Het overige nieuws

Wiske Van Beek overleden

Woensdag 31 mei 2023
Hechtel-Eksel - Wiske Van Beek overleden
Gisteren is Wiske Van Beek overleden, de weduwe van de in 2007 gestorven Louis Abrahams. Zij was 85 jaar en afkomstig uit Hechtel. Het afscheid vindt maandag (11.30 uur) plaats in de aula van crematorium Stuifduin.  Begroeting: zaterdag (18-18.30 uur) in funerarium Witters in Lommel.

Louis Snoeckx overleden

Woensdag 31 mei 2023
Hechtel-Eksel - Louis Snoeckx overledenVandaag is Louis Snoeckx overleden, de echtgenoot van Paula Willekens. Hij was geboren in Eksel en werd 78 jaar. Dinsdag (11u) is er een afscheidsviering in de aula van uitvaartzorg Severens aan de Leopoldlaan in Overpelt. Maandag tussen 18.30 en 19u kan men er gaan groeten.  
Het is maar dat je 't weet
De E314 is komend weekend afgesloten in rijrichting Lummen tussen knooppunt Kerensheide (NL) en Maasmechelen. Het Agentschap Wegen en Verkeer) vernieuwt dan opnieuw een gedeelte van het wegdek.
Het verkeer komende uit Nederland wordt vanaf vrijdagavond 2 juni tot en met maandagochtend 5 juni omgeleid naar de grensovergangen in Maaseik of Lanaken en kan via de N78 richting Maasmechelen.
De toplaag geluidsreducerend asfalt volgt over enkele weken. Tot dan rijdt het verkeer aan 90 km/u over de voorlopige onderlaag. In juni volgen nog enkele vergelijkbare werkweekends.

Kelly Deckers overleden

Woensdag 31 mei 2023
Hechtel-Eksel - Kelly Deckers overledenGisteren is Kelly Deckers overleden. Zij was 43 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt zaterdag (12.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van de aula.
Morgen/donderdag organiseren Focus Noord vzw, Fedasil, Rode Kruis, Welzijnsregio en VDAB in Pelt een jobbeurs voor nieuwkomers regio Noord-Limburg. Met deze jobbeurs wil men drempels wegnemen bij nieuwkomers om te solliciteren en de match maken met werkgevers uit de regio, om zo hun vele vacatures in te vullen. De beurs vindt plaats in Het Noorderlicht aan de Industrielaan 16.
Het wordt al de derde editie van deze jobbeurs. De eerste keer vond een veertigtal nieuwkomers een job op de beurs (…) Het hele nieuwsbericht

Vandaag Wereld-antitabakdag

Woensdag 31 mei 2023
Hechtel-Eksel - Vandaag Wereld-antitabakdagZoomStop toch met roken. Op medisch vlak is het vrijwel zeker de voorbode van longkanker. Op sociaal vlak word je scheef aangekeken. Op financieel vlak kost roken je een rib uit je lijf. Stoppen dus, liefst nu, direct! Op Wereld-antitabaksdag.
Want dat is het vandaag. In heel de wereld worden de negatieve kanten van het roken - positieve zijn er niet - nog maar eens in de verf gezet.
Het Noorderhart-ziekenhuis zet zich in voor een rookvrije generatie, door patiënten en medewerkers te stimuleren om te stoppen met roken, en door rookstopbegeleiding aan te bieden. Vandaag is er een infostand daarover in het ziekenhuis in Pelt (foto).
Hechtel-Eksel - Die onderste is de gevaarlijksteZoom
Tijdens een opleiding in Dworp voor crisis support teams vloog een koningin van een Aziatische hoornaar het leslokaal binnen. Het beest - waarop in heel het land jacht wordt gemaakt - werd met een welgemikte slag naar de eeuwige jachtvelden geklopt door Benny Schepens. Toevallig lag op de vensterbank al het kadavertje van een ongevaarlijke Europese hoornaar. Maar het was niet Benny's schuld dat die daar lag. In ieder geval houden we er een mooie foto aan over.
De Aziatische hoornaar, die echt jaagt op honingbijen en ze doodt, is op de foto onderaan te zien. Hij heeft gele pootjes en is kleiner dan de Europese hoornaar (boven); deze heeft bruine pootjes. De Europese hoornaar is ongevaarlijk, de Aziatische daarentegen bekwaam om onze bijenvolken uit te roeien. (Foto Benny Schepens)
Hechtel-Eksel - GO! Scholengroep Xpert zet in op energiebesparingZoomVandaag ondertekenden GO! Scholengroep Xpert en Van Roey Services een onderhouds- en energieprestatiecontract voor 9 campussen of 15 scholen van het gemeenschapsonderwijs in Noord-Limburg. Het bedrijf garandeert met dit contract een besparing van 16,5% op elektriciteit, 3% op aardgas en 100% op stookolie voor de gebouwen binnen het 10-jarige traject en een besparing van 29% op elektriciteit en 15% op aardgas voor de gebouwen binnen het 20-jarige traject.
De gegarandeerde besparingen leveren een (…) Het hele nieuwsbericht

Ria Daelman overleden

Dinsdag 30 mei 2023
Hechtel-Eksel - Ria Daelman overledenGisteren is Ria Daelman overleden, de weduwe van de in 1981 gestorven Robert Sleurs en van de in 2004 overleden Tony Monten. Zij was 74 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Zij wordt zaterdag begraven na het afscheid (10.30 uur) in aula 't Sant. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Crisis treft meer mensen

Dinsdag 30 mei 2023
Hechtel-Eksel - Crisis treft meer mensenIn 2022 brak de oorlog in Oekraïne uit en bereikten de energieprijzen een recordniveau. CAW Limburg - dat mensen helpt die met een welzijnsvraag zitten - voelt al langer de impact van deze crises in het werkveld. De jaarcijfers bevestigen dit aanvoelen. "In 2022 hielp CAW Limburg 13 316 mensen met een welzijnsvraag, 7% meer dan in 2021," zegt algemeen directeur Alain Bielen. ‘We organiseerden in totaal net geen 80 000 contacten om hen te helpen. Uit een eerste analyse maken we op dat deze (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Steensels overleden

Dinsdag 30 mei 2023
Hechtel-Eksel - Mia Steensels overledenOp 27 mei is Mia Steensels overleden, de weduwe van de in 2011 gestorven Louis Bollen. Zij was 93 jaar en wordt vrijdag begraven na het afscheid in aula 't Sant (10.30 uur). Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.
Hechtel-Eksel - Groot draagvlak voor Nationale ParkenZoomIn opdracht van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir werd de voorbije weken een bevraging uitgevoerd bij 600 Vlamingen naar het draagvlak voor de ontwikkeling van Nationale Parken en Landschapsparken in Vlaanderen. Hieruit blijkt volgens de minister dat maar liefst 79% van de Vlamingen positief staan t.o.v. een Nationaal Park. 74% zien een Landschapspark zitten. Bovendien vindt 7 op 10 Vlamingen het fijn dat binnen een straal van 20 kilometer van de woonplaats een Landschapspark of Nationaal Park wordt ontwikkeld. “Vlamingen hebben een hart voor natuur, dicht bij hen in de buurt en willen dat de overheden werk maken van Vlaamse Parken. Het beleid krijgt ruime steun omdat een overgrote meerderheid, ondanks tegencampagnes, inziet dat meer natuur ook meer gezondheid én economische vooruitgang betekent”, reageert Demir.
Vandaag staat het Parkendecreet van Demir geagendeerd in de commissie van het Vlaams Parlement.

Henri Mombers overleden

Dinsdag 30 mei 2023
Hechtel-Eksel - Henri Mombers overledenOp 26 mei is Henri Mombers overleden, de echtgenoot van Lea Meus. Hij was 84 jaar en afkomstig uit Hechtel. De uitvaartliturgie in de kapel van Teneikenen en de begraving van de urne op de begraafplaats van Zonhoven-Centrum vinden in beperkte kring plaats. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) bij Begrafenissen Schraepen-Mathijsen in Zonhoven.
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Industriegrond in Limburg mogelijk duurderZoomDe Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) overweegt de prijs van industriegrond te verhogen. Dat kan worden afgeleid uit een artikel in het Pomblad, het magazine van de POM Limburg.   "We moeten anders gaan denken over ons ruimtegebruik en meer inzetten op verdichting, ruimtelijk rendement of andere optimalisatiemethoden," zegt Stijn Vercampt, expert ruimtelijke economie binnen POM Limburg. "De ruimte wordt schaars en dus moeten we het geweer van schouder veranderen. Want (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
De vervoerregio Limburg heeft een voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan uitgewerkt. Dat plan legt de globale mobiliteitsvisie voor de komende 10 jaar (met een doorkijkperiode van 30 jaar) vast voor de vervoerregio op een strategisch niveau, en dat voor alle vervoerswijzen. In dit voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan werd rekening gehouden met het Ontwerp plan-MER. Dat beschrijft de mogelijke milieueffecten van het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan. Iedereen kan deze (…) Het hele nieuwsbericht
Bosland is Vlaanderens énige plekje waar onze eigen zwarte honingbij nog voortplanten kan zonder al te veel risico op verbastering (genetische pollutie) met uitheemse honingbijen die door imkers geïmporteerd worden. In 2016 werd voor het eerst een kleinschalige proef opgezet; ondertussen zijn we enkele jaren verder en komen imkers uit heel Vlaanderen met hun jonge zwarte bijenkoninginnen speciaal naar Bosland om hen hier op bruidsvlucht te laten gaan. Dit was onmogelijk geweest zonder de hulp van Natuur en Bos, lokale Natuurpunt-afdelingen en vrijwilligers.
Zelf zin om mee te bouwen aan het voortbestaan van onze inlandse honingbij? In november gaat er een nieuwe imkercursus van ZwarteBij.org van start in bezoekerscentrum 'De Wulp' in het Hageven (Pelt). Ga zeker al eens een kijkje nemen op 25 juni tijdens de Kennismakingsdag Zwarte Bij in Hechtel!

Aanhoudende droogte

Zondag 28 mei 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Aanhoudende droogteEen krachtig hogedrukgebied nabij Engeland blijft het weerbeeld op korte en lange termijn domineren. Wel kan er af en toe een erg verzwakte storing even onze regio aandoen. Neerslag wordt er evenwel niet verwacht, maar tijdelijk zijn er meer wolken en er is wat verandering in de temperaturen.
Morgen/maandag zijn er veel hoge en later middelhoge wolken, die ervoor zorgen dat de zon gesluierd is. Dat heeft ook zijn invloed op de temperaturen. De maxima liggen rond 19 graden en de noordoostenwind blijft (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - NWC wint EK ploegaflossing in BriggHet EK ploegaflossing kajak in het Engelse Brigg is vandaag gewonnen door Erwin Smids, Sander Janssen, Tom Verduyckt en Joris Geers van de NWC. Elk van hen nam één discipline voor zijn rekening. Zij mogen zich dus kronen als Europees kampioen! Op het EK Quadrathlon middellange afstand - 1,5 km zwemmen, 7 km kajak, 30 km fietsen en 10 km lopen werd Nick Verduyckt vice-Europees kampioen achter de Hongaar Ferenc Scima. In deze wedstrijd werd William Peters 5de.
Op de laatste dag van de Wereldbeker kajak in het Poolse Poznan werden vandaag nog twee A-finales afgewerkt met deelname van NWC-leden. Artuur Peters werd, samen met zijn Mechelse kompaan, 6de in de K2 500 m. Bij de dames werden Lize Broekx en Hermien Peters op dit nummer 7de.
Hechtel-Eksel - Ondertussen, bij de WB kajak in Poznan...Op de tweede dag van de Wereldbeker kajak in het Poolse Poznan werden vandaag twee finales en twee halve finales met NWC-deelname afgewerkt. Artuur Peters werd 8ste in de finale K1 1000 m en de K4 500 m dames met Lize Broekx, Hermien Peters, Amber Van Broekhoven en de Mechelse Anastasia Okunkova werden 9de. In de namiddag werden dan de halve finales K2 500 m gevaren. Zowel Artuur Peters met zijn Mechelse kompaan Bram Sikkens wisten zich, met een tweede plaats, te verzekeren voor de A-finale. Ook Lize Broekx (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - NWC-ers doen het goed op WB in PoznanVandaag ging de Wereldbeker kajak van start in het Poolse Poznan. De Neerpeltse Watersportclub vaardigde vier clubleden af. Op de eerste dag kon Artuur Peters zich al plaatsen voor de A-finale K1 1000 m. Hij won zijn reeks en werd tweede in de halve finale. Verder plaatste hij zich, samen de zijn Mechelse bootpartner Bram Sikkens, met een overwinning in hun reeks voor de halve finale in K2 500 m.
Ook Lize Broekx en Hermien Peters konden zich zowel in K2 500 m (3-de plaats in de reeks) als in K4 500 m (5de plaats in de reeks), samen met Amber Van Broekhoven en de Mechelse Anastasia Okunkova, plaatsen voor de halve finales op beide nummers. Deze halve finales worden op zaterdag varen evenals de finale K1 1000 meter met Artuur Peters.
Hechtel-Eksel - Rijbewijs kwijt door gsm-gebruikZoomWoensdag en donderdag had de politie extra aandacht voor bestuurders die hun gsm gebruikten tijdens het rijden. De politie Kempenland betrapte op die twee dagen 35 chauffeurs van wie het rijbewijs in opdracht van het parket Limburg onmiddellijk werd ingetrokken voor een periode van 8 dagen. Eén bestuurder had zelfs geen rijbewijs en ook het voertuig was met weinig in orde. Zijn auto werd getakeld. Verder reed er nog één bestuurder onder invloed van alcohol. Diverse andere inbreuken zoals een verlopen technische controle en geen gordeldracht werden geverbaliseerd.
Hechtel-Eksel - Natuurpunt lanceert de 'Insectenzomer'ZoomVanaf 1 juni lanceert Natuurpunt de Insectenzomer. Met de slogan 'Niet meppen, wel appen' vraagt de campagne aandacht voor de enorme achteruitgang van insecten en maakt ze de mensen bewust van de wonderbaarlijke en supernuttige insectenwereld. Bedoeling is om tussen 1 juni en 31 augustus zoveel mogelijk insecten in kaart brengen met de soortenherkennings-app ObsIdentify.
Elke twee weken zet Natuurpunt een andere soort in de kijker. Daardoor wil men de angst die veel mensen (…) Het hele nieuwsbericht

Liza Meus overleden

Donderdag 25 mei 2023
Hechtel-Eksel - Liza Meus overledenGisteren is Liza Meus overleden, de weduwe van de vorig jaar gestorven Hugo Simons. Zij was 74 jaar en afkomstig uit Lommel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (20-20.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.
Hechtel-Eksel - Gereedschap gestolen op OverpelterbaanDieven verschaften zich toegang tot een woning aan de Overpelterbaan. Er is een compressor en ander gereedschap gestolen.
Om over na te denken
"Helikopter vervangt bebakeningsbollen" - een groot item vanmiddag in het VRT-televisienieuws. Alsof het om een regelrechte primeur zou gaan.
Raar.
Want al op 1 maart van vorig jaar brachten wij het bericht dat Elia in onze regio de bebakeningsbollen liet vervangen vanuit een helikopter. Zou Noord-Limburg dan toch te ver van Brussel liggen? (PP)

Tijd om te hooien

Woensdag 24 mei 2023
Hechtel-Eksel - Tijd om te hooienZoom"Is het weer in mei te mooi, dan krijgt de schuur maar weinig hooi", is een oude weerspreuk. (foto Gust Ischen)

Het wordt opnieuw warmer

Dinsdag 23 mei 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Het wordt opnieuw warmerEen hogedrukgebied strekt zich uit van de Atlantische Oceaan, via het Verenigd Koninkrijk tot de lage landen. Daarbij overheerst een noordelijke stroming met aanvoer van een aantal wolkenvelden, maar vaak ook met veel zon. De aangevoerde lucht is eerst nog vrij fris, maar de volgende dagen ruimt de wind naar het noordoosten en bereikt warmere en drogere lucht onze streken.
Vandaag maken wolkenvelden na de middag plaats voor steeds meer zon. Tegen de avond wordt het zelfs vrij zonnig. Bij een (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Weer actie tegen gsm-en aan het stuurZoomGsm-gebruik achter het stuur is duidelijk een hardnekkig probleem. Bestuurders weten dat het niet mag maar denken toch vaak dat het kan. Een mentaliteitswijziging is noodzakelijk, zegt het Parket Limburg. Daarom is er samen met de politiediensten van het arrondissement opnieuw een gsm-actie georganiseerd. Ze loopt van morgen/woensdag 24 mei t.e.m. donderdag 25 mei. Bij vaststelling van gsm-gebruik aan het stuur zal het rijbewijs van de bestuurder onmiddellijk worden ingetrokken voor een periode van acht dagen.

José Fabry overleden

Maandag 22 mei 2023
Hechtel-Eksel - José Fabry overledenOp 19 mei is José Fabry overleden, de levenspartner van Jan De Coster. Zij was 79 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant. De asverspreidng vindt plaats op de begraafplaats van Hechtel-Eksel. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van de aula.
Hechtel-Eksel - Ondertussen, in Sint-Truiden...ZoomDaar verwachten ze nog meer drag queen shows in de Minderbroederskerk... (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - 'Liberation Garden' in 'De Ochtend'ZoomHet VRT-radioprogramma "De Ochtend" bracht een verhaal over "Liberation Garden". Het pas geopende museum in Leopoldsburg vertelt op een eigentijdse en interactieve manier de aangrijpende verhalen van gewone mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Curator Peter Schrijvers benadrukt het belang van Leopoldsburg als locatie voor het museum, waar het unieke erfgoed en het bijzondere verhaal van de regio centraal staan. Het museum moet Limburg en Vlaanderen positioneren als een aantrekkelijke bestemming voor WO II-toerisme. Met speciale aandacht voor jongeren hoopt het museum een nieuwe generatie te betrekken bij het begrijpen en herdenken van deze periode. Luister 8 minuten naar interessante info

De Oekraïense lente

Zondag 21 mei 2023
Hechtel-Eksel - De Oekraïense lenteZoom                                                                              (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Vrouw en meisje gewond bij botsingGisterenavond rond 18 uur raakten drie auto's in een aanrijding betrokken op de Grote Baan in Houthalen-Helchteren. Daarbij raakten een 33-jarige vrouw en een 4-jarig meisje, beiden uit Hechtel-Eksel gewond.

Jaak Schaekers overleden

Zaterdag 20 mei 2023
Hechtel-Eksel - Jaak Schaekers overledenGisteren is Jaak Schaekers overleden. Hij werd geboren in Hechtel en werd 84 jaar. Het afscheid vindt in besloten kring plaats. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.
Nu het opnieuw warmer wordt - en de natuur dus droger - is het risico op natuurbranden groter. Daarom heeft het Agentschap Natuur en Bos code geel afgekondigd in de provincies Limburg en Antwerpen. Het is niet meer toegelaten vuur te maken in de bossen en natuurgebieden. Ook roken is er verboden. De brandwseer en de natuurbeheerders zijn extra waakzaam, zeker met de zonnige dagen in het verschiet.
Hechtel-Eksel - Marie-Therese Philipsen overledenDinsdag is Marie-Therese Philipsen (66) overleden, de echtgenote van Johan Thijs. Het afscheid vindt woensdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.
Hechtel-Eksel - 5de Indiana Jones-film op festival van CannesZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)  
De provincieraad heeft gisteravond ingestemd met het voorstel om de 19 sociale huisvestingsmaatschappijen en verhuurkantoren in de provincie te fusioneren. De nieuwe entiteit zal BV Wonen in Limburg heten.
Het is maar dat je 't weet
Verkeersinstituut VIAS is in april gestart met een speciaal proefproject rond groene zwaailichten in personenwagens van vrijwillige brandweerlieden. Dankzij die ‘hoffelijkheidslichten’ moeten ze herkenbaar zijn voor andere weggebruikers wanneer ze onderweg zijn naar de kazerne voor een dringende interventie. Het proefproject gaat acht maanden duren, meldt Het Laatste Nieuws.
Het ministerie van defensie is niet van plan zich te engageren om de kandidatuur van Bosland voor een Nationaal Park te steunen. Dat zei minister van Defensie Ludivine Dedonder vandaag in de commissie landsverdediging van de Kamer, in antwoord op een vraag van Kamerlid Verduyckt. "We willen voor bosbeheer blijven samenwerken met het Agentschap Natuur en Bos, maar het militair gebruik blijft prioritair, boven natuurrecreatie en toerisme," aldus de minister.
Het is maar dat je 't weet
De aangekondigde nieuwe brug over de Maas in Maaseik zal wellicht in 2026 klaar zijn. Dat maakte Vlaams minister Lydia Peeters vanmorgen bekend in Maaseik. De voorbereidingen voor de brug zijn al gestart en tegen de zomer 2024 moeten de eerste werken beginnen. De nieuwe brug komt ten zuiden van de bestaande. De huidige brug rust op twee pijlers in de Maas, de nieuwe krijgt slechts één centrale pijler.

Pachtprijs blijft stijgen

Woensdag 17 mei 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 betaalde een Belgische landbouwer gemiddeld 329 €/ha per jaar voor de huur van geploegde grond en 287 €/ha voor grasland. In 10 jaar tijd is de pachtprijs van geploegde grond met 32,7% gestegen en de prijs van grasland met 20,1%. Dat meldt Statbel.
De pacht is het bedrag dat de pachter jaarlijks aan de verhuurder betaalt voor het gebruik van zijn grond voor landbouwdoeleinden.
Hechtel-Eksel - Leesniveau Vlaamse kinderen blijft dalen...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Voorlopig nog koude wind

Dinsdag 16 mei 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Voorlopig nog koude windEen hogedrukgebied met kern net ten zuidwesten van Ierland bepaalt het weer in onze streken. Het is droog en er is flink wat zon. De temperaturen zijn echter bescheiden en de matige wind komt uit het noorden en voelt eerder koud aan. Onder de inversie ontstaan er enkele stapelwolken. Komende nacht, morgen en eigenlijk de rest van de week blijft het hogedrukgebied het weer in onze streken domineren.
Morgen/woensdag is het behoorlijk koud in de ochtend bij minima rond 5 graden. Wel is het (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Limburgse werknemers verdienen gemiddeld zo'n 300 euro minder dan de Belgische werknemer. Ze krijgen ook minder vaak extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, jaarpremies of een hospitalisatieverzekering. Toch is Limburg bezig met een inhaalbeweging en wordt de loonkloof kleiner.
Hechtel-Eksel - (Nog) geen overwinning voor ErdoganZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) startte eind maart aan een gedeeltelijke brugrenovatie op het verkeersknooppunt in Lummen. Het gaat om de brug die het E313-verkeer komende uit Antwerpen naar de E314 richting Nederland leidt. Tijdens het Hemelvaartweekend worden er o.a. waterdichtingswerken op het brugdek uitgevoerd en krijgt de brug een nieuwe asfaltlaag. Hierdoor wordt de brug van woensdagavond 17 t.e.m. maandagochtend 22 mei volledig afgesloten. Verkeer volgt een omleiding via afrit (…) Het hele nieuwsbericht

Diefstal in Kersenlaan

Maandag 15 mei 2023
Hechtel-Eksel - Diefstal in KersenlaanIn de Kersenlaan hebben dieven een portefeuille en pasmunt gestolen uit een auto. De diefstal is vanmorgen vastgesteld.
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft het faillissement uitgesproken van paardenfokkerij Equestrian Connection uit Hechtel-Eksel. Schuldvorderingen moeten voor 10 juni ingediend worden.

De treinen zijn (weer) later

Maandag 15 mei 2023
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - De treinen zijn (weer) laterDoor een seinstoring in de zone Antwerpen ziet het er naar uit dat enkele treinen naar Limburg vanavond weer vertraging zullen hebben...
Hechtel-Eksel - Actieplan om bouw te promotenZoomVDAB Limburg en Constructiv, het sectorfonds van en voor de bouwsector, werkten samen een provinciaal actieplan uit met als doel meer werkzoekenden toe te leiden naar de bouw.
Het actieplan bevat 25 acties die VDAB en Constructiv zullen uitvoeren tegen eind 2024. Het Limburgs actieplan bevat 4 prioriteiten met daaronder in totaal 25 acties waarbij VDAB en Constructiv de krachten bundelen. Een actie uit het plan is het organiseren van infosessies om nieuwe doelgroepen warm te maken voor de bouw. (Foto Hans Put)

Propere mezen, die mezen

Maandag 15 mei 2023
Puur natuur
Hechtel-Eksel - Propere mezen, die mezenZoom Hoe vogelouders hun jongen voeren en tientallen keren per dag op en af naar het nestkastje vliegen - vertederend.  Maar wat erin gaat, moet er ook uit. Bijna net zo vaak als het voeren wachten ouders op een af te voeren pakje. Het jong steekt daarbij zijn kontje omhoog en voorzichtig pakken de ouders dan het wittig vormpje en vliegen er mee weg. Marcella Stappers kon zo'n moment in haar tuin vastleggen bij haar koolmeesjes. Onderschat het aantal 'poepzakjes' trouwens (…) Het hele nieuwsbericht

'Blijf van die sigaret af'

Zondag 14 mei 2023
Vandaag gelezen
"Ik kan enkel zeggen: de sigaret heeft mij wellicht kanker gegeven. Probeer er dus van af te blijven, hoe ongelofelijk lastig dat ook is. Ik wil niet terug naar de wereld van de sigaret. De sigaret heeft me bijna vermoord. Ik ga die tweede kans niet verprutsen."
(VRT-journalist Björn Soenens bij VRT-nieuws.be)
Hechtel-Eksel - Eksel wint van Heikant-BerlaarNog twee wedstrijden scheiden KFC Eksel van nationaal voetbal. Vandaag werd thuis gewonnen van Heikant-Berlaar met 4-2. Voor de thuisploeg scoorden Thomas Beyen, Karel Bertrands, Bram Bertrands en Thomas Wasiak. Donderdag speelt Eksel de halve finale thuis om 15 uur tegen Tisselt.
Hechtel-Eksel - Kajak: WB-wedstrijden in Szeged achter de rugOp de laatste dag van de Wereldbeker kajak in het Hongaarse Szeged namen de NWC-leden nog deel aan twee wedstrijden. De B-finale K2 500 m dames senioren werd gewonnen door Lize Broekx en Hermien Peters in een tijd van 1’47”. Ze werden zo 10de in dit nummer. Artuur Peters met zijn Mechelse partner Bram Peters werd 9-de in de À-finale. Over 14 dagen nemen dezelfde NWC-leden deel aan de tweede Wereldbeker in het Poolse Poznan.

Vier generaties Natkiel

Zondag 14 mei 2023
Hechtel-Eksel - Vier generaties NatkielZoomVier generaties Natkiel, dank zij de jonge (10 maanden) Mason. En daar zijn overgrootvader Frits (83), grootvader Joop (58) en papa Kevin (29) heel blij mee!

De Vlaamse canon (2)

Zondag 14 mei 2023
Hechtel-Eksel - De Vlaamse canon (2)Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Aan alle moeders...

Zondag 14 mei 2023
Hechtel-Eksel - Aan alle moeders...ZoomEen fijne moederdag gewenst! Laat u maar eens in de watten leggen! (Foto Pierre Rutten)

Ondertussen, in Szeged...

Zaterdag 13 mei 2023
Hechtel-Eksel - Ondertussen, in Szeged...Op de Wereldbeker kajak in het Hongaarse Szeged heeft Artuur Peters vandaag eerst zijn A-finale K1 1000 m afgewerkt. Hij werd hier 8ste in een tijd van 3’38”. Enkele uren later moest hij, samen met zijn Mechelse K2-partner, de halve finale K2 500 m afwerken. In deze wedstrijd werd het duo tweede en kon zich zo plaatsen voor de A-finale op dit nummer.
Ook de NWC-dames Lize Broekx en Hermien Peters moesten vandaag aantreden in de halve finale K2 500 m. Zij werden hier 5de en konden zich daarmee plaatsen voor de B-finale (10de tot 18de plaats). Beide finales worden zondagvoormiddag afgewerkt. In de namiddag varen Artuur Peters en Lize Broekx dan nog de K1-massastart over 5 km.

Nieuw album van Paul Simon

Zaterdag 13 mei 2023
Muziek
Hechtel-Eksel - Nieuw album van Paul SimonZoomSinger-songwriter Paul Simon, 81 jaar intussen, brengt op 19 mei een nieuw album uit. ‘Seven Psalms’ is geïnspireerd door zeven psalmen uit de Bijbel. Paul Simon, ooit de kleine helft van het succesrijke duo Simon & Garfunkel, makers van megahits als The Sound of Silence en Bridge over Troubled Water, mag dan gestopt zijn met toeren, hij blijft onverminderd muziek maken.
Veel muziekliefhebbers, niet in het minst de Simon-fans, kijken nu al uit naar 19 mei. Dan wordt zowel op vinyl, cd als op menig digitaal platform zijn "Seven Psalms" losgelaten. (KerkNet)

Moederdag dankzij deze vrouw

Zaterdag 13 mei 2023
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Moederdag dankzij deze vrouwZoomDe Amerikaanse Anna Jarvis organiseerde in 1908 de eerste Moederdag en streed vervolgens haar hele leven tegen de commercialisering ervan. Jarvis (1864-1948) was 12 toen ze haar moeder in een parochiecentrum haar zoveelste lezing zag geven. Ze leerde er jonge moeders hoe ze hun kinderen zo goed en zo hygiënisch mogelijk konden verzorgen. ‘Eigenlijk verdienen moeders een eigen feestdag’, verzuchtte de vrouw na afloop.
Anna zou dat nooit vergeten. Toen haar moeder dertig jaar later (…) Het hele nieuwsbericht

Schilderijen van de natuur

Zaterdag 13 mei 2023
Hechtel-Eksel - Schilderijen van de natuurZoomSchilderijen van de natuur, zo noemt Jan Leijskens zijn foto-oogst van vandaag. En hij heeft gelijk...
Schilderijen van de natuurSchilderijen van de natuurSchilderijen van de natuur
Schilderijen van de natuur
Zoom

Een warm weekend

Zaterdag 13 mei 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Een warm weekendHoewel we nog steeds in onstabiele lucht vertoeven, kan een hogedrukgebied ten westen van onze streken de onstabiliteit toch wel wat beperken en valt het aantal buien erg mee. Het is bovendien ook warm bij maxima rond of zelfs boven 20 graden. Na het weekend wordt het terug frisser en nemen de neerslagkansen opnieuw toe.
Vandaag is het zonnig in de ochtend, maar stapelwolken ontwikkelen al vlug en later kan er hier en daar een bui ontstaan. Daarbij is er ook kans op een donderslag. Op veel plaatsen (…) Het hele nieuwsbericht

Rita Fransen overleden

Vrijdag 12 mei 2023
Hechtel-Eksel - Rita Fransen overledenOp 10 mei is Rita Fransen overleden. Zij was 73 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19-20 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant.
Hechtel-Eksel - Kajak: eerste WB-wedstrijd in Szeged
Momenteel gaat de eerste aflevering van de Wereldbeker kajak door in het Hongaarse Szeged. Namens de Belgische ploeg werden 4 leden van de Neerpeltse Watersportclub afgevaardigd voor deze wedstrijd waaraan kajakkers uit 57 landen deelnemen. Vandaag werden de halve finales afgewerkt in de K4 500 m bij de dames en in K1 1000 m bij de heren. De dames-K4 werd bemand door de NWC-leden Lize Broekx, Hermien Peters, Amber Van Broekhoven en de Mechelse Anastasia Okunkova. Bij hun debuut in deze formatie op een internationale wedstrijd werden zij 8-ste in hun halve finale en zijn daarmee uitgeschakeld op dit nummer. Artuur Peters daarentegen kon zich wel profileren. Hij won zijn halve finale in de K1 1000 m en plaatste zich zo voor de A-finale die gevaren worden op zaterdagmiddag.

 
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Drugsmeldpunt krijgt bijna 500 meldingenHet drugsmeldpunt Limburg heeft vorig jaar bijna 500 meldingen gekregen. In 2019 nam  het drugsmeldpunt een voorzichtige start met 169 meldingen, in 2020 registreerde men 226 meldingen, in 2021 steeg dit aantal naar 395 meldingen en in 2022 werden er maar liefst 477 meldingen verwerkt. Tot eind december 2022 zijn er in totaal reeds 1.267 meldingen binnengekomen. Gemiddeld leidt ongeveer 30% van deze meldingen tot extra politionele informatie in lopende of nieuwe onderzoeken. Iets meer dan 10% van (…) Het hele nieuwsbericht

Elektrische auto kopen?

Donderdag 11 mei 2023
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Elektrische auto kopen?ZoomElektrische auto's zijn nog steeds duurder dan klassieke verbrandingsauto's, ook qua totale kosten. Tot die conclusie komt de Duitse automobilistenbond ADAC in een onderzoek. Vooral elektrische voertuigen in de kleinste en compacte autoklasse zijn vaak niet concurrerend. Ook de totale kosten, inclusief stroom- en brandstofprijzen, afschrijving en onderhoudskosten voor deze modellen zijn duidelijk in het voordeel van de verbrandingsmotor, zegt de ADAC. Zelfs bij een dieselprijs van twee euro per liter (…) Het hele nieuwsbericht

Yvonne Willekens overleden

Donderdag 11 mei 2023
Hechtel-Eksel - Yvonne Willekens overledenDinsdag is Yvonne Willekens overleden, de weduwe van de in 2020 gestorven Henri Rubens. Zij was 82 jaar en woonde in Eksel. Het afscheid vindt woensdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Kerkhoven. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.
Het is maar dat je 't weet
Komend weekend is de E314 afgesloten tussen knooppunt Kerensheide (NL) en Maasmechelen. Richting Nederland blijven de snelweg en complex 33 Maasmechelen open. 
Vrijdag pakt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) het wegdek in de rijrichting Lummen aan. Het verkeer komende uit Nederland wordt vanaf vrijdagavond 12 mei 20u tot en met maandagochtend 15 mei omgeleid naar de grensovergangen in Maaseik of Lanaken en kan via de N78 richting Maasmechelen. De toplaag geluidsreducerend asfalt volgt over enkele weken, dus verkeer rijdt tot dan aan 90 km/u over de voorlopige onderlaag. In juni volgen nog enkele vergelijkbare werkweekends.
Hechtel-Eksel - Op weg naar een Limburgs zorg- en veiligheidshuisZoomHet Parket Limburg werkt sinds januari 2023 met een nieuwe sectie: M+. Daardoor wordt er compleet anders gewerkt op dossiers van veelvoorkomende criminaliteit, intrafamiliaal geweld, minderjarigen en zedenfeiten. Een grote stap naar een eerste zorg- en veiligheidshuis in ons land werd gezet.
De parketsectie M+ is de samensmelting van de sectie M en de sectie Jeugd & Gezin binnen het Parket Limburg. De sectie M werd opgericht in januari 2020 en was gebaseerd op 3 principes, (…) Het hele nieuwsbericht

De Vlaamse Canon...

Woensdag 10 mei 2023
Hechtel-Eksel - De Vlaamse Canon...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Nog even die Vlaamse Canon

Woensdag 10 mei 2023
Waarom vermeldt de Vlaamse Canon zo weinig over Limburg? Dat heeft een structurele oorzaak, zegt rijksarchivaris in Hasselt Rombout Nijssen. "De verschillende groepen geschiedkundigen communiceren te weinig en lezen elkaars studies niet." Meer bij de VRT.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir gaat de vrijwillige opkoopregeling voor varkensboeren verlengen. De uiterlijke indieningsdatum van 17 mei zal verlengd worden naar 15 juni 2023. De sector zelf en diverse begeleidingsbureaus voor landbouwers geven aan dat de huidige timing te krap is. De Vlaamse Landmaatschappij werd gecontacteerd door meer dan 300 geïnteresseerde landbouwers en adviesbureaus en kreeg tot nu toe 41 dossiers binnen.
“Om de varkensboeren voldoende tijd te geven (…) Het hele nieuwsbericht

9 mei-parade in Moskou

Woensdag 10 mei 2023
Hechtel-Eksel - 9 mei-parade in MoskouZoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Nieuw op TVL: Kennis van Wonen

Woensdag 10 mei 2023
Radio en TV
Hechtel-Eksel - Nieuw op TVL: Kennis van WonenZoomWie vandaag een woning wil kopen of huren, wordt vaak om de oren geslagen met heel wat complexe termen. Denk maar aan huurkoop, schuldsaldoverzekering of plaatsbeschrijving. Die typische vastgoedtermen worden nu in mensentaal vertaald in een nieuw Tv-programma ‘Kennis van Wonen’. Ex-Miss België Celine Van Ouytsel en Dorien Leyers starten deze week op TVL met een wekelijkse inkijk in de wereld van het vastgoed en wonen. Het programma loopt in samenwerking met Heylen Vastgoed. 'Kennis van Wonen' is vanaf 13 mei elke zaterdag te zien op TV Limburg. In totaal staan er zo een 9 afleveringen ingepland.
Hechtel-Eksel - Christiaan De Munck overledenZoomOp 5 mei overleed Christiaan De Munck, de echtgenoot van Suzanne Merlo. Hij was 71 jaar en oud leraar van het Don Bosco college in Hechtel. Het afscheid vindt dinsdag 16 mei (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Remans in Genk. Begroeting: maandag (19-20 uur).
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Nog geen beter weer in het vooruitzicht Na de doortocht van een actieve storing domineert onstabiele lucht het weerbeeld en komen er de volgende dagen gemakkelijk buien tot ontwikkeling. De temperaturen zijn even wat lager, maar in het weekend gaat het kwik weer omhoog. De buien zijn dan echter ook nog van de partij, al is er ook wel ruimte voor de zon.
Morgen is het erg wisselvallig. Naast opklaringen vallen ook geregeld buien of zijn er perioden met regen. Een enkele donderslag is niet geheel uitgesloten. De wind waait matig uit (…) Het hele nieuwsbericht

Vlaamse Canon voorgesteld

Dinsdag 9 mei 2023
Hechtel-Eksel - Vlaamse Canon voorgesteldZoomIn Genk werd vandaag de veel besproken Vlaamse Canon voorgesteld. De Canon van Vlaanderen bestaat uit zestig onderwerpen, vensters genoemd. Die vensters zijn chronologisch geordend. Elk venster is opgebouwd uit een blikvanger en een iconisch beeld, een thema en twee focuspunten. Naast de illustraties in de tekst heeft elk venster ook een lint van beelden met complementaire informatie. Het venster wordt afgerond met een ‘meer wetenlijst’: VRT-archiefbeelden, leestips, musea, wandelingen en andere belevingsmomenten. Sommige vensters bevatten ook een historische kaart. Alle historische kaarten vind je samen onder de rubriek Interactieve kaarten.
Vandaag was er al meteen de kritiek dat Limburg in de Canon te weinig aan bod komt. Eén venster gaat over de multiculturele mijncités. Meer via deze link. Het boek is te koop in de boekhandel.

Lente in de natuur...

Dinsdag 9 mei 2023
Puur natuur
Hechtel-Eksel - Lente in de natuur...Zoom...en dan zijn jonge vosjes zó schattig! (Foto Pascal Dorny)
Hechtel-Eksel - Madeleine Verachten overledenZondag is Madeleine Verachten (82) overleden, de weduwe van de in 2017 gestorven Frans Linsen. Zij woonde in Wijchmaal en was afkomstig van Eksel. Het afscheid vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel waar er vrijdag begroeting is van 19 tot 19.30 uur.

Plat kallen

Maandag 8 mei 2023
Vandaag gelezen
"Voor iemand zonder uitgesproken sociale aanleg, of iemand die er niet echt op uit is om zich populair te maken, was het niet makkelijk om zich in Borgloon te integreren. Iedereen praatte dialect. Ik weet dat de buurvrouw eens op mij afkwam toen ik daar al twee, drie jaar woonde, en zei, in het dialect dan: je woont hier nu al zo lang, het wordt tijd dat je een beetje plat begint te kallen. "
(Schrijver Yves Petry in 'De Morgen'. Hij staat op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs, waarvan de winnaar vanavond wordt bekendgemaakt. UPDATE De prijs is niet naar Petry gegaan maar naar de Nederlandse Anjet Daanje.)
In de Twaalf Septemberstraat is ingebroken in een voertuig. De feiten zijn vanmorgen vastgesteld.

Petrus Berckmans overleden

Maandag 8 mei 2023
Hechtel-Eksel - Petrus Berckmans overledenGisteren is Petrus Berckmans overleden, de echtgenoot van Fien Claes. Hij was 94 jaar en woonde in Hechtel-Eksel. Het afscheid vindt vrijdag (13.30 uur) plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg. Zijn urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Kerkhoven. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur).

Lisa Aerts overleden

Maandag 8 mei 2023
Hechtel-Eksel - Lisa Aerts overledenOp 23 april overleed Lisa Aerts (88), de weduwe van de in 2019 gestorven Mathieu Peeters. Zij woonde in Pelt maar was afkomstig uit Hechtel. Het afscheid vond plaats in intieme kring.
Hechtel-Eksel - 'Kolenspoor' nieuwe fietssnelwegZoomDe provincie gaat een nieuwe fietssnelweg aanleggen: de fietssnelweg 'Kolenspoor'. Die gaat grotendeels het traject van de voormalige spoorverbinding tussen de voormalige mijnsites volgen. De fietssnelweg zal nummer F75 krijgen en loopt van Beringen via Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Zonhoven, Genk en As tot in Maasmechelen. 
De nieuwe fietssnelweg krijgt vanuit As een verlengstuk via Dilsen-Stokkem naar Maaseik. Vanuit Beringen wordt de connectie gemaakt met (…) Het hele nieuwsbericht
Aan de Sportlaan is er ingebroken in een woning. Of de daders buit konden maken is niet geweten.
Hechtel-Eksel - Weer medailles voor Judoteam OkamiZoomVandaag was er in Koersel het laatste Limburgse judotoernooi van dit seizoen voor de U11- en U13-judoka's van Judoteam Ōkami.  Ze deden het voortreffelijk, zegt trainer Sven Boonen, en ze wisten weer verschillende medailles in de wacht te slepen. Vooral Isa Vangerven, Julian Baeten en Andrey Selivanov waren onklopbaar en namen verdiend de gouden medaille mee naar huis.

Keurturnen in Bree

Zondag 7 mei 2023
Hechtel-Eksel - Keurturnen in BreeZoomZowat alle jonge Noord-Limburgse keurturners namen vandaag deel aan de regiowedstrijd "Acro" in de Olympia-sporthal in Bree. Jacky Geboers maakte er dit filmpje.

Eksel wint van Lauwe

Zondag 7 mei 2023
Hechtel-Eksel - Eksel wint van LauweIn de interprovinciale eindronde heeft Eksel A WS Lauwe geklopt met 4-3 maar het had wel verlengingen nodig. B. Bertrands (2), K. Bertrands en M. Bertrands maakten de doelpunten. De volgende wedstrijd speelt Eksel thuis tegen Heikant-Berlaar.

Eksel B - Zutendaal A 0-3

Zondag 7 mei 2023
Hechtel-Eksel - Eksel B - Zutendaal A 0-3In vierde provinciale (bijkomende stijgers)heeft KFC Eksel B met 0-3 verloren van Zutendaal VV A.

De eerste dode meikever

Zondag 7 mei 2023
Vandaag gezien in Bosland
Hechtel-Eksel - De eerste dode meikeverZoomHet eerste kievitsei in Nederland is al gevonden, in eigen land hebben we ook al de eerste meikever zien passeren. En vandaag mailt Pierre Rutten ons de eerste dode meikever - eens wat anders. Toch spijtig wanneer je het beestje ziet - je kijkt er toch elk jaar naar uit - en het dan dood blijkt te zijn.

Ondertussen, in Londen...

Zondag 7 mei 2023
Hechtel-Eksel - Ondertussen, in Londen...ZoomWaarom juichten al die Britten gisteren zo bij de kroning van Charles? Omdat ze blij waren dat ze dat enorme feest zelf mogen betalen! (Cartoon: Fobie)

Swa Vanmol overleden

Zaterdag 6 mei 2023
Hechtel-Eksel - Swa Vanmol overledenDonderdag is Swa Vanmol overleden, de weduwnaar van de in 2017 gestorven Angeline Keppens. Hij was 94 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters aan de Hoofdstraat.

Opening Liberation Garden

Zaterdag 6 mei 2023
Hechtel-Eksel - Opening Liberation GardenZoomIn Leopoldsburg opent dit weekend het museum Liberation Garden, een museum over de Tweede Wereldoorlog in onze regio. Hierbij is er ook aandacht voor de buurgemeenten zoals het bombardement van Beverlo, het geheim kerkhof van Hechtel-Eksel en het Duits kerkhof in Lommel. Het museum hoopt jaarlijks op 50.000 bezoekers. Meer over de opening op de editie van Leopoldsburg.
Opening Liberation GardenOpening Liberation Garden
Opening Liberation GardenOpening Liberation Garden
Zoom
Het is maar dat je 't weet
De Belgische mediaanprijs voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing bedroeg in 2022 255.000 euro. Voor een huis in open bebouwing betaalde men 360.000 euro.
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was het duurste gewest. Huizen in gesloten of halfopen bebouwing kostten er 491.750 euro. Voor huizen in open bebouwing was dit 1.150.000 euro.
Het Waals Gewest was het goedkoopste met een mediaanprijs van 175.000 euro voor huizen in halfopen of gesloten bebouwing en 290.000 euro voor (…) Het hele nieuwsbericht
Op dinsdag 9 mei is het Europese Dag van de Beroerte. In het kader daarvan werkten enkele medewerkers van Noorderhart Revalidatie & MS een FAST 4-wardwandeling uit. Tijdens de volledig rolstoeltoegankelijke wandeling van 3 km, die start aan Noorderhart Revalidatie & MS,worden er vragen gesteld die kunnen helpen om de signalen van een beroerte te herkennen.
Een beroerte of CVA is een verstoring in de doorbloeding van de hersenen waardoor het hersenweefsel acuut (…) Het hele nieuwsbericht

Maria Rutten overleden

Vrijdag 5 mei 2023
Hechtel-Eksel - Maria Rutten overledenGisteren is Maria Rutten (92) overleden, de weduwe van de in 2020 gestorven Leon Ooms. Zij woonde in Leopoldsurg maar was afkomstig uit Eksel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt geplaatst in het columbarium op de begraafplaats van Kerkhoven. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Lommel.

Investeren? Ja, maar!

Donderdag 4 mei 2023
Bedrijfsnieuws
Hechtel-Eksel - Investeren? Ja, maar!ZoomInvesteringen door eigen Limburgse bedrijven - dat is cruciaal voor onze Limburg economie. Dat bleek deze ochtend bij de voorstelling van het 8ste Limburgse investeringrapport van Unizo Limburg en VKW Limburg bij Miniflat in Beringen. Het bedrijf, gekend voor zijn veranda's, kondigde een investering aan van 6.750.000 euro. Toch is het investeringsrapport niet helemaal rooskleurig.
"De hoge en sneller oplopende loonkosten zijn voor 6 op 10 Limburgse bedrijven dé voornaamste concurrentiehandicap (…) Het hele nieuwsbericht

Dag van de brandweer vandaag

Donderdag 4 mei 2023
Hechtel-Eksel - Dag van de brandweer vandaagZoomVandaag is het de dag van de brandweer.  Vorig jaar werden de brandweer- en ziekenwagendiensten van de Limburgse hulpverleningszones 67.948 keer opgeroepen voor een noodsituatie.  Er waren 2.974 oproepen voor brand, in 2021 waren dat er 2.297.
“We zien hier, al gedurende 2 jaar, een stijging van het aantal branden. De verklaring voor de stijging in 2022 ligt bij het weer: we konden vorig jaar ‘genieten’ van een vrij droge, warme en zonnige zomer met als gevolg meer buitenbranden, (…) Het hele nieuwsbericht
UPDATE Vanmorgen vond een grootschalige Europese operatie tegen de Calabrese maffia plaats in verschillende landen. Het gaat om een dossier dat is geopend door het Belgische federaal parket, in samenwerking met het Limburgse parket, de federale gerechtelijke politie, Eurojust, Europol en verschillende landen, met name Italië.
De operatie was gericht tegen meer dan honderd vermeende leden van de 'Ndrangheta. In België werden meer dan 20 huiszoekingen verricht, onder meer in Genk, Maasmechelen en Pelt
In ons land zijn er 13 mensen gearresteerd. Ze worden verdacht van witwassen, belastingontduiking, drugssmokkel en fraude.

Hechtel-Eksel - Eindronde: Eksel loot Lauwe, Eksel B ZutendaalVoor de eindronde heeft KFC Eksel A vanmorgen het West-Vlaamse KWSC Lauwe geloot, dat als derde eindigde in eerste provinciale West-Vlaanderen met 64 punten - slechts één punt minder dan kampioen Wevelgem - en tot op de slotspeeldag voor de titel meestreed. Eksel speelt thuis in het eigen Sparrenstadion. Er vindt geen terugwedstrijd plaats; bij een gelijkspel wordt er overgegaan tot verlengingen en eventueel penalty's. Mocht KFC zich kwalificeren, dan speelt het opnieuw thuis tegen de winnaar van het duel tussen Heikant-Berlaar en Kontich.
In de eindronde voor promotie naar derde provinciale speelt Eksel B thuis tegen Zutendaal.
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Tweede helft van de week warmerEen hogedrukgebied bepaalt het weer in onze streken, maar hoge wolkenvelden krijgen steeds meer invloed. Het blijft voorlopig wel droog. Donderdag draait de wind naar een zuidelijke sector en wordt het de warmste dag van de week bij maxima boven 20 graden. Daarna is het iets minder warm en wisselvallig.
Vandaag krijgt de zon steeds meer ruimte vanuit het noordwesten en tegen de avond wordt het zelfs flink zonnig. Bij een zwakke noordelijke wind wordt koude lucht aangevoerd en de maxima komen dan ook (…) Het hele nieuwsbericht

Kris Gijbels overleden

Dinsdag 2 mei 2023
Hechtel-Eksel - Kris Gijbels overledenGisteren is Kris Gijbels overleden, de weduwe van de in 2020 gestorven Cel Daemen. Zij was 53 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.
Hechtel-Eksel - Nieuws uit vierde provinciale AKFC Eksel B, KSK Meeuwen B, Sporting Ellikom en Bree-Beek B spelen de einronde in vierde provinciale A, Waarin Achel VV B kampioen werd.
Het is maar dat je 't weet
In Nederland moeten treinreizigers naar België en Duitsland vanaf half juni vooraf een zitplaats reserveren in veel treinen. De Nederlandse Spoorwegen willen zo de enorme drukte indammen. (Bron: AD)
Om over na te denken
Geen kwaad woord over Luca Brecel. De manier waarop de sympathieke Maasmechelaar de Britse hegemonie in het snooker heeft doorbroken, is ongezien en een stunt van formaat. Het is Luca's eerste wereldtitel en het zal niet zijn laatste zijn.
Het wereldwijde applaus voor Luca staat in schril contrast met de bijna-anonimiteit van Wendy Jans, die in Pelt de snookerzaak Maxx uitbaat. Zij is al acht keer wereldkampioene in het vrouwensnooker! Van een hulde als die van Luca kan ze slechts dromen, van de financiële beloning nog meer.
"Zelfs een officieel profstatuut zou me financieel niet genoeg opleveren om er ook effectief mijn job van te maken," zei ze vorig jaar, na haar overwinning in het WK in Qatar.
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel