Het overige nieuws

Stookoliefonds eindelijk in werking

Maandag 28 februari 2022
Eigenaars of gebruikers van een lekkende stookolietank kunnen vanaf 1 april 2022 terecht bij de vzw Promaz. De erkenning van het langverwachte stookoliefonds werd vandaag gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Dat meldt Vlaams minister Zuhal Demir.
De vzw Promaz moet fungeren als erkend stookoliefonds dat eigenaars van lekkende stookolietanks of -leidingen financieel moet ondersteunen en ontzorgen op kosten van de sector. “Na bijna 20 jaar onderhandelen met de stookoliesector kunnen de (…) Het hele nieuwsbericht

Aan de onderhandelingstafel

Maandag 28 februari 2022
Hamont-Achel - Aan de onderhandelingstafelZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Gisteren gezien, in Parijs...

Maandag 28 februari 2022
Hamont-Achel - Gisteren gezien, in Parijs...Zoom                                                                      (Foto Marc Faes)

'The unmasked dictator'

Zondag 27 februari 2022
Hamont-Achel - 'The unmasked dictator'Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Fotoverslag Stal Sport - KFC HamontZoomStal Sport kreeg zaterdag een flinke pandoering en verloor met 0-5 tegen KFC Hamont. Stephan Volders maakte dit fotoverslag.

Excelsior verliest bij Kattenbos

Zondag 27 februari 2022
Hamont-Achel - Excelsior verliest bij KattenbosExcelsior Hamont heeft thuis met 1-2 verloren van Kattenbos.

Hoge luchtdruk

Zondag 27 februari 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Hoge luchtdrukEen hogedrukgebied bevindt zich over ons land en zorgt voor droog en zonnig weer. In de nacht koelt het wel flink af met vriestemperaturen. Het hogedrukgebied verplaatst zich stilaan naar het noordoosten, waarbij de wind zuidelijk wordt. Na de doortocht van een zwakke storing op dinsdag en deels woensdag, stijgt de luchtdruk in het tweede deel van de week opnieuw.
Vandaag vriest het in de ochtend met gemiddeld -2 graden. Het is helder en de stralende zon domineert, nauwelijks gehinderd door wolken. Het (…) Het hele nieuwsbericht

Tectum Achel wint bij Waremme

Zaterdag 26 februari 2022
Hamont-Achel - Tectum Achel wint bij WaremmeTectum Achel is bij Waremme gaan winnen met 0-3. Setstanden: 17-25, 22-25 en 20-25.

Stal Sport - KFC Hamont 99: 0-5

Zaterdag 26 februari 2022
Wedstrijdverslag
Hamont-Achel - Stal Sport - KFC Hamont 99: 0-5KFC Hamont 99 is vanavond bij Stal Sport gaan winnen met 0-5. Met een droge 0-5 heeft Stal het onderspit moeten delven tegen een veel beter Hamont. De alweer vertimmerde defensie van de thuisploeg bleek niet opgewassen tegen het efficiënte spel van Hamont. Zo kwamen bijna alle doelpunten op dezelfde wijze tot stand: voorzet van de flank die binnengetikt werd tussen de Stalverdedigers door. Na minder dan een kwartier stond het al 0-2. Toch bleven de spelers veel inzet op de grasmat te leggen, net (…) Het hele nieuwsbericht

Achel VV wint van Bregel Sport

Zaterdag 26 februari 2022
Achel VV heeft Bregel Sport verslagen met 6-0. UPDATE een verslag van aan De Siggert:
Weliswaar geholpen door een vroeg doelpunt liet een bijwijlen dartel en vol vertrouwen voetballende thuisploeg geen spaander heel van de bezoekers uit Genk, dat met een zware pandoering huiswaarts moest keren. Al in de 2de minuut legde een onbaatzuchtige Jonas Van Der Wiel praktisch vanop de doellijn de bal terug op de beter geplaatste Ivo Moerenhout die ter hoogte van de (…) Het hele nieuwsbericht

Vrouw dood aangetroffen in vijver

Zaterdag 26 februari 2022
Grensgevallen
Hamont-Achel - Vrouw dood aangetroffen in vijverAan de Midbuulweg in Budel is vanmorgen een overleden vrouw aangetroffen in een vijver bij een woning. Volgens de politie gaat het om een noodlottig ongeval.

Drika Kwanten overleden

Zaterdag 26 februari 2022
Hamont-Achel - Drika Kwanten overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Drika Kwanten overleden. Ze zou op 17 september 100 jaar geworden zijn. Vrijdag wordt ze begraven op het Boskerkhof, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont. Begroeting: donderdag (19-20u) bij Uitvaartzorg Vanhove aan de Brogelerweg 24 in Bocholt.

René Kwanten overleden

Zaterdag 26 februari 2022
Hamont-Achel - René Kwanten overledenDonderdag is René Kwanten overleden, de echtgenoot van Monique Dirks. Hij was 59 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring waarna zijn urne wordt begraven op het Boskerkhof. Begroeting: dinsdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg aan de Brogelerweg in Bocholt.
Het is maar dat je 't weet
Meer dan een op vijf Belgen is niet in staat om zich minstens een week vakantie buitenshuis te veroorloven (20,3%). In Wallonië en Brussel gaat het om zo’n derde van de bevolking (30,6% en 28,2%), in Vlaanderen om 13,2% van de bevolking. (Bron: StatBel).
De jonge wolf die op 17 januari werd doodgereden op de A67 nabij Eindhoven was één van de zes Limburgse welpen van 2021. Dat maakt het INBO bekend, dat samen met de Nederlandse zusterorganisatie de herkomst van de wolf onderzocht. De mannelijke welp was pas 9 maanden oud en al heel vroeg gaan zwerven.
Eerder verongelukte ook al een broer van deze welp bij het oversteken van een drukke weg binnen het ouderlijk territorium in Peer. In de nacht van 15 op 16 februari werd nóg een dode wolf (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - 36 coronapatiënten in het ziekenhuisMomenteel zijn er in het Noorderhart Mariaziekenhuis 36 patiënten met COVID-19 opgenomen, zes minder dan gisteren. Twee van hen, één meer dan gisteren, verblijven op intensieve zorg. Er is één patiënt met een vermoeden van COVID-19.
Er zijn twee patiënten met COVID-19 (twee minder dan gisteren) in Noorderhart Revalidatie & MS.

Lydia Ceelen overleden

Donderdag 24 februari 2022
Hamont-Achel - Lydia Ceelen overledenGisteren is Lydia Ceelen overleden. Zij was 76 jaar en afkomstig van Achel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Peer-Centrum. Online condoleren via www.begrafenissen-witters.be.

Barbara van Rooij overleden

Donderdag 24 februari 2022
Hamont-Achel - Barbara van Rooij overledenGisteren is Barbara van Rooij overleden, de echtgenote van Martin Voets. Bep was afkomstig van Budel en werd 77 jaar. Dinsdag wordt ze gecremeerd, na een afscheidsdienst (om 12u) in het crematorium in Lommel. Begroeting: maandag (19-20u) in funerarium Creemers in Hamont. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Mertens naar finale dubbel in Doha

Donderdag 24 februari 2022
Elise Mertens (WTA D-3) en Veronika Kudermetova (WTA D-9) hebben zich op het WTA-toernooi van Doha (Qatar) geplaatst voor de finale. Ze versloegen een Tsjechisch-Indisch duo in twee sets: 6-0, 6-3. 

Rosa Huysmans overleden

Donderdag 24 februari 2022
Hamont-Achel - Rosa Huysmans overledenGisteren is in Achel Rosa Huysmans overleden. Zij was 86 jaar en afkomstig van Lommel. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.
Hamont-Achel - Vrijdag geen brieven, maandag postkantoren dichtOp vrijdag 25 februari worden er door postbodes geen brieven bezorgd. De postkantoren zijn wel geopend. Op maandag 28 februari is het precies omgekeerd: wel brieven, maar gesloten postkantoren.

Volleybal: Achel verliest van Maaseik

Woensdag 23 februari 2022
Hamont-Achel - Volleybal: Achel verliest van MaaseikIn het volleybal is Tectum Achel vanavond bij Greenyard Maaseik gaan verliezen met 3-0. Setstanden: 25-21, 25-15 en 25-17. Het ging om een inhaalwedstrijd.
Elise Mertens is er niet in geslaagd om de kwartfinale van het WTA-toernooi van Doha te bereiken. Ze verloor in drie sets van de Estse Anett Kontaveit (WTA-7): 3-6, 6-0 en 2-6. Mertens komt nog wel in actie in de kwartfinale van het dubbelspel. UPDATE In dat dubbelspel gaan Elise Mertens en Veronika Kudermetova naar de halve finales, nadat ze Kirsten Flipkens en Alison Van Uytvanck uitschakelden. 
Hamont-Achel - 42 coronapatiënten in het ziekenhuisVanmorgen waren er in het Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt 42 patiënten met COVID-19, waarvan 1 op intensieve zorg. Er was 1 patiënt met een vermoeden van COVID-19.
Er zijn 4 patiënten met COVID-19 in Noorderhart Revalidatie & MS.

Jet Schildermans overleden

Dinsdag 22 februari 2022
Hamont-Achel - Jet Schildermans overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is zondag Jet Schildermans overleden, de echtgenote van Harrie Palmans. Ze was afkomstig van Hamont en werd 94 jaar. Zaterdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont-Lo. Begroeting: vrijdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be.
Elise Mertens gaat naar de 1/8ste finales op het tennistoernooi van Doha. In de tweede set gaf haar tegenstandster, titelverdedigster Petra Kvitova, op wegens pijn aan haar linkerpols. Op dat ogenblik was de stand 1-2. Mertens had de eerste set gewonnen met 7-5.  

Zonnig weekend

Dinsdag 22 februari 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Zonnig weekendHet is misschien nog een beetje ver vooruitkijken, maar het weekend ziet er op de weerkaarten veelbelovend uit. Dankzij de invloed van een hogedrukgebied blijft het droog en kan de zon tevoorschijn komen. De nachten verlopen wel koud met kans op lichte vriestemperaturen. Eer het echter zo ver is, krijgen we nog enkele wisselvallige dagen te verwerken, maar woensdag is er ook de zon.
Vandaag zijn er opklaringen in de ochtend en is er ruimte voor de zon. De bewolking neemt echter gestaag toe (…) Het hele nieuwsbericht

Een magische dag

Dinsdag 22 februari 2022
Hamont-Achel - Een magische dagZoomAls je naar buiten kijkt, dan is het een dag als een ander. Een eerder sombere dinsdag in een al even sombere februarimaand. Geen dag om in het huwelijk te stappen. En toch doen dat vandaag 60 koppels in Limburg. Het is immers de 22ste van de 2de maand in het jaar 2022, een palindroomdag dus, waarvan je de datum in twee richtingen kunt lezen. Maar als je het in digitale cijfers zet dan is het getal ook een ambigram. Als je omgekeerd, van boven naar onder draait, blijft die dag dan ook hetzelfde.
In het verleden zijn er nog al palindromen in data geweest: vorig jaar was er 12.02.2021, en twee jaar geleden 02.02.2020. Voordien was het 900 jaar geleden dat er nog eens zo'n datum was. De volgende is er op 03.02.2030 en valt op een zondag. En over 99 jaar is er  12.12.2121!
Hamont-Achel - Wolven in Benelux en Duitsland in kaart gebrachtZoomDoor de grote afstanden die ze tijdens hun leven kunnen afleggen zijn wolven dieren die bijna zeker een of meerdere keren landsgrenzen oversteken. De wolven in Nederland en Vlaanderen maken naar het oosten deel uit van de Centraal-Europese wolvenpopulatie en naar het zuiden van de Alpiene. Samenwerking tussen de Benelux en Duitsland heeft ervoor gezorgd dat er recent een grensoverschrijdende kaart van de wolventerritoria (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Nieuw jasje voor materniteit NoorderhartZoomDe afdeling materniteit en neonatologie in het Noorderhart Mariaziekenhuis wordt, na 17 jaar, in een hedendaags en gezellig jasje gestoken waar het thuisgevoel primeert. Zo wil Noorderhart de eerste dagen van ouders en hun pasgeboren baby zo aangenaam mogelijk laten verlopen, zo meldt het ziekenhuis.
"Het gebruik van lichte en natuurlijke materialen in onze patiëntenkamers op de afdeling materniteit schept een ontspannen sfeer. De praktische indeling, eigentijds meubilair en moderne (…) Het hele nieuwsbericht
Nieuw jasje voor materniteit Noorderhart
Zoom
Hamont-Achel - 43 coronapatiënten in het ziekenhuisVanmorgen waren er 43 patiënten met COVID-19 opgenomen in het Noorderhart Mariaziekenhuis; dat zijn er twee meer dan vrijdag. Twee van hen, evenveel als vrijdag, lagen op intensieve zorg. Er waren vier patiënten met COVID-19 in Noorderhart Revalidatie & MS.
Elise Mertens heeft zich vandaag geplaatst voor de tweede ronde van het tennistoernooi in Doha (Qatar). Ze won in drie sets van de Italiaanse Jasmine Paolini (WTA 44): 6-3, 2-6 en 7-5. De wedstrijd duurde ruim twee uur.  
Op de WTA-ranking is Elise vandaag van de 22ste naar de 26ste plaats gezakt.

Limburg telt 860 erfgoedobjecten

Maandag 21 februari 2022
Hamont-Achel - Limburg telt 860 erfgoedobjectenZoomLimburg telt 860 erfgoedobjecten. Tussen 2021 en 2022 steeg het aantal erfgoedobjecten van Monumentenwacht in Limburg van 819 tot 860. Het aantal beschermde objecten nam toe van 500 tot 551, het aantal niet-beschermde daalde van 319 tot 309. Van de 860 monumenten in 2022 hebben er 402 de functie van kerk of kapel, 96 de functie van bewoning, 67 een culturele functie en 49 de functie van abdij of begijnhof. (Bron: Limburg in cijfers)

'Imperium Romanum' in het GRM

Maandag 21 februari 2022
Hamont-Achel - 'Imperium Romanum' in het GRMZoomHet Gallo-Romeins Museum in Tongeren is volop bezig met de voorbereidingen van alweer een verrassende tentoonstelling: ‘Imperium Romanum - Het Romeinse Rijk door de lens van Alfred Seiland’. Ze opent op 4 juni de deuren.
Op zijn grootst strekte het Romeinse Rijk zich uit over een gebied behorend tot meer dan 40 hedendaagse landen. Overal zijn er nog zichtbare restanten van dat enorme Imperium: van vervallen ruïnes tot indrukwekkend goed bewaarde monumenten. (…) Het hele nieuwsbericht

Bericht voor de treinreizigers

Maandag 21 februari 2022
Hamont-Achel - Bericht voor de treinreizigersIn de komende drie weekends wordt de oude spoorwegbrug over het Albertkanaal in Herentals vervangen door een nieuwe. Daardoor zal er in die weekends geen treinverkeer mogelijk zijn tussen Herentals en Lier. Er worden vervangbussen ingelegd en daardoor zal de reistijd wat oplopen. Het gaat om de weekends van 26 en 27 februari, 5 en 6 maart, en 12 en 13 maart. 
Hamont-Achel - Heren D van Achel kloppen Bocholt én LommelZoomIn het herenvolley hebben de heren D van Tectum Achel (foto) gisteren Bocholt verslagen met 1-3. UPDATE En later versloegen ze de Heren D van Lovoc Lommel met 0-3!
In het dameshandbal zijn de dames van HABO vandaag naar Groot-Bijgaarden getrokken. Een verre verplaatsing, maar ze leverde wel punten op. Bij de rust stond het scorebord op 12-10 in het voordeel van de tegenstander. In de tweede speelhelft werd er met succes gestreden voor de overwinning. Eindstand 14-18 voor HABO! 
De dames A van Tectum Achel hebben gisteren met 3-1 gewonnen van Beverst. Ze staan nu op de 3de plaats in hun afdeling.

Tectum Achel verliest in Roeselare

Zondag 20 februari 2022
Hamont-Achel - Tectum Achel verliest in RoeselareTectum Achel is bij het verre Roeselare gaan verliezen met 3-0. Setstanden: 25-19, 25-21 en 25-14.
Hamont-Achel - Eunice zorgt voor doorbraak in energiedebatZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Hades-heren verliezen in TessenderloDe heren van HC Hades Hamont-Achel hebben gisteren verloren in en van Tessenderlo. Eindstand 32-24.

Exc. Hamont wint in Ham

Zaterdag 19 februari 2022
Hamont-Achel - Exc. Hamont wint in HamExc. Hamont heeft vanavond Ham United verslagen met 2-3.

Achel B - Eksel B 1-2

Zaterdag 19 februari 2022
Hamont-Achel - Achel B - Eksel B  1-2AchelVV B heeft vanavond thuis met 1-2 verloren van Eksel B.

Achel VV wint van Herkol

Zaterdag 19 februari 2022
Hamont-Achel - Achel VV wint van HerkolHerkol heeft vanavond thuis met 0-2 verloren van Achel VV. Voor Achel scoorden Lennert Vos, in de eerste helft, en Ivo Moerenhout, an de rust.

Nogmaals: Lommel en het Löks Laand

Zaterdag 19 februari 2022
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Nogmaals: Lommel en het Löks LaandDialecten fascineren me.
“Dialect is natuurlijke taal, taal ‘in het wild”, vind ik via het Internet.
“Net zoals de vrije natuur interessant is voor de bioloog, is dialect dat voor de dialectoloog. Dialecten worden niet schriftelijk, maar mondeling overgeleverd. Ze zijn spontaan en vaak veel interessanter dan de standaardtaal door de vrijheid die ze kennen. De dialecten evolueren en kennis van die evoluties is onontbeerlijk als je klankverandering wil bestuderen.”
En (…) Het hele nieuwsbericht

Nog steeds harde wind

Vrijdag 18 februari 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Nog steeds harde windEen stormdepressie trekt vandaag over het Verenigd Koninkrijk met daar windkracht 10 en soms 11 en windstoten lokaal boven 160 km/u. Ook onze Noorderburen krijgen stormweer te verwerken met over de Wadden windstoten tot 150-160 km/u. Aan onze kust is een uitschieter van 130 km/u mogelijk en in Limburg zijn uitschieters van 100-110 km/u te verwachten. Daarbij staat een krachtige zuidwestenwind. Daarbovenop gaat het ook nog eens regenen. Het blijft flink waaien tot dinsdag, vanaf dan doet de wind het (…) Het hele nieuwsbericht

Treinverkeer flink verstoord

Vrijdag 18 februari 2022
Hamont-Achel - Treinverkeer flink verstoordDe storm Eunice heeft op veel plaatsen schade aangericht aan ons spoorwegnet. In totaal werden al 40 incidenten opgetekend en het treinverkeer blijft zwaar verstoord. Verschillende ploegen zetten alles op alles om de schade zo snel mogelijk te herstellen zodat het treinverkeer in alle veiligheid kan hervatten.

Mertens naar dubbelfinale in Dubai

Vrijdag 18 februari 2022
Elise Mertens en Veronika Kudermetova hebben zich geplaatst voor de finale van het WTA-toernooi van Dubai. In de halve finale hadden ze twee sets nodig tegen een Chinees duo: 6-3, 7-5. In de finale komen ze uit tegen een Oekraïens-Lets duo. Kudermetova heeft zich ook in het enkelspel voor de finale geplaatst.
Hamont-Achel - 41 coronapatiënten in het ziekenhuisVanmorgen waren er 41 patiënten met COVID-19 in het Noorderhart Mariaziekenhuis, twee minder dan gisteren. Twee van hen, evenveel als gisteren, werden verpleegd op intensieve zorg.
Er waren vanmorgen nog altijd 6 patiënten met COVID-19 in Noorderhart Revalidatie & MS. Dat zijn er evenveel als gisteren.

Eindelijk het licht gezien

Vrijdag 18 februari 2022
Commentaar
Ze hebben eindelijk het licht gezien, daar in Hasselt. Eindelijk hebben ze ontdekt dat de provinciegrens niet ophoudt bij de lijn Leopoldsburg-Hechtel-Peer-Bree-Kinrooi. Eindelijk beseffen ze dat er ook ten noorden van die lijn veel waardevols gebeurt, dat het zaak is om die regio niet langer aan haar lot over te laten maar ze integendeel te koesteren en aan de borst te drukken.
Toenmalig gedeputeerde Albert Claessen (CVP) zag het al aankomen. Die zorgde er in 1971 - vijftig jaar geleden! - voor dat de (…) Het hele nieuwsbericht

Opgelet voor sterke wind

Vrijdag 18 februari 2022
Hamont-Achel - Opgelet voor sterke windHoe zit het vandaag met de storm bij ons? vragen veel mensen zich af. Onze weerman Michel Nulens benadrukt dat het ergste van de storm voorbebehouden is voor Nederland, vooral boven de Wadden, en in iets mindere mate voor onze kust waar uitschieters tot 130 per uur mogelijk zijn. Ook in Limburg wordt het stormachtig, maar minder erg. Hier denken de meteodiensten aan windstoten tot 90 km per uur, met mogelijke uitschieters tot 100 of 110 km per uur en dat vooral na de middag tussen 14 en 18 uur. Weinig reden tot paniek dus, alleen opletten met zaken die kunnen loskomen of wegwaaien - en of het ideaal fietsweer is, laten we ook in het midden... Het KMI geeft voor Limburg code geel.
Vandaag gelezen
"Pesticiden mogen dan wel zijn gewassen beschermen, voor de landbouwer zelf zijn ze niet ongevaarlijk. Zo toont wetenschappelijk onderzoek aan dat er een verband is tussen pesticiden en de ziekte van Parkinson. En de beschermende kledij die landbouwers (zouden) moeten dragen, beschermt hen in veel gevallen helemaal niet. Dat blijkt uit een samenwerkingsproject van media in tien Europese landen, waaronder Knack." (Knack)
Elise Mertens en haar dubbelpartner Veronika Kudermetova hebben zich vandaag geplaatst voor de halve finales van het dubbelspel op het tennistoernooi van Dubai. Ze versloegen hun tegenstanders - een duo met een Amerikaanse en een Australische - in drie sets: 2-6, 7-6 en 10-7. En dat terwijl dat duo in de tweede set op één game van de overwinning stond. In de halve finale wacht een Chinees duo.

Geen treinen in Nederland na 14u morgen

Donderdag 17 februari 2022
Het is maar dat je 't weet
Vanwege de aangekondigde (hevige) storm Eunice, die morgen voorbijkomt en mogelijk hevige windstoten zal veroorzaken, rijden er morgen vanaf twee uur in de namiddag geen treinen meer in Nederland. Dat is besloten omdat er anders gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. De kans is bijvoorbeeld groot dat er bomen op het spoor waaien en dat het voor storingsploegen te gevaarlijk is om hun werk te doen.

Daar is de Amerikaanse stierkikker

Donderdag 17 februari 2022
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Daar is de Amerikaanse stierkikkerZoomIn zes vijvers in het natuurgebied De Rammelaars in Ham zijn DNA-sporen van de Amerikaanse stierkikker (of brulkikker) ontdekt en dat is geen goed nieuws. Het is een invasieve soort en die moet liefst zo snel mogelijk bestreden worden. De provincie Limburg trekt hiervoor geld uit. Het was onderzoek van het Provinciaal Natuurcentrum en het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek dat de aanwezigheid kon aantonen.
De Amerikaanse stierkikker (foto) kan tot 25cm groot worden en een halve kilo wegen. Hij wordt ongeveer 14 jaar oud. Hij dankt zijn naam aan het felle geluid dat hij maakt en dat lijkt op dat van een brullende stier. (Foto Hans Put)

Wolf doodgereden op autoweg

Donderdag 17 februari 2022
Grensgevallen
Op de A2 in Weert is dinsdagnacht een dode mannetjeswolf aangetroffen. Het dier was aangereden. Er zijn DNA-stalen van het kadaver genomen om de herkomst ervan te bepalen.
Hamont-Achel - Weer 43 coronapatiënten in het ziekenhuisVanmorgen waren er in het Noorderhart-Mariaziekenhuis 43 patiënten met COVID-19 opgenomen, zeven meer dan gisteren. Twee van hen, twee minder dan gisteren, werden verpleegd op intensieve zorg. In Noorderhart Revalidatie & MS waren er zes patiënten met Covid-19, twee minder dan gisteren.

Stormachtig!

Donderdag 17 februari 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Stormachtig!De straalstroom ligt bijna recht boven onze regio waardoor tot en met het weekend veel wind verwacht wordt. Vooral op vrijdag passeert een stormdepressie dichtbij onze streken waardoor zeer krachtige rukwinden verwacht worden, met mogelijke windschade als gevolg. De temperaturen blijven ondertussen op een hoog pitje voor de wind.
Vandaag is het bewolkt met in de ochtend kans op enkele buien. Het waait nog flink met rukwinden tot 80 km/u. Na de middag blijft het droog en is er (…) Het hele nieuwsbericht

Code geel: wind

Donderdag 17 februari 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Code geel: wind
Het KMI waarschuwt voor code geel omwille van storm en wind. Mogelijk wordt dit vandaag nog omgezet naar code oranje.
"Tussen vrijdagmiddag en zaterdag middernacht verwachten we storm (9 Bf) tot zware storm tot zeer zware storm (10-11 Bft) op de Belgische Noordzee, met windstoten die over de noordwestelijke landshelft kunnen oplopen van 100 km/h (meest optimistische scenario) tot 130 km/u of zelfs nog iets meer (meest pessimistische scenario, aan zee) met dus kans op windschade", zegt het KMI. Ondertussen giert de wind ook vandaag al flink. 

Diefstal in kerk

Woensdag 16 februari 2022
Grensgevallen
Er is een diefstal gepleegd in de kerk van Maarheeze (Cranendonck). De politie heeft een signalement van een verdachte verspreid.

'Les Olympiades' in Cinema Walburg

Woensdag 16 februari 2022
Hamont-Achel - 'Les Olympiades' in Cinema WalburgZoom"Les Olympiades" - Jacques Audiard - Frankrijk - 2021 - 106'
Emilie zoekt een huisgenoot en ontmoet Camille. Camille en Emilie worden goede vrienden en ook geliefden. Maar wanneer Camille verliefd wordt op Nora, zet dit de vriendschap met Emilie op scherp. En dat terwijl Nora net Amber heeft leren kennen.
Drie jonge vrouwen en een man. Ze zijn vrienden, soms geliefden, vaak beiden. Een frisse kijk op het (liefdes)leven van jonge mensen in een wijk van Parijs. Een sexy, gevoelige ode aan de onzekere millennial, met een getalenteerde cast en indrukwekkende zwart-witfotografie.
Morgen om 20.15u in Cinema Walburg

Dora Steenvoorden overleden

Woensdag 16 februari 2022
Hamont-Achel - Dora Steenvoorden overledenVrijdag is Dora Steenvoorden overleden, de weduwe van Harrie Vlemmix. Ze was afkomstig van Noordwijk (Ned.) en werd 90 jaar. De afscheidsdsienst en de crematioe vinden in intieme kring plaats. Begroeting: donderdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Op het tennistoernooi van Dubai hebben Elise Mertens en Veronika Kudermetova zich geplaatst voor de kwartfinales van het dubbelspel. Ze versloegen Nadiia Kichenok en Raluca Olaru in drie sets: 7-6, 4-6 en 10-6.

36 coronapatiënten in het ziekenhuis

Woensdag 16 februari 2022
Hamont-Achel - 36 coronapatiënten in het ziekenhuisVanmorgen waren er 36 patiënten met COVID-19 in het Noorderhart Mariaziekenhuis opgenomen, waarvan twee op intensieve zorg. Er zijn 4 patiënten met een vermoeden van COVID-19.
In Noorderhart Revalidatie & MS waren er 8 patiënten met COVID-19.
Op woensdag 23 februari om 20.15u brengt Uwe Porters een literair bezoek aan Cinema Walburg. De schrijfster is al bijna tien jaar lang vroedvrouw en sinds enkele jaren ook zelf moeder. Beide roepingen vervult ze met een groot hart en een voortdurende bewondering voor nieuw leven. Niemand kent de geboorte zo goed als Uwe Porters. Haar lezing zal voor sommigen verheldering, voor anderen nostalgie, maar voor iedereen veel warmte en levenslust met zich meebrengen.
In haar debuut ‘Verlos (…) Het hele nieuwsbericht

Walther Klomp overleden

Dinsdag 15 februari 2022
Hamont-Achel - Walther Klomp overledenIn Lanaken is zaterdag Walther Klomp overleden, de partner van Sonia Vandevoordt. Hij was afkomstig van Geldrop (Ned.) en werd 61 jaar. Woensdag (11u) is er een afscheidsdienst in de aula van Papillon Uitvaartzorg aan de  Rijksweg 558 in Maasmechelen. 
Hamont-Achel - Valentijn anders (slot): distelboktorrenZoomEen koppeltje distelboktorren vierde gisteren Valentijn tussen de stekels van een distel. Een stekelig gebeuren! (Foto Pierre Rutten)

Elise Mertens out in enkelspel Dubai

Dinsdag 15 februari 2022
Elise Mertens is er niet in geslaagd de tweede ronde te bereiken van het WTA-toernooi van Dubai. Ze verloor in de eerste ronde van de heropgeviste Jil Teichmann (WTA-35). De Zwitserse sloeg meteen een kloofje en haalde de eerste set met 6-2 binnen. In de tweede maakte Mertens een vroege break ongedaan, maar ze moest met 6-4 het hoofd buigen. De wedstrijd duurde 1 uur en 24 minuten.

Paul Lamers overleden

Dinsdag 15 februari 2022
Hamont-Achel - Paul Lamers overledenOp 11 februari is Paul Lamers overleden, de echtgenoot van Godelieve Winters. Hij was 62 jaar en afkomstig van Hamont. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Donderdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Grote-Brogel waarna gelegenheid tot groeten bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.
Hamont-Achel - Valentijn anders (5): toon je witte billenZoomAalscholvers zijn vroege vogels. Hun broedseizoen is nu al van start gegaan en dan zijn de zwarte “waterraven” op hun mooist, met fijne witte sierveertjes rond de nek, een intens gele huid om de snavelbasis en een grote witte vlek op de dijen. Vanuit hun boomnest staren de mannen naar de overvliegende vrouwtjes en slaan ze opgewonden met hun vleugels. Zo worden hun witte dijen afwisselend bedekt en blootgegeven. Probeer daar maar eens aan te weerstaan... (Natuur en Bos - foto Mario Vanoppen)
Vandaag - Valentijn! - schiet Cupido volop liefdespijlen af, maar hij is niet alleen. Ook sommige slakken schieten met scherp. Hun liefdespijlen zijn ongeveer een centimeter lang en bevatten geslachtshormonen die de andere partij ontvankelijker maken voor sperma. Het afschieten van de liefdespijl staat volledig los van de sperma-overdracht, en is dus een voorafgaande 'steekpartij' die de kans op reproductie verhoogt. (Natuur en Bos)

Troostmomenten op 13 maart

Maandag 14 februari 2022
Hamont-Achel - Troostmomenten op 13 maartZoomOp initiatief van de twee Ferm-afdelingen van Hamont-Achel (Achel-Dorp en Hamont-Lo) en de werkgroep Rouwenden Nabij worden er op 13 maart, tweede verjaardag van de eerste lockdown, drie herdenkingsmomenten georganiseerd.
Met muziek, zang, woord en stilte wordt warme aandacht geschonken aan alle mensen die troost verdienen of een verlieservaring hebben moeten verwerken. Dat gebeurt tijdens een korte wake. Om half twee aan de troostplek voor het Simonshuis-VVV-museum, om drie uur aan de Waag en (…) Het hele nieuwsbericht

Jaak Janssen overleden

Maandag 14 februari 2022
Hamont-Achel - Jaak Janssen overledenIn Achel is vrijdag Jaak Janssen overleden. Hij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Bocholt. Dinsdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Lozen waarna gelegenheid tot groeten bij Vanhove Uitvaartzorg.

Fien Renckens overleden

Maandag 14 februari 2022
Hamont-Achel - Fien Renckens overledenVrijdag is in Hamont Fien Renckens overleden, de weduwe van de in 2011 gestorven Wim Van den Wildenberg. Zij was 93 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt bijgezet op het Boskerkhof. Begroeting: woensdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg aan de Brogelerweg in Bocholt.

Valentijn anders (3): dansmuggen

Zondag 13 februari 2022
Hamont-Achel - Valentijn anders (3): dansmuggenZoomEen foto van parende dansmuggen (Chironomidae). Het mannetje heeft een prooi gevangen en geeft die als cadeautje aan het vrouwtje, met de bedoeling gemakkelijker te kunnen paren. Zal het vrouwtje dat aannemen?  (Foto Frido Van Hertum)

Turkse FC - KFC Hamont 99 1-1

Zondag 13 februari 2022
Hamont-Achel - Turkse FC - KFC Hamont 99 1-1KFC Hamont 99 is op het veld van Turkse FC niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel.

Exc. Hamont - Turkse Rangers: 2-2

Zondag 13 februari 2022
Hamont-Achel - Exc. Hamont - Turkse Rangers: 2-2Turkse Rangers is op het veld van Exc. Hamont niet verder gekomen dan een gelijkspel: 2-2.

Achel VV B verliest bij WAVO

Zondag 13 februari 2022
Hamont-Achel - Achel VV B verliest bij WAVODe tweede ploeg van Achel VV is bij WAVO gaan verliezen met 2-0.

Dames A van Tectum winnen wéér

Zondag 13 februari 2022
Hamont-Achel - Dames A van Tectum winnen wéérDe Dames A van Tectum Achel hebben gisteravond ook hun wedstrijd in en tegen Kortessem gewonnen, en wel met 0-3. Setstanden: 19-25, 18-25 en 18-25.
Gisteravond maakten de dames van Initia Hasselt de verplaatsing naar Hamont, om zich te meten met de dames HABO. Na een gelijkopgaande eerste helft werd het 6-6. In de tweede speelhelft moest Hasselt echter erkennen dat HABO stukken beter was. Eindstand 20-9 in het voordeel van HABO.
Hamont-Achel - Volleybal: Achel verliest van HaasrodeTectum Achel heeft vanavond thuis met 2-3 verloren van Haasrode Leuven. Maar het had evengoed omgekeerd kunnen zijn, kijk maar naar de setstanden: 13-25, 25-18, 23-25, 26-24 en 13-15.

Achel wint van Juve Hasselt

Zaterdag 12 februari 2022
Hamont-Achel - Achel wint van Juve HasseltAchel VV heeft vanavond de punten thuis gehouden tegen Juve Hasselt. Uitslag: 2-0. UPDATE Een verslag uit Achel: 
Juve kwam zich duidelijk niet ingraven op de Siggert en dat zorgde voor een aangename en open wedstrijd. Het verdedigend compartiment van beide ploegen had weliswaar de overhand waardoor kansen schaars waren. Groen-wit trok wel het balbezit naar zich toe en dat resulteerde na 12 minuten in een eerste mogelijkheid. Ivan Rosario legde vanop (…) Het hele nieuwsbericht

Coronabarometer naar oranje

Zaterdag 12 februari 2022
Hamont-Achel - Coronabarometer naar oranjeZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Het stikstofkluwen

Zaterdag 12 februari 2022
Vandaag gelezen
De hoeveelheid stikstof waarover de Vlaamse regering discussieert is een illusie. Haar data kloppen niet. Het is een knoeiboel. Met de intussen vertrouwde ingrediënten: databanken die niet op elkaar aangesloten zijn, verkokering van administraties, naïeve aannames, onderbemande controlediensten, politieke laksheid, dienstbetoon aan de achterban, plooien voor lobby's.
(Karel Verhoeven in De Standaard)

Tectum-dames A kloppen Genk

Zaterdag 12 februari 2022
Hamont-Achel - Tectum-dames A kloppen GenkZoomIn spoorthal De Koekoek hebben de dames A van Tectum Achel gisteravond die van Genk duidelijk verslagen: 3-1. (Foto Tectum)

Potten en pannen gestolen

Vrijdag 11 februari 2022
Dieven verschaften zich toegang tot een loods aan de Ruiterstraat. Zij gingen er met potten en pannen aan de haal.
Elise Mertens Is in de kwartfinales van het tennistoernooi van Sint-Petersburg uitgeschakeld. Ze verloor in twee sets van de Griekse Maria Sakkari (WTA-7): 6-7 en 2-6. In het dubbelspel moest ze eerder al forfait geven wegens een kwetsuur bij haar dubbelpartner Veronika Kudermetova.

Catho Vaesen overleden

Vrijdag 11 februari 2022
Hamont-Achel - Catho Vaesen overledenWoensdag is Catho Vaesen overleden, de weduwe van Jan Lauwers. Ze was 89 jaar en afkomstig van Sint-Huibrechts-Lille. Donderdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 11u) in de parochiekerk van Hamont. Begroeting: woensdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - 43 coronapatiënten in het ziekenhuisVanmorgen waren er 43 patiënten met COVID-19 in het Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt. Dat zijn er zes meer dan gisteren. Vier van hen - één minder dan gisteren - verblijven op de afdeling intensieve zorg. Er zijn vier patiënten met een vermoeden van COVID-19.
In Noorderhart Revalidatie & MS zijn er momenteel 19 patiënten met COVID-19.

Van Herkol naar KFC Hamont 99

Donderdag 10 februari 2022
Hamont-Achel - Van Herkol naar KFC Hamont 99Wietse Baerts trekt de deur van Herkol achter zich dicht. Hij verkast naar KFC Hamont 99.

Inbraak in tuinhuis op Kluizerdijk

Donderdag 10 februari 2022
Op de Kluizerdijk is een in braak gepleegd in een tuinhuis. In de woning raakten de daders niet binnen.

Nieuwe vennootschap: AGH Belgium

Donderdag 10 februari 2022
Antonius Naus en Sandy Hermans, beiden uit Hamot-Achel, hebben de besloten vennootschap AGH Belgium opgericht met zetel aan de Merelstraat. Het gaat om een onderneming in onroerende goederen.

Dina Scheepers overleden

Donderdag 10 februari 2022
Hamont-Achel - Dina Scheepers overledenIn WZC Ter Rooierheide in Diepenbeek is vrijdag Dina Scheepers overleden, de echtgenote van Maurits Vandermeeren. Ze was afkomstig van Achel en werd 88 jaar. Het afscheid zal volgens de wens van Dina in beperkte kring plaatsvinden. Begroeting: donderdag (18.30-19u) in Uitvaartzorg Smeets, Hendrik van Veldekesingel 38 in Hasselt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-smeets.be.

37 coronapatiënten in het ziekenhuis

Donderdag 10 februari 2022
Hamont-Achel - 37 coronapatiënten in het ziekenhuisVanmorgen waren er nog altijd 37 patiënten - evenveel als gisteren - met COVID-19 opgenomen in het Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt. Vijf van hen - ook evenveel als gisteren - werden verpleegd op intensieve zorg. Er zijn drie patiënten met een vermoeden van COVID-19. In Noorderhart Revalidatie & MS waren er vanmorgen 17 patiënten met COVID-19, één meer dan gisteren.

Valentijn anders (1): de tijgerspin

Donderdag 10 februari 2022
Vandaag gelezen
Hamont-Achel - Valentijn anders (1): de tijgerspinZoom"Ter compensatie van de zeemzoete Valentijnberichten, brengen wij de komende dagen enkele opvallende wildeliefdeverhalen uit de dierenwereld. Beginnen doen we met tijgerspinnenliefde, waarbij de vrouw (foto) een echte femme fatale is.
Het is namelijk uitzonderlijk dat het mannetje het liefdesspel overleeft. Na de paring spint de bevruchte tijgerspin haar partner in, om later als voedsel te dienen. Als ultieme wraak laat het mannetje tijdens de paring één van z'n twee genitaliën in het vrouwtje zitten, wat de kans verkleint dat anderen zich nog met haar kunnen voortplanten. Van een giftige, allesverslindende relatie gesproken!"
(Agentschap Natuur en Bos)(Archieffoto Theo Stinckens)
Hamont-Achel - Tim Verschueren naar Volley NoorderkempenBij Tectum Achel neemt Tim Verschueren (43) aan het einde van het seizoen afscheid. Hij wordt speler-trainer bij Volley Noorderkempen.

SV Breugel - Achel VV B 1-1

Woensdag 9 februari 2022
Hamont-Achel - SV Breugel - Achel VV B 1-1De inhaalwedstrijd SV Breugel - Achel VV B die vanavond werd gespeeld is geëindigd op 1-1.

Paal-Tervant - KFC Hamont 99 1-3

Woensdag 9 februari 2022
Hamont-Achel - Paal-Tervant - KFC Hamont 99 1-3De inhaalwedstrijd Paal-Tervant A - KFC Hamont 99 is vanavond geëindigd op een 1-3 overwinning voor de bezoekers.
Hamont-Achel - Gratis deelnemen aan de Belpop-muziekkwis!ZoomMet welk Belgisch nummer startte Studio Brussel op 1 april 1983 de uitzendingen? Bij welke boysband verdiende Jef Neve zijn studiegeld? En wie is de ontdekker van Sam Bettens? Weet je het? Of wil je het graag weten? Doe dan mee aan de Belpop Bonanza Quiz, een avond vol vragen over de Belgische popgeschiedenis. Test daar ook je kennis over de Belgische en Hamont-Achelse muziekgeschiedenis, met quizmasters Jan Delvaux & dj Bobby Ewing. Inschrijven kan in teams van max. 5 personen. Die quiz vindt vrijdagavond 11 februari tussen 20.30u en 23u plaats in de Posthoorn in Hamont. Per deelnemend team betaalt u 25 euro. Maar wij mogen drie teams gelukkig maken. Als ze snel via een mail naar uitpunt[!]hamont-achel.be de lof zingen van de Internetgazet, maken ze kans op een gratis deelnameticket voor hun team. Succes!
Hamont-Achel - 'Studio 100' krijgt geen radiolicentieZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Hoge maxima

Woensdag 9 februari 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Hoge maximaMet de aanvoer van lucht van subtropische oorsprong bereikt het kwik uitzonderlijk hoge waarden voor de tijd van het jaar. De wolkenvelden en de wind moeten we er echter wel bijnemen. Na de doortocht van koufront op donderdag, wordt het een flink stuk kouder en tijdens de nacht is er kans op nachtvorst. Overdag krijgen we wel de zon te zien. Na het weekend wordt het terug zachter, maar dat gaat gepaard met regen. 
Vandaag is het zwaar bewolkt met vooral in de ochtend kans op een drupje (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - 37 coronapatiënten in het ziekenhuisVanmorgen waren er 37 patiënten - drie meer dan gisteren - met COVID-19 opgenomen in het Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt. Vijf van hen - één meer dan gisteren - werden verpleegd op intensieve zorg. Er zijn twee patiënten met een vermoeden van COVID-19.
Er zijn 16 patiënten met COVID-19 in Noorderhart Revalidatie & MS. Dat zijn er evenveel als gisteren.

Thea van Gelderen overleden

Woensdag 9 februari 2022
Hamont-Achel - Thea van Gelderen overledenZaterdag is Thea van Gelderen overleden, de weduwe van Lo Janssens. Ze is 94 jaar geworden. Thea heeft haar lichaam aan de wetenschap geschonken. U kan een condoleance plaatsen op www.begrafenissencreemers.be.

Honden in Vlaanderen

Woensdag 9 februari 2022
Hamont-Achel - Honden in VlaanderenZoomSinds 1998 geldt er een identificatie- en registratieplicht voor honden. Alle honden moeten gechipt worden en geregistreerd zijn voor ze verhandeld worden. In Vlaanderen werden vorig jaar bijna 113.000 honden aangemeld in de hondendatabank, meldt minister Weyts. De totale teller van het aantal geregistreerde honden staat daarmee op 1.378.400. Dit zijn in theorie alle levende honden in Vlaanderen. Baasjes dienen immers ook het overlijden van hun viervoeter verplicht aan te geven in DogID, maar dit (…) Het hele nieuwsbericht
Elise Mertens heeft forfait moeten geven voor het dubbelspel op het tennistoernooi van Sint-Petersburg. Haar dubbelpartner Veronika Kudermetova heeft last van een schouderblessure. Vandaag speelt Elise haar tweede wedstrijd in het enkelspel. Tegenstandster is Petra Martic (WTA-70). UPDATE Die wedstrijd is door Elise gewonnen in drie sets: 6-4, 3-6 en 6-2. 
Heb je een goed idee dat als basis of goede praktijk kan ingezet worden om vernieuwende, toekomstgerichte, duurzame, kwaliteitsvolle en betaalbare woonvormen te realiseren in een kwalitatieve woon- en leefomgeving? Dien dan ten laatste op 31 maart 2022 je projectaanvraag in om daarmee het aanbod aan betaalbare en kwalitatieve woonvormen in Limburg te verhogen. Meer informatie en veel gestelde vragen over deze subsidie vind je hier.

Nieuwe vennootschap: Hamont Fit

Dinsdag 8 februari 2022
Melissa Vangeneugden (27) uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap Hamont Fit opgericht met zetel aan Stad. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer fitness, sauna's, massagesalons, bodybuilding en de groot- en kleinhandel in sportartikelen.

Actie voor redding van de kievit

Dinsdag 8 februari 2022
Hamont-Achel - Actie voor redding van de kievitZoomDe populatie van de kievit in Vlaanderen is bedreigd en het is alle hens aan dek, willen we de soort als broedvogel niet kwijtraken in de Vlaamse velden, zegt Natuurpunt. Daarom lanceert de Werkgroep voor Weide- en Akkervogels (WWA) het ‘Actieplan Kievit’ waarbij men landbouwers en vrijwilligers wil verenigen om de handen in elkaar te slaan voor de kievit in Vlaanderen.
Om zoveel mogelijk nesten van kievit in kaart te brengen, is de werkgroep op zoek naar meer vrijwilligers (…) Het hele nieuwsbericht

Toos Vercammen overleden

Dinsdag 8 februari 2022
Hamont-Achel - Toos Vercammen overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is gisteren Toos Vercammen overleden, de weduwe van Gerard Heynen. Ze was 88 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren kan via www.uitvaartzorg-severens.be.

Bewakingszone vogelgriep opgeheven

Dinsdag 8 februari 2022
Naar aanleiding van een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep bij een bedrijf in Bocholt werden op 7 januari een aantal maatregelen in de omgeving afgekondigd. Eén daarvan was een bewakingszone met beperkingen voor pluimvee en eieren. De eindscreening in de zone Bocholt is gisteren met gunstig resultaat afgerond, meldt het FAVV. De bewakingszone is nu opgeheven waardoor de specifieke maatregelen niet meer van toepassing zijn.UPDATE OPGELET: “Alle pluimvee en hobbypluimvee, uitgezonderd loopvogels, moeten opgehokt blijven of op zodanige wijze worden afgeschermd dat contact met wilde vogels vermeden wordt.”
Hamont-Achel - 34 coronapatiënten in het ziekenhuisVanmorgen werden er in het Noorderhart Mariaziekenhuis 34 patiënten met COVID-19 verpleegd, evenveel als gisteren. Vier van hen, evenveel als gisteren, verbleven op intensieve zorg. Er is één patiënt - één minder dan gisteren - met een vermoeden van COVID-19.
In Noorderhart Revalidatie&MS waren er vanmorgen 16 patiënten met COVID-19, vier meer dan gisteren.
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Hoeveelheid plastic afval in zee dramatischZoomDe verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigt. Wereld Natuur Fonds.

Glen Huibers verkast naar KRC Peer

Maandag 7 februari 2022
Hamont-Achel - Glen Huibers verkast naar KRC PeerGlen Huibers (Achel) verkast naar tweede provincialer KRC Peer.
Grensgevallen
Bij het Franse skidorp Saint-Colomban-des-Villards, in de buurt van Grenoble, zijn vandaag twee twintigers uit Eindhoven omgekomen toen ze bij het skiën - buiten de bewaakte piste - door een lawine werden overvallen. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Toosje Dreesen overleden

Maandag 7 februari 2022
Hamont-Achel - Toosje Dreesen overledenIn WZC Teutenhof in Pelt is vrijdag Toosje Dreesen overleden, de weduwe van Thieu Joosten, die in 2018 overleed. Ze werd 87 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Schriftelijk rouwadres: Volmolenstraat 1, 3910 Pelt.
Elise Mertens (WTA-26) heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi van Sint-Petersburg. Ze versloeg de Franse Alizé Cornet (WTA-37) in drie sets: 3-6, 6-2 en 6-4. De wedstrijd duurde 2 uur en 8 minuten. In de tweede set volgt voor haar een duel met de Russische Kamilla Rakhimova (WTA-104) of de Kroatische speelster Petra Martic (WTA-70).
Zoals gewoonlijk is Elise ook in het dubbelspel actief. Dat is ook in Sint-Petersburg het geval. Ze vormt er een duo met Veronika Kudermetova. De twee zijn aangeduid als topreekshoofd. In de eerste ronde spelen ze tegen Vivian Heisen en Julia Lohoff, twee Duitse speelsters.

Boom valt tegen huis

Maandag 7 februari 2022
Grensgevallen
Hamont-Achel - Boom valt tegen huisOp de Bressele-dijk in Budel-Dorplein is vanochtend door de hevige wind een grote boom tegen een huis gevallen. De boom hing over de weg. De brandweer heeft de boom in stukken gezaagd zodat het verkeer weer door de straat kon.
Hamont-Achel - Nu ook 12 coronapatiënten in MS RevaVanmorgen werden er 34 patiënten met COVID-19 in het Noorderhart Mariaziekenhuis verpleegd, drie meer dan vrijdag. Vier van hen, evenveel als vrijdag, verbleven op intensieve zorg. Er zijn twee patiënten - één meer dan vrijdag - met een vermoeden van COVID-19.
In Noorderhart Revalidatie&MS waren er vanmorgen 12 patiënten met COVID-19, tien meer dan vrijdag. 
Gezondheid
Hamont-Achel - Boosterprik voor 12- t/m 17-jarigenDe Eerstelijnszone Noord-Limburg organiseert de komende weken een aantal VRIJE INLOOPMOMENTEN in de vaccinatiecentra van Peer en Lommel. Tijdens deze prikmomenten kunnen jongeren van 12 tot en met 17 jaar hun boosterprik krijgen. Jongeren uit Lommel en Pelt kunnen terecht in het vaccinatiecentrum in Lommel, jongeren uit Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel en Peer krijgen hun boosterprik in het vaccinatiecentrum in Peer.
Wil je als jongere een boosterprik hebben, ga dan op het juiste moment naar het vaccinatiecentrum. Je vindt een overzicht van de prikmomenten achter deze link. Breng je identiteitskaart mee én de 'geïnformeerde toestemming voor een boostervaccin aan een jongere van 12 tot 17 jaar', ondertekend door één van je ouders. Je kan dit attest downloaden via deze link.   

Vrouw gewond bij verkeersongeval

Zondag 6 februari 2022
Grensgevallen
Bij een verkeersongeval op de Luikerweg in Valkenswaard - de weg richting Lommel-Kolonie - is vanavond even na 19u een fietsster aangereden door de auto van een Belgische chauffeur. De vrouw werd gewond naar het ziekenhuis overgebracht. Ook een traumahelikopter landde in de buurt van de rotonde bij de Zuidelijke Randweg. Mogelijk daardoor afgeleid botste op de Randweg een chauffeur met zijn auto tegen een boom. Hij werd niet gewond. 

HABO verliest van Bilzen

Zondag 6 februari 2022
Hamont-Achel - HABO verliest van BilzenZoomDe dames van HABO (op de foto in hun nieuwe uitrusting) speelden vanavond hun wedstrijd in de halve finale van de beker van Limburg tegen Hestia Bilzen. Na een spannende wedstrijd, met tussenstand 11-7, moesten ze toch hun meerdere erkennen in de tegenstander. Eindstand 19-22. Geen finaleplaats dus, maar toch felicitaties voor het bereiken van die halve finale!

Verlies en winst bij Tectum Achel

Zondag 6 februari 2022
Hamont-Achel - Verlies en winst bij Tectum AchelZoomDe dames A van Tectum Achel hebben hun wedstrijd in de beker van Limburg met 3-1 verloren van Zutendaal. Setstanden: 19/25, 25/12, 25/15 en 25/19.
De heren B van Tectum wonnen hun wedstrijd tegen Sparvoc Lanaken wel: 3-0 werd het in De Koekoek (foto). Setstanden: 25/11, 25/16 en 25/20. Ze gaan naar de kwartfinale. Hun volgende wedstrijd in de Limburgse beker spelen ze tegen Hechtel-Eksel.  

KFC verliest van Heusden-Zolder

Zondag 6 februari 2022
Hamont-Achel - KFC verliest van Heusden-ZolderKFC Hamont 99 heeft thuis met 2-4 verloren van KVV Heusden-Zolder.
Hamont-Achel - Volleybalwedstrijd in Waremme stilgelegdDe wedstrijd Waremme tegen Tectum Achel deze namiddag werd bij een 0-1 stand voor Tectum stilgelegd omdat het dak van de sporthal in Waremme een lek had. Bijgevolg zal de volledige wedstrijd op een latere datum herspeeld moeten worden.
Hamont-Achel - Achel VV wint in Mechelen-aan-de-MaasAchel VV heeft vanmiddag met 0-2 gewonnen op het veld van Eendracht Mechelen-aan-de-Maas.

Paraplu open en regenjas aan

Zaterdag 5 februari 2022
Hamont-Achel - Paraplu open en regenjas aanZoomHet KMI voorspelt vanaf vannacht continue regen, die in de loop van morgenochtend intenser wordt. De regen zou kunnen aanhouden tot zondagavond en ook daarna kunnen plaatselijk nog stevige buien vallen. In het hele land, behalve in West-Vlaanderen geldt code geel voor regen, in de provincie Luik geldt zelfs code oranje, daar wordt de meeste neerslag verwacht. Meer info bij VRT-nieuws (Foto Sourav Mishra)

Even naar het verleden kijken

Zaterdag 5 februari 2022
Hamont-Achel - Even naar het verleden kijkenZoomHet KMI voorspelt veel regen voor morgen. Ideaal dus om eens te surfen naar de website van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Want dat museum toont zijn collectie ook online. Je vindt er 150 van de topstukken, met veel duiding. Zopas zijn er 5500 (!) nieuwe voorwerpen toegevoegd, waaronder 500 Romeinse munten. Die krijgen basisinformatie mee. Neem eens een kijkje! Want het is ongelooflijk wat er in onze provincie aan archeologische stukken is bovengehaald en waarvoor die voorwerpen eeeeeeuwen geleden dienden. Zoals deze dobbelsteen, volledig uit mergpijp vervaardigd, met gegraveerde ogen. Hij dateert uit de eerste eeuw na Christus.  (Foto GRM)

Achel B klopt Wijshagen

Zaterdag 5 februari 2022
Hamont-Achel - Achel B klopt WijshagenAchel VV B heeft bezoeker Heidebloem Wijshagen vanavond met 2-0 naar huis gestuurd. De Achelse doelpunten werden gescoord door Glen Huibers en Pieter Bloemen.

Verlies voor Exc. Hamont

Zaterdag 5 februari 2022
Hamont-Achel - Verlies voor Exc. HamontExcelsior Hamont is vanavond bij Maasland gaan verliezen met 4-1.

Wisselvallige week

Zaterdag 5 februari 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Wisselvallige weekMet een mobiele wig van hogedruk wordt het vandaag vrij zonnig. Zondag trekt een actieve storing over onze streken en krijgen we veel wind en regen. Het wordt dus een erg wisselvallig weekend. Na het weekend breekt een zachte periode aan, maar vanaf de tweede helft van de week wordt het wat kouder.
Vandaag is het best wel koud in de ochtend met minima rond of net boven het vriespunt. De zon domineert en duwt het kwik al vlug richting 8 of 9 graden. Na de middag krijgt de zon wel steeds meer (…) Het hele nieuwsbericht

Amsterdammetjes en koude harten

Zaterdag 5 februari 2022
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Amsterdammetjes en koude hartenZien jullie het nog zitten? Ik begin aan chronische zorgelijke slapeloosheid te lijden.
Het Amsterdammertje – dat is een betonnen paaltje – dat op de hoek van ons huizenblok in het Adelbergpark pas nog door de stadsdiensten was teruggeplaatst, na één van de ontelbare vorige botsingen, stond er weer.
Stond: onvoltooid verleden tijd van staan. Want ‘s anderendaags stelde ik vast dat het er weer lag. En vandaag ligt het er nog. Ligt: onvoltooid tegenwoordige tijd van liggen. (…) Het hele nieuwsbericht

Limburg blijft één regio

Vrijdag 4 februari 2022
Hamont-Achel - Limburg blijft één regioZoomLimburg blijft één regio. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Het oorspronkelijk plan van minister Bart Somers om de provincie te verdelen in drie regio's, wordt afgevoerd. 

Lena Kuppens overleden

Vrijdag 4 februari 2022
Hamont-Achel - Lena Kuppens overledenGisteren is Lena Kuppens overleden, de weduwe van de in 1980 gestorven Jozef Peeters en de levensgezellin van Lambert Schildermans. Zij was 89 jaar en afkomstig van Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Houtmolenstraat in Pelt.
Hamont-Achel - 31 coronapatiënten in het ziekenhuisVanmorgen lagen er 31 patiënten met COVID-19 in het Noorderhart Mariaziekenhuis, zeven meer dan gisteren. Vier van hen - één meer dan gisteren - werden verpleegd op de afdeling intensieve zorg. Er is één patiënt met een vermoeden van COVID-19. In Noorderhart Revalidatie & MS verblijven nu twee patiënten met Covid-19, één meer dan gisteren.

139 schutterijen op OLS

Donderdag 3 februari 2022
Hamont-Achel - 139 schutterijen op OLSZoom139 buksschutterijen uit beide Limburgen hebben zich ingeschreven voor het Oud Limburgs Schuttersfeest van dit jaar. Dat vindt op de eerste zondag van juli plaats in het Nederlands-Limburgse Meijel, waarvan de plaatselijke schutterij Sint-Willibrordus in 2019 het schuttersfeest won. In 2020 en 2021 kon het OLS niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen.

Lieske Triki overleden

Donderdag 3 februari 2022
Hamont-Achel - Lieske Triki overledenGisteren is Lieske Triki overleden, de weduwe van Harrie Geuns. Ze was 92 jaar. Dinsdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont. Begroeting: maandag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren: www.begrafenissencreemers.be.

Paula Breugelmans overleden

Donderdag 3 februari 2022
Hamont-Achel - Paula Breugelmans overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is gisteren Paula Breugelmans overleden, de weduwe van Marcel Vlassaks. Ze was afkomstig van Montegnée en werd 77 jaar. Ze stond haar lichaam af aan de wetenschap. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be.

24 coronapatiënten in het ziekenhuis

Donderdag 3 februari 2022
Hamont-Achel - 24 coronapatiënten in het ziekenhuisVanmorgen lagen er 24 patiënten met COVID-19 in Noorderhart Mariaziekenhuis, evenveel als gisteren. Drie van hen - één minder dan gisteren - werden verpleegd op de afdeling intensieve zorg. Er is één patiënt met COVID-19 in Noorderhart Revalidatie & MS.
Hamont-Achel - Opnieuw overwinning voor Tectum AchelTectum Achel heeft, na de overwinning op Carbuur Gent van vorige zaterdag, alweer een overwinning beet: vanavond werd de inhaalwedstrijd tegen rode lantaarn VBC Waremme gewonnen met 3-0. Setstanden: 25-23, 25-16 en 25-20. 
Hamont-Achel - 13 handbalclubs met meer dan 200 ledenDe Vlaamse Handbalvereniging telt zes clubs met meer dan 300 leden en 13 clubs met meer dan 200 leden. Dat blijkt uit de jaarlijkse ledentelling van de vereniging. 33 clubs hadden een stijging in hun ledenaantal, 26 een daling. 14 clubs stegen met 10 of meer leden, 13 clubs daalden met meer dan 10 leden.   
Er zijn vijf clubs die met 20 of meer leden stegen: Atomix +50, Tongeren +41, DHC Overpelt +26, Kreasa Houthalen +23, Desselgemse H.C. +20. Van de vijf grootste clubs komen er momenteel twee uit Limburg: Kreasa Houthalen telt 356 leden en Sporting Pelt 323. De Dameshandbalclub Overpelt (DHCO) is de grootste damesclub van Vlaanderen. Ze telt 184 leden. 
Hamont-Achel - 25 coronapatiënten in het ziekenhuisVanmorgen lagen er 25 patiënten met COVID-19 in Noorderhart Mariaziekenhuis, vier minder dan gisteren. Vier van hen - evenveel als gisteren - werden verpleegd op de afdeling intensieve zorg. Er is één patiënt met een vermoeden van COVID-19. Er is één patiënt met COVID-19 in Noorderhart Revalidatie & MS, en één patiënt met een vermoeden van COVID-19.

Jaak Zentjens overleden

Woensdag 2 februari 2022
Hamont-Achel - Jaak Zentjens overledenIn Heist-op-den-Berg is gisteren pater Jaak Zentjens overleden, van de congregatie der redemptoristen. Hij was 86 jaar en afkomstig van Budel. Bij zijn priesterwijding in 1961 was er een groot feest, niet alleen in Hamont maar ook in Budel, want zijn ouders woonden op de grens, zegt zijn nicht Liesbet Jansen. "We gingen te voet naar de kerk in Hamont voor de 'eerste mis' (foto) en dat feest duurde toch wel enkele dagen..." Zentjens wordt zaterdag in Leuven begraven, na een afscheidsliturgie (om 11u) in de Heilig Hartkerk in Heist-op-den-Berg. Kent iemand nog personen op onderstaande foto's?

Jaak Zentjens overledenJaak Zentjens overleden
Zoom

Gastronomie anno 2022

Woensdag 2 februari 2022
Hamont-Achel - Gastronomie anno 2022Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Hoge temperaturen, maar veel wind

Woensdag 2 februari 2022
Hamont-Achel - Hoge temperaturen, maar veel windLangs de noordelijke flank van een hogedrukgebied, uitgestrekt over de Atlantische Oceaan tot het zuiden van Frankrijk, wordt in een strakke westelijke tot noordwestelijke luchtstroming, vochtige en gestoorde zeelucht naar onze streken aangevoerd. Daarbij trekken regenzones op tijd en stond over onze regio en staat er flink wat wind.  
Vandaag krijgen we opnieuw erg hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, met maxima rond 10 graden. Ook is de wind voelbaar aanwezig en de (…) Het hele nieuwsbericht

Tectum Achel thuis tegen Waremme

Dinsdag 1 februari 2022
Hamont-Achel - Tectum Achel thuis tegen WaremmeMorgen/woensdag speelt Tectum Achel thuis in De Koekoek om 20.30u tegen Waremme. Het gaat om een inhaalwedstrijd. We mogen hopen dat Tectum wederom de drie punten thuis veilig stelt en zo aan een remonte in de rangschikking kan beginnen! Supporters zijn welkom in De Koekoek om de ploeg naar een tweede overwinning te stuwen na de zege van afgelopen zaterdag tegen Gent.
Inmiddels heeft de club een derde middenman binnengehaald: Michael Verbiest, die in de plaats komt van Twan Wiltenburg die in het begin van het seizoen vertrok. Verbiest (foto) speelde in het verleden onder meer bij Herenthout en Vosselaar in Liga B. Succes, Michael!

Kent u deze vrouw?

Dinsdag 1 februari 2022
Grensgevallen
Hamont-Achel - Kent u deze vrouw?ZoomDe politie is op zoek naar de identiteit van de vrouw op bijgaande robottekening. Ze werd op 28 september dood aangetroffen in het kanaal Wessem-Nederweert in Nederland, niet ver van de grens, en de politie denkt dat ze slachtoffer was van een misdrijf. Toen ze werd aangetroffen had ze geen kleren aan. De vrouw is tussen de 50 en 65 jaar oud, 1m68 lang en slank gebouwd. Zij heeft blond geverfd haar met een grijze uitgroei en draagt een gedeeltelijk kunstgebit. Ze heeft dichtgegroeide gaatjes in haar oren en (…) Het hele nieuwsbericht
Kent u deze vrouw?
Zoom

Vrouw overleden na steekpartij

Dinsdag 1 februari 2022
Grensgevallen
Bij een B&B aan de Maastrichterweg in Valkenswaard is deze namiddag even voor 15u een vrouw doodgestoken. Haar identiteit is nog niet bekend. Ook een tweede slachtoffer, de uitbaatster van de B&B, werd gewond. De politie heeft de vermoedelijke dader, een 45-jarige inwoner van Valkenswaard, opgepakt. De aanleiding voor de steekpartij is nog niet bekend. UPDATE Het slachtoffer en de dader huurden een studio in de B&B en zouden ruzie gekregen hebben. De gedode vrouw was 33 jaar en afkomstig van Eindhoven.

Vrachtwagencombinatie van de baan

Dinsdag 1 februari 2022
Vanmiddag is op de Lozenweg tussen Bocholt en Hamont een trekker met oplegger van de baan geraakt. De bestuurder kwam met de schrik vrij. Het verkeer moest een tijdlang omgeleid worden.

Peking is klaar voor de Spelen

Dinsdag 1 februari 2022
Hamont-Achel - Peking is klaar voor de SpelenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Inbraak op Michielsplein

Dinsdag 1 februari 2022
Hamont-Achel - Inbraak op MichielspleinTijdens de afwezigheid van de bewoonster werd op het Michielsplein ingebroken in haar woning. Er werden vernielingen aangericht en er werd een trui gestolen.
Hamont-Achel - 29 coronapatiënten in het ziekenhuisVanmorgen lagen er 29 patiënten met COVID-19 in het Noorderhart Mariaziekenhuis, één meer dan vrijdag. Vier van hen, twee meer dan vrijdag, verbleven op de afdeling intensieve zorg. Er is één patiënt met een vermoeden van COVID-19. In Noorderhart Revalidatie & MS is er één patiënt met Covid-19 en één met een vermoeden van COVID-19.

Fien Bex overleden

Dinsdag 1 februari 2022
Hamont-Achel - Fien Bex overledenZaterdag is Fien Bex overleden, de weduwe van Jaak Bergmans. Ze zou volgende week 92 jaar geworden zijn. De uitvaartdienst en de begraving zullen in besloten kring gehouden worden. Begroeting: vrijdag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch in Pelt.
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel