Het overige nieuws

De pioenroos

Woensdag 31 mei 2023
Puur natuur
Leopoldsburg - De pioenroosZoomEr zijn weinig planten die zo een indrukwekkende bloemen hebben als de pioenroos. De knop van de pioen doet niet vermoeden dat enkele dagen later zulke prachtige bloemen tevoorschijn komen. De pioenen bloeien nu in mei en juni, net zoals in de tuin hier. (Johan Put)
Het is maar dat je 't weet
De E314 is komend weekend afgesloten in rijrichting Lummen tussen knooppunt Kerensheide (NL) en Maasmechelen. Het Agentschap Wegen en Verkeer) vernieuwt dan opnieuw een gedeelte van het wegdek.
Het verkeer komende uit Nederland wordt vanaf vrijdagavond 2 juni tot en met maandagochtend 5 juni omgeleid naar de grensovergangen in Maaseik of Lanaken en kan via de N78 richting Maasmechelen.
De toplaag geluidsreducerend asfalt volgt over enkele weken. Tot dan rijdt het verkeer aan 90 km/u over de voorlopige onderlaag. In juni volgen nog enkele vergelijkbare werkweekends.
Morgen/donderdag organiseren Focus Noord vzw, Fedasil, Rode Kruis, Welzijnsregio en VDAB in Pelt een jobbeurs voor nieuwkomers regio Noord-Limburg. Met deze jobbeurs wil men drempels wegnemen bij nieuwkomers om te solliciteren en de match maken met werkgevers uit de regio, om zo hun vele vacatures in te vullen. De beurs vindt plaats in Het Noorderlicht aan de Industrielaan 16.
Het wordt al de derde editie van deze jobbeurs. De eerste keer vond een veertigtal nieuwkomers een job op de beurs (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Die onderste is de gevaarlijksteZoom
Tijdens een opleiding in Dworp voor crisis support teams vloog een koningin van een Aziatische hoornaar het leslokaal binnen. Het beest - waarop in heel het land jacht wordt gemaakt - werd met een welgemikte slag naar de eeuwige jachtvelden geklopt door Benny Schepens. Toevallig lag op de vensterbank al het kadavertje van een ongevaarlijke Europese hoornaar. Maar het was niet Benny's schuld dat die daar lag. In ieder geval houden we er een mooie foto aan over.
De Aziatische hoornaar, die echt jaagt op honingbijen en ze doodt, is op de foto onderaan te zien. Hij heeft gele pootjes en is kleiner dan de Europese hoornaar (boven); deze heeft bruine pootjes. De Europese hoornaar is ongevaarlijk, de Aziatische daarentegen bekwaam om onze bijenvolken uit te roeien. (Foto Benny Schepens)
Leopoldsburg - GO! Scholengroep Xpert zet in op energiebesparingZoomVandaag ondertekenden GO! Scholengroep Xpert en Van Roey Services een onderhouds- en energieprestatiecontract voor 9 campussen of 15 scholen van het gemeenschapsonderwijs in Noord-Limburg. Het bedrijf garandeert met dit contract een besparing van 16,5% op elektriciteit, 3% op aardgas en 100% op stookolie voor de gebouwen binnen het 10-jarige traject en een besparing van 29% op elektriciteit en 15% op aardgas voor de gebouwen binnen het 20-jarige traject.
De gegarandeerde besparingen leveren een (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Armand Vanderheyden overledenZondag is Armand Vanderheyden overleden, de weduwnaar van Alda Thora. Hij was 72 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Crisis treft meer mensen

Dinsdag 30 mei 2023
Leopoldsburg - Crisis treft meer mensenIn 2022 brak de oorlog in Oekraïne uit en bereikten de energieprijzen een recordniveau. CAW Limburg - dat mensen helpt die met een welzijnsvraag zitten - voelt al langer de impact van deze crises in het werkveld. De jaarcijfers bevestigen dit aanvoelen. "In 2022 hielp CAW Limburg 13 316 mensen met een welzijnsvraag, 7% meer dan in 2021," zegt algemeen directeur Alain Bielen. ‘We organiseerden in totaal net geen 80 000 contacten om hen te helpen. Uit een eerste analyse maken we op dat deze (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Groot draagvlak voor Nationale ParkenZoomIn opdracht van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir werd de voorbije weken een bevraging uitgevoerd bij 600 Vlamingen naar het draagvlak voor de ontwikkeling van Nationale Parken en Landschapsparken in Vlaanderen. Hieruit blijkt volgens de minister dat maar liefst 79% van de Vlamingen positief staan t.o.v. een Nationaal Park. 74% zien een Landschapspark zitten. Bovendien vindt 7 op 10 Vlamingen het fijn dat binnen een straal van 20 kilometer van de woonplaats een Landschapspark of Nationaal Park wordt ontwikkeld. “Vlamingen hebben een hart voor natuur, dicht bij hen in de buurt en willen dat de overheden werk maken van Vlaamse Parken. Het beleid krijgt ruime steun omdat een overgrote meerderheid, ondanks tegencampagnes, inziet dat meer natuur ook meer gezondheid én economische vooruitgang betekent”, reageert Demir.
Vandaag staat het Parkendecreet van Demir geagendeerd in de commissie van het Vlaams Parlement.
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Industriegrond in Limburg mogelijk duurderZoomDe Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) overweegt de prijs van industriegrond te verhogen. Dat kan worden afgeleid uit een artikel in het Pomblad, het magazine van de POM Limburg.   "We moeten anders gaan denken over ons ruimtegebruik en meer inzetten op verdichting, ruimtelijk rendement of andere optimalisatiemethoden," zegt Stijn Vercampt, expert ruimtelijke economie binnen POM Limburg. "De ruimte wordt schaars en dus moeten we het geweer van schouder veranderen. Want (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
De vervoerregio Limburg heeft een voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan uitgewerkt. Dat plan legt de globale mobiliteitsvisie voor de komende 10 jaar (met een doorkijkperiode van 30 jaar) vast voor de vervoerregio op een strategisch niveau, en dat voor alle vervoerswijzen. In dit voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan werd rekening gehouden met het Ontwerp plan-MER. Dat beschrijft de mogelijke milieueffecten van het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan. Iedereen kan deze (…) Het hele nieuwsbericht

Aanhoudende droogte

Zondag 28 mei 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Aanhoudende droogteEen krachtig hogedrukgebied nabij Engeland blijft het weerbeeld op korte en lange termijn domineren. Wel kan er af en toe een erg verzwakte storing even onze regio aandoen. Neerslag wordt er evenwel niet verwacht, maar tijdelijk zijn er meer wolken en er is wat verandering in de temperaturen.
Morgen/maandag zijn er veel hoge en later middelhoge wolken, die ervoor zorgen dat de zon gesluierd is. Dat heeft ook zijn invloed op de temperaturen. De maxima liggen rond 19 graden en de noordoostenwind blijft (…) Het hele nieuwsbericht

Pierre De Bruyn overleden

Zondag 28 mei 2023
Leopoldsburg - Pierre De Bruyn overledenGisteren is Pierre De Bruyn overleden, de echtgenoot van Annemarie Schlösser. Hij was 84 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Over een herinnering

Zaterdag 27 mei 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Over een herinneringZoomElke zaterdag zorgt Edith voor poëtische woorden op een foto van Lambert Reynders.
Bedrijfsnieuws
Leopoldsburg - Aanbevelingen voor bloeiend starterslandschapZoomJong ondernemerschap is van essentieel belang voor de nodige dynamiek en vernieuwing van onze Limburgse economie. Hiervoor is een bloeiend en innovatief startersklimaat in Limburg een absolute must. Na een moeilijk startersjaar in 2022 door de Oekraïnecrisis wordt het meer dan ooit belangrijk om startende bedrijven een ondernemersvriendelijk kader te bieden met een maximum aan begeleiding én een minimum aan administratieve lasten. “Mensen die durven ondernemen moet het niet te moeilijk gemaakt worden. Minder administratieve rompslomp en een betere toegang tot kapitaal moeten onze Limburgse talenten hier houden”, zeggen Johann Leten en Ellen Olislagers, gedelegeerd bestuurder en directeur eigenaars-ondernemers van Voka – KvK Limburg. In aanwezigheid van Vlaams minister van Economie Jo Brouns stelt Voka – KvK Limburg tijdens de Bryo Business Dates tien aanbevelingen voor een bloeiend starterslandschap voor. Je kan deze lezen via deze link.

Mia Laeremans overleden

Vrijdag 26 mei 2023
Leopoldsburg - Mia Laeremans overleden
Mia Laeremans uit Beringen, echtgenote van Jean Bervoets, is overleden.
( ° Leopoldsburg op 9 april 1940 † Beringen op 18 mei 2023) Uitvaart: In intieme kring
Leopoldsburg - Rijbewijs kwijt door gsm-gebruikZoomWoensdag en donderdag had de politie extra aandacht voor bestuurders die hun gsm gebruikten tijdens het rijden. De politie Kempenland betrapte op die twee dagen 35 chauffeurs van wie het rijbewijs in opdracht van het parket Limburg onmiddellijk werd ingetrokken voor een periode van 8 dagen. Eén bestuurder had zelfs geen rijbewijs en ook het voertuig was met weinig in orde. Zijn auto werd getakeld. Verder reed er nog één bestuurder onder invloed van alcohol. Diverse andere inbreuken zoals een verlopen technische controle en geen gordeldracht werden geverbaliseerd.
Leopoldsburg - Boerenbond met opvallende truitje...ZoomTijdens de Ronde van Limburg op maandag 29 mei zal er een gigantische koerstrui met de sprekende boodschap “Ons landschap, uw voedsel, onze toekomst” het parcours opluisteren. Deze grote grasmat  zal gezelschap krijgen van heel wat lokale landbouwers die in tractorcolonne naar de koerstrui zullen rijden. Deze visual moet mooi tot zijn recht komen op de vele luchtbeelden die gemaakt worden tijdens de wedstrijd. De actie gaat uit van de Boerenbond.

Telecom D&S failliet verklaard

Donderdag 25 mei 2023
De rechtbank in Hasselt heeft vandaag winkel Telecom D&S uit Leopoldsburg failliet verklaard. Het bedrijf had zelf de boeken neergelegd.

Boomvalken

Donderdag 25 mei 2023
Puur natuur
Leopoldsburg - BoomvalkenZoomBoomvalken zijn niet het hele jaar hier te zien zoals de buizerd, sperwer of havik. Zij overwinteren namelijk diep in zuidelijk Afrika. Het zijn echte acrobaten en razen over rietvelden op zoek naar vooral libellen waar ze verlekkerd op zijn. Gisteren kon ik er één de hele namiddag volgen in zijn rooftocht. En hij had warempel een libel gevangen. (Johan Put)
Boomvalken
Zoom

Tijd om te hooien

Woensdag 24 mei 2023
Leopoldsburg - Tijd om te hooienZoom"Is het weer in mei te mooi, dan krijgt de schuur maar weinig hooi", is een oude weerspreuk. (foto Gust Ischen)

Jenny De Block overleden

Woensdag 24 mei 2023
Leopoldsburg - Jenny De Block overledenGisteren is Jenny De Block (69) overleden, de echtgenote van Jean Velkeneers. Zij woonde in Heppen maar was afkomstig uit Lommel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Het wordt opnieuw warmer

Dinsdag 23 mei 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Het wordt opnieuw warmerEen hogedrukgebied strekt zich uit van de Atlantische Oceaan, via het Verenigd Koninkrijk tot de lage landen. Daarbij overheerst een noordelijke stroming met aanvoer van een aantal wolkenvelden, maar vaak ook met veel zon. De aangevoerde lucht is eerst nog vrij fris, maar de volgende dagen ruimt de wind naar het noordoosten en bereikt warmere en drogere lucht onze streken.
Vandaag maken wolkenvelden na de middag plaats voor steeds meer zon. Tegen de avond wordt het zelfs vrij zonnig. Bij een (…) Het hele nieuwsbericht

Kleuters worden archeologen

Dinsdag 23 mei 2023
Leopoldsburg - Kleuters worden archeologenZoomEmma en Otis begonnen vorig jaar aan hun verovertocht van het Limburgse kleuteronderwijs. De juniorarcheologen uit het prentenboek komen ook dit jaar terug in aanloop van de jaarlijkse Archeologiedagen. De afdeling Erfgoed van de provincie Limburg ontwikkelde samen met auteur en illustratrice Liesbet Slegers nieuwe educatieve vervolgproducten in de vorm van een unieke opdrachtenposter en twee gezelschapsspelen van Emma en Otis rond archeologie. “We hebben er dan ook alle belang bij om kleuters op (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Weer actie tegen gsm-en aan het stuurZoomGsm-gebruik achter het stuur is duidelijk een hardnekkig probleem. Bestuurders weten dat het niet mag maar denken toch vaak dat het kan. Een mentaliteitswijziging is noodzakelijk, zegt het Parket Limburg. Daarom is er samen met de politiediensten van het arrondissement opnieuw een gsm-actie georganiseerd. Ze loopt van morgen/woensdag 24 mei t.e.m. donderdag 25 mei. Bij vaststelling van gsm-gebruik aan het stuur zal het rijbewijs van de bestuurder onmiddellijk worden ingetrokken voor een periode van acht dagen.

Volop lente

Dinsdag 23 mei 2023
Leopoldsburg - Volop lenteZoomDe temperaturen zijn bij momenten nog aan de frisse kant maar eens als de zon doorbreekt is het al aangenaam warm. En de weersvoorspellingen voor de komende dagen gaan alsmaar crescendo wat betreft de temperaturen. Ondertussen is de natuur volop in bloei en is het genieten van al die geuren en kleuren. (foto's Gust Ischen) 
Volop lenteVolop lente
Volop lenteVolop lente
Volop lenteVolop lente
Zoom

Staking bij Lidl

Maandag 22 mei 2023
Leopoldsburg - Staking bij LidlZoomVandaag bleven verschillende vestigingen van Lidl dicht wegens de nationale stakingsactie. Paal sloot een halve dag, Koersel, Leopoldsburg, Houthalen en Genk sloten een hele dag. Het personeel deed mee aan de actie van de vakbonden in Brussel, tegen het verslechteren van de loon- en arbeidsvoorwaarden.

Francis Van Gompel overleden

Maandag 22 mei 2023
Leopoldsburg - Francis Van Gompel overledenGisteren is Francis Van Gompel overleden, de echtgenoot van Josette Heeren. Hij was 86 jaar en wordt zaterdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Leopoldsburg. Begroeting: vrijdag (18.30-19.30 uur) in aula De Vloot.

2X 3 Wijzen-kroegentocht

Maandag 22 mei 2023
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - 2X 3 Wijzen-kroegentochtLaatst zat ik op een zonnig terras in Leopoldsburg in de drankgelegenheid met de toepasselijke naam ’t Kamps Caféke. Ik schoof aan bij de drie wijzen Bèr, Gilbert en Louis die voor een uurtje mijn gesprekspartners werden. Ik heb het me niet beklaagd. De ene na de andere wijsheid rolde over de lippen van het trio dat geen enkel actueel thema schuwde. “Voor alles is een oplossing”, luidde de conclusie van deze 7de dag op een vrijdag, hier bekend als de 5de dag. Maar die jongens zijn (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Ondertussen, in Sint-Truiden...ZoomDaar verwachten ze nog meer drag queen shows in de Minderbroederskerk... (Cartoon: Fobie)
Leopoldsburg - 'Liberation Garden' in 'De Ochtend'ZoomHet VRT-radioprogramma "De Ochtend" bracht een verhaal over "Liberation Garden". Het pas geopende museum in Leopoldsburg vertelt op een eigentijdse en interactieve manier de aangrijpende verhalen van gewone mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Curator Peter Schrijvers benadrukt het belang van Leopoldsburg als locatie voor het museum, waar het unieke erfgoed en het bijzondere verhaal van de regio centraal staan. Het museum moet Limburg en Vlaanderen positioneren als een aantrekkelijke bestemming voor WO II-toerisme. Met speciale aandacht voor jongeren hoopt het museum een nieuwe generatie te betrekken bij het begrijpen en herdenken van deze periode. Luister 8 minuten naar interessante info

De Oekraïense lente

Zondag 21 mei 2023
Leopoldsburg - De Oekraïense lenteZoom                                                                              (Cartoon: Fobie)

Eugeen Braeken overleden

Zaterdag 20 mei 2023
Leopoldsburg - Eugeen Braeken overleden
Vandaag is Eugeen Braeken (87) overleden, de echtgenoot van Cecile Stockmans. Hij woonde in Heppen maar was afkomstig uit Beverlo. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans-Laenen in Leopoldsburg.

Over een dromend meisje

Zaterdag 20 mei 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Over een dromend meisjeZoomEdith sloeg deze week aan het dromen...
Nu het opnieuw warmer wordt - en de natuur dus droger - is het risico op natuurbranden groter. Daarom heeft het Agentschap Natuur en Bos code geel afgekondigd in de provincies Limburg en Antwerpen. Het is niet meer toegelaten vuur te maken in de bossen en natuurgebieden. Ook roken is er verboden. De brandwseer en de natuurbeheerders zijn extra waakzaam, zeker met de zonnige dagen in het verschiet.
Leopoldsburg - 5de Indiana Jones-film op festival van CannesZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)  
De provincieraad heeft gisteravond ingestemd met het voorstel om de 19 sociale huisvestingsmaatschappijen en verhuurkantoren in de provincie te fusioneren. De nieuwe entiteit zal BV Wonen in Limburg heten.
Het is maar dat je 't weet
Verkeersinstituut VIAS is in april gestart met een speciaal proefproject rond groene zwaailichten in personenwagens van vrijwillige brandweerlieden. Dankzij die ‘hoffelijkheidslichten’ moeten ze herkenbaar zijn voor andere weggebruikers wanneer ze onderweg zijn naar de kazerne voor een dringende interventie. Het proefproject gaat acht maanden duren, meldt Het Laatste Nieuws.

Adrianus de Waal overleden

Woensdag 17 mei 2023
Leopoldsburg - Adrianus de Waal overledenGisteren is Adrianus de Waal overleden, de echtgenoot van Philomena Timmermans. Hij was 87 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (11 uur) plaats in aula De Vloot, gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Heppen. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans-Laenen.
Leopoldsburg - Internationale dag tegen homohaatZoom
Het is vandaag de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. Vandaag vragen lgbt-organisaties internationaal aandacht voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. In scholen is er vandaag aandacht voor dit thema en steden en gemeenten hangen de regenboogvlag op. 

Pachtprijs blijft stijgen

Woensdag 17 mei 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 betaalde een Belgische landbouwer gemiddeld 329 €/ha per jaar voor de huur van geploegde grond en 287 €/ha voor grasland. In 10 jaar tijd is de pachtprijs van geploegde grond met 32,7% gestegen en de prijs van grasland met 20,1%. Dat meldt Statbel.
De pacht is het bedrag dat de pachter jaarlijks aan de verhuurder betaalt voor het gebruik van zijn grond voor landbouwdoeleinden.

Koninginnenpage

Woensdag 17 mei 2023
Puur natuur
Leopoldsburg - KoninginnenpageZoomHet is mei, de eerste warme dagen zijn achter de rug en dat betekent dat de koninginnenpage ook weer te zien is. Het is de grootste dagvlindersoort in Vlaanderen. Opmerkelijk is dat hij bij ons vooral te zien is op en rond de mijnterrils. Ook op terril van Beringen kan je hem weer bewonderen. (Johan Put)
Leopoldsburg - Leesniveau Vlaamse kinderen blijft dalen...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Voorlopig nog koude wind

Dinsdag 16 mei 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Voorlopig nog koude windEen hogedrukgebied met kern net ten zuidwesten van Ierland bepaalt het weer in onze streken. Het is droog en er is flink wat zon. De temperaturen zijn echter bescheiden en de matige wind komt uit het noorden en voelt eerder koud aan. Onder de inversie ontstaan er enkele stapelwolken. Komende nacht, morgen en eigenlijk de rest van de week blijft het hogedrukgebied het weer in onze streken domineren.
Morgen/woensdag is het behoorlijk koud in de ochtend bij minima rond 5 graden. Wel is het (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Limburgse werknemers verdienen gemiddeld zo'n 300 euro minder dan de Belgische werknemer. Ze krijgen ook minder vaak extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, jaarpremies of een hospitalisatieverzekering. Toch is Limburg bezig met een inhaalbeweging en wordt de loonkloof kleiner.
Leopoldsburg - (Nog) geen overwinning voor ErdoganZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) startte eind maart aan een gedeeltelijke brugrenovatie op het verkeersknooppunt in Lummen. Het gaat om de brug die het E313-verkeer komende uit Antwerpen naar de E314 richting Nederland leidt. Tijdens het Hemelvaartweekend worden er o.a. waterdichtingswerken op het brugdek uitgevoerd en krijgt de brug een nieuwe asfaltlaag. Hierdoor wordt de brug van woensdagavond 17 t.e.m. maandagochtend 22 mei volledig afgesloten. Verkeer volgt een omleiding via afrit (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Werfdiefstal in Emiel VerhaerenstraatOp een werf aan de Emiel Verhaerenstraat is een drilboor gestolen. De diefstal werd het voorbije weekend gepleegd.

De treinen zijn (weer) later

Maandag 15 mei 2023
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - De treinen zijn (weer) laterDoor een seinstoring in de zone Antwerpen ziet het er naar uit dat enkele treinen naar Limburg vanavond weer vertraging zullen hebben...

Propere mezen, die mezen

Maandag 15 mei 2023
Puur natuur
Leopoldsburg - Propere mezen, die mezenZoom Hoe vogelouders hun jongen voeren en tientallen keren per dag op en af naar het nestkastje vliegen - vertederend.  Maar wat erin gaat, moet er ook uit. Bijna net zo vaak als het voeren wachten ouders op een af te voeren pakje. Het jong steekt daarbij zijn kontje omhoog en voorzichtig pakken de ouders dan het wittig vormpje en vliegen er mee weg. Marcella Stappers kon zo'n moment in haar tuin vastleggen bij haar koolmeesjes. Onderschat het aantal 'poepzakjes' trouwens (…) Het hele nieuwsbericht

'Blijf van die sigaret af'

Zondag 14 mei 2023
Vandaag gelezen
"Ik kan enkel zeggen: de sigaret heeft mij wellicht kanker gegeven. Probeer er dus van af te blijven, hoe ongelofelijk lastig dat ook is. Ik wil niet terug naar de wereld van de sigaret. De sigaret heeft me bijna vermoord. Ik ga die tweede kans niet verprutsen."
(VRT-journalist Björn Soenens bij VRT-nieuws.be)

De Vlaamse canon (2)

Zondag 14 mei 2023
Leopoldsburg - De Vlaamse canon (2)Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Aan alle moeders...

Zondag 14 mei 2023
Leopoldsburg - Aan alle moeders...ZoomEen fijne moederdag gewenst! Laat u maar eens in de watten leggen! (Foto Pierre Rutten)

Nieuw album van Paul Simon

Zaterdag 13 mei 2023
Muziek
Leopoldsburg - Nieuw album van Paul SimonZoomSinger-songwriter Paul Simon, 81 jaar intussen, brengt op 19 mei een nieuw album uit. ‘Seven Psalms’ is geïnspireerd door zeven psalmen uit de Bijbel. Paul Simon, ooit de kleine helft van het succesrijke duo Simon & Garfunkel, makers van megahits als The Sound of Silence en Bridge over Troubled Water, mag dan gestopt zijn met toeren, hij blijft onverminderd muziek maken.
Veel muziekliefhebbers, niet in het minst de Simon-fans, kijken nu al uit naar 19 mei. Dan wordt zowel op vinyl, cd als op menig digitaal platform zijn "Seven Psalms" losgelaten. (KerkNet)

Moederdag dankzij deze vrouw

Zaterdag 13 mei 2023
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Moederdag dankzij deze vrouwZoomDe Amerikaanse Anna Jarvis organiseerde in 1908 de eerste Moederdag en streed vervolgens haar hele leven tegen de commercialisering ervan. Jarvis (1864-1948) was 12 toen ze haar moeder in een parochiecentrum haar zoveelste lezing zag geven. Ze leerde er jonge moeders hoe ze hun kinderen zo goed en zo hygiënisch mogelijk konden verzorgen. ‘Eigenlijk verdienen moeders een eigen feestdag’, verzuchtte de vrouw na afloop.
Anna zou dat nooit vergeten. Toen haar moeder dertig jaar later (…) Het hele nieuwsbericht

Schilderijen van de natuur

Zaterdag 13 mei 2023
Leopoldsburg - Schilderijen van de natuurZoomSchilderijen van de natuur, zo noemt Jan Leijskens zijn foto-oogst van vandaag. En hij heeft gelijk...
Schilderijen van de natuurSchilderijen van de natuurSchilderijen van de natuur
Schilderijen van de natuur
Zoom

Een warm weekend

Zaterdag 13 mei 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Een warm weekendHoewel we nog steeds in onstabiele lucht vertoeven, kan een hogedrukgebied ten westen van onze streken de onstabiliteit toch wel wat beperken en valt het aantal buien erg mee. Het is bovendien ook warm bij maxima rond of zelfs boven 20 graden. Na het weekend wordt het terug frisser en nemen de neerslagkansen opnieuw toe.
Vandaag is het zonnig in de ochtend, maar stapelwolken ontwikkelen al vlug en later kan er hier en daar een bui ontstaan. Daarbij is er ook kans op een donderslag. Op veel plaatsen (…) Het hele nieuwsbericht

Carla Vrancx overleden

Zaterdag 13 mei 2023
Leopoldsburg - Carla Vrancx overleden
Carla Vrancx uit Beringen, weduwe van Jean Jasper, is overleden.
(° Leopoldsburg op 18 juni 1945 † Beringen op 11 mei 2023) Begroeting: vrijdag 19 mei 2023 - funerarium - Beringen-Mijn van 18.30 tot 19.00 uur
Uitvaart: in intieme kring in de aula van het Uitvaartcentrum Convents.

Bombardement van Beverlo

Zaterdag 13 mei 2023
Uit de oude doos
Leopoldsburg - Bombardement van BeverloZoomIn de nacht van 11 op 12 mei 1944 bombardeerden geallieerde vliegtuigen per vergissing het dorp Beverlo. Bedoeling was op het Kamp van Beverlo te treffen. Er vielen tientallen bommen in Heppen, de tuinwijk van Beringen-Mijn en in Beverlo. Vooral de Zuidstraat in Beverlo werd zwaar getroffen. 80 burgers lieten het leven. Het bombardement van Beverlo maakt nu ook deel uit van het verhaal van het nieuwe oorlogsmuseum Liberation Garden in Leopoldsburg.
Bombardement van BeverloBombardement van BeverloBombardement van Beverlo
Zoom
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Drugsmeldpunt krijgt bijna 500 meldingenHet drugsmeldpunt Limburg heeft vorig jaar bijna 500 meldingen gekregen. In 2019 nam  het drugsmeldpunt een voorzichtige start met 169 meldingen, in 2020 registreerde men 226 meldingen, in 2021 steeg dit aantal naar 395 meldingen en in 2022 werden er maar liefst 477 meldingen verwerkt. Tot eind december 2022 zijn er in totaal reeds 1.267 meldingen binnengekomen. Gemiddeld leidt ongeveer 30% van deze meldingen tot extra politionele informatie in lopende of nieuwe onderzoeken. Iets meer dan 10% van (…) Het hele nieuwsbericht

Elektrische auto kopen?

Donderdag 11 mei 2023
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Elektrische auto kopen?ZoomElektrische auto's zijn nog steeds duurder dan klassieke verbrandingsauto's, ook qua totale kosten. Tot die conclusie komt de Duitse automobilistenbond ADAC in een onderzoek. Vooral elektrische voertuigen in de kleinste en compacte autoklasse zijn vaak niet concurrerend. Ook de totale kosten, inclusief stroom- en brandstofprijzen, afschrijving en onderhoudskosten voor deze modellen zijn duidelijk in het voordeel van de verbrandingsmotor, zegt de ADAC. Zelfs bij een dieselprijs van twee euro per liter (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Komend weekend is de E314 afgesloten tussen knooppunt Kerensheide (NL) en Maasmechelen. Richting Nederland blijven de snelweg en complex 33 Maasmechelen open. 
Vrijdag pakt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) het wegdek in de rijrichting Lummen aan. Het verkeer komende uit Nederland wordt vanaf vrijdagavond 12 mei 20u tot en met maandagochtend 15 mei omgeleid naar de grensovergangen in Maaseik of Lanaken en kan via de N78 richting Maasmechelen. De toplaag geluidsreducerend asfalt volgt over enkele weken, dus verkeer rijdt tot dan aan 90 km/u over de voorlopige onderlaag. In juni volgen nog enkele vergelijkbare werkweekends.

Gerard Timmermans overleden

Donderdag 11 mei 2023
Leopoldsburg - Gerard Timmermans overleden
Gisteren is Gerard Timmermans (77) overleden. Hij woonde in Leopoldsburg maar was afkomstig uit Kaulille. De bijzetting van de urne op de begraafplaats van Leopoldsburg vindt in intieme kring plaats. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in uittvaartcentrum Hulsmans - Laenen in Leopoldsburg.

Leopoldsburg - Op weg naar een Limburgs zorg- en veiligheidshuisZoomHet Parket Limburg werkt sinds januari 2023 met een nieuwe sectie: M+. Daardoor wordt er compleet anders gewerkt op dossiers van veelvoorkomende criminaliteit, intrafamiliaal geweld, minderjarigen en zedenfeiten. Een grote stap naar een eerste zorg- en veiligheidshuis in ons land werd gezet.
De parketsectie M+ is de samensmelting van de sectie M en de sectie Jeugd & Gezin binnen het Parket Limburg. De sectie M werd opgericht in januari 2020 en was gebaseerd op 3 principes, (…) Het hele nieuwsbericht

Paula Billiau overleden

Donderdag 11 mei 2023
Leopoldsburg - Paula Billiau overledenOp 7 mei is Paula Billiau overleden, de weduwe van Edgard Creten. Zij was 91 jaar en afkomstig uit Leopoldsburg. De uitvaartliturgie vindt maandag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Bolderberg.

De Vlaamse Canon...

Woensdag 10 mei 2023
Leopoldsburg - De Vlaamse Canon...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Vandalisme op Diestersteenweg

Woensdag 10 mei 2023
Leopoldsburg - Vandalisme op DiestersteenwegOp de Diestersteenweg is vandalisme gepleegd op een auto. De politie kreeg vanmorgen melding van de feiten.

Nog even die Vlaamse Canon

Woensdag 10 mei 2023
Waarom vermeldt de Vlaamse Canon zo weinig over Limburg? Dat heeft een structurele oorzaak, zegt rijksarchivaris in Hasselt Rombout Nijssen. "De verschillende groepen geschiedkundigen communiceren te weinig en lezen elkaars studies niet." Meer bij de VRT.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir gaat de vrijwillige opkoopregeling voor varkensboeren verlengen. De uiterlijke indieningsdatum van 17 mei zal verlengd worden naar 15 juni 2023. De sector zelf en diverse begeleidingsbureaus voor landbouwers geven aan dat de huidige timing te krap is. De Vlaamse Landmaatschappij werd gecontacteerd door meer dan 300 geïnteresseerde landbouwers en adviesbureaus en kreeg tot nu toe 41 dossiers binnen.
“Om de varkensboeren voldoende tijd te geven (…) Het hele nieuwsbericht

9 mei-parade in Moskou

Woensdag 10 mei 2023
Leopoldsburg - 9 mei-parade in MoskouZoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Nieuw op TVL: Kennis van Wonen

Woensdag 10 mei 2023
Radio en TV
Leopoldsburg - Nieuw op TVL: Kennis van WonenZoomWie vandaag een woning wil kopen of huren, wordt vaak om de oren geslagen met heel wat complexe termen. Denk maar aan huurkoop, schuldsaldoverzekering of plaatsbeschrijving. Die typische vastgoedtermen worden nu in mensentaal vertaald in een nieuw Tv-programma ‘Kennis van Wonen’. Ex-Miss België Celine Van Ouytsel en Dorien Leyers starten deze week op TVL met een wekelijkse inkijk in de wereld van het vastgoed en wonen. Het programma loopt in samenwerking met Heylen Vastgoed. 'Kennis van Wonen' is vanaf 13 mei elke zaterdag te zien op TV Limburg. In totaal staan er zo een 9 afleveringen ingepland.
Leopoldsburg - Zware problemen in treinverkeerOp de lijn Hasselt-Antwerpen ligt het treinverkeer tussen Herentals en Lier in beide richtingen stil. Dat heeft een grote impact op de lijn tussen Antwerpen, Limburg en de Kempen. Een treinbestuurder heeft vanmorgen een lichaam gevonden in de buurt van de sporen ter hoogte van Kessel, bij Nijlen. Het gerecht onderzoekt nu de omstandigheden van het incident. De NMBS voorziet vervangbussen De hinder zal vermoedelijk nog de hele voormiddag duren. UPDATE Sinds 11.10u rijden de treinen weer.

Geel, symbool van de lente

Woensdag 10 mei 2023
Puur natuur
Leopoldsburg - Geel, symbool van de lenteZoomWie deze tijd van het jaar wandelen gaat, heeft het al gezien: de brem staat mooi in bloei. En met de vele regen van de laatste tijd bloeit hij nog feller als andere jaren. Brem is een ijzersterke plant die goed tegen wind, veel zon, droogte en nat weer kan. En het is zoals men zegt: als de brem is uitgebloeid, begint de zomer. (Johan Put)
Leopoldsburg - Bestuurder (27) step aangeredenIn de Kanaalstraat is vanmorgen de 27-jarige bestuurder van een elektrische step aangereden door een auto. Hj raakte daarbij gewond.
Weerbericht
Leopoldsburg - Nog geen beter weer in het vooruitzicht Na de doortocht van een actieve storing domineert onstabiele lucht het weerbeeld en komen er de volgende dagen gemakkelijk buien tot ontwikkeling. De temperaturen zijn even wat lager, maar in het weekend gaat het kwik weer omhoog. De buien zijn dan echter ook nog van de partij, al is er ook wel ruimte voor de zon.
Morgen is het erg wisselvallig. Naast opklaringen vallen ook geregeld buien of zijn er perioden met regen. Een enkele donderslag is niet geheel uitgesloten. De wind waait matig uit (…) Het hele nieuwsbericht

Vlaamse Canon voorgesteld

Dinsdag 9 mei 2023
Leopoldsburg - Vlaamse Canon voorgesteldZoomIn Genk werd vandaag de veel besproken Vlaamse Canon voorgesteld. De Canon van Vlaanderen bestaat uit zestig onderwerpen, vensters genoemd. Die vensters zijn chronologisch geordend. Elk venster is opgebouwd uit een blikvanger en een iconisch beeld, een thema en twee focuspunten. Naast de illustraties in de tekst heeft elk venster ook een lint van beelden met complementaire informatie. Het venster wordt afgerond met een ‘meer wetenlijst’: VRT-archiefbeelden, leestips, musea, wandelingen en andere belevingsmomenten. Sommige vensters bevatten ook een historische kaart. Alle historische kaarten vind je samen onder de rubriek Interactieve kaarten.
Vandaag was er al meteen de kritiek dat Limburg in de Canon te weinig aan bod komt. Eén venster gaat over de multiculturele mijncités. Meer via deze link. Het boek is te koop in de boekhandel.

Lente in de natuur...

Dinsdag 9 mei 2023
Puur natuur
Leopoldsburg - Lente in de natuur...Zoom...en dan zijn jonge vosjes zó schattig! (Foto Pascal Dorny)

Jos Rodder overleden

Maandag 8 mei 2023
Leopoldsburg - Jos Rodder overledenVandaag is Jos Rodder overleden, de echtgenoot van Viviane Mariën. Hij woonde in Balen maar was afkomstig van Leopoldsburg. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Dries-Hulsmans in Balen.

Plat kallen

Maandag 8 mei 2023
Vandaag gelezen
"Voor iemand zonder uitgesproken sociale aanleg, of iemand die er niet echt op uit is om zich populair te maken, was het niet makkelijk om zich in Borgloon te integreren. Iedereen praatte dialect. Ik weet dat de buurvrouw eens op mij afkwam toen ik daar al twee, drie jaar woonde, en zei, in het dialect dan: je woont hier nu al zo lang, het wordt tijd dat je een beetje plat begint te kallen. "
(Schrijver Yves Petry in 'De Morgen'. Hij staat op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs, waarvan de winnaar vanavond wordt bekendgemaakt. UPDATE De prijs is niet naar Petry gegaan maar naar de Nederlandse Anjet Daanje.)

Vandalisme in Kastanjedreef

Maandag 8 mei 2023
In de Kastanjedreef werd schade toegebracht aan het koetswerk van een auto. De politie kreeg gisterennamiddag melding van de feiten.
Leopoldsburg - 'Kolenspoor' nieuwe fietssnelwegZoomDe provincie gaat een nieuwe fietssnelweg aanleggen: de fietssnelweg 'Kolenspoor'. Die gaat grotendeels het traject van de voormalige spoorverbinding tussen de voormalige mijnsites volgen. De fietssnelweg zal nummer F75 krijgen en loopt van Beringen via Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Zonhoven, Genk en As tot in Maasmechelen. 
De nieuwe fietssnelweg krijgt vanuit As een verlengstuk via Dilsen-Stokkem naar Maaseik. Vanuit Beringen wordt de connectie gemaakt met (…) Het hele nieuwsbericht

Een koning te rijk

Maandag 8 mei 2023
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - Een koning te rijkIk word weldra een jaartje ouder. Ik word namelijk ? jaar! Tijd om de tijd stil te zetten en nog maar eens na te denken over wat in mijn leven voorafging en wat nog in de sterrenhemel geschreven staat. ‘Ouder en wijzer’ wordt er al eens geroepen als je de wereld kenbaar maakt dat je wel ouder wordt maar is dat dan ook wijzer? Het zal allemaal afhangen van wie deze woorden wenst te lezen en een oordeel over mijn persoon wil prijsgeven. Er zijn ontelbaar veel mensen die veel wijzer zijn dan ik en toch (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - KS Vriendenkring viert Dag van de MijnwerkerZoomOnder de schachtbokken van de mijn van Houthalen zijn op initiatief van de KS-Vriendenkring vandaag ex-mijnwerkers samengekomen voor de viering van de 'Dag van de Mijnwerker'. Die dag verwijst naar de datum dat het parlement de rechtzetting rond de ondergrondse mijnwerkerspensioenen goedkeurde. De opkomst lag heel wat lager dan in de periode voor de 'affaire Dylst' losbarstte. Bestuursleden en aanhangers blijven nog atlijd geloven in de onschuld van de voormalige voorzitter van de KS-Vriendenkring die momenteel onder voorwaarden vrij is. Ze blijven de rechtzetting van de pensioentekorten uit het verleden eisen, terwijl politici en de pensioenadministratie het erover eens zijn dat de wet van 7 mei 2020 volledig is uitgevoerd.
"Sommigen beweren dat er geen dossier is, wel we zullen het nog deze maand met een delegatie nog eens bezorgen bij hen die er moeten voor zorgen dat onze rechten toegekend en gerespecteerd worden. Onze provincie hoofdplaats zal nu het actieterrein zijn", zegt voorzitter Roger Vanlook.
Leopoldsburg - Marie Louise Vanderbiesen overledenGisteren is Marie Louise Vanderbiesen (80) overleden, de echtgenote van Henri Van den Berg. Zij woonde in Ham maar was afkomstig van Leopoldsburg. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans-Laenen.

De eerste dode meikever

Zondag 7 mei 2023
Vandaag gezien in Bosland
Leopoldsburg - De eerste dode meikeverZoomHet eerste kievitsei in Nederland is al gevonden, in eigen land hebben we ook al de eerste meikever zien passeren. En vandaag mailt Pierre Rutten ons de eerste dode meikever - eens wat anders. Toch spijtig wanneer je het beestje ziet - je kijkt er toch elk jaar naar uit - en het dan dood blijkt te zijn.

Ondertussen, in Londen...

Zondag 7 mei 2023
Leopoldsburg - Ondertussen, in Londen...ZoomWaarom juichten al die Britten gisteren zo bij de kroning van Charles? Omdat ze blij waren dat ze dat enorme feest zelf mogen betalen! (Cartoon: Fobie)
Leopoldsburg - Nevok Gruitrode klopt K.ESK LeopoldsburgIn tweede provinciale (bijkomende stijgers) heeft Nevok Gruitrode deze namiddag K. ESK Leopoldsburg geklopt met 4-1. Nevok had wel verlengingen nodig.
Kort nieuws van bij de buren
Bij een aanrijding tussen twee voertuigen op het kruispunt van de Olmensesteenweg, Wasseven en de Stationsstraat in Ham zijn twee kinderen van respectievelijk 4 en 5 jaar gewond geraakt. Het ongeval gebeurde gisterenavond rond 17.10 uur.

Vier gewonden met bierfiets

Zaterdag 6 mei 2023
Leopoldsburg - Vier gewonden met bierfietsDeze namiddag zijn in de Bergstraat in Ham vier personen gewond geraakt toen een bierfiets op hol sloeg omdat de rem het niet deed. Twee slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Genietende kinderen

Zaterdag 6 mei 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Genietende kinderenZoomEdith en Lambert vinden vandaag inspiratie aan de zee.
Het is maar dat je 't weet
De Belgische mediaanprijs voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing bedroeg in 2022 255.000 euro. Voor een huis in open bebouwing betaalde men 360.000 euro.
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was het duurste gewest. Huizen in gesloten of halfopen bebouwing kostten er 491.750 euro. Voor huizen in open bebouwing was dit 1.150.000 euro.
Het Waals Gewest was het goedkoopste met een mediaanprijs van 175.000 euro voor huizen in halfopen of gesloten bebouwing en 290.000 euro voor (…) Het hele nieuwsbericht

Maria Rutten overleden

Vrijdag 5 mei 2023
Leopoldsburg - Maria Rutten overledenGisteren is Maria Rutten (92) overleden, de weduwe van de in 2020 gestorven Leon Ooms. Zij woonde in Leopoldsurg maar was afkomstig uit Eksel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt geplaatst in het columbarium op de begraafplaats van Kerkhoven. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Lommel.

Stone Decor failliet verklaard

Donderdag 4 mei 2023
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft vandaag het faillissement uitgesproken van Stone Decor met zetel aan de Diestersteenweg. De vennootschap werd op 28 september 2020 opgericht. Schuldvorderingen moeten voor 27 mei ingediend worden.

Investeren? Ja, maar!

Donderdag 4 mei 2023
Bedrijfsnieuws
Leopoldsburg - Investeren? Ja, maar!ZoomInvesteringen door eigen Limburgse bedrijven - dat is cruciaal voor onze Limburg economie. Dat bleek deze ochtend bij de voorstelling van het 8ste Limburgse investeringrapport van Unizo Limburg en VKW Limburg bij Miniflat in Beringen. Het bedrijf, gekend voor zijn veranda's, kondigde een investering aan van 6.750.000 euro. Toch is het investeringsrapport niet helemaal rooskleurig.
"De hoge en sneller oplopende loonkosten zijn voor 6 op 10 Limburgse bedrijven dé voornaamste concurrentiehandicap (…) Het hele nieuwsbericht

Dag van de brandweer vandaag

Donderdag 4 mei 2023
Leopoldsburg - Dag van de brandweer vandaagZoomVandaag is het de dag van de brandweer.  Vorig jaar werden de brandweer- en ziekenwagendiensten van de Limburgse hulpverleningszones 67.948 keer opgeroepen voor een noodsituatie.  Er waren 2.974 oproepen voor brand, in 2021 waren dat er 2.297.
“We zien hier, al gedurende 2 jaar, een stijging van het aantal branden. De verklaring voor de stijging in 2022 ligt bij het weer: we konden vorig jaar ‘genieten’ van een vrij droge, warme en zonnige zomer met als gevolg meer buitenbranden, (…) Het hele nieuwsbericht
UPDATE Vanmorgen vond een grootschalige Europese operatie tegen de Calabrese maffia plaats in verschillende landen. Het gaat om een dossier dat is geopend door het Belgische federaal parket, in samenwerking met het Limburgse parket, de federale gerechtelijke politie, Eurojust, Europol en verschillende landen, met name Italië.
De operatie was gericht tegen meer dan honderd vermeende leden van de 'Ndrangheta. In België werden meer dan 20 huiszoekingen verricht, onder meer in Genk, Maasmechelen en Pelt
In ons land zijn er 13 mensen gearresteerd. Ze worden verdacht van witwassen, belastingontduiking, drugssmokkel en fraude.

Weerbericht
Leopoldsburg - Tweede helft van de week warmerEen hogedrukgebied bepaalt het weer in onze streken, maar hoge wolkenvelden krijgen steeds meer invloed. Het blijft voorlopig wel droog. Donderdag draait de wind naar een zuidelijke sector en wordt het de warmste dag van de week bij maxima boven 20 graden. Daarna is het iets minder warm en wisselvallig.
Vandaag krijgt de zon steeds meer ruimte vanuit het noordwesten en tegen de avond wordt het zelfs flink zonnig. Bij een zwakke noordelijke wind wordt koude lucht aangevoerd en de maxima komen dan ook (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Nieuws uit tweede provinciale BK.ESK Leopoldsburg, Nevok Gruitrode, Turkse Rangers en KRC Peer spelen de eindronde in tweede provinciale B. Kabouters Opglabbeek is veroordeeld tot de dalers-eindronde. Stal Sport en Eendracht Louwel degraderen.
Leopoldsburg - Ndikumana weg bij K. ESK LeopoldsburgZoomZeno Ndikumana trekt de deur achter zich dicht bij K. ESK Leopoldsburg. Hij zal komend seizoen de kleuren van Weerstand Koersel verdedigen.
Het is maar dat je 't weet
In Nederland moeten treinreizigers naar België en Duitsland vanaf half juni vooraf een zitplaats reserveren in veel treinen. De Nederlandse Spoorwegen willen zo de enorme drukte indammen. (Bron: AD)
Om over na te denken
Geen kwaad woord over Luca Brecel. De manier waarop de sympathieke Maasmechelaar de Britse hegemonie in het snooker heeft doorbroken, is ongezien en een stunt van formaat. Het is Luca's eerste wereldtitel en het zal niet zijn laatste zijn.
Het wereldwijde applaus voor Luca staat in schril contrast met de bijna-anonimiteit van Wendy Jans, die in Pelt de snookerzaak Maxx uitbaat. Zij is al acht keer wereldkampioene in het vrouwensnooker! Van een hulde als die van Luca kan ze slechts dromen, van de financiële beloning nog meer.
"Zelfs een officieel profstatuut zou me financieel niet genoeg opleveren om er ook effectief mijn job van te maken," zei ze vorig jaar, na haar overwinning in het WK in Qatar.

Maria Toelen overleden

Maandag 1 mei 2023
Leopoldsburg - Maria Toelen overledenZaterdag is Maria Toelen overleden, de weduwe van Maurice Vanwetswinkel. Zij was 84 jaar en afkomstig uit Leopoldsburg. Haar urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Olmen.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen