Krisztina Horvàth)

Nieuwe vennootschap: MDD Beheer

Donderdag 1 oktober 2020
Rony Moors uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap MDD Beheer opgericht met zetel aan de Seringenlaan. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer consultancy, management en technische expertise. Het aanvangsvermogen van de vennootschap bedraagt 3.500 euro.
Na de voltooiing van de elektrificatie van de spoorverbinding tussen Mol en Hamont volgend jaar komt er 's morgens en 's avonds een rechtstreekse piekuurtrein tussen Neerpelt en Brussel. Dat blijkt uit de plannen die de NMBS vandaag heeft bekendgemaakt. Dat gebeurde tijdens een roadshow die voor de gelegenheid digitaal verliep.

Jelle Vanendert 12de in Waalse Pijl

Donderdag 1 oktober 2020
En daar hebben we gisteren hé-le-maal overheen gekeken: Jelle Vanendert werd 12de in de Waalse Pijl. Hij was daarmee de eerste Belg in de uitslag en de enige Belg in de top-20! De klassieker werd gewonnen door de Zwitser Marc Hirschi.

Tweemaal 1ste dan bij Tai Sabaki

Donderdag 1 oktober 2020
Hamont-Achel - Tweemaal 1ste dan bij Tai SabakiZoomNick Scheelen (17) en Tony Seelos (47) van jiujitsuclub Tai Sabaki hebben zaterdag voor een zevenkoppige jury hun 1ste dan behaald, de bekende zwarte gordel. Dat gebeurde in De Posthoorn. Nick is meteen de jongste 1ste dan in de geschiedenis van de club. Aan het leeftijdsverschil van de twee kunt u al zien dat jiujitsu iets is voor alle leeftijden. U bent altijd welkom om eens mee te trainen. Dit kan voor 13 jaar en ouder op dinsdag van 20 tot 21:30u en op donderdag van 20:15 tot 21:45; de jeugd tot 13 jaar kan terecht op donderdagavond van 19 tot 20:15u in de Posthoorn.
Hamont-Achel - Eerstelijnszone Noord-Limburg vergadertZoomGisterenavond hield Eerstelijnszone Noord-Limburg haar tweede Brede Platformvergadering. Omwille van de coronamaatregelen volgden de deelnemers deze vergadering via YouTube-livestream. Headliner Vlaams minister Wouter Beke moest omwille van de regeringsonderhandelingen last minute afzeggen, maar zorgde voor een waardige plaatsvervanger. Thomas Vints (eerste foto onderaan), kabinetsmedewerker en burgemeester van Beringen, vertaalde woensdagavond de visie van de minister op de gezondheidszorg in (…) Het hele nieuwsbericht
Eerstelijnszone Noord-Limburg vergadertEerstelijnszone Noord-Limburg vergadertEerstelijnszone Noord-Limburg vergadert
Zoom
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel