Het overige nieuws

Michiel Thijs weg bij KFC Hamont 99

Donderdag 29 februari 2024
Hamont-Achel - Michiel Thijs weg bij KFC Hamont 99Michiel Thijs trekt de deur achter zich dicht bij KFC Hamont 99. Hij verkast naar Kadijk SK.

Annemie Biesmans overleden

Donderdag 29 februari 2024
Hamont-Achel - Annemie Biesmans overledenMaandag is Annemie Biesmans overleden, de echtgenote van Paul Bergs. Ze was 69 jaar. Het afscheid en de crematie hebben in intieme kring plaatsgevonden. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.  

Schrikkeldag eerst niet op 29 februari

Donderdag 29 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Wist je dat 29 februari nog geen 500 jaar bestaat als datum? Daarvoor was er wel al een schrikkeldag, maar niet op 29 februari. In plaats daarvan werd er tussen 23 en 24 februari een tweede 24 februari toegevoegd. Dat is de schrikkeldag in de Juliaanse kalender, ingevoerd door Julius Caesar in 45 voor Christus. Die voegde een extra dag elke vier jaar toe om de kalender beter af te stemmen op het zonnejaar. De aarde draait namelijk niet in 365 dagen rond de zon, maar wel in 365 dagen 5 uur, 48 minuten en 46 (…) Het hele nieuwsbericht

Omgevingsvergunning voor Corda Arena

Donderdag 29 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Omgevingsvergunning voor Corda ArenaZoomVlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft aan Corda Campus NV, een dochter van de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM), een omgevingsvergunning afgeleverd voor een hypermoderne digitale arena op Corda Campus in Hasselt. De Corda Arena wordt met zijn 10.000 m² de eerste en grootste digitale arena van het vasteland. Buiten de hoogtechnologische toepassingen en de multifunctionele indeling van de arena, zal de helft van het volume bestaan uit verhuurbare kantoorunits die bij (…) Het hele nieuwsbericht
Omgevingsvergunning voor Corda Arena
Zoom

Pa post portretten

Donderdag 29 februari 2024
Tribunaliteiten
Hamont-Achel - Pa post portrettenOm hoe laat gaat uw kind slapen? Eet het voldoende fruit en moet het naar de kapper? Nog moeilijker: wie beslist daarover? U of uw ex-partner? In wetboeken vinden gescheiden levende ouders geen antwoord op deze vragen, want elk tijdperkje heeft zijn eigen pedagogische vraagstukken. Vandaar dat soms rechters moeten beslissen. In een recente uitspraak van het Hof van Beroep van Gent ging het bijvoorbeeld over de vraag van een jong meisje om een tijdelijke tatoeage aan te brengen op een onschuldige plaats. Kort boven (…) Het hele nieuwsbericht

Steeds meer Belgen combineren 2 banen

Donderdag 29 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vijf procent van de Belgen combineert twee banen. Dat is maar liefst een kwart meer dan tien jaar geleden. Opvallend, bijna 68 procent meer 65-plussers heeft tegenover tien jaar geleden een tweede baan. (Visie)

Trainer Henkens weg bij Achel VV B

Donderdag 29 februari 2024
Hamont-Achel - Trainer Henkens weg bij Achel VV BJef Henkens trekt eind dit seizoen de deur achter zich dicht als trainer van Achel VV B. Hij gaat komend seizoen aan de slag als coach van SV Breugel.
Het is maar dat je 't weet
Meer dan 7.000 Belgen vieren om de 4 jaar hun schrikkelverjaardag. Op 1 januari 2023 telde België 7.220 personen die op 29 februari jarig zijn. Proportioneel gezien wonen de meesten van hen in de provincie Namen met 0,069% van de bevolking, gevolgd door Henegouwen met 0,066% en Luik met 0,064%. De provincie met het kleinste aantal schrikkeljarigen is Limburg: 0,053% van de bevolking. (Statbel)

50 wietplantages en drugslabs ontdekt

Woensdag 28 februari 2024
Hamont-Achel - 50 wietplantages en drugslabs ontdektIn Limburg zijn vorig jaar 50 cannabisplantages en drugslabs opgerold dankzij het anonieme drugsmeldpunt. Het aantal meldingen via dat telefoonnummer - het gratis nummer 0800 20877 - is het afgelopen jaar fors gestegen. Dat is vandaag gezegd bij de voorstelling van het jaarverslag van de Limburgse federale gerechtelijke politie.

Gezonder met regel '3-30-300'

Woensdag 28 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Gezonder met regel '3-30-300'ZoomDe kwantitatieve regel ‘3-30-300’ is een zeer goede maatstaf voor een gezonde en leefbare omgeving. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek van de KU Leuven in opdracht van Agentschap voor Natuur en Bos.  
Het ‘3-30-300’-concept verduidelijkt dat verschillende aspecten een rol spelen bij de impact van stedelijk groen:
- de ‘3’ stelt dat vanuit elk huis minstens drie goed ontwikkelde bomen zichtbaar moeten zijn. Hiermee wordt het (…) Het hele nieuwsbericht

Pater Oscar Craet overleden

Woensdag 28 februari 2024
Hamont-Achel - Pater Oscar Craet overledenMaandag is pater Oscar Craet overleden, van de congregatie der salvatorianen. Hij was geboren in Sint-Niklaas en werd 83 jaar. Zaterdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont-Lo. Begroeting: vrijdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

'Pas op met gebruik van pesticiden'

Woensdag 28 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
"Het is belangrijk dat we als samenleving eindelijk meer nadenken over de gevolgen van het gebruik van pesticiden op onze gezondheid. Vooral jonge boeren zouden twee keer na moeten denken over welke producten ze gebruiken. Het kan van groot belang zijn voor hun gezondheid op lange termijn.”
Voormalig VRT-journaliste Siel Van der Donckt die op 58-jarige leeftijd Parkinson kreeg en dat o.m. wijt aan omgevingsfactoren zoals pesticiden, waaronder glyfosaat. (Bron: VRTnieuws)

Andy Peeters verlaat Achel VV

Dinsdag 27 februari 2024
Hamont-Achel - Andy Peeters verlaat Achel VVAndy Peeters stopt als speler van Achel VV. Hij zal de kleuren van GS Bree-Beek verdedigen.
Hamont-Achel - Lenteconcert van Kon. Harmonie St.-CeciliaZoomDe Koninklijke Harmonie St-Cecilia Hamont kondigt haar jaarlijks Lenteconcert aan. Dat zal plaatsvinden op zaterdag 16 maart in De Posthoorn. Het concert begint om 20u00. Naast een scala aan schitterende muziekstukken door de muzikanten van de harmonie zelf zal er ook een gastoptreden zijn van Harmonie St.-Antonius uit het Nederlandse Heusden. De toegang is gratis!

'De wolf is belangrijk'

Dinsdag 27 februari 2024
Vandaag gelezen
"De wolf is belangrijk in ons ecosysteem. Wolven houden de herten en everzwijnen mee in toom en omdat ze de zieke dieren er eerst uithalen, blijven die populaties gezond."
(Koen Van Muylem, Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, in een reactie op het CD&V-voorstel om de absolute bescherming van de wolf in Vlaanderen op te heffen).

Zwarte gaten

Dinsdag 27 februari 2024
Tegenligger
Hamont-Achel - Zwarte gatenZoomGert Cuppens maakt voor zijn werkverplaatsingen gebruik van de trein. En dat is in ons land altijd een avontuur...
Er zijn een viertal modellen van treinen die tussen Hamont en Antwerpen pendelen. Het model dat ik het langste gewend ben, is de dieseltrein. Dit is het enige model waarbij je niet van de ene wagon naar de andere kan overstappen tijdens het rijden. Dan is er nog de elektrische dubbeldekker. En heel af en toe zie je het laatste nieuwe elektrische model. Doorgaans rijdt die enkel tussen Mol (…) Het hele nieuwsbericht
Zwarte gaten
Zoom

Opnieuw wisselvallig

Dinsdag 27 februari 2024
Weerbericht
Hamont-Achel - Opnieuw wisselvalligStoringen verbonden aan depressies ten zuiden van IJsland naderen gestaag onze streken en verdrijven de wig van hoge luchtdruk, die nog even voor droog weer kan zorgen. Komende nacht mogen we de eerste regendruppels verwachten en morgen valt er geregeld regen. Daarna komt een depressie erg dicht bij onze regio te liggen en zorgt voor onstabiele ontwikkelingen met een aantal buien op vrijdag en tijdens het weekend.
Vandaag zorgt een wig van hoge luchtdruk voor een zonnige namiddag met enkele (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Tekort aan plasma(donoren) in LimburgZoomEr is dringend nood aan meer plasmadonoren in Limburg. Er is begin van het jaar al een oproep geweest waardoor er even een toename was van plasmadonatie, maar dat is terug stil gevallen.
"Jaarlijks hebben we steeds meer en meer plasma nodig. Plasma wordt voor heel veel doeleinden gebruikt . De onwetendheid over plasma is erg groot. Voor kankerpatiënten, bij brandwonden, immuunziekten, antistollingsziekten of prematuren is plasma onontbeerlijk. Ook in medicatie en verzorgingsproducten zit vaak (…) Het hele nieuwsbericht

Di Girolami verlaat Achel VV

Maandag 26 februari 2024
Hamont-Achel - Di Girolami verlaat Achel VVLivio Di Girolami trekt de deur achter zich dicht bij Achel VV. Hij zal komend seizoen de kleuren van KSK Meeuwen verdedigen.

Annie Moonen overleden

Maandag 26 februari 2024
Hamont-Achel - Annie Moonen overledenVrijdag is Annie Moonen overleden, de echtgenote van Gerard Bergs, die in 2007 stierf. Ze was geboren in Weert en werd 92 jaar. De afscheidsdienst en de bijzetting van de urne in het columbarium op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: donderdag (19.30-20.30u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Rina Truyens overleden

Maandag 26 februari 2024
Hamont-Achel - Rina Truyens overledenVrijdag is Rina Truyens overleden, de echtgenote van Jean Van den Dungen. Ze was 83 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Het oma-effect

Maandag 26 februari 2024
300 woorden van Rudi
Hamont-Achel - Het oma-effectIn de stad was ik getuige van het oma-effect. Achteraf besefte ik dat het wellicht een universeel effect is, maar net zoals met veel zaken in het leven moet je ermee geconfronteerd worden om het klaar en duidelijk te zien.
We zaten in een koffiezaak waar ook verse soep op het menu stond. We zagen een dampende kom soep passeren. Het rook zoals de soepgeur die in mijn neus drong als ik vroeger over de grote kiezel met de fiets naar school reed. In heel wat huishoudens werd de soep ’s morgens vroeg al (…) Het hele nieuwsbericht

Achel VV B verliest nipt van Ham

Zondag 25 februari 2024
Hamont-Achel - Achel VV B verliest nipt van HamAchel VV B heeft gisterenavond thuis met 0-1 verloren van KFC Ham United. Poelmans scoorde het doelpunt in de 81ste minuut.
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 B verliest in HeusdenIn Vierde Provinciale B ging KFC Hamont 99 B deze namiddag met 4-1 de boot in op het veld van SK Heusden 06. Voor KFC Hamont 99 B scoorde Conjaerts. Hamontspeler T. Doms maakte een owngoal.
Hamont-Achel - Ruime overwinning voor Excelsior HamontExcelsior Hamont heeft vanmiddag een 1-4 overwinning behaald op het veld van VK Gestel. Aan de rust leidde Excelsior met 1-2. Voor Hamont scoorden Langens, Duisters, Van Rijswijk en Vandael.
Hamont-Achel - SACN schittert op kampioenschappen mastersZoomDe Belgische en Limburgse atletiekkampioenschappen voor de masters, gisteren in Louvain-La-Neuve, zijn voor atletiekclub SACN een succes over de hele lijn geworden, met negen Belgische medailles, 17 Limburgse en vier Limburgse records.
Hier zijn de gelauwerden:
- Jan Sleurs M75: 200m: BK zilver, LK goud, Limburgs record; 1500m: BK zilver, LK zilver.
- Mia Palmans W70: 200m: BK zilver, LK goud; 800m: BK goud, LK goud
- Frieda Hendrikx W70: 400m: BK (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Achel VV niet voorbij Turkse RangersIn eersteprovinciale heeft Achel VV vanmiddag 3-3 gelijkgespeeld op het veld van Turkse Rangers in Waterschei. Aan de rust was de stand 2-2.  In de 55ste minuut scoorde Turkse Rangers de 3-2. Achel VV kon pas in de slotseconden de gelijkmaker scoren. Achel VV mag dan wel de op één na beste verdediging hebben maar vandaag kreeg het drie doelpunten te incasseren.
Hamont-Achel - Het voetbalweekend van Hamont-AchelZaterdag 24 februari
- Hechtel FC – KFC Hamont 99: 2 - 1
- Achel VV B – KFC Ham United: 0 - 1

Zondag 25 februari
- SK Heusden 06 – KFC Hamont 99 B 4 - 1
- VK Gestel – Exc. Hamont   1 - 4
- Turkse Rangers – Achel VV 3 - 3

KFC Hechtel wint nipt van Hamont 99

Zaterdag 24 februari 2024
Hamont-Achel - KFC Hechtel wint nipt van Hamont 99KFC Hechtel heeft vanavond thuis met 2-1 gewonnen van KFC Hamont 99. Het waren de bezoekers die rond het half uur op voorsprong kwamen via Senne Doms maar nog voor de pauze scoorde Gijs Hendriks de gelijkmaker. In een gelijkopgaande tweede helft was het alsnog KFC Hechtel dat de drie punten thuis kon houden. In een geharrewar voor doel wist Kenneth Kenens te scoren.

Toon Sak overleden

Zaterdag 24 februari 2024
Hamont-Achel - Toon Sak overledenVandaag is Toon Sak overleden, de echtgenoot van Linda Beckers. Hij was geboren in Hamont en werd 65 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-20u) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt. Online condoleren via deze link.

Annie Van Lishout overleden

Zaterdag 24 februari 2024
Hamont-Achel - Annie Van Lishout overledenGisteren is Annie Van Lishout overleden, de echtgenote van Jean Bernaerts. Ze was geboren in Mol en werd 84 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19-20u) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.
Het Europees Muziekfestival voor de Jeugd is op zoek naar een tiental gastgezinnen in Noord-Limburg die Oekraïense kinderen willen opvangen tijdens het festivalweekend van 26 tot 29 april.  
Geïnteresseerden kunnen mailen naar emj.overnachting[!]gmail.com. 

Twee gewonden bij botsing

Vrijdag 23 februari 2024
Hamont-Achel - Twee gewonden bij botsingOp het kruispunt van de Kaulillerweg en de Peerderbaan in Pelt botsten gisterenavond twee auto's. Een 23-jarige uit Pelt en een 70-jarige uit Hamont-Achel raakten daarbij gewond.

Tectum Achel verliest in Gent

Vrijdag 23 februari 2024
Hamont-Achel - Tectum Achel verliest in GentTectum Achel heeft vanavond de droom niet kunnen waarmaken: tegen Caruur Volley Gent werd verloren met 3-0. Setstanden: 25-17, 25-158 en 26-24.

Wisselvallige periode

Vrijdag 23 februari 2024
Weerbericht
Hamont-Achel - Wisselvallige periodeDepressies, storingen en buienlijnen bepalen het weerbeeld tijdens het weekend. Nadien nemen de neerslagkansen wat af en zijn er zowaar ook enkele droge dagen in het verschiet.
Morgen/zaterdag is het best wel fris in de ochtend bij minima rond 3 of 4 graden. De atmosfeer is licht onstabiel, waarbij er naast opklaringen ook stapelwolken ontstaan, die af en toe een bui lossen. Bij een matige zuidelijke wind liggen de maxima rond 8 graden. Zondag is het droog in de ochtend, maar de wolken (…) Het hele nieuwsbericht

Achel VV trekt middenvelder aan

Vrijdag 23 februari 2024
Hamont-Achel - Achel VV trekt middenvelder aanEersteprovincialer Achel VV heeft zich met het oog op komend seizoen versterkt met middenvelder Marijn Bertrands (26) van KFC Eksel. Bertrands speelde meer dan 200 wedstrijden bij de Ekselse club.

Stikstofdecreet vanaf morgen van kracht

Donderdag 22 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vandaag werd het stikstofdecreet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Daarmee worden alle reductiemaatregelen om de hoeveelheid stikstof terug te dringen voor het eerst in de geschiedenis van Vlaanderen juridisch verankerd. Het decreet treedt in werking op de dag die volgt op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad, dus morgen. Dat wil zeggen dat omgevingsvergunningsaanvragen na 23 februari 2024 volgens het nieuwe beoordelingskader gewikt en gewogen zullen worden, zo laat Vlaams minister (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - 'Laat je toekomst niet stelen door je gsm'Zoom
Deze emotionele videoclip van Pommelien Thijs ondersteunt een nieuwe verkeerscampagne die wijst op het gevaar van gsm'en op de fiets. Een gelijkaardig verhaal en videoclip zagen we al in Nederland met Snelle en Smoorverliefd. Of het nu bewust of onbewust is: foutief gedrag ligt meestal aan de basis van een verkeersongeval. De voornaamste killers zijn genoegzaam bekend: rijden onder invloed, onaangepaste of overdreven snelheid én afleiding. Om over deze problematiek van het gebruik (of misbruik) van de smartphone in het verkeer zeer doelgericht te sensibiliseren, ging Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters in zee met de VRT voor een nieuwe grootschalige campagne met als titel ‘Het beste moet nog komen’. Het gezicht van de spraakmakende campagne: Pommelien Thijs, die in de rol van Eva kruipt.

Pierre Gielen overleden

Donderdag 22 februari 2024
Hamont-Achel - Pierre Gielen overledenOp 16 februari is in Hasselt Pierre Gielen overleden, de weduwnaar van de in 2020 gestorven Adrienne Van Gerven. Hij was 98 jaar en afkomstig uit Hamont. Het afscheid vindt zaterdag (12.30 uur) plaats in de aula van het crematorium in Hasselt.

Daar is Louis!

Donderdag 22 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Storm Louis trekt vanavond over ons land. De voorspellingen van het KMI geven aan dat onze provincie binnen code oranje valt. Dit betekent dat we ook in Limburg een vrij krachtige tot zeer krachtige wind (5 tot 7 Beaufort) mogen verwachten. Zeer lokaal en zeer tijdelijk kunnen deze snelheden hoger liggen, bijvoorbeeld in geval van zware (onweers)buien.
Plaatselijke schade of hinder is mogelijk. Het noodnummer 1722 is actief voor hulp van de brandweer waarbij er niemand in (…) Het hele nieuwsbericht

André Vaesen overleden

Donderdag 22 februari 2024
Hamont-Achel - André Vaesen overledenDinsdag is André Vaesen overleden, de echtgenoot van Mia Mertens. Hij was geboren in Neerpelt en werd 86 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring en wordt gevolgd door de asverstrooiing op de strooiweide van het Boskerkhof van Hamont. Online condoleren via Vanhove Uitvaartzorg.

Catho Driezen overleden

Woensdag 21 februari 2024
Hamont-Achel - Catho Driezen overledenGisteren is Catho Driezen overleden, de weduwe van Willy Keunen. Ze was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring, waarna de begraving volgt op het Boskerkhof. Online condoleren via Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Amstel Gold Race blijft...

Woensdag 21 februari 2024
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Amstel Gold Race blijft...ZoomWant de gemeenteraad van Vaals heeft gisteravond een voorstel van het gemeentebestuur verworpen. In dat voorstel werden grootschalige fietsdoortochten in de gemeente - zoals de Amstel Gold Race - verboden. (Cartoon: Fobie)

Onstuimige donderdag

Woensdag 21 februari 2024
Weerbericht
Hamont-Achel - Onstuimige donderdagEen uitloper van een hogedrukgebied, uitgestrekt van de Atlantische Oceaan tot Frankrijk, kan nog tijdelijk voor droog weer zorgen in onze regio. Storingen naderen echter gestaag en stilaan en uiteindelijk komt er ook regen opzetten. Eerst is dat een drupje motregen, maar vanaf woensdagnamiddag wordt dat meer intense regen. Donderdag wordt het erg onstuimig: niet alleen valt er flink wat regen, maar het gaat ook erg hard waaien met windstoten tussen 70 en 90 km/u. De temperaturen blijven zowel overdag als tijdens (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Vastgoed: huis duurder, flat goedkoperZoomHoewel Hasselt in 2023 de goedkoopste provinciehoofdstad was in Vlaanderen om een huis te kopen, steeg de algemene prijs van een huis in Limburg met gemiddeld 3,9 procent. Een huis kostte daar gemiddeld 307.935 euro. In Tongeren, Gingelom, Sint-Truiden, Heers en Dilsen-Stokkem betaal je het minst voor een huis, in Diepenbeek, Lummen, Alken, Hasselt en Hamont-Achel het meest.
De prijs voor een appartement steeg afgelopen jaar het meest in Limburg. Een appartement in de provincie (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag gelezen
Terwijl de arbeidsmarkt smeekt om opleidingen bouw, houtbewerking en elektriciteit, bieden scholen straks meer sport-, kunst- en kantoorrichtingen aan. ‘Er is een mismatch tussen het onderwijsaanbod en de werkvloer.’
(De Tijd)

Auto tegen wegversmalling

Dinsdag 20 februari 2024
Grensgevallen
Hamont-Achel - Auto tegen wegversmallingOp de Grensweg in Budel is deze namiddag een vrouw tegen een wegversmalling gereden. De bestuurster en de drie andere inzittenden, waaronder twee kinderen, bleven ongedeerd. De kinderen kregen een knuffelbeertje van de politie.

Over bomen...

Dinsdag 20 februari 2024
Vandaag gelezen
Hamont-Achel - Over bomen...Zoom"Men beseft nog te weinig dat de helft van het organisme “boom” niet zichtbaar is, maar onder het maaiveld (onder de grond) zit. Beide helften zijn perfect in evenwicht: als je aan de ene helft morrelt, gewild of ongewild, dan gaat dat zijn repercussies hebben op de andere helft."
Jef Van Meulder, van de Limburgse Bomenwerkgroep

Als pelgrim naar Compostela

Maandag 19 februari 2024
Hamont-Achel - Als pelgrim naar CompostelaZoomDonderdag organiseerde NEOS in het Michielshof een lezing met Evert Meijs over zijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, in Spanje.
Als inleiding vertelde hij over zijn roots: geboren in Boxtel in 1954, hij woonde ook 15 jaar in Achel, nu in Valkenswaard. Hij schreef geregeld, is molenaar, beiaardier en begenadigd verteller. Hij ondernam verschillende bedevaarten en volgde hierover ook lezingen, om zich stevig voor te bereiden op zijn ultieme droom: de “Camino” (De Weg) naar (…) Het hele nieuwsbericht

Ronny Scheelen overleden

Maandag 19 februari 2024
Hamont-Achel - Ronny Scheelen overledenVandaag is Ronny Scheelen overleden, de echtgenoot van Anita Van Samang. Hij was geboren in Overpelt en werd 63 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19.30-20.30u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

De zoute waarheid

Maandag 19 februari 2024
Gezondheid
Hamont-Achel - De zoute waarheidZout dient als smaakmaker en wordt door velen gebruikt, zelfs als we het niet bewust toevoegen aan onze voeding. Het is moeilijk te vermijden omdat het vaak van nature aanwezig is in voedingsmiddelen of al tijdens het bereidingsproces wordt toegevoegd.
Wat doet zout met ons lichaam? Wanneer zout in onze bloedbaan terechtkomt, fungeert het als een magneet voor water. Als we te veel zout consumeren, kan ons lichaam meer water vasthouden om het extra zout te verdunnen. Dit kan leiden tot een (…) Het hele nieuwsbericht

Extra campagne 'Veilig naar school'

Maandag 19 februari 2024
Hamont-Achel - Extra campagne 'Veilig naar school'ZoomVandaag gaan 150 000 Limburgse kinderen terug naar school na een deugddoende krokusvakantie. Voorbijgaande jaren vond de “Veilig naar school”-actie enkel plaats in september. Vanaf dit jaar organiseert de gouverneur in samenwerking met het provinciebestuur, de burgemeesters, de politiediensten en het parket de “Veilig naar school”-actie ook na de krokusvakantie.
Het organiseren van regelmatige acties voor veilig schoolverkeer draagt bij aan een consistentere boodschap. Dit (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe trainer voor KFC Hamont 99 B

Maandag 19 februari 2024
Hamont-Achel - Nieuwe trainer voor KFC Hamont 99 BBert Kees, T2 van KFC Kaulille, wordt komend seizoen de T1 van KFC Hamont 99 B.

Achel VV trekt middenvelder aan

Zondag 18 februari 2024
Hamont-Achel - Achel VV trekt middenvelder aanMiddenvelder Jelle Vanratingen van RC Hades zal komend seizoen de kleuren van eersteprovincialer Achel VV verdedigen. Vanratingen is 29 jaar.

Ruime zege voor Excelsior Hamont

Zondag 18 februari 2024
Hamont-Achel - Ruime zege voor Excelsior HamontDerdeprovincialer Excelsior Hamont heeft vanmiddag de punten thuis gehouden tegen KFC Opitter. Het won met 5-1. De ruststand was 1-1. Voor Excelsior Hamont scoorden Vandael (2), Van Rijswijk (2) en Doeswijk.
Elise Mertens is uitgeschakeld in het enkelspel op het tennistoernooi van Dubai. In de eerste ronde al verloor ze van de Italiaanse Elisabetta Cocciaretto in drie sets: 1-6, 6-3 en 7-6. De wedstrijd duurde omzeggens 2,5 uur. Elise gaat nog wel van start in het dubbelspel.
Hamont-Achel - KFC Hamont verliest van Houthalen VVHouthalen VV is gisteren met 1-3 gaan winnen op het veld van KFC Hamont 99 A. Visovisek bracht de bezoekers in de 40ste minuut 0-1 voor. In de 49ste minuut hingen de bordjes gelijk door een owngoal van Parisi. In de 53ste minuut scoorde Savas de 1-2 en in de 65ste minuut maakte Pinna er 1-3 van. Meli van KFC Hamont 99 A miste een strafschop.
Hamont-Achel - Het voetbalweekend van Hamont-Achel (17-18 febr.)Zaterdag 17 februari: 
- Bocholter VV B – Achel VV B: 2 - 2
- Achel VV – Torpedo Hasselt: 2 - 2
- KFC Hamont 99 – Houthalen VV: 1 - 3

Zondag 18 februari: 
- Exc. Hamont – Opitter FC: 5 - 1
- FC Hamont 99 B – Peer SV: 1 - 2

Achel VV niet voorbij Torpedo

Zondag 18 februari 2024
Hamont-Achel - Achel VV niet voorbij TorpedoEerste provincialer Achel VV is gisterenavond niet voorbij Torpedo Hasselt geraakt. Het bleef steken op een 2-2 gelijkspel. In de 22ste minuut scoorde Maes de 1-0. Vandecaetsbeek maakte er in de 44ste minuut 1-1 van. Serneels scoorde in de 55ste minuut de 1-2. Agten maakte in de 63ste minuut de 2-2.

Wisselvallig, maar nog steeds zacht

Vrijdag 16 februari 2024
Weerbericht
Hamont-Achel - Wisselvallig, maar nog steeds zachtWe zijn al de helft van februari gepasseerd en hoewel de temperaturen op langere termijn wat lager uitkomen, is er in de verschillende weermodellen geen winterweer in zicht. De rest van de maand liggen de maxima rond of iets boven de normale waarden. Om te stellen dat er geen winter meer komt, is echter nog wat voorbarig. De koude lucht bevindt zich niet zo heel ver af en de wind moet maar even naar een noordelijke sector draaien om de koude lucht tot in onze streken te laten doordringen. Op korte termijn is het (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Vlaamse regering vindt akkoord met boerenZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Euro-Cup: al 106 ploegen ingeschreven

Donderdag 15 februari 2024
Dit jaar vindt de 33ste editie van de Euro-Cup plaats, een tweedaags internationaal jeugdvoetbaltornooi georganiseerd door KFC Hamont 99 en K. Achel V.V. tijdens het Hemelvaartweekend op vrijdag 10 en zaterdag 11 mei. Er hebben zich al 106 ploegen ingeschreven.

Mertens ook in dubbelspel uitgeschakeld

Donderdag 15 februari 2024
Eerder deze week werd Elise Mertens al uitgeschakeld in de eerste ronde van het rijkelijk geprijsde tennistornooi van Doha (Qatar); vandaag verloor ze ook in het dubbelspel, samen met haar Taiwanese dubbelpartner Su-Wei Hsieh. Dat gebeurde in de kwartfinales. Mertens en Hsieh verloren in twee sets van Demi Schuurs en Luisa Stefani: 6-1, 6-3.  

Mia Schepers overleden

Donderdag 15 februari 2024
Hamont-Achel - Mia Schepers overledenMaandag is Mia Schepers overleden, de weduwe van Marcel Loenders. Ze was geboren in Eksel en werd 90 jaar. Maandag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (10.30u) in de Sint-Laurentiuskerk in Hamont. Begroeting: zondag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Max en Luna populairste hondennamen

Donderdag 15 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Max en Luna populairste hondennamenZoomMax en Luna zijn de populairste hondennamen in Vlaanderen, Simba en Nala de meest gekozen kattennamen. Max en Luna zijn de populairste hondennamen in Vlaanderen, dat blijkt uit cijfers van het platform DogID. Op het moment dat je een hond aankoopt, is het verplicht om je viervoeter daar te registreren. De populairste honden- en kattennamen van 2023:
- Honden (reu
) Max, Milo, Jack, Ollie, Marcel, Charlie, Balou, Cooper, Oscar, Maurice.
- Honden (teef) Luna, Nala, Mila, Lola, Stella, Pippa, Bella, Billie, Odette, Bo.
- Katten
(kater) Simba, Felix, Milo, Leo, Marcel, Oscar, Maurice, Boris, Loki, Max.
- Katten (kattin)
Nala, Luna, Mila, Lola, Lily, Marie, Molly, Lilly, Odette en Stella.
Grensgevallen
UPDATE Wellicht vanaf februari 2027 gaat Eindhoven Airport gedurende vijf maanden dicht. Oorzaak is de beslissing van het Nederlandse ministerie van Defensie, eigenaar van het vliegveld, om de start- en landingsbaan volledig te vernieuwen, meldt Eindhovens Dagblad. De definitieve beslissing wordt vóór eind februari verwacht.
Naast die renovatie wordt ook het systeem om bij mist te kunnen landen - kostprijs 10 mio euro - sterk verbeterd. En voor het (…) Het hele nieuwsbericht

Rob Werrelmann overleden

Woensdag 14 februari 2024
Hamont-Achel - Rob Werrelmann overledenVandaag is Rob Werrelmann overleden,  de weduwnaar van Annie van Wielink, die vorig jaar stierf. Hij was geboren in Eindhoven en werd 88 jaar. De uitvaart zal plaatsvinden in besloten kring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Jos Daniëls overleden

Woensdag 14 februari 2024
Hamont-Achel - Jos Daniëls overledenGisteren is Jos Daniëls overleden, de echtgenoot van Jeannine Boonen. Hij was 72 jaar en afkomstig uit Hamont. Het afscheid vindt plaats in besloten familiekring. Begroeting: zaterdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Uitzonderlijk hoge maxima

Woensdag 14 februari 2024
Weerbericht
Hamont-Achel - Uitzonderlijk hoge maximaStoringen bevinden zich vlakbij onze streken en zorgen voor veel wolken en soms ook neerslag. Er wordt echter bijzonder zachte lucht aangevoerd. Donderdag is dat erg warme lucht vanuit het zuiden en kan het recordwarm worden. De neerslagkansen zijn dan ook beperkt. De volgende dagen wordt het wat minder zacht, maar de maxima blijven meestal in de dubbele cijfers.
Vandaag is het zwaar bewolkt tot betrokken en zo nu en dan valt er wat lichte regen of motregen. Er komen echter ook langere droge (…) Het hele nieuwsbericht

Natasha Pulley: 'Stad 40'

Woensdag 14 februari 2024
Het boek van de maand
Hamont-Achel - Natasha Pulley: 'Stad 40'ZoomWe hebben Jan Feys van boekhandel "Malpertuis" in Genk zover gekregen dat hij iedere maand op de Internetgazet één boek voorstelt aan de lezer. Deze maand is dat "Stad 40" van Natasha Pulley. Hier gaat-ie! 
Wie graag een stevige, confronterende en aangrijpende thriller leest, komt met ‘Stad 40’ absoluut aan zijn trekken.
Het verhaal speelt zich af in het Rusland van de jaren ’60, wanneer de nucleaire ontwikkeling en wedloop met de Verenigde Staten in volle (…) Het hele nieuwsbericht

Frankrijk en Spanje het populairst

Woensdag 14 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
De twee populairste buitenlandse vakantiebestemmingen voor Belgen zijn vorig jaar nog populairder geworden. De Belgen maakten tijdens de zomer van 2023 2,38 miljoen reizen naar Frankrijk, een stijging van 14% ten opzichte van 2022. Dit is meer dan een derde (34,3%) van het totale aantal reizen naar het buitenland. Spanje is een andere bestemming die steeds populairder wordt. Er werden 790.000 reizen naar Spanje gemaakt, een stijging van 9,4% ten opzichte van 2022.
Gezondheid
Hamont-Achel - Sterfte door darmkanker kleiner door koffieZoomOnderzoekers hebben een sterk verband gevonden tussen meer koffiedrinken en minder kans op sterfte bij darmkanker. Dat blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek mogelijk gemaakt door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. De bevindingen geven hoop op meer kans op overleving bij darmkanker, met behulp van een toegankelijke stap: meer koffiedrinken.
Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat deelnemers die meer dan 4 kopjes koffie per dag dronken - in vergelijking met deelnemers die minder dan 2 kopjes per dag dronken - 32 procent minder kans hadden op terugkeer van darmkanker na behandeling. Daarnaast hadden ze minder kans op sterfte bij darmkanker, waarbij blijkt dat 3 tot 5 kopjes per dag het beste zijn om die kans te verkleinen.
Uit eerder onderzoek was al gebleken dat koffie de kans op lever- en baarmoederhalskanker verkleint. (Bron: Wageningen University & Research)(Foto Pexels)

Minder geboorten in 2023

Dinsdag 13 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
In 2023 werden voorlopig ongeveer 110.400 geboorten geregistreerd in België. Dat zijn zo’n 5.200 geboorten minder dan gemiddeld in de periode 2019-2022, ofwel een daling met 4,5%.
De regionale verschillen zijn groot: de cijfers tonen een daling in het Vlaamse Gewest (-2,3%) en in het Waalse Gewest (-5,0%) en een nog steviger daling in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (-12,0%) ten opzichte van de periode 2019-2022. Dat blijkt uit een eerste, voorlopig overzicht van het aantal geboorten in het jaar 2023 van Statbel, het Belgische statistiekbureau.
Elise Mertens heeft zich vandaag niet kunnen plaatsen voor de 1/8ste finales van het tennistornooi van Doha (Qatar). In de tweede ronde verloor ze in twee sets van de Amerikaanse Emma Navarro (WTA23): 6-1 en 6-3.

Brand door vogelnest

Dinsdag 13 februari 2024
Hamont-Achel - Brand door vogelnestGisterenamiddag moest de brandweer uitrukken voor een schoorsteenbrand aan de Keunenlaan. De brand was te wijten aan een vogelnest in de schouw.

Weer goud, zilver en brons voor SACN

Maandag 12 februari 2024
Hamont-Achel - Weer goud, zilver en brons voor SACNZoomOp het Vlaams kampioenschap veldlopen in Diest heeft Frieda Hendrikx van atletiekclub SACN gisteren goud behaald bij de W70. Margot Swinnen haalde zilver bij de W60. Er was een bronzen medaille voor Witze Vandeweyer (eerstejaarsscholier) en Zjef Ceunen (beloften). SACN had 19 atleten ter plaatse en kon het winterseizoen in het veld mooi afsluiten!. Op de foto: Margot Swinnen. (LG)

Ondertussen, aan de kust...

Maandag 12 februari 2024
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Ondertussen, aan de kust...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Sportmix in de sportregio N.-Limburg

Maandag 12 februari 2024
Hamont-Achel - Sportmix in de sportregio N.-LimburgZoomOp zondag 3 maart organiseert Sportregio Noord-Limburg - met de gemeenten Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel en Pelt - Sportmix. Dit is een sportieve voormiddag waarbij kinderen samen met oma en opa kunnen deelnemen aan tal van leuke sporten. Tijdens de Sportmix maken kinderen samen met hun grootouder kennis met verschillende sporten. Op het programma staan onder andere een rolstoelparcours, G-spelen, boogschieten, oude Vlaamse spelen, kantelmuur, stuntvalmat en Nelson’s balspelen. Daarnaast kunnen er ook virtual reality games gespeeld worden én is er LEGO voorzien.
Sportmix gaat door op zondag 3 maart van 10.00 tot 12.00 uur in sportcentrum Dommelhof, Toekomstlaan 5 in Pelt. Deelname kost 2 euro per persoon inclusief consumptie. Inschrijven gebeurt ter plaatse.

Ondertussen, in de VS...

Maandag 12 februari 2024
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Ondertussen, in de VS...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Buien vanuit het zuidwesten

Zondag 11 februari 2024
Weerbericht
Hamont-Achel - Buien vanuit het zuidwestenVannacht verdwijnen de buien in Vlaanderen en zijn er bredere opklaringen. De minima komen uit op een graad of 5. De wind neemt daarbij wat in kracht af.
Morgen is het droog in de ochtend en zijn er opklaringen, afgewisseld met wolkenvelden. We krijgen ook de zon te zien. Na de middag zijn er meer stapelwolken en kan er lokaal een bui tot ontwikkeling komen. De grootste kans op een bui is voorbehouden voor het binnenland en de Ardennen. Na een frisse start, klimt het kwik tot een graad of 8. De wind waait matig uit een westelijke sector. 
Dinsdag wordt een overwegend droge dag bij een afwisseling van wolken en zon. Na de middag komt er wel meer hoge bewolking opzetten. Er staat een matige zuidzuidwestenwind en de maxima liggen rond 10 graden.
Michel NULENS
Hamont-Achel - Verlies en rode kaart voor Achel VV BIn derdeprovinciale B heeft Achel VV B vandaag met 1-0 verloren van KFC Opitter. Het doelpunt viel in de tweede helft en werd gescoord door Meyen. Arslanoglu van Achel VVB B pakte rood.

Exc. Hamont klopt Stal Sport

Zondag 11 februari 2024
Hamont-Achel - Exc. Hamont klopt Stal SportExcelsior Hamont heeft Stal Sport vandaag met een 4-0 nederlaag naar huis gestuurd. Een logische nederlaag. Aan de rust was de stand 2-0. Het gebrek aan efficiëntie van Stal Sport werd door Exc. Hamont genadeloos afgestraft.

Zilver voor Daan op BK meerkamp

Zondag 11 februari 2024
Hamont-Achel - Zilver voor Daan  op BK meerkampZoomOp het Belgisch kampioenschap meerkamp in Louvain-La-Neuve was Daan van Elst (foto) de enige SACN-deelnemer afgelopen weekend. Maar hij haalde zilver bij de scholieren!
Daan begon deze zevenkamp uitstekend. Op de 60m vlak en in het verspringen boekte hij meteen een persoonlijk record. Op de eerste dag stond ook nog kogelstoten op het programma, en laat hem daar héél goed in zijn. Hij was dan ook de beste van alle atleten. In het polsstokspringen maakte hij gebruik van een nieuwe polsstok. Hij sprong daarmee 3,80m, ook weer een persoonlijk record.
Zaterdagavond was Daan met 2573 punten slechts 34 punten verwijderd van het goud en stond hij op de tweede plaats.
Op de tweede dag werd hij 6de in de 60m horden, winnaar in het hoogspringen en 6de in de afsluitende 1000m, een zwaar nummer.
En zo behaalde Daan van Selst na een meer dan succesvolle meerkamp zilver met 4733 punten. Met voor SACN een ijzersterk clubrecord er bovenop. Proficiat, Daan! (LG)

Treingezellen

Zondag 11 februari 2024
Tegenligger
Hamont-Achel - TreingezellenZoomMorgen vieren de Duitsers Rosenmontag. Het is een jarenlange gewoonte dat ik dat op de trein vier met mijn treingezellen. Die maandag, die vlak voor aswoensdag valt, is zowat het hoogtepunt van alle carnavalsvierders. Op de trein vieren we dat uiteraard beperkt. Niemand komt verkleed, want na een werkdag kan je je moeilijk nog eens snel omkleden. Het is de bedoeling om met de treingezellen bij te praten bij een biertje, wijntje of iets fris.
Maar de tijden zijn veranderd. Waar we vroeger met (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - De Hamont-Achelse voetbaluitslagen (8-11 februari)Donderdag 8 februari: 
- KFC Hamont 99 – Lindelhoeven VV: 2 - 2
- KFC Hamont 99 B – Eksel B: 1 - 4

Zaterdag 10 februari: 
- Achel VV – Park Houthalen: 3 - 0

Zondag 11 februari: 
- Opitter FC – Achel VV B: 1 - 0
- Exc. Hamont – Stal Sport: 4 - 0
Hamont-Achel - Achel wint makkelijk van Park HouthalenAchel VV heeft een makkelijke 3-0 overwinning behaald tegen Park Houthalen. Paulino Rosario scoorde al in de 9de minuut en kort voor de rust deed hij er nog ééntje bij. J. Vandebroek legde in de 55ste minuut op strafschop de eindcijfers vast.

Paul Schildermans overleden

Zaterdag 10 februari 2024
Hamont-Achel - Paul Schildermans overledenGisteren is Paul Schildermans overleden, de echtgenoot van Mia Leyssen. Hij was geboren in St.-Huibrechts-Lille en werd 85 jaar. Donderdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille. Begroeting: woensdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers in Hamont. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Paul de Laat overleden

Zaterdag 10 februari 2024
Hamont-Achel - Paul de Laat overledenVandaag is Paul de Laat overleden, de echtgenoot van Liza Koninkx. Hij was 86 jaar en afkomstig uit Budel. De uitvaartliturgie vindt zaterdag 17 februari (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Achel-Statie. Begroeting: vrijdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Carnaval in wolvengebied

Zaterdag 10 februari 2024
Hamont-Achel - Carnaval in wolvengebiedZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Welke school wil speelplaats vergroenen?ZoomOp donderdag 15 februari gaat de nieuwe projectoproep van ‘Natuur in je School’  van minister Zuhal Demir van start. Vlaamse scholen kunnen vanaf dan tot 13 mei een voorstel indienen om hun speelplaats te ontharden en te vergroenen met steun. Daarvoor voorziet Demir een investeringsbudget van 5 miljoen euro. Met die steun kunnen scholen de oppervlakte of kwaliteit van de natuur op hun domein aanzienlijk vergroten, of via ontharding en vergroening bijdragen aan klimaatadaptatie (…) Het hele nieuwsbericht

Wereldpeulvruchtendag

Zaterdag 10 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vandaag is het Wereldpeulvruchtendag. Leve de bonen, kikkererwten en linzen! De Verenigde Naties hebben deze dag ingesteld omdat peulvruchten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een gezonde voeding: ze zorgen voor een verbetering van de bodemvruchtbaarheid en hebben een positieve invloed op het milieu. Peulvruchten

Julia Emmers overleden

Vrijdag 9 februari 2024
Hamont-Achel - Julia Emmers overledenWoensdag is Julia Emmers overleden, de weduwe van Harrie Beliën, die in 1982 stierf, en de levensgezellin van wijlen Frans ‘Swa’ Driesen (†2016). Ze was 87 jaar. De afscheidsdienst en de bijbegraving bij Harrie op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: dinsdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Pierre Dedroog overleden

Vrijdag 9 februari 2024
Hamont-Achel - Pierre Dedroog overledenInb WZC Aan de Beverdijk is dinsdag Pierre Dedroog overleden, de weduwnaar van de in 1978 gestorven Hubertina Braeken en de levenspartner van de in 2021 gestorven Mieke Branders. Hij was 88 jaar. Het afscheid vindt in besloten kring plaats.

Landbouw en natuur

Vrijdag 9 februari 2024
Vandaag gelezen
"Landbouwers gebruiken zowat 44.000 hectare grond in bos of natuurgebied. Omgekeerd ligt 15.000 hectare 'beheerde' natuur op landbouwgrond. Tegelijk nemen paarden, alpaca's en andere hobbydieren van private eigenaars veel meer schaarse landbouwgrond in."
(Apache)

Politie vol lof voor de boeren

Vrijdag 9 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Politie CARMA en de Federale Politie Limburg waarderen het professionele gedrag van de boeren tijdens de protestactie vandaag in Genk. Dat hebben ze vanmiddag laten weten. Aan de demonstratie ging vorige week overleg vooraf.
De politie kijkt vandaag tevreden terug op het verloop van het protest. Vanuit heel Limburg kwamen boeren via diverse invalswegen naar Genk, wat lokaal voor verkeershinder zorgde. De tractorcolonnes verplaatsten zich echter zonder noemenswaardige incidenten richting Thor Park. Rond (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
De Limburgse Vincentius verenigingen hebben vorig jaar elke maand 4.112 gezinnen geholpen met steunpakketten, dat is een recordaantal. Het aantal kinderen en alleenstaanden dat geholpen wordt, is bijzonder hoog. De organisatie trekt aan de alarmbel, want er is nood aan nog meer financiële steun.

KFC Hamont 99 B verliest van Eksel B

Donderdag 8 februari 2024
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 B verliest van Eksel BKFC Hamont B ging met 1-4 de boot in tegen KFC Eksel B. Eksel B kwam via Vanherk en Goven 0-2 voor. Van Gennip milderde op strafschop (1-2). Daarna scoorde B. Maes de 1-3 en Vanherk de 1-4.
Hamont-Achel - Lindelhoeven VV speelt gelijk in HamontLeider Lindelhoeven VV is vanavond niet verder geraakt dan een 2-2 gelijkspel op het veld van KFC Hamont 99. Aan de rust was de stand 0-0. Lindelhoeven kwam twee keer voor maar KFC Hamont 99 sloeg terug. De doelpunten van Lindelhoeven VV werden gemaakt door Vaesen. Meli scoorde de twee doelpunten van KFC Hamont 99.
Hamont-Achel - Noorderhart-ziekenhuis behoudt kwaliteitsnormZoomHet Noorderhart Mariaziekenhuis heeft met succes de audit van Qualicor Europe (voorheen NIAZ) doorlopen. Dat betekent dat de accreditatiestatus van het ziekenhuis met vijf jaar is verlengd.
Algemeen directeur Hans Ramaekers: “Ondanks de uitdagingen van de COVID- periode heeft het ziekenhuis zijn kwaliteitswerking kunnen handhaven en versterken. Dit werd bevestigd door de zes auditoren van Qualicor tijdens de evaluatie afgelopen november."  Vandaag werd de accreditatieverlenging gevierd met friet voor alle medewerk(st)ers...

Verkeershinder door boerenprotest

Donderdag 8 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Meer dan 500 boeren zullen morgenvoormiddag met hun tractoren naar Genk trekken om actie te voeren tegen de opgelegde milieumaatregelen. Ze trekken in negen colonnes vanuit heel Limburg naar de Onderwijslaan in Genk. Een delegatie boeren wil dan gaan praten met de Europese ministers die op dat moment vergaderen op het Thor Park. De actie van de landbouwers zal verkeershinder tot gevolg hebben.

Bijna 1 op 5 loopt risico op armoede

Donderdag 8 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
2.150.000 landgenoten, of 18,6% van de Belgische bevolking, lopen een risico op armoede of sociale uitsluiting. Dat blijkt uit de nieuwe armoedecijfers voor 2023 die Statbel, het Belgische statistiekbureau, vandaag publiceert op basis van de enquête naar de inkomens en levensomstandigheden.
Hamont-Achel - Het Hamont-Achelse voetbalweekend (8-11 februari)Het zal wel iets met carnaval te maken hebben dat de twee teams van KFC Hamont 99 al vanavond (donderdag) hun wedstrijd spelen. Het A-team ontvangt leider Lindelhoeven VV, het B team krijgt Eksel B op bezoek. Zaterdagavond speelt Achel VV (stevig leider in 1e Prov.) tegen de 5e in de reeks, Park Houthalen. Het B team van Achel speelt dan weer zondagnamiddag tegen Opitter FC, op hetzelfde moment speelt Excelsior Hamont tegen Stal Sport. 

Flink wat hemelwater

Woensdag 7 februari 2024
Weerbericht
Hamont-Achel - Flink wat hemelwaterEen storing schuift over onze streken, trekt daarna naar het zuiden, maar keert op haar stappen terug en trekt opnieuw over onze regio. Dit alles gebeurt de komende 24 uur. Hierbij valt er ook flink wat neerslag, tussen 20 en 30 mm. Ook in het weekend valt er nog wat regen, maar zijn de hoeveelheden beduidend minder.
Morgen is het koud in de ochtend bij temperaturen van slechts enkele graden boven het vriespunt. Er komt, na droog weer in de nacht, al vlug regen opzetten. Samen met de regen wordt (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Zes Vlaamse schuttersmedailles voor Oude StamZoom
Op het Vlaamse Jeugdschutterskampioenschap hebben 14 jongeren van van Oude Stam Neerpelt het niet slecht gedaan: naast 4 gouden medailles waren er ook 2 bronzen en 2 ereplaatsen. De gelauwerden:
Vlaams kampioen: Sien Kauffmann longbow U18 dames; Caio Belmonte Mombelli U18 heren; Thibaut Ruttens longbow U15 heren; en Nina Lenaerts longbow U15 dames.
Bronzen medaille: Caitlin Quanten recurve U21 dames; Vince Lubse recurve U13 heren.
Ereplaatsen: 4e Julie Kuypers recurve U18 dames; Eline Kuypers recurve U21 dames.

Paddentrek komt op gang

Dinsdag 6 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Paddentrek komt op gangZoomDe komende dagen komt op alle natte plekken in Limburg de paddentrek weer op gang. De padden verlaten dan hun winterschuilplaats en trekken naar vijvers en poelen om zich voort te planten. Die tocht is niet zonder risico. Ze moeten vaak de weg oversteken en daar kunnen ze overreden worden. In 22 Limburgse gemeenten, verspreid over 41 locaties, helpen vrijwilligers de padden elk jaar de weg oversteken: ze plaatsen schermen (foto) die de padden tegenhouden. De dieren worden dan in emmers gevangen en naar de overkant gebracht. (Foto Josh Vandijck)

Maria Damen overleden

Dinsdag 6 februari 2024
Hamont-Achel - Maria Damen overledenOp 1 februari is Maria Damen (95) overleden, de weduwe van de in 2011 gestorven Pol Maes. Zij woonde in Beverlo en was afkomstig uit Hamont. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Zuigelingensterfte neemt verder af

Maandag 5 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
In 2021 werden 936 baby’s dood geboren, of stierven ze binnen het jaar na geboorte. In 2000 ging het nog om 1.048 baby’s, of een daling van 11%. Dat blijkt uit zopas gepubliceerde resultaten van Statbel, het Belgische statistiekbureau.
Tegenover meer dan twintig jaar geleden steeg het aantal doodgeborenen met 22%, terwijl het aantal overleden baby’s jonger dan een jaar afnam, met 39%. In 2021 werden 597 baby’s stilgeboren. Dat aantal nam toe sinds 2000, toen er 488 baby’s levenloos werden geboren. Het aantal baby’s dat stierf jonger dan een jaar, is afgenomen in ruim twintig jaar tijd, van 560 in 2000 naar 339 in 2021.

Koepeltjes vol met kunst

Maandag 5 februari 2024
Hamont-Achel - Koepeltjes vol met kunstZoomHet lijkt wel alsof ze als paddenstoelen uit de grond geschoten zijn: plexi koepeltjes gevuld met kunst uit de kinderateliers van Kunstacademie Noord-Limburg. Ze werden al gesignaleerd in Oudsbergen, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Peer, Bocholt, Pelt en Lommel. De koepeltjes werden zaterdag geplaatst naar aanleiding van de ‘Dag van de Academies’ maar zullen nog een tijdje blijven staan. Aan deze sfeervolle installaties is immers een wedstrijd verbonden. Wie een leuke prijs wil winnen, kan een wedstrijdformulier afhalen in de hoofdbibliotheken van de deelnemende gemeenten. Veel succes!
Koepeltjes vol met kunstKoepeltjes vol met kunstKoepeltjes vol met kunst
Zoom
Gezondheid
Hamont-Achel - Is koffie gezond? Of toch beter thee?Veel mensen genieten wel eens graag van een warme drank. Of dat nu koffie is of thee - dat maakt ieder voor zich uit. Maar hoe gezond zijn deze dranken voor ons lichaam?
Koffie bevat cafeïne en het is net dat deeltje waar we ons zorgen over maken. Cafeïne is een stofje dat een stimulerend effect heeft op ons zenuwstelsel. Zo kan het zorgen voor een verhoogde alertheid en verbeterde concentratie. Maar overmatig gebruik kan leiden tot bijwerkingen zoals nervositeit, slapeloosheid, (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Vuilniszakken afhalen vanaf 12 februariVanaf 12 februari kan men de gratis huisvuilzakken afhalen op verschillende locaties (je moet wel je identiteitskaart meebrengen):
· Carrefour, Stationsstraat 34 
· Kluspunt, Bosstraat 185 
· Recyclagepark, Heuvelerweg 26 in Pelt
· Stadhuis, Stad 40 
· Gemeenschapshuis, Michielsplein 1 
Let op: geboorterollen en rollen om medische redenen (op vertoon van (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Dit jaar al 15 doden door woningbrandenIn januari vielen er in ons land liefst 10 dodelijke slachtoffers door woningbranden; deze maand zijn er dat al vijf. In het hele jaar 2022 overleden er 7 Belgen bij woningbranden. De vzw Oscare, het nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens in België, dringt erop aan om voldoende rookmelders te plaatsen in je woning, maar vooral ook er voor te zorgen dat je rookmelders hoorbaar zijn.
Andere maatregelen die je kan nemen: zorg voor een vluchtweg vrij van rommel; leg een zaklamp op de slaapkamer (en zorg dat de batterijen geladen zijn); zorg voor de sleutel van je voordeur op de deur of in de buurt ervan. Sluit bij een brand onderweg naar buiten de binnendeuren. Buiten bel je 112 en ga je niet meer terug naar binnen.
Hamont-Achel - De voetbaluitslagen van Hamont-Achel (3 februari)Zaterdag 3 februari 
- FC Helson B  – KFC Hamont 99 B:  3 - 2
- FC Helson – Achel VV: 1 - 2 
- ESK Leopoldsburg – KFC Hamont 99: 1 - 2
- Kaulille – Exc. Hamont:  3 - 1 
- Achel VV B – SLW Maaseik: 1 - 1 

Hamont-Achel - KFC Kauille te sterk voor Exc. HamontKFC Kaulille heeft gisteren Exc. Hamont geklopt met 3-1. Van Vlierden bracht Exc. Hamont op het halfuur op voorsprong maar Keppens hing de bordjes drie munten later gelijk, meteen de ruststand. In de 75ste minuut scoorde Nullens de 2-1 op strafschop. Loix legde net voor affluiten de eindstand vast.

86 SACN-ers op LCC-veldloop

Zondag 4 februari 2024
Hamont-Achel - 86 SACN-ers op LCC-veldloopZoomDe Lommelse atletiekclub DALO had vandaag maar liefst 508 deelnemers in haar jaarlijkse veldloop. De Peltse club SACN maakte er met 86 aanwezige leden weer een thuiswedstrijd van. Op de laatste veldloop van het seizoen haalde de club 8 podiumplaatsen en 2 overwinningen binnen. Die overwinningen leverden goud op voor Tuur Verheyen bij de miniemen en Tahnée Vandebroek bij de juniores. Richelle Van Haandel (vooraan op de foto) haalde zilver bij de scholieren. Al bij al een mooie afsluiter van het winterseizoen!

Vrouw doodgestoken in Eindhoven

Zondag 4 februari 2024
Grensgevallen
In Eindhoven is afgelopen nacht een vrouw doodgestoken. Ze werd rond 3 uur zwaargewond aangetroffen in het stadscentrum en kon niet meer gered worden. De dader is voortvluchtig.
Hamont-Achel - Achel VV op weg naar 2de periodetitelZoomNa een fel bevochten duel op een moeilijk te bespelen veld boekte Achel VV gisterenavond zijn 8ste overwinning op rij. Hiermee behouden zij hun voorsprong van voorlopig minstens 10 punten en kan de 2de periodetitel hen niet meer ontglippen. Dit is dan meteen ook de 4de (!) periodetitel op rij in Eerste Provinciale voor de Kluisjongens, een unieke prestatie!
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 klopt zwak LeopoldsburgKFC Hamont is met 1-2 gaan winnen op het veld van K.ESK Leopoldsburg. Wietse Baerts scoorde in de 36ste minuut de 0-1 maar de spits viel op het uur uit met een zware blessure. In de 57ste minuut verdubbelde Ferren Peeters de score. In de 86ste minuut kon Dewulf tegenscoren. Een verdiende overwinning van KFC Hamont 99 tegen een zwak Leopoldsburg, dat meerdere jonkies tussen de lijnen bracht.

Achel VV klopt FC Helson met 1-2

Zaterdag 3 februari 2024
Hamont-Achel - Achel VV klopt FC Helson met 1-2In eerste provinciale is Achel VV met 1-2 gaan winnen op het veld van FC Helson. Bij de rust was de stand 0-0. Lenaerts bracht de thuisploeg in de 57ste minuut op voorsprong maar in het laatste kwartier verschalkte Theuwis de keeper van Helson twee keer. De wedstrijd werd bijgewoond door 300 toeschouwers.
Hamont-Achel - Tectum Achel wint van Haasrode LeuvenIn sporthal De Koekoek heeft Tectum Achel vanavond Haasrode Leuven verslagen met 3-2. Setstanden: 17-25, 16$-25, 25-18, 25-21, 16-14.

Maria Damen overleden

Zaterdag 3 februari 2024
Hamont-Achel - Maria Damen overleden
Maria Damen uit Beverlo, weduwe van Pol Maes, is overleden.
(° Hamont op 17 juli 1928 † Heusden-Zolder op 1 februari 2024) Begroeting: woensdag 7 februari 2024 - funerarium - BERINGEN-MIJN van 18.30 tot 19.00 uur 
Uitvaart: in intieme kring in de aula van het Uitvaartcentrum Convents.

Mariette Schuurmans overleden

Zaterdag 3 februari 2024
Hamont-Achel - Mariette Schuurmans overledenGisteren is Mariette Schuurmans overleden, de echtgenote van Tinus Koninkx. Ze was 71 jaar en de medeoprichtster van Hoeve-ijs 't Mulke. Vrijdag wordt ze gecremeerd, na een afscheidsviering (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Dorp. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Grijs weekend met hoge maxima

Zaterdag 3 februari 2024
Weerbericht
Hamont-Achel - Grijs weekend met hoge maximaTussen depressies over het noorden van Europa en een hogedrukgebied, uitgestrekt van de Atlantische Oceaan via Frankrijk tot de Alpenlanden, overheerst een westelijke tot zuidwestelijke luchtstroming in onze streken. Er wordt bijzonder zachte lucht aangevoerd, maar die wordt vergezeld van storingen. Eerst zijn de storingen relatief zwak, na het weekend worden ze actiever met beduidend meer neerslag.
Vandaag domineert zo een zwakke storing het weerbeeld met vooral veel wolken en af en toe (…) Het hele nieuwsbericht
Welke waren op 1 januari de tien grootste gemeenten van Limburg?
1. Hasselt - 80.786 inwoners
2. Genk - 67.838
3. Beringen - 48.328
4. Sint-Truiden - 41.441
5. Maasmechelen - 40.174
6. Heusden-Zolder - 35.014
7. Lommel - 34.891
8. Pelt - 34.410
9. Bilzen - 32.769
10. Tongeren - 32.116. 
Hamont-Achel - Het Hamont-Achelse voetbalweekend (3 februari)Alle clubs uit Hamont-Achel spelen dit weekend op zaterdag. Het eerste elftal van Achel VV (10 punten voor op de tweede) trekt naar FC Helson. Het eerste elftal van KFC Hamont 99 mag naar ESK Leopoldsburg, hun B elftal ontvangt FC Helson B. Excelsior Hamont (4e in de reeks) mag naar Kaulille (5e), terwijl Achel VV B (12e) naar Maaseik (11e) mag. Matchen met inzet dus!

Hamont-Achel telt 14.486 inwoners

Vrijdag 2 februari 2024
Op 1 januari telde Hamont-Achel 14.486 inwoners. Dat blijkt uit gegevens van de FOD Binnenlandse zaken.

Waarom pannenkoeken met Lichtmis?

Vrijdag 2 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vandaag is het Lichtmis. Waarom eten wij vandaag pannenkoeken? Dat wordt op twee manieren verklaard. 2 februari was vroeger één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen – de andere dag was 11 november (Sint-Maarten). Dat werd ’s avonds gevierd met een soort haardkoeken, die later evolueerden naar pannenkoeken.
De vorm en kleur van de pannenkoeken worden daarnaast gezien als een verwijzing naar de zon en dus naar het licht (en (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
In vijf jaar tijd hebben elektrische en hybride personenwagens het marktaandeel van benzinewagens overschreden. Dat blijkt uit een eerste, voorlopige balans van het aantal inschrijvingen van motorvoertuigen die opgesteld werd door Statbel, het Belgische statistiekbureau.
Hybride en elektrische wagens blijven met een marktaandeel van 59% in 2023 de populairste nieuwe wagens in België. In 2019 waren ze goed voor slechts 8% van de verkoop. In 2023 waren 284.608 van de in totaal 481.079 (…) Het hele nieuwsbericht

Eén op vijf kan niet met vakantie

Donderdag 1 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
21,6% van de Belgische bevolking - wat neerkomt op 2.495.000 personen - heeft onvoldoende financiële middelen om zich een week vakantie te veroorloven. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de enquête naar inkomens en levensomstandigheden in 2023. Tijdens die enquête werden meer dan 6.400 gezinnen door Statbel, het Belgische statistiekbureau, bevraagd over hun financiële mogelijkheden.

Marnic Emmers verlaat KFC Hamont 99

Donderdag 1 februari 2024
Hamont-Achel - Marnic Emmers verlaat KFC Hamont 99Marnic Emmers van KFC Hamont 99 zal komend seizoen de kleuren van KFC Kaulille verdedigen.

Mertens naar kwartfinales in Linz

Donderdag 1 februari 2024
Elise Mertens - inmiddels weer 26ste in de WTA-rangschikking - heeft zich vanmorgen geplaatst voor de kwartfinales op het tennistoernooi in Linz, Oostenrijk. In de 1/8ste finales won ze van de Italiaanse Lucia Bronzetti (WTA 58) in twee sets: 6-1, 6-3. Bronzetti had eerder de Duitse Angelique Kerber uitgeschakeld. In de halve finale moet Elise het opnemen tegen de Russin Anastasia Pavlyuchenkova (WTA 42). Ze neemt in Linz niet deel aan het dubbeltornooi.
Het is maar dat je 't weet
Minister van mobiliteit Lydia Peeters gaat de interfederale werkgroep Wegcode vragen zich te buigen over duidelijker normen voor de sterkte en de afstelling van fietslichten: “Verkeerd afgestelde fietsverlichting kan tegenliggers verblinden en zo voor gevaarlijke omstandigheden zorgen. We moeten fietsers hier daarom voldoende over informeren én sensibiliseren”, aldus de minister. Zij beklemtoont dat de Wegcode vandaag al stelt dat fietsers een “niet-verblindend licht moeten voeren.” Aanleiding voor het ministerieel verzoek is het stijgende aantal klachten over verblindende fietslichten op elektrische fietsen. 

Kans op blokkade grensovergang E314

Donderdag 1 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
De kans bestaat dat de grensovergang op de E314 vanavond geblokkeerd zal worden door demonstrerende boeren uit België en Nederland. Dat meldt de VRT. Het zou gaan om 600 boeren: 400 vanuit België en nog eens 200 Nederlandse boeren. Mocht de blokkade werkelijkheid worden, dan zou er grote verkeersoverlast ontstaan.

88 procent Limburgers doet job graag

Donderdag 1 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
88 procent van de Limburgers doet zijn job graag. Dat blijkt uit onderzoek van het ACV. Vooral de vele sociale contacten op de werkvloer worden op prijs gesteld. Werknemers gaan vooral op zoek naar 'plezier op het werk'. Ook de waardeing door de werkgever is heel belangrijk, belangrijker zelf dan het loon, aldus het onderzoek.

VOKA wil dat de blokkades stoppen

Donderdag 1 februari 2024
Hamont-Achel - VOKA wil dat de blokkades stoppenZoomDe bedrijven in de buurt van het Klaverblad in Lummen hadden vooraf maatregelen genomen tegen de blokkades van de boeren van vanmorgen. Dat blijkt uit een rondvraag door ondernemersorganisatie VOKA-KvK-Limburg bij tientallen bedrijven, vooral in de cluster rond het Klaverblad. Door de blokkades kunnen personeelsleden moeilijk op het werk geraken, en kunnen bedrijven ook amper beleverd worden. Daar hebben ze dus zoveel mogelijk op ingespeeld.
VOKA zegt nog altijd begrip te hebben voor het standpunt van de boeren maar vraagt hen ook redelijk te blijven in hun acties en het economische knooppunt in Limburg niet verder nodeloos te belasten.
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel