Het overige nieuws

Code geel: sneeuw en gladheid

Donderdag 31 maart 2022
Hamont-Achel - Code geel: sneeuw en gladheidHet KMI waarschuwt voor vannacht en morgenvroeg met code geel. Er is een grote kans op sneeuw en bijhorende gladheid in delen van Limburg.

Nieuwe vennootschap: GWL Nutsinfra

Donderdag 31 maart 2022
Jan Lauwers uit Hamont-Achel, Wim Lauwers uit Oudsbergen en Martijn Boonen uit Pelt hebben de besloten vennootschap GWL Nutsinfra opgericht met zetel aan het Heikesveld in Pelt. Tot het doel van de vennootschap behoort onder meer het plaatsen van allerhande soorten kabels en leidingen voor de elektriciteit, telecom, gas en water. Dit onder andere voor nutsbedrijven, industrie, steden en gemeenten.

Vlaanderen is er klaar voor

Donderdag 31 maart 2022
Hamont-Achel - Vlaanderen is er klaar voorZoom
Laat het nu maar sneeuwen. (Still)

24 COVID-patiënten in ziekenhuis

Donderdag 31 maart 2022
Momenteel zijn er 24 patiënten met COVID-19 in Noorderhart Mariaziekenhuis, waarvan 1 op intensieve zorg. Er is 1 patiënt met COVID-19 in Noorderhart Revalidatie & MS.

Sneeuw op komst?

Donderdag 31 maart 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Sneeuw op komst?Op korte termijn geven de weerkaarten erg koud weer. Zonder het over een aprilgrap te hebben: op vrijdag voorzien de weermodellen grote sneeuwkansen in onze streken, zowel in Vlaanderen als in de Ardennen. Voordien kunnen we echter ook al winterse neerslag krijgen.
Vandaag zorgt een storing enige tijd voor regen en sneeuw gemengd of sneeuw. Mogelijk kan er tijdelijk een sneeuwtapijtje ontstaan. Later op de dag gaat de sneeuw meer over in regen. Na een drogere periode, komen er na de (…) Het hele nieuwsbericht
In het dubbelspel van het tennistoernooi van Miami heeft Elise Mertens samen met haar dubbelpartner Veronika Kudermetova de halve finale bereikt. Het duo versloeg vandaagh Alicja Rusolska (WTA D-68) en Erin Routliffe (ATP D-36) in de kwartfinale in drie sets: 6-3, 3-6 en 11-9. In de halve finale volgt een duel met Cori Gauff (WTA D-10) en Catherine McNally (WTA D-13).
Hamont-Achel - Zaterdag starten play-offs in het handbalNu zaterdag starten de play-offs in het handbal. Sezoens Bocholt speelt dan thuis tegen Sporting Pelt. Sezoens Bocholt start met 4 punten aan de play-offs, Sporting Pelt met 3, VIsé BM met 2 en HC Tongeren met 1 punt.  

Een fuut in Budel

Woensdag 30 maart 2022
Grensgevallen
Hamont-Achel - Een fuut in BudelZoomMaar hoe Theo Van Vlierden die fuut in beeld bracht, is grote klasse! De foto werd gemaakt bij de Ringselvennen in Budel Dorplein.

Ed Coninx overleden

Woensdag 30 maart 2022
Hamont-Achel - Ed Coninx overledenOp 25 maart is Ed Coninx overleden, de echtgenoot van Lieve Pollet. Hij was 72 jaar en afkomstig van Achel. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (11.30 uur) plaats in de H. Kruiskerk in Hasselt.

Minder seks door Netflix

Woensdag 30 maart 2022
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Minder seks door NetflixZoomMaar liefst 27 procent van alle Vlaamse vrouwen kijkt liever een serie dan dat zij seks hebben. Onder mannen bedraagt dit slechts veertien procent. Dit blijkt uit onderzoek van Deals.be onder 1.011 Vlamingen met een vaste partner, uitgevoerd door Panelinzicht. Een kwart van alle ondervraagden zegt dat het uitgebreide aanbod aan series en films ervoor heeft gezorgd dat zij ‘het’ tegenwoordig minder vaak doen met hun partner. Met 37 procent heeft vooral het seksleven van jongeren te lijden onder (…) Het hele nieuwsbericht

'Laat een bos met rust'

Dinsdag 29 maart 2022
Vandaag gelezen
Hamont-Achel - 'Laat een bos met rust'Zoom"Bossen uitdunnen, een standaardpraktijk in de bosbouw, is waanzin. Het extra zonlicht doet de bomen wel even sneller groeien, maar, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dat niet goed. Door stikstof, overbemesting en koolstofdioxide groeien bomen vandaag sneller dan gezond voor hen is. (...) Ze sterven dan veel jonger, waatdor ze de opgeslagen koolstof snel weer in de atmosfeer brengen."
De Duitse boswachter en schrijver Peter Wohlleben in De Standaard)
Grensgevallen
Hamont-Achel - Werken tussen Valkenswaard en WaalreWie de komende twee jaar in Eindhoven moet zijn, kan voortaan beter de nieuwe N69 nemen. Want binnenkort starten op de Eindhovenseweg in Waalre werken die gedurende twee jaar veel verkeershinder zullen opleveren. Vandaag werden in Valkenswaard en Waalre twee aankondigingsborden geplaatst om die werkzaamheden en omleidingen extra onder de aandacht te brengen. De werken en de daaraan gekoppelde maatregelen zijn bedoeld om het doorgaand vrachtverkeer te weren, hoogwaardig openbaar vervoer aan te leggen en het aantal auto’s met circa 40% terug te dringen. Hier staat meer info over de geplande werken.
Vandaag gelezen
"De zomertijd is slecht voor de volksgezondheid, en daarom moeten we standaard naar de wintertijd."
Malou Fanchamps van de Nederlandse Hersenstichting 

An Ausloos overleden

Dinsdag 29 maart 2022
Hamont-Achel - An Ausloos overledenIn het ziekenhuis in Tienen is zaterdag An Ausloos overleden, de weduwe van Xavier Wouters, die in 1983 overleed. Ze was afkomstig van Hoegaarden en werd 87 jaar. Zaterdag wordt ze begraven op het Boskerkhof, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont. Begroeting: donderdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Het wordt kouder

Dinsdag 29 maart 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Het wordt kouderEen storing zorgt voor veel bewolking, waardoor de temperatuur wat getemperd wordt. Vooral in het westen en het zuiden kan een spat regen vallen, maar op veel plaatsen is het droog. Vannacht wordt er meer neerslag verwacht op de passage van een storing. Daarna wordt nog koudere lucht aangevoerd, waarbij morgen het kwik een heel stuk lager uitkomt.
Vandaag/dinsdag zijn de wolken in de meerderheid, maar lokaal is er ook nog wel een streepje zon. Vooral in het westen en het zuiden kan er een (…) Het hele nieuwsbericht

Twee gemeenten met schone lucht

Maandag 28 maart 2022
Het is maar dat je 't weet
De Wereldgezondheidsorganisatie onderzocht 6475 gemeenten op de luchtzuiverheid. In 6253 gemeenten is de lucht vuiler dan de WHO graag zou willen. In België voldoen twee gemeenten aan de richtlijnen: Vielsalm en Habay, beide in Wallonië. Vlaanderen doet het slechter dan de omliggende gebieden. Meer bij IPSnews

Stuur de pijn de wereld in

Maandag 28 maart 2022
Hamont-Achel - Stuur de pijn de wereld inZoom​Ook dit jaar besteedt het Noorderhart Mariaziekenhuis extra aandacht aan de “Week van de pijn” (28 maart tot 1 april). Cindy Stevens, verpleegkundig pijnspecialist, vertelt: “Tijdens de week van de pijn besteden we extra aandacht aan de pijnbeleving van patiënten in ons ziekenhuis. Pijn is vaak dé eerste en vooral belangrijkste reden om op consultatie te komen bij een arts of om naar spoed te gaan. Pijn kan bovendien alle vormen aannemen zowel fysiek (…) Het hele nieuwsbericht

Christ Meeuwissen overleden

Maandag 28 maart 2022
Hamont-Achel - Christ Meeuwissen overledenIn het rusthuis in Hamont is vrijdag Christ Meeuwissen overleden, de weduwnaar van Alice Bloemen, die vorig jaar overleed. Hij was 84 jaar oud. De crematie en de urnebegraving bij Alice in het urnenbos op het Boskerkhof zullen in stilte plaatsvinden. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - Zomeruurregeling in het recyclageparkVanaf morgen/dinsdag gaat de zomeruurregeling in op het recyclagepark. Op zondag en maandag is het gesloten. Op de andere weekdagen kan men er in de zomer terecht van 9 tot 12.30u en van 13 tot 17u; dinsdag is dat tot 18u, zaterdag tot 16u.

François Vos overleden

Maandag 28 maart 2022
Hamont-Achel - François Vos overledenIn Pelt is vandaag François Vos overleden, de echtgenoot van Tini Jorissen. Hij was afkomstig van Achel en werd 74 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) bij uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Nieuwe fietsgidsen voorgesteld

Maandag 28 maart 2022
Hamont-Achel - Nieuwe fietsgidsen voorgesteldZoomVanmiddag werden in Center Parcs De Vossemeren in Lommel de nieuwe fietsgidsen 2022 voorgesteld. Tips voor Fietsers brengt in 2022 opnieuw twee gratis fietsgidsen uit die verdeeld worden in de provincies Limburg (zevende editie) en Antwerpen (derde editie) via de toeristische diensten en de horecazaken. De fietsgidsen bestaan uit 97 kant-en-klare fietsroutes die lopen via het fietsroutenetwerk (knooppunten). Op deze routes zijn in totaal 151 stopplaatsen (= horecazaken) terug te vinden waar fietsers (…) Het hele nieuwsbericht
Nieuwe fietsgidsen voorgesteldNieuwe fietsgidsen voorgesteldNieuwe fietsgidsen voorgesteld
Zoom
Vanaf volgend schooljaar verdwijnt de minimumleeftijd om te mogen starten aan de lagere school: zo kunnen zeer makkelijk lerende of hoogbegaafde kinderen ook al voor de leeftijd van 5 jaar starten in het eerste leerjaar. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts beslist. Zo kan ook vermeden worden dat hoogbegaafde kinderen schoolmoe worden nog vooraleer ze beginnen aan de lagere school. De kinderen hebben wel toelating nodig van de klassenraad en van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Zeldzaam geworden: een veldleeuwerikZoomJe ziet of hoort ze nog nauwelijks, maar Cedric Vancluysen kon er nog een fotograferen: een veldleeuwerik, op een rozenbottelstruik. UPDATE "Het mannetje klimt tot een hoogte van soms meer dan 100 meter en vliegt dan luid fluitend omlaag om in de buurt van een vrouwtje te landen," weten ze bij Natuur en Bos. "Die spectaculaire hofmakerij kan wel even duren: de langst geregistreerde zangvlucht duurde maar liefst 56 minuten!"

KFC verliest bij Anadol

Zondag 27 maart 2022
Hamont-Achel - KFC verliest bij AnadolKFC Hamont 99 is bij Anadol gaan verliezen met 1-0.

Helson - Achel 0-3

Zondag 27 maart 2022
Hamont-Achel - Helson - Achel 0-3Achel VV is bij Helson gaan winnen met 0-3.. Pinxten, Moerenhout en Dorst maakten de doelpunten.

Tectum wint van Waremme

Zondag 27 maart 2022
Hamont-Achel - Tectum wint van WaremmeTectum Achel is deze namiddag bij Waremme gaan winnen met 1-3. Setstanden: 22-25, 25-22, 22-25 en 23-25. 

Vandaag gezien: een kievit

Zondag 27 maart 2022
Puur natuur
Hamont-Achel - Vandaag gezien: een kievitZoomDe kievitentijd is weer aangebroken. Meestal worden er vier eieren per nest gelegd. Het vrouwtje broedt, het mannetje heeft het druk met andere zaken: die moet meerdere vrouwtjes tegelijk onderhouden. Kieviten verdedigen hun nest actief tegen rovers. Ze vliegen op en maken veel geluid om roofdieren af te schrikken. Andere vogels maken hier graag gebruik van en broeden om die reden graag in de buurt. Kieviten leggen hun eieren ook meestal op braakliggende velden en weilanden. De nesten zijn vrijwel onzichtbaar, waardoor ze soms door landbouwmachines vernield worden. Theo Van Vlierden zag deze kievit in de buurt van het Boskerkhof. (Foto Theo Van Vlierden)

Achel VV B - Sp. Ellikom 2-0

Zaterdag 26 maart 2022
Hamont-Achel - Achel VV B - Sp. Ellikom 2-0Achel VV B heeft vanavond Sporting Ellikom verslagen met 2-0. Bloemen en Soers maakten de doelpunten.

FC Kaulille - Exc. Hamont 0-2

Zaterdag 26 maart 2022
Hamont-Achel - FC Kaulille - Exc. Hamont 0-2FC Kaulille heeft vanavond thuis met 0-2 verloren van Exc. Hamont.

Komende nacht begint het zomeruur

Zaterdag 26 maart 2022
Hamont-Achel - Komende nacht begint het zomeruurKomende nacht schakelen we alweer over naar de zomertijd: om 2 uur zetten we de klok vooruit naar 3 uur. Wie op stap gaat, heeft een uurtje minder voor de boeg, net zoals onze nachtrust met een uur wordt ingekort. De nachtwerkers moeten dan weer een uur minder kloppen. En morgenavond blijft het een uur langer licht!
In het tennistoernooi van Miami is Elise Mertens vandaag uitgeschakeld in de tweede ronde - ze was vrij in de eerste ronde. In de tweede moest ze aantreden tegen de 16-jarige Tsjechische Linda Fruhvirtova, die met een wildcard aan het toernooi mag deelnemen. Elise verloor in drie sets: 5-7, 6-2 en 1-6.
In het dubbelspel komt Mertens nog in actie met Veronika Kudermetova. In de eerste ronde komt het duo uit tegen Jasmine Paolini en Tamara Zidansek.

Inbraakpoging op de Schering

Vrijdag 25 maart 2022
Hamont-Achel - Inbraakpoging op de ScheringDieven poogden via de achterdeur binnen te dringen in een woning op De Schering. Zij slaagden niet in hun opzet. De politie kreeg vandaag melding van de feiten.

Een fietsbieb voor Oekraïne

Vrijdag 25 maart 2022
Hamont-Achel - Een fietsbieb voor OekraïneTot Paaszondag 17 april wordt in Limburg ten voordele van de Oekraïense vluchtelingen een grote inzamelactie georganiseerd voor kinderfietsen. Wie een fietsje schenkt krijgt zelf geen waardebon, maar voor elke geschonken fiets in deze periode geeft de Fietsbieb een jaar gratis lidmaatschap aan een kind op de vlucht.
Het verstrekken van gratis lidmaatschappen loopt tot eind juni. Kinderfietsen mogen gedurende deze periode binnengebracht worden in alle 12 Fietsbiebs in Limburg (Beringen, Diepenbeek, (…) Het hele nieuwsbericht

Kom goed de zomer door

Vrijdag 25 maart 2022
Partnerbijdrage
Hamont-Achel - Kom goed de zomer doorZoomVan een warme dag houden we bijna allemaal, maar te warm is voor niemand fijn. Het is niet goed voor jou, maar ook niet voor de planten, de tuinsets en andere dingen die nogal wat te verduren hebben in je tuin, in de zomer. We geven je graag een paar tips, zodat jij de warme zomer goed doorkomt.
Bereid je goed voor
Een goede voorbereiding is het halve werk. Er zijn een aantal simpele maatregelen die je kunt volgen, zodat het (…) Het hele nieuwsbericht

Autodiefstal snel opgelost

Vrijdag 25 maart 2022
Grensgevallen
Hamont-Achel - Autodiefstal snel opgelostEen autodiefstal die vanmorgen vroeg in Valkenswaard plaatsvond, is snel opgelost geworden. De politie heeft de dader opgepakt.
Om kwart voor zeven wilde een man zijn woning in Valkenswaard verlaten toen hij werd overvallen door een onbekende. Die dwong hem de kluis van zijn woning open te maken. Hij maakte diverse spullen buit, waaronder de  sleutels van de dure Bentley van de bewoner. Met die Bentley ging hij aan de haal. 
De gewaarschuwde politie kon de auto even later traceren in Steensel. Mede door een telefoontje van een getuige kon een verdachte worden opgepakt. De Bentley is terug bij de eigenaar.

4 miljoen voor Oekraïne

Vrijdag 25 maart 2022
Hamont-Achel - 4 miljoen voor OekraïneZoomRode Kruis-Vlaanderen zal in overleg met het Internationale Rode Kruis en het Deense Rode Kruis 4 miljoen euro aanwenden voor ondersteuning van de slachtoffers van het conflict. Het bedrag komt uit de opbrengsten van het Consortium 12-12 waar Rode Kruis-Vlaanderen als partner een deel van ontvangt. De organisatie wil opnieuw en uitdrukkelijk iedereen bedanken die een bijdrage gestort heeft. "Alle hulp is en blijft zeer noodzakelijk want de situatie in Oekraïne is dramatisch", zegt het Rode Kruis. (foto Rode Kruis)

90km per uur op meeste snelwegen

Donderdag 24 maart 2022
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - 90km per uur op meeste snelwegenZoomAl enkele dagen zij er hoge concentraties fijn stof in de lucht, daarom geldt vanaf morgenvroeg 6 uur smogalarm in ons land. Op een aantal snelwegen mag je vanaf dan, wellicht tot en met zaterdag, niet sneller dan 90 km per uur rijden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de E313 die ook hier een stuk passeert. De E314 valt op dit moment buiten de beperking. Wie morgen en overmorgen de baan op moet, ziet op deze kaart van het Vlaams Verkeerscentrum in het blauw de autosnelwegen met een snelheidsbeperking.

Meer controles op zwartrijden

Donderdag 24 maart 2022
Hamont-Achel - Meer controles op zwartrijdenZoomDoor corona staat het aantal reizigers op bus en tram dat niet correct betaalt voor zijn rit op een recordhoogte. Het percentage zwartrijders loopt in landelijke regio's op tot 10 à 15 %, in stedelijke tot de helft. En dat heeft uiteraard een grote invloed op de netto-vervoersopbrengsten van De Lijn. Vanaf de paasvakantie gaat De Lijn daarom haar controles opdrijven. Daarnaast loopt er sinds 21 maart een campagne die duidelijk maakt dat een geldig vervoerbewijs verplicht is

Infoavond over drugsproductie

Donderdag 24 maart 2022
Hamont-Achel - Infoavond over drugsproductieZoomSinds enkele jaren kampt Limburg met een groot aantal drugslabo’s en drugsdumpingen. In het kader van de opsporing en bestrijding ervan organiseert het Parket Limburg samen met een aantal gemeenten een tweede ‘SMELL IT’, een info-avond over de gevaren van drugsproductie, de detectie van drugslabo’s en drugsdumpingen en vooral de rol die de burger daarin kan spelen. Specialisten van het NICC en van de Federale Gerechtelijke Politie komen er toelichting geven over concrete gevaren en aanwijzingen. De manier waarop de burger kan bijdragen aan het opsporen van drugslabo’s en drugsdumpingen zal tijdens deze avond centraal staan. De info-avond vindt plaats op dinsdag 29 maart om 20u in Pelt, in het cultureel centrum Palethe, Zinnezaal, Jeugdlaan 2. U bent van harte welkom! Wel graag inschrijven via deze link.

Het zal je kat maar wezen

Donderdag 24 maart 2022
Hamont-Achel - Het zal je kat maar wezenZoomSinds 1 november 2017 geldt er een identificatie- en registratieplicht voor katten. Alle katten moeten voor de leeftijd van 12 weken gechipt worden en geregistreerd te zijn voor ze verhandeld worden. In Vlaanderen werden vorig jaar 98.537 katten aangemeld in CatID. De totale teller van het aantal geregistreerde katten sinds de opstart van de databank staat daarmee op 354.360.
Dit zijn in theorie alle levende katten in Vlaanderen. Baasjes moeten immers ook het overlijden van hun kat aangeven in CatID, maar (…) Het hele nieuwsbericht
Grensgevallen
Hamont-Achel - Tsjechen opgepakt na achtervolgingOp de Kluizerdijk in Valkenswaard, vlak bij de Achelse Kluis, heeft de Nederlandse politie maandagavond na een achtervolging vanuit Eindhoven twee Tsjechen opgepakt. Het gaat om een man (23) en een vrouw (21). In de koffer van de vluchtwagen kwam de politie uit op verschillende nummerplaten, die de afgelopen dagen door getuigen werden genoteerd na diverse inbraken in geparkeerde auto's in de omgeving van de Eindhovense woonboulevard Ekkersrijt.
De twee Tsjechen logeerden in een chalet op vakantiepark De Brugse Heide in Valkenswaard. In de chalet werden meerdere gestolen goederen aangetroffen.

Nog enkele dagen warm

Woensdag 23 maart 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Nog enkele dagen warmDe kern van het hogedrukgebied dat het weer al dagenlang in onze streken bepaalt, komt vandaag over onze regio te liggen. Hierdoor is het nagenoeg windstil en krijgt de zon alle ruimte. De volgende dagen trekt de kern richting Engeland. Hierdoor wordt de luchtstroming noordelijk en vanaf het weekend wordt er koudere lucht aangevoerd. De maxima komen daarbij een flink stuk lager uit.
Vandaag is het warm en zonnig lenteweer. Het kwik kan oplopen tot 18 of 19 graden. Daarbij is er nauwelijks (…) Het hele nieuwsbericht
Volgende week woensdag 30 maart om 20.30u kan je in Cinema Walburg wegdromen met poëzie en muziek. De Antwerpse Peter Holvoet-Hanssen brengt dan samen met ‘wonderboy der improvisaties’ Joachim Badenhorst een muzikale, bedwelmende ode aan poëzie met zijn gedichtenboek ‘De wolkendragers’ in de hand.
‘De wolkendragers’ werd bekroond met de Debuutprijs, Cultuurprijs en Arkprijs. Stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen is niet enkel een baanbrekende (…) Het hele nieuwsbericht

Een nieuwe hEAR DROP van Musica

Woensdag 23 maart 2022
Hamont-Achel - Een nieuwe hEAR DROP van MusicaZoom Musica heeft gisteren een nieuwe hEAR DROP gepubliceerd. Deze keer heet hij Paperwork. Het idee achter het filmpje is dat papierwerk helemaal niet saai hoeft te zijn. Je kan zelfs met heel jonge kinderen improviseren en componeren met enkel en alleen papier. De diversiteit aan klank die je bijvoorbeeld uit één blad papier kan krijgen is immens. De kinderen die je hoort zijn van Pelt.
Grensgevallen
Hamont-Achel - Brandweer rukt uit voor vrachtwagenbrandVanmorgen moest de brandweer uitrukken voor een vrachtwagenbrand aan het Capucijnerplein in Budel. Het bleek om een begin van brand te gaan, vermoedelijk veroorzaakt door een technisch defect.
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Kamerplanten zuiveren de binnenluchtZoomHet is nu wetenschappelijk bewezen: kamerplanten zijn heel effectief in het verwijderen van stikstofdioxide binnenshuis, zowel overdag als 's nachts. Dat blijkt uit Brits wetenschappelijk onderzoek. De planten zorgen voor het verwijderen van duidelijk meetbare hoeveelheden overdag en 's nachts zonder extra energiebehoefte, met alle voordelen voor de gezondheid van dien. 
De onderzochte planten zijn een combinatie van de lepelplant (Spathiphyllum wallisii ‘Verdi'), de drakenboom (Dracaena fragrans ‘Golden Coast’ ) en de Zamioculcas (Zamioculcas zamiifolia).

Met de camper op vakantie?

Maandag 21 maart 2022
Hamont-Achel - Met de camper op vakantie?ZoomIn de lente halen vele kampeerders hun motorhome of caravan uit de winterslaap. Het laden van dat voertuig kan beginnen. Maar welke hoeveelheid aan lading/bagage kan je meenemen en hoe moet je deze lading/bagage vervoeren?
Wil je een antwoord op deze vragen? Ga dan op zaterdag 2 april langs bij de Federale Wegpolitie in Houthalen-Helchteren. Breng je motorhome of caravan mee en zij stellen ook hun weegbrug (asweger) ter beschikking. 
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Oppassen met facturen 'De Watergroep'ZoomEen lezer waarschuwt voor valse facturen die zogenaamd namens De Watergroep zouden zijn verstuurd. "Via e-mail ontving ik een factuur van de Watergroep omtrent "zuiveringsheffing 2021 t.b.v. 84,64 euro," meldt de lezer. Maar de ondertekening klopt niet, de naam niet bekend bij de (echte) Watergroep en het rekeningnummer is ook niet van de Watergroep. Dat rekeningnummer begint met DE, dus is het een Duitse rekening. Pas op en betaal niet, want het gaat om oplichting

HABO-dames kloppen Sint-Truiden

Maandag 21 maart 2022
Na hun thuiswedstrijd op zaterdag trokken de handbaldames van HABO zondag naar St.-Truiden om een inhaalwedstrijd te spelen. Na een moeilijke match gingen de HABO-dames toch weer met de overwinning naar huis. Eindstand: 14-18!

Botsing op A2 bij Budel

Maandag 21 maart 2022
Grensgevallen
Op de snelweg A2 bij Budel is vanmorgen één gewonde gevallen. Drie voertuigen raakten er in een aanrijding betrokken. De snelweg moest een tijdlang in noordelijke richting worden afgesloten.

Verkeersongeval in Budel

Maandag 21 maart 2022
Grensgevallen
Deze namiddag raakten een auto en een fietser in een aanrijding betrokken op Randweg-Oost in Budel. De fietser werd medisch onderzocht in een ambulance maar een ziekenhuisopname bleek niet noodzakelijk.

U15 van Achel VV kampioen

Zondag 20 maart 2022
Hamont-Achel - U15 van Achel VV kampioenZoomDe U15a van Achel VV zijn kampioen geworden in hun afdeling. Gefeliciteerd! Gisteren versloegen ze As-Niel met 7-3. Dat was de kers op de taart, want concurrent Helson verloor vandaag. En Achel had tot dusver alles gewonnen. Goed zo!
Hamont-Achel - Trainer Guy Claes van KFC stapt op
Guy Claes van KFC Hamont 99 heeft ontslag genomen. De club verloor gisteravond van Hechtel met 1-3. Vervolgens was er na afloop een hoogoplopende discussie met de sportieve cel van de club over een niet-doorgevoerde wissel. Die discussie bleek voor Claes het incident te veel. 

Achel B klopt Molenbeersel

Zondag 20 maart 2022
Hamont-Achel - Achel B klopt MolenbeerselAchel VV B is bij Molenbeersel gaan winnen met 0-5.

Exc. Hamont-Kadijk: 0-4

Zondag 20 maart 2022
Hamont-Achel - Exc. Hamont-Kadijk: 0-4Kadijk is bij Exc. Hamont gaan winnen met 0-4. De doelpunten kwamen van Tim Mannaerts, Gwenn Dierckx en Stijn Molenberghs (2).

Belgische handballers naar WK

Zaterdag 19 maart 2022
Hamont-Achel - Belgische handballers naar WKZoomVoor het eerst in de geschiedenis heeft België zich geplaatst voor het WK handbal. Vanavond plaatsten de Red Wolves zich na een 31-26 overwinning tegen Slovakije. (Foto Alain Decamps) UPDATE Een verslag van Eric Dupain:
Stipt om 20.10 u beginnen de Red Wolves aan hun belangrijkste wedstrijd ooit met als inzet een WK-ticket. In een kolkende arena gaat Vancosen op zoek naar de openingstreffer, maar doelman Machac brengt redding. (…) Het hele nieuwsbericht
De Achelse profrenner Kamiel Bonneu heeft vandaag in Frankrijk zijn eerste top-tienplaats binnen. Samen met zijn team betwistte hij de wedstrijd Classic Loire Atlantique, een eendaagse wielerwedstrijd die wordt verreden in en rondom La Haie-Fouassière, een voorstad van Nantes. Op 60 kilometer werd de vlucht van de dag gegrepen. Nadien ontstond er een groep van vijftien renners, onder wie één Belg: Kamiel Bonneu. Deze kopgroep zou sprinten voor de eindzege. Antony Perez van Cofidis toonde zijn snelste benen en reed naar de overwinning. Kamiel Bonneu die onlangs nog een stevige hoogtestage had afgewerkt rond de Etna, werd knap tiende.

Handbalwinst voor Hamont

Zaterdag 19 maart 2022
Deze avond kregen dameshandbalploeg HABO thuis het bezoek van Brasschaat, de Hades-heren trokken naar Overpelt. Beide ploegen mochten hun wedstrijd met winst afsluiten. De dames wonnen met 24-15, de heren met 18-22.

Achel wint van Zepperen-Brustem

Zaterdag 19 maart 2022
Hamont-Achel - Achel wint van Zepperen-BrustemAchel V.V. - Zepperen-Brustem: 3-0
Groen-wit kende een aarzelende start maar bij de eerste kans was het meteen raak. Ivan Rosario zette zich door op rechts en schilderde de bal netjes op het hoofd van de hoog opverende Kenneth Ulenaers die de bal – volgens het boekje – netjes naar de grond knikte, buiten bereik van doelman Hoebrechts (17’ 1-0). Zonder echte kansen controleerde de thuisploeg daarna de wedstrijd. Op slag van rust deed energiek stoorwerk van Ivo Moerenhout de bal (…) Het hele nieuwsbericht

KFC Hamont 99 - KFC Hechtel: 1-3

Zaterdag 19 maart 2022
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 - KFC Hechtel: 1-3In 2de Provinciale is Hechtel bij KFC Hamont 99 gaan winnen met 1-3.

Billen en knaldrang

Zaterdag 19 maart 2022
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Billen en knaldrangIk zal niet zeggen dat ik altijd vrolijk word van de ‘nieuwe’ woorden die bij elke editie van Van Dale weer maar eens geaccepteerd worden. Maar met ‘knaldrang’, een verbaal resultaat van de coronapandemie, kan ik me helemaal verzoenen. Ik begon erover te mediteren toen ik bij één van mijn zaptochten doorheen de jungle van TV-zenders, op Ketnet denk ik, in een kinderprogramma terechtkwam. Twee jongelui zongen daar het ondeugend liedje dat ik in mijn eigen prille jaren wel eens (…) Het hele nieuwsbericht
De Ondernemersrechtbank heeft gisteren ingenieursbureau FFD Group uit Hamont-Achel failliet verklaard. De schuldvorderingen worden op 16 april neergelegd.

Patrick Van Decraen overleden

Vrijdag 18 maart 2022
Hamont-Achel - Patrick Van Decraen overleden
In het Noorderhart Mariaziekenhuis is woensdag Patrick Van Decraen overleden, de weduwnaar van Diane Alen, die in 2014 overleed. Hij was geboren in Neerpelt en werd 60 jaar. Volgende week zaterdag 26 maart wordt hij gecremeerd, na een afscheidsdienst (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Dorp. Begroeting: vrijdag (19-20u) in funerarium Creemers in Hamont. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Zonnig maar schrale wind

Vrijdag 18 maart 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Zonnig maar schrale windEen krachtig hogedrukgebied trekt met zijn kern naar de Oostzee. Hierdoor wordt droge landlucht vanuit het oosten aangevoerd. Zondag schuift een hoogtelaag over onze streken en is de atmosfeer licht onstabiel met kans op een bui. Na het weekend is het opnieuw het hogedrukgebied dat het weer bepaald.
Vandaag 
is het uitermate zonnig met weinig of geen wolken. Het kwik klimt tot een graad of 15. De noordoostenwind waait matig en voelt best wel schraal aan.
Zaterdag is het (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Weer 26 coronapatiënten in het ziekenhuisVanmorgen waren er 26 patiënten met COVID-19 opgenomen in het Noorderhart Mariaziekenhuis, zeven meer dan een week geleden. Geen van hen verbleef op intensieve zorgen. Er is één patiënt met een vermoeden van COVID-19. In Noorderhart Revalidatie & MS zijn er vier patiënten met COVID-19.
Hamont-Achel - Wico-leraars terug op de schoolbankenZoomNa de krokusvakantie vertrokken twee lerarenteams, samengesteld uit de verschillende campussen van scholengroep WICO, op uitwisseling naar Spanje en Zweden. Het doel was om kennis te maken met de schoolculturen van beide landen en goede praktijken mee te nemen naar België, om ze te kunnen toepassen in hun thuisscholen. De uitwisseling werd mogelijk gemaakt door het Erasmus+-programma van de Europese Unie.
“Je bent nooit te oud om te leren”, dat was het motto van de acht leraren die zich (…) Het hele nieuwsbericht

Opnieuw hinder door staking

Vrijdag 18 maart 2022
Hamont-Achel - Opnieuw hinder door stakingGisteren 17 maart was het busverkeer in de provincie Limburg verstoord door een spontane vakbondsactie in stelplaats Kinrooi. Na het nodige overleg tussen directie en vakorganisaties werden er afspraken gemaakt om de werkdruk door het tijdelijke personeelstekort te verlichten. Hoewel verwacht werd dat het busverkeer in de provincie vanaf vrijdag terug normaal zou verlopen, is dat niet het geval. Ook vanmorgen legden de vakorganisaties het werk neer in de stelplaatsen Kinrooi en Lanaken. Er is hinder op verschillende streeklijnen die in de provincie rijden. Raadpleeg de routeplanner om na te kijken of je geplande rit rijdt of niet.

Haspengouw wacht op de bloesems

Donderdag 17 maart 2022
Hamont-Achel - Haspengouw wacht op de bloesemsZoomBij de start van het voorjaar bloeit Haspengouw volledig open. Miljoenen knoppen aan de fruitbomen ontpoppen langzaam maar zeker. Deze bloesempracht is op verschillende manieren in Haspengouw te beleven. Het totaalaanbod staat daarom opnieuw gebundeld in een digitaal magazine ‘Hartelijk Haspengouw’. Dit handig e-zine is een samenwerking van 12 Haspengouwse gemeenten en is vanaf vandaag te bekijken via www.visithaspengouw.be. (Foto Toerisme Bilzen)

Busverkeer De Lijn verstoord

Donderdag 17 maart 2022
Hamont-Achel - Busverkeer De Lijn verstoordIn heel Limburg is het busverkeer verstoord door een spontane vakbondsactie bij De Lijn. Door een personeelstekort vinden de chauffeurs van de stelplaats in Kinrooi de werkdruk te hoog. Wie de bus moet nemen, controleert best eerst de website van De Lijn.
Hamont-Achel - Weer verliest Tectum Achel van MenenOok in de tweede wedstrijd van de barrages heeft Tectum Achel vanavond verloren van en in Menen. Uitslag: 3-0. Setstanden: 25-22, 25-20 en 30-28. Achel speelt nu opnieuw de Challenge Final 4 waarin de vijfde plaats recht geeft op een Europees ticket.

Jozef Quanten overleden

Woensdag 16 maart 2022
Hamont-Achel - Jozef Quanten overledenGisteren is in SInt-Huibrechts-Lille Jozef Quanten overleden, de weduwnaar van Maria Cox, die in 2014 overleed. Hij was afkomstig van Eksel en werd 93 jaar. Zaterdag wordt hij in Neerpelt begraven, na een afscheidsdienst in intieme kring. Online condoleren kan via www. begrafenissencreemers.be.

Broodprijzen gaan stijgen

Woensdag 16 maart 2022
Hamont-Achel - Broodprijzen gaan stijgenZoomDe bakkers worden momenteel geconfronteerd met stijgende grondstofprijzen en energiekosten. "De grondstofprijzen stijgen door de coronacrisis en de huidige oorlog met 11,83%. En de energie met maar liefst 257,9%. Globaal zijn in 2022 de kosten met 12,88% gestegen tegenover vorig jaar", becijferde de bakkersfederatie. De bakkers beslissen zelf of ze de kosten doorrekenen maar we zien nu toch al een stijging van de broodprijs van 2,40 euro tot 2,70 euro.

Martin Stevens overleden

Woensdag 16 maart 2022
Hamont-Achel - Martin Stevens overledenMaandag is Martin Stevens overleden, de weduwnaar van FIen Van Samang, die in 2020 overleed. Hij was afkomstig van Hamont en werd 93 jaar. Volgende week vrijdag (25 maart) wordt hij gecremeerd, na een afscheidsdienst (om 10.30u) in het crematorium in Lommel. Begroeting: zaterdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be.

Lange droge en zonnige periode

Woensdag 16 maart 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Lange droge en zonnige periodeNa de doortocht van een storing in de nacht, wordt het weer in onze streken gedomineerd door een krachtig hogedrukgebied. Het ziet er naar uit dat we voor een langere periode droog en erg zonnig weer gaan krijgen. Wel komt er tijdelijk een schrale wind te staan en zijn de nachten koud met grondvorst.
Vandaag is er flink wat zon, maar na de middag komen er hoge wolkenvelden opzetten en wordt de zon wat minder uitbundig. Ook schuift er Saharastof over onze streken, dat ook de zon kan (…) Het hele nieuwsbericht

Albert de Looper overleden

Dinsdag 15 maart 2022
Hamont-Achel - Albert de Looper overledenVrijdag is Albert de Looper overleden, de echtgenoot van Maria Vis. Hij was afkomstig van Zevenaar (Ned.) en werd 83 jaar. De crematie en de begraving in het urnebos op het Boskerkhof vinden in intieme kring plaats. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - In de roos schieten, da's de kunstZoomAfgelopen zondag behaalden zes schutters van handboogschutterij Oude Stam Neerpelt (grijze shirts/zwart/groen) in Sint-Truiden medailles op het kampioenschap van Limburg voor aspiranten. Zittend (van links naar rechts): Nina Lenaerts (goud) en Omar Van de Kerkhof (brons). Staand (van links naar rechts): Thibe Berckmans (zilver), Tabitha Serroyen (zilver), Bernd Snoeks (goud) en Jordy Driesen (brons). Proficiat !

Een halo rond de maan

Dinsdag 15 maart 2022
Hamont-Achel - Een halo rond de maanZoomGisteravond was er een mooie halo rond de maan zichtbaar. Een halo ontstaat op ongeveer dezelfde manier als een regenboog. Het verschil is dat bij een regenboog de lichtstralen gebroken worden door vloeibare regendruppels en bij een halo gebeurt dat door ijskristallen. (Foto Peter D'Joos)
Elise Mertens (WTA-23) heeft zich niet kunnen plaatsen voor de achtste finales op het tennistoernooi van Indian Wells. Ze verloor in drie sets van kwalificatiespeelster Daria Saville (WTA-409): 6-3, 4-6, 6-3. De wedstrijd duurde bijna drie uur. In het dubbelspel verloor Elise al in de eerste ronde.
Hamont-Achel - Liever een wilde patrijs dan een gekweekteZoomGenetisch onderzoek van patrijzen uit een beperkt aantal wildbeheerseenheden, dat uitgevoerd werd door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), heeft aangetoond dat er een duidelijk verschil is tussen wilde en gekweekte dieren. Dat meldt het INBO vandaag.
"We stelden regelmatig de aanwezigheid vast van gekweekte dieren, en in sommige gebieden ook genetische vermenging tussen gekweekte en wilde patrijzen," aldus het INBO.
De patrijs is een akkervogel die in heel Europa (…) Het hele nieuwsbericht

Omegablokkade

Maandag 14 maart 2022
Woord van de week
Hamont-Achel - OmegablokkadeZoomHet mooie lenteweer van de afgelopen week is te danken aan een omegablokkade. Dat is een weersituatie waarbij een krachtig hogedrukgebied de weg blokkeert voor lagedrukgebieden. Op weerkaarten kun je er de vorm van de Griekse hoofdletter omega (Ω) in herkennen.
In de lente en de zomer zorgt een omegablokkade voor droog en zonnig weer in de regio’s waar ze boven hangt. In het najaar leidt een omegablokkade vaak tot de vorming van hardnekkige mist. In de regio’s ten westen en ten (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Winst en verlies voor Dames A van Tectum AchelZoomTwee wedstrijden op één weekend, het is misschien wat veel van het goede. De dames A (foto) van Tectum Achel wonnen vrijdag nog hun wedstrijd tegen Alken met 3-1, maar gisteren moesten ze opnieuw spelen, deze keer tegen Dilsen-Stokkem, en die wedstrijd ging de mist in met een verlies van 3-1. Desalniettemin verliezen ze de moed niet!

Mooie winst voor Achel VV

Zondag 13 maart 2022
Hamont-Achel - Mooie winst voor Achel VVAchel VV is bij Herderen-Millen gaan winnen met 3-5.

Excelsior verliest van Maaseik

Zondag 13 maart 2022
Hamont-Achel - Excelsior verliest van MaaseikExc. Hamont is bij SLW Maaseik gaan verliezen met 2-0.

Toon Kerkhofs overleden

Zondag 13 maart 2022
Hamont-Achel - Toon Kerkhofs overledenGisteren is Toon Kerkhofs overleden, de echtgenoot van Martha Mathijs. Hij was geboren in Overpelt en werd 84 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.  

Hades-heren kloppen Bilzen

Zaterdag 12 maart 2022
In de handbalcompetitie kregen de Hades-heren vanavond die van Bilzen op bezoek. Na een gelijkoplopende eerste helft was de stand 14-13. Ook na de rust bleven beide ploegen aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk won Hades met 25-23.

Hamont-Achel - Tectum Achel verliest eerste barragewedstrijdTectum Achel heeft vanavond de eerste barragewedstrijd tegen Menen verloren. Uitslag: 2-3. Setstanden: 17-25, 25-21, 22-25, 25-22 en 9-15.

Achel VV B - Maasland NO B 2-1

Zaterdag 12 maart 2022
Hamont-Achel - Achel VV B - Maasland NO B 2-1Achel VV B heeft vanavond met 2-1 gewonnen van Maasland NO B. UPDATE Een verslag uit Achel:
Groen-wit begon behoorlijk zwak aan de wedstrijd tegen het laag geklasseerde FC Maasland NO en kreeg na 18 minuten de rekening gepresenteerd. De bezoekers mochten op links tot 3 keer toe een hoekschop nemen en bij de 3de was het prijs : Smeets mocht ongehinderd binnenkoppen (18’ 0-1). Nauwelijks één minuut later liet Maasland bovendien een riante (…) Het hele nieuwsbericht

Leopoldsburg - KFC Hamont 99 1-1

Zaterdag 12 maart 2022
Hamont-Achel - Leopoldsburg - KFC Hamont 99 1-1De wedstrijd K.ESK Leopoldsburg - KFC Hamont 99 is geëindigd op 1-1.
Elise Mertens heeft de derde ronde bereikt op het tennistoernooi van Indian Wells (VS). Ze versloeg de Oekraïense speelster Marta Kostyu in twee sets: 6-2, 6-1.  

Inbraak in Schuttersveld

Zaterdag 12 maart 2022
Gisterennamiddag is ingebroken in een woning in Schuttersveld. De dieven gingen er met een juweel vandoor.

Toenemend bewolkt

Zaterdag 12 maart 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Toenemend bewolktDe invloed van een krachtig hogedrukgebied neemt af, waardoor storingen vanuit het westen stilaan over onze streken kunnen doordringen. Deze storingen zijn wel erg verzwakt en worden vooral gekenmerkt door wolkenvelden en in mindere mate door neerslag.
Vandaag is het meestal zwaarbewolkt en de zon komt er maar sporadisch aan te pas. Soms een drupje regen mogelijk, al blijft het meestal droog. Bij een matige zuidzuidwestenwind wordt nog steeds zachte lucht aangevoerd en kan het kwik oplopen tot (…) Het hele nieuwsbericht

Wietplantjes gedumpt

Vrijdag 11 maart 2022
Hamont-Achel - Wietplantjes gedumptZowel op de Leenderdijk als op de Beverbekerdijk werden wietplantjes gedumpt. De plantjes staken in dozen. Ze werden gisteren aangetroffen.
Hamont-Achel - 19 coronapatiënten in het ziekenhuisVanmorgen waren er weer 19 mensen met corona opgenomen in het ziekenhuis, vijf meer dan dinsdag. Eén van hen wordt verpleegd op de afdeling intensieve zorgen. 

Oekraïne 12-12: grote tv-show

Donderdag 10 maart 2022
Hamont-Achel - Oekraïne 12-12: grote tv-showZoomOp donderdag 17 maart zullen radio, tv en online helemaal in teken van steun voor Oekraïne staan. Er gaat geen dag voorbij of Vlamingen krijgen hartverscheurende verhalen te zien en horen over hoe de Oekraïense bevolking zwaar getroffen wordt door de oorlog in hun land. Heel veel mensen zijn hierdoor diep geraakt, velen willen ook helpen. VRT, DPG Media, SBS en Mediahuis zetten vorige week al hun schouders onder de breed verspreide spotcampagne voor Consortium 12-12. Nu willen de Vlaamse omroepen (…) Het hele nieuwsbericht
Elise Mertens is samen met haar dubbelpartner Veronika Koedermetova uitgeschakeld in het dubbelspel op het tennistoernooi van Indian Wells. Vorig jaar won ze dat nog. Nu verloor het duo in de eerste ronde van een Japans duo in twee sets: 3-6, 3-6. In het enkelspel treedt Elise nog wel aan.

Straks in Ciné Walburg: 'La Mif'

Donderdag 10 maart 2022
Hamont-Achel - Straks in Ciné Walburg: 'La Mif'Zoom"La Mif" - Fred Baillif - Zwitserland - 2021 - 110'
Een groep tienermeisjes woont in een gezinsvervangend huis, samen met betrokken maatschappelijk werkers. De gedwongen 'familie'-ervaring zorgt voor veel spanningen bij bewoonsters en verzorgers. Een serie gebeurtenissen legt de gevoeligheden bloot rondom jeugdzorg. Dit zorgt voor problemen.
Straks om 20.15u in Cinema Walburg
Hamont-Achel - De Lijn te volgen via Google MapsZoomReizigers die dagelijks met de bus in Limburg onderweg zijn kunnen hun reis voortaan nog beter plannen door de integratie van de realtime-info van De Lijn in Google Maps. De kaarten-app toont namelijk vanaf vandaag in realtime of de voertuigen een tikje te vroeg of te laat zijn of exact op tijd rijden. (foto De Lijn)
Hamont-Achel - Irène Giusti wordt begraven in RolouxWe meldden het overlijden van Irène Giusti al, de 108-jarige weduwe van Henri Leplat. Ze werd geboren in Landen en zal nu worden bijbegraven bij haar echtgenoot in de familiegrafkelder op de begraafplaats van Roloux, in de provincie Luik. Dat gebeurt in intieme kring. Zaterdag 19 maart om 14u wordt er in de kapel van het rusthuis in Hamont een afscheidsdienst gehouden. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be.  
Kort nieuws van bij de buren
De gemeenteraad van Cranendonck wil dat het asielzoekerscentrum in Budel op 1 juli 2024 gesloten wordt, het moment dat de vergunning afloopt. Reden is de overlast die een groep asielzoekers veroorzaakt in Budel en omgeving. Bovendien vinden er geregeld steekpartijen plaats. Deze week start de bouw van een hekwerk rond het centrum. De gemeenteraad wil de burgers van Cranendonck betrekken bij de plannen voor het gebied na de sluiting. Een nieuw asielzoekerscentrum is daarbij niet uitgesloten, als de inwoners van de gemeente dat willen. Maar het moet dan wel kleiner worden, vindt de gemeenteraad.

Catho Paesen overleden

Woensdag 9 maart 2022
Hamont-Achel - Catho Paesen overledenOp 5 maart is Catho Paesen overleden, de weduwe van de in 2009 gestorven Pieter Duijsters. Zij was 90 jaar en afkomstig van Neerpelt. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Hamont-Lo. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in haar woonst aan de Windmolenstraat 37.
Grensgevallen
Hamont-Achel - Arrestaties na ontdekken drugslabDe politie heeft vanochtend drie mannen uit Weert ingerekend naar aanleiding van het ontdekken van een drugslab in Nederweert, in de zomer van vorig jaar. Bij huiszoekingen troffen de agenten vuurwapens, een grote som geld en dure horloges en sieraden aan. Het drugslab, waar crystal meth werd geproduceerd, was het grootste dat ooit in Nederland werd aangetroffen. In de betonnen vloer van een loods waren vier gaten gemaakt om het chemisch afval er in te kunnen lozen.   
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Een gelukkig varken zegt 'knor'ZoomVarkensgeknor is niet langer onbegrijpelijk voor mensenoren. Onderzoekers hebben ontdekt dat aan de lengte en de toon van de knor kan worden afgeleid hoe een varken zich voelt. Lees bij trouw.nl "Wetenschappers ontrafelen het geknor van varkens". (Foto Mathias Zomer)

Lentetemperaturen

Dinsdag 8 maart 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - LentetemperaturenMet de kern van een hogedrukgebied over de Scandinavische landen wordt aanhoudend droge landlucht naar onze streken gestuurd. De wind krijgt een zuidelijke component, waardoor de aangevoerde lucht een stuk warmer is en de temperaturen lenteachtig worden. Op het einde van de week kunnen verzwakte storingen over ons land schuiven. De wolken nemen toe en een spat regen is mogelijk.
Vandaag schijnt de zon onafgebroken van de ochtend tot de avond. Er komen vrijwel geen wolken voor en de maxima (…) Het hele nieuwsbericht

Barbara van Rooy overleden

Dinsdag 8 maart 2022
Hamont-Achel - Barbara van Rooy overledenZondag is Barbara van Rooy overleden, de weduwe van Harry Jacobs († 2016). Ze was afkomstig van Maarn (Ned.) en werd 84 jaar. Zaterdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 13 u) in de parochiekerk van Hamont. Begroeting: vrijdag (19.30-20.30u) in funerarium Creemers.

Corrie Rademakers overleden

Dinsdag 8 maart 2022
Hamont-Achel - Corrie Rademakers overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is zondag Corrie Rademakers overleden, de echtgenote van Gerrit Rutten. Ze was afkomstig van Baexem (Ned.) en werd 60 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in besloten kring. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Jean Dejong overleden

Dinsdag 8 maart 2022
Hamont-Achel - Jean Dejong overledenOp 5 maart is Jean Dejong overleden, de echtgenoot van Linda Vandermeulen. Hij was 59 jaar en afkomstig van Hamont. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18.30-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.
Hamont-Achel - Nog 14 coronapatiënten in ziekenhuisVanmorgen waren er nog er 14 patiënten met COVID-19 opgenomen in het Noorderhart Mariaziekenhuis, vijf minder dan vrijdag. Eén van hen verbleef op intensieve zorg. Er is 1 patiënt met een vermoeden van COVID-19.

Woninginbraak op de Mulk

Maandag 7 maart 2022
Hamont-Achel - Woninginbraak op de MulkOp de Mulk is er ingebroken in een woning. De daders maakten geld en elektronica buit.
Hamont-Achel - Er is nog hoop voor Hamont-WeertZoomHet dossier voor de heractivering van de spoorlijn Hamont-Weert zit nog niet op een dood spoor. Dat bleek vandaag tijdens een werkbezoek van een aantal Belgische en Nederlandse politici, waarvoor de Vereniging Treinreizigers Vervoer (VTV) het intiatief had genomen. Plaats van de afspraak was Weert. Het bezoek liet zich door middel van veldverkenningen, waarbij ook oud-burgemeester van Hamont-Achel Theo Schuurmans gids speelde, een beeld vormen van de problemen en van de mogelijke oplossingen daarvoor. In april wordt het dossier besproken in de Nederlandse Tweede Kamer. (Foto SM)

Repair Café op 25 maart

Maandag 7 maart 2022
Samen met de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) organiseert het stadfsbestuur op vrijdag 25 maart opnieuw een Repair Café. Daar kan je terecht bij deskundigen om je defecte apparaten weer nieuw leven in te blazen, je kleding of juwelen op te frissen of je fiets klaar te stomen voor het volgende seizoen. Ook de Zadenbieb en Fietsbieb zijn van de partij.
Het Repair Café vindt plaats in het Michielshof op vrijdag 25 maart van 18.00 tot 21.00 uur. Het herstellen van jouw (…) Het hele nieuwsbericht

Willy Kauffmann overleden

Maandag 7 maart 2022
Hamont-Achel - Willy Kauffmann overledenZaterdag is Willy Kauffmann overleden, de echtgenoot van Jeanne Simons. hij was afkomstig van Hamont en werd 81 jaar. Donderdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont-Lo. Begroeting: woensdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Arnold Goossens overleden

Maandag 7 maart 2022
Hamont-Achel - Arnold Goossens overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is gisteren Arnold Goossens overleden, de weduwnaar van Bertha Boonen. Hij was afkomstig van Hamont en werd 91 jaar. Vrijdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont-Lo. Begroeting: donderdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

'Doemscrollen'

Maandag 7 maart 2022
Woord van de week
De oorlog in Oekraïne is voor veel mensen een aanleiding om te doemscrollen of doomscrollen. Ze blijven scrollen door slechtnieuwsberichten, ook al wordt hun gemoedstoestand er alleen maar slechter op. Ook tijdens de coronacrisis werd er veel gedoemscrold. Doemscrollers willen niet louter geïnformeerd blijven. Ze volgen het onlinenieuws om een bepaalde situatie te kunnen begrijpen of controleren. Soms doemscrollen ze ook in de hoop om tussen al het negatieve nieuws een beetje positieve informatie te vinden waaraan ze zich kunnen optrekken.
Hamont-Achel - Carnaval deed besmettingen over de grens stijgenCarnavalvieringen hebben het aantal covidbesmettingen doen stijgen. Dat blijkt uit de cijfers van de grensgemeenten, waar er al heel wat carnavalfeesten doorgingen, en die van Keulen, waar dat ook gebeurde. Het aantal besmettingen in de grensgemeenten ging op dagbasis met 300% omhoog.
In onze eigen regio zet de daling van het aantal besmettingen zich niet door.  

Stip it-actie breidt uit

Zondag 6 maart 2022
Hamont-Achel - Stip it-actie breidt uitZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Excelsior Hamont klopt NeeroeterenExcelsior Hamont heeft vandaag Neeroeteren verslagen met 2-1.
Zaterdag vertrokken de HABO-dames naar Wespelaar om zich te meten met Atomix. Ook deze keer kwamen ze met een overwinning naar huis. Eindstand 22-37. Een dikke proficiat, dames!

Boom kappen? Geld op tafel

Zondag 6 maart 2022
Grensgevallen
Wie bij ons een boom verwijdert, moet meestal een nieuwe boom planten. Dat was ook zo in Bergeijk, vlak over de grens. Maar de gemeente heeft die verplichting nu afgeschaft. In plaats daarvan moet er per gekapte boom betaald gaan worden. Voor een boom met een stamomtrek van 14 tot 16 centimeter - dat is een jonge boom - moet er al 240 euro op tafel gelegd worden. En dat bedrag verhoogt naarmate de dikte van de stam.
Als zoiets bij ons zou doorgevoerd worden, werden de gemeenten rijk! Maar de natuur (…) Het hele nieuwsbericht

Tectum Achel wint van Menen

Zaterdag 5 maart 2022
Hamont-Achel - Tectum Achel wint van MenenTectum Achel heeft vanavond Menen verslagen met 3-1. Setstanden: 25-27, 25-18, 25-22 en 25-22.
Hamont-Achel - Achel VV A klopt Torpedo Hasselt AAchel VV heeft vanavond thuis met 3-2 gewonnen van Torpedo Hasselt A. UPDATE Een verslag uit Achel: 
Net als vorige week opende groen-wit met een vroeg doelpunt. Niels Vandebroek stuurde Ivo Moerenhout diep op de linkerflank en Ivo legde af op de vrijstaande Giovanni Dors die in eerste instantie op doelman Cops stuitte, maar in de rebound zijn ploeg meteen op voorsprong zette (3’ 1-0). Maar Torpedo reageerde al binnen enkele minuten. De snelle (…) Het hele nieuwsbericht

Achel VV B wint in Lutlommel

Zaterdag 5 maart 2022
Hamont-Achel - Achel VV B wint in LutlommelAchel VV B heeft vanavond met 0-4 gewonnen op het veld van Lutlommel VV B.

'Meer bass, minder tuuut'!

Zaterdag 5 maart 2022
Je oren zijn gevoeliger dan je denkt. Voorkom gehoorschade en help ze niet naar de tuuut! Dankzij de gehoorcampagne van de Jeugdraad Hamont-Achel kan je oordoppen – standaard of op maat gemaakt – aankopen met korting. Bestellen kan tot en met 31 maart via deze link. Opgelet: enkel geldig voor jongeren tussen 12 en 30 jaar die in Hamont-Achel wonen of naar school gaan.

Ben ik wel ‘woke’?

Zaterdag 5 maart 2022
Hamont-Achel - Ben ik wel ‘woke’?Gisterenavond verweet een vriend me voorzichtig dat ik niet ‘woke’ was. Ik ben meteen in het defensief gegaan met mijn uitleg – ik blijf een taalleraar en het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan – dat het woord woke, op die manier gebruikt, om te beginnen al fout is. Het is namelijk gewoon de onvoltooid verleden tijd van het Engelse werkwoord to wake (up). En een verleden tijd kun je niet als bijvoeglijk naamwoord gebruiken. Ook niet in het Engels. Maar dat leek (…) Het hele nieuwsbericht

Forfaitzege voor KFC Hamont

Zaterdag 5 maart 2022
Hamont-Achel - Forfaitzege voor KFC HamontMD Halen geeft forfait voor de wedstrijd tegen KFC Hamont 99. Hamont wint daardoor de wedstrijd met 5-0. Halen geeft nu al voor de tweede keer op rij en opgeteld derde keer forfait. Bij drie opeenvolgende of vijf forfaits in het totaal wordt de ploeg uit competitie genomen en worden alle uitslagen geschrapt.

Voorliefde voor voeten

Vrijdag 4 maart 2022
Tribunaliteiten
Hamont-Achel - Voorliefde voor voetenVolgens de correctionele rechtbank van Hasselt kon er geen twijfel over bestaan. De man was zot op vrouwenvoeten. In een wasserette had hij de voeten van een dame beroerd. Hij stopte toen ze zei dat ze dat liever niet had, om daarna post te vatten naast een andere dame en zich ook aan haar voeten te wagen, met de vraag of ze sportschoenen droeg. Aan de kassa van een warenhuis zat hij plots aan de benen, enkels en voeten van de dame voor hem in de rij. In een cultureel centrum ging het om de voeten van de (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuw: Tekenbureau Rotek

Vrijdag 4 maart 2022
Antonis Puck uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap Tekenbureau Rotek opgericht met zetel aan de Lillerbaan in Bocholt. Het gaat om een algemene bouwonderneming.
Hamont-Achel - Ondertussen, in wolvengebied...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Bijna alle coronabeperkingen vallen wegHet overlegcomité heeft beslist dat we overschakelen op code geel. Vanaf maandag moeten er geen mondmaskers meer gedragen worden in bijvoorbeeld middelbare scholen, theaters, bioscopen, in winkels en op het werk. Op het openbaar vervoer blijft het wel verplicht en ook in wonzorgcentra en ziekenhuizen. Ook voor de horeca verandert er wat: ook daar moet het personeel geen mondmasker meer dragen en de coronapas moet vanaf maandag niet meer gecontroleerd worden. De CO2-meters blijven behouden in horeca en theaters. Verder gelden in schouwburgen, sporthallen en voetbalstadions geen beperkingen meer van het aantal toeschouwers. Ook daar valt de coronapas weg.

Jeff Lambrechts overleden

Vrijdag 4 maart 2022
Hamont-Achel - Jeff Lambrechts overledenGisteren is Jeff Lambrechts overleden, de weduwnaar van Ria Stevens en de partner van Ingrid Cox. Hij was afkomstig van Hamont en zou vandaag 70 jaar geworden zijn. Woensdag is er een afscheidsdienst (19.30u) in het crematorium in Lommel, waarna gelegenheid tot begroeting. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Boeren starten afficheactie

Vrijdag 4 maart 2022
Vanmorgen hebben landbouwers het eerste bord van hun afficheactie “Stop de waanzin!” in Limburg geplaatst. Dat gebeurde in Peer. Eerder werd een dergelijke campagne al opgestart in de provincie Antwerpen. Met de actie willen de landbouwers hun ontgoocheling en ongenoegen over het stikstofakkoord van de Vlaamse regering duidelijk maken. 

Oppassen met koppen

Vrijdag 4 maart 2022
Vandaag gelezen
De Nederlandse oud-voetballer Wout Holverda heeft ernstige dementie ontwikkeld door zijn voetbalcarrière. Kopballen hebben daarbij een grote rol gespeeld. Dat is na zijn overlijden, afgelopen december, vastgesteld door specialisten van het Amsterdam UMC, die het brein van de oud-prof van Sparta Rotterdam onderzochten. Niet eerder werd bij een Nederlandse voetballer zo’n sterk verband gelegd tussen de sportcarrière en dementie – met de dood als gevolg. (NRC)
Hamont-Achel - Vaccinatiecentra sluiten op 30 maartDe vaccinatiecentra van Lommel en Peer zullen op 30 maart (voorlopig) hun laatste dag draaien. Iedereen die recht had op een vaccinatie is ondertussen meermaals uitgenodigd. Daarom plant het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) voorlopig geen nieuwe campagnes. Voor wie toch nog een vaccinatie ontbreekt, of voor wie nog een traject wil starten, rest er nog één vrij inloopmoment.
In totaal werden in beide centra 267.000 prikken gezet. De ELZ kon hiervoor steeds een beroep doen op een (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - 19 coronapatiënten in het ziekenhuisVanmorgen waren er 19 patiënten met COVID-19 (vijf minder dan gisteren) in het Noorderhart Mariaziekenhuis. Eén van hen (een minder dan gisteren) verbleef op intensieve zorg. Er zijn twee patiënten met een vermoeden van COVID-19.
Parket Limburg organiseert samen met de gemeenten Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Lommel, Peer en Pelt een gratis studieavond over de gevaren van drugsproductie. Ervaringsdeskundigen vertellen je er over hoe je drugsafval kan herkennen en welke signalen wijzen op een drugslabo.
De voorbije jaren zijn de productie van synthetische drugs en de dumpingen van drugsafval in onze provincie sterk gestegen. Dit zorgt voor ernstige risico’s voor onze veiligheid, onze (…) Het hele nieuwsbericht

De onderhandelingstafel (3)

Donderdag 3 maart 2022
Hamont-Achel - De onderhandelingstafel (3)Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - 24 coronapatiënten in het ziekenhuisVanmorgen waren er in het Noorderhart Mariaziekenhuis 24 patiënten met COVID-19 opgenomen, drie meer dan gisteren. Twee van hen verbleven op intensieve zorg, dat zijn er evenveel als gisteren. Er is één patiënt met een vermoeden van COVID-19.
UPDATE Nvdr: de cijfers vermelden, zoals aangegeven, het aantal mensen dat met een Covid-19-besmetting in het ziekenhuis ligt. Het gaat dus ook over mensen met Covid-19 die om andere redenen dan Covid-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen. "Wij splitsen deze cijfers niet op," zegt algemeen directeur Hans Ramaekers van het ziekenhuis desgevraagd. "Wij geven de cijfers door conform de richtlijnen van de overheid." 

Zonnig, maar koude nachten

Donderdag 3 maart 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Zonnig, maar koude nachtenEen hogedrukgebied, uitgestrekt over Denemarken en Scandinavië, voert in een zwakke oostelijke tot zuidoostelijke luchtstroming droge landlucht aan. De zon krijgt hierbij alle kansen. In het westen komen soms wolkenflarden voor van een storing die zich over de Britse Eilanden bevindt. De volgende dagen staan in het teken van hoge luchtdruk. Er is veel zon, maar de nachten zijn koud.
Vandaag wordt het uitermate zonnig met nauwelijks of zelfs geen wolken. Na een koude start met lichte (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennnootschap: JD1820

Woensdag 2 maart 2022
Stijn Vandamme en Evelien Thys, beiden uit Hamont-Achel, hebben de besloten vennootschap JD1820 opgericht met zetel aan de Salvatorstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer projectontwikkeling voor en handel in onroerend goed, het bouwrijp maken van terreinen, grondverkaveling en ruilverkaveling.
Hamont-Achel - 21 coronapatiënten in het ziekenhuisHet aantal covid 19-besmettingen daalt, maar nog altijd worden er in het Noorderhart Mariaziekenhuis 21 coronapatiënten verpleegd, één minder dan gisteren. Twee van hen, evenveel als gisteren, worden verzorgd op de afdeling intensieve zorgen. UPDATE In Nederland is het aantal besmettingen weer pijlsnel aan het stijgen. Als oorzaken worden daar wintersport en carnaval genoemd.
Op woensdag 9 maart om 14u komt Kristine Marteleur met veel plezier het verhaal van Tijl Uilenspiegel vertellen in Cinema Walburg. Speciaal voor de Jeugdboekenmaand – die in het teken staat van helden en schurken – brengt ze een bewerkte versie van het verhaal over deze grote held en levensgenieter. Aan een leven van brave burgerlijkheid en gehoorzaamheid heeft hij lak. Met zijn vrolijke fratsen, deugnietenstreken en onweerstaanbare lach neemt hij iedereen bij de neus: jong en oud, rijk en arm, simpel en voornaam.  Info en tickets: https://aha.hamont-achel.be.

Vogelgriep in Son

Woensdag 2 maart 2022
Het is maar dat je 't weet
Op een vleeskuikenbedrijf in Son, aan de noordkant van Eindhoven,  is vogelgriep vastgesteld. Waarschijnlijk gaat het om een zeer besmettelijke variant. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zal alle circa 170.000 dieren op het bedrijf ruimen om verspreiding van het virus tegen te gaan.
Grensgevallen
Hamont-Achel - Gsm-gebruik aan het stuur kost 350 euroWie in Nederland gebruik maakt van zijn gsm aan het stuur betaalt vanaf vandaag 350 euro in plaats van 250 euro. Tegelijkertijd gaan bijvoorbeeld de verkeersboetes omlaag voor te hard rijden op de snelweg bij de eerste 10 km/u boven de maximum snelheid. Deze boetes worden verlaagd met 15 procent. Voor het niet zo veel mogelijk rechts rijden op een auto(snel)weg wordt de boete opgetrokken van 150 euro tot 220 euro. Het niet verlenen van voorrang aan een voorrangsvoertuig wordt opgetrokken van 250 tot 350 euro. Kleinere snelheidsovertredingen onder de 10 km/uur worden lichter bestraft. Voor parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats wordt de boete verlaagd van 400 naar 310 euro.
Antonis Puck uit Hamoit-Achel heeft de besloten vennootschap A Constructions opgericht met zetel aan de Begoniastraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het bouwrijp maken van terreinen, het slopen van gebouwen en het bouwen van huizen.

Mia Kelders overleden

Dinsdag 1 maart 2022
Hamont-Achel - Mia Kelders overledenOp zaterdag 19 februari werd Mia Kelders vermoord in Hamont. Ze was 82 jaar en de weduwe van Jean Breemans. De afscheidsviering vond plaats in intieme kring, waarna de bijzetting gebeurde op de begraafplaats van Achel, bij haar echtgenoot. Online condoleren kan via www.uitvaartzorg-severens.be.
Het is maar dat je 't weet
Peeters (31.079) is de meest voorkomende familienaam in ons land. Janssens (28.532) staat op twee, Maes (24.594) op drie, Jacobs (19.077) op vier en Mertens (17.906) op vijf. (Bron: StatBel).
Hamont-Achel - 22 coronapatiënten in het ziekenhuisVanmorgen waren er nog 22 patiënten met COVID-19 opgenomen in het Noorderhart Mariaziekenhuis, waarvan 2 op intensieve zorg. Er was één patiënt met een vermoeden van COVID-19. In Noorderhart Revalidatie & MS zijn er geen coronapatiënten meer.
Hamont-Achel - Drie nieuwe spelers voor Achel VVNiels Vanhelden (Herkol), Axel Maes (Koersel) en Andy Peeters (Bocholt) zullen komend seizoen de kleuren van Achel VV verdedigen.
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel