Het overige nieuws

Chinezen verzot op Limburgs bier

Dinsdag 31 januari 2017
Chinezen zijn verzot op Limburgs bier, meldt TVL. Brouwerij Cornelissen uit Opitter zal dit jaar tien procent van zijn omzet halen uit de export naar China. 2017 moet voor de zesde generatie van de familiebrouwerij het jaar van de verre export worden.

Angèle Leonaers overleden

Dinsdag 31 januari 2017
Tongeren - Angèle Leonaers overledenVandaag is Angèle Leonaers overleden, de weduwe van Jef Leroi. Zij was 97 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk in Rutten. Begroetingsmoment: donderdag (19-19.30 uur) bij uitvaartzorg Driesen.

Françoise Boudry overleden

Dinsdag 31 januari 2017
Vandaag is Françoise Boudry overleden, de echtgenote van Johannes de Zwart. Zij was 90 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt zaterdag (14 uur) plaats in de aula van uitvaartzorg Driesen. Begroetingsmoment: vrijdag (19-20 uur).

Jan Lenaerts overleden

Dinsdag 31 januari 2017
Zondag is Jan Lenaerts overleden, de echtgenoot van Truda Meertens. Hij was 93 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de Sint-Maternuskerk in Tongeren. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten  bij uitvaartzorg Driesen.
Tongeren - Huismus meest geteld in Vlaamse tuinenZoomLiefst 22.950 mensen hebben afgelopen weekend minstens 443.000 vogels geteld in 15.403 tuinen tijdens Het Grote Vogeltelweekend van Natuurpunt. Maar met gemiddeld 27 vogels per tuin waren de Vlaamse tuinen leger dan ooit. In Limburg waren het gemiddeld 29 vogels per tuin.
De huismus (foto) haalde het met grote voorsprong van de merel, die in Vlaanderen op een tweede plek belandde, en van de kauw, die doorstoot naar een derde plaats. De vink en de koolmees, die de afgelopen (…) Het hele nieuwsbericht

René Snellings overleden

Maandag 30 januari 2017
Tongeren - René Snellings overledenDonderdag is René Snellings overleden, de weduwnaar van Fina Vanhaeren. Hij was 86 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in de aula van uitvaartzorg Driesen. Begroetingsmoment: donderdag (19-20 uur).

Infosessie voor groepsbegeleiders

Maandag 30 januari 2017
Begeleiders van groepsuitstappen hebben een grote verantwoordelijkheid. Daarom biedt het provinciebestuur vier gratis informatieve sessies aan over de rechten en plichten van groepsbegeleiders in het verkeer. De deelnemers ontvangen tevens een volledige uitrusting. De infosessies vinden plaats op 11, 15, 18 een 22 mei, telkens van 19 tot 21 uur in het provinciehuis. Inschrijven voor deze infosessies is verplicht. De inschrijvingsperiode loopt van 30 januari tot 21 april 2017.
Meer info

Jeanne Piette overleden

Maandag 30 januari 2017
Tongeren - Jeanne Piette overledenDonderdag is Jeanne Piette overleden, de weduwe van Egidio Peron. Zij was 83 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de Sint-Gilliskerk in Tongeren. Woensdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten bij uitvaartzorg Driesen.

Win een dvd - of een boek

Zondag 29 januari 2017
Tongeren - Win een dvd - of een boekZoomEen dvd winnen, of een boek, kunt u door een tekst te verzinnen voor het lege tekstballonnetje hierboven. Deze week gaat het over de goede voornemens die u ongetwijfeld gemaakt hebt. Wat zegt de man die door Stijn Lodewijks is getekend?
Mail uw inzending vóór vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com en misschien wordt u de winnaar!
Het is maar dat je 't weet
Vanaf komende woensdag 1 februari verhoogt De Lijn de tarieven van abonnementen, Lijnkaarten en sms-tickets. De prijs van een biljet, m-ticket en dag- & meerdagenpas wijzigt niet. Meer info

De democratie is onverbiddelijk

Zondag 29 januari 2017
Vandaag gelezen
"De democratie is een uitvinding van pakweg 2500 jaar geleden. Het heeft ons veel moois gebracht, maar in tijden van Trump zien we dat dit systeem ook onverbiddelijk is. Leiders die hun waanfeiten zo overtuigend weten te brengen dat een meerderheid van de kiesgerechtigden er in gaat geloven, krijgen ook daadwerkelijk de kans hun luchtkasteel te gaan creëren. Met alle gevolgen van dien, vooral voor onze kinderen. Amerika levert een scherpe waarschuwing." (Hoogleraar journalistiek Bart Brouwers op E52.nl)

En wie won de dvd?

Zaterdag 28 januari 2017
Tongeren - En wie won de dvd?ZoomHet is Steven Snoekx. Hij mag een dvd tegemoet zien omdat hij het meest humoristische tekstje instuurde. Het aantal inzendingen voor de lege tekstballon was groot. Vele mailers maakten combinaties van letters uit de drie gemeentenamen, anderen zagen de fusie in een groter verband, met Lommel erbij en zo. Wat heel veel terugkwam: Peltenham of Pelterham - niet zo uitzonderlijk, want in Engeland kennen ze bv. Tottenham, Birmingham,... Ook vaak ingezonden: Grevenbroek of iets daarrond. En Toverpelt, Droomland, Hanover... Het was de moeite!
Morgen een nieuwe opgave.

Renée Wygaerts overleden

Zaterdag 28 januari 2017
In Turnhout is de uit Tongeren afkomstige Renée Wygaerts overleden, de weduwe van Gilbert Deleu. Zij was 96 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme familiekring.

Paul Kersten overleden

Zaterdag 28 januari 2017
Tongeren - Paul Kersten overledenMaandag is Paul Kersten overleden, de weduwnaar van Rozalie Schils. Hij was 93 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Piringen. Maandag (19 uur) is er daar een avondwake.

Gertrud Schallenberg overleden

Vrijdag 27 januari 2017
Tongeren - Gertrud Schallenberg overledenVandaag is Gertrud Schallenberg overleden, de weduwe van Franz Kadereit. Zij was 97 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt woensdag (11 uur) plaats in de aula van uitvaartzorg Driesen. Begroetingsmoment: dinsdag (19-20 uur).

Eén bod voor aankoop Begijnhof

Vrijdag 27 januari 2017
De termijn om een bod uit te brengen op de huisjes en het poortgebouw van het Begijnhof in Hasselt is vandaag verstreken. “Er heeft één partij een bod ingediend. Het bod werd uitgebracht door de UHasselt, die dit eerder op de dag al zelf communiceerde”, aldus gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens.
Het bod zal nu worden geanalyseerd door de beoordelingscommissie. Eerst komt er een onderzoek naar de ontvankelijkheid van de bieding. Daarna komt er een (…) Het hele nieuwsbericht

Vogels tellen, dit weekend

Vrijdag 27 januari 2017
Tongeren - Vogels tellen, dit weekendZoomMogen en overmorgen is het zover: dan vraagt Natuurpunt om de vogels in je tuin te tellen. Met maar een half uurtje werk neem je deel aan het grootste vogelonderzoek in Vlaanderen. Leer nog snel de vogels herkennen, en krijg last minute voedertips op www.vogelweekend.be.(Foto David Verdonck)

Pierre Matthys overleden

Vrijdag 27 januari 2017
Tongeren - Pierre Matthys overledenOp 21 januari overleed Pierre Matthys, de echtgenoot van Alice Juveyns. Hij was 90 jaar. Het afscheid vond plaats in alle intimiteit.

Theo Roodhooft overleden

Vrijdag 27 januari 2017
Vandaag is Theo Roodhooft overleden, de weduwnaar van Anita Everars. Hij was 78 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt zaterdag 4 februari (11 uur) plaats in de aula van uitvaartzorg Driesen. Begroetingsmoment: vrijdag 3 februari (19-20 uur).

Is hotel mama gratis?

Vrijdag 27 januari 2017
Tribunaliteiten
Tongeren - Is hotel mama gratis?Voor de rechtbank van eerste aanleg van West-Vlaanderen stond een zekere J.T.. Tegenover hem stond zijn moeder. Ze had hem eerder uit huis gezet via de vrederechter en nu eiste ze van hem 3.015 euro. Aan de rechtbank legde zij uit dat zij met haar drie kinderen had afgesproken dat zij per maand 250 euro betaalden voor kost en inwoon. J.T. had maar af en toe betaald. Hij moest 21 maanden betalen of 5.250 euro, maar betaalde slechts 2.040 euro. Zijn moeder had voor hem ook nog een verkeersboete, verkeersbelasting en (…) Het hele nieuwsbericht

Jacqueline Thijs overleden

Vrijdag 27 januari 2017
Tongeren - Jacqueline Thijs overledenWoensdag is in Overrepen Jacqueline Thijs overleden, de echtgenote van Fonny Snellinx. Zij was 73 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt dinsdag (13 uur) plaats in de aula van het crematorium in Hasselt. Begroetingsmoment: maandag (19-20 uur) in uitvaartcentrum Debay.

Nieuwe bvba: G. Vancrabeekx

Vrijdag 27 januari 2017
Guido Vancrabeekx en Jeannine Mesotten, beiden uit Tongeren, hebben de bvba G. Vancrabeekx opgericht met zetel aan de Ketsingenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer management- en consultancy-activiteiten, patrimoniumbeheer en detail- en groothandel in behang, verf, woningtextiel, hout en parketvloeren.
"Ik heb God zien schreien." Dat is de titel van de bundel cursiefjes van de Overpeltse pastoor Theo Borgermans die vandaag verscheen. De cursiefjes spelen zich onder meer af op school, in het ziekenhuis, het bejaardenhuis en de gevangenis. Als priester is Theo Borgermans erg gevoelig voor de kleine kanten in Kerk en samenleving. Als priester-journalist heeft hij daarenboven een scherpe opmerkingsgave. De combinatie van deze twee resulteert in deze ‘cursiefjes’, uit het leven (…) Het hele nieuwsbericht

Bertha Jorssen overleden

Donderdag 26 januari 2017
Tongeren - Bertha Jorssen overledenGisteren is Bertha Jorssen overleden, de echtgenote van Guido Bohets. Zij was 80 jaar en wordt woensdag gecremeerd na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de Sint-Maternuskerk. Dinsdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten bij uitvaartzorg Driesen.

Bisdom Hasselt schorst diaken

Donderdag 26 januari 2017
Het bisdom Hasselt heeft een diaken geschorst wegens een melding van mogelijk grensoverschrijdend gedrag tegenover - op het ogenblik van de feiten - wellicht minderjarige personen.
De feiten zouden dateren van ongeveer 15 jaar geleden. De man, die recent tot diaken is gewijd, stond in die periode in het onderwijs. De slachtoffers hebben zich gemeld korte tijd na de diakenwijding bij het Opvangpunt Misbruik in de Kerk, dat de bisschop op de hoogte bracht. Het bisdom heeft meteen gereageerd en de (…) Het hele nieuwsbericht

Lambertine Houben overleden

Woensdag 25 januari 2017
Zaterdag is Lambertine Houben overleden. Zij was 70 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in de aula van uitvaartzorg Driesen. Vrijdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Mal waarna gelegenheid tot begroeting.

Bertha Werelds overleden

Woensdag 25 januari 2017
Tongeren - Bertha Werelds overledenOp 20 januari overleed Bertha Werelds, de weduwe van Joseph Collas. Zij was 92 jaar. De afscheidsplechtigheid vond in besloten kring plaats.
Het is maar dat je 't weet
Sinds kort kan men op het internet een woordenboek raadplegen over de dialecten in beide Limburgen. Het e-WLD bevat de inhoud van de drie delen van het Woordenboek van de Limburgse Dialecten, die in druk in 39 afleveringen zijn verschenen tussen 1983 en 2008. Geïnteresseerden kunnen er de Limburgse trefwoorden opzoeken voor bepaalde begrippen, zoals ‘appelstroop’ of ‘persstro’. Daarbij worden ook de verschillende fonetische varianten, de zogenoemde dialectopgaven, van de trefwoorden getoond. Het is ook mogelijk alle trefwoorden van één bepaalde Limburgse plaats op te zoeken.
Het e-WLD bevat 17.539 begrippen, 137.231 trefwoorden en 1.759.090 dialectopgaven, verzameld in ruim 1000 Limburgse plaatsen ofwel dialecten (iedere plaats vertegenwoordigt een eigen dialect). Kijk bijvoorbeeld eens naar de woorden waarmee in beide Limburgen een merel wordt benoemd. Of een lieveheersbeestje...

Wie wint de dvd - of het boek?

Zondag 22 januari 2017
Tongeren - Wie wint de dvd - of het boek?ZoomDat wordt iemand die de mooiste tekst bedenkt voor het lege tekstballonnetje in bovenstaande cartoon van Stijn Lodewijks. Laat je verbeelding de vrije loop en mail je tekstje vóór vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com. Zaterdag hoor je of je gewonnen hebt!

Wie won de DVD?

Zondag 22 januari 2017
Tongeren - Wie won de DVD?ZoomHet is Maurice Kohlen, die een plezierig tekstje had voor het lege tekstballonnetje. Hij mag deze week zijn prijs verwachten! Het aantal inzendingen rond "Schat, staat de Bokma koud" was niet te tellen en veel lezers hadden iets gezien in "ijsblokjes"... Straks een nieuwe opgave!

Nieuwe seniorenverenging in Rutten

Zaterdag 21 januari 2017
Herfstlicht Rutten: dat is de naam van de nieuwe seniorenvereniging in Rutten. Bestuursleden zijn Lily Bertrand, Gilbert Leroy, Mathieu Gerits en Anny Gilson.

Betje Haiverlain overleden

Zaterdag 21 januari 2017
Tongeren - Betje Haiverlain overledenOp 12 januari overleed Betje Haiverlain, de weduwe van Jean Decrae. Zij was 82 jaar. Het afscheid vond plaats in alle intimiteit.

Georges Vanhove overleden

Zaterdag 21 januari 2017
Tongeren - Georges Vanhove overledenWoensdag is de uit Tongeren afkomstige Georges Vanhove overleden, de echtgenoot van Nora Wolters. Hij was 82 jaar. De afscheidsviering vindt dinsdag (13 uur) plaats in de aula van uitvaartzorg Eraerts in Sint-Truiden.

Benny Vandormael overleden

Vrijdag 20 januari 2017
Gisteren is Benny Vandormael overleden, de vriend van Christel Kindermans. Hij was 58 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroetingsmoment: dinsdag (19-20 uur) bij uitvaartzorg Driesen.

Nele Toppet overleden

Vrijdag 20 januari 2017
Tongeren - Nele Toppet overledenWoensdag is Nele Toppet overleden, de echtgenote van August Wouters. Zij was 94 jaar en wordt donderdag gecremeerd na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Neerrepen. Woensdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Debay.

Josette Raets overleden

Vrijdag 20 januari 2017
Tongeren - Josette Raets overledenDinsdag is Josette Raets overleden, de weduwe van Jean Baeten. Zij was 71 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de Sint-Maternuskerk in Tongeren. Maandag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten bij uitvaartzorg Driesen.

Jean Melon overleden

Donderdag 19 januari 2017
Tongeren - Jean Melon overledenDinsdag is Jean Melon overleden, de echtgenoot van Maggy Lowet. Hij was 75 jaar en wordt dinsdag begraven, na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de OLV-basiliek. Maandag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten bij uitvaartzorg Driesen.

Roger Cuyx overleden

Donderdag 19 januari 2017
Tongeren - Roger Cuyx overledenGisteren is Roger Cuyx overleden, de echtgenoot van Denise Jans. Hij was 68 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de kapel van Ketsingen. Begroetingsmoment: dinsdag (19-20 uur) in uitvaartcentrum Debay.

Yves Molenaers overleden

Donderdag 19 januari 2017
Tongeren - Yves Molenaers overledenMaandag is de uit Tongeren afkomstige Yves Molenaers overleden, de echtgenoot van Elisabeth Slegers. Hij was 75 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in familiekring plaats. Begroetingsmoment: zaterdag (17-18 uur) in uitvaartcentrum Smeets in Hasselt.

André L'Hoëst overleden

Donderdag 19 januari 2017
Tongeren - André L'Hoëst overledenVrijdag is de uit Mal afkomstige André L'Hoëst overleden, de echtgenoot van Mia Beusen. Hij was 72 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Zichen-Bolder. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake.

Vingerafdruk af te lezen van foto

Woensdag 18 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Digitale fotografie is zo ver gevorderd dat vingerafdrukken kunnen worden gekopieerd van een foto. Dat zegt het Japanse Instituut voor Informatica (NII). Het waarschuwt ervoor dat scherpe foto's, waarop iemand bijvoorbeeld het populaire vredesteken maakt (met twee vingers een V maken) gebruikt kunnen worden voor identiteitsdiefstal. Een experiment toonde aan dat een vinger, gefotografeerd van op een afstand van drie meter met een goede digitale camera, gemakkelijk kon worden "gereproduceerd". (Bron: dpreview.com)

Appartementen fors duurder

Woensdag 18 januari 2017
Een appartement kopen is weer fors duurder geworden in Limburg. Het afgelopen jaar steeg de prijs van een appartement in onze provincie met 13 procent, gemiddeld betaal je nu zo een 197.000 euro. Dat meldt TVL.

Vzw Diomedes opgericht

Woensdag 18 januari 2017
Het bevorderen, het ondersteunen en het promoten van de beoefening van de motorsport: dat is het doel van de pas opgerichte vzw Diomedes met zetel aan de Henisstraat. Oprichters zijn Luc Boulet, Marie-José Pellaers en Gaétan Boulet, allen uit Tongeren.
Het is maar dat je 't weet
Tongeren - 38% van Vlaamse broedvogels in gevaarZoomOp basis van een evaluatie van 161 Vlaamse broedvogelsoorten blijkt dat 38% ‘ernstig bedreigd’, ‘bedreigd’ of ‘kwetsbaar’ is. Minder dan de helft van de soorten wordt momenteel als niet in gevaar beschouwd. Lees meer bij Natuurpunt. Op de foto: een kievit. (Foto © Wim Dirckx)

Mariette Theuwissen overleden

Woensdag 18 januari 2017
Tongeren - Mariette Theuwissen overledenGisteren is Mariette Theuwissen overleden, de weduwe van Ernest Vanlessen. Zij was 95 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (13.30 uur) plaats in de parochiekerk van Neerrepen. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Debay.

Josette Raets overleden

Woensdag 18 januari 2017
Gisteren is Josette Raets overleden, de weduwe van Jean Baeten. Zij was 71 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de Sint-Maternuskerk. Maandag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten bij uitvaartzorg Driesen.

Jozef Knapen overleden

Woensdag 18 januari 2017
Tongeren - Jozef Knapen overledenMaandag is de uit Tongeren afkomstige Jozef Knapen overleden, de levensgezel van Sylvia Champagne. Hij was 90 jaar. De afscheidsviering vindt vrijdag (9.30 uur) plaats in de aula van uitvaartzorg Eraerts in Sint-Truiden.

'Te rap kapot'

Dinsdag 17 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Wil je smartphone na 1 jaar niet meer updaten? Is je wasmachine al na enkele jaren defect en is het vervangstuk te duur? Geef dit dan door aan het meldpunt "Te rap kapot" van Test-Aankoop. Wanneer er voldoende meldingen zijn over hetzelfde toestel, kunnen zij de problematiek aankaarten en zelfs onderhandelingen voeren met fabrikanten over een tegemoetkoming voor de gedupeerden. Volg deze en andere weetjes via www.klimaatnieuws.be!

Infomoment over windenergieproject

Dinsdag 17 januari 2017
Energieproducent en -leverancier EDF-Luminus plant een windenergieproject in het noorden van de gemeente Juprelle, vlakbij de taalgrens. Voor dit project, met vijf windturbines, heeft EDF-Luminus zijn vergunningsaanvraag ingediend bij het Waals Gewest. Het openbaar onderzoek loopt van 5 januari tot 4 februari 2017.
Voor dit project werkt EDF-Luminus met de Waalse coöperatie met sociaal oogmerk HESBENERGIE. In het kader van de samenwerking tussen coöperaties biedt de Limburgse (…) Het hele nieuwsbericht

Jeanne Houbrechts overleden

Dinsdag 17 januari 2017
Tongeren - Jeanne Houbrechts overledenVrijdag is Jeanne Houbrechts overleden, de echtgenote van Gilbert Vaes. Zij was 82 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de kapel van Ketsingen. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Debay.

Mariette Mesotten overleden

Dinsdag 17 januari 2017
Tongeren - Mariette Mesotten overledenVrijdag is Mariette Mesotten overleden, de weduwe van Jozef Lowette. Zij was 95 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk Sint-Jozef. Woensdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Debay.

Singles Night in het museum

Maandag 16 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Op zaterdag 11 februari organiseert het Gallo-Romeins Museum in Tongeren voor de vierde keer een ‘Singles Night’. Alleenstaanden die op een fijne manier een vleugje cultuur willen opsnuiven, leren in het museum andere singles kennen. Luchtige activiteiten, animatie, opdrachten en muziek loodsen de aanwezigen doorheen de tentoonstelling ‘Timeless Beauty’ en, wie weet, in elkaars armen.
De tentoonstelling focust op het schoonheidsideaal van de vrouw in de (…) Het hele nieuwsbericht

Win een dvd - of een boek!

Maandag 16 januari 2017
Tongeren - Win een dvd - of een boek!ZoomEr zijn koude dagen op komst. En dat inspireerde cartoonist Stijn Lodewijks tot bovenstaande cartoon. Wie levert de beste tekst voor het lege tekstballonnetje? Mail hem voor vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail com, vermeld ook uw postadres en misschien wordt u wel de winnaar!
Tongeren - Het wordt koud: vergeet de vogels nietZoomTotnogtoe was het opvallend rustig op de voederplanken in de Vlaamse tuinen. Met de winterprik en de stevige nachtvorst die zich momenteel aandient, zou daar plots en grondig verandering in kunnen komen. “Door (extra) te voederen help je de vogels deze barre periode door”, zegt Gerald Driessens, vogelexpert van Natuurpunt.
De winter is voor vogels een taaie periode: insecten verdwijnen onder de grond, bessen zijn geplukt, regen en sneeuw maken het moeilijk om zaden te vinden. (…) Het hele nieuwsbericht

Wie won de dvd?

Zondag 15 januari 2017
Tongeren - Wie won de dvd?ZoomHet is François Pennemans. Hij had bovenstaand tekstje voor het lege tekstballonnetje bedacht en krijgt van ons een dvd toegestuurd. Er waren nog andere plezierige inzendingen:
- Verdampt! (Rolf Ziemann)
- Ik ben alleen maar een recept van Pascale Naessens aan het maken! (Ann Hannes)
- Ben ik gestopt met roken, is het nog niet goed (Tiens Mevissen)
- Wacht, ik kom meespelen! (Willy Cochet)
enz. enz.....

Recordaantal vacatures in Limburg

Zondag 15 januari 2017
De VDAB heeft in Limburg een recordaantal vacatures in vijftien jaar gehad, meldt TVL. Bijna 24.000 vacatures ontving de VDAB. Dat is een stijging met ruim 35 procent. Daarmee doet Limburg beter dan alle andere Vlaamse provincies.

Lydia Lenaers overleden

Vrijdag 13 januari 2017
Gisteren is Lydia Lenaers overleden. Zij was 64 jaar. Het afscheid vindt plaats in alle intimiteit. Begroetingsmoment: dinsdag (19-20 uur) bij uitvaartzorg Driesen.

Liza Smeets overleden

Vrijdag 13 januari 2017
Tongeren - Liza Smeets overledenGisteren is Liza Smeets overleden, de weduwe van Antoine Nys. Zij was 86 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk Sint-Lutgart. Begroetingsmoment: dinsdag (19-20 uur) bij uitvaartzorg Driesen.

Een onbetaalbaar zicht

Vrijdag 13 januari 2017
Tribunaliteiten
Tongeren - Een onbetaalbaar zicht‘Mehr Licht.’ Met die woorden blies de Duitse dichter Goethe zijn laatste adem uit. Meer licht, dat was ook wat de kopers van een penthouse in Antwerpen hadden gewild. Ze waren afgegaan op een advertentie die het had over een luxueus penthouse met prachtig zonneterras. Het was uitzonderlijk gelegen, met zicht op de statige Frankrijklei en het theaterplein in Antwerpen, stond er nog te lezen. Het appartement ging van de hand voor 285.000 euro, maar vier maanden na de akte bij de notaris trokken (…) Het hele nieuwsbericht

Jean Hayen overleden

Donderdag 12 januari 2017
Tongeren - Jean Hayen overledenGisteren is in Koninksem Jean Hayen overleden, de echtgenoot van Elisabeth Vanschoonwinkel. Hij was 82 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroetingsmoment: maandag (19-20 uur) bij uitvaartzorg Driesen.
Het is maar dat je 't weet
De FOD Mobiliteit en Vervoer zal de regularisatieperiode voor de inschrijving van bromfietsen en lichte vierwielers (zoals brommobielen, quads en golfkarretjes) uitzonderlijk met één jaar verlengen. Op 10 december 2016 eindigde de eerste overgangsperiode. In totaal werden vorig jaar 71.690 voertuigen geregulariseerd. Daarnaast is voor 43.555 voertuigen enkel de eerste stap van de regularisatie doorlopen.
Sinds 31 maart 2014 moeten alle nieuwe bromfietsen worden ingeschreven bij de (…) Het hele nieuwsbericht

Louise Treunen overleden

Donderdag 12 januari 2017
Vrijdag is de uit Riksingen afkomstige Louise Treunen overleden, de weduwe van Henri Billen. Zij was 94 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de dekenale kerk van Bilzen. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake.

Boek 'Limburg 1995-2015' voorgesteld

Woensdag 11 januari 2017
Vandaag is het boek "Limburg 1995 – 2015: 95 tendensen en 15 toekomstvisies" voorgesteld. Het vormt het voorlopige sluitstuk van de boeken die eerder verschenen als terugblik op het gouverneurschap van gouverneur Louis Roppe ("Limburg 1950 - 1975") en het gouverneurschap van gouverneur Harrie Vandermeulen ("Limburg 1975 - 1995").
Gouverneur Herman Reynders: "Dit gedocumenteerde en prachtig geïllustreerde boek past in een rijke provinciale traditie en omvat de periode 1995-2015. Een zeer (…) Het hele nieuwsbericht

Limburgse pool voor truckers

Woensdag 11 januari 2017
De transportbedrijven TDL, Alders Transport, Transport Lux en Multimodal Transports and Logistics (MTL) hebben een werkgeversgroepering opgericht waarmee zij vrachtwagenchauffeurs met elkaar kunnen delen. De
groepering  werd opgericht onder de vorm van een VZW, waarin alle vrachtwagenbestuurders een contract van onbepaalde duur krijgen. In functie van o.a. de wens van de chauffeur naar deeltijdse arbeidsinzet, de gelijktijdige tewerkstelling in verschillende niches van de transportactiviteit of de (…) Het hele nieuwsbericht
De Kerstvakantie lokte heel wat dag- en verblijfstoeristen naar Limburg. Dat blijkt uit een bevraging die Toerisme Limburg hield bij 198 logiesuitbaters en attracties. De resultaten van de steekproef tonen aan dat de Limburgse logies- en attractiehouders tevreden zijn over de afgelopen kerstvakantie. Zo bevestigt meer dan 70 % van de bevraagde logiesuitbaters dat deze eindejaarsperiode even goed of beter is dan die van 2015. Ook de attracties scoren goed.
“Hiermee trekken we de (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: ToppCo

Woensdag 11 januari 2017
Renaat Toppets en Marian De Smet, beiden uit Tongeren, hebben de gewone commanditaire vennootschap ToppCo opgericht met zetel aan de Koninksemstraat in Koninksem. De vennootschap laat zich onder meer in met IT management, copywriting en marketing.

Luc Bauters overleden

Woensdag 11 januari 2017
Tongeren - Luc Bauters overledenGisteren is Luc Bauters overleden, de partner van Chantal Gilson. Hij was 61 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (14 uur) plaats in de aula van het crematorium in Hasselt. Begroetingsmoment: vrijdag (18.30-20 uur) in uitvaartcentrum Debay.

Schrijf eens een sprookje

Woensdag 11 januari 2017
Sprookjespark De Efteling in het Nederlandse Kaatsheuvel is op zoek naar nieuwe sprookjes en roept iedereen op om mee te zoeken, maar vooral ook om mee te schrijven. Met de 'Sprookjesschrijfwedstrijd der Lage Landen' mag iedereen in Nederland en Vlaanderen een verhaal insturen. De ingestuurde verhalen worden door boekenschrijver Paul van Loon en prinses Laurentien gebruikt voor een nieuw sprookjesboek: de "Sprookjessprokkelaar". De opdracht luidt: schrijf een sprookje van maximaal 1001 woorden, dat zich afspeelt in de toekomst. De sprookjesverhalen kunnen worden ingestuurd tot en met 11 maart dit jaar. In mei worden de winnaars bekend gemaakt. Meer info

Jozef Vanhaeren overleden

Woensdag 11 januari 2017
Tongeren - Jozef Vanhaeren overledenZondag overleed in Wellen de uit Tongeren afkomstige Jozef Vanhaeren, de echtgenoot van Marianne Fiedler. Hij was 85 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt vrijdag (13 uur) plaats in de aula van het crematorium in Hasselt.

Oppassen met bronwater in Banneux

Dinsdag 10 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Een man die elke week een aantal flessen vult met gratis water uit de openbare bron bij de kerk in Banneux, trof nu ineens water met een sterke chloorsmaak en hij kreeg maagklachten. Hij maakte zijn beklag bij de krant "La Meuse", die naar de kerk stapte. Daar zei men dat het water niet bedoeld is om te drinken, hoewel bedevaartgangers dat sinds 1933 doen en de kerk weet dat. Het water wordt niet voor niets tweemaal per maand gecontroleerd. Alleen bij hevig noodweer is het wel eens even slecht. Elke week worden ook de buizen met chloor schoongemaakt. De krant waarschuwt de mensen om voorzichtig te zijn. (Bron: WaalsWeekblad.be)

Elise Weerelds overleden

Dinsdag 10 januari 2017
Tongeren - Elise Weerelds overledenGisteren is Elise Weerelds overleden, de weduwe van Marcel Bertrand. Zij was 85 jaar. Het afscheid vindt plaats in alle intimiteit. Begroetingsmoment: donderdag (19-20 uur) bij uitvaartzorg Driesen.

Ida Slegers overleden

Dinsdag 10 januari 2017
Tongeren - Ida Slegers overledenGisteren is Ida Slegers overleden, de weduwe van Pierre Gielen. Zij was 92 jaar en wordt vrijdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de OLV-basiliek. Donderdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Debay.

Maria Libert overleden

Dinsdag 10 januari 2017
Tongeren - Maria Libert overledenZondag is Maria Libert overleden, de weduwe van Guillaume Boyen. Zij was 92 jaar en wordt zaterdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Vreren. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten bij uitvaartzorg Driesen.
Elk gezin dat op 1 januari in Tongeren gedomicilieerd was, betaalt een afvalbelasting aan Limburg.net voor de inzameling en de verwerking van het afval. In dat bedrag zit een hoeveelheid huisvuilzakken vervat, die u kunt afhalen bij één van de verschillende verdeelpunten vanaf 13 februari tot 31 december 2017. Het aantal hangt af van de gezinstoestand op 1 januari 2017.
Het economisch herstel wint aan kracht. Voor het achtste kwartaal op rij stijgt het ondernemersvertrouwen in onze provincie, meldt TVL op basis van een studie van VKW en Unizo Limburg. Om het hoogste niveau sinds 2011 vast te houden, vragen de werkgeversorganisaties dringend een verlaging van de vennootschapsbelasting.

Jeanne Mouha overleden

Maandag 9 januari 2017
Tongeren - Jeanne Mouha overledenVrijdag is Jeanne Mouha overleden, de weduwe van Joseph D'Huys. Zij was 90 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Mal. Woensdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Debay.

Jean Schreurs overleden

Maandag 9 januari 2017
Tongeren - Jean Schreurs overledenVandaag is Jean Schreurs overleden, de weduwnaar van Frasie Coenen. Hij was 86 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in de aula van uitvaartzorg Driesen. Begroetingsmoment: donderdag (19-20 uur).
De 45-jarige Frank Smits is de nieuwe directeur van GBS De Boomhut in Mal. Hij volgt in die functie Danny Rome op. De school telt 233 leerlingen.

Wie wint de dvd - of het boek?

Zondag 8 januari 2017
Tongeren - Wie wint de dvd - of het boek?ZoomSinds de elektronische sigaret haar intrede heeft gedaan - we gaan het hier niet over het gezondheidsaspect hebben - wordt Limburg overspoeld door dampshops, zo stond laatst in de kranten. Stijn Lodewijks zag er inspiratie in voor bijgaande cartoon. Wat zegt de man in de dampshop wanneer hij die demonstranten voor de deur ziet?
Mail uw tekst voor dat tekstballonnetje vóór zaterdagmiddag naar wineendvd[!]gmail.com en u kunt een dvd winnen - of een boek. Graag ook uw postadres vermelden!

En wie won de dvd?

Zondag 8 januari 2017
Tongeren - En wie won de dvd?ZoomHet is Walter Reijnders! Hij stuurde bovenstaand tekstje in. Straks een nieuwe opgave!
Tongeren - Alle voetbalwedstrijden afgelastZoomHet P.C. Limburg heeft vanmorgen ALLE voetbalwedstrijden van vandaag in de provincie afgelast.Dat heeft uiteraard te maken met het winterweer en de staat van de velden, zoals op de foto. (Foto Johan Janssen)

Openbare verkoping: Mulkerweg

Zondag 8 januari 2017
Morgennamiddag wordt in café Lido de woning gelegen Mulkerweg 40 openbaar verkocht. Ze staat op een perceel van 3a59ca en heeft een K.I. van 208 euro.

Basketbal: algemene afgelasting

Zaterdag 7 januari 2017
Er is vandaag ook geen basketbal. De Vlaamse basketliga heeft tot een algemene afgelasting beslist omwille van de gevaarlijke toestand op de wegen. De afgelasting geldt zowel voor de jeugd als voor de seniors, landelijk en provinciaal en alleen voor vandaag. Over de wedstrijd morgen zal vanavond een beslissing worden genomen.

Nieuwe nv: Borghof Invest

Zaterdag 7 januari 2017
Alfredo De Gregorio, Jean-Paul Coenen en Louis Chaillet, allen uit Hasselt, hebben de nv Borghof opgericht met zetel aan de Tomstraat in Tongeren. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het toestaan van leningen en kredietopeningen én het verlenen van adviezen van financiële, technische, commerciële of administratieve aard.

Voetbal: nieuwe afgelastingen

Zaterdag 7 januari 2017
Het PC Limburg heeft beslist alle voetbalwedstrijden van zaterdag 7 januari af te gelasten (jeugd, reserven, vrouwen, G-voetbal, KLBS, eerste elftallen). Voor morgen/ zondag worden alle jeugdwedstrijden en G-voetbal afgelast. De wedstrijden van de eerste elftallen gaan in principe wel door. Hier beslist de scheidsrechter ter plaatse.

Voedingsgroothandel breidt uit

Vrijdag 6 januari 2017
De Tongerse voedingsgroothandel Lambrechts gaat zijn versplatform gevoelig uitbreiden. Lambrechts draaide vorig jaar een omzet van ruim 150 miljoen euro en boekte 3 miljoen euro winst.

Zaterdagvoormiddag geen voetbal

Vrijdag 6 januari 2017
Het Provinciaal Comité Limburg heeft beslist om alle wedstrijden die op zaterdag 7 januari voor 12.00 uur starten, af te gelasten vanwege de koude en het verwachte risico op gladde wegen. Het gaat om alle vriendschappelijke, provinciale en gewestelijke competitie- en bekerwedstrijden van de jeugd, vrouwen, reserven en G-voetbal. Het PC wil geen risico nemen met de koude en gladde wegen. “De algemene afgelasting geldt dus alleen zaterdagvoormiddag”, luidt het.

Lisette Eggen overleden

Vrijdag 6 januari 2017
Dinsdag is Lisette Eggen overleden. Zij was 69 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt dinsdag (11 uur) plaats in de aula van uitvaartzorg Driesen. Begroetingsmoment: maandag (19-20 uur).

Rajapack breidt uit

Donderdag 5 januari 2017
Verpakkingsspecialist Rajapack gevestigd aan de Vrijheidweg in Tongeren gaat fors uitbreiden. De magazijnruimte wordt 20.000 vierkante meter groter. Rajapack verschaft nu al werk aan 175 personen. Het personeelsbestand zal opgetrokken worden tot 200 personen.

Met de auto naar Antwerpen?

Donderdag 5 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Vanaf 1 februari wordt in Antwerpen de lage-emissiezone (LEZ) ingevoerd. Dat heeft gevolgen voor auto's die de stad willen binnenrijden. Kunt u dat met uw auto nog zonder problemen? Hier vindt u een antwoord op die vraag.

Slecht weer op komst

Donderdag 5 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Het wordt deze nacht zeer koud. De vochtige lucht kan zo tegen de ochtend aanvriezen en zorgen voor gevaarlijke situaties op de weg. Vrijdagavond wordt dan nog een regen- of sneeuwzone verwacht. De koude en het slechte weer duren zeker tot zaterdag.
Vandaag gelezen
"Canadees onderzoek onder 6,6 miljoen mensen toont aan dat dementie vaker voorkomt bij mensen die dicht langs drukke verkeerswegen wonen. Liefst 7 tot 11% van de gevallen van dementie binnen 50 meter van een drukke weg kan worden veroorzaakt door het verkeer.  (...) Uitlaatgassen worden ook gelinkt aan hart- en vaatziekten, zoals astma, longkanker en hartaandoeningen, en ze zouden een negatief effect hebben op de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Met de toenemende bevolkingsgroei en urbanisatie (…) Het hele nieuwsbericht

(Brom)fietsen moeten verlicht zijn

Donderdag 5 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
U hebt het ongetwijfeld al eens meegemaakt: als chauffeur plotseling in het donker geconfronteerd worden met een of meer fietsers waarvan de fiets niet verlicht is. Dat is écht schrikken hoor. En boos worden.
Want het is een kleine moeite, het licht op (brom)fietsen in orde brengen. En het kan levens redden. Vandaar dat de gouverneur een thema-actie rond de "verlichting ven zwakke weggebruiikers en bromfietsers" aankondigt. Dat betekent dat er in dat verband volgende week veel zal gecontroleerd worden. En dat kinderen 's morgens op weg naar school vaak politie zullen zien staan die nagaat of de fietsverlichting wel brandt. "Fietsverlichting is nog maar een minimum; fluo-vestjes en andere fluo-gadgets met verlichting combineren is nog beter," zegt het persbericht van de provincie.

Bijna 6.000 nieuwe ondernemingen

Woensdag 4 januari 2017
Het voorbije jaar stelden we bijna maandelijks vast dat het aantal starters in Limburg sterk boven het aantal starters van de voorbije jaren uitstak. Dit kunnen we nu ook officieel bevestigen. Met 5.908 starters is 2016 het beste jaar van de 21ste eeuw, stelt VOKA.
"In 2015 waren we trots dat Limburg voor het eerst in vijf jaar terug meer dan 5.000 startende ondernemingen kende. In 2016 deden we er een serieuze schep bovenop. Enkel in de maanden juli en december werd het maandelijks recordaantal starters van de voorbije vijf jaar niet verbroken. Met tien van de twaalf maanden die telkens een record aantal starters kenden, is 2016 dus geëindigd als een absoluut topjaar voor starters".

François Jans overleden

Woensdag 4 januari 2017
Tongeren - François Jans overledenVandaag is François Jans overleden. Hij was 88 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de OLV-basiliek. Begroetingsmoment: vrijdag (19-20 uur) in uitvaartcentrum Debay.

Greta Stevens overleden

Woensdag 4 januari 2017
Vandaag is Greta Stevens overleden, de echtgenote van Maurice Jacobs. Zij was 73 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt zaterdag (14 uur) plaats in de aula van uitvaartzorg Driesen. Haar urne krijgt een plaats in het familiegraf in Diets-Heur.

Yvo Billen overleden

Woensdag 4 januari 2017
Tongeren - Yvo Billen overledenMaandag is Yvo Billen overleden, de echtgenoot van Els Meers. Hij was 55 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in alle intimiteit. Begroetingsmoment: vrijdag (19-20 uur) in de aula van uitvaartzorg Driesen.

Niet genoeg acteurs

Woensdag 4 januari 2017
Om over na te denken
"Een serie met alleen maar Limburgers is gewoonweg onmogelijk, daarvoor zijn er niet voldoende acteurs."
(Producer Saskia Verboven van productiehuis 'De Mensen' over de Eén-serie 'Beau Séjour', vandaag in 'Het Laatste Nieuws')

Nieuwe tarieven drinkwaterverbruik

Woensdag 4 januari 2017
Sinds 1 januari hanteert De Watergroep een nieuw tarief voor drinkwaterverbruik, meldt het stadsbestuur. "Dit tarief maakt het voor De Watergroep mogelijk de komende jaren de nodige investeringen te doen om waterproductiecentra en leidingen te renoveren of te vervangen. De Watergroep investeert bovendien in nieuwe technologie (slimme watermeters, onthardingsinstallaties) en in de bescherming van ruwwaterbronnen." Meer info
In Limburg is het aantal faillissementen vorig jaar gedaald met 14 procent. Dat blijkt uit cijfers van Graydon Belgium. Nationaal daalde het aantal faillissementen met 5,1 procent. In 2016 gingen in ons land 10.066 bedrijven over de kop.

Georges Comhair overleden

Dinsdag 3 januari 2017
Tongeren - Georges Comhair overledenGisteren is Georges Comhair overleden, de echtgenoot van Lisa Peters. Hij was 89 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in de aula van uitvaartzorg Driesen. Begroetingsmoment: donderdag (19-20 uur).

Rachel Brimioul overleden

Dinsdag 3 januari 2017
Tongeren - Rachel Brimioul overledenVrijdag is Rachel Brimioul overleden, de weduwe van Henri Roeffart. Zij was 88 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Piringen. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten bij uitvaartzorg Driesen.
In 2016 is het aantal werklozen in Limburg gedaald met 7,6 procent. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB en van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters. In heel Vlaanderen gaat het om een daling met 5,9%.

Simonne Siccard overleden

Maandag 2 januari 2017
Tongeren - Simonne Siccard overledenVrijdag is Simonne Siccard overleden, de weduwe van Louis Sleewaegen en van Marcel Martens. Zij was 96 jaar. Het afscheid vindt plaats in alle intimiteit. Begroetingsmoment: woensdag (19-20 uur) bij uitvaartzorg Driesen.

Win een dvd! Of een boek!

Zondag 1 januari 2017
Tongeren - Win een dvd! Of een boek!ZoomIn verschillende gemeenten gold op oudejaarsavond een vuurwerkverbod. In hoeverre dat werd nageleefd was moeilijk te controleren. De cartoon van Stijn Lodewijks speelt op dat vuurwerkverbod in. Wat zegt de begeleider van die jongen die klaarblijkelijk iets aan de hand had tegen de politieagent?
Stuur uw suggestie voor dit tekstballonnetje naar wineendvd[!]gmail.com. Doe dat voor zaterdagmiddag, en u maakt kans op een dvd of een boek! Zaterdagnamiddag maken we de winnaar bekend. Nog dit: vergeet niet uw postadres te vermelden, zodat we bij winst de dvd of het boek kunnen versturen.

Een voorspoedig 2017!

Zondag 1 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Tongeren - Een voorspoedig 2017!ZoomRedactie en medewerkers van de Internetgazet wensen u van ganser harte een heel voorspoedig 2017. En hou het gezond!
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen