Het overige nieuws

Geen stof en as, wel compost

Zondag 31 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Begraven lichamen vervuilen het grondwater en nemen veel plaats in. Cremeren is een alternatief maar waarom zouden we overleden mensen niet composteren? vraagt een milieu-ingenieur in Dinant zich af. Hij composteerde vroeger samen met zijn vader dieren en die verdwenen totaal. Een lijk dat in 3m³ compost gelegd wordt, voegt er 1m³ compost aan toe. De ingenieur heeft zijn idee voorgelegd aan het stadsbestuur, dat op dit punt niet voorop wil lopen, maar hem wel aanmoedigt om zijn idee "in het milieu" verder te bespreken. Een schepen: "Toen crematie nog nieuw was, vond men dat ook vreemd."
Het is maar dat je 't weet
53 Limburgse spelers uit het middenveld hebben samen acht suggesties geformuleerd voor lokale besturen om een sterk lokaal sociaal beleid uit te werken na de verkiezingen van oktober. De organisaties vragen om ook een plek aan tafel, omdat zij de expertise hebben en dichter bij de bevolking staan. Ze pleiten voor hulp- en dienstverlening in de buurt, betaalbaar wonen, goed uitgebouwde kinderopvang, de aanpak van de sociale onderbescherming, een warme plek voor iedereen, toegankelijke scholen, een laagdrempelig cultuur- en vrijetijdsaanbod en toegankelijke gezondheidszorg.
Groetjes uit Zuid-Afrika
Leopoldsburg - Band tussen  Afrikaans en VlaamsZoomAls iemand die opgroeide in Noord-Limburg maar nu in Zuid-Afrika woont, denk ik vaak aan de interessante verbindingen tussen mijn oude en nieuwe thuis. Het is een verhaal van verschillen en overeenkomsten, gevormd door de geschiedenis en cultuur van beide plaatsen.
Hoewel Afrikaans en Vlaams op het eerste gezicht misschien mijlenver uit elkaar lijken te liggen, delen ze in werkelijkheid een aantal opvallende gelijkenissen die een diepgaande band tussen de twee talen onthullen. Afrikaans ontstond toen (…) Het hele nieuwsbericht
Band tussen  Afrikaans en VlaamsBand tussen  Afrikaans en VlaamsBand tussen  Afrikaans en VlaamsBand tussen  Afrikaans en Vlaams
Zoom

Een zalige Pasen!

Zondag 31 maart 2024
Leopoldsburg - Een zalige Pasen!ZoomMaak er een mooie Pasen van... met hopelijk, straks, wat zon!
Leopoldsburg - Wielerploeg Visma in Ronde van VlaanderenZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Van winteruur naar zomeruur

Zaterdag 30 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Van winteruur naar zomeruurZoomKomende nacht schakelen we weer over op de zomertijd. Om 2 uur draaien we de klok een uur vooruit. We verliezen dus een uurtje slaap... "En dat heeft niet alleen voor mensen gevolgen", zegt de politie. "Wilde dieren hebben hier natuurlijk geen weet van en zijn in de eerste dagen na het ingaan van de zomertijd nog op zoek naar een slaapplaats terwijl de spits al op gang komt. Dit kan ervoor zorgen dat ze op zoek zijn naar eten in de berm of onverwachts oversteken. Wees dus extra alert en pas je snelheid aan."(Foto Patrick Haesevoets, met AI)
Het is maar dat je 't weet
Het Vlaamse Gewest telde eind 2023 29.588 sportaccommodaties. Petanqueterreinen zijn het meest voorkomende type sportinfrastructuur. Eind 2023 waren er 5.893. Andere vaak voorkomende types sportinfrastructuur zijn tennisvelden (3.560) en sportlokalen (3.458). Er waren 3.169 openlucht natuursportvelden van minstens 40 bij 80 meter, en nog eens 4.726 openluchtsportvelden van kleinere afmeting. Het aantal sporthallen, ruitervelden en padelterreinen lag eind vorig jaar telkens iets boven de 1.000 (…) Het hele nieuwsbericht

Rue Royale

Zaterdag 30 maart 2024
Uit de oude doos
Leopoldsburg - Rue RoyaleZoomVandaag een heel eind terug in de tijd naar de Koningsstraat.

Een vrolijk Pasen

Zaterdag 30 maart 2024
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Een vrolijk PasenZoomEdith en Lambert halen vandaag inspiratie in het paasfeest.
Zoom
Gezondheid
Heb je er ooit bij stil gestaan hoe je dagelijkse zitgedrag je gezondheid beïnvloedt? Met onze huidige levensstijl, waarbij we vaak urenlang zitten, is het daarom misschien tijd om actie te ondernemen voor onze gezondheid. Aan de universiteit van Hasselt gaat Oudsbergenaar Jen Vanherle onderzoeken hoe de negatieve effecten van zitgedrag kunnen worden voorkomen.
Jen zoekt mensen die willen deelnemen aan een onderzoek dat de effecten van zitgedrag en trainingssessies op onze (…) Het hele nieuwsbericht

Pasen wordt wisselvallig

Vrijdag 29 maart 2024
Weerbericht
Leopoldsburg - Pasen wordt wisselvalligGestuurd door een omvangrijke depressie over de Britse Eilanden trekken storingen en buien met de regelmaat van de klok over onze streken. Tussendoor zijn er echter ook wel droge perioden met wat zon. Op Pasen verloopt de ochtend droog, wat uiteraard positief is om paaseitjes te rapen. Paasmaandag wordt een regendag. De dagen nadien blijven de neerslagkansen hoog.
Morgen/zaterdag wordt vrij warme lucht naar onze regio gestuwd en zou het kwik wel eens kunnen oplopen tot 18 of 19 graden. Er (…) Het hele nieuwsbericht

Woninginbraak in Voetsveldweg

Vrijdag 29 maart 2024
Leopoldsburg - Woninginbraak in VoetsveldwegDieven verschaften zich via een raam toegang tot een woning aan de Voetsveldweg in Heppen. Over de buit is niets geweten.

Zomer- of wintertijd?

Vrijdag 29 maart 2024
In de nacht van zaterdag op zondag schakelen we weer over naar de zomertijd. Indien die discussie voor één permanente tijd weer oplaait, dan pleit de Bouwunie voor de wintertijd. "De wintertijd sluit het beste aan bij de natuurlijk zonnetijd. De werkuren komen beter overeen met de daglichturen. Mochten we het hele jaar door de zomertijd aanhouden, dan moeten de bouwvakkers in de winter veel te lang in het donker werken. Dat is minder veilig, zowel op de werf als in het verkeer", aldus de Bouwunie.
Leopoldsburg - Bekerfinales handbal zijn uitverkochtMorgen/zaterdag worden in de Alverberg in Hasselt de finales van de handbalbeker van België bij de dames en de heren gespeeld. Om 13u nemen de dames van Handbal Sint-Truiden het op tegen die van Hubo Handbal. Om 16u start de finale van de heren tussen KTSV Eupen en HC Visé BM. Voor beide ploegen is bekerwinst een primeur. De finales worden voor een vol huis gespeeld en de herenfinale wordt uitgezonden op één.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 waren er bijna 3,7 miljoen personenwagens ingeschreven in het Vlaamse Gewest. Dat zijn er ruim 700.000 meer dan in 2006, een stijging van 24 procent. Het aantal ingeschreven personenwagens steeg tussen 2022 en 2023 met 1,6 procent. (Statistiek Vlaanderen)

Zomeruur in het recyclagepark

Donderdag 28 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Zomeruur in het recyclageparkZaterdagnacht wordt het zomeruur weer ingevoerd, en dat betekent ook dat vanaf dinsdag de zomeruurregeling in de recyclageparken van Limburg.net van kracht is. Die komt er op neer dat het park elke werkdag (behalve maandag) opengaat om 9u, 's middags sluit van 12.30 tot 13u, en 's namiddags de poorten sluit om 17u. Behalve op dinsdag - dan gaan de poorten om 18u dicht - en op zaterdag (om 16u).

François Dingenen overleden

Donderdag 28 maart 2024
Leopoldsburg - François Dingenen overledenDinsdag is in Leopoldsburg François Dingenen (89) overleden, de echtgenoot van Jacqueline Fransen. Hij woonde in Hechtel en was afkomstig uit Peer. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19-109.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.

Gemeenteraad op 3 april

Donderdag 28 maart 2024
Leopoldsburg - Gemeenteraad op 3 aprilDe zitting van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn (OCMW-raad) zal op 3 april 2024 plaatsvinden om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. De zitting is toegankelijk voor publiek. De dagorde kan je hier raadplegen.

Verzoek om identificatie

Woensdag 27 maart 2024
Leopoldsburg - Verzoek om identificatieZoomDe politie Kempenland doet deze oproep: Op 20 maart 2024 hebben er in het centrum van Lommel ongeveer dertig diefstallen plaatsgevonden uit voertuigen. Kunnen jullie ons helpen bij het identificeren van de verdachte? Alle tips zijn welkom via ons vaste nummer: 011/399.899 of via pz.lommel.recherche[!]police.belgium.eu.

Witte kwikstaart

Woensdag 27 maart 2024
Puur natuur
Leopoldsburg - Witte kwikstaartZoomNog een vogel die teruggekeerd is uit warmere oorden is de witte kwikstaart, hoewel er de laatste jaren ook zijn die gewoon hier blijven in de winter. De kwikstaart zien we meestal in open gebieden, weilanden en akkers. Het liefst ook nog ergens dichtbij het water. De kwikstaart is een nerveuze vogel makkelijk te herkennen door het bijna constant schommelen met zijn lange staart. (Johan Put) 
Vandaag gelezen
"Dat mensen met overgewicht snurken is al langer bekend, ook dat mensen met snurkproblemen fysieke klachten kunnen ondervinden van hun gesnurk. Maar dat snurkers ook minder zin in seks hebben was tot nu minder bekend."
(Kliniek voor Snurken en Apneu Nederland)

Limburger verdient het minst

Woensdag 27 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Limburger verdient het minstZoomDe doorsnee Belg verdient nu 3.800 euro bruto per maand. In Vlaanderen staat het gemiddelde op 4.099 euro. Toch zijn er nog grote regionale verschillen. Met 3.896 euro worden de Limburgers het slechtst betaald. Andere gemiddelden: 4.248 euro in Antwerpen, 4.019 euro in Oost-Vlaanderen, 3.947 euro in West-Vlaanderen en 4.303 euro in Vlaams-Brabant. Ter vergelijking: in Brussel wordt gemiddeld 4.924 euro betaald.

Yvonne Claes overleden

Dinsdag 26 maart 2024
Leopoldsburg - Yvonne Claes overledenVandaag is Yvonne Claes overleden, de weduwe van Camille Carmans. Zij was 92 jaar en afkomstig uit Helchteren. De uitvaartliturgie vindt woensdag 3 april (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Leopoldsburg. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Helchteren. Begroeting: dinsdag 2 april (18.30-19 uur) in funberarium Hulsmans in Leopoldsburg.

Pierke Cortens overleden

Dinsdag 26 maart 2024
Leopoldsburg - Pierke Cortens overledenIn Heppen is gisteren Pierke Cortens overleden, de weduwnaar van Iréne Verberne. Hij was 85 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.
Geïnspireerd door werken uit Het Kunstuur maakten mensen in armoede hun eigen kunst. Horizont vzw bracht twee jaar geleden een groep van 10 mensen in armoede samen. Onder begeleiding van Avansa en Knst. leerden ze over kunst om tot slot zelf kunst te creëren. Die creaties gaan in april onder de veilinghamer. In deze online veiling kan iedereen bieden op de werken. De opbrengst gaat 50/50 naar de kunstenaars zelf, mensen in armoede, en (…) Het hele nieuwsbericht
Kerk
Het aantal volwassen dopelingen in ons land is op tien jaar tijd bijna verdubbeld. Dit jaar zijn het er 362.  Tien jaar geleden, in 2014, lieten 186 volwassenen zich in ons land door het doopsel in de katholieke kerk opnemen. In 2019 waren het er 244. In Limburg zijn er dit jaar 9 volwassen dopelingen.
Leopoldsburg - Brulkikker gehoord of gezien? Melden!ZoomIn Pelt en Ham is hij al gesignaleerd: de Amerikaanse stierkikker. Of de brulkikker - hij loeit als een koe. Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) vraagt het publiek hen te verwittigen wanneer men die reuzenkikker hoort of ziet. Want het is een invasieve soort. Niet welkom, dus!
De Amerikaanse stierkikker vormt een bedreiging voor onze inheemse soorten. Het is een zeer grote en vraatzuchtige kikker die alles eet wat in (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
De voorbije 12 maanden (maart 2023 – februari 2024) lag de filezwaarte op de hoofdwegen in het Vlaamse Gewest op gemiddeld 869km per werkdag.
Nooit eerder lag de filezwaarte zo hoog. De filezwaarte is de voorbije jaren blijven stijgen, met een piek in mei 2018. In de daaropvolgende periode was er een beperkte daling, gevolgd door een zeer sterke daling vanaf maart 2020 als gevolg van de coronacrisis. In april 2021 steeg het 12-maands voortschrijdend gemiddelde van de filezwaarte voor het (…) Het hele nieuwsbericht

Weer boerenbetoging in Brussel

Maandag 25 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Morgen is er weer een boerenbetoging in Brussel. De politie daar verwacht dat die in het hele Brusselse Gewest tot heel wat verkeershinder zal leiden, en raadt af om dinsdag met de auto naar Brussel te komen. De problemen kunnen aanhouden tot in de late namiddag.

Drie op tien lid van sportclub

Maandag 25 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Drie op tien inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder gaven in het najaar van 2023 aan actief lid te zijn van een sportclub of sportvereniging (31%). Dat aandeel bleef min of meer gelijk in vergelijking met 2021. Mannen zijn vaker actief lid van een sportclub of –vereniging dan vrouwen. In 2023 ging het respectievelijk om 35% en 27%. Hoger opgeleide personen zijn vaker actief lid van een sportclub dan lager opgeleiden. (Statistiek Vlaanderen)
Leopoldsburg - Marie-Louise Bernaerdts overledenDonderdag is Marie-Louise Bernaerdts overleden, de weduwe van de in 2002 gestorven Louis Vuegen. Zij was 85 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.
Leopoldsburg - Het is nooit volle maan van de eerste dagZoomEen oud gezegde dat betekent: alles zijn tijd moet hebben. Rome is immers ook niet gebouwd op één dag. (foto Stephan Volders)

29 mensen met enkelband

Zondag 24 maart 2024
Cijfer van de dag
In Leopoldsburg zijn er 29 mensen met een enkelband. Dat berekende HLN vandaag. Het aantal mensen met een enkelband neemt elk jaar toe. "Rekening houdend met het aantal inwoners, hebben er in Leopoldsburg bijna twee op duizend mensen een enkelband om hun been. In heel Vlaanderen hebben gemiddeld 0,7 personen op duizend een enkelband. In de hele provincie Limburg hebben afgelopen jaar 898 mensen een enkelband gehad. Dat is dertien procent van het totaal in Vlaanderen en Brussel.

Bijna 8 op 10 kopen online

Zondag 24 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Het aandeel van de bevolking van 16 tot 74 jaar in het Vlaamse Gewest dat in het jaar voorafgaand aan de bevraging goederen of diensten voor privégebruik aankocht of bestelde via een website of via een app, lag in 2023 op 79%. Dat aandeel steeg sterk sinds 2005. Toen kocht of bestelde nog maar 16% van de inwoners online. Meer recentelijk was er een sterke stijging van 2018 tot 2020, gevolgd door een stagnatie vanaf 2021. (Statistiek Vlaanderen)
Leopoldsburg - Iets van maartse buien en aprilse grillenZoomVandaag bracht het weer een breed scala van zon, regen en hagel. En ook zondag zal het spreekwoord zijn naam alle eer aandoen. (Gust Ischen)

Jos Schepens overleden

Zaterdag 23 maart 2024
Leopoldsburg - Jos Schepens overledenGisteren is Jos Schepens overleden, de echtgenoot van Andrea Testelmans. Hij was 75 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Hechtel wint van Leopoldsburg

Zaterdag 23 maart 2024
Leopoldsburg - Hechtel wint van LeopoldsburgKFC Hechtel heeft vanavond met 3-1 gewonnen van K ESK Leopoldsburg. Voor KFC Hechtel scoorden Elia, Boonaerts en Prenen. Cominotto maakte het doelpunt van K.ESK Leopoldsburg.

Ik wil niet...

Zaterdag 23 maart 2024
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Ik wil niet...ZoomDe lente is vandaag de inspiratie van Edith en Lambert.

Maartse buien

Vrijdag 22 maart 2024
Weerbericht
Leopoldsburg - Maartse buienEr staat een guur weekend voor de deur met maartse buien. Maartse buien zijn eigenlijk regenbuien vergezeld van winterse neerslag zoals korrelhagel of natte sneeuw. Vaak gaan die ook gepaard met onweer. Dat komt door de erg koude bovenlucht en natuurlijk ook door de lage temperaturen aan het aardoppervlak. Na het weekend wordt het wat rustiger op de weerkaarten, is het vaak droog en wordt het ook terug wat zachter.
Zaterdag wisselen sterkt ontwikkelde stapelwolken af met zonnige momenten. (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
In 2023 werden er 138.137 klachten ingediend bij de Vlaamse overheidsdiensten. In 2022 waren dat er 92.345. Tussen 2022 en 2023 steeg het aantal ingediende klachten met 49,6%. Eén op twee klachten ging over mobiliteit. Daarna volgde het beleidsdomein Energie, Water, Omgeving en Wonen (31%). Bij het beleidsdomein Cultuur, Jeugd, Sport en Media ging het over 10% van de klachten. Daarin zijn de klachten in verband met de VRT opgenomen. (Vlaamse Ombudsdienst)

Morgen is het weer Earth Hour

Vrijdag 22 maart 2024
Zaterdag 23 maart vindt het wereldwijde evenement Earth Hour plaats. Die avond zullen miljoenen mensen in meer dan 180 landen laten zien dat ze onze prachtige planeet willen beschermen. Wil jij ook meedoen? Dat kan door 1 uur het licht uit te doen tussen 20.30 en 21.30 uur. "Met dit wereldwijde signaal willen we het probleem en de oplossing van klimaatverandering wereldwijd op de kaart zetten en samen de handen ineenslaan voor de natuur op aarde", klinkt het.

Regen vanaf morgen

Donderdag 21 maart 2024
Weerbericht
Leopoldsburg - Regen vanaf morgenTijdelijk bevindt ons land zich nog onder de beschermde vleugels van een uitloper van het hogedrukgebied der Azoren. De wind is wel naar het noordwesten gedraaid, waardoor de aangevoerde lucht een fractie kouder is. Deze wig van hogedruk maakt stilaan plaats voor een storing die morgen rond of kort na de middag de kuststreek bereikt en vervolgens het land in trekt. Het gaat daarbij enige tijd regenen. Achter deze storing stroomt koude lucht van polaire oorsprong over onze streken en dat gaan we zaterdag (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Sinds het derde kwartaal van 2021 ondervraagt Statbel, het Belgische statistiekbureau, elk kwartaal zo'n 5.000 Belgen tussen 16 en 74 jaar over hun persoonlijk welzijn en levensomstandigheden. In het vierde trimester van 2023 voelde 62,3% van de Belgen zich altijd of meestal gelukkig, voelde 8% van de Belgen zich altijd of meestal eenzaam, kon 42,4% van de Belgen zeer moeilijk, moeilijk of eerder moeilijk rondkomen, voelde 52,9% van de Belgen een hoge mate van algemene levenstevredenheid, voelde (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Red Wolves mogen dromen van kwalificatieIn de vooravond werd in Kopenhagen geloot voor het EK Handbal dat in 2026 georganiseerd wordt in Denemarken, Zweden en Noorwegen. België komt uit in groep 5 waarin Kroatië, Tsjechië en Luxemburg de tegenstanders zijn.
Door deze gunstige loting mogen de Red Wolves dromen van een eerste EK- kwalificatie. Behalve Luxemburg en Tsjechië nemen de Belgen het ook op tegen Kroatië. De eerste en tweede van elke groep plaatsen zich rechtstreeks voor het EK, net zoals de vier beste teams die als derde eindigen. De vier slechtste teams die op de vierde plaats eindigen moeten barragewedstrijden spelen om te mogen deelnemen.

Pas op met Temu

Donderdag 21 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Ongetwijfeld heb je op je smartphone al aanbiedingen gezien van Temu. Spotgoedkoop, die producten. Onwaarschijnlijk, zo goedkoop. Maar wat blijkt: de Chinese shoppingapp is volgens onderzoekers een nog grotere dataspion dan TikTok. Lees dit verhaal van VRTnieuws.

VITO en LRM gaan samenwerken

Donderdag 21 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
De Vlaamse onafhankelijke onderzoeksorganisatie VITO en Limburg Startup, de startup-community van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, sluiten een partnership af. Start-ups die gevestigd zijn in één van de 7 Limburgse incubatoren zullen zo nog beter ondersteund worden bij het bedenken, uitwerken en implementeren van projecten of bedrijfsideeën met impact op een duurzame samenleving. De samenwerking is vanmorgen bekendgemaakt.
Het is maar dat je 't weet
Volgens de EU-SILC-enquête van 2023 lag het netto beroepsinkomen van de werkende bevolking van 20 tot 64 jaar in het Vlaamse Gewest gemiddeld op 2.732 euro per maand. In 2006 ging het om 2.512 euro per maand. Tussen 2006 en 2023 steeg het netto reële beroepsinkomen met 9%. Dat is gemiddeld 0,5% per jaar. (Statistiek Vlaanderen)

TV-nieuws trekt minder kijkers

Woensdag 20 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
In het najaar van 2023 volgde 73% van de inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder minstens één keer per week het nieuws op televisie. 70% volgde het nieuws via de radio. 68% volgde minstens één keer per week het nieuws via het web en 62% via kranten. Enkel bij het volgen van het nieuws op televisie is er sprake van een significante wijziging tegenover 2021. Dat aandeel daalde van 78% in 2021 naar 73% in 2023. (Statistiek Vlaanderen)
Leopoldsburg - Extra openingsmomenten donorcentraZoomMet de vakantieperiodes in aantocht zoals de Paasvakantie, het Hemelvaartweekend, het Pinksterweekend en dan de zomervakantie – typische periodes waarin mensen minder doneren – én de inspanning van Rode Kruis-Vlaanderen om op jaarbasis 5% meer plasma in te zamelen is het zaak om iedereen voldoende mogelijkheden te bieden om afspraken te maken. Rode Kruis-Vlaanderen zet daarom alle zeilen bij en plant extra openingsmomenten in, vooral op vrijdagen én zaterdagen, want elke donatie telt. Zo zal het donorcentrum van Beringen extra open zijn op zaterdag 23 maart, vrijdag namiddag-avond 12 april, zaterdag 1 juni en zaterdag 24 augustus.
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Hou je hond aan de lijn, zeker in het bosZoomTijdens het weekend van 23 en 24 maart, op woensdag 27 maart en tijdens het verlengd weekend van 30 maart tot en met 1 april voeren de boswachters en natuurinspecteurs extra controles uit, meldt het Agentschap Natuur en Bos. Wie zijn hond niet aangelijnd heeft, wordt gesanctioneerd en krijgt een boete van 96 euro. Een bedrag dat bij recidive of meer dan één hond verder kan oplopen.
Hondeneigenaars die, zoals het hoort, hun hond wel aan de leiband houden, worden beloond. Zij krijgen - zolang de voorraad strekt - een doosje met hondensnacks.
Leopoldsburg - Waarom begint de lente nu op 20 maart?Zoom
Het begin van de lente valt niet altijd op dezelfde datum. Dat komt omdat de aarde er niet precies 365 dagen over doet om haar baantje om de zon te draaien en dus alle seizoenen te doorlopen.
De komende decennia trouwens (tot het jaar 2048) begint de lente altijd op 20 maart. Vandaag dus! De wetenschappelijke uitleg kan je lezen op Quest. (Foto Gust Ischen)

Word vriend(in) van de bij

Woensdag 20 maart 2024
Leopoldsburg - Word vriend(in) van de bijZoomWil je in je tuin een plekje vrijmaken voor de (vrienden van de) bij?  Bestel dan bij Werkgroep Isis je zadenmengsel met streekeigen soorten. Het éénjarige wilde bijenmengsel is zeer kleurrijk met een mozaïek van blauwe, rode, gele, witte, roze en paarse bloemen: korenbloem, grote klaproos, raapzaad, zwart mosterd, luzerne, voederwikke, rode klaver, echte kamille en dille. Bijen en andere insecten zullen door dit mengsel aangetrokken worden. Vogels kunnen er zowel voedsel als een (…) Het hele nieuwsbericht

Stralend lenteweer

Woensdag 20 maart 2024
Leopoldsburg - Stralend lenteweerZoomVandaag begint officieel de lente en die begint alvast heel stralend met temperaturen tot 19°. Geniet van deze mooie dag! (Gust Ischen)
Stralend lenteweerStralend lenteweer
Stralend lenteweerStralend lenteweer
Zoom

Veldleeuwerik

Woensdag 20 maart 2024
Puur natuur
Leopoldsburg - VeldleeuwerikZoomVandaag begint de lente en dan verschijnen ook de leeuweriken ten tonele. De meest voorkomende soorten zijn de veldleeuwerik en de boomleeuwerik. De veldleeuwerik is de meest voorkomende en is goed te onderscheiden van andere soorten door zijn opvallende kuif. Hij is ook veel groter dan de boomleeuwerik. Hij maakt zijn nest op de grond, terwijl de boomleeuwerik nestelt in een struik op zowat 30 cm hoogte van de grond. Hun aantallen verminderen fel waardoor ze nu op de rode lijst van broedvogels staan. (Johan Put)

Auto tegen boom op Kamperbaan

Dinsdag 19 maart 2024
Leopoldsburg - Auto tegen boom op KamperbaanOp de Kamperbaan is deze namiddag een auto tegen een boom gereden. Het voertuig raakte daarbij zwaar beschadigd. Het ongeval zorgde voor verkeershinder.
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - 'Negatieve gevolgen windturbines onderschat'ZoomOmwonenden van windturbines ervaren ernstige hinder door het constante geraas van de windturbines en het laagfrequente geluid dat ze produceren. Dat zegt een groep Nederlandse artsen die zich verenigd hebben in het collectief Wind Wiki. Ze vinden dat de negatieve gevolgen van windturbines voor het woon- en leefklimaat zwaar worden onderschat.
"De slapeloosheid door de windturbines leidt tot stress, boosheid, vermoeidheid en verhoogde niveaus van irritatie en alertheid", aldus een huisarts in het Groningse Meeden. "Ik zie ruzies, depressies en suïcidale neigingen. Maar ondanks alle noodkreten aan de politiek verbetert er niets."
Het is maar dat je 't weet
In het najaar van 2023 namen bijna 9 op de 10 inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder deel aan minstens 1 van 11 bevraagde culturele activiteiten (88%). De culturele participatie neemt sinds 2021 jaarlijks toe. In 2021 ging het om 77% van de bevolking. (Statistiek Vlaanderen)

De waan van de dag

Maandag 18 maart 2024
Vandaag gelezen
“Wat me is bijgebleven, is dat Obama vertelde hoe hij tijdens zijn presidentschap nooit naar het tv-nieuws heeft gekeken. Hij wilde de focus op zijn langetermijnvisie kunnen bewaren en zich niet laten afleiden door de waan van de dag. Dat zijn zaken waar Belgische politici, die er tuk op zijn om zoveel mogelijk in het nieuws te verschijnen, nog veel van kunnen leren."
Strafrechtadvocaat Kris Luyckx over de toespraak van oud-VS-president Barack Obama in Puurs, in Het Nieuwsblad.

'Bult' van Marieke De Maré

Maandag 18 maart 2024
Leopoldsburg - 'Bult' van Marieke De MaréZoom
We hebben Jan Feys van boekhandel "Malpertuis" in Genk zover gekregen dat hij iedere maand op de Internetgazet één boek voorstelt aan de lezer. Deze maand is dat "Bult" van Marieke De Maré.

Een pareltje van eigen Vlaamse bodem! ‘Bult’ is een mooi, poëtisch verhaal over drie mensen die op een kleine heuvel wonen: een oude vrouw, een lange slanke man (en zijn hond) en als laatste bijgekomen: een jonge vrouw. Het boek gaat over de (…) Het hele nieuwsbericht
Gezondheid
Leopoldsburg - Hoeveel eieren mag je per week eten?Eieren zijn al eeuwenlang een voedingsmiddel dat deel uitmaakt van ons dieet. Lange tijd werd beweerd dat eieren, vanwege hun hoge cholesterolgehalte, beperkt zouden moeten worden tot slechts drie per week. Maar is dat echt zo? Voeding is een wetenschap die voortdurend evolueert, en nieuwe ontdekkingen kunnen ons perspectief op voedingsstoffen veranderen, ook als het gaat om eieren.
Een ei bestaat uit twee hoofdonderdelen: het eiwit en de dooier. Het eiwit is een puur eiwit dat essentieel is voor (…) Het hele nieuwsbericht

Julienne Meyen overleden

Maandag 18 maart 2024
Leopoldsburg - Julienne Meyen overledenVandaag is Julienne Meyen overleden, de weduwe van Gustaaf Scheveneels. Zij was 90 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Nieuw meldpunt everzwijnen

Maandag 18 maart 2024
Leopoldsburg - Nieuw meldpunt everzwijnenZoomDe provincie Limburg heeft in samenwerking met Boerenbond, Natuurpunt, Limburgs Landschap, Hubertus Vereniging Vlaanderen, Agentschap voor Natuur en Bos en Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek een nieuwe website gelanceerd: www.everzwijnen.be. Op deze website vind je informatie over everzwijnen, over de schade die ze kunnen aanrichten, maar ook over de maatregelen die je kunt treffen om everzwijnen te ontmoedigen. Je vindt er ook de link naar het meldpunt om schade door everzwijnen aan te geven.

De vlam brandt hevig

Maandag 18 maart 2024
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - De vlam brandt hevigIk zat al enkele dagen mijn schrijfgeest te pijnigen zonder dat ik op een idee stuitte dat bruikbaar kon zijn voor een nieuw cursiefje. Ik schuimde nieuwsmedia af, ploos de krant uit maar er was niets naar mijn goesting om achter mijn toetsenbord te gaan zitten. Zo kwam ik in mijn hoofd oud-president Obama tegen die ons land bezoekt maar ik dacht, als hij me niet echt wil ontmoeten, dan hoeft het niet meer. Dan schrijf ik er geen letter over. Mijn schrijfgedachten brachten mij wel naar het wielerfront want de (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Basketbal: Leopoldsburg klopt LummenIn Eerste Provinciale van het basketbal heeft Leopoldsburg Lummen verslagen met 87-62. Quarters: 17-7, 33-23 (50-30), 11-18 (61-48), 26-14.
Leopoldsburg - Handbal: nationale ploeg uitgeschakeld voor WKZoomIn de kwalificaties voor het wereldkampioenschap handbal van volgend jaar is de nationale mannenhandbalploeg uitgeschakeld. Ze verloor vanavond in het Italiaanse Pescara met 33-31, nadat ze in Hasselt ook al verloren hadden (25-29). (Foto Antonio Parisi)

Aantal leden sportclubs stijgt

Zondag 17 maart 2024
Leopoldsburg - Aantal leden sportclubs stijgtZoomHet aandeel volwassen Vlamingen die actief lid zijn van een sportclub is op 1 jaar gestegen van 28% naar 31%. Zowel bij mannen als bij vrouwen zit lidmaatschap in de lift. Sportclubs zijn met veel voorsprong de populairste verenigingen in Vlaanderen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Statistiek Vlaanderen. 35% van alle meerderjarige mannen en 27% van alle meerderjarige vrouwen waren eind 2023 lid van een sportclub. “We brengen steeds meer Vlamingen in beweging en het moeten er nog meer worden”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Ik verwacht dat de Olympische Spelen van deze zomer nog meer Vlamingen gaan inspireren om ook zelf te sporten. Zien sporten, doet sporten”.

Fietsen op twee continenten

Zaterdag 16 maart 2024
Groetjes uit Zuid-Afrika
Leopoldsburg - Fietsen op twee continentenZoomAnnick Helsen is verhuisd naar Zuid-Afrika. Ze gaat ons van daaruit regelmatig laten weten waarom ze dat land zo aantrekkelijk vindt.
De dagen worden langer, de temperaturen stijgen en de natuur ontwaakt uit zijn winterse sluimer. Bij jullie is de lente in aantocht, en wat is er nu een betere manier om dit seizoen te omarmen dan op de fiets te stappen en de contrasten op twee continenten te verkennen, elk met zijn eigen charme?
Ik moet eerlijk bekennen dat fietsen in Zuid-Afrika toch een heel (…) Het hele nieuwsbericht

LHVV wint van Leopoldsburg

Zaterdag 16 maart 2024
Leopoldsburg - LHVV wint van LeopoldsburgLindelhoeven VV is met 0-1 gaan winnen bij K ESK Leopoldsburg. Meeus scoorde het doelpunt in de 48ste minuut.

Eén op tien planten is uitheems

Zaterdag 16 maart 2024
Het aandeel uitheemse plantensoorten is sinds de jaren 1970 verdubbeld: van ongeveer 5% tot 11% in 2023. Het gaat om het aandeel uitheemse plantensoorten ten opzichte van het totaal aantal soorten per vierkante kilometer (km²). Door de toenemende mobiliteit van mensen en goederen worden – al dan niet bewust – steeds meer soorten planten in- en uitgevoerd. Een deel daarvan slaagt erin zich te vestigen en breidt zich spontaan uit. Het ontsnappen van planten uit de horticultuur (bijvoorbeeld (…) Het hele nieuwsbericht

Na het weekend gevoelig zachter

Zaterdag 16 maart 2024
Weerbericht
Leopoldsburg - Na het weekend gevoelig zachterDe ene storing verlaat de regio op zaterdagochtend en de volgende meldt zich op zondagochtend. Daartussen is het droog met ook wat zon. Na het weekend nemen de neerslagkansen af en wordt het gevoelig zachter. In de tweede helft van volgende week dalen de temperaturen opnieuw.
Vandaag verlaat regen in de ochtend onze regio en wordt gevolgd door droog weer met ook wat zonneschijn. Vooral na de middag is de zon wat meer van de partij. De maxima liggen rond 11 of 12 graden en de wind waait zwak tot (…) Het hele nieuwsbericht

Koning Albert I-plein

Zaterdag 16 maart 2024
Uit de oude doos
Leopoldsburg - Koning Albert I-pleinZoomVandaag een blik op het Koning Albert I-plein.

Elk tijdperk kent zijn bestaan

Zaterdag 16 maart 2024
Leopoldsburg - Elk tijdperk kent zijn bestaanZoomVandaag gaat Edith de filosofische toer op.
Het is maar dat je 't weet
Gevraagd naar het vertrouwen in 23 verschillende instellingen binnen en buiten de overheid gaven de inwoners van het Vlaamse Gewest in het najaar van 2023 aan, het meeste vertrouwen te hebben in het onderwijs en de politie. Respectievelijk 61% en 57% van de bevolking van 18 jaar en ouder gaf op dat moment aan (heel) veel vertrouwen te hebben in deze instellingen. Het minste vertrouwen heeft de bevolking in de politieke partijen. Slechts 4% geeft aan daar (heel) veel vertrouwen in te hebben. (Statistiek Vlaanderen)

Bellissa failliet verklaard

Vrijdag 15 maart 2024
De rechter in Hasselt heeft gisteren het faillissement uitgesproken van Bellissa uit Leopoldsburg. 13 april is de uiterste datum voor het indienen van schuldvorderingen.
Het is maar dat je 't weet
Bijna 6 op 10 inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder gaven in het najaar van 2023 aan, actief lid te zijn van minstens één vereniging (56%) en minstens af en toe deel te nemen aan de activiteiten ervan. Het actief lidmaatschap lag in 2023 met 51% hoger dan in 2021 (33%). (Statistiek Vlaanderen)
Promotekst
Leopoldsburg - De vakantie wenkt: allen naar Depolim!ZoomHet is nu wel genoeg geweest, met al die regen. Een mens wil zon! Even weg, naar andere horizonten! En daarbij kan een kampeerwagen helpen. Ken je er niks van? Geen nood: bij Depolim Motorhomes, aan de Norbert Neeckxlaan, zijn er morgen en overmorgen Kampeer Inspiratie Dagen. Je kan daar een hele reeks mobilhomes, caravans en andere kampeerwagens bekijken. en je kan nog een prachtig barbecue-stel winnen ook.
Het is echt de moeite hoor, die campers. En wat er binnen allemaal in zit! Hoe het is om met zo'n camper op vakantie te gaan, kan je ook zien tijdens een lezing waarbij je wordt meegenomen op een rondreis langs de mooiste plekken van Denemarken voor mobilhome of caravan. 
En als het snel moet gaan, kan je je keuze maken uit de stockwagens en daarbij al van een mooie promotieprijs profiteren. Bovendien is er 10% korting op bijna álle artikelen in de gezellige kampeerwinkel. Het aantal stands tijdens deze twee opendeurdagen is nog verder uitgebreid, zodat er nóg meer inspiratie op te doen is voor je vakantie met de motorhome of caravan. 
Allen daarheen, dus! Morgen en overmorgen bij Depolim Motorhomes aan de Norbert Neeckxlaan 156. Geniet ervan!
De vakantie wenkt: allen naar Depolim!De vakantie wenkt: allen naar Depolim!
Zoom

Nieuwe website voor consumenten

Vrijdag 15 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Nieuwe website voor consumentenZoomDe FOD Economie lanceert de nieuwe website ConsumerConnect. Die kwam er op vraag van de minister van Economie en de staatssecretaris voor Consumentenzaken. Heb je spijt van een aankoop of werd je aankoop niet geleverd? Ben je slachtoffer van misleidende praktijken? Vertoont het product dat je kocht een gebrek? Zoek je de juiste ombudsdienst voor je probleem met een onderneming?
Op de nieuwe website ConsumerConnect vind je voortaan het antwoord (…) Het hele nieuwsbericht
België heeft de heenwedstrijd van de dubbele WK-kwalificatiewedstrijd tegen Italië in eigen huis verloren met 25–29. Halfweg de partij was het 13–14 in het voordeel van Italië. In de tweede helft namen de bezoekers het initiatief en moesten de Belgen voortdurend achtervolgen.
Zondagavond wordt in Italië de terugwedstrijd gespeeld.
Het is maar dat je 't weet
Volgens het laatste rapport van Sciensano over de drugssituatie in 2022 in België wordt meer cocaïne maar minder heroïne gebruikt tegenover de afgelopen vijf jaar. Cannabis blijft de meest gebruikte illegale drug. Het gebruik van stimulerende middelen zoals ecstasy, amfetamine en cocaïne is toegenomen bij de algemene bevolking. Lees hier het volledig rapport van de Unit Illegale Drugs van Sciensano.
Het is maar dat je 't weet
Op de Limburgse wegen zijn vorig jaar 33 verkeersdoden gevallen, 16 minder dan in 2022. Landelijk bekeken vielen er in 2023 483 verkeersdoden. In 2020 waren er dat 520. (VIAS)

9 op 10 inwoners doen aan sport

Woensdag 13 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
In het najaar van 2023 gaven 9 op de 10 inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder aan, minstens één keer per jaar aan sport te doen (90%). Dat is iets meer dan de voorgaande jaren. In 2021 ging het om 86%. Sport wordt hier ruim opgevat. Het gaat ook om wandelen en fietsen.
Maar niet al wie sport, doet dat met dezelfde frequentie. 64% deed in 2023 minstens wekelijks aan sport, 25% (bijna) dagelijks.
(Statistiek Vlaanderen)

Helleborus

Woensdag 13 maart 2024
Puur natuur
Leopoldsburg - HelleborusZoomÉén van de eerste bloemen die in de tuin in het begin van het jaar is de helleborus. Je vindt ze tegenwoordig in vele kleuren en bloeien al in februari. De helleborus is één van de weinige bloemen die zeer vorstbestendig zijn. Zelfs een aantal nachten met strenge vorst houdt ze niet tegen om de tuin wat kleur te geven. (Johan Put)
Het is maar dat je 't weet
In 2023 leefde 2,3% van de Vlamingen in een huishouden dat het zich niet kan veroorloven om de woning voldoende te verwarmen. Dat komt overeen met ongeveer 150.000 personen. Het aandeel dat de woning onvoldoende kan verwarmen lag in 2023 het hoogst bij huurders en personen die deel uitmaken van een eenoudergezin. Het gaat daarbij telkens om 7%. Ook bij alleenstaanden ligt het aandeel hoger dan gemiddeld (6%). (Statistiek Vlaanderen)

Man (45) gewond bij botsing

Dinsdag 12 maart 2024
Leopoldsburg - Man (45) gewond bij botsingDeze voormiddag rond 10.30 uur botste op het kruispunt van de Grote Baan en de Herebaan Oost in Houthalen een vrachtwagen tegen een auto. Daarbij raakte een 45-jarige man uit Leopoldsburg gewond.
De visie van Fobie
Leopoldsburg - Busbouwer VanHool in moeilijkheden...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
In 2023 had 95% van de huishoudens in het Vlaamse Gewest een internetverbinding in huis. In 2012 lag dat aandeel nog op 80%. Het aandeel huishoudens met een internetverbinding is groter bij huishoudens met kinderen (99%); bij huishoudens zonder kinderen gaat het om 94%. Huishoudens met een inkomen van minstens 3.200 euro hadden in 2023 bijna allemaal internet, terwijl dat aandeel bij de huishoudens uit de twee laagste inkomensgroepen respectievelijk op 87% en 91% lag. (Statistiek Vlaanderen)
Het is maar dat je 't weet
"Officieel gaven de Belgische spoorwegen tussen 2020 en 2022 45 miljoen euro uit aan consultancy. Maar het echte bedrag ligt vijftien keer hoger: 612 miljoen euro. De best betaalde consultants factureren tot 300.000 euro per jaar, sommige zelfs 9.000 euro per dag. Ze worden daarmee beter betaald dan de grote bazen van de spoorwegen. Hoe competent en gespecialiseerd sommige van die externe krachten ook mogen zijn: of hun advies zijn prijs waard is, is onduidelijk." Lees meer bij Apache.

Louis Budie overleden

Maandag 11 maart 2024
Leopoldsburg - Louis Budie overledenZaterdag is Louis Budie overleden, de weduwnaar van Jet Vandormael en Marie-Louise Bosmans. Hij was 91 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.
Leopoldsburg - Nationale Loterij verhoogt handbalsponsoringDe Nationale Loterij gaat nauwer samenwerken met de Koninklijke Belgische Handbalfederatie en vergroot haar partnership voor de nationale dames- en herenhandbalploeg. Met de vernieuwde samenwerking wil de Nationale Loterij de ontwikkeling van de Black Arrows en Red Wolves versnellen en op die manier ook jongeren aanzetten tot meer sporten, zo is vanmiddag bekendgemaakt.

Pieter Gabriels verlaat K. ESK

Maandag 11 maart 2024
Leopoldsburg - Pieter Gabriels verlaat K. ESKZoomPieter Gabriels verlaat K.ESK Leopoldsburg. Hij zal komend seizoen spelen bij Lummen VV.

Ramadan voor moslims

Maandag 11 maart 2024
Leopoldsburg - Ramadan voor moslimsZoom
Vandaag start voor de moslims de jaarlijkse vastenmaand, de ramadan. Die staat in het teken van samenzijn met familie, vrienden en geliefden. Het is een periode van bezinning, samenhorigheid en solidariteit.

Zicht op de kerk

Zondag 10 maart 2024
Uit de oude doos
Leopoldsburg - Zicht op de kerkZoomDe kerk en het postkantoor, lezen we op deze postkaart. De kerk staat momenteel in de steigers voor een restauratie, de Post is al een tijdje weg op deze plek.

Wisselvallig maar vaak droog

Zaterdag 9 maart 2024
Weerbericht
Leopoldsburg - Wisselvallig maar vaak droogEen depressie draait rondjes in de nabijheid van onze regio. De bijbehorende storingen en buienlijnen komen rakelings voorbij onze streken, maar de huidige weerkaarten zien niet zo erg veel activiteit. Het is wel wisselvallig met bij momenten talrijke wolkenvelden en de kans op een bui is aanwezig. Toch lijkt het weer meestal droog te verlopen en de maxima blijven relatief hoog. 
Morgen/zondag is het overwegend bewolkt en lokaal valt een spat regen of een bui. Er zijn echter ook langere droge (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Kattenbos Sport  klopt K.ESK LeopoldsburgIn Tweede Provinciale heeft Kattenbos Sport met 0-1 gewonnen van K ESK Leopoldsburg. Het doelpunt viel in de 89ste minuut en werd gescoord door Lennert Luits.  Moreas en Swolfs van K. ESK Leopoldsburg pakten geel. Bij  Kattenbos Sport waren dat Hoes en Timmermans.
Leopoldsburg - Ten strijde tegen de Aziatische hoornaarZoomHet Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en het Agentschap voor Natuur en Bos lanceren een grootschalig burgerwetenschapsproject om de effectiviteit van voorjaarsvallen voor de koninginnen van de Aziatische hoornaar (foto) in kaart te brengen. Het project is een samenwerking met MijnTuinlab en Natuurpunt en moet de selectiviteit van de voorjaarsvallen voor de koninginnen nagaan. In welke mate doet de lentevangst het aantal nesten afnemen en vangen deze vallen ook andere insecten dan de (…) Het hele nieuwsbericht

Werken op spoorlijn

Zaterdag 9 maart 2024
Leopoldsburg - Werken op spoorlijnVanaf dit weekend en dit tot en met 21 april vernieuwt en onderhoudt Infrabel spoorwissels, sporen en overwegen in de regio Mol. Bij het station van Geel wordt een fietstunnel geplaatst. Door deze werken wordt het treinverkeer aangepast tussen Lier, Turnhout en Hamont, en soms ook naar en van Hasselt. Meer informatie is hier te vinden.

Haar ogen hebben kleur verloren

Zaterdag 9 maart 2024
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Haar ogen hebben kleur verlorenZoomElke zaterdag brengen Lambert en Edith ons gekleurde woorden...
Het is maar dat je 't weet
Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag analyseerde Statbel op basis van de gegevens van 2022 het vrouwelijk ondernemerschap. In België zijn er 1.590.166 zelfstandige ondernemers - oprichters, bestuurders en managers. In 2022 werd 31% van deze jobs ingenomen door vrouwen. De vrouwelijke ondernemers zijn het sterkst vertegenwoordigd in de gezondheidssector, de enige sector waar vrouwen in de meerderheid zijn met 61% van de zelfstandige ondernemers. De twee andere meest (…) Het hele nieuwsbericht
Artiesten, auteurs, filmmakers en academici uit België hebben een online petitie gelanceerd waarin ze oproepen tot een boycot tegen Israël. Onder hen is ook Stijn Meuris.
"Hoe ver zal deze moorddadige waanzin in Gaza gaan?", vragen de initiatiefnemers zich af. Ze hekelen ook het feit dat het westen stil blijft, afwachtend en voorzichtig is. Ze zien "geen andere oplossing meer dan zich bij een boycot aan te sluiten en zoveel mogelijk burgers op te roepen druk uit te oefenen op de Israëlische regering, een totaal wapenembargo tegen Israël te eisen en een einde te maken aan deze oorlog en deze genocide". De ondertekenaars willen tegelijkertijd druk uitoefenen op de Palestijnse organisatie Hamas, "zodat het de gijzelaars zo snel mogelijk vrijlaat". 

Bestelwagen verliest glas

Vrijdag 8 maart 2024
Op de Kamperbaan heeft een bestelwagen vanmiddag een partij glas verloren. De rijbaan moest een tijd afgesloten worden.
Leopoldsburg - Juwelendiefstal In JachthavenstraatDieven drongen binnen in een pand aan de Jachthavenstraat. Zij hebben er juwelen gestolen. De politie kreeg gisterenavond melding van de feiten.

Brigitta Maes overleden

Donderdag 7 maart 2024
Leopoldsburg - Brigitta Maes overleden
Gisteren is Brigitta Maes (67) overleden, de echtgenote van Hugo Meeus. Zij woonde in Balen maar was afkomstug uit Heppen. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.


Loop niet in die valse melding

Donderdag 7 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
De NMBS heeft vandaag gewaarschuwd voor frauduleuze berichten - o.m. op Facebook - die een zogenaamde promotieactie voor de trein aanbieden. De NMBS vraagt iedereen om niet op deze berichten te reageren en enkel te vertrouwen op communicatie van de officiële NMBS-kanalen. "In een van de berichten wordt zogezegd voor 2 euro een cadeaukaart aangeboden waarmee een jaar lang gratis met de trein kan worden gereisd. Het gaat hier om fraude," zegt de spoorwegmaatschappij." Ze zal klacht neerleggen tegen onbekenden.

Bijna 8 op 10 koopt online

Donderdag 7 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Het aandeel van de bevolking van 16 tot 74 jaar in het Vlaamse Gewest dat goederen of diensten voor privégebruik aankocht of bestelde via een website of via een app, lag in 2023 op 79 procent. Dat aandeel steeg sterk sinds 2005. Toen kocht of bestelde 16% van de inwoners online. Meer recentelijk was er een sterke stijging van 2018 tot 2020, gevolgd door een stagnatie vanaf 2021. (Statistiek Vlaanderen)
Het is maar dat je 't weet
Februari 2024 gaat de boeken in als de warmste februarimaand sinds het begin van de temperatuurmetingen. Het is de negende maand op rij die een temperatuurrecord verbreekt, meldt de Europese klimaatdienst Copernicus. Wereldwijd was het gemiddeld 13,54 graden. Dat is 0,81 graad warmer dan gemiddeld tussen 1991 en 2020.

Mooie dagen

Woensdag 6 maart 2024
Leopoldsburg - Mooie dagenZoomOnze weerman kondigt enkele mooie en zonnige dagen aan en dat zag onze weerfotograaf Gust Ischen ook deze avond. 

Enkele zonnige dagen

Woensdag 6 maart 2024
Weerbericht
Leopoldsburg - Enkele zonnige dagenEen krachtig hogedrukgebied met kern over de Scandinavische landen bouwt op richting ons land en kan steeds overtuigender het weer in onze streken bepalen. Aanvankelijk is er nog veel bewolking, maar met de toenemende hoge luchtdruk nemen deze wolken gestaag in aantal af. Dat houdt in dat we een flinke afkoeling tijdens de nacht mogen verwachten. Woensdag zijn er nog een aantal wolkenvelden, maar donderdag kan de zon flink doorbreken. De meeste zon wordt evenwel op vrijdag verwacht, maar dan komt er strakke (…) Het hele nieuwsbericht

Benny Pauwels overleden

Woensdag 6 maart 2024
Leopoldsburg - Benny Pauwels overledenVandaag is Benny Pauwels overleden, de echtgenoot van Mia Verdonck. Hij was 76 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Zijn urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Heppen. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Vuurgoudhaantje

Woensdag 6 maart 2024
Leopoldsburg - VuurgoudhaantjeZoomHet vuurgoudhaantje is net als het goudhaantje het kleinste vogeltje van Europa. Hij heeft net als het goudhaantje een opvallende kruin met een geel streepje, omringd door 2 zwarte streepjes. Boven het oog heeft hij een opvallend wit streepje en achter zijn hoofd een gele vlek. Voor de rest is zijn lichaam gelijkaardig met het goudhaantje. Ze leven ook in het bos of in de struiken niet ver weg van het bos en leven in groepjes samen. (Johan Put) 
VuurgoudhaantjeVuurgoudhaantje
Zoom
Leopoldsburg - Bijna 1.000 overtredingen in schoolbuurtZoomBij de 'Veilig naar school'-actie die de Limburgse politiezones na de krokusvakantie organiseerden, zijn in het totaal bijna 1.000 overtredingen vastgesteld. Dat blijkt uit de resultaten die de provincie vandaag heeft bekendgemaakt.
Het gaat om de meest uiteenlopende overtredingen. Zo werden 304 overtredingen vastgesteld voor stilstaan en parkeren op niet-toegelaten plaatsen of negeren van de signalisatie voor verboden rijrichtingen. Vier bestuurders kregen een boete voor het overtreden van de (…) Het hele nieuwsbericht

Met de trein in het weekend...

Dinsdag 5 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Met de trein in het weekend...Door het vernieuwen van de wissels aan de overweg aan het station van Olen zullen treinreizigers tussen Mol en Antwerpen tijdens de weekends vanaf half maart tot begin juni weer aangewezen zijn op vervangbussen.
Leopoldsburg - Veertien zakken cement gestolenDieven hebben toegeslagen op een bouwwerf aan de Kanaallaan. Zij gingen met 14 zakken cement aan de haal.
Leopoldsburg - Zaalvoetbal: Leopoldsburg - OpglabbeekIn Tweede Provinciale A van het zaalvoetbal heeft Geleeg Leopoldsburg met 10-6 gewonnen van Pinanti Opglabbeek. Geleeg Leopoldsburg staat zevende in de stand, Pinanti Opglabbeek vijfde.

Woninginbraak in Huylstraat

Maandag 4 maart 2024
Leopoldsburg - Woninginbraak in HuylstraatIn een woning aan de Huylstraat in Heppen is ingebroken. Over de aard en de omvang van de buit is niets geweten. De inbraak is gisteren vastgesteld.
Het is maar dat je 't weet
Het sportseizoen voor de Diabetes Liga Vlaanderen wordt dit jaar weer afgetrapt in Noord-Limburg. Meer bepaald op zondag 10 maart in Lommel. Er werden zowel routes voor fietsers en lopers als voor wandelaars uitgestippeld. De organisatie loopt dit jaar in samenwerking met de lokale afdeling Diabetes Liga Noord-Limburg. De fietsers vertrekken om 9u30 voor een fietstocht van 50 of 80 km doorheen Noord-Limburg. De lopers en de wandelaars genieten van de lokale parcoursen in de Lommelse Sahara. Meer info vind je achter deze link.

Wist je dat...

Maandag 4 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
...benzine, diesel en stookolie morgen weer duurder worden?
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Keukenafval scheiden uit huisvuilVanmorgen lanceerde Limburg.net de nieuwe keukenafvalcampagne. Voor de aftrap van die campagne werden Pat Krimson en Loredana De Amicis ingehuurd. Limburg.net wil zo de aandacht vestigen op het belang om organisch afval uit het huisvuil te weren. De komende weken zal de sensibiliseringscampagne alle inwoners van Limburg en Diest bereiken.
Afval dat niet ontstaat, hoeft ook niet te worden opgehaald en verwerkt. Heel wat afval uit de keuken en de tuin kan vermeden worden of zelf verwerkt. (…) Het hele nieuwsbericht
Gezondheid
Leopoldsburg - Heemijzer: de rode kleurstof van vleesVlees kan ingedeeld worden in twee categorieën: wit vlees en rood vlees. Rood vlees omvat rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en wild, terwijl gevogelte zoals kip en kalkoen wordt beschouwd als wit vlees. Waarom is rood vlees rood? Dat komt door een speciaal eiwit, genaamd heemijzer, dat zuurstof opslaat en transporteert in spiercellen. Dit eiwit, is, zoals de naam het zegt, rijk aan ijzer: hoe roder het vlees, hoe meer heemijzer het bevat.
Helaas kan het heemijzer in rood vlees (…) Het hele nieuwsbericht

Maak eens een WZC-wandeling

Maandag 4 maart 2024
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - Maak eens een WZC-wandelingMocht het gebeuren dat je wat verstoken zit van sociale contacten, er een klein beetje verveling om de hoek loert, en je graag toch eens een origineel praatje zou willen slaan, dan kan je misschien eens overwegen om een WZC-wandeling te maken. Ik doe dat soms en beperk mij dan tot de woonzorgcentra Ocura en Sporenpark, beiden gelegen in Beringen-Mijn. Het lijkt een deprimerende bestemming maar dat is het allerminst. Zelfs als je niemand te bezoeken hebt kan het verrassend meevallen. Ik bezoek in elk WZC enkele (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Zware nederlaag voor K.ESK LeopoldsburgZoomK. ESK Leopoldsburg ging met 5-1 de boot in tegen KVV Heusden-Zolder. Voor K.ESK Leopoldsburg scoorde Cominotto. Baeten (2), Cuypers, Jannes en Viallatte maakten de doelpunten van KVV Heusden-Zolder. Zaterdag ontvangt K. ESK Kattenbos Sport.

Wisselvallig weekend

Zaterdag 2 maart 2024
Weerbericht
Leopoldsburg - Wisselvallig weekendEen depressie over de Britse Eilanden bepaalt dit weekend het weer in onze streken. Het wordt een wisselvallig weekend met hoge neerslagkansen, al kan het zaterdag wel enige tijd droog zijn. Zondag wordt een sombere dag met wat lichte regen of motregen. Na een droge maandag, vallen buien op dinsdag. Daarna breekt een drogere periode aan met meer zon en ook wat hogere temperaturen.
Vandaag is het bewolkt in de ochtend met wat regen. Vanuit het westen wordt het droog en volgen er opklaringen, maar (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag gelezen
In de top 250 van de beste ziekenhuizen staan vijf Belgische ziekenhuizen. UZ Leuven scoort met een 44ste plaats het best. Na het UZ Leuven volgen het UZ Gent (107), de Cliniques universitaires Saint-Luc in Sint-Lambrechts-Woluwe (147), het Erasmus-ziekenhuis in Anderlecht (164) en het UZA (226). (Newsweek)

Tussen regenbui en zonnestraal

Zaterdag 2 maart 2024
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Tussen regenbui en zonnestraalZoomDe lente is in het land en dat is vandaag de inspiratie van Lambert en Edith .

Gust Kuppens overleden

Vrijdag 1 maart 2024
Leopoldsburg - Gust Kuppens overledenWoensdag is Gust Kuppens overleden, de weduwnaar van Yvonne Geboers. Hij was 88 jaar en woonde in Heppen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.
Leopoldsburg - Geef jij ook een complimentje vandaag?ZoomEen complimentje geven, het klinkt zo vanzelfsprekend als iets goed gaat, of goed gedaan wordt. En toch doen we het misschien nog veel te weinig. Vandaag is het complimentendag, de uitgelezen dag om daar verandering in te brengen. Geef jij ook een complimentje, een schouderklopje of een kleine attentie aan iemand die iets goed doet, anderen helpt of altijd optimistisch is? En vergeet daarbij natuurlijk jezelf niet. Want geef mensen een pluim, en ze krijgen vleugels! (Foto Pexels - Anni Roenkae)
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen