Het overige nieuws

Twee faillissementen

Woensdag 31 mei 2023
De rechtbank in Tongeren heeft vandaag het faillissement uitgesproken van Algemene Schrijnwerkerij Van Dyck en van Industrial Engineering And Contracting, beide uit Oudsbergen. Schuldvorderingen moeten voor 29 juni ingediend worden.
Het is maar dat je 't weet
De E314 is komend weekend afgesloten in rijrichting Lummen tussen knooppunt Kerensheide (NL) en Maasmechelen. Het Agentschap Wegen en Verkeer) vernieuwt dan opnieuw een gedeelte van het wegdek.
Het verkeer komende uit Nederland wordt vanaf vrijdagavond 2 juni tot en met maandagochtend 5 juni omgeleid naar de grensovergangen in Maaseik of Lanaken en kan via de N78 richting Maasmechelen.
De toplaag geluidsreducerend asfalt volgt over enkele weken. Tot dan rijdt het verkeer aan 90 km/u over de voorlopige onderlaag. In juni volgen nog enkele vergelijkbare werkweekends.
Morgen/donderdag organiseren Focus Noord vzw, Fedasil, Rode Kruis, Welzijnsregio en VDAB in Pelt een jobbeurs voor nieuwkomers regio Noord-Limburg. Met deze jobbeurs wil men drempels wegnemen bij nieuwkomers om te solliciteren en de match maken met werkgevers uit de regio, om zo hun vele vacatures in te vullen. De beurs vindt plaats in Het Noorderlicht aan de Industrielaan 16.
Het wordt al de derde editie van deze jobbeurs. De eerste keer vond een veertigtal nieuwkomers een job op de beurs (…) Het hele nieuwsbericht
Oudsbergen - Zijn dit allemaal communicanten?Zoom
Zouden dit allemaal communicanten zijn? Enig idee wie, waar, welk jaar? Alle informatie is welkom via heemkring[!]dereengenoten.be

Vandaag Wereld-antitabakdag

Woensdag 31 mei 2023
Oudsbergen - Vandaag Wereld-antitabakdagZoomStop toch met roken. Op medisch vlak is het vrijwel zeker de voorbode van longkanker. Op sociaal vlak word je scheef aangekeken. Op financieel vlak kost roken je een rib uit je lijf. Stoppen dus, liefst nu, direct! Op Wereld-antitabaksdag.
Want dat is het vandaag. In heel de wereld worden de negatieve kanten van het roken - positieve zijn er niet - nog maar eens in de verf gezet.
Het Noorderhart-ziekenhuis zet zich in voor een rookvrije generatie, door patiënten en medewerkers te stimuleren om te stoppen met roken, en door rookstopbegeleiding aan te bieden. Vandaag is er een infostand daarover in het ziekenhuis in Pelt (foto).
Oudsbergen - Die onderste is de gevaarlijksteZoom
Tijdens een opleiding in Dworp voor crisis support teams vloog een koningin van een Aziatische hoornaar het leslokaal binnen. Het beest - waarop in heel het land jacht wordt gemaakt - werd met een welgemikte slag naar de eeuwige jachtvelden geklopt door Benny Schepens. Toevallig lag op de vensterbank al het kadavertje van een ongevaarlijke Europese hoornaar. Maar het was niet Benny's schuld dat die daar lag. In ieder geval houden we er een mooie foto aan over.
De Aziatische hoornaar, die echt jaagt op honingbijen en ze doodt, is op de foto onderaan te zien. Hij heeft gele pootjes en is kleiner dan de Europese hoornaar (boven); deze heeft bruine pootjes. De Europese hoornaar is ongevaarlijk, de Aziatische daarentegen bekwaam om onze bijenvolken uit te roeien. (Foto Benny Schepens)

Toke Paredis overleden

Dinsdag 30 mei 2023
Oudsbergen - Toke Paredis overledenGisteren is Toke Paredis overleden, de weduwe van de in 2018 gestorven Christ Lenskens. Zij was 87 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Neerglabbeek. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.

Crisis treft meer mensen

Dinsdag 30 mei 2023
Oudsbergen - Crisis treft meer mensenIn 2022 brak de oorlog in Oekraïne uit en bereikten de energieprijzen een recordniveau. CAW Limburg - dat mensen helpt die met een welzijnsvraag zitten - voelt al langer de impact van deze crises in het werkveld. De jaarcijfers bevestigen dit aanvoelen. "In 2022 hielp CAW Limburg 13 316 mensen met een welzijnsvraag, 7% meer dan in 2021," zegt algemeen directeur Alain Bielen. ‘We organiseerden in totaal net geen 80 000 contacten om hen te helpen. Uit een eerste analyse maken we op dat deze (…) Het hele nieuwsbericht

Lies Niesen overleden

Dinsdag 30 mei 2023
Oudsbergen - Lies Niesen overledenOp 26 mei overleed Lies Niesen, de echtgenote van Albert Verslegers. Zij was 97 jaar en wordt zaterdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Meeuwen. Vrijdag (19 uur)is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Witters aan de Lentestraat.

Gerard Thomassen overleden

Dinsdag 30 mei 2023
Oudsbergen - Gerard Thomassen overledenOp 23 mei is Gerard Thomassen overleden, de echtgenoot van Marleen Aendekerk. Hij was 73 jaar en was afkomstig uit Genk. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Gruitrode. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.
Oudsbergen - Groot draagvlak voor Nationale ParkenZoomIn opdracht van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir werd de voorbije weken een bevraging uitgevoerd bij 600 Vlamingen naar het draagvlak voor de ontwikkeling van Nationale Parken en Landschapsparken in Vlaanderen. Hieruit blijkt volgens de minister dat maar liefst 79% van de Vlamingen positief staan t.o.v. een Nationaal Park. 74% zien een Landschapspark zitten. Bovendien vindt 7 op 10 Vlamingen het fijn dat binnen een straal van 20 kilometer van de woonplaats een Landschapspark of Nationaal Park wordt ontwikkeld. “Vlamingen hebben een hart voor natuur, dicht bij hen in de buurt en willen dat de overheden werk maken van Vlaamse Parken. Het beleid krijgt ruime steun omdat een overgrote meerderheid, ondanks tegencampagnes, inziet dat meer natuur ook meer gezondheid én economische vooruitgang betekent”, reageert Demir.
Vandaag staat het Parkendecreet van Demir geagendeerd in de commissie van het Vlaams Parlement.
Het is maar dat je 't weet
Oudsbergen - Industriegrond in Limburg mogelijk duurderZoomDe Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) overweegt de prijs van industriegrond te verhogen. Dat kan worden afgeleid uit een artikel in het Pomblad, het magazine van de POM Limburg.   "We moeten anders gaan denken over ons ruimtegebruik en meer inzetten op verdichting, ruimtelijk rendement of andere optimalisatiemethoden," zegt Stijn Vercampt, expert ruimtelijke economie binnen POM Limburg. "De ruimte wordt schaars en dus moeten we het geweer van schouder veranderen. Want (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
De vervoerregio Limburg heeft een voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan uitgewerkt. Dat plan legt de globale mobiliteitsvisie voor de komende 10 jaar (met een doorkijkperiode van 30 jaar) vast voor de vervoerregio op een strategisch niveau, en dat voor alle vervoerswijzen. In dit voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan werd rekening gehouden met het Ontwerp plan-MER. Dat beschrijft de mogelijke milieueffecten van het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan. Iedereen kan deze (…) Het hele nieuwsbericht

Aanhoudende droogte

Zondag 28 mei 2023
Weerbericht
Oudsbergen - Aanhoudende droogteEen krachtig hogedrukgebied nabij Engeland blijft het weerbeeld op korte en lange termijn domineren. Wel kan er af en toe een erg verzwakte storing even onze regio aandoen. Neerslag wordt er evenwel niet verwacht, maar tijdelijk zijn er meer wolken en er is wat verandering in de temperaturen.
Morgen/maandag zijn er veel hoge en later middelhoge wolken, die ervoor zorgen dat de zon gesluierd is. Dat heeft ook zijn invloed op de temperaturen. De maxima liggen rond 19 graden en de noordoostenwind blijft (…) Het hele nieuwsbericht

Maria Janssen overleden

Zaterdag 27 mei 2023
Oudsbergen - Maria Janssen overledenGisteren is Maria Jansen overleden, de weduwe van de in 2018 gestorven Pol Vranken. Zij was 86 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats op de begraafplaats van Opglabbeek. Begroeting: donderdag (19-20 uur) in UCOP aan de Weg naar As.

Jef Vaesen overleden

Vrijdag 26 mei 2023
Oudsbergen - Jef Vaesen overledenGisteren is Jef Vaesen overleden, de echtgenoot van Mieke Cardinaels. Hij was 82 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Meeuwen. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters aan de Lentestraat.
Oudsbergen - Natuurpunt lanceert de 'Insectenzomer'ZoomVanaf 1 juni lanceert Natuurpunt de Insectenzomer. Met de slogan 'Niet meppen, wel appen' vraagt de campagne aandacht voor de enorme achteruitgang van insecten en maakt ze de mensen bewust van de wonderbaarlijke en supernuttige insectenwereld. Bedoeling is om tussen 1 juni en 31 augustus zoveel mogelijk insecten in kaart brengen met de soortenherkennings-app ObsIdentify.
Elke twee weken zet Natuurpunt een andere soort in de kijker. Daardoor wil men de angst die veel mensen (…) Het hele nieuwsbericht
Oudsbergen - Van hondenkar naar hondenfietskarZoomTijden veranderen inderdaad. Vroeger zag je hondenkarren die voortgetrokken werden door... een hond. Nu kan je niet meer naast de hondenfietskarren in het straatbeeld kijken... (foto Jaak Camps).

Tijd om te hooien

Woensdag 24 mei 2023
Oudsbergen - Tijd om te hooienZoom"Is het weer in mei te mooi, dan krijgt de schuur maar weinig hooi", is een oude weerspreuk. (foto Gust Ischen)

Vrachtwagen belandt in gracht

Woensdag 24 mei 2023
Kerk
Bij een ongeval op 't Hasseltkiezel in Bree waren deze namiddag rond 14.30 uur een vrachtwagen en een auto betrokken. De vrachtwagen die betonblokken vervoerde kwam in de gracht terecht. De bestuurders bleven ongedeerd.

Het wordt opnieuw warmer

Dinsdag 23 mei 2023
Weerbericht
Oudsbergen - Het wordt opnieuw warmerEen hogedrukgebied strekt zich uit van de Atlantische Oceaan, via het Verenigd Koninkrijk tot de lage landen. Daarbij overheerst een noordelijke stroming met aanvoer van een aantal wolkenvelden, maar vaak ook met veel zon. De aangevoerde lucht is eerst nog vrij fris, maar de volgende dagen ruimt de wind naar het noordoosten en bereikt warmere en drogere lucht onze streken.
Vandaag maken wolkenvelden na de middag plaats voor steeds meer zon. Tegen de avond wordt het zelfs vrij zonnig. Bij een (…) Het hele nieuwsbericht

De eerste datingsite

Dinsdag 23 mei 2023
Oudsbergen - De eerste datingsiteZoom"Tegenwoordig heb je datingsites Tinder, Facebook, Blind Dates ... om een lief te vinden. Wij hadden gewoon de rups". (Jaak Camps)
Het is maar dat je 't weet
Oudsbergen - Weer actie tegen gsm-en aan het stuurZoomGsm-gebruik achter het stuur is duidelijk een hardnekkig probleem. Bestuurders weten dat het niet mag maar denken toch vaak dat het kan. Een mentaliteitswijziging is noodzakelijk, zegt het Parket Limburg. Daarom is er samen met de politiediensten van het arrondissement opnieuw een gsm-actie georganiseerd. Ze loopt van morgen/woensdag 24 mei t.e.m. donderdag 25 mei. Bij vaststelling van gsm-gebruik aan het stuur zal het rijbewijs van de bestuurder onmiddellijk worden ingetrokken voor een periode van acht dagen.

Aloïs Ramsak overleden

Dinsdag 23 mei 2023
Oudsbergen - Aloïs Ramsak overledenZondag is Aloïs Ramsak overleden, de weduwnaar van de in 2017 gestorven Margriet Craeghs. HIj was 90 jaar en afkomstig uit Genk. Het afscheid gevolgd door de begraving van de urne op de begraafplaats van Gruitrode vindt plaats in familiekring. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.

Nelly Bollen overleden

Dinsdag 23 mei 2023
Oudsbergen - Nelly Bollen overledenOp 20 mei is Nelly Bollen overleden, de echtgenote van Jan Janssen. Zij was 84 jaar en afkomstig uit Ellikom. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt geplaatst in het columbarium op de begraafplaats van Reppel. Begroeting: woensdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Gertrudis Willems overleden

Maandag 22 mei 2023
Oudsbergen - Gertrudis Willems overledenGisteren is Gertrudis Willems overleden, de weduwe van de in 1984 gestorven Godfried Cardeyaels en de levenspartner van de in 2012 overleden Eugène Jonckers. Zij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) in UCOP aan de Weg naar As.

Roger Awouters overleden

Maandag 22 mei 2023
Oudsbergen - Roger Awouters overledenGisteren is Roger Awouters overleden, de echtgenoot van Madeleine Verlaek. Hij was 72 jaar. Het afscheid gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats van Opglabbeek vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-20 uur) in UCOP aan de Weg naar As.

Woninginbraak mislukt

Zondag 21 mei 2023
Kort nieuws van bij de buren
Aan de Weg naar As in Opoeteren poogden dieven gisteren binnen te dringen in een woonst. Zij slaagden echter niet in hun opzet.
Oudsbergen - Ondertussen, in Sint-Truiden...ZoomDaar verwachten ze nog meer drag queen shows in de Minderbroederskerk... (Cartoon: Fobie)
Oudsbergen - 'Liberation Garden' in 'De Ochtend'ZoomHet VRT-radioprogramma "De Ochtend" bracht een verhaal over "Liberation Garden". Het pas geopende museum in Leopoldsburg vertelt op een eigentijdse en interactieve manier de aangrijpende verhalen van gewone mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Curator Peter Schrijvers benadrukt het belang van Leopoldsburg als locatie voor het museum, waar het unieke erfgoed en het bijzondere verhaal van de regio centraal staan. Het museum moet Limburg en Vlaanderen positioneren als een aantrekkelijke bestemming voor WO II-toerisme. Met speciale aandacht voor jongeren hoopt het museum een nieuwe generatie te betrekken bij het begrijpen en herdenken van deze periode. Luister 8 minuten naar interessante info

De Oekraïense lente

Zondag 21 mei 2023
Oudsbergen - De Oekraïense lenteZoom                                                                              (Cartoon: Fobie)
Nu het opnieuw warmer wordt - en de natuur dus droger - is het risico op natuurbranden groter. Daarom heeft het Agentschap Natuur en Bos code geel afgekondigd in de provincies Limburg en Antwerpen. Het is niet meer toegelaten vuur te maken in de bossen en natuurgebieden. Ook roken is er verboden. De brandwseer en de natuurbeheerders zijn extra waakzaam, zeker met de zonnige dagen in het verschiet.

Julien Vanweser overleden

Vrijdag 19 mei 2023
Oudsbergen - Julien Vanweser overledenOp 16 mei is Julien Vanweser overleden, de weduwnaar van de in 2021 gestorven Bertha Waegeneers. Hij was 95 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.
Oudsbergen - 5de Indiana Jones-film op festival van CannesZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)  
De provincieraad heeft gisteravond ingestemd met het voorstel om de 19 sociale huisvestingsmaatschappijen en verhuurkantoren in de provincie te fusioneren. De nieuwe entiteit zal BV Wonen in Limburg heten.
Het is maar dat je 't weet
Verkeersinstituut VIAS is in april gestart met een speciaal proefproject rond groene zwaailichten in personenwagens van vrijwillige brandweerlieden. Dankzij die ‘hoffelijkheidslichten’ moeten ze herkenbaar zijn voor andere weggebruikers wanneer ze onderweg zijn naar de kazerne voor een dringende interventie. Het proefproject gaat acht maanden duren, meldt Het Laatste Nieuws.

Gevelbekleding vat vuur

Woensdag 17 mei 2023
Kort nieuws van bij de buren
In As heeft in de vooravond de gevelbekleding van de Watergroep vuur gevat. De brand was snel geblust. De schade is beperkt gebleven.
Het is maar dat je 't weet
De aangekondigde nieuwe brug over de Maas in Maaseik zal wellicht in 2026 klaar zijn. Dat maakte Vlaams minister Lydia Peeters vanmorgen bekend in Maaseik. De voorbereidingen voor de brug zijn al gestart en tegen de zomer 2024 moeten de eerste werken beginnen. De nieuwe brug komt ten zuiden van de bestaande. De huidige brug rust op twee pijlers in de Maas, de nieuwe krijgt slechts één centrale pijler.

Pachtprijs blijft stijgen

Woensdag 17 mei 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 betaalde een Belgische landbouwer gemiddeld 329 €/ha per jaar voor de huur van geploegde grond en 287 €/ha voor grasland. In 10 jaar tijd is de pachtprijs van geploegde grond met 32,7% gestegen en de prijs van grasland met 20,1%. Dat meldt Statbel.
De pacht is het bedrag dat de pachter jaarlijks aan de verhuurder betaalt voor het gebruik van zijn grond voor landbouwdoeleinden.
Oudsbergen - Leesniveau Vlaamse kinderen blijft dalen...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Voorlopig nog koude wind

Dinsdag 16 mei 2023
Weerbericht
Oudsbergen - Voorlopig nog koude windEen hogedrukgebied met kern net ten zuidwesten van Ierland bepaalt het weer in onze streken. Het is droog en er is flink wat zon. De temperaturen zijn echter bescheiden en de matige wind komt uit het noorden en voelt eerder koud aan. Onder de inversie ontstaan er enkele stapelwolken. Komende nacht, morgen en eigenlijk de rest van de week blijft het hogedrukgebied het weer in onze streken domineren.
Morgen/woensdag is het behoorlijk koud in de ochtend bij minima rond 5 graden. Wel is het (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Limburgse werknemers verdienen gemiddeld zo'n 300 euro minder dan de Belgische werknemer. Ze krijgen ook minder vaak extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, jaarpremies of een hospitalisatieverzekering. Toch is Limburg bezig met een inhaalbeweging en wordt de loonkloof kleiner.
Oudsbergen - (Nog) geen overwinning voor ErdoganZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) startte eind maart aan een gedeeltelijke brugrenovatie op het verkeersknooppunt in Lummen. Het gaat om de brug die het E313-verkeer komende uit Antwerpen naar de E314 richting Nederland leidt. Tijdens het Hemelvaartweekend worden er o.a. waterdichtingswerken op het brugdek uitgevoerd en krijgt de brug een nieuwe asfaltlaag. Hierdoor wordt de brug van woensdagavond 17 t.e.m. maandagochtend 22 mei volledig afgesloten. Verkeer volgt een omleiding via afrit (…) Het hele nieuwsbericht

Vuf Maggen overleden

Maandag 15 mei 2023
Oudsbergen - Vuf Maggen overledenZaterdag is in Peer Vuf Maggen overleden, de weduwe van de in 1968 gestorven Hubert Vanbaelen en de vriendin van Bér Vanbaelen. Zij was 83 jaar en afkomstig uit Meeuwen. De asverspreiding op de begraafplaats van Meeuwen vindt woensdag 24 mei (14 uur) plaats op de begraafplaats van Meeuwen.
Oudsbergen - Actieplan om bouw te promotenZoomVDAB Limburg en Constructiv, het sectorfonds van en voor de bouwsector, werkten samen een provinciaal actieplan uit met als doel meer werkzoekenden toe te leiden naar de bouw.
Het actieplan bevat 25 acties die VDAB en Constructiv zullen uitvoeren tegen eind 2024. Het Limburgs actieplan bevat 4 prioriteiten met daaronder in totaal 25 acties waarbij VDAB en Constructiv de krachten bundelen. Een actie uit het plan is het organiseren van infosessies om nieuwe doelgroepen warm te maken voor de bouw. (Foto Hans Put)

Propere mezen, die mezen

Maandag 15 mei 2023
Puur natuur
Oudsbergen - Propere mezen, die mezenZoom Hoe vogelouders hun jongen voeren en tientallen keren per dag op en af naar het nestkastje vliegen - vertederend.  Maar wat erin gaat, moet er ook uit. Bijna net zo vaak als het voeren wachten ouders op een af te voeren pakje. Het jong steekt daarbij zijn kontje omhoog en voorzichtig pakken de ouders dan het wittig vormpje en vliegen er mee weg. Marcella Stappers kon zo'n moment in haar tuin vastleggen bij haar koolmeesjes. Onderschat het aantal 'poepzakjes' trouwens (…) Het hele nieuwsbericht

'Blijf van die sigaret af'

Zondag 14 mei 2023
Vandaag gelezen
"Ik kan enkel zeggen: de sigaret heeft mij wellicht kanker gegeven. Probeer er dus van af te blijven, hoe ongelofelijk lastig dat ook is. Ik wil niet terug naar de wereld van de sigaret. De sigaret heeft me bijna vermoord. Ik ga die tweede kans niet verprutsen."
(VRT-journalist Björn Soenens bij VRT-nieuws.be)
Oudsbergen - Kabouters B verliezen van Zutendaal AIn de eindronde van vierde provinciale (bijkomde stijgers) heeft Kabouters Opglabbeek B met 2-1 verloren van Zutendaal VV A. Voor de Kabouters scoorde Awouters.

Gruitrode klopt KRC Peer A

Zondag 14 mei 2023
Oudsbergen - Gruitrode klopt KRC Peer AIn de eindronde van tweede provinciale (bijkomende stijgers) heeft Nevok Gruitode KRC Peer A verslagen met 1-0. Het doelpunt viel in de 57ste minuut en werd gemaakt door Jarne Berben. Donderdag speelt Nevok thuis  de finale tegen Turkse Rangers.

De Vlaamse canon (2)

Zondag 14 mei 2023
Oudsbergen - De Vlaamse canon (2)Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Aan alle moeders...

Zondag 14 mei 2023
Oudsbergen - Aan alle moeders...ZoomEen fijne moederdag gewenst! Laat u maar eens in de watten leggen! (Foto Pierre Rutten)

Nieuw album van Paul Simon

Zaterdag 13 mei 2023
Muziek
Oudsbergen - Nieuw album van Paul SimonZoomSinger-songwriter Paul Simon, 81 jaar intussen, brengt op 19 mei een nieuw album uit. ‘Seven Psalms’ is geïnspireerd door zeven psalmen uit de Bijbel. Paul Simon, ooit de kleine helft van het succesrijke duo Simon & Garfunkel, makers van megahits als The Sound of Silence en Bridge over Troubled Water, mag dan gestopt zijn met toeren, hij blijft onverminderd muziek maken.
Veel muziekliefhebbers, niet in het minst de Simon-fans, kijken nu al uit naar 19 mei. Dan wordt zowel op vinyl, cd als op menig digitaal platform zijn "Seven Psalms" losgelaten. (KerkNet)

Moederdag dankzij deze vrouw

Zaterdag 13 mei 2023
Het is maar dat je 't weet
Oudsbergen - Moederdag dankzij deze vrouwZoomDe Amerikaanse Anna Jarvis organiseerde in 1908 de eerste Moederdag en streed vervolgens haar hele leven tegen de commercialisering ervan. Jarvis (1864-1948) was 12 toen ze haar moeder in een parochiecentrum haar zoveelste lezing zag geven. Ze leerde er jonge moeders hoe ze hun kinderen zo goed en zo hygiënisch mogelijk konden verzorgen. ‘Eigenlijk verdienen moeders een eigen feestdag’, verzuchtte de vrouw na afloop.
Anna zou dat nooit vergeten. Toen haar moeder dertig jaar later (…) Het hele nieuwsbericht

Schilderijen van de natuur

Zaterdag 13 mei 2023
Oudsbergen - Schilderijen van de natuurZoomSchilderijen van de natuur, zo noemt Jan Leijskens zijn foto-oogst van vandaag. En hij heeft gelijk...
Schilderijen van de natuurSchilderijen van de natuurSchilderijen van de natuur
Schilderijen van de natuur
Zoom

Een warm weekend

Zaterdag 13 mei 2023
Weerbericht
Oudsbergen - Een warm weekendHoewel we nog steeds in onstabiele lucht vertoeven, kan een hogedrukgebied ten westen van onze streken de onstabiliteit toch wel wat beperken en valt het aantal buien erg mee. Het is bovendien ook warm bij maxima rond of zelfs boven 20 graden. Na het weekend wordt het terug frisser en nemen de neerslagkansen opnieuw toe.
Vandaag is het zonnig in de ochtend, maar stapelwolken ontwikkelen al vlug en later kan er hier en daar een bui ontstaan. Daarbij is er ook kans op een donderslag. Op veel plaatsen (…) Het hele nieuwsbericht

Luc Biesmans overleden

Vrijdag 12 mei 2023
Oudsbergen - Luc Biesmans overledenMaandag is Luc Biesmans overleden. Hij was geboren in Bree en werd 60 jaar. De crematie en de urnebegraving op de begraafplaats in Gruitrode zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: maandag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers in de Cobbestraat in Bree. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Het is maar dat je 't weet
Oudsbergen - Drugsmeldpunt krijgt bijna 500 meldingenHet drugsmeldpunt Limburg heeft vorig jaar bijna 500 meldingen gekregen. In 2019 nam  het drugsmeldpunt een voorzichtige start met 169 meldingen, in 2020 registreerde men 226 meldingen, in 2021 steeg dit aantal naar 395 meldingen en in 2022 werden er maar liefst 477 meldingen verwerkt. Tot eind december 2022 zijn er in totaal reeds 1.267 meldingen binnengekomen. Gemiddeld leidt ongeveer 30% van deze meldingen tot extra politionele informatie in lopende of nieuwe onderzoeken. Iets meer dan 10% van (…) Het hele nieuwsbericht
Oudsbergen - Fakkel voor Claes Retail GroupZoomRetailspecialist Claes Retail Group (CRG) – bekend van het modemerk JBC – mag zich de trotse eigenaar van de Fakkel, een  familiale onderscheiding noemen uitgereikt door VOKA Limburg. Euro Shoe Group uit Beringen en Hoogmartens Wegenbouw uit Oudsbergen staan mee op het podium. “Met deze onderscheiding willen we familiale ondernemingen in onze provincie belonen en tegelijk inspireren om dezelfde continuïteit en visie aan de dag te leggen als onze laureaat en de andere genomineerden”, zeggen Bart Balis & Ellen Olislagers, voorzitter van het Family Business Center en directeur eigenaars-ondernemers van Voka – KvK Limburg.

Elektrische auto kopen?

Donderdag 11 mei 2023
Het is maar dat je 't weet
Oudsbergen - Elektrische auto kopen?ZoomElektrische auto's zijn nog steeds duurder dan klassieke verbrandingsauto's, ook qua totale kosten. Tot die conclusie komt de Duitse automobilistenbond ADAC in een onderzoek. Vooral elektrische voertuigen in de kleinste en compacte autoklasse zijn vaak niet concurrerend. Ook de totale kosten, inclusief stroom- en brandstofprijzen, afschrijving en onderhoudskosten voor deze modellen zijn duidelijk in het voordeel van de verbrandingsmotor, zegt de ADAC. Zelfs bij een dieselprijs van twee euro per liter (…) Het hele nieuwsbericht
Bart Raats (43) en Ann Drijkoningen (41), beiden uit Oudsbergen, hebben de besloten vennootschap Raats Consultancy opgericht me zetel aan de Ophovenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het verlenen van algemene managementdiensten, consultancy en het maken van economische studies en marktonderzoeken.

Nieuwe vennootschap: YaGoBouw

Donderdag 11 mei 2023
Yannick Govaerts (27) uit Oudsbergen heeft de besloten vennootschap YaGoBouw opgericht met zetel aan de Hermisweg. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer ruwbouwwerken, metselwerken, dakwerken afwerkingswerken en voegwerken; de installatie van verwarming, klimaatregeling en ventilatie én schrijnwerk, pleisterwerken, grondwerken en loodgieterswerken.
Het is maar dat je 't weet
Komend weekend is de E314 afgesloten tussen knooppunt Kerensheide (NL) en Maasmechelen. Richting Nederland blijven de snelweg en complex 33 Maasmechelen open. 
Vrijdag pakt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) het wegdek in de rijrichting Lummen aan. Het verkeer komende uit Nederland wordt vanaf vrijdagavond 12 mei 20u tot en met maandagochtend 15 mei omgeleid naar de grensovergangen in Maaseik of Lanaken en kan via de N78 richting Maasmechelen. De toplaag geluidsreducerend asfalt volgt over enkele weken, dus verkeer rijdt tot dan aan 90 km/u over de voorlopige onderlaag. In juni volgen nog enkele vergelijkbare werkweekends.
Oudsbergen - Op weg naar een Limburgs zorg- en veiligheidshuisZoomHet Parket Limburg werkt sinds januari 2023 met een nieuwe sectie: M+. Daardoor wordt er compleet anders gewerkt op dossiers van veelvoorkomende criminaliteit, intrafamiliaal geweld, minderjarigen en zedenfeiten. Een grote stap naar een eerste zorg- en veiligheidshuis in ons land werd gezet.
De parketsectie M+ is de samensmelting van de sectie M en de sectie Jeugd & Gezin binnen het Parket Limburg. De sectie M werd opgericht in januari 2020 en was gebaseerd op 3 principes, (…) Het hele nieuwsbericht

ATI Group faillliet verklaard

Woensdag 10 mei 2023
De Ondernemersrechtbank in Tongeren heeft ATI Group (All Technology Investement Group) uit Oudsbergen failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 20 juni ingediend worden.

De Vlaamse Canon...

Woensdag 10 mei 2023
Oudsbergen - De Vlaamse Canon...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Nog even die Vlaamse Canon

Woensdag 10 mei 2023
Waarom vermeldt de Vlaamse Canon zo weinig over Limburg? Dat heeft een structurele oorzaak, zegt rijksarchivaris in Hasselt Rombout Nijssen. "De verschillende groepen geschiedkundigen communiceren te weinig en lezen elkaars studies niet." Meer bij de VRT.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir gaat de vrijwillige opkoopregeling voor varkensboeren verlengen. De uiterlijke indieningsdatum van 17 mei zal verlengd worden naar 15 juni 2023. De sector zelf en diverse begeleidingsbureaus voor landbouwers geven aan dat de huidige timing te krap is. De Vlaamse Landmaatschappij werd gecontacteerd door meer dan 300 geïnteresseerde landbouwers en adviesbureaus en kreeg tot nu toe 41 dossiers binnen.
“Om de varkensboeren voldoende tijd te geven (…) Het hele nieuwsbericht

9 mei-parade in Moskou

Woensdag 10 mei 2023
Oudsbergen - 9 mei-parade in MoskouZoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Nieuw op TVL: Kennis van Wonen

Woensdag 10 mei 2023
Radio en TV
Oudsbergen - Nieuw op TVL: Kennis van WonenZoomWie vandaag een woning wil kopen of huren, wordt vaak om de oren geslagen met heel wat complexe termen. Denk maar aan huurkoop, schuldsaldoverzekering of plaatsbeschrijving. Die typische vastgoedtermen worden nu in mensentaal vertaald in een nieuw Tv-programma ‘Kennis van Wonen’. Ex-Miss België Celine Van Ouytsel en Dorien Leyers starten deze week op TVL met een wekelijkse inkijk in de wereld van het vastgoed en wonen. Het programma loopt in samenwerking met Heylen Vastgoed. 'Kennis van Wonen' is vanaf 13 mei elke zaterdag te zien op TV Limburg. In totaal staan er zo een 9 afleveringen ingepland.
Weerbericht
Oudsbergen - Nog geen beter weer in het vooruitzicht Na de doortocht van een actieve storing domineert onstabiele lucht het weerbeeld en komen er de volgende dagen gemakkelijk buien tot ontwikkeling. De temperaturen zijn even wat lager, maar in het weekend gaat het kwik weer omhoog. De buien zijn dan echter ook nog van de partij, al is er ook wel ruimte voor de zon.
Morgen is het erg wisselvallig. Naast opklaringen vallen ook geregeld buien of zijn er perioden met regen. Een enkele donderslag is niet geheel uitgesloten. De wind waait matig uit (…) Het hele nieuwsbericht

Vlaamse Canon voorgesteld

Dinsdag 9 mei 2023
Oudsbergen - Vlaamse Canon voorgesteldZoomIn Genk werd vandaag de veel besproken Vlaamse Canon voorgesteld. De Canon van Vlaanderen bestaat uit zestig onderwerpen, vensters genoemd. Die vensters zijn chronologisch geordend. Elk venster is opgebouwd uit een blikvanger en een iconisch beeld, een thema en twee focuspunten. Naast de illustraties in de tekst heeft elk venster ook een lint van beelden met complementaire informatie. Het venster wordt afgerond met een ‘meer wetenlijst’: VRT-archiefbeelden, leestips, musea, wandelingen en andere belevingsmomenten. Sommige vensters bevatten ook een historische kaart. Alle historische kaarten vind je samen onder de rubriek Interactieve kaarten.
Vandaag was er al meteen de kritiek dat Limburg in de Canon te weinig aan bod komt. Eén venster gaat over de multiculturele mijncités. Meer via deze link. Het boek is te koop in de boekhandel.

Lente in de natuur...

Dinsdag 9 mei 2023
Puur natuur
Oudsbergen - Lente in de natuur...Zoom...en dan zijn jonge vosjes zó schattig! (Foto Pascal Dorny)

Plat kallen

Maandag 8 mei 2023
Vandaag gelezen
"Voor iemand zonder uitgesproken sociale aanleg, of iemand die er niet echt op uit is om zich populair te maken, was het niet makkelijk om zich in Borgloon te integreren. Iedereen praatte dialect. Ik weet dat de buurvrouw eens op mij afkwam toen ik daar al twee, drie jaar woonde, en zei, in het dialect dan: je woont hier nu al zo lang, het wordt tijd dat je een beetje plat begint te kallen. "
(Schrijver Yves Petry in 'De Morgen'. Hij staat op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs, waarvan de winnaar vanavond wordt bekendgemaakt. UPDATE De prijs is niet naar Petry gegaan maar naar de Nederlandse Anjet Daanje.)
Bij een verkeersongeval op de N74 in Pelt in de richting van Hasselt is gisteravond rond middernacht een 42-jarige vrouw uit Oudsbergen gewond geraakt toen haar wagen in botsing kwam met een auto die bestuurd werd door een 32-jarige Poolse.
De vrouw uit Oudsbergen moest naar het ziekenhuis worden overgebracht.
Oudsbergen - Madeleine Schreurs overledenOp 6 mei overleed Madeleine Schruers(92), de weduwe van de in 2010 gestorven Marcel Janssens. Zij woonde in Peer en was afkomstig uit Zonhoven. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. De asverspreiding vindt plaats op de begraafplaats van Meeuwen. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in Oudsbergen.
Oudsbergen - 'Kolenspoor' nieuwe fietssnelwegZoomDe provincie gaat een nieuwe fietssnelweg aanleggen: de fietssnelweg 'Kolenspoor'. Die gaat grotendeels het traject van de voormalige spoorverbinding tussen de voormalige mijnsites volgen. De fietssnelweg zal nummer F75 krijgen en loopt van Beringen via Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Zonhoven, Genk en As tot in Maasmechelen. 
De nieuwe fietssnelweg krijgt vanuit As een verlengstuk via Dilsen-Stokkem naar Maaseik. Vanuit Beringen wordt de connectie gemaakt met (…) Het hele nieuwsbericht
Oudsbergen - KSK Meeuwen trekt vier spelers aanEerste provincialer KSK Meeuwen heeft Bjordy Verbeeck van FC Helson en Jorran Thenon, Svend Hontis en Xanthi Gielen (allen Bocholt VV) aangetrokken.
Oudsbergen - Twee nieuwe spelers voor E. LouwelMartijn Flipkens en Yannick Prouvost (beiden KFC Neeroeteren) zullen komend seizoen de kleuren van Eendracht Louwel, de degradant uit 2B verdedigen.

Ellikom - KRC Peer B 0-2

Zondag 7 mei 2023
Oudsbergen - Ellikom - KRC Peer B 0-2In vierde provinciale (bijkomende stijgers) heeft Sporting Ellikom thuis met 0-2 verloren van KRC Peer B. De doelpunten werden gemaakt in de tweede helft. Eerst scoorde Van Gaal, daarna Jonkers.
Oudsbergen - Meeuwen B verliest van Heusden 06In vierde provinciale (bijkomende stijgers) heeft KSK Meeuwen B met 3-0 verloren van SK Heusden 06.
Oudsbergen - Herk FC - Opglabbeek B 1-3In vierde provinciale (bijkomende stijgers) heeft Kabouters Opglabbeek B met 1-3 gewonnen van Herk FC B.
Oudsbergen - Jeuk - Kabouters Opglabbeek 3-1In tweede provinciale (bijkomende daler) heeft Kabouters Opglabbeek met 3-1 verloren van Jeuk. Opglabbbeek degradeert.

De eerste dode meikever

Zondag 7 mei 2023
Vandaag gezien in Bosland
Oudsbergen - De eerste dode meikeverZoomHet eerste kievitsei in Nederland is al gevonden, in eigen land hebben we ook al de eerste meikever zien passeren. En vandaag mailt Pierre Rutten ons de eerste dode meikever - eens wat anders. Toch spijtig wanneer je het beestje ziet - je kijkt er toch elk jaar naar uit - en het dan dood blijkt te zijn.

Ondertussen, in Londen...

Zondag 7 mei 2023
Oudsbergen - Ondertussen, in Londen...ZoomWaarom juichten al die Britten gisteren zo bij de kroning van Charles? Omdat ze blij waren dat ze dat enorme feest zelf mogen betalen! (Cartoon: Fobie)
Oudsbergen - Nevok Gruitrode klopt K.ESK LeopoldsburgIn tweede provinciale (bijkomende stijgers) heeft Nevok Gruitrode deze namiddag K. ESK Leopoldsburg geklopt met 4-1. Nevok had wel verlengingen nodig.
Het is maar dat je 't weet
De Belgische mediaanprijs voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing bedroeg in 2022 255.000 euro. Voor een huis in open bebouwing betaalde men 360.000 euro.
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was het duurste gewest. Huizen in gesloten of halfopen bebouwing kostten er 491.750 euro. Voor huizen in open bebouwing was dit 1.150.000 euro.
Het Waals Gewest was het goedkoopste met een mediaanprijs van 175.000 euro voor huizen in halfopen of gesloten bebouwing en 290.000 euro voor (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
Uit een tuinhuisje aan de Berkenlaan in As is een fiets gestolen. De diefstal werd vandaag gepleegd.

Ferre Vandenberg weg bij Nevok

Donderdag 4 mei 2023
Oudsbergen - Ferre Vandenberg weg bij NevokDe 28-jarige Ferre Vandenberg verlaat Nevok Gruitrode. Hij zal komend seizoen de kleuren van Maasland NO verdedigen.

Alda Paredis overleden

Donderdag 4 mei 2023
Oudsbergen - Alda Paredis overledenGisteren is Alda Paredis overleden, de weduwe van de in 2009 gestorven Bèr Van Dyck. Zij was 95 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Gruitrode. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters aan de Lentestraat.

Investeren? Ja, maar!

Donderdag 4 mei 2023
Bedrijfsnieuws
Oudsbergen - Investeren? Ja, maar!ZoomInvesteringen door eigen Limburgse bedrijven - dat is cruciaal voor onze Limburg economie. Dat bleek deze ochtend bij de voorstelling van het 8ste Limburgse investeringrapport van Unizo Limburg en VKW Limburg bij Miniflat in Beringen. Het bedrijf, gekend voor zijn veranda's, kondigde een investering aan van 6.750.000 euro. Toch is het investeringsrapport niet helemaal rooskleurig.
"De hoge en sneller oplopende loonkosten zijn voor 6 op 10 Limburgse bedrijven dé voornaamste concurrentiehandicap (…) Het hele nieuwsbericht

Dag van de brandweer vandaag

Donderdag 4 mei 2023
Oudsbergen - Dag van de brandweer vandaagZoomVandaag is het de dag van de brandweer.  Vorig jaar werden de brandweer- en ziekenwagendiensten van de Limburgse hulpverleningszones 67.948 keer opgeroepen voor een noodsituatie.  Er waren 2.974 oproepen voor brand, in 2021 waren dat er 2.297.
“We zien hier, al gedurende 2 jaar, een stijging van het aantal branden. De verklaring voor de stijging in 2022 ligt bij het weer: we konden vorig jaar ‘genieten’ van een vrij droge, warme en zonnige zomer met als gevolg meer buitenbranden, (…) Het hele nieuwsbericht

Paardengetuig gestolen

Woensdag 3 mei 2023
Oudsbergen - Paardengetuig gestolenIn een paarsdenstal aan de Harmonieweg zijn twee hoofdstellen en een zadel gestolen. De diefstal is gisterenavond vastgesteld.

Ongeval op fietsroutenetwerk

Woensdag 3 mei 2023
Kort nieuws van bij de buren
Op het fietsroutenetwerk in As botsten deze voormiddag rond 10.30 uur twee fietsers. Eén van hen raakte daarbij gewond.

Staaf Gielen overleden

Woensdag 3 mei 2023
Oudsbergen - Staaf Gielen overleden
Maandag is Staaf Gielen (86) overleden, de echtgenoot van Alda Hendrikx. Hij woonde in Meeuwen maar was afkomstig van Grote-Brogel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.

UPDATE Vanmorgen vond een grootschalige Europese operatie tegen de Calabrese maffia plaats in verschillende landen. Het gaat om een dossier dat is geopend door het Belgische federaal parket, in samenwerking met het Limburgse parket, de federale gerechtelijke politie, Eurojust, Europol en verschillende landen, met name Italië.
De operatie was gericht tegen meer dan honderd vermeende leden van de 'Ndrangheta. In België werden meer dan 20 huiszoekingen verricht, onder meer in Genk, Maasmechelen en Pelt
In ons land zijn er 13 mensen gearresteerd. Ze worden verdacht van witwassen, belastingontduiking, drugssmokkel en fraude.

Gunter Wouters en Wendy Van Der Kerken, beiden uit Oudsbergen, hebben de besloten vennootschap GW-Interiors opgericht met zetel aan de Bunderstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer stukadoorswerk, schrijnwerk, vervaardiging van keramische tegels, reparatie van elektrische apparatuur, isolatiewerkzaamheden en installatie van liften en roltrappen.
Weerbericht
Oudsbergen - Tweede helft van de week warmerEen hogedrukgebied bepaalt het weer in onze streken, maar hoge wolkenvelden krijgen steeds meer invloed. Het blijft voorlopig wel droog. Donderdag draait de wind naar een zuidelijke sector en wordt het de warmste dag van de week bij maxima boven 20 graden. Daarna is het iets minder warm en wisselvallig.
Vandaag krijgt de zon steeds meer ruimte vanuit het noordwesten en tegen de avond wordt het zelfs flink zonnig. Bij een zwakke noordelijke wind wordt koude lucht aangevoerd en de maxima komen dan ook (…) Het hele nieuwsbericht

Lies Houben overleden

Dinsdag 2 mei 2023
Oudsbergen - Lies Houben overledenOp 28 april overleed Lies Houben, de weduwe van Louis Bonhomme. Zij was 94 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in de Lentestraat.
Oudsbergen - Winterslag en Kabouters B naar eindrondeIn vierde provinciale D nemen Future Winterslag, Kabouters Opglabbeek B, Zutendaal en Elen B deel aan de einronde. Opoeteren werd kampioen in deze reeks.
Oudsbergen - Nieuws uit vierde provinciale AKFC Eksel B, KSK Meeuwen B, Sporting Ellikom en Bree-Beek B spelen de einronde in vierde provinciale A, Waarin Achel VV B kampioen werd.
Oudsbergen - Nieuws uit tweede provinciale BK.ESK Leopoldsburg, Nevok Gruitrode, Turkse Rangers en KRC Peer spelen de eindronde in tweede provinciale B. Kabouters Opglabbeek is veroordeeld tot de dalers-eindronde. Stal Sport en Eendracht Louwel degraderen.
Het is maar dat je 't weet
In Nederland moeten treinreizigers naar België en Duitsland vanaf half juni vooraf een zitplaats reserveren in veel treinen. De Nederlandse Spoorwegen willen zo de enorme drukte indammen. (Bron: AD)
Om over na te denken
Geen kwaad woord over Luca Brecel. De manier waarop de sympathieke Maasmechelaar de Britse hegemonie in het snooker heeft doorbroken, is ongezien en een stunt van formaat. Het is Luca's eerste wereldtitel en het zal niet zijn laatste zijn.
Het wereldwijde applaus voor Luca staat in schril contrast met de bijna-anonimiteit van Wendy Jans, die in Pelt de snookerzaak Maxx uitbaat. Zij is al acht keer wereldkampioene in het vrouwensnooker! Van een hulde als die van Luca kan ze slechts dromen, van de financiële beloning nog meer.
"Zelfs een officieel profstatuut zou me financieel niet genoeg opleveren om er ook effectief mijn job van te maken," zei ze vorig jaar, na haar overwinning in het WK in Qatar.

Willlem Peeters overleden

Dinsdag 2 mei 2023
Oudsbergen - Willlem Peeters overledenZaterdag is Willem Peeters overleden, de echtgenoot van Mia Casters. Hij was 91 jaar en afkomstig uit Gruitrode. Begroeting: donderdag (19-20 uur) in UCOP aan de Weg naar As in Opglabbeek.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen