Het overige nieuws

Geen brooddoos

Vrijdag 31 augustus 2018
Vandaag gelezen
Blinkende prinsessenboekentassen of stoere trolleys. Wanneer de media het begin van het nieuwe schooljaar portretteren, zijn het dergelijke volmaakte taferelen die in de kranten en op televisie passeren. Over traantjes bij afscheid van mama en/of papa bij het betreden van de eerste kleuterklas zal ook wel worden gesproken.
Maar weg uit beeld is het kind dat geen brooddoos bij zich heeft of die ochtend moet vertrekken onder slaande ruzie, te midden van alle stress. Weg uit beeld is het kind dat het (…) Het hele nieuwsbericht

Update ziekte van Newcastle

Vrijdag 31 augustus 2018
Leopoldsburg - Update ziekte van NewcastleZoomVanaf 1 september wordt het mogelijk voor hobbykwekers om, onder strikte voorwaarden, met hun dieren deel te nemen aan tentoonstellingen en andere niet-commerciële verzamelingen. Alle pluimvee dat wordt aangevoerd op de niet-commerciële verzameling dient individueel geïdentificeerd te zijn met een gesloten pootring. Alle pluimvee dat aanwezig is op de niet-commerciële verzameling is ten minste drie weken en ten hoogste 9 maanden vóór de aanvang van de verzameling (…) Het hele nieuwsbericht

Muziek spelen: een heel smal rotspad

Vrijdag 31 augustus 2018
Vandaag gelezen
"In de muziek loop je op een heel smal rotspad. Aan je rechterhand gaapt het ravijn van de commercie. Aan de linkerkant heb je de rotswand van je muzikale geweten. Het is af te raden met je hoofd tegen die rotswand aan te blijven stoten, maar je wilt ook niet in dat ravijn storten. Het is dus zaak een goede middenweg te vinden.
Dat heb ik altijd nagestreefd. En als je dat doet, gaat het publiek blij naar huis."
(De Nederlandse jazzpianist Louis Van Dijk (76) in Het Parool)

Twee aanwinsten voor KESK Leopoldsburg

Donderdag 30 augustus 2018
KESK Leopoldsburg heeft twee nieuwe spelers: Finley Wielemans (Patro) en Paulino Rosario (Dessel).

Marina Belmans overleden

Donderdag 30 augustus 2018
Leopoldsburg - Marina Belmans overleden
Gisteren is de uit Lommel afkomstige Marina Belmans overleden. Zij was 59 jaar. Het afscheid vindt woensdag 5 september plaats in uitvaartcentrum Dries in Balen, gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats van Leopoldsburg.

Week van het Hart

Donderdag 30 augustus 2018
Leopoldsburg - Week van het HartZoomBinnenkort is het weer de 'Week van het Hart'. Bent u 40+ en heeft u soms last van een onregelmatige of te snelle hartslag, hartbonken of duizeligheid en een “raar” gevoel in het hoofd?
Dan kan u zich op woensdag 26 september gratis laten testen in het Diagnosecentrum aan de Binnensingel 44 in Lommel. U dient zich hiervoor wél op voorhand te registreren via de website.

Openbare verkoping: Leonard Meesstraat

Donderdag 30 augustus 2018
Morgennamiddag wordt in Taverne Drakar aan de Antwerpsesteenweg de woning gelegen Leonard Meesstraat 38 openbaar verkocht. Ze staat op een perceel van 2a40ca.

Gezocht: 300 huishoudhulpen

Woensdag 29 augustus 2018
Om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen zoekt het Poetsbureau 300 extra huishoudhulpen. Het Poetsbureau heeft zijn hoofdkantoor in Paal maar heeft onder andere ook kantoren in Achel, Houthalen-Helchteren en Tongeren.

Zittenblijven nergens goed voor

Woensdag 29 augustus 2018
Peter van Limpt (47) geeft les in het Agnetencollege in Peer. Hij ziet "een groot probleem" in ons huidige onderwijssysteem: het zittenblijven. "Als een leerling moet blijven zitten, moet hij alle vakken opnieuw doen terwijl hij dikwijls maar voor 3 à 4 vakken een tekort had. Die leerling moet dan een heel jaar ook alle andere vakken volgen waarvan hij al bewezen heeft dat hij ze kan." Elk jaar blijven er zo in het secundair onderwijs ruim 15.000 leerlingen zitten, in het lager onderwijs een 10.000. (…) Het hele nieuwsbericht

Lichte stijging levensverwachting

Woensdag 29 augustus 2018
In 2017 bedroeg de levensverwachting bij de geboorte in België 83,7 jaar voor vrouwen en 79,0 jaar voor mannen. Dat laat STATBEL vandaag weten. Voor de hele bevolking bedroeg de levensverwachting bij de geboorte 81,4 jaar. Ten opzichte van 2016 is er sprake van een stijging van 0,1 jaar voor beide geslachten samen. In Vlaanderen (82,2 jaar) ligt de levensverwachting bij de geboorte hoger dan in Brussel (81,2 jaar) en in Wallonië (79,8 jaar). Met de driejaarlijkse sterftetafels 2015-2017 kunnen (…) Het hele nieuwsbericht

KMI waarschuwt met code geel

Woensdag 29 augustus 2018
Leopoldsburg - KMI waarschuwt met code geelOf het allemaal zo erg zal zijn, valt af te wachten, maar het KMI heeft code geel afgekondigd omdat er een onweerszone vanuit Frankrijk over onze streken komt. En die zou veel regen kunnen meebrengen. Voor Limburg wordt dat pas na de middag verwacht. Maar Binnenlandse Zaken heeft alvast het nummer 1722 geactiveerd voor niet dringende hulpoproepen.

Pasta met witte vis en kerstomaatjes

Woensdag 29 augustus 2018
Inge's keukengeheimen
Leopoldsburg - Pasta met witte vis en kerstomaatjesZoomIk denk dat het ondertussen al opvalt maar hier in huis zijn we echte pasta-eters. Dus deze keer een poepsimpel gerechtje met uiteraard,… pasta. Nu met het warme weer hadden we een teveel aan kerstomaatjes in de serre. De buren hebben wij al blij gemaakt met eigen gekweekte snoeptomaatjes en de rest wordt dan omgetoverd in een lekker vers gerechtje. vandaag één van mijn simpelste gerechtjes, maar o zo lekker.
Ingrediënten: 2 teentjes look – 2uien – 500gr (…) Het hele nieuwsbericht
Pasta met witte vis en kerstomaatjes
Zoom

Bebouwde oppervlakte van 11 tot 42 %

Dinsdag 28 augustus 2018
Het percentage van de bebouwde oppervlakte van de totale gemeentelijke oppervlakte verschilt erg per gemeente. In Peer en Meeuwen-Gruitrode is dat 11 procent, in Hechtel-Eksel 12 procent en in Tongeren en Bocholt 14 procent. In Hamont-Achel en Neerpelt is dat 17 procent, in Houthalen-Helchteren 18 procent, in Lommel 19 procent. In Overpelt bedraagt de bebouwde oppervlakte 22 procent, in Beringen 24 procent, in Opglabbeek 25 procent en in Leopoldsburg 42 procent.
De samenleving zet de enige echte potentiële energie voor haar toekomst op het spel: de hersens van jongeren. Dat zegt dr. Lieve Van Ermen, cardiologe en oud-senator, naar aanleiding van de toenemende tolerantie ten opzichte van cannabisgebruik. "Door omwille van het winstbejag de gezondheid te verkwanselen aan cannabis zet onze maatschappij de ontwikkeling van die jonge brains, hun geheugen en abstract denkvermogen op het spel", schrijft de cardiologe in een open brief. Volgens haar is in sommige families 10 tot 25 procent van de gezinsleden genetisch kwetsbaar voor psychose, waarvoor cannabis de trigger is. "De wietconsument kost de maatschappij enorm veel méér aan hospitalisatie, opnames, medicatie en uiteindelijk invaliditeit," aldus dr. Van Ermen.

'Limburg te kwistig met open ruimte'

Maandag 27 augustus 2018
Limburg springt te kwistig om met de open ruimte die er is. Dat zegt Natuurpunt. Limburg bestaat voor 12.6 procent uit beton en heeft daarmee de laagste verhardingsgraad van alle Vlaamse provincies. Maar de provincie lijkt die troef niet helemaal naar waarde te schatten: Limburg is de enige provincie waar de betonmolens steeds harder gaan draaien. Meer dan de helft van de bijkomende bebouwing wordt bovendien gerealiseerd op plekken waar dat niet aan te raden is. (Bron Radio 2)

Alfons Vanroy overleden

Maandag 27 augustus 2018
Leopoldsburg - Alfons Vanroy overleden
Vrijdag is Alfons Vanroy overleden. Hij was 69 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroetingsmoment: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Melo Zonhoven - Leopoldsburg 0-0

Zondag 26 augustus 2018
ESK Leopoldsburg heeft een oefenwedstrijd gespeeld tegen Melo Zonhoven. Uitslag: 0-0
In de Beker van Vlaanderen basketbal heeft Leopoldsburg gewonnen van Aarschot B. Uitslag: 56-71.

Jos Brech gearresteerd in Spanje

Zondag 26 augustus 2018
Leopoldsburg - Jos Brech gearresteerd in SpanjeZoomDe 55-jarige Jos Brech, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, is vanmiddag in Spanje aangehouden. Hij zit vast in een Spaanse politiecel en zal op termijn worden overgeleverd aan Nederland. Dat meldt de Nederlandse politie vanavond.
De Spaanse politie kwam de verdachte op het spoor na een tip van een getuige. Die zei dat hij de man herkende aan de hand van de foto’s die afgelopen woensdag vrijgegeven waren tijdens een persconferentie van de Nederlandse politie. Daar werd bekend dat het DNA-spoor dat op de vermoorde Nicky Verstappen werd gevonden, afkomstig was van Brech.
Puur natuur
Het zoeken naar en vinden van wolvenkeutels is essentieel in wolvenonderzoek, schrijft naturetoday.com. "Enerzijds kunnen wolven op individu gevolgd worden middels DNA-onderzoek. Anderzijds is de plek van de keutel ontzettend belangrijk. Rondtrekkende wolven die zich nog niet hebben gevestigd laten weinig sporen na, maar territoriale wolven markeren het gebied door keutels vol in het zicht op zandpaden, het liefst zelfs kruisingen, te leggen." 

Fris zomerweer

Zaterdag 25 augustus 2018
Weerbericht
Leopoldsburg - Fris zomerweerNoordwestelijke hoogtestromingen transporteren koele en onstabiele lucht naar onze streken. Het weekend wordt fris met vooral vandaag kans op buien. Na het weekend is het eerder wisselvallig, maar het wordt wel wat zachter.
Vandaag wisselen stapelwolken en zon elkaar af. Er komen buien opzetten, die na de middag kunnen vergezeld worden van een donderslag. Tegen de avond nemen de buien af. De maxima liggen slechts rond 17 graden en er staat een matige wind uit het westen.
Morgen is de kans (…) Het hele nieuwsbericht

Kunstgrasveld in gebruik genomen

Zaterdag 25 augustus 2018
In sportpark De Roosen is gisteren in de vooravond het nieuwe kunstgrasvoetbalveld officieel in gebruik genomen. De aanleg kostte 411.586 euro. “Door het groeiend aantal voetballers binnen de jeugdsamenwerking in Neerpelt werden de trainingsvelden overbelast en krijgen ze te weinig rust om te herstellen. Om toch voldoende trainingsfaciliteiten te kunnen blijven bieden voor de jeugdvoetbalsamenwerking, besloot het gemeentebestuur in overleg met Esperanza Pelt het tweede wedstrijdveld om te (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - 'Fietsen door het water' in  top-100 van 'Time'ZoomHet unieke fietspad "Fietsen door het water" in het domein Bokrijk wordt nu ook aanbevolen door het gerenommeerde Amerikaanse weekblad "TIME Magazine". Volgens het blad is het fietspad een van de 100 meest fantastische plekken ter wereld om te bezoeken.
"Fietsen door het Water" viel de voorbije maanden al verschillende keren in de prijzen, ook in het buitenland. Zo won het pad de Australische World Landscape Awards en kreeg het goud op de Internationale designwedstrijd van Los Angeles.
Gedeputeerde van toerisme Igor Philtjens is tevreden: "TIME Magazine is het grootste opinie- en nieuwsblad ter wereld, met een wekelijks bereik van ruim 20 miljoen lezers en 45 miljoen websitebezoekers per maand. Ons doel om Limburg op de kaart te zetten, is nu zeker gelukt!" (Bron: Radio 2; foto Toerisme Limburg)

Armando Grasso overleden

Vrijdag 24 augustus 2018
Leopoldsburg - Armando Grasso overledenGisteren is de uit Koersel afkomstige Armando Grasso overleden. Hij was 65 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroetingsmoment: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans in Leopoldsburg.

Sucasa failliet

Donderdag 23 augustus 2018
De rechtbank van Koophandel in Hasselt heeft Sucasa uit Leopoldsburg failliet verklaard. Het bedrijf had zelf de boeken neergelegd. Schuldvorderingen moeten voor 22 september ingediend worden.

KESK Leopoldsburg - KVK Beringen 1-1

Woensdag 22 augustus 2018
1-1: dat is de uitslag van de oefenwedstrijd tussen KESK Leopoldsburg en KVK Beringen. Pruna (KVK) miste een strafschop.

Doorbraak na DNA-onderzoek

Woensdag 22 augustus 2018
Grensgevallen
Leopoldsburg - Doorbraak na DNA-onderzoekZoomTwintig jaar geleden verdween de 11-jarige Nicky Verstappen tijdens een zomerkamp in het Nederlands-Limburgse Brunssum. Een dag na zijn vermissing werd hij dood aangetroffen. Hij was seksueel misbruikt en vermoord. Onderzoek naar de dader leverde al die tijd niets op, tot dit jaar. In februari stonden ruim 14.000 mannen in de streek op verzoek van de politie op vrijwillige basis DNA af. Toen dat geen resultaat opleverde, werd bekend dat er nog 3000 mannen telefonisch benaderd zouden (…) Het hele nieuwsbericht

Mosselen met een oosters tintje

Woensdag 22 augustus 2018
Inge's keukengeheimen
Leopoldsburg - Mosselen met een oosters tintjeZoomVandaag toveren we mosseltjes op onze tafel, voor een keer eens anders dan normaal. Als kind was het altijd de papa die de mosselen proper maakte. Was me dat een fascinerend tafereel, al die schelpen in een grote emmer... Papa deed er altijd water, zout, bloem en melk in, want volgens hem werden de mosselen daar dikker van en met het zout bleven ze leven. (als kind geloof je toch echt alles, hé). Zo mochten de mosselen dan enkele uren blijven staan. Dan ging hij met een stok roeren (vraag me niet waarvoor (…) Het hele nieuwsbericht
Mosselen met een oosters tintje
Zoom

Vandaag offerfeest bij de moslims

Dinsdag 21 augustus 2018
Leopoldsburg - Vandaag offerfeest bij de moslimsZoomVanaf 1 januari wordt onverdoofd slachten wettelijk onmogelijk. Vandaag, op het Offerfeest dat door de moslims gevierd wordt, mag het nog, maar alleen in duurzame slachtinrichtingen. Het inspireerde Fobie tot bovenstaande cartoon. 

Wandeling naar Gerheserheide

Dinsdag 21 augustus 2018
Leopoldsburg - Wandeling naar GerheserheideZoomZondag 26 augustus kan je in Heppen een heidewandeling maken op de Gerheserheide. Afspraak is 14u aan zwembad De Merel. Guy Vanzeir is de begeleider.

Recordaantal overgezette amfibieën

Maandag 20 augustus 2018
Puur natuur
Leopoldsburg - Recordaantal overgezette amfibieënZoomIn het voorjaar werden in heel Vlaanderen 235.669 amfibieën veilig de weg overgezet tijdens hun trektocht naar de voortplantingspoelen. Dat waren er nooit méér. Het ging vooral om Gewone padden (65%), Bruine kikkers (21%) en Alpenwatersalamanders (5%). Maar ook zeldzame soorten als de Rugstreeppad (47 exemplaren), Heikikker (106) en Kamsalamander (216) werden geregistreerd. Het vorige record werd gevestigd in 2006, toen 200.687 amfibieën konden worden gered.
De hoogste aantallen (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Vijf drugsdealers betrapt op PukkelpopOp Pukkelpop zijn vijf drugsdealers betrapt. Het dealen betrof verschillende soorten drugs: MDMA, ketamine, cocaïne, cannabis, XTC en speed. Er werden ook 86 meerderjarige druggebruikers betrapt. Zij kregen een boete variërend van 75 tot 600 euro naargelang de hoeveelheid die zij bij zich hadden. De vaststellingen lastens minderjarigen zullen verder worden onderzocht door het parket.

Bouwsector vindt 'geen' personeel

Maandag 20 augustus 2018
Leopoldsburg - Bouwsector vindt 'geen' personeelZoomDe krapte op de arbeidsmarkt is een groeiend probleem voor de Limburgse bouwsector. Dat zeggen VOKA-Limburg en de Confederatie Bouw Limburg. Ook dit jaar blijkt de krapte op de arbeidsmarkt een rem te zijn op verdere groei van bedrijven. Het aantal Limburgse bouwondernemingen dat beroep doet op buitenlandse arbeidskrachten daalt lichtjes in 2018 (63% ten opzichte van 65% in 2017). Dat de krapte op de arbeidsmarkt zich genadeloos doorzet,  zien we ook in de beweegredenen om in zee te gaan met (…) Het hele nieuwsbericht

Leopoldsburg - Heur-Tongeren 1-1

Zondag 19 augustus 2018
KESK Leopoldsburg heeft in een oefenwedstrijd tegen Heur-Tongeren 1-1 gelijk gespeeld. De doelpunten vielen in de tweede helft.

Gemiddeld inkomen: 17.163 euro

Zondag 19 augustus 2018
Het gemiddeld inkomen per inwoner in Leopoldsburg bedraagt 17.163 euro. Dat is minder dan in Hechtel-Eksel maar meer dan in Beringen .

8.062 personenwagens

Zondag 19 augustus 2018
In Leopoldsburg zijn 8.062 personenwagens ingeschreven. Daarvan rijden er 59,8 procent op diesel en 37,9 procent op benzine.

Heerlijk zomerweer

Zaterdag 18 augustus 2018
Weerbericht
Leopoldsburg - Heerlijk zomerweerMet het opbouwen van een wig van hogedruk vanuit het westen tot over onze streken, stabiliseert de atmosfeer en nemen de neerslagkansen sterk af. Bovendien is er de volgende dagen ook veel ruimte voor de zon. De zomer is terug in onze streken, al zijn de temperaturen eerder wat bescheiden. Vandaag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. De zon kan bij momenten flink aanwezig zijn en duwt het kwik richting 24 graden. Er staat hierbij een zwak briesje uit het zuidwesten. Morgen krijgt de zon wat meer ruimte en dat (…) Het hele nieuwsbericht

950 vroegtijdige schoolverlaters

Zaterdag 18 augustus 2018
Volgens de meest recente cijfers telt Limburg 950 vroegtijdige schoolverlaters. In Beringen zijn er dat 69. De andere gemeenten: Bocholt (8), Hamont-Achel (11), Hechtel-Eksel (11), Houthalen-Helchteren (39), Leopoldsburg (19), Lommel (41), Meeuwen-Gruitrode (7), Neerpelt (15), Opglabbeek (7),  Overpelt (12), Peer (19) en Tongeren (39).

Stefan Reekmans overleden

Zaterdag 18 augustus 2018
Gisteren is Stefan Reekmans overleden. Hij was 51 jaar. Het afscheid vindt in intieme kring plaats. Begroetingsmoment: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Zwembad gesloten

Vrijdag 17 augustus 2018
Zwembad De Merel sluit van 1 tot en met 14 september. Reden: jaarlijkse onderhoudswerken.

Kris Peeters overleden

Vrijdag 17 augustus 2018
Leopoldsburg - Kris Peeters overledenWoensdag is Kris Peeters overleden. Hij was 51 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt donderdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroetingsmoment: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Sproeien mag weer

Vrijdag 17 augustus 2018
Op advies van de Vlaamse Droogtecommissie heeft de gouverneur vandaag het gebruik van leiding-, grond- en regenwater weer toegelaten, behalve wanneer het gaat om water van onbevaarbare waterlopen. Voor de kanalen Bocholt-Herentals, Kanaal van Beverlo en de Zuid-Willemsvaart blijft een captatie- en recreatieverbod van kracht vanwege de aanwezigheid van blauwalg.
Ook het kampvuurverbod is opgeheven.

En zijn naam is August

Donderdag 16 augustus 2018
Leopoldsburg - En zijn naam is AugustZoomDe nieuwe wolf (foto) die nu in Leopoldsburg is gesignaleerd en bij wolvin Naya verblijft, gaat August heten. Dat heeft het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) beslist. Het is een verwijzing naar de maand augustus. Al zouden wij hem dan liever Gust noemen! (Foto INBO)

Dekens krijgen secretaris

Donderdag 16 augustus 2018
De dekens krijgen een dekenale secretaris. Die nemen administratieve en organisatorische taken van de deken over en moeten de werkdruk van de dekens verminderen. Zeven van de vijftien dekens hebben het bisdom al laten weten dat zij een secretaris willen. Het gaat onder meer om de deken van Bree en Tongeren. De eerste dekenale secretarissen gaan vanaf 1 december aan de slag.

Tunnel onder kruispunt provinciehuis

Donderdag 16 augustus 2018
Leopoldsburg - Tunnel onder kruispunt provinciehuisZoomHet Agentschap Wegen en Verkeer en De Lijn gaan het kruispunt van de Grote Ring met de Universiteitslaan in Hasselt herinrichten. Er komt een tunnel voor het openbaar vervoer onder het kruispunt. Deze tram- en bustunnel is onderdeel van het Spartacusproject en zal in de toekomst gebruikt worden door de nieuwe sneltrams. Ook komen er nieuwe fiets- en voetgangerstunnels aan het kruispunt. Maandag starten de voorbereidende werkzaamheden.
Langs de Universiteitslaan en de Koning Boudewijnlaan leggen AWV (…) Het hele nieuwsbericht

Gebruikers dienstencheques

Donderdag 16 augustus 2018
In Beringen zijn er volgens de meest recente cijfers 3.431 gebruikers van dienstencheques. De andere gemeenten: Bocholt (1.088), Hamont-Achel (1.433), Hechtel-Eksel (1.120), Houthalen-Helchteren (1.913), Leopoldsburg (1.312), Lommel (2.834), Meeuwen-Gruitrode (1.128), Neerpelt (1.833), Opglabbeek (860), Overpelt (1.530), Peer (1.479) en Tongeren (3.141).

KESK verslaat Witgoor

Woensdag 15 augustus 2018
Leopoldsburg - KESK verslaat WitgoorKESK Leopoldsburg heeft zijn oefenwedstrijd op het veld van Witgoor gewonnen met 0-2. De doelpunten werden gescoord door Mathei en Bosmans.

Arthur De Baere overleden

Woensdag 15 augustus 2018
Leopoldsburg - Arthur De Baere overledenGisteren is Arthur De Baere overleden, de weduwnaar van Hilda De Meyer. Hij was 84 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Leopoldsburg. Begroetingsmoment: maandag (18.30- 19 uur) in funerarium Hulsmans.

'Vergiet op een pasfoto mag niet'

Woensdag 15 augustus 2018
Het is maar dat je 't weet
Mensen mogen geen vergiet op hun hoofd zetten op hun pasfoto voor een identiteitsbewijs. Dat heeft de Nederlandse Raad van State vandaag bepaald. De zaak was aangespannen door een vrouw die aanhanger is van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster. Die "Kerk" is begin deze eeuw bedacht door een Amerikaan uit protest tegen gevestigde godsdiensten. Aanhangers vereren een godheid die gemaakt is van spaghetti en gehaktballen. Om hem te eren, dragen ze een vergiet op hun hoofd. Meer bij ed.nl

Oostenrijkse 'Spätzle'

Woensdag 15 augustus 2018
Inge's keukengeheimen
Leopoldsburg - Oostenrijkse 'Spätzle'ZoomInge ging vorige week op vakantie in Oostenrijk en zelfs dan was er nog tijd en heel veel goesting om een potje te koken. "Op zoek naar iets typisch van daar, winkel in winkel uit en wat kwam er heel veel terug? Spätzle. Maar wat is dit nu eigenlijk? Een soort pasta, afkomstig van het zuiden van Duitsland en Oostenrijk. Je kan het met vanalles eten, maar blijkbaar is de grote favoriet overal kaas. Dus kaas zal het worden!. De uitdaging is om verse Spätzle te maken i.p.v. de (…) Het hele nieuwsbericht
Oostenrijkse 'Spätzle'
Zoom

De bijverdiensten van de politici

Dinsdag 14 augustus 2018
De volledige lijst met mandaten van politici is vanmorgen gepubliceerd in het Staatsblad. En daaruit blijkt dat in Limburg gedeputeerde Ludwig Vandenhove (sp.a) vorig jaar het meeste mandaten combineerde, 51 in totaal, maar hij werd maar voor 4 daarvan betaald. Als we kijken naar het aantal betaalde mandaten, dan staat burgemeester Frieda Brepoels (N-VA) uit Bilzen op kop, samen met burgemeester Raf Drieskens (CD&V) uit Neerpelt en schepen Walter Cremers (sp.a) uit Lommel. Ze hebben elk 10 betaalde mandaten. (Radio 2) Meer info

Ria Jeunen overleden

Dinsdag 14 augustus 2018
Leopoldsburg - Ria Jeunen overledenOp 10 augustus overleed Ria Jeunen, de echtgenote van Eddy Berckmans. Zij was 60 jaar. Het afscheid vindt in besloten kring plaats.

Tegen bloembak en verkeersbord

Dinsdag 14 augustus 2018
Een 18-jarige uit Leopoldsburg is tijdens het achteruit rijden met zijn vrachtwagen tegen een bloembak en een verkeersbord beland. Er is alleen materiële schade. Het ongeval gebeurde op de Weertersteenweg in Maaseik.

Betere samenwerking mens/robot

Maandag 13 augustus 2018
Betere samenwerking tussen mensen en robots versterkt de concurrentiepositie van KMO's. Dat blijkt uit een nieuw interregionaal project dat tot doel heeft KMO's te ondersteunen die nieuwe technologieën, zoals robots die samenwerken met mensen, in hun productie integreren. Dat heeft Flanders Make aangekondigd, het Lommelse onderzoekscentrum voor de maakindustrie dat het project leidt.
Het nieuwe project biedt KMO’s in de automobiel- en voedingsindustrie de kans om via (…) Het hele nieuwsbericht

Limburgse export naar Iran halveert

Maandag 13 augustus 2018
De Limburgse export naar Iran daalde spectaculair sinds de Amerikaanse president Donald Trump economische sancties tegen het land aankondigde. Dat blijkt uit een rondvraag door Voka – KvK Limburg bij de belangrijkste Limburgse exporteurs naar Iran. Het Hoeseltse Power Tools Distribution zet de Iraanse export zelfs helemaal stop.
In de eerste zeven maanden van 2017 werden er in Limburg nog voor bijna 12 miljoen euro certificaten van oorsprong aangevraagd voor Iran, dit jaar is dat slechts 6,8 miljoen euro.

Anita Hembach overleden

Maandag 13 augustus 2018
Leopoldsburg - Anita Hembach overledenGisteren is Anita Hembach overleden, de echtgenote van Luc Schrijvers. Zij was 60 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroetingsmoment: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Bocholter - Leopoldsburg 0-2

Zondag 12 augustus 2018
Leopoldsburg - Bocholter - Leopoldsburg 0-2De oefenwedstrijd tussen Bocholter en KESK Leopoldsburg eindigde op 0-2. Mathei scoorde de twee doelpunten.

Kans op onweer

Zondag 12 augustus 2018
Vannacht trekt een storing van west naar oost door het land met regen en buien. Plaatselijk is er daarbij kans op onweer. Morgen verwacht het KMI regelmatig buien die soms stevig en onweerachtig zijn. Hier en daar kan er ook hagel vallen. Binnenlandse Zaken heeft inmiddels het noodnummer 1722 voor niet-dringende brandweerinterventies geactiveerd.

Bijna één op vijf 65 of ouder

Zondag 12 augustus 2018
18,5 procent van de inwoners van Leopoldsburg is 65 jaar of ouder. 5,6 procent is 80 of ouder. Het gaat respectievelijk om 2.879 en 877 inwoners.

Herkol klopt Leopoldsburg B

Zaterdag 11 augustus 2018
Leopoldsburg - Herkol klopt Leopoldsburg BIn een wedstrijd voor de Expoline Cup heeft Herkol vanavond met 6-1 gewonnen van Leopoldsburg B.

Basket: verlies voor Leopoldsburg

Zaterdag 11 augustus 2018
In het basket verloor Leopoldsburg in de Beker van Vlaanderen uit bij De Westhoek Zwevezele. Uitslag: 108-82.
Leopoldsburg telt nog 6 landbouwbedrijven. Tien jaar geleden waren er dat nog 20.

Extra opvang voor pleegzorg nodig

Vrijdag 10 augustus 2018
In Limburg zijn er extra opvangplaatsen voor pleegzorg nodig. Momenteel staan er in Limburg 58 kinderen op de wachtlijst voor opname in een pleeggezin.

Minder sterke bevolkingsgroei

Vrijdag 10 augustus 2018
In Limburg wordt een minder sterke bevolkingsgroei verwacht dan in Vlaanderen, met Beringen als sterkste groeier.  Bovendien zal het aantal ouderen in onze provincie spectaculair stijgen. Naast deze sterke vergrijzing zal ook de tendens van ontgroening van de bevolking zich verderzetten. Het jonge noorden en het oudere zuiden zijn in Limburg definitief verleden tijd. (Statistiek Vlaanderen)

Vrouw (84) gewond bij botsing

Vrijdag 10 augustus 2018
Een 84-jarige vrouw uit Leopoldsburg is gewond geraakt bij een kop-staartaanrijding op de Heppensesteenweg in Beverlo. Het ongeval gebeurde deze voormiddag.
Leopoldsburg - Droogtemaatregelen blijven van krachtZoomEnkele regen- en onweersbuien doorbraken de droogteperiode. Dit bracht wat verkoeling maar de natuur heeft nog steeds stevige dorst. De gevallen hoeveelheid neerslag is momenteel nog onvoldoende om de droogte te herstellen. "Samen met onze partners volgen we de situatie op de voet maar we onderstrepen dat de genomen maatregelen van kracht blijven tot tegenbericht", laat Noodplanning en Crisisbeheer Limburg weten.

Rustig zomerweer

Vrijdag 10 augustus 2018
Weerbericht
Leopoldsburg - Rustig zomerweerAan de voorzijde van een storing die onze regio na het weekend bereikt, zorgt een mobiele wig van hogedruk voor rustig en vrij zonnig weer tijdens het weekend. Later wordt ook warme lucht aangevoerd en bereikt het kwik zomerse waarden. Na het weekend staan regen en buien op het programma en wordt het terug kouder. Het wordt bovendien vrij winderig. Vandaag wisselen wolken en opklaringen elkaar af en het blijft meestal droog. Met een matige tot soms vrij krachtige zuidwestenwind stagneert het kwik op (…) Het hele nieuwsbericht

Gratis wandelkaarten Natuurpunt

Donderdag 9 augustus 2018
Leopoldsburg - Gratis wandelkaarten NatuurpuntZoomWie graag in de natuur gaat wandelen kan via de website van Natuurpunt gratis wandelkaarten downloaden. In onze regio kan je 2 wandelingen downloaden in de natuurgebieden van Gerheserheide en de Grote Beek. Meer info via deze link.

Vaklui gezocht

Donderdag 9 augustus 2018
Vandaag gelezen
"Ik zoek een elektricien om de stroom te herstellen tussen mensen die niet meer met elkaar praten, een oogarts om de boze blik van de mensen te veranderen, een kunstenaar om een glimlach op het gezicht van de mensen te tekenen en een metser om aan de vrede te bouwen." (Bron: Kerk & Leven)

Voor fusies en behoud provincie

Donderdag 9 augustus 2018
In vergelijking met zes jaar geleden wint de gemeentelijke fusiegedachte duidelijk terrein bij ondernemers. Voor 12 priocent is dit zelfs voornaamste manier om de werking van gemeenten efficiënter te maken. Maar niet minder dan 2 op 5 ondernemers vindt dat zijn gemeente best zou fuseren.Naast de gemeenten die volgend jaar al Oudsbergen en Pelt gaan vormen, is er ook in Maaseik, Diepenbeek, Bilzen, Bree, Lummen, Tessenderlo, Hamont-Achel en Alken 50 procent of meer van de ondernemers overtuigd. De Limburgse ondernemers en bedrijfsleiders willen ook het behoud van de provincie Limburg. (Unizo)

Meest ondernemersvriendelijk

Donderdag 9 augustus 2018
De Limburgse gemeenten die het best scoren op vlak van ondernemernemersvriendelijkheid (mobiliteit, fiscaliteit, ruimte en dienstverlening) zijn Lanaken, Bilzen, Tessenderlo , Meeuwen-Gruitrode en Dilsen-Stokkem. De gemeenten die het minst goed scoren op vlak van ondernemersvriendelijkheid zijn Maaseik, Sint-Truiden, Beringen, Hasselt en Maasmechelen. (Unizo Limburg)

Opgelet: code oranje

Donderdag 9 augustus 2018
Leopoldsburg - Opgelet: code oranjeHet KMI waarschuwt opnieuw met code oranje voor deze namiddag. "In de loop van dag kan lokaal felle regenval voorkomen, alsook stevige regen- en onweersbuien vanuit Frankrijk met kans op zeer zware windstoten", laat het KMI weten.

KESK wint oefenwedstrijd

Woensdag 8 augustus 2018
Leopoldsburg - KESK wint oefenwedstrijdKESK Leopoldsburg heeft een oefenwedstrijd tegen Berg en Dal gewonnen met 1-0. Het doelpunt werd door Kim Bosmans gescoord op penalty.

Nieuwe bvba: P & Ana

Woensdag 8 augustus 2018
Jan en Anna Wolosz uit Heppen hebben de bvba P & Ana opgericht met zetel aan de Kanaalstraat in Heppen. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de realisatie van bouwprojecten en de exploitatie van een schoonmaakdienst.

Gasleiding geraakt bij werken

Dinsdag 7 augustus 2018
Vanmorgen is bij werken op de hoek van de Leonardstraat en de Stationsstraat een gaslek ontstaan. Het lek kon vrij snel gedicht worden.

Alternatief: rijst telen

Dinsdag 7 augustus 2018
Rijst telen is voor landbouwers een alternatief in tijden van droogte en hitte, zegt Jan Veerhuis uit het Nederlandse Bosschenhoofd. "Rijst is niet alleen om op te eten. De wortels zijn een uitstekende bodembemester. Een boer kan dus bijvoorbeeld het ene jaar maïs, het tweede jaar aardappelen en het derde jaar rijst oogsten. Van het stro kan je karton maken en van het rijstkaf en de te kleine rijstkorrels plastic." (Bron: omroepbrabant.nl)

De kleuren van de natuur

Dinsdag 7 augustus 2018
Leopoldsburg - De kleuren van de natuurZoomEen icarusblauwtje op een korenbloem, gefotografeerd door Chantal Serwy. Een prachtige kleurencombinatie!

Meer oproepen over eenzaamheid

Dinsdag 7 augustus 2018
Tele-Onthaal krijgt meer oproepen binnen over eenzaamheid en... de warmte. De vakantieverhalen op sociale media maken de confrontatie met de eigen problemen en neerslachtige gevoelens groter. Door de warmte komen mensen minder buiten waardoor ze ook minder in contact komen met anderen. De warmte maakt mensen moe en en laat ze zich minder goed in hun vel voelen. Daarbij komt dat vrienden en hulpverleners nu vaak met vakantie zijn... (Bron: Radio 2).

Noodnummer 1722 geactiveerd

Dinsdag 7 augustus 2018
Leopoldsburg - Noodnummer 1722 geactiveerdHet noodnummer 1722 is geactiveerd. Dat is het nummer dat je moet bellen voor hulp van de brandweer bij stormschade of wateroverlast. De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken activeert tijdens storm of wateroverlast het telefoonnummer 1722 voor niet-dringende interventies van de brandweer. Het nummer 1722 moet ervoor zorgen dat de noodcentrales 112 niet overbelast geraken bij onweer en dat mensen die in levensgevaar zijn niet nodeloos moeten wachten.
Leopoldsburg - Nieuw meldpunt voor verloren huisdierenEr is een nieuw centraal meldpunt opgestart voor vermiste huisdieren in België. Het gaat om een eenvoudige, efficiënte website ontwikkeld door het piepjonge bedrijfje Huskii uit Heusden-Zolder. Op het meldpunt kan iedereen niet alleen gratis zijn huisdier melden dat vermist is, meteen kun je ook snel opzoeken welke huisdieren in de buurt vermist zijn als je bijvoorbeeld zelf één aantreft. Of je kunt een gevonden huisdier ook zelf melden. Dit is de website: www.ikbenvermist.be

KMI waarschuwt met code geel

Maandag 6 augustus 2018
Leopoldsburg - KMI waarschuwt met code geelMorgen/dinsdag wordt het zeer warm met maxima tot 36 of 37 graden. Het is zonnig met in eerste instantie meer hoge wolkenvelden vanuit het westen. Later op de dag ontstaan er stapelwolken en is al een eerste onweer mogelijk in het westen. "Dinsdagavond en in de nacht naar woensdag wordt het wisselend tot soms zwaarbewolkt met kans op regen- of onweersbuien. De onweders kunnen gepaard gaan met felle rukwinden, hagel en en lokale wateroverlast", waarschuwt het KMI.

Vrouw (79) zwaargewond bij botsing

Maandag 6 augustus 2018
Leopoldsburg - Vrouw (79) zwaargewond bij botsingDe 79-jarige Maria L. uit Leopoldsburg is vandaag zwaargewond geraakt bij een botsing tussen twee auto's op de Europalaan in Genk. Vier Nederlanders liepen lichte verwondingen op.

Elk nadeel heb zijn voordeel

Maandag 6 augustus 2018
Vandaag gezien
Leopoldsburg - Elk nadeel heb zijn voordeelZoomHet is de meest gekende uitspraak van Johan Cruijf. De hitte en de droogte hebben weinig voordelen voor de boeren, behalve dat het stro heel goed droogt.  
Momenteel is het slecht gesteld met de heide. Dat zegt het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Meer dan 1/3 is verdord en zal niet uitschieten en bloeien. Alleen de oudere heide zal een beetje bloeien, maar zal snel dor zijn.
"De insecten hebben het dus extreem moeilijk om nectar te vinden. De bijenkasten die jaarlijks geplaatst worden voor lekkere heidehoning zijn dit jaar afgezegd.
"Dieren die zich kunnen verplaatsen vinden gelukkig water bij de grote ontginningsplassen. De andere zullen (…) Het hele nieuwsbericht

ESK Leopoldsburg - KFC Eksel 2-1

Maandag 6 augustus 2018
KESK Leopoldsburg heeft een oefenwedstrijd tegen KFC Eksel gewonnen. Uitslag 2-1. Aan de rust was de stand 2-0.

Grafschennis

Maandag 6 augustus 2018
Op het kerkhof aan de Diestersteenweg in Leopoldsburg is tijdens het weekend een geval van grafschennis vastgesteld.

Fietser gewond in Heppenstraat

Maandag 6 augustus 2018
Leopoldsburg - Fietser gewond in HeppenstraatIn de Heppenstraat raakten een fietser en een auto in een aanrijding betrokken. De fietser is daarbij gewond geraakt.

Hubert Verstraete overleden

Maandag 6 augustus 2018
Leopoldsburg - Hubert Verstraete overledenGisteren is Hubert Verstraete overleden, de echtgenoot van Jacky Goossens. Hij was 83 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroetingsmoment: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Diploma blijft belangrijk

Zondag 5 augustus 2018
Of een schoolverlater erin slaagt snel werk te vinden, hangt voor een groot deel af van het behaalde diploma. Van de jongeren die afzwaaien met een masterdiploma, is na een jaar nog slechts 3,9% op zoek naar een job. Bij de professionele bachelor (PBA) ligt dit met 4,2% in dezelfde lijn. Bij degenen die helemaal geen diploma hebben, is dat 31,9%.  Dat blijkt uit het jaarlijkse schoolverlatersrapport van de VDAB
In 2017 zijn in ons land 109.629 personen overleden, tegenover 108.056 in 2016, namelijk een stijging van 1,5%. Hoewel er een lichte stijging was in 2017, blijft het algemene sterftecijfer conform het gemiddelde van de laatste 10 jaar met een brutosterftecijfer van 9,7 promille (9,6 in 2016).(Dienst Statistiek)
Vanaf 9 augustus mogen handelaars geen extra kosten meer aanrekenen voor elektronische betalingen met de bankkaart, via overschrijving of via domiciliëring. Dit verbod geldt zowel voor betalen in de winkel als voor betalen op internet en dus ook voor vrije beroepen, overheidsdiensten, gemeentebesturen, intercommunales en andere organisaties. Meer info

Water van Aquafin voor landbouwers

Donderdag 2 augustus 2018
Landbouwers en fruittelers die water nodig hebben voor hun gewassen en fruitbomen, kunnen dat gaan oppompen bij Aquafin. In Limburg kan dat in Lanaken, Genk, Kuringen-Hasselt, Bree, Lommel en Halen, meldt Radio2.
"Normaal gezien lozen we het gezuiverd afvalwater in waterlopen", zegt Sabine Schellens van Aquafin. "We kunnen wel niet al ons afvalwater voorbehouden voor landbouwers want dan komen die waterlopen droog te staan. Daarom vragen we geïnteresseerden contact met ons op te nemen, dan (…) Het hele nieuwsbericht

Leopoldsburg- Koersel 1-2

Woensdag 1 augustus 2018
In een vriendschappelijke wedstrijd heeft ESK Leopoldsburg met 1-2 verloren van W. Koersel. Aan de rust was de stand 0-1.

Julien Stockmans overleden

Woensdag 1 augustus 2018
Leopoldsburg - Julien Stockmans overledenVandaag is Julien Stockmans overleden, de echtgenoot van Lutgarde Geenen. Hij was 67 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroetingsmoment: maandag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Bijna 9 procent meer starters

Woensdag 1 augustus 2018
Voor de eerste zes maanden van 2018 is het aantal Limburgse starters opnieuw sterk toegenomen in vergelijking met de voorbije jaren. Dat zegt Voka-KvK Limburg. In juni ligt het aantal startende ondernemingen 8,83% hoger in vergelijking met juni 2017. Wat het eerste semester van 2018 betreft ligt het aantal starters alweer ruim een tiende hoger dan het recordjaar 2017.

Gegrilde groentjes op gekruide olie

Woensdag 1 augustus 2018
Inge's keukengeheimen
Leopoldsburg - Gegrilde groentjes op gekruide olieZoomZomer en volop zon, dus ons serreke staat in volle bloei en er is oogst. Veel oogst. Opeens schep ik elke avond paniekerig kilo’s groenten op onze borden en probeer elke gast naar huis te sturen met monstrueuze courgettes en zakken vol met tomaten. Dus Inge ging weer eens experimenteren als we augurken kunnen inmaken, zongedroogde tomaatjes kunnen maken, dan lukt ons dat misschien met aubergines, courgettes ed. ook. Het was simpeler als ik dacht. Groentjes snijden en in de oven (ja dat was puffen met dit (…) Het hele nieuwsbericht
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen