Het overige nieuws

Elise Mertens heeft zich in Parijs geplaatst voor de derde ronde van het tennistoernooi van Roland Garros. In de tweede ronde versloeg ze vanmiddag de Colombiaanse Camila Osorio in twee sets: 6-3, 7-6. 
Het is maar dat je 't weet
De E314 is komend weekend afgesloten in rijrichting Lummen tussen knooppunt Kerensheide (NL) en Maasmechelen. Het Agentschap Wegen en Verkeer) vernieuwt dan opnieuw een gedeelte van het wegdek.
Het verkeer komende uit Nederland wordt vanaf vrijdagavond 2 juni tot en met maandagochtend 5 juni omgeleid naar de grensovergangen in Maaseik of Lanaken en kan via de N78 richting Maasmechelen.
De toplaag geluidsreducerend asfalt volgt over enkele weken. Tot dan rijdt het verkeer aan 90 km/u over de voorlopige onderlaag. In juni volgen nog enkele vergelijkbare werkweekends.
Morgen/donderdag organiseren Focus Noord vzw, Fedasil, Rode Kruis, Welzijnsregio en VDAB in Pelt een jobbeurs voor nieuwkomers regio Noord-Limburg. Met deze jobbeurs wil men drempels wegnemen bij nieuwkomers om te solliciteren en de match maken met werkgevers uit de regio, om zo hun vele vacatures in te vullen. De beurs vindt plaats in Het Noorderlicht aan de Industrielaan 16.
Het wordt al de derde editie van deze jobbeurs. De eerste keer vond een veertigtal nieuwkomers een job op de beurs (…) Het hele nieuwsbericht

Vandaag Wereld-antitabakdag

Woensdag 31 mei 2023
Hamont-Achel - Vandaag Wereld-antitabakdagZoomStop toch met roken. Op medisch vlak is het vrijwel zeker de voorbode van longkanker. Op sociaal vlak word je scheef aangekeken. Op financieel vlak kost roken je een rib uit je lijf. Stoppen dus, liefst nu, direct! Op Wereld-antitabaksdag.
Want dat is het vandaag. In heel de wereld worden de negatieve kanten van het roken - positieve zijn er niet - nog maar eens in de verf gezet.
Het Noorderhart-ziekenhuis zet zich in voor een rookvrije generatie, door patiënten en medewerkers te stimuleren om te stoppen met roken, en door rookstopbegeleiding aan te bieden. Vandaag is er een infostand daarover in het ziekenhuis in Pelt (foto).
Hamont-Achel - Die onderste is de gevaarlijksteZoom
Tijdens een opleiding in Dworp voor crisis support teams vloog een koningin van een Aziatische hoornaar het leslokaal binnen. Het beest - waarop in heel het land jacht wordt gemaakt - werd met een welgemikte slag naar de eeuwige jachtvelden geklopt door Benny Schepens. Toevallig lag op de vensterbank al het kadavertje van een ongevaarlijke Europese hoornaar. Maar het was niet Benny's schuld dat die daar lag. In ieder geval houden we er een mooie foto aan over.
De Aziatische hoornaar, die echt jaagt op honingbijen en ze doodt, is op de foto onderaan te zien. Hij heeft gele pootjes en is kleiner dan de Europese hoornaar (boven); deze heeft bruine pootjes. De Europese hoornaar is ongevaarlijk, de Aziatische daarentegen bekwaam om onze bijenvolken uit te roeien. (Foto Benny Schepens)
Hamont-Achel - GO! Scholengroep Xpert zet in op energiebesparingZoomVandaag ondertekenden GO! Scholengroep Xpert en Van Roey Services een onderhouds- en energieprestatiecontract voor 9 campussen of 15 scholen van het gemeenschapsonderwijs in Noord-Limburg. Het bedrijf garandeert met dit contract een besparing van 16,5% op elektriciteit, 3% op aardgas en 100% op stookolie voor de gebouwen binnen het 10-jarige traject en een besparing van 29% op elektriciteit en 15% op aardgas voor de gebouwen binnen het 20-jarige traject.
De gegarandeerde besparingen leveren een (…) Het hele nieuwsbericht

Antoinette Pellens overleden

Dinsdag 30 mei 2023
Hamont-Achel - Antoinette Pellens overledenVrijdag is Antoinette Pellens overleden, de echtgenote van Antoon Simons. Ze was geboren in Achel en werd 89 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18.30-19.30u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan 53 in Pelt.

Crisis treft meer mensen

Dinsdag 30 mei 2023
Hamont-Achel - Crisis treft meer mensenIn 2022 brak de oorlog in Oekraïne uit en bereikten de energieprijzen een recordniveau. CAW Limburg - dat mensen helpt die met een welzijnsvraag zitten - voelt al langer de impact van deze crises in het werkveld. De jaarcijfers bevestigen dit aanvoelen. "In 2022 hielp CAW Limburg 13 316 mensen met een welzijnsvraag, 7% meer dan in 2021," zegt algemeen directeur Alain Bielen. ‘We organiseerden in totaal net geen 80 000 contacten om hen te helpen. Uit een eerste analyse maken we op dat deze (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Groot draagvlak voor Nationale ParkenZoomIn opdracht van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir werd de voorbije weken een bevraging uitgevoerd bij 600 Vlamingen naar het draagvlak voor de ontwikkeling van Nationale Parken en Landschapsparken in Vlaanderen. Hieruit blijkt volgens de minister dat maar liefst 79% van de Vlamingen positief staan t.o.v. een Nationaal Park. 74% zien een Landschapspark zitten. Bovendien vindt 7 op 10 Vlamingen het fijn dat binnen een straal van 20 kilometer van de woonplaats een Landschapspark of Nationaal Park wordt ontwikkeld. “Vlamingen hebben een hart voor natuur, dicht bij hen in de buurt en willen dat de overheden werk maken van Vlaamse Parken. Het beleid krijgt ruime steun omdat een overgrote meerderheid, ondanks tegencampagnes, inziet dat meer natuur ook meer gezondheid én economische vooruitgang betekent”, reageert Demir.
Vandaag staat het Parkendecreet van Demir geagendeerd in de commissie van het Vlaams Parlement.
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Industriegrond in Limburg mogelijk duurderZoomDe Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) overweegt de prijs van industriegrond te verhogen. Dat kan worden afgeleid uit een artikel in het Pomblad, het magazine van de POM Limburg.   "We moeten anders gaan denken over ons ruimtegebruik en meer inzetten op verdichting, ruimtelijk rendement of andere optimalisatiemethoden," zegt Stijn Vercampt, expert ruimtelijke economie binnen POM Limburg. "De ruimte wordt schaars en dus moeten we het geweer van schouder veranderen. Want (…) Het hele nieuwsbericht

Maria Bergs overleden

Maandag 29 mei 2023
Hamont-Achel - Maria Bergs overledenOp 26 mei is Maria Bergs (91) overleden, de weduwe van de in 2010 gestorven Henri Van Acker. Zij woonde in Hasselt en was afkomstig uit Hamont. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in Uitvaartcentrum Smeets in Hasselt.
Hamont-Achel - Tienkamp: record voor Daan van SelstOp de tienkamp voor scholieren in Herentals heeft Daan van Selst (foto) van atletiekclub SACN afgelopen weekend in totaal 5579 punten behaald, een record in de clubgeschiedenis. Daarbij verbeterde hij bovendien enkele persoonlijke records. Proficiat!
Het is maar dat je 't weet
De vervoerregio Limburg heeft een voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan uitgewerkt. Dat plan legt de globale mobiliteitsvisie voor de komende 10 jaar (met een doorkijkperiode van 30 jaar) vast voor de vervoerregio op een strategisch niveau, en dat voor alle vervoerswijzen. In dit voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan werd rekening gehouden met het Ontwerp plan-MER. Dat beschrijft de mogelijke milieueffecten van het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan. Iedereen kan deze (…) Het hele nieuwsbericht

Theo Melotte overleden

Maandag 29 mei 2023
Hamont-Achel - Theo Melotte overledenVrijdag is Theo Melotte overleden, de echtgenoot van Francine Van Rul. Hij werd geboren in Zonhoven en werd 79 jaar. De afscheidsdienst en de crematie zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: woensdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Aanhoudende droogte

Zondag 28 mei 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Aanhoudende droogteEen krachtig hogedrukgebied nabij Engeland blijft het weerbeeld op korte en lange termijn domineren. Wel kan er af en toe een erg verzwakte storing even onze regio aandoen. Neerslag wordt er evenwel niet verwacht, maar tijdelijk zijn er meer wolken en er is wat verandering in de temperaturen.
Morgen/maandag zijn er veel hoge en later middelhoge wolken, die ervoor zorgen dat de zon gesluierd is. Dat heeft ook zijn invloed op de temperaturen. De maxima liggen rond 19 graden en de noordoostenwind blijft (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - NWC wint EK ploegaflossing in BriggHet EK ploegaflossing kajak in het Engelse Brigg is vandaag gewonnen door Erwin Smids, Sander Janssen, Tom Verduyckt en Joris Geers van de NWC. Elk van hen nam één discipline voor zijn rekening. Zij mogen zich dus kronen als Europees kampioen! Op het EK Quadrathlon middellange afstand - 1,5 km zwemmen, 7 km kajak, 30 km fietsen en 10 km lopen werd Nick Verduyckt vice-Europees kampioen achter de Hongaar Ferenc Scima. In deze wedstrijd werd William Peters 5de.
Op de laatste dag van de Wereldbeker kajak in het Poolse Poznan werden vandaag nog twee A-finales afgewerkt met deelname van NWC-leden. Artuur Peters werd, samen met zijn Mechelse kompaan, 6de in de K2 500 m. Bij de dames werden Lize Broekx en Hermien Peters op dit nummer 7de.
Elise Mertens heeft de tweede ronde gehaald op het tennistoernooi van Roland Garros, bij Parijs. In de eerste ronde versloeg ze de lucky loser Viktoria Hruncakova uit Slovakije in twee sets: 6-1, 6-4.
Hamont-Achel - Weer twee clubrecords verbeterd bij SACNOp de atletiekmeeting in Eindhoven hebben twee atleten van SACN gisteren het clubrecord verbeterd. Sara van Bakel liep op de 80m 11”23 en Juul Derickx (foto) verpulverde het oude clubrecord 300m horden - dat uit 2004 stamde - met maar liefst 3”. Het nieuwe clubrecord is nu 40”98.
Hamont-Achel - Ondertussen, bij de WB kajak in Poznan...Op de tweede dag van de Wereldbeker kajak in het Poolse Poznan werden vandaag twee finales en twee halve finales met NWC-deelname afgewerkt. Artuur Peters werd 8ste in de finale K1 1000 m en de K4 500 m dames met Lize Broekx, Hermien Peters, Amber Van Broekhoven en de Mechelse Anastasia Okunkova werden 9de. In de namiddag werden dan de halve finales K2 500 m gevaren. Zowel Artuur Peters met zijn Mechelse kompaan Bram Sikkens wisten zich, met een tweede plaats, te verzekeren voor de A-finale. Ook Lize Broekx (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - NWC-ers doen het goed op WB in PoznanVandaag ging de Wereldbeker kajak van start in het Poolse Poznan. De Neerpeltse Watersportclub vaardigde vier clubleden af. Op de eerste dag kon Artuur Peters zich al plaatsen voor de A-finale K1 1000 m. Hij won zijn reeks en werd tweede in de halve finale. Verder plaatste hij zich, samen de zijn Mechelse bootpartner Bram Sikkens, met een overwinning in hun reeks voor de halve finale in K2 500 m.
Ook Lize Broekx en Hermien Peters konden zich zowel in K2 500 m (3-de plaats in de reeks) als in K4 500 m (5de plaats in de reeks), samen met Amber Van Broekhoven en de Mechelse Anastasia Okunkova, plaatsen voor de halve finales op beide nummers. Deze halve finales worden op zaterdag varen evenals de finale K1 1000 meter met Artuur Peters.
Hamont-Achel - Poging tot inbraak aan de BienEen onbekende heeft gisternamiddag getracht in te breken in een woning aan de Bien in Achel. Hij geraakte niet binnen. Er zijn wel braaksporen aan de deur.
Hamont-Achel - Marie-Thérèse Ryckeboer overledenGisteren is in het rusthuis in Hamont Marie-Thérèse Ryckeboer overleden, de weduwe van Roger Vintevogel, die in 2008 stierf. Ze was geboren in Watou en werd 93 jaar. Volgende week vrijdag wordt ze begraven, na een afscheid in de parochiekerk van Kaulille. Begroeting: donderdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers in Hamont. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - Natuurpunt lanceert de 'Insectenzomer'ZoomVanaf 1 juni lanceert Natuurpunt de Insectenzomer. Met de slogan 'Niet meppen, wel appen' vraagt de campagne aandacht voor de enorme achteruitgang van insecten en maakt ze de mensen bewust van de wonderbaarlijke en supernuttige insectenwereld. Bedoeling is om tussen 1 juni en 31 augustus zoveel mogelijk insecten in kaart brengen met de soortenherkennings-app ObsIdentify.
Elke twee weken zet Natuurpunt een andere soort in de kijker. Daardoor wil men de angst die veel mensen (…) Het hele nieuwsbericht

Marten Hendrikx overleden

Donderdag 25 mei 2023
Hamont-Achel - Marten Hendrikx overledenGisteren in Marten Hendrikx overleden, de echtgenoot van Mia Sleurs. Hij was 91 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan 53 in Pelt.
Om over na te denken
"Helikopter vervangt bebakeningsbollen" - een groot item vanmiddag in het VRT-televisienieuws. Alsof het om een regelrechte primeur zou gaan.
Raar.
Want al op 1 maart van vorig jaar brachten wij het bericht dat Elia in onze regio de bebakeningsbollen liet vervangen vanuit een helikopter. Zou Noord-Limburg dan toch te ver van Brussel liggen? (PP)
Allan van de Loo, meervoudig ex-international van het Nederlandse handbalteam en voormalig speler bij Tectum Achel, wordt volgend seizoen trainer-coach van het Heren B-team bij die club.

Tijd om te hooien

Woensdag 24 mei 2023
Hamont-Achel - Tijd om te hooienZoom"Is het weer in mei te mooi, dan krijgt de schuur maar weinig hooi", is een oude weerspreuk. (foto Gust Ischen)

Margaretha Bienens overleden

Woensdag 24 mei 2023
Hamont-Achel - Margaretha Bienens overledenVandaag is Margaretha Bienens overleden, zuster Relinda van de zusters Augustinessen. Ze was geboren in Bree en werd 94 jaar. Dinsdag wordt ze begraven op het Boskerkhof, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de Sint-Laurentiuskerk. Maandag om 19u is er daar een avondwake, waarna gelegenheid tot begroeting in het klooster. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Marcel Janssen overleden

Woensdag 24 mei 2023
Hamont-Achel - Marcel Janssen overledenIn Hamont-Achel is op 20 mei Marcel Janssen overleden. Hij was 61 jaar en afkomstig uit Genk. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.
Hamont-Achel - Tim Tijskens naar Bocholter VV BTim Tijskens (28), geboren Lozenaar en gewezen jeugdspeler van Bocholter VV, verlaat KFC Hamont 99 en gaat de aanval van het B-elftal van Bocholter VV versterken. Bovendien zal hij zich volgend seizoen ook ontfermen over een Bocholter jeugdelftal.
Hamont-Achel - Weer versterking voor Tectum AchelTectum Achel heeft voor volgend volleybalseizoen de Duitser Yannick Goralik aangetrokken. Hij is 25 jaar oud en 2,06m lang. De speler komt over van het Zwitserse Amriswil.

Het wordt opnieuw warmer

Dinsdag 23 mei 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Het wordt opnieuw warmerEen hogedrukgebied strekt zich uit van de Atlantische Oceaan, via het Verenigd Koninkrijk tot de lage landen. Daarbij overheerst een noordelijke stroming met aanvoer van een aantal wolkenvelden, maar vaak ook met veel zon. De aangevoerde lucht is eerst nog vrij fris, maar de volgende dagen ruimt de wind naar het noordoosten en bereikt warmere en drogere lucht onze streken.
Vandaag maken wolkenvelden na de middag plaats voor steeds meer zon. Tegen de avond wordt het zelfs vrij zonnig. Bij een (…) Het hele nieuwsbericht

Sonja Beliën overleden

Dinsdag 23 mei 2023
Hamont-Achel - Sonja Beliën overledenGisteren is Sonja Beliën overleden, de echtgenote van Michel Van der Heyden. Ze was geboren in Hamont en werd 52 jaar. Het afscheid vindt plaats in familiekring. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Frans Agten overleden

Dinsdag 23 mei 2023
Hamont-Achel - Frans Agten overledenIn het rusthuis in Achel is vandaag Frans Agten overleden, de weduwnaar van Thoke Mertens, die in 2016 stierf. Hij was 92 jaar. De afscheidsdienst en de crematie zullen in intieme kring plaats vinden, waarna de asurn begraven wordt op het Boskerkhof. Begroeting: donderdag (19.30-20.30u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Weer actie tegen gsm-en aan het stuurZoomGsm-gebruik achter het stuur is duidelijk een hardnekkig probleem. Bestuurders weten dat het niet mag maar denken toch vaak dat het kan. Een mentaliteitswijziging is noodzakelijk, zegt het Parket Limburg. Daarom is er samen met de politiediensten van het arrondissement opnieuw een gsm-actie georganiseerd. Ze loopt van morgen/woensdag 24 mei t.e.m. donderdag 25 mei. Bij vaststelling van gsm-gebruik aan het stuur zal het rijbewijs van de bestuurder onmiddellijk worden ingetrokken voor een periode van acht dagen.
Hamont-Achel - Jeugdkampioenschappen atletiekZoomAtletiekclub SACN was met 25 jonge atleten present in Lanaken. Daar streed de jeugd voor de provinciale kampioenstitels. De club behaalde in totaal vier titels en 11 podiumplaatsen.
Lou Schildermans (foto) haalde goud met de discus en zilver met de kogel; voor Ties Beks was er zilver op de 300m; Jayden Vanhamond haalde goud in het speerwerpen; Pieter Voets deed hetzelfde in het hoogspringen; voor Milan Kuppens was er brons op de 60m; Tuur Verheyen behaalde goud op de 1000m en zilver in (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Back to the seventies in De PosthoornZoomWie van nostalgie en de sfeer uit de jaren '70 houdt moet zaterdag in De Posthoorn zijn. De koninklijke fanfare De Eendracht uit Hamont-Lo viert er haar 70-jarig jubileum. Speciaal voor deze gelegenheid brengen zij een showconcert met de allergrootste hits uit de jaren '70.
Er werd de afgelopen maanden enorm hard gerepeteerd om een show van twee uur in elkaar te steken. Verschillende gastartiesten, waaronder de Hamontse Andréa Wielockx (Back to Amy) en Filip Poelmans (coverband NerVeuS), (…) Het hele nieuwsbericht
Elise Mertens heeft zich teruggetrokken uit het tennistoernooi van Straatsburg vanwege een blessure aan de rechterschouder. Die zou opgetreden zijn tijdens het toernooi in Rome vorige week, waar Elise de finale van het dubbelspel won samen met de Australische Storm Hunter. Maandag 29 mei beginnen de French Open.
Hamont-Achel - Achel eindigt derde in eindrondeIn de interprovinciale eindronde van het voetbal is Achel VV derde geëindigd. De club versloeg vandaag Tisselt met 4-2. De doelpunten werden gescoord door Di Girolami, Dors, N. Vandebroek en Maes.
Hamont-Achel - Ondertussen, in Sint-Truiden...ZoomDaar verwachten ze nog meer drag queen shows in de Minderbroederskerk... (Cartoon: Fobie)

Melanie Mulkens overleden

Zondag 21 mei 2023
Hamont-Achel - Melanie Mulkens overledenGisteren is Melanie Mulkens overleden, de weduwe van Martin Vanchaze, die vorig jaar stierf. Ze was geboren in Achel en werd 73 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (17.30-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.
Hamont-Achel - 'Liberation Garden' in 'De Ochtend'ZoomHet VRT-radioprogramma "De Ochtend" bracht een verhaal over "Liberation Garden". Het pas geopende museum in Leopoldsburg vertelt op een eigentijdse en interactieve manier de aangrijpende verhalen van gewone mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Curator Peter Schrijvers benadrukt het belang van Leopoldsburg als locatie voor het museum, waar het unieke erfgoed en het bijzondere verhaal van de regio centraal staan. Het museum moet Limburg en Vlaanderen positioneren als een aantrekkelijke bestemming voor WO II-toerisme. Met speciale aandacht voor jongeren hoopt het museum een nieuwe generatie te betrekken bij het begrijpen en herdenken van deze periode. Luister 8 minuten naar interessante info

De Oekraïense lente

Zondag 21 mei 2023
Hamont-Achel - De Oekraïense lenteZoom                                                                              (Cartoon: Fobie)

Jan Vanchaze overleden

Zaterdag 20 mei 2023
Hamont-Achel - Jan Vanchaze overledenGisteren is Jan Vanchaze overleden, de echtgenoot van Ria Vanderhoydonks. Hij was 76 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.
Hamont-Achel - Limburgse kampioenen kogelslingeren bij SACNZoomVoor het Limburgs kampioenschap kogelslingeren vaardigde Sporting Atletiekclub Neerpelt drie atletenaf. En ze werden alledrie kampioen! Voor deze stunt zorgden Froukje Heylen bij de juniors, in een nieuw clubrecord met 36m42; Tine Frederix bij de masters vrouwen, ook met een clubrecord van 18m20; en Patrick Coene bij de masters mannen met - je raadt het nooit - een nieuw clubrecord met 30m53. Dat alles onder toeziend oog van trainer Pascal Snoeks. Proficiat atleten en trainer! Op de foto, vlnr: Patrick Coene, trainer Pascal Snoeks, Tine Frederix en Froukje Heylen

Anneke Gijbels overleden

Zaterdag 20 mei 2023
Hamont-Achel - Anneke Gijbels overledenGisteren is Anneke Gijbels overleden, de weduwe van Harrie Claes, die in 2014 stierf. Ze was geboren in Achel en werd 92 jaar. De afscheidsdienst en asverstrooiing op de begraafplaats van Achel-Centrum zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: maandag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Nu het opnieuw warmer wordt - en de natuur dus droger - is het risico op natuurbranden groter. Daarom heeft het Agentschap Natuur en Bos code geel afgekondigd in de provincies Limburg en Antwerpen. Het is niet meer toegelaten vuur te maken in de bossen en natuurgebieden. Ook roken is er verboden. De brandwseer en de natuurbeheerders zijn extra waakzaam, zeker met de zonnige dagen in het verschiet.
Hamont-Achel - SACN was op Vlaamse kampioenschappenDrie atleten van atletiekclub SACN hebben vandaag deelgenomen aan de Vlaamse kampioenschappen in Gent. De grootste kanshebber op een podiumplaats was Kyani Joosten in het polsstokspringen. Ze is nog scholiere; tussen al het seniorengeweld behaalde ze een mooie vierde plaats met een sprong van 3m60.
Anneleen van de Schoepen werd op de 5000m bij de senioren 13de met een nieuw persoonlijk record. Op de 400m werd junior Ruben Allaert eveneens 13de, met een tijd van 50”55. Voor de leken onder ons: dat is sneller dan 28 km/u!
Hamont-Achel - 5de Indiana Jones-film op festival van CannesZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)  
De provincieraad heeft gisteravond ingestemd met het voorstel om de 19 sociale huisvestingsmaatschappijen en verhuurkantoren in de provincie te fusioneren. De nieuwe entiteit zal BV Wonen in Limburg heten.
Hamont-Achel - Achel verliest van Torpedo HasseltIn de interprovinciale eindronde is Achel VV bij Torpedo Hasselt gaan verliezen met 5-3. Niemand had dit verwacht, maar toch... UPDATE Een reactie van voorzitter Vital Davids:
Het heeft jammer genoeg niet mogen zijn… Maar wat een fantastisch seizoen hebben we opnieuw beleefd! Na de titel vorig seizoen, nu vice-kampioen met de minste doelpunten tegen en de meeste doelpunten gescoord, de 2de én 3de periodetitel binnengehaald… gewoon klasse (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Verkeersinstituut VIAS is in april gestart met een speciaal proefproject rond groene zwaailichten in personenwagens van vrijwillige brandweerlieden. Dankzij die ‘hoffelijkheidslichten’ moeten ze herkenbaar zijn voor andere weggebruikers wanneer ze onderweg zijn naar de kazerne voor een dringende interventie. Het proefproject gaat acht maanden duren, meldt Het Laatste Nieuws.
Hamont-Achel - Kevin Hermsen (Achel VV  B)  topschutterKevin Hermsen van Achel VV B is topschutter in vierde provinciale C. Hij scoorde 34 keer.
Het is maar dat je 't weet
De aangekondigde nieuwe brug over de Maas in Maaseik zal wellicht in 2026 klaar zijn. Dat maakte Vlaams minister Lydia Peeters vanmorgen bekend in Maaseik. De voorbereidingen voor de brug zijn al gestart en tegen de zomer 2024 moeten de eerste werken beginnen. De nieuwe brug komt ten zuiden van de bestaande. De huidige brug rust op twee pijlers in de Maas, de nieuwe krijgt slechts één centrale pijler.

Pachtprijs blijft stijgen

Woensdag 17 mei 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 betaalde een Belgische landbouwer gemiddeld 329 €/ha per jaar voor de huur van geploegde grond en 287 €/ha voor grasland. In 10 jaar tijd is de pachtprijs van geploegde grond met 32,7% gestegen en de prijs van grasland met 20,1%. Dat meldt Statbel.
De pacht is het bedrag dat de pachter jaarlijks aan de verhuurder betaalt voor het gebruik van zijn grond voor landbouwdoeleinden.
Hamont-Achel - Leesniveau Vlaamse kinderen blijft dalen...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Voorlopig nog koude wind

Dinsdag 16 mei 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Voorlopig nog koude windEen hogedrukgebied met kern net ten zuidwesten van Ierland bepaalt het weer in onze streken. Het is droog en er is flink wat zon. De temperaturen zijn echter bescheiden en de matige wind komt uit het noorden en voelt eerder koud aan. Onder de inversie ontstaan er enkele stapelwolken. Komende nacht, morgen en eigenlijk de rest van de week blijft het hogedrukgebied het weer in onze streken domineren.
Morgen/woensdag is het behoorlijk koud in de ochtend bij minima rond 5 graden. Wel is het (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Limburgse werknemers verdienen gemiddeld zo'n 300 euro minder dan de Belgische werknemer. Ze krijgen ook minder vaak extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, jaarpremies of een hospitalisatieverzekering. Toch is Limburg bezig met een inhaalbeweging en wordt de loonkloof kleiner.
Hamont-Achel - (Nog) geen overwinning voor ErdoganZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) startte eind maart aan een gedeeltelijke brugrenovatie op het verkeersknooppunt in Lummen. Het gaat om de brug die het E313-verkeer komende uit Antwerpen naar de E314 richting Nederland leidt. Tijdens het Hemelvaartweekend worden er o.a. waterdichtingswerken op het brugdek uitgevoerd en krijgt de brug een nieuwe asfaltlaag. Hierdoor wordt de brug van woensdagavond 17 t.e.m. maandagochtend 22 mei volledig afgesloten. Verkeer volgt een omleiding via afrit (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Werfdiefstal in KloosterstraatOp een bouwwerf aan de Kloosterstraat hebben dieven zo'n 12 meter van een koperen goot gestolen.

De treinen zijn (weer) later

Maandag 15 mei 2023
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - De treinen zijn (weer) laterDoor een seinstoring in de zone Antwerpen ziet het er naar uit dat enkele treinen naar Limburg vanavond weer vertraging zullen hebben...
Hamont-Achel - Actieplan om bouw te promotenZoomVDAB Limburg en Constructiv, het sectorfonds van en voor de bouwsector, werkten samen een provinciaal actieplan uit met als doel meer werkzoekenden toe te leiden naar de bouw.
Het actieplan bevat 25 acties die VDAB en Constructiv zullen uitvoeren tegen eind 2024. Het Limburgs actieplan bevat 4 prioriteiten met daaronder in totaal 25 acties waarbij VDAB en Constructiv de krachten bundelen. Een actie uit het plan is het organiseren van infosessies om nieuwe doelgroepen warm te maken voor de bouw. (Foto Hans Put)

Propere mezen, die mezen

Maandag 15 mei 2023
Puur natuur
Hamont-Achel - Propere mezen, die mezenZoom Hoe vogelouders hun jongen voeren en tientallen keren per dag op en af naar het nestkastje vliegen - vertederend.  Maar wat erin gaat, moet er ook uit. Bijna net zo vaak als het voeren wachten ouders op een af te voeren pakje. Het jong steekt daarbij zijn kontje omhoog en voorzichtig pakken de ouders dan het wittig vormpje en vliegen er mee weg. Marcella Stappers kon zo'n moment in haar tuin vastleggen bij haar koolmeesjes. Onderschat het aantal 'poepzakjes' trouwens (…) Het hele nieuwsbericht

'Blijf van die sigaret af'

Zondag 14 mei 2023
Vandaag gelezen
"Ik kan enkel zeggen: de sigaret heeft mij wellicht kanker gegeven. Probeer er dus van af te blijven, hoe ongelofelijk lastig dat ook is. Ik wil niet terug naar de wereld van de sigaret. De sigaret heeft me bijna vermoord. Ik ga die tweede kans niet verprutsen."
(VRT-journalist Björn Soenens bij VRT-nieuws.be)

SACN wint in Lanaken

Zondag 14 mei 2023
Hamont-Achel - SACN wint in LanakenZoomIn Lanaken heeft SACN een meeting voor de Beker van Vlaanderen voor cadetten/scholierenhelemaal gedomineerd. Van de eerste tot de laatste wedstrijd stond de Peltse atletiekclub aan de leiding. Ze behaalden uiteindelijk 414 punten, precies 100 punten méér dan de tweede club. "Met deze ploeg kunnen we zo doorgaan naar 1ste nationale!" zei hoofdtrainer Louis Geboers na afloop, waarbij hij ook zijn dank uitsprak aan de coaches Daan Stevens en Patrick Derickx.
Hamont-Achel - Kajak: WB-wedstrijden in Szeged achter de rugOp de laatste dag van de Wereldbeker kajak in het Hongaarse Szeged namen de NWC-leden nog deel aan twee wedstrijden. De B-finale K2 500 m dames senioren werd gewonnen door Lize Broekx en Hermien Peters in een tijd van 1’47”. Ze werden zo 10de in dit nummer. Artuur Peters met zijn Mechelse partner Bram Peters werd 9-de in de À-finale. Over 14 dagen nemen dezelfde NWC-leden deel aan de tweede Wereldbeker in het Poolse Poznan.

Vier generaties Natkiel

Zondag 14 mei 2023
Hamont-Achel - Vier generaties NatkielZoomVier generaties Natkiel, dank zij de jonge (10 maanden) Mason. En daar zijn overgrootvader Frits (83), grootvader Joop (58) en papa Kevin (29) heel blij mee!

De Vlaamse canon (2)

Zondag 14 mei 2023
Hamont-Achel - De Vlaamse canon (2)Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Aan alle moeders...

Zondag 14 mei 2023
Hamont-Achel - Aan alle moeders...ZoomEen fijne moederdag gewenst! Laat u maar eens in de watten leggen! (Foto Pierre Rutten)

Hamont-Achel - Achel VV A verslaat Diksmuide AIn het verre Diksmuide (250 km!) is Achel VV in het kader van de interprovinciale play-offs gaan winnen met 1-3! UPDATE Een terugblik van Vital Davids: 
Achel VV was voor deze tweede eindrondewedstrijd liefst 12 uur weg van huis. Om 13.15u verzamelden de spelers op De Siggert voor de wedstrijdbespreking. Om 13.30u vertrok de bus richting West-Vlaanderen. Na een tussenstop en lunch in Drongen arriveerde ze om 17.30u in Diksmuide. Na affluiten werd er nog een uurtje gefeest en verbroederd in de lokale kantine, waarna er weer koers werd gezet naar Achel. De bus draaide de Achelse parking op om 1.30u.
Begrijpe wie begrijpe kan, maar ook de 3de wedstrijd van deze interprovinciale eindronde zullen de groen-witten opnieuw buitenshuis moeten bekampen (Torpedo Hasselt of Bierbeek). Hallo Voetbal Vlaanderen ?

Nieuw album van Paul Simon

Zaterdag 13 mei 2023
Muziek
Hamont-Achel - Nieuw album van Paul SimonZoomSinger-songwriter Paul Simon, 81 jaar intussen, brengt op 19 mei een nieuw album uit. ‘Seven Psalms’ is geïnspireerd door zeven psalmen uit de Bijbel. Paul Simon, ooit de kleine helft van het succesrijke duo Simon & Garfunkel, makers van megahits als The Sound of Silence en Bridge over Troubled Water, mag dan gestopt zijn met toeren, hij blijft onverminderd muziek maken.
Veel muziekliefhebbers, niet in het minst de Simon-fans, kijken nu al uit naar 19 mei. Dan wordt zowel op vinyl, cd als op menig digitaal platform zijn "Seven Psalms" losgelaten. (KerkNet)

Moederdag dankzij deze vrouw

Zaterdag 13 mei 2023
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Moederdag dankzij deze vrouwZoomDe Amerikaanse Anna Jarvis organiseerde in 1908 de eerste Moederdag en streed vervolgens haar hele leven tegen de commercialisering ervan. Jarvis (1864-1948) was 12 toen ze haar moeder in een parochiecentrum haar zoveelste lezing zag geven. Ze leerde er jonge moeders hoe ze hun kinderen zo goed en zo hygiënisch mogelijk konden verzorgen. ‘Eigenlijk verdienen moeders een eigen feestdag’, verzuchtte de vrouw na afloop.
Anna zou dat nooit vergeten. Toen haar moeder dertig jaar later (…) Het hele nieuwsbericht

Schilderijen van de natuur

Zaterdag 13 mei 2023
Hamont-Achel - Schilderijen van de natuurZoomSchilderijen van de natuur, zo noemt Jan Leijskens zijn foto-oogst van vandaag. En hij heeft gelijk...
Schilderijen van de natuurSchilderijen van de natuurSchilderijen van de natuur
Schilderijen van de natuur
Zoom

Een warm weekend

Zaterdag 13 mei 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Een warm weekendHoewel we nog steeds in onstabiele lucht vertoeven, kan een hogedrukgebied ten westen van onze streken de onstabiliteit toch wel wat beperken en valt het aantal buien erg mee. Het is bovendien ook warm bij maxima rond of zelfs boven 20 graden. Na het weekend wordt het terug frisser en nemen de neerslagkansen opnieuw toe.
Vandaag is het zonnig in de ochtend, maar stapelwolken ontwikkelen al vlug en later kan er hier en daar een bui ontstaan. Daarbij is er ook kans op een donderslag. Op veel plaatsen (…) Het hele nieuwsbericht

Diane Van Elsen overleden

Zaterdag 13 mei 2023
Hamont-Achel - Diane Van Elsen overledenDonderdag is Diane Van Elsen overleden, de weduwe van Norbert Van Broekhoven. Zij was 76 jaar en afkomstig uit Hamont. Het afscheid vindt zaterdag 20 mei (11 uur) plaats in uitvaartaula Verstappen in Geel.
Hamont-Achel - Kajak: eerste WB-wedstrijd in Szeged
Momenteel gaat de eerste aflevering van de Wereldbeker kajak door in het Hongaarse Szeged. Namens de Belgische ploeg werden 4 leden van de Neerpeltse Watersportclub afgevaardigd voor deze wedstrijd waaraan kajakkers uit 57 landen deelnemen. Vandaag werden de halve finales afgewerkt in de K4 500 m bij de dames en in K1 1000 m bij de heren. De dames-K4 werd bemand door de NWC-leden Lize Broekx, Hermien Peters, Amber Van Broekhoven en de Mechelse Anastasia Okunkova. Bij hun debuut in deze formatie op een internationale wedstrijd werden zij 8-ste in hun halve finale en zijn daarmee uitgeschakeld op dit nummer. Artuur Peters daarentegen kon zich wel profileren. Hij won zijn halve finale in de K1 1000 m en plaatste zich zo voor de A-finale die gevaren worden op zaterdagmiddag.

 
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Drugsmeldpunt krijgt bijna 500 meldingenHet drugsmeldpunt Limburg heeft vorig jaar bijna 500 meldingen gekregen. In 2019 nam  het drugsmeldpunt een voorzichtige start met 169 meldingen, in 2020 registreerde men 226 meldingen, in 2021 steeg dit aantal naar 395 meldingen en in 2022 werden er maar liefst 477 meldingen verwerkt. Tot eind december 2022 zijn er in totaal reeds 1.267 meldingen binnengekomen. Gemiddeld leidt ongeveer 30% van deze meldingen tot extra politionele informatie in lopende of nieuwe onderzoeken. Iets meer dan 10% van (…) Het hele nieuwsbericht

Elektrische auto kopen?

Donderdag 11 mei 2023
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Elektrische auto kopen?ZoomElektrische auto's zijn nog steeds duurder dan klassieke verbrandingsauto's, ook qua totale kosten. Tot die conclusie komt de Duitse automobilistenbond ADAC in een onderzoek. Vooral elektrische voertuigen in de kleinste en compacte autoklasse zijn vaak niet concurrerend. Ook de totale kosten, inclusief stroom- en brandstofprijzen, afschrijving en onderhoudskosten voor deze modellen zijn duidelijk in het voordeel van de verbrandingsmotor, zegt de ADAC. Zelfs bij een dieselprijs van twee euro per liter (…) Het hele nieuwsbericht

Ivo Moerenhout verlaat Achel VV

Donderdag 11 mei 2023
Hamont-Achel - Ivo Moerenhout verlaat  Achel VVIvo Moerenhout trekt de deur achter zich dicht bij Achel VV. Hij verkast naar FC Helson Helchteren.
Hamont-Achel - Hubertina Vandekerkhof overledenGisteren is Hubertina Vandekerkhof overleden, de weduwe van Fons Geunis. Ze was geboren in Achel en werd 81 jaar. De uitvaartdienst wordt in besloten kring gehouden. Begroeting: dinsdag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch in de Brugstraat in Bocholt.
Het is maar dat je 't weet
Komend weekend is de E314 afgesloten tussen knooppunt Kerensheide (NL) en Maasmechelen. Richting Nederland blijven de snelweg en complex 33 Maasmechelen open. 
Vrijdag pakt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) het wegdek in de rijrichting Lummen aan. Het verkeer komende uit Nederland wordt vanaf vrijdagavond 12 mei 20u tot en met maandagochtend 15 mei omgeleid naar de grensovergangen in Maaseik of Lanaken en kan via de N78 richting Maasmechelen. De toplaag geluidsreducerend asfalt volgt over enkele weken, dus verkeer rijdt tot dan aan 90 km/u over de voorlopige onderlaag. In juni volgen nog enkele vergelijkbare werkweekends.
Hamont-Achel - Op weg naar een Limburgs zorg- en veiligheidshuisZoomHet Parket Limburg werkt sinds januari 2023 met een nieuwe sectie: M+. Daardoor wordt er compleet anders gewerkt op dossiers van veelvoorkomende criminaliteit, intrafamiliaal geweld, minderjarigen en zedenfeiten. Een grote stap naar een eerste zorg- en veiligheidshuis in ons land werd gezet.
De parketsectie M+ is de samensmelting van de sectie M en de sectie Jeugd & Gezin binnen het Parket Limburg. De sectie M werd opgericht in januari 2020 en was gebaseerd op 3 principes, (…) Het hele nieuwsbericht

Kersenboompje

Donderdag 11 mei 2023
De anonieme grommelaar
Een belangrijke Limburgse krant speelde gisteren sinterklaas met kweenie hoeveel kersenboompjes. Af te halen bij het containerpark (oh pardon, recyclagepark moet dat zijn) in Lille. Ook de anonieme had er eentje besteld, en vermits ie in de late namiddag nog naar de autokeuring moest met het autootje van die-van-ons, en daarna nog heel even in Lommel moest zijn, besloot ie op de terugweg ‘even’ dat boompje op te pikken.
Ja, dag moeder. Gestremd verkeer vanaf de (…) Het hele nieuwsbericht

De Vlaamse Canon...

Woensdag 10 mei 2023
Hamont-Achel - De Vlaamse Canon...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Nog even die Vlaamse Canon

Woensdag 10 mei 2023
Waarom vermeldt de Vlaamse Canon zo weinig over Limburg? Dat heeft een structurele oorzaak, zegt rijksarchivaris in Hasselt Rombout Nijssen. "De verschillende groepen geschiedkundigen communiceren te weinig en lezen elkaars studies niet." Meer bij de VRT.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir gaat de vrijwillige opkoopregeling voor varkensboeren verlengen. De uiterlijke indieningsdatum van 17 mei zal verlengd worden naar 15 juni 2023. De sector zelf en diverse begeleidingsbureaus voor landbouwers geven aan dat de huidige timing te krap is. De Vlaamse Landmaatschappij werd gecontacteerd door meer dan 300 geïnteresseerde landbouwers en adviesbureaus en kreeg tot nu toe 41 dossiers binnen.
“Om de varkensboeren voldoende tijd te geven (…) Het hele nieuwsbericht

9 mei-parade in Moskou

Woensdag 10 mei 2023
Hamont-Achel - 9 mei-parade in MoskouZoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Nieuw op TVL: Kennis van Wonen

Woensdag 10 mei 2023
Radio en TV
Hamont-Achel - Nieuw op TVL: Kennis van WonenZoomWie vandaag een woning wil kopen of huren, wordt vaak om de oren geslagen met heel wat complexe termen. Denk maar aan huurkoop, schuldsaldoverzekering of plaatsbeschrijving. Die typische vastgoedtermen worden nu in mensentaal vertaald in een nieuw Tv-programma ‘Kennis van Wonen’. Ex-Miss België Celine Van Ouytsel en Dorien Leyers starten deze week op TVL met een wekelijkse inkijk in de wereld van het vastgoed en wonen. Het programma loopt in samenwerking met Heylen Vastgoed. 'Kennis van Wonen' is vanaf 13 mei elke zaterdag te zien op TV Limburg. In totaal staan er zo een 9 afleveringen ingepland.
Hamont-Achel - Zware problemen in treinverkeerOp de lijn Hamont-Antwerpen ligt het treinverkeer tussen Herentals en Lier in beide richtingen stil. Dat heeft een grote impact op de lijn tussen Antwerpen, Limburg en de Kempen. Een treinbestuurder heeft vanmorgen een lichaam gevonden in de buurt van de sporen ter hoogte van Kessel, bij Nijlen. Het gerecht onderzoekt nu de omstandigheden van het incident. De NMBS voorziet vervangbussen. De hinder zal vermoedelijk nog de hele voormiddag duren. UPDATE Sinds 11.10u rijden de treinen weer.
Weerbericht
Hamont-Achel - Nog geen beter weer in het vooruitzicht Na de doortocht van een actieve storing domineert onstabiele lucht het weerbeeld en komen er de volgende dagen gemakkelijk buien tot ontwikkeling. De temperaturen zijn even wat lager, maar in het weekend gaat het kwik weer omhoog. De buien zijn dan echter ook nog van de partij, al is er ook wel ruimte voor de zon.
Morgen is het erg wisselvallig. Naast opklaringen vallen ook geregeld buien of zijn er perioden met regen. Een enkele donderslag is niet geheel uitgesloten. De wind waait matig uit (…) Het hele nieuwsbericht

Vlaamse Canon voorgesteld

Dinsdag 9 mei 2023
Hamont-Achel - Vlaamse Canon voorgesteldZoomIn Genk werd vandaag de veel besproken Vlaamse Canon voorgesteld. De Canon van Vlaanderen bestaat uit zestig onderwerpen, vensters genoemd. Die vensters zijn chronologisch geordend. Elk venster is opgebouwd uit een blikvanger en een iconisch beeld, een thema en twee focuspunten. Naast de illustraties in de tekst heeft elk venster ook een lint van beelden met complementaire informatie. Het venster wordt afgerond met een ‘meer wetenlijst’: VRT-archiefbeelden, leestips, musea, wandelingen en andere belevingsmomenten. Sommige vensters bevatten ook een historische kaart. Alle historische kaarten vind je samen onder de rubriek Interactieve kaarten.
Vandaag was er al meteen de kritiek dat Limburg in de Canon te weinig aan bod komt. Eén venster gaat over de multiculturele mijncités. Meer via deze link. Het boek is te koop in de boekhandel.

Tractor in sloot

Dinsdag 9 mei 2023
Hamont-Achel - Tractor in slootIn de Sommisstraat reed gisteravond een tractor in een sloot. De bestuurder, een man van 47, werd daarbij licht gewond, maar hij moest niet naar het ziekenhuis.

Lente in de natuur...

Dinsdag 9 mei 2023
Puur natuur
Hamont-Achel - Lente in de natuur...Zoom...en dan zijn jonge vosjes zó schattig! (Foto Pascal Dorny)

Edgard Vos overleden

Dinsdag 9 mei 2023
Hamont-Achel - Edgard Vos overledenZondag is Edgard Vos overleden. Hij werd 68 jaar. Het afscheid en de urnebegraving op het Boskerkhof vinden plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Plat kallen

Maandag 8 mei 2023
Vandaag gelezen
"Voor iemand zonder uitgesproken sociale aanleg, of iemand die er niet echt op uit is om zich populair te maken, was het niet makkelijk om zich in Borgloon te integreren. Iedereen praatte dialect. Ik weet dat de buurvrouw eens op mij afkwam toen ik daar al twee, drie jaar woonde, en zei, in het dialect dan: je woont hier nu al zo lang, het wordt tijd dat je een beetje plat begint te kallen. "
(Schrijver Yves Petry in 'De Morgen'. Hij staat op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs, waarvan de winnaar vanavond wordt bekendgemaakt. UPDATE De prijs is niet naar Petry gegaan maar naar de Nederlandse Anjet Daanje.)
Hamont-Achel - Versterking voor Tectum AchelNa het eerder aantrekken van de Duitse spelverdeler Mario Schmidgall komt nu ook zijn landgenoot Yannick Goralik (°23-10-1997, 2m06) de rangen van Tectum Achel versterken. Goralik komt over van het Zwitserse Amriswil en is zoals men dat noemt een “blokbeest”.
De hoek/receptie-positie wordt verstevigd door de Tsjechische aanwinst Matous Drahonovsky (°07-05-2001, 1m95). Die verlaat Brno om naar Achel te komen en wordt, ondanks zijn jonge leeftijd, toch al als (…) Het hele nieuwsbericht
Aan de Europalaan in Genk is deze namiddag rond 14.45 uur een vrachtwagen in het bos beland na een klapband. De bestuurder, een 20-jarige man uit Hamont-Achel, raakte lichtgewond.
Hamont-Achel - Bart Vandewalle weer bij Achel V.V.Bart Vandewalle wordt komend seizoen weer T1 bij Achel V.V.. Dat is vanmiddag bekend geworden. Vandewalle was eerder al enkele jaren aan de slag bij de grensjongens, tot en met het seizoen 2016-2017. Na tussenstops bij achtereenvolgens Landen, Zepperen-Brustem en Zonhoven United keert hij nu terug naar de oude stal.

Jo Ketels overleden

Maandag 8 mei 2023
Hamont-Achel - Jo Ketels overledenDonderdag is Jo Ketels overleden. Hij was geboren in het Nederlandse Meijel en werd 80 jaar. De afscheidsdienst en de urnebegraving op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: woensdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - 'Kolenspoor' nieuwe fietssnelwegZoomDe provincie gaat een nieuwe fietssnelweg aanleggen: de fietssnelweg 'Kolenspoor'. Die gaat grotendeels het traject van de voormalige spoorverbinding tussen de voormalige mijnsites volgen. De fietssnelweg zal nummer F75 krijgen en loopt van Beringen via Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Zonhoven, Genk en As tot in Maasmechelen. 
De nieuwe fietssnelweg krijgt vanuit As een verlengstuk via Dilsen-Stokkem naar Maaseik. Vanuit Beringen wordt de connectie gemaakt met (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - SACN promoveert naar Eerste LandelijkeZoomSporting Atletiekclub Neerpelt promoveert naar Eerste Landelijke! Met grote voorsprong was de Peltse atletiekclub duidelijk de beste in de Beker van Vlaanderen, 2de afdeling. In 8 atletieknummers waren SACN-atleten de beste. "Het is het tweede jaar op rij dat we promoveren," zegt hoofdtrainer Louis Geboers. "Ook voor volgend jaar is onze ambitie torenhoog. Hoofdcoach van deze unieke ploeg was Daan Stevens. Proficiat aan de atleten en aan alle SACN-trainers die hieraan hebben meegeholpen!"
Op de foto: de deelnemers aan de bekercompetitie in hun nieuwe truitjes.

Keurturnen in Bree

Zondag 7 mei 2023
Hamont-Achel - Keurturnen in BreeZoomZowat alle jonge Noord-Limburgse keurturners namen vandaag deel aan de regiowedstrijd "Acro" in de Olympia-sporthal in Bree. Jacky Geboers maakte er dit filmpje.
Hamont-Achel - Achel VV wint bij Mazenzele OpwijkIn de interprovinciale eindronde heeft Achel VV met 0-3 gewonnen bij Mazenzele Opwijk, in Vlaams Brabant. Best een verre verplaatsing. De doelpunten werden gescoord door Pinxten, Paulino Rosario en N. Vandebroek. Achel is overigens niet blij met de organisatie van die eindronde, want de club moet vier keer (!) op verplaatsing, ook als ze de finale zou bereiken. De volgende wedstrijd speelt Achel VV in Diksmuide.

De eerste dode meikever

Zondag 7 mei 2023
Vandaag gezien in Bosland
Hamont-Achel - De eerste dode meikeverZoomHet eerste kievitsei in Nederland is al gevonden, in eigen land hebben we ook al de eerste meikever zien passeren. En vandaag mailt Pierre Rutten ons de eerste dode meikever - eens wat anders. Toch spijtig wanneer je het beestje ziet - je kijkt er toch elk jaar naar uit - en het dan dood blijkt te zijn.
Hamont-Achel - Biljarten: BC De Peel klopt BC De VriendenZoomAlex Verduyckt, Cyriel Renckens, Henri Derikx en Jos Bergs van BC De Peel konden de overband beker, ingericht door Hamont BC, in de wacht slepen na een ware inhaalrace tegen BC De Vrienden uit Lommel. Gefeliciteerd!

Ondertussen, in Londen...

Zondag 7 mei 2023
Hamont-Achel - Ondertussen, in Londen...ZoomWaarom juichten al die Britten gisteren zo bij de kroning van Charles? Omdat ze blij waren dat ze dat enorme feest zelf mogen betalen! (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Jong geweld wint Bondswisselbeker KNLBZoomIn een bomvolle Kentings, thuishaven van de Koninklijke Biljartclub Moedig Vooruit Neerpelt, heeft het jeugdige biljartgeweld van K Achel BC het gewonnen van de routiniers van KNBC. Jarno Vandewal, Jan van den Hurk en Wesley Vrijsen haalden het in de strijd voor de Bondswisselbeker van de Koninklijke Noord-Limburgse Biljartbond overtuigend van Dirk Smeets, Toon Valkenborgh en Jan van Helden. (Foto GC)

Het is maar dat je 't weet
De Belgische mediaanprijs voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing bedroeg in 2022 255.000 euro. Voor een huis in open bebouwing betaalde men 360.000 euro.
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was het duurste gewest. Huizen in gesloten of halfopen bebouwing kostten er 491.750 euro. Voor huizen in open bebouwing was dit 1.150.000 euro.
Het Waals Gewest was het goedkoopste met een mediaanprijs van 175.000 euro voor huizen in halfopen of gesloten bebouwing en 290.000 euro voor (…) Het hele nieuwsbericht
Op dinsdag 9 mei is het Europese Dag van de Beroerte. In het kader daarvan werkten enkele medewerkers van Noorderhart Revalidatie & MS een FAST 4-wardwandeling uit. Tijdens de volledig rolstoeltoegankelijke wandeling van 3 km, die start aan Noorderhart Revalidatie & MS,worden er vragen gesteld die kunnen helpen om de signalen van een beroerte te herkennen.
Een beroerte of CVA is een verstoring in de doorbloeding van de hersenen waardoor het hersenweefsel acuut (…) Het hele nieuwsbericht

Investeren? Ja, maar!

Donderdag 4 mei 2023
Bedrijfsnieuws
Hamont-Achel - Investeren? Ja, maar!ZoomInvesteringen door eigen Limburgse bedrijven - dat is cruciaal voor onze Limburg economie. Dat bleek deze ochtend bij de voorstelling van het 8ste Limburgse investeringrapport van Unizo Limburg en VKW Limburg bij Miniflat in Beringen. Het bedrijf, gekend voor zijn veranda's, kondigde een investering aan van 6.750.000 euro. Toch is het investeringsrapport niet helemaal rooskleurig.
"De hoge en sneller oplopende loonkosten zijn voor 6 op 10 Limburgse bedrijven dé voornaamste concurrentiehandicap (…) Het hele nieuwsbericht

Mathias Kanters overleden

Donderdag 4 mei 2023
Hamont-Achel - Mathias Kanters overledenDinsdag is Mathias Kanters overleden Hij was geboren in Weert en werd 81 jaar. Het afscheid en de crematie zullen in intieme kring plaatsvinden. Online condoleren: www.begrafenissencreemers.be.

Dag van de brandweer vandaag

Donderdag 4 mei 2023
Hamont-Achel - Dag van de brandweer vandaagZoomVandaag is het de dag van de brandweer.  Vorig jaar werden de brandweer- en ziekenwagendiensten van de Limburgse hulpverleningszones 67.948 keer opgeroepen voor een noodsituatie.  Er waren 2.974 oproepen voor brand, in 2021 waren dat er 2.297.
“We zien hier, al gedurende 2 jaar, een stijging van het aantal branden. De verklaring voor de stijging in 2022 ligt bij het weer: we konden vorig jaar ‘genieten’ van een vrij droge, warme en zonnige zomer met als gevolg meer buitenbranden, (…) Het hele nieuwsbericht
De trein van Antwerpen naar Hamont liep vanavond vertraging op door agressie. Op een trein tussen Antwerpen en Berchem was er sprake van agressie op een werknemer van de NMBS, zo werd in de stations langs de lijn omgeroepen. Uiteindelijk konden de reizigers pas drie kwartier later hun reis verderzetten.
Gisternamiddag werd in een schuilhut aan de Emmelenhoek een jas in brand gestoken die daar op een bank lag. Een buurtbewoner zag het vuur en kon het doven. De schade is beperkt. De lokale politie HANO heeft de zaak in onderzoek.
UPDATE Vanmorgen vond een grootschalige Europese operatie tegen de Calabrese maffia plaats in verschillende landen. Het gaat om een dossier dat is geopend door het Belgische federaal parket, in samenwerking met het Limburgse parket, de federale gerechtelijke politie, Eurojust, Europol en verschillende landen, met name Italië.
De operatie was gericht tegen meer dan honderd vermeende leden van de 'Ndrangheta. In België werden meer dan 20 huiszoekingen verricht, onder meer in Genk, Maasmechelen en Pelt
In ons land zijn er 13 mensen gearresteerd. Ze worden verdacht van witwassen, belastingontduiking, drugssmokkel en fraude.

Weerbericht
Hamont-Achel - Tweede helft van de week warmerEen hogedrukgebied bepaalt het weer in onze streken, maar hoge wolkenvelden krijgen steeds meer invloed. Het blijft voorlopig wel droog. Donderdag draait de wind naar een zuidelijke sector en wordt het de warmste dag van de week bij maxima boven 20 graden. Daarna is het iets minder warm en wisselvallig.
Vandaag krijgt de zon steeds meer ruimte vanuit het noordwesten en tegen de avond wordt het zelfs flink zonnig. Bij een zwakke noordelijke wind wordt koude lucht aangevoerd en de maxima komen dan ook (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Nieuws uit vierde provinciale AKFC Eksel B, KSK Meeuwen B, Sporting Ellikom en Bree-Beek B spelen de einronde in vierde provinciale A, Waarin Achel VV B kampioen werd.
Het is maar dat je 't weet
In Nederland moeten treinreizigers naar België en Duitsland vanaf half juni vooraf een zitplaats reserveren in veel treinen. De Nederlandse Spoorwegen willen zo de enorme drukte indammen. (Bron: AD)
Om over na te denken
Geen kwaad woord over Luca Brecel. De manier waarop de sympathieke Maasmechelaar de Britse hegemonie in het snooker heeft doorbroken, is ongezien en een stunt van formaat. Het is Luca's eerste wereldtitel en het zal niet zijn laatste zijn.
Het wereldwijde applaus voor Luca staat in schril contrast met de bijna-anonimiteit van Wendy Jans, die in Pelt de snookerzaak Maxx uitbaat. Zij is al acht keer wereldkampioene in het vrouwensnooker! Van een hulde als die van Luca kan ze slechts dromen, van de financiële beloning nog meer.
"Zelfs een officieel profstatuut zou me financieel niet genoeg opleveren om er ook effectief mijn job van te maken," zei ze vorig jaar, na haar overwinning in het WK in Qatar.
Op het WTA-tennistoernooi in Madrid heeft Elise Mertens zich niet kunnen plaatsen voor de kwartfinales. Ze verloor in drie sets van de Egyptische Mayar SHerif (WTA-59): 4-6, 6-0 en 4-6. De wedstrijd duurde bijna drie uur.

Zomaar even tussendoor

Maandag 1 mei 2023
Het is maar dat je 't weet
Soms kom je, zomaar, ineens enkele interessante cijfers tegen. Zoals dit:
- In maart werden in het Noorderhart Mariaziekenhuis 91 kinderen geboren: 47 jongens en 44 meisjes. De lichtste woog 1835 gram, de zwaarste.4470 gram. In 19 gevallen moest er een keizersnede aan te pas komen; in drie gevallen kwam een sterrenkindje ter wereld. De drukste dag was 27 maart: toen waren er op één dag 8 bevallingen!
 

Johan Scheepers overleden

Maandag 1 mei 2023
Hamont-Achel - Johan Scheepers overledenIn het rusthuis in Achel is gisteren Johan Scheepers overleden, de weduwnaar van Suzanne Theunissen. Hij was 83 jaar. Vrijdag wordt hij begraven, na een afscheidsviering (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Centrum. Begroeting: donderdag (17.30-18.15u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel