Het overige nieuws

Minder dieren geslacht in 2022

Dinsdag 28 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werden maandelijks 25,83 miljoen dieren geslacht. In gewicht nemen de varkens het grootste aandeel in (60%, maandelijks 877.000 stuks). In aantallen zijn de kippen in de meerderheid, met 24,8 miljoen geslachte kippen per maand. Over het hele jaar 2022 werden 755.000 runderen naar de slachtbanken geleid. Dat is een daling met 2% tegenover het jaar voordien. Hiermee wordt de dalende trend ingezet in 2017 verder bevestigd. Daarnaast werden er 10,5 miljoen varkens geslacht. Dit is (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Anoniem meldpunt drugs is groot succesZoomOmdat Limburg met een groot probleem kampt van drugsproductie, drugsteelt en schadelijk afval, werd het ‘anoniem drugsmeldpunt Limburg’ in het leven geroepen. Via dit meldpunt kan de burger anoniem melding maken van verdachte activiteiten ivm drugsproductie. Er zijn intussen reeds meer dan 1100 meldingen binnen gekomen en dit zowel telefonisch via het nummer 0800/20877 als via een online-invulformulier via de website www.anoniemdrugsmeldpuntlimburg.be. Van april 2019 tot oktober 2022 werden dankzij het anoniem drugsmeldpunt Limburg 39 plantages en locaties gekoppeld aan cannabisteelt ontdekt, 6 labo’s voor productie van synthetische drugs en 1 synthetische dumping. Daarnaast waren er ook veel meldingen omtrent dealen van drugs, hetgeen in onderzoek ook tot 115 positieve resultaten heeft geleid.
Het is maar dat je 't weet
In het ZOL in Genk is vandaag het eerste Limburgse Zorgcentrum na Seksueel Geweld geopend, het achtste in het land. Slachtoffers van seksueel misbruik kunnen er voortaan terecht voor gratis medische verzorging, psychologische ondersteuning en verdere nazorg. Het politiepersoneel dat er slachtoffers opvangt heeft een terzake gespecialiseerde opleiding gekregen. Verwacht wordt dat er in het centrum jaarlijks zo'n 1.000 slachtoffers uit Limburg zich zullen aanmelden.

24-urenstaking bij bpost

Maandag 27 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - 24-urenstaking bij bpostBij bpost wordt er vanaf vanavond 22u gedurende 24u gestaakt op initiatief van de vakbonden, meldt bpost op Twitter. Dat kan gevolgen hebben voor de postuitreiking morgen en er kunnen postkantoren gesloten zijn. De vakbonden willen met de actie druk zetten op de directie om lopende en geplande reorganisaties opnieuw te bekijken.

Spoorstaking op 10 maart

Maandag 27 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
De vakbonden hebben opgeroepen tot een staking van het treinpersoneel op 10 maart. De actie kadert in vakbondsprotest tegen de onderfinanciering en onderbezetting van de overheidsdiensten en tegen de pensioenplannen van de regering. Ook de socialistische overheidsvakbond wil die dag staken.

Nog enkele tafels vrij!

Maandag 27 februari 2023
Leopoldsburg - Nog enkele tafels vrij!ZoomNog een tiental dagen en dan is het zover. De vierde editie van de 'Geknipte Internetgazet Quiz' vindt op vrijdag 10 maart plaats in CC De Adelberg in Lommel. Er meldden zich ondertussen al heel wat ploegen aan, maar... er is nog plaats voor enkele extra! Dus, wil jij ook nog meedingen naar die felbegeerde trofee die speciaal voor ons werd geblazen in het GlazenHuis, schrijf u dan nu in met een ploegje van max. 6 personen via internetgazet.lommel[!]telenet.be!

Twee mankende wolven

Zondag 26 februari 2023
Leopoldsburg - Twee mankende wolvenZoomWelkom Wolf registreerde via een van zijn wildcamera's een treintje van zeven wolven tijdens een nachtelijk uitstapje. Opmerkelijk: twee van die wolven blijven behoorlijk te manken. "Dat is helaas niet ongewoon," zegt Jan Loos van Welkom Wolf; "daar zijn verschillende redenen voor, vermoedelijk waren aanrijdingen de oorzaak."

K ESK en Nevok spelen gelijk

Zaterdag 25 februari 2023
Leopoldsburg - K ESK en Nevok spelen gelijkK ESK Leopoldsburg en Nevok Gruitrode hebben vanavond de punten gedeeld: 3-3. De ruststand was 1-1. Voor Leopoldsburg scoorde Swolfs de drie doelpunten. Martens, J. Berben en Berrevoets maakten de doelpunten van Gruitrode.

Schrale wind

Zaterdag 25 februari 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Schrale windEen hogedrukgebied neemt post over Schotland en stuurt koude lucht van polaire oorsprong naar onze regio. Aanvankelijk is de luchtmassa nog licht onstabiel met kans op een bui, maar naarmate het weekend vordert, neemt de kans op een bui af en zijn er meer opklaringen. De volgende dagen manifesteert het hogedrukgebied zich nog meer over onze streken en is er flink wat zon, maar het is wel koud met een schrale noordoostenwind en tijdens de nacht vriest het algemeen.
Vandaag staat er een (…) Het hele nieuwsbericht

André Leplat overleden

Zaterdag 25 februari 2023
Leopoldsburg - André Leplat overledenOp 17 februari overleed André Leplat, de echtgenoot van Lucienne De Bonte. Hij was 84 jaar en afkomstig uit Hamont. Het afscheid vond plaats in beperkte kring.

Vaarwel winter, welkom lente

Zaterdag 25 februari 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Vaarwel winter, welkom lenteZoomDe lente is altijd al een inspiratiebron geweest voor dichters, ook Edith vindt inspiratie in de ontluikende lente.

Josse Dexters overleden

Vrijdag 24 februari 2023
Leopoldsburg - Josse Dexters overledenGisteren is Josse Dexters overleden, de echtgenoot van Kitty Van den Bossche. Hij was 56 jaar. Het afscheid vindt vrijdag 3 maart (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Hulsmans-Laenen.

Denise Persoone overleden

Vrijdag 24 februari 2023
Leopoldsburg - Denise Persoone overledenGisteren is Denise Persoone overleden, de echtgenote van Fons op 't eynde. Zij was 95 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Hulsmans-Laenen.

Gebruik van lachgas daalt in Limburg

Vrijdag 24 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
De hype rond het gebruik van lachgas lijkt te gaan liggen. Dat blijkt uit een rondvraag van Radio 2 bij de politiediensten. Er zijn vorig jaar in Limburg wel nog enkele tientallen pv's opgemaakt en wat lachgasflessen in beslag genomen. Maar het verschil met de voorgaande jaren is groot. Overigens zijn de gevaren van het niet-medicinaal gebruik van lachgas groot.
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Meer dan 3000 sociale huurwoningen erbijZoomDe afgelopen negen jaar zijn er meer dan 3.000 sociale huurwoningen bijgekomen in Limburg. De provincie doet het daarmee beter dan de rest van Vlaanderen. Maar de groei volstaat niet om tegemoet te komen aan het aantal kandidaat-huurders, want er kwamen in die tijd zo'n 7.000 nieuwe kandidaten bij. (Radio 2)

Laurent Pauwels overleden

Donderdag 23 februari 2023
Leopoldsburg - Laurent Pauwels overledenGisteren is Laurent Pauwels overleden, de echtgenoot van Fanny Cools. Hij was 79 jaar. Het afscheid vindt donderdag 2 maart (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Hulsmans-Laenen.

Mediabedrijven samen voor 12-12

Donderdag 23 februari 2023
Radio en TV
Leopoldsburg - Mediabedrijven samen voor 12-12ZoomDe mediabedrijven VRT, DPG Media, Play Media en Mediahuis bundelen de krachten om Consortium 12-12 te steunen, na de aardbeving in Turkije en Syrië. "People help the people" van Cherry Ghost, eerder al gecoverd door Birdy, wordt gecoverd als campagnelied. En op maandag 6 maart zamelen alle Vlaamse radiozenders samen geld in, met de uitzending "People help the people", waarin verzoekplaten worden gedraaid. Onder het motto "People help the people" draaien Radio 1, Radio2, Radio2 BeneBene, Klara, Studio Brussel, MNM, Qmusic, Joe, Willy, NRJ, Nostalgie en Nostalgie+ die dag enkel muziek op verzoek. Wie een plaat wil aanvragen, kan dat doen door Consortium 12-12 te steunen met een gift.

Visverlof voor 55.000 geduldige mensen

Donderdag 23 februari 2023
Leopoldsburg - Visverlof voor 55.000 geduldige mensenZoomIn 2020 piekte het aantal visverloven. Het totaal van meer dan 74.000 was het hoogste aantal van de laatste 20 jaar. Hengelen zat in de lift als individuele buitenactiviteit en vorm van natuurbeleving tijdens de coronapandemie en de lockdown. In 2021 heeft deze trend zich niet doorgezet en het aantal hengelaars daalde terug tot iets meer dan 60.000. Het totaal daalde in 2022 verder tot circa 55.000. (Bron: INBO)

Oppassen: vogelgriep in het land

Donderdag 23 februari 2023
Er worden momenteel over heel België gevallen van vogelgriep bij wilde vogels vastgesteld. In Limburg was dat in de voorbije maand het geval in o.a. Hasselt, Genk, Sint-Truiden, Halen, Hechtel-Eksel, Maaseik, Kinrooi en Bocholt.
Particulieren worden sterk aangeraden om dieren op te hokken. Kom je een kadaver tegen? Raak het niet aan en meld het via de influenzalijn op het nummer 0800 99 777.

Mario Slootmaekers overleden

Woensdag 22 februari 2023
Leopoldsburg - Mario Slootmaekers overledenVandaag is Mario Slootmaekers overleden, de echtgenoot van Christine Poelmans. Hij was 51 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Hulsmans-Laenen.

Bijna 9.300 faillissementen

Woensdag 22 februari 2023
Bedrijfsnieuws
In 2022 werden 9.265 bedrijven failliet verklaard in België. Dat is een stijging van 42% in vergelijking met 2021 (6.533).
Op gewestelijk niveau valt het op dat het aantal geregistreerde faillissementen in 2022 enkel in het Vlaams Gewest is toegenomen ten opzichte van 2019. De 5.287 faillissementen in dit gewest zijn het hoogste totaal sinds 2013 toen er 5.742 werden geregistreerd. In Wallonië vormen de 2.202 geregistreerde faillissementen het derde laagste resultaat van de afgelopen tien jaar na de "covid-jaren" 2020 en 2021. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werden 1.776 faillissementen opgetekend, 40% minder dan in 2019. (Statbel)

Acht procent meer verkeersdoden

Woensdag 22 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Acht procent meer verkeersdodenZoomVolgens de laatste Verkeersveiligheidsbarometer van Vias institute, op basis van cijfers van de federale politie, is het aantal doden op onze wegen in 2022 met 8% gestegen ten opzichte van 2021. 521 personen kwamen om het leven. 1 op de 3 daarvan was een voetganger of een fietser. Het aantal fietsdoden steeg van 74 naar 95. Dat is het hoogste aantal ooit. In Vlaanderen daalde het aantal verkeersdoden wel licht, in tegenstelling tot Wallonië en Brussel waar er een stijging was. Het aantal ongevallen met e-steps blijft ook in heel het land stijgen. In 2022 waren er 1.715 letselongevallen met e-steps, ofwel 5 per dag.

Elisa Gijbels overleden

Dinsdag 21 februari 2023
Leopoldsburg - Elisa Gijbels overledenGisteren is Elisa Gijbels overleden, de weduwe van François Snoeks. Ze was 89 jaar. Zaterdag wordt ze in Neerpelt begraven bij haar echtgenoot, na een afscheidsviering (om 10.30u) in het crematorium in Lommel. Begroeting: vrijdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Marcel Mues overleden

Dinsdag 21 februari 2023
Leopoldsburg - Marcel Mues overledenVandaag is Marcel Mues overleden, de echtgenoot van Nelly Vandendries. Hij was 83 jaar. Het afscheid vindt plaats in familiekring.

Koudere periode

Dinsdag 21 februari 2023
Leopoldsburg - Koudere periodeAan de noordelijke flank van een hogedrukgebied met kern over het noorden van Frankrijk, wordt in een westelijke tot zuidwestelijke luchtstroming vochtige, maar relatief zachte oceaanlucht naar onze streken gestuurd. Het hogedrukgebied trekt stilaan weg naar het zuidoosten en maakt de weg vrij voor storingen die vanuit het westen komen opzetten. Na de doortocht van een koufront op woensdag, wordt koude en onstabiele lucht aangevoerd.
Morgen bevinden frontale wolken zich al in de ochtend over de (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - bpost en Turkse Ptt werken samen voor hulppakjesDe verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië laten niemand onberoerd. Vanaf dinsdag 21 februari tot vrijdag 31 maart zal bpost zijn logistieke sterktes opnieuw inzetten om hulpgoederen te verzamelen in de postkantoren en deze te vervoeren naar Turkije, in samenwerking met de Turkse post. Alle inwoners van België kunnen de goederen die het meest noodzakelijk zijn afgeven in één van de 657 postkantoren in het hele land. "Solidariteit zit in het DNA van bpost. Zoals we hebben gedaan met de Oekraïense post, lanceren we nu een steunoperatie met Ptt, de de Turkse postoperator. Vanaf 21 februari 2023 kan iedereen essentiële goederen afgeven in de 657 postkantoren in het land", zegt bpost. Meer info via deze link.

Jean-Pierre Geypen overleden

Maandag 20 februari 2023
Leopoldsburg - Jean-Pierre Geypen overledenZaterdag is Jean-Pierre Geypen overleden, de weduwnaar van Lilianne Lenaerts. Hij was 76 jaar. Het afscheid vindt vrijdag plaats. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Hulsmns-Laenen.

Blijven nadenken

Maandag 20 februari 2023
Leopoldsburg - Blijven nadenkenOnlangs hoorde ik een prachtige theorie verkondigen. Iemand stelde mij de vraag of ik wist hoe een luie voetballer genoemd wordt, een speler die veel te weinig beweegt op het veld. “Dat is een antilope”, sprak hij met een ernstig gezicht. Ik vond dat geweldig omdat er zo een grote tegenstrijdigheid in zit. Letterlijk is het een ‘anti-loper’ maar in werkelijkheid is het juist het tegenovergestelde. Een antilope is een bijzonder snel dier. Het is te hopen dat voetbaltrainers deze omschrijving (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, in De Panne...

Maandag 20 februari 2023
Leopoldsburg - Ondertussen, in De Panne...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Leopoldsburg - Tafeltennis: Westel B - Leopoldsburg B 9-7ZoomIn het tafeltennis heeft Leopoldsburg B met 9-7 verloren van Westel B. Leopoldsburg B staat negende in de stand.

Uitkijken naar de zomer

Zaterdag 18 februari 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Uitkijken naar de zomerZoomEdith kijkt vandaag al vooruit naar de zomer!

Postkantoren maandag gesloten

Vrijdag 17 februari 2023
Leopoldsburg - Postkantoren maandag geslotenKomende (carnavals)maandag 20 februari zijn de postkantoren gesloten, meldt bpost. Kranten, pakjes en brieven worden wel overal uitgereikt. Postpunten, Pakjespunten en Pakjesautomaten zijn open volgens de normale uren.

Wisselvallig weekend

Vrijdag 17 februari 2023
Weerbericht
In een strakke westelijke luchtstroming worden storingen naar onze streken gestuurd. Er valt regen, maar de hoeveelheden zijn niet zo erg groot. Na het weekend komt een hogedrukgebied met zijn kern over het noorden van Frankrijk te liggen. We krijgen dan wat vaker droog weer.
Vandaag is het meestal zwaar bewolkt en af en toe valt er een spat regen. Meestal is het echter droog. Er staat wel veel wind met windstoten tot 65 km/u. Het kwik bereikt 12 of 13 graden.
Zaterdag zijn de wolken (…) Het hele nieuwsbericht

Een nieuwe Vermeer in het Rijksmuseum

Donderdag 16 februari 2023
Leopoldsburg - Een nieuwe Vermeer in het RijksmuseumZoomEen nieuwe Vermeer op de tentoonstelling in Amsterdam die volledig uitverkocht is: het ticketmeisje... (Cartoon: Fobie)

Twee jaar cel voor winkeldiefstallen

Donderdag 16 februari 2023
Leopoldsburg - Twee jaar cel voor winkeldiefstallenTwee jaar cel en een boete van 800 euro: dat is de straf die een 47-jarige vrouw uit Ham bij verstek heeft gekregen voor het plegen van acht winkeldiefstallen. Ze sloeg toe in de Colruyt in Beringen, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg en Mol. In Hechtel-Eksel vloog ze tegen de lamp. De vrouw kwam al eerder in aanraking met het gerecht.

Bijna 1 op 5 loopt risico op armoede

Donderdag 16 februari 2023
2.144.000 Belgen, of 18,7% van de bevolking, lopen risico op armoede of sociale uitsluiting. Dat blijkt uit de armoedecijfers voor 2022 die Statbel, het Belgische statistiekbureau, vandaag op basis van de enquête naar inkomen en levensomstandigheden publiceert.
13,2% van de Belgen leeft in een huishouden met een totaal besteedbaar inkomen dat lager is dan de armoedegrens, dat is 1.366 euro per maand voor een alleenstaande. Ze worden beschouwd als een risico op monetaire armoede.
Verder leeft (…) Het hele nieuwsbericht
Een appartement werd in Limburg gemiddeld 1,84 procent goedkoper in het laatste kwartaal van 2022. Dat blijkt uit cijfers van vastgoeddataplatform Realo. De prijsdaling in Limburg is opvallend sterker dan in de andere Vlaamse provincies. Ook de huizenmarkt koelde af, maar daar is de knik in de prijzen veel beperkter dan bij de appartementen. Hasselt versterkte in 2022 zijn positie als duurste Limburgse stad.
Een appartement van 95 vierkante meter kostte eind 2022 in Limburg gemiddeld 218.266 (…) Het hele nieuwsbericht

Priester Renzo Stefani overleden

Woensdag 15 februari 2023
Leopoldsburg - Priester Renzo Stefani overledenOp 5 februari overleed priester Renzo Stefani. Hij was 76 jaar en onder meer kapelaan in Houthalen en godsdienstleraar aan OLV-Visitatie in Leopoldsburg en het Sint-Pauluscollege in Houthalen. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Meulenberg. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) bij Uitvaartzorg De Linde aan de Guldensporenlaan.

Vurig als Valentijn

Woensdag 15 februari 2023
Vandaag gezien
Leopoldsburg - Vurig als ValentijnZoomWe kregen twee warme dagen met een zonsondergang zo rood als Valentijn maar de komende dagen moeten we weer even wennen aan wat kouder winterweer. (foto Gust Ischen)

Weersverandering

Woensdag 15 februari 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - WeersveranderingAtlantische storingen kunnen stilaan tot over onze regio schuiven met veel wolken en ook wat neerslag. Het zonnige weer van de afgelopen dagen maakt plaats voor een heel ander weertype. De temperaturen blijven wel hoog voor de tijd van het jaar, maar het gaat wel een stuk harder waaien.
Vandaag is de zon eerst nog flink van de partij, maar vanuit het westen komen er hoge wolkenvelden opzetten en die sluieren de zon. Na de middag krijgt de zon het steeds moeilijker om doorheen de wolken te schijnen, (…) Het hele nieuwsbericht

E314 Boorsem vannacht afgesloten

Woensdag 15 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
De Nederlandse snelwegbeheerder Rijkswaterstaat voert komende nacht opnieuw werken uit op de E314/A76 vanaf de grens richting het knooppunt Kerensheide. De E314 richting Nederland zal daarom tijdelijk afgesloten worden vanaf het complex 33 Maasmechelen tussen 22u en 8u. Het verkeer op de E314 richting Nederland verlaat de snelweg aan afrit 33 Maasmechelen en volgt de omleiding via de gewestwegen tot het knooppunt Kerensheide. Weggebruikers op de E314/A76 vanuit Nederland richting Maasmechelen zullen geen hinder ondervinden.

Melanie Peeters overleden

Woensdag 15 februari 2023
Leopoldsburg - Melanie Peeters overledenIn Heppen is dinsdag Melanie Peeters overleden, de weduwe van Nar Wellens. Ze was geboren in Beverlo en werd 94 jaar. Maandag 27 februari (11u) is er een uitvaartdienst in de parochiekerk van Korspel. Begroeting: donderdag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Convents in Beverlo.

Fietsbrug in Helchteren bijna klaar

Dinsdag 14 februari 2023
De werken aan de fietsbrug in Helchteren zitten in de laatste rechte lijn. De komende weken werkt de aannemer de nieuwe bushaltes en de fietspaden richting brug af.

Rihanna zwanger op Super Bowl

Dinsdag 14 februari 2023
Leopoldsburg - Rihanna zwanger op Super BowlZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Talentcenter voor betere studiekeuze

Dinsdag 14 februari 2023
Leopoldsburg - Talentcenter voor betere studiekeuzeZoomVandaag bestaan er in Vlaanderen en Limburg te weinig wetenschappelijke instrumenten om leerlingen en hun ouders te helpen een goede keuze te maken voor het secundair onderwijs. Het is daarom dat Voka – Kamer van Koophandel Limburg het initiatief neemt om een Talentcenter op te richten in Limburg. Leerlingen uit het laatste leerjaar van het lager onderwijs en het eerste jaar van het secundair kunnen in klasverband terecht in het Talentcentrum voor verschillende testen die interesses, cognitieve (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Meer dan 2000 cannabisplanten ontdektVanochtend vond in Limburg de dertigste Cleanhouse-actie plaats sinds de start in 2015. Deze acties worden in nauw overleg met parket Limburg en eventueel de onderzoeksrechters periodiek georganiseerd met het oog op het detecteren en opruimen van cannabisplantages. Het doel is het beheersen van deze vorm van (georganiseerde) cannabisteelt binnen onze provincie. Op zes plaatsen werd een huiszoeking uitgevoerd: Zonhoven, Bilzen, As (2), Bree en Kortessem.
Op de Vogelsancklaan in Zonhoven (…) Het hele nieuwsbericht

Kunst voor de tuinvogels

Dinsdag 14 februari 2023
Leopoldsburg - Kunst voor de tuinvogelsZoomZondag timmerden vrijwilligers van Natuurpunt en Limburgs Landschap in Houthalen-Helchteren 30 nestkastjes voor tuinvogels in elkaar. De grootte van het gat in het kastje verschilt al naargelang de vogelsoort. Maurice Cambré zorgde bij hem thuis voor een artistieke toets. Geïnspireerd door schilder Piet Mondriaan beschilderde hij het kastje in diens veelkleurige opvallende stijl (foto).
Kunst waarvan ook vogels kunnen genieten! Zou het niet mooi zijn als we ook de stijl van andere schilders op zulke nestkastjes zouden loslaten? Een Valerius De Saedeleer? Een Breugel? Een Rubens? Een Tuymans?  (Jef Lingier)

Storing in het seinhuis

Dinsdag 14 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
Vanwege een storing in het seinhuis in Mol, waardoor de seininrichting op de spoorlijnen Mol-Hasselt en Mol-Hamont niet meer werkte, waren er in de loop van de voormiddag heel wat problemen bij de spoorovergangen op die lijnen. Infrabel vermoedde aanvankelijk dat er bij grondwerken in Balen een kabel was geraakt, maar het bleek om het seinhuis zelf te gaan. Een computerstoring daar was de oorzaak van enkele eigenaardige situaties aan de overwegen, waarbij slagbomen de indruk gaven niet te begrijpen wat er van hen werd verwacht. De lokale politie moest er het verkeer regelen.
Op dit ogenblik - 12.30u - heeft Infrabel een tijdelijke oplossing gevonden en komt het treinverkeer weer op gang. De storing zal in de loop van de namiddag ten gronde worden verholpen.

Zo ging dat in De Panne

Dinsdag 14 februari 2023
Leopoldsburg - Zo ging dat in De PanneZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - 'Voetballers niet meer in 't zwart betaald'Een vergoedingsplafond van 4.500 euro per seizoen en alleen maar digitale betalingen. Met dat nieuwe financiële kader maakt Voetbal Vlaanderen vanaf volgend seizoen een einde aan de jarenlange rechtsonzekerheid rond de RSZ-bijdragen van amateurvoetballers, meldt Sporza. "De tijd waarin onze amateurclubs hun spelers honderden euro’s per maand in het zwart betaalden, is voorgoed voorbij." Lees meer bij Voetbal Vlaanderen

Hinder bij De Lijn

Dinsdag 14 februari 2023
Leopoldsburg - Hinder bij De LijnZoomDoor een vakbondsactie is er hinder bij De Lijn. "De actie is niet gericht tegen De Lijn, ook al neemt personeel van De Lijn eraan deel. De Lijn betreurt alleszins de hinder die dit met zich zal meebrengen voor haar bus- en tramreizigers. Met de vakbondsactie wordt gepleit voor meer koopkracht en meer fiscale rechtvaardigheid", laat de vervoersmaatschappij weten. Wie een bus moet nemen, controleert best de app of de website. 

Een fijne Valentijn

Dinsdag 14 februari 2023
Uit de oude doos
Leopoldsburg - Een fijne ValentijnZoomEen kaartje uit de oude doos met volgende boodschap vonden wij nog in ons archief.
"Het leven is een slaap
De liefde is er de droom
En gij zult geleven hebben
Als gij hebt bemind"

Uniform oproepsysteem voor brandweer

Maandag 13 februari 2023
Leopoldsburg - Uniform oproepsysteem voor brandweerZoomNa de zone Oost-Limburg hebben nu ook de hulpverleningszones Noord- en Zuid-West Limburg het nieuwe oproepsysteem ‘FrontForce Emergency’ in gebruik genomen. Een belangrijke stap voor de Limburgse hulpverlening, want dit stelt de drie Limburgse hulpverleningszones in staat om het oproepen van personeel, materiaal en voertuigen voortaan nog beter en sneller te laten verlopen.
Aan de hand van dit nieuwe oproepsysteem stuurt de brandweerdispatch zowel brandweer- als ziekenwageninterventies aan. (…) Het hele nieuwsbericht

COVID-19 is de derde doodsoorzaak

Maandag 13 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
Statbel, het Belgische statistiekbureau, publiceerde vandaag de doodsoorzaken voor 2020. De COVID-19-pandemie veroorzaakte in dat jaar 22.012 doden in België, of 17,4% van alle sterfgevallen. Daarmee is COVID-19, de besmettelijke ziekte veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus, de derde doodsoorzaak in 2020. Net als in 2019 waren tumoren de belangrijkste doodsoorzaak. In totaal overleden 27.209 mensen aan tumoren (kwaadaardig, goedaardig of onzeker), ofwel 21,4% van alle sterfgevallen in 2020. 26.289 Belgen stierven aan aandoeningen van de bloedsomloop, ofwel 20,7% van alle sterfgevallen.

Verbraming

Maandag 13 februari 2023
Woord van de week
Door de stijgende stikstofgehaltes lijden verschillende bossen ten noorden van Brussel aan verbraming. Waar vroeger allerlei andere, vaak zeldzame planten stonden, staan nu braamstruiken. Ook netels floreren dankzij de overvloedige stikstof in de bodem. De bramen en netels woekeren vooral op plaatsen waar veel zonlicht invalt. Daar verdringen ze andere soorten die van licht houden, zoals bloemen. De verbraming en verneteling kunnen deels worden tegengegaan door de bramen en netels weg te maaien of door hazelaars te planten, die schaduw bieden.

Stal en K ESK spelen gelijk

Zaterdag 11 februari 2023
Wedstrijdverslag
Leopoldsburg - Stal en K ESK spelen gelijkStal Sport en K ESK Leopoldsburg hebben op het veld van Stal 2-2 gelijk gespeeld. "Voor de derby tegen KESK Leopoldsburg kwamen heel wat toeschouwers naar de Nieuwendijk afgezakt. De burenstrijd werd een duel op het scherp van de snee, zodat de scheidsrechtster wel 7 gele kaarten moest trekken. En volgens sommigen hadden er dat gerust meer mogen zijn. Zoals te verwachten was, verliep het begin van de wedstrijd in het voordeel van de bezoekers, die qua gestalte en spelinzicht de bovenhand hadden. Maar toch (…) Het hele nieuwsbericht

Marc Van Meensel overleden

Zaterdag 11 februari 2023
Leopoldsburg - Marc Van Meensel overledenGisteren is in Heppen Marc Van Meensel overleden, de echtgenoot van Liliane Van Wesemael. Hij was 71 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Hulsmans-Laenen.

Groen licht voor Vlaamse Toetsen

Zaterdag 11 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
De Vlaamse Regering geeft groen licht voor de invoering van Vlaamse Toetsen. Het gaat om toetsen die álle leerlingen zullen afleggen in het 4de leerjaar, het 6de leerjaar, het 2de jaar secundair en het 6de jaar secundair. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts introduceert deze centrale proeven in de strijd tegen de dalende onderwijskwaliteit. De Vlaamse Toetsen zijn volgens hem nodig om permanent de vinger aan de pols te houden bij alle leerlingen, om scholen de kans te geven zich te vergelijken met (…) Het hele nieuwsbericht

Luisteren naar stilte

Zaterdag 11 februari 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Luisteren naar stilteZoomElke zaterdag trouw op post: Lambert en Edith.

1 euro per inwoner

Vrijdag 10 februari 2023
Hoeveel moet een gemeente geven aan slachtoffers van de aardbevingen? Bij ons blijven de bedragen per gemeente relatief beperkt. In Eindhoven hanteren ze een andere norm: 1 euro per inwoner, zodat daar nu een bedrag van zowat 244.000 euro wordt overgeschreven naar het Nederlandse gironummer 555 van de samenwerkende hulporganisaties. Dat scheelt een slok op een borrel, nemen we aan.
Het is maar dat je 't weet
Wie vandaag bouwt of grondig verbouwt moest tot op heden een regenwaterput van 5.000 liter laten steken, ongeacht de dakoppervlakte. Daar komt nu verandering in, meldt minister Zuhal Demir. 5.000 liter blijft het minimum. Is je dakoppervlakte groter dan 80m² dan moet je regenwaterput minstens 7.500 liter groot zijn. Wanneer je dak meer dan 120m² beslaat, dan is een put van 10.000 liter verplicht. Dat water moet dan weer verplicht gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet, als poetswater of voor de wasmachine. De maatregel gaat in vanaf 2 oktober.

Hoge concentraties fijn stof

Vrijdag 10 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
Er is vandaag veel fijn stof in de lucht. "Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, roepen we de bevolking op om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding beperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit. Fijn stof inademen is schadelijk voor de gezondheid. Het is in het belang van de Vlaming zelf om zijn of haar houtverbranding in te perken", zegt de Vlaamse MIlieumaatschappij. Omwille van de slechte (…) Het hele nieuwsbericht

Lorin Ateya overleden

Vrijdag 10 februari 2023
Leopoldsburg - Lorin Ateya overledenWoensdag is Lorin Ateya overleden. Zij was 5 jaar. De uitvaartliturgie in de Koptisch Orthodoxe kerk vond in besloten kring plaats.
Leopoldsburg - Hinder bij De Lijn door vakbondsactieDe nationale vakbondsactie op dinsdag 14 februari zorgt voor hinder op de dienstverlening van De Lijn. De actie is niet gericht tegen De Lijn, maar er neemt wel personeel van De Lijn deel. De Lijn zorgt voor een aangepaste dienstregeling op dinsdag 14/2 ; deze zal vanaf zondagavond bekend worden gemaakt.
Leopoldsburg - Zoektocht naar personeel is dramatischZoomPersoneelstekort is momenteel dé grootste belemmering voor Limburgse bedrijven. Dat blijkt uit een nieuwe Voka-enquête. Bij 6 op de 10 ondernemingen in Limburg komen er gewoonweg onvoldoende kandidaten af op vacatures. Meer dan de helft van de bevraagde werkgevers geeft ook aan dat potentiële kandidaten niet over de juiste skills beschikken. “Deze problematiek is niet nieuw, maar beterschap lijkt nog niet in zicht en dat is zeer zorgwekkend”, stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “De overheden moeten alle mogelijke middelen aangrijpen om deze negatieve evolutie een halt toe te roepen.”

Aantal geboorten in 2022 gedaald

Donderdag 9 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werden voorlopig ongeveer 113.800 geboorten geregistreerd in België. Dat zijn er zo’n 2.800 minder dan in de periode 2018-2021, ofwel een daling met 2,4%. De regionale verschillen zijn groot: de cijfers tonen een eerder lichte daling in het Vlaamse Gewest (-1,2%) en het Waalse Gewest (-0,6%) en een stevige daling in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (-11,1%) ten opzichte van de periode 2018-2021. Dat blijkt uit een eerste, voorlopig overzicht van het aantal geboorten in het jaar 2022 van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Marcel Gombeer overleden

Donderdag 9 februari 2023
Leopoldsburg - Marcel Gombeer overledenGisteren is Marcel Gombeer overleden, de echtgenoot van Paula Kaerts. Hij was 72 jaar en afkomstig uit Leopoldsburg. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Heselmans in Tessenderlo.

Verlies voor K ESK

Woensdag 8 februari 2023
Leopoldsburg - Verlies voor K ESKZoomK ESK Leopoldsburg heeft vanavond met 2-6 verloren van Lindelhoeven VV.

Meer wolken

Woensdag 8 februari 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Meer wolkenEen kanjer van een hogedrukgebied ontfermt zich over het weer in onze streken. De zon is daarbij omnipresent en er staat nauwelijks wind. Met heldere condities tijdens de nacht vriest het wel algemeen. Minpunt is de luchtkwaliteit: omdat er nauwelijks beweging in de atmosfeer is, blijven stof- en roetdeeltjes hangen en is de luchtkwaliteit zeer slecht. De kern van het hogedrukgebied verplaatst zich stilaan richting Rusland, waardoor donderdag een erg zwakke storing over onze streken kan schuiven. Ook de dagen (…) Het hele nieuwsbericht
Op de Facebookpagina van een (ingeweken) Peltenaar vonden we een heftige reactie op het tamelijk omstreden tv-programma Het Verhaal van Vlaanderen. Piet Peters snuffelt al een half leven aan de (naar zijn zeggen) van de pot gerukte mythevorming rond 1302. Stukjes van zijn puzzel staan op zijn website www.leugensvan1302.be die wellicht nooit helemaal klaar geraakt omdat hij met zoveel andere dingen bezig is... Hier is die reactie: 
"Het (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - 10.000 euro voor slachtoffers aardbevingVanuit het Fonds Wereldnoden schenkt bisdom Hasselt 10.000 euro aan Caritas International voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. “De machteloosheid ten aanzien van zulke natuurramp roert me enorm”, zegt bisschoppelijk  gedelegeerde voor de diaconie en de caritassector Frank Deloffer. “In die situaties willen we ons christelijk geloof ook werkelijk in daden uitdrukken".

Ondertussen, in de wolvenroedel...

Woensdag 8 februari 2023
Leopoldsburg - Ondertussen, in de wolvenroedel...Zoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Koude maar mooie winterdag

Woensdag 8 februari 2023
Leopoldsburg - Koude maar mooie winterdagZoomWe krijgen enkele koude maar zonnige winterdagen, ideaal om eens een frisse winterwandeling te doen en te genieten van de ontluikende natuur. (foto's Gust Ischen)
Koude maar mooie winterdagKoude maar mooie winterdag
Koude maar mooie winterdagKoude maar mooie winterdagKoude maar mooie winterdag
Zoom

Bert Van Erom overleden

Woensdag 8 februari 2023
Leopoldsburg - Bert Van Erom overledenBert Van Erom uit Leopoldsburg, echtgenoot van Christiane Berrevoets, is overleden.
(° Heppen op 19 januari 1946 † Overpelt op 7 februari 2023) Begroeting: maandag 13 februari 2023 - funerarium - Beringen-Mijn van 18.30 tot 19.00 uur 
Uitvaart: in intieme kring in de aula van het Uitvaartcentrum Convents.

Boetes voor betrapte winkeldieven

Dinsdag 7 februari 2023
Winkeldiefstal is nog steeds een veelvoorkomende vorm van criminaliteit die, in tegenstelling tot andere vormen van diefstal, de laatste jaren niet is afgenomen. Iedere handelaar maakt het wel eens mee en vaak wordt er geen aangifte gedaan. Om die straffeloosheid tegen te gaan, voerden minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en het College van procureurs-generaal vorig jaar lik-op-stukboetes of onmiddellijke minnelijke schikkingen in voor winkeldiefstal. Hiermee kan de politie de dader ter (…) Het hele nieuwsbericht

Aardbevingen in Turkije en Syrië

Dinsdag 7 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
Gisteren werden delen van Turkije en Syrië getroffen door zware aardbevingen, de zwaarste in wel 100 jaar. De materiële schade is enorm en ook de menselijke tol is hoog... Ondertussen werden al méér dan 5.000 slachtoffers geteld. Heel wat landen sturen mensen en materieel om hulp te bieden, maar er zal véél geld nodig zijn voor de wederopbouw. Meerdere organisaties roepen dan ook nu reeds op om geld te storten voor deze hulp. O.a. kan dit via Unicef of het Rode Kruis.

Opnieuw wolf doodgereden

Maandag 6 februari 2023
Leopoldsburg - Opnieuw wolf doodgeredenZoomOpnieuw is een wolf doodgereden, de tweede al op nog geen week tijd. Vanavond gebeurde dat op de N76, de weg tussen Zwartberg en Meeuwen. Daar is de toegang tot de weg voor dieren nochtans slechts mogelijk via uitgangen die met waarschuwingslichten voor het verkeer zijn beveiligd. Hoe het kwam dat de wolf op die weg werd aangereden, is nog niet duidelijk.
Volgens het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek gaat het om een mannelijke wolf, van ongeveer een jaar oud. Medewerkers van het NHC zijn het kadaver gaan ophalen. 
Donderdag jl. werd een jonge wolf doodgereden in Hechtel-Eksel. In totaal zijn de voorbije jaren in Limburg al zeven wolven door het verkeer omgekomen. (Foto NHC)

Kermisballon

Maandag 6 februari 2023
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - KermisballonLaat eens een ballonnetje op! Het is kermis in het Land van de Koude Oorlog. De Chinezen hadden het illustere idee om een ballon richting USA te laten vliegen. “Per ongeluk” zeggen ze als ik de ondertitels mag geloven want ik versta geen Chinees. Niks uit China komt per ongeluk ergens terecht, dat kunnen ze mij nooit wijsmaken. Denk je nu echt dat die ballon onbestuurbaar was en met de wind van achter in het Amerikaanse luchtruim terecht kwam? Maak dat maar iemand anders wijs. In onze kindertijd op de (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Steunactie Rode Kruis voor aardbevingZoomRode Kruis-Vlaanderen zet 200.000 euro vanuit het noodhulpfonds in voor humanitaire ondersteuning bij de aardbevingen die Turkije en Syrië getroffen hebben. De noden ter plaatse zijn immers enorm hoog: er is op dit moment al sprake van meer dan 2.300 doden en zo’n 10.000 gewonden. Bovendien zijn ook duizenden gebouwen verwoest. “Onze collega’s van de Turkse Rode Halve Maan, de Syrische Rode Halve Maan en het internationale Rode Kruis kunnen momenteel alle hulp gebruiken”, aldus Sofie De Jaeger, Manager Internationale Samenwerking van Rode Kruis-Vlaanderen. 
“Alle Limburgers die dus een steentje willen bijdragen, kunnen dit doen via rodekruis.be/aardbeving of het Rode Kruis-Vlaanderen rekeningnummer BE93 0000 0065 6667 met vermelding aardbeving". (foto Rode Kruis)

Spionageballon boven de Noordpool

Maandag 6 februari 2023
Leopoldsburg - Spionageballon boven de NoordpoolZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

'Minder huisvuil door Optimo'

Maandag 6 februari 2023
Leopoldsburg - 'Minder huisvuil door Optimo'ZoomHet Optimo-systeem van Limburg.net, waarbij slechts één ophaalbeurt nodig is voor verschillende huisvuilzakken, werkt nu één jaar. Uit metingen blijkt dat in de 33 gemeenten die op dit moment aan het systeem deelnemen, de hoeveelheid huisvuil met gemiddeld 4,95 % daalde, dat is 4,5 kg per inwoner, meldt Limburg.net.
In de gemeenten die werken met full Optimo - met vijf verschillende vuilniszakken - is de daling zelfs 5,47 %. In de gele zakken wordt gemiddeld 5,21 kg (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Neergestorte weerballon beïnvloedt WKZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Leopoldsburg - Merovingische mantelspeld in Gallo-Romeins MuseumZoom2021 verwierf het Gallo-Romeins Museum in Tongeren een belangrijk deel van de Merovingische grafvondsten uit Broechem (Ranst, provincie Antwerpen). Ze behoren tot de Vlaamse Topstukkenlijst. Hét topstuk – een gouden mantelspeld – is voortaan te bewonderen in de inkomhal van het museum. Experten hebben het over een Schijffibula in goud en zilver met filigraanversiering en ingelegd met granaat.
Het Merovingisch grafveld van Broechem is de best onderzochte, (…) Het hele nieuwsbericht

Sneeuwklokjes

Maandag 6 februari 2023
Leopoldsburg - SneeuwklokjesZoomSneeuwklokjes zijn de eerste voorjaarsbloeiers en luiden de komst van de lente in maar anderzijds wijst de naam ook nog naar de winter want sneeuw in februari is niet zo ongewoon. (foto Marleen Abeels)

K ESK verliest van Turkse Rangers

Zondag 5 februari 2023
Leopoldsburg - K ESK verliest van Turkse RangersZoomDe Turkse Rangers Waterschei zijn vandaag bij K ESK Leopoldsburg gaan winnen met 1-2. 
Leopoldsburg - Woninginbraak in Kleine ZavelheideEr is ingebroken in een huis aan de Kleine Zavelheide. Wat er werd gestolen, is niet geweten. De inbraak werd gisteren vastgesteld.

Christiane Oyen overleden

Zaterdag 4 februari 2023
Leopoldsburg - Christiane Oyen overledenGisteren is Christiane Oyen overleden, de weduwe van Lucien Tessens. Zij was 77 jaar en afkomstig uit Hechtel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Geheimzinnige ballon boven de VS

Zaterdag 4 februari 2023
Leopoldsburg - Geheimzinnige ballon boven de VSZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Winteravonden

Zaterdag 4 februari 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - WinteravondenZoomDe wekelijkse gekleurde woorden van Edith brengen ons bij donkere winteravonden.
Leopoldsburg - 'Wonen in Limburg': de nieuwe woonmaatschappijZoomVanaf 1 juli zal in de 42 Limburgse gemeenten één en dezelfde woonmaatschappij actief zijn: ‘Wonen in Limburg’. Ze gaat de 19 Limburgse sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren vervangen, die nu 375 medewerkers tellen. Het gaat om Cordium, KBM, Vooruitzien, Nieuw Dak, Nieuw Sint-Truiden, Maaslands Huis, Kempisch Tehuis, Woonzo, Ons Dak, Hacosi, Landwaarts, Kleine Landeigendom, SVK Het Scharnier, SVK Midden-Limburg, SVK Houtvast, SVK West-Limburg, SVK Land (…) Het hele nieuwsbericht

Theo Deckers overleden

Vrijdag 3 februari 2023
Leopoldsburg - Theo Deckers overleden
In Leopoldsburg  is vandaag Theo Deckers overleden, de weduwnaar van de in 2021 gestorven Margriet Henckens. Hij was 90 jaar en afkomstig uit Eksel. Het afscheid vindt woensdag (10.30 uur) plaats in UitvaartcentryumHeselmans in Tessenderlo.  Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur).

Het wordt opnieuw kouder

Vrijdag 3 februari 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Het wordt opnieuw kouderNa de doortocht van een koufront op zondagochtend stroomt gevoelig koudere lucht over onze streken. Wel stijgt de luchtdruk en is het droog met een grote kans op zonneschijn. Na het weekend gaat het ook tijdens de nacht vriezen. Tot het koufront voorbij is getrokken krijgen we zacht en bewolkt weer met soms een drupje regen.
Vandaag zijn de wolken nadrukkelijk aanwezig. Een enkele opklaring is niet uitgesloten, maar meestal blijft het zwaar bewolkt tot betrokken. Bovendien is een lokaal drupje motregen (…) Het hele nieuwsbericht

Minder wagens ingeschreven

Vrijdag 3 februari 2023
Het is maar dat je 't weet
Het aantal geregistreerde wagens in België daalt voor het derde jaar op rij. In  2022 waren er 374.597 personenwagens ingeschreven in België, of 4,6% minder dan in 2021. In 2019 werden 557.970 nieuwe wagens in gebruik genomen, wat betekent dat de markt op drie jaar tijd met ongeveer een derde is gekrompen. De verkoop van nieuwe hybride personenauto's (benzine of diesel + elektrisch) steeg met 15%, van 115.317 auto's in 2021 naar 133.184 in 2022. Ook de verkoop van puur elektrische auto's (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Meer dan een miljoen Belgen zijn materieel en sociaal kansarm: onverwachte uitgaven en vakanties zijn de belangrijkste obstakels. 9,5% van de Belgische bevolking is materieel en sociaal achtergesteld. Dit komt overeen met 1.083.000 personen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dat 17,5% van de bevolking, in het Waals Gewest 14,4% en in het Vlaams Gewest 5,4%. Dit zijn de eerste resultaten van de enquête naar inkomen en levensomstandigheden in 2022. (Statbel)

Opnieuw wolf doodgereden

Vrijdag 3 februari 2023
Leopoldsburg - Opnieuw wolf doodgeredenZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Frans Vanderheyden overleden

Donderdag 2 februari 2023
Leopoldsburg - Frans Vanderheyden overledenFrans Vanderheyden uit Leopoldsburg, echtgenoot van Hilda Ariën, is overleden.
(° Heppen op 17 augustus 1943 † Leopoldsburg op 1 februari 2023) Begroeting: dinsdag 7 februari 2023 - funerarium - Beringen-Mijn van 18.30 tot 19.00 uur 
Uitvaart: woensdag 8 februari 2023 om 11.15 uur in de aula van het Uitvaartcentrum Convents.

Nieuwe hEARDROPS: 'Dronotonous'

Donderdag 2 februari 2023
Leopoldsburg - Nieuwe hEARDROPS: 'Dronotonous'ZoomMusica in Pelt heeft een nieuw hEARDROPS-filmpje online geplaatst. Het heet "Dronotonous" en het gaat over drone-klanken. Een drone is hier geen mini-helikopter maar een lang aangehouden toon. Je vindt drones zelfs in het leven van alledag. Sommige drones zijn rijk genoeg om er wat meer in detail naar te luisteren. Geef ze alleen even wat aandacht. Speel met hun klankkleur, volume, duur of richting. Combineer ze in lagen op elkaar of laat ze met elkaar interageren. Mooi om te bekijken en te beluisteren!
In 2023 organiseert Centrum Duurzaam Groen maar liefst 24 gratis online workshops voor particulieren. Allemaal in het teken van het sluiten van de biologische kringloop in huis en tuin.
De eerste workshop gaat door op maandag 13 februari 2023. De volgende thema's komen aan bod: voedselverlies, thuiscomposteren, kippen houden, grasbeheer, snoeihout voorkomen en verwerken, stadstuinieren.
Zin om bij te leren hierover? Deelnemen is gratis, inschrijven is verplicht via deze link. Deze workshops worden georganiseerd met medewerking van Vlaco vzw en Limburg.net

Weg met aanhangwagen en materiaal

Woensdag 1 februari 2023
Leopoldsburg - Weg met aanhangwagen en materiaalIn de Brugstraat is een aanhangwagen met werkmateriaal gestolen. De politie kreeg vanmorgen melding van de feiten.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen