Het overige nieuws

Nini Delvoie overleden

Woensdag 31 januari 2024
Leopoldsburg - Nini Delvoie overleden
Nini Delvoie uit Heppen, echtgenote van August Depoorter, is overleden.
(° Kanne op 1 juni 1930 † Heusden-Zolder op 31 januari 2024) Begroeting: dinsdag 6 februari 2024 - funerarium - BERINGEN-MIJN van 18.30 tot 19.00 uur
Uitvaart: in intieme kring in de aula van het Uitvaartcentrum Convents.
Leopoldsburg - De directeur is de winnaar van de koers!ZoomVandaag, 31 januari, vierden we de nationale dag van de schooldirecteur. Want vandaag was de directeur de winnaar van de koers. Dagelijks leveren zij heel wat inspanningen om van hun school een plaats te maken waar leerlingen en studenten zich volop kunnen ontwikkelen en waar het personeelsteam zich thuis voelt. Zéker bijzondere dank voor hun inzet, het doorzettingsvermogen en de flexibiliteit om in deze onrustige wereld, waar slechte berichten en indringende beelden het nieuws domineren, werk te (…) Het hele nieuwsbericht
De directeur is de winnaar van de koers!
Zoom

Bestuurder speedpedelec gewond

Woensdag 31 januari 2024
Leopoldsburg - Bestuurder speedpedelec gewondOp de Nicolaylaan in Leopoldsburg kon de bestuurder van een speedpedelec uit Peer vanmiddag een kind niet ontwijken. De bestuurder van de speedpedelec raakte gewond. Het kind kwam er met de schrik vanaf.

Fietser (30) gewond bij aanrijding

Woensdag 31 januari 2024
Op de Delannoylaan botsten vanmorgen een auto en een 30-jarige fietser. Deze laatste raakte daarbij gewond.
Het is maar dat je 't weet
"Hoger opgeleiden worden gemiddeld vijf jaar ouder en leven bovendien veertien jaar langer in goede gezondheid dan lager opgeleiden." (MT/Sprout)

Commissie algemene zaken

Woensdag 31 januari 2024
Leopoldsburg - Commissie algemene zakenOp 31 januari komt de commissie algemene zaken samen in de raadzaal van het gemeentehuis. Deze zitting is publiek toegankelijk en start om 19.30 uur. Vandaag gaat het over de ontsluiting van Reigersvliet.

Doe jij al vrijwilligerswerk?

Woensdag 31 januari 2024
Leopoldsburg - Doe jij al vrijwilligerswerk?ZoomVrijwilligers zijn in onze gemeente van cruciaal belang. Tal van verenigingen doen een beroep op vrijwillige handen. Heb jij ook zin in vrijwilligerswerk? Kijk dan eens op deze site.

De klapekster

Woensdag 31 januari 2024
Puur natuur
Leopoldsburg - De klapeksterZoomDe klapekster is een zangvogel uit de familie van de klauwieren. Hij is eigenlijk afkomstig uit het Noorden, maar wanneer de winters daar streng zijn, zoals deze winter, durven ze ook af te dalen naar onze streken. Het is een mooie, witgrijze vogel. (Johan Put)
De klapeksterDe klapeksterDe klapekster
Zoom

Boerenprotest aan het Klaverblad

Dinsdag 30 januari 2024
Donderdag 1 februari zal er een actie zijn van de boeren op het Klaverblad in Lummen. Er zullen vier colonnes vertrekken tijdens de ochtendspits. De boeren verzamelen vanaf 6u aan Floralux in Ham, de kerk van Zwartberg, de douane in Bekkevoort en Ikea Hasselt om dan naar Lummen te rijden. Je kunt dus best de omgeving vermijden...

Ondertussen, in Denemarken...

Dinsdag 30 januari 2024
De visie van Fobie
Leopoldsburg - Ondertussen, in Denemarken...Zoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Hogere temperaturen houden aan

Dinsdag 30 januari 2024
Weerbericht
Leopoldsburg - Hogere temperaturen houden aanTussen een uitgestrekt hogedrukgebied over het zuiden van Europa en depressies in het noorden worden storingen onder verzwakte vorm over onze regio's gestuurd. Het zijn vooral de wolken die het weerbeeld domineren en af en toe valt een weinig neerslag. De temperaturen blijven wel hoog voor de tijd van het jaar.
Vandaag domineren wolken het weerbeeld en hier en daar is een spatje motregen mogelijk. Af en toe is er ook een streepje zon, al zijn de wolken wel steeds in de meerderheid. Het kwik (…) Het hele nieuwsbericht

Hacking Limburg.net: wees waakzaam

Dinsdag 30 januari 2024
Leopoldsburg - Hacking Limburg.net: wees waakzaamAfvalintercommunale Limburg.net gaat meer dan 280.000 brieven sturen naar klanten die persoonlijk getroffen zijn bij de cyberaanval half december. 61 personen die in schuldbemiddeling zaten, werden al gecontacteerd. Daarnaast roept Limburg.net op tot waakzaamheid.
Een gedetailleerde lijst maken van alle gestolen data per individu blijkt niet aangewezen, zegt de intercommunale. De Vlaamse Toezichtcommissie raadt dat uitdrukkelijk af. Limburg.net wacht de officiële richtlijn hieromtrent af. Enkele (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Waar men gaat langs Vlaamse wegen...Zoom...komt men vaak tractoren tegen. (Cartoon Fobie)

Doelman Slegers (K.ESK) stopt

Dinsdag 30 januari 2024
Leopoldsburg - Doelman Slegers (K.ESK) stoptZoomDe 28-jarige Jens Slegers, doelman van K.ESK Leopoldsburg, hangt zijn schoenen met onmiddellijke ingang (tijdelijk?) aan de haak. Als reden geeft hij 'het gebrek aan tijd' op.

Julia Boonen (100) overleden

Maandag 29 januari 2024
Leopoldsburg - Julia Boonen (100) overledenVandaag is Julia Boonen overleden, de weduwe van de in 1980 gestorven August Viekevorst. Zij was 100 jaar. Het afscheid vindt donderdag (13.30 uur) plaats in aula De vloot. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in de aula.
Leopoldsburg - Huismus meest getelde vogel in LimburgZoomHet grote vogeltelweekend is weer achter de rug. Tijdens de 21ste editie van Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt telden, volgens de voorlopige cijfers, 46.164 enthousiaste deelnemers verspreid over Vlaanderen hun tuinvogels. Er werden 724.776 vogels geteld in 32.855 tuinen. Gemiddeld zagen de vogeltellers 22 vogels van 7 soorten per tuin, dat is iets minder dan vorig jaar. De top 3 is: huismus, koolmees en kauw. In de provincie Limburg werden door 4202 tellers in 2758 tuinen 91.406 vogels geteld. Met (…) Het hele nieuwsbericht

Vrouwen lezen meer dan mannen

Maandag 29 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vrouwen lezen meer dan mannen. Dat blijkt uit een enquête van Statbel, het Belgische statistiekbureau. 67% van de vrouwen had minstens één boek gelezen, tegenover 52% van de mannen. Vrouwen zijn ook grotere lezers in termen van volume: 24% heeft in een jaar tijd minstens 10 boeken gelezen, tegenover 15% van de mannen. Wat betreft de totale bevolking behoort 60% tot de categorie van de lezers en 19% tot lezers van minstens 10 boeken.

Lezing over zweefvliegen

Maandag 29 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
Leopoldsburg - Lezing over zweefvliegenZoomAltijd al willen zweefvliegen? Of ben je gewoon benieuwd wat het is en hoe je eraan kan beginnen? Dan kan je op donderdag 1 februari van 20u tot 21u30 terecht in de bib van Balen, want hoofdinstructeur van Aeroclub Keiheuvel, Stijn Jansen, komt vertellen over zijn passie: zweefvliegen. Stijn kreeg de zweefvliegmicrobe te pakken toen hij 16 jaar was en besteedde sindsdien al zijn vrije tijd aan zweefvliegen. Sinds 2002 probeert hij zijn enthousiasme door te geven door opleidingen en lezingen te geven. Voor (…) Het hele nieuwsbericht

Regi gaat trouwen

Maandag 29 januari 2024
Radio en TV
Leopoldsburg - Regi gaat trouwenZoomOnder een stralende Zuid-Afrikaanse zon trouwt Regi op dinsdag 27 februari met zijn grote liefde Kristel. Iedereen mag getuige zijn van hét amoureuze hoogtepunt uit het leven van de twee lovebirds, dat volledig live te volgen is bij VTM 2. Aan zo’n veelbesproken droomhuwelijk gaan natuurlijk heel wat voorbereidingen vooraf. En die kan je ook volgen via ‘Regi Gaat Trouwen’, vanaf dinsdag 30 januari bij VTM 2.  Van het passen van de trouwkleren en het kiezen van de ringen, tot de burgerlijke trouw en het vrijgezellenfeest: iedereen mag deel uitmaken van deze bijzonder intieme momenten, die een unieke inkijk geven in het liefdesleven van Regi en Kristel. (foto VTM)

Mooi wandelweer

Maandag 29 januari 2024
Leopoldsburg - Mooi wandelweerZoomWe krijgen vandaag nog een mooie dag met temperaturen tot 13*. Ideaal voor een wandeling of fietstochtje. (Gust Ischen)

Nieuwe lijst met knelpuntberoepen

Maandag 29 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Nieuwe lijst met knelpuntberoepenDe VDAB heeft vanmorgen de nieuwe lijst met knelpuntberoepen bekendgemaakt. Dat betekent dat werkzoekenden deze opleidingen gratis kunnen volgen. Ze behouden hun uitkering, en de VDAB komt tussen in de onkosten voor vervoer en kinderopvang. De lijst telt 40 pagina's, met een inleiding van acht pagina's. Knelpuntberoepen
Leopoldsburg - Zaalvoetbal: Eksel - Leopoldsburg 6-4In tweedeprovinciale A van het zaalvoetbal heeft Spartak Eksel met 6-4 gewonnen van Geleeg Leopoldsburg. Spartak Eksel staat derde in de stand, Geleeg Leopoldsburg zevende.
Leopoldsburg - Vogeltelweekend met liedjes over vogelsZoomNatuurpunt vraagt om dit weekend de tuinvogels te tellen. Een kwartier buiten de vogels tellen die je in je tuin ziet en/of hoort. Zoals deze staartmees. Het kan vandaag nog! André Grosemans zorgde voor een playlist op Spotify met liedjes die uitsluitend over vogels gaan. Anderhalf uur lang! (Foto Marcella Stappers)

K ESK verliest van Elen

Zaterdag 27 januari 2024
Leopoldsburg - K ESK verliest van ElenZoomIn tweedeprovinciale is K.ESK Leopoldsburg met 4-1 gaan verliezen bij Standard Elen. Aan de rust was de stand 1-1. Voor Leopoldsburg scoorde Reumers.

OLS op 7 juli in Doenrade

Zaterdag 27 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - OLS op 7 juli in DoenradeHet Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) zal op 7 juli uiteindelijk plaatsvinden in Doenrade. Dat hebben de organiserende schutterijen uit Beekdaelen besloten. De afgelopen tijd zijn meerdere terreinen onderzocht. Die moeten aan veel voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en bereikbaarheid. De landerijen aan de Vielderweg en Clouserweg in Doenrade zijn volgens het bestuur het meest geschikt. Aan het OLS nemen naast Nederlands-Limburgse ook Belgisch-Limburgse buksschutterijen deel.

Meester Leijnen is 100 jaar

Zaterdag 27 januari 2024
Leopoldsburg - Meester Leijnen is 100 jaarZoomEven oud als zijn school Sint-Michiel Leopoldsburg waar hij zijn hele leven les gegeven heeft. Meester Leijnen vierde vandaag zijn 100ste verjaardag. Met zijn echtgenote en mevrouw Michotte zit hier bijna 300 jaar Kampse geschiedenis samen. Van harte proficiat. 

Glyfosaat: Monsanto veroordeeld

Zaterdag 27 januari 2024
Zomaar even tussendoor
Een rechtbank in de VS heeft het chemiebedrijf Monsanto, een dochter van de Duitse groep Bayer, veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 2,25 miljard dollar aan een man die het bedrijf had aangeklaagd omdat het gebruik van de onkruidverdelger Roundup bij hem kanker van het lymfestelsel zou hebben veroorzaakt. In Roundup is glyfosaat het actieve ingrediënt. Het product mag in ons land vrij door professionelen - zoals landbouwers - gebruikt worden. Bayer betwist de schadelijkheid van glyfosaat en gaat in beroep tegen het vonnis.
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Gsm-gebruik aan het stuur: rijbewijs kwijtZoomWie zijn gsm of om het even welk ander mobiel apparaat-met-scherm hanteert terwijl hij een motorvoertuig bestuurt zal vanaf 1 februari 2024 zijn rijbewijs onmiddellijk voor vijftien dagen moeten inleveren waarna ook een boete zal volgen. Dat meldt het parket Limburg vanmorgen. Het wil met die maatregel "een duidelijk signaal geven en bijdragen aan veilig verkeer.” 
Afleiding door GSM-gebruik achter het stuur is één van de killers in het verkeer, aldus het parket. "Volgens studies is er in 8% van de dodelijke ongevallen sprake van GSM-gebruik. Vertaald naar slachtoffers betekent dat 50 doden en 4500 gewonden per jaar. Tijdens de voorbije jaren heeft parket Limburg samen met de politiediensten herhaaldelijk actie gevoerd tegen gsm-gebruik achter het stuur. Telkens werden grote aantallen bestuurders betrapt. Dat bevestigt ons vermoeden dat we te maken hebben met een zeer hardnekkige gewoonte en dat af en toe actie voeren niet zal volstaan om gedragsverandering te bekomen." Vandaar de nieuwe maatregel. 
Leopoldsburg - Meeste Limburgers tevreden over hun job88 procent van de Limburgers zijn tevreden over hun job. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie van ACV-Limburg. Die ondervroeg daarover 6.500 Limburgers, zowel leden als niet-leden van de vakbond, zowel arbeiders, bedienden als niet-actieven. 70 % geeft aan dat ze een werkbare job hebben, voor bijna 20 % is dat niet het geval.
Werkbaar werk heeft te maken met stress, werkplezier, leermogelijkheden, balans werk/privé. Vooral mensen in grotere bedrijven spreken over een werkbare job. 88 % (…) Het hele nieuwsbericht

Gedichtendag

Zaterdag 27 januari 2024
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - GedichtendagZoomBij ons is het elke zaterdag Gedichtendag en vandaag moet Edith voor haar gekleurde woorden dan ook niet ver zoeken.
De Vlaamse ministers Lydia Peeters en Zuhal Demir hebben vandaag de plannen voor de tunnels in Houthalen-Helchteren meegedeeld aan de Vlaamse Regering. De plannen maken deel uit van het voorontwerp projectbesluit – fase 1 van Complex Project Noord-Zuid Limburg. Met de mededeling aan de Vlaamse Regering kan vandaag ook de adviesronde van start gaan. Daarna worden de plannen opnieuw voorgelegd aan de Vlaamse Regering ter goedkeuring. Vervolgens kan het brede publiek reageren tijdens een openbaar (…) Het hele nieuwsbericht

Verder leven zonder autosnufjes

Vrijdag 26 januari 2024
Tribunaliteiten
Leopoldsburg - Verder leven zonder autosnufjes“En monteer een rood knipperlicht onder uw auto voor het geval de wind onder de surfplank slaat”, stond dertig jaar geleden al te lezen in het tijdschrift 'Vrij Nederland'. Misschien schertsend bedoeld, maar ook een auto droomt van zelfbestuur en opties zijn voor een autoliefhebber bittere ernst. Ook voor de man die voor het Hof van Beroep van Antwerpen stond en van een autohandelaar een éénjarige specifieke tweedehands sportwagen kocht van een Japans merk, bouwjaar 2016. Mèt regensensor (…) Het hele nieuwsbericht

Sonja Govarts overleden

Vrijdag 26 januari 2024
Leopoldsburg - Sonja Govarts overledenWoensdag is Sonja Govarts overleden, de echtgenote van Serge Salaciak. Zij was 64 jaar. Het afscheid vindt donderdag (10.30 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Jeanne Timmers overleden

Vrijdag 26 januari 2024
Leopoldsburg - Jeanne Timmers overledenIn Leopoldsburg is woensdag Jeanne Timmers overleden, de weduwe van de in 2010 gestorven Jean Mentens. Zij was 93 jaar en afkomstig uit Hechtel. Het afscheid vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Het einde van een tijdperk!

Donderdag 25 januari 2024
Maak dat mee!
Leopoldsburg - Het einde van een tijdperk!ZoomDe tijdschriften Zonneland, Zonnekind, Zonnestraal, Doremi en Doremini worden binnenkort erfgoed. Generaties kinderen zijn opgegroeid met deze educatieve boekjes van uitgeverij Averbode. Uitgeverij Plantyn, dat uitgeverij Averbode overnam, legt nu andere accenten. “De educatieve uitgever Plantyn vernieuwt zijn aanbod voor het vak wereldoriëntatie. Het nieuwe aanbod combineert de sterkste elementen van de bestaande methodes van Plantyn en Averbode. Die laatste had met Open Wereld een (…) Het hele nieuwsbericht

111.300 overlijdens in 2023

Donderdag 25 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - 111.300 overlijdens in 2023ZoomIn 2023 werden voorlopig ongeveer 111.300 overlijdens in België geregistreerd. Dat zijn er zowat 5.000 minder dan het voorgaande jaar, ofwel een daling met 4,3% tegenover 2022. Vergeleken met een bredere referentieperiode, namelijk het gemiddelde voor 2018, 2019, 2021 en 2022 gaat het om een daling van 0,6%. De daling is het meest zichtbaar in het Brussels Hoofdstedelijk gewest en het Waals gewest, en wordt waargenomen bij alle leeftijdsgroepen met uitzondering van de 85-plussers. Dat blijkt uit een eerste, voorlopig overzicht van Stabel inzake het aantal overlijdens door alle doodsoorzaken in het jaar 2023.

Extra plasmadonoren gezocht

Donderdag 25 januari 2024
Leopoldsburg - Extra plasmadonoren gezochtZoom
Het Rode Kruis heeft nood aan meer plasma. De vraag stijgt namelijk al jaren en zal bovendien nog jarenlang blijven stijgen. Zo moet er zowel dit jaar als in 2025 telkens zo’n 5 procent extra plasma ingezameld worden in Vlaanderen. Met deze gele vloeistof, die in je bloed zit, kan je immers heel wat verschillende patiënten hun leven redden. Plasmadonatie is echter nog niet zo gekend bij de Vlaming als bloeddonatie. Dit hoewel het minstens even belangrijk is, aldus Rode Kruis-Vlaanderen, dat dringend op zoek is naar extra plasmadonoren. Doneren kan in het nieuwe donorcentrum in Beringen of in Genk. Meer info via deze link.

Bjorn Verhoeven naar Radio 2 Limburg

Donderdag 25 januari 2024
Radio en TV
Leopoldsburg - Bjorn Verhoeven naar Radio 2 LimburgZoom"Met een grote glimlach en een hart vol enthousiasme heet ik jullie voortaan welkom elke middag in de warmste provincie van het land! Ik kan niet wachten om samen magische radiomomenten te beleven want het is echt… bij Radio2 telt elke dag voor twee", vertelt Bjorn Verhoeven vandaag. 
Bjorn Verhoeven is een Limburger in hart en nieren met een rijkgevulde radiocarrière. Hij was in het verleden te horen op heel wat radiozenders. Je kan Bjorn overal in Vlaanderen tegenkomen als DJ of presentator. Bjorn houdt van humor, genieten en gek doen. Hij is een Limburgse spring-in-‘t-veld die zijn luisteraars wil entertainen. "De middagprogramma's van Radio2 vanuit de regio's maken deel uit van het DNA van Radio2. Met Bjorn Verhoeven halen we bakken ervaring binnen in Limburg", Rino Ver Eecke nethoofd Radio 2. Bjorn volgt Jana Smeets op die voortaan verhuist naar Radio 2 Vlaams-Brabant. 
Leopoldsburg - Gemeente bundelt info over cyberaanvalDe gemeente Leopoldsburg heeft op haar website informatie gebundeld over de cyberaanval bij Limburg.net.

André Geenen overleden

Woensdag 24 januari 2024
Leopoldsburg - André Geenen overledenMaandag is André Geenen overleden, de echtgenoot van Alfrieda Langenaken. Hij was 84 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Leopoldsburg. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Koperwiek op bezoek

Woensdag 24 januari 2024
Puur natuur
Leopoldsburg - Koperwiek op bezoekZoomEen opvallende gast de laatste weken in onze tuinen is de Koperwiek. Het is een wintergast uit Scandinavië, die daar ook broedt maar overwintert in West-Europa. Hij lijkt op een lijster maar heeft roestbruine vlekken op de flanken onder de oksels. Ook heeft hij een opvallende witte streep boven het oog. Met de winterkoude van de laatste weken zag je hem in grote groepen vooral rond de hulststruiken waar hij zich te goed doet aan de rode bessen. Daar is hij immers verzot op. (Johan Put)
Koperwiek op bezoekKoperwiek op bezoek
Zoom

Wisselvallig weer

Dinsdag 23 januari 2024
Weerbericht
Leopoldsburg - Wisselvallig weerLangs de noordelijke flank van een hogedrukgebied met kern over Spanje trekken nog enkele regenzones over streken. Ze zijn echter niet zo heel actief, waarbij er dan ook geen grote neerslaghoeveelheden worden verwacht. Op het einde van de week bouwt het hogedrukgebied wat meer op naar het noorden en op de langere termijn overheersen droge condities. Er wordt aanhoudend zachte lucht aangevoerd, al is het zaterdag even wat kouder. Vandaag maken opklaringen in de namiddag plaats voor zwaar bewolkt (…) Het hele nieuwsbericht

Nicole Pieters overleden

Dinsdag 23 januari 2024
Leopoldsburg - Nicole Pieters overledenNicole Pieters uit Leopoldsburg, levensgezellin van Geert Baecke, is overleden. (° Dilsen, 6 december 1956 † Hasselt, 23 januari 2024)
Uitvaart: maandag 29 januari 2024 om 10.30 uur in de parochiekerk van Strooiendorp. 
Leopoldsburg - Limburg.net (2): klachten tegen Limburg.netVerschillende gedupeerden hebben een klacht ingediend tegen Limburg.net wegens mogelijke inbreuken op de wet inzake de bescherming van natuurlijke personen met bescherming tot de verwerking ven persoonsgegevens. Het onderzoek naar de totaliteit van deze feiten zal worden gevoerd door de Computer Crime Unit van de federale gerechtelijke politie te Limburg.
Dat meldt het parket Limburg, dat ook zijn bezorgdheid over het downloaden van gestolen informaticagegevens wil uiten.
"Enerzijds kunnen de (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Limburg.net: 'Vragen worden beantwoord'Na de grootschalige cyberaanval die enkele weken geleden aan het licht kwam heeft Limburg.net vandaag contact opgenomen met de specialisten van het Cyber Response Team van de Vlaamse overheid, en is er permanent overleg met de Gegevensbeschermingsautoriteiten. Limburg.net verleent ook zijn volledig medewerking aan de gerechtelijke instanties in het verdere onderzoek. 
Hans Roggen, woordvoerder van Limburg.net licht toe: “We erkennen de ernst van de gegevensdiefstal en begrijpen de (…) Het hele nieuwsbericht

ECRU zoekt een Erfgoedcoördinator

Dinsdag 23 januari 2024
Leopoldsburg - ECRU zoekt een ErfgoedcoördinatorProjectvereniging ECRU is een samenwerkingsverband en overlegplatform over cultuur en cultureel erfgoed in de gemeenten As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg en Maasmechelen. ECRU wordt gesubsidieerd door de 7 deelnemende gemeenten en, op Vlaams niveau, binnen het cultureel erfgoeddecreet en het bovenlokaal cultuurdecreet. Heb jij een passie voor Limburgs (mijn)erfgoed? Dan is dit je kans. Info via deze link.

Vrijwilligers gezocht

Dinsdag 23 januari 2024
Leopoldsburg - Vrijwilligers gezochtZoomVan woensdag 11 tot en met zondag 15 september 2024 zullen alle wielerogen op Limburg gericht zijn, want dan vinden in onze provincie de Europese kampioenschappen wielrennen plaats. Tussen Heusden-Zolder en Hasselt zullen maar liefst veertien wedstrijden afgewerkt wordenr. Provincie Limburg ondersteunt dit evenement. Om van die UEC Road European Championships een groot succes te maken rekent vzw EK Limburg 2024 op de steun van heel wat vrijwilligers. Ontdek welke taak jou op het lijf is geschreven en stel je (…) Het hele nieuwsbericht

Leve de Limburgse vlaai!

Maandag 22 januari 2024
Leopoldsburg - Leve de Limburgse vlaai!ZoomVandaag werd de Limburgse vlaai officieel erkend als streekproduct. De ministers van landbouw van België en Nederland namen vandaag immers het certificaat waarmee de Europese Commissie de Limburgse vlaai als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) erkent, in ontvangst. 
Doorheen de jaren baande de Limburgse vlaai zich een weg van kermissen naar huiskamers. In 1878 beschrijft de Nederlandse auteur Jacobus Craandijk "een Limburgsche eigenaardigheid" die "vlaai" wordt (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Limburg.net bestudeert gegevensdiefstalVRT NWS maakte vandaag bekend dat er extra documenten zouden zijn gehackt door de criminele organisatie die Limburg.net hiermee voor 100.000 dollar wou afpersen. Dat meldt de afvalverwerkende organisatie.
Volgens de VRT zouden er naast de rijksregisternummers ook nog andere persoonlijke gegevens gestolen zijn, zoals leeflonen, schuldbemiddelingen en documenten van erfenissen afkomstig van rechtbanken waarbij de namen van mensen genoemd worden. Met die gegevens kunnen mensen wel degelijk in problemen (…) Het hele nieuwsbericht

Het is weer Vogeltelweekend

Maandag 22 januari 2024
Puur natuur
Leopoldsburg - Het is weer VogeltelweekendZoomOp 27 en 28 januari 2024 vraagt Natuurpunt om weer vogels te tellen in je tuin of op je balkon, want dan is het Het Grote Vogeltelweekend.
Waarom tellen? Als heel veel Vlamingen exact een kwartier de tuinvogels tellen, dan krijgt Natuurpunt een massa gegevens binnen waar het mee aan de slag kan. Zo is Het Grote Vogeltelweekend het grootste burgerwetenschapsproject rond tuinvogels in Vlaanderen. En voor jezelf is het een ideaal moment om de pracht van de vogelwereld te leren kennen.
Vorig jaar bestond de top 3 uit huismus, koolmees en vink. Welke vogels halen dit jaar de top van de ranglijst? Meer info via deze link. (foto Johan Put)

Vriezen en dooien

Maandag 22 januari 2024
Vandaag gelezen
Het kan vriezen en het kan dooien...maar als je op je smoel gaat zijn ze te laat met strooien. (website Politie Maasland)

Renée Goor overleden

Maandag 22 januari 2024
Gisteren is Renée Goor overleden, de echtgenote van Paul Gieghase. Zij was 86 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.
Leopoldsburg - Heb jij al jodiumtabletten in huis?ZoomDe aanwezigheid van verschillende nucleaire sites in België en dicht bij onze landsgrenzen vereist een adequate voorbereiding van de overheid en de bevolking. De overheid herinnert de bevolking regelmatig aan de beschermingsmaatregelen die genomen moeten worden in geval van een nucleair ongeval. Een van deze maatregelen is het in huis hebben van een doosje jodiumtabletten. Daarom lanceert de overheid deze week een sensibiliseringscampagne over de noodzaak om een doosje jodiumtabletten in huis te (…) Het hele nieuwsbericht

Code geel voor hevige wind

Maandag 22 januari 2024
Leopoldsburg - Code geel voor hevige windVandaag waait een zuidwestenwind krachtig in het binnenland en soms zeer krachtig langs de kust. De rukwinden halen 80 tot 90 km/h, of lokaal iets meer. Ook voor Limburg geeft het KMI code geel.

Natuurfenomenen

Maandag 22 januari 2024
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - NatuurfenomenenEerst was er in ons land de oncontroleerbare waterellende gevolgd door het witte sneeuwwonder dat voor vele weg- en spoorgebruikers al snel veranderde in zwarte sneeuw. In de natuur kan het snel gaan. We zijn maar een piepklein stipje op de wereldbol dat stoer stand houdt in de dolle draaibewegingen van onze aarde behalve als natuurfenomenen de stevige kop opsteken. Dan slaat hier alles tilt. We zijn niets gewoon. Kijk maar eens naar IJsland waar enkele weken geleden het dorpje Grindavik deels vernietigd werd door (…) Het hele nieuwsbericht

Leve de Romeinen!

Zondag 21 januari 2024
Vandaag gelezen
"De dodecaëder herinnert ons eraan hoe geavanceerd de Romeinen waren. Ze hadden vloerverwarming, bouwden wegen en aquaducten, vonden cement uit, hadden een functionerende postdienst, bonden boeken in, vonden de Juliaanse kalender uit, verspreidden een uniforme munteenheid over het hele rijk, waren gastvrij voor vreemdelingen, hadden een zeer ontspannen houding ten opzichte van seks en promiscuïteit, hadden een extreem goed gevoel voor humor (heb je de graffiti in Pompeii gezien?) en hadden enorm veel plezier in het circus."
(William Sitwell in The Telegraph)
Leopoldsburg - Basket: Diepenbeek - Leopoldsburg 62-49In eerste provinciale dames van het basketbal heeft Leopoldsburg met 62-49 verloren van Gems Diepenbeek. Quarters: 19-12, 19-14 (38-26), 12-14 (50-40), 12-9.
Leopoldsburg - Basket: Zolder - Leopoldsburg B 81-105In tweede provinciale mannen van het basketbal heeft U. Leopoldsburg B met 81-105 gewonnen van Zolder. U. Leopoldsburg B staat negende in de stand.
Gezondheid
Leopoldsburg - Voedingssupplementen en hun effectiviteitVoedingssupplementen worden de afgelopen jaren door zeer veel mensen gebruikt, aangedreven door beloften van verbeterde gezondheid en welzijn. We denken dan aan vitamines en mineralen waaronder ijzer en magnesium ressorteren. Maar, in hoeverre zijn deze supplementen echt noodzakelijk en veilig voor willekeurig gebruik?

Het belang van een gebalanceerd dieet:
Vitamines en mineralen worden vaak geadverteerd als DE sleutel tot een optimale gezondheid. Maar (…) Het hele nieuwsbericht

Auto's botsen op kruispunt

Zondag 21 januari 2024
Leopoldsburg - Auto's botsen op kruispuntOp het kruispunt van de Middenlaan en de Kanaalstraat kwam het tot een aanrijding tussen twee auto's. Het ongeval gebeurde gisterennamiddag, even voor 15 uur.

Dooi begint vandaag

Zondag 21 januari 2024
Leopoldsburg - Dooi begint vandaagZoomWe kregen gisteren een mooie zonsondergang als afsluiter van een korte winterprik. Vandaag beging de dooi met temperaturen tot 6¨. (foto Gust Ischen)

Een record aan zonnepanelen in 2023

Zaterdag 20 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
In 2023 hebben Vlamingen alles samen een vermogen van 1.047 MW aan zonnepanelen op hun dak gelegd. Dat is een stijging met 20 procent en een record, zo leren cijfers van de Vlaamse overheid en Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Op een jaar tijd is het vermogen aan zonne-energie in Vlaanderen met maar liefst een vijfde gegroeid.

6.600 merkwaardige bomen in Limburg

Zaterdag 20 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - 6.600 merkwaardige bomen in LimburgZoomDe Limburgse bomenwerkgroep heeft de afgelopen 6 jaar 6.600 merkwaardige bomen geïnventariseerd en in kaart gebracht. Met dit initiatief wil de werkgroep onder meer gemeenten informeren over het bestaan van die bomen. “Als we kunnen aantonen dat die bomen er zijn, kunnen gemeentebesturen bij een vergunningsaanvraag van een bouwproject daar vanaf het begin rekening mee houden”, zegt Jeroen Rappé van de Limburgse Bomenwerkgroep. "Ook bij openbare werken kan de lijst gebruikt worden om waardevolle bomen niet te beschadigen".

Dooi vanaf zondag

Zaterdag 20 januari 2024
Weerbericht
Leopoldsburg - Dooi vanaf zondagStoringen komen vanuit het westen opzetten en maken een einde aan de winterprik. Vooral na het weekend krijgen we erg actieve storingen, die gepaard gaan met veel regen en erg strakke wind. De temperaturen gaan dan echter ook flink omhoog en komen uit in de dubbele cijfers. In de tweede helft van volgende week wordt het rustiger en droger, maar het blijft zacht. Eerst krijgen we nog wat winterweer.
Vandaag is de zon van de partij en het blijft droog. Na de middag komen er wel wat hoge wolken (…) Het hele nieuwsbericht

Vogels voederen

Zaterdag 20 januari 2024
Leopoldsburg - Vogels voederenZoomNu dat het echt koud is en de grond bevroren, is het voor vogels wat moeilijker om aan eten te geraken. Daarom is voederen op dit moment wel aangeraden. Door de kale bomen en de sneeuw vallen vogels nu ook beter op, ideaal om ze te fotograferen. Over het voederen van vogels heeft Natuurpunt deze pagina met nuttige tips. (foto's Gust Ischen)
Vogels voederen
Zoom

G-sporten in Leopoldsburg

Zaterdag 20 januari 2024
Leopoldsburg - G-sporten in LeopoldsburgZoomBen je op zoek naar een G-sportclub? Dan kan je sinds dit seizoen terecht bij 4 lokale sportclubs in Leopoldsburg. Je ontdekt alle info in de flyer 'G-sport Leopoldsburg'. G-sport is sport voor personen met een beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische aandoening.
Leopoldsburg - Luka Swolfs weg bij K.ESK LeopoldsburgZoomLuka Swolfs trekt de deur achter zich dicht bij K.ESK Leopoldsburg. Hij zal de kleuren van Balen verdedigen.

Anne-Marie Kasprzak overleden

Vrijdag 19 januari 2024
Leopoldsburg - Anne-Marie Kasprzak overleden
Anne-Marie Kasprzak uit Heppen, echtgenote van Eric Van Lersberghe, is overleden.
(° Hasselt op 4 juli 1962 † Heusden-Zolder op 19 januari 2024) Begroeting: woensdag 24 januari 2024 - funerarium - BERINGEN-MIJN van 18.30 tot 19.00 uur
Uitvaart: donderdag 25 januari 2024 om 10.30 uur in de aula van het Uitvaartcentrum Convents. 

10.243 faillissementen in 2023

Vrijdag 19 januari 2024
Economisch nieuws
In 2023 werden 10.243 ondernemingen failliet verklaard in België. Dat is een stijging van 11% ten opzichte van 2022 (9.265 faillissementen) en het op twee na hoogste resultaat van de afgelopen tien jaar. De 5.908 faillissementen die in 2023 in het Vlaams Gewest werden opgetekend, vertegenwoordigen het hoogste totaal voor de periode 2014-2023 en overtreffen het vorige record van 5.287 in 2022. (Statbel)
Leopoldsburg - Cyberaanval bij Limburg.net: 'Schade beperkt'Op 13 december had Limburg.net te maken met een cyberaanval. Limburg.net legde zelf onmiddellijk alle systemen stil. De bemande recyclageparken bleven open, met een aangepaste dienstverlening. Ook de huis-aan-huis ophalingen gingen gewoon door. Na een grondig onderzoek is de omvang van de hack nu duidelijk in kaart gebracht, meldt de organisatie vandaag: "De schade is relatief beperkt, het zijn vooral oude en publieke documenten die gekopieerd werden. Ook enkele 10-jaar oude bestanden met beperkte (…) Het hele nieuwsbericht

Voetbal: algemene afgelasting

Donderdag 18 januari 2024
Leopoldsburg - Voetbal: algemene afgelastingGelet op de huidige toestand van de terreinen na de winterse neerslag van gisteren en de verwachte weersomstandigheden heeft Voetbal Vlaanderen beslist om alle voetbalwedstrijden voor de periode tot en met komende zondag af te gelasten waar het om veldvoetbal gaat.

Maandag zware storm

Donderdag 18 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Zoals de weerkaarten er nu bijliggen is de kans groot dat er  zondagnacht een storm over ons heen trekt. Het gaat dan heel hard waaien, tot windkracht 8 of 9. Er wordt gewaarschuwd voor zware windstoten op maandag en voor windval van bomen, die door de vochtige grond makkelijker het loodje leggen bij hevige wind.
In Genk is vanmiddag het Natuurrapport 2000-2020 van het Nationaal Park Hoge Kempen voorgesteld. Daaruit blijkt dat er in de voorbije twintig jaar meer dan 9.000 verschillende soorten planten en dieren in het Nationaal Park werden waargenomen. Bij de dieren wordt de lijst aangevoerd door de kevers (1321 soorten), de nachtvlinders en de paddenstoelen. Bij de planten zijn het meest vaatplanten gezien. Eén op zes van de geëvalueerde soorten is in mindere of meerdere mate bedreigd.
Gezondheid
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft een studie besteld naar het verband tussen de ziekte van Parkinson en het gebruik van pesticiden, vooral in de landbouw. Dat heeft hij vandaag geantwoord op een vraag in de Kamer nadat de RTBF gisteren een reportage over dat risico uitzond.
Volgens de minister is uit een studie uit 2013 niet voldoende gebleken dat er een verband bestaat. De nieuwe studie moet gebeuren op basis van geactualiseerde gegevens.
In september van vorig jaar wezen we in de Internetgazet al op een Nederlandse studie die het mogelijk verband tussen Parkinson en het gebruik van glyfosaat ("round up") aantoont.

Jeanne Van de Velde overleden

Donderdag 18 januari 2024
Leopoldsburg - Jeanne Van de Velde overledenGisteren is Jeanne Van de Velde overleden, de weduwe van Jean Vereecke. Zij was 94 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: maandag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Langzaam maar zeker

Donderdag 18 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Langzaam maar zekerZoomJe krijgt op den duur de indruk dat dit land langzaam maar zeker naar de knoppen gaat. Wat loopt er nog zoals gepland? Gert Cuppens, trouw pendelaar via de NMBS, keek vanmorgen weer tegen bijgaande melding aan. Dan wil je naar de website van de NMBS, maar die ligt uit. Men verwijst naar de NMBS-app, maar die ligt ook uit. We begrijpen dat mensen daar wanhopig van worden... UPDATE De website was gehackt, meldt de NMBS. Ze is nu weer bereikbaar.

Gladheid heeft ook haar voordelen...

Donderdag 18 januari 2024
De visie van Fobie
Leopoldsburg - Gladheid heeft ook haar voordelen...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Christiane Gevers overleden

Donderdag 18 januari 2024
Leopoldsburg - Christiane Gevers overledenIn WZC Leopoldspark in Leopoldsburg is op 10 januari Christiane Gevers overleden. Zij was 72 jaar en afkomstig uit Lommel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.
Leopoldsburg - Gladde wegen vannacht en morgenochtendZoomOok deze nacht en morgenochtend raadt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) weggebruikers aan om erg voorzichtig te zijn. Het winterse weer heeft Vlaanderen nog niet verlaten. Het risico op gladde wegen blijft voorlopig nog bestaan. Het KMI zegt dat er deze nacht nog winterse neerslag gaat vallen. De neerslagzone zal pas tegen morgenochtend Vlaanderen verlaten. Ook de wegdektemperaturen gaan alweer stevig onder het vriespunt waardoor er een grote kans is op gladheid de komende nacht De (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Infosiessie 'Werken bij politie Kempenland'ZoomWoensdag 24 januari om 18u is er in CC Leopoldsbrug een infosessie om te werken bij politiezone Kempenland. Inschrijven kan via deze link.

Winters mooi

Woensdag 17 januari 2024
Leopoldsburg - Winters mooiZoomDe sneeuw kan ook mooi zijn zoals deze wandelaar en de honden die genieten van de sneeuw. Stuur ons uw sneeuwfoto via leopoldsburg[!]internetgazet.be (foto Sonja Bruggeman) 
Leopoldsburg - Politiekantoor uitzonderlijk geslotenOp vrijdag 19-01-2024 zijn de administratieve burelen (in Leopoldsburg, Hechtel-Eksel en Peer) uitzonderlijk gesloten vanaf 15u en kan je geen afspraak maken om bijvoorbeeld een klacht neer te leggen. Dringende oproepen blijven vanzelfsprekend mogelijk via het nummer 101.

Weerspreuk op Sint-Antonius

Woensdag 17 januari 2024
Weerbericht
Leopoldsburg - Weerspreuk op Sint-AntoniusZoomMet Sint-Antonius (17 januari) lengen de dagen zoveel als het eetmaal van een monnik. (foto Gust Ischen)

Moeilijke avondspits

Woensdag 17 januari 2024
Leopoldsburg - Moeilijke avondspitsZoomOp de E313 tussen Ham en Lummen is er stapvoets verkeer. Op onze snelwegen staat momenteel al 1000km file. Het zal dus even duren voor wie terug naar huis moet. Wie nog de baan op moet, blijft best weg van de snelweg.

Fietsers mogen op de rijbaan

Woensdag 17 januari 2024
Leopoldsburg - Fietsers mogen op de rijbaanZoomMomenteel zijn er veel fietspaden waar nog niet gestrooid is. Als fietspaden er slecht bij liggen, mogen fietsers op de rijbaan. Niet alle automobilisten en fietsers zijn daarvan op de hoogte, maar het staat wel degelijk in de wegcode. Hou dus rekening met elkaar!

Geen bussen door hevige sneeuwval

Woensdag 17 januari 2024
Leopoldsburg - Geen bussen door hevige sneeuwvalZoomDoor de hevige sneeuwval in de provincie Limburg rijden de bussen van de Lijn voorlopig niet meer uit in Limburg. De uiteindelijke beslissing ligt bij de chauffeurs.

Simonne Vanderbiesen overleden

Woensdag 17 januari 2024
Gisteren is Simonne Vanderbiesen overleden, de levenspartner van Julien Igot. Zij was 73 jaar en afkomstig uit Leopoldsburg. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19-19.30) in funerarium Witters.

Slaapzakken voor daklozen

Woensdag 17 januari 2024
Leopoldsburg - Slaapzakken voor daklozenAls onderdeel van hun winterhulp delen Caritas Vlaanderen en het Vicariaat Diaconie en Caritas van het bisdom Hasselt slaapzakken uit voor de dak- en thuislozen in Limburg.
De slaapzakken worden onder diverse hulporganisaties verdeeld, zoals CAW Limburg, vzw Onder Ons, de stad Hasselt en Café Anoniem. Zij zorgen ervoor dat de slaapzakken en de hygiënekits de juiste mensen bereiken.

Opbrengst wandeltocht voor Berkenhof

Woensdag 17 januari 2024
Leopoldsburg - Opbrengst wandeltocht voor BerkenhofZoomGisteren hebben afgevaardigden van het “Buurtcomité van de Vennen” in Balen een cheque van 1000 euro overhandigd aan vzw Berkenhof, in aanwezigheid van de directie, de verantwoordelijke wonen en één hele fiere bewoonster, Frida. Dit bedrag is de opbrengst van de jaarlijkse Driekoningenwandeltocht in de Most en op de Vennen in Balen, ditmaal geschonken ten voordele van een troostplek, in te richten nabij het kerkhof van Kerkhoven, met een kunstwerk van Will Beckers. De vzw Berkenhof is een zorgaanbieder die opvang en ondersteuning biedt aan volwassen personen met een verstandelijke beperking. Berkenhof heeft vestigingen in Leopoldsburg, Lommel en Balen.

Vogel van het jaar: huismus

Woensdag 17 januari 2024
Puur natuur
Leopoldsburg - Vogel van het jaar: huismusZoomDe huismus is uitgeroepen tot de vogel van het jaar 2024. Hoewel deze leuke vogel algemeen bekend is, is het toch een bijzonder kwetsbare soort. Sinds 2010 is hun aantal met 42 procent afgenomen, waardoor ze al enkele jaren op de 'Rode Lijst' staan. Ze vertoeven graag in de buurt van mensen en eenmaal ze een gepaste woonplaats hebben gevonden blijven ze ook generaties lang op dezelfde plaats.
Helaas ondervinden huismussen steeds meer moeilijkheden bij het vinden van geschikte nestplaatsen. Dit komt doordat er steeds minder huizen gebouwd worden met dakpannen en ze bijgevolg minder geschikte plekken vinden om hun nest te maken. (Johan Put)
Vogel van het jaar: huismusVogel van het jaar: huismus
Zoom
Partnerbijdrage
Leopoldsburg - Aangifte van nalatenschap, wat is dat precies?ZoomHet regelen van een nalatenschap in Vlaanderen is een complexe en vaak emotionele taak. Na het overlijden van een dierbare is het een van de belangrijkste juridische stappen om een aangifte van nalatenschap in te dienen. Hieronder bieden we een overzicht van wat dit inhoudt, en waarom het soms raadzaam is om de hulp in te roepen van bijvoorbeeld een advocaat uit Antwerpen of een andere juridische expert. Je kan er je voordeel mee (…) Het hele nieuwsbericht

Tesla remt voor wolf in Peer

Dinsdag 16 januari 2024
Leopoldsburg - Tesla remt voor wolf in PeerZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Josée Leyssens overleden

Dinsdag 16 januari 2024
Leopoldsburg - Josée Leyssens overledenJosée Leyssens uit Heppen, echtgenote van wijlen Fernand Teunis 
(°Koersel, 10 september 1937 † Heusden-Zolder, 15 januari 2024) Begroeting: vrijdag 19 januari 2024 - funerarium - BERINGEN-MIJN van 18.30 tot 19.00 uur 
Uitvaart: in familiale kring in de aula van het Uitvaartcentrum Convents.

Winterprik houdt nog even aan

Dinsdag 16 januari 2024
Leopoldsburg - Winterprik houdt nog even aanDe afgelopen dagen waren er grote speculaties over het aantal cm sneeuw dat er woensdag zou vallen. De huidige weermodellen voorzien niet zo heel veel sneeuw in onze regio, hooguit 1 tot misschien 3 cm. Het is wel koud en het koude weer houdt nog aan tot zaterdag. Vanaf zondag gaan de temperaturen in stijgende lijn, maar het gaat daarbij ook harder waaien en de regenkansen nemen toe.
Vandaag is het een droge dag met geregeld zonneschijn. Het sneeuwtapijtje van enkele cm zal een beetje (…) Het hele nieuwsbericht

Workshop lasersnijden in de bib

Dinsdag 16 januari 2024
Leopoldsburg - Workshop lasersnijden in de bibZoomOntdek de fascinerende wereld van lasersnijden tijdens deze interactieve workshop voor kinderen. In een tekenprogramma leer je eerst je eigen 2D-ontwerp maken, dat we daarna door de lasersnijder in hout laten uitsnijden en graveren.
Concreet: woensdag 24 januari van 14.00 tot 17.00 uur in de bibliotheek Leopoldsburg, Caimolaan 131. Vanaf 10 jaar. Inschrijven via mail naar bibliotheek[!]leopoldsburg.be (vermeld je naam en leeftijd). Prijs: 3 euro, cash te betalen (met de Vrijetijdspas: 1,50 euro).

Renée Gusthoven overleden

Dinsdag 16 januari 2024
In WZC Leopoldspark is op 10 januari Renée Gusthoven overleden, de weduwe van Amadeus Steenssens. Zij was 92 jaar. Het afscheid vond plaats in intieme kring.

Marleen Joris overleden

Maandag 15 januari 2024
Leopoldsburg - Marleen Joris overledenGisteren is Marleen Joris overleden, de echtgenote van Albert Roofthoofd. Zij was 67 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Niet klagen maar dragen

Maandag 15 januari 2024
Vandaag gelezen
"Als je de hele dag klaagt, is dat zowel voor jou als voor de ander vermoeiend. Het vreet energie en het brengt niet veel bij."
(Filmregisseur Stijn Coninx)

Stoepen sneeuw- en ijsvrij houden

Maandag 15 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Stoepen sneeuw- en ijsvrij houdenZoom
Het is elk jaar een terugkerende vraag bij sneeuwval. Daarom geven we deze info van de politie nog eens mee hoe je de stoepen moet onderhouden want de komende dagen wordt sneeuw voorspeld. "Je moet het voetpad voor je eigendom, huurwoning, handelszaak of kantoor sneeuw-, ijzel- en ijsvrij houden. De sneeuw moet op de uiterste rand van het voetpad opgehoopt worden en mag niet op de rijweg en/of het fietspad gegooid worden. Bij een te smal voetpad moet de sneeuw op de weg opgehoopt worden, zo dicht mogelijk bij de stoeprand".

Pierre Noël overleden

Maandag 15 januari 2024
Gisteren is in Heppen Pierre Noël overleden, de echtgenoot van Anna Maria Arndt. Hij was 83 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Madeleine Janssen overleden

Maandag 15 januari 2024
In WZC Leopoldspark is op 12 januari Madeleine Janssen overleden, de weduwe van Jos Liberloo en de levenspartner van wijlen Maurice Elsen. Zij was 90 jaar en afkomstig uit Neeroeteren. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.

Gedichtendag in bib Leopoldsburg

Maandag 15 januari 2024
Leopoldsburg - Gedichtendag in bib LeopoldsburgZoomVanaf donderdag 25 januari vieren we weer de Poëzieweek. De leerlingen van Woord en Muziek van de Academie Beringen, o.l.v. Ferre Rummens, Hilde Vaes en Joke Jodts, komen hun liefde voor poëzie delen. Vanaf 17 uur geven ze in onze bib van Leopoldsburg het beste van zichzelf en brengen ze (muzikale) verhalen, gedichten, dialogen rond het thema thuis. Iedereen is welkom. 
Het Agentschap Wegen en Verkeer  waarschuwt weggebruikers voor mogelijk gladde wegen en fietspaden in heel Vlaanderen vanavond, vannacht en morgenvroeg. Voor de komende uren voorspelt het KMI winterse neerslag met de grootste kans in het oosten van het land. Het KMI verwacht 1 tot 5 cm sneeuw in Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant.
Op plaatsen waar er winterse neerslag valt is het zeker opletten, maar omdat de wegdektemperaturen in heel Vlaanderen onder nul kunnen gaan is het overal uitkijken voor lokale gladheid. Aan weggebruikers wordt gevraagd om goed op te letten wanneer ze de weg op gaan.  

Vrijwilligers-fotografen gezocht

Zondag 14 januari 2024
Nieuws van de redactie
Voor de editie van Leopoldsburg zoeken we fotografen die op vrijwillige basis foto's willen maken op evenementen in de gemeente. Ook mensen die graag een rubriek verzorgen zijn welkom. Kandidaten kunnen zich melden via leopoldsburg[!]internetgazet.be

K ESK Leopoldsburg speelt gelijk

Zaterdag 13 januari 2024
Leopoldsburg - K ESK Leopoldsburg speelt gelijkZoomK ESK Leopoldsburg is vanavond bij Maasland NO A niet verder gekomen dan een 3-3 gelijkspel. Yucel en Swolfs (2) scoorden voor Leopoldsburg. Canakgün van Leopoldsburg en een speler van Maasland NO A pakten rood. Voor de wedstrijd daagden 100 supporters op.
Leopoldsburg - Handbal: België wint opnieuw van CyprusZoomDe Belgische mannenhandbalploeg heeft vandaag in Nikosia een overtuigende zege behaald bij Cyprus. Halfweg de partij was het 8–15. Uiteindelijk won België met 22–36. De Red Wolves plaatsen zich zo voor de kwalificatierondes van het EK 2026 waarvan de eerste ronde in het najaar gespeeld wordt.
Een verslag: Cyprus neemt het eerste doelpunt voor zijn rekening maar België neemt via Colman en Cadel meteen over. In tegenstelling tot de heenwedstrijd bepaalt België in de (…) Het hele nieuwsbericht

833 kilometeruren file per werkdag

Zaterdag 13 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
De voorbije 12 maanden (december 2022 – november 2023) lag de filezwaarte op de hoofdwegen in het Vlaamse Gewest op gemiddeld 833 kilometeruren per werkdag. Dat wil zeggen dat er in die periode elke werkdag gemiddeld 833 kilometer file was gedurende 1 uur. Nooit eerder lag de filezwaarte zo hoog. Die is de voorbije jaren blijven stijgen, met een piek in mei 2018. In de daaropvolgende periode was er een beperkte daling, gevolgd door een zeer sterke daling vanaf maart 2020 als gevolg van de (…) Het hele nieuwsbericht

Een winters lied

Zaterdag 13 januari 2024
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Een winters liedZoomDe winterse dagen zijn vandaag de inspiratiebron van Edith en Lambert.

De tip van Jan de boekhandelaar

Donderdag 11 januari 2024
Leopoldsburg - De tip van Jan de boekhandelaarZoomZelfstandige boekhandels zijn de jongste jaren dun gezaaid. In Limburg zijn er nog twee overgebleven, en één daarvan staat in de Molenstraat in Genk: "Malpertuis". De boekhandel, een heel fijne, wordt gerund door Jan Feys (foto). We hebben Jan zover gekregen dat hij iedere maand op de Internetgazet één boek voorstelt aan de lezer. Deze maand is dat "Nirwana" van Tommy Wieringa. Hier gaat ie!
-----
Waarom niet als eerste boek mijn absolute topper van 2023 (…) Het hele nieuwsbericht
De tip van Jan de boekhandelaar
Zoom
Leopoldsburg - Nieuwjaarsreceptie VOKA in teken van jobsZoom“Zonder bedrijven is er geen toegevoegde waarde, zijn er geen jobs en is er dus geen welvaart in onze samenleving. Laten we daarom van 2024 het jaar van de welvaart maken in Limburg." Die oproep deed Joris Vrancken, kersvers voorzitter van ondernemersorganisatie VOKA vanavond in Hasselt op de jaarlijkse Invitito van VOKA-Limburg. “Door de hoge loonkosten in dit land verliezen we concurrentiekracht met onze buurlanden. Neem daar het gebrek aan rechtszekerheid bij en de veelvoudige (…) Het hele nieuwsbericht

Bèrt Schroyen overleden

Donderdag 11 januari 2024
Leopoldsburg - Bèrt Schroyen overledenGisteren is Lambert Schroyen overleden, de echtgenoot van Henrietta Jansen. Hij was geboren in Heppen en werd 83 jaar. Het afscheid van Bèrt vindt plaats in besloten kring. Begroeting: dinsdag (20-20.30u) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Nog één dag koud en zonnig

Donderdag 11 januari 2024
Leopoldsburg - Nog één dag koud en zonnigZoomVoor de derde dag op rij krijgen we vandaag een koude maar zonnige dag, ideaal voor een stevige winterwandeling. Vanaf vrijdag krijgen we meer bewolking en wordt het minder koud. 

17 procent minder winkels

Woensdag 10 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
In Limburg is het aantal winkels de voorbije tien jaar met 17 procent gedaald. Tegelijkertijd steeg het aantal leegstaande handelspanden met meer dan 5 procent. Dat blijkt uit cijfers van de provincie.
De piek lag in 2021 met meer dan 2.200 lege handelspanden. De afgelopen drie jaar is dat aantal wel weer sterk afgenomen.

Handbal: Red Wolves kloppen Cyprus

Woensdag 10 januari 2024
Leopoldsburg - Handbal: Red Wolves kloppen CyprusZoomDe Red Wolves (foto) hebben vanavond in een uitverkochte Hasseltse Alverberg Cyprus verslagen met 30–18. In de stroeve eerste helft was de jonge ploeg van Yerime Sylla nog zoekende. Halfweg de partij zochten beide teams de kleedkamers op bij een 12-10 stand. Bij aanvang van de tweede helft greep België Cyprus meteen bij de keel. Het spelplezier spatte er bij momenten van af terwijl het publiek kirde van de pret. Morgen/donderdag reizen de Red Wolves naar Cyprus waar ze zaterdagnamiddag de terugwedstrijd spelen. De winnaar mag in het najaar meedoen aan de kwalificatieronde van het EK 2026. (Foto Alain Decamps)

Tijd om je diepvries te poetsen

Woensdag 10 januari 2024
Leopoldsburg - Tijd om je diepvries te poetsenZoomHet is al enkele dagen koud in ons land. Een koude dag kan de ideale gelegenheid zijn om je diepvries en frigo een grondige schoonmaakbeurt te geven. Je kan namelijk profiteren van de vriestemperaturen om je voedingsmiddelen buiten te bewaren terwijl jij aan de slag gaat met spons en water. Dit is perfect mogelijk op voorwaarde dat je de tijd goed in de gaten houdt. Het FAVV legt uit hoe via deze link.

Meer fietsers naar het werk

Woensdag 10 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vier op de tien werknemers in Limburg (44%) gebruiken de fiets om minstens een deel van het woon-werktraject af te leggen. Dat is bijna een verdubbeling tegenover 5 jaar geleden, toen fietste 22,8%. Dat blijkt uit de mobiliteitsbarometer van Acerta.
Een kwart (25%) van de Limburgse bedienden heeft een bedrijfswagen, dat zijn er iets meer dan in 2022. Het aantal Limburgers dat voor trein, tram of bus kiest om naar het werk te pendelen, is gezakt naar 4,4%, meer dan een procentpunt onder het niveau van voor corona. De Belg woont gemiddeld 20,8 km van het werk, de gemiddelde Limburger iets verder: 25,1 km.

Marcelle Tollet overleden

Woensdag 10 januari 2024
Leopoldsburg - Marcelle Tollet overledenIn Velm is op 8 januari Marcelle Tollet overleden, de echtgenote van Eddy De Roeck. Zij was 86 jaar en afkomstig uit Leopoldsburg. Het afscheid vindt zaterdag (12.30 uur) plaats in de aula van het crematorium in Hasselt.

De merel: bruin of zwart?

Woensdag 10 januari 2024
Puur natuur
Leopoldsburg - De merel: bruin of zwart?ZoomDe merel is één van de meest voorkomende vogels op deze aardbol. Hij behoort tot de familie van de lijsters. Het grootste verschil met de lijsters zit hem in de kleur van het mannetje en het vrouwtje. Het mannetje is zwart met een oranjegele snavel, welke intenser oranje wordt naarmate hij ouder wordt. Het vrouwtje heeft een bruin verenkleed met op de borst wat gele vlekken. (Johan Put)
De merel: bruin of zwart?De merel: bruin of zwart?
Zoom

Peter Snijers overleden

Dinsdag 9 januari 2024
Leopoldsburg - Peter Snijers overledenVandaag is Peter Snijers overleden, de echtgenoot van Marie-Rose Mols. Hij was 57 jaar en afkomstig uit Lommel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in de begroetingsgruimte van aula 't Sant in Hechtel.
De visie van Fobie
Leopoldsburg - Band tussen De Lijn en de Chinezen...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Jozef Bellens overleden

Dinsdag 9 januari 2024
Leopoldsburg - Jozef Bellens overledenGisteren is Jozef Bellens overleden, de echtgenoot van Dorothea Steurs. Hij was 70 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Wat is dementie?

Dinsdag 9 januari 2024
Leopoldsburg - Wat is dementie?Zoom
Praatcafé dementie ‘vergeet me nietje’ en Familiegroep (jong)dementie organiseren regelmatig bijeenkomsten voor familieleden en mantelzorgers van personen met dementie. Op donderdag 25 januari 2024 om 19.00 uur kan je op Campus Corsala, Pater Bellinkxstraat 40, 3582 Koersel naar een themaavond: wat is dementie? met spreker Marlies Vandermaesen.
Deelname is gratis, inschrijven is nodig. Inschrijven kan via:
D.C. Den Tuinhoek, De Wittelaan 6, 3970 Leopoldsburg - 011 39 29 70 -dienstencentrum[!]ocmwleopoldsburg.be of
D.C. De Klitsberg, Klitsbergwijk 29, 3583 Paal - 011 44 95 00 - dienstencentrum[!]beringen.be.

Gemachtigd opzichters gezocht

Dinsdag 9 januari 2024
Leopoldsburg - Gemachtigd opzichters gezochtZoomDe provincie Limburg organiseert dit jaar voor de dertiende keer een opleiding tot gemachtigd opzichter. Al meer dan 5 400 Limburgers volgden deze opleiding. Iedereen van minstens 18 jaar kan gemachtigd opzichter worden. Het enige wat je nodig hebt, is een beetje vrije tijd en een vrijwillige inzet voor de verkeersveiligheid. Waarom Gemachtigd opzichters zijn een onmisbare waarde in de dagelijkse mobiliteit van zwakke weggebruikers. Je maakt het verkeer veiliger voor groepen kinderen, scholieren, (…) Het hele nieuwsbericht
Gezondheid
Leopoldsburg - Voorkomen en verlichten van constipatie: tipsConstipatie is een veelvoorkomend en hinderlijk probleem. Hoe kan voeding helpen om constipatie te voorkomen? Hier bekijken we enkele oorzaken en geef ik advies over wat je zou kunnen doen.
Oorzaken van constipatie:
Verschillende factoren kunnen bijdragen aan constipatie. Zowel voeding als medicatie kunnen hier een invloed op hebben. Een verminderde gemoedstoestand en gebrek aan lichaamsbeweging zijn eveneens factoren die de darmfunctie negatief kunnen beïnvloeden. Ook (…) Het hele nieuwsbericht

Rik Spiessens overleden

Dinsdag 9 januari 2024
Leopoldsburg - Rik Spiessens overledenOp 6 januari is Rik Spiessens overleden, de weduwnaar van Lilian Van Laeken. Hij was 91 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (13.30 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur).
De visie van Fobie
Leopoldsburg - Provincie zet alles op FietssnelwegenZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Op 16 maart organiseert Ballastival een eigen Ballastbattle voor Limburgse bands in CC Palethe in Pelt. Geen cover bands, alleen pure creativiteit! Hoe doe je mee? Stuur vóór 1 februari 2024 één van je beste nummers naar battle[!]ballastival.be. Meer info
Het is maar dat je 't weet
‘Verloren Maandag’ is de maandag die volgt op de eerste zondag na Driekoningen, vandaag dus. Vanwaar die naam?
Er circuleren meerdere verklaringen, die terug te brengen zijn tot volgende drie hypotheses:
1. Verloren maandag zou verwijzen naar de verloren maar ook verzworen maandag waarop ambtenaren in het begin van het jaar hun eed aflegden. Een 18de-eeuwse akte uit Leuven noemt de dag voor het eerst verloren, want de eedaflegging van de ambtenaren werd duchtig gevierd en dus (…) Het hele nieuwsbericht

(On)gelukkig nieuwjaar

Maandag 8 januari 2024
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - (On)gelukkig nieuwjaarIk had de twee letters ‘on’ graag weggelaten maar helaas kan ik niet om de realiteit heen . In deze eerste Losse Flodders van 2024 moet ik uiteraard een gelukkig nieuwjaar wensen aan iedereen en zeker aan zij die de uitdaging aangaan om dit stukje te lezen. Maar voor veel aardbewoners staat ‘on’ er wel zeer ongelukkig en noodgedwongen bij. Ik schrijf dit op de dag van Driekoningen , een min of meer feestelijke gebeurtenis in de geschiedenis van de katholieke kerk. Volgens de (…) Het hele nieuwsbericht

De winter nadert...

Zondag 7 januari 2024
Leopoldsburg - De winter nadert...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Leopoldsburg - Het nieuwe vervoersplan van De LijnZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Simonne Vandergraesen overleden

Zaterdag 6 januari 2024
Leopoldsburg - Simonne Vandergraesen overledenGisteren is in Heppen Simonne Vandergraesen overleden, de weduwe van Fons Alénis. Zij was 81 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Punt aan De Lijn

Zaterdag 6 januari 2024
Vandaag gelezen
Leopoldsburg - Punt aan De Lijn"We geven mensen nu de tijd om gewoon te worden aan de nieuwe lijnen. We monitoren ook constant wat er gebeurt, om samen met de vervoerregio eventueel bepaalde aanpassingen te doen. Als aansluitingen bijvoorbeeld niet haalbaar zijn, of als kinderen in bepaalde scholen te laat komen, proberen we zo snel mogelijk bij te sturen. Waar heel veel nood is aan een bijkomende halte, proberen we die vlug te voorzien."
Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn

Daar is de winter

Zaterdag 6 januari 2024
Weerbericht
Leopoldsburg - Daar is de winterNa het weekend komt een krachtig hogedrukgebied met kern over de Noordzee te liggen en stuurt in een strakke noordoostelijke luchtstroming koude lucht van polaire oorsprong naar onze streken. Het wordt een flink stuk kouder met matige nachtvorst en overdag maxima rond of net onder het vriespunt. We krijgen dan wel de zon te zien. Op korte termijn krijgen we nog wat nattigheid te verwerken, maar de koude lucht sijpelt al stilaan over onze regio en de temperaturen komen lager uit.
Vandaag domineren (…) Het hele nieuwsbericht

Driekoningen

Zaterdag 6 januari 2024
Uit de oude doos
Leopoldsburg - DriekoningenZoomHet is vandaag Driekoningen, een feestdag voor de katholieke kerk waarbij het bezoek van drie koningen, ook drie wijzen genoemd, aan Jezus wordt herdacht. Het waren Melchior, Caspar en Balthazar die met goud, wierook en mirre als geschenk naar Betlehem trokken toen ze een ster volgden om de nieuw geboren koning van de Joden te eren. De resten van de lijken van de drie koningen zouden in de 12de eeuw overgebracht zijn naar de Keulen waar ze nu nog altijd te zien zijn in de Dom als belangrijke (…) Het hele nieuwsbericht

Als een bliksemschicht

Zaterdag 6 januari 2024
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Als een bliksemschichtZoomLambert en Edith zorgen ook deze zaterdag voor een poëtisch moment.
De rechter in Hasselt heeft gisteren aannemer Matiat uit Heppen  failliet verklaard. Schuldvorderingen worden tot 3 februari ingewacht.

De wereld van Rik Vander Sanden

Vrijdag 5 januari 2024
Leopoldsburg - De wereld van Rik Vander SandenZoom
Als u een verwoed lezer van de Internetgazet bent, dan hebt u hier al vaak foto's gezien van paarden. Van springpaarden. Edele dieren die op jumpings aantreden en dikwijls bereden worden door edele dames of heren. Het is een wereld waarin veel geld omgaat, maar waarin ook vriendschappen voor eeuwig  worden gesmeed.
De paardenfoto's die u hier afgelopen jaar zag, werden gewoonlijk gemaakt door Rik Vander Sanden. Onze paardenfotograaf bij uitstek. Ruiters en amazones kennen hem; paarden zullen hem op den duur ook wel kennen, al kunnen ze dat niet zo laten zien. Rik maakte voor ons een selectie uit de foto's die hij in 2023 maakte op diverse ruitertornooien: Eventing LRV (Overpelt), Tops (Valkenswaard), Breugelhoeve (Peer), SenTower Park (Oudsbergen), Zangersheide (Lanaken), Postelmans (Lummen) en Peelbergen (Kronenberg). Er zijn ook enkele foto's bij van Brussel Masters (Wolvertem) & Azelhof (Lier). Stuk voor stuk mooie prenten, die u echt eens van dichtbij moet bekijken. Dat kunt u achter deze link. Geniet ervan!

Wolven maken minder slachtoffers

Vrijdag 5 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Wolven hebben vorig jaar minder schapen en ander vee doodgebeten in Vlaanderen. Tot half december 2023 waren er 80 dieren gedood door een wolf, in 2022 waren dat er bijna dubbel zoveel. Vooral in Limburg is er een sterke daling, omdat veel veehouders de laatste jaren een wolfwerende omheining hebben geplaatst. Het is al het tweede jaar op rij dat het aantal doodgebeten dieren daalt.
Alle zwarte verkeerspunten in Limburg zijn weggewerkt. Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. De laatste twee in Limburg, allebei in Pelt, zijn eind vorig jaar aangepakt. 
Vorig jaar werden de laatste negen van die gevaarlijke punten in Limburg heraangelegd: in Beringen, Lanaken, Lummen, Maasmechelen en Zonhoven. En ook de laatste twee, allebei in Pelt. Zo werd het kruispunt van de Heerstraat met Boseind heraangelegd en de fietsinfrastructuur aan de spoorwegbrug werd veiliger gemaakt. In oktober kregen de verkeerslichten op de kruispunten van de Heerstraat en de Stationsstraat met het Boseind in Pelt een upgrade om de doorstroming van het verkeer te verbeteren.
Het is maar dat je 't weet
De gemiddelde productie van gemeentelijk afval per inwoner is in België gedaald van 779 kg in 2021 tot 683 kg in 2022. Dat is een daling met 12,3%.
Op nationaal niveau werd 8.753 ton gemeentelijk afval ingezameld in 2021 en 7.915 ton in 2022. Op jaarbasis is dit een daling van 9,6%. In 2022 werd 46% van het gemeentelijk afval verbrand, 33% werd gerecycled, 19% werd gecomposteerd of gefermenteerd en 0,2% werd gestort. (Statbel)

Nelly Jonckheere overleden

Donderdag 4 januari 2024
Leopoldsburg - Nelly Jonckheere overledenGisteren is in Pelt Nelly Jonckheere overleden, de weduwe van Roger Hebbelinck, die in 1984 stierf. Ze was geboren in Ruddervoorde en werd 92 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

De wijzen kwamen uit het oosten

Donderdag 4 januari 2024
De visie van Fobie
Leopoldsburg - De wijzen kwamen uit het oostenZoomHet is bijna Driekoningen...  Een cartoon die aan Dali doet denken. (Cartoon: Fobie)

Aantal starters in Limburg daalt

Donderdag 4 januari 2024
Uit de cijfers van VOKA blijkt dat het aantal starters in Limburg dit jaar daalt.
"Het afgelopen jaar mochten we 8.558 nieuwe ondernemingen verwelkomen in Limburg. Dat zijn er 565 - of 6,2% - minder dan in 2022. Met meer dan 15.000 gecreëerde arbeidsplaatsen sinds 2015 blijven onze startende ondernemingen een belangrijk aandeel hebben op onze tewerkstelling, al stellen we ook daar een lichte krimp vast. De opeenvolging van crisissen, de stijgende kosten en een onzeker (…) Het hele nieuwsbericht

Het nieuwe jaar is begonnen (3)

Woensdag 3 januari 2024
Leopoldsburg - Het nieuwe jaar is begonnen (3)Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Amelie Schoonis overleden

Woensdag 3 januari 2024
Leopoldsburg - Amelie Schoonis overledenOp nieuwjaarsdag overleed Amelie Schoonis (98), de weduwe van de in 1999 gestorven Fil Gielen. Zij woonde in Oostham maar was afkomstig uit Heppen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Thieu Thoelen overleden

Woensdag 3 januari 2024
Leopoldsburg - Thieu Thoelen overledenGisteren is Thieu Thoelen overleden, de weduwnaar van Mia Bussels. Hij was 92 jaar. Het afscheid vindt woensdag 10 januari (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Jef Lenaerts overleden

Woensdag 3 januari 2024
Leopoldsburg - Jef Lenaerts overledenn Leopoldsburg is op nieuwjaarsdag Jef Lenaerts overledenn, de weduwnaar van de in 2016 gestorven Claudine Malice. Hij was 90 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Houthalen.

Start solden

Woensdag 3 januari 2024
Leopoldsburg - Start soldenZoomVandaag start officieel de wintersolden. "De Belgische modehandelaars kijken uit naar de wintersolden. Er valt namelijk veel goed te maken: zowat de helft verkocht dit najaar minder en heeft (te) grote voorraden", weet Retail Detail.

Groene specht

Woensdag 3 januari 2024
Puur natuur
Leopoldsburg - Groene spechtZoomWanneer we het hebben over een specht denken we eerst en vooral aan de grote bonte specht. In feite is dit gewoon omdat het de meest voorkomende soort is in Vlaanderen. Je hoort ze dikwijls kloppen tegen de bomen als je door het bos wandelt. Daarbuiten heb je ook nog de middelste en de kleinste spechten, de zwarte specht en ten slotte de groene specht. Niet dat die groene specht een bedreigde soort is maar gewoon omdat we ze zo weinig zien. Het zijn immers ontzettend schuchtere vogels en meestal zijn ze al weggevlogen nog voor dat wij ze kunnen waarnemen. Maar af en toe kun je ze wel zien. Op de Mijnterril hier in Beringen zit er een koppeltje dat je kan waarnemen. Tenminste als we niet te luidruchtig zijn, onze hond aan de leiband houden en op de paden blijven. Vorig weekend kon ik ze waarnemen en wees nu eerlijk, het zijn prachtige vogels. (Johan Put) 

Het nieuwe jaar is begonnen (2)

Dinsdag 2 januari 2024
De visie van Fobie
Leopoldsburg - Het nieuwe jaar is begonnen (2)ZoomPizzabakker Gino zorgde in Napels voor een verkettering omdat hij pizza's met ananas ging verkopen. Heiligschennis! roepen de Napolitani... (Cartoon: Fobie)

Code geel voor felle wind

Dinsdag 2 januari 2024
Leopoldsburg - Code geel voor felle windHet KMI waarschuwt voor vanavond en vannacht met code geel in onze provincie voor felle wind.

Monique Hylebos overleden

Dinsdag 2 januari 2024
Leopoldsburg - Monique Hylebos overledenGisteren is Monique Hylebos overleden, de weduwe van Fernand De Clercq. Zij was 97 jaar. De kerkelijke uitvaart en de teraardebestelling vinden plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Ingrid Lorberg overleden

Dinsdag 2 januari 2024
Leopoldsburg - Ingrid Lorberg overledenGisteren is Ingrid Lorberg overleden, de echtgenote van Eric Van Elsen. Zij was 72 jaar. Het afscheid vindt dinsdag 9 januari (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: maandag 8 januari (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Moet er nog zand zijn?

Dinsdag 2 januari 2024
De visie van Fobie
Leopoldsburg - Moet er nog zand zijn?Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)
Kort nieuws van bij de buren
Volgens cijfers van Kind en Gezin blijft Olivia de populairste meisjesnaam en Noah de populairste jongensnaam bij kinderen geboren in 2023, net zoals in 2022. Bij de meisjes is Anna een opvallende stijger, van de 10de naar de 2de plek. Nieuwkomers in de top-10 zijn Renée en Mona op de resp. 8ste en 10de plek. Minder veranderingen zijn er bij de jongensnamen. Daar staat de top-4 in steen gebeiteld: Noah, Arthur, Liam, Adam. De enige nieuwkomer in de top-10 is Matteo, die Lewis uit de hitparade stoot.

Het nieuwe jaar is begonnen (1)

Maandag 1 januari 2024
De visie van Fobie
Leopoldsburg - Het nieuwe jaar is begonnen (1)ZoomVoetbalclub Standard Luik - Royal Standard de Liège - heeft haar trainer Carl Hoefkens aan de deur gezet. (Cartoon: Fobie)
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen