Het overige nieuws

Chinezen verzot op Limburgs bier

Dinsdag 31 januari 2017
Chinezen zijn verzot op Limburgs bier, meldt TVL. Brouwerij Cornelissen uit Opitter zal dit jaar tien procent van zijn omzet halen uit de export naar China. 2017 moet voor de zesde generatie van de familiebrouwerij het jaar van de verre export worden.

Wandelen in Weert

Dinsdag 31 januari 2017
Door omstandigheden kan de Winterwandeling van de Atletiek- en Wandelvereniging Weert op zondag 12 februari (start ’t Blaakven) geen doorgang vinden, zo meldt de vereniging. Wel kunnen wandelaars (gratis en zonder verplichtingen) deelnemen aan een wandeling van 10km onder leiding van een gids. Vertrek op zondag 12 februari om 9.00 uur vanaf ’t Blaakven (Geuzendijk 35. 6002 TA Weert).

Dierenasiel in Lommel geopend

Dinsdag 31 januari 2017
Hamont-Achel - Dierenasiel in Lommel geopendZoomDeze namiddag opende het nieuwe dierenasiel op Maatheide in Lommel. Het heeft net iets langer geduurd dan gepland, maar uiteindelijk is alles toch goed gekomen. En om het met de woorden van schepen Geert Jansen te zeggen “een kat komt tenslotte altijd op haar pootjes terecht”. Het nieuwe asiel zal worden uitgebaat door dezelfde vzw, nl. vzw Noodasiel, die ook al de uitbating deed in de gebouwen van de oude werf in Lommel.
Afgelopen weekend werden de dieren overgebracht (…) Het hele nieuwsbericht

Leon Joosten overleden

Dinsdag 31 januari 2017
Hamont-Achel - Leon Joosten overledenIn het Mariaziekenhuis is zaterdag Leon Joosten overleden, de weduwnaar van Mariette Kesler. Hij was 87 jaar en stelde zijn lichaam ter beschikking van de wetenschap. De afscheidsdienst zal in intieme kring plaatsvinden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Marie-Jeanne Lenders

Dinsdag 31 januari 2017
Hamont-Achel - Marie-Jeanne LendersZaterdag is Marie-Jeanne Lenders overleden, de echtgenote van Ivo Ceelen. Ze was 62 jaar. De uitvaartplechtigheid zal in besloten kring gehouden worden. Donderdag om 18.30u is er een afscheidsviering in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille. Na afloop kan een laatste groet gebracht worden in uitvaartcentrum Vandebosch in Overpelt.
Hamont-Achel - Huismus meest geteld in Vlaamse tuinenZoomLiefst 22.950 mensen hebben afgelopen weekend minstens 443.000 vogels geteld in 15.403 tuinen tijdens Het Grote Vogeltelweekend van Natuurpunt. Maar met gemiddeld 27 vogels per tuin waren de Vlaamse tuinen leger dan ooit. In Limburg waren het gemiddeld 29 vogels per tuin.
De huismus (foto) haalde het met grote voorsprong van de merel, die in Vlaanderen op een tweede plek belandde, en van de kauw, die doorstoot naar een derde plaats. De vink en de koolmees, die de afgelopen (…) Het hele nieuwsbericht

Internen huldigden opvoeders

Maandag 30 januari 2017
Hamont-Achel - Internen huldigden opvoedersZoomMeer dan 400 Limburgse internen van verschillende Limburgse katholieke internaten hebben vorige week in Hasselt hun opvoeders gehuldigd tijdens een midwinter-event. Daarbij waren ook internen die in het internaat van WICO-campus Salvator verblijven.
De internen konden tijdens het evenement schaatsen, zwemmen of naar een binnenspeeltuin, waarna een gezellig avondmaal volgde. "Voor de internen is de internaatsopvoeder niet alleen de opvoeder, maar ook de studiebegeleider, psycholoog, (…) Het hele nieuwsbericht
Om de medewerkers te bedanken voor hun vrijwillige inzet tijdens de organisaties van wielerorganisatie Beverbeek Classic, Herdenkingsprijs Hans Winters, mogen ze nu zondag 5 februari gratis naar de Superprestige-veldrit in Hoogstraten. De bus vertrekt in Hamont op het plein aan de achterkant van de zaal Posthoorn om 10.30 uur. Dan rijdt ze naar Achel naar het Michielshof waar men om 10.40 uur kan opstappen. De Neerpeltse medewerkers stappen op nabij de Gamma op de voormalige parking van de ALDI-winkel om 10.50 uur. Info op 0474 723817.

Luchtbuksschieten voor jongeren

Maandag 30 januari 2017
Hamont-Achel - Luchtbuksschieten voor jongerenZoomSchutterij Sint-Anna in Achel wil jongeren laten kennismaken met het schieten met luchtbuksen. Jongeren van 10 tot 15 jaar kunnen in de nieuwe kantine met een luchtbuks leren schieten op zwarte houten blokjes van 1 cm³ (foto). Na een korte schietinitiatie - waar ze worden bijgestaan door instructeurs van de schutterij - slagen de meeste jongeren er snel in om de blokjes, die op tandenstokers steken in de schietstand, er af te schieten. Jongeren zijn welkom op zaterdag 4 februari om 15.00 uur. Bij voldoende belangstelling kunnen ze dan elke zaterdag deze vrijetijdssport beoefenen. Het lokaal van de schutterij is gelegen op Klein Eind 17 in Achel. Inlichtingen bij kapitein Bert Jansen (011/80.34.60). Nog dit: niet-leden mogen elke vrijdagavond vanaf 20.00 uur vrijblijvend met de luchtbuks schieten, en dit samen met bestuur en leden van de schutterij.

Infosessie voor groepsbegeleiders

Maandag 30 januari 2017
Begeleiders van groepsuitstappen hebben een grote verantwoordelijkheid. Daarom biedt het provinciebestuur vier gratis informatieve sessies aan over de rechten en plichten van groepsbegeleiders in het verkeer. De deelnemers ontvangen tevens een volledige uitrusting. De infosessies vinden plaats op 11, 15, 18 een 22 mei, telkens van 19 tot 21 uur in het provinciehuis. Inschrijven voor deze infosessies is verplicht. De inschrijvingsperiode loopt van 30 januari tot 21 april 2017.
Meer info

Ria Verhuijsen overleden

Maandag 30 januari 2017
Hamont-Achel - Ria Verhuijsen overledenIn WZC De Bekelaar in Lommel is zaterdag Ria Verhuijsen overleden, de weduwe van Kees Klomp. Ze was 72 jaar. De afscheidsdienst en de begraving zullen in intieme kring plaatsvinden. Laatste groet: donderdag van 19 tot 20u in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Alda Waelburgs overleden

Maandag 30 januari 2017
Hamont-Achel - Alda Waelburgs overledenGisteren is Alda Waelburgs overleden, de weduwe van Toine Lamers. Ze was 90 jaar. De afscheidsdienst en de crematie zullen in intieme kring plaatsvinden. Laatste groet: woensdag van 19 tot 20u in het funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Hamont BC wint Beker Jef Missotten

Maandag 30 januari 2017
Hamont-Achel - Hamont BC wint Beker Jef MissottenZoomIn het biljarten viel afgelopen weekend het doek over de Beker Jef Missotten voor 55-plussers. Aan deze klassieker van Overpelt BC namen sinds begin oktober van vorig jaar liefst 38 ploegen deel. Zaterdagnamiddag won Lozen BC van BC De Peel de wedstrijd voor de derde plaats. In de finale stonden ’s avonds de twee enige ploegen tegenover elkaar die tot dan toe foutloos gebleven waren: Overpelt BC en Hamont BC. En het was Hamont dat verdiend met de eerste prijs aan de haal ging.

Win een dvd - of een boek

Zondag 29 januari 2017
Hamont-Achel - Win een dvd - of een boekZoomEen dvd winnen, of een boek, kunt u door een tekst te verzinnen voor het lege tekstballonnetje hierboven. Deze week gaat het over de goede voornemens die u ongetwijfeld gemaakt hebt. Wat zegt de man die door Stijn Lodewijks is getekend?
Mail uw inzending vóór vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com en misschien wordt u de winnaar!
Het is maar dat je 't weet
Vanaf komende woensdag 1 februari verhoogt De Lijn de tarieven van abonnementen, Lijnkaarten en sms-tickets. De prijs van een biljet, m-ticket en dag- & meerdagenpas wijzigt niet. Meer info

De democratie is onverbiddelijk

Zondag 29 januari 2017
Vandaag gelezen
"De democratie is een uitvinding van pakweg 2500 jaar geleden. Het heeft ons veel moois gebracht, maar in tijden van Trump zien we dat dit systeem ook onverbiddelijk is. Leiders die hun waanfeiten zo overtuigend weten te brengen dat een meerderheid van de kiesgerechtigden er in gaat geloven, krijgen ook daadwerkelijk de kans hun luchtkasteel te gaan creëren. Met alle gevolgen van dien, vooral voor onze kinderen. Amerika levert een scherpe waarschuwing." (Hoogleraar journalistiek Bart Brouwers op E52.nl)
Hamont-Achel - Pleksmoel is prins carnaval in HamontZoomDe Teutepeuters hebben sinds gisteren weer een prins carnaval: prins Roy I. Hij regeert in de orde van "Drè-ej toffel”. Roy gaat door het leven als Roy Vaesen en is vooral bekend als dj van Dj Team Ongeremd. Hij is ook een drijvende kracht achter de 11 jaar oude carnavalsgroep De Pleksmoele.

En wie won de dvd?

Zaterdag 28 januari 2017
Hamont-Achel - En wie won de dvd?ZoomHet is Steven Snoekx. Hij mag een dvd tegemoet zien omdat hij het meest humoristische tekstje instuurde. Het aantal inzendingen voor de lege tekstballon was groot. Vele mailers maakten combinaties van letters uit de drie gemeentenamen, anderen zagen de fusie in een groter verband, met Lommel erbij en zo. Wat heel veel terugkwam: Peltenham of Pelterham - niet zo uitzonderlijk, want in Engeland kennen ze bv. Tottenham, Birmingham,... Ook vaak ingezonden: Grevenbroek of iets daarrond. En Toverpelt, Droomland, Hanover... Het was de moeite!
Morgen een nieuwe opgave.

Jos Panis overleden

Zaterdag 28 januari 2017
Hamont-Achel - Jos Panis overledenDonderdag is Jos Panis overleden, de echtgenoot van Mia van Vlierden. Hij was72 jaar. De afscheidsdienst en de crematie zullen in intieme kring plaatsvinden. Dinsdag om 19u is er een avondwake in de parochiekerk van Achel-centrum. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Eén bod voor aankoop Begijnhof

Vrijdag 27 januari 2017
De termijn om een bod uit te brengen op de huisjes en het poortgebouw van het Begijnhof in Hasselt is vandaag verstreken. “Er heeft één partij een bod ingediend. Het bod werd uitgebracht door de UHasselt, die dit eerder op de dag al zelf communiceerde”, aldus gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens.
Het bod zal nu worden geanalyseerd door de beoordelingscommissie. Eerst komt er een onderzoek naar de ontvankelijkheid van de bieding. Daarna komt er een (…) Het hele nieuwsbericht

Vogels tellen, dit weekend

Vrijdag 27 januari 2017
Hamont-Achel - Vogels tellen, dit weekendZoomMogen en overmorgen is het zover: dan vraagt Natuurpunt om de vogels in je tuin te tellen. Met maar een half uurtje werk neem je deel aan het grootste vogelonderzoek in Vlaanderen. Leer nog snel de vogels herkennen, en krijg last minute voedertips op www.vogelweekend.be.(Foto David Verdonck)

Is hotel mama gratis?

Vrijdag 27 januari 2017
Tribunaliteiten
Hamont-Achel - Is hotel mama gratis?Voor de rechtbank van eerste aanleg van West-Vlaanderen stond een zekere J.T.. Tegenover hem stond zijn moeder. Ze had hem eerder uit huis gezet via de vrederechter en nu eiste ze van hem 3.015 euro. Aan de rechtbank legde zij uit dat zij met haar drie kinderen had afgesproken dat zij per maand 250 euro betaalden voor kost en inwoon. J.T. had maar af en toe betaald. Hij moest 21 maanden betalen of 5.250 euro, maar betaalde slechts 2.040 euro. Zijn moeder had voor hem ook nog een verkeersboete, verkeersbelasting en (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Eerste steen van crematorium gelegdZoomDeze voormiddag werd de eerste steen van het nieuwe crematorium voor Noord-Limburg in Lommel gelegd. Vlak naast de huidige begraafplaats in de Norbert Neeckxlaan prijkt momenteel een grote bouwput en hier zal in de loop van dit jaar het nieuwe crematorium Stuifduin oprijzen. De werken zijn gestart eind 2016 en in totaal nemen ze ongeveer 1,5 jaar tijd in beslag zodat het crematorium in voorjaar 2018 de deuren zal openen.
“De aanwezigheid van een crematorium is een vooruitgang voor (…) Het hele nieuwsbericht
Eerste steen van crematorium gelegdEerste steen van crematorium gelegdEerste steen van crematorium gelegd
Zoom

Ook 's winters is De Malpie mooi

Donderdag 26 januari 2017
Hamont-Achel - Ook 's winters is De Malpie mooiZoomOok op deze winterdagen is De Malpie erg mooi en je kan er lang wandelen. Het natuurgebied in Valkenswaard bestaat uit een grote heide en verschillende vennen, zoals het Molenven, het Wasven, het Pastoorsven, de Vaarvennen en het Groot Malpieven. Sommige vennen, met name het Molenven en het Pastoorsven, zijn destijds vermoedelijk aangelegd of gebruikt als visvijvers. De Vaarvennen hebben een natuurlijke oorsprong: ze zijn gevormd als stroomdalvennen, samenhangend met het nabije Dommeldal. Het heidegebied is een van de laatst overgebleven oorspronkelijke Brabantse heidegebieden. Drone.nl maakte via een drone een mooi filmpje over het gebied.
"Ik heb God zien schreien." Dat is de titel van de bundel cursiefjes van de Overpeltse pastoor Theo Borgermans die vandaag verscheen. De cursiefjes spelen zich onder meer af op school, in het ziekenhuis, het bejaardenhuis en de gevangenis. Als priester is Theo Borgermans erg gevoelig voor de kleine kanten in Kerk en samenleving. Als priester-journalist heeft hij daarenboven een scherpe opmerkingsgave. De combinatie van deze twee resulteert in deze ‘cursiefjes’, uit het leven (…) Het hele nieuwsbericht

Bisdom Hasselt schorst diaken

Donderdag 26 januari 2017
Het bisdom Hasselt heeft een diaken geschorst wegens een melding van mogelijk grensoverschrijdend gedrag tegenover - op het ogenblik van de feiten - wellicht minderjarige personen.
De feiten zouden dateren van ongeveer 15 jaar geleden. De man, die recent tot diaken is gewijd, stond in die periode in het onderwijs. De slachtoffers hebben zich gemeld korte tijd na de diakenwijding bij het Opvangpunt Misbruik in de Kerk, dat de bisschop op de hoogte bracht. Het bisdom heeft meteen gereageerd en de (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe bvba: E & V Pleisterwerken

Donderdag 26 januari 2017
Andy Emmers uit Hamont-Achel en Brecht Vanhamond uit Overpelt hebben de bvba E & V Pleisterwerken opgericht met zetel aan Dijk in Hamont-Achel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het plaatsen van gipsplaten, chapewerken, gevelreiniging en schilder- en behangwerken.

Josephine Pinxten overleden

Dinsdag 24 januari 2017
Hamont-Achel - Josephine Pinxten overledenIn het rusthuis in Achel is gisteren Josephine Pinxten overleden, de weduwe van Rik Van Erum. Zij was 89 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de kerk van Peer-Centrum. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake waana gelegenheid tot groeten in funerarium Jaeken.

Donderdag Gedichtendag

Dinsdag 24 januari 2017
Donderdag is het weer Gedichtendag. Twee jaar geleden bracht Musica een dichtbundel uit met teksten over de relatie tussen mens, klank en omgeving, waaronder twee mooie bijdragen van Maud Vanhauwaert. Iedereen die op Gedichtendag - overmorgen dus - naar Klankenbos Neerpelt komt, krijgt een exemplaar van deze dichtbundel cadeau, af te halen tussen 9u en 17u bij Musica in het Dommelhofpark. Het laat zich niet vangen
Het is maar dat je 't weet
Sinds kort kan men op het internet een woordenboek raadplegen over de dialecten in beide Limburgen. Het e-WLD bevat de inhoud van de drie delen van het Woordenboek van de Limburgse Dialecten, die in druk in 39 afleveringen zijn verschenen tussen 1983 en 2008. Geïnteresseerden kunnen er de Limburgse trefwoorden opzoeken voor bepaalde begrippen, zoals ‘appelstroop’ of ‘persstro’. Daarbij worden ook de verschillende fonetische varianten, de zogenoemde dialectopgaven, van de trefwoorden getoond. Het is ook mogelijk alle trefwoorden van één bepaalde Limburgse plaats op te zoeken.
Het e-WLD bevat 17.539 begrippen, 137.231 trefwoorden en 1.759.090 dialectopgaven, verzameld in ruim 1000 Limburgse plaatsen ofwel dialecten (iedere plaats vertegenwoordigt een eigen dialect). Kijk bijvoorbeeld eens naar de woorden waarmee in beide Limburgen een merel wordt benoemd. Of een lieveheersbeestje...

Nieuwjaarsdrink op de Witteberg

Maandag 23 januari 2017
Hamont-Achel - Nieuwjaarsdrink op de WittebergZoomGisteren vond de nieuwjaarsdrink plaats bij de buren van de Witteberg in Achel. De wijkwerking daar doet het goed en er kwam behoorlijk wat volk opdagen. Onder hen ook heel wat kinderen. (Reinilda Schildermans)
Nieuwjaarsdrink op de Witteberg
Zoom

Wie wint de dvd - of het boek?

Zondag 22 januari 2017
Hamont-Achel - Wie wint de dvd - of het boek?ZoomDat wordt iemand die de mooiste tekst bedenkt voor het lege tekstballonnetje in bovenstaande cartoon van Stijn Lodewijks. Laat je verbeelding de vrije loop en mail je tekstje vóór vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com. Zaterdag hoor je of je gewonnen hebt!

Wie won de DVD?

Zondag 22 januari 2017
Hamont-Achel - Wie won de DVD?ZoomHet is Maurice Kohlen, die een plezierig tekstje had voor het lege tekstballonnetje. Hij mag deze week zijn prijs verwachten! Het aantal inzendingen rond "Schat, staat de Bokma koud" was niet te tellen en veel lezers hadden iets gezien in "ijsblokjes"... Straks een nieuwe opgave!

Verkeerslichten anders afgesteld

Vrijdag 20 januari 2017
Volgende week gaat een aannemer enkele wijzigingen uitvoeren aan het kruispunt van Helchteren, om de doorstroming te verbeteren. Sinds de werken van vorig jaar gaat het verkeer op de Grote Baan al iets vlotter. De lichten zijn nu anders afgesteld, en rijstroken zijn verlengd. Uit metingen bleek dat de bestuurders er vijf minuten tijd winnen. Maar diezelfde metingen tonen aan dat het verkeer op de Kazernelaan juist langer in de file staat dan vóór die ingreep. Daarom worden de lichten nu weer iets anders afgesteld.

Alcoholcontrole op vijf locaties

Vrijdag 20 januari 2017
Hamont-Achel - Alcoholcontrole op vijf locatiesDe politiezone HANO heeft gisteren op vijf locaties alcoholcontroles uitgevoerd. 85 bestuurders werden aan een controle onderworpen. Alle ademtesten vielen negatief uit. De agenten schreven wel een aantal bekeuringen uit voor andere inbreuken.

Nieuwjaarstreffen bij OKRA-Hamont

Vrijdag 20 januari 2017
Hamont-Achel - Nieuwjaarstreffen bij OKRA-HamontZoomHet bestuur van Okra Hamont organiseerde een nieuwjaarstreffen voor de clubverantwoordelijken en bestuursleden in parochiezaal "De Burg". Daar werden heel wat nieuwjaarswensen uitgewisseld. Okra zet elk jaar vormende, sportieve en creatieve bijeenkomsten voor de leden op het getouw. Meer info. (J.J.S.)

Op MegaKamp bij Sint-Oda

Vrijdag 20 januari 2017
Wie zich tijdens de zomervakantie nuttig wil maken bij personen met een diep of ernstig mentale handicap, kan bij St.-Oda in Overpelt terecht. Jaarlijks organiseert men daar kampen voor vrijwilligers. Vele jongeren schreven zich al in voor een van de Megakampen, maar er zijn er nog meer welkom om een handje te komen toesteken. MegaKampers gaan met de bewoners van St.-Oda wandelen, fietsen, zwemmen en nog zoveel meer en overnachten als echte kampeerders in tenten op de campus. Als jongere (…) Het hele nieuwsbericht

Mannen gezocht voor Overdagkoor

Vrijdag 20 januari 2017
Hamont-Achel - Mannen gezocht voor OverdagkoorEen week geleden meldden we u reeds de oprichting van een 'Overdagkoor'. Hierop kwamen erg veel reacties, zodat de initiatiefnemers nu melden dat het er ook effectief gaat komen. De eerste samenkomst is voorzien op dinsdag 31 januari aanstaande om 13.30 uur in 't Pelterke in Overpelt. Voorlopig is er een overaanbod aan vrouwen, dus worden er nog vooral mannen gezocht... Meer info en inschrijven via Peter Okhuijsen  (pokhuysen[!]hotmail.com) of  Willy Reynders (willyreynders[!]outlook.com)

Aan de treinreizigers

Vrijdag 20 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Vanaf morgen/zaterdag om 01.30u tot zondag 18u rijden er geen treinen tussen Herentals en Lier. Er worden nieuwe brugliggers geplaatst op de E 313-snelwegbrug. Hou rekening met een vervangende busdienst en extra reistijd tijdens dit weekend.

120 standhouders op de Vakantiebeurs

Woensdag 18 januari 2017
Hamont-Achel - 120 standhouders op de VakantiebeursZoomLiefst 120 standhouders zijn er zondag te bezoeken op de Noord-Limburgse Vakantiebeurs, die door Pasar georganiseerd wordt in de Posthoorn in Hamont-Achel. De beurs is elk jaar al een publiekstrekker, maar 120 standhouders is toch een groot aantal. Bij hen B&B's, hotels, reisbureaus, VVV's, toeristische diensten... Wie er dit jaar op uit wil trekken, kan er zijn voordeel doen. Bovendien kan men met een inkomticket onder meer enkele weekendtrips winnen. Een ticket kost 2,5 euro, voor Pasar-leden is dat 2 euro. Meer info

Vingerafdruk af te lezen van foto

Woensdag 18 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Digitale fotografie is zo ver gevorderd dat vingerafdrukken kunnen worden gekopieerd van een foto. Dat zegt het Japanse Instituut voor Informatica (NII). Het waarschuwt ervoor dat scherpe foto's, waarop iemand bijvoorbeeld het populaire vredesteken maakt (met twee vingers een V maken) gebruikt kunnen worden voor identiteitsdiefstal. Een experiment toonde aan dat een vinger, gefotografeerd van op een afstand van drie meter met een goede digitale camera, gemakkelijk kon worden "gereproduceerd". (Bron: dpreview.com)

Appartementen fors duurder

Woensdag 18 januari 2017
Een appartement kopen is weer fors duurder geworden in Limburg. Het afgelopen jaar steeg de prijs van een appartement in onze provincie met 13 procent, gemiddeld betaal je nu zo een 197.000 euro. Dat meldt TVL.
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - 38% van Vlaamse broedvogels in gevaarZoomOp basis van een evaluatie van 161 Vlaamse broedvogelsoorten blijkt dat 38% ‘ernstig bedreigd’, ‘bedreigd’ of ‘kwetsbaar’ is. Minder dan de helft van de soorten wordt momenteel als niet in gevaar beschouwd. Lees meer bij Natuurpunt. Op de foto: een kievit. (Foto © Wim Dirckx)

Giel Van Hoof overleden

Woensdag 18 januari 2017
Hamont-Achel - Giel Van Hoof overledenMaandag is in het Stuivenbergziekenhuis in Antwerpen Giel Van Hoof overleden, de echtgenoot van Julienne Neyens. Hij zou begin februari 88 jaar worden. Zaterdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Centrum. Vrijdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

'Te rap kapot'

Dinsdag 17 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Wil je smartphone na 1 jaar niet meer updaten? Is je wasmachine al na enkele jaren defect en is het vervangstuk te duur? Geef dit dan door aan het meldpunt "Te rap kapot" van Test-Aankoop. Wanneer er voldoende meldingen zijn over hetzelfde toestel, kunnen zij de problematiek aankaarten en zelfs onderhandelingen voeren met fabrikanten over een tegemoetkoming voor de gedupeerden. Volg deze en andere weetjes via www.klimaatnieuws.be!

Singles Night in het museum

Maandag 16 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Op zaterdag 11 februari organiseert het Gallo-Romeins Museum in Tongeren voor de vierde keer een ‘Singles Night’. Alleenstaanden die op een fijne manier een vleugje cultuur willen opsnuiven, leren in het museum andere singles kennen. Luchtige activiteiten, animatie, opdrachten en muziek loodsen de aanwezigen doorheen de tentoonstelling ‘Timeless Beauty’ en, wie weet, in elkaars armen.
De tentoonstelling focust op het schoonheidsideaal van de vrouw in de (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Nieuwjaarsreceptie wijkwerking 'De Hoek'ZoomGisteren organiseerde Wijkwerking “De Hoek’ weer haar jaarlijkse nieuwjaarsborrel. Zoals andere jaren waren kwamen er weer een 80-tal buurtbewoners langs, en werden de nieuwjaarswensen uitgewisseld. Ook waren er verschillende nieuwe wijkbewoners voor de eerste maal bij; zij kregen een warm welkom. Voorzitter Albert Joosten wenste iedereen het allerbeste voor 2017.

Win een dvd - of een boek!

Maandag 16 januari 2017
Hamont-Achel - Win een dvd - of een boek!ZoomEr zijn koude dagen op komst. En dat inspireerde cartoonist Stijn Lodewijks tot bovenstaande cartoon. Wie levert de beste tekst voor het lege tekstballonnetje? Mail hem voor vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail com, vermeld ook uw postadres en misschien wordt u wel de winnaar!
Hamont-Achel - Het wordt koud: vergeet de vogels nietZoomTotnogtoe was het opvallend rustig op de voederplanken in de Vlaamse tuinen. Met de winterprik en de stevige nachtvorst die zich momenteel aandient, zou daar plots en grondig verandering in kunnen komen. “Door (extra) te voederen help je de vogels deze barre periode door”, zegt Gerald Driessens, vogelexpert van Natuurpunt.
De winter is voor vogels een taaie periode: insecten verdwijnen onder de grond, bessen zijn geplukt, regen en sneeuw maken het moeilijk om zaden te vinden. (…) Het hele nieuwsbericht

Motie rond spoorlijnen

Maandag 16 januari 2017
Woensdagnamiddag wordt in de plenaire zitting van het Vlaams parlement een motie voorgelegd om de Vlaamse regering ertoe aan te zetten dat ze bij de federale regering aandringt om de Vlaamse spoorstrategie te realiseren. Daarin zitten 3 Limburgse items: lijn 15 Hasselt-Neerpelt, lijn 15 Antwerpen-Hasselt met aanleg van een 2de spoor tussen Zonhoven en Balen en lijn 19 Mol-Neerpelt-Hamont. De motie wordt ingediend door Joris Vandenbroucke, sp.a-fractieleider. De zitting is live te volgen via www.vlaamsparlement.be.

Anna Damen overleden

Zondag 15 januari 2017
Hamont-Achel - Anna Damen overledenVandaag is de uit Hamont afkomstige Anna Damen overleden, de weduwe van René Kenis. Zij was 92 jaar. De afscheidsviering waarna bijzetting op de begraafplaats van Balen-Centrum vindt in beperkte kring plaats.

Coba Joosten overleden

Zondag 15 januari 2017
Hamont-Achel - Coba Joosten overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Coba Joosten overleden, de weduwe van Harie Spreuwers. Ze was 94 jaar. Vrijdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Centrum. Donderdag om 19u is er daar een avondwake. Laatste groet: woensdag tussen 16.15u en 17u of donderdag van 17.30u tot 18.30u in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Wie won de dvd?

Zondag 15 januari 2017
Hamont-Achel - Wie won de dvd?ZoomHet is François Pennemans. Hij had bovenstaand tekstje voor het lege tekstballonnetje bedacht en krijgt van ons een dvd toegestuurd. Er waren nog andere plezierige inzendingen:
- Verdampt! (Rolf Ziemann)
- Ik ben alleen maar een recept van Pascale Naessens aan het maken! (Ann Hannes)
- Ben ik gestopt met roken, is het nog niet goed (Tiens Mevissen)
- Wacht, ik kom meespelen! (Willy Cochet)
enz. enz.....

Recordaantal vacatures in Limburg

Zondag 15 januari 2017
De VDAB heeft in Limburg een recordaantal vacatures in vijftien jaar gehad, meldt TVL. Bijna 24.000 vacatures ontving de VDAB. Dat is een stijging met ruim 35 procent. Daarmee doet Limburg beter dan alle andere Vlaamse provincies.
Hamont-Achel - Nieuwjaarsreceptie bij Harmonie St.-CeciliaZoomZoals elk jaar organiseerde de koninklijke harmonie Sint-Cecilia een nieuwjaarsreceptie voor haar leden. Alle aanwezigen werden vergast op drank en hapjes, door NV de bar “Rik en Roger”. Ook nam Roger het bakken van de hapjes voor zijn rekening, Een gezellig samenzijn dat voor sommige leden tot in de vroege uurtjes duurde. Een geslaagde start van het nieuwe jaar!

Nieuwe bvba: Kartal

Zaterdag 14 januari 2017
Mustafa en Omer Zurel, Burak Balci en Bart Coninx, allen uit Hamont-Achel, hebben de bvba Kartal opgericht met zetel aan de Bosstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de uitbating van een drankgelegenheid, snackbar, frituur, videotheek, lectuurzaak, en de kleinhandel in koffie.

Nieuwjaarsreceptie bij NEOS

Zaterdag 14 januari 2017
Hamont-Achel - Nieuwjaarsreceptie bij NEOSZoomTijdens de nieuwjaarsreceptie van NEOS Hamont-Achel zei voorzitter André Spaas in zijn toespraak te hopen dat 2017 een beter jaar zal worden dan afgelopen jaar, want 2016 "was doorspekt met terreur en verdriet". Hij wenste iedereen een goede gezondheid en dankte voor de mooie samenwerking. Secretaris Hugo Van Den Boer gaf een overzicht van de activiteiten van het voorbije jaar, waarna de aanwezigen konden kijken naar een jaaroverzicht in beeld. NEOS-lid-In-de-kijker was dit jaar Marij Mevis met (…) Het hele nieuwsbericht
Nieuwjaarsreceptie bij NEOS
Zoom

Een onbetaalbaar zicht

Vrijdag 13 januari 2017
Tribunaliteiten
Hamont-Achel - Een onbetaalbaar zicht‘Mehr Licht.’ Met die woorden blies de Duitse dichter Goethe zijn laatste adem uit. Meer licht, dat was ook wat de kopers van een penthouse in Antwerpen hadden gewild. Ze waren afgegaan op een advertentie die het had over een luxueus penthouse met prachtig zonneterras. Het was uitzonderlijk gelegen, met zicht op de statige Frankrijklei en het theaterplein in Antwerpen, stond er nog te lezen. Het appartement ging van de hand voor 285.000 euro, maar vier maanden na de akte bij de notaris trokken (…) Het hele nieuwsbericht

Riek van Rooijen overleden

Vrijdag 13 januari 2017
Hamont-Achel - Riek van Rooijen overledenIn het Mariaziekenhuis is vandaag Riek van Rooijen overleden, de echtgenote van Willem Bex. Ze zou eind deze maand 82 jaar worden. De uitvaartdienst zal plaatsvinden in intieme kring. Laatste groet: woensdag tussen 19 en 20u in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Overdagkoor Noord Limburg

Donderdag 12 januari 2017
Hamont-Achel - Overdagkoor Noord LimburgZingen kan iedereen, maar niet iedereen kan altijd. De meeste koren repeteren ook 's avonds, en daarom hebben een aantal mensen het plan opgevat om een zanggroep op te starten waarbij de repetities overdag georganiseerd worden. Hiervoor zijn ze op zoek naar zangers en zangeressen uit de hele regio Noord-Limburg. Zij willen beginnen met een licht populair repertoire, en het kunnen lezen van noten is niet noodzakelijk, enthousiasme wel. De voorkeur voor repeteren gaat naar de dinsdag om 13.30 uur en de (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: KidsSport

Donderdag 12 januari 2017
Bram Geers uit Hamont-Achel en Kevin Wielockx uit Lommel hebben de vennootschap onder firma KidsSport opgericht met zetel aan de Oude Weg in Hamont-Achel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer sportkampen voor kinderen, het geven van sportlessen, personal training en revalidatietraining.
Het is maar dat je 't weet
De FOD Mobiliteit en Vervoer zal de regularisatieperiode voor de inschrijving van bromfietsen en lichte vierwielers (zoals brommobielen, quads en golfkarretjes) uitzonderlijk met één jaar verlengen. Op 10 december 2016 eindigde de eerste overgangsperiode. In totaal werden vorig jaar 71.690 voertuigen geregulariseerd. Daarnaast is voor 43.555 voertuigen enkel de eerste stap van de regularisatie doorlopen.
Sinds 31 maart 2014 moeten alle nieuwe bromfietsen worden ingeschreven bij de (…) Het hele nieuwsbericht

Boek 'Limburg 1995-2015' voorgesteld

Woensdag 11 januari 2017
Vandaag is het boek "Limburg 1995 – 2015: 95 tendensen en 15 toekomstvisies" voorgesteld. Het vormt het voorlopige sluitstuk van de boeken die eerder verschenen als terugblik op het gouverneurschap van gouverneur Louis Roppe ("Limburg 1950 - 1975") en het gouverneurschap van gouverneur Harrie Vandermeulen ("Limburg 1975 - 1995").
Gouverneur Herman Reynders: "Dit gedocumenteerde en prachtig geïllustreerde boek past in een rijke provinciale traditie en omvat de periode 1995-2015. Een zeer (…) Het hele nieuwsbericht
Deze namiddag rond 14 uur werd een gewonde voetganger aangetroffen in de berm van de Bergbosweg in Budel. Uit onderzoek bleek dat hij was aangereden en dat de aanriojder vluchtmisdrijf had gepleegd. Later werd een 68-jarige inwoner van Budel als verdachte opgepakt.
Een voorbijganger trof het 86-jarige slachtoffer aan en alarmeerde de hulpdiensten. De man was buiten bewustzijn en gewond. Er was op dat moment verder niemand in de omgeving, maar het politieonderzoek deed al snel vermoeden (…) Het hele nieuwsbericht

Limburgse pool voor truckers

Woensdag 11 januari 2017
De transportbedrijven TDL, Alders Transport, Transport Lux en Multimodal Transports and Logistics (MTL) hebben een werkgeversgroepering opgericht waarmee zij vrachtwagenchauffeurs met elkaar kunnen delen. De
groepering  werd opgericht onder de vorm van een VZW, waarin alle vrachtwagenbestuurders een contract van onbepaalde duur krijgen. In functie van o.a. de wens van de chauffeur naar deeltijdse arbeidsinzet, de gelijktijdige tewerkstelling in verschillende niches van de transportactiviteit of de (…) Het hele nieuwsbericht
De Kerstvakantie lokte heel wat dag- en verblijfstoeristen naar Limburg. Dat blijkt uit een bevraging die Toerisme Limburg hield bij 198 logiesuitbaters en attracties. De resultaten van de steekproef tonen aan dat de Limburgse logies- en attractiehouders tevreden zijn over de afgelopen kerstvakantie. Zo bevestigt meer dan 70 % van de bevraagde logiesuitbaters dat deze eindejaarsperiode even goed of beter is dan die van 2015. Ook de attracties scoren goed.
“Hiermee trekken we de (…) Het hele nieuwsbericht

Schrijf eens een sprookje

Woensdag 11 januari 2017
Sprookjespark De Efteling in het Nederlandse Kaatsheuvel is op zoek naar nieuwe sprookjes en roept iedereen op om mee te zoeken, maar vooral ook om mee te schrijven. Met de 'Sprookjesschrijfwedstrijd der Lage Landen' mag iedereen in Nederland en Vlaanderen een verhaal insturen. De ingestuurde verhalen worden door boekenschrijver Paul van Loon en prinses Laurentien gebruikt voor een nieuw sprookjesboek: de "Sprookjessprokkelaar". De opdracht luidt: schrijf een sprookje van maximaal 1001 woorden, dat zich afspeelt in de toekomst. De sprookjesverhalen kunnen worden ingestuurd tot en met 11 maart dit jaar. In mei worden de winnaars bekend gemaakt. Meer info

Oppassen met bronwater in Banneux

Dinsdag 10 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Een man die elke week een aantal flessen vult met gratis water uit de openbare bron bij de kerk in Banneux, trof nu ineens water met een sterke chloorsmaak en hij kreeg maagklachten. Hij maakte zijn beklag bij de krant "La Meuse", die naar de kerk stapte. Daar zei men dat het water niet bedoeld is om te drinken, hoewel bedevaartgangers dat sinds 1933 doen en de kerk weet dat. Het water wordt niet voor niets tweemaal per maand gecontroleerd. Alleen bij hevig noodweer is het wel eens even slecht. Elke week worden ook de buizen met chloor schoongemaakt. De krant waarschuwt de mensen om voorzichtig te zijn. (Bron: WaalsWeekblad.be)

Gerard van der Heijden overleden

Dinsdag 10 januari 2017
Hamont-Achel - Gerard van der Heijden overledenGisteren is Gerard van der Heijden overleden, de echtgenoot van Ria Didden. Hij was 70 jaar. Zaterdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 13u) in de parochiekerk van Achel-dorp. Laatste groet: vrijdag van 18.30u tot 20u in funerarium Creemers in Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Wim Kenis overleden

Dinsdag 10 januari 2017
Hamont-Achel - Wim Kenis overledenIn het Mariaziekenhuis is zondag Willy Wim Kenis overleden. Hij was 82 jaar. De afscheidsdienst zal in intieme kring plaatsvinden. Wim stelde zijn lichaam ter beschikking van de medische wetenschap. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Grensgevallen
Een arbeidsmakelaar die bij de gemeente Valkenswaard vast in dienst is, heeft afgelopen jaar 36 langdurig werklozen aan een baan geholpen. Dat zei burgemeester Ederveen vanavond in zijn nieuwjaarstoespraak. "Talenten van mensen willen we immers niet verloren laten gaan. Of het nu gaat om werk of om plezier," aldus Ederveen.
Het economisch herstel wint aan kracht. Voor het achtste kwartaal op rij stijgt het ondernemersvertrouwen in onze provincie, meldt TVL op basis van een studie van VKW en Unizo Limburg. Om het hoogste niveau sinds 2011 vast te houden, vragen de werkgeversorganisaties dringend een verlaging van de vennootschapsbelasting.

Wie wint de dvd - of het boek?

Zondag 8 januari 2017
Hamont-Achel - Wie wint de dvd - of het boek?ZoomSinds de elektronische sigaret haar intrede heeft gedaan - we gaan het hier niet over het gezondheidsaspect hebben - wordt Limburg overspoeld door dampshops, zo stond laatst in de kranten. Stijn Lodewijks zag er inspiratie in voor bijgaande cartoon. Wat zegt de man in de dampshop wanneer hij die demonstranten voor de deur ziet?
Mail uw tekst voor dat tekstballonnetje vóór zaterdagmiddag naar wineendvd[!]gmail.com en u kunt een dvd winnen - of een boek. Graag ook uw postadres vermelden!
Grensgevallen
Hamont-Achel - Wandelen langs het TrepkespèèjkeZoomIn januari is het Trèpkespèèjke de "wandeling van de maand" in Valkenswaard. Dat is een wandeling van 6,6 tot 6,8 kilometer in de bebouwde kom en in het buitengebied van Borkel-en-Schaft. Start- en eindpunt liggen op het Mgr. Kuijpersplein, vóór de St.-Servatiuskerk in Borkel-en-Schaft. De wandelroute voert ook langs de Dommel (foto). Ze valt hier voor een deel samen met de oude smokkelroute die in 1831 ontstond, na de vaststelling van de grens tussen Nederland en (…) Het hele nieuwsbericht

Chris Monnissen overleden

Zondag 8 januari 2017
Hamont-Achel - Chris Monnissen overledenZoomGisteren is Chris Monnissen overleden. Hij was 77 jaar, salvatoriaan en een bijzondere figuur in Hamont: de afgelopen dertig jaar (en meer) was hij de grote bezieler van duizenden scoutsjongeren in de gemeente. Bovendien was hij actief bij de lekenbeweging van de paters salvatorianen, negen jaar provinciale overste van deze congregatie, prefect en leraar aan het Salvatorcollege en begeleider van drie zustercongregaties. Zaterdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de kerk van Hamont-Lo. Vrijdag om 19u is er daar een avondwake.
Bijgaande foto werd tijdens de kerstviering van vorig jaar genomen. (Foto Luk Van de Sijpe)

En wie won de dvd?

Zondag 8 januari 2017
Hamont-Achel - En wie won de dvd?ZoomHet is Walter Reijnders! Hij stuurde bovenstaand tekstje in. Straks een nieuwe opgave!
Hamont-Achel - Alle voetbalwedstrijden afgelastZoomHet P.C. Limburg heeft vanmorgen ALLE voetbalwedstrijden van vandaag in de provincie afgelast.Dat heeft uiteraard te maken met het winterweer en de staat van de velden, zoals op de foto. (Foto Johan Janssen)

Gerda Schoemans overleden

Zaterdag 7 januari 2017
Hamont-Achel - Gerda Schoemans overledenDonderdag is Gerda Schoemans overleden, de weduwe van Pierre Claes. Ze was 75 jaar. De uitvaartdienst en de begraving op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Laatste groet: woensdag tussen 19 en 20u in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Jan Derickx overleden

Zaterdag 7 januari 2017
Hamont-Achel - Jan Derickx overledenDonderdag is Jan Derickx overleden, de echtgenoot van Maria Palmans. Hij was 92 jaar. Woensdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartdienst (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont-Lo. Dinsdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Basketbal: algemene afgelasting

Zaterdag 7 januari 2017
Er is vandaag ook geen basketbal. De Vlaamse basketliga heeft tot een algemene afgelasting beslist omwille van de gevaarlijke toestand op de wegen. De afgelasting geldt zowel voor de jeugd als voor de seniors, landelijk en provinciaal en alleen voor vandaag. Over de wedstrijd morgen zal vanavond een beslissing worden genomen.

Voetbal: nieuwe afgelastingen

Zaterdag 7 januari 2017
Het PC Limburg heeft beslist alle voetbalwedstrijden van zaterdag 7 januari af te gelasten (jeugd, reserven, vrouwen, G-voetbal, KLBS, eerste elftallen). Voor morgen/ zondag worden alle jeugdwedstrijden en G-voetbal afgelast. De wedstrijden van de eerste elftallen gaan in principe wel door. Hier beslist de scheidsrechter ter plaatse.

Mariaziekenhuis: verdere groei

Vrijdag 6 januari 2017
Het Mariaziekenhuis gaat dit jaar alles in het werk stellen om de zogenaamde NIAZ/ Qmentum-accreditering te behalen. Dat zei algemeen directeur Bernard Himpens vanavond in zijn nieuwjaarstoespraak voor ziekenhuispersoneel en relaties. Dat internationale kwaliteitslabel betekent dat het ziekenhuis kan aantonen dat het op herhaalde wijze een hoog niveau van kwalitatieve zorg kan voortbrengen én over een werkcultuur beschikt die gericht is op continue verbetering.
2017 zal voor de ziekenhuizen (…) Het hele nieuwsbericht

Zaterdagvoormiddag geen voetbal

Vrijdag 6 januari 2017
Het Provinciaal Comité Limburg heeft beslist om alle wedstrijden die op zaterdag 7 januari voor 12.00 uur starten, af te gelasten vanwege de koude en het verwachte risico op gladde wegen. Het gaat om alle vriendschappelijke, provinciale en gewestelijke competitie- en bekerwedstrijden van de jeugd, vrouwen, reserven en G-voetbal. Het PC wil geen risico nemen met de koude en gladde wegen. “De algemene afgelasting geldt dus alleen zaterdagvoormiddag”, luidt het.
Zondag 15 januari start in de bossen rond de voetbalvelden van SV Herkol in Neerpelt de tweede manche van het Teutenbosloopcriterium. Deze loop wordt georganiseerd door KWB Boseind en de gemeentelijke sportdienst van Neerpelt. De start van de 1 km is om 10 uur en die van 3-6-9-12 km om 10u10.
Het Teutenbosloopcriterium is een reeks van acht recreatieve boslopen georganiseerd door de sportdiensten en atletiekclubs uit Lommel, Neerpelt, Overpelt, Hamont-Achel en Hechtel-Eksel. Deelnemen kost 2 (…) Het hele nieuwsbericht

Mark Van Dongen overleden

Donderdag 5 januari 2017
Maandag overleed Achelaar Mark Van Dongen. Hij was 29 jaar. In september 2015 overgoot zijn ex-vriendin hem met zoutzuur. Hij bezweek nu aan de toen opgelopen verwondingen. Zijn ex-vriendin moet in april voor de rechter verschijnen.

Met de auto naar Antwerpen?

Donderdag 5 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Vanaf 1 februari wordt in Antwerpen de lage-emissiezone (LEZ) ingevoerd. Dat heeft gevolgen voor auto's die de stad willen binnenrijden. Kunt u dat met uw auto nog zonder problemen? Hier vindt u een antwoord op die vraag.
Hamont-Achel - Geslaagde actie Steunfonds FilipijnenZoomDe jaarlijkse speculaasverkoop voor het Steunfonds Filipijnen aan de kerken in Noord-Limburg heeft in totaal 3.653 euro netto opgebracht voor de kinderorganisatie SALINLAHI. Dit geld gaat integraal naar deze koepelorganisatie van verenigingen die werken rond het belang van het kind.  
Salinlahi wil de komende jaren een proces van verandering teweegbrengen en culturele jongerengroepen oprichten. Met hun straattheaters en protestacties wil men bijdragen aan een sterker (…) Het hele nieuwsbericht

Slecht weer op komst

Donderdag 5 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Het wordt deze nacht zeer koud. De vochtige lucht kan zo tegen de ochtend aanvriezen en zorgen voor gevaarlijke situaties op de weg. Vrijdagavond wordt dan nog een regen- of sneeuwzone verwacht. De koude en het slechte weer duren zeker tot zaterdag.
Vandaag gelezen
"Canadees onderzoek onder 6,6 miljoen mensen toont aan dat dementie vaker voorkomt bij mensen die dicht langs drukke verkeerswegen wonen. Liefst 7 tot 11% van de gevallen van dementie binnen 50 meter van een drukke weg kan worden veroorzaakt door het verkeer.  (...) Uitlaatgassen worden ook gelinkt aan hart- en vaatziekten, zoals astma, longkanker en hartaandoeningen, en ze zouden een negatief effect hebben op de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Met de toenemende bevolkingsgroei en urbanisatie (…) Het hele nieuwsbericht

Arnold Grobben overleden

Donderdag 5 januari 2017
Hamont-Achel - Arnold Grobben overledenIn het rusthuis in Achel is dinsdag Arnold Grobben overleden, de echtgenoot van Truda Evers. Hij was 92 jaar en wordt dinsdag in Neerpelt begraven na de afscheidsviering in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

(Brom)fietsen moeten verlicht zijn

Donderdag 5 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
U hebt het ongetwijfeld al eens meegemaakt: als chauffeur plotseling in het donker geconfronteerd worden met een of meer fietsers waarvan de fiets niet verlicht is. Dat is écht schrikken hoor. En boos worden.
Want het is een kleine moeite, het licht op (brom)fietsen in orde brengen. En het kan levens redden. Vandaar dat de gouverneur een thema-actie rond de "verlichting ven zwakke weggebruiikers en bromfietsers" aankondigt. Dat betekent dat er in dat verband volgende week veel zal gecontroleerd worden. En dat kinderen 's morgens op weg naar school vaak politie zullen zien staan die nagaat of de fietsverlichting wel brandt. "Fietsverlichting is nog maar een minimum; fluo-vestjes en andere fluo-gadgets met verlichting combineren is nog beter," zegt het persbericht van de provincie.

Bijna 6.000 nieuwe ondernemingen

Woensdag 4 januari 2017
Het voorbije jaar stelden we bijna maandelijks vast dat het aantal starters in Limburg sterk boven het aantal starters van de voorbije jaren uitstak. Dit kunnen we nu ook officieel bevestigen. Met 5.908 starters is 2016 het beste jaar van de 21ste eeuw, stelt VOKA.
"In 2015 waren we trots dat Limburg voor het eerst in vijf jaar terug meer dan 5.000 startende ondernemingen kende. In 2016 deden we er een serieuze schep bovenop. Enkel in de maanden juli en december werd het maandelijks recordaantal starters van de voorbije vijf jaar niet verbroken. Met tien van de twaalf maanden die telkens een record aantal starters kenden, is 2016 dus geëindigd als een absoluut topjaar voor starters".

Niet genoeg acteurs

Woensdag 4 januari 2017
Om over na te denken
"Een serie met alleen maar Limburgers is gewoonweg onmogelijk, daarvoor zijn er niet voldoende acteurs."
(Producer Saskia Verboven van productiehuis 'De Mensen' over de Eén-serie 'Beau Séjour', vandaag in 'Het Laatste Nieuws')

Let op voor de flitser

Woensdag 4 januari 2017
Hamont-Achel - Let op voor de flitserDe flitsauto van de lokale politie HANO staat deze week onder meer in de Bevrijdingsstraat in Hamont-Achel, Boseind in Neerpelt en de Breugelweg in Overpelt, meldt de politiezone vanmorgen.
Hamont-Achel - 'Winterspeelstad' verplaatst naar 5 februariZoomWinterspeelstad staat elk jaar weer garant voor een geweldige speelnamiddag. Om dit ook in 2017 te kunnen realiseren, wordt de komende editie verplaatst van zondag 8 januari naar zondag 5 februari. Het belooft een schitterende dag te worden met tal van doldwaze speelmogelijkheden. De stad stelt tijdens de Winterspeelstad bovendien de nieuwe speelkoffers voor, die gedurende het volledige jaar door inwoners uitgeleend kunnen worden. Nieuwsgierig? Zorg dan dat je er bij bent op 5 februari van 13.00 uur tot 18.00 uur in De Posthoorn!
In Limburg is het aantal faillissementen vorig jaar gedaald met 14 procent. Dat blijkt uit cijfers van Graydon Belgium. Nationaal daalde het aantal faillissementen met 5,1 procent. In 2016 gingen in ons land 10.066 bedrijven over de kop.

'Pak mee, pak mee, Marie-Josée'

Dinsdag 3 januari 2017
Hamont-Achel - 'Pak mee, pak mee, Marie-Josée'ZoomAan alle mooie sprookjes komt een einde, ook aan dat van marktkramer Marcel Willekens (links op de foto). Met een meer dan 50 jaar actieve loopbaan op de markt met groenten en fruit, kan hij met enige trots terugblikken op die heerlijke momenten op meerdere jaarmarkten en zijn wekelijkse markten in Leopoldsburg, Lommel en Hamont. Hij trad in de voetsporen van zijn vader, die met paard en kar zijn waren aan de man bracht. Wie Marcel kent, weet dat hij dit altijd met veel overgave en goesting (…) Het hele nieuwsbericht
In 2016 is het aantal werklozen in Limburg gedaald met 7,6 procent. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB en van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters. In heel Vlaanderen gaat het om een daling met 5,9%.

Jet Coenjaerts overleden

Maandag 2 januari 2017
Hamont-Achel - Jet Coenjaerts overledenIn het rusthuis in Hamont is Jet Coenjaerts overleden, de echtgenote van Gerard Hegge. Ze was 78 jaar. Vrijdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Donderdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Win een dvd! Of een boek!

Zondag 1 januari 2017
Hamont-Achel - Win een dvd! Of een boek!ZoomIn verschillende gemeenten gold op oudejaarsavond een vuurwerkverbod. In hoeverre dat werd nageleefd was moeilijk te controleren. De cartoon van Stijn Lodewijks speelt op dat vuurwerkverbod in. Wat zegt de begeleider van die jongen die klaarblijkelijk iets aan de hand had tegen de politieagent?
Stuur uw suggestie voor dit tekstballonnetje naar wineendvd[!]gmail.com. Doe dat voor zaterdagmiddag, en u maakt kans op een dvd of een boek! Zaterdagnamiddag maken we de winnaar bekend. Nog dit: vergeet niet uw postadres te vermelden, zodat we bij winst de dvd of het boek kunnen versturen.

Netballen in De Posthoorn

Zondag 1 januari 2017
Hamont-Achel - Netballen in De PosthoornZoomBegin het nieuwe jaar met goede voornemens, zoals meer bewegen. Meer bewegen kan met netballen (foto). In Hamont kan men netballen op dinsdag en/of donderdag van 9:00 tot 10:00 in De Posthoorn. Je kan daar ook gaan turnen op vrijdag van 9:00 tot 10:00. Voor meer informatie: bel 011/44.62.27.

Stadhuis morgen dicht

Zondag 1 januari 2017
Morgen, maandag 2 januari, zijn de diensten van het stadhuis, het UiTpunt en het OCMW gesloten. Vanaf dinsdag 3 januari gelden daar de normale openingsuren weer.

Een voorspoedig 2017!

Zondag 1 januari 2017
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Een voorspoedig 2017!ZoomRedactie en medewerkers van de Internetgazet wensen u van ganser harte een heel voorspoedig 2017. En hou het gezond!
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel