Het overige nieuws

Chinezen verzot op Limburgs bier

Dinsdag 31 januari 2017
Chinezen zijn verzot op Limburgs bier, meldt TVL. Brouwerij Cornelissen uit Opitter zal dit jaar tien procent van zijn omzet halen uit de export naar China. 2017 moet voor de zesde generatie van de familiebrouwerij het jaar van de verre export worden.

793 ongevallen in 2016

Dinsdag 31 januari 2017
Meeuwen-Gruitrode - 793 ongevallen in 2016

Meeuwen-Gruitrode

Vorig jaar stelde de politiezone Noordoost Limburg 793 ongevallen vast waarvan 180 met lichamelijk. Bij 3 daarvan waren er dodelijke slachtoffers te betreuren.

Oudsbergen - Huismus meest geteld in Vlaamse tuinenZoomLiefst 22.950 mensen hebben afgelopen weekend minstens 443.000 vogels geteld in 15.403 tuinen tijdens Het Grote Vogeltelweekend van Natuurpunt. Maar met gemiddeld 27 vogels per tuin waren de Vlaamse tuinen leger dan ooit. In Limburg waren het gemiddeld 29 vogels per tuin.
De huismus (foto) haalde het met grote voorsprong van de merel, die in Vlaanderen op een tweede plek belandde, en van de kauw, die doorstoot naar een derde plaats. De vink en de koolmees, die de afgelopen (…) Het hele nieuwsbericht

Infosessie voor groepsbegeleiders

Maandag 30 januari 2017
Begeleiders van groepsuitstappen hebben een grote verantwoordelijkheid. Daarom biedt het provinciebestuur vier gratis informatieve sessies aan over de rechten en plichten van groepsbegeleiders in het verkeer. De deelnemers ontvangen tevens een volledige uitrusting. De infosessies vinden plaats op 11, 15, 18 een 22 mei, telkens van 19 tot 21 uur in het provinciehuis. Inschrijven voor deze infosessies is verplicht. De inschrijvingsperiode loopt van 30 januari tot 21 april 2017.
Meer info

Theo Van Es overleden

Maandag 30 januari 2017
Oudsbergen - Theo Van Es overledenIn WZC Sint-Antonius in Peer is vrijdag de uit Meeuwen afkomstige Theo Van Es overleden, de echtgenoot van Anna Vliegen. Hij was 95 jaar. De afscheidsviering vindt donderdag (11 uur) plaats in aula Omega in Peer. De asverstrooiing vindt plaats op de begraafplaats van Linde-Peer.

Win een dvd - of een boek

Zondag 29 januari 2017
Oudsbergen - Win een dvd - of een boekZoomEen dvd winnen, of een boek, kunt u door een tekst te verzinnen voor het lege tekstballonnetje hierboven. Deze week gaat het over de goede voornemens die u ongetwijfeld gemaakt hebt. Wat zegt de man die door Stijn Lodewijks is getekend?
Mail uw inzending vóór vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com en misschien wordt u de winnaar!
Het is maar dat je 't weet
Vanaf komende woensdag 1 februari verhoogt De Lijn de tarieven van abonnementen, Lijnkaarten en sms-tickets. De prijs van een biljet, m-ticket en dag- & meerdagenpas wijzigt niet. Meer info

De democratie is onverbiddelijk

Zondag 29 januari 2017
Vandaag gelezen
"De democratie is een uitvinding van pakweg 2500 jaar geleden. Het heeft ons veel moois gebracht, maar in tijden van Trump zien we dat dit systeem ook onverbiddelijk is. Leiders die hun waanfeiten zo overtuigend weten te brengen dat een meerderheid van de kiesgerechtigden er in gaat geloven, krijgen ook daadwerkelijk de kans hun luchtkasteel te gaan creëren. Met alle gevolgen van dien, vooral voor onze kinderen. Amerika levert een scherpe waarschuwing." (Hoogleraar journalistiek Bart Brouwers op E52.nl)

Frankie Vermeyen prins carnaval

Zaterdag 28 januari 2017

Meeuwen-Gruitrode

Frankie Vermeten (28) uit de Raffisstraat is de veertigste prins carnaval van de Heikieseters. Hij is nog vrijgezel en schrijnwerker van beroep. De carnavalstoeb trekt op 19 maart uit in het centrum van Meeuwen.

En wie won de dvd?

Zaterdag 28 januari 2017
Oudsbergen - En wie won de dvd?ZoomHet is Steven Snoekx. Hij mag een dvd tegemoet zien omdat hij het meest humoristische tekstje instuurde. Het aantal inzendingen voor de lege tekstballon was groot. Vele mailers maakten combinaties van letters uit de drie gemeentenamen, anderen zagen de fusie in een groter verband, met Lommel erbij en zo. Wat heel veel terugkwam: Peltenham of Pelterham - niet zo uitzonderlijk, want in Engeland kennen ze bv. Tottenham, Birmingham,... Ook vaak ingezonden: Grevenbroek of iets daarrond. En Toverpelt, Droomland, Hanover... Het was de moeite!
Morgen een nieuwe opgave.

Thieu Truyen overleden

Zaterdag 28 januari 2017
Meeuwen-Gruitrode - Thieu Truyen overleden

Meeuwen-Gruitrode

Gisteren is Thieu Truyen overleden, de echtgenoot van Hilda Mussen. Hij was 79 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Gruitrode. Dinsdag (19 uur) is er daar een avondwake.

Renaud Geussens overleden

Zaterdag 28 januari 2017
Meeuwen-Gruitrode - Renaud Geussens overleden

Meeuwen-Gruitrode

Donderdag is Renaud Geussens overleden, de echtgenoot van Jeanne Veestraeten. Hij was 88 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Gruitrode. Begroetingsmoment: woensdag (19.30-20 uur) in funerarium Witters in Meeuwen.

Vijftien wietplantages ontdekt

Vrijdag 27 januari 2017
Meeuwen-Gruitrode - Vijftien wietplantages ontdekt

Meeuwen-Gruitrode

In 2016 werden er door de politiezone Noordoost-Limburg maar liefst 34 dossiers geopend inzake de aanmaak van verdovende middelen. Op elf locaties werden effectief cannabisplanten gevonden (in totaal 4.118 planten). Deze plantages werden ontmanteld en opgeruimd. Op vier plaatsen werden tijdens huiszoekingen restanten van een plantage of deels ontmantelde plantages aangetroffen. Bij een aantal huiszoekingen werd er niets gevonden. In drie gevallen werd een vracht-, bestel- of aanhangwagen aangetroffen, vol gebruikte materialen voor de teelt.

Eén bod voor aankoop Begijnhof

Vrijdag 27 januari 2017
De termijn om een bod uit te brengen op de huisjes en het poortgebouw van het Begijnhof in Hasselt is vandaag verstreken. “Er heeft één partij een bod ingediend. Het bod werd uitgebracht door de UHasselt, die dit eerder op de dag al zelf communiceerde”, aldus gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens.
Het bod zal nu worden geanalyseerd door de beoordelingscommissie. Eerst komt er een onderzoek naar de ontvankelijkheid van de bieding. Daarna komt er een (…) Het hele nieuwsbericht

Vogels tellen, dit weekend

Vrijdag 27 januari 2017
Oudsbergen - Vogels tellen, dit weekendZoomMogen en overmorgen is het zover: dan vraagt Natuurpunt om de vogels in je tuin te tellen. Met maar een half uurtje werk neem je deel aan het grootste vogelonderzoek in Vlaanderen. Leer nog snel de vogels herkennen, en krijg last minute voedertips op www.vogelweekend.be.(Foto David Verdonck)

Is hotel mama gratis?

Vrijdag 27 januari 2017
Tribunaliteiten
Oudsbergen - Is hotel mama gratis?Voor de rechtbank van eerste aanleg van West-Vlaanderen stond een zekere J.T.. Tegenover hem stond zijn moeder. Ze had hem eerder uit huis gezet via de vrederechter en nu eiste ze van hem 3.015 euro. Aan de rechtbank legde zij uit dat zij met haar drie kinderen had afgesproken dat zij per maand 250 euro betaalden voor kost en inwoon. J.T. had maar af en toe betaald. Hij moest 21 maanden betalen of 5.250 euro, maar betaalde slechts 2.040 euro. Zijn moeder had voor hem ook nog een verkeersboete, verkeersbelasting en (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe bvba: Steven Claes

Vrijdag 27 januari 2017

Meeuwen-Gruitrode

Steven Claes uit Meeuwen-Gruitrode heeft de bvba Steven Claes opgericht met zetel aan de Vredestraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer osteopathie, kinesitherapie, logopedie, podologie, verhuur van appartementen en huizen én outplacement.

Geslaagde solidariteitsacties

Donderdag 26 januari 2017

Meeuwen-Gruitrode

Tijdens de voorbije adventsperiode waren er tal van acties in de parochiefederatie Meeuwen-Gruitrode om solidariteit te tonen met hen die het moeilijk hebben. Er waren de speculaasverkoop in Ellikom en Gruitrode, de Soep op de Stoep in Wijshagen, de collecte in de kerk, de collecte van Sint-Vincentius op kerstdag in Meeuwen en de bijdrage van de Sint-Hubertusfeesten voor Welzijnszorg en Sint-Vincentius, alles samen 1.450 euro. Daarnaast was er nog de verkoop van adventskalenders (40), van balpennen (30) en breidde Samana Gruitrode-Neerglabbeek meer dan 1.300 mutsjes om de welzijnsacties te steunen.
"Ik heb God zien schreien." Dat is de titel van de bundel cursiefjes van de Overpeltse pastoor Theo Borgermans die vandaag verscheen. De cursiefjes spelen zich onder meer af op school, in het ziekenhuis, het bejaardenhuis en de gevangenis. Als priester is Theo Borgermans erg gevoelig voor de kleine kanten in Kerk en samenleving. Als priester-journalist heeft hij daarenboven een scherpe opmerkingsgave. De combinatie van deze twee resulteert in deze ‘cursiefjes’, uit het leven (…) Het hele nieuwsbericht

Bisdom Hasselt schorst diaken

Donderdag 26 januari 2017
Het bisdom Hasselt heeft een diaken geschorst wegens een melding van mogelijk grensoverschrijdend gedrag tegenover - op het ogenblik van de feiten - wellicht minderjarige personen.
De feiten zouden dateren van ongeveer 15 jaar geleden. De man, die recent tot diaken is gewijd, stond in die periode in het onderwijs. De slachtoffers hebben zich gemeld korte tijd na de diakenwijding bij het Opvangpunt Misbruik in de Kerk, dat de bisschop op de hoogte bracht. Het bisdom heeft meteen gereageerd en de (…) Het hele nieuwsbericht

Wietplantage opgedoekt

Dinsdag 24 januari 2017

Meeuwen-Gruitrode

De politie heeft deze namiddag een wietplantage ontdekt in een woning aan de Hoeverkerkweg in Opglabbeek. Er stonden enkele honderden plantjes. De plantage wordt opgeruimd door de civiele bescherming. Of er arrestaties zijn verricht, is voorlopig niet geweten.
Het is maar dat je 't weet
Sinds kort kan men op het internet een woordenboek raadplegen over de dialecten in beide Limburgen. Het e-WLD bevat de inhoud van de drie delen van het Woordenboek van de Limburgse Dialecten, die in druk in 39 afleveringen zijn verschenen tussen 1983 en 2008. Geïnteresseerden kunnen er de Limburgse trefwoorden opzoeken voor bepaalde begrippen, zoals ‘appelstroop’ of ‘persstro’. Daarbij worden ook de verschillende fonetische varianten, de zogenoemde dialectopgaven, van de trefwoorden getoond. Het is ook mogelijk alle trefwoorden van één bepaalde Limburgse plaats op te zoeken.
Het e-WLD bevat 17.539 begrippen, 137.231 trefwoorden en 1.759.090 dialectopgaven, verzameld in ruim 1000 Limburgse plaatsen ofwel dialecten (iedere plaats vertegenwoordigt een eigen dialect). Kijk bijvoorbeeld eens naar de woorden waarmee in beide Limburgen een merel wordt benoemd. Of een lieveheersbeestje...

Lei Heylen overleden

Maandag 23 januari 2017
Meeuwen-Gruitrode - Lei Heylen overleden

Meeuwen-Gruitrode

Zaterdag is Lei Heylen overleden, de echtgenoot van Gerda Woitaszak. Hij was 77 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Vrijdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Gruitrode waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Meeuwen.

Wie wint de dvd - of het boek?

Zondag 22 januari 2017
Oudsbergen - Wie wint de dvd - of het boek?ZoomDat wordt iemand die de mooiste tekst bedenkt voor het lege tekstballonnetje in bovenstaande cartoon van Stijn Lodewijks. Laat je verbeelding de vrije loop en mail je tekstje vóór vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com. Zaterdag hoor je of je gewonnen hebt!

Kris Thora overleden

Zondag 22 januari 2017
Meeuwen-Gruitrode - Kris Thora overleden

Meeuwen-Gruitrode

Vrijdag is Kris Thora overleden, de echtgenote van Ludo Ivens. Zij was 64 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in intieme familiekring plaats. Begroetingsmoment: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters in Meeuwen.

Wie won de DVD?

Zondag 22 januari 2017
Oudsbergen - Wie won de DVD?ZoomHet is Maurice Kohlen, die een plezierig tekstje had voor het lege tekstballonnetje. Hij mag deze week zijn prijs verwachten! Het aantal inzendingen rond "Schat, staat de Bokma koud" was niet te tellen en veel lezers hadden iets gezien in "ijsblokjes"... Straks een nieuwe opgave!

Ivo Nelis overleden

Zaterdag 21 januari 2017
Meeuwen-Gruitrode - Ivo Nelis overleden

Meeuwen-Gruitrode

Gisteren is Ivo Nelis overleden. Hij was 60 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in beperkte familiekring plaats in aula 't Sant in Hechtel. Woensdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Wijshagen waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Meeuwen.

Vingerafdruk af te lezen van foto

Woensdag 18 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Digitale fotografie is zo ver gevorderd dat vingerafdrukken kunnen worden gekopieerd van een foto. Dat zegt het Japanse Instituut voor Informatica (NII). Het waarschuwt ervoor dat scherpe foto's, waarop iemand bijvoorbeeld het populaire vredesteken maakt (met twee vingers een V maken) gebruikt kunnen worden voor identiteitsdiefstal. Een experiment toonde aan dat een vinger, gefotografeerd van op een afstand van drie meter met een goede digitale camera, gemakkelijk kon worden "gereproduceerd". (Bron: dpreview.com)

Appartementen fors duurder

Woensdag 18 januari 2017
Een appartement kopen is weer fors duurder geworden in Limburg. Het afgelopen jaar steeg de prijs van een appartement in onze provincie met 13 procent, gemiddeld betaal je nu zo een 197.000 euro. Dat meldt TVL.

Nieuwe bvba: Dap Hoydonkx Hans

Woensdag 18 januari 2017

Meeuwen-Gruitrode

Hans Hoydonkx uit Meeuwen-Gruitrode heeft de bvba Dap Hoydonkx Hans opgericht. De zetel van de bvba met een maatschappelijk kapitaal van 18.600 euro is gevestigd aan de Broekkantstraat. Dierengeneeskunde is het doel van deze bvba.
Het is maar dat je 't weet
Oudsbergen - 38% van Vlaamse broedvogels in gevaarZoomOp basis van een evaluatie van 161 Vlaamse broedvogelsoorten blijkt dat 38% ‘ernstig bedreigd’, ‘bedreigd’ of ‘kwetsbaar’ is. Minder dan de helft van de soorten wordt momenteel als niet in gevaar beschouwd. Lees meer bij Natuurpunt. Op de foto: een kievit. (Foto © Wim Dirckx)

'Te rap kapot'

Dinsdag 17 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Wil je smartphone na 1 jaar niet meer updaten? Is je wasmachine al na enkele jaren defect en is het vervangstuk te duur? Geef dit dan door aan het meldpunt "Te rap kapot" van Test-Aankoop. Wanneer er voldoende meldingen zijn over hetzelfde toestel, kunnen zij de problematiek aankaarten en zelfs onderhandelingen voeren met fabrikanten over een tegemoetkoming voor de gedupeerden. Volg deze en andere weetjes via www.klimaatnieuws.be!

Singles Night in het museum

Maandag 16 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Op zaterdag 11 februari organiseert het Gallo-Romeins Museum in Tongeren voor de vierde keer een ‘Singles Night’. Alleenstaanden die op een fijne manier een vleugje cultuur willen opsnuiven, leren in het museum andere singles kennen. Luchtige activiteiten, animatie, opdrachten en muziek loodsen de aanwezigen doorheen de tentoonstelling ‘Timeless Beauty’ en, wie weet, in elkaars armen.
De tentoonstelling focust op het schoonheidsideaal van de vrouw in de (…) Het hele nieuwsbericht

Win een dvd - of een boek!

Maandag 16 januari 2017
Oudsbergen - Win een dvd - of een boek!ZoomEr zijn koude dagen op komst. En dat inspireerde cartoonist Stijn Lodewijks tot bovenstaande cartoon. Wie levert de beste tekst voor het lege tekstballonnetje? Mail hem voor vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail com, vermeld ook uw postadres en misschien wordt u wel de winnaar!

Henri Kelchtermans overleden

Maandag 16 januari 2017
Meeuwen-Gruitrode - Henri Kelchtermans overleden

Meeuwen-Gruitrode

Vrijdag is Henri Kelchtermans overleden, de weduwnaar van Melanie Niesen. Hij was 92 jaar. De uitvaartliturgie (10.30 uur) vindt donderdag plaats in de parochiekerk van Meeuwen. Woensdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Meeuwen.
Oudsbergen - Het wordt koud: vergeet de vogels nietZoomTotnogtoe was het opvallend rustig op de voederplanken in de Vlaamse tuinen. Met de winterprik en de stevige nachtvorst die zich momenteel aandient, zou daar plots en grondig verandering in kunnen komen. “Door (extra) te voederen help je de vogels deze barre periode door”, zegt Gerald Driessens, vogelexpert van Natuurpunt.
De winter is voor vogels een taaie periode: insecten verdwijnen onder de grond, bessen zijn geplukt, regen en sneeuw maken het moeilijk om zaden te vinden. (…) Het hele nieuwsbericht

Wie won de dvd?

Zondag 15 januari 2017
Oudsbergen - Wie won de dvd?ZoomHet is François Pennemans. Hij had bovenstaand tekstje voor het lege tekstballonnetje bedacht en krijgt van ons een dvd toegestuurd. Er waren nog andere plezierige inzendingen:
- Verdampt! (Rolf Ziemann)
- Ik ben alleen maar een recept van Pascale Naessens aan het maken! (Ann Hannes)
- Ben ik gestopt met roken, is het nog niet goed (Tiens Mevissen)
- Wacht, ik kom meespelen! (Willy Cochet)
enz. enz.....

Recordaantal vacatures in Limburg

Zondag 15 januari 2017
De VDAB heeft in Limburg een recordaantal vacatures in vijftien jaar gehad, meldt TVL. Bijna 24.000 vacatures ontving de VDAB. Dat is een stijging met ruim 35 procent. Daarmee doet Limburg beter dan alle andere Vlaamse provincies.

Een onbetaalbaar zicht

Vrijdag 13 januari 2017
Tribunaliteiten
Oudsbergen - Een onbetaalbaar zicht‘Mehr Licht.’ Met die woorden blies de Duitse dichter Goethe zijn laatste adem uit. Meer licht, dat was ook wat de kopers van een penthouse in Antwerpen hadden gewild. Ze waren afgegaan op een advertentie die het had over een luxueus penthouse met prachtig zonneterras. Het was uitzonderlijk gelegen, met zicht op de statige Frankrijklei en het theaterplein in Antwerpen, stond er nog te lezen. Het appartement ging van de hand voor 285.000 euro, maar vier maanden na de akte bij de notaris trokken (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
De FOD Mobiliteit en Vervoer zal de regularisatieperiode voor de inschrijving van bromfietsen en lichte vierwielers (zoals brommobielen, quads en golfkarretjes) uitzonderlijk met één jaar verlengen. Op 10 december 2016 eindigde de eerste overgangsperiode. In totaal werden vorig jaar 71.690 voertuigen geregulariseerd. Daarnaast is voor 43.555 voertuigen enkel de eerste stap van de regularisatie doorlopen.
Sinds 31 maart 2014 moeten alle nieuwe bromfietsen worden ingeschreven bij de (…) Het hele nieuwsbericht

Boek 'Limburg 1995-2015' voorgesteld

Woensdag 11 januari 2017
Vandaag is het boek "Limburg 1995 – 2015: 95 tendensen en 15 toekomstvisies" voorgesteld. Het vormt het voorlopige sluitstuk van de boeken die eerder verschenen als terugblik op het gouverneurschap van gouverneur Louis Roppe ("Limburg 1950 - 1975") en het gouverneurschap van gouverneur Harrie Vandermeulen ("Limburg 1975 - 1995").
Gouverneur Herman Reynders: "Dit gedocumenteerde en prachtig geïllustreerde boek past in een rijke provinciale traditie en omvat de periode 1995-2015. Een zeer (…) Het hele nieuwsbericht

Jules Geraerts overleden

Woensdag 11 januari 2017
Meeuwen-Gruitrode - Jules Geraerts overleden

Meeuwen-Gruitrode

Maandag is Jules Geraerts overleden, de weduwnaar van Lène Palmers. Hij was 86 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Meeuwen.  Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters.

Limburgse pool voor truckers

Woensdag 11 januari 2017
De transportbedrijven TDL, Alders Transport, Transport Lux en Multimodal Transports and Logistics (MTL) hebben een werkgeversgroepering opgericht waarmee zij vrachtwagenchauffeurs met elkaar kunnen delen. De
groepering  werd opgericht onder de vorm van een VZW, waarin alle vrachtwagenbestuurders een contract van onbepaalde duur krijgen. In functie van o.a. de wens van de chauffeur naar deeltijdse arbeidsinzet, de gelijktijdige tewerkstelling in verschillende niches van de transportactiviteit of de (…) Het hele nieuwsbericht
De Kerstvakantie lokte heel wat dag- en verblijfstoeristen naar Limburg. Dat blijkt uit een bevraging die Toerisme Limburg hield bij 198 logiesuitbaters en attracties. De resultaten van de steekproef tonen aan dat de Limburgse logies- en attractiehouders tevreden zijn over de afgelopen kerstvakantie. Zo bevestigt meer dan 70 % van de bevraagde logiesuitbaters dat deze eindejaarsperiode even goed of beter is dan die van 2015. Ook de attracties scoren goed.
“Hiermee trekken we de (…) Het hele nieuwsbericht

Schrijf eens een sprookje

Woensdag 11 januari 2017
Sprookjespark De Efteling in het Nederlandse Kaatsheuvel is op zoek naar nieuwe sprookjes en roept iedereen op om mee te zoeken, maar vooral ook om mee te schrijven. Met de 'Sprookjesschrijfwedstrijd der Lage Landen' mag iedereen in Nederland en Vlaanderen een verhaal insturen. De ingestuurde verhalen worden door boekenschrijver Paul van Loon en prinses Laurentien gebruikt voor een nieuw sprookjesboek: de "Sprookjessprokkelaar". De opdracht luidt: schrijf een sprookje van maximaal 1001 woorden, dat zich afspeelt in de toekomst. De sprookjesverhalen kunnen worden ingestuurd tot en met 11 maart dit jaar. In mei worden de winnaars bekend gemaakt. Meer info

Oppassen met bronwater in Banneux

Dinsdag 10 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Een man die elke week een aantal flessen vult met gratis water uit de openbare bron bij de kerk in Banneux, trof nu ineens water met een sterke chloorsmaak en hij kreeg maagklachten. Hij maakte zijn beklag bij de krant "La Meuse", die naar de kerk stapte. Daar zei men dat het water niet bedoeld is om te drinken, hoewel bedevaartgangers dat sinds 1933 doen en de kerk weet dat. Het water wordt niet voor niets tweemaal per maand gecontroleerd. Alleen bij hevig noodweer is het wel eens even slecht. Elke week worden ook de buizen met chloor schoongemaakt. De krant waarschuwt de mensen om voorzichtig te zijn. (Bron: WaalsWeekblad.be)

Leen Brebels overleden

Dinsdag 10 januari 2017
Meeuwen-Gruitrode - Leen Brebels overleden

Meeuwen-Gruitrode

Zaterdag is Leen Brebels overleden, de weduwe van Edmond Mulders. Zij was 87 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in besloten kring plaats. Woensdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Gruitrode.

Wijkkantoor politie morgen dicht

Maandag 9 januari 2017
Meeuwen-Gruitrode - Wijkkantoor politie morgen dicht

Meeuwen-Gruitrode

Het wijkkantoor van de politie in Meeuwen-Gruitrode zal morgen/dinsdag uitzonderlijk gesloten zijn. Je kan je steeds wenden tot het hoofdkantoor in Bree. Dit is tot 18 uur geopend.
Het economisch herstel wint aan kracht. Voor het achtste kwartaal op rij stijgt het ondernemersvertrouwen in onze provincie, meldt TVL op basis van een studie van VKW en Unizo Limburg. Om het hoogste niveau sinds 2011 vast te houden, vragen de werkgeversorganisaties dringend een verlaging van de vennootschapsbelasting.

Recyclagepark een week dicht

Maandag 9 januari 2017

Meeuwen-Gruitrode

Het recyclagepark is deze week tijdelijk gesloten wegens aanpassingswerken. Maar je kan steeds terecht op de andere recyclageparken van Limburg.net. Een overzicht vind je hier.

Wie wint de dvd - of het boek?

Zondag 8 januari 2017
Oudsbergen - Wie wint de dvd - of het boek?ZoomSinds de elektronische sigaret haar intrede heeft gedaan - we gaan het hier niet over het gezondheidsaspect hebben - wordt Limburg overspoeld door dampshops, zo stond laatst in de kranten. Stijn Lodewijks zag er inspiratie in voor bijgaande cartoon. Wat zegt de man in de dampshop wanneer hij die demonstranten voor de deur ziet?
Mail uw tekst voor dat tekstballonnetje vóór zaterdagmiddag naar wineendvd[!]gmail.com en u kunt een dvd winnen - of een boek. Graag ook uw postadres vermelden!

Twee dopelingen in Meeuwen

Zondag 8 januari 2017

Meeuwen-Gruitrode

In de parochiekerk van Meeuwen worden zondag 15 januari twee kinderen gedoopt: Lilou, kindje van Kim Dautzenberg en Nikki Leenders én Femke, kindje van Robby Gijsen en Sanne Aerden.

Gezamenlijke verkeerscontrole

Zondag 8 januari 2017
Politie MidLim en Politiezone Noordoost-Limburg hielden zaterdagavond en -nacht een gezamenlijke alcoholactie op meerdere locaties in de zone. Tussen 20 en 4 uur werden 311 bestuurders gecontroleerd. Zes van hen legden een positieve ademtest af. De bestuurders kregen een boete en enkele uren rijverbod.
De politie stelde ook enkele PV's op voor andere overtredingen:
•  1 bestuurder kreeg een onmiddellijke inning voor het niet-dragen van de gordel.
•  5 voertuigen waren (…) Het hele nieuwsbericht

En wie won de dvd?

Zondag 8 januari 2017
Oudsbergen - En wie won de dvd?ZoomHet is Walter Reijnders! Hij stuurde bovenstaand tekstje in. Straks een nieuwe opgave!
Oudsbergen - Alle voetbalwedstrijden afgelastZoomHet P.C. Limburg heeft vanmorgen ALLE voetbalwedstrijden van vandaag in de provincie afgelast.Dat heeft uiteraard te maken met het winterweer en de staat van de velden, zoals op de foto. (Foto Johan Janssen)

Meeuwen-Gruitrode

De kalenderverkoop door de huishoudhulpen van Net is Net heeft 5.000 euro opgebracht. Het geld wordt integraal geschonken aan het Belgisch Kinder Kanker Steunfonds.

Oecumenische gebedsviering

Zaterdag 7 januari 2017

Meeuwen-Gruitrode

De parochiefederatie Meeuwen-Gruitrode en de Evangelische Kerk Meeuwen organiseren woensdag 18 januari (19.30 uur) in het kader van de 'Gebedsweek voor de eenheid van de christenen' een oecumenische gebedsviering in de kerk van Wijshagen. "Waar eenheid onder christenen ontbreekt, verliest de verkondiging aan kracht", luidt het.

Basketbal: algemene afgelasting

Zaterdag 7 januari 2017
Er is vandaag ook geen basketbal. De Vlaamse basketliga heeft tot een algemene afgelasting beslist omwille van de gevaarlijke toestand op de wegen. De afgelasting geldt zowel voor de jeugd als voor de seniors, landelijk en provinciaal en alleen voor vandaag. Over de wedstrijd morgen zal vanavond een beslissing worden genomen.

Voetbal: nieuwe afgelastingen

Zaterdag 7 januari 2017
Het PC Limburg heeft beslist alle voetbalwedstrijden van zaterdag 7 januari af te gelasten (jeugd, reserven, vrouwen, G-voetbal, KLBS, eerste elftallen). Voor morgen/ zondag worden alle jeugdwedstrijden en G-voetbal afgelast. De wedstrijden van de eerste elftallen gaan in principe wel door. Hier beslist de scheidsrechter ter plaatse.

Zaterdagvoormiddag geen voetbal

Vrijdag 6 januari 2017
Het Provinciaal Comité Limburg heeft beslist om alle wedstrijden die op zaterdag 7 januari voor 12.00 uur starten, af te gelasten vanwege de koude en het verwachte risico op gladde wegen. Het gaat om alle vriendschappelijke, provinciale en gewestelijke competitie- en bekerwedstrijden van de jeugd, vrouwen, reserven en G-voetbal. Het PC wil geen risico nemen met de koude en gladde wegen. “De algemene afgelasting geldt dus alleen zaterdagvoormiddag”, luidt het.

Louis Geers overleden

Vrijdag 6 januari 2017
Meeuwen-Gruitrode - Louis Geers overleden

Meeuwen-Gruitrode

Woensdag is Louis Geers overleden, de echtgenoot van Catho Eerlings. Hij was 87 jaar en wordt in Meeuwen begraven na de afscheidsdienst in beperkte familiekring in aula 't Sant in Hechtel. Begroetingsmoment: maandag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Meeuwen.

Doodrijdster blijft in arrest

Vrijdag 6 januari 2017
De raadkamer in Tongeren heeft vanmorgen de aanhouding bevestigd van de 20-jarige vrouw uit Peer die begin deze week een 91-jarige vrouw op het zebrapad doodreed aan WZC Gerkenberg in Bree. De vrouw blijft onder elektronisch toezicht.

Met de auto naar Antwerpen?

Donderdag 5 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Vanaf 1 februari wordt in Antwerpen de lage-emissiezone (LEZ) ingevoerd. Dat heeft gevolgen voor auto's die de stad willen binnenrijden. Kunt u dat met uw auto nog zonder problemen? Hier vindt u een antwoord op die vraag.

Slecht weer op komst

Donderdag 5 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Het wordt deze nacht zeer koud. De vochtige lucht kan zo tegen de ochtend aanvriezen en zorgen voor gevaarlijke situaties op de weg. Vrijdagavond wordt dan nog een regen- of sneeuwzone verwacht. De koude en het slechte weer duren zeker tot zaterdag.
Vandaag gelezen
"Canadees onderzoek onder 6,6 miljoen mensen toont aan dat dementie vaker voorkomt bij mensen die dicht langs drukke verkeerswegen wonen. Liefst 7 tot 11% van de gevallen van dementie binnen 50 meter van een drukke weg kan worden veroorzaakt door het verkeer.  (...) Uitlaatgassen worden ook gelinkt aan hart- en vaatziekten, zoals astma, longkanker en hartaandoeningen, en ze zouden een negatief effect hebben op de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Met de toenemende bevolkingsgroei en urbanisatie (…) Het hele nieuwsbericht

(Brom)fietsen moeten verlicht zijn

Donderdag 5 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
U hebt het ongetwijfeld al eens meegemaakt: als chauffeur plotseling in het donker geconfronteerd worden met een of meer fietsers waarvan de fiets niet verlicht is. Dat is écht schrikken hoor. En boos worden.
Want het is een kleine moeite, het licht op (brom)fietsen in orde brengen. En het kan levens redden. Vandaar dat de gouverneur een thema-actie rond de "verlichting ven zwakke weggebruiikers en bromfietsers" aankondigt. Dat betekent dat er in dat verband volgende week veel zal gecontroleerd worden. En dat kinderen 's morgens op weg naar school vaak politie zullen zien staan die nagaat of de fietsverlichting wel brandt. "Fietsverlichting is nog maar een minimum; fluo-vestjes en andere fluo-gadgets met verlichting combineren is nog beter," zegt het persbericht van de provincie.

Bijna 6.000 nieuwe ondernemingen

Woensdag 4 januari 2017
Het voorbije jaar stelden we bijna maandelijks vast dat het aantal starters in Limburg sterk boven het aantal starters van de voorbije jaren uitstak. Dit kunnen we nu ook officieel bevestigen. Met 5.908 starters is 2016 het beste jaar van de 21ste eeuw, stelt VOKA.
"In 2015 waren we trots dat Limburg voor het eerst in vijf jaar terug meer dan 5.000 startende ondernemingen kende. In 2016 deden we er een serieuze schep bovenop. Enkel in de maanden juli en december werd het maandelijks recordaantal starters van de voorbije vijf jaar niet verbroken. Met tien van de twaalf maanden die telkens een record aantal starters kenden, is 2016 dus geëindigd als een absoluut topjaar voor starters".

Niet genoeg acteurs

Woensdag 4 januari 2017
Om over na te denken
"Een serie met alleen maar Limburgers is gewoonweg onmogelijk, daarvoor zijn er niet voldoende acteurs."
(Producer Saskia Verboven van productiehuis 'De Mensen' over de Eén-serie 'Beau Séjour', vandaag in 'Het Laatste Nieuws')

Anita Vanbaelen overleden

Woensdag 4 januari 2017
Meeuwen-Gruitrode - Anita Vanbaelen overleden

Meeuwen-Gruitrode

Zaterdag is Anita Vanbaelen overleden. Zij was 49 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme kring. Begroetingsmoment in funerarium Witters in Meeuwen: donderdag (19-19.30 uur).
In Limburg is het aantal faillissementen vorig jaar gedaald met 14 procent. Dat blijkt uit cijfers van Graydon Belgium. Nationaal daalde het aantal faillissementen met 5,1 procent. In 2016 gingen in ons land 10.066 bedrijven over de kop.

'Tochtgenoten' zoeken nog leden

Dinsdag 3 januari 2017

Meeuwen-Gruitrode

Sinds een vijftal jaren is de Welzijnsschakel Tochtgenoten actief in Meeuwen-Gruitrode. "Wij zijn gegroeid uit de jaarlijkse acties van Welzijnszorg in de adventsperiode," zegt Jos Ceyssens. "Onze groep bestaat uit mensen die armoede aan den lijve ervaren of ervaren hebben en uit mensen die zich solidair voelen met hen die het moeilijk hebben om er in onze gemeenschap bij te horen. Belangrijk in onze werking zijn de ondersteunende contacten en de ontmoeting. Onze wandelingen, onze feesten, onze kookcursus, (…) Het hele nieuwsbericht
De 20-jarige vrouw uit Peer die verdacht wordt van vluchtmisdrijf na het dodelijk ongeval aan WZC Gerkenberg in Bree is aangehouden. Dat heeft de onderzoeksrechter vandaag beslist. De vrouw staat onder elektronisch toezicht en mag haar woning niet verlaten. Vrijdag verschijnt zij voor de raadkamer die moet oordelen of ze al dan niet aangehouden blijft.
Bij het ongeval kwam een 91-jarige bewoonster van het WZC gisteren om het leven. Zij werd er aangereden op het zebrapad. De vrouw werd drie uur na het ongeval opgepakt na een tip van een getuige.
In 2016 is het aantal werklozen in Limburg gedaald met 7,6 procent. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB en van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters. In heel Vlaanderen gaat het om een daling met 5,9%.
Aan woonzorgcentrum Gerkenberg op de Meeuwerkiezel in Bree is deze namiddag rond 15.55 uur een 91-jarige vrouw uit Bree op het zebrapad aangereden. De bejaarde, die een rollator gebruikte, overleefde de klap niet. Om de deskundige van het parket toe te laten een onderzoek in te stellen, werd de Meeuwerkiezel geruime tijd afgesloten voor het verkeer richting Meeuwen-Gruitrode. De autobestuurder pleegde vluchtmisdrijf. Volgens getuigen reed de betrokkene mogelijk met een grijze of blauwe Opel. In verband met de feiten is een 20-jarige vrouw uit Peer opgepakt.
De voorruit van de auto werd bij het ongeval beschadigd. Ook bleven er enkele brokstukken van de aanrijdende wagen achter. Net na het ongeval gebeurde er op de plaats van het dodelijk ongeval een kop-staartaanrijding tussen twee voertuigen. Het bleef hier bij blikschade.

Win een dvd! Of een boek!

Zondag 1 januari 2017
Oudsbergen - Win een dvd! Of een boek!ZoomIn verschillende gemeenten gold op oudejaarsavond een vuurwerkverbod. In hoeverre dat werd nageleefd was moeilijk te controleren. De cartoon van Stijn Lodewijks speelt op dat vuurwerkverbod in. Wat zegt de begeleider van die jongen die klaarblijkelijk iets aan de hand had tegen de politieagent?
Stuur uw suggestie voor dit tekstballonnetje naar wineendvd[!]gmail.com. Doe dat voor zaterdagmiddag, en u maakt kans op een dvd of een boek! Zaterdagnamiddag maken we de winnaar bekend. Nog dit: vergeet niet uw postadres te vermelden, zodat we bij winst de dvd of het boek kunnen versturen.

Een voorspoedig 2017!

Zondag 1 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Oudsbergen - Een voorspoedig 2017!ZoomRedactie en medewerkers van de Internetgazet wensen u van ganser harte een heel voorspoedig 2017. En hou het gezond!
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen