Het overige nieuws

Mensen en potlooi

Zondag 31 maart 2024
De klare kijk van Tante Claus
Hamont-Achel - Mensen en potlooi“Ge hèt mensen en potlooi,” zou mijn oma gezegd hebben. Ze kon het mooi formuleren. In plat Brabants fileerde ze met een - vaak zelfverzonnen - uitdrukking een hele situatie in dunne, overzichtelijk mootjes. Ik moest aan haar denken toen ik deze middag, verzadigd van de paaseieren, een jongen op een fiets over de kinderkopjes zag kruien. Een aardige knul die sportief is en beresterk. Thieuke. Ik mag hem wel. Met zijn Kempische tongval spreekt hij meer Vlaams dan Nederlands en nu hij zijn (…) Het hele nieuwsbericht

Geen stof en as, wel compost

Zondag 31 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Begraven lichamen vervuilen het grondwater en nemen veel plaats in. Cremeren is een alternatief maar waarom zouden we overleden mensen niet composteren? vraagt een milieu-ingenieur in Dinant zich af. Hij composteerde vroeger samen met zijn vader dieren en die verdwenen totaal. Een lijk dat in 3m³ compost gelegd wordt, voegt er 1m³ compost aan toe. De ingenieur heeft zijn idee voorgelegd aan het stadsbestuur, dat op dit punt niet voorop wil lopen, maar hem wel aanmoedigt om zijn idee "in het milieu" verder te bespreken. Een schepen: "Toen crematie nog nieuw was, vond men dat ook vreemd."
Het is maar dat je 't weet
53 Limburgse spelers uit het middenveld hebben samen acht suggesties geformuleerd voor lokale besturen om een sterk lokaal sociaal beleid uit te werken na de verkiezingen van oktober. De organisaties vragen om ook een plek aan tafel, omdat zij de expertise hebben en dichter bij de bevolking staan. Ze pleiten voor hulp- en dienstverlening in de buurt, betaalbaar wonen, goed uitgebouwde kinderopvang, de aanpak van de sociale onderbescherming, een warme plek voor iedereen, toegankelijke scholen, een laagdrempelig cultuur- en vrijetijdsaanbod en toegankelijke gezondheidszorg.
Groetjes uit Zuid-Afrika
Hamont-Achel - Band tussen  Afrikaans en VlaamsZoomAls iemand die opgroeide in Noord-Limburg maar nu in Zuid-Afrika woont, denk ik vaak aan de interessante verbindingen tussen mijn oude en nieuwe thuis. Het is een verhaal van verschillen en overeenkomsten, gevormd door de geschiedenis en cultuur van beide plaatsen.
Hoewel Afrikaans en Vlaams op het eerste gezicht misschien mijlenver uit elkaar lijken te liggen, delen ze in werkelijkheid een aantal opvallende gelijkenissen die een diepgaande band tussen de twee talen onthullen. Afrikaans ontstond toen (…) Het hele nieuwsbericht
Band tussen  Afrikaans en VlaamsBand tussen  Afrikaans en VlaamsBand tussen  Afrikaans en VlaamsBand tussen  Afrikaans en Vlaams
Zoom

Een zalige Pasen!

Zondag 31 maart 2024
Hamont-Achel - Een zalige Pasen!ZoomMaak er een mooie Pasen van... met hopelijk, straks, wat zon!

'Zonnebrandpalen' in Valkenswaard

Zaterdag 30 maart 2024
Grensgevallen
De gemeente Valkenswaard wil inwoners en bezoekers bewust maken van het risico op huidkanker door overmatige blootstelling aan de zon. Daarom zijn er op het grondgebied van de gemeente drie slimme zonnebrandpalen geplaatst: op de Markt, in Sportpark Den Dries en in de Malpie. Je kan je daar gratis insmeren met zonnebrandcrème en de palen geven aan wanneer dit nodig is. De slimme palen geven advies over wanneer je moet smeren door naar de hoogte van de UV-index te kijken en het risico op verbranding op dat moment. 
De slimme zonnebrandpalen blijven tot het najaar staan. Daarna wordt bekeken wat de ervaringen van inwoners en toeristen zijn en of de palen volgend jaar weer worden ingezet.
Hamont-Achel - Wielerploeg Visma in Ronde van VlaanderenZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Van winteruur naar zomeruur

Zaterdag 30 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Van winteruur naar zomeruurZoomKomende nacht schakelen we weer over op de zomertijd. Om 2 uur draaien we de klok een uur vooruit. We verliezen dus een uurtje slaap... "En dat heeft niet alleen voor mensen gevolgen", zegt de politie. "Wilde dieren hebben hier natuurlijk geen weet van en zijn in de eerste dagen na het ingaan van de zomertijd nog op zoek naar een slaapplaats terwijl de spits al op gang komt. Dit kan ervoor zorgen dat ze op zoek zijn naar eten in de berm of onverwachts oversteken. Wees dus extra alert en pas je snelheid aan."(Foto Patrick Haesevoets, met AI)
Het is maar dat je 't weet
Het Vlaamse Gewest telde eind 2023 29.588 sportaccommodaties. Petanqueterreinen zijn het meest voorkomende type sportinfrastructuur. Eind 2023 waren er 5.893. Andere vaak voorkomende types sportinfrastructuur zijn tennisvelden (3.560) en sportlokalen (3.458). Er waren 3.169 openlucht natuursportvelden van minstens 40 bij 80 meter, en nog eens 4.726 openluchtsportvelden van kleinere afmeting. Het aantal sporthallen, ruitervelden en padelterreinen lag eind vorig jaar telkens iets boven de 1.000 (…) Het hele nieuwsbericht
Achelaar Kamiel Bonneu is vandaag 24ste geëindigd in de 49ste Volta NXT Classic in het Nederlands-Limburgse Eijsden en de Belgische Voerstreek. Vroeger heette deze koers de 'Hel van het Mergelland'. Ze behoort tot de zwaarste klassiekers in de Nederlandse wielerwereld, met tal van zware beklimmingen, fikse afdalingen en veel renners die de eindmeet niet halen.
De wedstrijd werd gewonnen door Timo Kielich uit Sint-Truiden.

Hilde Smolders overleden

Zaterdag 30 maart 2024
Hamont-Achel - Hilde Smolders overledenVandaag is Hilde Smolders overleden, de echtgenote van Toine Goversen. Ze was 60 jaar. De uitvaart vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Ernstig nu: de zomertijd

Zaterdag 30 maart 2024
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Ernstig nu: de zomertijdGaan jullie het niet vergeten? Mij is het nog maar één keer overkomen en vermits het toen ging om het verwisselen van het zomer- naar het winteruur, waren de gevolgen ook nogal ingrijpend. Ik verbleef toen in Engeland en arriveerde twee uur te laat voor mijn terugvlucht op de luchthaven van Birmingham. Neen, ik was die timeshift niet vergeten dus, ik had de klok de avond tevoren gewoon één uur achteruit gezet en niet vooruit zoals het moest. Dat heeft me wel een duur nieuw ticket naar Eindhoven (…) Het hele nieuwsbericht
Gezondheid
Heb je er ooit bij stil gestaan hoe je dagelijkse zitgedrag je gezondheid beïnvloedt? Met onze huidige levensstijl, waarbij we vaak urenlang zitten, is het daarom misschien tijd om actie te ondernemen voor onze gezondheid. Aan de universiteit van Hasselt gaat Oudsbergenaar Jen Vanherle onderzoeken hoe de negatieve effecten van zitgedrag kunnen worden voorkomen.
Jen zoekt mensen die willen deelnemen aan een onderzoek dat de effecten van zitgedrag en trainingssessies op onze (…) Het hele nieuwsbericht

Technum Achel wint in Gent

Vrijdag 29 maart 2024
Hamont-Achel - Technum Achel wint in GentIn de play-offs van het volleybal heeft Tectum Achel vanavond weer gewonnen. Bij Caruur Volley Gent werd het 2-3. Setstanden: 27-25, 25-21, 27-29, 22-25 en 11-15. 

Pasen wordt wisselvallig

Vrijdag 29 maart 2024
Weerbericht
Hamont-Achel - Pasen wordt wisselvalligGestuurd door een omvangrijke depressie over de Britse Eilanden trekken storingen en buien met de regelmaat van de klok over onze streken. Tussendoor zijn er echter ook wel droge perioden met wat zon. Op Pasen verloopt de ochtend droog, wat uiteraard positief is om paaseitjes te rapen. Paasmaandag wordt een regendag. De dagen nadien blijven de neerslagkansen hoog.
Morgen/zaterdag wordt vrij warme lucht naar onze regio gestuwd en zou het kwik wel eens kunnen oplopen tot 18 of 19 graden. Er (…) Het hele nieuwsbericht

Geen Teutenroute deze zomer

Vrijdag 29 maart 2024
Wie via Google naar de Teutenroute 2024 zoekt, vindt daar dat deze wielerhappening voor de 23ste keer zal plaatsvinden op zondag 2 juni 2024. Maar dat blijkt niet te kloppen: vandaag werd bekend dat de 22ste editie de laatste is geweest. Het evenement, dat jaarlijks zeer veel deelnemers trok maar ook tegenslagen opliep wanneer het regende, was een initiatief van de Fifty-One club "De Teuten" en de vliegbasis van Kleine-Brogel. De opbrengst ging naar MS-Limburg.
Als alternatief zal er nu op 16 juni een oldtimertreffen worden georganiseerd, ook nu ten voordele van de MS-Liga.
Hamont-Achel - Bekerfinales handbal zijn uitverkochtMorgen/zaterdag worden in de Alverberg in Hasselt de finales van de handbalbeker van België bij de dames en de heren gespeeld. Om 13u nemen de dames van Handbal Sint-Truiden het op tegen die van Hubo Handbal. Om 16u start de finale van de heren tussen KTSV Eupen en HC Visé BM. Voor beide ploegen is bekerwinst een primeur. De finales worden voor een vol huis gespeeld en de herenfinale wordt uitgezonden op één.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 waren er bijna 3,7 miljoen personenwagens ingeschreven in het Vlaamse Gewest. Dat zijn er ruim 700.000 meer dan in 2006, een stijging van 24 procent. Het aantal ingeschreven personenwagens steeg tussen 2022 en 2023 met 1,6 procent. (Statistiek Vlaanderen)

Zomeruur in het recyclagepark

Donderdag 28 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Zomeruur in het recyclageparkZaterdagnacht wordt het zomeruur weer ingevoerd, en dat betekent ook dat vanaf dinsdag de zomeruurregeling in de recyclageparken van Limburg.net van kracht is. Die komt er op neer dat het park elke werkdag (behalve maandag) opengaat om 9u, 's middags sluit van 12.30 tot 13u, en 's namiddags de poorten sluit om 17u. Behalve op dinsdag - dan gaan de poorten om 18u dicht - en op zaterdag (om 16u).
Vandaag gelezen
"Dat mensen met overgewicht snurken is al langer bekend, ook dat mensen met snurkproblemen fysieke klachten kunnen ondervinden van hun gesnurk. Maar dat snurkers ook minder zin in seks hebben was tot nu minder bekend."
(Kliniek voor Snurken en Apneu Nederland)

Limburger verdient het minst

Woensdag 27 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Limburger verdient het minstZoomDe doorsnee Belg verdient nu 3.800 euro bruto per maand. In Vlaanderen staat het gemiddelde op 4.099 euro. Toch zijn er nog grote regionale verschillen. Met 3.896 euro worden de Limburgers het slechtst betaald. Andere gemiddelden: 4.248 euro in Antwerpen, 4.019 euro in Oost-Vlaanderen, 3.947 euro in West-Vlaanderen en 4.303 euro in Vlaams-Brabant. Ter vergelijking: in Brussel wordt gemiddeld 4.924 euro betaald.
Hamont-Achel - Elektrische step botst met fietssterBij een botsing tussen een fietsster en een bestuurder van een elektrische step, gisteren in de late namiddag op de Ringlaan, is de fietsster gewond geraakt. Het gaat om een 44-jarige vrouw uit Hamont-Achel. De stepbestuurder, een 49-jarige Peltenaar, bleef ongedeerd. 
Geïnspireerd door werken uit Het Kunstuur maakten mensen in armoede hun eigen kunst. Horizont vzw bracht twee jaar geleden een groep van 10 mensen in armoede samen. Onder begeleiding van Avansa en Knst. leerden ze over kunst om tot slot zelf kunst te creëren. Die creaties gaan in april onder de veilinghamer. In deze online veiling kan iedereen bieden op de werken. De opbrengst gaat 50/50 naar de kunstenaars zelf, mensen in armoede, en (…) Het hele nieuwsbericht
Kerk
Het aantal volwassen dopelingen in ons land is op tien jaar tijd bijna verdubbeld. Dit jaar zijn het er 362.  Tien jaar geleden, in 2014, lieten 186 volwassenen zich in ons land door het doopsel in de katholieke kerk opnemen. In 2019 waren het er 244. In Limburg zijn er dit jaar 9 volwassen dopelingen.
Hamont-Achel - Brulkikker gehoord of gezien? Melden!ZoomIn Pelt en Ham is hij al gesignaleerd: de Amerikaanse stierkikker. Of de brulkikker - hij loeit als een koe. Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) vraagt het publiek hen te verwittigen wanneer men die reuzenkikker hoort of ziet. Want het is een invasieve soort. Niet welkom, dus!
De Amerikaanse stierkikker vormt een bedreiging voor onze inheemse soorten. Het is een zeer grote en vraatzuchtige kikker die alles eet wat in (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
De voorbije 12 maanden (maart 2023 – februari 2024) lag de filezwaarte op de hoofdwegen in het Vlaamse Gewest op gemiddeld 869km per werkdag.
Nooit eerder lag de filezwaarte zo hoog. De filezwaarte is de voorbije jaren blijven stijgen, met een piek in mei 2018. In de daaropvolgende periode was er een beperkte daling, gevolgd door een zeer sterke daling vanaf maart 2020 als gevolg van de coronacrisis. In april 2021 steeg het 12-maands voortschrijdend gemiddelde van de filezwaarte voor het (…) Het hele nieuwsbericht

Weer boerenbetoging in Brussel

Maandag 25 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Morgen is er weer een boerenbetoging in Brussel. De politie daar verwacht dat die in het hele Brusselse Gewest tot heel wat verkeershinder zal leiden, en raadt af om dinsdag met de auto naar Brussel te komen. De problemen kunnen aanhouden tot in de late namiddag.

Angèle Vrijssen overleden

Maandag 25 maart 2024
Hamont-Achel - Angèle Vrijssen overledenZaterdag is Angèle Vrijssen overleden, de weduwe van Jacky Brebels, die in 2008 stierf. Ze was 71 jaar. De afscheidsdienst en de crematie zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting aan de urne: woensdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Drie op tien lid van sportclub

Maandag 25 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Drie op tien inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder gaven in het najaar van 2023 aan actief lid te zijn van een sportclub of sportvereniging (31%). Dat aandeel bleef min of meer gelijk in vergelijking met 2021. Mannen zijn vaker actief lid van een sportclub of –vereniging dan vrouwen. In 2023 ging het respectievelijk om 35% en 27%. Hoger opgeleide personen zijn vaker actief lid van een sportclub dan lager opgeleiden. (Statistiek Vlaanderen)
Grensgevallen
De politie in Valkenswaard heeft zaterdagnacht een dronken Belg overgedragen aan de Belgische politie. Hij was tegengehouden nadat getuigen alarm hadden geslagen over zijn gevaarlijke rijgedrag
Grensgevallen
Hamont-Achel - Bestuurder rijdt twee keer onder invloedIn Budel betrapte de politie zaterdagavond een bestuurder onder invloed. De man mocht niet meer verder rijden maar kort daarna werd hij opnieuw aan de kant gezet omdat hij toch opnieuw achter het stuur zat. Hij werd gearresteerd en zijn voertuig werd in beslag genomen.

Opletten op de Noord-Zuid

Maandag 25 maart 2024
Onder politiebegeleiding worden in Houthalen-Helchteren de verkeerslichten ter hoogte van de carpoolparking richting Hasselt vanmorgen sinds 09.00 uur tijdelijk aangepast in functie van de werken. Verkeer dat de oprit van de E314 richting Lummen wil nemen, krijgt een aparte en constante groentijd. Er is door die aanpassingen aan de verkeerslichten heel wat hinder op de Grote Baan. Je reistijd om richting Hasselt te rijden zal vandaag langer zijn dan normaal.
Grensgevallen
Aan de Bergeijksedijk in Valkenswaard is afgelopen nacht een bestelwagen van een pakketbezorger uitgebrand. Dat gebeurde rond half drie. De bezorger kon zich redden, maar de pakjes zijn verloren gegaan. Tijdens het blussen kwamen er enkele harde knallen uit het voertuig. Wat de oorzaak daarvan was wordt nog onderzocht.
Hamont-Achel - Brons voor Roel Vossen op BK veteranenZoomOp het Open Belgisch Kampioenschap voor veteranen in Genk is Roel Vossen van Judo Club Hamont op de derde plaats geëindigd, en dit in de categorie M4 -90 kg. Roel is de judoka uiterst rechts op de foto - wie goed kijkt, ziet zijn naam op zijn zwarte band! (Foto Rik vander Sanden)
Hamont-Achel - Volleybal: Achel wint van Volley GuibertinIn de play-offs van het volleybal is Tectum Achel bij Volley Guibertin gaan winnen met 2-3. Setstanden: 19-25, 25-20, 23-25, 25-23 en 12-15. Dàt moet een spannende wedstrijd geweest zijn!
Hamont-Achel - Exc. Hamont klopt Bocholter VV BIn Derde Provinciale Heeft Exc. Hamont met 5-0 gewonnen van Bocholter VV B. Duisters, Van Rijswijk, D. Nijs, Langens en Vandael maakten de doelpunten.

Danske placeren

Zondag 24 maart 2024
De klare kijk van Tante Claus
Hamont-Achel - Danske placerenDe eerste lentezon valt in dikke stralen naar binnen. De lucht kleurt als in zo’n evangelische film. Je hebt het eerst nog niet door, tot plots een engelenkoor begint te zingen en God in de vorm van vanillekleurige lichtbundels de plottwist brengt. Alleen leek het erop dat hier de boodschap was: “Ga en kuist uw vensters!”
Even een lekker plaatje opzetten, dat helpt altijd bij vervelende klusjes. Ik scroll wat door mijn afspeellijstje en klik op Gold van Spandau Ballet. Luidkeels (…) Het hele nieuwsbericht

Bijna 8 op 10 kopen online

Zondag 24 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Het aandeel van de bevolking van 16 tot 74 jaar in het Vlaamse Gewest dat in het jaar voorafgaand aan de bevraging goederen of diensten voor privégebruik aankocht of bestelde via een website of via een app, lag in 2023 op 79%. Dat aandeel steeg sterk sinds 2005. Toen kocht of bestelde nog maar 16% van de inwoners online. Meer recentelijk was er een sterke stijging van 2018 tot 2020, gevolgd door een stagnatie vanaf 2021. (Statistiek Vlaanderen)

Achel VV wint van Herkol

Zaterdag 23 maart 2024
Hamont-Achel - Achel VV wint van HerkolAchel VV heeft met 3-0 gewonnen van Herkol. UPDATE Een verslag van Edgard Driesen:
De wedstrijd startte met een minuut stilte n.a.v. het overlijden van de schoonvader van voorzitter Vital Davids. Groen-wit verliest hiermee een gedreven en fervent supporter.
Florin Theuwis had de wedstrijd al heel snel in de juiste plooi kunnen leggen. Al in de 2de minuut glipte hij door de buitenspelval, omzeilde doelman Pinxten maar besloot aan de verkeerde kant van de (…) Het hele nieuwsbericht

Opglabbeek wint van Achel VV B

Zaterdag 23 maart 2024
Hamont-Achel - Opglabbeek wint van Achel VV BIn Derde Provinciale heeft Kabouters Opglabbeek vanavond met 7-0 gewonnen van Achel VV B. De doelpunten: Garcia (2), Hilven, Hendriks (own) , Merola, Lucassen en Stieners.
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 verliest van Paal-TervantKFC Hamont 99 heeft vanavond thuis met 1-2 verloren van FC Paal-Tervant. F. Peeters zorgde in de 32ste minuut voor de 1-0. Put hing de bordjes tien minuten later gelijk. In de 56sdte minuut maakte Hayen de winninggoal.

Maartse buien

Vrijdag 22 maart 2024
Weerbericht
Hamont-Achel - Maartse buienEr staat een guur weekend voor de deur met maartse buien. Maartse buien zijn eigenlijk regenbuien vergezeld van winterse neerslag zoals korrelhagel of natte sneeuw. Vaak gaan die ook gepaard met onweer. Dat komt door de erg koude bovenlucht en natuurlijk ook door de lage temperaturen aan het aardoppervlak. Na het weekend wordt het wat rustiger op de weerkaarten, is het vaak droog en wordt het ook terug wat zachter.
Zaterdag wisselen sterkt ontwikkelde stapelwolken af met zonnige momenten. (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
In 2023 werden er 138.137 klachten ingediend bij de Vlaamse overheidsdiensten. In 2022 waren dat er 92.345. Tussen 2022 en 2023 steeg het aantal ingediende klachten met 49,6%. Eén op twee klachten ging over mobiliteit. Daarna volgde het beleidsdomein Energie, Water, Omgeving en Wonen (31%). Bij het beleidsdomein Cultuur, Jeugd, Sport en Media ging het over 10% van de klachten. Daarin zijn de klachten in verband met de VRT opgenomen. (Vlaamse Ombudsdienst)
In de E3 Classic is Kamiel Bonneu vandaag 115de geëindigd. Hij arriveerde in een groepje dat 11'05" achterstand had op ritwinnaar Mathieu van der Poel.

Harry Vandersteegen overleden

Vrijdag 22 maart 2024
Hamont-Achel - Harry Vandersteegen overledenGisteren is Harry Vandersteegen overleden, de echtgenoot van Wies Lemmens. Hij was geboren in Sint-Huibrechts-Lille en werd 73 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Regen vanaf morgen

Donderdag 21 maart 2024
Weerbericht
Hamont-Achel - Regen vanaf morgenTijdelijk bevindt ons land zich nog onder de beschermde vleugels van een uitloper van het hogedrukgebied der Azoren. De wind is wel naar het noordwesten gedraaid, waardoor de aangevoerde lucht een fractie kouder is. Deze wig van hogedruk maakt stilaan plaats voor een storing die morgen rond of kort na de middag de kuststreek bereikt en vervolgens het land in trekt. Het gaat daarbij enige tijd regenen. Achter deze storing stroomt koude lucht van polaire oorsprong over onze streken en dat gaan we zaterdag (…) Het hele nieuwsbericht
De rechter in Hasselt heeft vandaag het faillissement uitgesproken van het bouwbedrijf Gebroeders Van Hout uit Hamont-Achel. Schuldvorderingen moeten voor 20 april ingediend worden.
Het is maar dat je 't weet
Sinds het derde kwartaal van 2021 ondervraagt Statbel, het Belgische statistiekbureau, elk kwartaal zo'n 5.000 Belgen tussen 16 en 74 jaar over hun persoonlijk welzijn en levensomstandigheden. In het vierde trimester van 2023 voelde 62,3% van de Belgen zich altijd of meestal gelukkig, voelde 8% van de Belgen zich altijd of meestal eenzaam, kon 42,4% van de Belgen zeer moeilijk, moeilijk of eerder moeilijk rondkomen, voelde 52,9% van de Belgen een hoge mate van algemene levenstevredenheid, voelde (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Red Wolves mogen dromen van kwalificatieIn de vooravond werd in Kopenhagen geloot voor het EK Handbal dat in 2026 georganiseerd wordt in Denemarken, Zweden en Noorwegen. België komt uit in groep 5 waarin Kroatië, Tsjechië en Luxemburg de tegenstanders zijn.
Door deze gunstige loting mogen de Red Wolves dromen van een eerste EK- kwalificatie. Behalve Luxemburg en Tsjechië nemen de Belgen het ook op tegen Kroatië. De eerste en tweede van elke groep plaatsen zich rechtstreeks voor het EK, net zoals de vier beste teams die als derde eindigen. De vier slechtste teams die op de vierde plaats eindigen moeten barragewedstrijden spelen om te mogen deelnemen.

Pas op met Temu

Donderdag 21 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Ongetwijfeld heb je op je smartphone al aanbiedingen gezien van Temu. Spotgoedkoop, die producten. Onwaarschijnlijk, zo goedkoop. Maar wat blijkt: de Chinese shoppingapp is volgens onderzoekers een nog grotere dataspion dan TikTok. Lees dit verhaal van VRTnieuws.

VITO en LRM gaan samenwerken

Donderdag 21 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
De Vlaamse onafhankelijke onderzoeksorganisatie VITO en Limburg Startup, de startup-community van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, sluiten een partnership af. Start-ups die gevestigd zijn in één van de 7 Limburgse incubatoren zullen zo nog beter ondersteund worden bij het bedenken, uitwerken en implementeren van projecten of bedrijfsideeën met impact op een duurzame samenleving. De samenwerking is vanmorgen bekendgemaakt.

Gemeenteraadszitting op 28 maart

Woensdag 20 maart 2024
Volgende week donderdag om 20u komt de gemeenteraad in het stadhuis samen. Er staan 16 punten op de dagorde. Daaronder een gebruiks- en een tariefreglement voor de ursulinenkapel, een investeringstoelage voor KF Kempenbloei, het aanpassen van de modelpachovereenkomst, enzomeer.

Jos Vaesen overleden

Woensdag 20 maart 2024
Hamont-Achel - Jos Vaesen overledenVandaag is Jos Vaesen overleden. Hij was geboren in Sint-Huibrechts-Lille en werd 83 jaar. Dinsdag wordt hij gecremeerd, na een eucharistieviering (om 10.30u) in de parochiekerk van SHLille. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.  
Het is maar dat je 't weet
Volgens de EU-SILC-enquête van 2023 lag het netto beroepsinkomen van de werkende bevolking van 20 tot 64 jaar in het Vlaamse Gewest gemiddeld op 2.732 euro per maand. In 2006 ging het om 2.512 euro per maand. Tussen 2006 en 2023 steeg het netto reële beroepsinkomen met 9%. Dat is gemiddeld 0,5% per jaar. (Statistiek Vlaanderen)

TV-nieuws trekt minder kijkers

Woensdag 20 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
In het najaar van 2023 volgde 73% van de inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder minstens één keer per week het nieuws op televisie. 70% volgde het nieuws via de radio. 68% volgde minstens één keer per week het nieuws via het web en 62% via kranten. Enkel bij het volgen van het nieuws op televisie is er sprake van een significante wijziging tegenover 2021. Dat aandeel daalde van 78% in 2021 naar 73% in 2023. (Statistiek Vlaanderen)

Magnolia's

Woensdag 20 maart 2024
De klare kijk van Tante Claus
Hamont-Achel - Magnolia'sDe magnolia staat weer in bloei. Het is de mooiste manier om te zeggen dat de lente eraan komt. Vier jaar geleden stond ze ook in haar roze-witte bloemenpracht te schitteren tegen een strakblauwe achtergrond. Ik neem dezelfde foto als toen. Alleen - weet ik nu - zou het een van de raarste periodes uit mijn leven worden. De eerste lockdown was net een paar dagen van kracht en hoewel de berichten over het aanstormende virus een nakende apocalyps leken te voorspellen, was corona nog ver van ons bed. Wie besmet was, (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Hou je hond aan de lijn, zeker in het bosZoomTijdens het weekend van 23 en 24 maart, op woensdag 27 maart en tijdens het verlengd weekend van 30 maart tot en met 1 april voeren de boswachters en natuurinspecteurs extra controles uit, meldt het Agentschap Natuur en Bos. Wie zijn hond niet aangelijnd heeft, wordt gesanctioneerd en krijgt een boete van 96 euro. Een bedrag dat bij recidive of meer dan één hond verder kan oplopen.
Hondeneigenaars die, zoals het hoort, hun hond wel aan de leiband houden, worden beloond. Zij krijgen - zolang de voorraad strekt - een doosje met hondensnacks.
Hamont-Achel - Waarom begint de lente nu op 20 maart?Zoom
Het begin van de lente valt niet altijd op dezelfde datum. Dat komt omdat de aarde er niet precies 365 dagen over doet om haar baantje om de zon te draaien en dus alle seizoenen te doorlopen.
De komende decennia trouwens (tot het jaar 2048) begint de lente altijd op 20 maart. Vandaag dus! De wetenschappelijke uitleg kan je lezen op Quest. (Foto Gust Ischen)

Word vriend(in) van de bij

Woensdag 20 maart 2024
Hamont-Achel - Word vriend(in) van de bijZoomWil je in je tuin een plekje vrijmaken voor de (vrienden van de) bij?  Bestel dan bij Werkgroep Isis je zadenmengsel met streekeigen soorten. Het éénjarige wilde bijenmengsel is zeer kleurrijk met een mozaïek van blauwe, rode, gele, witte, roze en paarse bloemen: korenbloem, grote klaproos, raapzaad, zwart mosterd, luzerne, voederwikke, rode klaver, echte kamille en dille. Bijen en andere insecten zullen door dit mengsel aangetrokken worden. Vogels kunnen er zowel voedsel als een (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - SACN-trainer Europees kampioen speerwerpenZoomOp de Europese kampioenschappen speerwerpen in het Poolse Torun heeft Zacarya Aznag (midden op de foto) zijn speer het verst van alle deelnemers in de categorie M45 gegooid. Zijn speer landde na 59m69, drie meter (!) verder dan de tweede. Zacarya, die ook trainer in die discipline is bij SACN, had eerder al de WK-titel binnengehaald. Om maar te zeggen dat de SACN-trainers niet van de minste zijn!
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - 'Negatieve gevolgen windturbines onderschat'ZoomOmwonenden van windturbines ervaren ernstige hinder door het constante geraas van de windturbines en het laagfrequente geluid dat ze produceren. Dat zegt een groep Nederlandse artsen die zich verenigd hebben in het collectief Wind Wiki. Ze vinden dat de negatieve gevolgen van windturbines voor het woon- en leefklimaat zwaar worden onderschat.
"De slapeloosheid door de windturbines leidt tot stress, boosheid, vermoeidheid en verhoogde niveaus van irritatie en alertheid", aldus een huisarts in het Groningse Meeden. "Ik zie ruzies, depressies en suïcidale neigingen. Maar ondanks alle noodkreten aan de politiek verbetert er niets."
Het is maar dat je 't weet
In het najaar van 2023 namen bijna 9 op de 10 inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder deel aan minstens 1 van 11 bevraagde culturele activiteiten (88%). De culturele participatie neemt sinds 2021 jaarlijks toe. In 2021 ging het om 77% van de bevolking. (Statistiek Vlaanderen)

De waan van de dag

Maandag 18 maart 2024
Vandaag gelezen
“Wat me is bijgebleven, is dat Obama vertelde hoe hij tijdens zijn presidentschap nooit naar het tv-nieuws heeft gekeken. Hij wilde de focus op zijn langetermijnvisie kunnen bewaren en zich niet laten afleiden door de waan van de dag. Dat zijn zaken waar Belgische politici, die er tuk op zijn om zoveel mogelijk in het nieuws te verschijnen, nog veel van kunnen leren."
Strafrechtadvocaat Kris Luyckx over de toespraak van oud-VS-president Barack Obama in Puurs, in Het Nieuwsblad.

'Bult' van Marieke De Maré

Maandag 18 maart 2024
Hamont-Achel - 'Bult' van Marieke De MaréZoom
We hebben Jan Feys van boekhandel "Malpertuis" in Genk zover gekregen dat hij iedere maand op de Internetgazet één boek voorstelt aan de lezer. Deze maand is dat "Bult" van Marieke De Maré.

Een pareltje van eigen Vlaamse bodem! ‘Bult’ is een mooi, poëtisch verhaal over drie mensen die op een kleine heuvel wonen: een oude vrouw, een lange slanke man (en zijn hond) en als laatste bijgekomen: een jonge vrouw. Het boek gaat over de (…) Het hele nieuwsbericht
Gezondheid
Hamont-Achel - Hoeveel eieren mag je per week eten?Eieren zijn al eeuwenlang een voedingsmiddel dat deel uitmaakt van ons dieet. Lange tijd werd beweerd dat eieren, vanwege hun hoge cholesterolgehalte, beperkt zouden moeten worden tot slechts drie per week. Maar is dat echt zo? Voeding is een wetenschap die voortdurend evolueert, en nieuwe ontdekkingen kunnen ons perspectief op voedingsstoffen veranderen, ook als het gaat om eieren.
Een ei bestaat uit twee hoofdonderdelen: het eiwit en de dooier. Het eiwit is een puur eiwit dat essentieel is voor (…) Het hele nieuwsbericht

Maria Dekkers overleden

Maandag 18 maart 2024
Hamont-Achel - Maria Dekkers overledenVrijdag is Maria Dekkers overleden, de weduwe van Joost Johan van Kuil (†1980) en van Jan Mulder (†2010). Ze was geboren in Eindhoven en werd 94 jaar. De afscheidsdienst en de begraving op de begraafplaats van Achel-centrum vinden in intieme kring plaats. Begroeting: donderdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Nieuw meldpunt everzwijnen

Maandag 18 maart 2024
Hamont-Achel - Nieuw meldpunt everzwijnenZoomDe provincie Limburg heeft in samenwerking met Boerenbond, Natuurpunt, Limburgs Landschap, Hubertus Vereniging Vlaanderen, Agentschap voor Natuur en Bos en Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek een nieuwe website gelanceerd: www.everzwijnen.be. Op deze website vind je informatie over everzwijnen, over de schade die ze kunnen aanrichten, maar ook over de maatregelen die je kunt treffen om everzwijnen te ontmoedigen. Je vindt er ook de link naar het meldpunt om schade door everzwijnen aan te geven.
Hamont-Achel - Handbal: nationale ploeg uitgeschakeld voor WKZoomIn de kwalificaties voor het wereldkampioenschap handbal van volgend jaar is de nationale mannenhandbalploeg uitgeschakeld. Ze verloor vanavond in het Italiaanse Pescara met 33-31, nadat ze in Hasselt ook al verloren hadden (25-29). (Foto Antonio Parisi)
Hamont-Achel - Jeugddag in Gent voor jonge atletenZoomIn de sporthal van sportpark Blaarsemeersen in Gent was er gisteren een jeugddag voor alle Vlaamse sportatleten van 5 jaar tot 12 jaar. Daar zette ook SACN een bus voor in, want de club nam deel met 34 atleten en 9 begeleiders. Het was een topdag, zegt Tine Frederix van SACN. "We zijn allemaal weer een ervaring rijker. We zijn super fier en en we zijn alle begeleiders, waaronder twee ouders, zeer dankbaar!" (Foto Ben Broeders)

Achel wint van Zonhoven United

Zondag 17 maart 2024
Hamont-Achel - Achel wint van Zonhoven UnitedAchel VV is bij Zonhoven United gaan winnen met 1-3. Achtervolger Koersel verloor gisteren. Paulino Rosario scoorde de 0-1. Vrijens hing de bordjes gelijk. Peeters maakte de 1-2 en Agten zorgde voor de 1-3.

Fietsen op twee continenten

Zaterdag 16 maart 2024
Groetjes uit Zuid-Afrika
Hamont-Achel - Fietsen op twee continentenZoomAnnick Helsen is verhuisd naar Zuid-Afrika. Ze gaat ons van daaruit regelmatig laten weten waarom ze dat land zo aantrekkelijk vindt.
De dagen worden langer, de temperaturen stijgen en de natuur ontwaakt uit zijn winterse sluimer. Bij jullie is de lente in aantocht, en wat is er nu een betere manier om dit seizoen te omarmen dan op de fiets te stappen en de contrasten op twee continenten te verkennen, elk met zijn eigen charme?
Ik moet eerlijk bekennen dat fietsen in Zuid-Afrika toch een heel (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Achel B en Grote Heide spelen gelijkIn Derde Provinciale zijn Achel VV B en Sporting Grote Heide op het terrein van Achel niet verder gekomen dan een doelpuntenloos gelijkspel: 0-0. Een verslag uit Achel:
Het burenduel leverde een pittige strijd op waar beide ploegen elkaar geen duimbreed toegaven. Uitgespeelde doelkansen waren er amper te bespeuren en het doelgevaar moest aan beide kanten komen van enkele hoekschoppen en vrije trappen. De tweede helft bood eenzelfde scenario met tal van duels op het randje, en soms erover…. Maar beide doelmannen hielden hun netten schoon en een logische brilscore op het einde was het resultaat.

Exc. Hamont verliest bij Ham

Zaterdag 16 maart 2024
Hamont-Achel - Exc. Hamont verliest bij HamIn Derde Provinciale is Exc. Hamont bij Ham United gaan verliezen met 1-0 . Gielen, scoorde het doelpunt vlak voor het halfuur. Langens van Exc. Hamont werd uitgesloten.

KFC Hamont 99 verliest bij Thes B

Zaterdag 16 maart 2024
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 verliest bij Thes BIn Tweede Provinciale is KFC Hamont 99 bij Thes B gaan verliezen met 3-1. Claeys scoorde de 1-0 en de 2-0. Goossens zorgde voor de 2-1. Bynens maakte er in het slot 3-1 van.
Samen met haar Taiwanese tennispartner heeft Elise Mertens zojuist de finale van het dubbelspel in Indian Wells gewonnen. Setstanden: 6-3, 6-4.

LHVV B wint van KFC Hamont 99 B

Zaterdag 16 maart 2024
Hamont-Achel - LHVV B wint van KFC Hamont 99 BIn Vierde Provinciale heeft Lindelhoeven B vanavond met 3-1 gewonnen van KFC Hamont 99 B. Voor Lindelhoeven B scoorden Leën en Deferm , voor KFC Hamont 99 B Janssens.

Jef Leijnen overleden

Zaterdag 16 maart 2024
Hamont-Achel - Jef Leijnen overledenGisteren is Jef Leijnen overleden, de echtgenoot van Dinfina Verspeek. Hij was 85 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Peter Haex overleden

Zaterdag 16 maart 2024
Hamont-Achel - Peter Haex overledenGisteren is Peter Haex overleden, de echtgenoot van Marie-Thérèse Schonkeren. Hij was geboren in Gerdingen en werd 73 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring, waarna de as wordt verstrooid op de begraafplaats van Bocholt. Schriftelijk condoleren: familie Haex-Schonkeren, p/a Brogelerweg 24 3950 Bocholt of www.uitvaartzorgvanhove.be.

Eén op tien planten is uitheems

Zaterdag 16 maart 2024
Het aandeel uitheemse plantensoorten is sinds de jaren 1970 verdubbeld: van ongeveer 5% tot 11% in 2023. Het gaat om het aandeel uitheemse plantensoorten ten opzichte van het totaal aantal soorten per vierkante kilometer (km²). Door de toenemende mobiliteit van mensen en goederen worden – al dan niet bewust – steeds meer soorten planten in- en uitgevoerd. Een deel daarvan slaagt erin zich te vestigen en breidt zich spontaan uit. Het ontsnappen van planten uit de horticultuur (bijvoorbeeld (…) Het hele nieuwsbericht

Goed gezelschap

Zaterdag 16 maart 2024
De klare kijk van Tante Claus
Hamont-Achel - Goed gezelschapVoor haar zoete, zestiende verjaardag deed ik mijn nichtje een dagje Antwerpen cadeau. Doe-cadeautjes zijn meestal leuker dan krijg-cadeautjes, is het motto. In Neerpelt stonden we in alle vroegte klaar op het perron voor een dagje ‘wij-tijd’. Het was nog stil, maar het was dan ook nog vroeg. Ruim op tijd om twee heen-en-weertjes naar "’t Stad" te kopen aan de automaat. Ik had gezien dat er spoorwerken op til waren, maar las in de wirwar dat het alleen om een korte vervangbus ging. Niet wat ik (…) Het hele nieuwsbericht

Na het weekend gevoelig zachter

Zaterdag 16 maart 2024
Weerbericht
Hamont-Achel - Na het weekend gevoelig zachterDe ene storing verlaat de regio op zaterdagochtend en de volgende meldt zich op zondagochtend. Daartussen is het droog met ook wat zon. Na het weekend nemen de neerslagkansen af en wordt het gevoelig zachter. In de tweede helft van volgende week dalen de temperaturen opnieuw.
Vandaag verlaat regen in de ochtend onze regio en wordt gevolgd door droog weer met ook wat zonneschijn. Vooral na de middag is de zon wat meer van de partij. De maxima liggen rond 11 of 12 graden en de wind waait zwak tot (…) Het hele nieuwsbericht

Hoera, een reanimatiebeha!

Zaterdag 16 maart 2024
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Hoera, een reanimatiebeha!Zit ik fout als ik de indruk krijg dat de getijden van de woke-manie wat minder golfslag vertonen de laatste maanden? Gelukkig maar zeg! Maar ik hoed me ervoor om te vroeg te juichen. Ik weet zeker dat ik een paar dagen geleden nog ergens gehoord of gelezen heb dat er discussie ontstaan is over het gebruik van het woord ‘moeder’. De hoogopgeleide specialiste ter zake, die het daar in alle ernst een drietal minuten over had – ik herinner het me ineens weer: ik hoorde het op de autoradio – (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Gevraagd naar het vertrouwen in 23 verschillende instellingen binnen en buiten de overheid gaven de inwoners van het Vlaamse Gewest in het najaar van 2023 aan, het meeste vertrouwen te hebben in het onderwijs en de politie. Respectievelijk 61% en 57% van de bevolking van 18 jaar en ouder gaf op dat moment aan (heel) veel vertrouwen te hebben in deze instellingen. Het minste vertrouwen heeft de bevolking in de politieke partijen. Slechts 4% geeft aan daar (heel) veel vertrouwen in te hebben. (Statistiek Vlaanderen)
Elise Mertens speelt dit weekend samen met haar dubbelpartner Hsieh Su-Wei de finale van het dubbelspel op het tennistornooi van Indian Wells, in Californië (VS). In de halve finale wonnen ze in twee sets (6-2, 7-6) van Nicole Melichar-Martinez en Ellen Perez. In het enkelspel werd Elise woensdag uitgeschakeld in de achtste finales.
Het is maar dat je 't weet
Bijna 6 op 10 inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder gaven in het najaar van 2023 aan, actief lid te zijn van minstens één vereniging (56%) en minstens af en toe deel te nemen aan de activiteiten ervan. Het actief lidmaatschap lag in 2023 met 51% hoger dan in 2021 (33%). (Statistiek Vlaanderen)
Promotekst
Hamont-Achel - De vakantie wenkt: allen naar Depolim!ZoomHet is nu wel genoeg geweest, met al die regen. Een mens wil zon! Even weg, naar andere horizonten! En daarbij kan een kampeerwagen helpen. Ken je er niks van? Geen nood: bij Depolim Motorhomes, aan de Norbert Neeckxlaan, zijn er morgen en overmorgen Kampeer Inspiratie Dagen. Je kan daar een hele reeks mobilhomes, caravans en andere kampeerwagens bekijken. en je kan nog een prachtig barbecue-stel winnen ook.
Het is echt de moeite hoor, die campers. En wat er binnen allemaal in zit! Hoe het is om met zo'n camper op vakantie te gaan, kan je ook zien tijdens een lezing waarbij je wordt meegenomen op een rondreis langs de mooiste plekken van Denemarken voor mobilhome of caravan. 
En als het snel moet gaan, kan je je keuze maken uit de stockwagens en daarbij al van een mooie promotieprijs profiteren. Bovendien is er 10% korting op bijna álle artikelen in de gezellige kampeerwinkel. Het aantal stands tijdens deze twee opendeurdagen is nog verder uitgebreid, zodat er nóg meer inspiratie op te doen is voor je vakantie met de motorhome of caravan. 
Allen daarheen, dus! Morgen en overmorgen bij Depolim Motorhomes aan de Norbert Neeckxlaan 156. Geniet ervan!
De vakantie wenkt: allen naar Depolim!De vakantie wenkt: allen naar Depolim!
Zoom

Nieuwe website voor consumenten

Vrijdag 15 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Nieuwe website voor consumentenZoomDe FOD Economie lanceert de nieuwe website ConsumerConnect. Die kwam er op vraag van de minister van Economie en de staatssecretaris voor Consumentenzaken. Heb je spijt van een aankoop of werd je aankoop niet geleverd? Ben je slachtoffer van misleidende praktijken? Vertoont het product dat je kocht een gebrek? Zoek je de juiste ombudsdienst voor je probleem met een onderneming?
Op de nieuwe website ConsumerConnect vind je voortaan het antwoord (…) Het hele nieuwsbericht

Fietsster aangereden in Budel

Donderdag 14 maart 2024
Grensgevallen
Hamont-Achel - Fietsster aangereden in BudelOp een fietsoverversteek op de Meemortel in Budel is een fietsster aangereden door een auto. De fietsster raakte daarbij gewond.
Grensgevallen
Bij veertien kinderen en een volwassene uit Eindhoven en omstreken zijn mazelen vastgesteld. De getroffenen waren allemaal niet gevaccineerd. De eerste besmetting kwam half februari aan het licht.
Elise Mertens is uitgeschakeld in de 1/8ste finales van het enkelspel in het tennistornooi van Indian Wells (VS). Ze verloor gisteren in twee sets van Coco Gauff, de nummer drie van de wereld: 0-6, 2-6.
Hamont-Achel - Grevenbroekers wandelden van Herentals naar GeelZoomDinsdagmorgen verzamelden 38 Grevenbroekers aan het station van Hamont om richting Herentals te reizen waar hun wandeling zou starten. Hun parcours is een deel van het Grote Routepad nr 5. Ze liepen eerst door het mooie Begijnhof uit de 17de eeuw, en van daaruit naar de vistrap aan de kleine Nete. Die kleine Nete is een leidraad doorheen deze wandeling. Op de Kempense Heuvelrug wandelden ze, nog in Herentals, langs de oudste kruisweg van het land. Ze zetten hun weg verder door bossen, heide, vennen (…) Het hele nieuwsbericht
België heeft de heenwedstrijd van de dubbele WK-kwalificatiewedstrijd tegen Italië in eigen huis verloren met 25–29. Halfweg de partij was het 13–14 in het voordeel van Italië. In de tweede helft namen de bezoekers het initiatief en moesten de Belgen voortdurend achtervolgen.
Zondagavond wordt in Italië de terugwedstrijd gespeeld.

Aanwinst voor Achel VV

Woensdag 13 maart 2024
Hamont-Achel - Aanwinst voor Achel VVDe 26-jarige middenvelder Marijn Bertrands van KFC Eksel zal komend seizoen de kleuren van eersteprovincialer Achel VV verdedigen. Hij speelde meer dan 200 wedstrijden voor KFC Eksel.
Het is maar dat je 't weet
Volgens het laatste rapport van Sciensano over de drugssituatie in 2022 in België wordt meer cocaïne maar minder heroïne gebruikt tegenover de afgelopen vijf jaar. Cannabis blijft de meest gebruikte illegale drug. Het gebruik van stimulerende middelen zoals ecstasy, amfetamine en cocaïne is toegenomen bij de algemene bevolking. Lees hier het volledig rapport van de Unit Illegale Drugs van Sciensano.
Het is maar dat je 't weet
Op de Limburgse wegen zijn vorig jaar 33 verkeersdoden gevallen, 16 minder dan in 2022. Landelijk bekeken vielen er in 2023 483 verkeersdoden. In 2020 waren er dat 520. (VIAS)

9 op 10 inwoners doen aan sport

Woensdag 13 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
In het najaar van 2023 gaven 9 op de 10 inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder aan, minstens één keer per jaar aan sport te doen (90%). Dat is iets meer dan de voorgaande jaren. In 2021 ging het om 86%. Sport wordt hier ruim opgevat. Het gaat ook om wandelen en fietsen.
Maar niet al wie sport, doet dat met dezelfde frequentie. 64% deed in 2023 minstens wekelijks aan sport, 25% (bijna) dagelijks.
(Statistiek Vlaanderen)
Minister van Onderwijs Ben Weyts heeft het startschot gegeven voor de kennismakingstoetsen die leerlingen vanaf deze week afleggen om zich voor te bereiden op de Vlaamse Toetsen. Concreet kunnen alle leerlingen van het 4de leerjaar en alle scholieren van het 2de middelbaar dankzij de kennismakingstoets met oefenvragen al leren werken met het toetsplatform dat ze vanaf eind april zullen gebruiken om de eerste echte Vlaamse Toetsen af te leggen. Daarnaast is er nu ook een nieuwe campagne met als slogan (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
In 2023 leefde 2,3% van de Vlamingen in een huishouden dat het zich niet kan veroorloven om de woning voldoende te verwarmen. Dat komt overeen met ongeveer 150.000 personen. Het aandeel dat de woning onvoldoende kan verwarmen lag in 2023 het hoogst bij huurders en personen die deel uitmaken van een eenoudergezin. Het gaat daarbij telkens om 7%. Ook bij alleenstaanden ligt het aandeel hoger dan gemiddeld (6%). (Statistiek Vlaanderen)
Hamont-Achel - Eerste deelname en hop! Belgisch kampioen!Hugo Wouters is zondag Belgisch kampioen op de halve marathon geworden in Gentbrugge. Hugo is pas lid van SACN. Het was ook zijn eerste deelname aan een Belgisch kampioenschap! Bovendien mocht zijn tijd er best zijn: 1u25'42" bij de masters M65. Hugo zorgde daarmee voor de eerste Belgische titel van het nieuwe seizoen voor SACN.

Jef Winters overleden

Dinsdag 12 maart 2024
Hamont-Achel - Jef Winters overledenZaterdag is Jef Winters overleden, de weduwnaar van Mia Philippe, die in 2017 stierf. Hij was geboren in Kleine-Brogel en werd 94 jaar. Zaterdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille. Begroeting: donderdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers in Hamont. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Elise Mertens heeft zich afgelopen nacht geplaatst voor de vierde ronde van het tennistornooi in Indian Wells. Ze versloeg Naomi Osaka, ooit de nummer één van het vrouwentennis, in twee sets: 7-5 en 6-4. In de vierde ronde komt Elise uit tegen Coco Gauff (WTA- 3).  
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Busbouwer VanHool in moeilijkheden...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
In 2023 had 95% van de huishoudens in het Vlaamse Gewest een internetverbinding in huis. In 2012 lag dat aandeel nog op 80%. Het aandeel huishoudens met een internetverbinding is groter bij huishoudens met kinderen (99%); bij huishoudens zonder kinderen gaat het om 94%. Huishoudens met een inkomen van minstens 3.200 euro hadden in 2023 bijna allemaal internet, terwijl dat aandeel bij de huishoudens uit de twee laagste inkomensgroepen respectievelijk op 87% en 91% lag. (Statistiek Vlaanderen)
Het is maar dat je 't weet
"Officieel gaven de Belgische spoorwegen tussen 2020 en 2022 45 miljoen euro uit aan consultancy. Maar het echte bedrag ligt vijftien keer hoger: 612 miljoen euro. De best betaalde consultants factureren tot 300.000 euro per jaar, sommige zelfs 9.000 euro per dag. Ze worden daarmee beter betaald dan de grote bazen van de spoorwegen. Hoe competent en gespecialiseerd sommige van die externe krachten ook mogen zijn: of hun advies zijn prijs waard is, is onduidelijk." Lees meer bij Apache.
Hamont-Achel - Nationale Loterij verhoogt handbalsponsoringDe Nationale Loterij gaat nauwer samenwerken met de Koninklijke Belgische Handbalfederatie en vergroot haar partnership voor de nationale dames- en herenhandbalploeg. Met de vernieuwde samenwerking wil de Nationale Loterij de ontwikkeling van de Black Arrows en Red Wolves versnellen en op die manier ook jongeren aanzetten tot meer sporten, zo is vanmiddag bekendgemaakt.
Elise Mertens heeft zich gisteren samen met haar Taiwanese partner Su-Wei Hsieh geplaatst voor de kwartfinales van het dubbelspel in het tennistornooi van Indian Wells. In de achtste finales versloegen ze een Japans-Indonesisch duo in twee sets: 6-3, 7-6. In het enkelspel heeft Elise zich zaterdag voor de derde ronde geplaatst. Daarin moet ze het opnemen tegen Naomi Osaka, de voormalige nummer 1.
Hamont-Achel - Sparta Lille - KFC Hamont 99 B   2-2Sparta Lille heeft vanmiddag thuis 2-2 gelijkgespeeld tegen KFC Hamont 99 B. Voor Sparta Lille scoorden  Meylaers en Schildermans, voor KFC Hamont 99 B Janssens en Van Gennip. Thys van KFC Hamont 99 B pakte rood. 
Hamont-Achel - Sp. Grote Heide verliest van Exc. HamontSporting Grote Heide heeft vanmiddag thuis met 1-3 verloren van Excelsior Hamont. Sporting Grote Heide kwam in de 4de minuut op voorsprog via Cloots. Daarna scoorden Langens (2) en G. Nijs voor Exelsior Hamont.
Hamont-Achel - Achel VV A speelt gelijk in HoepertingenAchel VV is vanmiddag bij HIH Hoepertingen niet verder geraakt dan een 2-2 gelijkspel. Rosario bracht Ache VVl in de 8ste minuut op voorsprong. Soubry hing de bordjes in de 15de minuut gelijk. In de 20ste minuut scoorde Agten de 1-2 maar in de 36ste minuut scoorde Soubry de gelijkmaker. HIH Hoepertingen kwam daarna nog het dichtst bij de overwinning. Niels Van Caubergh van HIH Hoepertingen liep een zware blessure op.

Wisselvallig maar vaak droog

Zaterdag 9 maart 2024
Weerbericht
Hamont-Achel - Wisselvallig maar vaak droogEen depressie draait rondjes in de nabijheid van onze regio. De bijbehorende storingen en buienlijnen komen rakelings voorbij onze streken, maar de huidige weerkaarten zien niet zo erg veel activiteit. Het is wel wisselvallig met bij momenten talrijke wolkenvelden en de kans op een bui is aanwezig. Toch lijkt het weer meestal droog te verlopen en de maxima blijven relatief hoog. 
Morgen/zondag is het overwegend bewolkt en lokaal valt een spat regen of een bui. Er zijn echter ook langere droge (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 wint bij Standard ElenIn Tweede Provinciale is KFC Hamont 99 gaan winnen bij Standard Elen. Uitslag: 1-3. In de 26ste minuut scoorde Schetz de 0-1 en in de 37ste minuut deed hij dat nog eens over. In de 53ste minuut maakte Peeters de 0-3. In de 57ste minuut kon St. Elen tegenscoren. Celius van St. Elen kreeg rood.
Hamont-Achel - Achel VV B klopt Sporting Grote-BrogelIn Derde Provinciale heeft Achel VV B met 2-0 gewonnen van Sporting Grote-Brogel. Umans en Hermsen maakten de doelpunten.
Hamont-Achel - Ten strijde tegen de Aziatische hoornaarZoomHet Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en het Agentschap voor Natuur en Bos lanceren een grootschalig burgerwetenschapsproject om de effectiviteit van voorjaarsvallen voor de koninginnen van de Aziatische hoornaar (foto) in kaart te brengen. Het project is een samenwerking met MijnTuinlab en Natuurpunt en moet de selectiviteit van de voorjaarsvallen voor de koninginnen nagaan. In welke mate doet de lentevangst het aantal nesten afnemen en vangen deze vallen ook andere insecten dan de (…) Het hele nieuwsbericht

Werken op spoorlijn

Zaterdag 9 maart 2024
Hamont-Achel - Werken op spoorlijnVanaf dit weekend en dit tot en met 21 april vernieuwt en onderhoudt Infrabel spoorwissels, sporen en overwegen in de regio Mol. Bij het station van Geel wordt een fietstunnel geplaatst. Door deze werken wordt het treinverkeer aangepast tussen Lier, Turnhout en Hamont, en soms ook naar en van Hasselt. Meer informatie is hier te vinden.

De drie pijlers

Vrijdag 8 maart 2024
Vandaag gelezen
"Ik heb altijd geprobeerd om het niet enkel te laten draaien rond het behalen van doelstellingen in muziek en dans, maar ook om het gelukkig zijn wanneer we allemaal gezellig bij elkaar zijn. Elkaar ontmoeten als één grote familie, verbondenheid... Dat was voor mij heel belangrijk. Respect, keihard werken en vriendschap: dat zijn de drie pijlers bij Kempenbloei. En daardoor komen ook automatisch de resultaten."
Jean Pellens, oud-voorzitter van de Koninklijke Fanfare Kempenbloei, in De Belleman.
Het is maar dat je 't weet
Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag analyseerde Statbel op basis van de gegevens van 2022 het vrouwelijk ondernemerschap. In België zijn er 1.590.166 zelfstandige ondernemers - oprichters, bestuurders en managers. In 2022 werd 31% van deze jobs ingenomen door vrouwen. De vrouwelijke ondernemers zijn het sterkst vertegenwoordigd in de gezondheidssector, de enige sector waar vrouwen in de meerderheid zijn met 61% van de zelfstandige ondernemers. De twee andere meest (…) Het hele nieuwsbericht
Artiesten, auteurs, filmmakers en academici uit België hebben een online petitie gelanceerd waarin ze oproepen tot een boycot tegen Israël. Onder hen is ook Stijn Meuris.
"Hoe ver zal deze moorddadige waanzin in Gaza gaan?", vragen de initiatiefnemers zich af. Ze hekelen ook het feit dat het westen stil blijft, afwachtend en voorzichtig is. Ze zien "geen andere oplossing meer dan zich bij een boycot aan te sluiten en zoveel mogelijk burgers op te roepen druk uit te oefenen op de Israëlische regering, een totaal wapenembargo tegen Israël te eisen en een einde te maken aan deze oorlog en deze genocide". De ondertekenaars willen tegelijkertijd druk uitoefenen op de Palestijnse organisatie Hamas, "zodat het de gijzelaars zo snel mogelijk vrijlaat". 

'Dar a luz'

Vrijdag 8 maart 2024
De klare kijk van Tante Claus
Hamont-Achel - 'Dar a luz'Het is me al weken niet gelukt om nog een stukje te schrijven. Niet uit tekort aan inspiratie, integendeel. Er gebeurde genoeg rondom mij. Maar ik was druk bezig met de laatste hand te leggen aan mijn aanstaande boekje. Boek. Want het is veel lijviger geworden dan ik op voorhand had gedacht.
Al weken ben ik aan het schrappen, verbeteren, twijfelen en kommaneuken. Halve nachten heb ik gedubd over het woordje ‘kap’ of ‘capuchon’ en of die aanhalingstekens daar wel juist staan. Gelukkig (…) Het hele nieuwsbericht

Aanwinst voor KFC Hamont 99

Donderdag 7 maart 2024
Hamont-Achel - Aanwinst voor KFC Hamont 99Luc Nouwen (Budel) zal komend seizoen de kleuren van KFC Hamont 99 verdedigen.

Loop niet in die valse melding

Donderdag 7 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
De NMBS heeft vandaag gewaarschuwd voor frauduleuze berichten - o.m. op Facebook - die een zogenaamde promotieactie voor de trein aanbieden. De NMBS vraagt iedereen om niet op deze berichten te reageren en enkel te vertrouwen op communicatie van de officiële NMBS-kanalen. "In een van de berichten wordt zogezegd voor 2 euro een cadeaukaart aangeboden waarmee een jaar lang gratis met de trein kan worden gereisd. Het gaat hier om fraude," zegt de spoorwegmaatschappij." Ze zal klacht neerleggen tegen onbekenden.

Bijna 8 op 10 koopt online

Donderdag 7 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Het aandeel van de bevolking van 16 tot 74 jaar in het Vlaamse Gewest dat goederen of diensten voor privégebruik aankocht of bestelde via een website of via een app, lag in 2023 op 79 procent. Dat aandeel steeg sterk sinds 2005. Toen kocht of bestelde 16% van de inwoners online. Meer recentelijk was er een sterke stijging van 2018 tot 2020, gevolgd door een stagnatie vanaf 2021. (Statistiek Vlaanderen)
Het is maar dat je 't weet
Februari 2024 gaat de boeken in als de warmste februarimaand sinds het begin van de temperatuurmetingen. Het is de negende maand op rij die een temperatuurrecord verbreekt, meldt de Europese klimaatdienst Copernicus. Wereldwijd was het gemiddeld 13,54 graden. Dat is 0,81 graad warmer dan gemiddeld tussen 1991 en 2020.
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 trekt zes spelers aanMet het oog op komend seizoen heeft KFC Hamont 99 zes spelers aangetrokken: Bjorn Nijssen (SV Breugel), Deniz Lokmani (Lutlommel VV), Senn Gevers (KFC Eksel), Jarne Stelten (KFC Kaulille) en Joey Soers en Michiel Umans (Achel VV).

Enkele zonnige dagen

Woensdag 6 maart 2024
Weerbericht
Hamont-Achel - Enkele zonnige dagenEen krachtig hogedrukgebied met kern over de Scandinavische landen bouwt op richting ons land en kan steeds overtuigender het weer in onze streken bepalen. Aanvankelijk is er nog veel bewolking, maar met de toenemende hoge luchtdruk nemen deze wolken gestaag in aantal af. Dat houdt in dat we een flinke afkoeling tijdens de nacht mogen verwachten. Woensdag zijn er nog een aantal wolkenvelden, maar donderdag kan de zon flink doorbreken. De meeste zon wordt evenwel op vrijdag verwacht, maar dan komt er strakke (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: Osmoo

Woensdag 6 maart 2024
Henricus Ceelen en Patricia Tijsen, beiden uit Hamont-Achel, hebben de besloten vennootschap Osmoo opgericht met zetel in Koleneind. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het reinigen van het interieur van gebouwen, gevelreiniging en klein- en groothandel in reinigingsmiddelen.
Hamont-Achel - Bijna 1.000 overtredingen in schoolbuurtZoomBij de 'Veilig naar school'-actie die de Limburgse politiezones na de krokusvakantie organiseerden, zijn in het totaal bijna 1.000 overtredingen vastgesteld. Dat blijkt uit de resultaten die de provincie vandaag heeft bekendgemaakt.
Het gaat om de meest uiteenlopende overtredingen. Zo werden 304 overtredingen vastgesteld voor stilstaan en parkeren op niet-toegelaten plaatsen of negeren van de signalisatie voor verboden rijrichtingen. Vier bestuurders kregen een boete voor het overtreden van de (…) Het hele nieuwsbericht

Met de trein in het weekend...

Dinsdag 5 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Met de trein in het weekend...Door het vernieuwen van de wissels aan de overweg aan het station van Olen zullen treinreizigers tussen Mol en Antwerpen tijdens de weekends vanaf half maart tot begin juni weer aangewezen zijn op vervangbussen.
Het is maar dat je 't weet
Het sportseizoen voor de Diabetes Liga Vlaanderen wordt dit jaar weer afgetrapt in Noord-Limburg. Meer bepaald op zondag 10 maart in Lommel. Er werden zowel routes voor fietsers en lopers als voor wandelaars uitgestippeld. De organisatie loopt dit jaar in samenwerking met de lokale afdeling Diabetes Liga Noord-Limburg. De fietsers vertrekken om 9u30 voor een fietstocht van 50 of 80 km doorheen Noord-Limburg. De lopers en de wandelaars genieten van de lokale parcoursen in de Lommelse Sahara. Meer info vind je achter deze link.

Mia Ballings overleden

Maandag 4 maart 2024
Hamont-Achel - Mia Ballings overledenZaterdag is Mia Ballings overleden, de weduwe van Louis Renckens, die in 2004 stierf. Ze was 86 jaar. De afscheidsdienst en de begraving van de urn in het urnenbos op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: woensdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Annie Bergs overleden

Maandag 4 maart 2024
Hamont-Achel - Annie Bergs overledenZaterdag is Annie Bergs overleden, de echtgenote van Bert Lunenburg. Ze was 85 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in besloten kring. Begroeting: woensdag (18-19u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Wist je dat...

Maandag 4 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
...benzine, diesel en stookolie morgen weer duurder worden?
Elise Mertens is één plaats gezakt op de WTA-ranking. Ze staat nu 28ste. In de dubbelranking blijft ze wel aan de leiding.
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Keukenafval scheiden uit huisvuilVanmorgen lanceerde Limburg.net de nieuwe keukenafvalcampagne. Voor de aftrap van die campagne werden Pat Krimson en Loredana De Amicis ingehuurd. Limburg.net wil zo de aandacht vestigen op het belang om organisch afval uit het huisvuil te weren. De komende weken zal de sensibiliseringscampagne alle inwoners van Limburg en Diest bereiken.
Afval dat niet ontstaat, hoeft ook niet te worden opgehaald en verwerkt. Heel wat afval uit de keuken en de tuin kan vermeden worden of zelf verwerkt. (…) Het hele nieuwsbericht
Gezondheid
Hamont-Achel - Heemijzer: de rode kleurstof van vleesVlees kan ingedeeld worden in twee categorieën: wit vlees en rood vlees. Rood vlees omvat rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en wild, terwijl gevogelte zoals kip en kalkoen wordt beschouwd als wit vlees. Waarom is rood vlees rood? Dat komt door een speciaal eiwit, genaamd heemijzer, dat zuurstof opslaat en transporteert in spiercellen. Dit eiwit, is, zoals de naam het zegt, rijk aan ijzer: hoe roder het vlees, hoe meer heemijzer het bevat.
Helaas kan het heemijzer in rood vlees (…) Het hele nieuwsbericht
Grensgevallen
De afgelopen maanden is op de Malpie in Valkenswaard hard gewerkt aan herstel van de heide. Daar hebben in die periode diverse voertuigen  gereden en dat is helaas zeer goed te merken. In combinatie met de op vier na natste februarimaand (sinds 1906) leidt dat tot veel modder en slecht begaanbare paden. "Vandaar dat we – in overleg met de uitvoerder Bosgroep Zuid Nederland – hebben besloten een aantal paden tijdelijk af te sluiten," zegt de gemeente Valkenswaard. Zodra het grondwater weer wat is gezakt en de zandpaden wat droger zijn, worden de paden opgeknapt en terug opengesteld. "En kan je komen genieten van hoe mooi de heide (weer) gaat worden," aldus de gemeente.
Hamont-Achel - Exc. Hamont verliest van LutlommelExc. Hamont had tot in de 93ste minuut uitzicht op een gelijkspel, maar toen kreeg Lutlommel een penalty en zette die om. Uitslag: 2-3.

KFC Hamont 99 speelt gelijk

Zondag 3 maart 2024
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 speelt gelijkKFC Hamont 99 heeft vanmiddag thuis 2-2 gelijkgespeeld tegen KFC Anadol. Anadol kwam op het kwartier op voorsprong maar Xante Croimans hing op het halfuur de bordjes gelijk. Van Vlierden scoorde op het uur de 2-1 maar in de 80ste minuut kon Anadol tegenprikken via Karatoprak.

Volley: Tectum Achel verliest

Zaterdag 2 maart 2024
Hamont-Achel - Volley: Tectum Achel verliestTectum Achel heeft vanavond thuis met 2-3 verloren van Caruur Gent. Setstanden: 25-17, 27-25, 25-27, 13-25 en 12-15.
Hamont-Achel - Royale overwinning voor Achel VVHet was een ruime overwinning die Achel VV vanavond op tafel legde, na de match tegen het Genkse Bregel Sport. Van meet af aan trok groen-wit richting het bezoekende doel waar een technisch vaardig Bregel hen opwachtte. Het leverde in de aanvangsfase geen grote kansen op voor de thuisploeg en het was bovendien opletten voor de speldenprikken van de bezoekers waar vooral de dribbelvaardige Belfaqir een gesel voor de Achelse verdediging bleek. Warson mocht van dichtbij aanleggen maar een attente Ian Wouters (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Wijchmaal en Achel B spelen gelijkIn Derde Provinciale hebben Sporting Wijchmaal en Achel VV B in Wijchmaal 4-4 gelijkgespeeld. De doelpunten: Van den Broek 0-1, N. Vanhove 1-1, Kauffmann 1-2, N. Vanhove 2-2, Lauwers 2-34 N. Vanhove 3-3, Hermsen 3-4 en K. Vanhove 4-4. Terrassi en N. Vanhove van Sporting Wijchmaal kregen rood.
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 verslaat Lommel-KolonieKFC Hamont 99 B heeft vanavond met 1-0 gewonnen van Grentstrappers Lommel-Kolonie. Het doelpunt viel in de 3de minuut en werd gescoord door O. Janssens.

Wisselvallig weekend

Zaterdag 2 maart 2024
Weerbericht
Hamont-Achel - Wisselvallig weekendEen depressie over de Britse Eilanden bepaalt dit weekend het weer in onze streken. Het wordt een wisselvallig weekend met hoge neerslagkansen, al kan het zaterdag wel enige tijd droog zijn. Zondag wordt een sombere dag met wat lichte regen of motregen. Na een droge maandag, vallen buien op dinsdag. Daarna breekt een drogere periode aan met meer zon en ook wat hogere temperaturen.
Vandaag is het bewolkt in de ochtend met wat regen. Vanuit het westen wordt het droog en volgen er opklaringen, maar (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag gelezen
In de top 250 van de beste ziekenhuizen staan vijf Belgische ziekenhuizen. UZ Leuven scoort met een 44ste plaats het best. Na het UZ Leuven volgen het UZ Gent (107), de Cliniques universitaires Saint-Luc in Sint-Lambrechts-Woluwe (147), het Erasmus-ziekenhuis in Anderlecht (164) en het UZA (226). (Newsweek)

Giel Seutens overleden

Vrijdag 1 maart 2024
Hamont-Achel - Giel Seutens overledenGisteren is oud-fotograaf Giel Seutens overleden, de weduwnaar van Roza DIdden. Hij was 93 jaar. Zaterdag 9 maart (10.30u) is er een afscheidsplechtigheid in uitvaartcentrum Severens in Pelt, waarna de urn wordt bijgezet op het urnenveld in Achel.  
Hamont-Achel - Geef jij ook een complimentje vandaag?ZoomEen complimentje geven, het klinkt zo vanzelfsprekend als iets goed gaat, of goed gedaan wordt. En toch doen we het misschien nog veel te weinig. Vandaag is het complimentendag, de uitgelezen dag om daar verandering in te brengen. Geef jij ook een complimentje, een schouderklopje of een kleine attentie aan iemand die iets goed doet, anderen helpt of altijd optimistisch is? En vergeet daarbij natuurlijk jezelf niet. Want geef mensen een pluim, en ze krijgen vleugels! (Foto Pexels - Anni Roenkae)
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel